Reseberättelse Indian Institute of Technology Delhi. vt Shahan Lilja

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse Indian Institute of Technology Delhi. vt 2007. Shahan Lilja"

Transkript

1 Reseberättelse Indian Institute of Technology Delhi vt 2007 Shahan Lilja

2 Vårterminen 2007 tillbringade jag som utbytesstudent vid Indian Institute of Technology i Delhi (IITD). Detta är min reseberättelse. Jag kom till New Delhi den 24:e december. Det var första gången i mitt liv som jag inte tillbringade julafton med min familj. Lite tråkigt, men jag slapp i alla fall handla julklappar. Jag hatar att handla julklappar. Innan jag åkte hade jag mest fått höra negativa saker om Indien. Det var något i stil med det luktade bajs överallt, eller jag fick direkt magsjuka och gick ner10 kilo den första månaden. Dessa anmärkningar är inte utan viss merit. Faktum är att de stämmer på pricken. Visst Indien har en annan bakterieflora osv, men låt oss vara ärliga: Indien är ett mycket skitigare land än Sverige. Man får räkna med att sprutlackera toaletten emellanåt. Trots detta kan jag inte tänka mig ett bättre land för utbytesstudier. Man får se och uppleva saker man inte skulle göra någon annanstans Undervisningen håller en mycket hög standard Det är ett av få utvecklingsländer där all undervisning sker på engelska Få länder är så spännande och lätta att resa runt i Är man bara beredd att ge upp vissa bekvämligheter får man mycket i utbyte. Om skolan Det finns runt tolv (plus minus tre) IIT i Indien. De är Indiens mest kända universitet som det också är svårast att komma in på. Varje år tar ca en kvarts miljon studenter ett inträdesprov som enbart är för IIT. Alla får en ranking från nummer 1 och uppåt. Runt topp 1% kommer in. På Computer Science Department, där jag var inskriven, hade typ alla ett rankingnummer under 200. Och de gillar att snacka om det. Intressant är den industri som vuxit upp i Indien kring IIT. Överallt på gatorna finns reklam om kurser för att klara inträdesprovet, speciella IIT-böcker och IIT-veckomagasin. Det är ingen tvekan om att naturvetenskap, och särskilt IT, står högt i kurs i Indien. Om campus Campuset är ett avlångt område med två portar i båda ändarna. Alla studenter bor i så kallade hostel. Tjejerna har sina hostel på ena änden av campus och killarna på andra. Området är som designat för att maximera avståndet mellan könen, vilket ibland kan vara lite tråkigt (särskilt efter några månader). På campus kan man spela de flesta sporter och det finns ett gym i varje hostel. Allt är gratis. Jag spelade en hel del tennis. Det är inga problem att låna racket och bollar och det går att spela när man vill på dygnet. De har ständigt turneringar mellan hostel, något de tar mycket seriöst. Som utländsk student är man mycket populär och har man bara gått på ett svenskt lekis platsar man i alla skollagen (utom cricket). Indier är bra på många saker, men sport är inte en av dem. Om boendet Första rummet jag fick hade krossade fönsterrutor, en egen näringskedja etcetera. Man får vara ganska hård och ställa krav för att det ska hända något. Efter hårt arbete såg mitt rum ut som på bilden på nedan.

3 Bredbandsuppkoppling, eller rättare sagt bredbandsuppkoppling, fanns på rummen vilket jag tycker är riktigt bra med tanke på Indiens infrastruktur. Dessvärre gick det långsamt och man var isolerad från omvärlden av en överaggressiv brandvägg. På hela taget tycker jag boendet var OK. Vissa grejer skulle man kunna klaga på, men man får tänka på att skolan bjöd på all ackomodation och allt käk under 6 månader. Detta kom som en överaskning för mig. De hade definitivt ingen skyldighet att göra det och jag uppfattade det somen trevlig gest. Om studierna Det finns två typer av studenter på IIT, de som studerar mycket hårt och de som gör så lite som möjligt. Gemensamt för båda grupper är att de studerade mycket hårt innan de kom in på IIT. Jag hade ingen aning om hur väl jag skulle klara mig. Klart är att lärare på IIT underskattar utländska studenter. Exempel: Jag ville läsa två kurser på den högsta nivån (en som hette Robotics and Autonomous system och en annan som hette Agent Technology). Min handledare avrådde mig starkt och sade att jag skulle ha stora svårigheter. Jag valde dem lite på prov och de visade sig inte vara svårare än övriga kurser. Överlag så är inte studierna så mycket svårare på IIT än på KTH. Det finns dock många skillnader jämfört med KTH. Lägsta gränsen för att klara godkänt är högre. På KTH krävs mycket mindre om man bara vill bli godkänd. För att få högre betyg krävs ungefär lika mycket. Man har mycket mindre tid på tentorna. Här gäller det att vara snabb. Inte direkt någon nackdel eftersom det är lika för alla men det finns en sak jag inte gillar med det: man slösar en hel del tid på att memorera onödiga saker. Studenterna är mycket mer motiverade på IIT. Man hittar ingen som inte riktigt vet vad de vill göra efter plugget. Lärarna är grymmare på sina områden (typ kända forskare) men oftast sämre pedagogiskt. Detta var i alla fall fallet i fyra av de fem kurser jag läste. Lärarna är strängare. Vi snackar typ Sverige på 30-talet, minus agan. Studenterna fuskar mycket mer på IIT. Under varje tenta ser man alltid några som skickar lappar och viskar. På KTH har jag aldrig sett eller ens hört talas om att några har fuskat (även om det säkert förekommer). Jag lägger inte in någon värdering i det, men det är anmärkningsvärt att de vågar då straffen är ganska hårda. Studentlitteratur är extremt billigt om man har kronor power. Böcker kostar max kr. Dessutom har man kraftiga rabatter som IIT-student.

4 Jag valde 5 kurser vilka sammanlagt motsvarar 30 ECTS poäng. Robotics and Automation Roligaste kursen. Vi gick igenom mycket på kort tid. Det ingick tre tentor och två projektuppgifter. Jag gjorde projekten tillsammans med en kille som hade robotik som största passion i livet. Jag lärde mig mycket från honom. Agent Technology En kurs som skulle vara på avancerad nivå men var mycket enkel. Läraren var från industrin och jag hade lite svårt att höra vad han sade på grund av hans dialekt, vilket pinsamt uppdagades på en lektion. Introduction to Database Systems Läraren i denna kurs var en riktig karaktär (korsa Woody Allen med Bilbo). Han var under 150 cm lång men kompenserade med en stor personlighet. Han började kursen med att varna för den bok han själv var författare till. Analysis and Design of Algorithms Jag blev förvånad över hur svår denna kurs var. Jag var skakad. Kan inte ens klaga på läraren, som faktiskt var riktigt bra. Examinationen bestod i två mindre tentamen (1 timme) och en större tentamen (2 timmar). I princip skulle man designa 5-6 algoritmer på en timme. Jag hann inte mer än tänka och sen skriva några rader på varje. Jag lade ner allt krut sista veckan på denna kurs. Solid State Physics Skitkurs jag läste för att den är obligatorisk inom mitt program på KTH (teknisk fysik). Läraren var någon form av kändis inom området, men var lite småtråkig. Om festandet Åker man på utbytesstudier för att festa är inte Indien det bästa landet att åka till. Och Delhi är inte den största feststaden i Indien. Det sagt, så finns det ändå en hel del ställen att välja på. I moderna delen av Delhi finns inneklubbar som tar mer inträde än klubbar i Sverige. Många hotell har nattklubbar som är öppna fram till morgonen. Det är mycket svårt för vanliga indier att komma in på dessa typer av ställen. Det visar sig dock att ett västerländskt utseende är populärt bland dörrvakterna. Här skäms man inte över att diskriminera. Jag har blivit positivt särbehandlad så att det räcker för en livstid. Visste inte ens att jag hade ett västerländskt utseende. Blir svårt att ha mage att klaga nästa gång man inte kommer in på något skithak på Stureplan. Vi var få utbytesstudenter på IIT, runt tio stycken. Detta hade den positiva effekten att vi fick en stark sammanhållning. Det blev många lördagskvällar på The Rhythm, den närmaste baren som i princip byggde sin affärsidé på oss. Det var föbjudet att konsumera eller ens ha alkohol i de studentrum där vi bodde; en regel som inte alltid togs helt bokstavligt (särskilt inte efter att vi lyckades komma över ett kylskåp). Personligen har jag svårt att förstå mångaav de disciplinregler som fanns, men tycker ändå man ska respektera dem till den grad att man är diskret. Det var som att vi utbytesstudenter hade ett oskrivet avtal med warden för vårt hostel. Han hade liksom glimten i ögat.

5 Om kulturen Jag låtsas inte att jag är någon expert på Indisk kultur efter 6 månader. Jag lade dock märke till några saker, vissa bra andra ruttna. Indier är framförallt mycket gästvänliga. En indisk kille bjöd med mig på en resa till Agra (där Taj Mahall finns) typ precis efter att jag träffat honom. Det var bra för mig som ännu inte kände någon och det hade varit tråkigt att fira nyår ensam. Hans kompisar behandlade mig direkt som en i gruppen och jag kände mig välkommen på ett sätt som man inte gör i Sverige. Avståndet mellan människor känns ofta liksom mindre. Det jag fann mest konstigt är interaktionen mellan män och kvinnor. Exempelvis får killar inte besöka tjejernas boende på campus. Det spelar ingen roll om man är broder eller pappa till tjejen. En sak jag tyckte var orättvis är att tjejer inte får gå ut efter kl 22 (23 om de hade labbarbete), men killar har inget motsvarande utegångsförbud. Om att resa runt Det bästa med Indien är att det finns så många olika saker att se. Även städer som geografiskt ligger mycket nära varandra har ofta helt olika karaktär. Det är svårt att tänka sig ett mer spännande land att resa runt i. Särskilt runt Delhi finns många sevärda ställen, allt på en dagsutflykts avstånd. Jag gjorde i genomsnitt två helgutflykter per månad. Ibland innebar det att man missade några lektioner på fredagen och måndagen. När vi hade lov kunde man åka ut på lite längre resor. Gemenskapen bland utländska studenter var mycket god och snacket gick alltid inför helgerna vart man skulle åka. En sak som också gör resande enkelt är att det är så billigt. Man kan i princip åka tvärs över Indien hyfsat bekvämt för 500 rupee (mindre än 85 kr). Boende kostar ofta 150 rupee per natt (i Delhi är det dyrare). Det är mindre än 30 kr. Ofta är man dessutom flera som delar på ett rum.

6 Åker man norrut kan man gå på trekking och river rafting. Några timmar åt sydväst och man kommer till en öken. Några timmar åt sydöst och man kan se Taj Mahall. Efter att sommarlovet började 10 maj, gav jag mig ut och reste fram till mitten av juli. Värt att tillägga är att det ofta är mycket billigt att flyga från Indien. Till exempel reste jag till Thailand för motsvarande 700 kr. Om ekonomi Ekonomiskt är det naturligtvis mycket fördelaktigt för européer i Indien. Även för fattiga europeiska studenter. Till detta kommer att jag inte betalade något för mitt boende, fick mat tre gånger per dag gratis och dessutom ett stipendium från IIT på runt 1000 kr per månad. Lägger man dessutom till CSN-pengar har man det ganska gott ställt. Indien är tyvärr ett land där klasskillnaderna är ganska stora. Vissa indiska studenter är mycket fattiga. De köper i princip inget utöver maten de får på campus. De kanske har en tia (i kronor) per dag i fickpengar eller så. Andra är stormrika och går på lyxrestauranger och dylikt. Positivt är dock att dessa två grupper verkligen möts i IIT. De umgås och pluggar tillsammans. Frågan är om detsamma kan sägas om till exempel handelshögskolan i Stockholm. Det är som om faktumet att de är IITians, som det heter, väger tyngre och blir någon sorts identitet. Om att åka eller inte åka Jag är verkligen nöjd över att jag valde att åka till Indien för utbytesstudier. Det låter corny, men man upplever en hel del nytt och får perspektiv på saker och ting. Jag ser tillbaka på det som den roligaste tiden i mitt liv och jag har fått vänner för livet. Vad gäller studierna tycker jag att de håller hög nivå. Det finns många och intressanta kurser att välja på. Man får dock vara beredd på att lägga ner en hel del arbete. Indien är inte att rekommendera om man åker iväg enbart för att festa. Det sämsta med indien är att vissa enkla saker kan ta en hel dag. Jag har säkert spenderat mer tid i olika meningslösa köer under mina 6 månader i Indien än under hela mitt liv i Sverige. Få saker går på automatik. Glöm konsumentmakt. Glöm att få prata med någon ansvarig. Orkar man ta detta med en klackspark och kanske en och annan släng av magsjuka får man mycket tillbaka. Om jag orkar svara på några frågor till dig som funderar på att åka till Indien Absolut, det skulle vara mitt genuina nöje. shahanlilja@gmail.com

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Utbytet i University of Surrey

Utbytet i University of Surrey Utbytet i University of Surrey Elisa Vaskikari Kemiteknik, Åbo Akademi, Åbo, Finland Biosciences, University of Surrey, Guildford, UK 02/2014-06/2014 Erasmus utbytesprogram Jag var på utbyte i University

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Aalto universitet Utbytesstudier, läsåret 14 15 Helsingfors (/Esbo), Finland. Petriina Piuhola 3 juli 2015 petriina@kth.se

Aalto universitet Utbytesstudier, läsåret 14 15 Helsingfors (/Esbo), Finland. Petriina Piuhola 3 juli 2015 petriina@kth.se Aalto universitet Utbytesstudier, läsåret 14 15 Helsingfors (/Esbo), Finland Petriina Piuhola 3 juli 2015 petriina@kth.se Innehåll 1. Inför resan 2. Ankomst 3. Boende 4. Resande 5. Studier 6. Fritid 7.

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra. Partneruniversitet: Freie Universtität HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att jag kände att jag behövde en ny utmaning, både socialt men även på juristutbildningen. Vilka kurser läste du och

Läs mer

Prag-hjärtat av Europa

Prag-hjärtat av Europa Prag-hjärtat av Europa Att ha fått chansen att tillbringa 3,5 mån Prag har varit härligt. Jag är supernöjd med mitt val av stad och att tog chansen att åka iväg. Prag erbjöd mig ett liv av en blandning

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Utbyte till ETH Zürich

Utbyte till ETH Zürich RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich, Swiss Federal Institute of Technology Utbildningsprogram Industriell Ekonomi HT2017 Utbyte till ETH Zürich Innan avresa Jag sökte

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecca Ahlstrand VT 2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore Business School Utbildningsprogram ilead Det finns inga ord som jag rättvist kan

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

Tentamen IE1204 Digital design

Tentamen IE1204 Digital design Tentamen IE1204 Digital design Underkända tentander orsak? 2014 januari, TIDAB, TKOMK och TIEDB Anders Sjögren, as@kth.se, KTH ICT, 2014-01-31 Underlaget bygger på en icke anonym enkät till de studenter

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY MELBOURNE, AUSTRALIEN RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY BYGGTEKNIK & DESIGN, KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Martin Gustafsson Magnusson HÖSTEN 2015 Egna tankar Att söka till utbytesstudier var det bästa beslutet

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Djuprämmen water camp ungdom SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1 B. Sällan 3 2,9 C. Ibland 4 3,8 D. Oftast 35 33,3 E. Alltid

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi. Reserapport efter utbytesstudier 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Crete, Heraklion, Grekland 3. Vilken termin åkte du och

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Anläggnings- och apparatteknik

Anläggnings- och apparatteknik Anläggnings- och apparatteknik Inlämnade svar : 0 8 Innehåll: Rökgaser e int riktigt min grej... Bra kurs. Föreläsarna: Westerlund är bland de båsta föreläsarna på KTF. Förklarar på ett sätt som gör att

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Mitt utbytesår i Berlin har varit helt fantastiskt. När jag precis slutat gymnasiet var jag en vecka på semester i Berlin och kände direkt att här vill jag bo!.

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Tre månader i Modena

Tre månader i Modena Tre månader i Modena Jag läser sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitetet i Linköping och jag har spenderat 12 veckor i italienska Modena. Universitetet där heter Università degli studi di Modena e

Läs mer

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad Reseberä ttelse Singäpore HT 2014 Tomas Selvad Contents Innan resa... 3 Söka kurser... 3 Övriga förberedelser... 3 Boende... 3 Betalning av hyra och räkning... 4... 3 Skolan... 4 Terminen... 4 Kurserna...

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 Lavaux, Schweiz. Staden Jag har spenderat vårterminen under första året på min masterutbildning på EPFL i Lausanne, Schweiz. Lausanne är

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

68 ifyllda utvärderingar. 9 ej ifyllda utvärderingar då de var reserver som ej var med på insparken.

68 ifyllda utvärderingar. 9 ej ifyllda utvärderingar då de var reserver som ej var med på insparken. Insparksutvärdering 2012 Skara studentkår SSK 68 ifyllda utvärderingar. 9 ej ifyllda utvärderingar då de var reserver som ej var med på insparken. Hur upplevde du insparken? (1 väldigt dålig 5 väldigt

Läs mer

Reseberättelse, Hugo Bergström

Reseberättelse, Hugo Bergström Reseberättelse, Hugo Bergström Mitt namn är Hugo Bergström och jag studerade under HT17 på Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Jag läste under terminen 15hp FEK C med inriktning på Management and Control

Läs mer

Technische Universiteit Eindhoven (TUE), Nederländerna (läsåret 2011-12) Reseberättelse av Sebastian Brieger

Technische Universiteit Eindhoven (TUE), Nederländerna (läsåret 2011-12) Reseberättelse av Sebastian Brieger Technische Universiteit Eindhoven (TUE), Nederländerna (läsåret 2011-12) Reseberättelse av Sebastian Brieger Bakgrund När jag valde att åka till Nederländerna för mitt utbyte, studerade jag tredje året

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

HKUST. att någon blir sur.

HKUST. att någon blir sur. UTBYTE Min utbytestermin har varit magisk. Jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Det är en fantastisk möjlighet att få pröva på något helt nytt i några månader, och en chans du ska ta. Det är

Läs mer

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Sofia Bergström, E-10 20 februari 2014 Jag läser civilingenjörsutbildning i elektroteknik, och spenderade vårterminen mitt tredje

Läs mer

Jag vet inte i vilken ända jag ska börja och hur jag ska återberätta mitt fantastiska utbyte på några ynka sidor, hade behövts en hel bok!

Jag vet inte i vilken ända jag ska börja och hur jag ska återberätta mitt fantastiska utbyte på några ynka sidor, hade behövts en hel bok! Min reseberättelse Namn: Josefina Sonnerup Skola: Art et Métiers Paris Tech(Paris, Frankrike) Program: KIMP-DM(Knowledge Integration in Mechanical Production- Design and Manufacturing) Program på KTH:

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien

Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien Erasmus-utbyte på Universität Wien vårterminen 2013 Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien Tanken om att åka på utbyte hade jag haft redan när jag började studera på Kostvetarprogrammet i Uppsala. Men

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Université Aix-Marseille År/termin som du var på utbyte: VT 19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Unga killar om alkoholkonsumtion, öl och inköpskanaler

Unga killar om alkoholkonsumtion, öl och inköpskanaler Unga killar om alkoholkonsumtion, öl och inköpskanaler - Fokusgrupper om förändringar i konsumtionsvanor och inköpsvanor Maria Melin Stockholm i juni 2004 Metod och urval Kvalitativ metod Två gruppdiskussioner

Läs mer

University of New South Wales i Sydney. En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12

University of New South Wales i Sydney. En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12 University of New South Wales i Sydney En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12 Val av utbytesland och universitet Ända sedan jag börjar mina studier på KTH har jag varit säker på att jag vill studera

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Förberedelser inför utbytesstudierna Jag gick Samhällsbyggnad och hade valt inriktningen Naturresursteknik. Tanken på att plugga utomlands

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Madeleine, SSK-student, Linköpings Universitet, Norrköping Jag heter Madeleine och jag läser sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping.

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP)

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att jag tycker om att resa och träffa

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Varför valde du att studera utomlands? Framförallt för att utmana mig själv flytta till en helt ny stad helt ensam och skaffa

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Ellen SG Salford England våren 2012. Reserapport efter utbytesstudier vid Salford University

Ellen SG Salford England våren 2012. Reserapport efter utbytesstudier vid Salford University Vilket program läser du på? Ellen SG Salford England våren 2012 Reserapport efter utbytesstudier vid Salford University Jag läser sista terminen på sjukgymnastutbildningen, alltså termin 6. Vilket universitet,

Läs mer

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Sebastian Olsson, seo@kth.se, Datateknik Höstterminen 2014 Sammanfattning Höstterminen i femman tillbringade jag på det koreanska universitetet KAIST som utbytesstudent.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Vilket program och årskurs läser du? Respondenter: 5. Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082

Vilket program och årskurs läser du? Respondenter: 5. Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082 Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082 Vilket program och årskurs läser du? Valfritt ekonomprogram år 3 Valfritt ekonomiskt programårslurs 3 valfritt ekonomiskt program

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Ansvarig lärare: Andréa Mannberg 1. Deskriptiv statistik Descriptive Statistics N Min Max Mean Std. Deviation Vilket betyg vill du ge kursen som helhet?

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium 1 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och Material...3 Resultat...4 Diskussion...12 Slutsats...14 Källförteckning...15 Processrapport...16 2 Bakgrund Hur

Läs mer