Kolesterol och mättade fetter nu på väg att omvärderas internationellt och av all fler forskare!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kolesterol och mättade fetter nu på väg att omvärderas internationellt och av all fler forskare!"

Transkript

1 Kolesterol och mättade fetter nu på väg att omvärderas internationellt och av all fler forskare! Inte minst ifrågasätts nu statiner, som läkemedelsbranschen tjänat stort på allt för länge. Det kommer att få följder för både Unilever med sitt Becel och för 1,6 miljonersklubbens promenerande för att få Unilevers pengar för forskning. Ingen tror väl att man då komer att upptäcka hur nyttigt smör kommer att bli. Hela denna sammanställning är inte till för att läsa på en gång men att samla både det aktuellaste med bakgrunden, så har du här en bok om den stora mat- och hälsafrågan, relaterad till vårt baslivsmedel och energibasen - fett Kolesterolsänkande mediciner får hård kritik i australisk TV-dokumentär Det senaste och kanske största genombrottet fick nyligen den australiensiska TV kanalen ABC, som presenterade avslöjanden, främst från USA, inte utan försök från den gamla skolan att stoppa sändningen. Se länkar längre fram i presentationerna av de svenska kommentarerna. Första avsnittet här på länk: Det börjar hända mycket världen över nu när det gäller fettdebatten och kolesterolet, kanske en av de storas konsument- och hälsofrågorna. Vi har vilseletts i decennier inte minst av margarinindustrin och media och även myndigheter men det svänger nu. Se här Aftonbladets bombsäkra råd till läsarna!

2 En sammanställning kändes behövlig med konsumentfråga nr 1 i bakhuvudet: Vem ska vi våga lita på? Den explosiva utvecklingen i Australien om kolesterol och mättat fett har nu nått ut till den australiensiska publiken och sprids nu via Youtube och organisationer världen över. Experter från hela världen medverkar. Den har kommenterats även här i Sverige och här finns länkarna, men även för dessa måste vi ställa frågan: Vem kan vi lita på? Rapporteringen är varierande! Kom ihåg att hälsa kommer sällan ur flaskan Jämför de 6 olika kommentarerna, vem kan vi lita på? Är de överens så är det enklare. Jämför mellan Annika Dahlquists, kort citerande, Kostdemokrati väl så ordrik men bara citerande, Kostdoktorn och Ann Fredholm, båda sakliga och grundliga, LCHF.se Per Wikholm samt Uffe Ravnskov, forskaren bakom kolesterolmyten och delaktig i faktautvecklingen för det australiensiska programmet. Kostdoktorn Är kolesterolsänkande mediciner ett medicinskt mirakel och nästan fria från biverkningar? Eller är det en falsk och snarast kriminellt vilseledande bild som läkemedelsföretag för fram? Här är det populära australiska vetenskapsprogrammet Catalyst på TV som bakåtsträvare försökte stoppa. Igår sändes det trots protesterna.

3 Programmet gör ett utmärkt jobb att föra fram en mer nyanserad bild än läkemedelsreklamen. Verkligheten är att kolesterolsänkande mediciner (statiner) främst kan vara värda att ta för personer som redan har känd hjärtsjukdom (tidigare hjärtinfarkt eller kärlkramp). För friska personer är nyttan minimal och risken för biverkningar (som muskelvärk, trötthet, förvirring och diabetes) överväger vanligen. Se programmet för en skrämmande bild av hur läkemedelsföretag har blåst upp nyttan och gömt undan risken för biverkningar. Men bli inte förvånad. Detta är precis som liknande företag bevisligen agerat i många andra liknande fall. Detta är inga konspirationsteorier. Detta är bara hur det fungerar i en marknadsekonomi med otillräckliga regler och otillräcklig granskning. Företag tar genvägar till större vinster så fort de tror att de kan komma undan med det. Vad är orsaken till hjärtsjukdom? De senaste decennierna har dogmen varit att mättat fett och kolesterol är boven i dramat. Men allt fler inser att den gamla idén varit ett misstag. Igår sände Australiens främsta vetenskapsprogram på TV, Catalyst, ett avsnitt i ämnet (se ovan). Man intervjuar många läkare och experter och flertalet menar att den överförenklade kolesterolteorin helt enkelt är fel. Den verkliga orsaken till hjärtsjukdom? Inflammation i blodkärlsväggarna. Denna kan bero på många saker, men inte på mängden mättat fett man äter. Här är några mer sannolika bidragande orsaker: Stress på blodkärlsväggen på grund av högt blodtryck Höga blodsockernivåer som skadar cellerna på insidan av blodkärlet Små täta oxiderade LDL-partiklar som kan irritera blodkärlsväggen och/eller komma in mellan cellerna i väggen Rökning som ger ämnen i blodet som irriterar blodkärlen De tre översta faktorerna förvärras av för stora mängder socker och stärkelse i maten. Utöver ovanstående: stress. Stress förvärrar alla problemen ovan det höjer blodtrycket, höjer blodsockret, ger sämre kolesterolprofil och ökar tendensen att falla in i dåliga vanor som rökning. Inte på listan: smör. Inte heller skyddar ett byte till fleromättat omega 6-fett enligt nyare kunskap kan det till och med skada! Se flea länkar för mera info i dokumentet. Annika Dahlqvists omnämnande och länkar Kolesteroldrog-kriget 31 oktober, 2013 By Annika Dahlqvist 20 Comments Catalyst: Heart of the matter part two cholesterol drug war. Australiensisk TV-film om hur statinfabrikanterna påverkar marknaden på alla sätt de förmår, för att tjäna mera pengar. Här är del 1. Här är en radiodiskussion mellan Uffe Ravnskov och Annika Rosengren.

4 Per Wikholm LCHF.se analytiska och välinformerade inlägg: Australiens Hjärtfond försöker stoppa tv-program om statiner onsdag 30 oktober Bild: Vetenskapsjournalisten Dr Maryanne Demasi som gjort programmen om mättat fett, kolesterol och statiner. Förra veckans program av "Catalyst" sågs av flera miljoner i Australien. Titta på den här. Där ifrågasattes hela hypotesen om mättat fett och kolesterol som orsak till hjärtsjukdom och kallades för den största medicinska skandalen någonsin. Imorgon torsdag planeras det uppföljande programmet om statiner att sändas men en professor samt Australiens Hjärtfond vill att det statliga tv-bolaget ABC ska stoppa programmet. Här kan du se ett australiskt tv-inslag om kontroversen. Kommentar: Professor Emily Banks, ordförande för en organisation som i svensk översättning skulle heta något i stil med "Den Rådgivande Kommittén för Läkemedelssäkerhet" samt Lynn Roberts vid den australiska Hjärtfonden (som i förra programmet kritiserades för skarpt för deras varningar mot mättat fett och villighet att sätta sitt hjärtmärke på fettsnåla men sockersötade livsmedel) har alltså gott ut och direkt uppmanat statlig australisk tv till censur. Programmet ska inte få sändas eftersom folk kan sluta ta statiner och därmed gå en för tidig död tillmötes. Detta vurmande för censur måste betraktas som sensationellt i ett demokratiskt land! Steve Hambleton, ordförande vid Australiens Medicinska Förening har dock en mer nyanserad syn och välkomnar en balanserad debatt i frågan. /Per Wikholm UPPDATERING: I dag sändes avsnittet. Enda reträtten ABC gjorde var att i början och i slutet av programmet säga att programmet inte ska tolkas som ett medicinsk råd utan att rådgöra med sin läkare. Men i övrigt var det en fullständigt brutal uppgörelse med kolestrolhostdemokypotesen och nyttan av statiner för hjärtfriska individer. Du kan se avsnittet här. overview&list=uur_kfbcwwy1cklckmcmf4lg

5 KOSTDEMOKRATI AUSTRALIEN TAR TÄTEN Förra veckans program av Catalyst sågs av flera miljoner i Australien. I programmet ifrågasattes hela hypotesen om mättat fett och kolesterol som orsak till hjärtsjukdom och kallades för den största medicinska skandalen någonsin. Australiens Hjärtfond ville att det statliga tv-bolaget ABC skulle stoppa del två av programmet. Kolesterolballongen är på väg att brista och det är en statlig tv-kanal som håller i nålen. Nu kan du själv se bägge programmen och själv bedöma. Idag äter svenskar statiner (kolesterolsänkande läkemedel) för en miljard kronor i Sverige, bara för att läkarna säger så. Nyttan är försumbar (och för kvinnor ingen alls), men biverkningarna är allvarliga och det ger upphov till ytterligare läkemedelsbehov för några miljarder kronor till. En lysande affärsidé för läkemedelsindustrin. Inte konstigt att vården och folkhälsan kraschar. Om du upplever några av följande symptom, då är det sannolikt en biverkan: Trötthet, demens, infektioner, muskelvärk, muskelsvaghet, hjärtsvikt, impotens och diabetes, som är några av de vanligaste biverkningarna. Detta för att en man av 400 ska få sin hjärtinfarkt uppskjuten mindre än två dagar. Kvinnor har ingen nytta alls enligt studier, däremot får de biverkningarna. Och alla går på detta utan att tänka efter före. Tänk efter före! Kommentar: (Siffrorna varifrån?) Ann Fernholm Hittar inte länkarna just nu UFFE RAVNSKOV The truth is spreading Maryanne Demasi is a TV producer on the official Australian television ABC. During the last year she has been preparing two television shows about the cholesterol campaign. We have corresponded for more than a year, so she is well informed.

6 Last week the first part was aired and you can see it here in the upper left corner (the yellow heart). Below you can listen to the full interviews of those she talked with in the program. Today Professor Emily Banks, chair of the Advisory Committee on the Safety of Medicines wrote a letter to the ABC warning them against sending the next program (about statin treatment). People will die, she claimed. Luckily they do not listen to her but will send it this Thursday. I shall send you a link to it as soon as it is available. Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator Spokesman of THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics Andra delen: overview&list=uur_kfbcwwy1cklckmcmf4lgkolesterol Övrig information samt äldre inlägg: Dessa kompletterar det ovan inlagda, dels för att ge en historisk bakgrund, som visar att denna revolt har pågått länge, men också att det är en stor konsumentfråga och att vi bevakat den länge, i samarbete med civiling. Gunnar Lindgren sedan Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes? ght-diabetes.pdf Detta visar att fettdebatten inte är ny och inte en fråga om kostläror, som den på senare tid blivit Brev till Regeringen Missledande kostråd kan förorsaka övervikt och diabetes snabbt växande folkhälsoproblem missledkost.htm BIFOGAD rapport:

7 Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes? ght-diabetes.pdf Citat: Det finns mycket som tyder på att den fettsnåla kosten i stället gör oss sjukare. Det är främst den störda insulinregleringen som bidrar till olika former av sjuklighet, t ex övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom. (Se sid 4) Svaret blev bara en hänvisning till myndigheten Sammanfattning av Science (1) artikeln om fetter på Svenska Sveriges Konsumenter i Samverkan går i spetsen för en ny syn på matfetter och hälsa Kolesterol på tapeten i USA igen Man har tydligen inte kommit så långt i USA efter avslöjandena om att kolesterolet inte var orsaken till den exploderande utvecklingen av ohälsan. Men att något är på gång vet vi ju. Det är lobbyisterna som drar igång igen eftersom det går bakåt för både sockerindustrin och margarinindustrin efter avslöjandena om dessa produkters negativa effekter på folkhälsan. Sveriges Radio rapporterade nu i natt att man i USA överväger att utöka provtagningen av kolesterol på barn redan från 9-års ålder. Vet inte de flesta att utvecklingen av fetman främst kan hänföras till den höga konsumtionen av potatis (pommes), Coca Cola och andra söta drycker och övriga snabba kolhydrater? MYTEN och statinerna ifrågasätts nu även i USA

8 MYTEN om KOLESTEROL I det välkända TV-programmet Dr Oz i USA har nyligen presenterats tunga fakta om kolesterolets effekter och statinernas biverkningar. Vi har ju fått denna information här i Sverige från Uffe Ravnskov sedan länge, bl a i hans böcker Kolesterolmyten och Hur kolesterolmyten hålls vid liv och några flera. Det som är sensationellt är att man vågar gå ut i USA med dessa fakta och nu presentera en bok där The Great Cholesterol Myth. En förpresentation: Att skrämmas med kolesterolspöket igen Det är inte första gången man tar fram kolestrolspöket för att skrämma folk till att avstå naturliga fetter! Börja med att se inslaget i SVT Är de mättade naturliga fetterna historiens största matfråga? Medborgarna, konsumenterna, föräldrarna och även eleverna är till stor del skeptiska och emot nu påstått gällande kostrekommendationer när det gäller de naturliga mättade fetterna kontra de industriellt framställda fetterna baserade på växtoljor (inklusive den mättade palmoljan). Om kolesterol och fetter finns en ofantlig mängd dokument på hemsidan, en hel bok! Har samlat dem i ett dokument, som våra medlemmar har fått tillgång till. De kan även sökas på både sökfunktionen Matfetterna eller direkt samlingsdokumentet Eller under Vår verksamhet eller i bloggen på Fetterna eller kolesterol Det här är en av de största konsumentfrågorna vi har just nu, som berör både hälsan på kort och lång sikt, ekonomin privat och samhällets ekonomi och om läkemedelsindustrin ska fortsätta att styra oss och hålla oss sjuka.

9 Ska man äta Omega-3 (långa) för att bli friskare eller Trombyl för att göra blodet mera lättflytande? Läs mera på ett tidigare blogginlägg: FOLKHÄLSA angår det oss? eller Tänk så lönsamma vi konsumenter är som sjuka! Debatten om kolesterol tycks aldrig ta slut Kolesterolmyter Fett och kolesterol är hälsosamt! Om gamla och nya kolesterolmyter Av Uffe Ravnskov Rapporter av Professor Göran Petersson, Chalmers: Fetter Kolesterol Statiner LITA INTE, PÅ AB Startsidan / Hälsa / Hjärta ,EN Debatten om kolesterol tycks aldrig ta slut Artiklar publicerade på hemsidan

10 esterol Kolesterolspöket granskas och avslöjas Dietary Fats and Cholesterol - facts and myths är temat för en annorlunda konferens som kommer att hållas i Göteborg den 24 april. Arrangörer är forskare från Göteborgs Universitet och Chalmers. Årets Leoprize kommer att utdelas och årets pristagare är Docent Uffe Ravnskov, Lund, internationellt välkänd för sin fristående forskning om kolesterolet och författare till boken The Cholesterole Myth. Konferensen är öppen för allmänheten. Kortfattad sammanfattning på svenska av hans anförande Index på hemsidan om Hälsa/kolesterol esterol Hjärt- och kärlsjukdomar vanligaste dödsorsak Vår hälsa, ekonomi och landets ekonomi angår oss alla bli medlem och delta i förändringsarbetet! KONSUMENT-FORUM Box 88, HULTSFRED Tel , E-post: Hemsida: Org.r: Plusgirokonto:

Hjälp, vad har hänt med oss? Sid. 1

Hjälp, vad har hänt med oss? Sid. 1 Hjälp, vad har hänt med oss? Sid. 1 1. Hur vi överlevt i några miljoner år. Vad åt vi? 2. Efter kriget hände det saker i USA. Man trodde saker och världen tog efter. 3.Livsmedelsverket tog upp denna då

Läs mer

FH-sverige 2013. FH-magasinet. FH-Sverige 2013

FH-sverige 2013. FH-magasinet. FH-Sverige 2013 FH-sverige 2013 FH-magasinet 1 FH-Sverige 2013 FH-sverige 2013 Patientföreningen FH Sverige Telefon:08-335 0573 Välkommen till första numret av FH-Magasinet! Mobile: 070 335 0573 e-mail:info@fhsverige.se

Läs mer

Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010. elev [Företagets namn]

Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010. elev [Företagets namn] Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010 elev [Företagets namn] Innehåll 1. Inledning... 1.1 Mål... 1.2 Syfte... 1.3 Bloggens

Läs mer

Nu är det dags att vi tillsammans tar strid

Nu är det dags att vi tillsammans tar strid Nyhetsbrev 5 2013 Nu är det dags att vi tillsammans tar strid Livsmedelsverket har på senare tid ökat sin press på kommuner och på kommunernas inköpare och kostchefer, att barnen ska äta kemiska margariner

Läs mer

Bilaga 4: LCHF-argument

Bilaga 4: LCHF-argument 2011-02-19 Bilaga 4: LCHF-argument 5.0 Sida 1 Bilaga 4: LCHF-argument Studieobjekt Annika Dahlqvists LCHF-kokbok (1) har av praktiska skäl varit den främsta källan för analys av LCHFargument och utgjort

Läs mer

Andreas Eenfeldt. Matrevolutionen. Ät dig frisk med riktig mat. Bonnier Fakta

Andreas Eenfeldt. Matrevolutionen. Ät dig frisk med riktig mat. Bonnier Fakta Andreas Eenfeldt Matrevolutionen Ät dig frisk med riktig mat Bonnier Fakta Bonnier Fakta www.bonnierfakta.se copyright Andreas Eenfeldt 2011 omslag Anders Timrén omslag, illustration Jon Berkeley grafisk

Läs mer

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR Bilden av alkohol i bloggosfären Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 4. Inledning 7. Bloggens framväxt 9. Undersökningens resultat 13. Bilaga 1: Källor och underlag

Läs mer

Ann Fernholm. Ett sötare blod. om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. Natur & Kultur

Ann Fernholm. Ett sötare blod. om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. Natur & Kultur Ett sötare blod Ann Fernholm Ett sötare blod om hälsoeffekterna av ett sekel med socker Natur & Kultur info@nok.se www.nok.se Förlaget påminner om att varje form av kopiering av text och bild ur denna

Läs mer

Svenska Institutet för Ekologisk medicin SIEMs Månadsmagasin December 2004 Notiser o kommentarer. Ledare: Asiatisk Syndaflod?

Svenska Institutet för Ekologisk medicin SIEMs Månadsmagasin December 2004 Notiser o kommentarer. Ledare: Asiatisk Syndaflod? Svenska Institutet för Ekologisk medicin SIEMs Månadsmagasin December 2004 Notiser o kommentarer Risk för brist på influensavaccin - Orwell hade fel, men bara med 20 år... MOTGIFT v 52 - Första svenska

Läs mer

Drivkrafterna bakom skapandet av IT-baserade mediedistributionstjänster

Drivkrafterna bakom skapandet av IT-baserade mediedistributionstjänster Drivkrafterna bakom skapandet av IT-baserade mediedistributionstjänster A R V I D C E D E R G R E N o c h M A R K U S A N J O U - L A G E R S T R Ö M Examensarbete Stockholm, Sverige 2008 Drivkrafterna

Läs mer

LÅGKOLHYDRATKOST SOM KOSTREKOMMENDATION FÖR PERSONER MED DIABETES MELLITUS TYP 2

LÅGKOLHYDRATKOST SOM KOSTREKOMMENDATION FÖR PERSONER MED DIABETES MELLITUS TYP 2 Hälsa och samhälle LÅGKOLHYDRATKOST SOM KOSTREKOMMENDATION FÖR PERSONER MED DIABETES MELLITUS TYP 2 EN LITTERATURSTUDIE RICHARD CHRONQUIST ELISABETH HAGMAN Examensarbete i omvårdnad Nivå 61-90 p Sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

En rapport utgiven av Antifeministiska Samfundet och författad av Fredrik Runebert

En rapport utgiven av Antifeministiska Samfundet och författad av Fredrik Runebert Antifeministiska samfundet granskar riksdagsledamöters kunskaper: Feministisk ideologi dämmer upp kunskapens bäck En rapport utgiven av Antifeministiska Samfundet och författad av Fredrik Runebert 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Trots att Gastric Banding operativt sett är ett lindrigare ingrepp än övriga typer av fetmaoperationer har metoden påtagliga komplikationer.

Trots att Gastric Banding operativt sett är ett lindrigare ingrepp än övriga typer av fetmaoperationer har metoden påtagliga komplikationer. Gastric Bypass Viktoperationer Viktoperationer finns i flera olika varianter; Gastric Banding Gastric Bypass Gastric Sleeve Gastric Banding Ett ihåligt slangliknande band fylls med saltlösning och läggs

Läs mer

Diabetes i Zambia/ Diabetes in Zambia

Diabetes i Zambia/ Diabetes in Zambia Diabetes i Zambia/ Diabetes in Zambia Författare: Olivia Magnusson Handledare: Kerstin Heimer Sundström ht/vt 2013-2014 Kungsholmens Gymnasium Abstract This report addresses the increasing problem with

Läs mer

2007 Vad är entreprenörskap?

2007 Vad är entreprenörskap? #1 2007 Vad är entreprenörskap? Mikael Samuelsson Välkommen till E-spegeln E-spegeln är ett unikt forskningsprojekt och en spegling av den glädje, sorg, och vedermödor som alla vi som startar nya affärsverksamheter

Läs mer

Pressröster om Ekonomihandboken

Pressröster om Ekonomihandboken Pressröster om Ekonomihandboken.. renodlad argumentationsglädje som krossar all tro på att börsen spelar någon som helst positiv roll för samhällsutvecklingen. Dessa sidor borde spridas som särtryck till

Läs mer

Från tv-ben och förminskat latmaskshjärta till ADHD

Från tv-ben och förminskat latmaskshjärta till ADHD Från tv-ben och förminskat latmaskshjärta till ADHD Hur påverkar medias bild av barns tv-tittande pedagogens syn på användandet av tv och dator i förskolan? Johanna Ekman Linda Östling 2012 Examensarbete

Läs mer

Frågestund och debatt

Frågestund och debatt Frågestund och debatt Sverker Olofsson: Innan vi rullar igång med publikfrågorna tänkte jag bara följa upp en del saker. Apropå det som du sade, Bernt, om att medelhavskosten kan vara hjärtskyddande undrar

Läs mer

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet AMC-Nytt våren 2007 Hej alla medlemmar! Då var det dags för ett nytt nummer av AMC-Nytt. I detta nummer kan ni bland annat läsa om: Kallelsen till Årsmötet den 31 mars 2007. Inbjudan

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

Var aktiv för din egen hälsa sid

Var aktiv för din egen hälsa sid Upptäck typ 2-diabetes tidigt sid 3 Njuren en hjärtesak Så minskas risken för njursvikt sid 2 Martin Ingvar har hjärnkoll viktigt att äta en bra frukost sid 5 Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Läs mer

Marknadsföring på webbplatser för ungdomar Hur bibliotekarier arbetar med bibliotekets webbplats för att nå ut till ungdomar.

Marknadsföring på webbplatser för ungdomar Hur bibliotekarier arbetar med bibliotekets webbplats för att nå ut till ungdomar. KANDIDATUPPSATS I BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP VID INSTITUTIONEN BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP/BIBLIOTEKSHÖGSKOLAN 2011:17 Marknadsföring på webbplatser för ungdomar Hur bibliotekarier

Läs mer

Vi äter mindre och mindre fett, men blir mer och mer feta.

Vi äter mindre och mindre fett, men blir mer och mer feta. Haninge 2009-11-12. Vi äter mindre och mindre fett, men blir mer och mer feta. Johan Hedbrant, LiU. johan.hedbrant@liu.se Följande material är från en föreläsning för lärare och lärarutbildare i Haninge.

Läs mer

Information om viktminskning på internet

Information om viktminskning på internet Information om viktminskning på internet En intervjustudie med fokus på tillförlitlighet, ideal och viktminskningsmetoder Weight loss information on the Internet An Interview Study focused on trustworthiness,

Läs mer

Om organisering. och andra viktiga saker för ett. sunt arbetsliv. Lisbeth Rydén. EllErr Konsult

Om organisering. och andra viktiga saker för ett. sunt arbetsliv. Lisbeth Rydén. EllErr Konsult Om organisering och andra viktiga saker för ett sunt arbetsliv Lisbeth Rydén EllErr Konsult EllErr? Om organiserande och andra viktiga saker för ett sunt arbetsliv Författare: Lisbeth Rydén EllErr Konsult

Läs mer

LCHF Sweden AB. Private Placement Memorandum LCHF Sweden AB. - världens hälsosammaste företag. Emission 1. Memorandum Version 1.0

LCHF Sweden AB. Private Placement Memorandum LCHF Sweden AB. - världens hälsosammaste företag. Emission 1. Memorandum Version 1.0 LCHF Sweden AB - världens hälsosammaste företag Private Placement Memorandum LCHF Sweden AB Emission 1 Memorandum Version 1.0 Om LCHF Sweden AB LCHF Sweden AB grundades 2009 av Lars-Erik Litsfeldt, Erik

Läs mer

Vetenskap. 2000 -Talets. Annika Dahlqvist. Alternativa metoder till hälsa i varje nummer! Läkaren som tar strid för folkhälsan!

Vetenskap. 2000 -Talets. Annika Dahlqvist. Alternativa metoder till hälsa i varje nummer! Läkaren som tar strid för folkhälsan! Vetenskap 2000 -Talets Tidningen som talar Nr 1/2007 mars Årgång 12 Pris 40 kr när andra tiger! Annika Dahlqvist Läkaren som tar strid för folkhälsan! f Einar Berg g får tillbaka läkarlegitima gitimationen!

Läs mer

Det moderna biblioteket om biblioteks marknadsföring i sociala medier

Det moderna biblioteket om biblioteks marknadsföring i sociala medier KANDIDATUPPSATS I BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP VID INSTITUTIONEN BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP/BIBLIOTEKSHÖGSKOLAN 2012:88 Det moderna biblioteket om biblioteks marknadsföring i sociala

Läs mer

Forskning för hälsa. Med hjärtinfarkt i familjen. Bästa gåvan. DEPRESSION farligt för hjärtat. EKG då och nu. Ökad risk syns i generna

Forskning för hälsa. Med hjärtinfarkt i familjen. Bästa gåvan. DEPRESSION farligt för hjärtat. EKG då och nu. Ökad risk syns i generna Forskning för hälsa NUMMER 4/2010 TEMA HJÄRTINFARKT DEPRESSION farligt för hjärtat EKG då och nu Ökad risk syns i generna Bästa gåvan Tips på julklappar som glädjer många MAJ WÄNSTRAND ÄR EN AV MÅNGA DRABBADE

Läs mer