Mötesanteckningar Strategi Säkrare Båtliv 2020

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar Strategi Säkrare Båtliv 2020"

Transkript

1 1(7) Handläggare Lina Petersson Datum Mötesanteckningar Strategi Säkrare Båtliv 2020 Datum: 17 juni 2011 Tid: Kl Plats: First G, Göteborg # Välkomnande och inledning av Erik Eklund, Transportstyrelsen. Kort presentation av deltagarna. PPT-presentation Hur ser projektplanen ut, vad har vi gjort och vad ska vi göra framöver? - Projektet inleddes med uppstartsmöte i Häringe. - Varje fokusgrupp har haft två/tre möten för att komma fram till långsiktiga mål 2020 samt aktiviteter år Därefter har en handlingsplan sammanställts för respektive fokusgrupp. - Dagens uppföljningsmöte, med presentationer av respektive grupps handlingsplan. - Hur ska vi gå vidare härifrån? Alla fokusgrupper redovisade sitt arbete och deltagarna kommenterade och diskuterade utfallet och stödjer innehållet som står med vissa tillägg. # Redovisning grupp Samarbete PPT-presentation Mats Rosander, Transportstyrelsen. Prioriterade punkter att ha uppnått till 2020, i ett bör-läge ; - Definierat ansvarsområde - Gemensam målbild av hur ett säkert båtliv ser ut - Ansvarsområdet framgår tydligt av och är väl känt i myndighetens uppdrag - Ansvarsområdet är väl känt hos allmänheten - En gemensam olycksdatabas - En levande plan rullas årligen - Nytt forum/arbetsgrupp på detta område har skapats Dessutom; - Tekniskt samarbete har utvecklats, bl.a. forskning Transportstyrelsen Sjöfartsavdelningen Box Norrköping Besöksadress: Östra Promenaden 7 Telefon: Telefax:

2 Datum Dnr./Beteckning 2(7) - Gemensamt tänk - Definierade gränssnitt - Brett åtagande i skola/förskola - Gemensamma budgetredovisningar för att få en helhetsbild Gruppen förtydligade att bör-läget är till år 2020 innebär inte att vi kan vänta till dess med att agera, vi måste börja arbeta med detta nu. Aktiviteter; 1- Alla intressenter i samarbetet måste vilja samarbeta 2- Intresse- och ansvarsområdet båtliv tydliggörs, varje myndighets ansvar för olycksförebyggande arbete framgår av styrande dokument. 3- Ansvarsområden/gränssnitt mellan aktörer måste definieras Dessutom; - MSB ser gärna att ett mer omfattande Vattensäkerhetsråd inrättas - Båtliv i EU-perspektiv, större satsning internationellt vad gäller turism pågår - Status att vara delaktig i samarbetet - Båtlivsorganisationerna bör spela en mer aktiv roll/ha större mandat i samarbete Gruppen har inte tagit ställning till de ekonomiska behoven/frågan om resurser för strategiarbetet. Detta bör dock tas med i slutrapporten till departementet och motiveras med en samhällsekonomisk kalkyl vad är människoliv värda? # Redovisning grupp Fall överbord Presenterades av Per Berkhuizen, Svenska Kryssarklubben. Gruppen har haft tre möten. Förslag till åtgärder; - Svårt att arbeta med frågan när det inte funnits tillräckligt underlag/information om hur olycksbilden ser ut. Behövs en olycksdatabas för att få en tydlig bild av läget och hur man ska agera, vi kan dock inte vänta på detta utan måste arbeta parallellt med andra åtgärder/aktiviteter som sedan kan komma att behöva justeras när fler fakta inkommer. - Måste aktivera de system som finns idag och se till att erforderliga resurser avsetts - Måste börja med skolbarnen, det är ett viktigt arbete och bör ha mer resurser - Även nå ut till skolbarnens föräldrar samt mor- och farföräldrar för att påverka deras attityder till båtsäkerhet.

3 Datum Dnr./Beteckning 3(7) - Informera om sådant som är relevant för respektive målgrupp med riktade insatser vilka risker utsätter man sig för i en båt/vid vatten? - Olyckor i insjöar, en oorganiserad grupp användare som måste nås på andra vägar. - I befintliga utbildningar, t.ex. förarbevis, behövs även en praktisk del där man får prova på hur man ska agera vid fall överbord. - Transportstyrelsen ska ta fram gemensamt material som samtliga inom samarbetet kan instämma i. - Informera om vikten av att bära flytväst, alltid för alla. - Kantringsskydd i små båtar. Svårt att ta sig upp i båten igen om stege saknas/är bristfällig. Bör vara krav på båtens utrustning, t.ex. att man ska kunna ta sig ombord från vattnet även om man är ensam. Vid konstruktionskrav bör det ingå i standardiseringsarbetet. - Säkringsutrustning för att förhindra skador p.g.a. bommen. Finns det enklare/billigare lösningar för detta? - Det finns en lista på Transportstyrelsen.se med säkerhetsutrustning, vilken bör anpassas efter olika båttyper. - Bör finnas en s.k. räddningsstege i alla båtar, finns enkla varianter med ett steg i två tampar för små fiskebåtar. - Det finns nödsändare, t.ex. PLB samt VHF och mobiler till hjälp vid olyckor, men ofta har man inte tid att vänta på räddning vid fall överbord. Det pågår ett arbete inom IMO med tekniskt samarbete för PLB, vilket dock handlar mest om handelsfartyg p.g.a. kostnaderna. # Redovisning grupp Olycksutredning & analys Inledande PPT-presentation och filmklipp av Jonas Eklund, Utbildarna. Jörgen Zachau, Transportstyrelsen, redogjorde för gruppens rapport. - Det finns idag en olycksdatabas hos Transportstyrelsen där arbete pågår för tillfället med att lägga in information om fritidsbåtsolyckor. - Utredningsenheten, som arbetar med olycksdatabasen, håller på att rekrytera en person som ska arbeta med att utreda och analysera just fritidsbåtsolyckor. Enheten ska göra djupdykningar i dödsolyckorna, men även försöka utreda de övriga fallen. - Det pågår ett samarbete mellan sjö- väg- och järnvägsavdelningen om hur man skaffar basinformation om olyckor. - Databasen beräknas kunna utökas med ca 100 olyckor per år. Transportstyrelsen är beroende av andra organisationer och myndigheter för att få in informationen, och behöver hjälp bl.a. från övriga i detta strategiarbete. - En olöst fråga är angående sekretessen, vilket behöver utredas vidare, hur förhåller sig denna sekretess mellan olika aktörer?

4 Datum Dnr./Beteckning 4(7) - Transportstyrelsen kommer inom kort skicka ut ett brev till samtliga polismyndigheter med en upplysning om deras skyldighet att informera Transportstyrelsen vid olyckor med fritidsbåt. - Det är svårare att komma åt olyckor som inte medfört dödsfall, eller fall där man är rädd att man ska bli åtalad för brott. Transportstyrelsen bör upplysa allmänheten om att myndigheten inte har någon gererell åtalsplikt. - Förslag Att analysen i första hand är tänkt som internt dokument som stöd, men det finns dock intresse externt att få ta del av denna information, t.ex. genom Fakta om båtliv. - Förslag Att göra mätningar under högsäsongen med sommarjobbare som ringer runt till anmälda sjöräddningsfall och tar reda på mer information om olyckan, t.ex. om de hade flytväst. - Förslag Att Transportstyrelsen arbetar fram ett formulär med ett antal basfrågor som ska besvaras vid olyckor, vilken bör kunna komplettera befintliga formulär hos Polis och Kustbevakning. - Det inträffar många incidenter som inte varit sjöräddningsfall och ingen myndighet har varit inblandad. Hur kommer vi åt dessa erfarenheter? Här kan medierna kanske vara till hjälp. - Ett pilotprojekt startar i oktober av Transportstyrelsen, där ett formulär lämnas till sju akutmottagningar som ska fyllas i av alla som varit med om en trafikolycka Har du skadat dig i trafiken på land eller till sjöss? Denna folder ska delas ut under ett års tid och sedan utvärderas. - Dykningsolyckor har under senare år varit få, men bör inte glömmas bort i detta strategiarbete. Bör vara med i Transportstyrelsens dokument samt föras in i databasen. - Frågan är vad som ska gälla för skridskoåkare och båtar som åker på is. Dessa bör inte uteslutas i arbetet och bör dessa finnas representerade i Sjösäkerhetsrådet? Redovisning grupp Kunskap Inledande PPT-presentation och filmklipp av Jonas Eklund, Utbildarna. Lina Petersson, Transportstyrelsen, visar PPT-presentation från gruppens handlingsplan. Mål inför 2020 är att minska antalet olyckor i de kategorier där de flesta olyckorna sker; - Fritidsfiskarna - Olyckor i hamn - Kollisioner - Grund- och landkörningar

5 Datum Dnr./Beteckning 5(7) - Kanot och kajak Aktiviteter år för att nå målen till 2020 är; 1- Informationsfolder till hamnar och båtägare om upplysningar och information som underlättar vistelsen i hamn. Exempel på information är angående stegar vid bryggor, båtstegar och faran vid skuttet i land. 2- Informationsfolder angående användning av kanoter, både för svenska och utländska användare. Exempel på information är vad man kan behöva tänka på när man är ute och paddlar, väderförhållandens påverkan osv. 3- Arbeta för ökad användning av mobil i vattentät påse med i båten, samt bättre täckning. 4- Påskynda arbetet med korrigering av sjökorten, samt bättre utmärkning av vanliga kollisionsställen. 5- Arbeta för ökad användning av flytoverall, samt upplysa om övrig utrustning och klädsels betydelse för säkerhet på sjön. Exempelvis genom att SSRS genomför tester av olika säkerhetsprodukter och redovisar resultaten härav. 6- Införa frivilligt manövreringsintyg för samtliga båtar information om hur min båt fungerar och hur man agerar vid olika situationer med den. Föreslå för båttillverkarna att bifoga viss information/utbildning till båtköpet för vad som gäller den specifika båten. Exempelvis NFB nytt intyg? 7- Samordna mätning av båtanvändandet så det går att se var många båtar befinner sig vid vilka tidpunkter. Exempelvis genom frivilligorganisationers hjälp som redan befinner sig på lämpliga platser. 8- Upplysa om de risker som följer när man är ute ensam med båten. Vikten av klädsel, utrustning, kunskap osv. 9- Arbeta för att skolundervisningen förbättras och förtydligas. Behövs mer resurser. 10- Arbeta för en lösning av farledsfrågan, behövs mer resurser. Samtliga grupper har konstaterat att det är väldigt viktigt att satsa på en bättre insats i skolan för att informera om bad-, båt- och isvett. Det är ett förebyggande arbete som påverkar allmänhetens attityder och höjer kunskapsnivån på området. I januari 2011 påbörjades nytt material som nu finns tillgängligt för skolors åk 1-3. Kommunerna är ålagda att ha med sim-, båt- och isvett i undervisningen, vilket ligger under Idrott och hälsa i läroplanen. Detta behöver dock följas upp bättre och en undersökning 2010 visade på ett dåligt resultat. Problem att många kommuner inte anser sig vara

