Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-05-30 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje vecka ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar finns också tillgänglig på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Gammaldags favoriter Drömmer du om en gammaldags trädgård med ljuva blommor som för tankarna till barndom och kafferep? I så fall ska du satsa på gammaldags buskar och perenner. De flesta av dessa är friska, härdiga och lättskötta det är en av anledningarna till varför de ofta står kvar i övergivna gamla trädgårdar år efter år. Syrén är en oemotståndlig favorit som för tankarna till sommarlov, student och försommarfestligheter. De är lättskötta, har inga höga krav och blommar villigt år efter år. Syrén kan användas som solitärbuske, i buskage, friväxande häck eller som doftande vägg i en romantisk berså. Idag finns det många olika sorter, men den ljuslila bondsyrénen är fortfarande favorit bland många den kan bli upp till 7 meter hög och kan skjuta rejält med rotskott. Schersmin är en annan klassisk trädgårdsbuske som inte bara är lättskött, tålig och välformad i juni-juli fylls den nämligen av tusentals söta blommor som sprider den mest fantastiska doft över hela trädgården. Den vanliga doftschersminen kan bli 3-4 meter hög och kan användas som solitär, i buskage eller i friväxande häck. Den skjuter gärna rotskott och är därför lätt att föröka, Rosor är ett givet inslag i en romantisk trädgård. Undvik de kräsna rabattrosorna och satsa istället på gammaldags buskrosor som är friska och härdiga och som till stor del sköter sig själva. Exempel på bra gammaldags rosor är Louise Odier, Maiden s Blush, Comte de Chambord och Rosa Mundi polkagrisrosen. Pioner hör hemma i gammaldags trädgårdar. De fantastiska väldoftande jätteblommorna är nästan obegripligt exotiska. De är friska och härdiga, fantastiska till snitt och återkommer villigt år efter år efter år. Det är framför allt örtartad bondpion och luktpion som vi associerar med mormorsträdgårdar de vissnar ner varje höst och kommer med nya blommor i juni-juli. Flox är en pålitlig och storblommande perenn som man ofta hittar i äldre trädgårdar. Prickflox och höstflox påminner mycket om varandra, men höstfloxen blommar senare. De finns i mängder av olika nyanser: vitt, rosa, cerise, lila, blått och polka och blir allt ifrån 40 till 80 centimeter höga. Floxen sprider sig med rotskott och är lätt att dela och föröka. Den är dessutom underbar till snitt.

3 Riddarsporren är en av trädgårdens kungligheter. Med sina blå, lila, rosa eller vita blomsterstänglar som ibland blir upp emot 180 centimeter höga är den en av höjdarna i perennrabatten. Den är dessutom en av de ganska få perenner som blommar under högsommaren. Den är härdig och frisk och passar bra i buketten. Den är lätt att föröka med frö och blommar ibland redan första sommaren. Akleja är en gammaldags favorit som också ofta är barnens favorit. Med sina söta kjolar och sitt graciösa växtsätt är det ibland svårt att förstå hur robust den faktiskt är. Aklejor finns i mängder av olika sorter som dessutom frösår sig och lätt korsar sig med varandra. Den blommar ganska tidigt på sommaren och pryder sedan rabatten med sina vackra blad och fröställningar. Stockrosen är en väldigt vacker perenn som ofta ses växa mot husväggar den kan bli upp emot 250 centimeter och kan behöva stöd. Det finns både tvååriga och perenna stockrosor. De perenna återkommer år efter år, men de tvååriga frösår sig lätt. Stockrosor finns i alla möjliga färger och med enkla eller fyllda blommor. Tyvärr drabbas de lätt av rost, vilket gör att bladen blir fula och bruna. Jätteprästkragen är ett fantastiskt inslag i sommarbuketten och borde därför få större plats i våra trädgårdar. Kanske anses den för vanlig, men om man ger den lite uppmärksamhet så ser man att den förtjänar mer. Det är en lättodlad perenn som blir centimeter och blommar villigt från juli och framåt.

4 Trivsamma uterum Att glasa in altanen eller bygga till ett uterum är ett fantastiskt sätt att förstora huset och förlänga säsongen. Uterummet har under senare år blivit en av favoriterna på svenskarnas önskelistor. Men att bygga uterum är ingenting men gör i en handvändning det kräver noggrann planering och pengar på kontot. Sommar- eller vinterrum? En av de första saker man måste besluta om är hur länge man vill använda uterummet. Vill man bara glasa in altanen för att göra sommarnätterna lite behagligare så handlar det om ganska enkel montering och enkla material. Tänker man sig istället ett rum som kan användas även vintertid blir det en helt annan sak och en helt annan kostnad. Bygglov Att bygga uterum i anslutning till bostadshus kräver alltid bygglov. Handlar det om skärmtak på altaner som inte överstiger 15 m2 så behövs vanligtvis inget bygglov. Man ska dock alltid kontrollera med den egna kommunen först, eftersom reglerna kan skilja sig åt. Planera och rita Något av det roligaste är att planera hur uterummet ska se ut. Ska det vara golv på träbjälklag eller ska man gjuta betongplatta? Ska det vara sadeltak, pulpettak eller burspråk? Ska hela rummet vara inglasat eller ska det finnas några klädda väggar? Ska det vara vanliga dörrar, vikdörrar eller skjutdörrspartier? Idag har flera av de stora uterumsleverantörerna speciella designverktyg på sina hemsidor. Med dessa kan man ladda upp foton på sitt eget hus och prova sig fram med olika modeller och färger. Göra själv eller anlita hantverkare? Mycket händiga personer bygger sina uterum själva. Några anlitar en snickare för rådgivning och viss hjälp, men är själva delaktiga i byggandet. Andra anlitar en byggfirma eller uterumsspecialist för att försäkra sig om att det blir riktigt gjort. Om man anlitar hantverkare är det alltid en bra idé att ta in offerter från flera håll.

5 Formklippa buskar Traditionellt sett hör de hemma i slottsträdgårdar, på engelska herrgårdar och i praktfulla parker med rötter i och 1800-talet. De formklippta buskarna är ingenting man förväntar sig se i svenska villakvarter eller radhustäppor möjligtvis då en och annan bollformad buxbom. Men formklippta buskar är ingenting som bara är adeln förunnad. Vill man köpa färdigt måste man visserligen räkna med att betala en rejäl slant för en idegranskanin, men har man tålamod och flinka fingrar så kan formklippandet bli en rolig och billig hobby med stora möjligheter och vackra resultat. Det är inte alla buskar som passar bra att formklippas. Vanligast är att använda sig av städsegröna buskar eftersom de är vackra året runt, men det går också bra att formklippa de flesta lövfällande buskar. Grundprincipen är att ju mer detaljerade man vill att klippningen ska vara, desto viktigare är det att busken har god förmåga att bryta nya skott vid beskärning och formklippning. Buxbom, idegran och vintergrön liguster är exempel på lättformade buskar. Om du börjar med en ung, nyinköpt buske ska du först klippa den tänkta formen i grova drag redan från början. Därefter klipper du en tredjedel av nytillväxten varje år för att göra busken så tät som möjligt. Använder du en gammal buske av större format klipper du den grova formen något mindre än tänkt, för att ge busken chans till tät förgrening. Det finns många knep att använda sig av om man inte vill klippa på fri hand. Med hönsnät, ståltråd eller armeringsjärn kan man skapa former kring busken som visar exakt var klippningen ska ske. Årets stora klippning kan gärna göras strax före midsommar resten av säsongen går det bra att småklippa då och då. Formklippning är också ett mycket bra alternativ till att helt såga ner gamla fula träd och buskar. Granar som blivit fula nedtill kan stammas upp och klippas i flera etage. Thujor med bruna partier kan putsas till nya, fantasifulla former. Risiga forsythior kan få nytt liv i valfri form genom hård beskärning och den gamla berberishäcken kan få nytt liv med en oregelbunden vågsilhuett istället för att grävas upp.

6 Årets stora skolreformer De flesta har säkert uppmärksammat att en av alliansregeringens stora omvälvningar gäller skola och utbildning. Men alla kanske inte har klart för sig exakt vilka reformer som är på gång och hur de kommer att påverka dem själva eller barnen. Här är en översiktlig genomgång av de förändringar som kommer att genomföras under Ny skollag Skollagen är den övergripande lagen för den svenska förskolan, skolbarnsomsorgen, skolan och vuxenutbildningen. Från och med den 1 juli 2011 gäller den nya skollagen för alla verksamheter förutom vuxenutbildningen där börjar lagen gälla från och med 1 juli Den nya skollagen innehåller en rad förändringar. Några av dessa är att: förskolan blir en egen skolform samma regler ska gälla för privata och kommunala skolor alla elever ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator, studie- och yrkesvägledning samt bibliotek fler beslut inom skolan ska kunna överklagas för att säkra elevers och föräldrars inflytande och rättssäkerhet fler åtgärder ska kunna tas för att disciplinera elever som stör sin omgivning, exempelvis genom skriftlig varning och tillfällig avstängning Reviderad läroplan för förskolan Förskolan blir en egen skolform och den tidigare läroplanen för förskolan, Lpfö 98, har reviderats. Den reviderade läroplanen gäller från och med 1 juli Den innebär bland annat större fokus på utbildning och undervisning. Undervisning i förskolan ska göras av förskollärare, men där ska också finnas annan personal som arbetar med barns utveckling och omsorg. Nya läroplaner för grundskolan Från och med den 1 juli 2011 gäller nya läroplaner för grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. De nya läroplanerna innehåller som tidigare mål och riktlinjer samt nya kursplaner som på ett konkret sätt sammanfattar det centrala innehållet för varje kurs. Här anges också kunskapskrav för den nya betygsskalan. Från och med höstterminen 2012 får elever betyg vid varje terminsslut från årskurs 6 i alla ämnen utom språkval. Förskoleklass och fritidshem har egna avsnitt i läroplanen för grundskolan. Ny gymnasieskola Årets största reform är gymnasiereformen, Gy11. Den nya gymnasieskolan kommer att genomgå en rad förändringar som börjar gälla den 1 juli Några av dessa är: Två typer av examen yrkesexamen och högskoleförberedande examen. Det blir tydligare skillnad mellan studieförberedande och yrkesförberedande program, bland annat när det gäller de gemensamma ämnenas omfattning. Utbildningarna kommer att styras av särskilda examensmål och inte som tidigare av programmål. Även på yrkesförberedande program ska man ges möjlighet att skaffa allmän behörighet till högskolan. Nya program. I den nya gymnasieskolan kommer det att finnas 18 program med 60 inriktningar. Möjligheten för gymnasieskolor att erbjuda lokala specialutformade program försvinner, samtidigt som det blir möjligt att i vissa fall erbjuda riksrekryterande spetsutbildningar inom exempelvis humaniora, idrott eller estetisk verksamhet. På yrkesprogrammen ska man kunna erbjuda lärlingsutbildning, där minst hälften av studietiden är förlagd till arbetsplats. Nya antagningskrav. För att kunna komma in på ett studieförberedande program krävs godkänt betyg i svenska, matematik och engelska samt i nio andra ämnen. För att komma in på ett yrkesförberedande program krävs godkänt i svenska, matematik och engelska samt i fem andra ämnen. Nya ämnes- och kursplaner. De tidigare kärnämnena ersätts av gymnasiegemensamma ämnen som ska läsas av samtliga elever. Historia blir ett nytt gemensamt ämne, samtidigt som estetisk verksamhet försvinner. Kursplanerna innefattar ett antal punkter med centralt innehåll och kunskapskrav för den nya betygsskalan. Individuellt program ersätts av fem introduktionsprogram med olika typer av yrkes- eller studieförberedande utbildning för elever som är obehöriga för studier på de nationella programmen.

7 Nytt betygssystem Det nya betygssystemet har en sexgradig skala: A, B, C, D, E och F. A till E är alla godkända betyg där A är det högsta, medan F är underkänt. För betygen A, C och E finns det specificerade kunskapskrav. För mellanbetygen gäller att de flesta av det högre betygets kunskapskrav ska vara uppnådda. Lärarlegitimation För att höja läraryrkets status och försäkra sig om att utbildning ges av behöriga lärare kommer man att införa en lärarlegitimation. Finns det inte några behöriga lärare att tillgå kommer det vara möjligt att visstidsanställa obehöriga lärare för ett år i taget. Efter år 2015 kommer betyg endast kunna sättas av behöriga lärare med lärarlegitimation. Ansökan om lärarlegitimation kan göras från den 1 augusti FAKTA de nya gymnasieprogrammen: Yrkesprogram: Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Högskoleförberedande program: Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet

8 Lilla gummibåtguiden Om man är sugen på att köpa båt, men saknar förvaringsplats eller vill ha möjlighet att flytta båten snabbt och smidigt, så är den uppblåsbara båten ett perfekt alternativ. Den kan förvaras i hemmet och transporteras i bilens bagage eller takbox. Och du som tycker att det känns lite ostabilt eller ömtåligt med en båt som man blåser upp kan ju fundera på varför man alltid använder sig av uppblåsbara båtar vid farliga forsränningar. Faktum är att uppblåsbara båtar mycket sällan går sönder. Gummi eller RIB? Det finns två typer av uppblåsbar båt. Först har vi traditionella gummibåtar, ofta mellan 2 och 5 meter, som är tillverkade i gummi (hypalon) eller PVC. Gummi kostar mer, men är mer hållbart. PVC är vanligast. Gummibåtarna har olika typer av durk några har helt flat botten, andra innehåller aluminium- eller träskivor och vissa har en uppblåsbar högtrycksdurk. Sedan finns det RIB-båtar (Rigid Inflatable Boat). De är hybrider mellan gummibåt och vanlig båt på så sätt att de har ett hårt och formfast skrov, ofta tillverkat i plast eller aluminium, och luftfyllda pontoner. De är stabilare på sjön än vanliga båtar samtidigt som de är tåligare än rena gummibåtar. Nackdelen är att de inte går att packa undan som en gummibåt samt att de är nästan dubbelt så dyra. Motor eller inte? En annan fråga man måste ställa sig är om man vill ha motor på båten eller inte. Åror brukar ingå i köpet, men motor får man naturligtvis köpa till. Ett bra alternativ för mindre båtar är en elmotor. Det går inte lika snabbt, men man slipper olja, bensin, motorbuller och servicekostnader. Vad kostar det? Uppblåsbara båtar finns i alla möjliga prisklasser från någon tusenlapp för en plaskbaljetyp till flera miljoner för en stor och lyxig familje-rib med sovplatser. På finns både nya och begagnade uppblåsbara båtar där kan man få en bra uppfattning om prisläget. Annat att tänka på Låt behoven styra vilken typ av båt och vilken storlek du köper. Köp gärna ett välkänt märke, eftersom det då blir lättare att hitta reservdelar. En köl uppblåsbar eller fast ökar stabiliteten på sjön. Tänk på andrahandsvärdet en märkesbåt ger mer tillbaka den dagen du vill sälja. Rengör med mjuk borste och såpa eller särskilt rengöringsmedel aldrig med högtryckstvätt. Se också till att båten skyddas från solen, eftersom duken kan få solskador. Köper du begagnat så ska du kontrollera duken ordentligt efter repor och skador. Skador kan repareras, men om duken har utsatts för extremt slitage, så kan livstiden förkortas.

9 Hemestra i sommar Hemestern är ett ganska nytt fenomen som allt fler nappar på varför ska man åka utomlands på semestern när det finns så mycket att göra här hemma? Hemester-trenden är inte bara miljövänlig, den är också ekonomisk samtidigt som den gynnar svenskt näringsliv. Så varför inte spara de surt förvärvade slantarna till något roligare (kanske att gå ner i arbetstid) och ägna sommarens arbetsfria veckor åt stressfria upplevelser på hemmaplan? Om man lägger lite tid på att utforska det svenska utbudet så märker man snabbt att här finns mer än bara skog och sjö. Var man än bor i landet så finns det garanterat både attraktioner och boende på bekvämt avstånd. Fast å andra sidan kan det vara trevligt att bege sig till en helt annan del av vårt avlånga, variationsrika land någonstans där man aldrig varit förut. Fjällvärlden är lika exotisk för skåningar som Sydsveriges milslånga sanddynor är för norrlänningar. Att resa med tåg och buss är enkelt i Sverige och om man semestrar i en stad finns det ingen som helst anledning att ta med sig bilen svensk kollektivtrafik är generellt sett mycket välfungerande. Bilen ger större frihet om det istället är glesbygden man vill utforska och cykeln är fantastisk om man inte tänker bege sig särskilt långt. Boende finns i alla prisklasser från camping med tält till vandrarhem, stugor och hotell. En bra början på hemestern är att sätta sig vid datorn och bläddra igenom det utbud som finns. Här hittar man mängder med tips, inspiration och möjlighet att boka såväl resor som boende och aktiviteter. Några länktips till er som tänker semestra smart i sommar: Massor av information och inspiration för semestern Stor webbsida där man kan söka och boka stugor i hela landet Resor, logi och aktiviteter i hela landet Sök och boka campingplatser på SCR:s campingsida På blocket kan du hitta husvagnar, husbilar och stugor till uthyrning Semestersida med fokus på barnfamiljen Intresseorganisation för svensk turism med sökbar tipssida Massor av teater, festivaler, konserter och annat i hela landet.

10 Läge för lärk? Ungefär hälften av Sveriges landyta är täckt av skog. Av denna är merparten barrskog, som framför allt domineras av gran. Det senaste decenniets hårda stormar har medfört att många skogsägare vill komplettera den svagrotade granen som lätt blåser omkull med andra trädslag. Att plantera in alternativa trädslag är ett sätt att sprida sina risker både när det gäller stormar och artspecifika sjukdomar. Ett av de nypopulära trädslagen är lärk ett vackert och användbart träd som dessutom är snabbväxande och vindtåligt. Om lärken Det finns tre typer av lärk som passar sig för odling i Sverige: vanlig europeisk lärk, sibirisk lärk och hybridlärk (korsning mellan japansk och europeisk lärk). Samtliga trivs bäst på näringsrik och frisk mark. Till skillnad från gran trivs den inte på torvmark eller i stillastående markvatten. Hybridlärk får ibland frostskador och passar bäst upp till Mälardalen. Den sibiriska lärken kan odlas ända upp till fjällnära skog. Idag är det inte så vanligt att odla ren europeisk lärk, eftersom den anses känsligare för lärkkräfta. Fördelar Snabbväxande avverkas efter år beroende på sort. Vindtålig klarar storm bättre än exempelvis gran Populärt träslag ger bra avkastning Gör skogarna ljusare och ökar den biologiska mångfalden. Nackdelar Känslig mot rotröta ska bara odlas på frisk mark Ganska populär som älgbete och rådjursfejning Kräver mer skötsel och tätare gallring än gran Lärken är ett snabbväxande barrträd som kan bli upp till 35 meter högt och som fäller sina barr på vintern. Den har ett kraftigt rotsystem, vilket gör att den är vindtålig. Det hårda, tåliga och vackert rödbruna virket gör att lärken bland annat är populärt för möbelsnickerier. Eftersom den har bra rötbeständighet används den ofta i våtutrymmen, på båtar och i trädgårdsmöbler. Plantering och skötsel När man väljer sort ska man tänka på att hybridlärken växer snabbare och ger högre avkastning, medan den sibiriska lärken är härdigare och har bättre rötbeständighet. Vårplantering är bäst och bör ske tidigt för att undvika försommartorka. Lärk kan planteras med samma avstånd som gran eller lite glesare, ungefär plantor per hektar. Plantera helst stora områden (större än 1,5 ha), eftersom det minskar risken för gnag- och fejningsskador. Eftersom hybridlärken drivs upp snabbt krävs det att man gallrar ungefär vart femte eller vart sjätte år. Sibirisk lärk behöver inte gallras lika ofta.

11 Sommarakuten sol, stick och bett Sommar och sol ger oss kraft och energi, ibland så till den grad att vi känner oss alldeles osårbara. Men det är vi naturligtvis inte. Faktum är att sommaren är fylld av skrubbsår, solsveda, insektsbett, sommarsnuva och andra störande tillstånd och åkommor. Här följer en snabb guide till några av våra vanligaste sommareländen och hur de undviks och behandlas. Solsveda Kylbalsam finns på apoteket svalkar och vårdar solbränd hud. Hydrokortisonsalva lindrar sveda och klåda vid soleksem och lindriga brännskador. Det finns också ett stort utbud av After Sun-produkter som lindrar svedan. Att smörja sig med yoghurt eller fil kan också hjälpa. Myggbett Klådan kan lindras med hjälp av en isbit, kylbalsam, Xylocain, Salubrin eller hydrokortisonsalva. Klia inte på bettet det tar då längre tid att läka och riskerar dessutom att bli infekterat. Prova istället att klia runtom. Getingstick Ta om möjligt bort gadden och smörj sedan in med kylbalsam, Xylocain, Salubrin eller hydrokortisonsalva. Gnid eventuellt in området med en värktablett som innehåller acetylsalicylsyra. Sätt gärna på ett plåster. Vid stick i munnen, allvarlig allergi eller kraftiga reaktioner med yrsel, illamående eller feber bör vården kontaktas. Vården bör också kontaktas om ett barn fått flera stick, eftersom de är känsligare för detta. Fästingar Vaselin, olja, vrida hit, vrida dit, dra eller dränka i fotogen? Fästingborttagningstipsen är många, men enligt aktuella vårdråd ska man dra fästingen rakt ut. Fatta tag om fästingen så nära huden som möjligt använd pincett eller fästingborttagare. Det går också att dra bort den med naglarna, men var då noga med att inte klämma bakkroppen, eftersom eventuella borreliabakterier då kan klämmas fram. Tvätta såret med desinfektionsmedel och var uppmärksam under en tid. Kontakta vården om du får en kraftig svullnad, feber, nackstelhet och huvudvärk eller om det uppstår en växande, ringformad rodnad kring bettet inom fyra veckor. Ormbett Håll den ormbitna kroppsdelen stilla, gärna i högt läge, Plocka snabbt bort eventuell klocka eller ringar innan det börjar svullna. Rör inte bettet och försök inte suga ut giftet på något sätt. Kontakta alltid vården om du blivit huggormsbiten man vet aldrig vad det blir för reaktion. Giftiga växter och svampar Det är ovanligt att man förgiftas av växter i Sverige. Vet man med sig att man själv eller ett barn ätit av en giftig växt kan man ge medicinskt kol så fort som möjligt (finns på apoteket). Försök inte framkalla kräkning, eftersom det kan förvärra läget. Vid misstanke om förgiftning, ring 112 och begär giftinformation. Sommarförkylning Sommarförkylningen är inte lättare eller svårare än vinterförkylning, men det kan vara trist och svårt att behöva ta det lugnt. Det enda man kan göra är att lyssna på kroppen och inte göra mer än man klarar av. Utsätt dig inte för stora temperaturchocker som het sol och kalla bad om du har feber. Råa vitlöksklyftor och honung sägs påskynda tillfrisknandet. Sår Sår hör sommaren till, men det gör också värme och ökad infektionsrisk. Tvätta med sårtvätt/desinfektionsmedel och sätt på plåster. Huvudvärk Värme och vätskebrist kan ge huvudvärk. Det kan också sena grillkvällar och alkohol. Vatten, vila och ett mörkt, svalt rum kan lindra huvudvärken. Att ta ett uppiggande dagen-efter-dopp sägs blåsa bort huvudvärken hos vissa, men hos andra kan chocken ge motsatt effekt.

12 Miljö och hälsa Människors hälsa påverkas av genetiska faktorer och livsstil, men också av yttre faktorer i omgivningen och miljön. Vi känner väl alla på oss att det inte är särskilt bra för hälsan med avgaser, utsläpp, kemikalier och strålning, men hur ser egentligen sambandet mellan miljö och hälsa ut? Några av de miljöproblem som har negativ inverkan på människors hälsa är: Utsläpp av fina partiklar och marknära ozon har negativ inverkan på luftvägarna och kan orsaka för tidig död. Föroreningar som bensen, formaldehyd och kväveoxid är cancerframkallande. Kväveoxid har också ett tydligt samband med astma. Miljögifter som tungmetaller, PCB och DDT och andra kemikalier är giftiga ämnen som påverkar människor, djur och natur och som bryts ner långsamt. Vissa av dessa kan orsaka skador på viktiga organ, påverka ämnesomsättning och fortplantningsförmåga samt orsaka fosterskador och cancer. Vad kan man då göra för att själv väga upp för de risker som dagens miljöproblem innebär? Alla har ju inte möjlighet att flytta ut i skogen, gräva egen brunn och starta självhushåll. Det man faktiskt kan göra är att börja fundera på hur man lever och utifrån det göra några medvetna val. Man kan försöka hålla sig till ekologiska livsmedel. Man kan väga upp stadsbullrets negativa effekter genom att bege sig ut till lugnet i naturen under den fria tiden promenader i naturen sänker blodtrycket, vilket har en positiv inverkan på hjärta och kärl. Man kan mäta nivåerna av exempelvis radon och uran i närmiljön och vid behov utföra sanering. Man kan sola försiktigt eller låta bli att sola helt och hållet. Man kan tillämpa försiktighetsprincipen och undvika överdriven exponering av mobiltelefoner och trådlösa apparater. Och sist men inte minst kan man dra sitt strå till stacken genom att minska sin konsumtion och på så sätt också minska halten av föroreningar och gifter i naturen. Förtunningen av ozonskiktet kan bland annat orsaka hudcancer och grå starr. Utsläpp och föroreningar kan orsaka förgiftning genom dricksvatten och livsmedel. Forskningen kring effekter av radiovågor från exempelvis mobiltelefoner är fortfarande otillräcklig. Man vet att långvarig exponering för radiovågor kan påverka prestationsförmågan negativt, men gränsvärden för användande har satts med goda marginaler. Forskningen har dock inte hängt med det snabbt ökade användandet. Buller påverkar inte bara den psykiska hälsan negativt ny forskning visar att buller också ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Övergödning kan bland annat leda till ökad algblomning och ökade halter av nervgifter i vattnet.

13 Stressfri sommarbuffé Sommaren bjuder ofta på en hel del festligheter och socialt umgänge. Grillfesten är en klassiker som vi alla älskar, men nog tål den att utmanas ibland. Man kan faktiskt få för mycket av det goda! Ett alternativ till grillen är att bjuda på en kall buffé, något som dessutom kan förberedas i god tid före festen och ger värdfolket möjlighet att slappna av tillsammans med gästerna. Ingen oro över brända biffar eller rosa kycklinglår här, inte! En annan fördel med buffén är att det alltid finns något för alla gäster, vare sig de är vegetarianer, laktosintoleranta eller går på lchf-diet. Tänk på att göra buffén lätt att plocka och äta små munsbitar som man kan peta i sig med en gaffel gör att man inte måste sitta ner till dukat bord. En buffé kan innehålla i princip vad som helst här tipsar vi om några enkla godbitar som passar perfekt för en stress- och kladdfri sommarbuffé: Korvar utbudet av spännande korvar har fullkomligt exploderat på senare år. De allra flesta går utmärkt att äta kalla. Skär i munsbitar. Grillade kycklingben och kycklingvingar är perfekt buffémat som går utmärkt att äta kallt. Köp färdigt eller grilla i förväg. Smått och gott från charken rostbiff, olika sorters skinka, salami, pastrami och annat kallskuret passar perfekt på buffébordet. Sallad en enkel grönsallad med olika sorters sallat, tomat, gurka, rödlök, skivad rädisa och en mild vinegrette är alltid uppskattad. Potatissallad satsa på en kletfri potatissallad med massor av färskpotatis, massor av skivad rödlök, lite ruccola och en dressing gjord på olivolja, senap, balsamvinäger, flingsalt och peppar. Waldorfsallad klassikern som består av skivad selleri (stjälk eller rot), äpple, valnötter, majonnäs, grädde, senap och peppar passar perfekt på ett kallt buffébord. Smått och gott från medelhavsdisken fyll luckor på buffébordet med små skålar fyllda med oliver, soltorkade tomater, kapris, grillad paprika och annat oljigt medelhavsplock. Bröd ta en sväng till bageriet och köp några riktigt goda limpor av olika sort. Bröd är ett måste! Dippsåser rör ihop några dippsåser av grekisk yoghurt och majonnäs och smaksätt med exempelvis vitlök, gräslök, ajvar relish, senap, koriander, chilisås eller bostongurka. Använd fantasin och testa dig fram! En annan fördel med buffén är att resterna blir perfekt nattamat när det börjar kurra i kistan framåt småtimmarna Kokta ägg enkelt och självklart. Skär i halvor och lägg den svarta kaviaren i en skål bredvid för att glädja de som inte gillar den. Laxrosor köp färdigskivad rökt eller gravad lax och rulla ihop till vackra rosor. Rökt makrill enkelt och oemotståndligt gott. Köp gärna med några olika kryddningar. Ost tillbringa en stund vid ostdisken för att smaka och plocka ut några riktigt goda ostar att tärna eller göra rullar av. Quiche köp färdig eller baka i förväg. Quiche passar perfekt på det kalla bordet och är lätt att äta med handen.

14 Var somrarna soligare förr? Det händer att vi blickar tillbaka på barndomens somrar och minns dem som ständigt soliga och fyllda med utelek och bad. Men hur är det egentligen? Var somrarna soligare förr eller är det vår fantastiska förmåga att glömma och romantisera som får det att kännas så? Enligt den meterologiska definitionen inträffar sommar när dygnsmedeltemperaturen varit över 10 grader i fem dagar i rad. Tittar man på genomsnittet så brukar sommaren nå Malmö runt den 8 maj, Stockholm 13 maj, Östersund 29 maj och Kiruna 18 juni. Trots att juni är den ljusaste månaden och kanske den som många förknippar med barndomens somrar, så är det varmare i juli och augusti. Juni är dock sommarens nederbördsfattigaste månad, vilket gör den lite extra somrig. Faktum är dock att sommaren är den årstid då det kommer allra mest nederbörd dubbelt så mycket som under vintermånaderna fast under kortare tid. Viktigast av alla sommardagar är naturligtvis midsommar. Hur är det egentligen med midsommarvädret? Regnar det alltid eller känns det bara så? Ska man tro på statistiken så är det faktiskt ganska vanligt med skurar på midsommar. Den riktiga sommarvärmen har inte infunnit sig än och medeltemperaturen för hela landet ligger på grader. De varmaste midsomrarna under förra seklet inträffade 1935 och Det har också förekommit en hel del riktigt kyliga midsomrar, exempelvis 1987 då Stockholm hade 11 grader mitt på dagen samtidigt som man i Norrlands inland höll sig kring nollstrecket. Hur har då sommartemperaturerna förändrats de senaste femtio åren? Tja, eftersom temperaturväxlingar går i vågor beror det lite på vilka år man tittar på. Om du var barn på 1920-, 60- eller 80-talet så är det möjligt att du upplevde barndomens somrar som ganska kyliga här förekom nämligen en del svackor i temperaturkurvan. Var du istället barn på 1940-, 50- eller 70-talet så kan det nog stämma att somrarna kändes soliga. Men de barn som växt upp under 2000-talets början kan ändå skryta om de högsta sommardygnsmedeltemperaturerena på 100 år. (SMHI)

15 Visste du att om midsommar Midsommarfestligheter har funnits under lång tid och i många olika former. Under vår hedniska tid firade man sommarsolståndet med offerfester och fruktbarhetsriter. Som med många andra hedniska högtider har midsommarfirandet knutits till den kristna kalendern och idag sammanfaller midsommardagen med Johannes döparens dag. Matjessillen är ett holländskt påfund, som så mycket annat inom fiskindustrin. Det var de som uppfann sillkonserveringen och ordet matjessill kommer från holländskans maatjesharing, som betyder jungfrusill. Ordet majstång kommer förmodligen från seden att maja hemmet, alltså att klä det i löv vid festliga tillfällen. Majstångstraditionen kom som så många andra traditioner från Tyskland, fast i Tyskland (och de allra flesta majstångsländer) reser man naturligtvis majstången i maj. Under den hedniska midsommaren ansåg man att midsommarnatten var full av magiska krafter, något som avspeglas i alla de magiska riter som är kopplade till midsommar. Än idag finns det flickor som lägger sju sorters blommor under kudden för att drömma om den man som de kommer att dela sin framtid med. Man trodde också att midsommarnattens dagg hade helande krafter och kunde bota sjukdom. Det landskap som mest förknippas med midsommarfirandet är Dalarna. Hit vallfärdas tiotusentals svenskar varje midsommar för att dansa runt stången, gärna iklädda folkdräkter. Midsommar är den vecka under hela året som Systembolaget har flest besökare. I fjol var det inte mindre än 2,5 miljoner svenskar som besökte bolaget denna vecka. Faktum är att dagen före midsommar 2010 var en rekorddag med flest besökare under en försäljningsdag någonsin 1,1 miljoner!

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Studiedagsprogram 29 mars

Studiedagsprogram 29 mars Studiedagsprogram 29 mars 08.30-08.45 Åtgärdsprogram 08.45-09.45 Gy 2011, Bakgrund, betyg 09.45-10.15 Fika 10.15-10.45 Hemsidan 10.45-11.45 Gy 2011 fortsättning, Programstruktur, Ämnen och ämnesplaner

Läs mer

Gymnasievalet 2015. Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00. anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu. telefon: 073-655 11 74

Gymnasievalet 2015. Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00. anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu. telefon: 073-655 11 74 Gymnasievalet Läsåret 2014-2015 2015 Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00 anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu telefon: 073-655 11 74 Betygsvärde A 20 poäng B 17.5 poäng C 15 poäng

Läs mer

Meritvärde per skola. Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) program, inriktning

Meritvärde per skola. Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) program, inriktning Meritvärde per skola Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) Hantverksprogrammet, Finsnickeri (riksrekryterande) 5 145 184 IMPRO mot Hantverksprogrammet, Finsnickeri (riksrekryterande) 0 0 0 summa 5 Processtekniska

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15 Hylte, Hylte Trainee Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, Anläggningsfordon, lärling 10 2 85 105 Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning lärling 10 1 85 85 Fordons- och transportprogrammet,

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2131 13-9-2 11:44:11 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 19 12. 179. Hantverksprogrammet 12 1 1 175. 175. Programinriktat Individuellt

Läs mer

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan!

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Studievägledare Jonas Cederulf Fröviskolan jonas.cederulf@lindesberg.se 0581 833 41 Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Som utlovat under föräldramötet kommer här ett försök till samlad

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 2121 12-1-13 13:42:24 Hantverksprogrammet Finsnickeri 12 Impro Mot Hantverksprogrammet, Finsnickeri 2 2 STATGTDEXTER IST Sverige AB 1

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande

Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande Meritvärden vid Slutlig antagning till nationella program i Helsingborg 3 juli 2012 Endast behöriga elever är antagna. Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande Bygg- och anläggningsprogrammet

Läs mer

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program.

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program. Gymnasieinformation Gymnasieskolan GY11: Programmen är uppdelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program. På yrkesprogrammen utbildar man sig mot ett yrke eller yrkesområde. På de högskoleförberedande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2014:7575 Alingsås kommun kommunstyrelsen@alingsas.se Beslut för gymnasieskola efter prioriterad tillsyn i Alströmergymnasiet sektor 1 i Alingsås kommun 2 (10) Tillsyn i Alströmergymnasiet sektor

Läs mer

Planera Ditt Gymnasieval 2013

Planera Ditt Gymnasieval 2013 Planera Ditt Gymnasieval 2013 BEHÖRIGHET (krav på förkunskaper): Högskoleförberedande program Lägst betyget E i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik + 9 andra ämnen Ekonomiprogrammet

Läs mer

Festen börjar på. Catering

Festen börjar på. Catering Festen börjar på ICA Saltis Catering från oss hem till dig! Bjud dina gäster på läcker festmat vår kunniga personal har många tips och idéer inför festen. Kom in i butiken eller ring 08-717 53 10 för mer

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Falu Frigymnasium (2001) period 20141

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Falu Frigymnasium (2001) period 20141 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Falu Frigymnasium (21) period 2141 14-4-11 15:22: Humanistiska Programmet 15 8 9 162.5 239. Programinriktat Individuellt Val Mot Vård- Och Omsorgsprogrammet 1 1

Läs mer

Skriv text, lägg in bilder/diagram

Skriv text, lägg in bilder/diagram Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan Gy2011 Skriv text, lägg in bilder/diagram 1 Reformer för högre kvalitet En ny skollag Nya styrdokument och ny betygsskala Utökad uppföljning Ny lärarutbildning

Läs mer

Välkommen på besök på Riksgymnasiet!

Välkommen på besök på Riksgymnasiet! Välkommen på besök på Riksgymnasiet! Har du en språkstörning och ska börja gymnasiet läsåret 2016/2017? Den 24-26 november är du välkommen på praktikbesök på Riksgymnasiet i Örebro. Praktikbesöket innebär

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Gymnasieskolan 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav De 6 högskoleförberedande nationella programmen EK - Ekonomi - Juridik - Ekonomi SA - Samhällsvetenskap - Beteendevetenskap

Läs mer

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö A 179.0 ygg- och anläggningsprogrammet, yggymnasiet Malmö A 155.0 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2015

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2015 Bygg- och anläggningsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet, PEAB-skolan Malmö 29 90.00 180.0 Bygg- och anläggningsprogrammet, Byggymnasiet Malmö 13 A 178.0 Bygg- och anläggningsprogrammet - lärling,

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 20111

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 20111 Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 2111 11-4-15 1:34:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 94 96 69 1 174 Lärling Margretegärde, Byggprogrammet 8 15 8 14 164 Barn- Och Fritidsprogrammet

Läs mer

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens 1 Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens beslut 2015-04-21, 30. Mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015 GYMNASIEUTBILDNINGEN

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust (1421) period 20151

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust (1421) period 20151 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust (1421) period 2151 15-5-4 9:22:51 Handels- Och Administrationsprogrammet 1 Hantverksprogrammet, Finsnickeri 1 Hantverksprogrammet, Finsnickeri 12 1 185. 185.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20131

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20131 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 2131 13-7-1 6:31:17 Hantverksprogrammet; Finsnickeri (riksrekryterande) 1 2 2 16. 178. Intresseanmälan Introduktionsprogrammen 3 Impro

Läs mer

Välkomna till. Hösten 2010

Välkomna till. Hösten 2010 Välkomna till Hösten 2010 Här är jag Hit ska jag Mål = Drömyrket! Hur gör jag Syv-schema 12 oktober gymnasiemässa alla nior på VBU Början av november gymnasieinfo och programväljare Mitten av november

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande

Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande Bygg- och anläggningsprogrammet Lägsta Medel Bygg- och anläggningsprogrammet, Rönnowska skolan 59 57 48 A 170,5 Bygg- och anläggningsprogrammet, Design & Construction College 25 20 20 110 170,3 Bygg- och

Läs mer

Lilla cateringboken 2015

Lilla cateringboken 2015 Lilla cateringboken 2015 Vi lovar! Ingen panik! Ta det lugnt - vi kommer! Vi är på plats allra senast inom 30 minuter om något skulle gå snett. Oavsett om ni glömt något, blivit fler eller behöver komplettera

Läs mer

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning 2015-02-10 Sidan 1 av 27 Bokslut och verksamhets- berättelse 2014 Gymnasieskola och vuxenutbildning Statistik Karin Mannström, Förvaltningsekonom Februari 2015 Dnr Kon 2015/17 2015-02-10 Sidan 2 av 27

Läs mer

Mona StjernfeldtNilsson 040 641 17 76. mona.stjernfeldt.nilsson@lomma.se. Mona Stjernfeldt Nilsson

Mona StjernfeldtNilsson 040 641 17 76. mona.stjernfeldt.nilsson@lomma.se. Mona Stjernfeldt Nilsson Mona StjernfeldtNilsson 040 641 17 76 mona.stjernfeldt.nilsson@lomma.se Mona Stjernfeldt Nilsson Tidplan för gymnasievalet Gymnasieinformation Enskilda Samtal Öppet hus på gymnasieskolorna Gymnasiemässa

Läs mer

Tabellbilaga för bokslut 2014

Tabellbilaga för bokslut 2014 Tabellbilaga för bokslut 2014 Personal Tabell 1 Kostnader 2013* Kostnad per inskrivet barn/ elev/heltidsstuderande totalt år 2013 Hudiksvall %** Jämförbara kommuner *** %** Riket %** Förskola 120 700 (2)

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Tidplan. Lösenord skickas ut

Tidplan. Lösenord skickas ut Gymnasieval Tidplan 21-23 november V. 4 17 februari Feb/Mars 17 april 23 april 15 maj Maj/juni 27 juni Slutet av juli Juli/aug Gymnasiemässan Lösenord skickas ut Sista ansökningsdag! Antagningsprov estetiska

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala Håkan Joas. Revidering av utbudet läsåret 2015/2016 för de kommunala gymnasieskolorna

Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala Håkan Joas. Revidering av utbudet läsåret 2015/2016 för de kommunala gymnasieskolorna Uppsala * "KOMMUN UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala Håkan Joas 2015-04-13 UBN-2015-1487 Utbildningsnämnden Revidering av utbudet läsåret 2015/2016 för de kommunala gymnasieskolorna

Läs mer

Se på DITT gymnasieval som en bas för framtidens möjligheter. Inte som ett ödesval för resten av ditt yrkesliv! Vellinge.se

Se på DITT gymnasieval som en bas för framtidens möjligheter. Inte som ett ödesval för resten av ditt yrkesliv! Vellinge.se Se på DITT gymnasieval som en bas för framtidens möjligheter. Inte som ett ödesval för resten av ditt yrkesliv! 18 NATIONELLA PROGRAM 12 YRKESPROGRAM För elever som vill lära sig ett yrke. 15 veckors APL,

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET

FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET 1 ANSÖKAN OCH ANTAGNING Få koden till webben och genomgång - 8 Januari Sista dag att göra ansökan på webben Skriv ut ansökan, skriv under till SYV -

Läs mer

Ljungbyhed 0435-44 10 30

Ljungbyhed 0435-44 10 30 Ljungbyhed 0435-44 10 30 Catering Köttfat 135 kr/person Välj 3 sorters kött: Fläskfilé, rökt fläskfilé, kycklingfilé, kycklingklubba, rostbiff, kalkon, kassler, rökt skinka. Detta läggs på fat och garneras

Läs mer

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Samverkansavtal

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Samverkansavtal Utredning av skoltrafik i Uppsala län Slutrapport Bilaga 6 Samverkansavtal KTN2013-0050 Kollektivtrafikförvaltningen UL December 2013 1 Innehåll 1 Elever från Enköping är försthandssökande till:... 3 2

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Ormar som hugger blixtsnabbt. Vargar som ylar i natten. Björnar som ryter. Fästingar som biter sig fast Ska man vara rädd för dem? Nej då! Du behöver

Läs mer

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052 Förvaltning Anders Gabell GoV.2013.0052 2013-02-20 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Program och inriktningar på Bergagymnasiet Höstterminen 2013 Ärendebeskrivning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen till MATS ERIKSSON CATERING

Välkommen till MATS ERIKSSON CATERING Välkommen till MATS ERIKSSON CATERING Med största säkerhet är du lika kritisk som jag när du går på restaurang. Själv kräver jag ett positivt bemötande, en snygg dukning, en genomtänkt, spännande och bred

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL 1 SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL KÄRLSTORLEKAR 140 l 1 190 l 370 l 2 660 l 2 HÖJD 106,5 cm 107,5 cm 106,8 cm 121,9 cm BREDD 48,4 cm 55,9 cm 77 cm 125,5 cm DJUP 55 cm 69 cm 81,1 cm 77,4 cm Skapa rum för kärlet

Läs mer

Välkomna till. Hösten 2015

Välkomna till. Hösten 2015 Välkomna till Hösten 2015 Här är jag Hit ska jag Mål = Drömyrket! Hur gör jag Syv-schema Mitten av september gymnasieinfo och broschyr Mitten av oktober föräldrainformation Början av oktober påbörjar enskilda

Läs mer

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN -Designerns bästa tips Underhållsfri mur En solid och prydlig lösning som du kanske inte bygger på egen hand. Men när den väl är på plats klarar den sig utan underhåll. En mur är

Läs mer

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Program Namn BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 175,5 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan 165 193 BA Bygg-

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Gymnasiemässa. 27 28 april i helsingborg

Gymnasiemässa. 27 28 april i helsingborg www.helsingborg.se/gymnasiemassan www.skanegy.se NORDVÄSTRA SKÅNES KOMMUNER Gymnasiemässa 27 28 april i helsingborg Välkommen till Sundspärlan i Helsingborg Elever årskurs 8 måndag 8.30 15, allmänheten

Läs mer

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 213,8 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan A 183,9 BA Bygg-

Läs mer

TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING

TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2013/2014 TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2013/2014 Statistiska centralbyrån 2014 Report 2014:5

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan Utvecklingspaket 2012-06-14 Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan Utvecklingspaketets delar Inledande text (del 1) samt en sammanställning (del 2) över var man hittar

Läs mer

Selma Lagerlöfgymnasiet

Selma Lagerlöfgymnasiet Selma Lagerlöfgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Introduktionsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet,

Läs mer

TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING

TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2013/2014 TEMARAPPORT 2014:5 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2013/2014 Statistiska centralbyrån 2014 Report 2014:5

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 2 Det här är en proposition med förslag till en ny skollag. Det

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

www.halmstad.se/larlingsutbildning

www.halmstad.se/larlingsutbildning Gymnasial lärlingsutbildning är en del av den gymnasiereform som trätt i kraft hösten 2011. Skälen att ta emot en lärling är många och goda. är en utmärkt rekryteringsväg som låter en ny medarbetare formas

Läs mer

VIKTIGA DATUM 2016. Mitten april Preliminär antagning. Du kan logga in på webben och se det preliminära antagningsresultatet. Webben öppnar för omval.

VIKTIGA DATUM 2016. Mitten april Preliminär antagning. Du kan logga in på webben och se det preliminära antagningsresultatet. Webben öppnar för omval. VIKTIGA DATUM 2016 11 :januari Kl: 08:00 Webben öppnar för ansökan. Lösenordsbrev kommer hem till dig som går i årskurs 9, i början på januari. 1 februari Sista dag för ansökan, webben stänger kl 16:00.

Läs mer

CATERING. För alla tillfällen och på vårt vis.

CATERING. För alla tillfällen och på vårt vis. CATERING För alla tillfällen och på vårt vis. VÄLKOMMEN TILL SVERIGES MEST PRISBELÖNTA MATBUTIK! Vår butik har belönats med bl a Arlas Guldko för Bästa Matglädjebutik och med utmärkelsen Årets butik på

Läs mer

Tio tips för färskpotatisen

Tio tips för färskpotatisen 1 Tio tips för färskpotatisen Färskpotatis är inte bara god som nykokt i klassisk potatissallad. Vad sägs om att rosta den eller baka in den i focaccia? Potatisfocaccia Ingredienser 20 personer 25 g jäst

Läs mer

Förtäring vid Minnesstund - Det är viktigt att få samlas och samtala, och jag lovar ett vänligt och personligt bemötande vid minnesstunden.

Förtäring vid Minnesstund - Det är viktigt att få samlas och samtala, och jag lovar ett vänligt och personligt bemötande vid minnesstunden. Förtäring vid Minnesstund - Det är viktigt att få samlas och samtala, och jag lovar ett vänligt och personligt bemötande vid minnesstunden. Meny alternativ 1 Smörgåstårta - Smörgåstårta med hemgjorda röror

Läs mer

CATERING. För alla tillfällen och på vårt vis. FÄLTÖVERSTEN

CATERING. För alla tillfällen och på vårt vis. FÄLTÖVERSTEN CATERING För alla tillfällen och på vårt vis. FÄLTÖVERSTEN VÄLKOMMEN TILL SVERIGES MEST PRISBELÖNTA MATBUTIK! Vår butik har belönats med bl a Arlas Guldko för Bästa Matglädjebutik och med utmärkelsen Årets

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Antagningsstatistik 2011

Antagningsstatistik 2011 Jenningsskolan, Robertsfors HT 12 0 0 Hotell- och turismprogrammet HU 12 0 0 Humanistiska programmet IMPROHT 3 0 0 Introduktionsprogram, Programinriktat individuellt val, mot Hotell- och turismprogrammet

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011 ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö 170 185 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A 172 ygg- och anläggningsprogrammet, Norra Sorgenfri gymnasium

Läs mer