Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Hammarbyhöjden 1:1, vid Finn Malmgrens väg i Stadsdelen Björkhagen, Dp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Hammarbyhöjden 1:1, vid Finn Malmgrens väg i Stadsdelen Björkhagen, Dp"

Transkript

1 STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Renoir Danyar SID 1 (31) Tfn Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Hammarbyhöjden 1:1, vid Finn Malmgrens väg i Stadsdelen Björkhagen, Dp Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Förslagets syfte och huvuddrag... 2 Hur samrådet bedrivits... 2 Ämnesvisa synpunkter och stadsbyggnadskontorets ställningstaganden... 4 Allmänt om samrådet och planprocessen... 4 Samrådstid och samrådskrets... 5 Allmänt om förslaget och utvecklingen... 6 Arkitektur och gestaltning... 6 Kulturmiljö... 9 Naturmiljö Olägenheter för grannar Gator och trafik Teknisk försörjning Hälsa och säkerhet Stadsbyggnadskontorets sammanvägda ställningstagande Inkomna synpunkter Statliga och regionala myndigheter och förbund Kommunala nämnder, bolag och förvaltningar Övriga remissinstanser Sakägare enligt fastighetsförteckning Sakägare som inkommit med likalydande yttranden Övriga, ej sakägare Icke sakägare som inkommit med likalydande yttranden Box 8314, Stockholm. Besöksadress Fleminggatan 4 Telefon Fax stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

2 SID 2 (31) Sammanfattning Planförslaget syftar till att möjliggöra uppförandet av två lamellhus i fyra våningar, innehållande ca 61 lägenheter med parkeringsgarage under ett av husen samt en mindre markparkering. Planförslaget sändes ut på samråd 19 juli 31 augusti Under samrådet har 88 yttranden inkommit varav 55 är likalydande. Dessutom har listor med sammanlagt 257 namnunderskrifter mot förslaget lämnats in. Samrådsmöte hölls måndag den 20 augusti, kl på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning där ca 50 personer närvarade. Flertalet, men inte alla, remissinstanser tillstyrker planförslaget men framför synpunkter i sak, framför allt vad gäller bebyggelsens skala, placering och utformning, parkering och platsens naturvärden. De flesta sakägare och övriga boende som framfört synpunkter önskar att bebyggelsen inte kommer till stånd med tanke på bland annat trafik- och parkeringssituationen, platsens natur- och rekreationsvärden samt närheten till befintlig bebyggelse. Med anledning av de synpunkter som framförts under samrådet kommer följande frågor att studeras vidare i det fortsatta planarbetet: Bebyggelsens utformning och placering, sophantering, trafik- och parkeringsfrågor, risk i samband med sprängning, buller, i anspråktagande av naturmark, motionsspår samt entrén till friluftlivet Kontorets sammanfattande bedömning är att de inkomna synpunkterna kan hanteras och vidarestuderas i det fortsatta arbetet. Bakgrund Förslagets syfte och huvuddrag Planförslaget möjliggör uppförande av två lamellhus i fyra våningar, innehållande ca 60 lägenheter med parkeringsgarage under ett av husen samt en mindre markparkering. Byggnaderna föreslås uppföras helt i trä med kraftigt lutande pulpettak i huvudsak täckta av solpaneler. Hur samrådet bedrivits Plansamråd för aktuell detaljplan pågick under perioden 19 juli 31 augusti Information om samrådet skickades ut enligt sändlista till remissinstanser och berörda sakägare enligt fastighetsförteckningen. Samrådsförslaget visades i Tekniska Nämndhuset, i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning samt på stadsbyggnadskontorets hemsida, Annons om samråd och samrådsmöte publicerades i lokaltidningen Mitt i Hammarby tisdagen den 17 juli Samrådsmöte hölls måndag den 20 augusti, kl på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, Björkhagsplan 6 i Björkhagen där ca 50 personer närvarade. Framförda synpunkter under samrådsmöte Samrådsmötet hölls måndagen den 20 augusti kl 17:30-19:30 vid biblioteket i Björkhagen, Björkhagsplan 6. Mötet genomfördes som ett traditionellt samrådsmöte med en kort inledning om planprocessen och en föredragning av planförslaget.

3 SID 3 (31) De synpunkter som framfördes gällde bland annat: Önskemål om längre samrådstid Att planbeskrivningen inte var neutral och innehåller fel Att det borde redovisats bättre hur de föreslagna husens höjd förhåller sig till omgivnade bebyggelse Att illustrationerna borde ha tagit med delar av omgivande bebyggelse och till exempel redovisat den planerade miljöstationen och de nio markparkeringsplatserna. Att illustrationerna är otydliga i fråga om våningsantal och relation till omgivningen. Att planområdet består av mycket vacker och värdefull naturmark och inte borde bebyggas Att det är dålig framkomlighet på Finn Malmgrens väg med parkerade bilar på båda sidor och bara ett fritt körfält. Förslaget kan förvärra. Det är oroväckande om ambulanser och brandbilar får svårt att ta sig fram. Att förslaget borde innehålla fler parkeringsplatser Att det redan kompletterats med så mycket bebyggelse i området att trafiksituationen inte tål mer Att det behövs en samlad bild av vad som byggts och planeras genom ett program eller motsvarande Att det behövs en översyn av områdets behov av nya förskolor, både med avseende på förslaget och andra kompletteringar som genomförts eller planeras i stadsdelen. En idé är att souterränghusets bottenvåning skulle kunna användas för en förskola Att förslaget riskerar att försämra gångstråket från Hammarbyhöjden mot naturreservatet Att särskilt bostäderna i Hornlyktan 1 påverkas mycket negativt genom att ett av de nya husen skymmer utsikten mot naturen och att det ligger för nära, 9,5 meter Att husen borde läggas parallellt för att minska de negativa konsekvenserna, dels för Hornlyktan 1, dels för det särskilt vackra gångstråket till naturreservatet genom dalgången mellan förslaget och Hornlyktan 1. Att förslagets karaktär är främmande för den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljön, bland annat vad gäller husens volymer, höjd och träfasader Att genomförandet av bygget riskerar att medföra störningar och att behovet av sprängningar kan skada intilliggande hus Att kommunen borde ta ett större ansvar för att ålägga byggherren att genomföra projektet utan att omgivande bebyggelse skadas Att fastigheten Läslampan 1 har bergvärme och att åtminstone ett av borrhållen kan gå in i planområdet och påverkas av förslaget. Att det är olyckligt att kommunen först anlägger ett nytt, uppskattat elljusspår och sedan behöver göra om det bara ett par år senare pga förslaget. Det uppfattas som en brist i planeringen eller kommunikationen. Att planförslaget delvis blockerar en entrézon till naturreservatet I samband med mötet överlämnades en omfattande protestlista mot förslaget till stadsbyggnadskontorets representant. Listan har registrerats i ärendet.

4 SID 4 (31) Ämnesvisa synpunkter och stadsbyggnadskontorets ställningstaganden Nedan redovisas ämnesvis de synpunkter som inkom under samrådet. Stadsbyggnadskontorets kommentarer och ställningstagande redovisas i kursiv stil efter varje ämne. Allmänt om samrådet och planprocessen Stadsdelsnämnden anser, om den centrala staden ska växa ut i Hammarbyhöjden och Björkhagen, att det är av största vikt att en helhetsbedömning görs i en områdesplanering där det noga utreds var det kan vara lämpligt med ny bebyggelse och var naturen ska sparas. Förvaltningen anser att det varit bra om även denna detaljplan hade föregåtts av en områdesplanering. Några boende anser att planbeskrivningen är full av felaktigheter och att den verkar ha tillkommit nästan i panik. Att samrådet dessutom sker mitt i semestrarna ger intrycket att staden vill pressa igenom förslaget innan någon hinner reagera. - På flera ställen i planbeskrivningen karaktäriseras avslutningen på Finn Malmgrens väg som märkligt avskuren. På s.9 uppges den däremot sluta i en vändzon invid planområdets södra del, och även på s.11 används begreppet vändzon. Det finns en trottoar runt hela avslutningen av gatan, men inte en markerad vändzon. På s.7 omnämns platsen Hammarby torg. Det är förmodligen Finn Malmgrens plan som avses. - avståndet mellan planområdet och Björkhagens skola uppges vara ca 600 m. 450 m är en mer med verkligheten överensstämmande siffra. På samma sida uppges Malmövägen och Finn Malmgrens väg korsa varandra. Korrekt är att Ulricehamnsvägen utgår från Finn Malmgrens väg vid den närmaste förskolan. Malmövägen utgår, i sin tur, från Ulricehamnsvägen. - avståndet till Hammarby fotbollsplan uppges vara 150 meter. Korrekt är ca 350 meter. Dessa fakta som, genom att studera en karta, enkelt kan vederläggas ger en obehaglig känsla av att ännu fler, mer svårfångade felaktigheter kan finnas i planbeskrivningen. En boende anser att alla fastighetsägare i området ska få uttala sig, samt att samrådet bör göras om med kultur och stadsmuseum, polis, brandkår osv med en riktig genomgång. En boende skriver att han överklagar bygget vid Finn Malmgrens väg. Ett par boende anser, som innehavare av lott 18 i angränsande trädgårdsförening, att de är omedelbara grannar till nybyggnationen. De blev inte kontaktade som sakägare, vilket de anser strida mot likhetsprincipen då grannfastigheter på Finn Malmgrens väg och Karlsborgsvägen kontaktades. Dessutom anser man att förslaget till detaljplanen strider mot PBL Kap 8, 9 - en obebyggd tomt som ska bebyggas ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen.

5 Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Helhetsbedömning och områdesplanering Stadsbyggnadskontoret anser att områdesplanering för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen, som Skarpnäcks stadsdelsnämnd har tidigare påpekat i en skrivelse till stadsbyggnadsnämnden, är ett bra verktyg att långsiktigt ha en överblick över stadsdelarnas behov, brist och utveckling men samtidigt se till att översiktsplanens strategier sätts i praktiken och appliceras på stadsdelsnivå. Områdesplanering fungerar också som ett planeringsunderlag för kommande markanvisningar och detaljplaner i stadsdelarna. SAMRÅDSREDOGÖRELSE SID 5 (31) I Stockholms nya översiktsplan Promenadstaden Översiktsplan för Stockholm presenteras strategier för stadens utveckling. Planen pekar ut fyra stadsutvecklingsstrategier för ett tätare och mer sammankopplat Stockholm, med syfte att nå en hållbar tillväxt i strävan att nå stadens långsiktiga mål i Vision 2030 om en stad i världsklass. Strategierna består i att fortsätta att stärka centrala Stockholm, satsa på attraktiva tyngdpunkter och koppla samman stadens delar samt att främja en levande stadsmiljö i hela staden. Områdesplaneringen behöver därför utgå i första hand ifrån översiktsplanens strategier, områdets förutsättningar och en långsiktig utveckling på lokalnivå men också i förhållande till grannstadsdelarna. Stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen ligger inom det område som i översiktsplanen pekas ut som centrala stadens utvidgning. Översiktsplanens inriktning är att ta tillvara det centrala läget och planera för en tät, sammanhållen, mångsidig och levande stadsmiljö. Detta innebär att även småskaligt bostadsprojekt utifrån en helhetsbedömning kan med fördel främja vitalisering av stadsdelen utan att först se behovet av en övergripande helhetsplanering. Utifrån ovan nämnda har stadens förvaltningar tillsammans med Skarpnäcks stadsdelsnämnd påbörjat arbetet med ett program för dessa stadsdelar där även lämpligheten av tidigare markanvisade områden för bostäder samt pågående bostadsprojekt, värderats och bedömts. I denna bedömning har det inte framkommit sådana fakta som gör att aktuellt planområde är olämpligt för exploatering. Föreliggande detaljplan kan därför inte behöva invänta programarbetet utan projektet får drivas parallellt. Samrådstid och samrådskrets Enligt PBL ska, när förslag till detaljplan upprättas, sakägare och de boende liksom kommunala förvaltningar och statliga myndigheter beredas tillfälle till samråd. Däremot medger PBL inte om hur samråd ska gå till eller när det får ske och kommunen är inte skyldig att hålla samrådsmöten. Men för att nå en bredare allmänhet har även samrådsmöte hållits i Skarpnäcks stadsdelsförvaltningslokal med syftet att förbättra beslutsunderlaget och att ge möjlighet till insyn och påverkan även för de som inte bor i närheten av planområdet. Att samråd skedde mellan 19 juni och 31 augusti var inget avsiktligt val att välja sommartiden för att avgränsa omfattning av remissvaren eller tona ner protester från omgivningen. Det är inget specifikt fall utan i princip samråd får ske under alla årets månader dock med förlängd samrådstid under sommaren

6 SID 6 (31) vilket även skedde i föreliggande samråd. Dessutom bedöms att vid slutet av augusti är många redan tillbaka från sommarledigheten. Kontoret anser därför att de sex veckor som samrådet pågick är en tillräcklig lång tid, trots att det var semestertider för vissa. Redaktionella fel De av boende påpekade redaktionella felen, fel benämning m m kommer att ses över i det fortsatta planarbetet. Allmänt om förslaget och utvecklingen Stadsdelsnämnden anser att det är en gemensam angelägenhet för staden att få fram lämpliga tomter för förskolor och att detta är en förutsättning för att nya bostäder ska kunna uppföras. Nämnden har anmält intresse av en gruppbostad med 5-6 lägenheter inom projektet. Yimby pekar på möjligheten att koppla Björkhagen mot Sickla Centrum och Hammarby Sjöstad genom att bygga vidare med bland annat ett stråk som utgår från Finn Malmgrens väg. Det västra huset i planförslaget kan i framtiden utgöra ett hinder för en sådan koppling. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande En av frågorna som kommer att hanteras och få stor tyngd i det nypåbörjade programarbetet för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen är det förväntade behovet av skola och förskola i samband med utveckling av stadsdelarna. Kontoret finner därför ingen anledning att hantera förskolefrågan i denna detaljplan. Stadsdelsförvaltnings önskemål om ett antal gruppboende tillgodoses genom att sex serviceboende inrättas i det östra huset med tillgång till egen gård. Vad gäller Yimby s synpunkter avseende stadsdelens koppling mot Sickla Centrum och Hammarbysjöstad konstaterar kontoret att föreliggande detaljplan inte tar ställning till en sådan fråga utan den kommer att behandlas i programarbetet för Björkhagen-Hammarbyhöjden i en större utsträckning. Arkitektur och gestaltning Många boende anser att de planerade husen bryter mot normen i området avseende storlek med sina sex våningar (inklusive vinds- och suterrängvåning) och markant större bredd, jämfört med de befintliga smalhusens tre våningar. De planerade husens fasadmaterial anses också av många vara helt avvikande för området. Flera kringboende anser att sophuset bör integreras i den nya bebyggelsen och inte vara fristående. En boende anser att de planerade husen kommer alldeles för nära inpå Karlsborgsvägen 3, och undrar hur nära ett annat gulmärkt hus man får bygga och anlägga väg. De nya husen kommer att skugga och göra lägenheten mörkare vilket gör att den kommer att förlora i värde. Stadsdelsnämnden anser att ny bebyggelse här måste utformas med stor varsamhet. Nämnden anser också att placeringen av husen bör utredas vidare.

7 SID 7 (31) Framförallt det östra huset är placerat nära befintlig bebyggelse. Volymen på den nya bebyggelsen bör minskas. Trafikkontoret påpekar att det ingenstans finns redovisat hur man tänkt anpassa byggnaderna och förgårdsmarken till den omkringliggande markens topografi. Anmärkningsvärt är framför allt att inga bilder finns som visar byggnadernas anpassning till omkringliggande mark. Eftersom de föreslagna husen är högre än befintliga hus och omgivande träd kommer bebyggelsen också att påverka landskapsbilden på håll. Skönhetsrådet skriver att förslaget helt saknar förståelse för områdets karaktäristiska bebyggelsestruktur och den avgränsning som den befintliga bebyggelsen utgör i landskapet. Husens skala och utformning är helt främmande för platsen anser rådet, som avstyrker förslaget till detaljplan. Yimby ifrågasätter obehandlat trä som fasadmaterial eftersom detta efter ett par år är svårt att skilja från gråbetong, en effekt som inte verkar vara den eftersträvade. Några boende anser att det är felaktigt att Byggnaderna föreslås uppföras helt i trä. Bara fasaden ska utföras i trä. Vidare beskrivs befintlig bebyggelse felaktigt i planbeskrivningen. Byggnaderna är friliggande i tre till fyra våningar med genomgående lägenheter och ett djup på 8 till 10 meter. Djupet är 8,5 meter. Gällande detaljplan fastställer att hela området får bebyggas med tre våningar, och att vinden inte får användas. Detta anses vara felaktigt av de boende. Man menar också att förslaget framställs på ett vilseledande sätt. Plankartan utvisar fyra våningar plus vinds- och suterrängvåning. Att det handlar delvis om en nybyggnation av IV+2 skrivs ingenstans, och nämndes bara vid samrådet efter påpekande. Några boende vill även anmäla tjänstefel, eftersom tjänsteutlåtandet beskriver projektet på ett förminskande sätt vilket strider mot 1 kap 9 RF objektivitetsprincipen. Även illustrationer är vilseledande, visar inte nybyggnation i samband med grannbyggnader, miljöstation visas inte. Alla nybyggnationer måste visas och beskrivas på ett objektivt sätt. Det beskrivs inte heller, varken i text eller i bild, hur stark nybyggnationen avviker samt förvanskar funkisområdet. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Byggnadshöjd och våningsantal Kontoret instämmer i både remissinstansernas och boendes synpunkt att byggnadshöjden är en aning högre än de befintliga. De i stadsbilden tydligt exponerade sydgavlarna artikuleras av ett högt lutande pulpettak, orienterade i sydostlig riktning, som ämnas bekläs med solpfångare. Takens utformning och lutningen är ett medvetet gestaltningsgrepp framtagna ur ett optimalt solinfall. Det är dock framför allt takutformning och dess lutning som föranleder avvikelsen i höjd. Sedd från gatan är gavlarnas höjd är inte så drastiska och frapperande att det inte går hitta motsvarigheter bland de förhärskande gavelhöjderna i kringliggande bebyggelse.

8 SID 8 (31) Föreslagen bebyggelse inrymmer fyra fullvåningar och kontorets intention är att sträva efter att ge en objektiv bild av detta. Antalet våningar har därför redovisats utifrån bebyggelsens södra gavels möte med gatan samt från den mellanliggande bostadsgården. Det finns åtskilliga motsvarigheter i befintlig bebyggelse vars gavlar är nästan lika höga som de föreslagna. Kontoret konstaterar att platsens förutsättningar och topografi samt projektets miljöprofil motiverar byggnadshöjden. Den branta topografin medför att byggnadernas östra och västra fasader i förhållande till kringliggande mark, får olika höjder vilket med fördel möjliggör bostäder i souterrängvåning i det östra huset och garage i det västra. Man föredrar bostäder istället för en hög-, slät- och formlös sockelvåning vid byggnadens baksida. Stadsdelens topografi utgörs överlag av kuperad och terräng landskap. Detta medför att en överväldigande del av befintlig bebyggelse präglas av höga och relativt uttryckslösa sockelvåningar vid bebyggelsens backsida som annars lätt kan inrymma suterrängvåningar. Det tudelade taket utförs dels som pulpettak dels som takterrass. Pulpettaket lutar 22 grader och ämnas bekläs med solceller. Eftersom denna del av takets indragna högdel blir något högre, kan denna volym inrymma ett övre etageplan med tillgång till takterrass. I staden är det naturlandskapet och vegetationen som utgör siluetten där byggnaderna är underordnade naturlandskapets horisont. Framför allt är det trädkronorna som utgör silhuetten och husen når sällan över trädtoppsnivå. Dock på vissa ställen där landskapet är högt beläget reser sig byggnader över dalgången och är relativt exponerade. Platsen som föreslås exploateras utgörs av en höjdplatå i huvudsak av berg bevuxna med hällmarksskog. De nya husen som planeras på platsen kommer liksom viss befintlig bebyggelse att exponeras. De blir högre än omgivande träd då taken sticker upp över trädtopparna. Utformning och placering De föreslagna byggnadernas grundutformning utgår ifrån stadsdelens lamellhuskaraktär dock i modernare uttrycksform som stärker stadens

9 SID 9 (31) årsringar genom att bebyggelsen görs tydligt avläsbar i stadsbilden. Gavlarna delas upp och förskjutits något för att ge husen ett smalare uttryck. Takformen motiveras med projektets miljöprofil då den täcks med solceller. Takterrassen både ovanför garaget och vid de övre bostadsvåningarna är ett nytt och intressant inslag i den nybyggda miljön som kommer att uppskattas av boenden. Det var en medveten intention att genom val av fasadmaterial, placering och gestaltning knyta an bebyggelsen till naturen mer än befintlig bebyggelse. Planerad bebyggelse är belägen vid övergångsgränsen mellan tätbebyggelse och ett stort sammanhängande naturområde och dess placering på bergsplatån avviker tydligt från befintlig bebyggelsestruktur (ligger ej utmed gatorna) men samtidigt indikerar öppenhet mot friluftområdet. Husen placeras utmed nivåkurvurna i nord-sydlig riktning. Den del av bebyggelsen som ligger närmast befintlig byggnad är den östra byggnadens sydgavel dock ökas avståndet efter hand med fasadens utsträckning norrut. Det östra huset, som några boende anser ligga för nära befintlig byggnad och därmed leder till ökad insyn, har efter samrådet flyttats ett par meter norrut. Kontoret anser dessutom att där avståndet mellan befintlig och föreslagen byggnad är som minst är insynsproblematiken också liten. Bristande illustrationer Kontoret beklagar att ett par illustrationer inte har uppnått sitt syfte till att redovisa en fullständig vy och upplevelse från gatan. Nytt erforderligt och verklighetspräglat illustrationsmaterial ska därför tas fram och presenteras i kommande skede. Skugga Ett par boende är oroliga över att det östra huset kommer att skugga befintlig byggnad. Utifrån den solstudien som har gjorts kan kontoret konstatera att föreslagen bebyggelse överhuvudtaget ej kommer att påverka eller skugga befintliga bostäder. Fasadmaterial Fasaderna utförs i huvudsak med träpanel, som utseendemässigt kommer att smälta in bland träden och harmoniserar med naturen runtomkring. Volymernas uppbyggnad förtydligas genom träpanelernas kontrasterande utföranden, som kan bestå i skillnad i färg, textur eller annat. Träslag, färg, utförande och behandling utreds vidare under bygglovsskede. Kulturmiljö Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Stadsmuseet anser att ny bebyggelse på platsen är acceptabel ur kulturhistorisk synvinkel, eftersom det sker utanför och i förlängningen av det avgränsade området för den kulturhistoriskt utpekade bebyggelsen i Björkhagen. Stadsmuseet finner heller inte tillräckligt starka kulturhistoriska invändningar mot bebyggelsens planform, särskilda uttryck och placering.

10 Landskapsbild/ stadsbild Stadsmuseet menar att höjden och exploateringens omfattning av kulturmiljöskäl har en negativ inverkan på platsen. Framför allt bör hushöjderna minskas med hänsyn till områdets kulturhistoriska karaktär. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Synpunkt noterad men ej tillgodose. För kontorets ställningstagande se kommentarerna under Byggnadshöjd och våningsavtal ovan. SAMRÅDSREDOGÖRELSE SID 10 (31) Naturmiljö Många av de närboende som yttrat sig anser att de planerade husen tar värdefull naturmark i anspråk och täpper till entrén till Nackareservatet. Naturmarken används frekvent, året runt, av både närboende och tillresta personer som söker sig ut i naturen på det motions- och vandringsspår som utgår från entrén. Förskolebarn använder idag berget och platån, där husen avses stå, för kreativa lekar i en icke tillrättalagd och begränsande miljö. En boende ifrågasätter i sitt yttrande varför området inte ingår i Nackareservatet då det ligger i ett svagt avsnitt av den gröna kilen. Området borde införlivas i reservatet istället för att exploateras. En annan skriver att i praktiken kommer vi som bor i närheten att uppleva att det byggs i naturreservatet. Frågan ställs om staden kan tänka sig att idén om att bygga just där eller kommer insistera på att det inte är reservat just där. Miljö- och hälsoskyddsnämnden påtalar följande: Den naturmark som tas i anspråk kompenseras på lämpligt sätt. Gränsen till naturreservatet bör markeras på plankartan De rekommendationer som förs fram i WSP:s landskapsanalys för området bör följas. Miljöförvaltningen konsulteras i planeringen av ny dragning av motionsspår i reservatet. Trafikkontoret anser att den föreslagna bebyggelsen kommer att påverka entrén till reservatet så att den blir mindre tydlig och en stor risk finns att bergsplatån mellan husen kommer att upplevas mer som gårdsmark än som allmän naturmark. Platsens höga läge, de t stora nivåskillnaderna samt dess värde som entré till Nackareservatet gör den olämplig för bebyggelse om man inte vill få stor negativ påverkan på landskapsbild och rekreationsvärden. Stadsdelsnämnden anser att det är bra att en del av höjdplatån även fortsättningsvis kommer vara tillgänglig för alla. Det är också viktigt att entréerna till naturreservatet och motionsslingor utformas på ett bra och tydligt sätt. Naturskyddsföreningen anser att platsen är olämplig för exploatering och att en bättre plats bör kunna hittas i Hammarbyhöjden. Den föreslagna detaljplanen ligger i ett svagt avsnitt i Nacka-Värmdökilen. En ytterligare minskning av det gröna sambandets bredd bör undvikas för att bibehålla den Gröna kilens robusthet och funktion som spridningssamband. En grön kil rekommenderas av Rufs 2010 ha en minsta bredd på 500 m. Föreningen förordar att förtätning sker närmare T-banestationen i Hammarbyhöjden i korsningen Finn Malmgrens väg/ulricehamnsvägen.

11 SID 11 (31) Naturskyddsföreningen anser även att planen strider mot Stockholms stads Miljöprogram, delmål 4.2 Grön- och vattenområden som är särskilt attraktiva för rekreation ska stärkas och utvecklas, med hänvisning till det som står om rekreation. Med hänsyn till Stockholms stads ansvar för sina ekmiljöer, inslaget av medelålders ekar i det aktuella planområdet och närheten till Nackareservatet där naturvärdena är höga, anser föreningen att det finns skäl att anta att den föreslagna detaljplanen strider mot Miljöbalken. Vidare anser Naturskyddsföreningen att zonen mellan den nuvarande bebyggelsen och naturreservatsgränsen bör ses som en buffertzon till naturreservatet där skogen sköts med mindre restriktioner än i naturreservatet. Marken utgör en passande entré till Nackareservatet som börjar ca 50 m in från Karlsborgsvägen. Det framgår av planmaterialet att många använder skogen mellan Karlsborgsvägen och naturreservatet för närrekreation och som en grönskande entré till naturreservatet. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Stadsbyggnadskontoret instämmer i att platsen har rekreativa värden och utgör en väl fungerande entré till Nackareservatet. Husens placering i form av en solfjädersform, tillsammans med tydliga gångvägar in i reservatet gör att entrén till reservatet kommer att vara fortsatt tydlig. En stor del av platån förblir obebyggd och allmänt tillgänglig, t.ex. för stadsdelens barn. Området ingår i det ekologiska kärnområdet Nackareservatet som här har ett relativt svagt avsnitt. Planområdet tar dock mindre än 1 % av denna del av den regionala grönkilen och bredden minskar på en mycket kort sträcka från ca 620 m till ca 550 m. Genom att göra fastigheterna kring byggnaderna relativt små säkras mycket av naturmarken och träden. I avvägningen mot värdet av fler bostäder i lägen med god kollektivtrafik och cykelavstånd till en stor del av stadens arbetsmarknad och service bedömer kontoret att platsen, trots de rekreativa och ekologiska värdena, bör bebyggas. Det var också därför som området lämnades utanför naturreservatet. Vidare är det av stor vikt att tillgång till den kvarvarande platån ska tillvaratas samt känslan av intim parkmark motverkas. Detta var utgångspunkt för placering av husen. Tillgången har därför säkerställts genom en passage som leder direkt till platån och reservatet. Olägenheter för grannar De planerade husen, speciellt det östra, är placerade generande nära befintlig bebyggelse skriver en rad närboende. Detta kommer att leda till problem med bland annat insyn i befintlig bebyggelse. De planerade husens lägen kräver att omfattande sprängningar genomförs. Förslaget saknar en geologisk och byggteknisk utredning som omfattar hur befintlig bebyggelse påverkas av dessa sprängningar. Ett antal boende påpekar att Hammarbybacken under vissa perioder har snökanoner och belysning igång dygnet runt. Detta orsakar störningar i form av buller, snödimma och störande ljussken. Man menar att tillkommande bebyggelse kommer att vara mer utsatt än befintlig bebyggelse för dessa störningar på grund av dess placering och skala. Även Exploateringskontoret

12 efterlyser att eventuella störningar från vinterverksamheten vid Hammarby skidbacke bör utredas i det fortsatta planarbetet. SAMRÅDSREDOGÖRELSE SID 12 (31) Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Enligt 2 kap. 9 plan- och bygglagen (PBL), får byggnadens lokalisering, placering och utformning inte ske så att den avsedda användningen kan medföra betydande olägenheter för omgivningen i övrigt som innebär fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenhet på annat sätt. Ett genomförande av planförslaget innebär en visuell förändring av den specifika platsen, påverkan bedöms dock inte vara betydande. Kontorets bedömning utgår ifrån ett översiktligt ställningstagande om platsens lämplighet för bostäder. I detta ingår att beakta höjdplatåns tillgänglighet, värde och funktion, platsen som entré till reservatet, kulturlandskapet, motionsoch skidspår m m. Avseende planförslagets direkta påverkan på omgivningen har en riskanalys beträffande de geotekniska förhållandena med förslag till kontrollåtgärder gällande för sprängnings-, schaktning- samt packningsarbeten tagit fram. I riskanalysen definieras inga direkta olägenheter eller skador som kan uppstå på kringliggande bebyggelse utan det framläggs rekommendationer och ett antal förslag på åtgärder och tillvägagångssätt i syfte att undvika skada i befintlig bebyggelse. Vad riskanalysen innehållsmässigt antyder hänvisas därmed denna till planbeskrivningen under rubriken Risk och olägenheter för omgivningen. Det åligger exploatören att innan markarbetena påbörjas ska boende i kringområdet informeras om arbetena. Informationen bör innehålla hur länge mark- respektive byggnadsarbeten kommer att pågå, trafikstörningar, kommande kontrollinsatser m m. Frågan om risk för skador på omkringliggande bebyggelse är inte en detaljplanefråga. Det är exploatörens ansvar att anläggningsarbetena utförs på ett sådant vis att skador inte uppkommer på omkringliggande byggnader. För kommenterar kring placering av byggnaderna se rubriken Utformning och placering ovan. Vad gäller bullerproblematiken från vinterverksamheten vid Hammarby skidbacke har frågan utretts genom en bullerutredning. Utredningen visar att bullret från snökanonerna kan minskas betydligt om snökanonerna placeras i rätt riktning, dvs. inte mot bebyggelsen vid Finn Malmgrens Väg. Ny bebyggelse ska uppfylla riktlinjerna för buller. Kontoret bedömer för egen del att den negativa inverkan på omgivningen inte blir större än att den kan godtas i den storstadsmiljö som planområdet utgör en del av och att förslaget således inte medför någon betydande olägenhet i PBL:s mening. Gator och trafik Biltrafik Stadsdelsnämnden anser att trafiksituationen i planområdets närhet är problematisk redan idag. Någon form av reglering av gatuparkeringen är

13 nödvändig för att nå målet i stadens framkomlighetsstrategi om 15 % lediga platser. SAMRÅDSREDOGÖRELSE SID 13 (31) Många boende i närområdet skriver att det redan nu är en svår parkeringssituation och trångt på gatorna i området. De planerade husen kommer att generera ökad biltrafik på Finn Malmgrens väg, en gata som redan idag är svårframkomlig. En annan boende föreslår att det ordnas temporära parkeringsplatser under tiden den eventuella byggnationen sker. Vidare är risken stor att det blir oframkomligt för utryckningsfordon, sophämtning mm efter bygget. Det framhävs att parkeringstalet idag är ca 0,22, räknat från bortre korsningen Läckövägen/Finn Malmgrens väg och till slutet av den sistnämnda, inkluderande Karlsborgsvägen. Av de nya lägenheterna kommer 22 inte ha egen parkering, samtidigt som en del gatuparkering försvinner. De planerade husen föreslås ha ett parkeringstal på 0,64 till ca 61 hyresrätter, dvs. 39 lägenheter/bilar har garanterad parkeringsplats. Samtidigt begränsas dagens kantstensparkering i änden av Finn Malmgrens väg. Detta medför sammantaget att fler bilar ska konkurrera om färre parkeringsplatser, vilket kommer att ge en sämre trafiksituation än idag. Även trafikkontoret påpekar att gatunätet är hårt belastat av parkerade bilar och förordar ett p-tal på 1,0 enligt tidigare praxis. En boende anser att de nya parkeringsplatserna bör placeras på bergsplatån eller vändas i gatans riktning så att de inte stör de boende med ljus in i lägenheterna när det är mörkt. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande En trafikutredning har genomförts av WSP ( ) för att belysa trafikrelaterade frågor samt beskriva främst trafikkonsekvenser för omgivningen. Planbeskrivningen hänvisar till denna under rubriken Trafik och parkering. Trafikflödet förbi Finn Malmgrens Plan österut är enligt trafikmätningar gjorda 1999 ca 6250 fordon/dygn (Med en antagen trafikökning på 1% per år har trafikflödet en antagen uppräkning från denna trafikmätning.) Av detta trafikflöde går ca 5700 fordon/dygn på Ulricehamnsvägen och sedan Malmövägen som också är en del av genomfartstrafikens stråk. Resterande 550 fordon/dygn delas på idrottsplatsen, antagligen 50 fordon/dygn, och Finn Malmgrens väg österut, 500 fordon/dygn. Trafikflödet på Finn Malmgrens väg österut fördelar sig på de drygt 40 bostadshus som finns vid Finn Malmgrens väg, Mariestadsvägen, Läckövägen och Karlborgsvägen. Enligt trafikutredningen förväntas föreslagna bostäder alstra ca 170 bilresor/dygn (ca 2,8 bilrörelse/bostad) vilket innebär att vid korsningen Ulricehamnsvägen/Finn Malmgrens väg och österut ökas bilresor/dygn med ca 31 %, från 550 till 720 fordon/dygn. Det bedöms att, följd av planerad bebyggelse, ökar biltrafiken i en begränsad omfattning och antal bilresor kommer efter exploateringen att ligga på låga nivåer. Parkeringsbehov För att på ett betryggande sätt undersöka parkeringstal och parkeringsbehov för de nya bostäderna har man låtit Trivector Traffic utreda och beräkna

14 parkeringstal. Planbeskrivningen hänvisar till denna under rubriken Trafik och parkering. Sammantaget bedöms att med antagandet om en boendetäthet på 2,1 och en biltäthet på 237 personbilar per invånare föreslås ett parkeringstal på 0,6 parkeringsplatser per lägenhet för planerad bostadsbebyggelse. SAMRÅDSREDOGÖRELSE SID 14 (31) Ovanstående uppskattning av biltätheten i planområdet baseras på en studie om bilinnehav i förhållande till antal boende i området öster om korsningen Ulricehamnsvägen/Finn Malmgrens väg, dvs. boende vid Finn Malmgrens väg, Mariestadsvägen, Karlskronavägen och Läckövägen. Antalet boende i detta område var vid 2012 års början medan antalet registrerade bilar uppgick till 278. Detta ger en biltäthet på 237 personbilar per invånare, inklusive fordon registrerade på juridisk person. Teknisk försörjning Vattenförsörjning, spillvatten VA-anslutning kan ske till befintliga ledningar vi vändplanen för Finn Malmgrens väg. För vissa delar av byggnationen blir det aktuellt med pumpning av avloppet. Dagvatten Stockholm Vatten meddelar att dagvatten så långt möjligt ska tas om hand inom fastigheten eller omkringliggande grönytor. Den aktuella detaljplanen ligger inom ett område där dagvattenledning saknas. Av denna anledning är det av särskild vikt att minimera dagvattenflödet till den allmänna ledningen. Energiförsörjning Brf Läslampan 1 vill försäkra sig om att de får full ersättning för eventuella skador på den bergvärme som är anknuten till fastigheten. Två av fyra borrade hål ligger så till att de skulle kunna komma att påverkas av nybyggnationen. Dessa hål plus två ytterligare som går under fastigheten är borrade så nära varandra att det inte är möjligt att borra nytt om något av dem blir förstörda. Skadas något av borrhålen kommer de oskadade hålen att behöva förlängas så att den totala längden blir densamma vilket innebär en stor kostnad för föreningen. Föreningen kommer att genomföra flödesmätningar tillsammans med byggherren innan byggstart och efter att bygget slutförts för att säkerställa att flödet inte påverkas av byggnationen. Föreningen anser att byggherren bör stå för kostnaderna av dessa mätningar. Vid eventuella skador kommer föreningen att kräva full ersättning av byggherren för att återställa anläggningen till tidigare funktion. Föreningen anser även att Miljöförvaltningen bör uttala sig om nybyggnationen, då de är den myndighet som har beviljat tillstånd för befintliga borrhål. Räddningstjänst Storstockholms Brandförsvar meddelar en rad viktiga avstånd som gäller för utrymning och brandbekämpning; - Räddningstjänstens stegutrustning kan enbart nyttjas för utrymning av bostäder upp till högst 23 m höjd. Detta förutsätter också att det är

15 SID 15 (31) tillgängligt så att räddningsfordon kan ställas upp inom 9 m från fasaden. - Räddningsmaterial ska inte behöva förflyttas längre än maximalt 50 m från räddningsfordon till ytterdörr. Samma avstånd gäller för bärbar stege, som kan användas för utrymning, maximalt 11 m från mark. - Avstånd från släckbil till närmaste brandpost ska inte understiga 75 m. I detta skede ser SSBF inga ytterligare problem ur ett räddningsinsatsperspektiv med avseende på planområdets geografiska placering eller byggnationens art. En boende menar att förslaget inte tagit hänsyn till risker med brand och brandspridning eftersom det östra huset är placerat så nära befintlig bebyggelse. Avfallshantering Placeringen av miljöstugan kommer innebära att hämtning sker genom att sopbilen behöver backa runt hörnet för att kunna vända. Hämtning via backning skapar en tydlig konflikt ur trafiksäkerhetssynpunkt då det i backningsområdet kommer anläggas en ny promenadstig/väg in i naturområdet. Sträckningen bör därför flyttas närmre Hornlyktan 1 och dess västra kant, för att inte krocka med sopbilens backning. För att säkerställa hämtning bör parkeringsförbud införas för att se till att sopbilen kan komma till. Marken här får inte heller luta mer än 1:20 och ska vara hårdgjord. Många boende i närområdet anser att miljöhuset inte ska vara fristående utan istället integreras i den nya bebyggelsen. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Synpunkterna är noterade. Synpunkter av teknisk karaktär har vidarebefordrats till exploatören för kännedom. Kommentarer om dagvattenhanteringen hänvisas till genomförandebeskrivningen rubriken Dagvatten där finns en detaljerad redogörelse kring dagvattenhantering. I samrådsförslaget planerad miljöstation vid planområdets södra del vid korsningen utgår och ersätts med ett par nedgrävda sopkassuner på samma plats. Under resans gång har olika placeringar studerats inom området. Den föreslagna placeringen för nedgrävda sopkassuner är den som bäst möter krav om trafiksäkerhet och sopbilarnas trafikrörelser kombinerat med parametrar som närhet att lämna sitt avfall och promenadstigen. Här sker sophantering på ett smidigare sätt utan att sopbilen behöver köra in i kvarteret. Dock en liten backningsrörelse behöver ske vid korsningen. Befintligt motionsspår föreslås efter omläggningen, flyttas närmare befintlig byggnads västra gavel för att sedan mynna ut i Karlsborgsvägen vid korsningen där finns också sopkassuner. Eftersom sophämtning sker ett par gånger i veckan och ofta under dagens tidiga morgontimmar så bedöms inte att sophanteringen skulle på något sätt komma i konflikt med motionsspåret.

16 SID 16 (31) Ekologiskt hållbar stadsdel Föreliggande bostadsprojekt ska ses som en förebild när det gäller energihushållning och med särskilt fokus på elförbrukning. Nya tekniska och innovativa lösningar ska bidra till ett minskat energiuttag och med en väl genomtänkt strategi kan bostäderna i huvudsak göras självförsörjande på energi. Solfångare kan integreras i byggnadernas arkitektur och bli en synlig del i projektens miljöprofil. Hälsa och säkerhet Risk Många av de närboende som yttrat sig under samrådet uttrycker oro över vilka konsekvenser som uppstår i befintlig bebyggelse på grund av de sprängningar som krävas vid byggandet av de nya husen. Även Brf Hornlampetten tror att det kan finnas stora risker för att skador uppkommer på deras hus eftersom deras fastigheter ligger väldigt nära och husen är byggda på 1940-talet. En boende undrar vilka ersättningar de boende kommer att få pga. alla olägenheter, skador och merkostnader i samband med byggnationen. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Synpunkterna är noterade. För kontorets ställningstagande se kommentarerna under Olägenheter för grannar ovan. Stockholm växer I Vision 2030 etablerade Stockholms stad ambitionen att bli en storstad i världsklass, en stad som ska växa till en miljonstad Det innebär en befolknings ökning med cirka 20 procent från dagens befolkningsmängd. Stockholms kommun har en stark tillväxt på olika fronter, bl.a. bostadsbebyggelse genom att staden planerar att bygga cirka nya lägenheter fram till Detta ställer i sin tur krav på att staden behöver utvecklas till en mer tätbebyggd stad. I Stockholms Översiktsplan - Promenadstaden konstateras att en hög takt i bostadsbyggandet är en förutsättning för en långsiktigt hållbar tillväxt i Stockholm. De senaste årens utbyggnad har minskat bostadsbristen men det finns fortfarande stora behov av bostäder för hushåll med begränsad ekonomi och av bostäder i attraktiva lägen. Prognoserna över den framtida befolkningstillväxten innebär en fortsatt hög efterfrågan på bostäder. Stadsbyggnadskontorets sammanvägda ställningstagande Från de inkomna synpunkterna har intressekonflikter mellan behovet av nya bostäder samt exploaterings av höjdplatån, ökad biltrafik, parkeringsproblem och naturområdets fortsatta tillgänglighet kunnat identifieras. En stor del av frågeställningarna är också av den karaktären att de klarläggs under genomförandeskedet. Undantaget stadsmuseets och Naturskyddsförenings synpunkter finner stadsbyggnadskontoret att merparten av de regionala och kommunala remissinstanserna tillstyrker planförslaget. Länsstyrelsen har meddelat att man inte har något att erinra.

17 SID 17 (31) Med anledning av de synpunkter som framförts under samrådet kommer följande frågor att studeras vidare till nästa skede i planprocessen: Geoteknisk utredning (utreda markens beskaffenhet/grundundersökning) Bullerutredning Riskanalys beträffande geotekniska förhållanden Trafikutredning Behov av parkering och parkeringstal Nya illustrationer sophantering Stadsbyggnadskontoret bedömer att ovanstående innebär en lämplig avvägning mellan olika intressen. Nästa skede i planprocessen är granskningsskedet. Inkomna synpunkter Nedan redovisas en sammanfattning av inkomna synpunkter. För yttrandena i sin helhet hänvisas till planakten för projektet, dnr Planakten för ärendet finns tillgänglig i Tekniska Nämndhuset på Fleminggatan 4. Statliga och regionala myndigheter och förbund Länsstyrelsen Länsstyrelsen har för närvarande inget att tillföra planförslaget enligt 5 kap 14 PBL(2010:900). Länsstyrelsen delar bedömningen att planens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Storstockholms Brandförsvar Räddningstjänstens stegutrustning kan enbart nyttjas för utrymning av bostäder upp till högst 23 meters höjd (normalt ca 8 våningar). Detta förutsätter också att det är tillgängligt så att räddningsfordon kan ställas upp inom 9 meter från fasaden. Om detta inte uppfylls måste byggnaden projekteras för att säkerställa utrymningsmöjligheterna på annat sätt. Denna fråga hanteras i projekteringen men påpekas ändå här så att detta kan förmedlas till byggherren i ett tidigt skede om denne inte är medveten om detta. Räddningsmaterial ska inte behöva förflyttas längre än maximalt 50 meter från räddningsfordon till ytterdörr. Samma avstånd gäller för bärbar stege, som kan användas för utrymning, maximalt 11 meter från mark. Utifrån tillgängligt underlag i detta skede ser SSBF inga ytterligare problem med planerad etablering ur ett räddningsinsatsperspektiv med avseende på planområdets geografiska placering eller byggnationens art. Avståndet från släckbil till närmaste brandpost skall inte understiga 75 meter. SSBF bistår gärna SBK i en fortsatt planeringsprocess och om eventuella oklarheter råder utifrån ovanstående.

18 SID 18 (31) Kommunala nämnder, bolag och förvaltningar Skarpnäcks stadsdelsnämnd I Promenadstaden - Översiktsplan för Stockholm återfinns planområdet som en del av den centrala stadens utveckling med planering för en sammanhållen, tätare, mer mångsidig och levande stadsmiljö. Ska den centrala staden växa ut i Hammarbyhöjden och Björkhagen anser nämnden att det är av största vikt att en helhetsbedömning görs i en områdesplanering, där det noga utreds var det kan vara lämpligt med ny bebyggelse och var naturen ska sparas. Stadsbyggnadsnämnden beslutade , i enlighet med en skrivelse från stadsdelsnämnden, att en områdesplanering ska genomföras. Nämnden anser att det är viktigt att arbetet med en områdesplanering får hög prioritet. Nämnden anser att det varit bra om även denna detaljplan hade föregåtts av en områdesplanering. Planområdet består av vacker naturmark med hällar och träd. Platsen används ofta för lek och rekreation. Gränsen till Nackareservatet går i direkt anslutning till planområdet och viktiga entréer till naturområdet ligger inom det föreslagna planområdet. Förvaltningen är medveten om stadens stora behov av nya bostäder och att liknande platser som denna prövas runt om i staden. Det är bra att en del av höjdplatån även fortsättningsvis kommer vara tillgänglig för alla. Det är också viktigt att entréerna till naturreservatet och motionsslingor utformas på ett bra och tydligt sätt. Ny bebyggelse här måste utformas med stor varsamhet. Nämnden anser att placeringen av husen bör utredas vidare. Framförallt det östra huset är placerat nära befintlig bebyggelse. Nämnden anser också att volymen på den nya bebyggelsen bör minskas, genom t.ex. att ett våningsplan tas bort. Ett tillskott på större lägenheter med hiss och i det här fallet hyresrätter är positivt och främjar mångfalden av olika bostadstyper i området. När det gäller trafiksituationen i planområdets närhet så är den problematisk redan idag. Parkerade bilar gör gatorna så trånga att möten inte är möjliga. Nybyggnation på parkeringsytor, växande befolkning och det faktum att gatorna används som gratis infartsparkering förstärker problemen. Någon form av reglering av gatuparkeringen är nödvändig för att nå målet i stadens Framkomlighetsstrategi om 15 % lediga platser. Om det byggs 61 lägenheter i Björkhagen förmodar nämnden att ett flertal barnfamiljer flyttar in. Nämnden har svårigheter att finna lämpliga ytor att uppföra förskolor på i den norra delen av stadsdelsområdet, både vad avser tillfälliga lösningar och för nya permanenta förskolor. Nämnden anser att det är en gemensam angelägenhet för staden att få fram lämpliga tomter för förskolor och att detta är en förutsättning för att nya bostäder ska kunna uppföras. Nämnden har anmält intresse av en gruppbostad med 5-6 lägenheter inom projektet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår att följande beaktas i fortsatt planarbete: Den naturmark som tas i anspråk kompenseras på lämpligt sätt. Gränsen till naturreservatet bör markeras på plankartan De rekommendationer som förs fram i WSP:s landskapsanalys för området bör följas.

19 Miljöförvaltningen konsulteras i planeringen av ny dragning av motionsspår i reservatet. SAMRÅDSREDOGÖRELSE SID 19 (31) Trafikkontoret Trafik Då ett antal parkeringsplatser försvinner samtidigt som endast 39 av 61 hushåll får ordnad parkeringsplats i projektet riskerar man att de boende inte kan parkera i närheten av sin bostad eftersom gatunätet i dagsläget är hårt belastat av parkerade bilar och inte rymmer fler. Kontoret menar därför att p-talet 0,64 inte är tillräckligt utan förordar 1,0 enligt tidigare praxis. Avfall I och med den planerade placeringen av miljöstugan kommer det innebära att hämtning sker genom att sopbilen behöver backa runt hörnet för att kunna vända. Hämtning via backning skapar en tydlig konflikt ur trafiksäkerhetssynpunkt då det i backningsområdet kommer anläggas en ny promenadstig/väg in i naturområdet. Sträckning bör därför flyttas närmre Hornlyktan 1 och dess västra kant. På så sätt krockar inte skogsvägen med sopbilens backning, vilket är särskilt viktigt då det i området rör sig mycket folk. För att säkerställa hämtning bör också parkeringsförbud förläggas på de områden, ex bredvid miljöstugan för att se till att sopbilen kan komma till. Lutningen från sopbilens angöringsplats till miljöstugan får inte överstiga 1:20. Markbeläggningen ska även vara plan och hårdgjord. Stadsmiljö Förutom att området har ett högt lokalt rekreationsvärde ligger det i direkt anslutning till Nackareservatet till vilket det utgör en tydlig och inbjudande entré. Den föreslagna bebyggelsen kommer att påverka entrén till reservatet så att den blir mindre tydlig och en stor risk finns att bergsplatån mellan husen kommer att upplevas mer som gårdsmark än som allmän naturmark. Eftersom de föreslagna husen är högre än befintliga hus och omgivande träd kommer bebyggelsen också att påverka landskapsbilden på håll. Enligt planbeskrivningen är byggnaderna försiktigt placerade i terrängen, följer markens topografi och blir som en portik till reservatet. Noteras bör då att man för att komma till naturmarken norr om planområdet måste passera en garagenedfart och parkeringar med backande bilar på ömse sidor om ett mycket smalt x- markerat område. Ingenstans finns redovisat hur man tänkt anpassa byggnaderna och förgårdsmarken till den omkringliggande markens topografi. Anmärkningsvärt är framför allt att inga bilder finns som visar byggnadernas anpassning till omkringliggande mark från norr, nordost och väster då det är här de största nivåskillnaderna finns. Garagevåning/sockel på det västra huset kommer att bli ända uppemot sex meter hög och väl synlig. Platsens höga, väl synliga läge, de mycket stora nivåskillnaderna och dess värde som entré till Nackareservatet gör den olämplig för bebyggelse om man inte vill få stor negativ påverkan på landskapsbild och rekreationsvärden. Exploateringskontoret Kontoret är positivt till att fler bostäder byggs i området och tillstyrker förslaget till detaljplan. Eventuella störningar från vinterverksamheten vid Hammarby skidbacke bör utredas i det fortsatta planarbetet.

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR 2011-02007 SID 1 (12) 2013-07-25

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR 2011-02007 SID 1 (12) 2013-07-25 STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (12) 2013-07-25 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

Förslag till detaljplan för del av Hammarbyhöjden 1:1vid kv. Hornlyktan i stadsdelen Björkhagen, Dp

Förslag till detaljplan för del av Hammarbyhöjden 1:1vid kv. Hornlyktan i stadsdelen Björkhagen, Dp SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) DNR:1.5.3.-384/12 2012-09-03 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-09-27 Förslag till detaljplan för

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp Innehåll

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Sida 1 (5) Tfn 08-508 27 352 2015-05-26 Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp 2013-19078 Innehåll Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Ugglemossen 40 m.m. i stadsdelen Mälarhöjden, Dp Innehåll

Samrådsredogörelse Detaljplan för Ugglemossen 40 m.m. i stadsdelen Mälarhöjden, Dp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Plan, ledningen Tony Andersson Sida 1 (6) Tfn 08-508 27 318 2016-04-25 Samrådsredogörelse Detaljplan för Ugglemossen 40 m.m. i stadsdelen Mälarhöjden, Dp 2013-19235

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-23 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-11-26 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (10)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (10) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2011-05-26 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Hammarby Höjden 1:1 intill kvarteret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 och Snöfallet 2 m.fl. vid kv. Kölden i stadsdelen Björkhagen

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 och Snöfallet 2 m.fl. vid kv. Kölden i stadsdelen Björkhagen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-08-27 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-09-20 1:1 och Snöfallet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( )

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( ) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-10-30 Handläggare Till Arne Fredlund Stadsbyggnadsnämnden Telefon 08-508 28 230 Antagande av förslag till detaljplan för del av Lillsjönäs 4 mm i stadsdelen

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen 6 m.fl. i stadsdelen Hässelby Villastad (gruppboende)

Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen 6 m.fl. i stadsdelen Hässelby Villastad (gruppboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-14 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-01-26 Handläggare Hilda Petersson Telefon 08-508 27 268 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-24 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80

Läs mer

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp Stadsbyggnadskontoret Dnr 2012-14378 Planavdelningen 2015-03-04 Maria Pettersson Sida 1 (6) Telefon 08-508 26 662 Programsamråd Enligt sändlista Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen -54 Sida 1 (8) 2015-10-05 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad (9 radhus)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad (9 radhus) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (6) 2013-03-21 Handläggare: Helena Persson Tfn 08-508 27 237 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren.

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Eleonore Albenius 2016-01-11 PBN 2013-002906. Normalt planförfarande Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-09-29 Handläggare Tara Nezhadi Telefon 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-02-04 Handläggare Johan Filipsson Telefon 08-508 27 252 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-03-14 Handläggare: Johan Filipsson Tfn 08-50827252 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Pälskappan 4 i stadsdelen Fruängen, Dp Innehåll

Samrådsredogörelse Detaljplan för Pälskappan 4 i stadsdelen Fruängen, Dp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Planavdelningen Annika Lindgren Sida 1 (8) Tfn 08-508 273 51 2016-08-19 Samrådsredogörelse Detaljplan för Pälskappan 4 i stadsdelen Fruängen, Dp 2014-07651 Innehåll

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-03-06 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till ändring av detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till ändring av detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-22 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till ändring av detaljplan för fastigheten

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Duggregnet m.m. i stadsdelen Björkhagen, S-Dp

Detaljplan för del av kv. Duggregnet m.m. i stadsdelen Björkhagen, S-Dp SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) DNR: 1.5.3.-18/11 2011-02-02 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-02-10 Detaljplan för del av kv. Duggregnet m.m. i

Läs mer

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2016-10-31 Handläggare Maria Pettersson Telefon 08-508 26 662 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Snödroppen

Läs mer

Utställningsutlåtande Detaljplan för Modet 1 i stadsdelen Bagarmossen i Stockholm Dp

Utställningsutlåtande Detaljplan för Modet 1 i stadsdelen Bagarmossen i Stockholm Dp STADSBYGGNADSKONTORET UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Maria Sahlstrand SID 1 (6) Tfn 08-508 274 82 2012-110-26 Utställningsutlåtande Detaljplan för Modet 1 i stadsdelen Bagarmossen i Stockholm Dp

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Sjökalven 17 i stadsdelen Östermalm, Dp Innehåll. Stadsbyggnadskontoret

Samrådsredogörelse Detaljplan för Sjökalven 17 i stadsdelen Östermalm, Dp Innehåll. Stadsbyggnadskontoret Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Planavdelningen Maria Borup Sida 1 (7) Tfn 08-508 27 353 2016-02-12 Samrådsredogörelse Detaljplan för Sjökalven 17 i stadsdelen Östermalm, Dp 2014-04024 Innehåll

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Julpsalmen 4 i stadsdelen Liseberg (140 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Julpsalmen 4 i stadsdelen Liseberg (140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (11) 2014-05-16 Handläggare Sebastian Wahlström Klampfl Telefon 08-508 27 246 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-07-10 Handläggare Andreas Björklund Telefon 08-50827581 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo 5 m.fl. i stadsdelen Stureby (ca 50 lägenheter, totalt ca 100 lägenheter)

Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo 5 m.fl. i stadsdelen Stureby (ca 50 lägenheter, totalt ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-12-12 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 27 322 Till Stadsbyggnadsnämnden Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för Julpsalmen 4 i stadsdelen Liseberg i Stockholm Dp

Granskningsutlåtande Detaljplan för Julpsalmen 4 i stadsdelen Liseberg i Stockholm Dp STADSBYGGNADSKONTORET UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE/GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Sebastian Wahlström Klampfl SID 1 (5) Tfn 08-508 27 246 2014-09-30 Granskningsutlåtande Detaljplan för Julpsalmen 4 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för Filmen 1 i stadsdelen Bandhagen i Stockholm Dp

Granskningsutlåtande Detaljplan för Filmen 1 i stadsdelen Bandhagen i Stockholm Dp Stadsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Plan, ledningen Abdallah Azam Sida 1 (6) Telefon 08-508 275 84 2016-08-09 Granskningsutlåtande Detaljplan för Filmen 1 i stadsdelen Bandhagen i Stockholm Dp 2014-20638

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2018-02-09 Handläggare Amr Balah Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm Dp Innehåll

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm Dp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Planavdelningen Andrew Blank Sida 1 (10) Telefon +46 (0)8-508 27 226 2017-09-22 Granskningsutlåtande Detaljplan för Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-09-27 Handläggare: Lina Gregersdotter Tfn 08-50827110 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Tempelriddarorden 10 i stadsdelen Bredäng (180 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Tempelriddarorden 10 i stadsdelen Bredäng (180 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-09-16 Handläggare: Per Anders Olsson Tfn 08-508 27 293 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Tempelriddarorden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer