Reseberättelse Indian Institute of Technology Delhi. vt Shahan Lilja

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse Indian Institute of Technology Delhi. vt 2007. Shahan Lilja"

Transkript

1 Reseberättelse Indian Institute of Technology Delhi vt 2007 Shahan Lilja

2 Vårterminen 2007 tillbringade jag som utbytesstudent vid Indian Institute of Technology i Delhi (IITD). Detta är min reseberättelse. Jag kom till New Delhi den 24:e december. Det var första gången i mitt liv som jag inte tillbringade julafton med min familj. Lite tråkigt, men jag slapp i alla fall handla julklappar. Jag hatar att handla julklappar. Innan jag åkte hade jag mest fått höra negativa saker om Indien. Det var något i stil med det luktade bajs överallt, eller jag fick direkt magsjuka och gick ner10 kilo den första månaden. Dessa anmärkningar är inte utan viss merit. Faktum är att de stämmer på pricken. Visst Indien har en annan bakterieflora osv, men låt oss vara ärliga: Indien är ett mycket skitigare land än Sverige. Man får räkna med att sprutlackera toaletten emellanåt. Trots detta kan jag inte tänka mig ett bättre land för utbytesstudier. Man får se och uppleva saker man inte skulle göra någon annanstans Undervisningen håller en mycket hög standard Det är ett av få utvecklingsländer där all undervisning sker på engelska Få länder är så spännande och lätta att resa runt i Är man bara beredd att ge upp vissa bekvämligheter får man mycket i utbyte. Om skolan Det finns runt tolv (plus minus tre) IIT i Indien. De är Indiens mest kända universitet som det också är svårast att komma in på. Varje år tar ca en kvarts miljon studenter ett inträdesprov som enbart är för IIT. Alla får en ranking från nummer 1 och uppåt. Runt topp 1% kommer in. På Computer Science Department, där jag var inskriven, hade typ alla ett rankingnummer under 200. Och de gillar att snacka om det. Intressant är den industri som vuxit upp i Indien kring IIT. Överallt på gatorna finns reklam om kurser för att klara inträdesprovet, speciella IIT-böcker och IIT-veckomagasin. Det är ingen tvekan om att naturvetenskap, och särskilt IT, står högt i kurs i Indien. Om campus Campuset är ett avlångt område med två portar i båda ändarna. Alla studenter bor i så kallade hostel. Tjejerna har sina hostel på ena änden av campus och killarna på andra. Området är som designat för att maximera avståndet mellan könen, vilket ibland kan vara lite tråkigt (särskilt efter några månader). På campus kan man spela de flesta sporter och det finns ett gym i varje hostel. Allt är gratis. Jag spelade en hel del tennis. Det är inga problem att låna racket och bollar och det går att spela när man vill på dygnet. De har ständigt turneringar mellan hostel, något de tar mycket seriöst. Som utländsk student är man mycket populär och har man bara gått på ett svenskt lekis platsar man i alla skollagen (utom cricket). Indier är bra på många saker, men sport är inte en av dem. Om boendet Första rummet jag fick hade krossade fönsterrutor, en egen näringskedja etcetera. Man får vara ganska hård och ställa krav för att det ska hända något. Efter hårt arbete såg mitt rum ut som på bilden på nedan.

3 Bredbandsuppkoppling, eller rättare sagt bredbandsuppkoppling, fanns på rummen vilket jag tycker är riktigt bra med tanke på Indiens infrastruktur. Dessvärre gick det långsamt och man var isolerad från omvärlden av en överaggressiv brandvägg. På hela taget tycker jag boendet var OK. Vissa grejer skulle man kunna klaga på, men man får tänka på att skolan bjöd på all ackomodation och allt käk under 6 månader. Detta kom som en överaskning för mig. De hade definitivt ingen skyldighet att göra det och jag uppfattade det somen trevlig gest. Om studierna Det finns två typer av studenter på IIT, de som studerar mycket hårt och de som gör så lite som möjligt. Gemensamt för båda grupper är att de studerade mycket hårt innan de kom in på IIT. Jag hade ingen aning om hur väl jag skulle klara mig. Klart är att lärare på IIT underskattar utländska studenter. Exempel: Jag ville läsa två kurser på den högsta nivån (en som hette Robotics and Autonomous system och en annan som hette Agent Technology). Min handledare avrådde mig starkt och sade att jag skulle ha stora svårigheter. Jag valde dem lite på prov och de visade sig inte vara svårare än övriga kurser. Överlag så är inte studierna så mycket svårare på IIT än på KTH. Det finns dock många skillnader jämfört med KTH. Lägsta gränsen för att klara godkänt är högre. På KTH krävs mycket mindre om man bara vill bli godkänd. För att få högre betyg krävs ungefär lika mycket. Man har mycket mindre tid på tentorna. Här gäller det att vara snabb. Inte direkt någon nackdel eftersom det är lika för alla men det finns en sak jag inte gillar med det: man slösar en hel del tid på att memorera onödiga saker. Studenterna är mycket mer motiverade på IIT. Man hittar ingen som inte riktigt vet vad de vill göra efter plugget. Lärarna är grymmare på sina områden (typ kända forskare) men oftast sämre pedagogiskt. Detta var i alla fall fallet i fyra av de fem kurser jag läste. Lärarna är strängare. Vi snackar typ Sverige på 30-talet, minus agan. Studenterna fuskar mycket mer på IIT. Under varje tenta ser man alltid några som skickar lappar och viskar. På KTH har jag aldrig sett eller ens hört talas om att några har fuskat (även om det säkert förekommer). Jag lägger inte in någon värdering i det, men det är anmärkningsvärt att de vågar då straffen är ganska hårda. Studentlitteratur är extremt billigt om man har kronor power. Böcker kostar max kr. Dessutom har man kraftiga rabatter som IIT-student.

4 Jag valde 5 kurser vilka sammanlagt motsvarar 30 ECTS poäng. Robotics and Automation Roligaste kursen. Vi gick igenom mycket på kort tid. Det ingick tre tentor och två projektuppgifter. Jag gjorde projekten tillsammans med en kille som hade robotik som största passion i livet. Jag lärde mig mycket från honom. Agent Technology En kurs som skulle vara på avancerad nivå men var mycket enkel. Läraren var från industrin och jag hade lite svårt att höra vad han sade på grund av hans dialekt, vilket pinsamt uppdagades på en lektion. Introduction to Database Systems Läraren i denna kurs var en riktig karaktär (korsa Woody Allen med Bilbo). Han var under 150 cm lång men kompenserade med en stor personlighet. Han började kursen med att varna för den bok han själv var författare till. Analysis and Design of Algorithms Jag blev förvånad över hur svår denna kurs var. Jag var skakad. Kan inte ens klaga på läraren, som faktiskt var riktigt bra. Examinationen bestod i två mindre tentamen (1 timme) och en större tentamen (2 timmar). I princip skulle man designa 5-6 algoritmer på en timme. Jag hann inte mer än tänka och sen skriva några rader på varje. Jag lade ner allt krut sista veckan på denna kurs. Solid State Physics Skitkurs jag läste för att den är obligatorisk inom mitt program på KTH (teknisk fysik). Läraren var någon form av kändis inom området, men var lite småtråkig. Om festandet Åker man på utbytesstudier för att festa är inte Indien det bästa landet att åka till. Och Delhi är inte den största feststaden i Indien. Det sagt, så finns det ändå en hel del ställen att välja på. I moderna delen av Delhi finns inneklubbar som tar mer inträde än klubbar i Sverige. Många hotell har nattklubbar som är öppna fram till morgonen. Det är mycket svårt för vanliga indier att komma in på dessa typer av ställen. Det visar sig dock att ett västerländskt utseende är populärt bland dörrvakterna. Här skäms man inte över att diskriminera. Jag har blivit positivt särbehandlad så att det räcker för en livstid. Visste inte ens att jag hade ett västerländskt utseende. Blir svårt att ha mage att klaga nästa gång man inte kommer in på något skithak på Stureplan. Vi var få utbytesstudenter på IIT, runt tio stycken. Detta hade den positiva effekten att vi fick en stark sammanhållning. Det blev många lördagskvällar på The Rhythm, den närmaste baren som i princip byggde sin affärsidé på oss. Det var föbjudet att konsumera eller ens ha alkohol i de studentrum där vi bodde; en regel som inte alltid togs helt bokstavligt (särskilt inte efter att vi lyckades komma över ett kylskåp). Personligen har jag svårt att förstå mångaav de disciplinregler som fanns, men tycker ändå man ska respektera dem till den grad att man är diskret. Det var som att vi utbytesstudenter hade ett oskrivet avtal med warden för vårt hostel. Han hade liksom glimten i ögat.

5 Om kulturen Jag låtsas inte att jag är någon expert på Indisk kultur efter 6 månader. Jag lade dock märke till några saker, vissa bra andra ruttna. Indier är framförallt mycket gästvänliga. En indisk kille bjöd med mig på en resa till Agra (där Taj Mahall finns) typ precis efter att jag träffat honom. Det var bra för mig som ännu inte kände någon och det hade varit tråkigt att fira nyår ensam. Hans kompisar behandlade mig direkt som en i gruppen och jag kände mig välkommen på ett sätt som man inte gör i Sverige. Avståndet mellan människor känns ofta liksom mindre. Det jag fann mest konstigt är interaktionen mellan män och kvinnor. Exempelvis får killar inte besöka tjejernas boende på campus. Det spelar ingen roll om man är broder eller pappa till tjejen. En sak jag tyckte var orättvis är att tjejer inte får gå ut efter kl 22 (23 om de hade labbarbete), men killar har inget motsvarande utegångsförbud. Om att resa runt Det bästa med Indien är att det finns så många olika saker att se. Även städer som geografiskt ligger mycket nära varandra har ofta helt olika karaktär. Det är svårt att tänka sig ett mer spännande land att resa runt i. Särskilt runt Delhi finns många sevärda ställen, allt på en dagsutflykts avstånd. Jag gjorde i genomsnitt två helgutflykter per månad. Ibland innebar det att man missade några lektioner på fredagen och måndagen. När vi hade lov kunde man åka ut på lite längre resor. Gemenskapen bland utländska studenter var mycket god och snacket gick alltid inför helgerna vart man skulle åka. En sak som också gör resande enkelt är att det är så billigt. Man kan i princip åka tvärs över Indien hyfsat bekvämt för 500 rupee (mindre än 85 kr). Boende kostar ofta 150 rupee per natt (i Delhi är det dyrare). Det är mindre än 30 kr. Ofta är man dessutom flera som delar på ett rum.

6 Åker man norrut kan man gå på trekking och river rafting. Några timmar åt sydväst och man kommer till en öken. Några timmar åt sydöst och man kan se Taj Mahall. Efter att sommarlovet började 10 maj, gav jag mig ut och reste fram till mitten av juli. Värt att tillägga är att det ofta är mycket billigt att flyga från Indien. Till exempel reste jag till Thailand för motsvarande 700 kr. Om ekonomi Ekonomiskt är det naturligtvis mycket fördelaktigt för européer i Indien. Även för fattiga europeiska studenter. Till detta kommer att jag inte betalade något för mitt boende, fick mat tre gånger per dag gratis och dessutom ett stipendium från IIT på runt 1000 kr per månad. Lägger man dessutom till CSN-pengar har man det ganska gott ställt. Indien är tyvärr ett land där klasskillnaderna är ganska stora. Vissa indiska studenter är mycket fattiga. De köper i princip inget utöver maten de får på campus. De kanske har en tia (i kronor) per dag i fickpengar eller så. Andra är stormrika och går på lyxrestauranger och dylikt. Positivt är dock att dessa två grupper verkligen möts i IIT. De umgås och pluggar tillsammans. Frågan är om detsamma kan sägas om till exempel handelshögskolan i Stockholm. Det är som om faktumet att de är IITians, som det heter, väger tyngre och blir någon sorts identitet. Om att åka eller inte åka Jag är verkligen nöjd över att jag valde att åka till Indien för utbytesstudier. Det låter corny, men man upplever en hel del nytt och får perspektiv på saker och ting. Jag ser tillbaka på det som den roligaste tiden i mitt liv och jag har fått vänner för livet. Vad gäller studierna tycker jag att de håller hög nivå. Det finns många och intressanta kurser att välja på. Man får dock vara beredd på att lägga ner en hel del arbete. Indien är inte att rekommendera om man åker iväg enbart för att festa. Det sämsta med indien är att vissa enkla saker kan ta en hel dag. Jag har säkert spenderat mer tid i olika meningslösa köer under mina 6 månader i Indien än under hela mitt liv i Sverige. Få saker går på automatik. Glöm konsumentmakt. Glöm att få prata med någon ansvarig. Orkar man ta detta med en klackspark och kanske en och annan släng av magsjuka får man mycket tillbaka. Om jag orkar svara på några frågor till dig som funderar på att åka till Indien Absolut, det skulle vara mitt genuina nöje.

Reseberättelser från Ht 2014. Falmouth University, England Ajou, Korea. Universidad Regiomontana, Mexico. Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP)

Reseberättelser från Ht 2014. Falmouth University, England Ajou, Korea. Universidad Regiomontana, Mexico. Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP) Reseberättelser från Ht 2014 Universidad Regiomontana, Mexico Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP) Ewha Womans University, Sydkorea University of New Brunswick, Kanada University of the Western

Läs mer

Reseberättelse KAIST, Korea HT11 och VT12

Reseberättelse KAIST, Korea HT11 och VT12 Reseberättelse KAIST, Korea HT11 och VT12 Under mitt fjärde läsår på Teknisk Fysik åkte jag på utlandsstudier till KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) i Sydkorea. Jag valde att åka

Läs mer

Att studera utomlands. Utbytesstudenter berättar om sina erfarenheter. Apotekarprogrammet

Att studera utomlands. Utbytesstudenter berättar om sina erfarenheter. Apotekarprogrammet Att studera utomlands Utbytesstudenter berättar om sina erfarenheter Apotekarprogrammet Innehållsförteckning Asien...3 Kina...3 Nanjing Medcial University...3 Europa...5 Spanien...5 Madrid, Universidad

Läs mer

Reserapport utbytesstudier Porto VT 2013

Reserapport utbytesstudier Porto VT 2013 Karin, Läkarprogrammet Termin 9 Reserapport utbytesstudier Porto VT 2013 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Universidade do Porto, Porto,

Läs mer

Reseberättelse EPFL Lausanne HT-13

Reseberättelse EPFL Lausanne HT-13 Reseberättelse EPFL Lausanne HT-13 Martin Hedengren CINEK-10 Precis hemkommen från en, i det stora hela, fantastisk utbytestermin på Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, ska jag nu återge min bild

Läs mer

Reseberättelse - Ecole Centrale Paris 2007-2008 Andreas Hörnell, F-05

Reseberättelse - Ecole Centrale Paris 2007-2008 Andreas Hörnell, F-05 2007-2008 Andreas Hörnell, F-05 Jag har det senaste året genomfört mitt första av två års dubbeldiplomstudier på Ecole Centrale, och tänkte här berätta lite om hur jag har upplevt det hela. Jag inser att

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Reseberättelse från University of Alberta, Edmonton, Kanada ht 2004

Reseberättelse från University of Alberta, Edmonton, Kanada ht 2004 Reseberättelse från University of Alberta, Edmonton, Kanada ht 2004 I slutet på augusti 2004 åkte jag till Edmonton i Kanada för att tillbringa en termin som utbytesstudent vid University of Alberta (U

Läs mer

Frida SSK Salford England våren 2012 Reserapport

Frida SSK Salford England våren 2012 Reserapport Frida SSK Salford England våren 2012 Reserapport Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet, termin 5 Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Salford, Salford, England. Staden

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Sommarkurs vid Fudan University en reseberättelse

Sommarkurs vid Fudan University en reseberättelse Sommarkurs vid Fudan University en reseberättelse Agnes Jäderberg, Psykologprogrammet, agnes.jaderberg@hotmail.com 076-556 79 74 1 Inledning I juli 2012 åkte jag till Shanghai för att delta i kursen Introduction

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete?

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete? 1 Mars 2013 Erik Dahlbergsgymnasiet Studiebesök på LIU Följ med oss till Linköpings Universitet sida 21-23 Tipsen för den bästa studentendagen Högskoleprovet Hur fungerar det? sida 5-6 Svårt att komma

Läs mer

Chinese University of Hong Kong hösten 2011. Hej!

Chinese University of Hong Kong hösten 2011. Hej! Chinese University of Hong Kong hösten 2011 Hej! Jag har varit på utbyte på Chinese University of Hong Kong (CUHK) under höstterminen 2011. Det var med stor spänning jag landade på flygplatsen i Hongkong

Läs mer

Singapore. Inför utbytesterminen. Aktiviteter för utbytesstudenter

Singapore. Inför utbytesterminen. Aktiviteter för utbytesstudenter Singapore Att åka utomlands var enligt alla de som åkt tidigare det bästa de gjort i sina liv. Vi båda tyckte nog att riktigt så bra kan det väl ändå inte vara? Så här i efterhand håller vi helt klart

Läs mer

Fick med lite flyt ett rum med fönster mot havet och denna utsikt!

Fick med lite flyt ett rum med fönster mot havet och denna utsikt! Mitt namn är Elias Ranhagen och under vårterminen 2014 var jag på utbyte på Hong Kong University of Science and Technology (HKUST). Det var under mitt sista år på min ekonomiutbildning med företagsekonomisk

Läs mer

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Den 8 december besökte politiker från Västra Götalandsregionen Kunskapskällan och deltog tillsammans med kommunpolitiker i de påverkanstorg som regionen och

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

6 studenter hösten 1997

6 studenter hösten 1997 6 studenter hösten 1997 deras liv, upplevelser av studierna och förhoppningar inför framtiden av Karin Agélii Studenterna i Sverige StudS Arbetsrapport nr 4 Högskoleverket 1998 StudS (Studenterna i Sverige)

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Xàà Å àx Åxw wxà yütçá~t áàtwxç fàütáuéâüz

Xàà Å àx Åxw wxà yütçá~t áàtwxç fàütáuéâüz Xàà Å àx Åxw wxà yütçá~t áàtwxç fàütáuéâüz Ska jag, ska jag inte? Nej, nu läser jag min valfria termin här i Stockholm. Ingen utbytestermin. Ångest. Jag ångrade mig strax efter mitt beslut om att inte

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Reseberättelse Delft HT2009

Reseberättelse Delft HT2009 Inledning Hej alla, mitt namn är Jan Wrzosek. Denna reseberättelse handlar om mina utlandstudier på tekniska universitetet i Delft (TU Delft), Nederländerna hösten 2009. Ett par ord om mig: Jag började

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer