Utredning av Ladokkonsortiets organisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning av Ladokkonsortiets organisation"

Transkript

1 1 Utredning av Ladokkonsortiets organisation

2 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Syfte 3 3 Tillvägagångssätt 4 4 Ladokkonsortiets uppgift 4 5 Rollbeskrivningar 5 6 Ladokförvaltningens organisation Nuvarande förvaltningsorganisation Nuvarande organisation men utan UHR i förvaltningen Rollen Objektägare verksamhet och konsortiechef sammanförs Objektägare - IT rollen överförs till ITS Umeå Konsortiechefen är objektägare för både verksamhets- och IT- sidan 8 7 Anpassa förvaltningen till Ladok3 utvecklingen Krav på förvaltningsorganisationen Nuvarande modell för planerad förvaltningsorganisation Lärdomar från uppbyggandet av förvaltningsorganisationen för antagningssystemet NyA Lärdomar från Ladok3- projektet 12 8 Slutsatser 14

3 3 1 Bakgrund Ladokkonsortiets styrelse initierade 2011 en utredning/förstudie om förändringar i Ladoks förvaltningsorganisation med sikte på att Ladok3- leveranser ska kunna tas emot på bästa sätt. Utredningen genomfördes och utifrån utredningsresultaten startade ett projekt som skulle genomföras inom ramarna för förvaltningen, parallellt med Ladok3- projektet: Projektet Förnyad förvaltning. Projektet Förnyad förvaltning arbetade fram ett förslag till ny förvaltningsorganisation för Ladok baserat på systemförvaltningsmodellen pm3. Ledning och styrning av förvaltningsarbetet i pm3 kan liknas vid arbetet i ett projekt. Modellen innehöll Objektägare verksamhet, Objektägare IT, Förvaltningsledare verksamhet och Förvaltningsledare IT. Under våren 2014 gavs Ann- Caroline Nordström, universitetsdirektör SU, uppdraget att genomföra en genomlysning av samt föreslå former för styrning, ledning och bemanning på och från styrelsenivå. Genomlysningen resulterade i att förvaltningsorganisationen började implementeras enligt förslagen från projektet Förnyad förvaltning för att kunna möta den första leveransen från Ladok3 projektet. Under hösten 2014 gjordes också en utredning som såg på olika lösningar för objektägare ITs placering. Ladokkonsortiets styrelse beslutade att den förvaltningsorganisationen som började implementeras under 2014 skulle ses över under 2015 vilket har föranlett denna utredning. 2 Syfte Syftet med utredningen är att se över organisationen för Ladokkonsortiet och ge förslag på förbättringar där så behövs. Utredningen kommer att fokusera på: Konsortiechef Objektägare verksamhet I tjänstebeskrivningen av konsortiechefsrollen så är det skrivet att dessa båda rollerna ska integreras. Teknisk förvaltning Objektägare IT Fortsätta bereda den utredning om objektägare- ITs placering som gjordes under hösten 2014 på uppdrag av styrelsen. Anpassa förvaltningen till Ladok3 utvecklingen Se över hur förvaltningen kan ta tillvara det agila arbetssättet som använts i utvecklingen i projektet Ladok3

4 4 3 Tillvägagångssätt I arbetet med utredningen har utredaren fört samtal med lärosätenas SA- chefer och IT- chefer, chefer vid Universitets- och högskolerådet (UHR), chefen för ITS Umeå, Ladok3- projeketledningen och den nuvarande förvaltningsledningen för Ladok. Samtalen har förts utifrån bilder som visar den nuvarande organisationen och andra tänkbara lösningar. Utredningens resultat sammanfattas i denna rapport som först behandlar Ladokkonsortiets uppgifter och rollbeskrivningar, för att i kapitel 6 behandla de två första frågeställningarna i utredningens syfte om Konsortiechef Objektägare verksamhet och Teknisk förvaltning Objektägare IT. Kapitel 7 behandlar utredningens tredje frågeställning om att anpassa förvaltningen till Ladok3 utvecklingen. Rapporten avslutas med att presentera utredarens slutsatser. Rapporten bör ses som ett underlag för fortsatta diskussioner i styrelsen. 4 Ladokkonsortiets uppgift Enligt styrdokumenten för Ladokkonsortiet ska Konsortiet tillhandahålla ett effektivt studieadministrativt stödsystem som minst uppfyller de krav som lagar och förordningar föreskriver. Det ska också underlätta för universitet och högskolor att tillgodose egna behov, och erbjuda studenterna stöd som bidrar till egen kontroll över sin studiesituation. Uppgifterna i Ladok ligger till grund för regeringens fördelning av anslag till högre utbildning, och har därför en central ekonomisk betydelse för högskolesektorn. Ladokkonsortiet kan sägas ha en huvuduppgift: att utveckla, vidareutveckla och drifta Ladoksystemet Denna huvuduppgift utgör själva grunden för Ladokkonsortiet. Konsortiet har dessutom valt PM3 som förvaltningsmodell. PM3 kan dock inte betraktas som en egen organisatorisk förvaltningsenhet. Även när det gäller Ladok ska den ses som en projektorganisation som behöver förankring i och styrning från en befintlig styrningsstruktur. Det är därför viktigt att klargöra och lägga fast hur förvaltningen av Ladoksystemet ska kopplas till det som kan anses vara Konsortiets grundorganisation och ansvarslinje. (Genomlysning av former för styrning, ledning och bemanning på och från styrelsenivån )

5 5 5 Rollbeskrivningar Konsortiechef: Företräder löpande Konsortiet och ansvarar inför styrelsen för förvaltningen av Ladokkonsortiet, dess verksamhet och budget. Ansvarar för Konsortiets interna organisation och har ett chefsansvar för övriga roller i förvaltningen.(arbetsordning styrelsebeslut ) Objektägare (OÄ): Ytterst ansvarig för förvaltningsarbetet ur ett verksamhetsperspektiv. Godkänner förvaltningsplan och tecknar eventuella avtal. Beslutar om eventuell utökning eller indragning av resurser till förvaltningsarbetet. Rollen innehas ofta av någon med ekonomiskt ansvar i linjeorganisationen. Ingår i styrgrupp. (Ny förvaltningsorganisation ) Objektägare IT (OÄ- IT): Ytterst ansvarig för förvaltningsarbetet ur ett IT- perspektiv. Godkänner förvaltningsplan och tecknar eventuella avtal. Beslutar om eventuell utökning eller indragning av resurser till förvaltningsarbetet. Rollen innehas ofta av någon med ekonomiskt ansvar i linjeorganisationen. Ingår i styrgrupp. (Ny förvaltningsorganisation ) Förvaltningsledare (FL): Planerar och leder det operativa arbetet med förvaltningsobjektet ur ett verksamhetsperspektiv. Har mandat att prioritera inom budgetram och uppsatta mål. (Ny förvaltningsorganisation ) Förvaltningsledare IT (FL- IT): Planerar och leder det operativa arbetet med förvaltningsobjektet ur ett IT- perspektiv. Har mandat att prioritera inom budgetram och uppsatta mål. (Ny förvaltningsorganisation )

6 6 6 Ladokförvaltningens organisation Detta avsnitt kommer att presentera några olika sätt att framöver organisera förvaltningen som utredningen har använt. För att visa hur komplex den nuvarande Ladok organisationen är så visas här ett försök att beskriva den. 6.1 Nuvarande förvaltningsorganisation Den nuvarande systemförvaltningsorganisationen för Ladok består på verksamhetssidan av en Objektägare, en Förvaltningsledare samt ett antal Produktansvariga. På IT- sidan finns en Objektägare IT och en Förvaltningsledare IT. UHR har anlitats som teknisk förvaltare, vilket innebär att UHR sluter avtal med ITS Umeå om utveckling av Ladok. Ladokkonsortiet har nu ansvar för driften av nya Ladok och den kontakten sköts direkt mot ITS Umeå.

7 7 6.2 Nuvarande organisation men utan UHR i förvaltningen I princip samma organisation som i 6.1 men utan att UHR är teknisk förvaltare. 6.3 Rollen Objektägare verksamhet och konsortiechef sammanförs Konsortiechefsrollen och Objektägare verksamhet samordnas. Denna modell förordades av Genomlysning av former för styrning, ledning och bemanning på och från styrelsenivån UHR är i denna och alla efterföljande modeller inte teknisk förvaltare.

8 8 6.4 Objektägare - IT rollen överförs till ITS Umeå Ett annat sätt att organisera förvaltningen är att göra en renodlad PM3- modell och se ITS Umeå som lärosätenas interna IT- avdelning. 6.5 Konsortiechefen är objektägare för både verksamhets- och IT- sidan En modell som framkommit under utredningens gång är att slå samman båda objektägarrollerna med konsortiechefsrollen.

9 9 7 Anpassa förvaltningen till Ladok3 utvecklingen När Ladok3- projektet avslutas kommer det att vara startskottet på den fortsatta utvecklingen och den beror på konsortiets ambitionsnivå och hur rustade konsortiet är för att ta hand om det krav som kommer från lärosätena. 7.1 Krav på förvaltningsorganisationen Den förvaltningsorganisation som ska fortsätta utvecklingen av Ladok efter Ladok3- projektet bör ha dessa punkter i beaktande: System Aktiv systemförvaltning med agil utveckling Förvaltningen bör bygga upp och bygga om Ladoksystemet bit för bit. Utvecklingen ska bedrivas inkrementellt (i små succesiva steg), iterativt, (att regelmässigt ändra och förfina det man tidigare gjort) och ständigt fortlöpande. Utvecklingen sker i sprintar (korta tidsintervaller) med integrerad testning. Systemstrategi Ladoksystemet behöver en tydlig produktplan som visar hur utvecklingen av produkten ska ske och förvaltningen behöver ta beslut om ny funktionalitet i relation till den. Kontakt med lärosäten Förankring Det är viktigt att lärosätena är med i kravfångsten och att arbetet förankras väl. Detta kan göras genom kravfångstseminarium och andra referensgrupper. Det är därför inte nödvändigt att konsortiet består av medarbetare från alla lärosäten.

10 10 Common Good vs Local Good I utvecklingen utav Ladok kommer inte alla önskemål att kunna fyllas utan förvaltningen behöver utifrån systemstrategin kunna ta beslut att göra det som är bäst för alla och ibland kunna prioritera bort det som är bäst för någon. Ibland kan det också vara rätt att göra den andra prioriteringen. IT- styrning Styrning av drift Förvaltningen har fram till nu inte styrt driften av Ladok och det behövs kompetenser som kan i dialog styra driftleverantören. Upphandling Förvaltningen behöver god kunskap i upphandling av IT- tjänster. Styrning av utvecklingen av Ladoksystemet Förvaltningen behöver kompetens att styra IT- arkitekturen av Ladoksystemet. 7.2 Nuvarande modell för planerad förvaltningsorganisation Projektet Förnyad förvaltning gav i sin slutrapport förslag på hur en organisation av förvaltningen, förutom objektägare och förvaltningsledare, kunde se ut. (Ny förvaltningsorganisation ). Här beskrivs de operativa rollerna som är planerade i förvaltningsarbetet för att komplettera Objektägare och Förvaltningsledare, enligt Ny förvaltningsorganisation :

11 11 Produktansvariga ansvarar för arbetet för en förvaltningsprodukt. Det nya Ladok är uppdelat i 6 förvaltningsprodukter. Produktansvariga fångar krav och förankrar arbetet med verksamheten, utför arbetet i förvaltningsplanen, stödjer supporten, utreder förändringsbegäran och detaljerar krav på förändringar. Kravställare bistår produktansvariga vid behov med detaljering av krav på förändringar inom förvaltning och utveckling. Acceptanstestledare ansvarar för att kvalitetssäkra leveranser av nya Ladok. Testresurser deltar i test av nya leveranser av Ladok. Det behövs både verksamhetsresurser och resurser som utför tekniska tester. Utbildningsansvarig ansvarig för att planera utbildningstillfällen och att utbildningsmaterialet är uppdaterat. Resursansvarig ansvarig för att rekrytera resurser för kravställning, test och deltagare i utvecklingsprojekt. Metodansvarig ansvarar för att se över och förbättra arbetssätt i förvaltnings- och utvecklingsarbete samt att utbilda resurser i organisationen i arbetssättet. Lösningsarkitekt ansvarig för att säkerställa att samtliga förändringar till Ladok ligger i linje med verksamhetsregler, objekt- och datamodeller. Den förvaltningsorganisationen som sedan 2014 har rekryteras till innehåller upp till 24 roller som ska motsvara 9-12 heltidsekvivalenter. I denna beräkning så är inte konsortiechef och administrativt stöd inräknat. Så för hela organisationen motsvarar det heltidsekvivalenter. 7.3 Lärdomar från uppbyggandet av förvaltningsorganisationen för antagningssystemet NyA Utifrån samtalen med universitets- och högskolerådet kan följande lärdomar dras från införandet av antagningssystemet Nya: Ta till vara den strategiska systemkunskapen från projektet. Från NyA- projektet följde en systemarkitekt med in i förvaltningsorganisationen och det var avgörande för att förvaltningen skulle fungera. Vid produktionssättning behövs någon att prata med. När NyA rullades ut behövdes kompetenser som arbetade heltid, och mer därtill, som kan svara på inte bara systemutvecklingsfrågor utan på produktionsfrågor. Det är inte bara lärosätenas som behöver någon att prata med UHR kommer också behöva det.

12 12 Ladok behöver nog också en produktionssamordningsroll Ingen hade tänkt på att VHS (föregångaren till UHR) skulle behöva svara på frågor om hur systemet fungerar och processerna runt verksamheten men snabbt byggdes en produktionssamordningsfunktion upp. Ladok kan behöva något liknande när förvaltningen tar ett helhetsansvar. Ägna tid åt den lokala supporten Det är viktigt att bygga upp en övergripande support men utbilda och stötta de som ska arbeta med den lokala supporten på lärosätena. Viktigt att SA- chefer och ledningsfunktioner på lärosätena tar ansvar När systemet produktionssätts så kan många klagomål komma och då är det viktigt att ledningsfunktionerna på lärosätena backar upp konsortiet och systemet. Viktigt med is i magen Det är viktigt att ta fram en långsiktig planering och tänk runt systemet och sedan behöver alla ha is i magen och se att produkten kommer gradvis att bli bättre. 7.4 Lärdomar från Ladok3- projektet Ladok3- projektet har under projektet gång försökt att organisera sig efter behoven för tillfället. Detta är en bild över hur projektet jobbat de senaste åren. Kravframtagningsorganisationen var bemannat med närmare 40 personer från fler än 20 lärosäten. De flesta av dessa är deltidsengagerade i Ladok3- projektet. Varje del av Ladok hade en områdesproduktägare som sedan hade hjälp av

13 13 kravare från olika lärosäten. Detta var ett sätt att från början skapa förankring ute på lärosätena. Projektet har dock upptäckt att detta ledde till följande problem: Projektet utvecklade i stuprör i stället för i funktionella flöden med risk att ett system som inte håller ihop byggs. En distribuerad kravorganisation har svårt att mötas spontant vilket gör att problemlösnings- och kravarbete blir beroende av omfattande planering. Detta ledde till att projektet omorganiserade sig och försökte i möjligaste mån ha heltidsengagerade medarbetare och kravorganisationen ska arbeta nära utvecklarna genom att finnas på plats i Umeå. Projektet har också lämnat tanken på att en person ska vara ansvarig för ett område, utan man arbetar i team istället, för att undvika stuprörsutveckling.

14 14 8 Slutsatser Utredningen har behandlat tre frågeställningar, relationen mellan Konsortiechef och Objektägare verksamhet, hur den tekniska förvaltningen ska organiseras och hur det fortsatta förvaltningsarbetet ska anpassas efter de arbetssätt som nyttjas i Ladok3- projektet. Slutsatserna som dras i detta avsnitt är utredarens egna utifrån det som presenterats i avsnitt 4-7. Den reviderade PM3- modellen i avsnitt 6 där Konsortiechef innehar båda objektägarrollerna anser utredaren mest följer den delegationsordning som konsortiet har men anser dock att inget alternativ riktigt skapar en tydlig och enkel organisation. Konsortiet behöver en organisation som skapar en tydlighet i beslutsgången och visar vem som bär ansvaret för att verksamheten fungerar. Den ska även klargöra kontaktvägarna mellan ledningsfunktioner på lärosätena, ITS Umeå och konsortiet. Organisationen behöver samtidigt behålla viss IT- kompetensen inom konsortiet för att motverka den oro som kan finnas för att förvaltningen blir styrda av utvecklarna. Utredaren anser därför att konsortiet behöver skapa en tydlig organisation först för att sedan anpassa den till PM3. PM3 bör ses som ett arbetssätt för att fördela ansvar i organisationen och inte som sätt att organisera upp en organisation på. Den framtida förvaltningen behöver ta med sig lärdomar både från Ladok3- projektet, införandet av ett nytt antagningssystem och se över de nya uppgifter som kommer med att konsortiet får ett helhetsansvar för både utveckling och drift. Utredaren vill speciellt lyfta fram risken att strategisk kompetens från projektet inte tas tillvara, risken för utveckling i stuprör, risken med deltidstjänster, risken för dålig lärosätesförankring och risken för ett stort avstånd mellan kravställare och utvecklare. Utredaren anser att det är nödvändigt: att behålla den strategiska kompetensen som finns i Ladok3- projketet genom att Huvudproduktägarrollen tas till vara i den fortsatta förvaltningen att rollerna inom konsortiet är på mellan % för att säkerställa att medarbetarna har möjlighet att vara väl insatta i vidareutvecklingen att inte utnämna produktansvariga för varje enskild del av Ladok utan att konsortiet arbetar i team. Detta för att undvika stuprörsutveckling att teamet anordnar kravfångstseminarium för att säkra förankring och behovsinventering från lärosätena

15 15 att teamet arbetar nära utvecklingen genom att de produktansvariga finns på plats i Umeå kontinuerligt att teamet har beredskap och kompetens att hantera produktionsfrågor och processfrågor att konsortiet fortsätter med agila utvecklingsmetoder för vidareutvecklingen av Ladok att testfunktionen integreras, i de så kallade sprintarna, för att säkerställa snabb återkoppling och delleveranser av systemet Utifrån ovanstående diskussion, så föreslår utredaren en ny organisationsskiss för Ladokkonsortiet utifrån nedanstående: I denna organisationskiss skapas en tydlig organisation med ett kansli som innehåller de kompetenser som behövs för att styra och driva vidareutvecklingen av Ladok. Det är tydligt i modellen att konsortiechefen ansvarar för ledningskontakter mot både lärosäten, gällande SA- chefer och IT- chefer, och ITS Umeå. Kansliet består av administrativt stöd och handläggare för att driva utvecklingen och driften av Ladok. Utredaren bedömer att det som administrativt stöd behövs rollerna informatör och administratör. För att sköta utveckling och drift anser utredaren att det behövs en handläggare med strategisk kompetens att styra Ladok- produkten. Det behövs även en handläggare med kompetens vad gäller drift och utvecklingsfrågor av Ladok produkten. För att driva den operativa kravframställningen behövs även en teamledare. Till kansliet kopplas ett vidareutvecklingsteam. Teamet leds av teamledaren och innehåller rollerna produktansvariga, utbildare och testresurser.

16 16 Utredaren anser att utifrån kända faktorer idag så borde dessa resurser räcka, men fördelen med den föreslagna organisationsskissen är att om behovet uppstår efter mer eller mindre resurser så behövs inte organisationen förändras.

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn IT-strateg / Objektägare IT, Ladokkonsortiet Ny förvaltningsorganisation i Ladok! Ny förvaltningsorganisation,

Läs mer

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA förvaltningsorganisation för Ladok Bilaga 1-4 2.0 Sida 1 av 19 Förnyad förvaltning del 1 Datum 2013-10-15 Denna bilaga gick ut 2013-05-27 till samtliga medlemmar inom Ladokkonsortiet. Ett antal förtydliganden

Läs mer

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok Rapport Ny Sida 2 av 29 Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 SYFTE OCH INNEHÅLL... 4 1.2 BEGREPP... 5 2 SAMMANFATTNING... 6 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 7 3.1 KONSORTIETS ANSVAR... 7 3.2 PRELIMINÄR TIDPLAN OCH BESLUTSORDNING...

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet Modellbeskrivning e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vad är e-förvaltningsmodellen?... 3 3 Varför en e-förvaltningsmodell?... 3 4 Hur fungerar e-förvaltningsmodellen?...

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Organisation och roller

Organisation och roller Organisation och roller e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisation och roller... 3 3 Rollbeskrivning e-områdesansvarig... 4 4 Rollbeskrivning e-områdesansvarig

Läs mer

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen 2015-04-16 Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Mottagandet av Årsredovisning» Slutleverans har erhållits» Tester avslutade» Lärdomar

Läs mer

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET Stockholm 2015-11-18 2 Dagordning Höststämma 2015-11-18 610 Mötet öppnas 611 Val av stämmoordförande 612 Val av sekreterare för stämman samt två justeringspersoner 613 Fastställande

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2 2631-2013 Datum 2013-06-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsorganisation för Prisma

Förvaltningsorganisation för Prisma Förvaltningsorganisation för Prisma Revisionshistorik Version Beslutad av Innehåll A (2016-03-23) GD-gruppen Initial version framtagen av Torulf Lind (VR), Maria Thuveson (VR), Rikard Lingström (Formas),

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 2 Inledning I Konsortiet ingår 37 medlemshögskolor plus CSN. Större delen av Konsortiets verksamhet utgörs nu av projektet

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9 pm3 licens 2018 pm3 licens 2018 5 pm3 modellbeskrivning 2018 6 Stöd för tillämpning 7 Stöd för kompetensutveckling 9 4 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 5 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 lanseras i december

Läs mer

Ladok3» NUAK 2013-10-08

Ladok3» NUAK 2013-10-08 Ladok3» NUAK 2013-10-08 Historik Ladok Classic Ladok på webb 70-tal 1996 2004 Ladok Nouveau 2 Varför Ladok3? Åldrande teknisk plattform (Uniface) Höga kostnader för förändringar Dubblerad logik Ökande

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell 2016-11-01 Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 : 2016/009 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Förvaltningsobjekt... 3 2.1 Definition... 3 2.2 Objektsfamilj...

Läs mer

Östgötatrafiken berättar om sin styrning samt hur de använder pm3-licensen

Östgötatrafiken berättar om sin styrning samt hur de använder pm3-licensen PM3 FA LL ST UDIE - ÖSTGÖTATR A FIK EN Östgötatrafiken berättar om sin styrning samt hur de använder pm3-licensen Vi lever i en snabbt föränderlig omvärld. Var inte rädda för att testa er fram och göra

Läs mer

Stämmans rambeslut för 2015

Stämmans rambeslut för 2015 Dokument: Rambeslut för 2015 Styrelsen, bil p 772 Sida 1 av 6 Styrelsen Stämma 2014-05-22, bil 572 : 1 Stämmans rambeslut för 2015 Dokumentets plats i besluts- och planeringsprocessen Detta dokument är

Läs mer

Till en uppföljning/utvärdering av ny förvaltningsorganisation: Några frågeställningar att utgå från och inspel till en plan

Till en uppföljning/utvärdering av ny förvaltningsorganisation: Några frågeställningar att utgå från och inspel till en plan /Backelin PM till styrelse 2014-12-05 1 Till en uppföljning/utvärdering av ny förvaltningsorganisation: Några frågeställningar att utgå från och inspel till en plan Bil p 820 : 2 BAKGRUND I KORTHET När

Läs mer

Förvaltningsplan mall

Förvaltningsplan mall Förvaltningsplan mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA

Förvaltningsstrategi NyA Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-554-2015 Datum 2015-06-11 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet

Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet 1 Bakgrund och genomförande 2013-02-21 Föreliggande rapport beskriver resultat av ett uppdrag som syftar till att skapa effektiva förvaltningsobjekt

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bilaga 1 LTV-kansliet 2019-03-25 LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bakgrund: LTV-kansliet har sedan 2007 en annan organisation än övriga fakultetskanslier på

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Utbildningsavdelningen SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1077 2017-06-19 Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Uppdragsgivare: Martin Melkersson Beställarombud: Roger

Läs mer

Förslag till organisation av kommunstyrelseförvaltningen

Förslag till organisation av kommunstyrelseförvaltningen 1 (9) Förslag till organisation av kommunstyrelseförvaltningen 2011-02-21 (ändrad 2011-03-09 punkt 5.2 och 5.3) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...3 3 Kommunstyreselförvaltningens uppdrag

Läs mer

Modell för agil utveckling och förvaltning av produkter

Modell för agil utveckling och förvaltning av produkter Beslutsdatum: 2014-07-23 MDH 1.1-396/14 1 (4) Beslutande: Förvaltningschefen Ansvarig för tillämpning: Förvaltningschef Dokumentansvarig: Rektors kansli Dokumenttyp: Processbeskrivning Datum för ikraftträdande:

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-01-16 Revidering: - Dnr: DUC 2012/63/10 Gäller fr o m: 2012-01-16 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer 2014-12-10 Skapat av Projektdirektiv Införande av Ladok3 Version Datum Kommentar Skapat av 0.1 0.2 0.3 0.4 2014-10-06 2014-12-04 2014-12-10 2016-12-08 Ändring

Läs mer

Frukostseminarium - Portföljstyrning med pm3

Frukostseminarium - Portföljstyrning med pm3 Frukostseminarium - Portföljstyrning med pm3 Johanna Nilsson och Axel Bolander från På AB Agenda Inledning och presentation Vad är portföljstyrning och varför behövs den? Hur adresserar pm3 portföljstyrning

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport - granskning av kommunens IT-verksamhet

Yttrande över revisionsrapport - granskning av kommunens IT-verksamhet Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Servicenämnden 2015-06-25 1 Svn 59 Dnr SVN 2015/0034 Yttrande över revisionsrapport - granskning av kommunens IT-verksamhet Beslut Servicenämnden beslutar att - ta

Läs mer

Samverkansavtal avseende drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län

Samverkansavtal avseende drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län Samverkansavtal drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län 1 Parter... 2 2 Bakgrund...2 3 Övergripande organisation... 2 Systemägarråd... 3 Central Systemägare/Systemägare... 4 Systemägaren...

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015

Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 1 Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015 I detta dokument redovisar styrelsen hur vårstämmans rambeslut 2014-05-22 omsatts i en plan för Ladokkonsortiets

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

Praktikfall Ale kommun tar kontroll över IT

Praktikfall Ale kommun tar kontroll över IT Praktikfall Ale kommun tar kontroll över IT Ale kommun 29 000 invånare 2 300 anställda DirSys 40 kommunkunder 11 konsulter Agenda Introduktion Ny förvaltningsmodell Förvaltning av förvaltningsmodellen

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

pm3 och agila metoder

pm3 och agila metoder :s koppling till och agila metoder Struktur och lättrörlighet i samverkan Frågeställningar I våra roller som organisationskonsulter har vi ofta stött på frågeställningar som berör och agila metoder i samverkan.

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi

Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi 2 Hur jobbar vi? WS / Användbarhetutvärdering / Supportprocessen Önskemål Prioriteringsarbete Grov sprintplan Åtgärder i Backlogg Prioriterad åtgärd Sprintplanering

Läs mer

Projekt: Utgåva: Status: Sida: ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER

Projekt: Utgåva: Status: Sida: ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ASF AKTIV SYSTEMFÖRVALTNING ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 2(7) Namn (person/organisation/grupp) Styrgrupp Refererade

Läs mer

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet Systemförvaltning där delarna bli till en helhet Organisation Styrning Processer Jessika Svedberg, Kommunkansliet Verksamhet, IS &IT behov k u n d v e r k s a m h e t Vem bör ha ansvaret? Kundupplevd nytta

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

Projektplan - Hållbarhetsintegrering

Projektplan - Hållbarhetsintegrering Projektplan - Hållbarhetsintegrering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-09 1.0 Susanna Jakobsson, Lotta Heckley, Maria Kronogård, Jenny Theander Stadskontoret

Läs mer

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning 2016-09-26 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering,

Läs mer

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-22 Dnr STYR 2017/946 Rektor Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet Bakgrund Universitetet genererar och hanterar stora mängder information. Denna information måste hanteras

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Organisationsförändring

Organisationsförändring Beredningen Allmänna utskottet 2007-12-05 74 24 Socialnämnden 2007-12-14 170 29 Dnr 2007/450-70 Organisationsförändring Bilagor: Organisationsskisser; nuvarande samt förslag till förändringar Ärendebeskrivning

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3

Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3 Malin Styrman, Studentcentrum 1 Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3 Problembakgrund Ladokkonsortiet har beställt ett nytt studieadministrativt system, Ladok3, och som ska ersätta

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning Läsanvisning och begreppsdefinition Förstå - Ansvarsområden

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Förvaltningshandbok HANDBOK. Informerande dokument Information. Sida 1 (19) Systemförvaltning. PUBLICERINGSDATUM ANSVARIG Irene Lundmark

Förvaltningshandbok HANDBOK. Informerande dokument Information. Sida 1 (19) Systemförvaltning. PUBLICERINGSDATUM ANSVARIG Irene Lundmark Informerande dokument Information Sida 1 (19) HANDBOK Förvaltningshandbok Systemförvaltning Sida 2 (19) Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vad är förvaltning?... 5 3 Syfte och målsättning... 6 4 Etablering...

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 2 Konsortiet under 2016 Kungliga konsthögkolan blev en part i konsortiet 2016 vilket innebar att Konsortiet har bestått

Läs mer

En hållbar väg från pärm till skärm?

En hållbar väg från pärm till skärm? En hållbar väg från pärm till skärm? - om vårt förändringsprojekt inom dokument- & ärendehantering Johanna Fransson, projektledare Åsa Jarlstam, systemförvaltare Stadskontoret Malmö stad 18 förvaltningar

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE MITTUNIVERSITETET Styrdokument PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE DNR MIUN 2013/1089 Publicerad: 2013-06-27 Beslutsfattare: Universitetsdirektör Yasmine Lindström Handläggare: Kicki Strandh Beslutsdatum: 2013-06-19

Läs mer

Dataföreningens Systemförvaltningsnätverk. Systemförvaltning 2.0

Dataföreningens Systemförvaltningsnätverk. Systemförvaltning 2.0 Dataföreningens Systemförvaltningsnätverk Systemförvaltning 2.0 Projekt Systemförvaltning 2.0 Att komma fram till hur systemförvaltningen har förändrats genom åren Att komma fram till vad som ingår i detta

Läs mer

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Planeringsavdelningen 2018-04-17 SLU ua 2018.1.1.2-1518 Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Martin Melkersson 1. Bakgrund

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

SUMO i Sollentuna. - Att våga ta steget mot ett förändrat arbetssätt. Katarina Salomonsson och Caroline Ankartross

SUMO i Sollentuna. - Att våga ta steget mot ett förändrat arbetssätt. Katarina Salomonsson och Caroline Ankartross SUMO i Sollentuna - Att våga ta steget mot ett förändrat arbetssätt För fyra år sedan Stabil systemförvaltning och support Verksamhetsnära arbetssätt Stort förtroende för medarbetare Lågt förtroende för

Läs mer

Bilaga 2: Utdrag ur implementeringsplan Kategoristyrning

Bilaga 2: Utdrag ur implementeringsplan Kategoristyrning Bilaga 2: Utdrag ur implementeringsplan Kategoristyrning Sida: 1 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 3 Mål... 3 Omfattning... 4 Metod... 4 Utbildning... 4 Beslutspunkter

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Avslutsrapport 1 2013-05-14 Dnr SU 2013/211 SLUTRAPPORT för projektet En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Postadress Box 117 221 00 LUND Besöksadress E-huset LTH Växel 046-222 00

Läs mer

Förslag till organisationsförändring inom exploateringskontoret

Förslag till organisationsförändring inom exploateringskontoret 2009-04-07 Reviderat 2009-05-20 Förslag till organisationsförändring inom exploateringskontoret Bakgrund Hösten 2008 sammanfördes två stora stadsutvecklingsprojekt, Hammarby Sjöstad och Hjorthagen-Värtahamnen-Frihamnen-Loudden,

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare

Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare 1(18) 2016-06-30 Version 1.0 Skapad av Malin Tinjan, kansliavdelningen Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare Processen att Skapa användarvänliga e-tjänster

Läs mer

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen Handläggare: Nya Ladok (L3) Utbildningsplan Version Historik Version Datum Kommentar Ändrad av 2 / 6 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 1(6) KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 2015-01-01 17-12-31 BAKGRUND Ladok är ett nationellt system för studieadministration inom högre utbildning i Sverige. Det består av ett antal delsystem

Läs mer

Förvaltningsplan ny mall

Förvaltningsplan ny mall Förvaltningsplan ny mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Projekt- och kvalitetsstyrning på Frontec

Projekt- och kvalitetsstyrning på Frontec Projekt- och kvalitetsstyrning på Frontec Detta dokument beskriver hur Frontec bedriver utvecklingsprojekt med kvalitetssäkring FSAB_LS020_Projekt och kvalitetsstyrning A.doc Sida 1(6) Frontec kan projekt

Läs mer