NORDEN HALKAR EFTER NÄR DET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NORDEN HALKAR EFTER NÄR DET"

Transkript

1 NORDEN HALKAR EFTER NÄR DET GÄLLER INTEGRATION! ETT WHITE PAPER FRÅN RADAR OM AFFÄRSVÄRDET AV INTEGRATIONER R.Rev. 1.0

2 Sida 2 av 14 Norden halkar efter! De nordiska länderna ligger efter Nordamerika i adaptionen av smarta integrationslösningar. Även om Nordamerika alltid legat långt fram när det gäller adaptionen av IT så har vi i Norden inte varit långt efter. Det har spelat en betydande roll i utvecklingen av vår industri och vår ekonomiska tillväxt. Denna studie pekar på att Norden har ett annat fokus än Nordamerika när det gäller integrationsområdet. Där Norden ser effektivitet och kostnadsbesparingar ser amerikanarna möjlighet till nya affärer. I en värld som går mot en ökad digitalisering så blir konsekvenserna potentiellt förödande då etablerad industri står sig slätt mot nya affärsmodeller som nyttjar modern teknologi och bygger på kundinteraktion och gemensam nytta. Utvecklingen enligt Boston Consulting Group I denna studie har vi belyst problemställningen främst utifrån ett organisations- eller företagsperspektiv, men kanske än mer allvarligt är naturligtvis den aggregerade effekten för landet. I en studie från Boston Consulting Group BCG Digitizing Europe, May 2016 redogör man för sitt e-intensitetsindex. I indexet som mäter IT infrastruktur och Internet access, e-handel samt engagemanget från företag, konsumenter och regeringar i Internetrelaterade aktiviteter, så tillhörde Sverige länge toppen låg vi på tredje plats, men 2016 så har vi ramlat ner på plats 9 och 2025 är prognosen plats 22. Som BCG påpekar är detta en utveckling som hotar såväl jobb som välstånd. jobb och välstånd är hotade Bild 1: BCGs e-intensity index

3 Sida 3 av 14 Digital Transformation strategier och verktyg Digitaliseringen sveper med stor kraft genom de flesta industrier i dag. Nya bolag dyker upp som förändrar spelreglerna i etablerade branscher över en natt. Det har gått så långt att exempel som Uber och Airbnb känns hopplöst uttjatade trots att de inte existerat i mer än drygt 5 år. GPS-teknologin i smarta telefoner har gett oss en uppsjö av tjänster som drar nytta av positioneringsmöjligheterna. Samtidigt föds nya affärsmodeller som utnyttjar det faktum att vi alla är sammankopplade och kan dela resurser. Hotellrum, bilar, verktyg är några exempel där vi har möjlighet till ett extremt mycket bättre resursutnyttjande. Exemplen är många, och effekterna slår olika. Ta en tjänst som Lendo, som aggregerar ett antal bankers erbjudande och ger kunden ett interface när hen skall låna pengar. Kundnyttan är uppenbar, bästa offerten och banken har att välja på att stå utanför eller gå med. Effekten är att banken förlorar kundrelationen och att man reducerats till en bakgrundsaktör. Eller ta izettle, som gör det möjligt att ta emot betalningar utan dyra kreditkortsläsare. Från att börja med att konkurrera med Visa och Master Card går man nu vidare och tar upp kampen mot bankerna. Idéen är lika enkel som effektiv, eftersom man har realtidskoll på betalningsflödena hos sina kunder kan man med hög säkerhet låna ut pengar, pengar som man sedan tar tillbaka som en del av de framtida betalningsflödena. Enkelt, smidigt och effektivt. Med denna bakgrund borde man väl förvänta sig att digitaliseringen är uppe på i stort sett alla bolags agenda? Är digital transformation på agendan? Ja Nej Vet ej Bild 2: Är digital transformation på agendan? Så är dock inte fallet i den nordiska analys som Radar utfört på uppdrag av Redpill Linpro och Red Hat. I vart fjärde bolag så är digital transformation inte ens på agendan! Visserligen finns en överrepresentation av nej bland de små bolagen, men även ca 10 % av de allra största bolagen svarar nej på frågan! Branschmässigt sticker finansbranschen ut, alla har det på agendan, medan tjänstebranschen tillsammans med offentlig sektor är branscher där digitaliseringen inte är ett lika aktuellt område.

4 Sida 4 av 14 Har ni en strategi för ökad digitalisering i er verksamhet? Ja Nej Vet ej Bild 3: Har ni en strategi för ökad digitalisering? Mot bakgrund av att endast 75 % har digitaliseringen på agendan är det inte konstigt att 40 % inte har en strategi för detta. Det tar tid innan man går från tanke till handling och bestämmer hur man skall tackla ett nytt område. Konsekvensen av den snabba utvecklingen driven av nystartade bolag som föds digitala och globala, är att pressen på CIO:s i etablerade bolag att kunna möjliggöra innovation i bolaget ökar. Verksamheten kommer ställa krav på att få tillgång till all information i bolaget (och en hel del som ligger utanför organisationen) i realtid och att kunna nyttja denna i nya och befintliga applikationer för att kunna skapa nya tjänster och produkter. Organisationer som i dagsläget inte har en levande diskussion om digitaliseringens möjligheter riskerar att hamna rejält på efterkälken och i många fall kommer man inte hinna ta igen förlorad mark då snåriga IT system kräver tid för att kopplas ihop på ett säkert sätt. Risken för snabba fixar, otestade system och säkerhetsluckor blir uppenbar när organisationer tvingas agera med kniven mot strupen. Vad blir då CIO:ns viktigaste vapen för att driva IT delen av digitaliseringsarbetet?

5 Sida 5 av 14 Vilka IT områden är viktigast för den digitala utvecklingen av er verksamhet? 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Bild 4; Väsentliga IT områden för digitaliseringen Medvetenheten om vad som behöver göras är stor. En majoritet anger API:er och Integration som det viktigaste IT området för att driva den digitala utvecklingen. Intressant att se är att Legacysystem kommer långt ner på listan vilket tyder på att de inte i tillräcklig omfattning stödjer den nya digitala affären. Vi kan konstatera att digitaliseringen är en ödesfråga för framtida konkurrenskraft och vi har också sett att API:er är det viktigaste IT-området för att stödja verksamhetens digitaliseringssträvanden. Rimligt är det väl då att man skänkt området en tanke eller två? Tja, visar det sig, kanske inte. Endast var tredje bolag har brytt sig om att sätta ner sina tankar i en formaliserad strategi. Endast var tredje bolag har hur som helst brytt sig om att sätta ner sina tankar i en formaliserad strategi Jämför detta med situationen i Nordamerika. I Mulesoft s undersökning Connectivity Benchmark Report, July 2015 konstateras att hela 72 % av de amerikanska bolagen har en API-strategi på plats.

6 Sida 6 av 14 Har ni en API strategi? 13% 35% 52% Ja Nej Vet ej Bild 5: Har ni en API-strategi? Radars tolkning är att utvecklingen gått så snabbt att de nordiska organisationerna blivit tagna på sängen. Under många år har API:er varit ett beprövat sätt att koppla ihop system som behöver vara ihopkopplade men det har för det mesta rört sig om back-office och det har kunnat ske utan att verksamheten har haft andra synpunkter än bättre funktionalitet, högre prestanda och andra operationellt inriktade önskemål. Man har helt enkelt velat effektivisera verksamheten. Förseningar ger visserligen mindre vinst i slutändan, men inga direkta effekter på marknadsandelar eller försäljningssiffror. Nu är läget annorlunda, verksamheten är den som ställer krav på integration! verksamheten ställer krav på integration Vilken är er största utmaning/prioritet när det gäller integration de kommande 12 månaderna? Annan Att möta ökade krav från verksamheten på integration Val av integrationsplattform Legacy-applikationer BYOD Implementation av microservices Automatisering API:er Mobilappar Internet of things BI/Dataanalys SaaS 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Bild 6: Största integrationsutmaningen/prioriteten?

7 Sida 7 av 14 Nära hälften upplever att kraven från verksamheten är den största utmaningen/prioriteten när det gäller integration. Tydligt är att den allt snabbare digitaliseringen ökar trycket på verksamheten att följa efter för att inte förlora konkurrensfördelar, vilket leder till ökade krav på IT sidan. API:er hamnar också högt upp bland utmaningarna/prioriteterna med nära 40 % av svaren. Vi tolkar detta som att API:er identifierats som ett effektivt sätt att lösa integrationsutmaningar på och tillgängliggöra resurser i verksamhetens IT system för att kunna möjliggöra en digital affär och utveckling utan att uppdatera eller byta ut legacysystemen. Legacy-applikationer kommer också högt upp, sannolikt är det ett uttryck för att nuvarande applikationer är allt för sköra för att medge snabba förändringar. Installerade system är snarare ett hinder än ett hjälpmedel för att hänga med i konkurrensen. Samtidigt är informationen i kärnsystemen en förutsättning för den digitala affären, lösningen blir att ta ut dem till nya system via smarta integrationslösningar eller API:er. Vad är värdet av integration? Vi har tidigare spekulerat i att avsaknaden av en API strategi kan bero på att man inte haft verksamheten flåsande i nacken med krav på nya produkter och tjänster. Det här avspeglas också i synen på det värde API:er kan tillföra. En förkrossande majoritet fokuserar på operationella aspekter som att kunna integrera värdekedjan, förenkla applikationsutvecklingen eller låta andra tjäna pengar på bolaget resurser!!!! Faktum är att en tredjedel anger att det viktigaste värdet är att tillgängliggöra information för partners och externa app-utvecklare samt möjliggöra innovation/affärsutveckling i ecosystemet/utanför organisationsgränsen! För offentlig sektor så är detta helt i linje med verksamhetens syften, men i det privata näringslivet så är det en inställning som är alltför givmild.

8 Sida 8 av 14 Att se Nå nya kunder samt Skapa nya intäkter tillsammans inte nå 5 % manar till eftertanke Vad är det viktigaste värdet som API:er kan tillföra er verksamhet? Annat Nå nya kunder Förenkla applikationsutvecklingen Skapa nya intäkter Snabbrörlighet Möjliggöra innovation/affärsutveckling i ecosystemet/utanför organisationsgränsen Integrerad värdekedja (partners, leverantörer, kunder) Tillgängliggöra information för partner och externa apputvecklare 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% Bild 7: Vad är det viktigaste värdet API:er tillför? De värden som finns i informationen bolagen har skall naturligtvis nyttjas för bolagets egen del. Att då se kategorierna Nå nya kunder samt Skapa nya intäkter tillsammans inte nå 5 % manar till eftertanke. I en amerikansk undersökning genomförd av Mulesoft ( Connectivity benchmark, July 2015 ) svarar över 30 % att det viktigaste värdet med API:er är att skapa nya intäkter. Nära 20 % skapar intäkter från API:er redan i dag och 2/3 delar planerar att göra det inom ett år. Då undersökningen genomfördes i juli förra året så är de alltså redan i full färd med att skörda frukterna. Jämför detta med situationen i Norden:

9 Sida 9 av 14 Har ni som ambition att tjäna pengar på API:er? 16% 15% 69% Ja Nej Vet ej Bild 8: Ambition att tjäna pengar på API:er? För 85 % av de Nordiska organisationerna så finns det inte ens en ambition att tjäna pengar på sin APIstrategi! Så, beror då detta på att Norden ligger efter Nordamerika när det gäller att integrera sina applikationer och flöden? Nej, så är det definitivt inte! 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% Hur många applikationer integrerar ni uppskattningsvis idag? 0% vet ej Bild 9: Antal integrationer? Antalet integrationer har ett tydligt samband med bolagsstorleken, de största bolagen är de som har flest integrationer. Samtidigt så är spridningen stor, många av de största bolagen integrerar exempelvis endast mellan 6-20 applikationer. Verksamhetens natur och komplexitet påverkar resultatet starkt och föga

10 förvånande hittar vi finansbranschen överrepresenterad bland de som integrerar +100 applikationer. Övriga branscher med stor andel integrationer är transport, landsting och tjänstesektorn. Sida 10 av 14 drygt 7 % av IT budgeten går till integrationskostnader Men, poängen här är att när vi jämför med Nordamerika så visar det sig att fördelningen är ganska lik, det är till och med en övervikt när det kommer till hur många det är som har riktigt stora integrationsbehov, integrationer. Bild 10; Antal integrationer, Nordamerika, Källa Mulesoft, Connectivity benchmark, July 2015 Integrationer kostar pengar, drygt 7 % av IT budgeten går till integrationskostnader. Detta motsvarar drygt 10 miljarder bara i Sverige. Att kostnaderna är besvärande ser vi inte minst när vi studerar svaren till vad man anser är viktigast för en framtida integrationsplattform. Kostnadseffektivitet hamnar i topp!

11 Sida 11 av 14 Vad är de viktigaste egenskaperna för en framtida plattform för integration och API:er? Annat Transparant mot verksamheten Stöd för användarprogrammering Stöd för microservices Stort och välkänt varumärke inom integration Färdiga konnektorer Stöd för API Management Kostnadseffektiv 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Bild 11: Viktigaste egenskaperna för en framtida plattform för integration och API:er? Detta är förvånande, då just faktorer som pris och kostnad normalt brukar hamna i skymundan när man ser framåt. Dessa faktorer brukar komma i spel först när man säkerställt önskad funktionalitet. Här ser vi motsatsen, att kostnaden är i fokus. Detta kan bero på att det snabbt växande antalet integrationer gör att kostnaderna för att underhålla den befintliga strukturen skjuter i höjden på ett oroväckande sätt. Då integrationsbehovet hela tiden ökar leder detta till att kostnadsaspekten kommer i fokus och sätt att leverera integrationer på ett enklare och mindre kostsamt sätt möter ökat intresse. Med den snabbt växande floran av SAAS applikationer så ser också de flesta organisationer ett starkt ökande integrationsbehov framför sig vilket ytterligare spär på intresset för kostnadseffektiva lösningar. Tekniker och koncept som låter användare i verksamheten göra enklare integrationer själv (Microservices, API:er, C4E, SIB och Serverless) möter ökat intresse. Nya sätt att organisera utvecklingsorganisationen för att få tillstånd snabbare och mer effektiv utveckling i nära samarbete med verksamheten (DevOps) likaså. Bilden som träder fram är att Norden är fast i ett tänkande som fokuserar kostnader men glömmer intäkterna. Så även om vi i API-hänseende inte ligger efter tekniskt, så gör vi det tankemässigt. När Nordiska bolag fokuserar på ökad effektivitet så har amerikanarna blicken fäst på nya intäktsströmmar. Ser vi teknologi som ett redskap för förbättring och kostnadsbesparing, men missar hur nya affärsmodeller växer fram riskerar vi att stå med de mest effektiva sätten att producera produkter och tjänster som ingen efterfrågar längre. Självfallet är starkt kostnadsfokus nödvändigt men möjligheter till affärsutveckling och nya intäkter måste också beaktas i analysen. Intrycket förstärks när vi ser på ny teknologi, här representerat av Internet of Things (IoT).

12 Sida 12 av 14 Har ni en strategi för IoT? 16% 10% 74% Ja Nej Vet ej Bild 12: Strategi för IoT? Många nya affärsidéer och modeller möjliggörs för närvarande genom intelligenta tillämpningar av IoT. Här har dock inte den stora massan av nordiska bolag hunnit med. Endast 10 % har en strategi för IoT området. Om vi vänder blicken västerut så ser vi att i Nordamerika har 72 % (Mulesofts Connectivity benchmark, July 2015) en strategi för IoT. Den främsta drivkraften för strategin är att förbättra kundupplevelsen och kundengagemanget. CIO:s har en fundamental roll i att hjälpa verksamheten att med hjälp av tillgänglig teknologi exploatera och exponera värdet av den information som bolaget äger. En väl genomtänkt strategi för hur detta skall ske är en grundpelare i en IoT strategi som alltså saknas i 9 av 10 Nordiska bolag samt i API-strategin som saknas i 2 av 3 Nordiska bolag. Motsvarande siffra i Nordamerika enligt Mulesofts rapport Connectivity Benchmark, July 2015, är att 72 % har en API-strategi. Norden ligger efter såväl strategiskt som tankemässigt. Vi behöver ett mer affärsinriktat mind-set som ser de nya affärsmöjligheterna som teknologin ger upphov till, inte bara potentialen för effektivitetsförbättringar. Norden ligger efter såväl strategiskt som tankemässigt

13 Sida 13 av 14 Slutsats: CIO:s i alla branscher måste driva på och se till att digitaliserings möjligheter optimeras i sina respektive organisationer. En strategi för digitalisering är nödvändig för att organisationens olika delar skall kunna verka optimalt tillsammans. En genomtänkt strategi kan också hjälpa verksamheten att se potentiella vinster och nyttor med API:er. API:er är det viktigaste verktyget för att driva frågan från ett IT perspektiv. En dokumenterad strategi för området är av yttersta vikt för att tydliggöra värdena av den information som man äger och lyfta blicken från ett för stort kostnadsfokus. Kostnaderna för integration måste ner, effektivare plattformar och enklare verktyg möjliggör en högre grad av involvering av verksamheten vilket i sin tur leder till snabbare resultat. Mind-set måste ändras, CIOs kan inte enögt stirra på kostnader (i och för sig höga) och effektiviseringar, det är nödvändigt att hjälpa verksamheten se de nya affärsmöjligheterna. Det är bråttom, vi ligger flera år efter Nordamerika på integrationsområdet och trenden pekar åt fel håll. Om Radar Ecosystem Specialists Radar Ecosystem Specialists är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt för aktörer i IT-branschens ekosystem. Genom att kunna följa en krona genom ekosystemet erbjuder Radar en unik detaljnivå för såväl ITverksamhet som IT-leverantör på den lokala marknaden. Med tusentals datapunkter i ekosystemet, samt närhet och kunskap om den lokala marknaden, levererar Radar ett värdeskapande som är ledande på såväl operativ som strategisk nivå. Våra insikter och tjänster skapar möjligheten att ständigt styra med aktuell information om nuläge, planer och prioriteringar. Kontakta oss för mer information! ANSVARIG ANALYTIKE R : Nils Molin nils.molin@radareco.se

14 Sida 14 av 14 Telefon: Adress: Hammarby Allé 47, Stockholm Website: Leverantörskvalitet 2013 Radar Ecosystem Specialists 2012

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

MARKNAD OCH TRENDER I KORTHET

MARKNAD OCH TRENDER I KORTHET MARKNAD OCH TRENDER I KORTHET PEDAB [P0433] Senast ändrad 15-06-10 Sida 2 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I KORTHET: ANALYTICS... 3 2. I KORTHET: CLOUD... 4 3. I KORTHET: MOBILITY... 5 4. I KORTHET: SECURITY...

Läs mer

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 1 TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 2 DEN DIGITALA REVOLUTIONEN ÄR STARKT PÅDRIVEN AV ETT ANTAL TEKNOLOGIER SOM KOMMER HA EN STOR PÅVERKAN PÅ FÖRETAG OCH SAMHÄLLET I STORT DIGITALA INTÄKTER MOBILITET Idag

Läs mer

EXCANTO LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0

EXCANTO LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0 EXCANTO LEVERANTÖRSPROFIL R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Radars syn Excanto är ett bolag som erbjuder driftstjänster och outsourcing till bolag med ca 50 1 000 användare. Excantos tjänsteportfölj täcker in de

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Smartare affärer med det bästa från molnet

Smartare affärer med det bästa från molnet Smartare affärer med det bästa från molnet Hur kan du uppnå bättre affärsresultat genom att kombinera de senaste publika och privata molntjänsterna på ett enkelt och smidigt sätt. Det här är Tieto 3000

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama Automation - nu och framåt Thomas Lezama Agenda Globala trender och Industrie 4.0 och dess betydelse för Volvo Utmaningar och möjligheter 2 2015-12-03 Globala trender som påverkar automationen hos Source:

Läs mer

CUSTOMER EXPERIENCE INTELLIGENT SALES & MARKETING DATA & ANALYTICS & DEVELOPMENT

CUSTOMER EXPERIENCE INTELLIGENT SALES & MARKETING DATA & ANALYTICS & DEVELOPMENT CDO BAROMETERN 2018 CUSTOMER EXPERIENCE INTELLIGENT SALES & MARKETING DATA & ANALYTICS & DEVELOPMENT CDO BAROMETERN VARFÖR? Chief Digital Officer är en ny synlig position företagsvärlden. Vad ingår i rollen

Läs mer

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility EG Utility Användarträff 2018 Stefan Fleron, Senior VP EG Utility Hur förändras energibranschen? Viktiga förändringsområden Ökning av förnybar energi Distribuerad energiproduktion Elektrifiering av transport

Läs mer

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 Agenda Nyckeltal Varför är IT viktigt? Trender Förändring Att ta med sig hem Nyckeltal Snitt 16% 18% 37% 29% Hårdvara Mjukvara Tjänster Offentlig sektor 13%

Läs mer

CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE. Radar Ecosystem Specialists

CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE. Radar Ecosystem Specialists CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE IT & DIGITALISERING SVERIGE 2016-2017 Viktigaste IT-trender 2016-2020 Intelligenta system Integration Informationssäkerhet Digitalisering Automatisering

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Microsoft erbjudande idag. Helena Fuchs, Microsoft Per Bay, COSMO CONSULT

Microsoft erbjudande idag. Helena Fuchs, Microsoft Per Bay, COSMO CONSULT Microsoft erbjudande idag Helena Fuchs, Microsoft Per Bay, COSMO CONSULT "Vi står på randen av en teknisk revolution som fundamentalt förändrar hur vi lever, hur vi arbetar och relaterar till varandra.

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

CGI-dagen. 11 juni 2015 Göteborg. Nästa sida

CGI-dagen. 11 juni 2015 Göteborg. Nästa sida CGI-dagen 11 juni 2015 Göteborg Nästa sida DIGITAL TRANSFORMATION. DIGITAL TRANSFORMATION. DÄRFÖR SKA DU BRY DIG. En Google-sökning på digital transformation ger mer än 28 miljoner träffar. Digitalisering

Läs mer

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Cloud Computing Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Dagens Investeringar Total IT spend 2009: 155 + 30=185BSEK 160,0 140,0 46,5 120,0 100,0 80,0 53,4 60,0 40,0 20,0 0,0 31,0

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet

Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet White Paper Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet Mindre administration, effektivare försäljning

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

e-kommunikation i byggbranschen

e-kommunikation i byggbranschen Nuläge: e kom inom bygg e-kommunikation i byggbranschen Sammanställning av enkätsvar Rapport från BEAst Bilaga till förstudien PEPPOL för effektivare e- kommunikation April BEAst AB, april www.beast.se

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Intelligent Business Integration. icore Kund- och Partnerdagar 2018

Intelligent Business Integration. icore Kund- och Partnerdagar 2018 icore Kund- och Partnerdagar 2018 Digitalisering kräver integration! Noterat Sveriges Regering har tagit ett större grepp kring vår IT-utveckling och digitalisering. Vi har i ett antal rapporter på senare

Läs mer

Förändring & Kultur med Ett Digitalt Affärssinne!

Förändring & Kultur med Ett Digitalt Affärssinne! http://sysfinity.se/bl ogg/downloads/ Swe and Eng Medvetenhet Del 2 av 3 Post created by Mikael Petersén 2017-10-31 mikael.petersen@sysfinity.se +46 70 660 84 58 Förändring & Kultur med Ett Digitalt Affärssinne!

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Integration är nyckeln till digitalisering.

Integration är nyckeln till digitalisering. Integration är nyckeln till digitalisering. Integration är nyckeln till digitalisering. För att möta en allt snabbare och föränderlig marknad behöver din verksamhet vara flexibel och snabbrörlig. Nya krav

Läs mer

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT?

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Mikael Stenqvist & Patrik Forsström Stadsnätsföreningen 2017-10-03 Uppdragets omfattning IoT Marknaden del 1 IoT Marknaden

Läs mer

Customer-Facing BI dela med dig av ditt data. 18 oktober Christer Arnqvist

Customer-Facing BI dela med dig av ditt data. 18 oktober Christer Arnqvist Customer-Facing BI dela med dig av ditt data 18 oktober 2011 Christer Arnqvist Agenda - Kort om Know IT och vår satsning på Information Management (IM) - Vad är Customer-Facing BI? - En historisk tillbakablick

Läs mer

Ekonomifunktioner i förändring hänger du med?

Ekonomifunktioner i förändring hänger du med? Ekonomifunktioner i förändring hänger du med? Hfr höstkonferens 2018-11-15 The better the question. The better the answer. The better the world works. Välkomna! 01 Vilka är vi? 02 EY och offentlig sektor

Läs mer

MULTIPLATTFORMAR STÄLLER KRAV PÅ DIN STRATEGI OCH LEDNING

MULTIPLATTFORMAR STÄLLER KRAV PÅ DIN STRATEGI OCH LEDNING BiTA Service Management Gamla Brogatan 11 111 20 Stockholm MULTIPLATTFORMAR STÄLLER KRAV PÅ DIN STRATEGI OCH LEDNING Mats Voxlin, managementkonsult 8 november 2017 mats.voxlin@bita.eu +46 70-910 05 48

Läs mer

VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS Talare: EMINA DERVISEVIC

VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS Talare: EMINA DERVISEVIC VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS 2016-05-23 Talare: EMINA DERVISEVIC TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO AGENDA MOGNADSSTUDIE Acando Digital Maturity Assessment (DMA) DIGITALA UTMANINGAR 3 digitala

Läs mer

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet.

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. 2 Teknik och samverkan i en gemensam infrastruktur skapar nya möjligheter för effektivare datalagring Datalagring är en central

Läs mer

Kanalvalet2019. Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal.

Kanalvalet2019. Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal. Kanalvalet2019 Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal. Det ständiga valet Som avsändare av kommunikation är det många olika val att ta ställning till fysiskt eller digitalt? PostNord, Citymail eller Morgonpost?

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Utan frågor & svar stannar världen OM BISNODE Det finns små och stora frågor inom alla företag, organisationer och verksamheter. Frågor som kräver uppmärksamhet

Läs mer

AI Guide: Så här blir du en modern redovisningskonsult med hjälp av artificiell intelligens

AI Guide: Så här blir du en modern redovisningskonsult med hjälp av artificiell intelligens AI Guide: Så här blir du en modern redovisningskonsult med hjälp av artificiell intelligens Vad är artificiell intelligens (AI)? AI är metoder och tekniker som gör det möjligt för datorsystem att utföra

Läs mer

Framtiden är grön! Den digitala transformationen av lantbruket. Filip Lundin Konsult, Macklean

Framtiden är grön! Den digitala transformationen av lantbruket. Filip Lundin Konsult, Macklean Framtiden är grön! Den digitala transformationen av lantbruket Filip Lundin Konsult, Macklean 2018-11-23 1 KORT OM MACKLEAN 2 Våra medarbetare har en bra mix av akademiska meriter, branschkompetens och

Läs mer

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it.

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för 400 IT-CHEFER Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. Innehåll Sid 5 #1: Incidenter slår hårt mot produktiviteten Sid 6 #2: Hälften av it-cheferna hinner inte tänka

Läs mer

Geografins roll i DIGITALISERINGEN

Geografins roll i DIGITALISERINGEN E k o n o m i s k h å l l b a r h e t E k o l o g i s k h å l l b a r h e t G e o g r a f i s k a f f ä r s a n a l y s S o c i a l h å l l b a r h e t D e m o k r a t i s k h å l l b a r h e t 24h m y

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Bästa resultat med rätt organisation och rätt kompetens!

Bästa resultat med rätt organisation och rätt kompetens! Bästa resultat med rätt organisation och rätt kompetens! RELEX SCM-seminarium 2014 Michael Falck E-post: michael.falck@relexsolutions.com Telefon: +358 44 5520 860 Adress: Gjuterivägen 27, Helsingfors

Läs mer

Innovation tillsammans med outsourcingleverantör

Innovation tillsammans med outsourcingleverantör Innovation tillsammans med outsourcingleverantör Peter Kock-Larsen IT-chef Arbetslivsresurs ? Arbetslivsresurs är Ett företag som arbetar med individer och grupper i Rehabilitering till arbete Omställningsuppdrag

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna?

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? WHITE PAPER OM DIGITALISERING Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? Hur driver man framgångsrika Digitala Transformationsprojekt och hur undviker man fallgropar och felsteg? B3

Läs mer

IoT för lönsamma affärer

IoT för lönsamma affärer IoT för lönsamma affärer Vården IoT i vården Social- och omsorgskontoret Hur hantera egen och privata utförare inom vårdoch omsorg när vi digitaliserar verksamheten? Lagen (2008:962) om valfrihetssystem

Läs mer

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Steg för steg så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Agenda Digitaliseringens möjligheter Nuläget: digital mognadsanalys av svenska företag (2018) Konkreta råd för hur ditt företag får ut det

Läs mer

DIGITAL MOGNAD FRÅGOR

DIGITAL MOGNAD FRÅGOR DIGITAL MOGNAD FRÅGOR BOLAGETS DIGITALA MOGNAD Följande frågor kan användas för att identifiera verksamhetens digitala mognad. Ange svar utifrån skalan 0-10. Där frågan gäller andel avser värdet (0) noll

Läs mer

Microsoft Dynamics 365 Business Application vs. ERP. Företagen måsta sätta sig själva i förarsätet

Microsoft Dynamics 365 Business Application vs. ERP. Företagen måsta sätta sig själva i förarsätet Microsoft Dynamics 365 Business Application vs. ERP Slutsats från mina 5 artiklar om ämnet: Tema Dynamics 365 Business Application 2017-05-10 Created by: Mikael Petersén: Vi är inne i ett stort teknikskifte

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Datadriven digitalisering ur marknadschefens perspektiv. Stockholm,

Datadriven digitalisering ur marknadschefens perspektiv. Stockholm, Datadriven digitalisering ur marknadschefens perspektiv Stockholm, 2017-06-20 Forefront consulting och SAS Institute vill rikta ett stort tack till medverkande bolag och dess marknadschefer Forefront har

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Sist, men långt ifrån minst, den webbaserade fakturan gör stor skillnad för er viktigaste tillgång - kunden.

Sist, men långt ifrån minst, den webbaserade fakturan gör stor skillnad för er viktigaste tillgång - kunden. FÖR EKONOMI I denna guide kommer du få svar på hur er ekonomiavdelning med en webbaserad faktureringslösning markant kan minska churn, förbättra kassaflödet och samtidigt göra stora kost nads besparingar.

Läs mer

Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018

Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018 UNDERSÖKNING SVENSKA BOLAG MED OMSÄTTNING >300 MKR Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018 Utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Curamando, November 2018 Introduktion till undersökningen

Läs mer

Byråkonferens Hur blir en byrå lönsam? srfkonsulterna.se

Byråkonferens Hur blir en byrå lönsam? srfkonsulterna.se Byråkonferens 2016 Hur blir en byrå lönsam? 2016-11-23 srfkonsulterna.se Framtidens marknad och tjänster Mikael Carlson ..vad händer i framtiden?..vilka tjänster kommer att överleva?..hur blir byrån lönsam?

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

Statusrapport. Digital Mognad i Offentlig Sektor

Statusrapport. Digital Mognad i Offentlig Sektor Statusrapport Digital Mognad i Offentlig Sektor 2019 02 Statusrapport 2019 Om Digital Förvaltning Digital Förvaltning är ett forskningskonsortium inom ramen för Swedish Center for Digital Innovation. Målsättningen

Läs mer

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentliga upphandlingar i Sverige uppgår till hisnande 500 miljarder SEK per år innebärande 20 % av Sveriges BNP och ca 55 000 SEK per svensk invånare. Antalet

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 Introduktion 5 Bakgrund 6 Vision 7 Förflyttning 8 Löften 9 Positionering 10 Målgrupper 11 Känsla 12 Kärnvärden 14 INNEHÅLL INTRODUKTION Göteborgs hamn grundades år 1620 och är

Läs mer

Fem fördelar med att automatisera redovisningen

Fem fördelar med att automatisera redovisningen Fem fördelar med att automatisera redovisningen Redovisning och fakturering är ansträngande och tidskrävande processer. Säg farväl till tidstjuvarna så att du kan frigöra tid till kärnverksamheten och

Läs mer

Månadens fråga april 2014. Standardrapport

Månadens fråga april 2014. Standardrapport Månadens fråga april 2014 Standardrapport Procent Antal Arbetslösheten ökar totalt sett 15,1 117 Arbetslösheten minskar totalt sett 54,5 422 Arbetslösheten varken ökar eller minskar totalt sett 30,4 235

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Urstarka finanser hos svenska exportföretag

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Urstarka finanser hos svenska exportföretag AB Svensk Exportkredit Urstarka finanser hos svenska exportföretag 1 SEK:s Exportkreditbarometer juni 2018 SEK:s elfte Exportkreditbarometer med resultat från 200 exportföretag visar att: Exportföretagens

Läs mer

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Cornerstone HCM Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Ett av de viktigaste målen för Human Resources är att se till verksamheten hela

Läs mer

Internet of Things. Inom industriellt underhåll. Kontaktperson:

Internet of Things. Inom industriellt underhåll. Kontaktperson: Internet of Things Inom industriellt underhåll Kontaktperson: Hans Hellström Försäljningsansvarig, Underhållssystem Tel: 070-105 32 25 E-post: hans.hellstrom@sigma.se Ref: Sigma MS/EAM 2015-05-19 Sida

Läs mer

62:a vinstgivande kvartalet i rad Omsättningen ökade med 18 procent till 216,8 MSEK Rörelseresultatet blev 15,3 MSEK med en EBIT-marginal om 7,1

62:a vinstgivande kvartalet i rad Omsättningen ökade med 18 procent till 216,8 MSEK Rörelseresultatet blev 15,3 MSEK med en EBIT-marginal om 7,1 2 Agenda 9 maj 2019 Highlights första kvartalet 2019 Finansiell utveckling B3 och marknaden Förvärv och framåt Frågor klicka på kuvertikonen intill audiocasten alternativ maila ir@b3.se Sven Uthorn VD

Läs mer

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar 2 Sven Uthorn VD och koncernchef Harriet Piscator CFO Highlights, första kvartalet 2017 Tillväxtsatsningar Marknaden och B3IT Finansiell utveckling, jan-mars

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Digitala trender i mediabranschen NYA DIGITALA TEKNOLOGIER SÄTTER FART PÅ FÖRETAGEN I MEDIABRANSCHEN

Digitala trender i mediabranschen NYA DIGITALA TEKNOLOGIER SÄTTER FART PÅ FÖRETAGEN I MEDIABRANSCHEN Digitala trender i mediabranschen NYA DIGITALA TEKNOLOGIER SÄTTER FART PÅ FÖRETAGEN I MEDIABRANSCHEN Artificiell intelligens tar klivet in i mediavärlden Idag finns de sida vid sida. Traditionella TV-sändningar

Läs mer

Framtiden inom geografisk IT, trender och vad som kommer påverka alla som arbetar med GIS. Lars Backhans, ESRI

Framtiden inom geografisk IT, trender och vad som kommer påverka alla som arbetar med GIS. Lars Backhans, ESRI Framtiden inom geografisk IT, trender och vad som kommer påverka alla som arbetar med GIS. Lars Backhans, ESRI Digitalisera allt Inledningsvis prioriterar regeringen digitalt först inom följande områden:

Läs mer

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog Strategisk inriktning digitalisering 2015-04-22 Christer Hårrskog Från infrastrukturhållare till samhällsutvecklare 2 15-04-23 Det går aldrig så långsamt som det gör i dag Tid för aj nå 100 miljoner användare

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Innovationen inom IT spiller över på testområdet

Innovationen inom IT spiller över på testområdet Innovationen inom IT spiller över på testområdet TANKESTÄLLARE Facebook, Twitter, Skype, Sina Weibo och Foursquare har redan idag revolutionerat vårt sätt att kommunicera med familj, vänner, kollegor och

Läs mer

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Dataföreningen Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Stockholm 2009-03-12 Denna rapport är konfidentiell och avsedd enbart för den klient till vilken den är adresserad Agenda Molnet förutspås skapa

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Vem betalar inte i tid?

Vem betalar inte i tid? RAPPORT Vem betalar inte i tid? EN UNDERSÖKNING OM BETALNINGSTIDERNAS UTVECKLING BETALNINGSTIDER Innehåll Inledning... 1 Bakgrund... 2 Svenska Teknik&Designföretagen tycker... 3 Resultatredovisning och

Läs mer

PULSEN WHITEPAPER #IRCE15 Chicago - trendspaning. Signerad David Landerborn Affärsområdeschef Pulsen Production

PULSEN WHITEPAPER #IRCE15 Chicago - trendspaning. Signerad David Landerborn Affärsområdeschef Pulsen Production PULSEN WHITEPAPER #IRCE15 Chicago - trendspaning Signerad David Landerborn Affärsområdeschef Pulsen Production #IRCE15 Chicago - trendspaning På plats på IRCE i Chicago var jag till en början rätt fundersam.

Läs mer

Internet of Things Resultaten baseras på en oberoende studie där IT-influencers från både stora och små företag över hela Europa har deltagit.

Internet of Things Resultaten baseras på en oberoende studie där IT-influencers från både stora och små företag över hela Europa har deltagit. DATA DEEP DIVE Internet of Things Resultaten baseras på en oberoende studie där 1 IT-influencers från både stora och små företag över hela Europa har deltagit. Vad är IoT och hur används denna teknik just

Läs mer

Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic

Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic Den it-strategiska beslutsförmågan Nationell studie baserad på 500 intervjuer med personer i ledande befattning

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Highlights, första kvartalet 2018 B3IT och marknaden Finansiell utveckling, jan-mars 2018 Händelser 2018 och utsikter Frågor

Highlights, första kvartalet 2018 B3IT och marknaden Finansiell utveckling, jan-mars 2018 Händelser 2018 och utsikter Frågor Sven Uthorn VD och koncernchef Harriet Piscator CFO Highlights, första kvartalet 2018 B3IT och marknaden Finansiell utveckling, jan-mars 2018 Händelser 2018 och utsikter Frågor Bästa Q1 någonsin Omsättning

Läs mer

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, 2017-09-13 Stefan Ingelgård Utveckling och användning av nya tjänster går snabbare idag än någonsin Storleksordningen 750 gånger snabbare idag.

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Börsen och räntan påverkar nöjdheten hos lån- och sparkunder

Börsen och räntan påverkar nöjdheten hos lån- och sparkunder Svenskt Kvalitetsindex SKI Lån och Sparande Datum: -12-05 För ytterligare information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta Henrik Nyman, områdesansvarig Telefon: 0731-51 41 51 E-post:

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Handel på nätet. & Konvertering. Prestationsbaserad Marknadsföring från första annonsvisningen till sista klicket. tradedoubler.

Handel på nätet. & Konvertering. Prestationsbaserad Marknadsföring från första annonsvisningen till sista klicket. tradedoubler. Handel på nätet & Konvertering Prestationsbaserad Marknadsföring från första annonsvisningen till sista klicket Europas shoppare vänder sig först till prestationsbaserade marknadsföringskanaler när de

Läs mer

Digitaliseringen av de gröna näringarna Jönköpings Energi fibermässa. Filip Lundin Konsult, Macklean

Digitaliseringen av de gröna näringarna Jönköpings Energi fibermässa. Filip Lundin Konsult, Macklean Digitaliseringen av de gröna näringarna Jönköpings Energi fibermässa Filip Lundin Konsult, Macklean 2019-02-20 1 Rapportserien Insikter en del av vår omvärldsanalys 2 Den digitala transformationen av de

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

COUNTRY PAYMENT REPORT. Sverige

COUNTRY PAYMENT REPORT. Sverige COUNTRY PAYMENT REPORT 16 Sverige Country Payment Report 16: SVERIGE Intrum Justitia har samlat in uppgifter från tusentals i Europa för att få insikt i ens betalningsbeteenden och ekonomiska tillstånd.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Förutsättningarna för en lyckad transformation. CIO Governance 13 september 2017

Förutsättningarna för en lyckad transformation. CIO Governance 13 september 2017 Förutsättningarna för en lyckad transformation. CIO Governance 13 september 2017 Alla anpassningar en verksamhet gör för att vara konkurrenskraftig i en digitaliserad värld. FÅ KONTROLL GENERELLT KUNSKAPSLYFT

Läs mer

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar.

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningen bygger på fem framgångsfaktorer för att lyckas med

Läs mer

LOW CODE ETT ENKLARE SÄTT ATT ACCELERERA DIGITALISERING!

LOW CODE ETT ENKLARE SÄTT ATT ACCELERERA DIGITALISERING! LOW CODE ETT ENKLARE SÄTT ATT ACCELERERA DIGITALISERING! MIKA JOLANKI CTO BARIUM AB TOBIAS ANDERSSON COO BARIUM AB Digital transformation är topprioriterat av ledningspersoner i Norden Nordiska företag

Läs mer

Spetskompetens inom systemintegration, SOA och systemutveckling

Spetskompetens inom systemintegration, SOA och systemutveckling Spetskompetens inom systemintegration, SOA och systemutveckling Mjukvarukraft är ett företag som inriktar sig på konsultation och systemutveckling baserad på och omkring Microsofts plattformar och produkter.

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer