STUDERANDEHANDLEDNINGENS KVALITETSREKOMMENDATIONER VID VASA CENTRALSJUKHUS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDERANDEHANDLEDNINGENS KVALITETSREKOMMENDATIONER VID VASA CENTRALSJUKHUS"

Transkript

1 STUDERANDEHANDLEDNINGENS KVALITETSREKOMMENDATIONER VID VASA CENTRALSJUKHUS 2013

2 Innehåll FÖRORD...ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED. INLEDNING...ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED. REKOMMENDATION 1. PRAKTIKENS AVTAL OCH RESURSER... 3 REKOMMENDATION 2. INFORMATION... 5 REKOMMENDATION 3. VERKSAMHETSENHETER SOM FUNGER SOM PRAKTIKPLATSER... 6 REKOMMENDATION 4. STUDERANDES INTRODUKTION... 7 REKOMMENDATION 5. SAMMANSTÄLLNING AV TEORI OCH PRAKTIK8 REKOMMENDATION 6.HANDLEDARE... 9 REKOMMENDATION 7.HANDLEDARSKOLNING REKOMMENDATION 8. HANDLEDANDE LÄRARE REKOMMENDATION 9. STUDERANDE REKOMMENDATION 10. UTVÄRDERING AV PRAKTIK... 14

3 REKOMMENDATION 1. PRAKTIKENS AVTAL OCH RESURSER Praktiken inom social- och hälsovårdssektorn utgörs av målinriktade studier, som ingår i utbildningen. Arrangemangen preciseras i avtal som läroinrättningarna och sjukvårdsdistriktet ingår med varandra. Avtalen ingås och godkänns på de högsta nivåerna i respektive organisation. Avtalsparterna strävar till att skapa en positiv inlärningskultur genom ömsesidig respekt och öppenhet. Sjukvårdsdistriktet möjliggör att studerande inom hälso- och socialvårdssektorn kan omsätta målen i undervisningsplanerna i praktiken och öva färdigheter i verkliga vårdsituationer vilket främjar de studerandes yrkesmässiga utveckling. För att trygga de studerandenas rättsskydd ska alla studerande bemötas jämlikt. För att garantera att studerande får en trygg och säker praktikperiod av god kvalitet bör man reservera tillräckliga och ändamålsenliga resurser för genomförandet av handledningen vid verksamhetsenheterna. Kvalitetskriterier : Sjukvårdsdistriktet och utbildningsanordnaren har ingått samarbetsavtal. I avtalet preciseras den arbets- och ansvarsfördelning som förpliktar avtalsparterna gällande praktikperioderna. Om studeranden kommer från läroanstalten med vilken man inte har gjort kvotavtal, skrivs av praktiktiden skilt avtal. Praktikplatsernas tillräcklighet granskas i samråd med läroinrättningarna. Ansvaret för att det finns tillräckligt med praktikplatser med avseende på handledarresurserna har undervisningsöverskötaren för den operativa klinikgruppen och överskötarna för de andra klinikgrupperna. I avtalen och uppgifterna om praktikplatserna dokumenteras de kompetenskrav som förutsätts av studerande, enhetens möjligheter att motsvara kraven samt studerandes antal under nämnda tid. Vid varje verksamhetsenhet finns minst två utsedda studerandeansvariga som tillsammans med avdelningsskötaren planerar och koordinerar studiehandledningen på avdelningen. Avdelningsskötare och studerandeansvariga sörjer för att varje studerande får en personlig handledare. Vid valet av handledare tas i beaktande den studerandes behov av handledning, t.ex. modersmål och skede i studierna.

4 Avdelningsskötaren beaktar användningen av arbetstid för uppgiften som studerandeansvariga. Avdelningsskötaren beaktar studerandehandledningen i planeringen av det dagliga arbetet så att handledaren har möjlighet att använda tid för handledning och feedback åt studerande..

5 REKOMMENDATION 2. INFORMATION Med en välplanerad och öppen kommunikation kan man trygga att alla samarbetsparter (studerande, handledare och olika organisationer) får information om inlärningsmöjligheterna på de olika verksamhetsenheterna. Med en bra kommunikation mellan organisationerna kan man säkerställa att praktikplatserna används på ett ändamålsenligt sätt med tanke på de studerandenas teoretiska studier. Undervisningsöverskötaren fungerar som kontaktperson mellan läroinrättningarna och det praktiska fältet. Undervisningsöverskötaren introducerar de studerande i organisationens förvaltning, personalpolitik och vårdarbetets filosofi vid den gemensamma, allmänna introduktionen som hålls varje vecka. Genom verksamhetsenheternas avdelningsskötare och studerandeansvariga säkerställs informationsgången. Dessa informerar de studerande om bland annat verksamhetsenhetens verksamhet, principer och ifyllnad av arbetslistor. Verksamhetsenheterna planerar internet-sidorna för studerande, där studerande får information om bland annat enhetens verksamhet och för studerande viktiga praktiska frågor före praktiktidens början. På internet-sidorna skall även enhetens kontaktuppgifter finnas. Studerandeansvariga samlar material åt handledarna med basuppgifter om olika utbildningar, inlärnings- och handledningsmetoder, praktikperioder, periodernas mål samt de studerandes beredskap att delta i arbetet i de olika faserna av utbildningen.

6 REKOMMENDATION 3. VERKSAMHETSENHETER SOM FUNGER SOM PRAKTIKPLATSER Vid de verksamhetsenheter som fungerar som praktikplatser agerar man målinriktat för kundens bästa och respekterar Vasa sjukvårdsdistrikts värden, verksamhetsfilosofi och patientsäkerhet. Sjukvårdsdistriktets verksamhet styrs av följande grundläggande värden: Respekt för människovärdet, ansvarsfullhet och rättvisa. Sjukvårdsdistriktet vill trygga att alla invånare i sjukvårdsdistriktet har en jämlik tillgång på service samt att alla invånares integritet och övertygelse respekteras. Varje arbetstagare tar ansvar för det egna arbetet. Patienter och deras trygghet är i fokus i sjukvårddistriktets verksamhet. Praktikplatsen efterlever och tillämpar Vasa sjukvårdsdistrikts grundläggande värden, dvs. respekt för människovärdet, ansvarsfullhet och rättvisa. Den verksamhetsfilosofi och de värden som styr verksamheten på praktikplatsen är uppfattade, offentliga och framlagda på en synlig plats. I verksamhetsenheten respekteras social- och hälsovårdens etiska principer, vilka är t.ex. bra yrkeskunskap, en atmosfär som befrämjar välfärd, samarbete och ömsesidig respekt. I vårdverksamheten erkänns patienternas och kundernas rättigheter samtidigt som man respekterar var och ens integritet, självaktning samt religiösa och kulturella övertygelser i egenskap av patienter och kunder. Utgångspunkten är i patientcentrerad vård. Patientsäkerhet och dess utveckling tas i beaktande i all vårdverksamhet. Enheternas verksamhet grundar sig på evidensbaserat vårdarbete. Verksamhetsenheterna handlar enligt sjukvårdsdistriktets anvisningar i problematiska handledningssituationer. Det finns en modell för problematiska situationer i handledning. Undervisningsplanens och praktikens mål har en koppling med praktikplatsens verksamhetsprinciper och utgångspunkter.

7 REKOMMENDATION 4. STUDERANDES INTRODUKTION I början av praktikperioden är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid hur den studerande tas emot på verksamhetsenheten. Den studerande ges en god introduktion i verksamhetsenhetens tillvägagångssätt och verksamhet. Med en bra introduktion strävar man till att styra handledningsbehovet mot utvecklandet av kunskaperna i det kliniska vårdarbetet. Undervisningsöverskötaren arrangerar en allmän introduktion för de studerande, där de studerande underrättas om organisationens verksamhet och goda rutiner (gällande t.ex. måltider och arbetskläder). I början av praktikperioden ges den studerande introduktion om praktikplatsen och de förfaranden som är i bruk på enheten samt tas med i arbetsgemenskapen. Den studerande gör en arbetslista tillsammans med handledaren i början av praktikperioden. Den ska så mycket som möjligt motsvara handledarens arbetstider. Vid praktikens slut undertecknar studerande, handledare och/eller avdelningens ansvarsperson samt läraren studerandes förverkligade arbetslista. I praktikperiodens början presenterar avdelningsskötaren eller studerandeansvarig studeranden för personalen enligt verksamhetsenhetens praxis, t.ex. i samband med rapportering eller avdelningstimme. Samtidigt studeranden berättar om sin tidigare utbildning, tidigare praktik- och arbetserfarenhet och de mål som hon/han uppställt för perioden. Studeranden tar kontakt till sin praktikplats. På det viset får hon/han information om sin kommande handledare, och annat som hon/han ska veta före praktiktiden. Avdelningsskötaren och studerandeansvariga skapar en positiv atmosfär för studerandehandledningen och hela verksamhetsenheten deltar i studerandehandledningen.

8 REKOMMENDATION 5. SAMMANSTÄLLNING AV TEORI OCH PRAKTIK Det är viktigt för den studerande att få förena den teori som den studerande har studerat i skolan med den praktiska vårdverksamheten. Studerande stödes i att skaffa väsentlig evidens baserad teori som stöd för sin vårdverksamhet. Den studerande bör ha tillräckliga teoretiska baskunskaper före inledningen av praktikperioden. Detta tas i beaktande vid planeringen och koordineringen av praktikplatser. Den studerande bekantar sig även med evidensbaserad teori under sin praktikperiod för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig den handledning som ges under praktiken. Praktiktidens mål beaktas i handledningen. Den studerande uppmuntras att söka aktuell, teoretisk kunskap om patientvården som anknyter till praktiken. Studerandes deltagande i vårdåtgärder och undersökningar planeras ändamålsenligt med beaktande av studerandes mål. Studerandehandledningen ska vara patientcentrerad och studerande uppmuntras att motivera sina beslut och sin vårdverksamhet. Handledaren stöder studerande i att söka aktuell, teoretisk kunskap som vägleder studeranden i olika situationer mot studerandes mål under praktiktiden. Under praktiktiden studeranden söker evidensbaserad teori som anknyter till verksamhetsenhetens vårdverksamhet, och presenterar sin kunskap till verksamhetens personal. Denna sökning av information möjliggörs genom att anvisa den studerande tid och plats för detta ändamål. När studerande presenterar sina evidensbaserade kunskaper ska det uppskattas. Kunskapens betydelse för den praktiska vårdverksamheten evalueras tillsammans med studerande. Den studerande kan be om att få stöd av sin handledare och handledning i de uppgifter som anknyter till praktikperioden men handledaren behöver inte ta ställning på studerandes uppgifter som gäller utanför praktiktiden.

9 REKOMMENDATION 6. HANDLEDARE Handledaren stöder studerandes professionella utveckling samt uppmuntrar och motiverar den studerande att nå de mål som uppställts för praktikperioden. Handledaren har ansvar för studerandes praktikperiod, och hon/han utvärderar studerandes kunnande under praktikperioden. Handledaren samarbetar med läraren och den studerande och är dessutom skyldig att utvärdera och utveckla sina egna handledningsfärdigheter samt att identifiera sin egna inlärnings- och undervisningsfärdigheter. Handledaren visar sitt intresse för studerande och bemöter studerande med respekt och som en potentiell framtida kollega. Handledaren är en bra rollmodell och hon/han är positivt inställd till sin handledningsuppgift och sitt eget arbete. Handledaren stöder studerande i att uppställa mål för praktikperioden enligt läroplanen och planerar en individuell inlärningsplan tillsammans med studerande. I planen beaktas också studerandes tidigare kunskaper och färdigheter samt i vilket skede av de teoretiska studierna studerande är. Handledaren stöder studerande i dennes inlärningsprocess genom att diskutera med och handleda den studerande. Handledaren diskuterar efter varje arbetsskift med studerande om dagen och ger studerande möjlighet att diskutera olika frågor kring praktiken. Hon/han ger samtidigt muntligt feedback om hur praktikperioden löper i förhållande till de uppställda målen. Handledaren är skyldig att utvärdera och utveckla sina egna handledningsfärdigheter och att identifiera sin egna inlärnings- och undervisningsuppfattningar, sin egen yrkesroll och sina värderingar som yrkesperson. Handledaren ställer även upp egna mål för handledningsprocessen och är beredd på att ta emot feedback av studerande gällande handledningen. Handledaren får stöd av läraren och undervisningsöverskötaren i utvecklingen av sin egen förmåga till handledning, undervisning och utvärdering.

10 Handledaren beaktar patientsäkerheten och argumenterar för den i all vårdverksamhet. Handledaren beaktar föreskrifter och tillvägagångssätt gällande arbetarskydd och datasekretess vid handledningen av studerande. Handledaren informerar den studerande om CLES+T-mätaren och uppmuntrar studerande att fylla i den. Handledaren berättar för studerande, att det är frivilligt att svara på enkäten och att hon/han kan svara på enkäten först efter slutvärderingen.

11 REKOMMENDATION 7. HANDLEDARUTBILDNING Kvalitetsrekommendationer: Sjukvårdsdistriktet och läroinrättningarna i regionen arrangerar tillsammans utbildning för den personal som handleder studerande. Handledarutbildningen möjliggör en utveckling av handledningen av studerande och fungerar som en gemensam referensram för den personal som handleder studerande. De personer som handleder studerande får goda teoretiska kunskaper och färdigheter om handledning. Handledarutbildningen stöder handledaren i utvecklingen av sitt eget arbete, men även handledarens egen karriärutveckling. Handledarutbildning arrangeras regelbundet vart annat år av läroinrättningarna i regionen och sjukvårdsdistriktet. Alla enheters studerandeansvariga ska delta i utbildningen. Handledaren lär sig att bedöma sina egna handledningsfärdigheter samt får en möjlighet att föra en konstruktiv diskussion med andra handledare. De personer som deltagit i handledarutbildningar är ålagda att vidarebefordra information om utbildningen till de andra arbetstagarna vid den egna verksamhetsenheten samt att utvärdera och utveckla handledningen av studerande på den egna enheten.

12 REKOMMENDATION 8. HANDLEDANDE LÄRARE Undervisning och handledning hör till lärarens uppgift, hon/han ansvarar för de studerandes praktik och samarbetar med handledarna på verksamhetsenheterna. Läraren agerar även som pedagogiskt stöd för handledarna under praktikperioderna. Läraren bekantar sig med verksamhetsenheterna och arbetets innehåll genom att besöka dem. Läraren sörjer för att studerande har erhållit de kunskaper och färdigheter som denna behöver på praktikplatsen före praktiktidens början. Läraren utvärderar också studerandes tillämplighet för denna verksamhetsenhet. Läraren samarbetar med handledaren på praktikplatsen och hjälper studerande och handledare vid planeringen av praktikperiodens mål, undervisningsinnehåll och inlärningsmetoder. Läraren deltar i studerandes mellan- och slututvärdering tillsammans med handledaren och studerande. Läraren håller regelbundet kontakt med den studerande och handledaren under praktikperioden. Läraren deltar också i handledningen i enlighet med sin egen kompetens och fungerar som pedagogiskt stöd för handledaren. Läraren upprätthåller och utvecklar sin egen kompetens samt kompletterar sina egna arbetslivskunskaper genom att regelbundet arbeta på enheter inom hälso- och sjukvården.

13 REKOMMENDATION 9. STUDERANDE Studerande ansvarar för sin egen inlärning under praktikperioden. Syftet med praktiken är att stöda den studerandes yrkesmässiga mognad och utveckling samt att ge studerande möjlighet att bekanta sig med verksamheten på olika enheter inom hälso- och sjukvården. Studerande visar intresse för det framtida yrket och ger prov på vilja att utveckla sig yrkesmässigt i enlighet med de möjligheter som erbjuds under praktikperioden. Studerande fungerar ansvarsfullt mot patienter och verksamhetsenhetens personal under praktikperioden och ger prov på ett gott omdöme i sin verksamhet. Studerande förstår sina egna begränsningar och handlar ansvarsfullt. Studerande tar själv initiativ i sin interaktion med patienter, och förstår patientsäkerhetens betydelse i sin verksamhet. Den studerande eftersträvar att kommunicera på patientens modersmål. Studerande bekantar sig i den mån det är möjligt med praktikplatsen före praktikperioden (t.ex. med verksamhetens webbplats), sänder en presentation över sig själv till verksamhetsenheten senast en vecka på förhand, där hon/han berättar om sina tidigare studier och erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Studerande uppgör personliga mål för praktikperioden under handledning av handledaren och läraren samt strävar aktivt efter att nå dessa mål utgående från de inlärningsmöjligheter som erbjuds vid verksamhetsenheten. Studerande ger konstruktiv feedback till handledaren och verksamhetsenheten om hur väl den studerande anser att praktikperioden har lyckats samt ger förslag till hur handledningen på verksamheten kunde utvecklas. Den studerande ger verksamhetsenheten feedback även med hjälp av CLES+Tmätaren.

14 REKOMMENDATION 10. UTVÄRDERING AV PRAKTIK Studerande ansvarar för sin egen inlärning under praktikperioden. Handledaren och läraren stöder den yrkesmässiga utvecklingen och inlärningen under praktikperioden. Utvärderingen är rättvis och baserar sig på de mål som uppställts för praktikperiodens inlärningsplan. Dessutom utvärderas hur handledningen har utfallit. Den studerande och handledaren är medvetna om utvärderingskriterierna redan i början av praktikperioden. Handledaren ger dagligen den studerande kontinuerlig och konstruktiv feedback under praktikperioden. I problematiska situationer används modellen för problematiska situationer, vilken har tagits i bruk i Vasa sjukvårdsdistrikt år Enligt modellen för de problematiska situationerna dokumenteras processen på den blankett som man har utvecklat för detta ändamål. En skriftligt dokumenterad mellanbedömning görs framförallt i samband med längre praktikperioder som varar över två veckor. Såväl läraren, handledande läraren och den studerande deltar i mellanutvärderingen. Utvärderingen av hur lyckad praktikperioden har varit görs i konstruktiv anda och utgår från de gemensamt överenskomna målen. Vid utvärderingen beaktas den studerandes kliniska färdigheter, förmåga att självständigt fatta beslut, omsättande av etiska verksamhetsprinciper i praktiken, den studerandes förmåga att agera ansvarsfullt, interaktions- och samarbetsfärdigheter samt den studerandes attityder under praktikperioden. Feedback av patienter om den studerandes verksamhet utvärderas även. Den studerande, handledaren och läraren deltar alltid i slututvärderingen. Studerande fyller i självutvärderingsblanketten före slututvärderingen. Också handledaren har ifyllt självutvärderingsblanketten före slututvärderingen. Handledaren ger alltid en skriftlig utvärdering av praktikperioden. Studerande, handledaren och läraren utvärderar tillsammans handledningsprocessen, inlärningsmöjligheterna vid verksamhetsenheten och

15 kvaliteten på handledningen. Dessutom utvärderas hur väl samarbetet har förlöpt.

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården.

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Språkprogram Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Arbetsgruppen för språkprogrammet Vasa centralsjukhus, Vasa 6.6.2011

Läs mer

Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik

Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik 1. Praktikens innehåll Eftersom målet med praktiken är att du ska bli förtrogen med arbetsmiljön och samverka med de andra anställda i verksamheten bör du ha egna

Läs mer

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård Studerandevård Studerandevården är en allt viktigare del av gymnasiets grundverksamhet. Med studerandevård avses främjande

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE EXAMINANDENS NAMN:

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN 1 SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN BAKGRUNDSINFORMATION OM MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN (verksamhet från år 2017) - karta över regionen,

Läs mer

PRAKTIKEN I ETT NÖTSKAL - Den praktiska undervisningen och där tillhörande processer

PRAKTIKEN I ETT NÖTSKAL - Den praktiska undervisningen och där tillhörande processer Arcada - Institutionen för hälsa och välfärd 09/2015 PRAKTIKEN I ETT NÖTSKAL - Den praktiska undervisningen och där tillhörande processer Syfte Praktiken är en viktig del av studerandes lärande och kompetensutveckling.

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Grundnivå 1 Grundnivå Mål för den verksamhetsförlagda delen av

Läs mer

Praktik i barnträdgårdslärarutbildningen. gäller från och med hösten 2008 uppdaterad 28.8.2015 (för årskurs 1 och magisterstuderande)

Praktik i barnträdgårdslärarutbildningen. gäller från och med hösten 2008 uppdaterad 28.8.2015 (för årskurs 1 och magisterstuderande) Praktik i barnträdgårdslärarutbildningen gäller från och med hösten 2008 uppdaterad 28.8.2015 (för årskurs 1 och magisterstuderande) Översikt: Praktik i barnträdgårdslärarutbildningen, 16 sp + 10 sp inom

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen social- och hälsovård Kompetensområdet för Vård och fostran av barn och unga, Sjukvård och omsorg och Äldreomsorg Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare

Läs mer

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp För en bättre dagvård - utvecklande av specialdagvården inom småbarnsfostran i Västra och Mellersta Nyland Barnets behov

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 20.6.2017 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets plan) är att sätta upp gemensamma mål och komma överens om hur barnets individuella

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD BILAGA 6/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande,

Läs mer

Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H

Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H Institutionen för hälsovetenskap Avdelning för omvårdnad Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H Kurs:.

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Grunder och rekommendationer för utvärdering av småbarnspedagogikens kvalitet

Grunder och rekommendationer för utvärdering av småbarnspedagogikens kvalitet Grunder och rekommendationer för utvärdering av småbarnspedagogikens kvalitet Laura Repo, utvärderingsråd, NCU Janniina Vlasov, utvärderingsexpert, NCU Föreläsningens innehåll 1. Kvalitetsutvärdering:

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag SAMHÄLLSLÄRA Läroämnets uppdrag Syftet med undervisningen i samhällslära är att stödja elevens tillväxt till en aktiv, ansvarsfull och företagsam person. Elevens vägleds att agera enligt demokratins värden

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 1.4.2019 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik ska utgå från barnets bästa 1 och barnets behov. Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets

Läs mer

ETT VERKTYG FÖR ATT GÖRA PRAKTIKEN SÅ BRA SOM MÖJLIGT FÖR PRAKTIKANT, HANDLEDARE OCH VERKSAMHET. Guide för handledare

ETT VERKTYG FÖR ATT GÖRA PRAKTIKEN SÅ BRA SOM MÖJLIGT FÖR PRAKTIKANT, HANDLEDARE OCH VERKSAMHET. Guide för handledare ETT VERKTYG FÖR ATT GÖRA PRAKTIKEN SÅ BRA SOM MÖJLIGT FÖR PRAKTIKANT, HANDLEDARE OCH VERKSAMHET. Guide för handledare Enheten för studie- och karriärvägledning Enheten för Studie-och karriärvägledning

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

Utvecklings- och bedömningsinstrument för fysioterapeutstuderande i verksamhetsförlagd utbildning MANUAL

Utvecklings- och bedömningsinstrument för fysioterapeutstuderande i verksamhetsförlagd utbildning MANUAL Akademin för hälsa, vård och välfärd Fysioterapeutprogrammet Utvecklings- och bedömningsinstrument för fysioterapeutstuderande i verksamhetsförlagd utbildning MANUAL Termin 4 VFU-period 1, 2 och 3 Termin

Läs mer

FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv

FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN BILAGA 1 1/7 FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv Mål och centralt innehåll, berömlig nivå Den studerande skall känna till läroplanen och det nationella

Läs mer

Målbeskrivning för Specialiseringstjänstgöring för Sjukhusfysiker

Målbeskrivning för Specialiseringstjänstgöring för Sjukhusfysiker Svenska Sjukhusfysikerförbundet, SSFF, och Svensk Förening för Radiofysik, SFfR April 2011 Målbeskrivning för Specialiseringstjänstgöring för Sjukhusfysiker 1. Övergripande kompetensdefinition 1.1 Definition

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA Eftermiddagsverksamheten skall stödja och förebygga barnets välmående, samt genom meningsfull och mångsidig verksamhet skapa förutsättningar för växande

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

HumaNovas Etiska kod för elever under utbildning till

HumaNovas Etiska kod för elever under utbildning till HumaNovas Etiska kod för elever under utbildning till Diplomerad Samtalscoach Diplomerad Organisationskonsult Rev mars 2019 HumaNovas Etiska kod HumaNovas grundläggande princip är alla människors lika

Läs mer

Uppdaterad 08/2012. Praktik i speciallärarutbildningen

Uppdaterad 08/2012. Praktik i speciallärarutbildningen Uppdaterad 08/2012 Praktik i speciallärarutbildningen Straffregisterutdrag: I enlighet med universitetslag 558/2009, 43 ska alla nya studerande uppvisa ett straffregisterutdrag innan praktik inleds. Mer

Läs mer

Kommunicera engagerat med patienter. Lyssna. Ge patienten ett adekvat utrymme i dialogen. Visa respekt och empati.

Kommunicera engagerat med patienter. Lyssna. Ge patienten ett adekvat utrymme i dialogen. Visa respekt och empati. Bedömningsformulär AssCe* för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå, i sjukgymnastprogrammet. Studenten ska kunna I. Kommunikation och undervisning 1. Kommunicera med och bemöta patienter. Kommunicera

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

HANDLEDARE OCH HANDLEDNINGSPROCESSEN

HANDLEDARE OCH HANDLEDNINGSPROCESSEN HANDLEDARE OCH HANDLEDNINGSPROCESSEN UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Att handleda handledaren som förebild Diskussion Handledningssamtal Handledningsprocessen Tips för lyckad handledning

Läs mer

Handledningsplan för studerande med särskilda behov

Handledningsplan för studerande med särskilda behov Handledningsplan för studerande med särskilda behov 1. Vid ansökningsskedet och börjande av studier 2. Anskaffning av yrkesskicklighet 3. Förverkligande av examenstillfällen Studie skede Fundera på Vad

Läs mer

Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård

Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård 1 Läroplanen är fastställd av styrelsen för Ålands gymnasium 4.6.2014 Utbildningsprogrammet eller kompetensområdet för mentalhälsoarbete

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Praktik för musikpedagoger och musiker. Tid för experiment och testning

Praktik för musikpedagoger och musiker. Tid för experiment och testning Praktik för musikpedagoger och musiker Tid för experiment och testning 10 Praktik (utdrag ur Examensstadgan) I yrkeshögskolestudierna ingår praktik, vars minimiomfattning är 30 studiepoäng. Målet för praktiken

Läs mer

Föreskrift 1/ (9)

Föreskrift 1/ (9) Föreskrift 1/2014 1 (9) Föreskrift om planen för egenkontroll för privat socialservice och offentlig äldreomsorg: innehåll, uppgörande och uppföljning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om privat

Läs mer

NÄRVÅRDARENS ETISKA PRINCIPER

NÄRVÅRDARENS ETISKA PRINCIPER NÄRVÅRDARENS ETISKA PRINCIPER F Ö R O R D Arbetet inom social- och hälsovården skapar en grund för ett fungerande samhälle. Närvårdarna arbetar nära klienter och patienter och deras arbete syns i och påverkar

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR REHABILITERING EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR REHABILITERING EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: STÖD FÖR REHABILITERING EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H

Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H Verksamhet Tidsperiod som VFU omfattat Studerande, personnummer Studerande, namn Bemötande, kommunikation, förhållningssätt

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Bilaga Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING

Bilaga Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING Bilaga 1 29.11.2010 Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING 1. Utbildningens helhetsmål Målet för försöket med arbetsledarutbildning inom bilbranschen är att utbilda

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 20 januari 2015 20 mars 2015 Viktiga datum 150105 17:00 Undertecknad

Läs mer

PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG

PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG Ämnet pedagogik i vård och omsorg har sin vetenskapliga grund i pedagogik, vårdvetenskap, psykologi och sociologi. Ämnet behandlar socialpedagogiska och pedagogiska frågor inom

Läs mer

Handledning av AT-läkare Region Gävleborg

Handledning av AT-läkare Region Gävleborg Handledning av AT-läkare Region Gävleborg Att handleda introduktion Handledning innebär professionell vägledning, och innefattar tre nivåer Instruktion: Något all sjukvårdspersonal är skyldig att bidra

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 GRUNDER FÖR UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita Ab Helsingfors

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

PRAKTIK YRKESMÄSSIG PROFILERING

PRAKTIK YRKESMÄSSIG PROFILERING 1 PRAKTIK YRKESMÄSSIG PROFILERING Praktiken ingår som en central del i studierna för pedagogie magisterexamen vid Enheten för pedagogik och vuxenpedagogik. Dessa studier har historiskt byggts upp kring

Läs mer

ATT ANVÄNDAS FÖR VIDARE UTVÄRDERING 1

ATT ANVÄNDAS FÖR VIDARE UTVÄRDERING 1 ATT ANVÄNDAS FÖR VIDARE UTVÄRDERING 1 ATT ANVÄNDAS FÖR VIDARE UTVÄRDERING 2 ATT ANVÄNDAS FÖR VIDARE UTVÄRDERING 3 ATT ANVÄNDAS FÖR VIDARE UTVÄRDERING 4 BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING

Läs mer

Bedömningsunderlag. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 VFU I Gäller from kull ht-15

Bedömningsunderlag. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 VFU I Gäller from kull ht-15 Bedömningsunderlag Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 VFU I Gäller from kull ht-15 BEDÖMNINGSUNDERLAG - VFU I Grundlärarutbildningen åk 4-6 På följande sidor finns

Läs mer

Division medicinska specialiteter

Division medicinska specialiteter 1(6) Lönekriterier Kommunal Introduktion Lönepolitiken är en viktig del av landstingets samlade personalpolitik. Den skall bidra till en ständig utveckling och förbättring av verksamheten samt vara ett

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. För AT-handledare. Checklista med bakgrund och centrala begrepp

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. För AT-handledare. Checklista med bakgrund och centrala begrepp ÖREBRO LÄNS LANDSTING För AT-handledare Checklista med bakgrund och centrala begrepp Checklista Förberedelse Acceptera åtagandet som handledare. Se handledarens ansvar. Kontakta aktuell AT-läkare innan

Läs mer

Handbok ALLMÄN INFORMATION. Svenska

Handbok ALLMÄN INFORMATION. Svenska Handbok ALLMÄN INFORMATION Svenska IQWBL - Improving Quality in Work-Based Learning 2010-1-FI1-LEO05-03042 LLP 2007-2013 Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Innehåll 1 Arbetsplatsförlagt lärande (APL):

Läs mer

INSTRUMENT FÖR UTVECKLING OCH BEDÖMNING I VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING

INSTRUMENT FÖR UTVECKLING OCH BEDÖMNING I VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi INSTRUMENT FÖR UTVECKLING OCH BEDÖMNING I VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING TERMIN 3 1 Instrument för utveckling och bedömning i verksamhetsförlagd

Läs mer

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp 1 GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp UTBILDNINGSSTYRELSEN 2009 2 INNEHÅLL INLEDNING 1. SYFTET MED FORTBILDNINGEN I ARBETSLIVSKUNNANDE FÖR LÄRARE OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD 2. STUDIERNAS

Läs mer

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen)

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Inledning av handledningen och handledningsöverenskommelse Det är viktigt med en god relation med ST-läkaren. Ta därför god tid i början att lära känna

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 16 januari 2017 20 mars 2017 170105 17:00 170110 17:00 Viktiga datum

Läs mer

ABB Suomessa. Förmannen en möjliggörare för välmående i arbete

ABB Suomessa. Förmannen en möjliggörare för välmående i arbete ABB Suomessa Förmannen en möjliggörare för välmående i arbete ABB i Finland (31.12.2012) Omsättning 2,4 miljarder EUR Personal ca 6600 på 30 orter 184 miljoner EUR i forsknings- och utvecklingsverksamhet

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna

Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN

PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 34/11.11.2010 VÅRDÖ KOMMUN - EN KOMMUN I MEDVIND För att Vårdö skall utvecklas som en framgångsrik kommun måste följande principer genomsyra

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Elev 2016-08-16 Innehåll Information... 1 Elevens ansvar... 2 Handledarens ansvar... 3 Skolans ansvar... 4 Arbetsmiljö... 5 Lärande och bedömning... 6 Information 1 Nu ska du

Läs mer

PRAKTIKPERIODER INOM NOVIAS SOCIONOMPROGRAM

PRAKTIKPERIODER INOM NOVIAS SOCIONOMPROGRAM PRAKTIKPERIODER INOM NOVIAS SOCIONOMPROGRAM Grundpraktik 5sp (4 veckor) första studieåret Social omsorgspraktik/metod- 20 sp (12 veckor/6 +6) andra studieåret praktik Ledarskapspraktik 20 sp (12 veckor/6+6)

Läs mer

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi INSTRUMENT FÖR UTVECKLING OCH BEDÖMNING I VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING TERMIN 5 OCH 6

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi INSTRUMENT FÖR UTVECKLING OCH BEDÖMNING I VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING TERMIN 5 OCH 6 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi INSTRUMENT FÖR UTVECKLING OCH BEDÖMNING I VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING TERMIN 5 OCH 6 Instrument för utveckling och bedömning i verksamhetsförlagd

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: PERIOPERATIV VÅRD EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT

Läs mer

HumaNovas Etiska kod för elever under utbildning till

HumaNovas Etiska kod för elever under utbildning till HumaNovas Etiska kod för elever under utbildning till Diplomerad Samtalsterapeut Rev mars 2019 HumaNovas Etiska kod HumaNovas grundläggande princip är alla människors lika värde, rätt till personlig integritet

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi. Godkänd i fullmäktige

Kimitoöns personalstrategi. Godkänd i fullmäktige Kimitoöns personalstrategi Godkänd i fullmäktige 28.5.2018 Innehåll: 1. Utgångspunkter 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Kunnande och belöning 6. Utvärdering och uppföljning

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H

Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H Institutionen för hälsovetenskap Avdelning för omvårdnad Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H Kurs:. Verksamhetsförlagd

Läs mer

RELIGION. Läroämnets uppdrag

RELIGION. Läroämnets uppdrag RELIGION Läroämnets uppdrag Religionsundervisningens uppdrag är att ge eleven en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. Undervisningen ska göra eleven förtrogen med den religion som studeras

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI

INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI Bästa handledare! Institutionen för psykologi och logopedi (IPL) vid Åbo Akademi arbetar med ett projekt vars syfte är att

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Handledning för kliniska handledare

Handledning för kliniska handledare Handledning för kliniska handledare Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFUansvarig läkare) inom Landstinget i Östergötland avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet. Uppdragsbeskrivningen för VFU-ansvarig

Läs mer

Upprätthållande, uppföljning och tidigt stödjande av arbetsförmågan

Upprätthållande, uppföljning och tidigt stödjande av arbetsförmågan Upprätthållande, uppföljning och tidigt stödjande av Samarbete mellan arbetsplatsen och samt bevarande av en förutsättning för ersättning Utbildningsturné 2012 1 Vårt mål är att främja en gemensam syn

Läs mer

Gemensamma lönekriterier för pedagoger inom förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid. oktober 2015

Gemensamma lönekriterier för pedagoger inom förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid. oktober 2015 Gemensamma lönekriterier för pedagoger inom förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid oktober 2015 Gemensamma lönekriterier för pedagoger inom UKF, Lomma kommun - Målformulering Alla medarbetare

Läs mer

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr.

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr. Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap

Läs mer

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Parter Mellan Institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. 2 Syfte och mål Syftet med avtalet är att klarlägga åtaganden

Läs mer

4.1.1 Idrottsinstruktion

4.1.1 Idrottsinstruktion 1/6 4.1.1 Idrottsinstruktion Krav på yrkesskicklighet planerar och leder idrottsinstruktionshelheten och enskilda timmar ger instruktioner i idrott i olika verksamhetsmiljöer och för olika kunder och kundgrupper

Läs mer

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010 Datum 26.5.2010 Anordnarna av gymnasieutbildning Dnr 37/520/2010 Ärende ANSÖKAN TILL PILOTPROJEKTET FÖR STUDIEHANDLEDNING I GYMNASIET OCH FINANSIERING SOM HÄNFÖR SIG TILL DEN Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet. Uppsala kommun och Uppsala universitet (5)

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet. Uppsala kommun och Uppsala universitet (5) 1 (5) KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2018 2020 2 (5) Innehåll KVALITETSKRITERIER... 3 Inledning... 3 Förutsättningar...

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING UNDERVISNING OCH HANDLEDNING I TRÄNINGS- OCH REHABILITERINGSSYFTE FÖR HANDIKAPPADE STUDERANDE I GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

Läs mer

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA DEN NYA YRKESUTBILDNINGEN BLIR VERKLIGET GENOM ARBETE! METODER OCH REDSKAP FÖR UNDERVISANDE OCH HANDLEDANDE PERSONAL Hur introducerar jag

Läs mer

APL-matris personlig assistent/stödassistent Elev:

APL-matris personlig assistent/stödassistent Elev: Pedagogisk kompetens visar vilja att orientera sig om Eleven följer sin handledare och visar intresse för alla arbetsuppgifter. visar initiativförmåga i Eleven visar intresse att genomföra arbetsuppgifter

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer