Årets tyngsta vecka med Fed och tung statistik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årets tyngsta vecka med Fed och tung statistik"

Transkript

1 Stockholm Momentum/fundamenta: Årets tyngsta vecka med Fed och tung statistik Lagom till höstlovet i skolorna i Sverige infaller årets förmodligen tyngsta vecka inom makroområdet. Första fokus är Feds besked om eventuella stödköp. Bernanke är magiskt duktig på att ständigt överraska marknaden med nya cocktails som håller den på gott humör. Dock svårt att toppa förväntningarna denna gång. Möjligen, möjligen ruvar även Japan på något liknande besked för att försvaga yenen, vilket skulle kunna skapa ett lyft Långsiktigt kommer ny likviditet till marknaden att ge stöd Ny oro inom EU när försäkringspremierna för obligationer ökar Den kraftiga uppgången sedan i augusti när ryktena om nya Fed-stöd kom i svaj har gått i stå senaste veckan när det ser ut som om alla satsat sina marker och croupiern har börjat snurra kulan. Denna vecka är det Bernanke som är croupier. Oddsen är mycket stora att Fed kommer lansera ett nytt stödprogram, vilket kommer att annonseras på onsdag kväll. Storleken på programmet är frågan för vilda spekulationer från 1-4 biljoner USD där Goldman Sachs tror 1 biljon. Vi tror att det rimliga, sett ur Feds ögon, är att inte binda sig för någon storlek utan lägga sig på cirka 100 Mdr USD per månad, utan någon bortre ändpunkt. Fed vill säkert ha så fria handlingsalternativ som möjligt för att kunna vara offensiva och inte defensiva. Möjligen skulle man kunna sätta av en större summa från början på 500 Mdr men därefter portionera ut 100 Mdr per månad. Vid varje Fed-möte kommer man därefter att ta ställning till om programmet ska förlängas.

2 Mycket negativt kan sägas om den amerikanska regeringen och amerikanska Feds agerande senaste åren, men efter att Lehman kraschade har Fed varit mycket skickliga på att ligga ett steg före marknaden och överraska med oväntade åtgärder. Vi tror därför att beskeden på onsdag kommer att innebära mindre stödpengar men även andra åtgärder som kommer att hålla marknaden på hyggligt gott humör. På Boston Feds konferens för två veckor sedan sade Bernanke att Fed även ska se över sin kommunikationsstrategi och bli mer tydliga om sina mål. Språkbruket de använt hittills på sina möten har innehållet formuleringen att stöden ska kvarstå under extended period, vilket har tolkats som minst sex månader. Denna formulering kan nu förpassas till historien och ersättas av en ny mer precis, oklart vad. I det kortsiktiga perspektivet kan det inte uteslutas att marknaden backar på Fed-mötet. Spekulationerna inför beskedet har ju varit motor under de senaste månadernas rally, så det återstår att se vad som kan ersätta detta. Men om Fed anslår nya medel så kommer detta successivt att öka likviditeten på marknaden och ge stöd till samtliga tillgångsslag utom USD. Framför allt kanske det är råvaror som gynnas eftersom de prissätts i dollar. På börsen är det sektorer med exponering mot råvaror som fortsätter vara i fokus. Stödköp av obligationer ger även fortsatt låga räntor vilket ger fortsatt intresse för finanssektorn och då avser vi både banker och fastighetsbolag. Ett litet orosmoment som vi inte vet orsaken till ännu är att kostnaden för att försäkra obligationer i Europa har stigit senaste veckan. Det kan bero på att Greklands premiärminister Papandreou hotar med omval och att regeringen fäller allt märkligare uttalanden om Grekland, nu senast sa finansministern att Vi låtsas alla att Grekland har ett skattesystem, det har vi inte. Men även Portugal och Irland slåss med budgetar som blir allt svårare att få ihop allt med att deras ekonomier krymper vilket drar ner skatteunderlagen. Kostnaderna för att försäkra obligationer i Grekland, Irland och Portugal har stigit senaste veckan. Det kan också vara så att ECB, som inte uppskattar Feds stödköpspolitik, håller på att dra ner likviditeten i Euroområdet. Detta syns i så fall snabbast i de områden där pengarna är den största bristvaran. Vi har i månader argumenterat för att krisen i PIGS bara är dold av kosmetik och förr eller senare kommer att dominera nyhetsflödet igen. Vi misstänker att ECB lånar ut pengar till nationella

3 banker i PIGS-länderna till hyggligt låg ränta som i sin tur köper nationella statsobligationer för dessa pengar och tjänar pengar på ränteskillnaden. Därmed ger ECB i praktiken dessa länder stödlån, vilket inte sägs i den officiella propagandan. I denna sägs det i stället att krisen är över. Detta bekräftas nu i en artikel i Irish Mail idag som säger att ECB i hemlighet har pumpat in 260 Mdr euro i den irländska ekonomin i form av lån till banker, placering av likvidiet på irländska bankers konton och stödköp av flera typer av obligationer. Tidningen skriver att ämnet är så känsligt att regeringen inte vill kommentera detta. Åtgärderna förklarar även varför regeringen är så villig att gå EUs Olli Rehn till mötes i kraven att skära budgeten med 15 Mdr euro. S&P 500 Som framgår av veckochartet på sidan 1 har S&P 500 arbetat sig upp från bottenläge till att två gånger studsa emot 200 veckors glidande medelvärde. MACD i nederkant trendar fortsatt uppåt. I dagschartet ovan finns inte så mycket mer att säga än att indexet konsoliderar på en hög nivå. Möjligen har det bildats en kilformation som förutskickar ett utbrott uppåt. MA50 har passerat upp genom MA200 som också är positivt. Allt fler momentumindikatorer talar dock om kommande nedgång nu när momentum uppåt har försvunnit. Koppar har fungerat som en utmärkt indikator det senaste året. Även koppar har tappat kraft och handlas under MA8. Det starkaste stödet finns vid MA50. Även för koppar talar momentumindikatorerna om kommande nedgång.

4 US-dollarn handlas i motsats mot övriga tillgångar. Dollarn har stärkts senaste tiden. Eurodollarn handlas i ett tradingrange mellan 1,38 och1,40 på daglig basis. Det förefaller som om många centralbanker försöker hålla euron över 1,38. Ovan till vänster är det långa USD-chartet som visar att valutan befinner sig i botten av en lång kilformation. Till höger syns dagschartet som också visar en liten kilformation. Möjligen skulle denna kunna vara bearish på samma sätt som S&P 500 är bullish, men osäkerheten är mycket stor så tiden måste få utvisa riktningen. VIX-index däremot testar nu uppsidan av sitt tradingrange. Ett brott uppåt indikerar uppgång för USD och nedgång för börsen och råvaror. Rapporterna fortsätter kommer in bättre än väntat. Stockholmsbörsen som vunnit mycket på den senaste tidens uppgång, backar efter den initiala glädjen när riskaversionen globalt klingar av. Avgörande kommer att bli mottagandet av Feds stödköp. Veckan som kommer Den kommande veckan kommer som sagt att bli megatung med fokus på i första hand Feds besked och i andra hand på mellanvalet i USA. Redan idag släpps inköpschefsindex ISM för tillverkningsindustrin som brukar vara en megahändelse. Frågan är någon vågar agera särskilt mycket på den innan Fed sagt sitt. En väldigt stark siffra skulle dock kunna minska behovet för Fed att gödsla med nya pengar, vilket alltså skulle gynna USD och sänka börsen.

5 Vad gäller mellanvalet på tisdagen den andra november ser det ut som om börsen kommer att gynnas svagt av en republikansk seger besked eftersom det försvagar den sittande presidentens makt, vilket brukar uppskattas av marknaden. Möjligen kan även läkemedelsindustrin gynnas om republikanerna vinner och gör ett försök att riva upp hälsovårdsreformen. På onsdag kvälls släpps Fed-beskedet. På onsdag kommer även ADP-siffran som ger en försmak om fredagens jobbsiffra. Tolkningen av jobbsiffrorna kommer att utgå från Feds besked på onsdag. Statistik från övriga världen kommer att ligga i radioskugga jämfört med USA. Intressant nog har japanska BOJ tidigarelagt sitt möte till timmar efter Fed, vilket tyder på någon form av gemensam aktion. Ruvar BOJ också på ett stödprogram i megaklass för att inte den japanska yenen ska stiga allt för mycket mot USD? Se diagram nedan. Detta ligger inte i korten och en gemensam aktion från de två skulle kunna utlösa ett börsrally. Fallande USD och JPY skulle ju ge skjuts åt euro och råvaruvalutor som AUD och CAD vilket går hand i hand med stigande börs. Även ECB och Bank of England kommer med räntebesked på torsdagen, men ECB skulle överraska marknaden mycket om de kom med några lättnader. Upplevelsen är snarast att de jobbar i motsatt riktning. Bank of England skulle kunna ha kommit med stöd, men senaste BNPläsningen från England var ovanligt stark, vilket talar för att BOE avvaktar. På tisdag kommer även Australiens räntebesked, som dock väntas bli att räntan förblir oförändrad. Anders Elgemyr Disclaimer: CMC Markets UK Plc Filial Stockholm (CMC) sprider endast bifogade marknadsrapport och har inte deltagit i utarbetandet av rapporten. Rapporten är inte menad att uppfattas som en uppmaning till investeringsbeslut som köp eller försäljning av finansiella instrument. CMC tar inte ansvar för direkta eller indirekta förluster eller utgifter som skylls på användandet av marknadsrapporten Informationen i detta nyhetsbrev och på denna websajt baserar på vad vi bedömer som tillförlitliga källor. Vi kan dock inte garantera dess innehåll. Ingenting som skrivs på denna sajt ska betraktas som en rekommendation eller uppmaning att investera i något som helst finansiellt instrument, option eller liknande. Åsikter och slutsatser som uttrycks på dessa sidor är inte heller avsedda för någon enskild individ eller ska uppfattas som avsedd för någon enskild individ. Market Action Point eller dess ägarbolag AO Analys AB ska inte göras ansvarig för några som helst förluster som orsakats av beslut fattade på grundval av information på denna sajt. Historisk avkastning ska inte betraktas som en indikation för framtida avkastning. Förändringar i utländsk valuta kan påverka värdet, priset eller avkastningen på en investering som skett i utlandet eller i en utländsk valuta. Informationen på denna sajt eller kopior av innehållet på denna, får inte distribueras i USA eller Kanada eller till mottagare som är medborgare i USA eller Kanada vilka bryter mot restriktioner i amerikansk eller kanadensisk lag. Distribution av innehållet på dessa sidor till USA eller Kanada kan bryta mot dessa lagar.

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser.

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser. Ketchupeffekt för mobila betalningar TEKNIK. Snart får de mobila banktjänsterna sitt stora genombrott. Det menar Siv Larsson, Privatmarknadschef på Varbergs Sparbank,som lanserar flera nya lösningar som

Läs mer

I väntan på tillväxt. Marknadsbrev. augusti 2015. Stora börsfall i augusti. Börsutveckling 1 augusti 24 augusti 2015 i svenska kronor.

I väntan på tillväxt. Marknadsbrev. augusti 2015. Stora börsfall i augusti. Börsutveckling 1 augusti 24 augusti 2015 i svenska kronor. Marknadsbrev augusti 215 I väntan på tillväxt Oro för Kina har utlöst en global börsrekyl. Stimulanser i all ära men det behövs något mer för att börserna varaktigt ska fortsätta uppåt. Det behövs tillväxt.

Läs mer

Marknadskommentar December

Marknadskommentar December Vi fortsätter även denna månad att titta på räntemarknaderna och effekten av centralbankernas, i många fall helt extrema, penningpolitik. Som väl alla vet sänkte Riksbanken, för första gången någonsin,

Läs mer

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser.

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser. Experten: Därför påverkas världen av valet i USA EKONOMI. Valet är inte bara en fråga för USA. Hela världen berörs av presidentvalet den 6 november. Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, berättar

Läs mer

Stigande ränta gav börsrekyl

Stigande ränta gav börsrekyl Marknadsbrev juni 015 Stigande ränta gav börsrekyl I april startade årets första, men sannolikt inte sista, globala börsrekyl. Trots nedgången i maj står de flesta index fortfarande på tvåsiffriga plus

Läs mer

Act & React. Hoppet lever vidare! 30 September, 2011

Act & React. Hoppet lever vidare! 30 September, 2011 Act & React ACT Asset Management AG Niederdorfstrasse 88, CH-8001 Zurich Phone +41 43 499 06 50, Fax +41 43 499 06 41 www.act-asset.ch 30 September, 2011 Mats Jonnerhag Market Strategist & Chief Investment

Läs mer

Börshumöret håller i sig

Börshumöret håller i sig Marknadsbrev april 215 Börshumöret håller i sig Trög start på året för konjunkturen. 215 har börjat i motvind för världens största ekonomier USA och Kina i takt med att merparten av konjunkturstatistiken

Läs mer

Marknadskommentar December

Marknadskommentar December De senaste veckorna har marknadsräntorna stigit mycket kraftigt. Detta gäller i princip enbart obligationer med löptider längre än tre år. Kortare räntor har i princip varit oförändrade. Framförallt är

Läs mer

Fartfylld start på 2015

Fartfylld start på 2015 Marknadsbrev februari 25 Fartfylld start på 25 Centralbanker ökar gasen. Det nya året har fått en händelserik start. Huvudnumret var ECB:s besked att ett stimulansprogram med obligationsköp sjösätts. Den

Läs mer

Januari 2015. Strategirapport. - Är expansionen intakt eller knäcker deflationen cykeln?

Januari 2015. Strategirapport. - Är expansionen intakt eller knäcker deflationen cykeln? Januari 2015 Strategirapport - Är expansionen intakt eller knäcker deflationen cykeln? Innehållsförteckning Strategi & Marknadssyn 3 Sammanfattning 4 Rekommendationer 5 Makroekonomiska förutsättningar

Läs mer

ENORMA FLÖDEN. Centralbankerna stimulerar som aldrig förr. Börserna stiger. Men när stödåtgärderna minskas vad händer då?

ENORMA FLÖDEN. Centralbankerna stimulerar som aldrig förr. Börserna stiger. Men när stödåtgärderna minskas vad händer då? PRIVATBANK ENORMA FLÖDEN. Centralbankerna stimulerar som aldrig förr. Börserna stiger. Men när stödåtgärderna minskas vad händer då? ALLOKERING OCH PORTFÖLJSTRATEGI Sommaren 1 Carnegie Allokering och portföljstrategi

Läs mer

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser.

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser. Krönikan Börshandlade fonder lyfter FOND. De börshandlade fonderna börjar få fotfäste på den svenska marknaden. En fördel är att de kan handlas över börsen som en aktie. Nu lanseras tre egna. Sidan 4 Fotbolls-EM

Läs mer

Erik Penser Bankaktiebolag Investeringsstrategier Juni 2015

Erik Penser Bankaktiebolag Investeringsstrategier Juni 2015 Erik Penser Bankaktiebolag Investeringsstrategier Juni 2015 Investeringsteman: Europeiska småbolag, M&A-våg på väg, utvalda tillväxtmarknader och nya konsumtionsmönster AKTIER ALLOKERING EP ALFA Centralbankerna

Läs mer

Nr 1/2012: Återblick på 2011 och förväntningar på 2012

Nr 1/2012: Återblick på 2011 och förväntningar på 2012 Marknadsbrev Ceteri Perspektiv Detta är ett exempel på det månatliga marknadsbrev som kunder i Ceteri Kapitalförvaltning erhåller. Marknadsbrevet syftar till att beskriva och reflektera över händelser

Läs mer

S&P500. Teknisk Analys. 2015: Positiv helårsvy, men hög volatilitet! Strategi och Allokerking Teknisk Analys S&P500. Torsdagen den 8 januari 2015

S&P500. Teknisk Analys. 2015: Positiv helårsvy, men hög volatilitet! Strategi och Allokerking Teknisk Analys S&P500. Torsdagen den 8 januari 2015 Teknisk Analys Strategi och Allokerking Teknisk Analys S&P500 Torsdagen den 8 januari 2015 S&P500 2015: Positiv helårsvy, men hög volatilitet! Sannolikt en positiv utveckling på helårsbasis, men stor volatilitet

Läs mer

Marknadskommentar December

Marknadskommentar December 14 december 2012 Riksbanken sänkte som väntat räntan vid mötet i slutet av oktober. Sänkningen var lite större än väntat och Riksbankens reporänta är nu på noll. Den lägsta räntan någonsin i Sverige. Det

Läs mer

Månadsrapport oktober 2012

Månadsrapport oktober 2012 Månadsrapport oktober 2012 Våra analytiker beskriver rådande marknadsläge och prognoser för kommande månad. I rapporten får du också förslag på placeringar samt fördelning mellan aktier och räntor. Fördelning

Läs mer

Minusränta och börsrekord

Minusränta och börsrekord Marknadsbrev mars 2015 Minusränta och börsrekord Minusränta och förbättrad konjunktur. Den globala trenden med räntesänkningar fortsätter. Riksbankens sänkning av reporäntan till negativa nivåer innebär

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

Marknadsanalys februari Enter Fonder / 2013-02-22

Marknadsanalys februari Enter Fonder / 2013-02-22 Enter Fonder / 2013-02-22 14 december 2012 Makro Stor ränteuppgång Valutafunderingar Hög svensk realränta Låg svensk inflation Aktier Rivstart på börsåret Högre värdering men vinsterna vänder Axplock ur

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Majs 8 Råvarukommentar 10 Högbergs högläge 11 Jim Rogers råvaruindex 12 Statistik 14 Graföversikt

Läs mer

Finansmarknaden. Innehåll. www.handelsbanken.se

Finansmarknaden. Innehåll. www.handelsbanken.se www.handelsbanken.se Finansmarknaden Januari 2009 Den globala lågkonjunkturen tar ett allt hårdare grepp om utvecklingen. Frågan hur historiskt låga centralbanksräntor och extremt stora stimulanspaket

Läs mer

private banking investment strategy Investment Outlook #1 mars 2015

private banking investment strategy Investment Outlook #1 mars 2015 private banking investment strategy Investment Outlook #1 mars 2015 Innehållsförteckning Inledning...5 Portföljstrategi...6 Makrosammanfattning... 10 tillgångsslag Aktier: Sverige och övriga Norden...

Läs mer

MARKNADSINSIKT. Mars 2015

MARKNADSINSIKT. Mars 2015 MARKNADSINSIKT Mars 2015 Aktiemarknaden fortsätter sin starka trend och bara i år har stockholmsbörsen nu stigit med drygt 15 procent. Efter en exceptionellt stark börsuppgång väljer vi nu att vikta ned

Läs mer

Marknadskommentar December

Marknadskommentar December 14 december 2012 Det har varit en mycket händelserik månad för finansmarknaderna. Kanske framförallt eftersom ECB oväntat sänkte räntan. Endast tre av sjuttio ekonomer trodde på en sänkning redan nu i

Läs mer

ökade visserligen långsammare fjärde kvartalet 2010, men både globala och svenska indikatorer pekar på en stark inledning av 2011.

ökade visserligen långsammare fjärde kvartalet 2010, men både globala och svenska indikatorer pekar på en stark inledning av 2011. Det ekonomiska läget vår analys Banker och fastigheter lågt värderade Efter två starka år har 2011 inletts betydligt blygsammare på den svenska börsen. Trots det ser Swedbanks analytiker positivt på den

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Ett tryggt sparande med möjlighet till hög avkastning

Ett tryggt sparande med möjlighet till hög avkastning Marknadsföringsmaterial februari 2015 Ett tryggt sparande med möjlighet till hög avkastning Kapitalskyddade placeringar nr 82 för privatpersoner och företag Sista dag för köp 25 20 mars april 2014 2015

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Börsens värsta fallgropar

Börsens värsta fallgropar OMVÄRLD & ANALYS Tillväxten ökar Här är tillväxtbolagen du bör satsa på framöver. Månadsrapport för januari 2011, sidan 7 Anders Bruzelius: Därför blir 2011 ett starkt börsår STOCKHOLMSBÖRSEN. Under året

Läs mer