Digital färdplan SOC

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digital färdplan SOC"

Transkript

1 Datum: Handläggare: Johan Danielsson Direktnr: 6514 Beteckning: SN Digital färdplan SOC - En digital färdplan för möjligheter med digitalisering i Socialförvaltningen

2 Innehållsförteckning sida Vi pratar inte längre om IT - utan om digitalisering... 2 Vi som organisation arbetar smart... 3 Utmana oss!... 5 Innovativa... 6 En blick framåt vart går resan 2021 och framåt?... 7 s 1(7)

3 Vi pratar inte längre om IT- utan om digitalisering I en modern organisation pratar vi inte längre om it utan om digitalisering. Det är ett nytt förhållningssätt där det i högre grad handlar om att utveckla processer och arbetssätt, och där vi som chefer och medarbetare blir mer öppna, vågar titta på vår verksamhet utifrån och in, och är lyhörda för den service medborgare vill ha. Tillgänglighet, enkelhet, effektivisering, nytänkande, kostnadsbesparing, teknik, transparens, bra upplevelser, snabbrörlighet är alla exempel på den inneboende kraft av möjligheter som digitalisering innebär. Bild 1 I e-strategi 2 för Alingsås kommun står Många av de prioriterade målen i flerårsstrategin är beroende av att Alingsås hittar nya vägar att utveckla verksamheten med hjälp av ny teknik i samklang med invånarnas förändrade krav på service och de utmaningar som den demografiska utvecklingen ställer oss inför. Det ska i sammanhanget vara lätt, säkert och nyttoskapande. Inom Socialförvaltningen i Alingsås kommun pratar vi inte längre om IT- utan om digitalisering. I det förvaltningsövergripande arbetet och stöd till nämnd med digitalisering handlar det om att Vara modig och våga förändra de mönster och processer vi arbetar efter hela tiden utmana och ifrågasätta. I det förvaltningsövergripande arbetet ska digitalisering stödja chefsuppdraget: - Chefen ska ha medborgare i fokus och företräda Alingsås kommun - Chefen ska driva och utveckla verksamheten mot uppställda mål - Chefen ska vara en god ledare Inom Socialförvaltningen är chefsuppdraget och digitalisering reskamrater på vår digitala färd En resa som handlar om att Vara modig och våga förändra de mönster och processer vi arbetar efter hela tiden utmana och ifrågasätta. Till nytta för chefer, medarbetare, brukare/klienter, medborgare och folkvalda. 1 Källa: Bild från IBM Business School Sverige ( 2 Källa: E-strategi för Alingsås kommun antagen av KF s 2(7)

4 Vi som organisation arbetar smart Grunden för arbete i Socialförvaltningen är att våra it-stöd och digitala tjänster ska vara lättanvända och fungera sömlöst. Digitalt först! Med lättanvänt och sömlöst menas exempelvis att det ska vara lätt och enkelt att följa informationen kring en brukare/klient genom myndighetsutövningen och handläggarperspektivet, vidare genom beviljade insatser och utförarperspektivet. I vår handläggning och dokumentation ska vi ta bort alla stopp i form av tidstjuvar där vi gör manuella arbeten, ibland dubbelarbeten och omständligt sökande efter information. Med digitalt först menas exempelvis att vi har en helhetssyn där vi strävar efter att brukare/klient och medborgare kan använda digitala tjänster, samt enkelt och tidbesparande att digitalt samverka med våra myndigheter. Vi måste Vara modiga och våga förändra de mönster och processer vi arbetar efter hela tiden utmana och ifrågasätta. Exempel kan vara att helt digitalisera en process där vi inte längre accepterar manuella moment. Digitalt först! Bild 3 Vi ska vara särskilt måna om de it-stöd och digitala tjänster som Socialförvaltningen äger, dvs. ej kommungemensamma system och tjänster. Här ska vi slå vakt om möjligheter till att de stödjer ett arbetssätt med ökat fokus på målgrupper samt innovation. Detta bör gälla såväl vid behovsfångst, upphandling och införande samt i det dagliga arbetet med våra it-stöd och digitala tjänster. Det handlar om att vi som organisation arbetar smart. 3 Källa: Bild visande Svenska företag är långt framme i sin digitalisering ( s 3(7)

5 I Socialnämndens flerårsstrategi och avsnittet Nuläge väsentligheter och risker beskrivs utmaningar: En av socialförvaltningens största utmaningar är att rekrytera och behålla kompetens. Svårrekryterade yrkesgrupper är myndighetsutövande socialsekreterare, personliga assistenter och enhetschefer. Med en hög personalomsättning och bristyrken blir det allt viktigare framöver att vi förmår lära upp nya medarbetare och chefer så att de snabbare kommer in i sina arbetsuppgifter och ansvarsområden. En tumregel är att det tar ca ett år för en ny medarbetare eller chef att komma in i jobbet. I fortsättningen bör vi korta processen till att blir mer 1-2 kvartal. Här kan digitalisering underlätta genom att utbildningar görs i form av kortare mer högkvalitativa utbildningar som stöds med e-learning, filmer, VR (virtuell verklighet) och AR (förstärkt verklighet). Tid från en utbildning till praktik i befattning ska också vara mycket kort. Kortare mer högkvalitativa utbildningar som stöds med e-learning, filmer, VR och AR möjliggör till fortbildning utan att det blir betungande med vikariekostnader. På så vis kan vi över tid vidarutveckla våra viktigaste resurser medarbetare och chefer. Det handlar om att vi som organisation arbetar smart. Bild 5 En avgörande faktor för framgång är att vi får en mer agil mer snabbfotad arbetsprocess kring våra it-stöd och digitala tjänster. I stället för långa kostsamma it-projekt som planeras åratal i förväg så arbetar vi framöver med korta införanden, exempelvis under ett kvartal och där nyttoeffekter visas i verksamheten direkt. Flera korta införande agilt av digitalisering ger över tid nyttoeffekter i hela Socialförvaltningen och bidrar till en känsla av ständig utveckling och ett flyt i arbetet. Det är lätt att arbeta när alla är i form! Bild 6 4 Källa: Socialnämndens Flerårsstrategi Källa: Bild från Stävie Ryttarförening Sverige ( 6 Ett agilt arbetssätt. Källa: Bild från Ticmate Sverige ( s 4(7)

6 Utmana oss! Ett företag syftar till att tjäna pengar medan vi som Socialförvaltning ska tjäna människor. Det finns stora samhällsvärden i att arbeta med socialt stöd vi hjälper människor i svåra situationer vare sig det är individer med svårigheter ekonomiskt, någon med funktionshinder, någon med missbruksproblematik, flyktingar som vill skapa ett bättre liv, eller barn som riskerar att fara illa. Alla som arbetar inom Socialförvaltningen har ett stort hjärta! Tänk vad vi kan åstadkomma om vi tillför möjligheter med digitalisering! Digitalisering har möjligheten att stärka brukaren/klientens möjligheter till självständighet, delaktighet och inflytande, Exempel är mobilt arbetssätt inom ordinärt boende där genomförandeplan åtkomlig på plats stärker brukarens inflytande och delaktighet. Ett annat exempel är hörlurar som översätter språk i realtid, något som kan göra stor skillnad för en nyanländ elev som inte kan språket än. Ett tredje exempel är social rådgivning på nätet med chat, möjlighet att skicka in frågor digitalt och snabbt få svar på samma sätt samt publicering av vanliga frågor och svar. Vi behöver bli än skickligare på att titta på verksamheten utifrån och in. Brukar-/klientfokus: - Gör vi skillnad i deras vardag? - Är vi tillgängliga? Hur vill brukare/klienter och medborgare interagera med oss i framtiden? Utmana oss! Bild 7 7 Källa: Bild från Mom Biz Coach (mombizcoach.com). s 5(7)

7 Innovativa Flera korta införande agilt av digitalisering ger över tid nyttoeffekter i hela Socialförvaltningen och bidrar till en känsla av ständig utveckling. En framgångsfaktor här är att hela tiden testa småskaligt i form av PoC:ar (Proof-of-Concept). Exempel är att vi tillsammans med en innovativ leverantör testar ny teknik och nya arbetssätt. Vi skapar evidens! Skala upp det som fungerar och inför snabbt agil utveckling. Sprider kunskap och lär av andra! Som barn är vi nyfikna på andra och läraktiga! Det gäller att behålla barnet inom sig och aldrig bli riktigt helt vuxen. Bild 8 8 Buddy den sociala roboten. Källa: GadgetFlow ( s 6(7)

8 En blick framåt vart går resan 2021 och framåt? När vi påbörjar en ny digital resa 2021 så har Socialförvaltningen ett gemensamt it-stöd för en sammanhållen socialtjänstprocess. It-stödet tillsammans med digitala tjänster är lättanvända och fungerar sömlöst. It-stöd och digitala tjänster stödjer ett arbetssätt med ökat fokus på målgrupper samt innovation. Socialförvaltningen har infört och intrimmat en digital ärendehantering som leder till ökad kvalitet och effektivitet i de egna verksamheterna bland annat genom e-arkiv, e-diarium samt en öppnare förvaltning. Socialförvaltningen erbjuder som tjänst social rådgivning på nätet med chat, möjlighet att skicka in frågor digitalt och snabbt få svar på samma sätt samt publicering av vanliga frågor och svar. Socialförvaltningen har en egen webbportal där brukare/klienter, vårdnadshavare, gode män och andra samarbetspartners digitalt kan följa sina ärenden, ge samtycke, ta del av sina journaler och lämna uppgifter med mera. Digitalt först! Några år in på vår digitala resa från 2021 och framåt är en möjlighet med digitalisering att vi automatiserar i vår kärnverksamhet. Ett exempel är handläggning inom myndighetsutövningen. En digital medarbetare utgår från lagstiftning (tillgängligt digitalt), handlägger och fattar beslut utifrån en sammanhållen socialtjänstprocess (tillgängligt digitalt), stödjer sitt arbete på domar och praxis (tillgängligt digitalt), samverkar med myndigheter (tillgängligt digitalt), andra kommuners evidens (tillgängligt digitalt) och samarbetspartners (tillgängligt digitalt). En digital medarbetare arbetar dygnets alla timmar och alla dagar i veckan. Behöver inte ha semester, gå till tandläkaren eller vara barnledig med mera. Detta möjliggör att ett mindre antal men mer välutbildade och erfarna handläggare inom socialtjänsten får mer tid till att göra skillnad för de brukare/klienter som bäst behöver hjälp. Vi ska tjäna människor och arbeta med socialt stöd vi hjälper människor i svåra situationer. Bild 9 9 Amelia. Din första anställde digitala medarbetare. Källa: IPsoft ( s 7(7)

Digitalt ledarskap i praktiken Halmstads kommun

Digitalt ledarskap i praktiken Halmstads kommun Digitalt ledarskap i praktiken Halmstads kommun Jennie Vidal Förvaltningschef hemvårdsförvaltningen Thomas Wollentz, IT och digitaliseringsansvarig hemvårdsförvaltningen Mål 2050 150 000 topp 100 000

Läs mer

Fiber till Tomelilla

Fiber till Tomelilla Fiber till Tomelilla Kick-off!! Varför behöver vi en digital strategi? Vad behöver finnas med? Vad ska vi ha den till? Hur vill du kunna använda den? På vilket sätt ska den hjälpa till i digitaliseringsarbetet?

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Östra Göinge kommun. Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare!

Östra Göinge kommun. Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare! Östra Göinge kommun Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare! Välkommen till oss! Östra Göinge kommun är en kommun på frammarsch med goda ekonomiska resultat och satsningar för

Läs mer

Välkomna till PwC:s semniarum om framtidens kompetensförsörjningsbehov! Socialchefsdagarna 2017

Välkomna till PwC:s semniarum om framtidens kompetensförsörjningsbehov! Socialchefsdagarna 2017 www.pwc.se Välkomna till :s semniarum om framtidens kompetensförsörjningsbehov! Vilka står på scenen? Oskar Lannerhjelm Fredrik Birkeland Varför ska vi prata om framtidens kompetensförsörjningsbehov?

Läs mer

Socialsekreterarlyft

Socialsekreterarlyft Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-12-07 Handläggare Erik Nordstrand Telefon: 08-508 43 112 Till Socialnämnden 2017-01-31 Socialsekreterarlyft

Läs mer

(5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

(5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

38 Socialnämndens uppfyllande mål (KS/2019:132)

38 Socialnämndens uppfyllande mål (KS/2019:132) Gagnefs kommun Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2019-04-09 1 (1) 38 Socialnämndens uppfyllande mål 2019 2022 (KS/2019:132) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Godkänna

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

På jakt efter en smartare välfärd

På jakt efter en smartare välfärd På jakt efter en smartare välfärd - den digitala vägen till morgondagens hälsa Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting Vi står inför betydande utmaningar 530 000 nya

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Vilka är vi? Mia Lundholm Verksamhetsutvecklare IT Halmstads kommun. Lena German Millberg Projektledare Högskolan i Halmstad

Vilka är vi? Mia Lundholm Verksamhetsutvecklare IT Halmstads kommun. Lena German Millberg Projektledare Högskolan i Halmstad Vilka är vi? Mia Lundholm Verksamhetsutvecklare IT Halmstads kommun Lena German Millberg Projektledare Högskolan i Halmstad Maria Mangfors Hallberg Verksamhetschef Kungsbacka kommun Petra Lindström Kommunikatör

Läs mer

Tieto Forum dagar

Tieto Forum dagar Tieto Forum - 360 dagar Digitaliseringsresan Daniel Brandell, digitaliseringsstrateg Tieto Sweden daniel.brandell@tieto.com Digitaliseringsresan Digitalisering vad innebär det? Digitaliseringens nytta

Läs mer

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Huvudtrender och utmaningar i kommunal sektor i Stockholmsområdet Bostadsbyggande Teknikutveckling Befolkningsökning

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd.

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd. Kommunala optioner inom FVM Programmet framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) är Västra Götalandsregionens (VGR) viktigaste digitaliseringssatsning. VGR har identifierat att nuvarande informationsmiljö

Läs mer

KICK-OFF SMARTARE MILJÖINFORMATION

KICK-OFF SMARTARE MILJÖINFORMATION KICK-OFF SMARTARE MILJÖINFORMATION Stockholm 16-17 mars, 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-03-21 1 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-03-21 2

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne)

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Nyckeltal IT Antal arbetsställen med bredband: 400 Antal användare: 6 500 Antal

Läs mer

BBIC 2016 förenklad handläggning med barnet i fokus

BBIC 2016 förenklad handläggning med barnet i fokus BBIC 2016 förenklad handläggning med barnet i fokus Eva Agåker Helena Stålhammar Kristina Andersson Helena Bohman 2016-08-30 Vi kommer att prata om hur BBIC Underlättar socialtjänstens arbete Har utgångspunkt

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Möte med Dig-It 2018-05-15 Modernisering av sociala system The Capital of Scandinavia Agenda Syfte och vision Varför modernisering Målbild Var är vi nu Medverkan i projektet Vision för Modernisering av

Läs mer

Automatisera handläggning av försörjningsstöd, svar på motion (M), daterad

Automatisera handläggning av försörjningsstöd, svar på motion (M), daterad Tjänsteskrivelse 1 (7) Socialnämnden John Fristedt 2018-03-08 Dnr SN 2017-308 Socialnämnden Automatisera handläggning av försörjningsstöd, svar på motion (M), daterad 2017-12-08. SOCIALFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Millesrummet. Naturvårdsverkets dialog: Nya digitala verktyg

Millesrummet. Naturvårdsverkets dialog: Nya digitala verktyg 10.45 12.00 Millesrummet Miljöbalksdagarna 2017 23 24 mars Naturvårdsverkets dialog: Nya digitala verktyg Dialogen leds av: Erik Thalin, Marie Denward, Eva Dahlenstam och Annmari Wohlgemuth, Naturvårdsverket

Läs mer

Spår 4 Robotiseringens möjligheter. Moderatorer: Bo Henriksson och Clara Wadman, ESV

Spår 4 Robotiseringens möjligheter. Moderatorer: Bo Henriksson och Clara Wadman, ESV Spår 4 Robotiseringens möjligheter Moderatorer: Bo Henriksson och Clara Wadman, ESV Inspiration! Digitalisering är ett stort område Automatiserad handläggning, robotisering och artificiell intelligens

Läs mer

Digitaliserad socialtjänst

Digitaliserad socialtjänst FoU Helsingborg Digitaliserad socialtjänst FoU Helsingborg Anna-Karin Bergman - FoU chef Sida 1 Vision (IFO, Helsingborg) Med hjälp av digital teknik maximera värdet av de sociala tjänsterna för våra invånare

Läs mer

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige Digitalt först Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige 2016-2018 Digital förnyelse du och jag är redan där Foto: Julia Sjöberg/Folio Foto: Oskar Kihlborg/Folio Men det offentliga Sverige

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK15/768 e-strategi för Nyköpings kommun 2016-11-08 Dnr KK15/768 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Syfte... 4 2 Utgångspunkter och principer... 4 3 Insatsområden... 5 Stärkt medborgardialog

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Barnens rättigheter ingens ansvarallas ansvar! Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Eskilstuna i ett sammanhang En medelstor kommun med 100 000 invånare

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

Program för strategisk IT

Program för strategisk IT STYRDOKUMENT PROGRAM 2016-12-05 DNR: 2013-000262 Antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2016 128 Gäller från och med den 1 december 2016. Program för strategisk IT 1. Inledning... 2 2. Målbild för

Läs mer

Det här gör Myndigheten för delaktighet

Det här gör Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter! Funktionshinderspolitiken ska få genomslag i samhället! FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-05-22 SN 2014.0093 Handläggare: Patrik Jonsson, 22.socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Sammanfattning En motion

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun

Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2019-09-10,

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-12-01, 312 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-01-01 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Bilaga 7 Verksamhetsplan 2018 Sida 1 (9) 2017-11-19 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Utgångspunkten i kompetensförsörjningsarbetet

Läs mer

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR PERSONAL PÅ HVB FÖR BARN OCH UNGA 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för personal på

Läs mer

Samhällsnytta. Mätbara mål: - kundnöjdhet - måluppfyllnadsgrad o indirekta möjligheter nya invånare nya företag ökad hälsa

Samhällsnytta. Mätbara mål: - kundnöjdhet - måluppfyllnadsgrad o indirekta möjligheter nya invånare nya företag ökad hälsa Samhällsnytta Vi kan öka vår servicegrad för våra brukare/medborgare/kunder. Ärenden kan handläggas dygnet runt och med högre kvalitet (skolval, schemaändringar i barnomsorgen, bygglov information och

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning Beslutad av: Socialnämnd, den 29-05-2019 Dokumentansvarig: Ingela Holmström Diarienummer:

Läs mer

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning Lönekriterier för sjukgymnaster och arbetsterapeuter ÖSTERSUND VÅRD- OCH OMSORGS- FÖRVALTNINGEN Generella utgångspunkter för lönebildning Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

22 Januari Bisnode People inför utvecklingssamtal

22 Januari Bisnode People inför utvecklingssamtal 22 Januari 2013 Bisnode People inför utvecklingssamtal Inledning När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Den här lektionen beskriver

Läs mer

Mål och handlingsplan Område funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen

Mål och handlingsplan Område funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen Mål och handlingsplan Område funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen Lättläst Inledning Område Funktionshinder ger stöd till personer med funktionsnedsättning. Arbetet styrs av lagar. Lag om

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Lokala värdighetsgarantier Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett

Läs mer

NYTTAN AV DIGITALISERING

NYTTAN AV DIGITALISERING NYTTAN AV DIGITALISERING LIDINGÖ 15 NOV 2018 Research Institutes of Sweden RISE Kort om RISE RISE, Research Institutes of Sweden, är ett statligt, icke-vinstdrivande forskningsinstitut med fokus på teknikforskning.

Läs mer

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna 8 av 10 företagare har kontakt med kommunen Den nya generationens medborgare

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

ALLMÄNT. Vi ger i följande dokument både ramar men också våra tankar på upplägg för seminarie- serien.

ALLMÄNT. Vi ger i följande dokument både ramar men också våra tankar på upplägg för seminarie- serien. Vi ger i följande dokument både ramar men också våra tankar på upplägg för seminarie- serien. Vi vill lämna det öppet för er, anbudsgivare, att skapa intressanta föreläsningar och upplägg för våra företag,

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

En digital strategi för Tomelilla på Österlen

En digital strategi för Tomelilla på Österlen Tomelilla Kommun Kf 40/2018 Dnr KS 2017/353 En digital strategi för Tomelilla på Österlen - Tomelilla kommun ska vara ledande på att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen ger oss Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället Förord Vi behöver jobba smartare, effektivare och på nytt sätt för att möta förändrade förutsättningar. Genom att ta

Läs mer

Kommunikationspolicy för Region Uppsala

Kommunikationspolicy för Region Uppsala Godkänt den: 2018-06-18 Ansvarig: Rebecca Fredriksson Gäller för: Region Uppsala Sidan 1 av 6 Denna kommunikationspolicy fastställdes i fullmäktige 2015-09-30. Innehållet har därefter justerats efter att

Läs mer

Yrkesresan. en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen. Växa eller krympa Luleå,

Yrkesresan. en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen. Växa eller krympa Luleå, Yrkesresan en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen Växa eller krympa Luleå, 2018-05-17 Cristina Dahlberg projektledare Göteborgsregionens kommunalförbund Innehåll Bakgrund

Läs mer

Digitaliserade informationskedjor - Trygga affärssystem. 4 oktober 2018

Digitaliserade informationskedjor - Trygga affärssystem. 4 oktober 2018 Digitaliserade informationskedjor - Trygga affärssystem 4 oktober 2018 Skatteverkets inriktning I Skatteverkets inriktning Vi ska bidra med förutsättningar så att alla ska kunna ta tillvara sina rättigheter

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

Presentation Pulsen combine

Presentation Pulsen combine Presentation Pulsen combine Värnamo Presentation för GGVV 2 Presentation deltagare & Pulsen Anders Heland, Pulsen, försäljning Helene Sjöholm, Pulsen, verksamhetskonsult ÄO/LSS Sandra Carlsson, Pulsen,

Läs mer

TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT

TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT 1. Tillsyn på annat sätt 3. Metod 2. Bakgrund 4. Mål Vad Tilltänkt verksamhetsutvecklingsprojekt Alternativa stödinsatser med funktion att; 1.

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

E-hälsoplan Socialnämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Socialnämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Socialnämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: SN 2016-126 Datum: 2017-10-16 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-01-23 Bakgrund Syftet med öppna

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Generella utgångspunkter Lönebildningen och lönesättningen ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Riktlinjer Dnr 149/2016 Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-08-31, 159. Uppdateras före 2017-08-31. Innehållsförteckning 1 Inledning och nuläge...

Läs mer