Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland

2 2 Distriktsordförande och Utbildningschef om verksamhetsåret 2011 Vi kan konstatera att både 2010 och 2011 varit tuffa år. Distriktets ekonomiska förutsättningar har varit ansträngda, där flera insatser ändå bidragit till att underskottet kunde komma begränsas till en mer hanterlig nivå. Att samtliga distriktets kommuner hanterar SISU Västernorrland på ett korrekt sätt utifrån vår verksamhets omfattning och inriktning känns bra. Landstinget Västernorrland däremot, är nu fortfarande ett av två landsting i landet som inte ger stöd till SISU Idrottsutbildarna. Beklagligt och uppseendeväckande. Vi konstaterar att utbildningsverksamheten har ökat med 9% (fjärde störst i landet) när snittet i Sverige är 2%. Mest glädjande är att vi nu når fler föreningar än någonsin med utbildningsverksamhet. Målen för 2011 var att ha verksamhet i 300 föreningar och totalt studietimmar. Uppdragen och projektverksamheten har också ökat under verksamhetsperioden. Här är kravet att det ska vara verksamhet i samverkan med/ få effekter i förbund eller föreningar. Styrelsens ambition är och har varit att även fortsatt vara representerad med konsulenter på fler platser i distriktet. Det är och blir även fortsättningsvis en viktig förutsättning för att kunna möta förbund och föreningars behov. Vi har aktivt tagit ställning för vad som är kvalitet i verksamheten och lever efter de spelregler förbundet SISU Idrottsutbildarna fastställt. Under året har vi närmat oss SDF på ett nytt sätt, där utgångspunkten varit att vi tillsammans kan erbjuda föreningarna ännu bättre möjligheter till utveckling. Detta arbete är uppskattat och kommer att utvecklas vidare. Samverkan med Västernorrlands Idrottsförbund har nu äntligen resulterat i en gemensam och centralt anställd chef och där arbetet med att skapa ett gemensamt kansli har påbörjats. Till stämman 2012 har det även kommit en motion om att införa personunion i styrelserna för SISU Idrottsutbildarna och Västernorrlands Idrottsförbund. Avslutningsvis vill styrelsen framföra ett tack till vår personal som gjort och gör ett gott jobb samt till Lars Ekengren som under en lång tid varit tf Utbildningschef på deltid. Leif Bolin Distriktsordförande Mats Hamberg Utbildningschef

3 3 FOKUSERADE OMRÅDEN Stärka idrottens ledarutveckling För att stärka ledarutvecklingen i distriktet har vi satsat på utbildningar både för aktivitets- och organisationsledare. Idrottens föreningslära (IFL) är samlingsnamnet på det som har att göra med föreningskunskap, föreningsjuridik och föreningsrätt. Här ingår också utveckling av föreningens organisation och verksamhet. Idrottens föreningslära är uppdelad i tre steg: grund, fortsättning och fördjupning. Under 2010 och 2011 genomförde vi 49 olika utbildningar inom IFL. För aktivitetsledare har vi under genomfört 10 utbildningar i Plattformen som är en grundläggande barn- och ungdomsledarutbildning. Vi har också satsat på Unga ledare som syftar till att stärka idrottens ledarutveckling. Läs mer om det under Idrottslyftet- Unga ledare. Under verksamhetsåren genomförde vi även processarbeten med 78 föreningar i distriktet. Det var olika långtgående processer som syftade till verksamhetsutveckling. Stärka arbetet med idrottens värdegrund Under 2010 startade SISU Idrottsutbildarna på svensk idrotts uppdrag den nationella utbildningssatsningen Värdefullt med fokus på värderingar inom idrotten. Satsningen vänder sig till aktiva, föräldrar, ledare och förtroendevalda. I Västernorrland har vi jobbat med frågorna inom alla grupper. 45 föreningar har arbetat med värderingsfrågor för aktiva barn och ungdomar, i både det vi kallar Aktiv Föreläsning och Domarbesöket. Vi har haft 16 föräldrautbildningar och 22 processer där vi jobbat med policyfrågor i olika idrottsföreningar.

4 4 Stärka samarbetet med Specialdistriktsförbunden (SDF) Tillsammans är det viktigaste nyckelordet i arbetet med att utveckla samarbetet mellan SISU Idrottsutbildarna och SDF under Tillsammans har vi samma målgrupp, d.v.s. föreningarna i respektive idrott. Tillsammans kan vi hjälpas åt att stödja föreningarna i deras arbete och utveckling. De frågor vi har utvecklat vårt samarbete med är; förenings- och förbundsutveckling, ledar- och aktivutbildning, värdegrundsfrågor och framtagande av policydokument. Vi har under åren startat/ fördjupat samarbetet med följande förbund; Ångermanlands Fotbollförbund och Medelpads Fotbollförbund, Ångermanlands Ishockeyförbund, Ångermanlands Skidförbund och Medelpads Skidförbund, Mittsvenska Ridsportförbundet, Ångermanlands Orienteringsförbund och Medelpads Orienteringsförbund, Västernorrland/ Jämtland Handbollförbund, Västernorrlands Innebandyförbund, Gymnastikförbundet Mitt, Nedre Norra Budo och Kampsportförbund, Ångermanlands Friidrottsförbund och Medelpads Friidrottsförbund, Medelpads Golfdistriktsförbund och Ångermanlands Golfdistriktsförbund samt Mellersta Norra Motorcykel- och SSF.

5 5 VERKSAMHETENS UTVECKLING Vi kan konstatera att den statsbidragsberättigade verksamheten ökar mer än landet totalt. Distriktets prioritering att nå fler föreningar med utbildningsverksamhet har fått effekt. Det senaste året har antalet föreningar med statsbidragsberättigad utbildningsverksamhet ökat med 32%. Motsvarande ökning i landet är 9%. Vår utgångspunkt för att prioritera fler föreningar är det fysiska mötet med föreningen. Där har vi vår bästa möjlighet att berätta om våra möjligheter till att stödja utvecklingen. Vi har ökat antal arrangemang och antal deltagare med 35%. Motsvarande siffror i landet totalt är 11% resp. 8%. Det totala antalet utbildningstimmar i verksamhetsformerna lärgrupp, kurs och utvecklingsarbete har ökat med 30% och i landet med 10%. När det gäller föreläsningar och kulturprogram har vi en stor andel av SISU Idrottsutbildarnas totala föreläsnings- och kulturverksamhet. De senaste året har vi ökat den verksamheten med 21%. Motsvarande ökning i landet är 4%. Den s.k. gränsöverskridande kursverksamheten har ökat både vad gäller utbud, genomförda utbildningar och antalet deltagare. I den statsbidragsberättigade utbildningsverksamheten är ridsport, fotboll och ishockey de största idrotterna. Idrotter där utbildningsverksamheten ökar markant mellan 2010 och 2011 är framförallt cykel, curling, segling, skidskytte, skidor och gymnastik. Vi har haft verksamhet i distriktets samtliga kommuner. En markant verksamhetsökning kan noteras i Örnsköldsviks kommun. Vi kan sammanfattningsvis konstatera att verksamheten utvecklas positivt. Vår potential är fortfarande hög. Vår utmaning är fortfarande att nå fler föreningar, och att öka vår totala statsbidragsberättigade verksamhet.

6 6 PROJEKT och UPPDRAG Vi Deltar, Ung i förening och samhälle Ung i förening och samhälle är ett 3- årigt projekt som vi genomför med medel från Allmänna arvsfonden. Syftet är att involvera ungdomar för att hitta bättre sätt att jobba med demokrati och delaktighet för ungdomar i föreningslivet. Fokusområden är allas rätt att vara med och demokrati och delaktighet. Projektet riktar sig till äldre ungdomar som vill utveckla sitt ledarskap och ta fram metoder och/ eller material som riktar sig till yngre ungdomar. Projektet började 2010 då vi bland annat hade träffar med ungdomar i åldern där en grupp fördjupade sig i frågorna under ett veckoslut. Under 2011 fortsatte arbetet och ett material har tagits fram. Hittills har 27 ungdomar deltagit i processen där de både tagit fram och testat övningar kopplade till ämnet. Förening Arrangemang Turism SISU Västernorrland har under detta år fortsatt arbetet med projektet Förening Arrangemang Turism. Projektet finansieras med EU-medel, viss egeninsats och ideellt arbete och pågår från hösten 2010 till och med Projektet vänder sig till idrottsföreningar i glesbygd som vill satsa på idrottsturism. SISU Västernorrland är projektägare och kommer att samarbeta med idrottsföreningar i Ånge, Bräcke och Sundsvalls kommuner. Det kan röra sig om allt ifrån en cup/tävling till att kunna ta emot andra föreningar för t.ex. träningsläger. Genom ett bra arrangemang skapar föreningen möjligheter till inkomster och i förlängningen en möjlighet att stärka och förbättra föreningen. Genom fler besökare till orten/bygden ökar sannolikt engagemanget hos lokala näringsidkare för föreningen. Ett bra arrangemang kan ge en bra hävstångseffekt för både förening och näringsliv. Under detta år har 8 föreningar anslutit sig till projektet för att genomföra processkvällar i ämnet och sedan fortsätta arbetet i den egna föreningen. Under året har ett flertal möten ägt rum med kommunerna, turistnäringen, företagarorganisationer, föreningar m.fl. En föreläsning har genomförts kring evenemang med Patrik Jämteborn. Aktivitetsboxen Med stöd från SISU Riks har vi fått möjlighet att arbeta särskilt med pedagogisk utveckling. Vår idé har varit att utveckla vårt erbjudande till föreningarnas idrottsskolor. Resultatet blev Aktivitetsboxen, ett eget producerat arbetsmaterial med ett tjugotal olika samarbets- och problemlösningsövningar. Fokus ligger inte bara på själva övningarna utan även på det reflekterande samtalet som leds av utföraren/ ledaren. Övningarna och de reflekterande samtalen kan anpassas utifrån gruppens ålder och nivå. Aktivitetsboxen är en flexibel aktivitet som passar olika målgrupper, alltifrån barn till vuxna.

7 7 PROJEKT och UPPDRAG Idrottslyftet/ Ledarförsörjning Engagerande och kunniga idrottsledare är helt avgörande för möjligheterna att utveckla en idrott där alla kan vara med. Med särskilda medel genom Riksidrottsförbundet har vi kunnat stöttat idrottsföreningar i arbetet med att rekrytera, utveckla och behålla ledare inom föreningen. Såväl aktivitets- som organisationsledare. Detta arbete ska utgå från ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv och genomsyras av riktlinjerna i Idrotten vill. Under 2010 har vi gjort 123 överenskommelser med 91 föreningar och fördelat totalt kronor. Under 2011 har vi gjort 158 överenskommelser med 119 föreningar och fördelat totalt kronor. Idrottslyftet/ Unga Ledare Vår satsning Unga ledare- inom ramen för Idrottslyftet syftar till att hjälpa idrottsföreningar att stimulera ungdomar, år att bli ledare. Det handlar dock inte bara om att rekrytera och stimulera, vi måste samtidigt skapa bra förutsättningar så att de känner trygghet och trivs med sina uppdrag. Därför inriktas arbetet främst på att utveckla den stödjande miljön i föreningar och förbund. Unga ledare omfattar alla slags ledare såsom tränare, instruktörer och förtroendevalda i styrelser och arbetsgrupper och vänder sig till idrottsföreningar (styrelser) och ungdomar (16-25 år) men även specialidrottsförbund. Under 2010 har vi fördelat kr till 22 idrottsföreningar och 2011 fördelade vi kr till 12 idrottsföreningar. Medelpads Fotbollförbund Vi har fortsatt haft uppdraget av Medelpads Fotbollsförbund med huvudinriktning föreningsutveckling och idrottslyftet. Vår ansvarige har varit Gunnar Wallberg. Inom ramen för Trestegsraketen har 9 föreningar deltagit i den processinriktade aktiviteten. Behovsanalys med fortsatt eget arbete i föreningen, ledarutbildningar, policyarbeten, föreläsningar, idrottens föreningslära, organisation och verksamhetsplaner är exempel på verksamheter som har bedrivits. I föreningsutvecklingssatsningen ingår tre processkvällar, tematräningsutbildning, målvaktsutbildning, spelarutbildningsplaner, erfarenhetsutbytesträffar och föreläsningar. En utvärdering genomfördes i januari månad som samlade 9 föreningar och som gav ett entydigt svar på att satsningen ska fortsätta ytterligare några år framåt och att fler föreningar får chansen att gå med. Domarbesöket är en aktivitet som vänder sig till spelare, tränare och föräldrar och det har genomförts i 3 föreningar där domaren har mött både lag och föräldragrupper. Innehållet har fokuserats på hur man blir domare, vad domaren gör före match, vilken attityd vi har mot varandra på planen o.s.v. Inom ramen för MFF:s Idrottslyft har 19 föreningar sökt stöd för aktiviteter. Inriktning har bl.a. varit ledarutbildningar, rekrytering av ledare, idrottens föreningslära, föreningsutveckling, fotbollskolor, träningslära, rekrytering, integration, föreläsningar i olika ämnen och inkluderad fotboll. Medelpads FF har under 2010 fortsatt sin satsning på förbundsutveckling, där SISU Idrottsutbildarna har lett processen. Vi har även skickat ut en enkät till alla föreningar Medelpad där man fått tycka till om förbundet och gett synpunkter kring olika frågeställningar, ett 20 tal föreningar har svarat.

8 8 Bidragsadministration Sundsvalls Kommun På uppdrag av Sundsvalls kommuns kultur- och fritidsförvaltning har SISU Västernorrland skött handläggningen av föreningsbidragen under den tid rekrytering av ny handläggare pågått. Vårt uppdrag pågick till och har i omfattning motsvarat 50% tjänstgöringsgrad. Från distriktet är det Anna Edin som har varit ansvarig för uppdraget. Ekonomisk redovisning VIF På uppdrag av Västernorrlands Idrottsförbund har SISU Västernorrland svarat för del av den ekonomiska redovisningen åt förbundet. Vår ansvarige har varit Anna Edin. Norrlandsprojektet- friidrott SISU Idrottsutbildarna har på uppdrag av Svenska Friidrottsförbundet fortsatt svarat för genomförandet av Norrlandsprojektet, som nu är inne på sitt fjärde år. Det är UC Norrland, utvecklingscentrum gemensamt för de 5 nordligaste distrikten som har initierat projektet. I Norrlandsprojektet (NLP) har Svensk friidrottsförbundet med stöd av idrottslyftet verkligen varit en föregångare och etablerat ett starkt regionalt utvecklingsstöd. NLP är ett spännande pilotprojekt som parallellt med nya organisationsledarutbildningen, nya planeringsprocessen och andra föreningsutvecklingsinitiativ skulle kunna ligga som grund för en ny plattform för Svensk friidrotts föreningsutveckling. Samtliga SISU distrikt har utsett varsin friidrottsansvarig och deras kontakter med projektledare/friidrottskonsulent har varit synnerligen värdefulla och fungerat utmärkt så långt. Efter att (år1-2) ha stärkt den sammanhållande friidrottsorganisationen UC, utbildningsnätverket och fått igång en kraftull utbildningsverksamhet har nu projektet sedan starten av år 3 (1 juli 2010) övergått till mer direkt föreningsutveckling. Friidrottens eget idrottslyft och SISU:s verksamhetsformer är viktiga katalysatorer. Ett viktigt mål under tredje (t o m 30/6 2011) och fjärde året (1/ / ) har varit att nå ut till så många av friidrottsklubbarna som möjligt och etablera SISU:s verksamhetsformer. Antalet föreningar som jobbar med SISU Idrottsutbildarna har i hela Norrland nu stigit från 9 (2008) till 42 (2011). För Västernorrland från 0 (2008) till 11 Windsprint Årets arrangemang i Medelpad Foto: Andreas Pihl (2011). Totalt finns 51 föreningar som sökt LOKstöd Vår konsulent Per Jutterström har varit projektledare (0,75 tjänst) och tillsammans med Anna Jonsson, SISU Västerbotten (0,5 tjänst) jobbat med projektet.

9 9 UTBILDNINGSVERKSAMHET per IDROTT Här redovisar vi den totala statsbidragsberättigade utbildningsverksamheten per medlemsorganisation/ idrott. Med Huvud- IF under kolumnen Idrott avser vi verksamhet som bedrivs av en flersektionsförening utan direkt koppling till en specialidrott. Det vanligaste här är en styrelseaktivitet. Med SISU/VIF under kolumnen Idrott avser vi verksamhet där SISU Västernorrland och/ eller Västernorrlands Idrottsförbund är inbjudare och genomförare. Här finns exempelvis utbildningar med deltagare från flera föreningar. I redovisningen av Utbildningstimmar totalt har föreläsningarna räknas om med faktor 5 per arrangemang och med faktor 3 per kulturprogram, i enlighet med beräkningsunderlaget för statsbidrag. Antal utbildningstimmar Antal arrangemang Ubildn.timmar Lärgrupp Kurs Utv.arbete Föreläsn./ Kultur totalt Idrott Bridge SISU/ VIF Alpint Am. fotboll Badminton Bandy Bangolf Base-o Softboll Basket Bilsport Bordtennis Bowling Boxning Brottning Budo Bågskytte Curling Cykel Danssport Dart Draghund Dövidrott Fotboll Friidrott

10 10 UTBILDNINGSVERKSAMHET per IDROTT Antal utbildningstimmar Antal arrangemang Utbildn.timmar Lärgrupp Kurs Utv.arbete Föreläsn./ Kultur totalt Idrott Golf Gymnastik Handboll Handikapp Innebandy Ishockey Judo Kanot Karate Klättring Konståkning Korpen Motorcykel Orientering Pistolskytte Ridsport Rullskidor Segling Simning Skidor Skidskytte Skolidrott Skridsko Sportdykn Skyttesport Taekwon-do Tennis Triathlon Tyngdlyftn Volleyboll Övrigt TOTALT

11 11 UTBILDNINGSVERKSAMHET per KOMMUN Härnösand Kramfors Sollefteå Sundsvall Lärgrupp Arr Utb.tim Deltagare Kurser Arr Utb.tim Deltagare Utv.arbete Arr Utb.tim Deltagare Föreläsning och kultur Arr Utb.tim Deltagare Totalt utb.tim Timrå Ånge Örnsköldsvik Totalt i distriktet Lärgrupp Arr Utb.tim Deltagare Kurser Arr Utb.tim Deltagare Utv.arbete Arr Utb.tim Deltagare Föreläsning och kultur Arr Utb.tim Deltagare Totalt utb.tim

12 12 ORGANISATION FÖRTROENDEVALDA Distriktsstyrelsen Distriktsstyrelsen har genomfört 7 styrelsesammanträden under 2010 och 6 under Styrelsen består av Leif Bolin, ordförande, Ann- Christin Munther, vice ordförande, Kristina Girhagen, Anita Björk, Sven- Erik Forsgren, Sören Sjöberg och Pär Eriksson. Revisorer Auktoriserade revisorer har varit Göran Ohlsson med Lars Nordenö som ersättare. Lekmannarevisorer har varit Sven- Arne Staflund med Lars Hallén som ersättare. Valberedning Walter Rönmark, sammankallande, Hans Backlund, Marie Lundstedt och Maria Jansson med Pär Hellström som adjungerad. Representation Norrlandskonferens Anita Björk Distriktsordförandekonferens Ann-Christin Munther Leif Bolin som FS- representant Ann-Christin Munther Leif Bolin som FS- representant Riksidrottsforum Ann-Christin Munther Leif Bolin som FS- representant Norrlandskonferens Pär Eriksson, Ann-Christin Munther och Leif Bolin Riksidrottsmöte Pär Eriksson, Ann-Christin Munter och Leif Bolin som FS-representant Distriktsledningskonferens Pär Eriksson, Ann-Christin Munter och Leif Bolin som FS-representant Distriktsstyrelsen från vänster: Sven-Erik Forsgren, Anita Björk, Sören Sjöberg, Pär Eriksson, Leif Bolin, ordförande, Ann Christin Munther, vice ordförande och Kristina Girhagen.

13 13 PERSONAL OCH KONTOR Distriktskontoret i Sundsvall Utbildningschef Lars Ekengren 33% tjänstgöringsgrad t.o.m Mats Hamberg 50% tjänstgöringsgrad fr. o. m Verksamhetsledare Gunnar Wallberg Lena Berglund Andreas Johansson 100% tjänstgöringsgrad, i kombination med utbildningskonsulenttjänst t. o. m % tjänstgöringsgrad, i kombination med utbildningskonsulenttjänst t. o. m % tjänstgöringsgrad, i kombination med utbildningskonsulenttjänst fr. o. m Projektledare Per Jutterström Administrativ personal Lillemor Åslin Anna Edin 100% tjänstgöringsgrad 100% tjänstgöringsgrad 100% tjänstgöringsgrad Utbildningskonsulenter Gunnar Wallberg Lena Berglund Magnus Forsberg Lokalkontor- Sundsvall, Timrå, Ånge 100% tjänstgöringsgrad 100% tjänstgöringsgrad 100% tjänstgöringsgrad, föräldraledig 5% totalt under året Utbildningskonsulent Andreas Johansson Härnösand 100% tjänstgörningsgrad Utbildningskonsulent Janne Hellström Kramfors/ Sollefteå 100% tjänstgöringsgrad Örnsköldsvik Utbildningskonsulent Andreas Jonsson 100% tjänstgöringsgrad t.o.m Anna Viström 100% tjänstgöringsgrad fr. o. m

14 14 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

15 15 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

16 16 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

17 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation

18 18 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

19 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation

20 20 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

21 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation

22 22 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

23 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation

24 24 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

25 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation

26 26 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation 2010

27 Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation

28 28 SISU Idrottsutbildarna Västernorrland Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll - förvaltningsberättelse - resultaträkning - balansräkning - tilläggsupplysningar - noter - underskrifter - revisionsberättelse Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor. Uppgifter inom parentes avser föregående år.

29 29 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Verksamhetens art och inriktning SISU Idrottsutbildarna är ett studieförbund tillika idrottens utbildningsorganisation. Folkbildningsverksamheten är kärnan i verksamheten. Uppdrags- och Projektverksamhet bedrivs i viss omfattning. Med lokalt placerade utbildningskonsulenter i Sundsvall, Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik har vi möjligheter att möta idrottsföreningarnas behov av utbildning och utveckling. SISU Västernorrland omfattar de föreningar som är medlemmar i till SISU Idrottsutbildarna anslutna specialidrottsförbund (69) eller övriga medlemsorganisationer (2), och som har sin hemort inom SISU-distriktets geografiska verksamhetsområde, som är länet Västernorrland. Väsentliga händelser under räkenskapsåret och efter dess slut Distriktet gick in i året med en underbalanserad budget. Årets resultat stannade vid ett överskott om kronor, att jämföra med budgeterat underskott om kronor. Konsulenttjänsten i Örnsköldsvik tillsattes i början av året och har resulterat i en ökad verksamhet. Tack vare speciella resurser inom ramen för Idrottslyftet har de totala verksamhetskostnaderna hållit sig inom budgeterade ramar. (Se sid 7 Verksamhetsberättelsen, Idrottslyft/ledarförsörjning). En större satsning på att arbeta med SDF har också resulterat i en ökad verksamhet och målen för 2011 (verksamhet i 300 föreningar och studietimmar) har uppnåtts. Ökningen är den fjärde största i landet med 9 %, genomsnittet i landet är 2 %. Särskilda överenskommelser finns träffade med samtliga av distriktets kommuner där avtalen börjar att gälla under Distriktet är tyvärr fortfarande ett av två distrikt som inte får landstingsbidrag. Distriktet delade chefsfunktionen med SISU Hälsingland och Hälsingslands Idrottsförbund, där särskilda överenskommelser kompenserar distriktet för detta fram till och med sista juli. Från och med första augusti har SISU Idrottsutbildarna Västernorrland och Västernorrlands Idrottsförbund en gemensam chef som är centralt anställd. En samordning av kanslierna är även ett centralt önskemål som är genomförd i de flesta distrikt där man också har en gemensam chef som är centralt anställd. Det innebär att Västernorrlands Idrottsförbund sparar in en chefslön medan SISU Idrottsutbildarna inte får ekonomisk kompensation upp till en heltidsanställd chef. Den totala kostnaden för de två organisationerna blir mindre, vilket förutom att bli effektivare stödorganisationer var meningen.

30 30 Flerårsjämförelse Förbundets ekonomiska utveckling Nettoomsättning, tkr Offentliga bidrag, tkr Verksamhetens resultat, tkr Balansomslutning, tkr Antal anställda, st Soliditet*, % Nyckeltal Studietimmar/cirkel ** - annan folkbildn.verksamhet, tim Studietimmar/lärgrupp - kurs, utvecklingsarbete, tim Studietimmar/program - kulturprogram inkl. föreläsningar, Summa studietimmar, tim Kulturprogram inkl föreläsningar, Samverkansföreningar, st Bidrag/studietimme - statligt, kr/tim kommunalt, kr/tim Eget kapital/tim, kr/tim * Eget kapital/balansomslutning ** Studiecirkeln övergick som verksamhetsform till lärgrupp från och med Framtida utveckling Centralt har man beslutat om mätbara mål för riket och den regionala styrelsen har beslutat om verksamhetsmål 2013, där utbildningsverksamheten ska öka med 25 % (till studietimmar) och antal föreningar med statsbidragsberättigad utbildningsverksamhet ska öka till 350. Potential finns fortfarande i flertalet av distriktets kommuner och idrotter. Med begränsade ekonomiska resurser för expansion måste vi fortsättningsvis söka smarta och effektiva lösningar för att finansiera verksamheten. Utrymmet för att öka anställda med utåtriktade arbetsuppgifter är mycket små. Arbetet med att förankra SISU Idrottsutbildarna och vår verksamhet lokalt och regionalt fortsätter där styrelsen och personalen tar ett stort ansvar.

31 31 FÖRSLAG TILL DISPOSITION AV ÅRETS RESULTAT Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras så att Balanserade vinstmedel Årets resultat i ny räkning överförs Resultaträkning Not Intäkter Nettoomsättning Offentliga bidrag Summa intäkter Kostnader Förbundskostnader Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivning av nateriella anläggningstillgångar Kostnader Verksamhetsresultat Finansiella poster Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 19 3 Årets resultat 32-77

32 32 Balansräkning Not TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Kundfordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Kortfristiga placeringar Kassa och bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL OCH SKULDER Eget kapital 8 Balanserat kapital Årets resultat Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Skatteskulder Övriga kortfristiga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER Poster inom linjen Ställda säkerheter Inga Inga Ansvarsförbindelser Inga Inga

33 33 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Allmänna redovisningsprinciper Samma redovisningsprinciper som föregående år har tillämpats. Årsredovisningen är upprättad i enlighet med Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd för ideella föreningar och små företag. Värderingsprinciper mm Tillgångar och skulder har värderats till anskaffningsvärden om inget annat anges nedan. Redovisning av intäkter Intäktsredovisning sker i enlighet med BFNAR 2003:3 Intäkter Avskrivningsprinciper för tillgångar Avskrivningar enligt plan baseras på ursprungliga anskaffningsvärden minskat med beräknat rstvärde och avskrivning sker över tillgångens beräknade nyttjande period. Nedskrivning sker vid bestående värdenedgång. Följande avskrivningsprocent har tillämpats, varvid tagits hänsyn till innehavstiden för under året förvärvade och avyttrade tillgångar. Inventarier 20%. Fordringar Fordringar har efter individuell värdering upptagits till belopp varmed de beräknas inflyta.

34 34 Not 1 NOTER Nettoomsättning Deltagarintäkter Försäljningsintäkter Övriga verksamhetsintäkter Projektersättningar Administrativa intäkter mm Summa Not 2 Offentliga bidrag Kommunala bidrag Statsbidrag Lönebidrag 39 0 Summa Not 3 Förbundskostnader Inköp av varor och material Inköp tjänster Summa Not 4 Medelantal anställda, löner, andra ersättningar och sociala kostnader Medelantal anställda Kvinnor 4 3 Män 5 5 Totalt 9 8

35 35 Löner, ersättningar, sociala avgifter och pensionskostnader Arvoden styrelsen Övriga arvoden* Löner anställda Summa löner och arvoden Sociala avgifter enligt lag och avtal Pensionskostnader anställda Totalt Utbildningschefen är anställd av Förbundet SISU Idrottsutbildarna och ställs till distriktets förfogande utan lönekostnad fram till den sista juli. Från den första augusti anställdes en gemensam och centralt anställd chef av förbundet. Sjukfrånvaro** - Total sjukfrånvaro som en andel av ordinarie - arbetstid% 0,0 0,0 Styrelsens könsfördelning Män% Kvinnor% * Ersättningar till föreläsare, kursledare, lärgruppsledare ** Andelen av den totala sjukfrånvaron under en sammanhängande tid av 60 dagar eller mer Not 5 Inventarier Ingående anskaffningsvärden Årets inköp 7 48

36 36 Försäljningar och utrangeringar Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ingående avskrivningar Årets avskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningar Utgående restvärde enligt plan Not 6 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Upplupet Leaderprojektbidrag Upplupet kommunalbidrag 0 36 Övriga förutbetalda kostnader Not 7 Kortfristiga placeringar Svensk Likviditetsfond Plus, nominellt kr Summa Likviditetsfond Plus är en Luxemburgregistrerad kort räntefond. Fonden placerar i räntebärande fondpapper och penningmarknadsinstrument, i huvudsak svenska staten, bostadsinstitut och företag. Fondens valutaexponering är främst mot svenska kronor (SEK). Den genomsnittliga durationen (löptiden) på fondens innehav ska uppgå till maximalt 360 dagar och risken i fonden är enligt Swedbank, mycket låg.

37 37 Not 8 Eget kapital Ingående balans Omf. föregående års resultat Årets resultat Balanserat resultat Periodens resultat Totalt eget kapital Utgående balans Not 9 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Semesterlöner Upplupna sociala avgifter Friidrottsprojekt Arvsfondsprojekt Övriga upplupna kostnader 8 6 Summa

38 38

39 39

40 SISU Idrottsutbildarna Västernorrland Idrottens Hus Box Sundsvall Telefon: E- post:

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning 2010

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning 2010 Verksamhetsberättelse och Årsredovisning 2010 Västernorrland 3 Distriktsordförande och Utbildningschef om verksamhetsåret 2010 2010 års verksamhet och räkenskaper redovisas årsvis och är föremål för diskussion

Läs mer

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2012. Sundsvallsgymnasterna Jaktfalken fick stöd av Idrottslyftet till sin nya träningslokal

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2012. Sundsvallsgymnasterna Jaktfalken fick stöd av Idrottslyftet till sin nya träningslokal Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2012 Sundsvallsgymnasterna Jaktfalken fick stöd av Idrottslyftet till sin nya träningslokal 2 Distriktsordförande och Distriktidrottschef om verksamhetsåret

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna Omslagsbild: Thomas Lindberg.

SISU Idrottsutbildarna Omslagsbild: Thomas Lindberg. S I S U V E R K S A M H E T S B E R ÄT T E L S E 2 0 1 4 1 SISU Idrottsutbildarna 2018. Omslagsbild: Thomas Lindberg. Förvaltningsberättelse SISU Idrottsutbildarna Gävleborg organisations nr. 885001 2207

Läs mer

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2013 Gruppövning på aktiva föreläsningar 2013 2 Distriktsordförande och Distriktsidrottschef om verksamhetsåret 2013 Arbetet med kanslisamordningen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 VI ÄR DÄR NÄR IDROTTEN LÄR SISU idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund och vision: Att vara en eftertraktad resurs SOM stimulerar lärande stärker engagemang utvecklar

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan Räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30 Stiftelsen Sophiaskolan 1(8) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30.

Läs mer

ANTAL PERSONER I ÅLDERN ÅR SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER

ANTAL PERSONER I ÅLDERN ÅR SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER Idrotten i siffror ANTAL PERSONER I ÅLDERN 16 84 ÅR SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER Facklig organisation Idrottsförening Kulturförening Pensionärsförening Politiskt parti 0 500 000 1 000 000 1

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Hjo Segelsällskap Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01--2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan 838800-5517 Räkenskapsåret 2009 07 01 2010 06 30 Org.nr 838800-5517 1 (9) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Årsredovisning. Stockholms funktionshindrades fiskeförening (SFFF)

Årsredovisning. Stockholms funktionshindrades fiskeförening (SFFF) Årsredovisning för Stockholms funktionshindrades fiskeförening (SFFF) 802417-2812 Räkenskapsåret 2009 11 11 2010 12 31 Org.nr 802417-2812 1 (8) Styrelsen för Stockholms funktionshindrades fiskeförening

Läs mer

Östergötlands Fotbollsförbund

Östergötlands Fotbollsförbund Årsredovisning för Östergötlands Fotbollsförbund Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Årsbokslut. för Furusunds Samfällighetsförening Räkenskapsåret

Årsbokslut. för Furusunds Samfällighetsförening Räkenskapsåret Sida 1 av 7 Årsbokslut för 717906-7363 Räkenskapsåret 2012-01-01 -- 2012-12-31 Innehåll - verksamhetsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar 5 - noter 6 - underskrifter

Läs mer

Årsredovisning för MYTCO AB 556736-5035. Räkenskapsåret 2010-05-01-2011-04-30. Innehållsförteckning:

Årsredovisning för MYTCO AB 556736-5035. Räkenskapsåret 2010-05-01-2011-04-30. Innehållsförteckning: Årsredovisning för MYTCO AB Räkenskapsåret 2010-05-01-2011-04-30 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 4 Redovisningsprinciper

Läs mer

Årsredovisning. Smålands Ridsportförbund

Årsredovisning. Smålands Ridsportförbund Årsredovisning för Smålands Ridsportförbund Räkenskapsåret 2013 Smålands Ridsportförbund 1(7) Styrelsen för Smålands Ridsportförbund får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsredovisning. Onsjö Golfklubb

Årsredovisning. Onsjö Golfklubb Årsredovisning för Onsjö Golfklubb 862500-5403 Räkenskapsåret 2015 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar 5-8 1 (8) Styrelsen för Onsjö Golfklubb,

Läs mer

BRF Fjällfoten i Idre

BRF Fjällfoten i Idre Årsredovisning för BRF Fjällfoten i Idre Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 BRF Fjällfoten i Idre 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för BRF Fjällfoten i Idre, får härmed avge årsredovisning för 2013.

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Målaren 3

Bostadsrättsföreningen Målaren 3 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Målaren 3 Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Hallands Ridsportförbund

Hallands Ridsportförbund Årsredovisning för Hallands Ridsportförbund Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Hallands Ridsportförbund 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hallands Ridsportförbund, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2010-09-01-2011-08-31

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2010-09-01-2011-08-31 Årsredovisning för PRfekt Kontor AB Räkenskapsåret 2010-09-01-2011-08-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Föreningen Edsätras Vänner

Föreningen Edsätras Vänner Föreningen Edsätras Vänner Föreningen Edsätras Vänner är en ideell förening utan vinstdelning och leds av en styrelse som inte är arvoderad. Föreningen hade per 31 december 2014 totalt 144 medlemmar. Här

Läs mer

Årsredovisning. Smålands Ridsportförbund

Årsredovisning. Smålands Ridsportförbund Årsredovisning för Smålands Ridsportförbund Räkenskapsåret 2015 Smålands Ridsportförbund 1(7) Styrelsen för Smålands Ridsportförbund får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsredovisning. Österåkers Montessori Ek.För.

Årsredovisning. Österåkers Montessori Ek.För. Årsredovisning för Österåkers Montessori Ek.För. 769602-4020 Räkenskapsåret 2013 2 (11) Styrelsen för Österåkers Montessori Ek.För. får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Årsredovisningen

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap 802412-2593 Räkenskapsåret 2016 01 01 2016 12 31 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Tilläggsupplysningar 5 Underskrifter

Läs mer

Årsredovisning. Naturistför. Bergslagens Solsport

Årsredovisning. Naturistför. Bergslagens Solsport Årsredovisning för Naturistför. Bergslagens Solsport 875001-1960 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Naturistför. Bergslagens Solsport, med säte i Nora, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Hålabäcks Värmeförening ek för. Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01--2011-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning. Järna Ridklubb

Årsredovisning. Järna Ridklubb Årsredovisning för Järna Ridklubb 815600-7505 Räkenskapsåret 2016 1 (7) Styrelsen för Järna Ridklubb, med säte i Järna, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2014

Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2014 Foto: Thommy Sjölund Verksamhetsberättelse och Årsredovisning Västernorrland 2014 Utegym i Husum - Idrott hela livet 1 Distriktsordförande och Distriktsidrottschef om verksamhetsåret 2014 Arbetet med kanslisamordningen

Läs mer

Swedwatch. Års redovisning. Org nr för räkenskapsåret (8) Styrelsen avger följande årsredovisning. Sida.

Swedwatch. Års redovisning. Org nr för räkenskapsåret (8) Styrelsen avger följande årsredovisning. Sida. 1(8) Swedwatch Org nr 802415-4737 Års redovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse - resultaträkning - balansräkning - noter 2 3 4

Läs mer

Svenska Dövidrottsförbundet

Svenska Dövidrottsförbundet Årsbokslut för Svenska Dövidrottsförbundet Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida Ekonomisk redovisning 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Läs mer

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2009-09-01-2010-08-31

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2009-09-01-2010-08-31 Årsredovisning för PRfekt Kontor AB Räkenskapsåret 2009-09-01-2010-08-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Idrottsrörelsen i siffror

Idrottsrörelsen i siffror 2018 Idrottsrörelsen i siffror IDROTTSRÖRELSEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER * Facklig organisation (16 64 år) Idrotts- eller friluftsförening ( 16 år)

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening, får härmed avge årsredovisning för 2014. Allmänt om verksamheten Föreningen har till ändamål

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1 793200-0065 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Hallands Ridsportförbund

Hallands Ridsportförbund Årsredovisning för Hallands Ridsportförbund Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Hallands Ridsportförbund 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hallands Ridsportförbund, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Gävleborgs IDROTTSFÖRBUND. Gävleborgs Idrottsförbund 2018 Bild: Gävleborgs Idrottsförbund

Gävleborgs IDROTTSFÖRBUND. Gävleborgs Idrottsförbund 2018 Bild: Gävleborgs Idrottsförbund Gävleborgs Idrottsförbund 2016 2017 Gävleborgs Idrottsförbund 2018 Bild: Gävleborgs Idrottsförbund Gävleborgs IDROTTSFÖRBUND Nobelvägen 2, Gävle Tel: 072-355 16 05 E-post: info@gavleborg.rf.se Hemsida:

Läs mer

Årsredovisning. Västra Kållandsö VA ekonomisk förening

Årsredovisning. Västra Kållandsö VA ekonomisk förening Årsredovisning för Västra Kållandsö VA ekonomisk förening 769622-6120 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Västra Kållandsö VA ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013.

Läs mer

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP Årsredovisning För THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP 829502-2472 Räkenskapsår 2018 1 (8) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Allmänt om verksamheten är

Läs mer

Årsredovisning för Svenska Islandshästförbundet 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för Svenska Islandshästförbundet 2012-01-01-2012-12-31 Sida 1 av 8 Årsredovisning för Svenska Islandshästförbundet för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Innehåll Sida - Förvaltningsberättelse - Resultaträkning - Balansräkning - Noter 2 3 4 5 Om inte annat

Läs mer

IDROTTEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015. n Män n Kvinnor

IDROTTEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015. n Män n Kvinnor IDROTTEN I SIFFROR IDROTTEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015 Facklig organisation (16 64 år) Idrotts- eller friluftsförening ( 16 år) Kultur-,

Läs mer

VISBY GOLFKLUBB. Org.nr ÅRSREDOVISNING 2015

VISBY GOLFKLUBB. Org.nr ÅRSREDOVISNING 2015 ÅRSREDOVISNING 2015 Styrelsen och verkställande direktören för Visby Golfklubb får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01 -- 2015-12-31. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

EXTRA DISTRIKTSTÄMMOR 18 mars 2015 i Bollnäs

EXTRA DISTRIKTSTÄMMOR 18 mars 2015 i Bollnäs Kallelse till EXTRA DISTRIKTSTÄMMOR 18 mars 2015 i Bollnäs Gästriklands Idrottsförbund (DF) har för avsikt att tillsammans med Hälsinglands Idrottsförbund gå samman och bilda ett länsövergripande Distriktsförbund.

Läs mer

Årsredovisning. Svensk Privatläkarservice AB

Årsredovisning. Svensk Privatläkarservice AB Årsredovisning för Svensk Privatläkarservice AB 556794-9408 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Svensk Privatläkarservice AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse

Läs mer

FRISKIS & SVETTIS IF SÖDERTÄLJE

FRISKIS & SVETTIS IF SÖDERTÄLJE 1(9) FRISKIS & SVETTIS IF SÖDERTÄLJE Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Årsredovisning. Matskärens Avloppsanläggning Ek. Förening

Årsredovisning. Matskärens Avloppsanläggning Ek. Förening Årsredovisning för Matskärens Avloppsanläggning Ek. Förening 753300-2189 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Matskärens Avloppsanläggning Ek. Förening, med säte i Lycke, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Hålabäcks Värmeförening ek för. Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01--2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning för. Convictus 802012-1581. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31. Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Convictus 802012-1581. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Convictus Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 5 Redovisningsprinciper

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 1 (8) Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Styrelsen för Borås Golf AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4

Läs mer

Årsredovisning. Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB

Årsredovisning. Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Årsredovisning för Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Räkenskapsåret 2008 Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Styrelsen för Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Gagnef Golf AB. Årsredovisning för Räkenskapsåret Fastställelseintyg. Innehållsförteckning:

Gagnef Golf AB. Årsredovisning för Räkenskapsåret Fastställelseintyg. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Gagnef Golf AB Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

PelletsFörbundet i Sverige ekonomisk förening

PelletsFörbundet i Sverige ekonomisk förening Årsredovisning för PelletsFörbundet i Sverige ekonomisk förening Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Noter med redovisningsprinciper

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2018-01-01-2018-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter

Läs mer

Årsredovisning. Kvismardalens Vind ek för

Årsredovisning. Kvismardalens Vind ek för Årsredovisning för 769610-7247 Räkenskapsåret 2017 1 (7) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Föreningen Villaägare i Järfälla

Föreningen Villaägare i Järfälla Årsredovisning för Föreningen Villaägare i Järfälla Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Föreningen Villaägare i Järfälla 1(6) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Föreningen Villaägare i Järfälla, får

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Formtoppen Höllvikens Atlet Club Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP Årsredovisning För THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP 829502-2472 Räkenskapsår 2015 1 (7) Styrelsen för Theleborgs Ryttarsällskap får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information

Läs mer

ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015

ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015 Idrotten i siffror ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015 Facklig organisation (16 64 år) Idrotts- eller friluftsförening ( 16 år) Kultur-, musik-, danseller

Läs mer

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK Årsredovisning Styrelsen får härmed avge årsredovisning för avseende räkenskapsåret 2013 (Org nr 802004-7802) Resultaträkning, kr 2013 2012 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 2 069 593 1 706 453 Summa

Läs mer

Styrelsen för. Östergötlands Fotbollförbund. Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2011

Styrelsen för. Östergötlands Fotbollförbund. Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2011 Styrelsen för Östergötlands Fotbollförbund Org nr 825000-6460 får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2011 Innehåll sid Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

Läs mer

Styrelsen för. Östergötlands Fotbollförbund. Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2008

Styrelsen för. Östergötlands Fotbollförbund. Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2008 Styrelsen för Östergötlands Fotbollförbund Org nr 825000-6460 får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2008 Innehåll sid Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning

Läs mer

Republikanska Föreningen

Republikanska Föreningen Sida 1 av 8 Årsredovisning för Republikanska Föreningen 802411-5654 Räkenskapsåret 2014-01-01 -- 2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5 - noter 7 - underskrifter

Läs mer

Östergötlands Fotbollförbund

Östergötlands Fotbollförbund Årsredovisning för Östergötlands Fotbollförbund Räkenskapsåret 2018-01-01-2018-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Noter 5-6 Underskrifter 7 Östergötlands

Läs mer

Motala Golf AB. Årsredovisning för Räkenskapsåret Innehållsförteckning:

Motala Golf AB. Årsredovisning för Räkenskapsåret Innehållsförteckning: Årsredovisning för Motala Golf AB Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Svenska Samernas Riksförbund Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01--2014-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för Golf Administratörernas Förening, GAF Org. nr

ÅRSREDOVISNING för Golf Administratörernas Förening, GAF Org. nr 1(6) ÅRSREDOVISNING för Golf Administratörernas Förening, GAF Org. nr 883201-6227 Styrelsen för Golf Administratörernas Förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2014 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för AB Maleviks Villasamhälle Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01 -- 2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Aktivitetsledare inom LOK-stödet

Aktivitetsledare inom LOK-stödet 2019-02-15 Aktivitetsledare DF-tillhörighet Östergötland Aktivitetsledare inom LOK-stödet Denna sammanställning visar fördelningen av kvinnor och män som ledare för LOK-aktiviteter. Diagrammen bygger på

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01--2016-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - ställda

Läs mer

Årsredovisning. RFSL:s Malmöavdelning

Årsredovisning. RFSL:s Malmöavdelning Årsredovisning för RFSL:s Malmöavdelning 846001-3413 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för RFSL:s Malmöavdelning får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Växjö Golfklubb Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2014

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2014 1(14) Sundsvalls Golfklubb Org nr 889200-5383 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Riksförbundet Sveriges Unga Katoliker Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01--2011-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning. Föreningen Social Omsorg

Årsredovisning. Föreningen Social Omsorg Årsredovisning för Föreningen Social Omsorg 802006-9251 Räkenskapsåret 2014 1 (7) Styrelsen för Föreningen Social Omsorg får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2014. Årsredovisningen är upprättad

Läs mer

Årsredovisning. När Golfklubb

Årsredovisning. När Golfklubb Årsredovisning för När Golfklubb 834001-2106 Räkenskapsåret 2015 1 (8) Styrelsen för När Golfklubb, med säte i Gotland, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Föreningen HOPP Stockholm

Föreningen HOPP Stockholm Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31 Styrelsen för föreningen HOPP Stockholm avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Sveriges Affärsreseförening AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01--2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET ÅRSREDOVISNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET ÅRSREDOVISNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET ÅRSREDOVISNING STYRELSENS ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2014-01-01 2014-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Svenska Baseboll och Softboll Förbundet (SBSF), bildat 1956,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET

ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2013-01-01-2013-12-31 Förvaltningsberättelse Styrelsen för Svenska Celiakiförbundet, 802010-4504 får härmed avge årsredovisning för 2013. Allmänt om verksamheten Förbundsstyrelsen

Läs mer

Årsredovisning. Ullersund- / Öboängens Vattenförening ek. förening

Årsredovisning. Ullersund- / Öboängens Vattenförening ek. förening Årsredovisning för Ullersund- / Öboängens Vattenförening ek. förening 769613-6725 Räkenskapsåret 2011 1 (7) Styrelsen för Ullersund- / Öboängens Vattenförening ek. förening får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning. Kinds Golfklubb

Årsredovisning. Kinds Golfklubb Årsredovisning för Kinds Golfklubb Räkenskapsåret 2009 Kinds Golfklubb 1(9) Styrelsen för Kinds Golfklubb får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009. Förvaltningsberättelse Verksamhet Kinds

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Saltsjön Magasin IV Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3

Läs mer

Ordförande och Distriktsidrottschef Uppgift och organisation Några nedslag i verksamheten Verksamheten i siffror De 10 största föreningarna De 10

Ordförande och Distriktsidrottschef Uppgift och organisation Några nedslag i verksamheten Verksamheten i siffror De 10 största föreningarna De 10 Ordförande och Distriktsidrottschef Uppgift och organisation Några nedslag i verksamheten Verksamheten i siffror De 10 största föreningarna De 10 största idrotterna Statsbidragsberättigad verksamhet per

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar

Läs mer

Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Sveriges Kommunikatörer AB

Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Sveriges Kommunikatörer AB Konsoliderad sammanställning Moderföreningen och Serviceaktiebolaget Föreningen Sveriges Kommunikatörer Org nr Sveriges Kommunikatörer AB Org nr 556155-0202 för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Föreningen

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. *+ for AB Maleviks Villasamhälle. Org.nr

ÅRSREDOVISNING. *+ for AB Maleviks Villasamhälle. Org.nr ÅRSREDOVISNING *+ for AB Maleviks Villasamhälle Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Svenska Samernas Riksförbund Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01--2016-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016 1(14) Handelskammaren Mittsverige Org nr 262000-0352 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Hålabäcks Värmeförening ek för. Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01--2014-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - ställda

Läs mer

Årsredovisning. Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum

Årsredovisning. Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum Årsredovisning för Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum 802008-4102 Räkenskapsåret 2014 1 (8) Styrelsen för Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Tvätteriförbundets Service AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

NYKÖPINGS TENNISKLUBB. Org.nr ÅRSREDOVISNING 2015

NYKÖPINGS TENNISKLUBB. Org.nr ÅRSREDOVISNING 2015 ÅRSREDOVISNING 2015 Styrelsen för Nyköpings Tennisklubb får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 4 RESULTATRÄKNINGAR

Läs mer

Årsredovisning. Barsebäcks Hamn, ekonomisk förening

Årsredovisning. Barsebäcks Hamn, ekonomisk förening Årsredovisning för Barsebäcks Hamn, ekonomisk förening 716439-7072 Räkenskapsåret 2015 1 (8) Styrelsen för Barsebäcks Hamn, ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015/2016. BRF Tapetklistret

ÅRSREDOVISNING 2015/2016. BRF Tapetklistret ÅRSREDOVISNING 215/216 Förvaltningsberättelse 1 Allmänt om verksamheten 1 Väsentliga händelser under och efter verksamhetsåret 2 Ekonomi 3 Resultaträkning 3 Tillgångar 4 Eget kapital och skulder 5 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(12) Bostadsrättsföreningen Örjansgården Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning

Läs mer

Brf Stigen. Årsredovisning för 785000-2374. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31

Brf Stigen. Årsredovisning för 785000-2374. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Årsredovisning för Brf Stigen Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Säkerhet och ansvarsförbindelser 4 Redovisningsprinciper

Läs mer

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB Årsredovisning för 556251-3985 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen och verkställande direktören för avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor,

Läs mer

Förtroendevalda och personal

Förtroendevalda och personal Västernorrland 2016 1 Förtroendevalda och personal Styrelsens sammansättning Ordförande Vice ordförande Övriga ledamöter Personalrepresentan Sekreterare och kassör (adj) Revisorer Lekmannarevisor Ersättare

Läs mer

GAF Org. nr ÅRSREDOVISNING för räkenskapsåret 2017

GAF Org. nr ÅRSREDOVISNING för räkenskapsåret 2017 GAF Org. nr 883201-6227 ÅRSREDOVISNING för räkenskapsåret 2017 Styrelsen för Golf Administratörernas Förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017 Styrelsens säte: Stockholm Föreningens

Läs mer