Humanistvillans Miljöhandbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Humanistvillans Miljöhandbok"

Transkript

1 0 (18) Humanistvillans Miljöhandbok Idéhistoria Litteraturvetenskap Musikvetenskap Teater- och Dansvetenskap

2 1(18) Innehållsförteckning Inledning 2 Stockholms universitets Miljöpolicy 3 Humanistvillans Miljöstrategi 4 Organisationsplan och ansvarsfördelning 13 Organisationsplan 14 iga för miljöarbetet 17 Humanistvillans Miljöplan

3 2(18) Inledning Miljöhandboken är ett verktyg för att du som medarbetare ska veta vilka rutiner och åtgärder institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria samt institutionen för musik- och teatervetenskap arbetar med för att minska vår direkta och indirekta miljöpåverkan. För att vi ska minska vår negativa miljöpåverkan och öka vår positiva miljöpåverkan är det mycket viktigt att vi alla tar miljöhänsyn i vårt vardagliga arbete. Stockholms universitet ska till år 2013 miljöcertifieras vilket betyder att vi måste ha långvariga miljömål i vår verksamhet, samt årligen sammanställa en miljöplan med konkreta åtgärder som vi kommer att utföra under året. Miljöplanen kommer vid årsslutet att granskas av en revisor för att säkerställa att de uppsatta målen mötts. Våra långvariga miljömål sträcker sig över en femårsperiod och ska säkerställa en kontinuitet i vårt miljöarbete. Dessa miljömål är övergripande för hela verksamheten och gäller främst miljöhänsyn i vardagliga rutiner. Varje år skrivs också en miljöplan som gäller konkreta åtgärder under det kommande året. Miljöplanen tas fram av miljörepresentanten i samrådan med miljögruppen och godkänns därefter av prefekterna. I och med att Stockholms universitet miljöcertifieras åläggs alla institutioner att ha en miljöplan för att visa på ständig förbättring i miljöarbetet. Vid varje årsslut skrivs ett protokoll för hur miljöplanen genomförts och därefter sammanställs en ny miljöplan för kommande år. Varje år revideras också miljöhandboken för att säkerställa att listan på ansvariga alltid är aktuell samt att den alltid innehåller innevarande års miljöplan.

4 3(18) Stockholms universitets Miljöpolicy Stockholms universitet, lokaliserat i världens enda nationalstadspark, är Sveriges största universitet. På universitetet bedrivs internationellt framstående forskning och utbildning beträffande miljö inom natur-, samhälls- och tvärvetenskapliga discipliner. Målet är att vara ledande i utbildning och forskning om miljö och hållbar utveckling. För att synliggöra och arbeta strukturerat med att minska direkta såväl som indirekta negativa miljöeffekter arbetar Stockholms universitet utifrån de vedertagna miljöledningssystemsstandarderna ISO (2004) och EMAS, vilket innebär ett åtagande om ständig förbättring av miljöprestanda. För att öka den positiva miljöeffekten ska Stockholms universitet skapa medvetenhet och engagemang för miljöfrågan inom universitetsvärlden och det omgivande samhället. I sin strävan efter ständig förbättring ska Stockholms universitet: - Verka för att aspekter rörande miljö och hållbar utveckling vägs in i alla beslut som tas, oavsett nivå och område. - Aktivt samverka med studenter, studentkår, omgivande samhälle och andra intressenter i de avseenden där miljön berörs och miljöarbetet kan förbättras. - Säkerställa att tillräckliga resurser tilldelas arbetet med ständig förbättring av miljöprestanda, och att dessa resurser används på mest effektiva sätt. - Kontinuerligt se över åtgärder för att minska naturresursanvändningen och minska utsläpp till luft, mark och vatten som verksamheten direkt eller indirekt orsakar. - Utan undantag följa de lagar och minimikrav som ställs på alla delar av verksamheten, och där möjligt arbeta efter högre krav. - Säkerställa att alla medarbetare, oavsett anställningsform, är medvetna om innebörden av ett strukturerat miljöarbete, och får relevant utbildning i dessa frågor. - Säkerställa att denna policy ligger till grund för universitetets miljömål, att den är kommunicerad till alla medarbetare och enkelt tillgänglig för allmänheten och andra intressenter såsom studenter och samarbetspartners, och att den kontinuerligt revideras av Stockholms universitets ledning för att korrekt spegla mål och ambitioner på miljöområdet.

5 4(18) Humanistvillans Miljöstrategi Institutionerna för litteraturvetenskap och idéhistoria samt musik- och teatervetenskap har valt ut två aktivitetsområden där vi ska minimera vår miljöpåverkan; inköp och upphandling samt minskning av pappersförbrukningen. Vi kommer att fortsätta arbeta aktivt inom alla områden, men med fokus på dessa två. För att vi ska nå minimerad miljöpåverkan är det betydelsefullt att alla hjälps åt och tar miljöhänsyn i det vardagliga arbetet där så är möjligt. Inköp och upphandling Institutionerna skall ställa miljökrav vid upphandling. Vid inköp av kontors- och förbrukningsmateriel skall medarbetare välja det mest miljöanpassade alternativet. Vid inköp av kontorsmaskiner skall medarbetare välja energisnåla alternativ. Kommentar: Kontors- och förbrukningsmateriel har ofta någon miljömärkning som fungerar som en garanti för att produkten är miljöanpassad. Med kontorsmaskiner menas dator, skärm, kopiator, skrivare etc. Energisnåla alternativ har ofta miljömärkning. Minska pappersförbrukningen Medarbetare skall förbruka max 50 ark per dag och person. Dubbelsidig utskrift skall vara standard. Personalen skall informeras om den årliga pappersförbrukningen på Institutionen varje termin. Den digitala dokumentationen skall öka. Kommentar: För att kunna ha en pålitlig jämförelse kommer vi att använda statistiken från inköpt papper från SU butiken samt en inbyggd räknare i den stora kopiatorn i postrummet. Institutionerna har dock flera skrivare/kopiatorer där bara vissa har en sådan inbyggd möjlighet. De skrivare/kopiatorer som har inbyggd räknare ska ingå i statistiken. En blandning av dessa två sätt att räkna kommer att ge vår statistik över pappersförbrukningen i huset.

6 5(18) Lokalt miljöarbete Rutiner R1. Relevant information från Stockholms universitets miljöinformatör, från fakultetens miljökoordinator och från humanistvillans miljörepresentant informeras via mondo och hemsidorna till samtliga anställda vid institutionerna. R2. En fast miljöpunkt införs på IS för både litteraturvetenskap och idéhistoria samt musik- och teatervetenskap. R3. Miljömässig hänsyn tas vid inköp och upphandling i den mån det finns sådana produkter tillgängliga. R4. Energiförbrukningen ska minskas genom att alla medarbetare stänger och släcker lampor och kontorsapparater när dessa inte används. R5. Avfall av alla slag ska i största möjliga mån återvinnas eller återanvändas. Åtgärd Å1. Följa upp och informera personal om aktuella miljökurser inom universitetet. A2. Kontinuerlig uppdatering av miljöarbetet på intranätet och på hemsidorna. Å3. Institutionernas prefekter och/eller den ansvarige för inköp och upphandling skall gå kurs i miljövänlig upphandling. Uppföljning U1. Finns aktuella notiser om miljöarbetet tillgänglig på intranätet och hemsidorna? U2. Har prefekten eller upphandlaren gått på kurs i miljövänlig upphandling? Miljörepresentanten, miljögruppen, webmastern, prefekterna och upphandlare.

7 6(18) Energianvändning Rutiner R1. Vid inköp av datorer, datortillbehör och annan elektronisk utrustning ska energisnåla produkter väljas i första hand. R2. Stationära datorer och bildskärmar ska stängas vid arbetsdagens slut. R3. Bildskärmar för PC datorer ska stängas vid möten, lunchraster, undervisning mm. R4. Datorer, kopiatorer, faxar och skrivare skall ha ett viloläge. R5. Rutiner upprättas som säkerhetsställer släckning av belysning i gemensamma lokaler där styrbelysning saknas. R6. Det ska finnas rutiner för avfrostning av frysskåp. Åtgärd Å1. Informera personal om energiåtgången i huset och ge spartips via intranätet och hemsidorna. A2. Belysning släcks i kontorsrum, toaletter och allmänna utrymmen då ingen vistas där. A3. Installera viloläge på kopiatorer, faxar, skrivare och datorer. Å4. Information om släckningsrutiner för gemensamma utrymmen. A5. Sommartid, vid semester och helger dras persiennerna ner i tomma lokaler och kontorsrum. Uppföljning U1. Finns släckningsrutiner på intranätet och hemsidorna? U2. Finns information på frysskåpen om när avfrostning senast gjordes? Dataansvarig, miljörepresentanten, miljögruppen, inköpare av kontorsmateriel, samtliga anställda.

8 7(18) Arbets- och tjänsteresor Rutiner R1. Tjänsteresor ska planeras och företas utifrån det mest kostnadseffektiva alternativet. Gällande avtal bör följas. Vid ungefär lika kostnadseffektiva färdsätt ska, om möjligt, det mest miljöanpassade väljas. R2. Personalen skall prioritera miljövänlig transport till och från arbete och konferenser. R3. Kollektivtrafik ska i största möjliga mån nyttjas vid tjänsteresor inom Stockholmsområdet. R4. För tjänsteresor längre än 150 km bör fordon med god miljöprestanda användas (egen eller hyrbil). R5. Tjänsteresor inrikes kortare än 500 km bör ske med tåg, där så är möjligt. R6. Tjänsteresor från Stockholm till flygplatserna ska, om så är möjligt, ske med tåg alternativt buss. R7. Vid hotellvistelse bör miljökriterier efterfrågas, t.ex. Svanenmärkning eller motsvarande. R8. Vid flygresor skall, där så är möjligt, den mest miljöanpassade färdväg väljas. (Ex. resor utan mellanlandning.) R10. Vid val av transfer bör följande turordning gälla för medarbetare tåg, buss, taxi. Åtgärd Å1. Årlig uppföljning av institutionens/sektionens tjänsteresor med flyg, tåg och bil. Å2. Ett redovisningssystem för tjänsteresor ska utarbetas. Uppföljning U1. Hur ofta användes lokaltrafik, tåg eller miljöklassad hyrbil/buss vid institutionens tjänsteresor? U2. Hur tar sig personalen till och från arbetet och konferenser? U3. Har miljökriterier ställts vid anlitande av bussbolag, hyrning av bil eller vid annan tjänsteresa. Prefekt, samtliga anställda, miljörepresentant, resebeställare.

9 8(18) Pappersförbrukning Rutiner R1. Vid inköp av skrivare och kopiator väljs modell med funktion dubbelsidig utskrift. R2. Dubbelsidig utskrift ska vara standard för den stora kopiatorn i postrummet. R3. Medarbetare ska förbruka max 50 ark per dag och person. (Detta är ett genomsnitt som räknas ut på antalet förbrukade papper delat på antalet anställda.) R4. Miljömärkt kontorspapper (inkl. kuvert) ska väljas i första hand. R5. Vid tryck av dokumentation ska miljömärkt papper efterfrågas. Åtgärd Å1. Personal skall informeras om den årliga pappersförbrukningen på institutionen (ark/person och dag). Å2. Informera medarbetare om att dubbelsidig bokkopiering kan göras på de olika kopiatorer. Å3 Öka användandet av digital dokumentation. Å4. I gemensamt utrymme för kopiering och utskrifter finns kärl för returpapper. Å5. Ordna så att flersidig scanning kan bli ett PDF-dokument. Uppföljning U1. Mängden inköpt papper redovisas varje år. Har pappersförbrukningen ökat eller minskat? U2. Används det mer digital dokumentation? Prefekt, inköpsansvarig, samtliga anställda, miljörepresentant.

10 9(18) Avfalls- och returproduktshantering Rutiner R1. All personal skall få information, via intranätet, om källsortering och om vilka fraktioner som finns för återvinnig. R2. Det ska finnas tydliga riktlinjer när det gäller tömning av sorterat avfall i kök och pentry samt utsedda ansvariga för tömning. R3. Tonerkassetter skickas med internpost till SU-butiken för påfyllning. Åtgärder Å1. I kök/lunchrum finns sorteringsmöjligheter för glas, metall, hårdplast, aluminiumburkar, PET-flaskor. Å2. Kontorsrummen har endast mindre kärl/påse för hushållsavfall samt pappersinsamling. Uppföljning U1. Används källsorteringen? U2. Finns tydlig information om rutinerna på intranät och hemsidor? Inköpare, samtliga anställda, miljörepresentant.

11 10(18) Kök och lunchrum Rutiner R1. Endast ekologiskt odlat kaffe, ekologisk mjölk samt ekologiskt odlat te ska köpas in av institutionen eller motsvarande. R2. Endast ekologiskt odlad frukt ska köpas in av institutionen eller motsvarande. R3. Användandet av engångsartiklar i köket ska hållas på så låg nivå som möjligt. R4. Endast miljövänligt diskmedel ska köpas in av institutionen eller motsvarande. Åtgärder A1. Endast miljömärkt diskmedel och maskindiskmedel skall användas. Å2. Miljömärkta pappersservetter används i största möjliga mån. Å3. Ingen eller ringa användning av engångsartiklar, såsom plastmuggar, plastglas, plastbestick. Å4. Ekonomiprogrammet används företrädelsevis på diskmaskinen. Å5. Diskmaskinen körs endast då den är full. Å6. Diskmaskinen ska alltid stängas av helt då den inte används. Uppföljning U1. Används miljömärkta produkter? U2. Fungerar källsorteringen? Inköpare, samtliga anställda, miljörepresentant

12 11(18) Upphandling och inköp Rutiner R1. Rutin ska finnas för institutionerna eller motsvarande som säkerställer att hänsyn tas till miljömässiga aspekter vid upphandling och inköp. R2. Institutionerna eller motsvarande ska mäta och redovisa ställda miljökrav vid upphandling. R3. Institutionerna eller motsvarande ska mäta och redovisa miljöanpassade inköp. Åtgärder Å1. Utarbeta rutiner för att säkerställa miljöanpassade inköp på institutionerna eller motsvarande. Uppföljning U2. Hur många och vilka miljökrav har ställts vid upphandlingar under året (antal miljöanpassade upphandlingar/totala antalet upphandlingar, vilka miljökrav efterfrågas hos inköparen/upphandlaren). Prefekter samt inköpare.

13 12(18) Utbildning och forskning Rutiner R1. Kursinformation såsom kursplaner, scheman, litteraturlistor, kompendier mm. ska i största möjliga mån distribueras elektroniskt. R2. Finns miljömärkta utgåvor av kurslitteraturen ska dessa framhållas före andra. R3. Om miljöfrågor kan inkluderas i ämnet för utbildningen bör detta poängteras. R4. Om miljöfrågor behandlas i pågående forskning bör detta framgå i vår miljöprofil. Åtgärd Å1. Kursinformation publiceras på mondo och på hemsidorna istället för att distribueras som papperskopior. Å2. Möjliga miljöaspekter i respektive kursämne framhålls om detta är relevant. Å3. Möjliga miljöaspekter i pågående forskning framhålls om detta är relevant. Uppföljning U1. Finns kursinformationen på mondo och hemsidorna? U2. Har några miljöaspekter diskuterats inom någon av våra kurser? U3. Har några miljöaspekter diskuterats inom någon pågående forskning? Alla lärare, alla forskare, webbansvarig.

14 13(18) Organisationsplan och ansvarsfördelning Mål Institutionens miljöarbete skall vara integrerat i institutionens övriga verksamheter som en självklar del. Rutiner skall finnas för åtgärder och kontinuerliga förbättringar på miljöområdet och ansvarsfördelningen skall vara tydlig. Miljörepresentanten ansvarar för att organisationsplanen och lista med personer med särskilt ansvar uppdateras vid förändring. Rutiner R1. I organisationsplanen för institutionernas miljöarbete framgår vem som har ansvaret för vad när det gäller miljöfrågorna. Samtliga med speciellt miljöansvar ska känna till sin roll i miljöarbetet. R2. Samtliga anställda skall känna till ansvarsfördelningen. R3. Rutiner för åtgärder och förbättringar på miljöområdet ska införas. Åtgärd Å1. Information om de miljöåtgärder som gäller vid verksamheterna skall finnas lättillgängligt på intranätet samt hemsidorna. Uppföljning U1. Möte två gånger per termin med miljögruppen för att hitta bättre lösningar. U2. Fasta miljöpunkter på IS. U3. Årlig miljöplan med konkreta åtgärder för det årliga arbetet. Prefekt, miljörepresentant, miljögruppen.

15 14(18) Organisationsplan Organisationsplanen visar vilka som är ansvariga för olika områden inom miljöarbetet på Institutionerna för litteraturvetenskap och idéhistoria samt musik- och teatervetenskap. iga Prefekterna har det övergripande ansvaret för att institutionerna bedriver ett aktivt miljöarbete och för hur kurserna utformas. Miljörepresentanten och miljögruppen ansvarar för att miljöinformation når personalen och för att tillhandahålla information för spridning till studenter. Miljörepresentanten ansvarar för uppdatering av miljöinformationen på hemsidan. Miljörepresentanten och miljögruppen ansvarar för att informera om och uppmuntra personalen till att gå miljöinriktade fortbildningskurser. Energianvändning iga Datoransvariga ansvarar för att aktivera energibesparande funktioner på kopiatorer och skrivare. Miljörepresentant ansvarar för att informera om energisparande åtgärder för datorer, belysning mm. Alla anställda ansvarar för att minska sin elkonsumtion.

16 15(18) Arbets- och tjänsteresor iga Pappersförbrukning Samtliga anställda och resebokare ansvarar för att om möjligt välja miljöanpassade transportmedel vid konferenser. Miljörepresentanten ansvarar för att sprida information och uppmuntra personalen att miljöanpassa sitt resande. iga Inköpsansvarig. Alla ansvarar för att minska sin pappersförbrukning. Miljörepresentanten ansvarar för att informera om pappersbesparande åtgärder. Avfalls- och returprodukthantering/kök och lunchrum iga Miljörepresentanten och miljögruppen ansvarar för att informera om vilka fraktioner som kan återvinnas och för att lämpliga kärl finns. Alla ansvarar för att källsortera sitt avfall. Inköpare av köksmateriel ansvarar för att miljömärkta produkter väljs. Samtliga användare av köket ansvarar för att så lite som möjligt använda sig av engångsartiklar. Miljögruppen ansvarar för tömning av källsorteringskärlen i köket.

17 16(18) Upphandling och inköp iga Prefekten har det övergripande ansvaret för att institutionen verkar i en miljöanpassad riktning Alla är ansvariga för att ställa miljökrav vid upphandling. Information finns på samt på hemsidan för ekologisk hållbar upphandling Utbildning och forskning iga Studierektorerna har det övergripande ansvaret för kursinnehållet. Alla lärare, forskare och doktorander ansvarar för att miljöfrågor lyfts fram i utbildning och forskning om så är relevant. Dessa miljömål är godtagna av institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria samt institutionen för musik- och teatervetenskap

18 17(18) iga för miljöarbetet Prefekter Boel Westin Jacob Derkert Rum 304 Rum FV 22, Villan Tel: Tel: E-post: E-post: Humanistiska fakultetens miljösamordnare Jenny Albani Rum 258 Tel: E-post: Humanistvillans miljörepresentant Karin Berglund Rum 207 Tel: E-post: Humanistvillans miljögrupp Jenny Albani Karin Berglund Rum 258 Rum 207 Tel: Tel: E-post: E-post: Eva Spens Jenny Leontine Olsson Rum 201 Rum 358 Tel: Tel: E-post: E-post: Ingrid Redbark-Wallander Jenny Eriksson Rum 227 Rum FV 22:313 Tel: Tel: E-post: E-post:

19 18(18) Humanistvillans miljöplan för 2012 Denna miljöplan är beslutad av institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria samt institutionen för musik- och teatervetenskap Mål (vad som skall göras) Aktiviteter för att nå målet (hur) ig person för genomförandet (vem) Slutdatum för genomförandet (när) Hur uppföljning sker och/eller Utfall Minska förbrukningen av kopieringspapper Ställa in båda skrivarna i kopieringsrummet på dubbelsidig utskrift som default Miljörepresentanten Skrivarna är inställda på dubbelsidig utskrift. Ett aktivt val måste göras för att ändra till enkelsidigt. Informera personalen om hur man använder SAMIR Ha en genomgång av SAMIR vid ett eller flera personalmöten Miljörepresentanten, eventuellt i samarbete med inbjuden talare Miljöavvikelser och förbättringar rapporteras direkt till SAMIR. Utbilda personalen i Adobe Connect Anordna ett utbildningstillfälle i Adobe Connect för alla anställda Miljörepresentanten, eventuellt i samarbete med inbjuden talare Fler möten görs via webben vilket minskar tjänsteresor.

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015

2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015 2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 MÅL OCH ÅTGÄRDER... 3 3 ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR MILJÖARBETET... 7 3.1 ORGANISATION

Läs mer

2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2. Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011

2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2. Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011 2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2 Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 ÖVERGRIPANDE VISION... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 LAGAR OCH FÖRORDNINGAR...

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L Nulägesanalys - kartläggning av verksamhetens miljöpåverkan En nulägesanalys utreder sambanden mellan din arbetsplats och dess påverkan på miljön

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

2009-12-17 Dnr SU 83-2990-09 Doknr 1

2009-12-17 Dnr SU 83-2990-09 Doknr 1 2009-12-17 Dnr SU 83-2990-09 Doknr 1 Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2010 Innehåll STOCKHOLMS UNIVERSITETS MILJÖHANDLINGSPLAN 2010... 1 1. INLEDNING... 3 1.1 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH VISIONER...

Läs mer

Miljöledningsplan 2015

Miljöledningsplan 2015 Miljöledningsplan 2015 Stressforskningsinstitutet Miljöpolicy för Stockholms universitet Stockholms universitet, lokaliserat i världens enda nationalstadspark, är Sveriges största universitet. På universitetet

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012-2013

Miljöhandlingsplan 2012-2013 Miljöhandlingsplan 2012-2013 Miljöpolicy samt mål och handlingsplan för miljöarbetet Stressforskningsinstitutet info@stressforskning.su.se, www.stressforskning.su.se Miljöljöpolicy för Stockholms universitet

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Miljöledningsplan

Miljöledningsplan Miljöledningsplan 2010-2012 Miljöpolicy samt mål och handlingsplan för miljöarbetet Stressforskningsinstitutet info@stressforskning.su.se, www.stressforskning.su.se Stockholms universitets miljöljöpolicy

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2018-01-25 2 Inledning... 5 Bakgrund och organisation... 5 Miljöpolicy för... 5 DSV:s verksamhetspåverkan på miljön... 6 Mål och

Läs mer

Miljöledningsplan 2016

Miljöledningsplan 2016 Miljöledningsplan 2016 Stressforskningsinstitutet Miljöpolicy för Stockholms universitet Stockholms universitet, lokaliserat i världens enda nationalstadspark, är Sveriges största universitet. På universitetet

Läs mer

Miljömål Aktiviteter Ansvarig Resurser Slutdatum Uppföljning Miljöindikator Åtgärdat

Miljömål Aktiviteter Ansvarig Resurser Slutdatum Uppföljning Miljöindikator Åtgärdat Sida 1 (10) Synliggöra miljöarbetet på hemsidan Skapa på institutionens hemsida en informationsruta till det pågående miljöarbetet och göra synligare Stockholms universitet miljöpolicy med en länk David,

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV Miljörutiner för Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Handlingsplan Områdeskanslichef Beslutsdatum 2018-11-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Centerpartiets miljöpolicy

Centerpartiets miljöpolicy Centerpartiets miljöpolicy - för en hållbar utveckling juni 2008 www.centerpartiet.se Centerpartiets miljöpolicy För en hållbar, ekologisk och tillväxtfrämjande utveckling Centerpartiet ska vara ett föredöme

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Miljörådet INNEHÅLL INNEHÅLL... 0 Ordförande har ordet... 1 Om universitetet... 1 Stockholms universitets miljöpolicy... 2 Universitetets miljöledningssystem... 3 Utpekade miljöaspektområden...

Läs mer

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion 2014/2015

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion 2014/2015 Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion Grundläggande krav för diplomering o Organisation O1. Mål Genomfört Åtgärd Tidplan Ansvarig Uppföljning/resultat Två (minst en) utsedda miljöansvariga vid

Läs mer

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14.

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14. MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig Vi har utsett miljöansvariga vid sektionen. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret Minst en av de miljöansvariga har under året deltagit av LiU anordnad

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan

Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan 1 (5) 2011-11-17 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan I Stockholms universitets miljöhandlingsplan anges ett antal miljömål med tillhörande åtgärder

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Miljöprogram. Hallands nation. Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation

Miljöprogram. Hallands nation. Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation Miljöprogram Hallands nation 2011 Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation Hallands nation Thomanders väg 3 046-15 91 91 Dokumentets syfte är att fungera

Läs mer

Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan

Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan 1 (5) Rev: 2012-02-21 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan I Stockholms universitets miljöhandlingsplan anges ett antal miljömål med tillhörande åtgärder

Läs mer

Goda exempel på miljöledning

Goda exempel på miljöledning Goda exempel på miljöledning Nedan har vi tagit fram några goda exempel på miljöpolicy, miljömål och miljöuppfyllelse från redovisningen Miljöledning i staten. Exemplen är hämtade från Försvarets materielverk,

Läs mer

Miljöutskottet planerar och samordnar. Miljöutbildning planeras och utförs. Information om nationens miljöarbete och -program når ut till tjänstemän.

