ANM rapporter 19/2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANM rapporter 19/2012"

Transkript

1 ANM rapporter 19/2012 Samarbetsombudsmannens byrå verksamhetsberättelse Samarbetsombudsmannens byrå

2 1 Samarbetsombudsmannen Verksamhetsberättelse Samarbetsombudsmannens tillsyn över efterlevnaden av lagarna om samarbete och personalrepresentation Tillsynen över efterlevnaden av de lagar som gäller samarbete och personalrepresentation inom företag har från den 1 juli 2010 g enom lagen om samarbetsombudsmannen (216/2010) övergått ti ll samarbetsombudsmannen, som finns i anslutnin g till arbets- o ch näringsministeriet. I praktiken kom verksa mheten vid samarbetsombudsmannens byr å i gång den 1 september Denna verksamhetsberättelse är den första som den nya tillsyns myndigheten lämnar och den omfattar tiden Behörighet och området för tillsyn i korthet Samarbetsombudsmannen är en förvaltningsmyndighet som bl.a. ger råd oc h anvisningar om tillämpningen av de lag ar som samarbet sombudsmannen utövar tillsyn över. Rå den och anvisningarna har karaktären av sakk unnigutlåtanden. Samarbetsombudsmannen fattar inga bindande beslut om tolkning av la gen och bestämmer inga påföljder för lagbrott utan tolkningsfrågorna, och tilldelandet av påföljder är domstolarnas uppgift. Samarbetsombudsmannen kan också bl.a. utföra kontroller i för etag eller ge företag en uppmaning att rätta till det lagstridiga förfar andet eller förhindra att det upprepas. Samarbetsombudsmannen kan begära arbetsrådets utlåtande om huruvida lagen om samarbete inom företag (nedan samarbetslagen) eller lagen om samarbete inom finska företagsgrupper och grupper av gemenskapsföretag ska tillämpas på ett visst företag. I de ärenden som har sanktionerats i straffl agen har samarbetsombudsmannen rätt att bli hörd under polisutredningen, åtalsprövningen och vid förhandlingen av ärendet i domstol. Tillsynen över efterlevnaden av samarbetslagen omfattar cirka företag och knapp t en miljon löntagare inom den privata sektorn. I slutet av 2011 uppgick antalet personalfonder till 51, och dessa hade cirka medlemmar. För personalfondernas del omfattar tillsynen också den offentliga sektorn. Europeiska företagsråd finns i cirka 60 företagsgrupper i Finland. Personalen vid samarbetsombudsmannens byrå samarbetsombudsmannen Helena Lamponen fr.o.m jurist Silja Vainio fr.o.m assistent Helena Peltonen fr.o.m assistent Kirsi Koski, personalfondsärenden fr.o.m Verksamheten under det första verksamhetsåret ( ) Verksamheten vid byrån var livlig. Antalet kundkontakter framgår av nedanstående tabell:

3 Antal Telefonsamtal från kunder* 750 Brevväxling per e-post* 405 Diarieförda samarbetsärenden 58 Diarieförda personalfondsärenden 393 Anvisningar för och brev till personalfonder 108 Personalfondernas användaridentifikationer 8 Intervjuer 26 Kurser och föredrag 37 Möten och förhandlingar med arbetsmarknadens parter 45 Sammanträden och möten med myndigheter 13 Sammanlagt *Telefonsamtal och e-postmeddelanden statistikförs bara en gång, trots att vart och ett av dem kan inbegripa flera samtal och meddelanden i de olika skedena av behandlingen. Antalet kundkontakter uppgick till samma nlagt under tiden Som en del av verksamheten har samarbetso mbudsmannen gett intervjuer, hållit föreläs - ningar och föredrag samt gjort besök; sammanlagt uppgår dessa till närmare 90. De kunder som kontaktar samarbetsombudsm annens byrå är a rbetsgivare, arbetstagare och personalrepresentanter. Verksamhetens tyngdpunkt li gger på förebyggande råd givning. Under det första halvåret av 2011 lå g verksamhetens tyngdpunkt på den rådgivning som gavs om innehållet i den nya personalfonds lagen, som trädde i kr aft den 1 januari Under den andra hälften av 2011 låg ty ngdpunkten på frågor som rörde förhandlingarna om minskning av arbetskraften enligt samarbetslagen. Av de ärenden som inleddes handlade ett femt iotal om misstänkta lagbrott som behandlas inom ramen för förvaltningslagen och är se kretessbelagda. Tyngdpunkten i intervjuerna, föredragen och föreläsningarna har legat på present ation av verksamheten vid s amarbetsombudsmannens byrå, behandlingen av de lagändringar som trätt i kraft under byråns verksamhetstid och det centrala innehållet i samarbetslagen. År 2010 öppnade byrån webbsidor som har uppdaterats och kompletteras efter behov. Vad gäller organiseringen av det interna arbetet vid byrån har det startats ett dokumentförvaltningsprojekt som gäller både samarbetsärenden och personalfondsärenden. Tillsynen över efterlevnaden av samarbetslagstiftningen När samarbetsombudsmannen får en anmälan om e tt misstänkt brott mot en lag, som hör till de lagar vars efterlevnad samarbetsombuds mannen utövar tillsyn över, är anmälarens identitet och en event uell tillsynsåtgärd som vidtagits med an ledning av a nmälan sekretessbelagda uppgifter. Av de ären den som inleddes under perioden gällde cirka 50 ärenden misstänkta brott mot samarbetslagstiftningen. De reviderade bestämmelserna om grupper av gemenskapsföretag i lagen om samarbete inom finska företagsgrupper och grupper av gem enskapsföretag trädde i kraft den 15 juni 2011, vilket ökade behovet av rådgivning på detta område.

4 3 Under den andra hälften av 2011 låg tyngdpunkten i rådgivningskontakterna på frågor som rörde förhandlingarna om minskning av arbetskraften enligt samarbetslagen. Utgångspunkten för rådgivningen har regelmässigt varit utveckling av företaget: råd har begärts om företags informationsskyldighet er och om behandling av personalplaner och utbildningsmål vid samarbetsförhandlingarna. Samarbetsombudsmannen har för Finlands del deltagit i en enkätundersökning, som utfördes av Europeiska unionens kommission och som gällde genomförandet och verkningarna på medlemsstatsnivå av direktivet om övergång av företag, direktivet om kollektiva uppsägningar och direktivet om samarbetsförfarande. Samarbetsombudsmannen har dessutom uppdaterat arbets- och näringsminister broschyr om samarbetslagen. iets Samarbetsombudsmannen hördes och hon gav utlåtande i samband med revideringen av lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar. Utlåtanden som samarbetsombudsmannen begärt av arbetsrådet Samarbetsombudsmannen har begärt arbetsrådets utlåtande i två fall som gällde tillä mpning av samarbetslagen. Företagsverksamhet i koncernform och företag i den mening som avses i samarbetslagen Denna begäran om utlåtande gä llde frågan huruvida en koncern enligt bokföringslagen kan vara ett i samarbetslagen av sett företag. Ett andelslag och tv å aktiebolag bildade tillsammans en affärsverksamhetsenhet ur s åväl administrativ, finansiell, operativ som per - sonalmässig synvinkel. Arbete utfördes över fö retagsgränserna, och verkställande direktören för moderbolaget hade en central roll i skötseln av personalfrågorna. Antalet anställda i arbetsavtalsförhållande hos vart och ett av bolagen inom koncernen understeg i regel 20 personer. Endast det sammanlagda antalet anstä llda hos de olik a bolagen inom konc ernen översteg i regel 20 personer. Som svar på samarbetsombudsmannens ovan beskrivna begäran har arbetsrådet gett utlåtande TN ( ). Enligt arbetsr ådets syn kan koncernen i fråga inte vara ett sådant företag som avses i samarbetsl agen. Det enda som var avgörande var antalet anställda vid det företag som hade verkställt uppsägningarna. Enligt arbetsrådet avses med företag en formelltjuridisk arbetsgivare, och detta begrepp får inte ges en vidare tolkning, om det inte kan visas att affärsver ksamhetsenheter omorganiserats uttryckligen i avsikt att kringgå de arbetsgivarförpliktels er som föreskrivs i samarbetslagen. Enligt arbe tsrådets syn inverkar eventuella andra beroendeförhålla nden till övriga företag i företagsgruppen, det faktum att föret agen i någon utsträckning idkar enhetlig affärsverksamhet eller andra motsvarande omständigh eter inte på tolk ningen och tillämpningen av 2 1 mom. i samarbetslagen.

5 4 Finländska företags verksamhet utomlands, utländska företags filialer i Finland och företag i den mening som avses i samarbetslagen Samarbetsombudsmannens andra begäran om utlåtande hos arbetsrådet gällde begreppet företag enligt 3 i samarbetslagen i samband med registrerade och oregistrerade filialers verksamhet i Finland och utoml ands. Som svar på denna begäran gav arbetsrådet utlåtande TN ( ). Arbetsrådet konstaterade i s itt utlåtande TN att en sammanslutning eller stiftels e ska vara en självständig juridisk person för att kunna omfattas av samarbetslagen. F inländska person- och aktiebolag ska anses vara företag i den mening som avses i samar - betslagen. Om det totala antalet anställda i arbetsförhållande enligt den finska arbetsavtalslagen vid ett finländskt företag och dess filial eller annat verksamhetsställe i e n annan stat regelbundet uppgår till minst 20, ska företaget anses vara ett sådant företag på vilket samarbetslagen ska tillämpas. Om antalet anställda i arbetsförhållande enligt arbetsavtalslagen vid ett aktiebolag som antecknats i handel sregistret i Finland regelbundet uppgår till 20, omfattas företaget av samar betslagen trots att t.ex. 3 av arbe tstagarna arbetar i F inland och 17 arbetar i Sverige. I sitt utlåtande TN har arbetsrådet behandlat begreppet företag i 3 i samarbetslagen i förhållande till e tt utländskt företags verksamhet i Finland då ver ksamheten är organiserad i form av registrerad eller oregistrerad filial. Enligt regeringspropositionen om näringslagen konstaterade arbetsrådet i sitt utlåtande att ett utländskt företags i Finland registrerade filial är en del av det utländska företagets eller den utländska stiftelsens organisation. Eftersom ett utländskt företags i Finland registrerade filial inte är en självständig j uridisk person enligt näringslag en, ansåg arbetsrådet att filialen inte är ett i 3 i sa marbetslagen avsett företag och att samarbetslagen inte ska tilllämpas på den. Enligt arbetsrådets syn är ett utländskt företags icke registrerade filial eller dess verksamhet inte heller ett i 3 i sama rbetslagen avsett företag på vilket samarbetslagen ska tillämpas. Initiativet att utreda behoven av att ändra samarbetslagen På grundval av arbetsrådets utlåtanden lade samarbetsombudsmannen i september 2011 fram ett förslag till arb ets- och näringsministeriet om utredning av behoven at t ändra samarbetslagen bl.a. i fråga om fö retagsverksamheten i koncernform och utländska företags registrerade och icke registrerade filialer. Anvisningar om tillämpning av samarbetslagen Samarbetsombudsmannen har utfärdat två anv isningar i november Den första anvisningen gällde tillämpning av samarbetslagen på företagsledning i arbetsavtalsförhållande. Den andra anvisningen handlade om arbetstagarens rätt till gottgörelse i en s ituation där arbetstagaren har överförts till deltid utan att man dessförinnan genomfört ett förhandlingsförfarande enligt 8 kap. i samarbetslagen. År 2011 utarbetades en anvisning om samarbetsf örfarandet i fråga om lokalis ering av personer och principerna och praxis en för insamling av personuppgifter. Anvisningen utfärdades den 5 januari 2012.

6 5 Anvisningarna finns tillgä ngliga (på fins ka) på sa marbetsombudsmannens webbplats ( Artikel/Inlägg Samarbetsombudsmannen skrev ett inlägg för ar betsrättsliga föreningens årsbok I artikeln behandlas de frågor som var före mål för ombudsmannens begäran om utlåtande av arbetsrådet, dvs. huruvida en koncern kan vara ett i samarbetslagen avset t företag och om utländska företags registrerade och oreg istrerade filialer, samt om tillämpning av samarbetslagen på företagsledning i arbetsavtalsförhållande. Tillsynen över personalfondernas verksamhet Vid utgången av år 2011 fanns det sammanlagt 51 personalfonder. Antalet medlemmar i fonderna uppgick till cirka och medlemskapitalet till närmare en miljard euro. År 2010 grundades inga nya personalfonder. Under 2011 grundades fyra nya fonder. En totalreform av personalfonds lagen trädde i kraft den 1 januari Under den första hälften av 2011 låg tyngdpunkten i rådgivningskontakterna på frågor som gällde den r eviderade personalfondslagen. När det gäller personalfonderna har samarbetsombudsmannen utarbetat mallstadgar för personalfonder och anvisningar för fonderna tillsammans med bokföringsnämnden startat revideringen av anvisningen om personalfondernas bokföring och bokslut startat ett projekt för arkivering av dokument som rör personalfonder startat arbetet för utveckling och ändring av adb-systemet för personalfonderna så att det ska uppfylla kraven i den nya personalfondslagen

ANM rapporter 17/2013

ANM rapporter 17/2013 ANM rapporter 17/2013 Samarbetsombudsmannens byrån verksamhetsberättelse 2012 Samarbetsombudsmannens byrå 26.3.2013 Samarbetsombudsmannen Verksamhetsberättelse 2012 Samarbetsombudsmannens tillsyn över

Läs mer

ANM rapporter 8/2014. Samarbetsombudsmannens byrån verksamhetsberättelse 2013

ANM rapporter 8/2014. Samarbetsombudsmannens byrån verksamhetsberättelse 2013 ANM rapporter 8/2014 Samarbetsombudsmannens byrån verksamhetsberättelse 2013 Samarbetsombudsmannens byrå 5.2.2014 Samarbetsombudsmannen Verksamhetsberättelse 2013 Samarbetsombudsmannens tillsyn över efterlevnaden

Läs mer

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig?

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? VANLIGA FRÅGOR OM SAMARBETSLAGEN Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? Frågan gäller tillämpning av arbetsavtalslagen och hör till

Läs mer

RP 20/2008 rd. dock alltid vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte registermyndigheten

RP 20/2008 rd. dock alltid vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte registermyndigheten RP 20/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 6 i lagen angående rättighet att idka näring och 13 a i handelsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Lag om europaandelslag

Lag om europaandelslag Liite 4 Lagförslag Lag om europaandelslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpliga bestämmelser och tillämpningsområde På ett europaandelslag tillämpas rådets förordning (EG) nr 1435/2003

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 69/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

RP 87/2008 rd. av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 87/2008 rd. av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om minoritetsombudsmannen och diskrimineringsnämnden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 1 Nuläge MOTIVERING I denna

Läs mer

Information om. Lag om samarbete inom företag

Information om. Lag om samarbete inom företag Information om Lag om samarbete inom företag Information om lag om samarbete inom företag... 3 Minnelista över samarbetslagens förpliktelser... 3 1. Lagens syfte och uppbygnnad... 4 Lagens uppbyggnad...

Läs mer

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning 17.5.2006 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 736/2006 av den 16 maj 2006 om arbetsmetoder för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet vid standardiseringsinspektioner

Läs mer

Lagen om tillsyn över utlänningars företagsköp

Lagen om tillsyn över utlänningars företagsköp Lagen om tillsyn över utlänningars företagsköp Marjaana Aarnikka handelsråd arbets- och näringsministeriet närings- och innovationsavdelningen 8.11.2012 Lagen om tillsyn över utlänningars företagsköp trädde

Läs mer

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 Beträffande uppfinning, som gjorts av person i annans tjänst, arbetstagare, och som är patenterbar

Läs mer

Avtalsöverenskommelse om Europeiskt Företagsråd. inom koncernen Scandic Hotels Holding AB

Avtalsöverenskommelse om Europeiskt Företagsråd. inom koncernen Scandic Hotels Holding AB Avtalsöverenskommelse om Europeiskt Företagsråd inom koncernen Scandic Hotels Holding AB Mellan Scandic Hotels Holding AB och Europeiska Kommittén för Livsmedels-, Hotell-, Catering-, och Njutningsmedelsarbetare

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

Lagarna avses träda i kraft samtidigt som EES-a vtalet.

Lagarna avses träda i kraft samtidigt som EES-a vtalet. 1992 rd - RP 109 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av de arbetsrättsliga stadganden som har samband med avtalet om det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet PROPOSITIONENS

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 107/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om arbetstagarinflytande i europabolag (SE) PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25) C 449/138 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25)

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

STATENS REVISIONSNÄMND STÄLLNINGSTAGANDE Givet i Helsingfors den 21 januari 2011 Nr 1/2011. Ledningens bekräftelsebrev. Initiativ

STATENS REVISIONSNÄMND STÄLLNINGSTAGANDE Givet i Helsingfors den 21 januari 2011 Nr 1/2011. Ledningens bekräftelsebrev. Initiativ STATENS REVISIONSNÄMND STÄLLNINGSTAGANDE Givet i Helsingfors den 21 januari 2011 Nr 1/2011 Ärende Initiativ Ställningstagande Ledningens bekräftelsebrev Föreningen CGR har i sitt brev av den 20 december

Läs mer

Lag om införande av lagen om bostadsaktiebolag

Lag om införande av lagen om bostadsaktiebolag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om införande av lagen om bostadsaktiebolag Given i Helsingfors den 22 december 2009 1 Ikraftträdande av lagen om bostadsaktiebolag Lagen om bostadsaktiebolag

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND

STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND MODELLSTADGAR FÖR EN PERSONALFOND FÖR SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND 1 Fonden och dess hemort 2 Fondens ändamål 3 Medlemskap Fondens namn är Företag Ab:s personalfond

Läs mer

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.6 Anmälan om utläggning av verksamhet Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål?

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? Stiftelsens verksamhet 1. Vilka av fölnde områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? utdelning av stipendier produktion av information eller utbildning främnde av kultur produktion av tjänster verksamhet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 254/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om samarbete inom företag och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av semesterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det ändringar i semesterlagen. Reglerna för beräkning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 18 juni 2002 Nr 482 485 INNEHÅLL Nr Sidan 482 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare i kortvariga arbetsförhållanden... 3095 483

Läs mer

RP 1/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om samarbete inom finska företagsgrupper

RP 1/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om samarbete inom finska företagsgrupper Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om samarbete inom finska företagsgrupper och grupper av gemenskapsföretag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 september 2015 1142/2015 Lag om revision inom den offentliga förvaltningen och ekonomin Utfärdad i Helsingfors den 18 september 2015 I enlighet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 3 Revisorsnämnden skall 1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, 2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer

Läs mer

De centrala arbetsmarknadsorganisationernas. modell för personal- och utbildningsplan

De centrala arbetsmarknadsorganisationernas. modell för personal- och utbildningsplan Akava Finlands näringsliv Kyrkans arbetsmarknadsverk Kommunala arbetsmarknadsverket Finlands Fackförbunds Centralorganisation Tjänstemannacentralorganisationen FTFC Statens arbetsmarknadsverk De centrala

Läs mer

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.10 Rapportering av exponeringar mot närstående Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare närstående dnr 14/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Internationella

Läs mer

Samarbetslagen. Förhandlingar i en anda av samförstånd

Samarbetslagen. Förhandlingar i en anda av samförstånd Samarbetslagen Förhandlingar i en anda av samförstånd Innehåll Inledning... 3 1 kap: Allmänna bestämmelser... 4 2 kap: Samarbetsparter... 7 3 kap: Uppgifter som skall lämnas företrädarna för personalgrupperna...

Läs mer

ANVISNING FÖR DEN SOM TILLHANDAHÅLLER BILDPROGRAM FÖR TV-VERKSAMHET Uppdaterad 1.1.2014

ANVISNING FÖR DEN SOM TILLHANDAHÅLLER BILDPROGRAM FÖR TV-VERKSAMHET Uppdaterad 1.1.2014 ANVISNING FÖR DEN SOM TILLHANDAHÅLLER BILDPROGRAM FÖR TV-VERKSAMHET Uppdaterad 1.1.2014 Centralen för mediefostran och bildprogram (MEKU) och Nationella audiovisuella arkivet (KAVA) fusionerades i början

Läs mer

Lagtext. Lag (2011:427) om. europeiska företagsråd. Lagens innehåll och syft. Lagens tillämpningsområde. Definitioner. från Näringsdepartementet om

Lagtext. Lag (2011:427) om. europeiska företagsråd. Lagens innehåll och syft. Lagens tillämpningsområde. Definitioner. från Näringsdepartementet om Lag (2011:427) om europeiska företagsråd Lagtext från Näringsdepartementet om europeiska företagsråd Lagens innehåll och syft 1 Denna lag innehåller bestämmelser om inrättande av europeiska företagsråd

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 27.4.2018 2018/2062(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om avsikten att inleda förhandlingar om kommissionens

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Frankrike om tillämpning vad

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 150/2003 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen, 2 lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift och 5 lagen om storleken av den försäkrades

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att giltighetstiden

Läs mer

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi 2 GENOMFÖRANDE AV ENKÄT ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING Planering

Läs mer

Kyrkostyrelsens cirkulär nr 18/

Kyrkostyrelsens cirkulär nr 18/ Kyrkostyrelsens cirkulär nr 18/2018 10.12.2018 DATASKYDDSLAGEN TRÄDER I KRAFT DEN 1.1.2019 Den nya dataskyddslagen (1050/2018) träder i kraft den 1 januari 2019 (lagens innehåll finns elektroniskt i Finlex

Läs mer

EUT L 59, , s. 9. COM(2015) 145 final. 9832/15 abr/mv 1 DRI. Europeiska unionens råd. Bryssel den 11 juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200

EUT L 59, , s. 9. COM(2015) 145 final. 9832/15 abr/mv 1 DRI. Europeiska unionens råd. Bryssel den 11 juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200 I/A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat till: Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Ärende: Rapport från kommissionen

Läs mer

NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING

NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING Bilaga till cirkulär A6/2017 NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING Arbetsavtalslagen och lagen om företagshälsovård ändrades i början av 2017 så att arbetsgivaren nu är skyldig

Läs mer

FINANSINSPEKTIONEN

FINANSINSPEKTIONEN 1 Faktorer som påverkar påföljds- och ordningsavgiftens storlek 1.1 Påföljdsavgiftens dimensionering 41 2 mom. 1 i lagen om Finansinspektionen lyder: Påföljdsavgiftens belopp ska baseras på en samlad bedömning.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om europeiska företagsråd; SFS 2011:427 Utkom från trycket den 3 maj 2011 utfärdad den 20 april 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens innehåll och

Läs mer

RP 186/2005 rd. upphävs. Den offentliga informationstjänsten för bokslutsuppgifter koncentreras till Patentoch. och registerstyrelsen.

RP 186/2005 rd. upphävs. Den offentliga informationstjänsten för bokslutsuppgifter koncentreras till Patentoch. och registerstyrelsen. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 31 a i handelsregisterlagen samt om upphävande av 7 i lagen om offentlighet och sekretess i fråga om beskattningsuppgifter PROPOSITIONENS

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2013:455 Utkom från trycket den 12 juni 2013 utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

RP 39/2011 rd. rätt att få uppgifter om en anmälan som Skatteförvaltningen

RP 39/2011 rd. rätt att få uppgifter om en anmälan som Skatteförvaltningen RP 39/2011 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Enheten för utredning av grå ekonomi PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2017-03-22 B E S L U T FI Dnr 16-14423 Delgivning nr 2 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild

Läs mer

Beställaransvarslagen och upphandlingslagen

Beställaransvarslagen och upphandlingslagen Beställaransvarslagen och upphandlingslagen Riktlinjer för samordningen av skyldigheterna i beställaransvarslagen och upphandlingslagen Rådgivningsenheten för offentlig upphandling Helsingfors 7.7.2008

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 21/ (7) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Föredragningslista 21/ (7) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Föredragningslista 21/2016 1 (7) 11 Den av ledamoten Silvia Modig väckta motionen om konkurrensförbud för ledande tjänsteinnehavare och befattningshavare HEL 2016-006227 T 00 00 03 Beslutsförslag

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 20/2013

Föreskrifter och anvisningar 20/2013 Föreskrifter och anvisningar 20/2013 Rapportering av finansiell information Dnr 28/01.00/2013 Utfärdade 9.12.2013 Gäller från 1.1.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 förnamn.efternamn@fiva.fi

Läs mer

BILAGA 1 (INLEDNING)

BILAGA 1 (INLEDNING) BILAGA 1 (INLEDNING) KAPITEL X Europeiskt Företagsråd eller informations- och samrådsprocedur i gemenskapsföretag Del I: Tillämpningsområde? Art. L 439-6 För att säkerställa arbetstagarnas rätt till information

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om internationaliseringsunderstöd för företags gemensamma projekt åren 2016 2020 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Klaganden bad justitieombudsmannen utreda Skatteförvaltningens förfarande. Klagomålet gällde på vilket språk besluten fattas inom arvsbeskattningen.

Klaganden bad justitieombudsmannen utreda Skatteförvaltningens förfarande. Klagomålet gällde på vilket språk besluten fattas inom arvsbeskattningen. 28.6.2018 EOAK/963/2017 Beslutsfattare: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Föredragande: Esittelijäneuvos Mikko Sarja ARVSSKATTEBESLUTS SPRÅK 1 KLAGOMÅLET Klaganden bad justitieombudsmannen utreda Skatteförvaltningens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Brottsdataförordning Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 (9) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 102 29.11.2011 En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 Begäran om utlåtande 1.1 Den egentliga begäran om utlåtande

Läs mer

SFS nr: 2001:883. Revisorslag (2001:883)

SFS nr: 2001:883. Revisorslag (2001:883) SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 2 I denna lag avses med 1. revisor: en godkänd eller auktoriserad revisor, 2. godkänd revisor: en revisor som har godkänts enligt 4, 3. auktoriserad revisor: en

Läs mer

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2015

Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del II, Dnr FIVA 17/01.00/2015 Utfärdade 30.11.2015 Gäller från 1.1.2016 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax

Läs mer

Närståendetransaktioner. 14 maj 2013 Björn Kristiansson

Närståendetransaktioner. 14 maj 2013 Björn Kristiansson Närståendetransaktioner 14 maj 2013 Björn Kristiansson Definitioner Vad är en närståendetransaktion? Närstående? Varför regler? Befogenhet och behörighet Styrelse och VD företräder bolaget Bolagsstämman

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2012 COM(2012) 160 final C7-00091/12 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

Enmansbolag med begränsat ansvar

Enmansbolag med begränsat ansvar Enmansbolag med begränsat ansvar Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster Inledande anmärkning: Enkäten har tagits fram av generaldirektorat för inre marknaden och

Läs mer

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 41/07 Mål nr A 77/07

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 41/07 Mål nr A 77/07 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 41/07 Mål nr A 77/07 Sammanfattning Ett tyskt företag i en internationell koncern väcker talan i Arbetsdomstolen mot ett svenskt företag i koncernen med yrkande om utfående av

Läs mer

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Förfarande Förhandlare och beslutsfattare Mål Lokalt avtal om

Läs mer

RP 177/2009 rd. förfaranden eller förhindra att lagstridiga

RP 177/2009 rd. förfaranden eller förhindra att lagstridiga Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om samarbetsombudsmannen och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:768) om åtgärder mot penningtvätt; SFS 2004:1182 Utkom från trycket den 15 december 2004 utfärdad 2 december 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-07- 29 B E S L U T Trig Social Media AB FI Dnr 15-4921 Verkställande direktören Peter Kristoffersson Delgivning nr 2 Box 1268 131 28 Nacka Strand Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av stamnätsföretag för el; SFS 2011:710 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1

Läs mer

Samarbete vid Helsingfors universitet

Samarbete vid Helsingfors universitet Samarbete vid Helsingfors universitet 13.2.2012 Personal- och juridiska ärenden Jaana Sirkiä Personal- och juridiska ärenden/jaana Sirkiä 13.2.2012 1 Helsingfors universitets samarbetsavtal Syftet med

Läs mer

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Riktlinjer för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument innehåller

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Offentligt. Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR)

Offentligt. Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR) 1 (5) Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR) Tolkningar och ställningstaganden om förordningen om marknadsmissbruk (MAR) Som

Läs mer

2. Föreslagna ändringar

2. Föreslagna ändringar Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av hänvisningsbestämmelserna i vissa lagar som hör till jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde så att de hänvisar till förvaltningslagen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 december 2011 1244/2011 Lag om ändring av kreditinstitutslagen Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2011 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

RP 191/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 14 d i lagen om beskattningsförfarande

RP 191/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 14 d i lagen om beskattningsförfarande Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 14 d i lagen om beskattningsförfarande PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om beskattningsförfarande

Läs mer

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING Uppdaterad 27.07.2010 Guiden uppdaterades i juli 2010, och det har inte kontrollerats om den är

Läs mer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Näringsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 STOCKHOLM Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Sammanfattning Stiftelsen Ackordscentralen kan inte tillstyrka promemorians

Läs mer

RP 131/2009 rd. I denna proposition föreslås det att sjukförsäkringslagen

RP 131/2009 rd. I denna proposition föreslås det att sjukförsäkringslagen RP 131/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 kap. 10 a i sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att sjukförsäkringslagen

Läs mer

Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010

Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010 1(8) Justitieministeriet Lagberedningsavdelningen PB 25 00023 STATSRÅDET 15.7.2013 Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010 Ärende Utlåtande om betänkandet av arbetsgruppen

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av utlänningslagen

Beslut. Lag. om ändring av utlänningslagen RIKSDAGENS SVAR 69/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och av arbetsavtalslagen och av vissa lagar som har samband med dem Ärende Regeringen

Läs mer

Vanliga frågor om regler för statligt stöd tillämpliga på projekt för lokalt ledd utveckling (CLLD)

Vanliga frågor om regler för statligt stöd tillämpliga på projekt för lokalt ledd utveckling (CLLD) Vanliga frågor om regler för statligt stöd tillämpliga på projekt för lokalt ledd utveckling (CLLD) 1. Har något förändrats beträffande regler för statligt stöd tillämpliga på fiskerisektorn för perioden

Läs mer

Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen. 74/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 5/41/2012 HARE nummer OM006:00/2012

Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen. 74/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 5/41/2012 HARE nummer OM006:00/2012 14.12.2012 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Genomförande av tolkningsdirektivet Tolkningsarbetsgruppen Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen 74/2012

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

Lag. om ändring av bokföringslagen

Lag. om ändring av bokföringslagen Lag om ändring av bokföringslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i bokföringslagen (1336/1997) 3 kap. 2, 2 a, 3, 4, 12 och 13, sådana de lyder, 2, 2 a, 3 och 4 i lag 1620/2015, 12 i lagarna 1208/2015

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLEN UTLÅTANDE Diarienr 1(5) OH 2015/101. Justitieministeriets brev gällande ärendena nr 25-26/08/2015

HÖGSTA DOMSTOLEN UTLÅTANDE Diarienr 1(5) OH 2015/101. Justitieministeriets brev gällande ärendena nr 25-26/08/2015 HÖGSTA DOMSTOLEN UTLÅTANDE Diarienr 1(5) OH 2015/101 Givet Nr 12.6.2015 1211 TILL REPUBLIKENS PRESIDENT HÄNVISNING ÄRENDE Justitieministeriets brev 11.5.2015 gällande ärendena nr 25-26/08/2015 Ålands lagtings

Läs mer

RP 307/2010 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke. Genom den föreslagna lagen

RP 307/2010 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke. Genom den föreslagna lagen RP 307/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas

Läs mer

Handläggning av personuppgiftsincidenter

Handläggning av personuppgiftsincidenter Handläggning av personuppgiftsincidenter Anvisning Diarie-/dokumentnummer: KS2019/0831 Beslut: Förvaltningsledningen 2019-04-30 Giltighetstid: Från och med 2019-05-01 tills vidare Dokumentansvarig: Administrativ

Läs mer

RP 256/2004 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny tidsbunden lag om användning av indexvillkor

RP 256/2004 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny tidsbunden lag om användning av indexvillkor RP 256/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om användning av indexvillkor i arbets- och tjänstekollektivavtalen för 2005 2007 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn

Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn Varför finns Finansinspektionen? Finansinspektionen (FI) arbetar för att kunder i Finland tryggt ska kunna sköta sina ärenden hos tjänsteleverantörer

Läs mer

RP 125/2006 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

RP 125/2006 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 31 och 32 i lagen om studiestöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i lagen om studiestöd.

Läs mer

RP 130/2009 rd. Lagen om alterneringsledighet, som varit i kraft för viss tid, upphör att gälla den 31 december

RP 130/2009 rd. Lagen om alterneringsledighet, som varit i kraft för viss tid, upphör att gälla den 31 december RP 130/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om alterneringsledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Lagen om alterneringsledighet, som varit i

Läs mer