Svaren: om det är en transparent organisation med uttag baserat på ansökan och projektets kvalitet ser jag stor nytta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svaren: om det är en transparent organisation med uttag baserat på ansökan och projektets kvalitet ser jag stor nytta"

Transkript

1 Biobanker Antal kommentarer: 97 (60%) Barncancerfonden medfinansierar ett antal biobanker i Sverige innehållande blod-, cell- och vävnadsprover. Syftet med biobankerna är att öka kunskapen så att diagnostik och behandling kan förbättras. Vilken nytta ser du med biobanker och hur skulle du kunna använda dessa i din forskning? Svaren: om det är en transparent organisation med uttag baserat på ansökan och projektets kvalitet ser jag stor nytta ingen Biobanker är väldigt viktiga, men det är viktigt att de administreras effektivt och utan svågerpolitik, alltså att de är öppna för alla som har seriösa forskningsprojekt. Vissa biobanker är utmärkta, vissa är mindre bra. Framförallt när det gäller relativt sällsynta sjukdomar som leukemi så är det angeläget att samordna inom landet så att alla som forskar kring leukemi, prekliniker såväl som kliniker, har en kanal in till materialet. jag ser nytta med biobanker Stor nytta om de verkligen ges tillträde på ett smidigt och demokratiskt sätt. Många gånger används de i ett egen-bevarande och egenpolitiskt syfte Att spara i biobanker är viktigt och måste ske för att forskning ska gå framåt, men inte i all oändlighet. Tror att vi är dåliga på att använda biobanker. Mycket revir. Mycket viktigt, tillgång till material och klinisk expertis krävs för genomförande av mina forskningsprojekt Ingen nytta med biobanker. De som "äger" dem är för protektiva. Förmodligen rädda för konkurrens istället för att bli glada för samarbete och för att möjligheten att nå bot ska tillfalla någon annan. Tyvärr genomsyrar detta tänk hela forskningen ni Sverige! Ritualerna kring befintliga biobank i Uppsala är för kostsam och krånglig Vi har sedan länge själva samlat in blod och vävnadsprover från barn och har stor expertis inom området - bland annat odling av CNS tumörer. Vi har varit bollplank till Nationella Biobanken för CNS barntumörer - och skickar regelbundet prover till dem. Genom att dela med sig av vävnad och resultat maximerar man informationen från ett väldigt unikt forskningsmaterial. Vi bygger stor del av vår forskning på patientmaterial. För att nå visionen om att bota cancer är forskning på patientmaterial oerhört viktig. need to be better run to make them useful Denna verksamhet bör utökas samt bli mer lättillgänglig. Det är bra med biobanker men jag anser att det är viktigt att material blir tillgängligt för ALLA forskare med frågeställningar som har vetenskaplig och/eller klinisk relevans.

2 Mycket viktigt då tillgång av material från mer sällsynta former av barncancer kräver tillgång till material. Detta är något jag kommer att nyttja i ett kommande projekt. Mycket viktigt, speciellt om de på ett bra sätt är organiserade och kopplade till klinisk information. Om biobanken är tillgänglig för andra än forskargruppen kanske BCF kunde ha en central lista över biobanker de är med och finansierar som forskare kan söka lämplig biobank och kontakta dem för ev samarbete? Värdefullt för framtida forskning Bättre tillgång till material från sällsynta tumörtyper. Ej relevant för mitt fält. Viktig resurs för forskarna. Det skulle behövas information om vilka prover finns och hur man söker för att använda prover i sin forskning och hur beslutsprocessen ser ut. Stor nytta, men kan just nu inte se hur jag själv iskulle kunna ha användning av det. Öka transparansen samt tillgänglighet. Biobanker finanserade av BCF borde tillhandhålla TMAs samt annat kliniskt material till andra BCF-finansierade forskningsprojekt, för att öka tillgänligheten. De som sitter på biobankerna har kanske inte de relevantaste frågeställningarna. Jätteviktigt engagemang! Använder själv inte dessa just nu, men de skulle kunna vara centrala i ett framtida projekt. ej aktuellt Detta skulle bidra till att överbrygga experimentella och prekliniska studier och ger en unik patient prover. Biobankerna har en stor men outnyttjad potential. Den framtida målsättningen måste vara att på ett optimalt sätt integrera biobanken med forskning av bra kvalité. Här uppstår ett dilemma. Vem ska göra den initiala analysen av materialet t ex sekvensering, RNA analys, fenotypning med FACS. Faller detta på den enskilda forskaren eller ska det göras av biobanken. Biobankerna kan ffa utnyttjas vid analys av mutationer, expressionsmönster mm, och de kan då bli värdefulla i att finna prognios/diagnos indikatorer, men har begränsad användning inom experimentell forskning. Ett annat problem är att Sverige är ett litet land, kommer vi verkligen att få ihop tillräckligt material för olika tumörer? Genetiska om biokemiska studier, prognostiska markörer Nyttan är att kunna få tillgång till ett större patientmatierial. Risken är studier som kräver speciellt omhändertagande av material som inte kan genomföras om allt material går till biobank. Vidare finns frågetecken om hur proverna sedan ska fördelas, kommer även små nya grupper kunna få tillgång till material... Det finns en otroligt stor nytta! idag måste grundforskning ha en nära relation till patient anknuten data då det är ett sätt att verifiera biologiskt relevans. Detta förutsätter att det finns en bra tillgänglighet.

3 Skulle vara värdefullt att få mer information om dessa via tex nyhetsbrev eller dyligt. För min egen forskning skulle tillgång till biobanker vara värdefullt för att det skulle ge mig möjligheten att testa och validera prekliniska resultat. Ingen nytta för tillfället. I den forskningen som ajg bedrev hade jag inte haft någon nytta med biobanker, men jag tycker det är viktig verksamhet som bör stödjas. Däremot så tycker jag också det är viktigt att det finns ett klart och tydligt syfte med biobankerna och en tydlig verksamhetsplan. Oerhört viktigt att Barncancerfonden medfinansierar detta! Vi som e flesta andra barncancerforskare behöver tillgång till kliniskat material. Viktigt att det är transparant hur man ansöker och hu ansökningarna för att få tillgång till biobankerna bedöms. Inte alls Dock kommer ett kvalitetsregister/forskningsregister om det innehåller vårdvetenskapliga variabler att bli av stort värde i framtida forskning. Jag tycker att det är bra som nu Säker bra men inte för min forskning. Diagnostik och behandling är så klart jätte viktigt men det är inte allt. LÄgg mindre pengar på detta systematisk insamling är bra och bör stödjas i bästa fall på ett sätt som är samordnat med initiativ från sjukhus och universitet Bra om de fungerade. Från mina erfarenheter tycker jag inte dessa fungerar effektivt i dagsläget. Ingen nytta i min forskning. Mycket värdefullt att ha dessa Biobankerna är mycket viktig för min forskning, då den sker på sparat material från primärtumörer. Stor nytta. Biobankerna blir inte så personliga utan kan användas av fler forskare Nackdelen är att en biobanken kan utnyttjas av forskare som inte varit med o skapat dem, vilket är en arbetskrävnade insats It is really good to use the materials in biobank. But it is a little difficult for the researchers to get these samples if the researchers are not clinicians. Visste inte att de fanns, men de kan säkert komma till nytta Bra för rerospektiva studier som ju kan ge snabba resultat för tex nya biomarkörer. Introduktion av Digital Patologi skulle kunna vara ett intressant forsksingområde i framtiden för att förbättra hantringen av stora datamängder vid forskning.

4 Mkt viktiga för god translationell forskning. 'Om' det hade varit smidigt att anvanda dessa prover i forskningen sa skulle de underlatta den direkta kliniska kopplingen till proverna. For narvarande sa ar det latt att inte fa tillgang till sadana prover och eller att relaterade kliniker ar fullstandigt ointresserade av forskning It would be good if more info about biobank can be found in the webpage. Kommer framledes att använda dessa i min forskning. Stort värde för nuvarande och framtida studier att prover finns bevarade för retrospektiva analyser. Fullständigt oumbärliga för barncancerforskning. Har startat egen lokal biobank för 10 år sedan och stor del av vår forskning baserade på denna. Ger stor potential att bedriva biomedicinsk forskning och ge viktig kunskap till sjukvården/samhället. Sparade prover bör vara tillgänglig för forskning, vård och behandling men samtidigt ha individen i fokus (dvs. betydelse av att beakta informerat samtycke och patientsäkerhet i hantering av uppgifter). Nyttjande av material från biobanker i klinisk psykologisk forskning är ett område i utveckling men som ännu inte är i fokus i min forksning. En stor nytta förutsatt att styrningen och utlämning av prover till olika projekt sker på ett transparent sätt och via en ledningsgrupp där alla barncancercentra och vårdplaneringsgruppe är representerade Helt centralt för att öka den biologiska kunskapen. Mycket viktig satsning! Ja, men det är viktigt att säkerställa att de blir tillgängliga för alla. Mycket stor nytta I the case of leukemis, this bank could be very useful to us. Biopsies from ependymomas Stor nytta, båda för aktuella, men även framtida forksningsfrågor biobanker är absolut nödvändigt för att bekräfta de cell linje baserade resultat i patient material. Som grundforskare med translationell profil vore det av mycket stor vikt att ha fungerande nationella biobanker, i synnerhet för sällsynta sjukdomar. Mycket viktiga. Förvaring och tillgängliggörande av patientmaterial, tex blodprover och lymfocyter i kliniska uppföljninhgsstudier. Tumörbiopsi/prov banker vore också mycket värdefullt! Vi använder redan kontinuerligt tumörbiobanker i vår forskning. Ser en stor nytta av dessa i framtida forskning så länge som de uppfyller god kvalitet och att det finns tillräckligt med material. Inte så stor nytta. Jag vill oftast samla in prover själv för att veta hur de är insamlade etc. Ofta är de preparerade fel för ändamålet eller för små volymer. T.ex. blod i heparinrör när det ska vara Citrat etc.

5 Unikt material för retrospektiva studier, med nya metoder. Biobankerna är en väldigt viktig och demokratisk ide där alla kan samla och alla kan ansöka om att använda proverna. I och med att vårt land är relativt litet är samarbetet med NOPHO viktigt. Jag studerar celler/dna och kan på detta sätt ha stor nytta av biobanksprover. Mycket viktig! Men det skall vara lätt tillgänglig och forskare skall få information om om vilka biobanker som är finansierade av BC finns. Stor nytta om tydlig forskningsfrågeställning. Viktigt med biobanker, men det finns rel mycket pengar till infrastruktur och centra. En trend är att färre forskare (tex via VR) får mer pengar längre tid. Man kan aldrig veta vad som blir ett genombrott, många fynd som har fått stora applikationer inom vården har varit oväntade. Jag tror på att satsa på flera olika projekt och grundforskning, för att bibehålla diversitet och bredd. Idag finns det en risk att det på universiteten snart bara finns genetiker och epidemiologer som jobbar med bioinformatik. Den tyngre experimentella forskningen är lite satt på undantag. Satsa brett tycker jag. We can use to verify our idea. Inte direkt nytta för mej men för forskning på sällsynta tumörer är biobanken mycket viktig Biobankerna är extremt viktiga. De bör vara lätt tillgängliga för alla forskare. Hela min forskning om barnleukemi bygger på analys av patientprover. Det skulle behövas personal till biobankerna som kan extrahera DNA, RNA och ev proteiner åt användarna centralt på ett kvalitetssäkrat sätt. Ingen Inte relevant för min forskning Potentiellt stor nytta. Dessa biobanker är i nuläget lite tillgänglig förr forskare som inte är involverad i biobank projekt. Detta borde ändras. Biobanker är ett fantastiskt verktyg för oss forskare men jag önskar att det vore lättare att få tillgång till dem. Stor nytta Göra forskningen mer kliniknära genom användande av patientprover Samla all klinisk information för varje enskild patient (patologi, ålder, behandling, lokalisation för primärtumör/metastaser, överlevnad etc) följt av resultat från fullskaliga analyser av te.x Exome/Whole genome seq, RNA-seq, SNP-array profiler, methyleringsarrayer (koordinerade av Barntumörbanken). Inte insatt i frågan. It is very good idea to have the biobanks. It is better to have the database that other people can search and see if there is any appropriate samples can be used. Ej aktuellt för närvarande

6 Mycket stor nytta, men viktigt att de kommer alla till del och inte används av den forskare som ansvarar för biobanken som ett sätt att skaffa egen nytta, "köpslå" om publikationer, samarbeten etc. Måste finnas krav från Barncancerfonden att biobankerna är för alla forskare (och detta måste kontrolleras). Viktig del av forskningen att ha tillgång till prover och där man kan ansöka om tillgång till proverna i visst projekt Mycket prioriterat område nu och ffa på sikt. Bra att BCF satsar på infrastruktur. Viktigt om insamling sker effektivt och lättillgängligt, vilket inte är fallet med av BCF finansierade barntumörbiobanker idag. Ovärderliga resurser för att åstadkomma internationellt konkurrenskraftig forskning Jag anser att biobankerna är oerhört viktiga. Jag kommer använda mig av ett flertal biobanker för min forskning för att kunna studera primärt tumörmaterial. Biobanking is indeed critical for not only our research, but also for others. Different groups can share the samples at the time in order to best use of the samples and most importantly to obtain more information which could be beneficial for both patients and science.. Jag skulle kunna undersöka utryck av den kandidatgen som vi jobbar med i dessa cell- och vävnadsprover. aktuell nytta är populationsbaserade studier med material från alla pat o 100 procentig uppföljning. Den framtida nyttan av det sparade materialet utnyttjat med nya tekniker kommer med stor sannolikhet att bli väsentlig. De har afgørende betydning og er en vigtig resurse for forskning. Der er dog behov for lettere tilgang til oversigt over hvad biobankerne indeholder Biobanker är till stor nytta. Stort värde att få tillgång till kliniskt material för evaluering av biomarkörer för olika typer av barncancer För genetiska studier som görs i allt större utsträckning t ex för att förstå olika patienters känslighet för samma behandling. Nyttan är stor med biobanker, men endast om de i praktiken kan användas av ett flertal forskare. Det tycks vara en utbredd uppfattning att ju fler biobanker, ju bättre. Avgörande för möjliga forskningsresultat är att biomaterialet på ett enkelt sätt kan nyttjas av "alla" de forskare som är verksamma.

UVIS. Ett nationellt center för avbildning med tyngdpunkt inom translationell medicin. Jan Grawé. Uppsala Universitet

UVIS. Ett nationellt center för avbildning med tyngdpunkt inom translationell medicin. Jan Grawé. Uppsala Universitet UVIS Ett nationellt center för avbildning med tyngdpunkt inom translationell medicin Jan Grawé Rudbecklaboratoriet b t Uppsala Universitet Science For Life Laboratory (SciLifeLab) En satsning på storskalig

Läs mer

Tjänstebeskrivning. Clinical Project Manager

Tjänstebeskrivning. Clinical Project Manager Tjänstebeskrivning Clinical Project Manager Innehållsförteckning Företagsbeskrivning... 3 Tjänsten som Clinical Project Manager... 3 Kompetenser... 4 Huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden...

Läs mer

engagera samhället, myndigheter och industri för att förbättra forskning som är biobanksbaserad

engagera samhället, myndigheter och industri för att förbättra forskning som är biobanksbaserad Vetenskapsrådets hearing om biobanker 2007-09-18 Nuvarande brister och utvecklingsmöjligheter för att organisera och engagera samhället, myndigheter och industri för att förbättra forskning som är biobanksbaserad

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Tack för möjlighet att ge synpunkter på dessa diskussionspunkter. Dessa frågor har diskuterats i styrelsen för Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) och svaren finns markerade i rött i direkt anslutning

Läs mer

Stöd grundforskning och sk högriskprojekt. Att fortsätta financera grundforskning. också stödja mer grundläggande forskning

Stöd grundforskning och sk högriskprojekt. Att fortsätta financera grundforskning. också stödja mer grundläggande forskning Utrota_barncancer Kommentarer: 91 (56%) Vad tror du är det konkret viktigaste som Barncancerfonden kan göra för att närma sig visionen att utrota barncancer? Svar: Grundforskning fortsätt att satsa på

Läs mer

Tjänstebeskrivning. Preclinical Project Manager

Tjänstebeskrivning. Preclinical Project Manager Tjänstebeskrivning Preclinical Project Manager 5 april 2019 Innehållsförteckning Företagsbeskrivning... 3 Tjänsten som Preclinical Project Manager... 3 Profil... 4 Kvalifikationer och erfarenheter... 4

Läs mer

Biobankning av mikrobiologiska prover en resurs för klinisk forskning

Biobankning av mikrobiologiska prover en resurs för klinisk forskning Biobankning av mikrobiologiska prover en resurs för klinisk forskning Lars I. Andersson Project Leader Biobanking Clinical Microbiology BioBanking and Molecular Resource Infrastructure of Sweden (BBMRI.se)

Läs mer

1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning

1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning 1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning Detta är en instruktion till den nationella blanketten som ska användas när man vill ansöka om tillgång

Läs mer

Är genetiken på väg att bota diabetes?

Är genetiken på väg att bota diabetes? Är genetiken på väg att bota diabetes? Simon Eklöv Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2013 Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet. Under början

Läs mer

Information och samtyckesformulär inför genomisk utredning av ovanliga sjukdomar och syndrom med metoderna genomisk array och exomanalys

Information och samtyckesformulär inför genomisk utredning av ovanliga sjukdomar och syndrom med metoderna genomisk array och exomanalys Information och samtyckesformulär inför genomisk utredning av ovanliga sjukdomar och syndrom med metoderna genomisk array och exomanalys Detta informationsblad och samtyckesformulär är riktat till dig

Läs mer

Rekommendationer för insamling av forskningsmaterial. Dnr 1-362/2014

Rekommendationer för insamling av forskningsmaterial. Dnr 1-362/2014 Rekommendationer för insamling av forskningsmaterial Dnr 1-362/2014 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Arkiv och Registratur Version: 1.0 Maj 2014 Rekommendationer för insamling

Läs mer

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB Utveckla samarbete inom avdelningen Utveckla samarbetet mini workshop! i butikens ledningsgrupp Grid International AB Grid International AB Om ledarskap och samarbete som ger både ökat resultat och bättre

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Självkörande bilar Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Abstract This report is about driverless cars and if they would make the traffic safer in the future. Google is currently working on their driverless car

Läs mer

Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket

Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket Lena Håkansson Oslo 2011-02-17 Målsättning med presentationen Varför söka vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket (LV) Hur LV hanterar nationell vetenskaplig

Läs mer

Samarbete mellan forskare och forskningspartners, utbildade brukare, för starkare forskning. Kristin Blidberg Forskningschef Reumatikerförbundet

Samarbete mellan forskare och forskningspartners, utbildade brukare, för starkare forskning. Kristin Blidberg Forskningschef Reumatikerförbundet Samarbete mellan forskare och forskningspartners, utbildade brukare, för starkare forskning Kristin Blidberg Forskningschef Reumatikerförbundet Varför brukarmedverkan? Nothing about us without us People

Läs mer

Exportmentorserbjudandet!

Exportmentorserbjudandet! Exportmentor - din personliga Mentor i utlandet Handelskamrarnas erbjudande till små och medelstora företag som vill utöka sin export Exportmentorserbjudandet! Du som företagare som redan har erfarenhet

Läs mer

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-05-30 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Svensk forskning näst bäst i klassen?

Svensk forskning näst bäst i klassen? Svensk forskning näst bäst i klassen? - ett seminarium om vad som måste göras i ett tioårsperspektiv för att Sverige inte ska tappa mark STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING World Trade CenterStockholm

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Höjdpunkter 2014 Uppdaterad grafisk profil Den nya moderna loggan visar även vår samhörighet med Svenska Diabetesförbundet. Armband för forskningen I vårt fortsatta samarbete

Läs mer

Individanpassad behandling av tumörsjukdomar NYA VÄGAR FÖR INDIVIDUALISERAD MALIGNT MELANOM. malignt melanom

Individanpassad behandling av tumörsjukdomar NYA VÄGAR FÖR INDIVIDUALISERAD MALIGNT MELANOM. malignt melanom Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin pågår utveckling av en ny analysplattform där patientens egen tumör är den biomarkör som avgör val av framtida behandling. För att uppnå detta

Läs mer

Boendestöd En ny praktik och nya kunskaper

Boendestöd En ny praktik och nya kunskaper Boendestöd En ny praktik och nya kunskaper En introduktion Institutionen för Socialt Arbete 2 maj 2017 Alain Topor alain.topor@socarb.su.se Psykiatrireformen 1995 genomfördes psykiatrireformen. Många tror

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobank Sverige Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankprov - Till nytta för patienten, vården och forskningen Med hjälp av insamlade

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Get Instant Access to ebook Ta Betalt PDF at Our Huge Library TA BETALT PDF. ==> Download: TA BETALT PDF

Get Instant Access to ebook Ta Betalt PDF at Our Huge Library TA BETALT PDF. ==> Download: TA BETALT PDF TA BETALT PDF ==> Download: TA BETALT PDF TA BETALT PDF - Are you searching for Ta Betalt Books? Now, you will be happy that at this time Ta Betalt PDF is available at our online library. With our complete

Läs mer

Studiedesign MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? 5/7/2010. Disposition. Studiedesign två huvudtyper

Studiedesign MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? 5/7/2010. Disposition. Studiedesign två huvudtyper Gustaf Edgren Post doc, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik Läkarstudent, termin 11 gustaf.edgren@ki.se Hur vet vi egentligen vad vi vet? Vad beror skillnaden på? 60 min 20 min 60

Läs mer

EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I

EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I UMEÅ UNIVERSITY Faculty of Medicine Spring 2012 EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I 1) Name of the course: Logistic regression 2) What is your postgraduate subject? Tidig reumatoid artrit

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker

Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker Gisela Dahlquist Professor,Umeå universitet, Ledamot, SKLs Nationella biobanksråd, Vetenskaplig sekreterare,centrala

Läs mer

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne Biobanksinformation 2012-11-22 Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne 1 Biobank, Labmedicin Skåne Handlägger ansökningar Rapporterar till Socialstyrelsen och Svenska Biobanksregistret Kvalitetssäkrar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

FORSKNINGSPERSONSINFORMATION

FORSKNINGSPERSONSINFORMATION FORSKNINGSPERSONSINFORMATION Du tillfrågas härmed om medverkan i U-CAN. Denna fråga ställs till patienter som antingen har en konstaterad tumörsjukdom eller som genomgår en utredning där tumörsjukdom ännu

Läs mer

Datorer och matematik hjälper oss att motverka sjukdomar

Datorer och matematik hjälper oss att motverka sjukdomar Datorer och matematik hjälper oss att motverka sjukdomar Adam Ameur Bioinformatiker Lund, 26e November 2014 Introduktion till bioinformatik Bioinformatik - en tvärvetenskaplig disciplin där algoritmer

Läs mer

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Bakgrund Sammanhållen primärvård 2005 Nytt ekonomiskt system Olika tradition och förutsättningar Olika pågående projekt Get the

Läs mer

University of Nottingham ett internationellt campus med många inriktningar

University of Nottingham ett internationellt campus med många inriktningar Reusable Learning Objects (RLOs) som stöd i undervisningen Susanne Partanen 2008-10-15 University of Nottingham ett internationellt campus med många inriktningar 1 Fakulteten för Medicine and Health Sciences

Läs mer

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018 CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND Frukostseminarium 11 oktober 2018 EGNA FÖRÄNDRINGAR ü Fundera på ett par förändringar du drivit eller varit del av ü De som gått bra och det som gått dåligt. Vi pratar om

Läs mer

GENOMIC MEDICINE SWEDEN

GENOMIC MEDICINE SWEDEN GENOMIC MEDICINE SWEDEN 2017-09-08 Nationella europeiska initiativ, 2013-2025 ENGLAND SCOTLAND THE NETHERLANDS FRANCE IRELAND SWIZTERLAND FINLAND NORWAY DENMARK 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Läs mer

Datorer och matematik hjälper oss att motverka sjukdomar

Datorer och matematik hjälper oss att motverka sjukdomar GA N AT ION ALCTAC ATCA G ENOMI CSGT INFR A S T RU CTURE Datorer och matematik hjälper oss att motverka sjukdomar Adam Ameur Bioinformatiker SciLifeLab Uppsala, 13e Maj 2014 Introduktion till bioinformatik

Läs mer

Innovationsplattform för framtidens vård

Innovationsplattform för framtidens vård Innovationsplattform för framtidens vård Sammanfattning av Innovationsplattform för framtidens vård Etapp ett. Det forskande läkemedelsföretaget Celgene har initierat arbetet Innovationsplattform för framtidens

Läs mer

Uppsala Biobank. Infrastruktur och erfarenheter av nationell betydelse. Uppsala Biobank

Uppsala Biobank. Infrastruktur och erfarenheter av nationell betydelse. Uppsala Biobank Infrastruktur och erfarenheter av nationell betydelse anna.beskow@uppsalabiobank.uu.se Biobankslagen (Januari 2003) Syftet med lagen är att göra det möjligt att i biobanker ställa humanbiologiskt material

Läs mer

Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet

Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet Ett medicinskt universitet Testamentesgåvor till Karolinska Institutet Karolinska Institutet är Sveriges enda renodlade medicinska universitet och landets största centrum för medicinsk utbildning och forskning.

Läs mer

Biokemi. Sammanfattande bedömning. Ämnesbeskrivning

Biokemi. Sammanfattande bedömning. Ämnesbeskrivning Biokemi Sammanfattande bedömning Sverige var länge världsledande inom biokemi, främst analytisk biokemi och enzymologi, och nuvarande svensk bioteknisk och farmaceutisk industri har i många delar sitt

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning

1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning Detta är en instruktion till den mall som ska används av forskare som vill få tillgång till prov från

Läs mer

Stad + Data = Makt. Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017

Stad + Data = Makt. Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017 Smart@Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Digitaliseringsavdelningen the World s most engaged citizens Stad + Data = Makt Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017 Photo: Andreas Fernbrant Urbanisering

Läs mer

Förtroende ANNA BRATTSTRÖM

Förtroende ANNA BRATTSTRÖM Förtroende ANNA BRATTSTRÖM The importance of this treaty transcends numbers. We have been listening to an old Russian maxim dovaray ne proveray Trust, but Verify Vad innebär förtroende? Förtroende är ett

Läs mer

Utveckling av läkemedelsbehandlingar av cancer kräver en dialog inom hela sektorn

Utveckling av läkemedelsbehandlingar av cancer kräver en dialog inom hela sektorn Page 1 of 8 PUBLICERAD I NUMMER 3/2015 TEMAN Utveckling av läkemedelsbehandlingar av cancer kräver en dialog inom hela sektorn Tiia Talvitie, Päivi Ruokoniemi Kimmo Porkka (foto: Kai Widell) Målsökande

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA KUNSKAPSLUCKOR

PRAKTIKNÄRA FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA KUNSKAPSLUCKOR PRAKTIKNÄRA FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA KUNSKAPSLUCKOR Varför är kunskapsluckorna viktiga? Synliggöra att vi inte vet. Peka på svaga områden/patientpopulationer Vad anser brukare och kliniker anser vara

Läs mer

Forskningsstrategi Norra Stockholms psykiatri

Forskningsstrategi Norra Stockholms psykiatri Sida 1 av 7 Forskningsstrategi Norra Stockholms psykiatri Tänk stort, börja i det lilla, gå snabbt framåt Think big, start small, move fast Innovationcenter, Mayo Clinic Sida 2 av 7 Innehåll En vision

Läs mer

Väderklockan. Sebastian Buks ic05sb3@student.lth.se. (Ursäkta alla Keynoteanimationer, det var så roligt bara...) Monday, November 15, 2010

Väderklockan. Sebastian Buks ic05sb3@student.lth.se. (Ursäkta alla Keynoteanimationer, det var så roligt bara...) Monday, November 15, 2010 Väderklockan Sebastian Buks ic05sb3@student.lth.se (Ursäkta alla Keynoteanimationer, det var så roligt bara...) Väderklockan Väderklockan - Från idé till färdig app Feedback från användarna Vad är en bra

Läs mer

LÖNEN ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR ÖNSKAD PRESTATION - ENDA FÖRUTSÄTTNINGEN FÖR KONKURRENSKRAFT I EN GLOBAL VÄRLD!

LÖNEN ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR ÖNSKAD PRESTATION - ENDA FÖRUTSÄTTNINGEN FÖR KONKURRENSKRAFT I EN GLOBAL VÄRLD! LÖNEN ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR ÖNSKAD PRESTATION - ENDA FÖRUTSÄTTNINGEN FÖR KONKURRENSKRAFT I EN GLOBAL VÄRLD! PRESTATION - UPPNÅDDA RESULTAT INOM GIVNA RAMAR KRAFTER SOM PÅVERKAR PRESTATION FÖR ORGANISATIONER

Läs mer

LUNDS KOMMUN/ Socialförvaltningen Kriscentrum i mellersta Skåne.

LUNDS KOMMUN/ Socialförvaltningen Kriscentrum i mellersta Skåne. LUNDS KOMMUN/ Socialförvaltningen Kriscentrum i mellersta Skåne. Kriscentrum i mellersta Skåne har gjort en enkätundersökningen under våren 2014 I samverkan med kommunerna i Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma,

Läs mer

Organisationer inom biobanksområdet

Organisationer inom biobanksområdet Organisationer inom biobanksområdet Nationellt Biobanksråd (NBR) Nationellt samarbetsorgan i biobanksfrågor, inrättat av SKL 2006 Svensk Nationell Forskningsinfrastruktur för Biobankning och Analys av

Läs mer

Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall?

Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall? UppStART Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall? Det tar några minuter och kan ge forskningen enorma möjligheter till att förbättra

Läs mer

Arytmogen högerkammarkardiomyopati

Arytmogen högerkammarkardiomyopati Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Arytmogen högerkammarkardiomyopati Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen arytmogen

Läs mer

Senaste trenderna från testforskningen: Passar de industrin? Robert Feldt,

Senaste trenderna från testforskningen: Passar de industrin? Robert Feldt, Senaste trenderna från testforskningen: Passar de industrin? Robert Feldt, robert.feldt@bth.se Vad är på gång i forskningen? (ICST 2015 & 2016) Security testing Mutation testing GUI testing Model-based

Läs mer

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Lena Dillner Verksamhetschef Klinisk mikrobiologi Labmedicin Skåne Labmedicin Skåne Ny organisation från 1/1 2009 All laboratoriemedicin i samma

Läs mer

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa.

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa. Projektanslag barncancer och sjuka hjärtan 2017 Studier tyder på att barn med cancer löper ökad risk att få hjärtproblem och barn med hjärtproblem löper ökad risk att få cancer. Samband har påvisats för

Läs mer

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting Landstingsstyrelsens förvaltning FoUU-kansliet Bilaga 2006-03-30 Dnr LS 0602-0316 Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms

Läs mer

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Anastasia Krivoruchko och Florian David, några av delägarna i Biopetrolia. Utvecklingsbolaget Biopetrolia använder jästceller för att utveckla

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

2014-09- 25. Reflektion: Förmågor. Intelligens. Talang ??? Vad tänker DU. Vad tänker DU? Naturligt eller utvecklat?

2014-09- 25. Reflektion: Förmågor. Intelligens. Talang ??? Vad tänker DU. Vad tänker DU? Naturligt eller utvecklat? Growth Mindset vad motiverar oss att LÄRA Bosse Larsson + Mindset www.tankvidare.nu bosse.g.larsson@gmail.com Bosse Larsson Självförtroende Misslyckas Ansträngning Självförtroende Misslyckas Ansträngning!

Läs mer

Get Instant Access to ebook Ta Skada PDF at Our Huge Library TA SKADA PDF. ==> Download: TA SKADA PDF

Get Instant Access to ebook Ta Skada PDF at Our Huge Library TA SKADA PDF. ==> Download: TA SKADA PDF TA SKADA PDF ==> Download: TA SKADA PDF TA SKADA PDF - Are you searching for Ta Skada Books? Now, you will be happy that at this time Ta Skada PDF is available at our online library. With our complete

Läs mer

FORSKNINGSPERSONSINFORMATION

FORSKNINGSPERSONSINFORMATION FORSKNINGSPERSONSINFORMATION Du tillfrågas härmed om medverkan i U-CAN. Denna fråga ställs till patienter som antingen har en konstaterad tumörsjukdom eller som genomgår en utredning där tumörsjukdom ännu

Läs mer

Vad är en genetisk undersökning?

Vad är en genetisk undersökning? 12 Vad är en genetisk undersökning? Originalet framtaget av Guy s and St Thomas Hospital, London, UK, och London IDEAS Genetic Knowledge Park, januari 2007. Detta arbete är finansierat av EuroGentest,

Läs mer

Kort om oss. Startade år 2010. Finansieras av regeringens satsning på strategiska forskningsområden. Leds av Uppsala universitet.

Kort om oss. Startade år 2010. Finansieras av regeringens satsning på strategiska forskningsområden. Leds av Uppsala universitet. www.u-can.uu.se Kort om oss Startade år 2010. Finansieras av regeringens satsning på strategiska forskningsområden. Leds av Uppsala universitet. Kort om oss Omfattar patienter med cancer i Uppsala- Örebro

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2019-01-08 Dnr 1802292 1 (5) Remiss. Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser tillstyrker

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Vätebränsle Namn: Rasmus Rynell Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about Hydrogen as the future fuel. I chose this topic because I think that it s really interesting to look in to the

Läs mer

Kommunikation runt byggemenskaper tankar och principer. 26 augusti 2014 Lars Rystadius

Kommunikation runt byggemenskaper tankar och principer. 26 augusti 2014 Lars Rystadius Kommunikation runt byggemenskaper tankar och principer 26 augusti 2014 Lars Rystadius 2014-08-26 lars.rystadius@brandreality.se 2 Tydlig kommunikation bygger på att man har klart för sig vad man vill

Läs mer

Infrastrukturer/områden som kan ansöka om bidrag 2017

Infrastrukturer/områden som kan ansöka om bidrag 2017 A1-områden Samordning av biobanker och tillhörande data Infrastruktur inom bioinformatik Infrastruktur för forskning på databaser inom medicin och samhällsvetenskap Infrastruktur för forskning och utveckling

Läs mer

Mönster. Ulf Cederling Växjö University Ulf.Cederling@msi.vxu.se http://www.msi.vxu.se/~ulfce. Slide 1

Mönster. Ulf Cederling Växjö University Ulf.Cederling@msi.vxu.se http://www.msi.vxu.se/~ulfce. Slide 1 Mönster Ulf Cederling Växjö University UlfCederling@msivxuse http://wwwmsivxuse/~ulfce Slide 1 Beskrivningsmall Beskrivningsmallen är inspirerad av den som användes på AG Communication Systems (AGCS) Linda

Läs mer

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05 Om oss Vi på Binz är glada att du är intresserad av vårt support-system för begravningsbilar. Sedan mer än 75 år tillverkar vi specialfordon i Lorch för de flesta olika användningsändamål, och detta enligt

Läs mer

VAD SKULLE DU HA VALT PDF

VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF ==> Download: VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF - Are you searching for Vad Skulle Du Ha Valt Books? Now, you will be happy that at this time Vad Skulle Du Ha

Läs mer

Varför satsa på klinisk forskning?

Varför satsa på klinisk forskning? Varför satsa på klinisk forskning? Forskningens dag Falun 2017-10-18 Gunilla Enblad Ur Olle Stendahls utredning 2009: Vad är klinisk forskning? Den definition som utredningen utgår från är att klinisk

Läs mer

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant.

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. #minlandsbygd Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. Så vacka bilder. Ha det bra idag. @psutherland6 Thanks Pat! Yes the sun was going down... Hahahaha. Gilla Kommentera Landsbygden lever på

Läs mer

Att stödja starka elever genom kreativ matte.

Att stödja starka elever genom kreativ matte. Att stödja starka elever genom kreativ matte. Ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun på gymnasienivå Fil. dr Maike Schindler, universitetslektor i matematikdidaktik maike.schindler@oru.se

Läs mer

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT Katrine Möller Sörensen, projektledare FÖRENINGEN Tullstorpsån Ekonomiska Förening 2009 Styrelsen, 7 markägare Vattenreglerings samfällighet Dikningsföretag Markägare inom

Läs mer

Ung och utlandsadopterad

Ung och utlandsadopterad Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier ISV LiU Norrköping Ung och utlandsadopterad En intervjustudie om problembilden kring utlandsadopterade ungdomar Maria Persson Uppsats på grundläggande nivå

Läs mer

Mis/trusting Open Access JUTTA

Mis/trusting Open Access JUTTA Mis/trusting Open Access JUTTA HAIDER, @JUTTAHAIDER Open Access och jag - en kärleksrelation JUTTA HAIDER, @JUTTAHAIDER Open Access har blivit vuxen, vuxen nog att tåla konstruktiv kritik. Vetenskap såsom

Läs mer

Vad är bra forskning?

Vad är bra forskning? Introduktionsblocket SSA Vt-15 Kvalitet i medicinsk forskning - plan Allmänna aspekter på kvalitetsbegreppet Nedslag i litteraturen om kvalitet i medicinsk forskning Fyra exempel på medicinska artiklar

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

Tack. Eira-studien. Vi vill med denna broschyr tacka Dig för Din medverkan i vår studie över orsaker till ledgångsreumatism!

Tack. Eira-studien. Vi vill med denna broschyr tacka Dig för Din medverkan i vår studie över orsaker till ledgångsreumatism! Eira-studien a r i E Tack Vi vill med denna broschyr tacka Dig för Din medverkan i vår studie över orsaker till ledgångsreumatism! Du är en av de drygt 5 000 personer i Sverige som under de senaste 10

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Kelly, Kevin (2016) The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces The Will Shape Our Future. Viking Press.

Kelly, Kevin (2016) The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces The Will Shape Our Future. Viking Press. Every utopia is a fiction, with necessary flaws that prevent it from ever becoming real. I have not met a utopia I would even want to live in. H O W T O B U I L D A G E N C Y I N T H E F A C E O F U N

Läs mer

Storskalig analys av biomarkörer på UCR Laboratory, Uppsala. Birgitta Högberg Laboratoriechef

Storskalig analys av biomarkörer på UCR Laboratory, Uppsala. Birgitta Högberg Laboratoriechef Storskalig analys av biomarkörer på UCR Laboratory, Uppsala Birgitta Högberg Laboratoriechef Sveriges största ARO UCR är organiserat som ett självständigt, icke-vinstdrivande forskningscentrum inom Uppsala

Läs mer

Utlysning ALF-projektmedel

Utlysning ALF-projektmedel Utlysning ALF-projektmedel Stödfunktion för klinisk forskning. Underlättar kontakter mellan industri, akademi, hälsooch sjukvård. Projektstöd Utbildningar Kvalitetsstöd Avtalsstöd Kommunikationsstöd Medicinsk

Läs mer

Att kritiskt granska forskningsresultat

Att kritiskt granska forskningsresultat Att kritiskt granska forskningsresultat Att bedöma forskningsresultatens relevans i ett individärende Agneta Öjehagen Evidensbaserad praktik Utredaren, klinikern har vid val av behandling för missbruket/beroendet

Läs mer

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Måns Rosén (utredare) Hanna Sjöberg (huvudsekreterare) Sara Åström (jurist) Vår målsättning

Läs mer

Apotekarsocietetens policyprogram för läkemedelsområdet

Apotekarsocietetens policyprogram för läkemedelsområdet Apotekarsocietetens policyprogram för läkemedelsområdet Antaget av föreningens fullmäktige 24 maj 2014 Apotekarsocietetens policyprogram för läkemedelsområdet Apotekarsocieteten (APS) är en ideell förening

Läs mer

Enkäten Askölaboratoriet 2014

Enkäten Askölaboratoriet 2014 Sammanfattning av resultat från Enkäten Askölaboratoriet 2014 Östersjöcentrum, tidigare SMF, gör sedan 2005 årligen en utvärdering av vad Askölaboratoriets olika användare anser om verksamheten. Åsikter

Läs mer

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata 25 Oktober 2012, Open Access Week, Stockholm Anna Wetterbom, PhD Forskningssekreterare, e-vetenskap Enheten för Infrastruktur Anna.wetterbom@vr.se Vanliga frågor

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer