Kolesterol och mättade fetter nu på väg att omvärderas internationellt och av all fler forskare!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kolesterol och mättade fetter nu på väg att omvärderas internationellt och av all fler forskare!"

Transkript

1 Kolesterol och mättade fetter nu på väg att omvärderas internationellt och av all fler forskare! Inte minst ifrågasätts nu statiner, som läkemedelsbranschen tjänat stort på allt för länge. Det kommer att få följder för både Unilever med sitt Becel och för 1,6 miljonersklubbens promenerande för att få Unilevers pengar för forskning. Ingen tror väl att man då komer att upptäcka hur nyttigt smör kommer att bli. Hela denna sammanställning är inte till för att läsa på en gång men att samla både det aktuellaste med bakgrunden, så har du här en bok om den stora mat- och hälsafrågan, relaterad till vårt baslivsmedel och energibasen - fett Kolesterolsänkande mediciner får hård kritik i australisk TV-dokumentär Det senaste och kanske största genombrottet fick nyligen den australiensiska TV kanalen ABC, som presenterade avslöjanden, främst från USA, inte utan försök från den gamla skolan att stoppa sändningen. Se länkar längre fram i presentationerna av de svenska kommentarerna. Första avsnittet här på länk: Det börjar hända mycket världen över nu när det gäller fettdebatten och kolesterolet, kanske en av de storas konsument- och hälsofrågorna. Vi har vilseletts i decennier inte minst av margarinindustrin och media och även myndigheter men det svänger nu. Se här Aftonbladets bombsäkra råd till läsarna!

2 En sammanställning kändes behövlig med konsumentfråga nr 1 i bakhuvudet: Vem ska vi våga lita på? Den explosiva utvecklingen i Australien om kolesterol och mättat fett har nu nått ut till den australiensiska publiken och sprids nu via Youtube och organisationer världen över. Experter från hela världen medverkar. Den har kommenterats även här i Sverige och här finns länkarna, men även för dessa måste vi ställa frågan: Vem kan vi lita på? Rapporteringen är varierande! Kom ihåg att hälsa kommer sällan ur flaskan Jämför de 6 olika kommentarerna, vem kan vi lita på? Är de överens så är det enklare. Jämför mellan Annika Dahlquists, kort citerande, Kostdemokrati väl så ordrik men bara citerande, Kostdoktorn och Ann Fredholm, båda sakliga och grundliga, LCHF.se Per Wikholm samt Uffe Ravnskov, forskaren bakom kolesterolmyten och delaktig i faktautvecklingen för det australiensiska programmet. Kostdoktorn Är kolesterolsänkande mediciner ett medicinskt mirakel och nästan fria från biverkningar? Eller är det en falsk och snarast kriminellt vilseledande bild som läkemedelsföretag för fram? Här är det populära australiska vetenskapsprogrammet Catalyst på TV som bakåtsträvare försökte stoppa. Igår sändes det trots protesterna.

3 Programmet gör ett utmärkt jobb att föra fram en mer nyanserad bild än läkemedelsreklamen. Verkligheten är att kolesterolsänkande mediciner (statiner) främst kan vara värda att ta för personer som redan har känd hjärtsjukdom (tidigare hjärtinfarkt eller kärlkramp). För friska personer är nyttan minimal och risken för biverkningar (som muskelvärk, trötthet, förvirring och diabetes) överväger vanligen. Se programmet för en skrämmande bild av hur läkemedelsföretag har blåst upp nyttan och gömt undan risken för biverkningar. Men bli inte förvånad. Detta är precis som liknande företag bevisligen agerat i många andra liknande fall. Detta är inga konspirationsteorier. Detta är bara hur det fungerar i en marknadsekonomi med otillräckliga regler och otillräcklig granskning. Företag tar genvägar till större vinster så fort de tror att de kan komma undan med det. Vad är orsaken till hjärtsjukdom? De senaste decennierna har dogmen varit att mättat fett och kolesterol är boven i dramat. Men allt fler inser att den gamla idén varit ett misstag. Igår sände Australiens främsta vetenskapsprogram på TV, Catalyst, ett avsnitt i ämnet (se ovan). Man intervjuar många läkare och experter och flertalet menar att den överförenklade kolesterolteorin helt enkelt är fel. Den verkliga orsaken till hjärtsjukdom? Inflammation i blodkärlsväggarna. Denna kan bero på många saker, men inte på mängden mättat fett man äter. Här är några mer sannolika bidragande orsaker: Stress på blodkärlsväggen på grund av högt blodtryck Höga blodsockernivåer som skadar cellerna på insidan av blodkärlet Små täta oxiderade LDL-partiklar som kan irritera blodkärlsväggen och/eller komma in mellan cellerna i väggen Rökning som ger ämnen i blodet som irriterar blodkärlen De tre översta faktorerna förvärras av för stora mängder socker och stärkelse i maten. Utöver ovanstående: stress. Stress förvärrar alla problemen ovan det höjer blodtrycket, höjer blodsockret, ger sämre kolesterolprofil och ökar tendensen att falla in i dåliga vanor som rökning. Inte på listan: smör. Inte heller skyddar ett byte till fleromättat omega 6-fett enligt nyare kunskap kan det till och med skada! Se flea länkar för mera info i dokumentet. Annika Dahlqvists omnämnande och länkar Kolesteroldrog-kriget 31 oktober, 2013 By Annika Dahlqvist 20 Comments Catalyst: Heart of the matter part two cholesterol drug war. Australiensisk TV-film om hur statinfabrikanterna påverkar marknaden på alla sätt de förmår, för att tjäna mera pengar. Här är del 1. Här är en radiodiskussion mellan Uffe Ravnskov och Annika Rosengren.

4 Per Wikholm LCHF.se analytiska och välinformerade inlägg: Australiens Hjärtfond försöker stoppa tv-program om statiner onsdag 30 oktober Bild: Vetenskapsjournalisten Dr Maryanne Demasi som gjort programmen om mättat fett, kolesterol och statiner. Förra veckans program av "Catalyst" sågs av flera miljoner i Australien. Titta på den här. Där ifrågasattes hela hypotesen om mättat fett och kolesterol som orsak till hjärtsjukdom och kallades för den största medicinska skandalen någonsin. Imorgon torsdag planeras det uppföljande programmet om statiner att sändas men en professor samt Australiens Hjärtfond vill att det statliga tv-bolaget ABC ska stoppa programmet. Här kan du se ett australiskt tv-inslag om kontroversen. Kommentar: Professor Emily Banks, ordförande för en organisation som i svensk översättning skulle heta något i stil med "Den Rådgivande Kommittén för Läkemedelssäkerhet" samt Lynn Roberts vid den australiska Hjärtfonden (som i förra programmet kritiserades för skarpt för deras varningar mot mättat fett och villighet att sätta sitt hjärtmärke på fettsnåla men sockersötade livsmedel) har alltså gott ut och direkt uppmanat statlig australisk tv till censur. Programmet ska inte få sändas eftersom folk kan sluta ta statiner och därmed gå en för tidig död tillmötes. Detta vurmande för censur måste betraktas som sensationellt i ett demokratiskt land! Steve Hambleton, ordförande vid Australiens Medicinska Förening har dock en mer nyanserad syn och välkomnar en balanserad debatt i frågan. /Per Wikholm UPPDATERING: I dag sändes avsnittet. Enda reträtten ABC gjorde var att i början och i slutet av programmet säga att programmet inte ska tolkas som ett medicinsk råd utan att rådgöra med sin läkare. Men i övrigt var det en fullständigt brutal uppgörelse med kolestrolhostdemokypotesen och nyttan av statiner för hjärtfriska individer. Du kan se avsnittet här. overview&list=uur_kfbcwwy1cklckmcmf4lg

5 KOSTDEMOKRATI AUSTRALIEN TAR TÄTEN Förra veckans program av Catalyst sågs av flera miljoner i Australien. I programmet ifrågasattes hela hypotesen om mättat fett och kolesterol som orsak till hjärtsjukdom och kallades för den största medicinska skandalen någonsin. Australiens Hjärtfond ville att det statliga tv-bolaget ABC skulle stoppa del två av programmet. Kolesterolballongen är på väg att brista och det är en statlig tv-kanal som håller i nålen. Nu kan du själv se bägge programmen och själv bedöma. Idag äter svenskar statiner (kolesterolsänkande läkemedel) för en miljard kronor i Sverige, bara för att läkarna säger så. Nyttan är försumbar (och för kvinnor ingen alls), men biverkningarna är allvarliga och det ger upphov till ytterligare läkemedelsbehov för några miljarder kronor till. En lysande affärsidé för läkemedelsindustrin. Inte konstigt att vården och folkhälsan kraschar. Om du upplever några av följande symptom, då är det sannolikt en biverkan: Trötthet, demens, infektioner, muskelvärk, muskelsvaghet, hjärtsvikt, impotens och diabetes, som är några av de vanligaste biverkningarna. Detta för att en man av 400 ska få sin hjärtinfarkt uppskjuten mindre än två dagar. Kvinnor har ingen nytta alls enligt studier, däremot får de biverkningarna. Och alla går på detta utan att tänka efter före. Tänk efter före! Kommentar: (Siffrorna varifrån?) Ann Fernholm Hittar inte länkarna just nu UFFE RAVNSKOV The truth is spreading Maryanne Demasi is a TV producer on the official Australian television ABC. During the last year she has been preparing two television shows about the cholesterol campaign. We have corresponded for more than a year, so she is well informed.

6 Last week the first part was aired and you can see it here in the upper left corner (the yellow heart). Below you can listen to the full interviews of those she talked with in the program. Today Professor Emily Banks, chair of the Advisory Committee on the Safety of Medicines wrote a letter to the ABC warning them against sending the next program (about statin treatment). People will die, she claimed. Luckily they do not listen to her but will send it this Thursday. I shall send you a link to it as soon as it is available. Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator Spokesman of THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics Andra delen: overview&list=uur_kfbcwwy1cklckmcmf4lgkolesterol Övrig information samt äldre inlägg: Dessa kompletterar det ovan inlagda, dels för att ge en historisk bakgrund, som visar att denna revolt har pågått länge, men också att det är en stor konsumentfråga och att vi bevakat den länge, i samarbete med civiling. Gunnar Lindgren sedan Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes? ght-diabetes.pdf Detta visar att fettdebatten inte är ny och inte en fråga om kostläror, som den på senare tid blivit Brev till Regeringen Missledande kostråd kan förorsaka övervikt och diabetes snabbt växande folkhälsoproblem missledkost.htm BIFOGAD rapport:

7 Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes? ght-diabetes.pdf Citat: Det finns mycket som tyder på att den fettsnåla kosten i stället gör oss sjukare. Det är främst den störda insulinregleringen som bidrar till olika former av sjuklighet, t ex övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom. (Se sid 4) Svaret blev bara en hänvisning till myndigheten Sammanfattning av Science (1) artikeln om fetter på Svenska Sveriges Konsumenter i Samverkan går i spetsen för en ny syn på matfetter och hälsa Kolesterol på tapeten i USA igen Man har tydligen inte kommit så långt i USA efter avslöjandena om att kolesterolet inte var orsaken till den exploderande utvecklingen av ohälsan. Men att något är på gång vet vi ju. Det är lobbyisterna som drar igång igen eftersom det går bakåt för både sockerindustrin och margarinindustrin efter avslöjandena om dessa produkters negativa effekter på folkhälsan. Sveriges Radio rapporterade nu i natt att man i USA överväger att utöka provtagningen av kolesterol på barn redan från 9-års ålder. Vet inte de flesta att utvecklingen av fetman främst kan hänföras till den höga konsumtionen av potatis (pommes), Coca Cola och andra söta drycker och övriga snabba kolhydrater? MYTEN och statinerna ifrågasätts nu även i USA

8 MYTEN om KOLESTEROL I det välkända TV-programmet Dr Oz i USA har nyligen presenterats tunga fakta om kolesterolets effekter och statinernas biverkningar. Vi har ju fått denna information här i Sverige från Uffe Ravnskov sedan länge, bl a i hans böcker Kolesterolmyten och Hur kolesterolmyten hålls vid liv och några flera. Det som är sensationellt är att man vågar gå ut i USA med dessa fakta och nu presentera en bok där The Great Cholesterol Myth. En förpresentation: Att skrämmas med kolesterolspöket igen Det är inte första gången man tar fram kolestrolspöket för att skrämma folk till att avstå naturliga fetter! Börja med att se inslaget i SVT Är de mättade naturliga fetterna historiens största matfråga? Medborgarna, konsumenterna, föräldrarna och även eleverna är till stor del skeptiska och emot nu påstått gällande kostrekommendationer när det gäller de naturliga mättade fetterna kontra de industriellt framställda fetterna baserade på växtoljor (inklusive den mättade palmoljan). Om kolesterol och fetter finns en ofantlig mängd dokument på hemsidan, en hel bok! Har samlat dem i ett dokument, som våra medlemmar har fått tillgång till. De kan även sökas på både sökfunktionen Matfetterna eller direkt samlingsdokumentet Eller under Vår verksamhet eller i bloggen på Fetterna eller kolesterol Det här är en av de största konsumentfrågorna vi har just nu, som berör både hälsan på kort och lång sikt, ekonomin privat och samhällets ekonomi och om läkemedelsindustrin ska fortsätta att styra oss och hålla oss sjuka.

9 Ska man äta Omega-3 (långa) för att bli friskare eller Trombyl för att göra blodet mera lättflytande? Läs mera på ett tidigare blogginlägg: FOLKHÄLSA angår det oss? eller Tänk så lönsamma vi konsumenter är som sjuka! Debatten om kolesterol tycks aldrig ta slut Kolesterolmyter Fett och kolesterol är hälsosamt! Om gamla och nya kolesterolmyter Av Uffe Ravnskov Rapporter av Professor Göran Petersson, Chalmers: Fetter Kolesterol Statiner LITA INTE, PÅ AB Startsidan / Hälsa / Hjärta ,EN Debatten om kolesterol tycks aldrig ta slut Artiklar publicerade på hemsidan

10 esterol Kolesterolspöket granskas och avslöjas Dietary Fats and Cholesterol - facts and myths är temat för en annorlunda konferens som kommer att hållas i Göteborg den 24 april. Arrangörer är forskare från Göteborgs Universitet och Chalmers. Årets Leoprize kommer att utdelas och årets pristagare är Docent Uffe Ravnskov, Lund, internationellt välkänd för sin fristående forskning om kolesterolet och författare till boken The Cholesterole Myth. Konferensen är öppen för allmänheten. Kortfattad sammanfattning på svenska av hans anförande Index på hemsidan om Hälsa/kolesterol esterol Hjärt- och kärlsjukdomar vanligaste dödsorsak Vår hälsa, ekonomi och landets ekonomi angår oss alla bli medlem och delta i förändringsarbetet! KONSUMENT-FORUM Box 88, HULTSFRED Tel , E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se Hemsida: Org.r: Plusgirokonto:

KONSUMENT-FORUM. Har sammanställt det viktigaste ur debatten och du kan läsa det du vill.

KONSUMENT-FORUM. Har sammanställt det viktigaste ur debatten och du kan läsa det du vill. FETT FRÅGAN NU IGEN KONSUMENT-FORUM Länk i pdf: http://www.konsument-forum.se/ti/fettfragan_nu_igen.pdf Lagom till sommarhettan hettade det till igen om matfetterna! 1 augusti publicerade DN en debattartikel

Läs mer

KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014 08 10

KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014 08 10 KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014 08 10 DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, 2014-08-10 Skulle haft med ett avsnitt om REKLAM, som vi måste diskutera, men får ta det i veckan kanske.

Läs mer

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2013-08-13 I dag kostade strömmingsfilén

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2015-04-05 Detta medlemsbrev

Läs mer

Först några tänkbara fraser om pengar. Minns inte vem som myntade dem.

Först några tänkbara fraser om pengar. Minns inte vem som myntade dem. konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2013-09-26 Först några tänkbara

Läs mer

KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014-07-13

KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014-07-13 KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014-07-13 DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, 2014-07-13 Sista tiden har mångas uppmärksamhet fokuserats på bl a - Fotboll och tennis (ge folket bröd

Läs mer

KONSUMENT-FORUM Sammandrag 26 juli 2014 Uppdaterat 12 augusti Nya SUPER-BROCCOLI hotar att lura oss konsumenter

KONSUMENT-FORUM Sammandrag 26 juli 2014 Uppdaterat 12 augusti Nya SUPER-BROCCOLI hotar att lura oss konsumenter KONSUMENT-FORUM Sammandrag 26 juli 2014 Uppdaterat 12 augusti Nya SUPER-BROCCOLI hotar att lura oss konsumenter Med en massa löften om hur bra den ska vara för vår hälsa, med obevisade hälsopåståenden

Läs mer

KONSUMENT-FORUM. 30 juni 2013 GMO DOK SMÖR

KONSUMENT-FORUM. 30 juni 2013 GMO DOK SMÖR KONSUMENT-FORUM 30 juni 2013 GMO DOK SMÖR Frågan om det GMO-fria smöret är en viktig fråga, men också ett exempel på hur vi konsumenter kan påverka hela GMO-frågan. Hur många orkar hålla sig uppdaterad

Läs mer

KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL

KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL Vägen till att lyckas börjar med ett beslut om en förändring. Den här guiden är för dig som vill börja ta de första stegen. Hej och välkommen! Kroppen är fantastisk och vi har

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Hälsa/Skola/Träning & Match DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Planering För att kunna göra bra ifrån er och må bra behöver ni planera! Sätt er hälsa främst och var därför noggranna med att planera så

Läs mer

Rapport, SVT1, 2013-08-01, kl. 9.30, inslag om en fettdiet; fråga om opartiskhet och saklighet

Rapport, SVT1, 2013-08-01, kl. 9.30, inslag om en fettdiet; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2013-11-25 Dnr: 13/01745 SAKEN Rapport, SVT1, 2013-08-01, kl. 9.30, inslag om en fettdiet; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget kritiseras men frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER. Bäste medlem, 2014-11-02

DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER. Bäste medlem, 2014-11-02 KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, 2014-11-02 FILM på TV I KVÄLL Den globala matresan 21.00 söndag kväll i KUNSKAPSJOURNALEN Nu kommer del 3 (sista

Läs mer

GP skrev: Rött ljus för räkor och stenbitsrom http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2266764-rott-ljus-for-rakor-och-stenbitsrom

GP skrev: Rött ljus för räkor och stenbitsrom http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2266764-rott-ljus-for-rakor-och-stenbitsrom konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2014-02-16 Nu har vi upplevt

Läs mer

REKLAM VIA ANDRAS FACEBOOKSIDOR

REKLAM VIA ANDRAS FACEBOOKSIDOR KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, 2014-10-26 Mycket turbulens på många plan, men vår roll som konsumenter blir bara mer aktuell! Har mycket mer material

Läs mer

Hjälp, vad har hänt med oss? Sid. 1

Hjälp, vad har hänt med oss? Sid. 1 Hjälp, vad har hänt med oss? Sid. 1 1. Hur vi överlevt i några miljoner år. Vad åt vi? 2. Efter kriget hände det saker i USA. Man trodde saker och världen tog efter. 3.Livsmedelsverket tog upp denna då

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

1. Vad är problemet? Kolhydrater och övervikt

1. Vad är problemet? Kolhydrater och övervikt 1. Vad är problemet? Kolhydrater och övervikt Nedan ser du en graf som enligt mitt sätt att se visar problemets källa på ett tydligt sätt. Den visar energiintagets sammansättning för vuxna män i USA samt

Läs mer

Du har en produkt som får oss att må bra

Du har en produkt som får oss att må bra Du har en produkt som får oss att må bra Bra mat för människan Nyckeln till din merförsäljning Allt fler svenskar intresserar sig för en kosthållning vars inverkan på kroppens blodsockernivå är så minimal

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

2. Myten om det farliga fettet

2. Myten om det farliga fettet 2. Myten om det farliga fettet Det falska ryktet om fettets farlighet Under mänsklighetens tidigare utveckling levde man på jakt och fiske och samlade ätliga blad, rötter, bär och frukter. Ingen människa

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. 1 Sjukdomen är ofta förknippad med övervikt. En viktig del av behandlingen är därför

Läs mer

Kan man bli symtomfri? Typ 1

Kan man bli symtomfri? Typ 1 Kan man bli symtomfri? Typ 1 Jag kom i kontakt med en kille som haft typ 1-diabetes i ungefär 15 år. Han har laborerat med att äta kolhydratsnålt och har därigenom klarat en del dagar utan att behöva ta

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

ATT LEVA MED DIABETES

ATT LEVA MED DIABETES ATT LEVA MED DIABETES ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA Ett pressmaterial från Eli Lilly Sweden AB HA 090126-01 INLEDNING Ungefär 350 000 svenskar har diabetes en sjukdom som blir allt vanligare. Att leva med

Läs mer

Ät normala mängder av fet mat och strunta i kolesterolvärdena!

Ät normala mängder av fet mat och strunta i kolesterolvärdena! Ät normala mängder av fet mat och strunta i kolesterolvärdena! På senare tid kommer allt fler forskningsrapporter med uppgifter om att vi blivit grundlurade när det gäller vår rädsla för högt kolesterol.

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

DEN GLOBALA MATRESAN

DEN GLOBALA MATRESAN konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Hultsfred 2015 05 31 Nu i maj blev det tätt mellan Medlemsbreven.

Läs mer

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Hälsa Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Vad kan man själv påverka? 1. Kost. 2. Fysisk aktivitet. 3. Vikt. 4. Rökning. 5. Alkohol. 6. Social aktivering. På sidan 3-4 finns ett test där

Läs mer

Nu är det dags att vi tillsammans tar strid

Nu är det dags att vi tillsammans tar strid Nyhetsbrev 5 2013 Nu är det dags att vi tillsammans tar strid Livsmedelsverket har på senare tid ökat sin press på kommuner och på kommunernas inköpare och kostchefer, att barnen ska äta kemiska margariner

Läs mer

Har Livsmedelsverkets kostråd passerat bäst före datum?

Har Livsmedelsverkets kostråd passerat bäst före datum? Har Livsmedelsverkets kostråd passerat bäst före datum? Vad gör Livsmedelverket? Hur tas kostråden fram? Webbutbildning för bra matvanor Inger Stevén Rådgivare och Dietist 100 90 80 70 % Vilket förtroende

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Rätt rustad för vägen framåt

Rätt rustad för vägen framåt Patientinformation Rätt rustad för vägen framåt Behandling med TRAJENTA vid typ 2-diabetes Behandling vid typ 2-diabetes Typ 2-diabetes är, som du säkert redan vet, en sjukdom som innebär att man har

Läs mer

KOSTDEMOKRATI i de kommunala skolorna

KOSTDEMOKRATI i de kommunala skolorna KOSTDEMOKRATI i de kommunala skolorna Borde vara en självklarhet Vem är jag? Alla bilder finns på www.kostdemokrati.se/eskilstuna.htm Mina erfarenheter från Konkurrensutsatta sektorn USA Kanada Sverige

Läs mer

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2013-09-08 Häromdagen fick du

Läs mer

Maten, hälsan och industrin

Maten, hälsan och industrin KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014-08-17 DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, Förslag till dokument att utveckla. Kommentera och hör av dig! Maten, hälsan och industrin Mat behöver

Läs mer

Fetter och kolesterol hur gamla missförstånd lever vidare. Ralf Sundberg Kirurg, docent, författare

Fetter och kolesterol hur gamla missförstånd lever vidare. Ralf Sundberg Kirurg, docent, författare Fetter och kolesterol hur gamla missförstånd lever vidare Ralf Sundberg Kirurg, docent, författare Organpreservation Kroppstemperatur 37 C, 3-4 nm Fosfolipidernas sammansättning 45% mättade fettsyror i

Läs mer

Nothing but the truth

Nothing but the truth Nothing but the truth I avsnittet Nothing but the truth visas hur nyheter väljs ut och vinklas. Många vill föra fram sina budskap, paketerade som nyheter. Hur mycket av det media återger är färgat av journalisternas

Läs mer

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Handla klokt! För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Läkemedelskommittén ska verka för en rationell, säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel. Kommittén utses av landstingsstyrelsen

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet 1/7 BESLUT 2015-11-09 Dnr: 15/00928 SAKEN Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

Socker och sjukdomsrisk. Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet

Socker och sjukdomsrisk. Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet Socker och sjukdomsrisk Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet Aspekter att ta hänsyn till vid tolkning av forskningen! Vilken typ av socker har studerats?! Vilken typ av studiedesign har använts?! Har

Läs mer

Sammandrag Nya SUPERBROCCOLIN hotar lura oss konsumenter 26 juli http://www.konsumentforum.se/ti/nya_superbroccoli_hotar_lura_oss_konsumenter.

Sammandrag Nya SUPERBROCCOLIN hotar lura oss konsumenter 26 juli http://www.konsumentforum.se/ti/nya_superbroccoli_hotar_lura_oss_konsumenter. Uppdarerat 20140726 KONSUMENT-FORUM Granskning 204 07 24 Sammandrag Nya SUPERBROCCOLIN hotar lura oss konsumenter 26 juli http://www.konsumentforum.se/ti/nya_superbroccoli_hotar_lura_oss_konsumenter.pdf

Läs mer

Gruppträff 1 Presentation och uppstart

Gruppträff 1 Presentation och uppstart Kinesiskt ordspråk Gruppträff 1 Presentation och uppstart Fyll inte livet med dagar, fyll dagarna med liv. /okänd Överenskommelse När du medverkar i gruppen är det viktigt att du följer programmet vi lagt

Läs mer

Margarin: hjälper dig att följa de nya kostråden och skollagen.

Margarin: hjälper dig att följa de nya kostråden och skollagen. Margarin: hjälper dig att följa de nya kostråden och skollagen. Bättre fettbalans i skolmaten. Bra fettbalans i skolmaten. Klara och tydliga rekommendationer. Nordiska Näringsrekommendationer i korthet

Läs mer

Ger socker typ 2-diabetes?

Ger socker typ 2-diabetes? Ger socker typ 2-diabetes? Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet SNF 2015-04- 20 Diabetesepidemin! 382 miljoner individer i världen har diabetes! 8,3% av den vuxna befolkningen! Antalet har dubblerats

Läs mer

Adress 15. August 2014

Adress 15. August 2014 , Zollerstr. 1, 78567 Fridingen, Germany Adress 15. August 2014 Brådskande Säkerhetsmeddelande Urgent Safety Notice Bästa kund, Dear valued customer, med anledning av en incident på marknaden fick vi kännedom

Läs mer

Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta

Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta Göran Petersson Hälsodebatt Professor i Kemisk Miljövetenskap Januari 2006 Kemi- och Bioteknik, Chalmers 41296 Göteborg goranp@chalmers.se Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta - Myten att hjärt-kärlsjukdomar

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

Det är inte roligt att ha diabetes, men man måste kunna ha roligt även om man har diabetes. Johnny Ludvigsson Professor i diabetes

Det är inte roligt att ha diabetes, men man måste kunna ha roligt även om man har diabetes. Johnny Ludvigsson Professor i diabetes Det är inte roligt att ha diabetes, men man måste kunna ha roligt även om man har diabetes Johnny Ludvigsson Professor i diabetes Diabeteskonsulent Varför? Hur? Diabeteskonsulent. Varför? Nu behöver jag

Läs mer

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes?

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Föreläsning vid öppet hus på KI den 30 augusti 2014 Kerstin Brismar Professor, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset-Sophiahemmet Inst för Medicin och

Läs mer

EN LITEN SKRIFT OM HJÄRTKÄRLSJUKDOM OCH EREKTIONSSVIKT

EN LITEN SKRIFT OM HJÄRTKÄRLSJUKDOM OCH EREKTIONSSVIKT 1 EN LITEN SKRIFT OM HJÄRTKÄRLSJUKDOM OCH EREKTIONSSVIKT 2 3 Vad beror erektionssvikt på Erektionssvikt är något som över 500 000 svenska män lider av. Det finns både fysiska och psykiska orsaker till

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Medier Fakta i korthet

Medier Fakta i korthet Jag vill ha fler syntolkade filmer, tv-program och teaterföreställningar. Delar av dessa skulle kunna förinspelas och läggas i en molntjänst som jag kommer åt med valfritt hjälpmedel, exempelvis en daisyspelare

Läs mer

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen.

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen. En arbetsbok om Kost Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen Steg för Steg ESL 2019 Författare: Sophia Elgemark, Maja Svensson och Dag Andersson Inledning

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Matprat i primärvården

Matprat i primärvården Matprat i primärvården 23-24 november 2017 Borlänge och Mora Inger Stevén Rådgivare och Dietist Råd och beredskapsavdelningen Slutsatser Matvanor viktigaste riskfaktorn för ohälsa Vården vill samtala om

Läs mer

Diabetes, fetma och cancer (diagramförteckning enligt nedan)

Diabetes, fetma och cancer (diagramförteckning enligt nedan) Diabetes, fetma och cancer (diagramförteckning enligt nedan) I. Första sidan - Diagramförteckning II. III. IV. Fetmaepidemin startade med en knyck med de nya kostråden, först i USA och strax därefter i

Läs mer

Hur det började. Hantering av hjärt-kärlsjukdom präglas av manligt perspektiv. Kvinnor får felaktiga omhändertaganden, diagnoser och behandlingar

Hur det började. Hantering av hjärt-kärlsjukdom präglas av manligt perspektiv. Kvinnor får felaktiga omhändertaganden, diagnoser och behandlingar Hur det började Hantering av hjärt-kärlsjukdom präglas av manligt perspektiv Kvinnor får felaktiga omhändertaganden, diagnoser och behandlingar Läkartidnigen 30-31 2001 Cecilia Björkelund, professor, distriktsläkare

Läs mer

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART.

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. HJÄRTGUIDEN En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. Välkommen till Hjärtguiden Hjärtguiden vänder sig till dig som behandlats

Läs mer

Inslaget den 12 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslaget den 12 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/5 BESLUT 2012-06-21 Dnr: 12/00220 SAKEN Nordnytt, SVT1, 2012-01-12 och 01-13, kl. 19.15, inslag om Kiruna flygplats; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget den 12 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför?

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Sjuksköterskedagarna Cecilia Enockson specialist i allmänmedicin Medicinsk rådgivare Hälsoval Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom Orsakar stor sjuklighet och lidande

Läs mer

1. LCHF-kost för bättre hälsa och viktkontroll

1. LCHF-kost för bättre hälsa och viktkontroll 1. LCHF-kost för bättre hälsa och viktkontroll Jag vill börja med att sätta in min kostmodell i ett historiskt perspektiv. Under människans evolution (utveckling) har hon levt som jägare, fiskare och samlare.

Läs mer

En kort introduktion i First Class. Hur du hämtar, installerar, och använder programmet

En kort introduktion i First Class. Hur du hämtar, installerar, och använder programmet En kort introduktion i First Class Hur du hämtar, installerar, och använder programmet Innehåll 1.Hämta programmet / klienten...3 2.Välj operativsystem...3 3.Spara och installera programmet / klienten...5

Läs mer

Mängden utslag kan avgöra risken. Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar.

Mängden utslag kan avgöra risken. Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. HJÄRTAT Mängden utslag kan avgöra risken Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. Det är känt att hälsosamma levnadsvanor minskar risken. Men mycket tyder på att även valet av behandling

Läs mer

Agenda, SVT2, , inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet

Agenda, SVT2, , inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2018-11-12 Dnr:18/00414 SAKEN Agenda, SVT2, 2018-02-04, inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget frias. Det strider inte mot

Läs mer

Tidig upptäckt och egenvård. - viktiga nycklar för framgång

Tidig upptäckt och egenvård. - viktiga nycklar för framgång Tidig upptäckt och egenvård - viktiga nycklar för framgång På 60-talet Karies-epidemi Terminal tandsvikt Terminal tandsvikt Det går INTE att borra bort karies Orsaken Bakterie- beläggningen Förebyggande

Läs mer

Forskningsfusket Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin Av Docent Ralf Sundberg Optimal förlag (2011) Pia Hellertz (april 2012)

Forskningsfusket Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin Av Docent Ralf Sundberg Optimal förlag (2011) Pia Hellertz (april 2012) - 1 - Jag har läst Forskningsfusket Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin Av Docent Ralf Sundberg Optimal förlag (2011) Pia Hellertz (april 2012) Inspirerad av en recension i 2000-Talets Vetenskap

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Parisavtalet är unikt, inte sett ur partipolitisk synvinkel men ur konsumentsynpunkt är det en verkligt god början. Flera debattörer har yttrat: :

Parisavtalet är unikt, inte sett ur partipolitisk synvinkel men ur konsumentsynpunkt är det en verkligt god början. Flera debattörer har yttrat: : konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Hultsfred 2016 01 18 BÄSTE MEDLEM, Nyss bytte vi år! Vi

Läs mer

Jamie Olivers sockerchock, UR (Kunskapskanalen), , program om sockerkonsumtion; fråga om opartiskhet

Jamie Olivers sockerchock, UR (Kunskapskanalen), , program om sockerkonsumtion; fråga om opartiskhet BESLUT 2018-10-01 Dnr: 18/00076 SAKEN Jamie Olivers sockerchock, UR (Kunskapskanalen), 2018-01-08, program om sockerkonsumtion; fråga om opartiskhet BESLUT Programmet frias. Det strider inte mot kravet

Läs mer

få kontroll över din diabetes

få kontroll över din diabetes VAR aktiv goda råd om hur du kan få kontroll över din diabetes RESAN MOT KONTROLL Diabetes-utbildning Mina värden Datum / / / / / / / / / / / / HbA1c LDL-kolesterol (mmol/l) Blodtryck (mmhg) Vikt Midjemått

Läs mer

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Supermat helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Innehåll Inledning 6 Att välja rätt mat 8 Antioxidanter och fria radikaler 10 Regnbågsmat 14 Fettfobi 20

Läs mer

Hälsoaspekter - mer än tallriksmodellen

Hälsoaspekter - mer än tallriksmodellen Hälsoaspekter - mer än tallriksmodellen Mai-Lis Hellénius, professor, Karolinska Institutet Överläkare, Livsstilsenheten, Tema hjärta och kärl, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Hälsoaspekter - mer

Läs mer

Unik, avdragsgill friskvård. dna-test för vikthantering

Unik, avdragsgill friskvård. dna-test för vikthantering Unik, avdragsgill friskvård dna-test för vikthantering Våra unika DNA-analyser ger svar om varje individs unika genetiska förutsättningar för ett ökat välmående och minskat antal sjukdagar. Vikthantering.se

Läs mer

Webbreg öppen: 26/ /

Webbreg öppen: 26/ / Webbregistrering pa kurs, period 2 HT 2015. Webbreg öppen: 26/10 2015 5/11 2015 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en

Läs mer

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied?

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? This is England 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? 2. Is Combo s speech credible, do you understand why Shaun wants to stay with Combo?

Läs mer

MOTION (2009:28) AV STEFAN NILSSON (MP) OM ATT DE LIVSMEDEL SOM KÖPS IN TILL STADENS VERKSAMHETER INTE SKA INNEHÅLLA TRANSFETTER

MOTION (2009:28) AV STEFAN NILSSON (MP) OM ATT DE LIVSMEDEL SOM KÖPS IN TILL STADENS VERKSAMHETER INTE SKA INNEHÅLLA TRANSFETTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-11-19\dagordning\tjänsteutlåtande\14.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-11-03 Margareta Widell Avdelningschef/Stadsveterinär

Läs mer

Våga prata med din man om erektions problem

Våga prata med din man om erektions problem Våga prata med din man om erektions problem Sexlivet är en viktig del för närheten och samhörigheten i en parrelation. Men kanske du och din partner är ett av de många par som inte har ett bra sexliv beroende

Läs mer

Hej! a. Äter du riktig frukost? Nyhetsbrev, december 2008

Hej! a. Äter du riktig frukost? Nyhetsbrev, december 2008 Nyhetsbrev, december 2008 Hej! Efter sommarens sköna avkoppling och höstens allt mörkare verklighet har vi nu fått vinterns mörker och kyla. Kanske har du haft tid att fundera på olika saker under sommaren/hösten?

Läs mer

Inslagen i Aktuellt och Lokala nyheter fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot kravet på saklighet.

Inslagen i Aktuellt och Lokala nyheter fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot kravet på saklighet. 1/6 BESLUT 2014-03-17 Dnr: 13/02207, 2297, 2309, 2616 och 14/00100 SAKEN Uppdrag granskning, SVT1, 2013-10-02 och 12-18, Aktuellt, SVT2, 2013-10-14 och Lokala nyheter, Sveriges Radio P4 Malmöhus, 2013-10-02,

Läs mer

Nordiskt pressmöte inför Världsdiabetesdagen

Nordiskt pressmöte inför Världsdiabetesdagen Faktablad om diabetes Diabetes eller diabetes mellitus, är egentligen inte en utan flera olika sjukdomar med det gemensamma kännetecknet att blodsockret är för högt. Diabetes är en allvarlig, livslång

Läs mer

Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010

Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010 2010-05-24 Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010 Sammanfattning Hälften, 49 procent, av de 1736 elever på högstadiets årskurs nio som svarat på Tandläkarförbundets enkät om läsk och godis

Läs mer

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2015-02-22 Veckan som gått har

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

9803/05 mru/bas,um,al/ss 1 DG I

9803/05 mru/bas,um,al/ss 1 DG I EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 juni 2005 (10.6) (OR. en) 9803/05 SAN 99 INFORMERANDE NOT från: Generalsekretariatet till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 9181/05 SAN 67 Ärende: Utkast till rådets

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

Behandling av typ 2-diabetes

Behandling av typ 2-diabetes Behandling av typ 2-diabetes Sammanfattning Kostförändringar, motion och rökstopp är grundläggande faktorer vid behandling av typ 2-diabetes. De är även viktiga för att förebygga typ 2- diabetes hos personer

Läs mer

Rapport till KF i samarbete med konsumentföreningarna maj/juni 2004

Rapport till KF i samarbete med konsumentföreningarna maj/juni 2004 SKOP Skandinavisk opinion ab KF i samarbete med konsumentföreningarna SKOP, Skandinavisk opinion ab, gör regelbundna undersökningar bland personer i åldern 18-84 år bosatta i hela riket. Mellan den 19

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

Motivation till hälsa

Motivation till hälsa Motivation till hälsa En kurs om hur man ska förändra och förbättra sin livsstil och behålla den livet ut. Resultat från hälsoenkät 9 Anita Engström Livsstilspedagog www.kiruna.fhsk.se MOTIVATION TILL

Läs mer

Mat, fasta och Addison.

Mat, fasta och Addison. Mat, fasta och Addison. 5:2 dieten? Jag intervjuade professor Kerstin Brismar, endokrinolog, om fasta och 5:2 dieten. Hon är ansvarig för en studie på KS i Solna. Längre livslängd?...en diet baserad på

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Extra Tema för dagen 20130209: Har Uppdrag Granskning belagts med munkavle?...

Extra Tema för dagen 20130209: Har Uppdrag Granskning belagts med munkavle?... Namn: Extra Tema för dagen 20130209: Har Uppdrag Granskning be... Sidan 1 av 6 Från: "Ulf Bittner" den 9 februari 2016 15:57:01 Ärende: Till: Kopia: Extra Tema för dagen 20130209: Har

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar.

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar. Tackar för den här veckan Som de flesta av er såg på vernissagen så har innemiljön på förskolan helt ändrats. Vi har gjort hörnorna tydligare än tidigare och mer nivåanpassade för att barnen ska kunna

Läs mer

Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge?

Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge? Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge? Karin Kauppi dietist/verksamhetsutvecklare Hälsofrämjande sjukvård Akademiska sjukhuset Levnadsvanedagen 6 maj 2015 Det går att förebygga

Läs mer