Miljöutskottet planerar och samordnar. Miljöutbildning planeras och utförs. Information om nationens miljöarbete och -program når ut till tjänstemän. Aktiviteter & Information 1 Miljöaktiviteter för nationens medlemmar arrangeras minst två gånger per termin. 2 gånger per termin Miljöutskottet planerar och samordnar. 2 En gång per termin, lämpligen i

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 1(8) 2018-11-21 Dnr: 306-2.10.1-0460-18 Miljöhandlingsplan 2018 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2018 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga ska ha minst en miljöansvarig Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och Åtgärda i början av varje ny termin Minst

Läs mer

mal och hai 2011-201

mal och hai 2011-201 INSPEKTIONEN mal och hai 2011-201 an 1(5) Box 199 Finningevagen 54 B Telefon: 0152-650 100 Fax:0152-650 180 registratorp!ot.teriinspektionen.se www.lotteriinspektianen.se Org. nr: 202100-3310 INSPEKTIONEN

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Grön skola kriterier 2010-09-23

Grön skola kriterier 2010-09-23 2009 års kriterier för GRÖN SKOLA Bildningsnämnden Lysekil Lpo 94 Mål att sträva emot Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljö som miljön i ett vidare perspektiv. Utvecklar sin förmåga att göra och

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 UPPFÖLJNING... 3 1.4 REGELKRAV...

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2015

Miljöhandlingsplan 2015 1 (7) 2015-02-18 Dnr SU Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik 106 91 Stockholm Besöksadress: Frescativägen 54

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet BESLUT Liu-2011-00453 Universitetsförvaltningen 2011-03-03 2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Värt att veta miljöledningssystem 2013

Värt att veta miljöledningssystem 2013 Värt att veta miljöledningssystem 2013 SLU:s miljöpolicy SLU:s verksamhetsidé enligt styrelsens beslut Styrelsen för universitetet beslutade den 29 september 2009, 69, dnr SLU ua10-1675/09, att SLU:s verksamhetsidé

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljömål och handlingsplan Handlingsplan Diarienummer: Reg 1.2 1(5) Box 139 Finningevagen 54 B Strängnäs

Miljömål och handlingsplan Handlingsplan Diarienummer: Reg 1.2 1(5) Box 139 Finningevagen 54 B Strängnäs N S P E K T I D N E N Miljömål och handlingsplan 2016-2018 1(5) Box 139 registrator@lotteriinspektionen.se www.lotteri inspektionen.se Org. nr: 202100-3310 I N S P E K T I O N E N 2017-06-12 Diarienummer;

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Miljöredovisning Miljörådet

Miljöredovisning Miljörådet Miljöredovisning 2013 INNEHÅLL Ordförande har ordet... 1 Om universitetet... 1 s miljöpolicy... 2 Universitetets miljöledningssystem... 3 Utpekade miljöaspektområden... 3 Miljömålsarbete och resultat...

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Miljömål Aktiviteter Ansvarig Resurser Slutdatum Uppföljning Miljöindikator Åtgärdat

Miljömål Aktiviteter Ansvarig Resurser Slutdatum Uppföljning Miljöindikator Åtgärdat Sida 1 (6) Informera och synliggöra bättre det pågående miljöarbetet Involvera medarbetarna om miljöhandling splanen och Informera systematiskt om miljöarbete under Institutionskonf erens, ämneskonferens

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version Miljöpolicy F. Ad. Müller Söhne AB Version 2018-08-22 Innehåll MILJÖPOLICY... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Riktlinjer... 3 Verksamhetens bedrivande... 3 Miljömål... 4 Löpande miljöarbete... 4 Hushållning

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 16-02-16 DNR IMH-2015-00246 HANDLINGSPLAN 1(9) Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

2012-01-26 Dnr SU 83-3424-11. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2012 och 2013

2012-01-26 Dnr SU 83-3424-11. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2012 och 2013 2012-01-26 Dnr SU 83-3424-11 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2012 och 2013 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 ÖVERGRIPANDE VISION... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 STUDENTMEDVERKAN I

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Revisor: Lennart Piper, BMG Trada Certfiering AB. Ackred.nr: 1450. Datum: 2016-09-11 Miljöredovisning 2015 Miljörådet INNEHÅLL Ordförande har ordet... 1 Om universitetet... 1 Stockholms universitets miljöpolicy...

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

2012-01-26 Dnr SU 83-3424-11. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2012 och 2013

2012-01-26 Dnr SU 83-3424-11. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2012 och 2013 2012-01-26 Dnr SU 83-3424-11 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2012 och 2013 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 ÖVERGRIPANDE VISION... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 STUDENTMEDVERKAN I

Läs mer

NCM:s samtliga miljöaspekter

NCM:s samtliga miljöaspekter Inköp och upphandling Inköp NCM köper saker för xx kkr per år. NCM har som målsättning att vid alla inköp beakta miljöaspekter och välja det mest miljöanpassade där så är möjligt. Personalen använder i

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Policy och riktlinjer för miljöarbetet inom SOS Barnbyar Sverige

Policy och riktlinjer för miljöarbetet inom SOS Barnbyar Sverige Policy och riktlinjer för miljöarbetet inom Sverige Innehåll 1. Avsiktsförklaring...1 1.1 Med sikte på en hållbar utveckling...2 1.2 Policy och principer...2 2. Organisationens miljöpåverkan...3 2.1 Fokusområden...3

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS

Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1 (5) Projektplan 2010-02-11 Dnr SU 83-0286-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Reviderad projektplan: Miljöcertifiering av Stockholms universitet enligt ISO 14001 och EMAS 1. Bakgrund Under hösten 2009

Läs mer

Y-Sektionens Handlingsplan för Grön Sektion Verksamhetsåret 15/16

Y-Sektionens Handlingsplan för Grön Sektion Verksamhetsåret 15/16 Y-Sektionens Handlingsplan för Grön Sektion Verksamhetsåret 15/16 Syfte Y-sektionens syfte att vara med i grön sektion är att gemensamt med LiU och andra sektioner arbeta mot ett hållbart campus. Y-sektionen

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Revisor: Lennart Piper, BMG Trada Certfiering AB. Ackred.nr: Datum: Miljöredovisning Miljörådet

Revisor: Lennart Piper, BMG Trada Certfiering AB. Ackred.nr: Datum: Miljöredovisning Miljörådet Revisor: Lennart Piper, BMG Trada Certfiering AB. Ackred.nr: 1450. Datum: 2017-05-19 Miljöredovisning 2016 Miljörådet INNEHÅLL Ordförande har ordet... 1 Om universitetet... 1 Stockholms universitets miljöpolicy...

Läs mer

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum GMV Utarbetad av: Administrativ chef och miljösamordnare Fastställd: 2011-08-19 Diarienummer: GMV 2011/41 Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum 2011-03-29 Medverkande funktioner Namn

Läs mer

01 Allmän lagstiftning

01 Allmän lagstiftning 01 Allmän lagstiftning ISO 14001 - Lagefterlevnad Fråga 1 - Introduktion Ett krav för att Stockholms universitet ska bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 är att vi följer miljölagstiftningen. För att

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 Triolabs miljöpolicy Triolab skall alltid sträva efter att använda alternativ med låg miljö- och klimatpåverkan i sin verksamhet. Handlingsplan för miljö

Läs mer

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 STUN Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2 Redovisning av Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 Den centrala miljöplanen Detta är Stockholms universitets tredje centrala miljöplan. Den första antogs

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bygg- och miljökontorets interna miljöplan, reviderad 2012-10-30 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1

ÖVERGRIPANDE MÅL 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bygg- och miljökontorets interna miljöplan, reviderad 2012-10-30 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 INTERN MILJÖPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVERGRIPANDE MÅL 1 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 KONTORSMATERIEL OCH FÖRBRUKNINGSVAROR 1 PAPPER OCH KUVERT 1 LUNCHRUM 2 RESOR TILL OCH FRÅN ARBETET 2 TJÄNSTERESOR

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen. Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen. Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen Miljöpolicy MISU har som sin främsta verksamhet att bedriva forskning och utbildning inom det meteorologisk-oceanografiska

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN FÖR GRÖN SEKTION VERKSAMHETSÅRET SYFTE Maskinteknologsektionens syfte att vara med i grön sektion är att gemensamt med LiU och andra sektioner jobba mot ett hållbart

Läs mer

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet.

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet. MILJÖPOLICY Vårt mål är att, tillsammans med våra hyresgäster, skapa en miljö som är trivsam, funktionell och miljöanpassad. För att lyckas med detta har vi påbörjat ett miljöarbete som involverar alla

Läs mer