Studiehäfte om sömn, kost, hälsa, motion och träning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiehäfte om sömn, kost, hälsa, motion och träning"

Transkript

1 Studiehäfte om sömn, kost, hälsa, motion och träning

2 Sömnbehovet varierar, men det är inga stora variationer. För en tonåring är den optimala sömntiden mellan 9-10 timmar. Dock kan det finnas variationer, men det är ytterst få individer som är skapta till att sova mer eller mindre än denna tid. Tvärtom kan det ge obehagliga följder om man sover mer eller mindre än denna tid. När kroppen skall återhämta sig efter sjukdom eller hårda träningspass kan sömnbehovet öka. Sömnbehovet minskar även med åldern. En vuxen människa klarar sig på 7-8 timmars sömn. Sömn När vi sover återhämtar sig kroppen och flera hälsofrämjande processer pågår under den tid sömnen pågår. Det är en komplicerad process kroppen skall genomgå och därför behövs denna tid för att stärka kroppens olika delar t.ex. För en vuxen infaller ett sömnfönster mellan då melatoninhalten är som högst i kroppen. För en tonåring blir det ca 1h tidigare. Under denna tid är det enklast att falla i sömn. Missar man detta sömnfönster stiger energinivåerna i kroppen och man känner sig pigg tills nästa sömnfönster infaller vid En annan fördel med att somna innan är att flera av kroppens viktigaste processer pågår mellan Bland annat bidrar sömnhormonen melatonin till att neutralisera vissa cancerframkallande ämnen. I början av natten befinner man sig mer i de djupa sömnfaserna, till skillnad mot på morgonen när vi befinner oss i de lätta sömnfaserna. Mängden och kvalitén på den djupa sömnen påverkar kroppens återhämtning. Det är även under den djupa sömnfasen som musklerna får en chans att återhämta sig. Under den djupa sömnfasen ger sig kroppen på de stresshormoner som kan påverka kroppen negativt. Utan sömn ligger dessa hormoner kvar i kroppen och bidrar till en sämre hälsa. En fas av vår sömn kallas REMsömn, också kallad drömfasen. Det är i denna fas vi drömmer när vi sover. Ögonen rör sig mycket snabbt och vi är mycket lättväckta. Hjärnans aktivitet skiljer sig inte mycket från när vi är vakna. När det börjar bli dags för att somna ökar sömnhormonet melatonin i kroppen samtidigt som kroppens övriga resurser går på sparlåga. Det är melatoninet som gör att man lätt slumrar till framför teven på kvällarna. Melatoninet styrs även av dygnets timmar. När det är mörkt har vi en större del av det i kroppen och tvärtom när det blir ljust. Då minskar melatoninen i kroppen. Sover man längre än den rekommenderade tiden riskerar man att enklare drabbas av humörsvängningar, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer. Sover man däremot för lite riskerar man att få en överbelastning på kroppen och hjärnan, man blir mer känslig mot infektioner samt rubbningar på ämnesomsättningen.

3 Kost och hälsa Maten har stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Ohälsosamma matvanor och ett stillasittande liv bidrar till att vi blir sjuka och dör för tidigt, i Sverige liksom i övriga världen. Behovet av energi varierar från person till person. Det som påverkar hur mycket energi du behöver är främst den fysiska aktiviteten, men även ålder, kön, arv, kroppsstorlek och klimat har betydelse. Om du vill prestera bra inom idrott är det viktigt att du är i energibalans, dvs att du äter lika mycket som du gör av med under ett dygn. Får du inte den energi du behöver presterar du sämre. Det är huvudsakligen kolhydrat och fett som utnyttjas som bränsle vid muskelarbete. Protein svarar i första hand för uppbyggnad av celler, men ger energi när de andra energikällorna täcker ditt behov. Vitaminer och mineralämnen ger ingen energi, men behövs för att energiomsättningen ska fungera. Muskeln använder olika lagrade energikällor till olika typer av träning och tävling. Vilken energikälla som används påverkas av följande faktorer: o o o o o Hur vältränad du är. Vilken typ av aktivitet du gör. Hur lång tid aktiviteten pågår. Träningens intensitet. Om du äter under aktiviteten. För att prestera bra, oavsett om det är i skolan eller på träning, måste du få i dig tillräckligt av alla näringsämnen.