6 Datum Dnr./Beteckning 6(7) berörda eftersom de saknar kust, de bör dock upplysas om att området även inkluderar sjöar och andra inre vatten. SKL bör vara med i strategiarbetet, samt eventuellt Skolverket? Det är ett problem att det inte finns resurser för att ta hand om farlederna, det behöver vidtas åtgärder och utmärkningen behöver förbättras. I Norge har man gjort nya farleder för fritidsbåtar så de inte behöver trängas med handelsfartygen. Hos Sjöfartsverket pågår ett arbete med att ta fram en farledsstrategi, dock har fritidsbåtsföreträdare inte varit med i diskussionerna. # Vägen framåt Hur ska vi nu arbeta vidare med strategiarbetet, utifrån fokusgruppernas rapporter och redovisningar? Det har sedan tidigare funnits några olika alternativ för det fortsatta arbetet; 1- Att arbeta vidare i samma grupper som under våren 2- Fokusgrupperna Människa, båt/farkost, infrastruktur och räddning 3- Fokusgrupperna Förebyggande, regler/tillsyn och avhjälpande En diskussion kring hur arbetet ska drivas framåt har hållits och det har framkommit olika synpunkter på hur arbetet bör bedrivas. Bl.a. framhölls att det i fortsättningen skulle vara Sjösäkerhetsrådet som skulle hålla i denna strategi. Andra åsikter var att dela upp i nya grupper på mer specifika områden som brand/kollision etc. Det som gruppen enades om var att gruppindelningen skulle behållas för att färdigställa arbetet och sedan fanns det möjlighet att i rapportern gruppera/referera till de andra sätten att skära arbetet. Förslag - Att en grupp Sjösäkerhetsrådet arbetar vidare och leder det fortsatta strategiarbetet där handlingsplan ska tas fram. Det är en känd huvudman och ett naturligt fora för säkerhetsfrågor. Bör Sjösäkerhetsrådet utökas med medlemmar från strategiarbetet, eller kan man ha arbetsgrupper under rådet som mer konkret arbetar vidare med frågorna? Förslag Att samtliga deltagare bör gå hem till sin myndighet/organisation och ta reda på om man är intresserad av att jobba med denna fråga, sedan kan vi gemensamt ta fram en strategi för hur vi kan arbeta vidare. Förslag Att det innan den 23 september tas fram en skriftlig avsiktsförklaring som samtliga deltagare kan ta ställning till på hemmaplan och få förankrad internt, sedan skriva under och gå igenom denna förklaring den 17 september. Det är i så fall viktigt att veta vilka resurser som kommer krävas av respektive myndighet och organisation.

7 Datum Dnr./Beteckning 7(7) Efter diskussioner i gruppen så enades vi om följande tidplan; - 1/7 Transportstyrelsen ska senast den 1 juli skicka ut följande dokument: Mötesanteckningar från dagens möte, presentationer från dagens möte, en konsoliderad rapport där alla fyra fokusrapporter är inkluderade samt med tydliga instruktioner för vad som ska kompletteras av grupperna, förslag till avsiktsförklaring som syftar till att påbörja förankringsarbetet högre upp i respektive organisation för att säkerställa att slutresultatet kommer få den tyngd som vi alla önskar. - 17/6-23/9 Alla fyra fokusgrupper ska återsamlas och förtydliga och förbättra rapporten framförallt inom handlingsplanen som måste bli mer konkret och tydlig och skicka in resultatet senast 23 september. - 23/9 Alla deltagande organisation/myndighet ska skicka in avsiktsförklaringen till Transportstyrelsen. - 30/9 Utskick av stomme på en första projektintern remiss - 15/10 sista dag för remissvar - 17/11 Stormöte inför sista remissrundan i Stockholm - 20/11 förankringsremiss ut - 12/12 sista dag för remissvar - 29/2 leverans till Näringsdepartementet

STRATEGI. Säkrare båtliv 2020

STRATEGI. Säkrare båtliv 2020 STRATEGI Säkrare båtliv 2020 Antalet omkomna i fritidsbåtlivet ska minska fortlöpande och antalet allvarligt skadade halveras till 2020. Det målet har regeringen fastlagt. Transportstyrelsen har fått i

Läs mer

Protokoll Båtmiljörådet

Protokoll Båtmiljörådet 1(5) Lina Petersson Sjöfartsavdelningen Miljösektionen Datum 2011-09-20 Ert datum Dnr/Beteckning TSS 2011-1183 Er beteckning Sändlista via e-post Protokoll Båtmiljörådet Tid: Måndagen den 19:e september

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Protokoll Båtmiljörådet

Protokoll Båtmiljörådet 1(7) Datum 2015-06-25 Dnr/Beteckning TSS 2015-1848 Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för Miljö Protokoll Båtmiljörådet Tid: 11-12 maj 2015 Plats: Arkö kursgård Mötets öppnande. Ordförande Lina Petersson,

Läs mer

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG

SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG SJÖRÄDDNINGSCENTRALEN MRCC GÖTEBORG - Sweden Rescue, lyssnar på kanal 16... Först en definition: Sjöräddningscentralen förkortas MRCC. Det betyder Maritime Rescue Co-ordination Centre. Sweden Rescue är

Läs mer

Protokoll Båtmiljörådet

Protokoll Båtmiljörådet 1(6) Lina Petersson Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för Miljö Datum 2013-04-30 Ert datum Dnr/Beteckning TSS 2011-1183 Er beteckning Protokoll Båtmiljörådet Tid: Fredagen den 19:e april kl 10-14

Läs mer

Antalet drunkningsolyckor ökade under året. 95 människor drunknade

Antalet drunkningsolyckor ökade under året. 95 människor drunknade Drunkningsolyckor Antalet drunkningsolyckor ökade under året 95 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 95 personer omkommit i drunkningsolyckor under. Det

Läs mer

Rapportering av olyckor och tillbud - hur används statistiken i det proaktiva säkerhetsarbetet. Linda Eliasson Patrik Jönsson Charlotte Billgren

Rapportering av olyckor och tillbud - hur används statistiken i det proaktiva säkerhetsarbetet. Linda Eliasson Patrik Jönsson Charlotte Billgren Rapportering av olyckor och tillbud - hur används statistiken i det proaktiva säkerhetsarbetet Linda Eliasson Patrik Jönsson Charlotte Billgren Innehåll Varför är rapportering viktig Ny rapporteringsföreskrift

Läs mer

Antalet drunkningsolyckor fortsätter att minska. 79 människor drunknade 2010 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

Antalet drunkningsolyckor fortsätter att minska. 79 människor drunknade 2010 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor 2 Antalet drunkningsolyckor fortsätter att minska 9 människor drunknade 2 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 9 personer omkommit i drunkningsolyckor under

Läs mer

Statens haverikommission SHK

Statens haverikommission SHK Statens haverikommission SHK Utreder olyckor inom områden som: Flyg, Tåg, Militära, Yrkestrafik, Övriga olyckor och Sjöfart. Rikard Sahl Utredare - yrkesmässig sjöfart Sjökapten, verksam inom sjöfart sedan

Läs mer

Ds 2016:20 Strada, Transportstyrelsens Olycksdatabas

Ds 2016:20 Strada, Transportstyrelsens Olycksdatabas Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Er beteckning N2016/06036/TS Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ds 2016:20 Strada, Transportstyrelsens Olycksdatabas Sammanfattning Transportstyrelsen

Läs mer

137 människor drunknade 2014

137 människor drunknade 2014 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER MÅNGA BADOLYCKOR BLAND ÄLDRE 137 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 137 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Lägsta antalet drunknade i Sverige människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har personer omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är 1 färre än under då

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49)

Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49) 1 (5) Socialförvaltningen 2014-10-21 Dnr KS 2014-684 Anna Widéen SN 2014-230 Justitiedepartementet Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49) SAMMANFATTNING Linköpings kommun

Läs mer

Ulf Holmgren,

Ulf Holmgren, 1 (5) Handläggare, direkttelefon Ulf Holmgren, 010-478 46 86 Er beteckning S-127/15 Statens haverikommission Vidtagna åtgärder med anledning av rekommendationer i Statens haverikommissions (SHK) Slutrapport

Läs mer

Antalet fritidsbåtsolyckor minskar. 97 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Antalet fritidsbåtsolyckor minskar. 97 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Antalet fritidsbåtsolyckor minskar 97 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 97 personer omkommit i drunkningsolyckor under. Det är 2 fler

Läs mer

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 122 människor drunknade Många barnolyckor, flest sedan 2002 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 122 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Missiv 1 (5) Enligt sändlista

Missiv 1 (5) Enligt sändlista Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Förslag till nationell genomförandeplan enligt Kommissionens förordning nr 1300/2014 om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet avseende tillgängligheten

Läs mer

Drunkningsolyckor. 126 människor omkom

Drunkningsolyckor. 126 människor omkom Drunkningsolyckor 1 människor omkom Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har 1 svenska medborgare omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är nio fler än under då 11 personer omkom. 3 Antal

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16

Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16 Yttrande 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2015-03-27 Ju2015/2968/L3 Kopia till Näringsdepartementet Justitiedepartementet Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16 Transportstyrelsen

Läs mer

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR

Sjöfartsverket. Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund. Noomi Eriksson, CSAR Sjöfartsverket Sjö- och flygräddningstjänsten i Sverige Projekt Sjöräddningshund Noomi Eriksson, CSAR Vi ska leverera hållbara sjövägar. LOTSNING FARLEDER SJÖGEOGRAFISK INFORMATION MÖJLIGGÖRA VINTERSJÖFART

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2014-02-18 N2014/850/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra

Läs mer

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 -

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 - Drunkningsolyckor 200 Behövs det en lag om flytväst 35 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets sammanställning har 35 personer omkommit i vatten- och isolyckor under 200. Det är 2 fler

Läs mer

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M)

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Utlåtande 2016:129 RIV (Dnr 106-870/2015) Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:29)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av flygningar i skyddade fjällområden

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av flygningar i skyddade fjällområden Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av flygningar i skyddade fjällområden Magnus Axelsson (e-post 22 jan 2018) AR p 7 7. Kommersiell

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa 1 (5) Transportstyrelsen Sjöfartsavdelningen Sjöpersonalsektionen 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Signalbokstäver Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen COM(2013) 18 final

Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen COM(2013) 18 final 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2013-02-06 N2013/675/TE Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad

Läs mer

15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD

15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD 15.30 16.30 DIALOG KRING HANDLINGSPLAN FÖR OLJESKADESKYDD Syfte med dialogen är att samla synpunkter till NSOs fortsatta arbete med handlingsplanen Resultat är en vägledning kring centrala frågor i arbetet.

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

LOTSSTRATEGI den 22 februari 2012. Lotsstrategi

LOTSSTRATEGI den 22 februari 2012. Lotsstrategi Lotsstrategi Inledning Svensk näring och allmänhet är beroende av att infrastrukturen fungerar året runt. För Sjöfartsverket innebär det att ansvara för infrastrukturen till sjöss och tjänster relaterade

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning 1 (5) Transportstyrelsen Sjö- och luftfart 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Registreringsbeteckning Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare Bruttodräktighet

Läs mer

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Omremiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade Drunkningsolyckor Från och med denna årsredovisning ingår utländska medborgare i sammanställningen över det totala antalet drunknade i Sverige. Där det historiskt inte varit möjligt att uppdatera underlaget

Läs mer

Projektplan I Na ra Va rd Norra Skaraborg barn och unga

Projektplan I Na ra Va rd Norra Skaraborg barn och unga Projektplan I Na ra Va rd Norra Skaraborg barn och unga Delprojekt inom Nära Vård i Norra Skaraborg Beslutad av styrgruppen 2018-02-22 Inledning Västra Götalandsregionen, Mariestads, Töreboda och Gullspångs

Läs mer

Sjötrafikförordning (1986:300)

Sjötrafikförordning (1986:300) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 Allm. anm. Sveriges sjöterritorium, se [1751] o.f. 1 kap. Allmänt [2301] Med fartyg avses i denna förordning varje farkost som används eller kan

Läs mer

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag 1 (6) Föreskriftsenheten Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Kristina Nilsson, 011-19 14 71 2003-10-20 N2003/6613/IR Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag att göra

Läs mer

Sammanfattning grupparbeten

Sammanfattning grupparbeten Sammanfattning grupparbeten Antal intresserade av idrotter av populationen Framtidens Seglare 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 356 408 937 618 1484 967 2172 2431 Segling Golf Utförsåkning Längdskidor

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3 Brev Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i Åmåls kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Åmåls kommun och Arbetsförmedlingen i Åmål har identifierat verksamheter samt behov

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Skyddade platser : definition "En skyddad plats är" en plats där ett fartyg i behov av assistans kan

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg

Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2011-12-15 N/2011/7100/TE Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från

Läs mer

SYFTET är att få en grundläggande utbildning i Svenska Stadskärnors BID-modell.

SYFTET är att få en grundläggande utbildning i Svenska Stadskärnors BID-modell. BILAGA 1 PROCESSEN STEG FÖR STEG BID-modellen löper under ca 18 månader och är uppdelad i sju steg. Samtliga deltagare arbetar tillsammans inom projektet för erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring. Utgångspunkten

Läs mer

UTKAST. 2 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

UTKAST. 2 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Jönsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för statistik och analys 1 Inledning Transportstyrelsen

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Vägledning. Vägledning för badanläggningar

Vägledning. Vägledning för badanläggningar Vägledning Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Konsumentverket, reviderad 2014 Ansvarig handläggare: Maria Lindstedt Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Inledning... 6 2.1

Läs mer

Protokoll Skrovmålet 2018/2020

Protokoll Skrovmålet 2018/2020 1(5) Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för Miljö Datum 2017-03-20 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Protokoll Skrovmålet 2018/2020 Tid: 9 mars 2017 Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö 1. Mötets

Läs mer

Beslut Förbud mot sjötrafik m.m. sommartid inom vattenområde vid Varamobaden i Motala

Beslut Förbud mot sjötrafik m.m. sommartid inom vattenområde vid Varamobaden i Motala 1 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Rättsenheten Beslut 2012-06-20 Wc -06-2 sid 1 (3) 258-4559-12 Motala kornmun Bildnings förcaltningen 591 86 Motala?012-06- 2 5 Ärende nr. H^ndl nr. Uppdrag nr. Förbud mot sjötrafik

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET 1898 Detta är Svenska Livräddningssällskapet Vi består av 24 länsförbund samt lokala föreningar inom länsförbunden. Ett fåtal länsförbund har anställd personal men de flesta

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Räddnings- och beredskapsförvaltningen Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Trafikolycka, skoter, singel Vuollerim, Jokkmokks kommun 2015-02-12 X 7378079 Y 1715218 Eget insatsnummer:

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt Wimi FK90010_006_G VO kundfrågor 1 (5) Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt 2015-2018 Bakgrund Riksdagen beslutade år 2010 om en nationell strategi för hur Sverige ska arbeta med barnkonventionen

Läs mer

Förslag till Kontrollprogram för kollisionsrisk fartyg-vindkraftpark för vindkraftpark Skottarevet i Kattegatt utanför Falkenberg

Förslag till Kontrollprogram för kollisionsrisk fartyg-vindkraftpark för vindkraftpark Skottarevet i Kattegatt utanför Falkenberg RAPPORT Titel Förslag till Kontrollprogram för kollisionsrisk fartyg-vindkraftpark för vindkraftpark Skottarevet i Kattegatt utanför Falkenberg Rapport 2005 3757-2 Projektledare Jessica Johansson Uppdragsgivare/Kontaktman

Läs mer

MEDLEMSKAP I BÅTKLUBB OCH BÅTFÖRBUND. ger dig många fördelar

MEDLEMSKAP I BÅTKLUBB OCH BÅTFÖRBUND. ger dig många fördelar MEDLEMSKAP I BÅTKLUBB OCH BÅTFÖRBUND ger dig många fördelar Bland annat följande: Hjälp vid förhandling med myndigheter Möjlighet till investeringslån för klubbanläggningar Fördelaktig båtklubbsförsäkring

Läs mer

Remissammanställning 1 (5) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (5) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter TSF 2015-113 ändring Transportstyrelsens föreskrifter allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Omkomna i drunkningsolyckor september 2018, preliminär sammanställning. Båt 2st

Omkomna i drunkningsolyckor september 2018, preliminär sammanställning. Båt 2st Omkomna i drunkningsolyckor september 2018, preliminär sammanställning? 5 September 2018 3st 0st 0st 120 2018 Bad Båt 2st Övriga 2st 5 September 2018 120 2018 t.o.m. sep 6 September 2017 77 2017 t.o.m.

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget Föreskrifterna om obemannade

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

Nyhetsblad januari 2012

Nyhetsblad januari 2012 Nyhetsblad januari 2012 Januari månad har knappt gått förbi men julledigheten och nyårsfirandet känns redan långt borta. Jag tar detta som ett bevis på att det går fort när man har roligt! Ett helt nytt

Läs mer

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser Sjöräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Organization and Management Sjöräddningsorganisationen i Sverige Sjöfart och Samhälle Sjöräddnings- och Beredskapsenheten

Läs mer

Vägledning för badanläggningar

Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Konsumentverket 2013 Ansvarig handläggare: Maria Lindstedt Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 1. Bakgrund... 4 2. Säkerhet vid

Läs mer

Skolakut i Skärholmen

Skolakut i Skärholmen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2007-11-13 Handläggare: Elisabet Sjöberg Telefon: 508 33 947 Till Utbildningsnämnden 20071213 Skolakut i Skärholmen Svar på hemställan

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Remissvar Ett statligt identitetskort och en statlig e-legitimation (SOU 2019:14)

Remissvar Ett statligt identitetskort och en statlig e-legitimation (SOU 2019:14) Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2019-04-26 Ju2019/01281/L4 Kopia till ju.l4@regeringskansliet.se Justitiedepartementet ju.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Ett statligt

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Säkerhet i Svensk Segling

Säkerhet i Svensk Segling Säkerhet i Svensk Segling Kunskap Redskap Kultur Kunskap Tävlingsreglementet Flytväst krav, infört sommaren 2011 Säkerhetsplaner, under rev Utbildning Säkerhetsutbildningar, under rev Uppdrag segling,

Läs mer

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4)

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4) Datum Vår referens 2019-08-30 19-5170/9.60 1(6) Ert datum Er referens 2019-07-24 Ju2019/01281/L4 Ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS.

VI VET VAD SOM KRÄVS. VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi ger varje båtägare rätt skydd och rätt hjälp till rätt pris. Vid en olycka vet våra kunder att de kan lita på oss. Vi lämnar ingen på landbacken. För oss är varje enskild båt den

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Räddningstjänsten Östra Götaland. Antagen: Juni 2014 av Förbundsdirektören

Verksamhetsplan 2015. Räddningstjänsten Östra Götaland. Antagen: Juni 2014 av Förbundsdirektören Verksamhetsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Antagen: Juni 2014 av Förbundsdirektören Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplanen är indelad i fem områden; Verksamhet, Ekonomi, Personal, Utveckling

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder 2018 Dir. 2018:81 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera de operativa

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Kustbevakningen; SFS 2007:853 Utkom från trycket den 27 november 2007 utfärdad den 8 november 2007. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Räddnings- och beredskapsförvaltningen Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Trafikolycka 2014-05-01 Elljusspår, Harads Eget larmnummer: 2014A00147 SOS larmnummer: 8_2151645_2 Postadress

Läs mer

Utkast till kommunikationsplan vid arbete med nationell strategi mot arenavåld vid idrottsevenemang

Utkast till kommunikationsplan vid arbete med nationell strategi mot arenavåld vid idrottsevenemang Utkast till kommunikationsplan vid arbete med nationell strategi mot arenavåld vid idrottsevenemang 2014-2017 Bakgrund Den gemensamma kommunikationsplanen är en del i arbetet med att genomföra den nationella

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Yttrande över remiss om utlämnande av körkort

Yttrande över remiss om utlämnande av körkort Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Er beteckning N2013/3364/TE Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss om utlämnande av körkort Promemorian Utlämnande av körkort

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Det går inte att visa bilden. Risker vid sanering av båtbottenfärg

Det går inte att visa bilden. Risker vid sanering av båtbottenfärg Det går inte att visa bilden. Risker vid sanering av båtbottenfärg 1 (4) Datum Information om risker vid sanering av båtbottenfärg Det har kommit till Transportstyrelsens kännedom att kunskapen varierar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman 2015-05-19 2015-2085 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Trafikrådets handlingsplan 2015-2018 för ett trafiksäkert beteende

Läs mer

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Samtliga fält i blanketten ska fyllas i (det räcker inte att hänvisa till bilaga). Anvisningar för blanketten finns i separat dokument. Ansökan skickas

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer