Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-05-30 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje vecka ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar finns också tillgänglig på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Gammaldags favoriter Drömmer du om en gammaldags trädgård med ljuva blommor som för tankarna till barndom och kafferep? I så fall ska du satsa på gammaldags buskar och perenner. De flesta av dessa är friska, härdiga och lättskötta det är en av anledningarna till varför de ofta står kvar i övergivna gamla trädgårdar år efter år. Syrén är en oemotståndlig favorit som för tankarna till sommarlov, student och försommarfestligheter. De är lättskötta, har inga höga krav och blommar villigt år efter år. Syrén kan användas som solitärbuske, i buskage, friväxande häck eller som doftande vägg i en romantisk berså. Idag finns det många olika sorter, men den ljuslila bondsyrénen är fortfarande favorit bland många den kan bli upp till 7 meter hög och kan skjuta rejält med rotskott. Schersmin är en annan klassisk trädgårdsbuske som inte bara är lättskött, tålig och välformad i juni-juli fylls den nämligen av tusentals söta blommor som sprider den mest fantastiska doft över hela trädgården. Den vanliga doftschersminen kan bli 3-4 meter hög och kan användas som solitär, i buskage eller i friväxande häck. Den skjuter gärna rotskott och är därför lätt att föröka, Rosor är ett givet inslag i en romantisk trädgård. Undvik de kräsna rabattrosorna och satsa istället på gammaldags buskrosor som är friska och härdiga och som till stor del sköter sig själva. Exempel på bra gammaldags rosor är Louise Odier, Maiden s Blush, Comte de Chambord och Rosa Mundi polkagrisrosen. Pioner hör hemma i gammaldags trädgårdar. De fantastiska väldoftande jätteblommorna är nästan obegripligt exotiska. De är friska och härdiga, fantastiska till snitt och återkommer villigt år efter år efter år. Det är framför allt örtartad bondpion och luktpion som vi associerar med mormorsträdgårdar de vissnar ner varje höst och kommer med nya blommor i juni-juli. Flox är en pålitlig och storblommande perenn som man ofta hittar i äldre trädgårdar. Prickflox och höstflox påminner mycket om varandra, men höstfloxen blommar senare. De finns i mängder av olika nyanser: vitt, rosa, cerise, lila, blått och polka och blir allt ifrån 40 till 80 centimeter höga. Floxen sprider sig med rotskott och är lätt att dela och föröka. Den är dessutom underbar till snitt.

3 Riddarsporren är en av trädgårdens kungligheter. Med sina blå, lila, rosa eller vita blomsterstänglar som ibland blir upp emot 180 centimeter höga är den en av höjdarna i perennrabatten. Den är dessutom en av de ganska få perenner som blommar under högsommaren. Den är härdig och frisk och passar bra i buketten. Den är lätt att föröka med frö och blommar ibland redan första sommaren. Akleja är en gammaldags favorit som också ofta är barnens favorit. Med sina söta kjolar och sitt graciösa växtsätt är det ibland svårt att förstå hur robust den faktiskt är. Aklejor finns i mängder av olika sorter som dessutom frösår sig och lätt korsar sig med varandra. Den blommar ganska tidigt på sommaren och pryder sedan rabatten med sina vackra blad och fröställningar. Stockrosen är en väldigt vacker perenn som ofta ses växa mot husväggar den kan bli upp emot 250 centimeter och kan behöva stöd. Det finns både tvååriga och perenna stockrosor. De perenna återkommer år efter år, men de tvååriga frösår sig lätt. Stockrosor finns i alla möjliga färger och med enkla eller fyllda blommor. Tyvärr drabbas de lätt av rost, vilket gör att bladen blir fula och bruna. Jätteprästkragen är ett fantastiskt inslag i sommarbuketten och borde därför få större plats i våra trädgårdar. Kanske anses den för vanlig, men om man ger den lite uppmärksamhet så ser man att den förtjänar mer. Det är en lättodlad perenn som blir centimeter och blommar villigt från juli och framåt.

4 Trivsamma uterum Att glasa in altanen eller bygga till ett uterum är ett fantastiskt sätt att förstora huset och förlänga säsongen. Uterummet har under senare år blivit en av favoriterna på svenskarnas önskelistor. Men att bygga uterum är ingenting men gör i en handvändning det kräver noggrann planering och pengar på kontot. Sommar- eller vinterrum? En av de första saker man måste besluta om är hur länge man vill använda uterummet. Vill man bara glasa in altanen för att göra sommarnätterna lite behagligare så handlar det om ganska enkel montering och enkla material. Tänker man sig istället ett rum som kan användas även vintertid blir det en helt annan sak och en helt annan kostnad. Bygglov Att bygga uterum i anslutning till bostadshus kräver alltid bygglov. Handlar det om skärmtak på altaner som inte överstiger 15 m2 så behövs vanligtvis inget bygglov. Man ska dock alltid kontrollera med den egna kommunen först, eftersom reglerna kan skilja sig åt. Planera och rita Något av det roligaste är att planera hur uterummet ska se ut. Ska det vara golv på träbjälklag eller ska man gjuta betongplatta? Ska det vara sadeltak, pulpettak eller burspråk? Ska hela rummet vara inglasat eller ska det finnas några klädda väggar? Ska det vara vanliga dörrar, vikdörrar eller skjutdörrspartier? Idag har flera av de stora uterumsleverantörerna speciella designverktyg på sina hemsidor. Med dessa kan man ladda upp foton på sitt eget hus och prova sig fram med olika modeller och färger. Göra själv eller anlita hantverkare? Mycket händiga personer bygger sina uterum själva. Några anlitar en snickare för rådgivning och viss hjälp, men är själva delaktiga i byggandet. Andra anlitar en byggfirma eller uterumsspecialist för att försäkra sig om att det blir riktigt gjort. Om man anlitar hantverkare är det alltid en bra idé att ta in offerter från flera håll.

5 Formklippa buskar Traditionellt sett hör de hemma i slottsträdgårdar, på engelska herrgårdar och i praktfulla parker med rötter i och 1800-talet. De formklippta buskarna är ingenting man förväntar sig se i svenska villakvarter eller radhustäppor möjligtvis då en och annan bollformad buxbom. Men formklippta buskar är ingenting som bara är adeln förunnad. Vill man köpa färdigt måste man visserligen räkna med att betala en rejäl slant för en idegranskanin, men har man tålamod och flinka fingrar så kan formklippandet bli en rolig och billig hobby med stora möjligheter och vackra resultat. Det är inte alla buskar som passar bra att formklippas. Vanligast är att använda sig av städsegröna buskar eftersom de är vackra året runt, men det går också bra att formklippa de flesta lövfällande buskar. Grundprincipen är att ju mer detaljerade man vill att klippningen ska vara, desto viktigare är det att busken har god förmåga att bryta nya skott vid beskärning och formklippning. Buxbom, idegran och vintergrön liguster är exempel på lättformade buskar. Om du börjar med en ung, nyinköpt buske ska du först klippa den tänkta formen i grova drag redan från början. Därefter klipper du en tredjedel av nytillväxten varje år för att göra busken så tät som möjligt. Använder du en gammal buske av större format klipper du den grova formen något mindre än tänkt, för att ge busken chans till tät förgrening. Det finns många knep att använda sig av om man inte vill klippa på fri hand. Med hönsnät, ståltråd eller armeringsjärn kan man skapa former kring busken som visar exakt var klippningen ska ske. Årets stora klippning kan gärna göras strax före midsommar resten av säsongen går det bra att småklippa då och då. Formklippning är också ett mycket bra alternativ till att helt såga ner gamla fula träd och buskar. Granar som blivit fula nedtill kan stammas upp och klippas i flera etage. Thujor med bruna partier kan putsas till nya, fantasifulla former. Risiga forsythior kan få nytt liv i valfri form genom hård beskärning och den gamla berberishäcken kan få nytt liv med en oregelbunden vågsilhuett istället för att grävas upp.

6 Årets stora skolreformer De flesta har säkert uppmärksammat att en av alliansregeringens stora omvälvningar gäller skola och utbildning. Men alla kanske inte har klart för sig exakt vilka reformer som är på gång och hur de kommer att påverka dem själva eller barnen. Här är en översiktlig genomgång av de förändringar som kommer att genomföras under Ny skollag Skollagen är den övergripande lagen för den svenska förskolan, skolbarnsomsorgen, skolan och vuxenutbildningen. Från och med den 1 juli 2011 gäller den nya skollagen för alla verksamheter förutom vuxenutbildningen där börjar lagen gälla från och med 1 juli Den nya skollagen innehåller en rad förändringar. Några av dessa är att: förskolan blir en egen skolform samma regler ska gälla för privata och kommunala skolor alla elever ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator, studie- och yrkesvägledning samt bibliotek fler beslut inom skolan ska kunna överklagas för att säkra elevers och föräldrars inflytande och rättssäkerhet fler åtgärder ska kunna tas för att disciplinera elever som stör sin omgivning, exempelvis genom skriftlig varning och tillfällig avstängning Reviderad läroplan för förskolan Förskolan blir en egen skolform och den tidigare läroplanen för förskolan, Lpfö 98, har reviderats. Den reviderade läroplanen gäller från och med 1 juli Den innebär bland annat större fokus på utbildning och undervisning. Undervisning i förskolan ska göras av förskollärare, men där ska också finnas annan personal som arbetar med barns utveckling och omsorg. Nya läroplaner för grundskolan Från och med den 1 juli 2011 gäller nya läroplaner för grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. De nya läroplanerna innehåller som tidigare mål och riktlinjer samt nya kursplaner som på ett konkret sätt sammanfattar det centrala innehållet för varje kurs. Här anges också kunskapskrav för den nya betygsskalan. Från och med höstterminen 2012 får elever betyg vid varje terminsslut från årskurs 6 i alla ämnen utom språkval. Förskoleklass och fritidshem har egna avsnitt i läroplanen för grundskolan. Ny gymnasieskola Årets största reform är gymnasiereformen, Gy11. Den nya gymnasieskolan kommer att genomgå en rad förändringar som börjar gälla den 1 juli Några av dessa är: Två typer av examen yrkesexamen och högskoleförberedande examen. Det blir tydligare skillnad mellan studieförberedande och yrkesförberedande program, bland annat när det gäller de gemensamma ämnenas omfattning. Utbildningarna kommer att styras av särskilda examensmål och inte som tidigare av programmål. Även på yrkesförberedande program ska man ges möjlighet att skaffa allmän behörighet till högskolan. Nya program. I den nya gymnasieskolan kommer det att finnas 18 program med 60 inriktningar. Möjligheten för gymnasieskolor att erbjuda lokala specialutformade program försvinner, samtidigt som det blir möjligt att i vissa fall erbjuda riksrekryterande spetsutbildningar inom exempelvis humaniora, idrott eller estetisk verksamhet. På yrkesprogrammen ska man kunna erbjuda lärlingsutbildning, där minst hälften av studietiden är förlagd till arbetsplats. Nya antagningskrav. För att kunna komma in på ett studieförberedande program krävs godkänt betyg i svenska, matematik och engelska samt i nio andra ämnen. För att komma in på ett yrkesförberedande program krävs godkänt i svenska, matematik och engelska samt i fem andra ämnen. Nya ämnes- och kursplaner. De tidigare kärnämnena ersätts av gymnasiegemensamma ämnen som ska läsas av samtliga elever. Historia blir ett nytt gemensamt ämne, samtidigt som estetisk verksamhet försvinner. Kursplanerna innefattar ett antal punkter med centralt innehåll och kunskapskrav för den nya betygsskalan. Individuellt program ersätts av fem introduktionsprogram med olika typer av yrkes- eller studieförberedande utbildning för elever som är obehöriga för studier på de nationella programmen.

7 Nytt betygssystem Det nya betygssystemet har en sexgradig skala: A, B, C, D, E och F. A till E är alla godkända betyg där A är det högsta, medan F är underkänt. För betygen A, C och E finns det specificerade kunskapskrav. För mellanbetygen gäller att de flesta av det högre betygets kunskapskrav ska vara uppnådda. Lärarlegitimation För att höja läraryrkets status och försäkra sig om att utbildning ges av behöriga lärare kommer man att införa en lärarlegitimation. Finns det inte några behöriga lärare att tillgå kommer det vara möjligt att visstidsanställa obehöriga lärare för ett år i taget. Efter år 2015 kommer betyg endast kunna sättas av behöriga lärare med lärarlegitimation. Ansökan om lärarlegitimation kan göras från den 1 augusti FAKTA de nya gymnasieprogrammen: Yrkesprogram: Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Högskoleförberedande program: Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet

8 Lilla gummibåtguiden Om man är sugen på att köpa båt, men saknar förvaringsplats eller vill ha möjlighet att flytta båten snabbt och smidigt, så är den uppblåsbara båten ett perfekt alternativ. Den kan förvaras i hemmet och transporteras i bilens bagage eller takbox. Och du som tycker att det känns lite ostabilt eller ömtåligt med en båt som man blåser upp kan ju fundera på varför man alltid använder sig av uppblåsbara båtar vid farliga forsränningar. Faktum är att uppblåsbara båtar mycket sällan går sönder. Gummi eller RIB? Det finns två typer av uppblåsbar båt. Först har vi traditionella gummibåtar, ofta mellan 2 och 5 meter, som är tillverkade i gummi (hypalon) eller PVC. Gummi kostar mer, men är mer hållbart. PVC är vanligast. Gummibåtarna har olika typer av durk några har helt flat botten, andra innehåller aluminium- eller träskivor och vissa har en uppblåsbar högtrycksdurk. Sedan finns det RIB-båtar (Rigid Inflatable Boat). De är hybrider mellan gummibåt och vanlig båt på så sätt att de har ett hårt och formfast skrov, ofta tillverkat i plast eller aluminium, och luftfyllda pontoner. De är stabilare på sjön än vanliga båtar samtidigt som de är tåligare än rena gummibåtar. Nackdelen är att de inte går att packa undan som en gummibåt samt att de är nästan dubbelt så dyra. Motor eller inte? En annan fråga man måste ställa sig är om man vill ha motor på båten eller inte. Åror brukar ingå i köpet, men motor får man naturligtvis köpa till. Ett bra alternativ för mindre båtar är en elmotor. Det går inte lika snabbt, men man slipper olja, bensin, motorbuller och servicekostnader. Vad kostar det? Uppblåsbara båtar finns i alla möjliga prisklasser från någon tusenlapp för en plaskbaljetyp till flera miljoner för en stor och lyxig familje-rib med sovplatser. På finns både nya och begagnade uppblåsbara båtar där kan man få en bra uppfattning om prisläget. Annat att tänka på Låt behoven styra vilken typ av båt och vilken storlek du köper. Köp gärna ett välkänt märke, eftersom det då blir lättare att hitta reservdelar. En köl uppblåsbar eller fast ökar stabiliteten på sjön. Tänk på andrahandsvärdet en märkesbåt ger mer tillbaka den dagen du vill sälja. Rengör med mjuk borste och såpa eller särskilt rengöringsmedel aldrig med högtryckstvätt. Se också till att båten skyddas från solen, eftersom duken kan få solskador. Köper du begagnat så ska du kontrollera duken ordentligt efter repor och skador. Skador kan repareras, men om duken har utsatts för extremt slitage, så kan livstiden förkortas.

9 Hemestra i sommar Hemestern är ett ganska nytt fenomen som allt fler nappar på varför ska man åka utomlands på semestern när det finns så mycket att göra här hemma? Hemester-trenden är inte bara miljövänlig, den är också ekonomisk samtidigt som den gynnar svenskt näringsliv. Så varför inte spara de surt förvärvade slantarna till något roligare (kanske att gå ner i arbetstid) och ägna sommarens arbetsfria veckor åt stressfria upplevelser på hemmaplan? Om man lägger lite tid på att utforska det svenska utbudet så märker man snabbt att här finns mer än bara skog och sjö. Var man än bor i landet så finns det garanterat både attraktioner och boende på bekvämt avstånd. Fast å andra sidan kan det vara trevligt att bege sig till en helt annan del av vårt avlånga, variationsrika land någonstans där man aldrig varit förut. Fjällvärlden är lika exotisk för skåningar som Sydsveriges milslånga sanddynor är för norrlänningar. Att resa med tåg och buss är enkelt i Sverige och om man semestrar i en stad finns det ingen som helst anledning att ta med sig bilen svensk kollektivtrafik är generellt sett mycket välfungerande. Bilen ger större frihet om det istället är glesbygden man vill utforska och cykeln är fantastisk om man inte tänker bege sig särskilt långt. Boende finns i alla prisklasser från camping med tält till vandrarhem, stugor och hotell. En bra början på hemestern är att sätta sig vid datorn och bläddra igenom det utbud som finns. Här hittar man mängder med tips, inspiration och möjlighet att boka såväl resor som boende och aktiviteter. Några länktips till er som tänker semestra smart i sommar: Massor av information och inspiration för semestern Stor webbsida där man kan söka och boka stugor i hela landet Resor, logi och aktiviteter i hela landet Sök och boka campingplatser på SCR:s campingsida På blocket kan du hitta husvagnar, husbilar och stugor till uthyrning Semestersida med fokus på barnfamiljen Intresseorganisation för svensk turism med sökbar tipssida Massor av teater, festivaler, konserter och annat i hela landet.

10 Läge för lärk? Ungefär hälften av Sveriges landyta är täckt av skog. Av denna är merparten barrskog, som framför allt domineras av gran. Det senaste decenniets hårda stormar har medfört att många skogsägare vill komplettera den svagrotade granen som lätt blåser omkull med andra trädslag. Att plantera in alternativa trädslag är ett sätt att sprida sina risker både när det gäller stormar och artspecifika sjukdomar. Ett av de nypopulära trädslagen är lärk ett vackert och användbart träd som dessutom är snabbväxande och vindtåligt. Om lärken Det finns tre typer av lärk som passar sig för odling i Sverige: vanlig europeisk lärk, sibirisk lärk och hybridlärk (korsning mellan japansk och europeisk lärk). Samtliga trivs bäst på näringsrik och frisk mark. Till skillnad från gran trivs den inte på torvmark eller i stillastående markvatten. Hybridlärk får ibland frostskador och passar bäst upp till Mälardalen. Den sibiriska lärken kan odlas ända upp till fjällnära skog. Idag är det inte så vanligt att odla ren europeisk lärk, eftersom den anses känsligare för lärkkräfta. Fördelar Snabbväxande avverkas efter år beroende på sort. Vindtålig klarar storm bättre än exempelvis gran Populärt träslag ger bra avkastning Gör skogarna ljusare och ökar den biologiska mångfalden. Nackdelar Känslig mot rotröta ska bara odlas på frisk mark Ganska populär som älgbete och rådjursfejning Kräver mer skötsel och tätare gallring än gran Lärken är ett snabbväxande barrträd som kan bli upp till 35 meter högt och som fäller sina barr på vintern. Den har ett kraftigt rotsystem, vilket gör att den är vindtålig. Det hårda, tåliga och vackert rödbruna virket gör att lärken bland annat är populärt för möbelsnickerier. Eftersom den har bra rötbeständighet används den ofta i våtutrymmen, på båtar och i trädgårdsmöbler. Plantering och skötsel När man väljer sort ska man tänka på att hybridlärken växer snabbare och ger högre avkastning, medan den sibiriska lärken är härdigare och har bättre rötbeständighet. Vårplantering är bäst och bör ske tidigt för att undvika försommartorka. Lärk kan planteras med samma avstånd som gran eller lite glesare, ungefär plantor per hektar. Plantera helst stora områden (större än 1,5 ha), eftersom det minskar risken för gnag- och fejningsskador. Eftersom hybridlärken drivs upp snabbt krävs det att man gallrar ungefär vart femte eller vart sjätte år. Sibirisk lärk behöver inte gallras lika ofta.

11 Sommarakuten sol, stick och bett Sommar och sol ger oss kraft och energi, ibland så till den grad att vi känner oss alldeles osårbara. Men det är vi naturligtvis inte. Faktum är att sommaren är fylld av skrubbsår, solsveda, insektsbett, sommarsnuva och andra störande tillstånd och åkommor. Här följer en snabb guide till några av våra vanligaste sommareländen och hur de undviks och behandlas. Solsveda Kylbalsam finns på apoteket svalkar och vårdar solbränd hud. Hydrokortisonsalva lindrar sveda och klåda vid soleksem och lindriga brännskador. Det finns också ett stort utbud av After Sun-produkter som lindrar svedan. Att smörja sig med yoghurt eller fil kan också hjälpa. Myggbett Klådan kan lindras med hjälp av en isbit, kylbalsam, Xylocain, Salubrin eller hydrokortisonsalva. Klia inte på bettet det tar då längre tid att läka och riskerar dessutom att bli infekterat. Prova istället att klia runtom. Getingstick Ta om möjligt bort gadden och smörj sedan in med kylbalsam, Xylocain, Salubrin eller hydrokortisonsalva. Gnid eventuellt in området med en värktablett som innehåller acetylsalicylsyra. Sätt gärna på ett plåster. Vid stick i munnen, allvarlig allergi eller kraftiga reaktioner med yrsel, illamående eller feber bör vården kontaktas. Vården bör också kontaktas om ett barn fått flera stick, eftersom de är känsligare för detta. Fästingar Vaselin, olja, vrida hit, vrida dit, dra eller dränka i fotogen? Fästingborttagningstipsen är många, men enligt aktuella vårdråd ska man dra fästingen rakt ut. Fatta tag om fästingen så nära huden som möjligt använd pincett eller fästingborttagare. Det går också att dra bort den med naglarna, men var då noga med att inte klämma bakkroppen, eftersom eventuella borreliabakterier då kan klämmas fram. Tvätta såret med desinfektionsmedel och var uppmärksam under en tid. Kontakta vården om du får en kraftig svullnad, feber, nackstelhet och huvudvärk eller om det uppstår en växande, ringformad rodnad kring bettet inom fyra veckor. Ormbett Håll den ormbitna kroppsdelen stilla, gärna i högt läge, Plocka snabbt bort eventuell klocka eller ringar innan det börjar svullna. Rör inte bettet och försök inte suga ut giftet på något sätt. Kontakta alltid vården om du blivit huggormsbiten man vet aldrig vad det blir för reaktion. Giftiga växter och svampar Det är ovanligt att man förgiftas av växter i Sverige. Vet man med sig att man själv eller ett barn ätit av en giftig växt kan man ge medicinskt kol så fort som möjligt (finns på apoteket). Försök inte framkalla kräkning, eftersom det kan förvärra läget. Vid misstanke om förgiftning, ring 112 och begär giftinformation. Sommarförkylning Sommarförkylningen är inte lättare eller svårare än vinterförkylning, men det kan vara trist och svårt att behöva ta det lugnt. Det enda man kan göra är att lyssna på kroppen och inte göra mer än man klarar av. Utsätt dig inte för stora temperaturchocker som het sol och kalla bad om du har feber. Råa vitlöksklyftor och honung sägs påskynda tillfrisknandet. Sår Sår hör sommaren till, men det gör också värme och ökad infektionsrisk. Tvätta med sårtvätt/desinfektionsmedel och sätt på plåster. Huvudvärk Värme och vätskebrist kan ge huvudvärk. Det kan också sena grillkvällar och alkohol. Vatten, vila och ett mörkt, svalt rum kan lindra huvudvärken. Att ta ett uppiggande dagen-efter-dopp sägs blåsa bort huvudvärken hos vissa, men hos andra kan chocken ge motsatt effekt.

12 Miljö och hälsa Människors hälsa påverkas av genetiska faktorer och livsstil, men också av yttre faktorer i omgivningen och miljön. Vi känner väl alla på oss att det inte är särskilt bra för hälsan med avgaser, utsläpp, kemikalier och strålning, men hur ser egentligen sambandet mellan miljö och hälsa ut? Några av de miljöproblem som har negativ inverkan på människors hälsa är: Utsläpp av fina partiklar och marknära ozon har negativ inverkan på luftvägarna och kan orsaka för tidig död. Föroreningar som bensen, formaldehyd och kväveoxid är cancerframkallande. Kväveoxid har också ett tydligt samband med astma. Miljögifter som tungmetaller, PCB och DDT och andra kemikalier är giftiga ämnen som påverkar människor, djur och natur och som bryts ner långsamt. Vissa av dessa kan orsaka skador på viktiga organ, påverka ämnesomsättning och fortplantningsförmåga samt orsaka fosterskador och cancer. Vad kan man då göra för att själv väga upp för de risker som dagens miljöproblem innebär? Alla har ju inte möjlighet att flytta ut i skogen, gräva egen brunn och starta självhushåll. Det man faktiskt kan göra är att börja fundera på hur man lever och utifrån det göra några medvetna val. Man kan försöka hålla sig till ekologiska livsmedel. Man kan väga upp stadsbullrets negativa effekter genom att bege sig ut till lugnet i naturen under den fria tiden promenader i naturen sänker blodtrycket, vilket har en positiv inverkan på hjärta och kärl. Man kan mäta nivåerna av exempelvis radon och uran i närmiljön och vid behov utföra sanering. Man kan sola försiktigt eller låta bli att sola helt och hållet. Man kan tillämpa försiktighetsprincipen och undvika överdriven exponering av mobiltelefoner och trådlösa apparater. Och sist men inte minst kan man dra sitt strå till stacken genom att minska sin konsumtion och på så sätt också minska halten av föroreningar och gifter i naturen. Förtunningen av ozonskiktet kan bland annat orsaka hudcancer och grå starr. Utsläpp och föroreningar kan orsaka förgiftning genom dricksvatten och livsmedel. Forskningen kring effekter av radiovågor från exempelvis mobiltelefoner är fortfarande otillräcklig. Man vet att långvarig exponering för radiovågor kan påverka prestationsförmågan negativt, men gränsvärden för användande har satts med goda marginaler. Forskningen har dock inte hängt med det snabbt ökade användandet. Buller påverkar inte bara den psykiska hälsan negativt ny forskning visar att buller också ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Övergödning kan bland annat leda till ökad algblomning och ökade halter av nervgifter i vattnet.

13 Stressfri sommarbuffé Sommaren bjuder ofta på en hel del festligheter och socialt umgänge. Grillfesten är en klassiker som vi alla älskar, men nog tål den att utmanas ibland. Man kan faktiskt få för mycket av det goda! Ett alternativ till grillen är att bjuda på en kall buffé, något som dessutom kan förberedas i god tid före festen och ger värdfolket möjlighet att slappna av tillsammans med gästerna. Ingen oro över brända biffar eller rosa kycklinglår här, inte! En annan fördel med buffén är att det alltid finns något för alla gäster, vare sig de är vegetarianer, laktosintoleranta eller går på lchf-diet. Tänk på att göra buffén lätt att plocka och äta små munsbitar som man kan peta i sig med en gaffel gör att man inte måste sitta ner till dukat bord. En buffé kan innehålla i princip vad som helst här tipsar vi om några enkla godbitar som passar perfekt för en stress- och kladdfri sommarbuffé: Korvar utbudet av spännande korvar har fullkomligt exploderat på senare år. De allra flesta går utmärkt att äta kalla. Skär i munsbitar. Grillade kycklingben och kycklingvingar är perfekt buffémat som går utmärkt att äta kallt. Köp färdigt eller grilla i förväg. Smått och gott från charken rostbiff, olika sorters skinka, salami, pastrami och annat kallskuret passar perfekt på buffébordet. Sallad en enkel grönsallad med olika sorters sallat, tomat, gurka, rödlök, skivad rädisa och en mild vinegrette är alltid uppskattad. Potatissallad satsa på en kletfri potatissallad med massor av färskpotatis, massor av skivad rödlök, lite ruccola och en dressing gjord på olivolja, senap, balsamvinäger, flingsalt och peppar. Waldorfsallad klassikern som består av skivad selleri (stjälk eller rot), äpple, valnötter, majonnäs, grädde, senap och peppar passar perfekt på ett kallt buffébord. Smått och gott från medelhavsdisken fyll luckor på buffébordet med små skålar fyllda med oliver, soltorkade tomater, kapris, grillad paprika och annat oljigt medelhavsplock. Bröd ta en sväng till bageriet och köp några riktigt goda limpor av olika sort. Bröd är ett måste! Dippsåser rör ihop några dippsåser av grekisk yoghurt och majonnäs och smaksätt med exempelvis vitlök, gräslök, ajvar relish, senap, koriander, chilisås eller bostongurka. Använd fantasin och testa dig fram! En annan fördel med buffén är att resterna blir perfekt nattamat när det börjar kurra i kistan framåt småtimmarna Kokta ägg enkelt och självklart. Skär i halvor och lägg den svarta kaviaren i en skål bredvid för att glädja de som inte gillar den. Laxrosor köp färdigskivad rökt eller gravad lax och rulla ihop till vackra rosor. Rökt makrill enkelt och oemotståndligt gott. Köp gärna med några olika kryddningar. Ost tillbringa en stund vid ostdisken för att smaka och plocka ut några riktigt goda ostar att tärna eller göra rullar av. Quiche köp färdig eller baka i förväg. Quiche passar perfekt på det kalla bordet och är lätt att äta med handen.

14 Var somrarna soligare förr? Det händer att vi blickar tillbaka på barndomens somrar och minns dem som ständigt soliga och fyllda med utelek och bad. Men hur är det egentligen? Var somrarna soligare förr eller är det vår fantastiska förmåga att glömma och romantisera som får det att kännas så? Enligt den meterologiska definitionen inträffar sommar när dygnsmedeltemperaturen varit över 10 grader i fem dagar i rad. Tittar man på genomsnittet så brukar sommaren nå Malmö runt den 8 maj, Stockholm 13 maj, Östersund 29 maj och Kiruna 18 juni. Trots att juni är den ljusaste månaden och kanske den som många förknippar med barndomens somrar, så är det varmare i juli och augusti. Juni är dock sommarens nederbördsfattigaste månad, vilket gör den lite extra somrig. Faktum är dock att sommaren är den årstid då det kommer allra mest nederbörd dubbelt så mycket som under vintermånaderna fast under kortare tid. Viktigast av alla sommardagar är naturligtvis midsommar. Hur är det egentligen med midsommarvädret? Regnar det alltid eller känns det bara så? Ska man tro på statistiken så är det faktiskt ganska vanligt med skurar på midsommar. Den riktiga sommarvärmen har inte infunnit sig än och medeltemperaturen för hela landet ligger på grader. De varmaste midsomrarna under förra seklet inträffade 1935 och Det har också förekommit en hel del riktigt kyliga midsomrar, exempelvis 1987 då Stockholm hade 11 grader mitt på dagen samtidigt som man i Norrlands inland höll sig kring nollstrecket. Hur har då sommartemperaturerna förändrats de senaste femtio åren? Tja, eftersom temperaturväxlingar går i vågor beror det lite på vilka år man tittar på. Om du var barn på 1920-, 60- eller 80-talet så är det möjligt att du upplevde barndomens somrar som ganska kyliga här förekom nämligen en del svackor i temperaturkurvan. Var du istället barn på 1940-, 50- eller 70-talet så kan det nog stämma att somrarna kändes soliga. Men de barn som växt upp under 2000-talets början kan ändå skryta om de högsta sommardygnsmedeltemperaturerena på 100 år. (SMHI)

15 Visste du att om midsommar Midsommarfestligheter har funnits under lång tid och i många olika former. Under vår hedniska tid firade man sommarsolståndet med offerfester och fruktbarhetsriter. Som med många andra hedniska högtider har midsommarfirandet knutits till den kristna kalendern och idag sammanfaller midsommardagen med Johannes döparens dag. Matjessillen är ett holländskt påfund, som så mycket annat inom fiskindustrin. Det var de som uppfann sillkonserveringen och ordet matjessill kommer från holländskans maatjesharing, som betyder jungfrusill. Ordet majstång kommer förmodligen från seden att maja hemmet, alltså att klä det i löv vid festliga tillfällen. Majstångstraditionen kom som så många andra traditioner från Tyskland, fast i Tyskland (och de allra flesta majstångsländer) reser man naturligtvis majstången i maj. Under den hedniska midsommaren ansåg man att midsommarnatten var full av magiska krafter, något som avspeglas i alla de magiska riter som är kopplade till midsommar. Än idag finns det flickor som lägger sju sorters blommor under kudden för att drömma om den man som de kommer att dela sin framtid med. Man trodde också att midsommarnattens dagg hade helande krafter och kunde bota sjukdom. Det landskap som mest förknippas med midsommarfirandet är Dalarna. Hit vallfärdas tiotusentals svenskar varje midsommar för att dansa runt stången, gärna iklädda folkdräkter. Midsommar är den vecka under hela året som Systembolaget har flest besökare. I fjol var det inte mindre än 2,5 miljoner svenskar som besökte bolaget denna vecka. Faktum är att dagen före midsommar 2010 var en rekorddag med flest besökare under en försäljningsdag någonsin 1,1 miljoner!

Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! 2011-01-14 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Hejsan! 2011-02-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Hejsan! 2011-02-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! 2011-02-14 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Hejsan! 2010-12-14 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER! Trädgård? Må Bra? Motor? Jul? Sommar? Resor? Privatekonomi?

Hejsan! 2010-12-14 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER! Trädgård? Må Bra? Motor? Jul? Sommar? Resor? Privatekonomi? 2010-12-14 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Hejsan! 2010-11-13 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER!

Hejsan! 2010-11-13 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER! 2010-11-13 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Gymnasieskola. Möjligheter. program& inriktningar. Livet består av. Roy Fares: Man måste tro på sig själv! Läs om alla

Gymnasieskola. Möjligheter. program& inriktningar. Livet består av. Roy Fares: Man måste tro på sig själv! Läs om alla Gymnasieskola 2011 Roy Fares: Man måste tro på sig själv! Livet består av program& Läs om alla inriktningar Möjligheter Det viktiga valet! just nu står du inför ett av ditt livs stora val din fortsatta

Läs mer

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att lära oss och förstå så mycket som möjligt om företagets marknad, organisation, administration och framtidsplaner och sedan göra en nulägesanalys utifrån

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

SOMMAR. Sol, småkryp och fästingar så skyddar du dig. Bilaga med alla nummer till sjukvården. Tipsen som får dig att må bättre RIV UR OCH SPARA!

SOMMAR. Sol, småkryp och fästingar så skyddar du dig. Bilaga med alla nummer till sjukvården. Tipsen som får dig att må bättre RIV UR OCH SPARA! Sjukvårdsrådgivningen.se 2 3 1177 till Sjukvårdsrådgivningen 4 Lär dig känna igen stroke 10 11 Sömn lagar kroppen 15 Ta kontroll över maten 16 17 Friskare tänder 18 19 Säkrare sommarsex 22 23 SOMMAR Sol,

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd Innehåll Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark En av de största utmaningarna vi alla står inför är den globala uppvärmningen. Något som kan komma att ge allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur. Av denna anledning deltar Nordens

Läs mer

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd INNEHÅLL Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer

Nu har du sluta röka. vecka 2-4

Nu har du sluta röka. vecka 2-4 Nu har du slutat röka sluta röka vecka 2-4 Under den här tiden kommer du fram till det datum när du säger farväl till cigaretterna för gott och börjar ditt nya liv som före detta rökare. 1 2 3 4 5 6 7

Läs mer

Du är Gävle. Med vänlig hälsning, Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. kommunalrådskandidater Socialdemokraterna i Gävle

Du är Gävle. Med vänlig hälsning, Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. kommunalrådskandidater Socialdemokraterna i Gävle Du är Gävle. Ibland kan glappet kännas stort mellan invånare och politiker i alla färger. Att styra en kommun är komplext. Just därför får vi politiker aldrig hamna för långt bort från din verklighet,

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS PLANERA EN BILAGA OM DIN TID. Motion Ekonomi Resor Hushåll Bilköp Boende

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS PLANERA EN BILAGA OM DIN TID. Motion Ekonomi Resor Hushåll Bilköp Boende HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS PLANERA EN BILAGA OM DIN TID Motion Ekonomi Resor Hushåll Bilköp Boende DISTRIBUERAS MED SYDSVENSKAN DEN 31 MARS 2010 2 HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS PLANERA: DIN RESA Säkert

Läs mer

2/2014. Borta bra men hemma bäst

2/2014. Borta bra men hemma bäst 2/2014 Borta bra men hemma bäst Innehåll nr 2/2014 Fältbiologen är Fältbiologernas medlemstidning som utkommer med fyra nummer per år och distribueras gratis till alla medlemmar. Skolor och andra intresserade

Läs mer

TILLBAKA PÅ JOBBET Cheferna stod bakom Monica i kampen mot bröstcancern. Deras stöd hjälpte mig tillbaka, säger hon. Läs mer på sidan 8, 9 och 10.

TILLBAKA PÅ JOBBET Cheferna stod bakom Monica i kampen mot bröstcancern. Deras stöd hjälpte mig tillbaka, säger hon. Läs mer på sidan 8, 9 och 10. BRÖSTCANCERFÖRENINGARNAS RIKSORGANISATION TEMA KRONISK BRÖSTCANCER TILLBAKA PÅ JOBBET Cheferna stod bakom Monica i kampen mot bröstcancern. Deras stöd hjälpte mig tillbaka, säger hon. Läs mer på sidan

Läs mer

SÄSONG för. Så skapar du en grön oas Din bostadsrätt 1. På ålderns höst Hur är det att flytta som gammal? semestern Smarta tips för bostadsbyten

SÄSONG för. Så skapar du en grön oas Din bostadsrätt 1. På ålderns höst Hur är det att flytta som gammal? semestern Smarta tips för bostadsbyten För dig som bor i en SBC-förening eller bosparar i SBC. Nummer 2 juni 2009 www.sbc.se SÄSONG för BALKONG! Dags för nytt kök? Undvik trassel med hantverkare och leverantörer På ålderns höst Hur är det att

Läs mer

HusArvid TILLBAKABLICK LYCKEBO SJÖSTAD. hemma hos familjen jaldevik. kommande områden MJÖBÄCKSVILLAN

HusArvid TILLBAKABLICK LYCKEBO SJÖSTAD. hemma hos familjen jaldevik. kommande områden MJÖBÄCKSVILLAN en annonsbilaga från husarvid 2014 HusArvid & TRÄFFA ARKITEKTEN RITA DITT DRÖMHEM BO BILLIGARE i nytt än begagnat hemma hos familjen jaldevik kommande områden MJÖBÄCKSVILLAN TILLBAKABLICK träffa familjerna

Läs mer