Nanyang Technological University HT2014 i Singapore

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nanyang Technological University HT2014 i Singapore"

Transkript

1 Nanyang Technological University HT2014 i Singapore Inledande tankar om utbytesstudier Jag har sedan jag var tonåring velat åka på utbyte. Möjligheten att sticka iväg och plugga och bo på ett helt annat ställe kanske man aldrig får igen i livet, så för mig var det en självklarhet att ansöka om att få ge mig iväg. Jag har alltid velat åka så långt bort som möjligt, och hade sneglat lite åt USA. När jag började läsa reseberättelser insåg jag dock att Singapore också verkade väldigt bra, med närhet till andra asiatiska länder, bra skolor och undervisning på engelska. Ansökan och antagning Ansökan Jag valde NTU och NUS i Singapore som nummer ett och nummer två i min ansökan och skickade in den till KTH någon gång i november/december, sedan var det bara en nervös väntan som låg framför. Om jag minns rätt var det en hel del pappersarbete redan här, men KTH har rutiner för detta så det gick ändå relativt smidigt att sköta det. Antagning När mailet sedan kom där det stod att jag blivit nominerad av KTH att få åka till Singapore och NTU var det en sjuk glädje som spred sig i kroppen. Tanken att få spendera en höst i ett 30 gradigt Singapore skulle nu bli verklighet, sjukt! Sedan var det återigen en väntan innan slutgiltigt besked från NTU kom. Efter den officiella antagningen fick man då tillgång till NTU:s interna webb där resten av ansökan skulle fyllas i, bl.a. söka kurser och om man ville söka boende på campus. Här fortsatte det fantastiskt roliga pappersarbetet som såna här äventyr innebär. Dock var det mesta digitalt, vilket underlättade väldigt mycket. Söka kurser På skolans interna webb var det då dags att söka kurser. Vi var totalt 5 st från Byggteknik & design som blivit nominerade, och av de 5 st från min utbildning var det jag och två till som tänkt läsa inriktningen Produktion, ekonomi och organisation. Vi tre snackade därför ihop oss och kom tillsammans fram till lämpliga kurser att läsa. Kurserna var tvungna att godkännas av Per Roald så det var mycket bollande fram och tillbaka där för att få ihop 6 st kurser som skulle ersätta det vi skulle ha läst under hösten i Sverige. Stort tack till Nina Holmsten för hjälpen med detta, hon var till stor hjälp.

2 Som sagt ska 6 st kurser väljas och godkännas av KTH. NTU kunde dock inte ge någon garanti på att man kom in på de kurser som man valt i ansökan. Mitt tips här är att tjata, tjata, tjata och tjata. Till slut släpper de in er på de flesta kurser. Tjatet sköttes främst på plats i Singapore de första skolveckorna under den s.k. Add/Drop-perioden, då alla studenter flyttar runt i schemat och lägger till/släpper kurser. Vi fick till slut ihop till 6 st kurser. En av de kurserna som gick på Nanyang Business School kändes dock som att förkunskapskraven var lite för mycket ekonomi för att vi skulle få en någorlunda bekväm resa, så vi valde att droppa den. Min lösning på detta fick bli att skriva tenta och göra inlämningsuppgifter i kursen Byggstyrning när jag kom hem i januari. Förutom det lilla missödet med en droppad kurs blev kurserna väldigt bra! Kanske inte det upplägget som vi hade tänkt från början, men helt ok under omständigheterna. Förberedelse inför avresa Dokument Det är en hel del papper som du kommer få under processen med ansökan och antagning. En del av dessa behöver du ha med dig till Singapore och visa upp på skolan. Mitt tips är att du har bra koll på alla dokument och skriver ut och sparar dem i någon mapp, eller på något annat lämpligt sätt, för att underlätta förvirringen som uppstår. Övrigt att tänka på Med detta tänker jag vanliga förberedelser inför att man ska resa iväg, med den stora skillnaden att nu ska man vara borta en hel termin. Pass, kort, kläder och sånt. En väldigt bra vän i utlandet är ICA banken. Med ett silverkort därifrån har du all världens makt i form av gratis uttag överallt. Så om du inte redan nyttjar ICA:s fantastiska erbjudanden med detta ljuvliga kort råder jag dig att göra så! Vad gäller kläder så är det väldigt varmt och fuktigt. Mestadels rekommenderas shorts och t-shirt. Det är mycket snack om dresscode på skolan men jag kände inte att någon sådan fanns. Möjligtvis var Businesseleverna lite mer uppklädda än övriga, men jag tror att detta berodde på att de hade fler presentationer än övriga elever. Skolan NTU är ett av universiteten i Singapore och är högt placerad på de olika världsrankingar som finns, därav föll mitt val på just NTU. Den första veckan är en sorts startvecka där ingen undervisning sker. Det var dock en del information för oss utbytesstudenter och besök på skolan. Jag missade denna vecka då jag hade jobb i Sverige, men jag känner inte att jag missade någonting då de som jag bodde med informerade mig om det viktiga som jag missat.

3 Kurser CV4101 Structural Analysis III Den här kursen är som en fortsättning på Byggmekanik 2 som vi läste på KTH under T2. Kursen består i stort sett av matrisberäkning som till en början var en djungel men när man är inne i det efter några veckor var denna kurs en av de mest sköna. Det man beräknar med hjälp av matriser är olika sorters rörelser som sker i strukturer. Quiz i mitten av kursen och tenta på slutet som båda var closed book. CV3011 Reinforced Concrete Design En kurs som var ganska lik Konstruktion och design som vi läste på KTH under T4. Vi räknade på armering i bjälklag, balkar, pelare och grunder. Beräkningarna skiljde sig dock från hur vi räknade på KTH. Quiz i mitten av kursen och tenta på slutet som båda var open book. Det var väldigt skönt att ha open book, speciellt på sluttentan där vi endast hade 2,5 h till ca uppgifter. CV3014 Transportation Engineering Denna kurs var indelad I två delar. Den första delen var helt ny för mig och behandlade modeller för beräkning för t.ex. trafikflöden, val av transport. Låter kanske stelt men var rätt så intressant. Quiz i mitten och tenta på slutet där båda var closed book. CV4107 Engineering Economy and Finance Denna kurs var en av mina favoritkurser. Eftersom jag valt inriktningen produktion var det bra att få in ekonomi under utbytet. Kursen behandlade många olika ämnen inom företagsekonomi som t.ex. ekonomisk utvärdering av alternativ, ränta och skattepåverkan. Två quiz och en tenta på slutet, samtliga closed book. BE2601 Principles of Management Även den här kursen var en av mina favoriter. Undervisningen bestod av ett seminarium i veckan på 4 timmar. Seminarierna leddes av en väldigt bra lärare och innehållet var mycket bra. Kursen handlade om företagsledning och behandlade ämnen som ledarskap, beslutsfattande, organisation och planering. Ett enskilt arbete med inlämning, ett grupparbete med inlämning och redovisning samt en tenta på slutet. Övriga aktiviteter på skolan Om du vill finns det hur mycket som helst att engagera sig i, frågan är bara hur mycket tid du vill lägga på det. Det finns väldigt många olika föreningar som har verksamhet inom t.ex. idrott och äventyr. För att nämna några finns det handboll, fotboll, klättring, kampsport, wakeboard, surfing. Alltså en väldigt stor spridning på vad man kan göra. Jag själv har spelat basket i hela mitt liv hemma Sverige, så jag ville testa på att göra det i Singapore också. Jag tog mig ner till lagets träning på campus och där var det uttagningar under två träningar. Jag lyckades komma med i laget och var med och tränade och spelade turneringar under hösten. Basketlaget var ganska seriöst så där var det krav på att man kunde spela, därav uttagningarna. Detta gällde dock inte alla aktiviteter som fanns att välja på. I början av terminen har alla föreningar en typ av utställning på campus, dit man kan gå och fråga vad som gäller och om man kan gå med.

4 Jag rekommenderar varmt att vara med i något lag/aktivitet. Man får lära känna mycket folk från Asien som läser hela sin utbildning på skolan vilket jag uppskattade väldigt mycket. De tycker dessutom att det är kul att det kommer något så exotiskt som en svensk som vill vara med och spela. Leva i Singapore Livet som utbytesstudent är fantastiskt! Att få uppleva Singapore och bo där en längre period var riktigt kul och något som jag tycker att alla som har möjlighet ska testa på. Boende De studenter på vår utbildning som var i Singapore året innan gav oss kontaktuppgifter till en sorts bostadsförmedlare som vi tog kontakt med. Hon såg till att ha ett antal lägenheter att titta på när mina rumskamrater kom till Singapore. De besökte tillsammans ett antal lägenheter och beslutade sig till slut för området Parc Oasis. Vi bodde i ett s.k. condominium, med hög standard, inhägnad och inpassering som vaktades av personal. Inom området fanns gym, pool, squashhall, tennisplaner, driving range och studierum. En sjuk lyx att ha allt detta utanför dörren. Vi betalade tillsammans ca kr för lägenheten, alltså kr var då vi var sex personer från KTH som bodde i den. Vi bodde ca min från skolan med tunnelbana och buss, och ca 30 min från downtown Singapore med alla skyskrapor. Väldigt skönt att bo mellan downtown och skolan, något som jag rekommenderar! Mat Att köpa mat är sjukt billigt i Singapore. Du får en tillagad maträtt för ca 30kr, och det finns många olika kök att välja på i de olika food courts som finns på, både på skolan och på stan. Gillar du asiatiskt kommer du trivas, gillar du inte kommer du få äta deras tolkning av american food, vilket är köttbit med pommes, spagetti och sås. Yes, pommes OCH spagetti ihop, utsökt! Vi lagade inte mat en enda gång under terminen i Singapore, en sjukt skön befrielse jämfört med Sverige. Övrigt Passa på att se saker när du är i Singapore. Åk till downtown Singapore och besök den magiska byggnaden Marina Bay Sands där du kan ta en god drink samtidigt som du spanar ut över Singapores episka skyline. Gå på Formel 1. Även om du inte är ett fan av sporten är det ett coolt evenemang under en helg i september. Vi gick under själva racet på söndagen och det var mäktigt att vara på plats. Lär känna lokalt folk. Det är alltid kul att lära känna nytt folk. De kan dessutom ta med dig till sköna ställen där du t.ex. kan testa maträtter som du kanske inte testat annars. Detta är bara lite av det som finns att göra i Singapore. Allt beror på vad du är intresserad av att göra.

5 Avslut Som sagt, ta chansen om du har möjlighet att åka! Det är en upplevelse som jag kommer minnas för resten av mitt liv och som jag unnar alla att någon gång få uppleva. För mer information om hur det är att vara utbytestermin, rekommenderar jag att läsa Daniel Nilbrinks reseberättelse från 2013 på 27 sidor! Den var till stor hjälp innan vi skulle dra iväg. Det hade kanske varit lämpligt av mig att skriva det där längst upp i denna berättelse så du hade sluppit ta dig igenom denna text Jaja. Gustav Ingberg

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad Reseberä ttelse Singäpore HT 2014 Tomas Selvad Contents Innan resa... 3 Söka kurser... 3 Övriga förberedelser... 3 Boende... 3 Betalning av hyra och räkning... 4... 3 Skolan... 4 Terminen... 4 Kurserna...

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

Reseberättelse Singapore HT 2015

Reseberättelse Singapore HT 2015 Reseberättelse Singapore HT 2015 Tom Khelghati Nanyang Technological University (NTU) Byggteknik och Design inriktning HUPK Innehållsförteckning Se min hela min resa i en video på 3 minuter... 3 Förberedelser

Läs mer

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Sofia Bergström, E-10 20 februari 2014 Jag läser civilingenjörsutbildning i elektroteknik, och spenderade vårterminen mitt tredje

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling

Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling Fyra månader i Asien

Läs mer

Reseberättelse HKUST HT17

Reseberättelse HKUST HT17 Reseberättelse HKUST HT17 Namn: Helen Afeworki Termin: 5 Kontakt: helen-afe@hotmail.com Mottagande Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Singapore Linda Folkesson Byggteknik och Design

Singapore Linda Folkesson Byggteknik och Design Singapore Linda Folkesson Byggteknik och Design På svenskmark I april 2013 kom mitt besked angående utbytesstudier Singapore - stod det. Lyckan av det mailet var otrolig! För att sedan också blandas med

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecca Ahlstrand VT 2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore Business School Utbildningsprogram ilead Det finns inga ord som jag rättvist kan

Läs mer

Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014

Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014 Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014 Henrik Hansson KTH Högskoleingenjör Byggteknik och Design Under hösten 2014 studerade jag första terminen av mitt tredje på Purdue University

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY MELBOURNE, AUSTRALIEN RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY BYGGTEKNIK & DESIGN, KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Martin Gustafsson Magnusson HÖSTEN 2015 Egna tankar Att söka till utbytesstudier var det bästa beslutet

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

HKUST. att någon blir sur.

HKUST. att någon blir sur. UTBYTE Min utbytestermin har varit magisk. Jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Det är en fantastisk möjlighet att få pröva på något helt nytt i några månader, och en chans du ska ta. Det är

Läs mer

En termin på Australiens östkust

En termin på Australiens östkust RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet University of Wollongong Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Magnus Hård af Segerstad HT18 En termin på Australiens östkust

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) Elin Melin Hamber Industriell ekonomi inriktning Energisystem och hållbar utveckling HT 2016 Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) Innan avresa Jag kommer börja denna reseberättelse som

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Reseberättelse Nanyang Technological University of Singapore HT 2011

Reseberättelse Nanyang Technological University of Singapore HT 2011 Reseberättelse Nanyang Technological University of Singapore HT 2011 Förberedelser Innan resan är det en hel del saker man bör tänka på och ordna. En del nödvändiga, andra som underlättar när du väl kommit

Läs mer

Prag en fantastisk stad

Prag en fantastisk stad RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Dominika Pacut HT16 Utbytesuniversitet Czech Technical University in Prague Utbildningsprogram Högskoleingenjör Byggteknik och Design Prag en fantastisk stad

Läs mer

Hej du student som är intresserad av att åka på utlandsstudier!

Hej du student som är intresserad av att åka på utlandsstudier! Hej du student som är intresserad av att åka på utlandsstudier! Det är en fantastisk resa du står inför, ifall du väljer att genomföra den, både på ett fysiskt och mentalt plan. Själv har jag precis kommit

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

Ledarskap, matematik och skidåkning

Ledarskap, matematik och skidåkning RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich Utbildningsprogram Civilingenjör Industriell Ekonomi Johan HT2018 Ledarskap, matematik och skidåkning Innan avresa Jag sökte utbytesstudier

Läs mer

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Oliver Eliassen HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Maila mig gärna om du har några frågor på: oliver@eliassen.se Lite om skolan Jag pluggade på HKUST School of Business & Management

Läs mer

Reseberättelse, Hugo Bergström

Reseberättelse, Hugo Bergström Reseberättelse, Hugo Bergström Mitt namn är Hugo Bergström och jag studerade under HT17 på Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Jag läste under terminen 15hp FEK C med inriktning på Management and Control

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

Reseberättelse Singapore Management University

Reseberättelse Singapore Management University Reseberättelse Singapore Management University Om du redan valt att åka till SMU vill jag säga att du har gjort ett utmärkt val! För dig som inte bestämt dig än hoppas jag att du läser igenom reseberättelsen

Läs mer

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Madeleine, SSK-student, Linköpings Universitet, Norrköping Jag heter Madeleine och jag läser sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping.

Läs mer

Reseberättelse NTU, Singapore hösten 2012 Av Elias Josefsson, KTH

Reseberättelse NTU, Singapore hösten 2012 Av Elias Josefsson, KTH Reseberättelse NTU, Singapore hösten 2012 Av Elias Josefsson, KTH Precis hemkomna från en spännande termin i Singapore tänkte jag sammanfatta vår resa för att inspirera dig som funderar på att göra en

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP)

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att jag tycker om att resa och träffa

Läs mer

SINGAPORE. RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte

SINGAPORE. RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Karin Wu VT2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore (NUS) Utbildningsprogram Civilingenjör i Samhällsbyggnad, Master Real Estate and Construction

Läs mer

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015 Reserapport - Shanghai, Jan-April 2015 1. Jag läser Sjuksköterskeprogrammet på Linköping Hälsouniversitet och via Jiao Tong University s och Linköpings Hälsouniversitet relation med varandra så fick jag

Läs mer

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier Studier Kurserna jag läste i Exeter var alla väldigt intressanta och jag var mycket nöjd med mina val. Kursvalsprocessen kan vara rätt krånglig eftersom man måste se till att kurserna inte krockar på schemat,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Utbildningsprogram Min tid i Delft Innan avresa Ankomst

RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Utbildningsprogram Min tid i Delft Innan avresa Ankomst RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Erika Laurén Utbytesuniversitet Delft University of Technology Utbildningsprogram Architecture, Urbanism and Building Science HT-16 Min tid i Delft Innan avresa

Läs mer

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

Erasmus+ utbytestermin i Prag

Erasmus+ utbytestermin i Prag RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Elias Kazi-tani Utbytesuniversitet CTU - Czech Technical University in Prague Utbildningsprogram Civil Engineering HT17/18 Erasmus+ utbytestermin i Prag Innan

Läs mer

Bästa tänkbara utbytet

Bästa tänkbara utbytet RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Lovisa Sörensson VT18 Utbytesuniversitet Universitat Politècnica de València Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad, Fastigheter och Byggande inriktning

Läs mer

Reseberättelse - Singapore, HT VT2016, Jim Lundgren

Reseberättelse - Singapore, HT VT2016, Jim Lundgren Reseberättelse - Singapore, HT2015 - VT2016, Jim Lundgren Grundläggande information Universitet jag studerade på hette Nanyang Technological University (NTU) i Singapore, och jag va där i två terminer,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: LUISS Guido Carli År/termin som du var på utbyte: HT-17 Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva en annan kultur

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

UNITECH. Reserapport. RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015. Simon Johansson

UNITECH. Reserapport. RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015. Simon Johansson UNITECH Reserapport RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015 Simon Johansson Sammanfattning Jag var på utbyte i Aachen under höst- och vinterterminen 2014-2015. Under min tid i staden hann man träffa väldigt

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Reseberättelse Singapore

Reseberättelse Singapore Reseberättelse Singapore Utbytestermin vid National University of Singapore höstterminen 2009 Av Johanna Lundin I-07 Detta är en sammanfattning min utbytestermin i Singapore och jag ska här försöka dela

Läs mer

Utbyte till ETH Zürich

Utbyte till ETH Zürich RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich, Swiss Federal Institute of Technology Utbildningsprogram Industriell Ekonomi HT2017 Utbyte till ETH Zürich Innan avresa Jag sökte

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Fredrik Kihlström KANDIDATPROGRAMMET I FASTIGHET OCH FINANS Om mig Jag heter Fredrik Kihlström och läser kandidatprogrammet i Fastighet

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Texas Christian University

Texas Christian University Texas Christian University Snabba TCU-fakta: Grundat år 1873 Privat universitet i staden Fort Worth (45 min från Dallas) ca 10400 studenter Maskot: Horned Frog (Därav kallas studenterna för Frogs ) A

Läs mer

En utbytestermin i Singapore på Nanyang Technological University

En utbytestermin i Singapore på Nanyang Technological University En utbytestermin i Singapore på Nanyang Technological University Jag heter Linn Forsman och har spenderat vårterminen 2015 i Singapore på universitetet Nanyang Technological University (NTU). På KTH går

Läs mer

En väl investerad tid i Delft

En väl investerad tid i Delft RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Ofelia Isberg Utbytesuniversitet Delft University of Technology (TU Delft) Utbildningsprogram Architecture, Urbanism and Building Science 2016 - HT En väl investerad

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Nanyang Technological University HT 06

Nanyang Technological University HT 06 Nanyang Technological University HT 06 Introduktion Att tacka ja till erbjudandet om att få åka till Singapore och plugga en termin vid Nanyang Technological University (NTU) visade sig vara ett av mitt

Läs mer

Padova, Italien HT -16

Padova, Italien HT -16 RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Unversita degli studi di Padova Utbildningsprogram CMEDT Victoria Kim Termin 7, 2016 Padova, Italien HT -16 Innan avresa Jag sökte mig till

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law

Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid velat plugga utomlands och tyckte att en

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Liverpol År/termin som du var på utbyte: Ht 2018 (termin 8) Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva andra kulturer, träffa

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Amanda Axman. RWTH Aachen Höstterminen 2016/17

Amanda Axman. RWTH Aachen Höstterminen 2016/17 Amanda Axman RWTH Aachen Höstterminen 2016/17 Förberedelser Efter att ha blivit antagen till UNITECH är det en del blanketter som behöver fyllas i innan man åker. För att få ERASMUS stipendiet fyller man

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Canberra, UC År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Redan vid sju års ålder, i samband med skolstart och de första engelska lektionerna, började jag fantisera om hur det skulle kännas

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitet i Linköping. Vilket universitet, land och stad åkte du

Läs mer

Reseberättelse Berlin VT-2015. Administration och logistik

Reseberättelse Berlin VT-2015. Administration och logistik Reseberättelse Berlin VT-2015 Mitt namn är Leonard Berg och jag var under vårterminen 2015 på utbyte vid Humboldt Universitet i Berlin. Berlin är en stad som jag verkligen kan rekommendera er att spendera

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Sebastian Olsson, seo@kth.se, Datateknik Höstterminen 2014 Sammanfattning Höstterminen i femman tillbringade jag på det koreanska universitetet KAIST som utbytesstudent.

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Varför valde du att studera utomlands? Framförallt för att utmana mig själv flytta till en helt ny stad helt ensam och skaffa

Läs mer

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Sjuksköterskeprogrammet Old Quarter, Hanoi Emmy Lundbäck Sanna Henricsson Sjuksköterskeprogrammet Kurs 2/11 Vi har alltid velat göra någon typ av utbyte under vår

Läs mer

Reseberättelse Singapore

Reseberättelse Singapore Reseberättelse Singapore Benny Tieu 2016 06 29 Merlion vid Marina Bay Sands är landets nationspersonifikation Dagar efter nyårsafton 2016, precis innan den kalla vintern i Sverige börjar

Läs mer

Queen s University Belfast

Queen s University Belfast Queen s University Belfast 2012-2013 (Reseberättelse) Inledning Jag har alltid haft en önskan att studera en del av min utbildning på engelska eftersom Ingenjörsyrket har blivit något globalt. Efter att

Läs mer

Reseberättelse Milano, Italien Robabeh Hosseini Utbytestermin HT16 Skola: Politecnico di Milano Mail:

Reseberättelse Milano, Italien Robabeh Hosseini Utbytestermin HT16 Skola: Politecnico di Milano Mail: Reseberättelse Milano, Italien 2016-2017 Robabeh Hosseini Utbytestermin HT16 Skola: Politecnico di Milano Mail: robabeh@kth.se Förberedelser Jag valde Politecnico di Milano för att jag ville befinna mig

Läs mer

Reseberättelse Iowa State University, USA

Reseberättelse Iowa State University, USA Jessica Dahlkvist HT12 Reseberättelse Iowa State University, USA Jag läser Design- och Produktframtagningsprogrammet med masterinriktning Industriell Design (numera Teknisk Design) och spenderade höstterminen

Läs mer

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna.

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utveckla min akademiska engelska och min italienska. Utöver detta ville jag även testa på

Läs mer

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Trinity College Dublin Utbildningsprogram Teknisk Fysik Sean Belfrage VT2016 Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något

Läs mer

Mitt halvår i Singapore (via NOC-programmet)

Mitt halvår i Singapore (via NOC-programmet) Mitt halvår i Singapore (via NOC-programmet) Författare KTH program Email Ludvig Svensson Industriell Ekonomi Master: Hållbar Kraftproduktion ludsve@kth.se Under ett halvår har jag haft nöjet att jobba

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

ERASMUS utbytesrapport

ERASMUS utbytesrapport ERASMUS utbytesrapport Stuttgart, hösten 2012 Johan Dahl Utbildningsprogrammet för automations- och systemteknik Utbytesrapport fra n Stuttgart Val av utbytesplats Valet av studieort var inte lätt. Jag

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Erasmus Universiteit Rotterdam År/termin som du var på utbyte: VT2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville testa

Läs mer

Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand

Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand Författare: Rebecca Ström Mörnås Mihane Rexhepi Examensarbete i sjuksköterskeprogrammet, 15.0

Läs mer

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet (AT) 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin

Läs mer

PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design

PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design Antal svar: 13 (41) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 23,1% 3. Bra 69,2% 4. Mycket bra 7,7%

Läs mer