4 Kolhydrater Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse, socker och kostfiber. Kolhydrater finns i gryn, potatis, pasta, ris, bröd, frukt och grönsaker alltså i vanlig basmat. Kolhydrater lagras i våra muskler och i levern, men förråden är begränsade och måste fyllas på dagligen. Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Hjärnan kan endast använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen. Protein Protein är viktigt för dig som tränar. Det är kroppens främsta byggmaterial, vilket betyder att dina muskler till stor del består av protein. Eftersom protein har livsviktiga funktioner i kroppen bör det tillföras dagligen. Äter du varierad mat får du i regel i dig tillräckligt. Fisk, kött, mjölk, ägg och ost är den mest proteinrika maten. Grönsaker och spannmålsprodukter innehåller också protein. Fett Många tror att fett bara är något onödigt ont som gör att man blir tjock, men så är det inte. Fett har många betydelsefulla funktioner. Det är bl a i maten som du får i dig livsnödvändiga fettsyror och fettlösliga vitaminer. Det mesta av fettet du äter använder din kropp som energi. Det fett som kroppen inte använder direkt lagras som fettväv (kroppsfett). Fettväven fungerar som ett extra energiförråd, och skyddar även dina inre organ från att ta skada. Vitaminer Vitaminer ger ingen energi, men har många nödvändiga funktioner i din kropp. De ser till att maten omsätts till energi och hjälper dig att hålla dig frisk. Vitaminer motverkar infektioner, stärker tänderna och behövs bl a för att blodet ska kunna koagulera.

5 Vi är skapta för att röra på oss, om vi inte motionerar så förfaller inte bara våra muskler utan även skelettet brys ner. Skelettet uppfattas ofta som statiskt, alltså det byggs upp och består likadant för resten av livet. Det stämmer inte det minsta. Utan motion och bra kost bryts vårt skelett ner. Starkare benbyggnad minskar risken för benbrott och stukade leder. I mogen ålder blir benskörhet lätt ett problem för otränande. Glöm inte att hjärtat också är en muskel som behöver tränas för att fungera bra! Rörelse, smidighet, styrka, koordination och balans är viktiga delar som vi lägger grunden till redan som barn. Vi måste under vårt vuxna liv underhålla och belasta detta system för att det ska må bra. Med hjälp av träning ökar halten serotonin i hjärnan. Detta ämne har en rogivande effekt som får oss lugna och gör att vi sover bättre på nätterna. Dessutom produceras endorfiner som ger en känsla av välmående och avslappning Därför är motion och träning bra för kroppen Med hjälp av motion kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabets, högt blodtryck, övervikt och flera typer av cancer. Bland det viktigaste är att träningen hjälper oss att hålla blodsockret på en bra nivå. Detta innebär att personer som har diabetes ofta kan minska på läkemedel om de rör på sig mycket. Huvudvärk, styva axlar och ryggar är också problem man kan lindra vid regelbunden träning. Öka förbränningen När man tränar regelbundet ökar man förbränningen både under träningen och därefter. Men för att få en bra effekt måste man även tänka på vad man äter och ha sunda kostvanor. Du orkar mer Motion ökar blodgenomförseln vilket gör att musklerna rensas från olika slaggämnen och syretillförseln ökar. Hjärta och hjärna får mer syre samt ökad kraft, vilket ger mer ork under träning och övrig tid. Du orkar mer på eftermiddagar och kvällar, samt vaknar mer utvilad på morgonen.

6 Vår kropp består av ca 300 skelettmuskler som alla är byggda för att framkalla rörelser i kroppens leder. Man brukar likna muskeln med en gummisnodd. När den arbetar drar den ihop sig och ju mer elastisk muskeln är desto smidigare går rörelserna. Om musklerna inte får arbeta blir de lätt stela och förkortade. Detta kan i sig leda till smärta, men bidrar även till att vi lätt överbelastar våra muskler. Vad händer i kroppen vid aktivitet? När vi rör på oss transporterar kroppen blod till den muskeln som rör på sig. Blodet ger muskeln syre och andra näringsämnen som den kan behöva. Värmen från blodet gör området smidigt och stimulerar kroppen till påbyggnad så den blir starkare vid nästa påbyggnadsomgång. Lederna är de känsligaste delarna. En led binder ihop två skelettstycken. I ändarna på skelettdelarna sitter ledbrosk som minskar friktionen mellan delarna men dämpar även vibrationer. Ledbrosket har samma behov av belastning som skelettet och det kan bara byggas upp under unga år. Ju mer det belastas desto tjockare och mer användbart blir det. Kroppen behöver jämvikt. Musklerna på framsidan måste vara jämstarka med musklerna på baksidan för att vi ska kunna få en bra hållning. Det bästa är om musklerna både fram och bak är elastiska (mjuka och rörliga) så det går åt mindre energi på att behålla jämvikten och vi kan på så vis undvika skador. Elasticiteten blir sämre ju mindre vi rör på oss och desto mer vi stressar och spänner oss. Det slutar med att musklerna bli stela och förkortade och du kan få en dålig hållning, konstanta smärtor i rygg och nacke eller andra allvarliga skador som försvårar det vardagliga livet. Vanligaste orsakerna till förkortade muskler och triggerpunkter Stress/oro Dålig hållning Statisk belastning Triggerpunkter är muskelknutor som kan vara allt ifrån ett risgryns storlek till en ärta. Denna punkt kan ge stora smärtor inte bara i det område där den sitter utan även i andra delar av kroppen. Triggerpunkter i skuldran kan t ex bidra till smärta i nacken och huvudvärk. För vissa personer kan stretching hjälpa till att bli av med dessa triggerpunkter. Stillasittande Upprepande/monotona rörelser Träning med felaktig teknik För lite eller för dålig stretchning Att man sover för länge i en obekväm ställning Att man fryser

7 Varför får du håll? Den mest troliga orsaken är att det uppstår syrebrist i de muskler som håller upp magen och tarmar. När du rör dig räcker inte syret du andas in till och då börjar värken. Har du dessutom just ätit eller druckit mycket blir det tyngre för dessa muskler. Starta träningen lugnt så hinner kroppen anpassa sig till det ökade syrekravet. Håll är inte farligt. Vila en stund så släpper det. Detta händer i kroppen när du inte tränar Att ständigt vila sparar inte kroppen från lidande utan tvärt om, det ger kroppen sämre förutsättningar att klara av ett långt och friskt liv. Vi är byggda för att röra på oss och kroppen mår bäst av det. Vad händer med våra olika kroppsdelar om vi inte rör på oss? Hjärtat Hjärtat är en muskel som behöver belastas för att kunna klara den där lilla extra ansträngningen när den behövs. Ett svagt hjärta påverkar även blodcirkulationen i kroppen negativt. Muskler Om musklerna inte används så blir de stela och tappar elasticitet och vissa fall kan de förtvinas. Musklernas senor blir sköra och kan vid plötsliga ansträngningar gå av. Leder Brosket i lederna byggs upp i unga åren. Är du inaktiv när du är ung kommer ditt ledbrosk som gammal att vara tunnare än om du varit aktiv. Skelett Skelettet byggs upp genom att du belastar det. Om du inte rör på dig är sannolikheten att du drabbas av benbrott och benskörhet mycket stor när du blir äldre.

8 Frågor att besvara om sömn 1. Hur stort är sömnbehovet för en tonåring? 2. Är sömnbehovet lika stort för alla personer i alla åldrar? 3. Vad heter det viktigaste sömnhormonet och hur påverkar det oss? 4. När är det enklast att somna? 5. Vad i sömnen är det som påverkar kroppens återhämtning? 6. Varför bör man somna innan 23.00? 7. Vad kan hända om man sover längre eller kortare än den rekommenderade tiden? 8. Vad är den inre klockan för något? 9. Förklara vad som menas med sömnbehovet? 10. Vad är adenosin? 11. Under vilken sömnfas är det vi drömmer? 12. Hur påverkar sömnen hjärtat? 13. Hur påverkar sömnen immunförsvaret? 14.Vad bör du tänka på för att förbättra din dygnsrytm?

9 Frågor att besvara om kost och hälsa 1. Vad påverkar energibehovet för varje person? 2. Vad är energibalansen? 3. Vilket är det bränsle som vi i huvudsak använder vid muskelarbete? 4. Nämn tre faktorer som påverkar vilken energikälla vi använder? 5. Vad är kolhydrater? 6. I vilken kost finns det mycket kolhydrater? 7. Vilket är kroppens främsta byggnadsmaterial? 8. I vilken kost finns det rikligt med protein? 9. Vad har fett för viktiga funktioner? 10.Varför har vi kroppsfett? 11.Varför ska vi äta rikligt med vitaminer?

10 Frågor att besvara om motion och träning 1. Varför är det bra för skelettet om vi motionerar regelbundet? 2. Vilka viktiga delar, vad gäller motion, lär vi oss redan som barn? 3. Vad är serotonin och endorfiner? 4. Vad menas med att muskeln är elastisk? 5. Varför är det bra med elastiska muskler? 6. Vilka sjukdomar kan man minska risken för med hjälp av motion? 7. Det räcker inne bara med träning för att öka förbränningen. Vad behövs mer? 8. Vad spelar det för roll att hjärtat och hjärnan får mer syre? 9. Vilken funktion har ledbrosket i kroppen? 10. Varför räcker det inte bara att träna musklerna på framsidan av kroppen? 11. Vad är en triggerpunkt? 12. Vad beror håll på? 13. Nämn fem olika orsaker till triggerpunkter. 14. Beskriv vad som händer i några kroppsdelar när du inte tränar?

5. Skriv några meningar om hur sömnen påverkar din hälsa.

5. Skriv några meningar om hur sömnen påverkar din hälsa. Frågor till texten 1. Nämn tre saker för att få en bättre dygnsrytm 2. Nämn två fördelar med att träna regelbundet 3. Berätta om hur kolhydrater, protein och fett fungerar 4. Tycker du att du får den vila

Läs mer

har du koll www.hardukoll.se 020-56 20 20

har du koll www.hardukoll.se 020-56 20 20 har du koll www.hardukoll.se 020-56 20 20 Att ta hand om sin kropp och må bra på både in- och utsidan är något av det viktigaste vi alla bör göra. Utan information och rätt verktyg är det nästintill omöjligt

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

KUNGSÄNGSGYMNASIET - när närhet är viktigt IDROTT OCH HÄLSA A TEORIHÄFTE

KUNGSÄNGSGYMNASIET - när närhet är viktigt IDROTT OCH HÄLSA A TEORIHÄFTE KUNGSÄNGSGYMNASIET - när närhet är viktigt IDROTT OCH HÄLSA A TEORIHÄFTE Innehållsförteckning Finn lugnet - stressa mindre... 1 Sov gott... 2 Sömniga tips... 2 Rör mer på dig... 2 Variera din träning...

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA TEORI. Om hälsa, allemansrätten, bad- och isvett, idrottskador.

IDROTT OCH HÄLSA TEORI. Om hälsa, allemansrätten, bad- och isvett, idrottskador. IDROTT OCH HÄLSA TEORI Om hälsa, allemansrätten, bad- och isvett, idrottskador. ALLEMANSRÄTTEN om allt vad du FÅR göra och att inte störa och inte förstöra i naturen! Allemansrätten är en rätt för alla

Läs mer

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad 304 Åkerihandbok 2013 Miljö Samhällsekonomi Arbetslöshet Arbetsmiljö Kulturhistoria Hälso- och sjukvård Narkotika Sömn & Matvanor hälsa Fritid Motion Socialt stöd Livsmedel Socialförsäkring Utbildning

Läs mer

Nutrition - Mer än näring

Nutrition - Mer än näring Nutrition - Mer än näring Författare: Petra Lundström och Jörgen Tannerstedt Bilder: Adrian Friberg NUTRITION - MER ÄN NÄRING I stort sett allt det vi äter och dricker bryts ned till olika beståndsdelar,

Läs mer

fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar

fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar Informationshäftet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright-rättigheterna tillhör Nordic Sugar. Kopiering är tillåten om källan anges. Text

Läs mer

det är ganska enkelt. - att må bra. får mycket på köpet

det är ganska enkelt. - att må bra. får mycket på köpet det är ganska enkelt. Den Det är som det här rör det handlar sig om ofta - att må bra. får mycket på köpet ömn Din sömn är viktig för kroppens och hjärnans återhämtning. När du sover laddar du inför nästa

Läs mer

Kalvins hälsocirkel. Arbetsbok åk 4-6. Spriiing! Kolla vilket häftigt instrument! Dags för nya friska tag! Ska bli kul att drömma lite!

Kalvins hälsocirkel. Arbetsbok åk 4-6. Spriiing! Kolla vilket häftigt instrument! Dags för nya friska tag! Ska bli kul att drömma lite! Kalvins hälsocirkel Kolla vilket häftigt instrument! Arbetsbok åk 4-6 Dags för nya friska tag! Spriiing! Ska bli kul att drömma lite! Kalvins hälsocirkel är jättebra att följa. Sover du gott är du vaken

Läs mer

Basbehov...3 Människan... 3 Inledning... 3 Våra basbehov...3 Sömn... 4 Vilja, kunskap och färdigheter... 4 Psyket...6 Stress... 6 STOP...

Basbehov...3 Människan... 3 Inledning... 3 Våra basbehov...3 Sömn... 4 Vilja, kunskap och färdigheter... 4 Psyket...6 Stress... 6 STOP... Basbehov...3 Människan... 3 Inledning... 3 Våra basbehov...3 Sömn... 4 Vilja, kunskap och färdigheter... 4 Psyket...6 Stress... 6 STOP...7 Tänk på!... 7 Energi... 8 Förbränning...8 Mätmetoder... 8 Energiförbrukning...

Läs mer

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 D I A B E T E S M E L L I T U S SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 Email: holmsten.pernilla@telia.com INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Bakgrund 4 2.1 Diabetes Mellitus enligt

Läs mer

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Nationella programrådet Diabetes Utbildningsverktyg Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Upplysningar om innehållet: Sophia Björk, sophia.bjork@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln.

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln. Hej! Jag heter Linda och är 35 år gammal. Jag har ganska stor övervikt efter att ha fött tre barn. Jag har kommit bort från att motionera. Jag har helt enkelt inte haft tid med tre små barn. Dessutom är

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Mat, vikt och fysisk aktivitet

Mat, vikt och fysisk aktivitet Mat, vikt och fysisk aktivitet Informationshäfte från Nordic Sugar Mat, vikt och fysisk aktivitet 1 Informationshäftet Mat, vikt och fysisk aktivitet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright tillhör Nordic

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre Vi sover ungefär en tredjedel av vårt liv. Sömnen är kroppens sätt att återhämta sig. En god sömn gör att vi lättare klarar av vardagen

Läs mer

Att bli äldre. Vad är åldrande?

Att bli äldre. Vad är åldrande? Vad är åldrande? Åldern är relativ handlar mycket om förväntningar egna och andras. "Ung och frisk" respektive "gammal och sjuk" är begrepp som vi hör ständigt i Sverige. Att fylla 70 år kan för den som

Läs mer

BÖRJA PÅ GYM. Lisbet Olofsson. Du hittar fler e-böcker, onlinekurser på: www.halsozam.com

BÖRJA PÅ GYM. Lisbet Olofsson. Du hittar fler e-böcker, onlinekurser på: www.halsozam.com BÖRJA PÅ GYM Lisbet Olofsson Börja på Gym Det första du ska göra är att tänka över om du verkligen vill träna på gym och om du tror att det passar just dig. Verkligheten är nämligen att det inte passar

Läs mer

Bilaga 4 LIVSSTILSGRUPP. Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet,utan att vandra på jorden. Kinesiskt ordspråk

Bilaga 4 LIVSSTILSGRUPP. Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet,utan att vandra på jorden. Kinesiskt ordspråk Bilaga 4 LIVSSTILSGRUPP Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet,utan att vandra på jorden. Kinesiskt ordspråk Gruppträff 1 Presentation och uppstart Veckans tips Det viktiga är inte att

Läs mer

Motionen. Livsstilsförändring. av Åsa Cider och Karin Kjellgren. sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis.

Motionen. Livsstilsförändring. av Åsa Cider och Karin Kjellgren. sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis. SE.GLA.08.11.11 Skire Project Thomas Möller & Co Livsstilsförändring Motionen av Åsa Cider och Karin Kjellgren sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis.se Livsstilsförändring

Läs mer

Matens och vätskans betydelse för prestationsförmågan

Matens och vätskans betydelse för prestationsförmågan 1 Sammanställning: Kjell-Åke Gustavsson Illustrationer: Börje Nilsson Matens och vätskans betydelse för prestationsförmågan Inledning Syftet med detta kapitel är att belysa matens och vätskans betydelse

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

PRESTERA. Jlm Roslund

PRESTERA. Jlm Roslund PRESTERA MERA Jlm Roslund Prestera mera Jim Roslund Sponsor www.slimjim.se Fitnessförlaget, Box 70321, 107 23 Stockholm www.fitnessforlaget.se Copyright Jim Roslund och Jason McMillion 2008 Omslagsdesign

Läs mer

Om Slanka. Krymper fettcellerna när jag äter Slanka? När du går ner i vikt krymper fettcellerna. De försvinner inte utan blir mindre.

Om Slanka. Krymper fettcellerna när jag äter Slanka? När du går ner i vikt krymper fettcellerna. De försvinner inte utan blir mindre. Om Slanka Kan man skifta mellan Slanka Maxi och Slanka Kombi under min viktminskning? När du väljer Maxi får du hjälp av ketonkropparna som dämpar din hunger. Så fort du stoppar något annat i munnen kan

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

Att bli med guldhjälm

Att bli med guldhjälm Att bli med guldhjälm Detta material skall barnledaren dela ut till vårdnadshavaren vid Guldhjälmskursen Välkommen in i vår sport! Vi hoppas att du kommer att trivas tillsammans med oss. Kursen är till

Läs mer

Sömn, funktionsförmåga, stress och återhämtning. Seminarium 10 november 2005

Sömn, funktionsförmåga, stress och återhämtning. Seminarium 10 november 2005 FRAMGÅNGSRIKA FRISKA FÖRETAG Sömn, funktionsförmåga, stress och återhämtning Seminarium 10 november 2005 Medverkande: professor Torbjörn Åkerstedt, Institutet för Psykosocial Medicin och docent Aleksander

Läs mer