Protokoll fört vid socialnämndens sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid socialnämndens sammanträde"

Transkript

1 fört vid socialnämndens sammanträde 15 december 2015 Tid: Kl. 17:30 18:50 Plats: Konferensrum Storfors, Storforsplan 36 i Farsta Närvarande: Se sid. 4 i protokollet 8 10, 15, Justerat 15 december 2015, justeringen har tillkännagivits genom anslag. Åsa Lindhagen Ordförande Andrea Ström Vice ordförande

2 Sida 2 (84)

3 Sida 3 (84) fört vid socialnämndens sammanträde 15 december 2015 Tid: Kl. 17:30 18:50 Plats: Konferensrum Storfors, Storforsplan 36 i Farsta Närvarande: Se sid. 4 i protokollet 1-7, 11-14, Justerat 21 december 2015, justeringen har tillkännagivits genom anslag. Åsa Lindhagen Ordförande Andrea Ström Vice ordförande

4 Sida 4 (84) Närvarande Beslutande Ledamöter Åsa Lindhagen (MP), ordförande Andrea Ström (M), vice ordförande Rana Carlstedt (S) Daniel Harc (S) Dan Guillou (MP) Alexandra Mattsson Åkerström (V) Anna Rantala Bonnier (FI) Christina Elffors Sjödin (M) Ole-Jörgen Persson (M) Isabel Smedberg Palmqvist (L) Tjänstgörande ersättare Amne Ali (S) för Mia Sundelin (S) Eva Solberg (M) för Johan Brege (M) Inga-Lill Persson (L) för Frida Johansson Metso (L) Övriga närvarande Ersättare Ylva Wahlström (MP) Stephan Gullberg (MP) Jackie Nylander (V) Börje Häggman (M) Birgitta Thulin (M) Stina Bengtsson (C) Tjänstemän Gillis Hammar, förvaltningschef Leif Fransson, administrativ chef Alexandra Göransson, avdelningschef, ej 34 och 37 Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef, ej 34 och 37 Peter Svensson, ekonomichef Sigrún Andersdottír, nämndsekreterare Samuel Svan, borgarrådssekreterare, ej 34 och 37 Susanna Brolin, borgarrådssekreterare, ej 34 och 37 Meriam Chatty, borgarrådssekreterare, ej 34 och 37 Tina Heinsoo, enhetschef, ej 34 och 37

5 Sida 5 (84) 1 Sammanträdets öppnande och godkännande av föredragningslista Ordföranden Åsa Lindhagen (MP) öppnar sammanträdet. Nämnden godkänner föredragningslistan och tilläggslista med ärendena Inhyrning av tillfälliga lokaler för boende för ensamkommande flyktingbarn, dnr /2015, Ansökan om bidrag från Filadelfiaförsamlingen avseende nattlogiplatser i Spånga för utsatta EU-medborgare inom Vinternatt 2015/2016, dnr /2015 och Upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl, dnr /2015.

6 Sida 6 (84) 2 Val av protokolljusterare och tid för justering av protokollet Ordföranden Åsa Lindhagen (MP) och vice ordföranden Andrea Ström (M) får i uppdrag att justera dagens protokoll. et ska justeras 18 december 2015.

7 Sida 7 (84) 3 Förvaltningsinformation Avdelningschef Alexandra Göransson informerar om den aktuella situationen avseende ensamkommande asylsökande barn. Avdelningschef Veronica Wolgast Karlberg informerar om den aktuella situationen för tillfälligt boende för barnfamiljer som inte söker asyl. Förvaltningschef Gillis Hammar informerar om att Socialnämndens sammanträde den 4 januari inte kommer att hållas i Farsta som vanligt utan i stadshuset. Mer detaljerad information kommer i kallelsen till sammanträdet.

8 Sida 8 (84) 4 Nämndens frågor till förvaltningen Ersättaren Stina Bengtsson (C) frågar förvaltningen vad samordnaren för våldsbejakande extremism för närvarande arbetar med, i väntan på beslut om den nya strategin för våldsbejakande extremism. Avdelningschef Veronica Wolgast Karlberg informerar om vad samordnaren har arbetat med under hösten och om planerna framöver. Stockholms stad är en av de städer som i samverkan med den nationella samordnaren kommer att etablera ett kommunalt Kunskapshus för att värna demokratin mot våldsbejakande miljöer.

9 Sida 9 (84) 5 Om inkluderande design Svar på remiss av motion (2015:39) från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. Socialnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. Ärendet Karin Ernlund och Stina Bengtson (båda C) framför i sin motion att exkluderande design är ett sätt att skapa arkitektur vars syfte är att hålla människor, eller vissa grupper av människor, borta från att nyttja det offentliga rummet. De föreslår kommunfullmäktige besluta att nya initiativ till inkluderande design skapas genom formgivning och arkitektur som levandegör staden och välkomnar alla som rör sig i Stockholm samt att alla former av exkluderande design på allmän plats direkt avlägsnas. Förvaltningen anser att de frågor om inkluderande och exkluderande design som Karin Ernlund och Stina Bengtsson (båda C) aktualiserar i sin motion, är viktiga frågor om tillgängligheten till det offentliga rummet. Socialnämndens arbete är framför allt inriktat på att skapa trygghet för människor som vistas i det offentliga rummet. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 25 november Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar följande ersättaryttrande. Om jag hade haft yrkanderätt hade jag yrkat på att bifalla motionen. I övrigt vill jag anföra följande:

10 Sida 10 (84) Socialnämndens arbete handlar, som förvaltningen mycket riktigt skriver i sitt svar, om att skapa trygghet för människor som vistas i det offentliga rummet. I det arbetet är det också viktigt att förstå att inkluderande design är en viktig del. Även om själva skapandet av designen är en annan förvaltnings ansvar är det viktigt att socialförvaltningen uppmärksammar och påtalar när det offentliga rummets uppbyggnad brister. Staden ska vara tillgänglig för alla. För att den verkligen ska bli det är det viktigt att vi alla hjälps åt för att förverkliga det.

11 Sida 11 (84) 6 Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Svar på remiss av motion (2015:21) från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. Socialnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. Ärendet Erik Slottner (KD) framför i sin motion att allt fler städer, kommuner och regioner i Europa har utarbetat konkreta strategier för hur islamistisk extremism ska motverkas. Stockholms stad saknar en handlingsplan för hur personer som riskerar att radikaliseras ska fångas upp. Förvaltningen anser att det är viktigt att värna demokratin mot våldsbejakande extremism i dess olika former där den våldsbejakande islamistiska extremismen är en form. Det pågår ett arbete i staden med den inriktning som motionären efterfrågar. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 25 november Förslag till beslut Ordföranden föreslår att nämnden ska besluta enligt förvaltningens förslag. Ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) föreslår att nämnden ska besluta enligt Liberalernas förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Reservation Ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för sitt eget förslag enligt följande. Att som svar på remissen anföra följande.

12 Sida 12 (84) Arbetet mot våldsbejakande extremism är en prioriterad uppgift för varje demokratiskt samhälle. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en stadsövergripande strategi för arbetet mot extremism. Liberalerna följer det arbetet noga och anser att motionen tar upp flera punkter som är relevanta i det arbetet, bland annat vad gäller förebyggande åtgärder, att lära sig av goda exempel och vikten av samverkan mellan olika verksamheter i staden. Det är avgörande att strategin undviker tidigare begångna misstag och ger ett handfast och vetenskapligt underbyggt underlag för stadsdelarnas, facknämndernas och bolagens arbete mot våldsbejakande extremism. Ett förebyggande arbete måste kombineras med rättsvårdande insatser för att gripa och lagföra människor som begår våldsamma handlingar. De som möter invånare i riskzonen för radikalisering måste veta vad man ska titta efter och hur man ska agera om man märker att någon håller på att hamna i en radikal miljö. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar följande ersättaryttrande. I ljuset av en de terrordåd och extremistiska våldshandlingar som i närtid begåtts såväl i Sverige och Europa som i vår omvärld är det uppenbart att arbetet mot våldsbejakande extremism är oerhört angeläget. Det är beklagligt att Stockholms stad ännu befinner sig i något som kan betecknas som limbo mellan två strategier för att hantera dessa frågor varav en inte är ämnad att bestå, och en annan är under utarbetande. Emellertid finns skäl att hysa förhoppningar om att en slutgiltig och långsiktig strategi ändå ska kunna komma på plats under förutsättning att majoriteten står fast vid ambitionen att nå en bred uppgörelse i frågan. Det är anmärkningsvärt att förvaltningen i sitt svar lyfter fram den strategi som sedan länge är ratad av kommunledningen och som alltså inte kommer vara aktuell så snart den nya strategin är på plats. Det finns all anledning att erkänna att socioekonomiska faktorer och utanförskap är bidragande orsaker till grogrunden för våldsbejakande extremism. Men det är också viktigt att se vidden av hela denna problematik. Det utanförskap vi ser i samhället har exempelvis också sin grund i arbetsmarknadens funktionssätt, de svenska myndigheternas byråkrati samt regelverk och lagstiftning som allvarligt försvårar både integration och människors möjlighet att etablera sig på svensk arbetsmarknad.

13 Sida 13 (84) I frågor som rör våldsbejakande extremism är det viktigt att staden har en sammanhållen strategi, som också erkänner och ser att olika former av extremism yttrar sig olika och behöver bemötas på delvis olika sätt. Detta synsätt behöver finnas med i den långsiktiga strategin. Med detta sagt finns det, kopplat till integrationen, också skäl att fästa avseende vid den nya politik som regeringen aviserat. Just nu diskuteras långtgående förslag på riksplanet som i förlängningen riskerar att försvåra stadens arbete mot våldsbejakande extremism. När nu regler införs som försvårar familjeåterförening och ökar ovissheten för dem som sökt en fristad i Sverige, är det sannolikt också så att känslan av hopplöshet och utanförskap kan spridas och bli mer påtaglig för många av dessa människor. Vilka konsekvenser detta i slutändan kommer att få när det gäller risken för radikalisering är svårt att i detalj uttala sig om. Men det finns goda skäl att djupare analysera detta för att undvika växande problem på längre sikt. Sammanfattningsvis är en långsiktigt hållbar strategi mot våldsbejakande extremism något som bör välkomnas. För att en sådan ska hålla över tid är det viktigt att den kan förankras genom en bred politisk uppgörelse. Och det är viktigt att denna strategi inte enbart fokuserar på delar av den komplexa problematik som utgör grogrunden för våldsbejakande extremism.

14 Sida 14 (84) 7 Förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:46) från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. Socialnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. Ärendet Bo Sundin (M) skriver i sin motion att vi aldrig kan acceptera att människor värvas till extrema grupper som begår vålds- och terrordåd, oavsett om det är religiösa eller våldsbejakande grupperingar. Stockholms stad behöver förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism för att förhindra att människor söker sig till extremistiska terrororganisationer. Samtidigt ska det finnas tydliga konsekvenser för de personer som begår allvarliga övergrepp på oskyldiga människor och brott mot mänskligheten. Förvaltningen menar att grunden för arbetet mot våldsbejakande extremism är att värna det demokratiska samhället. Det pågår ett arbete i staden med den inriktning som motionären efterfrågar. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 25 november Förslag till beslut Ordföranden föreslår att nämnden ska besluta enligt förvaltningens förslag. Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) föreslår att nämnden ska besluta enligt Moderaternas förslag. Ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) föreslår att nämnden ska besluta enligt Liberalernas förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Reservation

15 Sida 15 (84) Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för sitt eget förslag enligt följande. 1. Att bifalla motionen 2. därutöver anföra Stockholms stad behöver förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism för att förhindra att människor söker sig till extremistiska terrororganisationer. Samtidigt ska det finnas tydliga konsekvenser för de personer som begår allvarliga övergrepp på oskyldiga människor och brott mot mänskligheten. Vi ser att allt fler unga personer i Stockholm rekryteras av olika våldsbejakande grupperingar och det är en fråga som vi måste ta på allvar genom att börja använda effektivare verktyg för att förhindra att människor ansluter sig till dessa grupper. Majoriteten presenterade så sent som i våras en strategi mot våldsbejakande extremism, ett ärende som varken uppfyllde beredningskraven eller gav konkreta svar på de utmaningarna som Stockholm står inför. En strategi mot våldsbejakande extremism lyser fortfarande idag med sin frånvaro. Vi behöver konkreta förslag om hur vi ska hantera radikaliseringen för vi kan aldrig acceptera att människor värvas till extrema grupper som begår vålds- och terrordåd. Reservation Ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för sitt eget förslag enligt följande. Att som svar på remissen anföra följande. Arbetet mot våldsbejakande extremism är en prioriterad uppgift för varje demokratiskt samhälle. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en stadsövergripande strategi för arbetet mot extremism. Liberalerna följer det arbetet noga och anser att motionen tar upp flera punkter som är relevanta i det arbetet, bland annat vad gäller förebyggande åtgärder, att lära sig av goda exempel och vikten av samverkan mellan olika verksamheter i staden. Det är avgörande att strategin undviker tidigare begångna misstag och ger ett handfast och vetenskapligt underbyggt underlag för stadsdelarnas, facknämndernas och bolagens arbete mot våldsbejakande extremism. Ett förebyggande arbete måste kombineras

16 Sida 16 (84) med rättsvårdande insatser för att gripa och lagföra människor som begår våldsamma handlingar. De som möter invånare i riskzonen för radikalisering måste veta vad man ska titta efter och hur man ska agera om man märker att någon håller på att hamna i en radikal miljö. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar följande ersättaryttrande. I ljuset av en de terrordåd och extremistiska våldshandlingar som i närtid begåtts såväl i Sverige och Europa som i vår omvärld är det uppenbart att arbetet mot våldsbejakande extremism är oerhört angeläget. Det finns goda skäl att föra samtal över blockgränserna i dessa frågor då en sådan här strategi kräver långsiktighet. Det arbete som staden utför i syfte att hindra våldsbejakande extremism behöver kunna bedrivas oavsett om det är en socialdemokratiskt ledd majoritet eller en alliansmajoritet i Stadshuset. Och för att detta ska kunna bli verklighet krävs en grundläggande revidering av strategin. En revidering av strategin är nu påbörjad. Stockholms stad befinner sig dock i vad som kan betecknas som limbo mellan två strategier för att hantera dessa frågor varav en inte är ämnad att bestå, och en annan är under utarbetande. Att så är fallet är beklagligt, men det finns emellertid skäl att hysa förhoppningar om att en slutgiltig och långsiktig strategi ska kunna komma på plats under förutsättning att majoriteten står fast vid ambitionen att nå en bred uppgörelse i frågan. Flera av de synpunkter som motionären lyfter är naturliga komponenter i ett effektivt arbete för att förebygga extremism och radikalisering. Att staden på bästa möjliga sätt stöttar civilsamhället i arbetet för att motverka radikalisering och extremism är en given del i en kommande strategi mot våldsbejakande extremism. Att ta lärdom av goda exempel likaså. Goda och upparbetade kontakter mellan staden och de rättsvårdande myndigheterna är också viktiga och självklara delar. Och det är självfallet viktigt att öka kunskaperna om de här frågorna inom skolan. Skolan har en viktig roll att spela. Dels när det kommer till att uppmärksamma tendenser till att unga människor är på väg att radikaliseras, men också när det kommer till kunskapsspridningen. En tredje mycket viktig roll som skolan har att spela är också

17 Sida 17 (84) att uppmuntra till dialog och diskussion gällande värderingsfrågor. Det råder en bred enighet i svensk politik om behovet av att finna lämpliga metoder för att förhindra att svenska medborgare gör sig skyldiga till terrordåd och krigsbrott såväl inom som utanför Sveriges gränser. Av den anledningen har de flesta av riksdagens partier under en tid deltagit i en bred dialog kring dessa frågor. Bland de förslag som diskuterats återfinns också frågan om att finna metoder för att förhindra så kallade terrorresor. I den överenskommelse som nåddes mellan regeringen och Alliansen så sent som den 10 december finns också dessa frågor med som en del. Och en utredning kring terrorresor pågår sedan tidigare. Det är viktigt att en lagstiftning på detta område har stöd i folkrätten, och stiftas i enlighet med rättsstatens principer samt med respekt för grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter. Att göra den svåra avvägningen mellan behovet av en skärpt lagstiftning och grundläggande fri- och rättigheter är i första hand en fråga för regering och riksdag. I dagsläget finns därmed inte skäl för staden att ta ställning till exakt på vilket sätt lagen bör utformas så länge den uppfyller syftet och vilar på nämnda principer.

18 Sida 18 (84) 8 Program för upphandling och inköp samt klausul om andidiskriminering och meddelarfrihet Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner förvaltningens yttrande som svar på remissen. 2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till kommunstyrelsen. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Ärendet Kommunstyrelsen har i budget för 2015 fått i uppdrag att ta fram ett nytt program för upphandling och inköp för Stockholms stad samt att revidera tidigare beslutad policy om konkurrens och valfrihet. Stadsledningskontorets förslag till program är uppdelat i sex olika kapitel. Ett inledande kapitel som behandlar grundläggande förutsättningar för programmet, genomförande och förvaltning, lagar och regler och mutor och jäv. Därefter följer fyra huvudkapitel som utgår från stadens inriktningsmål, ett Stockholm som håller samman, ett klimatsmart Stockholm, ett ekonomiskt hållbart Stockholm och ett demokratiskt hållbart Stockholm. Stadsledningskontoret har i budget för 2015 uppdrag att revidera nuvarande antidiskrimineringsklausul och har utformat ett förslag på klausul vilken är en skärpning av klausulen genom att bland annat införa sanktioner i form av vite för de fall leverantören inte lever upp till sina åtaganden. Kommunfullmäktige har vidare i budget för 2015 angett att staden, så långt lagstiftningen medger, ska ställa krav på meddelarfrihet för personal inom välfärdssektorn. Tillämpning av nuvarande klausul rekommenderas endast när staden upphandlar vårdoch omsorgsentreprenader. Stadsledningskontoret föreslår att användningsområdet för klausulen utvidgas till att omfatta samtliga entreprenadupphandlingar som avser drift av verksamhet inom socialtjänsten.

19 Sida 19 (84) Förvaltningen ställer sig positiv till stadsledningskontorets förslag till nytt program för upphandling och inköp för Stockholms stad, den skärpta antidiskrimineringsklausulen samt förtydligande av tillämpningen av krav på meddelarfrihet. Förvaltningen vill särskilt uppmärksamma behovet av mallar och tillämpningsanvisningar till det nya programmet för upphandling och inköp. I stadens olika verksamheter behövs stort stöd att tilllämpa det nya programmet för att säkerställa bra kvalitet i upphandlingarna samt se till att aktiv avtalsförvaltning planeras och genomförs. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 19 november Förslag till beslut Ordföranden föreslår att nämnden ska besluta enligt förvaltningens förslag. Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) föreslår att nämnden ska besluta enligt Moderaternas och Liberalernas gemensamma förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Reservation Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för sitt eget gemensamma förslag enligt följande. 1. Avslå förvaltningens förslag till beslut. 2. Samt därutöver anföra: Kommunstyrelsen har i budget för 2015 fått i uppdrag att ta fram ett nytt program för upphandling och inköp för Stockholms stad samt att revidera tidigare beslutad policy om konkurrens och valfrihet. Hur staden som stor offentlig aktör agerar som upphandlare har en betydande påverkan på näringslivet i Stockholm. Därför är det oroande att majoriteten i föreliggande ärende öppnar för beslut

20 Sida 20 (84) som kommer innebära en stor osäkerhet för stadens leverantörer och riskerar att utesluta mindre aktörer. Upphandlingar inom Stockholms stad är av stor betydelse såväl för stockholmarna som för de berörda näringsidkarna som levererar tjänster och varor åt staden. Det är ett juridiskt grannlaga område som måste hanteras med professionalitet och nogsamhet av samtliga parter och inte göras till föremål för politiska experiment. Vi delar uppfattningen att det är viktigt att motverka fusk och svartjobb samt att säkerställa goda arbetsvillkor för de leverantörer av varor och tjänster som staden anlitar, antingen direkt eller genom upphandlade företag. Seriösa aktörer, rättssäkra arbetsförhållanden och konkurrens på lika villkor ska prägla alla stadens upphandlingar. Däremot ställer vi oss ytterst tveksamma till att skärpa användningen av krav på kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor i de upphandlingar där detta är tillämpligt. Detta mot bakgrund av bland annat rådande upphandlingslagstiftning och EUrätten. Det strider också mot EU:s grundläggande principer att vid offentlig upphandling kräva att en leverantör ska vara bunden av eller teckna ett kollektivavtal. Stadsdelsförvaltningen påpekar i sitt tjänsteutlåtande att EU-rätt inte ger utrymme att ställa krav på att en leverantör har kollektivavtal. Vi noterar att en del av stadens förvaltningar flaggar, samt stadsledningskontoret, för att intentionen att staden genom upphandling ska verka för att personer utanför arbetsmarknaden kommer i sysselsättning riskerar att stå i konflikt med kraven på kvalitet och kostnadseffektivitet. Vidare riskerar programmet leda till att krav ställs som direkt eller indirekt reglerar leverantörers övriga verksamheter, vilket i så fall skulle leda till upphandlingsfel och påföljande överklagandeprocesser. Det finns också många oklarheter kring hur programmet är förenligt med förslag och upphandlingskriterier som vänstermajoriteten tidigare har yrkat på i upphandlingsärenden. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande hänvisar till den så kallade vita jobbmodellen men det framgår inte exakt vad som menas med modellen och därför inte i vilken mån den är förenlig med programmet. Tjänsteutlåtandet måste dessutom tolkas som att frågan om hur avtalsvillkoren ska följas upp regleras i tillämpningsanvis-

21 Sida 21 (84) ningarna. Med tanke på frågans politiska vikt hade det varit önskvärt att avtalsuppföljningen hade reglerats i programmet. Samma osäkerhet som rör vita jobb-modellens förenlighet med programmet gäller också för förslag om strikt ansvar för underleverantörer och krav på att entreprenörer ska följa stadens personalpolicy. Det som dock är mest oroande är att programmet som helhet kommer att göra det krångligare och dyrare för företag att alls delta i stadens upphandlingar. Det är redan idag en utmaning att upphandla verksamheter och insatser utan att riskera att snedvrida konkurrensen. Många företag uppger redan idag att det finns svårigheter att delta i offentliga upphandlingar och att de därför avstår. Vi ser också att flera mindre företag med få anställda inte har kollektivavtal idag, även om de erbjuder arbetsvillkor som är lika bra som eller bättre än kollektivavtal. För oss är det viktigt att de krav som ställs i varje enskild upphandling inte är irrelevanta eller gå längre än vad som behövs för att uppnå syftet med upphandlingen. Krav som försvårar eller rent av omöjliggör deltagande för många företag är enbart till en stor nackdel för staden. Det riskerar att leda till färre anbud, sämre konkurrens och mindre mångfald. Det är inget som gynnar vare sig stockholmarna, staden eller företagen. Tyvärr riskerar detta program att gå just i den riktningen, genom att förslaget kommer göra det ännu svårare för framför allt de mindre företagen att delta i stadens upphandlingar, när kraven bara blir fler och upphandlingarna mer komplicerade. Stockholms stad ska alltid motverka fusk, svartjobb och ekonomiska oegentligheter, samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för medarbetare hos leverantörer som staden anlitar. Seriösa aktörer får aldrig missgynnas för att de tar sitt arbetsgivaransvar på fullaste allvar. Uppgiften att kontrollera att våra avtal följs är så viktig att den ska utföras av stadens egna tjänstemän eller utav av staden anlitade oberoende organ. Rättssäkra arbetsförhållanden, transparenta upphandlingsmodeller och konkurrens på lika villkor ska prägla upphandlingar i Stockholms stad. Men upphandlingsprogrammet får inte utformas så att seriösa aktörer utestängs genom att upphandlingarna blir allt för krångliga och resurskrävande.

22 Sida 22 (84) Den rödgrönrosa majoriteten tar dessvärre med detta ärende ett stort steg bort från den grundläggande tanken med lagen om offentlig upphandling. Istället slår de in på en väg som riskerar att leda till ett läge där Stockholms stads upphandlingar snedvridits till något som används för att uppnå politiska ändamål. Ska Stockholm stärka företagande är det inte den rätta vägen att göra det krångligare och dyrare att delta vid upphandlingar, som dessutom ställer orimliga krav som går stick i stäv med lagstiftning och den svenska modellen. Vi ställer oss därför avvisande till programmets förslag. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) hänvisar till Moderaternas och Liberalernas förslag.

23 Sida 23 (84) 9 Ökat ansvar till servicenämnden för centrala upphandlingar Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner förvaltningens yttrande som svar på remissen. 2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till kommunstyrelsen. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Ärendet Servicenämnden har i uppdrag från kommunstyrelsen att upphandla och även förvalta ramavtal för olika avtalsområden. KF har beslutat att dessa områden ska vara centralupphandlingar. I beslut om budget för år 2015 gavs kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på ytterligare avtalsområden där servicenämnden bör överta ansvaret för upphandling. Stadsledningskontoret har tagit fram förslag på ökat antal avtalsområden där centralupphandling bör vara normalförfarande. Centralupphandling som normalförfarande innebär att Kommunfullmäktiges beslut blir tvingande för stadens nämnder och nämnderna fråntas möjlighet att upphandla motsvarande varor/tjänster som ingår i centralupphandlingarna. De avtalsområden som föreslås är områden där varorna/tjänsterna inte bedöms som specifika för en verksamhet inom en särskild nämnd, utan utgör ett stöd till respektive kärnverksamhet. Förslaget omfattar avtalsområden som berör många eller samtliga nämnder, för att vinsterna med centralt upphandlade ramavtal ska kunna uppnås. Förvaltningen ställer sig positiv till stadsledningskontorets förslag gällande utökningen av avtalsområden för centralupphandling samt vill särskilt uppmärksamma behovet av stöd till avropande förvaltningar för att underlätta inköpen samt vikten av en fungerande avtalsförvaltning. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 2 december Beslutsgång

24 Sida 24 (84) Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) lämnar följande särskilda uttalande. I ärendet om ökat ansvar till servicenämnden för centrala upphandlingar kan vi läsa att ett av de nya avtalsområden som föreslås är Konsult uppföljandekontroll av etiska och sociala krav. Förslaget väcker vissa frågor och även oro då den rödgrönrosa majoriteten ämnar införa en arbetsmodell på arbetsmarknaden i Stockholms stad, den så kallade vita jobbmodellen. Uppföljning av stadens upphandlingar ska inte utföras av konsulter utan av anställda av Stockholms stad. Därför anser vi att nämnda avtalsområde inte ska upphandlas. Vi delar uppfattningen att det är viktigt att motverka fusk och svartjobb samt att säkerställa goda arbetsvillkor för de leverantörer av varor och tjänster som staden anlitar, antingen direkt eller genom upphandlade företag. Seriösa aktörer, rättssäkra arbetsförhållanden och konkurrens på lika villkor ska prägla alla stadens upphandlingar. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar följande ersättaryttrande. Att staden centralt kan upphandla varor och tjänster som inte är verksamhets- eller nämndspecifika har många fördelar, både när det kommer till effektivitet och ekonomisk styrning. Det finns samtidigt skäl att fästa uppmärksamhet vid de risker som kan förknippas med en ökande centralisering av upphandlingarna. Därför är det önskvärt om hänsyn till nedanstående synpunkter tas vid den fortsatta beredningen av ärendet. Det är för det första viktigt att en centralisering av upphandlingarna inte leder till förlängda ledtider eller tilltagande byråkrati och krångel inom stadens förvaltningar. För det andra är det viktigt att begrunda konsekvenserna av att förfarandet med centralupphandling innebär att beslutet blir tvingande för stadens nämnder, och att detta kan medföra betydande stelbenthet om centraliseringen av upphandlingarna blir för långtgående.

25 Sida 25 (84) För det tredje är det av stor betydelse att fortsätta bevaka så att upphandlingar av livsmedel, även om de görs centralt redan nu, görs på ett sätt så att man kan ställa höga krav ur miljöhänseende, men att man också kan upphandla närproducerat och av såväl stora som små producenter. För det fjärde finns anledning att överväga huruvida de varueller tjänstekategorier som föreslås upphandlas centralt verkligen är mest effektiva att handla upp centralt med hänsyn till det stora antalet asylsökande och nyanlända som kommit till Stockholm och Sverige på senare tid. Finns det till exempel behov av mer flexibilitet och snabbhet i vissa verksamheter än vad en centralupphandling kan tillgodose? Exempel på kategorier där det är på sin plats att diskutera lämpligheten i centralupphandlingar utifrån ovanstående är bland andra översättningstjänster och tolkförmedlingstjänster. Slutligen finns all anledning att välkomna utökade möjligheter att ställa ambitiösa krav gällande miljöpåverkan och hållbarhet till följd av centrala upphandlingar.

26 Sida 26 (84) 10 Förebyggande och behandling av spelmissbruk, Ds 2015:48 Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. Socialnämnden överlämnar tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Ärendet I promemorian Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) föreslås att insatser för förebyggande och behandling av spelmissbruk bör samordnas med insatser inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet (ANDT). Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att stödja utveckling av det förebyggande arbetet med särskilt fokus på barn och unga. Länsstyrelserna föreslås under en inledningsperiod få särskilda medel för att bidra till samordning och uppbyggnad av det förebyggande arbetet på lokal nivå. Socialnämndens ansvar för att förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra substanser föreslås utvidgas till att även omfatta spel om pengar genom ändring i socialtjänstlagen. Socialnämnden föreslås även få ett utvidgat ansvar för att motverka spel om pengar till barn och unga. Hälso- och sjukvårdens ansvar för att beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller annan missbruk har en beroendeproblematik föreslås utvidgas så att det gäller även vid spelmissbruk. Vidare föreslås forskningsrådet Forte få ett utökat samordnade och samlat uppdrag för att bedriva forskning inom området. Förvaltningen stödjer förslaget att utvidga det förebyggande ansvaret som åligger kommunerna och länsstyrelserna inom ANDT-området till att även omfatta spelmissbruk samt att Folkhälsomyndigheten får ett samordnande ansvar för det förebyggande arbetet. Förvaltningen vill lyfta fram primärvården som en viktig aktör för att tidigt kunna upptäcka spelberoende och hän-

27 Sida 27 (84) visa vidare och ser positivt på att organisera ett nationellt försök med stöd och behandling via telefon och internet. Förvaltningen ställer sig tveksam till att ålägga kommunerna ett ansvar för vård och behandling av spelberoende. I första hand anser förvaltningen att hälso- och sjukvårdens befintliga regler gällande vård och behandling av spelberoende bör säkerställas. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 22 november Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

28 Sida 28 (84) 11 Betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden hänvisar till tjänstutlåtandet som svar på remissen. 2. Socialnämnden överlämnar tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen. Ärendet Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken, SOU 2015:86 till bland andra Socialnämnden för yttrande. Jämställdhetsutredningen visar att regeringens jämställdhetssatsning och styrning av jämställdhetspolitiken i övrigt har fått genomslag i samhället på så sätt att kunskapen om jämställdhet ökat och att metoder och arbetssätt utvecklats i jämställdhetsarbetet på olika nivåer i samhället. Det har dock inte funnits tillräckligt med underlag i form av analyser eller utvärderingar för att kunna se hur dessa påverkat jämställdheten mellan kvinnor och män. Det finns få, om ens några, redovisade effekter på samhällsnivå till följd av den särskilda jämställdhetssatsningen som tyder på att de olika insatserna stärkt jämställdheten mellan kvinnor och män. Utredningen innehåller analyser, synpunkter och förslag som rör jämställdhetspolitikens mål och styrning. Bland annat föreslås att en jämställdhetsmyndighet inrättas. är positiv till utredningens förslag och synpunkter. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 24 november Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande

29 Sida 29 (84) Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) lämnar följande särskilda uttalande. Remissvar på betänkandet Mål och myndighet -en effektiv styrning av Jämställdhetspolitiken tar upp viktiga aspekter för fortsatta arbete av ett mer jämställt samhälle. Bland annat åskådliggörs problematiken kring de fortsatta löneskillnaderna mellan män och kvinnor, den ojämna fördelningen i föräldraledighet samt kvinnors utsatthet för misshandel. Trots att det fortfarande kvarstår utmaningar för att kvinnor och män ska få lika förutsättningar att uppnå sin utvecklingspotential visar än dock rapporten på en delvis positiv utveckling de senaste åren. Under Alliansens tid vid regeringsmakten genomfördes flera reformer som ett led i arbetet att öka jämställdheten. Satsningar som jämställdhetsbonus, kvinnors företagande och skattereduktion på hushållsnära tjänster har förbättrat förutsättningar för ett jämställt föräldraansvar och arbetsliv. Jobbskatteavdraget har även gett positiva effekter och förstärkt kvinnors möjlighet till en ökad ekonomisk självständighet. Insatser för att bekämpa vålds män mot kvinnor har varit en tydlig prioritering under Alliansen mandatperiod. Jämställdhet är ett positivt värde som staden kontinuerligt bör arbeta för i samtliga verksamheter. Samtidigt ställer Moderaterna sig kritiska till förslaget om införandet av en jämställdhetsmyndighet nationellt. Vi behöver konkreta verktyg, inte mer byråkrati. Diskrimineringsombudsmannen, är en myndighet vars uppdrag är att främja lika rättigheter och möjligheter samt motverka diskriminering oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Att införa ytterligare en myndighet med liknanden uppdrag riskerar dels att leda till öka byråkrati och ineffektivitet, dels är det kostnadskrävande mot bakgrunden att det idag redan finns en befintlig myndighet med uppgifter som är densamma. Istället bör jämställdhet integreras i verksamheterna och konkreta verktyg bör prioriteras för att motverka ojämna skillnader mellan män och kvinnor.

30 Sida 30 (84) 12 Permanentande och utökning av sprututbytesverksamheten Svar på skrivelse Dnr /2015 Socialnämndens beslut Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen. Ärendet I skrivelse har Stina Bengtsson, Centerpartiet, ställt frågan kring hur förvaltningen ser på möjligheten till dels ett permanentande av sprututbytesverksamheten och dels en utökning av verksamheten i fast eller mobil form. Sprututbytesverksamheten i Stockholm startade 2013 och bedrivs i projektform under fyra år. Verksamheten visar i preliminär utvärdering efter två och ett halvt år goda resultat och socialförvaltningen fortsätter att följa arbetet. Förvaltningen stödjer att sprututbytesverksamheten skulle kunna fortsätta bedrivas i permanent form efter projekttidens slut. För att möta målgruppens behov i länet ser förvaltningen positivt på att frågan om ytterligare fasta eller mobila enheter kan utredas vidare. Förvaltningen överlåter sådan vidare utredning till landstinget som huvudman för verksamheten. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 4 november Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) lämnar följande särskilda uttalande: Vi noterar med glädje att sprututbytesverksamheten i länet varit en stor framgång som inneburit hälsovinster för många. Vi välkomnar att socialförvaltningen stödjer att verksamheten kan fortsätta bedrivas i permanent form även efter projekttidens utgång. Vi skulle välkomna initiativ från andra kommuner att i samverkan med landstinget medverka till fler platser för verksamheten.

31 Sida 31 (84) Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) hänvisar till Liberalernas särskilda uttalande.

32 Sida 32 (84) 13 Pilotprojekt samverkan skola socialtjänst Svar på skrivelse Dnr /2015 Socialnämndens beslut Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen. Ärendet Isabel Smedberg Palmqvist (FP, nu L), önskar i skrivelse till socialnämnden få svar på vilka de framtida planerna är för Pilotprojekt samverkan skola och socialtjänst och vilken organisationsform som verksamheten kommer att bedrivas i. Av kommunfullmäktiges budget 2016 framkommer att socialförvaltningen tillsammans med utbildningsnämnden och stadsdelsnämnderna fortsatt ska samverka för att barn i ytterstaden som riskerar att fara illa ska nå ökad skolnärvaro och bättre skolresultat. Under 2016 blir det viktig för förvaltningen att fortsatt förstärka och sprida de positiva erfarenheter som utvecklingsarbetet för samverkan mellan socialtjänst och skola har resulterat i. Det blir också viktigt att ytterligare undersöka samverkansmodellens betydelse för barns utveckling. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 10 november Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (L) lämnar följande särskilda uttalande. Stadens satsning på en ökad samverkan mellan skola och socialtjänsten, för att fånga upp och hjälpa de elever som riskerar att inte klara skolan, är på alla sätt oerhört viktig.

33 Sida 33 (84) Det är glädjande att förvaltningen ger besked om att det angelägna och uppskattade samarbetet mellan skola och socialtjänst kommer att fortsätta. Den redovisning av projektet som framlagts inför socialnämnden december 2015 visar på att såväl skolor och socialtjänst som elever överlag är nöjda, även om utvecklingsområden kvarstår. Utbildningsnämnden och socialnämnden måste fortsätta att utveckla sitt samarbete när det handlar om skolplacering, skolpliktsbevakning och arbetet för att minska elevernas frånvaro; det handlar om alla barns jämlika rätt till kunskap och utbildning. Detta arbete får inte nedprioriteras, varken inom utbildningsnämnden, socialnämnden eller inom stadsdelsnämnderna. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) hänvisar till Liberalernas särskilda uttalande.

34 Sida 34 (84) 14 Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Svar på skrivelse Dnr /2015 Socialnämndens beslut Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen. Ärendet Förvaltningen har mottagit en skrivelse från socialnämndens majoritet med uppmaning att utreda förutsättningarna att ingå ett idéburet offentligt partnerskap (IOP). Skrivelsen efterfrågar även lämpliga områden för ett IOP. Förvaltningen anser att förutsättningarna för att ingå IOP finns eftersom andra kommuner och även förvaltningar inom staden (arbetsmarknadsförvaltningen) har ingått IOP-avtal. Lämpliga områden, enligt tanken om IOP är sådana där varken traditionellt föreningsbidrag eller upphandling är en lämplig form. Verksamheten ska ske på initiativ av den idéburna organisationen. Offentlig aktör och idéburen organisation ska sedan definiera samhällsutmaningen och möjliga lösningar tillsammans. Det innebär att en bedömning om lämplighet bör ske i varje enskilt fall. Ett rimligt antagande är dock att nya samhällsutmaningar såsom arbetet med utsatta EU-medborgare och ensamkommande flyktingbarn kan utgöra lämpliga områden för IOP. Förvaltningen avser att stärka kompetensen internt kring IOP, samt bjuda in till diskussioner och initiativ för att vid behov prova IOP-formen under år Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 15 november Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Åsa Lindhagen m.fl. (MP), Rana Carlstedt m.fl. (S), Alexandra Mattsson m.fl. (V) och Anna Rantala Bonnier (FI) lämnar följande särskilda uttalande.

35 Sida 35 (84) Vi ser mycket positivt på att förvaltningens utredning av förutsättningarna för idéburet offentligt partnerskap visar på att det finns goda förutsättningar för framtida partnerskap mellan staden och civilsamhället. Ideella organisationer har en mycket viktig roll i ett Stockholm som håller samman. Därför ser vi fram emot att förvaltningen under nästkommande år kommer att utveckla former för idéburet offentligt partnerskap och föra dialog med organisationer som är intresserade av att ingå partnerskap utifrån identifierade samhällsutmaningar. Arbetet med att ge ensamkommande barn ett gott mottagande i Stockholm är en mycket viktig fråga för staden där civilsamhället har en nyckelroll och där IOP skulle kunna vara fördelaktigt. Andra samhällsutmaningar är stöd till utsatta EU-medborgare där staden idag har ett samarbete med flera ideella aktörer. Ytterligare en stor samhällsutmaning är arbetet för att nå det jämställdhetspolitiska målet om att mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck ska upphöra. Även detta är stora utmaningar som skulle kunna mötas genom partnerskap mellan kommun och civilsamhället, såsom kvinnojourer som gör mycket viktiga insatser på området.

36 Sida 36 (84) 15 Verksamhetsplan 2016 för Socialnämnden Dnr /2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner budget med verksamhetsplan för Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen. 3. Tillståndsenheten definieras som resultatenhet verksamhetsåret Socialnämnden redovisar omslutningsförändringar med 217,1 mnkr till kommunstyrelsen. 5. Socialnämnden beslutar om priser enligt tjänsteutlåtandet. 6. Socialnämnden fastställer plan för upphandling, system för internkontroll, internkontrollplan och jämställdhets- och mångfaldsplan enligt tjänsteutlåtandet. 7. Socialnämnden fördelar 31,8 mnkr till SHIS (Stiftelsen Hotellhem i Stockholm). 8. Socialnämnden beviljar HSO Stockholms stad 700 tkr, DHR Stockholmsavdelningen 150 tkr och SRF Stockholm 150 tkr för intressepolitiskt arbete. 9. Socialnämnden ger förvaltningschefen uppdrag att fördela utvecklingsmedel för sociala insatsgrupper Socialnämnden ger förvaltningschefen uppdrag att fördela utvecklingsmedel för pilotprojekt skola-socialtjänst Paragrafen justeras omedelbart. Ärendet Kommunfullmäktige fastställde 19 oktober 2015 en ny långsiktig vision för staden ett Stockholm för alla, Vision Visionen är utformad i enlighet med de mål för en hållbar utveckling som fullmäktige lagt fast i budget 2015 samt en förnyad analys av de långsiktiga trenderna för staden. Vision 2040 är, i likhet med

37 Sida 37 (84) budgeten, indelad i fyra huvudteman med samma utgångspunkter som kommunfullmäktiges inriktningsmål. Med utgångspunkt i denna långsiktiga vision kommer Stockholms stad att arbeta utifrån följande inriktningsmål under tiden fram till Ett Stockholm som håller samman 2. Ett klimatsmart Stockholm 3. Ett ekonomiskt hållbart Stockholm 4. Ett demokratiskt hållbart Stockholm En stad som håller samman ger möjligheter för stockholmare att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Alla generationer ska garanteras trygghet, tillgänglighet och livskvalitet. De insatser som görs för barn och ungdom ska inriktas på att skapa uppväxtvillkor som ger alla barn samma chans. har en samordnande och övergripande roll och ska bidra till utveckling av socialtjänsten i staden och medverka till att invånarna får likvärdiga och lika tillgängliga insatser oavsett var de bor i staden. ska verka för människors möjligheter till ökad självständighet. En likvärdig och hållbar socialtjänst av god kvalitet förutsätter också en analytisk hållning givet de olika förutsättningar och de olika målgrupper som finns inom respektive stadsdelsförvaltning. För att ge rätt förutsättningar för en likvärdig socialtjänst kan det finnas behov av riktat stöd och anpassade insatser i de olika stadsdelsförvaltningarna. Socialtjänstens arbete bygger på kunskap. Evidensbaserad praktik (EBP) är en strategi för transparent beslutsfattande och ständigt lärande. Det innebär att den professionelle väger samman sin expertis med bästa tillgängliga kunskap, den enskildes situation, erfarenheter och önskemål vid beslut om insats. Målet är att personer som fått insatser genom stadens socialtjänst har verktyg att hantera sin livssituation och att de kan leva ett självständigt liv utifrån sina förutsättningar. Lokal systematisk uppföljning säkrar vidare kvalitetsutveckling. Syftet är att på sikt få bättre metoder för resultatuppföljning. Genom granskningarna som görs av inspektörerna på socialförvaltningen kan också utvecklingsområden identifieras. Socialnämndens ansvarsområden delas in i ett stadsövergripande strategiskt uppdrag och ett stadsövergripande driftsåtagande. De strategiska frågorna på stadsövergripande nivå är omsorg om personer med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning, socialtjänstens barn- och ungdomsverksamhet, missbruksfrågor, ekonomiskt bistånd, budget- och skuldrådgivning, hemlöshetsfrågor,

38 Sida 38 (84) motverkan av våld i nära relationer och samverkan med ideella organisationer på det sociala området. Nämnden ansvarar vidare för stadsövergripande frågor rörande drog- och brottsprevention, tillståndsgivning vid utskänkning av alkohol samt dödsboutredningar. Det stadsövergripande strategiska uppdraget syftar till att stärka likställigheten inom staden bland annat genom riktlinjer för stadsdelsnämndernas handläggning, verksamhetsstöd och utbildningsinsatser riktade till stadsdelsförvaltningarna samt uppföljning av stadens samlade socialtjänstverksamhet. Nämnden svarar även för stadens forsknings- och utvecklingsverksamhet inom socialtjänstens område. Förvaltningens driftsenheter vänder sig till målgrupperna barn och ungdom, personer med funktionsnedsättning, vuxna med missbruksproblem, hemlösa, våldsutsatta samt personer som köper eller säljer sex. Verksamheten finansieras dels med anslag från kommunfullmäktige, dels genom intäkter från försäljning av tjänster till i första hand stadsdelsförvaltningarna. Inom ramen för nämndens driftsåtagande finns ett stort antal egna verksamheter och upphandlade verksamheter, till exempel institutionsvård för vuxna, barn och ungdomar, familjehem, LSSkollo, socialjour, enhet för hemlösa, kriscentrum för kvinnor, uppsökande verksamhet och akut- och korttidsboenden för hemlösa. Här finns också föräldrastödsprogram, utbildning för blivande adoptivföräldrar, alkohol- och narkotikarådgivning och familjerådgivning. Cirka 120 ideella organisationer som erbjuder kompletterande verksamhet i linje med nämndmålen får verksamhetsbidrag eller projektbidrag. Under socialnämnden finns tre politiska utskott organisationsoch föreningsutskottet, tillståndsutskottet och individutskottet samt ett funktionshinderråd. Nedan lämnas några exempel på angelägna uppgifter för nämndens verksamhet under 2016 utifrån kommunfullmäktiges inriktningsmål. Ett Stockholm som håller samman

Att delvis avslå förslaget till beslut. Att därutöver anföra följande.

Att delvis avslå förslaget till beslut. Att därutöver anföra följande. Blad 50 19 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskrimeinering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen 170-850/2015 Beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 23 (36) 10 Om barnäktenskap Svar på skrivelse från M, L och C Dnr 1.7.2-53/2016 s beslut hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen Reservation Samtliga ledamöter för Liberalerna reserverar

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande DNR 01.06/1166/2015 Sida 1 (6) 2015-11-23 IDN 2015-12-15 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 508 27 691 Till Idrottsnämnden Program för upphandling och inköp samt klausul

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017 Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor Protokoll nr 2/2017 Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma

Läs mer

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen SoN 2015-10-20 Sida 1 (5) 2015-09-30 Handläggare Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-393/2017 Sida 1 (6) 2017-09-19 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-508 25091 Till Socialnämnden 2017-09-19 Stockholms stads riktlinjer

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 22 mars 2016

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 22 mars 2016 SOCIALNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll OFU 1/2016 Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 22 mars 2016 Tidpunkt: Kl. 18.30 Lokal: Rum: Storfors, Storforsplan 36, Farsta Närvarande:

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämndens beslut. 2. Ärendet lämnas till kommunstyrelsen.

Socialnämndens beslut. 2. Ärendet lämnas till kommunstyrelsen. Sida 27 (46) 14 Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism Dnr 3.1.2-182/2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner för egen del förslaget till Stockholms stads strategi mot våldsbejakande

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende nytt program för upphandling och inköp samt Vita jobb-modellen

Inriktningsbeslut avseende nytt program för upphandling och inköp samt Vita jobb-modellen PM 2015:106 RI (Dnr 171-332/2015) Inriktningsbeslut avseende nytt program för upphandling och inköp samt Vita jobb-modellen Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Inriktningen

Läs mer

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 74 (90) 14 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

13 Program för ett jämställt Stockholm Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017

13 Program för ett jämställt Stockholm Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 69 (90) 13 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30)

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-07-13 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Att

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Överenskommelse

Läs mer

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-05 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 oktober 2017 Ärende

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

14 Yttrande över remissen Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) AMN 2015-0259-01.06

14 Yttrande över remissen Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) AMN 2015-0259-01.06 Sida 40 (63) 14 Yttrande över remissen Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) AMN 2015-0259-01.06 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade

Läs mer

Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter

Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter Utlåtande 2015: RI+IX (Dnr 012-1555/2014) Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Instruktionen för kommunstyrelsens

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 28 mars 2017

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 28 mars 2017 SOCIALNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll 1/2017 Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 28 mars 2017 Tid: Kl. 18.10 Plats: Storfors, Socialförvaltnngen, Storforsplan

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-04-12 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850825244 Till Socialnämnden 2018-05-15 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Främlingsfienden inom oss (SOU 2012:74)

Främlingsfienden inom oss (SOU 2012:74) SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2013-04-16 SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Svar på remiss av betänkande

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap

Idéburet offentligt partnerskap Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2.11.6-331/2017 Sida 1 (5) 2017-08-08 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämnden 2017-08-22 Karen Arista Telefon:

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 13 juni 2017

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 13 juni 2017 Sammanträdesprotokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 13 juni 2017 Tid: Kl. 18.05 Plats: Socialförvaltningen, Storfors, Storforsplan 36, Farsta Närvarande: Se sidan

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD)

Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2016:81 RI (Dnr 106-667/2015) Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:21)

Läs mer

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-05-19 SID 1 (6) 2011-04-27 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Även papperslösa kvinnor som

Läs mer

Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 11/2015

Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 11/2015 Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 11/2015 Sida 1 (53) Tidpunkt: tisdagen den 15 december, kl. 16.00-16.20 Plats: Stora kollegiesalen, Stadshuset Justerat: fredagen den 18 december, kl. 16.00 Emilia Bjuggren

Läs mer

Remissvar på motion om riktlinjer för ledsagning dnr /2015

Remissvar på motion om riktlinjer för ledsagning dnr /2015 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-02-05 Handläggare Pia Ehnhage Telefon: 08-508 25 911 Till Socialnämnden 2016-03-22 Remissvar på motion

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Lisa Fejzic Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2018-02-20 Transpersoner

Läs mer

Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-)

Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2017:158 RI (Dnr 106-1036/2016) Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen anses besvarad

Läs mer

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-16 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-06-13 Projekt

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss Sida 1 (6) 2015-11-12 Handläggare Eva Brynk Avdelningen för Miljö och teknik Telefon: 08-508 264 03 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-03 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2017-05-16 Samordning mellan ensamkommande ungdomar

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Dnr 10.1-27264/2015 1(5) Utvärdering och analys Sara Dahlin sara.dahlin @socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över betänkandet

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 26 (38) 13 Att samverka kring ensamkommande barn som försvinner. En rapport från Länsstyrelsen med förslag till arbetssätt och rutiner i Stockholms län 2017-2018 Dnr 1.10.7-235/2017 Socialnämndens

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

Förstärkt gemensam inköps- och upphandlingsorganisation

Förstärkt gemensam inköps- och upphandlingsorganisation Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämnden 2017-10-17 Förstärkt gemensam inköps- och

Läs mer

Remissvar på betänkandet Mål och myndighet - en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

Remissvar på betänkandet Mål och myndighet - en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-11-24 Handläggare Carolina Morales Till Socialnämnden 2015-12-15 Remissvar på betänkandet Mål och myndighet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF SIGNERAD 2015-12-23 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-12 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss gällande Motion av Fredrik

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 8 (33) 8 Remiss av förslag till Program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 Remiss från kommunstyrelsen, dnr 155-1324/2016 Dnr 150-658/2016 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 10 1(6) Gäller från Diarienummer 2015-01-01 2014/1404 003 Antagen: kommunfullmäktige 1995-10-30 154 och ändrad senast i kommunfullmäktige 2014-12- 15 140 (ersätter: KF 2011-03-28

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Förfrågningsunderlag avseende upphandling av systemdrift, systemförvaltning och Service Desk

Förfrågningsunderlag avseende upphandling av systemdrift, systemförvaltning och Service Desk PM 2012:49 RI (Dnr 031-390/2012) Förfrågningsunderlag avseende upphandling av systemdrift, systemförvaltning och Service Desk Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Förfrågningsunderlag

Läs mer

Utlåtande 2017: RVI (Dnr /2016)

Utlåtande 2017: RVI (Dnr /2016) Utlåtande 2017: RVI (Dnr 154-1131/2016) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barn-äktenskap Remissvar på betänkandet SOU 2012:35

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barn-äktenskap Remissvar på betänkandet SOU 2012:35 SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2012-10-30 SID 1 (5) 2012-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Stärkt skydd mot tvångsäktenskap

Läs mer

Dagverksamheter för utsatta EU-medborgare 2017 ansökningar om bidrag från Frälsningsarmén, Ny Gemenskap, samt Stockholms stadsmission

Dagverksamheter för utsatta EU-medborgare 2017 ansökningar om bidrag från Frälsningsarmén, Ny Gemenskap, samt Stockholms stadsmission Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Jonas Zackrisson Telefon: 08-508 25 169 Till Socialnämnden 2016-10-25 Dagverksamheter för utsatta EU-medborgare

Läs mer

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-10 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Betänkande

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Nya riktlinjer för bidrag till ideella föreningar

Nya riktlinjer för bidrag till ideella föreningar Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.2-201/2017 Sida 1 (6) 2017-05-02 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: +46 08-508 251 87 Till Socialnämnden 2017-05-16 Nya riktlinjer

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning

Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning 2011 09 26 171 370 Kommunstyrelsen 2012 02 13 34 86 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 23 54 Dnr 11.550 008 septkf34 Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning i gymnasiet Ärendebeskrivning

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

14 Verksamhetsberättelse för 2015

14 Verksamhetsberättelse för 2015 Blad 6 14 Verksamhetsberättelse för 2015 Beslut 1. Nämnden godkänner bokslut och verksamhetsberättelse för år 2015. 2. Nämnden begär ombudgetering om 3,0 mnkr för reinvesteringar som erhölls i samband

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/000991) Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Motion (2017:40) av Per

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer

Värdegrund för Huddinge kommun remissvar

Värdegrund för Huddinge kommun remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-16 SN-2014/1118.119 1 (2) HANDLÄGGARE Erika Svärdh 08-535 312 05 erika.svardh@huddinge.se Socialnämnden Värdegrund för Huddinge kommun remissvar

Läs mer

Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor. den 9 november Tid: Kl

Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor. den 9 november Tid: Kl Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor nr 10/2017 fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 PM 2014: RVII (Dnr 001-450/2014) En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande.

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande. PM 2018:27 RVI (Dnr 137-1773/2017) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Stöd för styrning och ledning Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 9 februari 2018

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer