kort om kustbevakningen Baseras på siffror ur Kustbevakningens årsredovisning för 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "kort om kustbevakningen Baseras på siffror ur Kustbevakningens årsredovisning för 2014"

Transkript

1 kort om KUSTBEVAKNINGEN Baseras på siffror ur Kustbevakningens årsredovisning för 2014

2 Dygnet runt ÅRET OM KUSTSTATION FLYGKUSTSTATION GRÄNS FÖR EKONOMISK ZON TERRITORIALVATTENGRÄNS Luleå Längs hela Sveriges kust räddar, hjälper och övervakar Kustbevakningen dygnet runt, året om. Örnsköldsvik Umeå Sjötrafiken har ökat markant de senaste 20 åren. Särskilt den tunga fartygstrafiken. Vid vilken given tidpunkt som helst på dygnet befinner sig runt fartyg i Östersjön. Det medför en ökad risk för olyckor som grundstötningar och kollisioner som kan få allvarliga konsekvenser för havsmiljön och de boende i skärgården. Kustbevakningen har till uppgift att bedriva sjöövervakning och utföra räddningstjänst till sjöss. Vi skyddar Bottniska viken, Östersjön, Västerhavet och insjöarna Mälaren och Vänern med hjälp av flygplan, fartyg, mindre båtar och från land. Kustbevakningen har två regionledningar som är bemannade dygnet runt och ligger i Stockholm och Göteborg. Kustbevakningsflygets ledning är lokaliserad till Skavsta. Samverkanskontor finns i Härnösand och Karlskrona, och huvudkontoret i Karlskrona. Strömstad Lysekil Skärhamn Göteborg Falkenberg Helsingborg Härnösand Hudiksvall Gävle Furusund Vaxholm Södertälje Djurö Skavsta Oxelösund Gryt Vänersborg Västervik Slite Oskarshamn Karlskrona Höllviken Simrishamn

3 vår vision: Kustbevakning i världsklass Svensk kustbevakning ska utvecklas till en maritim verksamhet i värdsklass som inger förtroende, nationellt såväl som internationellt. Kustbevakningen är den naturliga samverkansparten till sjöss som skapar trygghet. Helhetssyn vår värdegrund: Välvilja Engagemang Alla medarbetare i Kustbevakningen utgör tillsammans en helhet och arbetar för samhällets bästa och för att nå verksamhetsmålen. Medarbetarna griper sig an sina uppgifter med en professionell inställning, uthållighet och engagemang.

4 Foto: Håkan Karlsson vår verksamhetsidé: vi värnar liv, miljö och säkerhet till sjöss Kustbevakningen är en utpräglad samverkansmyndighet. Vi är en samordnande maritim resurs för staten där vi använder de fartyg, den materiel och den expertis som vårt räddningstjänstuppdrag kräver till att även utföra uppgifter åt och i samverkan med andra myndigheter och organisationer: Kustbevakningen värnar liv, miljö och säkerhet till sjöss genom att kombinera räddningstjänst, sjöövervakning och sjöinformation. Kustbevakningen har huvudansvaret i Sverige för miljöräddningstjänst till sjöss. Vi förebygger miljöbrott till sjöss genom miljöövervakning. och arbetar för en hållbar miljö. Vi bedriver tillsyn och kontroll av fisket längs hela Sveriges kust och ansvarar för gränskontroll till sjöss. Dessutom arbetar vi för att öka människors trygghet genom sjötrafikövervakning och har ständig beredskap för sjöräddning. Kustbevakningen har rätt att inleda förundersökning i ärenden som handlar om vattenföroreningar från fartyg och i samband med ratt- och sjöfylleribrott. I uppgifterna ingår bland annat att hålla förhör, gripa personer och göra husrannsakan ombord på fartyg vid misstanke om brott. Vi utför all fiskerikontroll till sjöss i nära samarbete med Havs- och vattenmyndigheten. Vi samarbetar med Polisen för att förhindra lagbrott, inte minst avseende gränskontroll, sjötrafikövervakning, naturskydd och miljö. Vi deltar i sjöräddning för att rädda människoliv, begränsa personskador, öka sjösäkerheten och minska konsekvenserna för egendom och miljö. Vi utför gränskontroll av sjöfarten i samverkan med Polisen och Tullverket. Vi samordnar de civila behoven av sjöövervakning och sjöinformation, och utför i den dagliga verksamheten sjöövervakning för många myndigheter, som till exempel Polisen och Tullverket.

5 styrning och ekonomi De övergripande målen för Kustbevakningens verksamhet, uppgifter och finansiering beslutas av riksdagen och regeringen. Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som leds av en generaldirektör. I förordningen (2007:853) med instruktion för Kustbevakningen regleras myndighetens uppgifter, befogenheter och ledning. Varje år fattar sedan regeringen beslut om vilken verksamhet Kustbevakningen ska bedriva kommande år och beslutet finns nedskrivet i det så kallade regleringsbrevet. Där anges Kustbevakningens mål, finansiering och uppföljning av verksamheten. Utifrån det som står regleringsbrevet planerar myndigheten sin verksamhet tilldelades Kustbevakningen ett anslag på 1,104 miljoner kronor. Kostnaderna fördelades enligt följande: Personal utgjorde nästan 50 procent av de totala kostnaderna. Drift och underhåll av våra enheter (fartyg, flyg, skotrar etcetera) motsvarade cirka 25 procent av de totala kostnaderna. Lokalkostnader utgjorde nästan fem procent av de totala kostnaderna. Resterande drygt 20 procent är kostnader för avskrivningar, nedskrivningar och finansiella kostnader.

6 Under 2014 genomförde Kustbevakningen 55 miljöskyddsoperationer medverkade Kustbevakningen i 115 sjöräddningsinsatser genomfördes sammanlagt 386 inspektioner till sjöss på yrkesfisket deltog Kustbevakningen i åtta större internationella övningar inom miljöräddning, sjöräddning och nödbogsering samt i ett flertal nationella övningar ANTAL MILJÖSKYDDSOPERATIONER Miljöskyddsoperationer

7 Hållbar havsmiljö Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss. Vi har ständig beredskap med specialutrustade miljöskyddsfartyg. Skadorna vid utsläpp av olja och andra farliga ämnen ska minimeras och naturen skyddas så långt det är möjligt. För att förebygga miljöbrott till sjöss bedriver Kustbevakningen miljöövervakning med hjälp av fartyg, flygplan, satelliter och andra tekniska hjälpmedel. Kustbevakningen deltar också i särskilda miljöövervakningspådrag, nationellt såväl som internationellt. Kustbevakningen ska tillsammans med internationella resurser kunna bekämpa oljeutsläpp på upp till ton. För att förhindra att olja kommer ut i vattnet vid en fartygsolycka ska Kustbevakningen också öka förmågan till nödbogsering, nödläktring och brandbekämpning till sjöss. Kustbevakningsflyget kan snabbt skapa överblick över stora havsytor vilket ökar möjligheterna att tidigt kunna upptäcka kemikalieutsläpp och oljeutsläpp. Då kan rätt åtgärder sättas in så snabbt som möjligt och utsläppet kan bekämpas innan det når land. Därmed blir saneringsarbetet enklare och risken för skador på miljön minskar.

8 Konstaterade oljeutsläpp 2014 VATTENFÖRORENINGAR miljöräddning Antalet anmälda och konstaterade utsläpp har ökat något under 2014 jämfört med 2013, men i en längre tillbakablick syns en minskning mellan Vid en jämförelse av 2008 och 2014 är minskningen 25 procent. Den sammanlagda volymen utsläppt olja under 2014 uppskattas till cirka 18,2 kubikmeter ( liter). De flesta utsläppen har skett kustnära. Volymen utsläppt olja avviker tydligt från Kustbevakningens senaste års redovisningar. Detta har under 2014 sin förklaring i ett ärende. Kustbevakningsflyget observerade i maj ett utsläpp inom svensk ekonomisk zon, syd om Trelleborg, där volymen beräknades till som minst liter och som mest liter. Det stora intervallet i bedömningen beror på en beräkningsmodell som samtliga länder i EU använder. Volymen beräknas mot oljans utbredning och bedömd tjocklek utifrån oljans färg. Vid stora utsläpp av tung brännolja antar utsläppet tidigt en brun-svart färg redan vid relativt tunna lager vilket medför att intervallet i bedömningen blir stort. Antal anmälda utsläpp Antal konstaterade utsläpp Antal inledda förundersökningar Antal domar/strafförelägganden Antal vattenföroreningsavgifter Vattenföroreningsavgifter i SEK Liksom tidigare år är antalet lagföringar relativt lågt i förhållande till antalet konstaterade utsläpp. De flesta utsläppen är små och i många fall är utsläppskällan okänd. När det gäller vattenföroreningsavgifterna ser vi däremot en kraftig höjning mellan 2013 och Utvecklingen kommer att fortsätta följas noga och resultatet visar att det finns ett fortsatt behov av effektiv övervakning och kontroll.

9 KBV 031 som anlänt till platsen tillsammans med övervakningsfartyget KBV 311. Vattnet i lastrummet på fartyget Kertu var nu två meter högt och uppdraget gick ut på att försöka länsa ur. Pumpar fördes över med kran och två man från KBV 002 samt två man från KBV 480 arbetade ombord på haveristen. Som mest var det fyra meter vatten i lastrummet och 10 slagsida. Vid klockan 18 började vattnet sjunka undan. Målsättningen var att få ur så mycket vatten att man kunde få in Kertu till hamnen i Oxelösund. På kvällen konstaterades två ordenliga inbuktningar i lastrumsgolvet. Skulle dessa spricka skulle fartyget troligen sjunka snabbt. En bordningskorg riggades också upp för att vid behov snabbt kunna evakuera personal. Vid 04-tiden på morgonen påbörjades bogsering med hjälp av bogserbåten Freja mot Oxelösund. Resan in till Oxelösund gick sedan utan missöden. Urval av insatser 2014 Räddningsoperation Kertu Morgonen den 29 oktober fick ledningscentralen i Stockholm larm om att ett fartyg gått på grund vid Landsort i Stockholms skärgård. Kustbevakningens stora kombinationsfartyg KBV 002 gick omedelbart mot platsen. Kort därefter rapporterade JRCC att fartyget tog in vatten och hade kraftig slagsida. Besättningsmedlemmarna på Kertu räddades över till högfartsbåten KBV 480 och transporterades till kombinationsfartyget Operation Hermes i medelhavet Kustbevakningen deltog under april månad i den av Frontex koordinerade gränskontrolloperationen Hermes i Medelhavet. Värdland för operationen var Italien. Deltagandet skedde med ett av myndighetens sjöövervakningsflygplan och dess besättningar samt med personal vid operationens ledningsstab. Kustbevakningens medverkan i Operation Hermes hade som syfte att upptäcka fartyg i sjönöd och på så sätt bidra till att rädda liv. Genom att upptäcka fartyg som riskerade komma i nödsituation kunde man vidarebefordra information så att fartygen fick stöd och hjälp. Kustbevakningens deltagande i insatsen genomfördes på ett föredömligt sätt enligt Frontex och samverkande partners bedömningar. Kustbevakningens flygplan bistod i elva sjöräddningsincidenter där sammanlagt personer kunde räddas.

10 nödbogseringsövning Under sex timmar den 30 juni övade kombinationsfartyget KBV 001 nödbogsering med olika typer av uppkopplingar samt bogsering och manövrering med containerfartyget Evelyn Maersk. Nödbogseringsövningen hölls i Kattegatt mellan Göteborg och Skagen efter att Evelyn Maersk lämnat Göteborgs hamn på väg mot Bremerhaven. Evelyn Maersk är ett av Maersk Lines containerfartyg som regelbundet trafikerar Göteborgs hamn och ingår i Maersks Eklass. Hon är 397 meter lång och 56 meter bred. Övningen gick mycket bra och gav Kustbevakningen viktiga erfarenheter av att bogsera containerfartyg av denna storlek. realtidsstängning i skagerrak Den 8 september genomförde fiskeriinspektörer ombord på KBV 001 en RTC-kontroll (RTC, Real Time Closure) på ett svenskt fiskefartyg inom svenskt territorialhav i Skagerrak. Provtagningen av trålfångsten visade att andelen ungfisk överskreds. Provtagningsrapporten skickades därefter omgående till Havs- och vattenmyndigheten (HaV), som är beslutsfattande i ärenden som rör RTC-stängning. HaV beslutade att stänga ett 50 nautiska kvadratmil stort område väster om Tjörn och Orust för yrkesfiske, till skydd för torsk, kolja, gråsej och vitling. Stängningen gällde i 21 dagar.

11 FISKEriövervakning Kustbevakningen arbetar för ett hållbart framtida fiske och vattenbruk, och ser till att de regler som gäller för såväl yrkes- som fritidsfiske följs. Vi kontrollerar att mängden fisk som tas upp inte överskrider tillåten mängd, att fisket bedrivs med rätt redskap och att uppgifterna i loggböckerna stämmer överens med fångsten. Fiskeriövervakning och kontroll sker genom riktade insatser som föregås av en riskanalys för att öka träffsäkerheten i verksamheten. Vid misstanke om brott lämnas ärendet vidare till Polisen för utredning. För att skydda torsken i Nordsjön, Västerhavet och Östersjön deltar Kustbevakningen regelbundet i EU-gemensamma fiskerikontroller, så kallade Joint Deployment Plans. Antalet brottsanmälningar inom fiske är få och som tidigare år visar trenden på en fortsatt minskning. Det har uppmärksammats att många av brottsanmälningarna läggs ner på ett tidigt stadium. För att få till fler lagföringar anordnade Havs- och vattenmyndigheten under året ett seminarium där Kustbevakningen deltog tillsammans med Polis och Åklagare. FISKERIöVERVAKNING Antal inspektioner till sjöss Antal kontrollåtgärder Fördelning av kontrollåtgärder fritids och yrkesfiske (%) Antal misstänkta brott som rapporterats till Polisen

12 Ökad säkerhet till sjöss Kustbevakningen arbetar ständigt för ökad säkerhet till sjöss. Vår verksamhet ska skydda människor mot olyckor och förhindra eller begränsa skador på egendom och miljö. Antalet olyckor ska minska och det ska vara tryggt och säkert att vara till sjöss. Sjötrafikövervakning Det gör vi bland annat genom att se till att sjötrafikbestämmelser följs och genom att motverka sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Under sommarmånaderna skärper Kustbevakningen övervakningen längs kusterna och i skärgården. Insatserna riktas främst mot sjö- och rattfylleri, fartöverträdelser, vårdslöshet i sjötrafik och lanternebrott. Sommaren 2014 genomfördes ett landsomfattande sjötrafikpådrag, Sjövett, som bidrog till kunskapsspridning till fritidsbåtsägarna. I Stockholmsområde har en särskild citygrupp arbetat under sommarperioden. Sjöfyllerikontrollerna visar på en fortsatt nedåtgående trend. Antalet anmälda brott i förhålladnde till antalet sållningsprover fortsätter minska. Sedan 2010 har utfallet gått från nio procent till att under 2014 ligga på 4,4 procent. Sjösäkerhetstillsyn Kustbevakningens närvaro i hamnar bedöms ha en starkt förebyggande verkan. Vi har ansvar för tillsyn och kontroller av lastsäkring och transport av farligt gods till och från hamnområden. Befogenheterna gör att Kustbevakningen kan stoppa fordon och lastbärare för kontroll, meddela föreläggande eller förbud och hindra fortsatt transport. Merparten av lastsäkrings- och farligt gods-kontrollerna genomförs i hamnar med färjetrafik. I samband med detta brukar myndigheten också genomföra rattfyllerikontroller. Ett par positiva trender har noterats inom kontrollen av farligt gods de senaste åren: Regelefterlevnaden har ökat från 63 till 77 procent de tre senaste åren och antalet allvarliga brister vid transport av farligt gods har minskat från 20 till 13 procent under samma period. Samma positiva trend kan konstateras när det gäller lastsäkring.

13 ANTAL KONTROLLåTGÄRDER PER VERKSAMHEt Gränskontroll Tullkontroll Sjötrafikövervakning Sjöfyllerikontroll Rattfyllerikontroll Miljöövervakning Sjösäkerhetstillsyn Fiskerikontroll Övrig sjöövervakning* Summa * Bland annat lagskyddade vrak och att dykning sker på tillåten plats. UTFALL I PROCENT* Gränskontroll 0,9 0,8 1,1 Tullkontroll 3,7 3,8 1,8 Sjötrafikövervakning 25,9 25,2 24,9 Sjöfyllerikontroll 12,5 6,9 4,4 Rattfyllerikontroll 1,0 0,3 0,3 Miljöövervakning 25,7 18,9 6,7 Sjösäkerhetstillsyn 9,0 9,6 9,4 Fiskerikontroll 9,8 8,0 9,6 Övrig sjöövervakning 14,4 18,1 8,7 många procent av de genomförda kontrollerna har Kustbevakningen upptäckt avvikelse från regelverket.

14 Kompetens & kapacitet Förmågan till snabba och effektiva insatser är av avgörande betydelse för Kustbevakningen. För att kunna möta upp regeringens krav på en förmåga att bekämpa oljeutsläpp på upp till ton till sjöss har Kustbevakningens flotta, genom regeringsbeslut, under senare år förnyats med ett flertal kombinationsfartyg som ersatt äldre fartyg. Kustbevakningen har ständigt minst fyra miljöskyddsfartyg och ett antal övervakningsfartyg till sjöss. Utöver det finns i regel två fartyg av serien KBV 001 patrullerande i områden med mycket hög risk. Kustbevakningen har också tre flygplan av typen DASH-8 Q-300 som är funktionella redskap i arbetet för en bättre havsmiljö. De tre planen tillhör världens mest effektiva övervakningsflygplan som har avgörande betydelse för möjligheten till tidig upptäckt av utsläpp och till effektiv ledning av räddningsinsatser till sjöss. Kustbevakningsflyget genomför i princip dagliga övervakningsflygningar i syfte att upptäcka utsläpp tidigt och därmed kunna bekämpa utsläppen snabbt, innan de når land. Foto: Johnny Söderberg ANTAL FARTYG, FLYG OCH FORDON Miljöskyddsfartyg 7 7 Övervakningsfartyg Kombinationsfartyg Svävare 4 5 Flygplan 3 3 Pråmar 1 1 Strandbekämpare* Båtar Vattenskotrar Snöskotrar 8 10 Sjösläp Motorfordon Släpfordon *Arbetsbåtar som är specialbyggda för strandnära oljebekämpning.

15 Nationellt & internationellt samarbete Havet är allas gemensamma angelägenhet. Tillsammans med myndigheter och organisationer utvecklar vi gränsskydd, brottsbekämpning och miljöskydd. SJÖÖVERVAKNINGSUPPDRAGET För att öka säkerheten till sjöss och arbeta mer effektivt mot gränsöverskridande brottslighet, har regeringen gett Kustbevakningen i uppdrag att samordna de civila behoven av sjöövervakning och sjöinformation, och förmedla sjöinformation till och från myndigheter som arbetar med sjöfart, fiske och miljö. Därför har Kustbevakningen utvecklat ett myndighetsgemensamt system för sjöbaserad informationssamordning, SJÖBASIS. Med hjälp av SJÖBASIS kan sjöövervakning planeras och utföras mer effektivt då det alltid finns åtkomst till en exakt sjölägesbild och på sikt även tilläggsinformation med tjänster som förenklar och förbättrar arbetet. INTERNATIONELLA AVTAL Ett omfattande internationellt arbete för havsmiljön sker i samarbete mellan Östersjöländerna inom Helsingforskommissionen, mellan Nordsjöländerna inom Bonnavtalet, mellan de nordiska länderna inom Köpenhamnsavtalet och mellan de arktiska länderna inom samverkan i det Arktiska rådet. Baltic Sea Region Border Control Cooperation, BSRBCC, är ett samarbete i östersjöregionen mellan ländernas kust- och gränskontrollmyndigheter. Genom samverkan ska man effektivt bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten i östersjöområdet, till exempel narkotikasmuggling, illegal invandring/människosmuggling och miljöbrott. Ett antal gemensamma operativa insatser har genomförts med lyckat resultat. European Coast Guard Functions Forum, ECGFF, är ett forum där Europas kustbevakningsmyndigheter verkar i nära samverkan med EU:s byråer och organ. Genom ECGFF:s sekretariatsmöten och chefsmöten skapas ett forum för samordning, samverkan och informations- och erfarenhetsutbyte. ECGFF syftar till att studera, bidra till och främja förståelsen och utvecklingen av maritima frågor av vikt och gemensamt intresse relaterat till kustbevakningsfunktionen.

16 SCHENGENSAMARBETEt Schengensamarbetet syftar bland annat till att skapa fri rörlighet för personer inom EU och att stärka kampen mot gränsöverskridande brottslighet. Personkontrollen vid resor mellan medlemsländer har upphört, medan den yttre gränskontrollen har förstärkts. Alla handels- och fiskefartyg som ska gå in i en svensk hamn och kommer från länder utanför EU ska föranmäla detta till Kustbevakningen. Bland annat kontrolleras besättningslistor mot ett internationellt register, Schengen Information System, SIS. Fartyg av viss storlek som anlöper svensk hamn ska också lämna information om sjöfartsskydd. Reglerna om sjöfartsskydd skyddar sjöfartssektorn mot grova våldsbrott som terrorism. Genom aktiv gränskontroll begränsar Kustbevakningen antalet otillåtna inresor i Schengenområdet. GEMENSAM FISKERIPOLITIK INOM EU Fiskeripolitiken är gemensam inom hela EU, och alla gemenskapens länder omfattas av samma bestämmelser. Kvotfördelningar, tekniska regleringar och kontrollregler styrs av beslut som fattas inom gemenskapen. Tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten har Kustbevakningen utvecklat metoder och kontrollsystem som ska säkerställa att de nationella och de europeiska fiskebestämmelserna följs och att fiskekvoterna inte överskrids. UPPDRAG Kustbevakningen utför utöver ordinarie verksamhet en rad uppgifter på uppdrag av andra myndigheter eller uppdragsgivare, som till exempel dykeri åt Polisen, bogsering och olika uppdrag i samband med havsforskning. Kustbevakningens räddningsdykare är vatten-, kem- och rökutbildade. De gör årligen ett stort antal dykinsatser som till exempel eftersök av försvunna personer, smuggelgods eller vapen, och skrovbesiktningar vid fartygsolyckor. Kustbevakningsflyget har vid ett par tillfällen utfört internationella havsövervakningsuppdrag, bland annat i Adenviken och Medelhavet.

17 JOBB för framtiden För att arbeta som kustbevakare måste du kunna behärska pressade och svåra situationer, men också finna tillfredsställelse i vardagliga rutiner. Det är viktigt att vara lyhörd, visa engagemang och kunna ta initiativ. Trygg, initiativrik lagspelare Är du intresserad av att arbeta i grupp tillsammans med dina arbetskamrater under flera dygn, göra en insats för säkrare och renare hav och är en trygg person som bevarar lugnet även i krissituationer? Då kanske yrket som kustbevakare passar dig. Som kustbevakningstjänsteman arbetar du med myndighetsutövning med polisiära befogenheter, kontroll- och tillsynsverksamhet samt miljöräddning. Du kan också arbeta som pilot, befälhavare, maskinist, systemoperatör eller dykare. Övriga anställda i Kustbevakningen arbetar i stab- och ledningstjänst på huvudkontoret eller vid någon av regionledningarna. Till staberna rekryteras dels kustbevakare, dels externa medarbetare med olika specialistkompetenser. Andelen kvinnor i myndigheten var 2014 totalt 25 procent. kustbevakningens grundutbildning För att arbeta som kustbevakare måste du genomgå Kustbevakningens grundutbildning som omfattar både teori och praktik. Hur lång utbildningen blir beror på vilka förkunskaper du har när du söker.

18 FRÅN STRANDRIDARE 1638 bestod Kustbevakningen av två strandridare. De var stationerade i Kalmar och hade till uppgift att förhindra smuggling och vrakplundring. Den 25 mil långa patrulleringen längs med Sveriges ostkust skedde till fots eller häst. Så sköttes arbetet i mer än 300 år. Under andra världskriget minskade smugglingen och kustbevakaren fick nya arbetsuppgifter: kontroll av sjötrafiken, visitation av fartyg och personer, kontroll av passerkort och plombering av radiosändare. Efter kriget fick kustbevakaren ytterligare uppgifter: jakttillsyn, organiserad sjöräddning, fiskeritillsyn och kontroll av säkerhetsbestämmelserna ombord på fartyg fick kustbevakarna regeringens uppdrag att svara för oljebekämpningen till sjöss, och tre år senare även ansvaret för kemikalieutsläppen ålades man att också svara för havsfiskeövervakningen, och 1983 fick man polisiära befogenheter till havs samt i Vänern och Mälaren. TILL DAGENS KUSTBEVAKARE Kustbevakningen blev en egen myndighet I dag är Kustbevakningen en myndighet som övervakar, räddar och hjälper till sjöss och som arbetar för en hållbar havsmiljö och ökad säkerhet. I takt med ett växande EU och ökande sjötrafik kommer nya utmaningar för Kustbevakningens personal. I dag möter kustbevakaren ett mångkulturellt samhälle och arbetet för havsmiljön och säkerheten till sjöss kräver allt fler gemensamma internationella insatser.

19 KUSTBEVAKNINGEN Huvudkontoret Box Karlskrona Tel: Fax: E-post: registrator@kustbevakningen.se Omslagsbild: Bordningsövning, Foto Johnny Söderberg

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN KORT OM KUSTBEVAKNINGEN Baseras på siffror ur Kustbevakningens årsredovisning för 2014 Dygnet runt ÅRET OM Längs hela Sveriges kust räddar, hjälper och övervakar Kustbevakningen dygnet runt, året om. Sjötrafiken

Läs mer

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN 2013 KORT OM KUSTBEVAKNINGEN Dygnet runt ÅRET OM KUSTSTATION FLYGKUSTSTATION GRÄNS FÖR EKONOMISK ZON TERRITORIALVATTENGRÄNS Luleå Längs hela Sveriges kust räddar, hjälper och övervakar Kustbevakningen

Läs mer

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN KORT OM KUSTBEVAKNINGEN Baseras på siffror ur Kustbevakningens årsredovisning för 2017 Liv, miljö & säke Vi arbetar för en hållbar havsmiljö och ökad säkerhet till sjöss. Dygnet runt, året om räddar, hjälper,

Läs mer

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN. Baseras på Kustbevakningens årsredovisning för 2018

KORT OM KUSTBEVAKNINGEN. Baseras på Kustbevakningens årsredovisning för 2018 KORT OM KUSTBEVAKNINGEN Baseras på Kustbevakningens årsredovisning för 2018 DET ÄR VI SOM ÄR KUSTBEVAKNINGEN Vi arbetar för en levande havsmiljö och ökad säkerhet till sjöss. I Sverige är det Kustbevakningen

Läs mer

Fredrik Tyrén Räddningstjänsthandläggare

Fredrik Tyrén Räddningstjänsthandläggare Fredrik Tyrén Räddningstjänsthandläggare ORGANISATION 26 kustbevakningsstationer inklusive en flygkuststation Huvudkontor i Karlskrona Två regionala ledningar med ständigt bemannade ledningscentraler i:

Läs mer

Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN

Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN Juni 2012 Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN Kustbevakningen arbetar för en hållbar havsmiljö och ökad säkerhet till sjöss. Vi finns längs med hela Sveriges kust, där vi räddar, hjälper och övervakar dygnet

Läs mer

VI GÖR SKILLNAD TILL SJÖSS

VI GÖR SKILLNAD TILL SJÖSS 330 340 20 30 320 40 VI GÖR 300 310 315 0 50 60 290 270 7 SKILLNAD 280 45 TILL SJÖSS 270 260 225 OM ATT ARBETA I KUSTBEVAKNINGEN 250 90 0 240 120 230 180 135 130 220 140 210 150 200 190 180 170 160 VÄLKOMMEN

Läs mer

Kustbevakningen. nu och för framtiden

Kustbevakningen. nu och för framtiden Kustbevakningen nu och för framtiden Vårt strategiska ramverk Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som ansvarar för sjöövervakning och räddningstjänst till sjöss på uppdrag av riksdag och regering.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Kustbevakningen; SFS 2007:853 Utkom från trycket den 27 november 2007 utfärdad den 8 november 2007. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Kustbevakningen Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 6 mars 2019 Regeringen föreskriver följande. Kustbevakningens centrala uppgifter 1

Läs mer

Region Gotlands synpunkter på eventuella nedskärningar av Kustbevakningen på Gotland

Region Gotlands synpunkter på eventuella nedskärningar av Kustbevakningen på Gotland LEDNINGSKONTORET ASB-enheten Christer Stoltz, tfn 0498-263246 Ärendenr RS 2014/90 Handlingstyp Synpunkter Datum 18 februari 2014 1 (5) Kustbevakningen Region Ost Björn Meijer s synpunkter på eventuella

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kustbevakningen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kustbevakningen Regeringsbeslut II:1 Justitiedepartementet 2015-12-18 Ju2015/00047/SSK Ju2015/09343/SSK Ju2015/09922/SSK (delvis) Kustbevakningen Stumholmen 37123 Karlskrona Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende

Läs mer

Verksamhet, bemanning och plattformar i balans

Verksamhet, bemanning och plattformar i balans Verksamhet, bemanning och plattformar i balans Uppdraget Generaldirektören uppdrog åt CRS, CKRN och CKRS 202-06-4 att tillsammans ta fram förslag till: kriterier för fastställande av verksamhets-/operationsområden,

Läs mer

Till regeringen dnr 2015-67:1. Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2014.

Till regeringen dnr 2015-67:1. Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2014. Kustbevakningens årsredovisning 2014 1 Till regeringen dnr 2015-67:1 Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2014. Årsredovisningen har utarbetats i enlighet med förordningen (2000:605)

Läs mer

MILJÖ-ÖVERVAKNING MED STÖD AV SATELLITER OCH ÖVERVAKNINGS- MILJÖER. Lennart Dreier

MILJÖ-ÖVERVAKNING MED STÖD AV SATELLITER OCH ÖVERVAKNINGS- MILJÖER. Lennart Dreier MILJÖ-ÖVERVAKNING MED STÖD AV SATELLITER OCH ÖVERVAKNINGS- MILJÖER Lennart Dreier Kustbevakningen värnar liv, miljö och säkerhet till sjöss genom att kombinera sjöövervakning, räddningstjänst och sjöinformation.

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Skyddade platser : definition "En skyddad plats är" en plats där ett fartyg i behov av assistans kan

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd.

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Senaste ändring 2008-04-03 Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Anmälan - Schengen och Sjöfartsskydd Både Kodexen om Schengengränserna och reglerna

Läs mer

Strategi. för Sveriges yttre gränskontroll och inre utlänningskontroll för perioden

Strategi. för Sveriges yttre gränskontroll och inre utlänningskontroll för perioden Strategi för Sveriges yttre gränskontroll och inre utlänningskontroll för perioden 2014 2016 2 Ett gemensamt ansvar Förord Gränskontroll och inre utlänningskontroll är viktiga delar i arbetet med att bekämpa

Läs mer

Till regeringen dnr :1. Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2016.

Till regeringen dnr :1. Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2016. Kustbevakningens årsredovisning 2016 Till regeringen dnr 2017-245:1 Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2016. Årsredovisningen har utarbetats i enlighet med förordningen (2000:605)

Läs mer

Kustbevakningens årsredovisning 2017

Kustbevakningens årsredovisning 2017 Kustbevakningens årsredovisning 2017 Till regeringen dnr 2018-149 Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2017. Årsredovisningen har utarbetats i enlighet med förordningen (2000:605)

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Kustbevakningen

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Kustbevakningen Regeringsbeslut 8-06-20 Fö/1251/SSK Försvarsdepartementet Kustbevakningen Stumholmen 371 23 KARLSKRONA Regleringsbrev för budgetåret avseende Kustbevakningen Riksdagen har beslutat om Kustbevakningens

Läs mer

Kustbevakningens årsredovisning 2015

Kustbevakningens årsredovisning 2015 ver: 2016-02-22 Kustbevakningens årsredovisning 2015 1 Till regeringen dnr 2016:53 Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2015. Årsredovisningen har utarbetats i enlighet med

Läs mer

Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2013.

Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2013. Kustbevakningens årsredovisning 2013 Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2013. Årsredovisningen har utarbetats i enlighet med förordningen (2000:605) om årsredovisning och

Läs mer

KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2012

KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2012 KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2012 1 2 Omslagsbild: Fartyget Phantom som fått slagsida söder om Ölands norra udde nödbogseras in till hamn av KBV 003. 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GENERALDIREKTÖREN HAR ORDET

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt Schengenregelverket och reglerna avseende Sjöfartsskydd

Anmälningsrutiner enligt Schengenregelverket och reglerna avseende Sjöfartsskydd 1 (5) Dnr: 2014-2435:1 Anmälningsrutiner enligt Schengenregelverket och reglerna avseende Sjöfartsskydd Två regelverk styr anmälningsrutinerna Anmälningsrutiner enligt Kodexen om Schengengränserna(Gränskodex)

Läs mer

Budgetunderlag för Kustbevakningen för åren

Budgetunderlag för Kustbevakningen för åren Budgetunderlag för Kustbevakningen för åren 2018-2020 Till: Regeringen Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Avdelning Verksledningsstaben Datum 2017-02-28 Informationsklassificering Öppen Handläggare

Läs mer

Nöd & Karantänshamn Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn

Nöd & Karantänshamn Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn Nöd & Karantänshamn 2016 Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn Statligt vatten I statens ansvar för sjöräddningstjänst och miljöräddningstjänst till sjöss omfattas även, enligt

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2010R0724 SV 13.08.2011 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 724/2010 av den 12 augusti

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kustbevakningen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kustbevakningen Regeringsbeslut II:9 Justitiedepartementet 2016-12-14 Ju2016/08998/SSK(delvis) Ju2016/07730/SSK Kustbevakningen Stumholmen 37123 Karlskrona Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kustbevakningen Riksdagen

Läs mer

KUSTBEVAKNINGEN KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2009

KUSTBEVAKNINGEN KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2009 KUSTBEVAKNINGEN 2009 1 KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2009 2 KUSTBEVAKNINGEN 2009 bild första sidan: KBV 001 Poseidon anlöpte kuststation Göteborg den 7 juli 2009 efter hemfärd från Galati, Rumännien.

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Kustbevakningen

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Kustbevakningen Regeringsbeslut II:2 Försvarsdepartementet -12-11 Fö/125/ESL (delvis) Fö//ESL Kustbevakningen Stumholmen 371 23 Karlskrona Regleringsbrev för budgetåret avseende Kustbevakningen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kustbevakningen

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kustbevakningen Regeringsbeslut II:2 Försvarsdepartementet 2014-12-19 Fö2014/125/ESL (delvis) Fö2014/2097/ESL (delvis) Kustbevakningen Stumholmen 371 23 Karlskrona Regleringsbrev för budgetåret avseende Kustbevakningen

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen

Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Import- och exportföreskrifter/fiskebestämmelser 1 Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Allm. anm. Författningar, som rör Tullverkets befattning med fisketillsynen, se Särskilda

Läs mer

4.4 SVERIGE 4.4.0 INNEHÅLL

4.4 SVERIGE 4.4.0 INNEHÅLL KAPITTEL 4 NASJONAL ORGANISASJON Antall sider: 12 Denne side er nr. 1 4.4 SVERIGE 4.4.0 INNEHÅLL 4.4 SVERIGE...1 4.4.0 INNEHÅLL...1 4.4.1 ORGANISATION...2 1. Generellt...2 2. Ansvar- och uppgiftsfördelning...2

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2017 och kvartal 1-3 2016 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2014 och kvartal 1-4 2013 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2018 och kvartal 1-3 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-2 2018 och kvartal 1-2 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2018 och kvartal 1 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2019 och kvartal 1 2018 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Kajsa Berggren 16 nov 2011 2011-11-08 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se 2011-11-08

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2016 och kvartal 1-3 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 4 2017 och kvartal 4 2016 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2016 och kvartal 1-4 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg; SFS 2006:1321 Utkom från trycket den 13 december 2006 utfärdad den 30 november 2006. Regeringen

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2016 och kvartal 1 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO 1 Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO Finansierat av Havs- och Vattenmyndigheten Uppdraget omfattar 2 år (+ 2 år) Tjänsten har funnits sedan 1980 (tidigare på Naturvårdsverket) 2 HaV:s Oljejour

Läs mer

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR Sjöfartsverket Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund Noomi Eriksson, CSAR Vi ska leverera hållbara sjövägar. LOTSNING FARLEDER SJÖGEOGRAFISK INFORMATION MÖJLIGGÖRA VINTERSJÖFART

Läs mer

KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2000

KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2000 Årsredovisning 2000 KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2000 Innehållsförteckning Sidan Generaldirektörens kommentar 2 RESULTATREDOVISNING 4 Mål Budgetpropositionen för år 2000 4 Regleringsbrevet för

Läs mer

Administration Insatsledning Mobila resurser

Administration Insatsledning Mobila resurser Sjö- och Flygräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Samordning och ledning Sjö- och Flygräddningsorganisationen i Sjöfartsverket Beställare Sjöfart och Samhälle

Läs mer

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser Sjöräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Organization and Management Sjöräddningsorganisationen i Sverige Sjöfart och Samhälle Sjöräddnings- och Beredskapsenheten

Läs mer

Sjötrafikförordning (1986:300)

Sjötrafikförordning (1986:300) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 Allm. anm. Sveriges sjöterritorium, se [1751] o.f. 1 kap. Allmänt [2301] Med fartyg avses i denna förordning varje farkost som används eller kan

Läs mer

Inför valet till sveriges riksdag den 19 september har

Inför valet till sveriges riksdag den 19 september har - Val 2010 Inför valet till sveriges riksdag den 19 september har TULL-KUST riktat sig till de de nuvarande riksdagspartierna. Detta görs genom en enkät med sex frågor om tull - och kustbevakningsverksamheten.

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1 Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Risingeri KSLA 30 nov 2011 2011-12-01 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se

Läs mer

FMV. Marinens utveckling

FMV. Marinens utveckling FMV Marinens utveckling Marina förutsättningar Niklas Gustafsson/Försvarsmakten Marinens utveckling Med anledning av den aktuella försvarsdebatten känns det angeläget att beskriva marinens uppgifter och

Läs mer

KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2002

KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2002 Årsredovisning för år 2002 Årsredovisning 2002 KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2002 Innehållsförteckning Sida Generaldirektörens kommentar 2 Resultatredovisning 1 Verksamhetsmål och återrapportering

Läs mer

Sjöpolisen en del av Operativa avdelningen Polismyndigheten i Stockholms län

Sjöpolisen en del av Operativa avdelningen Polismyndigheten i Stockholms län Sjöpolisen en del av Operativa avdelningen Polismyndigheten i Stockholms län Operativa avdelningen en del i helheten specialister i vardagen styrka när det behövs sjöpolisen i Nacka Strand Sjöpolisenheten

Läs mer

Regional samverkansövning Yrkurs

Regional samverkansövning Yrkurs Regional samverkansövning Yrkurs En samverkansövning som stärker länets krishanteringsförmåga med fokus på sjöräddning, miljöräddning till havs och väderrelaterade samhällskonsekvenser. Övergripande syften

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Kustbevakningsdatalag; utfärdad den 22 mars 2012. Utkom från trycket den 3 april 2012 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens syfte och tillämpningsområde

Läs mer

Fiskeriverkets undersökningsfartyg U/F Argos

Fiskeriverkets undersökningsfartyg U/F Argos Fiskeriverkets undersökningsfartyg U/F Argos För ett uthålligt fiske! Trålsättning U/F Argos är det ena av Fiskeriverkets större forskningsfartyg (det andra är U/F Ancylus). Argos har en central roll i

Läs mer

Flygräddning Search And Rescue (SAR)

Flygräddning Search And Rescue (SAR) ` Flygräddning Search And Rescue (SAR) Nödsändare Presentation av Annika Wallengren 1 Flygräddningstjänstens uppgifter regleras i 4 kap. 2 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Efterforska och lokalisera

Läs mer

Kustbevakningens årsredovisning 2018

Kustbevakningens årsredovisning 2018 Kustbevakningens årsredovisning 2018 Till regeringen dnr 2019-41 Härmed överlämnas Kustbevakningens årsredovisning för budgetåret 2018. Årsredovisningen har utarbetats i enlighet med förordningen (2000:605)

Läs mer

KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2008

KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2008 KUSTBEVAKNINGEN ÅRSREDOVISNING 2008 KUSTBEVAKNINGEN 2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GENERALDIREKTÖRENS KOMMENTAR 4 RESULTATREDOVISNING 8 Verksamhetsmål och återrapportering 9 Sammanfattning 9 Politikområde

Läs mer

Kustbevakningens föreskrifter och allmänna råd om program för miljöräddningstjänst till sjöss.

Kustbevakningens föreskrifter och allmänna råd om program för miljöräddningstjänst till sjöss. Dnr: KUSTBEVAKNINGEN KBV FAR 2015:3 (RäE) Kustbevakningens föreskrifter och allmänna råd Kustbevakningens föreskrifter och allmänna råd om program för miljöräddningstjänst till sjöss. Kustbevaloiingen

Läs mer

Sjöräddning. Insatser Sjö- och flygräddning

Sjöräddning. Insatser Sjö- och flygräddning Sjöräddning Insatser Sjö- och flygräddning Innehåll Sammanfattning av verksamheten... Årsöversikt för insatser... Totalt antal insatser (med och utan engagerad enhet)... Insatser där inga enheter varit

Läs mer

Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen

Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Ett rent hav med bra fiskbestånd och en klimatsmart utveckling i Östersjöregionen är möjlig. Det finns

Läs mer

Flygräddning Search And Rescue (SAR)

Flygräddning Search And Rescue (SAR) ` Flygräddning Search And Rescue (SAR) Nödsändare Presentation av Annika Wallengren 1 Search And Rescue lag om skydd mot olyckor Flygräddningstjänstens uppgifter regleras i 4 kap. 2 lagen (2003:778) om

Läs mer

Sjöräddning. Insatser Räddningsenheten, Ekonomiavdelningen

Sjöräddning. Insatser Räddningsenheten, Ekonomiavdelningen Sjöräddning Insatser Räddningsenheten, Ekonomiavdelningen Innehåll Sammanfattning av verksamheten... Årsöversikt för insatser... Totalt antal insatser (med och utan engagerad enhet)... Insatser där inga

Läs mer

höja förmågan att delta i operativt, internationellt polissamarbete mot organiserad tillgreppsbrottslighet.

höja förmågan att delta i operativt, internationellt polissamarbete mot organiserad tillgreppsbrottslighet. Kopia Regeringsbeslut I:18 2018-02-08 Ju2018/00991/PO Justitiedepartementet Polismyndigheten Tullverket Kustbevakningen Uppdrag till Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen att förstärka bekämpningen

Läs mer

Rapportering av olyckor och tillbud - hur används statistiken i det proaktiva säkerhetsarbetet. Linda Eliasson Patrik Jönsson Charlotte Billgren

Rapportering av olyckor och tillbud - hur används statistiken i det proaktiva säkerhetsarbetet. Linda Eliasson Patrik Jönsson Charlotte Billgren Rapportering av olyckor och tillbud - hur används statistiken i det proaktiva säkerhetsarbetet Linda Eliasson Patrik Jönsson Charlotte Billgren Innehåll Varför är rapportering viktig Ny rapporteringsföreskrift

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (ÅFS 2014:4) om indelningen av den operativa verksamheten; Publiceringsdatum

Läs mer

Räddningstjänstplan 2015

Räddningstjänstplan 2015 Räddningstjänstplan 2015 Nationellt oljeskadeskydd NSO Bruno Axelsson Räddningstjänstplanen Räddningtjänstplan 2015 - Räddningstjänstprogramet - Del 1 Operativ Räddningstjänstmanual - Del 2 Utbildningsmanual

Läs mer

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund!

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund! 1980 På grund igen OJ, Oj, OJ... När marinen övar så går dom grundligt till väga. Bokstavligt talat, alltså. För gårdagens övningar hann knappt börja förrän patrullbåten P 154 Mode rände upp på grund.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg; UTKAST

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg; UTKAST Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 3 fartygssäkerhetsförordningen

Läs mer

Information från. Informationsbrev 12, den 17 juni 2015

Information från. Informationsbrev 12, den 17 juni 2015 Samrådsversion Gemensamt utvecklingsprogram för kust och skärgård i Östergötland och Småland 2030 Norrköpings kommun, Söderköpings kommun, Valdemarsviks kommun och Västerviks kommun tillsammans med Region

Läs mer

Sjöräddningstjänst Insatser 2014

Sjöräddningstjänst Insatser 2014 Sjöräddningstjänst Insatser Innehåll Sjöfartsverkets Sjöräddningstjänst... Uppdrag... Övergripande målsättning... Sammanfattning av sjöräddningsinsatser... Årsöversikt för insatser... Totalt antal insatser

Läs mer

Kustbevakningens författningssamling

Kustbevakningens författningssamling Kustbevakningens författningssamling Kustbevakningens föreskrifter och allmänna råd om förundersökningsledning KBVFS 2019:1 Publicerad den 19 juni 2019 beslutade den 18 juni 2019. Kustbevakningen föreskriver

Läs mer

KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2004

KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2004 Årsredovisning för år 2004 Årsredovisning 2004 KUSTBEVAKNINGENS ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2004 Innehållsförteckning Sida Generaldirektörens kommentar 2 Resultatredovisning 4 1 VERKSAMHETSMÅL OCH ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

EU:s fond för inre säkerhet

EU:s fond för inre säkerhet EU:s fond för inre säkerhet 1 Om EU:s fond för inre säkerhet i korthet Fonden för inre säkerhet (ISF) ger ekonomiskt bidrag till aktiviteter som stärker EU:s inre säkerhet. Fonden har två delar: Den ena

Läs mer

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Susanne Gustafsson susanne.gustafsson@havochvatten.se 2014-08-26 Havsplanering syftar till att Bidra till en långsiktigt hållbar utveckling

Läs mer

MSB oljeskadeskydd. Oljeskyddsplanering Mälaren Västerås den 31 maj 2012

MSB oljeskadeskydd. Oljeskyddsplanering Mälaren Västerås den 31 maj 2012 MSB oljeskadeskydd Oljeskyddsplanering Mälaren Västerås den 31 maj 2012 Ansvar vid en oljeolycka Kustbevakningen: Till havs, samt Vänern, Vättern o Mälaren Kommunal räddningstjänst Innanför strandlinjen,

Läs mer

Sjöövervakning en förutsättning för maritim säkerhet, en god havsmiljö och brottsbekämpning

Sjöövervakning en förutsättning för maritim säkerhet, en god havsmiljö och brottsbekämpning Sjöövervakning en förutsättning för maritim säkerhet, en god havsmiljö och brottsbekämpning Inträdesanförande i KKrVA avd II den 20 april 2010 av Judith Melin civila myndigheter, marinen och handelssjöfarten

Läs mer

Havsplanering och blå tillväxt i Kvarken regionen SeaGIS 2.0

Havsplanering och blå tillväxt i Kvarken regionen SeaGIS 2.0 Havsplanering och blå tillväxt i Kvarken regionen SeaGIS Johnny Berglund, projektledare Länsstyrelsen Västerbotten EU:s havsplaneringsdirektiv (2014/89 EU) Fastställdes 23 juli 2014 Stödja blå tillväxt

Läs mer

2012-12-14 37-1175/12:2 103 33 Stockholm. Remissvar angående betänkandet Maritim samverkan (SOU 2012:48)

2012-12-14 37-1175/12:2 103 33 Stockholm. Remissvar angående betänkandet Maritim samverkan (SOU 2012:48) 1 (11) Avdelning Verksledningsstaben Handläggare Gem. beredning Gert Friberg sammanhållande Regeringskansliet Datum Dnr Försvarsdepartementet 2012-12-14 37-1175/12:2 103 33 Stockholm Ert datum Er referens

Läs mer

Samarbetsplan för sjöräddning. Del III, IV, V och VI

Samarbetsplan för sjöräddning. Del III, IV, V och VI Samarbetsplan för sjöräddning Del III, IV, V och VI Innehållsförteckning Planer för samarbete mellan sjöräddningstjänsten och passagerarfartyg... 1 1. Inledning... 1 2. Beskrivning av samarbetsplan...

Läs mer

Internationella hälsoreglementet (IHR) Karantänshamn Operativa skyldighet

Internationella hälsoreglementet (IHR) Karantänshamn Operativa skyldighet Internationella hälsoreglementet (IHR) Lag om skydd mot internationella hot mot människors hälsa (IHMH) Karantänshamn Operativa skyldighet Peter Gröön/peter.groon@skane.se IHR:s syfte IHR bygger på ett

Läs mer

Cirkulärnr: 15:20 Diarienr: 15/3509 Nyckelord:

Cirkulärnr: 15:20 Diarienr: 15/3509 Nyckelord: Cirkulärnr: 15:20 Diarienr: 15/3509 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Extern medverkan: räddningstjänst, helikopter, Sjöfartsverket, SAR, räddning, drunkning, livräddning Markus Planmo

Läs mer

Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan. 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen

Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan. 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen Otillåtna avfallstransporter/avfallsbrotts lighet - myndighetssamverkan 24 mars, Lisa Ewerlöf, Handläggare, Nationella operativa avdelningen 1 Syfte Polisens arbete mot otillåtna avfallstransporter/organisation

Läs mer

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY ) för Tullverket

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY ) för Tullverket Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2017-05-22 STY 2017-396 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se Beslut om ändring i arbetsordningen (STY 2012-603) för Tullverket

Läs mer

Statskontoret 2000:1. Effektivare kustbevakning

Statskontoret 2000:1. Effektivare kustbevakning Statskontoret 2000:1 Effektivare kustbevakning MISSIV Datum Diarienr 2000-02-17 1999/0399-5 Ert datum Er beteckning 1999-09-09 Fö1999/1235/CIV Regeringen Försvarsdepartementet Uppdrag att genomföra en

Läs mer

Övertagande kommunal räddningstjänst

Övertagande kommunal räddningstjänst Övertagande kommunal räddningstjänst 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet och

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Sjöräddningstjänst Insatser 2015

Sjöräddningstjänst Insatser 2015 Sjöräddningstjänst Insatser Innehåll Sjöfartsverkets Sjöräddningstjänst... Uppdrag... Övergripande målsättning... Sammanfattning av sjöräddningsinsatser... Årsöversikt för insatser... Totalt antal insatser

Läs mer

Sjöräddning. Insatser Sammanställt av Sjöfart och Samhälle

Sjöräddning. Insatser Sammanställt av Sjöfart och Samhälle Sjöräddning Insatser 9 Sammanställt av Sjöfart och Samhälle Innehåll Sammanfattning av verksamheten 9... Årsöversikt för insatser 9... Totalt antal insatser (med och utan engagerad enhet)... Insatser

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Nationell Fiskevattenägarekonferens 22-23 november 2017 Per-Erik Larson, Länsstyrelsen Östergötland Håkan Carlstrand, Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer