anmälan senast 14 nov konstivastmanland.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "anmälan senast 14 nov konstivastmanland.se"

Transkript

1 Varmt Välkommen till Utbildningsdygn: föreläsningar, inspiration, samtal, workshops och tillfälle att träffa kollegor från fyra län under ett dygn i Västerås! Tid: november 2014 Plats: Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2 i Västerås Arrangörer: Kulturutveckling konst, Landstinget Västmanland, Västerås konstmuseum och konstkonsulentverksamheterna i Sörmland, Uppsala och Örebro län. I samarbete med Folkrörelsernas Konstfrämjande, Riksutställningar och Sveriges konstföreningar. Program: Utbildningsdygn 2014 handlar om konstens betydelse för lokal identitet och utveckling och om att kommunicera sin organisation och utställningsverksamhet. 26 november Arrangörerna hälsar välkomna samt praktisk information Mänttä Art Festival - 21 år med samtidskonst i en liten industriort, av Tiina Nyrhinen, VD, Mänttä Art Festival, Finland. Föreläsningen sker på engelska Mini-mingel Hur har Nordiska Akvarellmuseet lyckats?, Bera Nordal, chef, Nordiska Akvarellmuseet Kaffe/the och smörgås Valbara workshops 1. Verktygslådan copywriting i teori och praktik, med Dan Linder, copywriter, föreläsare och frilansskribent. Hur får vi folk att ta till sig vad vi skriver och vilka knep kan vi använda. 2. Snygg, intressant och tydlig - text och grafisk form för utställningar, med Ella Gustafsson, grafisk formgivare och Titti Knutsson, textmakare 3. Att tänka digitalt med enkla medel, Oscar Engberg, medietekniker, Rikstutställningar. En presentation av digitala verktyg och format som sedan praktiskt testas i mindre grupper. 4. Jag är trädet. Vi är skogen. Att formulera sig som en skog, med Åsa Lind, författare och Per Gustavson, illustratör och författare. En workshop i text och bild och om skapande arbete med barn Karlsgatan 2, föreläsning och visning av Karin Levander, museichef, Västerås konstmuseum och Lina Gatte Redin, Kommunikationschef/Enhetschef Publik & Kommunikation, Västmanlands läns museum Middag med performance, i samarbete med Nya Perspektiv. anmälan senast 14 nov konstivastmanland.se

2 27 november Välkomna samt Reflektion från Utbildningsdygn dag 1, Lina Nordenström, konstnär Common Ground, Steven Vandervelden, General & Artistic Director, STUK, Belgien Föreläsningen sker på engelska Mini-mingel min föreläsningar: 1. Stockholmsskolan, presentation av Erik Annerborn, projektledare, Folkrörelsernas Konstfrämjande. 2. Det var en gång om Wanås konsts barnböcker av Elisabeth Millqvist, verksamhetschef och konstnärlig ledare, Wanås Konst 3. Ateljé, Katarina Sundkvist Zohari, konstnär och medlem i Konstnärsgruppen HAKA, Uppsala. Om möjligheter, svårigheter och utmaningar Kaffe/the och smörgås Hur skriver vi om konst och kultur?, Anneli Dufva och Gunnar Bolin, från bland annat radioprogrammet Kritiken, Sveriges Radio P1, samtalar med redaktörer för Vestmanlands Läns Tidning, Uppsala Nya Tidning, Nerikes Allehanda och Eskilstuna-kuriren Tack Anmälan till Utbildningsdygn 2014 Anmäl dig på: konstivastmanland.se Kostnad: 350kr inkl. moms Anmälningsdatum: senast den 14 november Detaljerat program: publiceras inom kort på konstivastmanland.se Övrig information Antalet platser till Utbildningsdygn 2014 är begränsat, så anmäl dig gärna i god tid! Anmälningsavgift betalas i informationen på museet/karlsgatan 2. Betalkortsterminal finns. Genom att deltagarna betalar i informationen (ej fakturering) kan vi hålla administrationskostnader och därmed anmälningsavgiften låg, detta är särskilt med tanke på våra ideellt arbetande arrangörskollegor. Anmälan är bindande, avgift faktureras vid eventuellt återbud. Faktureringsavgift tillkommer. För deltagare från Sörmland, Uppsala och Örebro län finns ett begränsat antal subventionerade platser till seminariet. Vänligen kontakta din konstkonsulent för besked. Sörmland: Uppsala: Örebro: Genom samarbete med Best Western Hotel Esplanad och First Hotel Plaza i Västerås finns ett antal rum reserverade till ett reducerat pris. När du bokar rum uppge kod: Utbildningsdygn. Best Western Hotel Esplanad: Enkelrum: 770,- inkl. moms och frukost (ordinarie pris 1 360,-) Dubbelrum: 945,- inkl. moms och frukost (ordinarie pris 1 570,-) First Hotel Plaza: Enkelrum: 920,- inkl. moms och frukost (ordinarie pris 1 500,-) Dubbelrum: 1 120,- inkl. moms och frukost (ordinarie pris 1 700,-) I anslutning till Utbildningsdygn 2014 under eftermiddagen den 27 november arrangeras en Speedating för utställningsarrangörer och konstnärer från de fyra länen. Se information och anmälan på: konstivastmanland.se Karlsgatan Kafé har öppet kl och serverar lunch m.m. Karlsgatan 2 har extra många besökare under luncherna i anslutning till utbildningsdygnet - boka därför gärna lunch på förhand! Tel: eller Kontakt: Vid frågor kring anmälan: Agneta Lindström, Västerås konstmuseum, tel:

3 Mer om föreläsningar och workshops Mänttä Art Festival - 21 år med samtidskonst i en liten industriort, av Tiina Nyrhinen, VD, Mänttä Art Festival, Finland. Föreläsningen sker på engelska. Vilka faktorer har gjort den lilla industriorten Mänttä till en känd konststad i Finland? Mänttä Art Festival grundades 1993 av en grupp konstälskare, som modigt utmanade 1990-talets ekonomiska depression. Över 800 samtida konstnärer har ställt ut i Mänttä och konstprofessionella kommer tillbaka, sommar efter sommar. Sommaren 2014 öppnade en ny museiflygel i Serlachius art foundation's museum Gösta. Tiina Nyrhinen (f. 1959), M.A., är VD för Mänttä Art Festival sedan Hon har arbetat som konstkritiker för Helsingin Sanomat under 1990-talet och Aamulehti i Tampere under åren Nyrhinen har varit redaktörschef för Grafiikanlehti Magazine som publiceras av Grafiikanpaja Himmelblau i Tampere, och har gett ut en bok om finska grafiker tillsammans med Hannu Väisänen (Vedostuksia). Hon älskar gamla timrade hus, njuter av loppmarknader och sjunger i kören Harjun kamarikuoro i Tampere. Hur har Nordiska Akvarellmuseet lyckats?, Bera Nordal, chef, Nordiska Akvarellmuseet. Föreläsningen kommer att handla om Nordiska Akvarellmuseets utveckling från idé till verklighet. Grunden för museets verksamhet är akvarellen som medium. Museets styrka ligger dock i den mångsidiga verksamheten med stora internationella utställningar, djupt förankrad pedagogisk verksamhet samt strategisk marknadsföring. Bera Nordal, chef för Nordiska Akvarellmuseet, har spelat en central roll i uppbyggandet av museet under de senaste 10 åren. Tidigare var hon chef för Malmö Konsthall och Islands Konstmuseum. Bera Nordal är konsthistoriker med utbildningen från bland annat Courtauld Institute of Art i London.

4 Välj en workshop! Verktygslådan copywriting i teori och praktik Hur skriver vi för att bli lästa? Hur får vi folk att ta till sig vad vi skriver och vilka knep kan vi använda. Vad kännetecknar en bra reklamtext? Under workshopen får deltagarna uppleva copywriting som marknadsföringsverktyg i teori och praktik. Dan Linder är copywriter, föreläsare och frilansskribent. Han har arbetat i över 20 år med skrivande och språkets funktion. Han undervisar även i marknadskommunikation och textdesign vid Mälardalens Högskola i Västerås och Eskilstuna sedan 2006, Dan är språkexpert i Ordförrådet hos P4 Västmanland sedan Snygg, intressant och tydlig - text och grafisk form för utställningar I vår verkstad bjuder vi på praktiska tips och tricks kring hur vi kan skriva och formge förhandsinformation om utställningar så att den når och lockar rätt publik. Hur mycket ska vi avslöja? Vilka kanaler kan vi använda? Vilken information ska vara textburen och vilken kan förmedlas av bild och form? Hur påverkas orden av hur vi formger och placerar dem? Vi kommer även att beröra sambandet mellan förhandsinformationen och själva utställningens innehåll och form. Titti Knutsson kallar sig textmakare och skriver allt från prosa för barn och unga till reklam och journalistik. Hon skriver också gärna texter till utställningar och uppskattar utmaningen det innebär att texterna då måste anpassa sig till såväl målgruppen och ämnet som till rummet, föremålen och formgivningen. Titti är bosatt i Norrköping och har frilansat på heltid sedan Ella Gustafsson är utbildad formgivare och illustratör som efter en vända i reklambranschen nu arbetar som grafisk formgivare för Sveriges största regionteater- Östgötateatern. Att utforma marknadsföringsmaterial som direkt fångar mottagaren och som tydliggör själva kärnan i en utställning eller en teaterföreställning är den största utmaningen med hennes jobb, men också det hon tycker är roligast. Ella bor sedan fem år tillbaka i Norrköping men har sina rötter i de småländska skogarna. Att tänka digitalt med enkla medel En workshop som inleds med en presentation kring digitala verktyg och presentationsformat som exempelvis projektorer/bildskärmar, högtalare/hörlurar, digital skyltning, mediespelare, läsplattor och audioguider. Därefter får deltagarna gruppvis testa verktygen utifrån deras egna verksamheter och behov. Max 20 deltagare. Workshopen riktar sig till den mindre aktören utan stora ekonomiska muskler och där man gör mycket "inhouse" och på egen hand. Oscar Engberg är sedan 2007 Riksutställningars medietekniker och jobbar inom ämnet med omvärldsbevakning, rådgivning, utveckling och digital interaktivitet. Han är utbildad ljudtekniker och musikproducent och har arbetat med utställningsmediet sedan 2001.

5 Jag är trädet. Vi är skogen. Att formulera sig som en skog Träd in i boken! Per Gustavsson och Åsa Lind presenterar sin kommande bok "Äskil äter träd" och berättar om bilderboken som scen, mötesplats och språngbräda. Deltagarna får sedan själva göra en bilderbok. Man behöver varken vara bra på att skriva eller rita. Boken kommer ändå att bli jättefin! Åsa Lind är författare till en rad böcker för barn och unga - både fiktion och fakta. Under senare år har hon främst skrivit bilderböcker. Mest känd är hon för sina böcker om Sandvargen, översatt till femton språk och en högläsningsfavorit i många skolor. Per Gustavsson utbildad på Konstindustriskolans linje för illustration och design (nuvarande HDK). Har frilansat sen början av 90-talet och illustrerat både i tidningar, läromedel och bilderböcker. Sitter sedan två år tillbaka i Svenska barnboksakademin på stol nr 1. Fick 2014 Elsa Beskowplaketten för bästa svenska bilderbok "Skuggsidan" Performance under middagen, i samarbete med Nya Perspektiv Curator för middagens performance är Tomas Nygren, konstnär och producent, Nya Perspektiv. Nya Perspektiv är en ideell förening i Västerås som presenterar den nutida improvisationsmusiken, konstmusiken och andra närliggande kreativa uttryck. Nya Perspektiv producerar bland annat konserter och har blivit internationellt uppmärksammade för festivalen Perspectives. Reflektion Utbildningsdygn dag 1, Lina Nordenström, konstnär. Lina Nordenström är född 1963 i Stockholm. Hon bor och arbetar i Uttersberg och har studerat på Kulturvetarlinjen vid Göteborgs universitet, Grafikskolan i Stockholm och gjort ett projektår på Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar främst med grafik och teckning, ofta i bokform med så kallade artists books. Nordenström har även tillsammans med Lars Nyberg initierat och driver Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg. Common Ground, Steven Vandervelden, General and Artistic Director, STUK, Belgien. Föreläsningen sker på engelska. Hur kopplar man kvalitativa konstprojekt till lokalsamhället? Det multidisciplinära konstcentret STUK besvarar denna fråga med en speciell programserie. Eftersom befintliga termer som konst i det offentliga rummet, community art och relationell estetik inte till fullo täcker vad STUK håller på med, använder sig detta konstcentrum av namnet Common Ground. Serien lyfter fram konstnärens koncept och har inga sociala ambitioner, även om verket inte sällan kommer till stånd i samaberte med lokalsamhället. Inom ramen för denna serie producerar STUK offentlig konst med experimentell infallsvinkel. Projekt som både förenar och stör och som passar staden Leuven, där centret ligger. Steven Vandervelden har studerat juridik, filosofi och cultural studies. Han har arbetat som programansvarig inom musik och konst. Vandervelden har producerat utställningar bland annat med Pieter Vermeersch, Koenraad Dedobbeleer, Wesley Meuris, Angelo Vermeulen, Gabriel Lester. Han är grundare av Playgroundfestival ( 2007) som han koordinerar tillsammans med Eva Wittocx, curator och utställningschef Museum M Leuven.

6 Stockholmsskolan, Erik Annerborn, projektledare, Folkrörelsernas Konstfrämjande. Stockholmsskolan är en plattform för unga att se och diskutera samtidskonst. Varannan onsdag träffas åringar från hela Stockholmsområdet på konsthallar och gallerier för att delta i konstnärsamtal och genomföra workshops. Målet är att bredda konstens målgrupper och i förlängningen verka för en konstvärld där fler röster hörs, och fler perspektiv tas upp. Erik Annerborn är konstnär, designer och pedagog bosatt i Stockholm. Sedan examen från Beckmans designhögskola 2010 har han arbetat med hållbarhet, demokrati och konst i olika former, bland annat som kulturpedagog på Mångkulturellt centrum i Botkyrka. Under 2014 har Erik ansvarat för Konstfrämjandets Stockholmsskola, som samlar unga vuxna från hela Storstockholm för diskussion och aktion kring samtidskonsten. Det var en gång om Wanås konsts barnböcker, Elisabeth Millqvist, verksamhetschef och konstnärlig ledare, Wanås Konst Det var en gång om Wanås konsts barnböcker. I ett helt nytt initiativ påbörjade Wanås Konst 2011 en serie barnböcker med bilder av samtida konstnärer och text av författare som inte tidigare arbetat med barnböcker. Boken är utgångspunkt för ett experiment i bild och text, en upptäcktsfärd av Wanås, ett möte med konst och mellan konstnärer. Bilderna har tagit plats på väggar och i parken och kanske blir dans en bok. Elisabeth Millqvist är tillsamans med Mattias Givell verksamhetschef för Wanås Konst och konstnärlig ledare. Sedan tillträdet 2011 har hon arbetat aktivt med att introducera konstnärer utanför Europa parallellt med nära samarbeten med Nordiska konstnärer. Konsten är utgångspunkten och det pedagogiska arbetet centralt. Det senaste året har både dans och performance varit en viktig del av utställningsprogrammet. Wanås Konst omfattar en skulpturpark och en konsthall och ligger i nordöstra Skåne. Millqvist arbetade tidigare som curator på Magasin 3 Stockholm konsthall. Ateljé, Katarina Sundkvist Zohari, konstnär och medlem i Konstnärsgruppen HAKA, Uppsala. Om möjligheter, svårigheter och utmaningar. Konstnärsgruppen Haka består av fem kvinnliga konstnärer i Uppsala som delar ateljé. De arbetar ständigt för att hitta nya arenor för den samtida konsten. I ett samarbete med Teater C och danskompaniet Autopilot driver de kulturhuset Köttinspektionen som i våras visade den uppmärksammade utställningen Action In Art. Katarina Sundkvist Zohari medlem i konstnärsgruppen Haka är utbildad på Konsfack, keramik och glas och arbetar med skulptur och teckning. Hur skriver vi om konst och kultur? Konst- och kulturbevakningen skiftar mellan riks- och lokalpress. Men det handlar inte bara om hur tidningarna skriver utan även om vem som skriver och var i tidningen artiklarna placeras. Finns det redaktionellt och politiskt utrymme för en riktig konst- och kulturkritik i vår lokalpress? Anneli Dufva och Gunnar Bolin, från bland annat radioprogrammet Kritiken, samtalar med Catarina Nitz, kulturredaktör, Eskilstuna-Kuriren, Kristina Lindquist, tillträdande kulturchef, Uppsala Nya Tidning, Mårten Enberg, redaktionschef, Vestmanlands Läns Tidning, och Eva Ejdeholt, Kultur/nöje- och featurechef, Nerikes Allehanda.

KONSTEN OCH PUBLIKEN

KONSTEN OCH PUBLIKEN KONSTEN OCH PUBLIKEN Regionalt konstpedagogiskt forum 2007: Konsten och publiken Välkommen till en dokumentation av seminariet Konsten och publiken på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn den 19 november

Läs mer

Ett medskapande projekt för barn och alla andra

Ett medskapande projekt för barn och alla andra Ett medskapande projekt för barn och alla andra DOKUMENTATION OCH INSPIRATION FÖR NYA SATSNINGAR 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord Konst för barn 3 Rivstart 4 Hammarkullen Folkets Hus 6 Hallunda Folkets Hus

Läs mer

Intensivdagarna 2011

Intensivdagarna 2011 Intensivdagarna 2011 Information Tid: 5 7 dec 2011 från 11.00 den 5 dec till 15.30 den 7 dec Adress: Riksutställningar, Artillerigatan 33 A, Visby Kontakt: info@riksutstallningar.se, 0498-79 90 00 Pris:

Läs mer

EN RAPPORT OM FÖRSTUDIEN GÄLLANDE NATIONELL KOMPETENS FÖR KONSTNÄRER I SKOLAN

EN RAPPORT OM FÖRSTUDIEN GÄLLANDE NATIONELL KOMPETENS FÖR KONSTNÄRER I SKOLAN EN RAPPORT OM FÖRSTUDIEN GÄLLANDE NATIONELL KOMPETENS FÖR KONSTNÄRER I SKOLAN 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 INLEDNING 4 GENOMFÖRANDE 5 KULTURRÅDET Skapande skola vad är det? 6-7 KICK_OFF 8-11 NUVA CASE

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013 1

ÅRSREDOVISNING 2013 1 ÅRSREDOVISNING 2013 1 Skribenter: Common Space Art direction: Sandra Praun Layout: Carl-Johan Nordin Dnr. R14-46 2 FÖRORD INGEN MÄNNISKA ÄR EN Ö*, EJ HELLER ETT LAND Riksutställningar fick sitt nya uppdrag

Läs mer

Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz.

Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz. Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz. Författarna till varje projekt 2013 Detta verk är skyddat

Läs mer

5-6 mars 2009 Elite Stadshotellet, Västerås

5-6 mars 2009 Elite Stadshotellet, Västerås seminarium om offentlig konst i ett regionalt och internationellt perspektiv Vem bestämmer över den offentliga konsten? Hur kan den förmedlas? Hur kan organisationer och enskilda medborgare påverka den

Läs mer

Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN

Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN Kolofon: Den nya arbetsplatskonstföreningen - ett inspirationshäfte (2015) Utgiven av: SVERIGES KONSTFÖRENINGAR Tegnérgatan 60A, 216 12 Limhamn

Läs mer

konstinstitutioner Underlag för utveckling av regionala kulturpedagogiska

konstinstitutioner Underlag för utveckling av regionala kulturpedagogiska Konstpedagogik och konstförmedling vid större skånska konstinstitutioner Underlag för utveckling av regionala kulturpedagogiska uppdrag i Skåne Katja Lindqvist april 2012 Innehåll Uppdrag... 3 Kultur Skånes

Läs mer

Förord. Om oss. Året i siffror. Utställningar. Program och debatt. Samverkan med andra myndigheter och aktörer. Arkitektur- och designpolitiken

Förord. Om oss. Året i siffror. Utställningar. Program och debatt. Samverkan med andra myndigheter och aktörer. Arkitektur- och designpolitiken Innehållsförteckning Förord Om oss Året i siffror Utställningar Program och debatt Samverkan med andra myndigheter och aktörer Arkitektur- och designpolitiken Pedagogik Samlingar och bibliotek Forskning

Läs mer

KULTURNYCKELN. Kommunal förskola/skola. Garanterade platser! Gratis buss! Boka nu!

KULTURNYCKELN. Kommunal förskola/skola. Garanterade platser! Gratis buss! Boka nu! Garanterad plats för förskola/skola i Kristianstads kommun läsåret 15/16 PROGRAM LÄSÅRET 15/16 KULTURNYCKELN Kommunal förskola/skola Garanterade platser! Gratis buss! Boka nu! Vi är mycket stolta att presentera

Läs mer

Branschanalys KIN171. Författare: Linda Tång Kursansvarig: Bjarne Hindersson. Datum: 2011-02-24 Mälardalens högskola

Branschanalys KIN171. Författare: Linda Tång Kursansvarig: Bjarne Hindersson. Datum: 2011-02-24 Mälardalens högskola Författare: Kursansvarig: Bjarne Hindersson Datum: 20 Mälardalens högskola Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Problemformulering... 3 Metod... 4 Informationssökning... 4 Val av informanter...

Läs mer

KKN-AKTÖRER I JÖNKÖPINGS LÄN

KKN-AKTÖRER I JÖNKÖPINGS LÄN KKN-AKTÖRER I JÖNKÖPINGS LÄN [2] INLEDNING Forskning framhäver ofta att de kulturella och kreativa näringarna kommer att ha en avgörande betydelse för städernas framtid. De städer som är attraktiva nog

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 Riksutställningar Årsredovisning 2014 1

ÅRSREDOVISNING 2014 Riksutställningar Årsredovisning 2014 1 ÅRSREDOVISNING 214 Riksutställningar Årsredovisning 214 1 Formgivning: Gabor Palotai Design 2Dnr: R15-27 Riksutställningar Årsredovisning 214 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 5. 5. 6. 7. 9. 9. 17. 21. 21. 24. 25.

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Förord 4. Kulturpolitiska utgångspunkter 5

Förord 4. Kulturpolitiska utgångspunkter 5 REGIONAL KULTURPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 Om illustratören Emma Rendel Det är Emma Rendel som har gjort illustrationerna i den regionala kulturplanen för Jönköpings län 2015-2017. Hon är en serieskapare,

Läs mer

Aktuellt magasin från Regionbibliotek Västra Götaland Nr 2 2008. Från triss till ess. En ny förvaltning tar form. Framsidan 2/2008 1

Aktuellt magasin från Regionbibliotek Västra Götaland Nr 2 2008. Från triss till ess. En ny förvaltning tar form. Framsidan 2/2008 1 Framsidan Aktuellt magasin från Regionbibliotek Västra Götaland Nr 2 2008 Från triss till ess En ny förvaltning tar form Framsidan 2/2008 1 Utlåningen av böcker och annat material sjunker på de flesta

Läs mer

Språngbrädan 1.0. En kartläggning av möjligheter inom kreativ näring i Öresundsregionen. Av Cecilia Andersson, Werk Ltd

Språngbrädan 1.0. En kartläggning av möjligheter inom kreativ näring i Öresundsregionen. Av Cecilia Andersson, Werk Ltd Språngbrädan 1.0 En kartläggning av möjligheter inom kreativ näring i Öresundsregionen Av Cecilia Andersson, Werk Ltd Omslagsbild: Turkey s Nest av Elin Lundgren och Petter Pettersson 2009. Foto: Jonna

Läs mer

Rikskonferens i Teknik 2015

Rikskonferens i Teknik 2015 Välkommen till Rikskonferens i Teknik 2015 PROGRAM Tekniken i skolan, TiS 2015 konferensen för förskollärare och lärare i alla skolformer från åk 1 t.o.m. gymnasiet, och för andra med intresse för teknikundervisning....

Läs mer

UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK

UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK FORMGE DIN FRAMTID PÅ STENEBY Steneby är en kreativ kultur- och utbildningsmiljö i Dalsland drygt 17 mil norr om Göteborg. Här finns två skolor: Stenebyskolan

Läs mer

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT Från idé till invigning Innehåll Förord 3 Personer som finns med i berättelsen 4 ETT UNIKT PROJEKT 5 Begreppet litteraturhus 5 Berättandet i fokus 5 KORT

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Relationer Helhetssyn Framgångstankar!

Relationer Helhetssyn Framgångstankar! Relationer Helhetssyn Framgångstankar! Välkommen till årets Rikskonferens i Eskilstuna 14-16 maj! Tre nya spännande och givande fortbildningsdagar för gymnasieskolans IM- program väntar på dig. Vi vänder

Läs mer

KRUT. Kreativ utveckling DÅTID. NUTID. FRAMTID.

KRUT. Kreativ utveckling DÅTID. NUTID. FRAMTID. KRUT Kreativ utveckling DÅTID. NUTID. FRAMTID. Jag förstår inte varför folk är rädda för nya idéer. Jag är rädd för de gamla. JOHN CAGE KRUT Kreativ utveckling Producerad av: www.abebarod.se Text: Lars

Läs mer

Stadsutveckling med samverkan. Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen

Stadsutveckling med samverkan. Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen Stadsutveckling med samverkan Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen Om Volante Research Huvudförfattare har varit Joakim Sternö, etnograf och analytiker vid Volante. Projektledare

Läs mer

Medborgardialog om. Framtidens bibliotek

Medborgardialog om. Framtidens bibliotek Medborgardialog om Framtidens bibliotek Innehållsförteckning DEL 1 Inledning 3 DEL 2 Bakgrund och metod 4 DEL 3 Resultat fokusgruppssamtal 6 DEL 4 Avslutande analys 21 bilaga A Verksamheter 25 bilaga B

Läs mer

Föreningen Socionomer Inom Familjehemsvården

Föreningen Socionomer Inom Familjehemsvården Föreningen Socionomer Inom Familjehemsvården -Årets NOFCA-konferens -Ensamkommande barn -FSF-pristagare 2012: Eva Körner Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet Hej och välkomna igen till webbtidningen

Läs mer

KULTURELL MÅNGFALD BILAGA TILL KULTURRÅDETS OMVÄRLDSANALYS 2005

KULTURELL MÅNGFALD BILAGA TILL KULTURRÅDETS OMVÄRLDSANALYS 2005 KULTURELL MÅNGFALD BILAGA TILL KULTURRÅDETS OMVÄRLDSANALYS 2005 Statens kulturråd, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se

Läs mer

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DOKUMENTATION GÖTEBORG DE UNGAS SOMMARAKADEMI 2010 GULLSPÅNG PICCOLOKULTURUTVECKLARE 2010 MARIESTAD GRAFFITI MARIESTAD SKÖVDE KULTURLABB PÅ HJUL 2010 2 INTRO Detta är

Läs mer