Verksamhetsberättelse 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2008"

Transkript

1 1 Verksamhetsberättelse 2008 Länsbibliotek Sydost är ett samordnat länsbibliotek för Blekinge och Kronobergs län. Huvudman för verksamheten är Landstinget Blekinge. Samverkansavtal finns mellan Landstinget Blekinge och Landstinget Kronoberg beträffande verksamhet, ekonomi m.m. Länsbibliotek Sydost styrs av en nämnd bestående av tre politiker från Landstinget Kronoberg och tre politiker från Landstinget Blekinge. Ordförandeskapet alternerar mellan landstingen för mandatperioder. Nämnden har under året haft fyra sammanträden: 27 februari på Ronneby stadsbibliotek, 28 maj på Tingsryds bibliotek, 3 september på Växjö stadsbibliotek och 11 december på Marinmuseums bibliotek i Karlskrona. Vid det senaste sammanträdet antogs även Strategi- och verksamhetsplan 2009 för Länsbibliotek Sydost. Den finns utlagd på länsbibliotekets webbplats, under avdelningen Om oss Verksamhet. Sedan flera år finns ett nära samarbete mellan Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost. Dokumentet Fördjupad samverkan mellan Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar finns utlagt på länsbibliotekets webbplats under avdelningen Om oss Verksamhet. Det fördjupade samarbetet har redan fått flera konkreta resultat. Några exempel: Gemensam transportorganisation med möjlighet till mera flexibla lån och med bättre utnyttjande av gemensamma mediaresurser inom regionen. Samverkan kring inköpspaket och information och utbildning kring databaser, elektroniska resurser och kommunikationsprogram. Samverkan i projektverksamhet. Gemensam blogg för biblioteken i regionen. Gemensamma planerings-/arbetsmöten mellan läns-/regionbiblioteken. Gemensamma, gränsöverskridande konsulentteam för arbete över länsgränserna. Gemensamma biblioteksbesök för konsultativa samtal. Gemensamma arbetsmöten och kompetensutvecklingsinsatser för biblioteksanställda från sydost.

2 2 Organisation Den centrala funktionen för ledning, rådgivning, stöd, samordning och utveckling finns i Ronneby, på Soft Center, i lokaler nära högskolans bibliotek/infocenter. Där finns chefen för verksamheten samt två konsulenter, som bl.a. arbetar med frågor rörande ABM-tjänster, media, livslångt lärande, distansstudiestöd, fortbildning, kurser/konferenser, utveckling, forskning, projektstöd, samverkansfrågor högskola/universitet, lärsamverkan mellan olika slags bibliotek, internationella kontakter, särskilda tjänster och tillgänglighet, barn/ungdomsverksamhet, samverkansfrågor skola/skolbibliotek. På Växjö stadsbibliotek finns också en konsulent som arbetar med frågor rörande bl.a. särskilda tjänster och tillgänglighet, social biblioteksverksamhet, fortbildning, kurser/konferenser, IT, digitala tjänster, media och webb. I Växjö finns även en redaktör och webbmaster för design och konstruktion av webbplats samt arbete med grafik, layout, trycksaker samt ABM-tjänster. Länsbibliotekets personal presenteras på webbplatsen under Om oss Kontakta oss. Regionbibliotek Kalmar har på uppdrag och enligt avtal tagit över den kompletterande medieförsörjningen av talböcker för kommunbiblioteken i sydost. Tjänster för kompletterande mediaförsörjning och fjärrlån upphandlar länsbiblioteket via avtal med Karlskrona stadsbibliotek och Växjö stadsbibliotek. Länsbibliotek Sydost har under 2008 arbetat fram nya riktlinjer och avtal för kompletterande mediaförsörjning från och med 2009, se nedan under rubriken Media och fjärrlån. För arbete med lokalsamlingar köper länsbiblioteket tjänster från värdbiblioteken i Karlskrona och Växjö. På sikt kommer Databas Blekinge att föras över till specialdatabasen Småland, Öland och Blekinge i Libris. Databas Kronoberg innehåller referenser till artiklar i länets lokallitteratur. Denna artikeldatabas är numera genom avtal integrerad med Växjö biblioteks katalog. Länsbibliotek Sydost är tillsammans med Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Jönköping samt de fyra värdbiblioteken i Karlskrona, Växjö, Kalmar och Jönköping engagerat i ett projekt med en gemensam lokalhistorisk databas för Småland, Öland & Blekinge, se mer under Projekt nedan. För arbete med lokala bibliografier köper länsbiblioteket tjänster från Olle Wingborg. Bibliografierna finns i tryck och är även sökbara på länsbibliotekets webbplats. För Kronobergs län finns lokala bibliografier för samtliga kommuner. För Blekinge finns för närvarande lokala bibliografier för Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Under 2008 har arbete för bibliografi för Karlskrona påbörjats av Inger Jönsson och förteckning över Aspö socken har färdigställts.

3 3 Målgrupper och samverkansparter Som framgår av Bibliotekslagen, 4, från 1997 är folkbiblioteken i länet den primära målgruppen för länsbibliotekens insatser. Men i lagen, t.ex. 10, framhålls även vikten av samverkan mellan olika slags bibliotek. I december 2004 antog dessutom riksdagen ett tillägg till bibliotekslagen: Bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet skall samverka. Kommuner och landsting skall anta planer för biblioteksverksamheterna. Lag (2004:1261) 7a. På webbplatsen för Länsbibliotek Sydost under Arbetsområden Biblioteksplaner återfinns antagna biblioteksplaner från kommunbibliotek i sydost. Länsbibliotek Sydost ser det som nödvändigt att samverka med folkbibliotek, länsbibliotek, universitets- och högskolebibliotek, skol- och gymnasiebibliotek och sjukhusbibliotek inom och utom regionen. Det är även väsentligt att samverka med organisationer, myndigheter, skolor, universitet/högskolor, studieförbund, föreningar m.fl. Av särskild vikt är fortsatt och fördjupad samverkan med Regionbibliotek Kalmar för utvecklingsinsatser och stöd till kommunbiblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län med slutmålet att ge kvalificerad service till den enskilde samhällsmedborgaren. Projekt Länsbibliotek Sydost har under 2008 drivit och medverkat i flera projekt. ABM Blekinge ABM Blekinge var ett treårigt projekt med start under år 2005 och med deltagande av Blekingearkivet, Blekinge Museum och Länsbibliotek Sydost Nyckelorden för projektet var samarbete, samordning, tillgänglighet och förmedling mellan arkiv, bibliotek och museer med avsikten att öka tillgängligheten av kulturarvet för länets invånare och utveckla kulturarvet som regional tillväxtresurs. Kulturrådet har beviljat bidrag till projektet. Projektet avslutades under 2008 och har redovisats vid informationsmöte samt i ABM Slutrapport 2008 såväl digitalt som genom tryckalster. Arbetet med ABMsamverkan fortsätter även efter projektets slut. Bibliotek24 Länsbibliotek Sydost deltar i projekt Bibliotek24, som är en fortsättning på SIM- och BIN-projekten. Projektet är ett samarbete mellan läns- och regionbiblioteken i södra och norra Sverige där en portal för samsökning i bibliotekens digitala resurser byggs upp för biblioteksanvändare. Projektet innefattar även en särskild samsökningsportal för bibliotekspersonal. Kulturrådet ger bidrag till projektet. Länsbibliotek Sydost är engagerade i styrgrupp och en av arbetsgrupperna.

4 4 Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling Med bidrag från Svenska ESF-rådet har en förprojektering i samverkan mellan Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost genomförts under 2008 i avsikt att undersöka behovet av kompetensutvecklingsinsatser hos personalen på folkbibliotek och universitets/högskolebibliotek i Kronoberg och Kalmar län och få en bild av vilka framtida nyckelkompetenser som kommer att behövas på biblioteken i sydost för att de skall kunna spela en aktiv roll i den lokala och regionala utvecklingen. Förstudien har resulterat i en rapport digitalt och i tryck. Ansökan om medel till en liknande förprojektering för biblioteken i Blekinge län har inlämnats och beviljats men förstudien för Blekinge kommer att genomföras under Demoteket Demoteket har varit ett samarbetsprojekt mellan Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Kalmar och Reaktor Sydost (Resurscentrum för film och ung kommunikation). Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar, Landstinget Kronoberg och Kulturrådet har beviljat bidrag till projektet. Genom projektet har ungdomar fått möjlighet att lämna in egna alster i form av musik, filmer, texter m.m. till biblioteket för marknadsföring, registrering och utlåning. Projektet Demoteket på Reaktor avslutades i april Demoteket lever dock vidare som ett medlemsbaserat rikstäckande nätverk. Karlskrona stadsbibliotek fortsätter sin funktion som distributionscentral för spridning av demoinspelningar och marknadsföringsmaterial och får bidrag för denna verksamhet från Länsbibliotek Sydost. Lärsamverkan i Sydost Lärsamverkan är ett samarbete mellan bibliotek i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län med representanter från folkbibliotek, universitets/högskolebibliotek, region- /länsbibliotek, gymnasiebibliotek och sjukhusbibliotek. Avsikten är att utveckla samverkansinsatser kring bl.a. media, professionella tjänster och kompetensutveckling, inte minst med tanke på studerandes, inklusive distansstuderandes, behov av service och handledning. De olika biblioteksslagen ska få ökade insikter i varandras förutsättningar och arbetssätt, byta erfarenheter och kunskaper samt delta i gemensamma utbildningar för att med respekt för varandras uppdrag och villkor kunna samverka på bästa sätt kring vuxna studerande. Samtidigt ger det samordningsfördelar som leder till bättre samsyn, bättre hushållande med fria rättigheter inom biblioteksvärlden som helhet samt en regional erfarenhet som kan tillämpas på nationell nivå. Projekttid är Bidrag till projeket har lämnats av Kulturrådet, Högskolan i Kalmar, Blekinge Tekniska Högskola, Växjö universitet, Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län samt Länsutveckling Kronoberg (Landstinget Kronoberg). Småland, Öland & Blekinge (f.d. OS-Gothia) Länsbibliotek Sydost är tillsammans med Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Jönköping samt de fyra värdbiblioteken i Karlskrona, Växjö, Kalmar och Jönköping engagerad i ett projekt med en gemensam lokalhistorisk databas för Småland, Öland & Blekinge, Genom projektet vill man öka tillgängligheten till lokalhistoriskt material.

5 5 Den digitala informationen öppnar nya möjligheter både när det gäller tillgänglighet och kommunikation av den. Projektet med en gemensam lokalhistorisk databas för Småland, Öland & Blekinge startade våren 2006 som ett samarbetsprojekt mellan de fyra länens bibliotek. Databasen återfinns på en egen söksida i nya LIBRIS webbsök Databasen kommer kontinuerligt att växa och i slutet av 2008 innefattade den över referenser till lokalhistoriska artiklar eller böcker. Ambition finns även att efter hand kunna lägga in länkar till fulltext i posterna, det vill säga möjliggöra läsning av materialet direkt på datorskärmen. Kulturrådet har beviljat projektbidrag även för fortsatt verksamhet under 2009, bl.a. för digitalisering av materialet. Startasmart.nu - en digital dörr för vuxenstuderande Länsbibliotek Sydost deltar i projekt Startasmart.nu där Regionbibliotek Kalmar är projektägare. Projektets mål är att bygga en informationsportal för vuxenstuderande i de tre länen Blekinge, Kronoberg och Kalmar. Kulturrådet har gett bidrag till projektet. Två av Länsbibliotek Sydosts medarbetare är engagerade i projektgruppen. Verksamhetsområden (se även information om Projekt ovan) ABM-verksamhet (Arkiv, Bibliotek, Museum) ABM Blekinge är en etablerad samverkan mellan Länsbibliotek Sydost, Blekingearkivet och Blekinge Museum. Målsättningen är att ur ett brukarperspektiv öka tillgängligheten till Blekinges kulturarv samt att utveckla kulturarvets betydelse som regional tillväxtresurs. Verksamheten har även drivits i ett treårigt projekt med avslutning under Arbetet med ABM-samverkan fortsätter även efter projektets slut. ABM-projektet har slutredovisats för Region Blekinge och ABM:s respektive institutionsstyrelser i Blekingehuset i Karlskrona i juni samt via redovisning i ABM Slutrapport 2008 såväl digitalt som genom tryckalster. Arbetet har fortsatt under 2008 med användning av programvaran Carpe Cultura som fungerar som en gemensam databas och utgör ett verktyg för institutionerna att registrera och katalogisera bilder, föremål och arkivhandlingar i databasen. Material från ABM-institutionerna kommer att finnas tillgängligt på nätet för intresserade brukare. ABM-portalen har premiärvisats för pressen i maj på Blekinge Museum. Webbplatsen har vidareutvecklats med en förbättring av innehåll och ett rikare utbud. Strukturen på länksamlingarna har också utvecklats för en mer pedagogisk och logisk navigation. En ny, uppdaterad informationsfolder om ABM har även tagits fram under våren 2008.

6 6 Barn- och skolbiblioteksverksamhet Under året har planering och förberedelser skett för det tvååriga läsfrämjandeprojektet Nya möjligheter nya medel: Läsfrämjande cross over. Projektet syftar till att ge bibliotekspersonal och pedagoger utbildning i dramatiserat bokprat och teknik för att filma bokprat och publicera dem digitalt. Medel till projektet beviljades av Kulturrådet 24 november Länsbibliotek Sydost är projektägare och projektet genomförs i samverkan med Regionbibliotek Kalmar. Projektstart sker under februari månad Fyra mindre arbetsmöten för barnbiblioteksverksamma har ägt rum, med två vardera i Blekinge respektive Kronoberg. Vid arbetsmötena har bl. a. det kommande läsfrämjandeprojektet förankrats. Dryga 200-talet personer från folkbibliotek och skolor deltog på en dag med barnoch ungdomsboksförfattare i Hässleholm. Den arrangerades av länsbiblioteken i södra Sverige i samverkan med Författarcentrum Syd. Skolbiblioteksforum i Växjö stod som värd för en dag om skolbiblioteksverksamhet i samverkan med Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar. Länsbibliotek Sydost och Skolbiblioteksforum har i samverkan genomfört kommunbesök om skolbiblioteksutveckling. Under året har en 5-länskonferens (internat) för verksamma på gymnasiebibliotek arrangerats i samverkan med Regionbibliotek Kalmar, Länsbibliotek Jönköping och Regionbibliotek Halland. Bibliografiarbete Under 2008 har arbete för bibliografi för Karlskrona påbörjats av Inger Jönsson på Blekinge Museum på uppdrag av Länsbibliotek Sydost. Förteckning över Aspö socken har färdigställts. Olle Wingborg har arbetat med bibliografi över Växjö. Med stöd av bl.a. Växjö stadsbibliotek och Växjö stifthistoriska sällskap utkom under året Växjö i litteraturen en bibliografi över staden. Den är även tillgänglig via nätet, liksom övriga bibliografier i sydost. Information om bibliografiarbetet har skett i flera olika sammanhang, bl.a. vid den regionala bokmässan den 29 november på Växjö bibliotek. Olle Wingborg har erhållit utmärkelser för sitt arbete av Växjö kommun samt S:t Sigfrids gille. Under året har även påbörjats förteckning över resterande delar av Växjö kommun, med början i socknarna Bergunda-Öja-Öjaby. Förberedelser har även gjorts för förteckning av de skrifter som utkom i samband med Linnés 300-årsjubileum Information och förmedling av lokallitteratur och författare i regionen Länsbibliotekarien är ordförande i Blekinge Läns Bildningsförbunds referensgrupp för litteratur. Referensgruppen arbetar bl.a. med Årets Blekingebok. Priset Årets Blekingebok för 2007 delades ut den 23 april 2008 på stadsbiblioteket i Ronneby av Jeanette Andreasson-Sjödin, ordförande i Region Blekinges kulturnämnd. Vinnaren blev Musik i Blekinges Ta de från sticket" om jazzmusiken i Blekinge. På länsbibliotekets webbplats finns presentationer av författare i Blekinge och Kronobergs län. Författare i Blekinge län innehåller f.n. länkar till Harry Martinsonsällskapets, Ragnar Jändel-sällskapets, Sven-Edvin Salje-sällskapets och

7 7 Frank Heller-sällskapets webbsidor samt information om författaren Allan Bengtson. Författare i Kronobergs län består f.n. av fakta och texter kring sju författare: Vilhelm Moberg, Pär Lagerkvist, Elin Wägner, Carl von Linné, Gunnar Adolfsson, Margareta Strömstedt och Peter Nilson. På uppdrag av Länsbibliotek Sydost har under 2008 Joakim Granlund på Växjö stadsbibliotek påbörjat arbete för inläggning av flera författare: Cecilia Davidsson, Evertz Arnesson, Gertrud Lilja, Johannes Anyuru, Karl Vennberg, Moa-Lina Croall, Sven Fagerberg, Vasilis Papageorgiou, Verner Ohlin och Sven-Olof Lorentzen. Adressen är registrerad och knuten till länsbibliotekets undersida om lokala författare. Arbete har även påbörjats med att bygga ett nytt skal för webbplatsen och att utveckla och förnya den mot en virtuell författarmiljö. Arbete med att inrätta en specialdatabas i Libris för den lokala litteraturen i Blekinge, Småland och Öland har pågått utifrån accessprojektet Småland, Öland & Blekinge. Under våren 2008 färdigställdes även en folder med information om projektet. IT och nättjänster En inspirationsdag kring bibliotekens webbaserade kataloger har genomförts där idén med dagen var att biblioteken skulle tipsa och inspirera varandra i arbetet med utvecklingen mot användarvänligare webbkataloger. Det subventionerade nättjänstpaketet har utvärderats med hjälp av enkät och uppföljningsmöte. En tjänst (E-biblioteket) utgår på grund av att den upphör, en tjänst (Politiken.se) avlutas på grund av bristande intresse hos biblioteken och en ny tjänst (Zeteo lagboken på nätet) tillkommer. Samtliga bibliotek fortsätter med nättjänstpaketet under Länsbibliotek Sydost har stöttat folkbibliotekens engagemang kring en särskild nättjänstkampanj en vecka under hösten för att öka medvetandet och användningen av nättjänsterna på biblioteken. Tillsammans med Regionbibliotek Kalmar gjorde Länsbibliotek Sydost instruktionsfilmer till de subventionerade nättjänsterna för bibliotekspersonal och användare, informationsmaterial, bilder för webben och pressmeddelande som stöd för bibliotekens aktiviteter. De flesta bibliotek i de tre länen deltog i kampanjveckan som utvärderades via enkät. En utbildningsdag i den digitala släktforskningstjänsten Genline genomfördes. Genline finns sen tidigare på biblioteken i Blekinge och Kronoberg. En uppskattad kursdag under rubriken Informationssökning 2.0 hölls av Informationsoch lånecentralen i Malmö. Dagen dubblerades och genomfördes vid två tillfällen. Länsbibliotek Sydost är sammankallande i en av arbetsgrupperna i projekt Bibliotek24. Gruppen kommunicerar via arbetsmöten, telefon- och e-möten samt en webbaserad projektplattform Länsbibliotek Sydost driver sedan ett par år tillsammans med Regionbibliotek Kalmar den gemensamma bloggen ( Nya riktlinjer för bloggen har tagits fram under Biblioteken har bidragit med inlägg enligt ett rullande schema.

8 8 Kommunikation och marknadsföring Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar har genomfört gemensamma utbildnings- och samrådsmöten i Öjaby i april och Kalmar i oktober för folkbibliotekscheferna i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län på temat kommunikation och marknadsföring under ledning av Trine Lundström, ansvarig för kommunikation och information på Regionförbundet Kalmar. Förberedelse för ett kommande kommunikationsprojekt har påbörjats under år Lärsamverkan och samarbete med universitet och högskolor Lärsamverkan är ett samarbete mellan bibliotek i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län med representanter från folkbibliotek, universitets/högskolebibliotek, region/länsbibliotek, gymnasiebibliotek och sjukhusbibliotek. Avsikten är att utveckla samverkansinsatser kring bl.a. media, professionella tjänster och kompetensutveckling, inte minst med tanke på studerandes, inklusive distansstuderandes, behov av service och handledning. Flera insatser har gjorts i samband med det pågående projektet Lärsamverkan i Sydost. Information om projektverksamheten finns på hemsidan för Länsbibliotek Sydost För att underlätta sökning av sidan har den även en egen adress: Som komplement till enkät till studerandegrupper år 2005 och 2007 samt till bibliotekspersonal år 2006 skickades en uppföljande enkät ut under 2008 till bibliotekspersonal på folkbibliotek och högskole/universitetsbibliotek i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Av 85 tillfrågade personer kom synpunkter från 63 respondenter på frågor om bl.a. pedagogik, fjärrlån och inköp, lokaler och utrustning, marknadsföring samt framtidsperspektiv innefattande fortsatta viktiga kompetensutvecklingsinsatser för personal. Svaren i jämförelse med tidigare enkäter visar på en glädjande trend mot att personalen har ökade positiva erfarenheter av pedagogisk kontakt med studerande och att sydostsamarbetet varit positivt för den allmänna medieförsörjningen. Men servicen kan fortfarande utvecklas och svaren bildar också underlag för fortsatta åtgärder för att förbättra kontakt och stöd till studerandegrupper. Vidare har flera olika kompetensutvecklingsinsatser för personal genomförts genom informationsträffar/möten, konferenser/seminarier och kursdagar. Som exempel kan nämnas ett seminarium på Växjö stadsbibliotek rubricerat Forskning i vardagen - något för alla bibliotekarier? Genom projekt Lärsamverkan har folkbiblioteken även införskaffat presentatörslicenser för det nätbaserade kommunikationsprogrammet Adobe Acrobat Connect Pro för bibliotekspersonal med tillhörande utbildning av programmet. Flera möten för styrgruppen har också hållits via Adobe. Inom Lärsamverkan finns även en särskild mediagrupp, som bl.a. haft möte i Emmaboda i mars. Gruppens uppdrag är att fördjupa diskussionen om samverkan då det gäller medieförsörjning, inkl. fjärrlån och inköp för att maximera biblioteksstödet till studerande i sydost.

9 9 Katalog har lagts ut på projektets webbplats över inbjudan till samverkansinsatser mellan biblioteken inom Lärsamverkan: studiebesök, skuggning, praktikutbyte m.m. Länsbibliotek Sydost ingår i nätverket Växjöbibliotekens samrådsgrupp som består av representanter för de olika biblioteken i Växjö. Gruppen möts två gånger per år. Länsbibliotek Sydost har deltagit i planeringsmöten beträffande EU-projektet Collaborative elearning Arena Baltic Sea CELA-BaSe och har undertecknat avtal om deltagande som associerad partner. Projektet går bl.a. ut på att understödja och utveckla nätbaserat lärande och lärcentra och att testa nya metoder och verktyg. Blekinge Tekniska Högskola är projektägare och deltagande partner är Ronneby kommun, Högskolan i Kalmar, IT-college Putbus, Gdynia Maritime University, Gdansk Entrepreneurship Foundation, Klaipeda University, West Lithuania Business College och associerade Länsbiblioteket sydost och Region Rügen. EU-projekt med stöd av socialfonden har också planerats och genomförts. Regionbibliotek Kalmar (projektägare) och Länsbibliotek Sydost lämnade under 2008 in en ansökan till Svenska ESF-rådet Småland&Öarna för folkbiblioteken och universitets/högskolebiblioteken i Kronoberg och Kalmar län om medel till en förprojektering, Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling. Avsikten var att undersöka behovet av kompetensutvecklingsinsatser hos bibliotekspersonalen och få en bild av vilka framtida nyckelkompetenser som kommer att behövas på biblioteken i sydost för att de skall kunna spela en aktiv roll. Ansökan beviljades och förstudien genomfördes under 2008 med medverkan av konsulterna Bertil Eifrem och Pia Holgersson. Den har resulterat i en rapport digitalt och i tryck som bl.a. presenterats på ett informationsmöte i Emmaboda i november rubricerat Framtida bibliotekskompetenser i sydost. En liknande samverkansansökan beträffande Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling, med Länsbibliotek Sydost som projektägare, har under 2008 även inlämnats till Svenska ESF-rådet Sydsverige för folkbiblioteken och högskolebiblioteket i Blekinge län. Ansökan beviljades i december och förprojektering kommer att genomföras våren Utifrån förstudierna är avsikten sedan att Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar skall samverka kring en ansökan om projektering/genomförande av viktiga kompetensutvecklingsinsatser för utvecklingsledare på läns/regionbiblioteken, folkbiblioteken och universitets/högskolebiblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Media och fjärrlån Det regionala samarbetet med transporter mellan biblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län fortsätter. Under 2008 transporterades lån fram och tillbaka mellan biblioteken. Jämfört med 2007 är det här en ökning med drygt 6 %. Trenden är att medierna strömmar i friare banor mellan de tre länen, oberoende av läns- och kommungränser.

10 10 Länsbibliotek Sydost har under 2008 arbetat fram nya riktlinjer och avtal för kompletterande mediaförsörjning från och med 2009: Beträffande media/böcker ger Länsbibliotek Sydost enligt avtal ersättning till värdbiblioteken i Växjö och Karlskrona för kompletterande mediaförsörjning via fjärrlån, främst i form av enstaka lån. Från 2009 kommer en del av det regionala mediaanslaget (ca 20 %) att föras till en pott som är direkt tillgänglig för de övriga kommunerna/folkbiblioteken i Kronoberg och Blekinge avseende inköp och komplettering av mediasamlingarna. Beträffande talböcker kommer Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar att från år 2009 ha ett gemensamt regionalt anslag som alla kommunbiblioteken i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län kan använda sig av för att komplettera sina bestånd. Det regionala talboksbeståndet som är inköpt innan 2009 kommer att administreras av Regionbibliotek Kalmar i Kalmar stadsbiblioteks lokaler. Härifrån kan enstaka fjärrlån göra. Lokala inläsningar administreras av Regionbibliotek Kalmar. En dag om praktisk mediehantering har arrangerats där Maria Ehrenberg från Östra Göinge bibliotek utgjorde ett uppskattat inslag. Syftet med dagen var att biblioteken också skulle tipsa och inspirera varandra i arbetet med utvecklingen av mediehanteringen. Länsbibliotek Sydost har tillsammans med Regionbibliotek Kalmar även haft ett möte för de tre länen där bland annat fjärrlåne- och transportfrågor togs upp. Representanter från Informations- och lånecentralen i Malmö och Regionbibliotek Kalmar medverkade också. På inbjudan har Länsbibliotek Sydost medverkat vid mediemöten på biblioteken i Karlshamn och Växjö. Länsbibliotek Sydost ingår i arbetsgruppen för LISA (Länsbibliotek i samverkan) Media. Gruppens uppdrag är att gemensamt för sydlänen inventera betaltjänster, hitta verktyg för att göra utbildningsinsatser, göra utbildningsinsatser, hitta publiceringsmöjligheter och göra utvärdering. Möten med styrgrupp och arbetsgrupp har hållits. Arbetsgruppen för mediearbete på värdbiblioteken som Länsbibliotek Sydost driver tillsammans med Regionbibliotek Kalmar och värdbiblioteken har arbetat vidare med bland annat statistikjämförelser. Mångspråkig litteratur Medieförsörjningsfrågor vad gäller mångspråkig litteratur har under året diskuterats med representanter för värdbiblioteken (Kalmar, Växjö och Karlskrona) samt vid ett mediamöte. Länsbibliotek Sydost genomförde i samverkan med Regionbibliotek Kalmar en fortbildningsdag om modern arabiskspråkig litteratur. Stöd till fria bildningssträvanden och Vuxnas lärande Länsbibliotek Sydost har fortsatt samarbetet med Regionbibliotek Kalmar för utvecklingsinsatser för vuxnas lärande.

11 11 Biblioteken i Blekinge och Kronoberg har under 2008 kunnat ansluta presentation av lärmiljöer via webbplatsen Kompetens Direkt / Lärmiljöer Länsbibliotek Sydost har även deltagit i projektet Startasmart.nu där Regionbibliotek Kalmar är projektägare. Projektets mål är att bygga en informationsportal för vuxenstuderande i de tre länen Blekinge, Kronoberg och Kalmar. I december hölls ett seminarium på Växjö stadsbibliotek i samverkan mellan Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar rubricerat Att skapa en funktionell/are lärmiljö utveckling och möjligheter. Seminariet utgjorde avspark till en turné som konsulenter på Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost kommer att göra för att tillsammans med personal på kommunbiblioteken arbeta med bibliotekens lärmiljöer. En av Länsbibliotek Sydosts medarbetare ingår i juryn för Bengt Hjelmqvist-priset som årligen delas ut. Priset syftar till att belöna framstående insatser inom folkbiblioteksområdet. Länsbibliotek Sydost är medlem i Blekinge Läns Bildningsförbund samt Kronobergs Läns Bildningsförbund och personal från länsbiblioteket är ledamöter och har deltagit i styrelsemöten för bildningsförbunden samt medverkat i Blekinge Läns Bildningsförbunds referensgrupp för litteratur. Länsbiblioteket är dessutom representerat i styrelsen för Kronobergs Läns Arkivförbund. Särskilda tjänster och tillgänglighet Nedladdningen av DAISY-talböcker på folkbibliotek och skolbibliotek i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län har mer än fördubblats jämfört med Enbart på folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg har antalet nedladdningar ökat från 1023 talböcker år 2007 till 2903 år Ett möte för bibliotekspersonal angående talboksfrågor har ordnats. Främsta syftet med dagen var erfarenhetsutbyte biblioteken emellan. En studieresa arrangerades till Göteborg. Syftet med dagen var att studera tillgänglighetsarbete på Göteborgs stadsteater och talboksverksamhet, äppelhylla och anpassade medier på Göteborgs stadsbibliotek. Ett seminarium om boken kommer-verksamhet arrangerades tillsammans med Regionbibliotek Kalmar. Syftet med dagen var att identifiera områden för utveckling. Kommunbesöken för konsultativa samtal om särskilda tjänster, tillgänglighet och talböcker avslutades med de två resterande bibliotek som inte besöktes under Den regionala talboksplanen har tillsammans med Regionbibliotek Kalmar reviderats. Vid Svenska DAISY-konsortiets (SDK) årsmöte valdes en av Länsbibliotek Sydosts medarbetare till ordförande för konsortiet. Som medlem i SDK är man med och bidrar till utvecklingen av DAISY-tekniken.

12 12 På inbjudan har Länsbibliotek Sydost tillsammans med folkbiblioteket i Markaryd medverkat vid en informationsdag om DAISY för lärare i Markaryds kommun. Länsbiblioteket är tillsammans med representanter från FUB, Studieförbundet Vuxenskolan och Centrum för Lättläst en av parterna i en regional arbetsgrupp för att främja arbetet med lättläst litteratur och information inom den kommunala handikappomsorgen. Gruppen har i samverkan med Regionbibliotek Kalmar genomfört en studiedag för kommunala läsombud, IT- ombud och kommunala arbetsgrupper för Lättläst. I samverkan med Blekinge Läns Bildningsförbund och övriga regionala kulturinstitutioner har Länsbibliotek Sydost varit medarrangör till 2008 års Festival Spezial en kulturfestival för och med personer med intellektuella funktionshinder och deras intressegrupper. Länsbiblioteket medverkade med en programpunkt i anslutning till den fortbildningsdag som anordnades i anslutning till festivalen. Personal från Karlshamns och Karlskronas bibliotek informerade om anpassade medier. Utbildning och fortbildning för bibliotekspersonal Kalendarium 2008 Kurser, konferenser, arbetsmöten med Länsbibliotek Sydost som arrangör eller medarrangör omfattande 40 arrangemang för ca 740 deltagare från Blekinge och Kronoberg. Flera av arrangemangen har även haft deltagare från andra län. Inspirations- och arbetsmöte kring bibliotekets OPAC Växjö, 17 januari Medverkande: Christina Lundberg, Växjö stadsbibliotek, Lars-Göran Liliegren, Alvesta bibliotek, Glenn Gustafsson, Karlshamns bibliotek, Åsa Oxenmyr, Älmhults bibliotek, Carina Fredriksson, Karlskrona stadsbibliotek. Arbetsmöte, styrgrupp Lärsamverkan Kalmar, 28 januari Arbetsmöte för verksamma på filialbibliotek Vislanda, Lönashult och Grimslöv, 8 februari Medverkande: Lars Lindén, Susanna Eriksson, Gunilla Sunesson, Ingrid Wågström, Alvesta bibliotek; Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost. Inspirationsseminarium. Hur kan folkbildning, bibliotek och andra aktörer kan öka den Digitala delaktigheten i samhället? Marratech-möte till 8 platser, däribland BTH Ronneby och Sölvesborgs bibliotek Medverkande Anders Åkesson riksdagsledamot (c), Christine Cars-Ingels Folkbildningsförbundet, Birgitta Callenrud CFL, Christer Bergqvist Regionbibliotek Kalmar Utbildning i Genline Växjö, 13 februari Medverkande: Jan Eurenius, Genline Hur står det till med biblioteken? Idémöte Karlskrona, 26 februari Medverkande: Nick Jones, Forumbiblioteket i Nacka; Roland Eliasson, Jonas Hallström, Birgit Jakobsson, Patrik Larsson, Katarina Sköldebrink och Miriam Säfström, Bibliotekstjänst/BTJ BTJ i samverkan med Karlskrona stadsbibliotek och Länsbibliotek Sydost Arbetsmöte, barnbiblioteksverksamma (Blekinge) Sölvesborg, 3 mars

13 13 Bibliotekschefsmöte för Blekinge Karlskrona, 6 mars Arbetsmöte, barnbiblioteksverksamma (Kronoberg) Lessebo, 7 mars Arbetsmöte, fjärrlåneansvariga Växjö, 11 mars Arbetsmöte, mediagrupp Lärsamverkan Emmaboda, 13 mars Finns det ett liv bortom boklistorna? Erfarenhets- och inspirationsdag om mediehantering Ronneby, 1 april Medverkande: Maria Ehrenberg, Östra Göinge bibliotek Sälj biblioteket! Halmstadkonferensen 2008 Halmstad, 2 4 april Medverkande: Kicki Stridh, moderator, journalist; Göran Karlsson, styrelseordförande (c) i Region Halland; Ingebrigt Steen Jensen, marknadsförare; Ingegerd Sahlström, kommunalråd (s), Halmstad; Tormod Gangflöt, Den kulturelle skolesekken, Östfold, Norge; Michael Azar, Institutionen för idé- och lärdomshistoria, Göteborg; Detlef Barkanowitz, Norrbottens länsbibliotek; Eva Stenmark, organisationskonsult; Kirsten Boelt, Ålborgs bibliotek; Eppo van Nispen, Library Concept Center, Delft, Holland; Tore Opdal Hansen, ordförer, Drammen, Norge; Karl Gunnar Nordanstad, kulturfritidschef, Mölndal; Daniel Koch, arkitekt; Mustafa Can, journalist, författare. Reginbibliotek Halland, Halmstad stadsbibliotek, Hordaland fylkesbibliotek, Länsbibliotek Skåne, Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Västra Götaland och Århus kommunes biblioteker i samverkan. Bibliotekschefsmöte Kronoberg Lessebo, 11 april Festival Spezials studiedag för personal och politiker inom särskola, omsorg och kulturverksamheter Karlshamn, 18 april Medverkande: Peter Währborg, professor i beteendemedicin, Sveriges lantbruksuniversitet; Pierre Björkman, Moomsteatern, Malmö; Birgitta Yman och Per-Olow Pell, Ågrenska stiftelsen, Lilla Amundön, Göteborg och Borås Kulturskola; P-O Dalnäs, Kulturlabbet, Göteborg;, Kerstin Frii, Kulturpedagog; Ingrid Sindahl-Norelius, Smålands Musik&Teater, Jönköping; Åsa Pettersson, Studieförbundet Vuxenskolan, Region Sydost; Magnus Engvall, Reaktor Sydost, Kalmar; Marie Olivendal, Blekinge Museum; Johanna Berup, Marinmuseum, Blekinges hemslöjdskonsulenter, Cirkus Tigerbrand, Stockholm. Blekinge läns bildningsförbund, Blekinge museum, Hemslöjdskonsulenterna i Blekinge, Kulturskolan i Karlskrona, KulturPedagogiskt Centrum, Länsbibliotek Sydost, Marinmuseum, Musik i Blekinge, Reaktor Sydost, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Riksteatern Blekinge och Teatersmedjan i samverkan. Arbetsmöte med erfarenhetsutbyte kring talboksfrågor Ronneby, 21 april Årets Blekingebok Ronneby, 23 april Utdelning av årets Blekingebok med arrangörsmedverkan från Blekinge Läns Bildningsförbund, Ronneby bibliotek, Region Blekinge, Länsbibliotek Sydost. Bibliotekschefsmöte: Blekinge, Kronoberg och Kalmar län Öjaby, april Medverkande: Trine Lundström, ansvarig för kommunikation och information, Regionförbundet, Kalmar. Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar i samverkan.

14 14 Det allvarliga samtalet och Roligt och hemskt: fortbildningsdag för läsombud, IT-ombud och medlemmar i kommunala arbetsgrupper för LättLäst Emmaboda, 6 maj Medverkande: Åsa Petersson, Studieförbundet Vuxenskolan; Conny Bergqvist och Iren Åhlund, FUB, Stockholm; Per Gustavsson, berättare, Bjärnum; Tom Weegar, Centrum för lättläst. Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Kalmar och FUB i Blekinge, Kronobergs och Kalmar län. Forskning i vardagen något för alla bibliotekarier? Växjö, 27 maj Medverkande: Suzanne Hammargren, Karlshamns bibliotek; Jenny Hedman, Institutionen för information och biblioteksvetenskap, Borås; Lina Holmér, Ljungby bibliotek; Inga Lalloo, Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap, Borås; Mattias Rieloff, Växjö universitetsbibliotek; Håkan Sterner, Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap, Växjö Universitet; Catta Torhell, Svensk biblioteksförening; Malin Ögland, Regionbibliotek Stockholm. Samarbetsgruppen för lärsamverkan Bibliotekschefsmöte: Blekinge och Kronoberg Växjö, 3 juni Medverkande: Olle Wingborg, bibliograf, Växjö; Jan Sundberg, PHF System AB. Informationsmöte om ABM Blekinge Karlskrona 4 juni Ledningsgruppen för ABM Blekinge 5 länsträff, verksamma på gymnasiebibliotek Kalmar, juni Medverkande: Tom Gagner, Lärarutbildningen, Högskolan i Kalmar; Inga Andersson, Jenny Nyströmskolans bibliotek, Kalmar; Roger Nilsson, Medierådets och Kolla källans referensgrupp, Oskarshamn; Gunilla Ranebo, Stagneliusskolans bibliotek, Kalmar; Joachim Hansson, rektor, Stagneliusskolan; Agneta Edwards, litteraturpedagog, Helsingborg. Regionbibliotek Kalmar i samverkan med Länsbibliotek Sydost, Länsbibliotek Jönköping och Regionbibliotek Halland. Litteratur och skrivande Kristianstad, 29 augusti Medverkande: Författarna Åsa Moberg, Anne Swärd, Eva Ström och Stewe Claesson samt Ola Kumlin, Nätverket för skönlitteratur och Roland Persson, Regionbibliotek Skåne. Regionbibliotek Skåne i samverkan med Kristianstads stadsbibliotek och Länsbibliotek Sydost. Arbetsmöte, nättjänster Växjö, 3 september Medverkande: Anneli Westerlund, Folke Bernadottesamlingarna; Kristina Raneke, Zeteo Arbetsmöte, styrgrupp Lärsamverkan Växjö, 9 september En dag om Modern arabisk litteratur under 100 år Emmaboda, 11 september Medverkande: Henry Diab, Språk- och litteraturcentrum/ arabiska, Lunds universitet. Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar i samverkan. Bibliotekschefsmöte om webb 2.0 Sölvesborg, 12 september Arbetsmöte, barnbiblioteksverksamma (Blekinge) Karlshamn, 10 oktober

15 15 Mediamöte (G-, H- och K-län) Kalmar, 14 oktober Medverkande: Else-Britt Wilhelmsson, Regionbibliotek Kalmar; Solveig Einarsdóttir och Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost; Rebekka Rundberg, Regionbibliotek Västra Götaland; Åsa Berglund, ILS Malmö. Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost i samverkan. Arbetsmöte, barnbiblioteksverksamma (Kronoberg) Åseda (Uppvidinge), 17 oktober Bibliotekschefsmöte, Kalmar, Kronoberg och Blekinge Kalmar, 22 oktober Medverkande: Trine Lundström. Ansvarig för kommunikation och information, Regionförbundet, Kalmar. Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost i samverkan Studieresa till Göteborgs stadsbibliotek (talboksteknik/anpassade medier) och Göteborgs stadsteater (tillgänglighet) Göteborg, 24 oktober Gemensamt arbetsmöte för skolbiblioteksverksamma i G-, H- och K-län tillsammans med medverkande från Skolbiblioteksforum, Växjö Växjö, 30 oktober Medverkande: Monica Holm, Paula Högström, Rebecca Borg och Leif Oxenmyr. Skolbiblioteksforum, Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar i samverkan Kampanjvecka för nättjänster 3 7 november Seminarium om Boken kommer och särskilda tjänster Växjö, 14 november Medverkande: Elisabeth Aquilonius, Regionbibliotek Kalmar; Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost: Jens Christiansson, Ljungby bibliotek. Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar i samverkan Inspirationsdag med barn- och ungdomsboksförfattare Hässleholm, 20 november Medverkande: Ann-Helen Laestadius, Mårten Sandén, Kim M. Kimselius, Lena Lilleste, Lina Lundh, Kalle Güettler, Isabelle Halvarsson, Niklas Krog, Katarina von Bredow samt Åsa Johansson, projektkoordinator och Ing-Britt Melin, pedagog, Drömmarnas Hus, Malmö. Regionbibliotek Skåne, Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Halland, Regionbibliotek Kalmar, Länsbibliotek Jönköping, Regionbibliotek Västra Götaland i samarbete med Författarcentrum Syd och Författarcentrum Väst. Framtida bibliotekskompetenser i sydost Emmaboda, 25 november Medverkande: Pia Holgersson, konsult, Karlskrona; Bertil Eifrem, konsult, Oskarshamn; Christer Bergqvist, Regionbibliotek Kalmar; Ulf Redmo, Länsbibliotek Sydost. Regionbibliotek Kalmar och Länsbibliotek Sydost i samverkan Uppföljningsmöte, nättjänstkampanjen E möte, 1 december Informationssökning 2.0 utbildningsdag med Informations- och lånecentralen i Malmö Växjö, 2 december och Ronneby, 10 december Medverkande: Gunilla Fors, Informations- och lånecentralen, Malmö Biblioteket som funktionell(are) lärmiljö Växjö, 16 december Medverkande: Ulf Redmo, Länsbibliotek Sydost; Elisabeth Aquilonius, Regionbibliotek Kalmar; Tom Gagner, Högskolan i Kalmar; Meg Sunesson, John Lundborg, Consultus, Malmö. Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar i samverkan

16 16 Nätbaserad utbildning Utbildningar som värd och presentatör via och i kommunikationsplattformen Adobe Acrobat Connect Pro för bibliotekspersonal med 26 deltagare i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Samverkan mellan Länsbibliotek Sydost, Regionbibliotek Kalmar och projekt Lärsamverkan Utbildningsföretag: wezupport. Flera arbetsmöten har också hållits via Adobe Acrobat Connect Pro, som komplement till möten på en bestämd plats. Som exempel kan nämnas att styrgruppen för projekt Lärsamverkan haft två möten via Adobe, den 13 juni och den 29 oktober. Kompetensutvecklingsinsatser för egen personal 2008 Exempel på konferensdeltagande samt fortbildning av egen personal Nordplus. Internationella programkontoret. Malmö 4 februari BOOK-IT-uppgraderingskurs. Lund, 14 mars Nationell konferens, barnbibliotekskonsulenter. Visby, mars Projektet 2020 Mars Express, slutkonferens. Gislaved, 19 mars Halmstadskonferensen. Halmstad, 2-4 april Tillgängliga webbplatser för alla. Kurs i webbutveckling. Stockholm 11 april Biblioteksföreningens Biblioteksdagar, Luleå, maj Konsultativt arbetssätt. Medverkande: John Lundborg, Lernia, vid gemensamt arbetsmöte för Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar. Guö, maj Konsulentträff tillgänglighet/särskilda tjänster. Stockholm, 18 september Bok- och biblioteksmässan. Göteborg, september Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud i det Regionala tillväxtprogrammet. Möte för Det regionala partnerskapet, Blekinge Karlshamn, 30 september Collaborative elearning Arena Baltic Sea CELA-BaSe. Partner meeting. Ronneby, oktober Mötesplats för framtiden. Borås, oktober Kunder, låntagare eller användare om service och bemötande. Malmö, 17 oktober Portalnätverksmöte ABM. Kalmar 21 oktober Kraftfält Uppsala, november ABM-förmedling. Lund november Konsultativt arbetssätt/processarbete. Medverkande: Per Bergeå, Consultus, vid gemensamt arbetsmöte för Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar. Stufvenäs, 4-5 december

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Strategi- och verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av Nämnden för Länsbibliotek Sydost 2010-03-02 Planen ska ses över varje år för revidering vid behov.

Strategi- och verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av Nämnden för Länsbibliotek Sydost 2010-03-02 Planen ska ses över varje år för revidering vid behov. Strategi- och verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av Nämnden för Länsbibliotek Sydost 2010-03-02 Planen ska ses över varje år för revidering vid behov. Verksamhetsidé för Länsbibliotek Sydost Genom att verka

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2007

Verksamhetsberättelse 2007 1 Verksamhetsberättelse 2007 Länsbibliotek Sydost är ett samordnat länsbibliotek för Blekinge och Kronobergs län. Huvudman för verksamheten är Landstinget Blekinge. Samverkansavtal finns mellan Landstinget

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010

Verksamhetsberättelse 2010 1 Verksamhetsberättelse 2010 Länsbibliotek Sydost är ett samordnat länsbibliotek för Blekinge och Kronobergs län. Huvudman för verksamheten har varit Landstinget Blekinge utifrån samverkansavtal mellan

Läs mer

Länsbibliotek Sydost. Detta är vi!

Länsbibliotek Sydost. Detta är vi! Länsbibliotek Sydost Detta är vi! Maria Lundqvist, Ulf Redmo, Joakim Larnö, Solveig Einarsdóttir och Lars Johansson Kontakt: Solveig Einarsdóttir Chef/länsbibliotekarie Tel: 0457-38 61 55 Mobil: 0734-47

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Välkommen till heldagskonferensen Att skapa en funktionell(are) lärmiljö utveckling och möjligheter 16 december 2008 Växjö

Välkommen till heldagskonferensen Att skapa en funktionell(are) lärmiljö utveckling och möjligheter 16 december 2008 Växjö Välkommen till heldagskonferensen Att skapa en funktionell(are) lärmiljö utveckling och möjligheter 16 december 2008 Växjö 1 Uppstart Samtliga folkbibliotek i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län inbjuds

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 1 Verksamhetsberättelse 2012 Länsbibliotek Sydost är ett samordnat länsbibliotek för Blekinge och Kronobergs län med Landstinget Kronoberg och Region Blekinge som huvudmän. Huvudmännen upprättar avtal

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Länsbibliotekets personal presenteras på länsbibliotekets webbplats http://www.lansbiblioteksydost.org/ under Om oss-kontakta oss.

Länsbibliotekets personal presenteras på länsbibliotekets webbplats http://www.lansbiblioteksydost.org/ under Om oss-kontakta oss. 1 Verksamhetsberättelse 2011 Antagen av styrgruppen för Länsbibliotek Sydost Länsbibliotek Sydost är ett samordnat länsbibliotek för Blekinge och Kronobergs län med Landstinget Kronoberg och Region Blekinge

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008

Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Anteckningar från Seminarium om Boken kommer Växjö 14 november 2008 Dagen inleddes med att Elisabeth Aquilonius redogjorde för rapporten Social ekonomi http://www.regionbiblioteket.stockholm.se/upload/social%20ekonomi%2007102

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Formulärsresultat - Enkät

Formulärsresultat - Enkät Formulärsresultat - Enkät Bibliotek Antal svar 13 Karlskrona stadsbibliotek Lessebo bibliotek Sölvesborg Älmhult Markaryd Olofströms bibliotek Ljungby Tingsryd Ronneby Alvesta bibliotek Växjö bibliotek

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information Länsbibliotek Östergötland Verksamhetsplan 2003 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 KB och dess partners och nationella kompetenscentra i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget Bakgrund I mars 2012 tog Kungl biblioteket beslut om

Läs mer

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 VISION Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12. 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10 Kulturberedningen Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

eller dig som är specialintresserad av film, musik, teater, dans, bild, slöjd, kulturhistoria eller tillgänglighet.

eller dig som är specialintresserad av film, musik, teater, dans, bild, slöjd, kulturhistoria eller tillgänglighet. Festival Spezials studiedag sätter fokus på kulturupplevelser och eget skapande för barn, unga och vuxna med särskilda behov. Vi vill visa hur kultur fungerar utvecklande och öka dess tillgänglighet. Detta

Läs mer

Tillgänglighet på biblioteken. No.2: Bibliotek:

Tillgänglighet på biblioteken. No.2: Bibliotek: Tillgänglighet på biblioteken Länsbibliotek Sydost och Regionbiblioteket Kalmar län vill undersöka hur läget är med tillgänglighetsarbetet för personer med funktionsnedsättning på kommunbiblioteken i Blekinge,

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning

Rutiner för samråd och styrning Handläggare Anna Lundén Datum 2018-09-24 Dnr KB-4.5-2018-743 Rutiner för samråd och styrning 2019 - KB och dess partners/nationella kompetenscentra i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008.

Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008. Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008. Sammanställning av personalenkät 2008 relaterad till personalenkäten som gjordes 2006.

Läs mer

Till BIBSAM. Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport

Till BIBSAM. Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport A B C D E Länsbibliotek Lånecentral Stockholms stadsbibliotek Kulturförvaltningen Sid 1 (5) 2003-06-02 Till BIBSAM Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport BIBSAM beviljade

Läs mer

Styrelsens verksamhetsplan 2015-16

Styrelsens verksamhetsplan 2015-16 Styrelsens verksamhetsplan 2015-16 Övergripande - långsiktig inriktning på verksamheten Blekinge Läns Bildningsförbund skall vara folkbildningens träffpunkt i Blekinge för diskussioner om gemensamma aktiviteter

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Till näst/kommande föreläsningar via videokonferens kan det ev. bli aktuellt att byta ut några studior för att få en viss cirkulation av ansvaret.

Till näst/kommande föreläsningar via videokonferens kan det ev. bli aktuellt att byta ut några studior för att få en viss cirkulation av ansvaret. Biblioteken och det livslånga lärandet / ny pedagogisk roll för bibliotekspersonal Föreläsning via videokonferens/telebild Fredagen den 9 december 2005, kl. 08.30 12.00 till studior i Alvesta, Växjö, Ronneby,

Läs mer

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 1 KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 22 nov 2013 Plats: Klemmingrummet, KB Deltagare: Elisabet Ahlqvist, Kungl. Biblioteket Cecilia Ranemo, Kungl. Biblioteket Ulf Hölke, Länsbibliotek

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Roller, ansvar och mediesamarbete - 2016 2015-12-18 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Styrdokument och riktlinjer... 2 2.1 Nationella styrdokument... 2 2.2 Regionala

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Dnr 09/0111 Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Bakgrund Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge är ett samverkansorgan, inom miljöoch hälsoskyddsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronoberg

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN för Ronneby kommun

BIBLIOTEKSPLAN för Ronneby kommun BIBLIOTEKSPLAN för Ronneby kommun foto: Franz Feldmanis BAKGRUND Tillgång till böcker, kunskap och information är en demokratisk rättighet och biblioteken är en garanti för att alla medborgare har tillgång

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

Sydsvensk regionbildning ideell förening

Sydsvensk regionbildning ideell förening Sydsvensk regionbildning ideell förening Anteckningar från styrelsemöte fredagen den 21 februari 2014 Mötet ägde rum i Konsthallen, Borgmästaregatan 17 i Karlskrona klockan 10-14.30. Närvarande: Landstinget

Läs mer

Hur folkbiblioteken arbetar med mångspråkiga medier sedan 2014

Hur folkbiblioteken arbetar med mångspråkiga medier sedan 2014 Hur folkbiblioteken arbetar med mångspråkiga medier sedan 2014 Sammanställning av enkätsvaren och inventering av stödbehov Junko Söderman, Internationella biblioteket 2015-10-07 Om enkäten 2014 Nya bibliotekslagen

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län genom Europeiska Socialfonden Jag som pratar: Catharina Aineström, projektledare, Skolbibliotekarielyftet Föredraget

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018.

MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. MTM:s referensgrupp för läsfrämjande till LSS- och äldreomsorg Anteckningar, möte 29 november 2018. Närvarande Nina Ström Peter Björkman Margareta Hallner Anna Ohlsén Kjell Stjernholm Victoria Lagerkvist

Läs mer

Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling

Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling En förstudie om behovet av kompetensutvecklingsinsatser. Vilka nyckelkompetenser behövs på biblioteken de närmaste tre-fem åren? Bibliotekets roll slutsatser

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

www.cesamblekinge.se

www.cesamblekinge.se www.cesamblekinge.se PROGRAM 1000-1020 Nuläge Regional Digital Agenda i Blekinge 1020-1200 4 st regionala digitala guldkorn Digitala dans- och dramapedagoger, Kultur Andreas Dahl, Regionteatern Regionalt

Läs mer

Biblioteksplan 2011-2014

Biblioteksplan 2011-2014 Biblioteksplan 2011-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-21, 53, dnr 2010.0111 Inledning Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting efter den 1 januari 2005 anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor.

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor. Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 3 Uppdrag 3 Styrdokument 3 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden 4-5 Stadsbibliotekets framtida utveckling 6

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Birgitta Winlöf 2005-12-21 023-837 38 Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Projektets övergripande syften har varit: Förbättra bibliotekens möjligheter att bidra till den regionala viljan att

Läs mer

Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län

Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2016-04-25 Referens KN 160098 Kulturnämnden Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län 2017-2021 Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek 2016-2019 Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 4 Uppdrag 4 Styrdokument 4 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

Val som ska förrättas av valkongressen

Val som ska förrättas av valkongressen VALKONGRESSEN 24 MARS 2015 Val som ska förrättas av valkongressen FÖRSLAG FRÅN VALUTSKOTTET Förslag till protokoll från valutskottet Närvarande Lilly Bäcklund (S), Västerbotten (ordförande) Johan Sjölander

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

PM BOWLING 2017 RESULTAT GRUPPSPEL DAMER

PM BOWLING 2017 RESULTAT GRUPPSPEL DAMER RESULTAT GRUPPSPEL DAMER Nr Namn Förening Resultat 1 Sofie Holmström Örebro 1122 2 Lisa Hellsten Uppsala 1098 3 Ann-Marie Engström Norrköping 1049 4 Carina Fredriksson Norrköping 1047 5 Maggan Sasse Göteborg

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping 2 Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Varför talboksplan?..

Läs mer

Verksamhetsbera ttelse Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017

Verksamhetsbera ttelse Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017 Verksamhetsbera ttelse Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017 Denna VB gäller för den nationella virtuella svarstjänsten Bibblan Svarar som Malmö Stadsbibliotek är drift- och utvecklingsansvarig

Läs mer

Markaryds kommun 7DOERNVSODQ. för Biblioteken L 0DUNDU\GV.RPPXQ

Markaryds kommun 7DOERNVSODQ. för Biblioteken L 0DUNDU\GV.RPPXQ Markaryds kommun 7DOERNVSODQ för Biblioteken L 0DUNDU\GV.RPPXQ 6W\UGRNXPHQWI U0DUNDU\GVWDOERNVSODQ Enligt den regionala talboksplanen ska lokala talboksplaner upprättas, och enligt Markaryds kommuns Kultur-

Läs mer

Nya låntagare, nya behov

Nya låntagare, nya behov Nya låntagare, nya behov TPB och biblioteken i framtiden Bitte Kronkvist bitte.kronkvist@tpb.se www.tpb.se katalog.tpb.se TPB:s uppdrag och strategi..att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov

Läs mer

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-10-08. Datum för fortbildningarna

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-10-08. Datum för fortbildningarna HANDLINGSPLAN FÖR GENOMFÖRANDEFASEN Datum för fortbildningarna 1 TIDSPLANERING FÖR FORTBILDNINGARNA Datum Namn på fortbildning Plats Målgrupp Område Ansvarig 2011 09 09 Startseminarium Örebro Alla Kvalitet

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 Innehåll - Bakgrund...2 - Syfte...2 - Arbetsgrupp...2 - Nulägesbeskrivning...3 - Omvärldsanalys...4 - Samverkan...5 -

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Verksamhetsplan för Regionbibliotek Halland 2009

Verksamhetsplan för Regionbibliotek Halland 2009 Datum 2008-10-15 Regionbiblioteket Verksamhetsplan för Regionbibliotek Halland 2009 Regionbibliotekets uppdrag är att stödja och komplettera regionens kommunala bibliotek, att arbeta med utveckling och

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås den 13-14 oktober 2004. Kerstin Andersson, Regionbibliotek Västra Götaland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås den 13-14 oktober 2004. Kerstin Andersson, Regionbibliotek Västra Götaland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås den 13-14 oktober 2004 Kerstin Andersson, Regionbibliotek Västra Götaland KULDA-UTREDNINGEN, rapport Introduktion De senaste årens snabba utveckling av elektroniska tjänster

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 3 februari 2012 kl. 10-13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral som är KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015 Denna VP gäller Internationella biblioteket i rollen som lånecentral och nationellt kompetenscenter för folk- och skolbibliotek när

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 11/2009 Generalsekreteraren

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 11/2009 Generalsekreteraren SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 11/2009 Generalsekreteraren Ledamöterna av Sveriges advokatsamfund Advokatsamfundets fullmäktige Självskrivna ledamöter av fullmäktige Styrelsens ordförande Tomas Nilsson,

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer