Plan för Lika villkor 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för Lika villkor 2016"

Transkript

1 Plan för Lika villkor 2016 Beslutat av Rektor Gäller från

2 Innehåll Lika villkor 3 Styrande för Lika villkor 3 Nolltolerans 4 Krav, organisation och ansvarsfördelning 5 Krav 5 Ansvar 5 Administrativt stöd 6 Mål för lika villkor 7 Område 1: Representation 7 Område 2: Resurser 8 Område 3: Jämställdhetsindikatorer 9 Område 4: Lika villkorsintegrering av verksamheten 10 Område 5: Lika villkor i utbildningarnas innehåll, examination och pedagogik 11 Område 6: Tillgänglighet 12 Metoder generellt 12 Metoder för genomförande av planen 12 Uppföljning Bilaga Relevanta lagar och förordningar 14 2 (14)

3 Lika villkor Arbetet med jämställdhet, mångfald, jämlikhet, tillgänglighet och likabehandling har vid Linnéuniversitetet integrerats till en helhet, och går under paraplybegreppet Lika villkor. Styrande för Lika villkor Linnéuniversitetets arbete med Lika villkor utgår ifrån bestämmelser i Diskrimineringslagen, Föräldraledighetslagen, Högskolelagen, Högskoleförordningen, och lagar och regler på arbetsmiljöområdet. Linnéuniversitetet ska också arbeta för att uppnå de nationella jämställdhetspolitiska och funktionshinderspolitiska målen. Enligt Diskrimineringslagen ska alla högskolor och universitet bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för alla studenter och anställda oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Diskrimineringslagen ställer också krav på upprättande av planer och uppföljning av åtgärder, se mer under rubriken Krav, organisation och ansvarsfördelning. Det övergripande nationella jämställdhetspolitiska målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån detta har fyra delmål tagits fram. En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet. Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. De nationella jämställdhetspolitiska målen ska uppnås med jämställdhetsintegrering som strategi. De funktionshinderspolitiska målen är en samhällsgemenskap med mångfald som grund, att samhället utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet, jämlikhet i levnadsvillkor för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning. 3 (14)

4 För att nå målen för politiken ska arbetet särskilt inriktas på att identifiera och undanröja hinder för full delaktighet i samhället för människor med funktionsnedsättning, att förebygga och bekämpa diskriminering mot personer med funktionsnedsättning, att ge barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning förutsättningar för självständighet och självbestämmande. I Linnéuniversitetets strategi för , En resa in i framtiden, finns följande övergripande mål som berör villkorsområdet: Linnéuniversitetet utmärker sig genom en internationell och mångkulturell kunskapsmiljö. Globala värden beskrivs så här: Linnéuniversitetet odlar en internationell miljö där människor med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas, och där alla studenter och medarbetare är bärare av tankar om lika villkor och hållbar utveckling. All vår verksamhet ska bedrivas i former som främjar jämställdhet, ekonomisk och social välfärd, rättvisa och en god arbetsmiljö. Universitetets arbetsformer, både interna och externa, ska kännetecknas av respekt och demokrati. Strategier för att uppnå målet är att bejaka olikheter för att främja mångfald skapa hållbara miljöer för studenter och medarbetare utveckla socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara universitetsområden i Kalmar och Växjö inkludera perspektiv på hållbar utveckling och lika villkor i alla kunskapsmiljöer. Lika villkor som en del av globala värden Det är angeläget att knyta ihop universitetets tre globala värden: Lika villkor, Hållbar utveckling och Internationalisering. Områdena har många beröringspunkter, och flera av verksamheternas mål och åtgärder överlappar varandra. Ett heltäckande grepp om frågorna, som tillsammans handlar om social hållbarhet, kan bidra till högre effektivitet i arbetet och till större genomslag. Nolltolerans Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling i ord och handling. Detta förhållningssätt gäller inte bara för studenter och anställda inom universitetsverksamheten, utan även för studenter och anställda vid bemötandet av utomstående i deras kontakt med universitetet. Alla studenter och anställda har ett ansvar för att bidra till en god studie- och arbetsmiljö. 4 (14)

5 Krav, organisation och ansvarsfördelning Krav Diskrimineringslagen ställer krav på upprättande av planer och uppföljning av åtgärder. I egenskap av arbetsgivare ska universitetet var tredje år upprätta handlingsplan för jämställda löner där resultat och analys av lönekartläggning ska redovisas. Redovisning och utvärdering av hur de planerade åtgärderna genomförts ska tas in i efterföljande handlingsplan. I egenskap av arbetsgivare ska universitetet var tredje år upprätta en plan för jämställdhetsarbetet. En redovisning av hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande plan. I egenskap av utbildningsanordnare ska universitetet varje år upprätta en likabehandlingsplan. Den ska innehålla en översikt över de åtgärder som behövs för att dels främja lika rättigheter och möjligheter för studenter som deltar i eller söker till verksamheten, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning, dels förebygga och förhindra trakasserier. En redovisning av hur de planerade åtgärderna genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Plan och uppföljning enligt de två sista punkterna ovan integreras i den årliga planen för lika villkor med tillhörande uppföljning. Lönekartläggning och handlingsplan för jämställda löner upprättas var tredje år och arbetet leds av personalavdelningen. I fall av misstänkt diskriminering arbetar inblandade parter efter en fastställd processbeskrivning. Information om processen (riktad till studenter, anställda och chefer) finns publicerad på universitetets webbplats. I regleringsbrevet 2016 avseende universitet och högskolor ska universitetet ta fram en plan för hur lärosätet avser utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering (med syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen). Planen ska vara upprättad senast den 15 maj 2017 och gälla Redovisning av åtgärder och resultat utifrån planen ska ske i universitetets årsredovisning för Ansvar Rektor har det övergripande ansvaret för att bedriva ett målinriktat arbete inom lika villkor, och beslutar om årlig plan för lika villkor och uppföljningen av den. Linnéuniversitetet ska använda sig av ett integrerat arbetssätt för dessa frågor, vilket gör att det operativa ansvaret fördelas på 5 (14)

6 dekaner, kanslichefer, prefekter, universitetsdirektör och avdelningschefer, enligt delegationsordningen. Det operativa ansvaret innebär att planera, genomföra och följa upp åtgärderna i Plan för Lika villkor, och att bedriva ett aktivt förebyggande och främjande arbete enligt diskrimineringslagens bestämmelser. Kommittén för lika villkor är rådgivande till rektor i frågor som berör lika villkor. Kommittén ansvarar för att ta fram förslag till plan, följa upp och årligen revidera den. Kommittén ska bidra till att arbetet utgår från verksamhetens behov och förutsättningar genom samverkan med fakulteter, institutioner, avdelningar, studentkår och personalorganisationer. Kommittén består av representanter från fakulteterna, studenterna och personalorganisationerna. En av prorektorerna har ett särskilt ansvar för universitetets arbete med lika villkor, och är ordförande i kommittén. Processbeskrivningen i fall av misstänkt diskriminering beslutas av universitetsdirektören. Administrativt stöd Nätverket för Lika villkor är ett komplement till Kommittén för Lika villkor. I nätverket ingår representanter för fakulteterna och gemensam förvaltning. Studentkåren och nämnden för lärarutbildning har möjlighet att utse en representant vardera. Kontaktpersonerna i nätverket har i uppgift att bland annat representera, stödja och samordna arbetet med lika villkor på fakulteterna och förvaltningen, gentemot anställda och studenter. På universitetsförvaltningen finns flera avdelningar som stödjer arbetet med lika villkor 1. Uppdraget att samordna arbetet har universitetsledningens kansli. Företrädare för studenthälsan och student- och doktorandombud på studentkåren har viktiga roller i att ge stöd och hjälp åt studenter och doktorander som misstänks ha utsatts för diskriminering eller kränkande särbehandling. Motsvarande stöd till anställda ges av personalavdelningen, personalorganisationernas förtroendevalda och skyddsombud. 1 Studerandeavdelningen: samordning för pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning. Personalavdelningen: stöd till anställda med funktionsnedsättning. Lokal- och serviceavdelningen: fysisk tillgänglighet. Kommunikationsavdelningen: tillgänglig information och kommunikation. Universitetsledningens kansli: samordning och stöd till ledning, kommitté och nätverk i lika villkorsfrågor. Utredning av inkomna anmälningar om diskriminering. 6 (14)

7 Mål för lika villkor Kommittén identifierade i plan för lika villkor 2013 långsiktiga mål och fokusområden År 2013: informativa mål År : identifiera hinder för lika villkor År 2016: åtgärda hinder utifrån en visionär bild var Lnu vill befinna sig. Område 1: Representation Mål I alla beredande och beslutande organ ska Linnéuniversitetet ha en jämn könsfördelning. 2 En jämn könsfördelning råder då andelen kvinnor respektive män i ett organ är 40/60 procent eller jämnare. Valberedningar och andra grupper/funktioner som tar fram förslag på respektive beslutar om ledamöter eller deltagare, ska arbeta aktivt för att uppnå en jämn könsfördelning och en etnisk och social mångfald i representationen. En jämn könsfördelning i beredande och beslutande organ ska vara uppnådd år Åtgärder Mångfalds- och jämställdhetsfrågor ska ingå i introduktion av nya dekaner, prefekter, avdelningschefer och kanslichefer, samt i instruktioner/utbildning riktade till valberedningar. Ansvar Personalavdelningen/personalutvecklingssektionen avseende universitetsgemensamma introduktioner och chefsutbildningar/fortbildning Universitetsledningens kansli avseende information och utbildning till valberedningar och till förslagsställare där rektor utser ordförande och ledamöter Dekaner avseende introduktion av prefekter och kanslichefer Utredaren för lika villkor är behjälplig med att ta fram underlag, och följer upp åtgärden. Tidplan Under 2016 tas underlag för utbildning och fortbildning fram. Detta ska sedan användas kontinuerligt i de ordinarie val- och nomineringsprocesserna, introduktionerna, utbildningarna och fortbildningarna. 2 Enligt Högskoleförordningen 4 kap 5, ska anställningsnämnder (eller motsvarande organ) ha en jämställd representation. Detta gäller dock inte om det finns synnerliga skäl. 7 (14)

8 Område 2: Resurser Mål Resurser i verksamheten, till exempel i form av pengar, tid och stödresurser, ska fördelas så att ingen särskild grupp blir osakligt förfördelad. Kriterier för olika typer av fördelning ska analyseras och utformas så att de inte är missgynnande. Individbaserad statistik, som används i beredning och uppföljning av beslut, ska vara könsuppdelad oavsett om det handlar om studenter och/eller anställda. Åtgärder a) På alla nivåer och inom alla verksamheter inom universitetet ska sammanställningar av fördelning/tilldelning till individer redovisas könsuppdelad. b) Resultatet av fördelning och tilldelning enligt ovan ska användas i berednings- och beslutsprocesser inför kommande liknande fördelning, och eventuella oförklarade skillnader i fördelning mellan kvinnor och män ska analyseras och förklaras. c) De två punkterna ovan ska redovisas till kommittén för lika villkor vid förfrågan. d) Utbildning/fortbildning för beslutsfattare och handläggare i könsuppdelad statistik och jämställdhetsintegrerad budgetprocess (gender budgeting) ska erbjudas. e) Det ska genomföras en kartläggning av hur lärarnas kompetensutvecklingstid används i förhållande till planering, för att se om det finns skillnader mellan kvinnor och män, och skillnader avseende anställningsform. Ansvar a) Chefer och dekaner b) Chefer och dekaner samt berörda handläggare c) Chefer och dekaner samt berörda handläggare d) Kommittén för lika villkor och universitetsledningens kansli e) Universitetsledningens kansli Tidplan Punkterna a-c ska införas från och med I de fall berörda beslutsfattare och handläggare behöver utbildning eller fortbildning (punkt d), avvaktar kommittén återraportering tills detta genomförts. Punkt d påbörjas under Punkt e ska rapporteras till kommittén i december (14)

9 Område 3: Jämställdhetsindikatorer Mål Jämställdhetsindikatorer ska användas i uppföljning av universitetets verksamhet och mål, särskilt vad gäller uppsatta mål för lika villkor. Jämställdhetsindikatorer bör användas även för uppföljning av andra målområden än lika villkorsområdet, för att se förändring över tid i förhållanden som berör kvinnor och män. Universitetsstyrelsen bör därför regelbundet få redovisningar med resultat av indikatorerna. Resultat från uppföljningar utifrån jämställdhetsindikatorer ska användas i framtida berednings- och beslutsprocesser för att minska risken för ojämställda beslut. Detta förutsätter att resultat redovisas med könsuppdelad statistik. Åtgärder a) Jämställdhetsindikatorer med ledning från Uppsala universitets jämställdhetsindikatorer ska tas fram. b) Resultatet och analys av indikatorerna ska regelbundet redovisas för chefer, universitetsledning och universitetsstyrelse. c) Utbildning/fortbildning för beslutsfattare och handläggare i könsuppdelad statistik ska erbjudas. Ansvar a) Universitetsledningens kansli b) Universitetsledningens kansli c) Kommittén för lika villkor och universitetsledningens kansli Tidplan a) 2016 b) Med start 2017 c) Påbörjas under (14)

10 Område 4: Lika villkorsintegrering av verksamheten Mål All verksamhet vid Linnéuniversitetet ska lika villkorsintegreras. Detta innebär att jämställdhets-, tillgänglighets-, jämlikhets- och mångfaldsperspektiv ska införlivas i all beredning och beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processerna, av de aktörer som deltar. Detta ska genomföras med strategin för jämställdhetsintegrering. Åtgärder Åtgärder kommer att formuleras i den handlingsplan som ska upprättas för universitetets jämställdhetsintegrering av verksamheten (se mer om regeringens krav på handlingsplan under rubriken Krav, organisation och ansvarsfördelning). Tidplan Handlingsplanen ska gälla och ska vara upprättad senast 17 maj (14)

11 Område 5: Lika villkor i utbildningarnas innehåll, examination och pedagogik Mål Lika villkorsperspektiv ska inkluderas i alla kunskapsmiljöer. Linnéuniversitetets lärare ska ha kunskaper om lika villkor i pedagogiken och tillämpa det i sin undervisning. Konkreta lärandemål om lika villkor ska, där det är relevant, inkluderas i utbildningsplaner, kursplaner, utbildningens innehåll och examination. Åtgärder a) UPE ska integrera genusmedveten pedagogik, HBTQ-medveten pedagogik och normkritisk pedagogik i befintlig behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning (BHU) och i forskarhandledarutbildningen (FLUS) b) UPE ska integrera lika villkor i Den gula tråden, eller utveckla ytterligare en Den gula tråden som fokuserar på globala värden. c) UPE ska ta fram kurser som kompetensutveckling till Lnu:s lärare i genusmedveten och HBTQ-medveten pedagogik, normkritisk pedagogik och tillgänglig undervisning. d) Fakulteterna ska planera för att det från och med 2017 finns resurser för att lärare att kunna delta i de nya kurserna. Ansvar a-c) UPE d) Dekan och fakultetsstyrelse Tidplan a-c) Utveckling under 2016 d) Planering i budgetarbete till (14)

12 Område 6: Tillgänglighet Mål Linnéuniversitetets campus ska vara fysiskt tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Information som Linnéuniversitetet tar fram och sprider ska vara tillgänglig, och alla ska ha lika goda möjligheter att kommunicera med universitetets anställda. Åtgärder a) Det ska tas fram information om hur vi på universitetet bör använda grafik och färger i trycksaker och presentationer, så att de är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. b) Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska kontrolleras i lärplattformen MyMoodle. Ansvar a) Kommunikationsavdelningen i samarbete med utredaren för lika villkor b) Universitetsbiblioteket Tidplan Åtgärderna ska vara genomförda senast den 31 augusti och då rapporteras till kommittén för lika villkor. Metoder generellt Vid Linnéuniversitetet ska lika villkorsarbetet bedrivas på ett integrerat sätt. Detta innebär att likabehandlings-, jämställdhets-, tillgänglighets-, jämlikhets- och mångfaldsperspektiv ska införlivas i all beredning och beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processerna, av de aktörer som deltar. Lika villkorsintegrering ska genomföras med jämställdhetsintegrering som strategi. Arbetet ska också bedrivas genom inventering, upprättande av planer (med åtgärder) och uppföljning av dessa. Det ska finnas tydlig och målgruppsanpassad information till anställda och studenter, och dessa ska erbjudas utbildning och fortbildning på området. Det ska finnas verktyg och metoder till hjälp för utveckling av lika villkorsarbetet. Metoder för genomförande av planen Åtgärderna ska utföras av ansvarig funktion/avdelning (eller motsvarande) och berörd chef är ytterst ansvarig för att åtgärden genomförs. För åtgärder som berör eller påverkar utbildningen eller studenternas situation, ska dessa 12 (14)

13 genomföras i samverkan med studentkåren. Den tjänsteman på universitetsledningens kansli som arbetar med lika villkor bör alltid involveras i åtgärdsarbetet, och kan bistå med stöd under planering och genomförande. Ansvariga ska dokumentera hur åtgärderna genomförts, dokumentera effekterna av åtgärden, och rapportera uppföljning till den tjänsteman på universitetsledningens kansli som arbetar med lika villkor. Sammanställning över åtgärder 2016, vilka diskrimineringsgrunder de är kopplade till och om de har fokus medarbetare, studenter eller båda två. Nedan anges åtgärderna som främjande eller på annat sätt relevant för någon eller flera av de sju grunder som finns upptagna i diskrimineringslagen. För att enkelt kunna åskådliggöra om åtgärderna främst är främjande för studenter eller medarbetare, eller båda grupper, markeras även detta under respektive åtgärd. Åtgärd Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder Medarbetare Student Båda 1 x x M 2 x B 3 x B 4 x x x x x x x B 5 x x x x x x x B 6 x B 13 (14)

14 Uppföljning 2015 Uppföljning av åtgärderna i Plan för Lika villkor 2015 biläggs Plan för Lika villkor Bilaga Relevanta lagar och förordningar Arbetsmiljölag (SFS 1977:1160) Diskrimineringslag (SFS 2008:567) Förordning om statliga myndigheters ansvar för att genomföra handikappolitiken (SFS 2001:526) Föräldraledighetslag (SFS 1995:584) Högskoleförordning (SFS 1993:100) Högskolelag (SFS 1992:1434) De funktionshinderspolitiska målen finns formulerade i den nationella handlingsplanen Från patient till medborgare en nationell handlingsplan för handikappolitiken (prop. 1999/2000:79). De jämställdhetspolitiska målen finns formulerade bland annat i Regeringens skrivelse 2011/12:3, Jämställdhetspolitikens inriktning (14)

15 Uppföljning Datum: Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2015 Styrdokument Vid Linnéuniversitetet fastställer rektor en årlig Plan för lika villkor. Planen ska uppfylla diskrimineringslagens krav på handlingsplaner som ställs på arbetsplatser och utbildningsanordnare (jämställdhetsplan och likabehandlingsplan). Planen för lika villkor följs upp årligen, bland annat i samband med att uppgifter till årsredovisningen inhämtas. Fakulteternas arbete för lika villkor följs också upp vid universitetsledningens höstdialoger med fakultetsledningarna. En samlad uppföljning av en årlig plan ska läggas till kommande års plan. Uppföljning av plan för lika villkor 2015 I planen för 2015 sattes ett antal övergripande mål upp, och till dessa kopplades 10 konkreta åtgärder. Nedan redovisas åtgärderna 2015 och om de har genomförts under året. För de åtgärder som inte har genomförts, eller bara delvis är genomförda, finns en motivering. Övergripande mål 2015 Att identifiera och undanröja hinder för lika villkor. Alla berednings- och beslutsprocesser ska vara lika villkorsintegrerade. Alla kunskapsmiljöer ha märkbara inslag av lika villkor. Kunskapen om normkritiskt förhållningssätt ska öka och få genomslag i pedagogik, utbildningens innehåll, information och kommunikation. Tillgängligheten på Lnu avseende information och kommunikation, verksamhet och fysisk tillgänglighet, ska uppfylla Handisams/MFD:s riktlinjer för tillgänglighet. Det ska vara ett jämställt och jämlikt nyttjande av lärarnas kompetensutvecklingstid. Studenter och anställda ska ha goda möjligheter att kombinera föräldraskap med studier och arbete. Kunskap om ansvar och rättigheter inom lika villkorsområdet ska vara hög bland studenter och anställda. 1 (6)

16 Uppföljning av åtgärder 2015 Åtgärd 1 Ta fram jämställdhetsindikatorer baserat på tillgänglig information i universitetets databaser. Uppföljning Åtgärden är påbörjad men ännu inte genomförd på grund av resursbrist och att Primula inte blev kopplat till Diver, något som med största sannolikhet hade påskyndat arbetet. Åtgärd 2 Undersöka eventuella hinder för akademisk eller administrativ karriär för personer med utländsk bakgrund/icke svenskspråkiga personer. Uppföljning Två öppna och en riktad hearing har genomförts med anställda med utländsk bakgrund, och resultatet har sammanställts. På grund av resursbrist har det ännu inte resulterat i konkreta förslag till åtgärder för att undanröja karriärhinder. Åtgärd 3 Kartlägga hur lärarnas kompetensutvecklingstid används för att se om det finns skillnader mellan kvinnor och män, och skillnader avseende ålder. Uppföljning Det har varit svårt att få tag på en person inom universitetet som både har rätt kompetens och tid för att genomföra kartläggningen, varför denna åtgärd inte har kunnat påbörjas. I skrivande stund finns det dock en person som är intresserad av att bli anlitad. Åtgärd 4 Fortsättning på komplettering till plan för lika villkor Kompletteringen togs fram efter resultatet av Linnébarometern 2014 presenterades. Det framgick i barometern att tio procent av de svarande studenterna angivit att de under sin utbildning utsatts för mobbning eller trakasserier av lärare eller annan personal. Motsvarande siffra för studenter som utsatts av andra studenter var sex procent. I den kompletterande planen formulerades fyra åtgärder. 1. Genomföra intervjuer med cirka 25 studenter för att få en uppfattning om vilken typ av trakasserier och mobbning studenterna upplever, och hur detta har hanterats eller icke hanterats. 2. I ämnenas eller institutionernas personalgrupper diskutera Linnébarometerns resultat. Diskussionerna ska följas upp av intervjuer med ett mindre antal lärare. 2 (6)

17 3. Se till att alla studenter som påbörjar kurs eller program, och doktorander som påbörjar forskarutbildning, får information om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. 4. Förtydliga och sprida information om innehållet i diskrimineringslagen, och hur studenter, anställda och chefer går tillväga vid misstänkt diskriminering och kränkande särbehandling. Detta ska kompletteras med verktyg och metoder för aktivt förebyggande arbete. Uppföljning 1. Samma problematik som finns i att genomföra åtgärd 3, finns här. Ingen anställd på Linnéuniversitetet har kunnat anlitas för att genomföra student- och lärarintervjuer. I skrivande stund finns det dock en person som är intresserad av att bli anlitad. 2. Diskussioner i personalgrupper om Linnébarometerns resultat har genomförts. Vissa grupper har dokumenterat diskussionerna, och dessa minnesanteckningar finns samlade. 3. Informationsspridning sker löpande i olika medier. I vissa utbildningar informeras vid studenterna om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (skriftligt och/eller muntligt). Utredaren inom lika villkor har i många olika sammanhang erbjudit lärare att bli inbjuden att komma och prata med studenterna om detta vid till exempel programintroduktioner. Lärare har i olika sammanhang informerats om den e-utbildning som DO har på sin webbplats, som handlar om studenters rätt i högskolan. När den nya processbeskrivningen vid misstänkt diskriminering är fastställd finns det ännu bättre möjligheter att ta fram tydlig och målgruppsanpassad information som kan publiceras där det är relevant (webbplats, lärplattform). 4. En ny processbeskrivning vid misstänkt diskriminering är nyligen fastställd och utifrån den kommer tydlig information om den här typen av missförhållanden att publiceras och spridas. Åtgärd 5 Påbörja integrering av lika villkor i verksamheten. Uppföljning Kommittén för lika villkor valde ut tre processer som piloter för lika villkorsintegrering: 1. information och kommunikation 2. dekanbeslutsprocessen 3. rekryteringsprocessen 3 (6)

18 KOM har på eget initiativ börjat som pilot, och första området blev studentrekrytering. En kartläggning av befintliga marknadsföringsbilder och texter på webben har gjorts, personalen har fortbildat sig internt, och med hjälp av externa sakkunniga inom normkreativitet, och det pågår ett mycket aktivt internt arbete med att lika villkorsintegrera olika delar av kommunikationsverksamheten. Att lika villkorsintegrera dekanbeslutsprocessen skulle samordnas med nytt arbetssätt för i intern styrning och kontroll. Det nya arbetssättet hade redan påbörjats på FKH varför det var lite sent att lägga till lika villkorsintegrering. Någon annan verksamhet har inte påbörjat det nya arbetssättet. Resursbrist har också varit en faktor till att detta inte genomförts. Rekryteringsprocessen skulle påbörjas när Lnu skulle få fasta anställningsnämnder. Lika villkorsintegrering av den akademiska rekryteringsprocessen kräver mycket utbildning varför det är svårt att genomföra när varje rekrytering har nya personer med i nämnden. Det verkar inte bli några fasta anställningsnämnder på Lnu, men åtgärden kommer att genomföras inom ramen för regeringsuppdraget att jämställdhetsintegrera (som Lnu kan välja att utöka till att lika villkorsintegrera) verksamheten. Det som behövs är ett annat tillvägagångssätt. Åtgärd 6 Undersöka förekomsten och relevansen i examensmål och programutbildningar avseende lika villkor. Uppföljning Åtgärden har inte genomförts på grund av resursbrist. Åtgärd 7 Del 1: Se till att MFD:s riktlinjer för tillgänglighet uppfylls i alla delar av projektet Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar Del 2: Ange prioritering i de åtgärder som förslås efter en kartläggning av hur universitetet följer MFD:s riktliner för tillgänglighet. Uppföljning Del 1: Åtgärden pågår, och den tillgänglighetsplan som finns för projektet kommer att användas vid slutbesiktning. Då kan åtgärden i sin helhet följas upp. Del 2: Åtgärden är genomförd och har resulterat i en handlingsplan för ökad tillgänglighet vid Lnu (genomförs av förvaltningens avdelningar). Åtgärd 8 Integrera sociala hänsyns- och tillgänglighetsfrågor i upphandlings- och inköpsprocesserna 4 (6)

19 Uppföljning Åtgärden är genomförd så tillvida att upphandlingsfunktionen, lika villkorsfunktionen och hållbar utveckling-funktionen har träffats och lagt upp en plan för hur de ska samarbeta i olika upphandlingsärenden. Något som blir avgörande är den nya lagen om offentlig upphandling, där det troligtvis kommer att finnas skarpare skrivningar om sociala hänsyn och miljöhänsyn. Åtgärd 9 Se till att det finns möjlighet att ange perioder för sjukdom och föräldraledighet i de blanketter som används (eller uppgifter som inhämtas) för att ansöka om medel där bedömning utgår från individuell prestation. (Det handlar till exempel om omfördelning av medel utifrån bibliometri och förmågan att dra in externa medel. Det kan också handla om fördelning av forskningstid om den fördelas utifrån tidigare prestationer.) Uppföljning UK: Avseende omfördelning av medel på universitetsövergripande nivå utifrån bibliometri och externa medel När det gäller externa medel tas det inte någon särskild hänsyn till detta. Personer ansöker inte om omfördelning utifrån externa medel. De fördelas till den person som stått som huvudsökande på ansökan, även om det kan finnas andra personer som kan ha skrivit själva ansökan och gjort merparten av det arbetet. I Agresso, som är systemet för externa medel, finns ingen möjlighet att sortera utifrån personnummer vilket också bidrar till svårigheten att hantera specifika personrelaterade hänsyn. Vad gäller omfördelning utifrån bibliometri har inte heller någon särskild hänsyn till detta tagits. FSV: Tillämpar inte detta. FKH: Alla medarbetare fyller i en verksamhetsredovisning för varje år, som grund för fördelningen av forskningstid. Alla frågor (om forskning, utbildning, samverkan, ledarskap etc.) är fritextfrågor, där det finns möjlighet att fylla i sjukskrivning och föräldraledighet. Prefekterna har även fått vara med och ta ställning till bedömningen av prestationerna. De känner väl till sina medarbetares sjukskrivningar och föräldraledigheter. FTK: Det finns möjlighet att ange sjukskrivning i FTK:s mall för rapportering av forskningsprestationer. Från mallen: Förutsättningar för forskning. Ange här om det råder särskilda omständigheter som har påverkat/påverkar din forskning (föräldraledighet, sjukskrivning, undervisningsuppdrag etc). 5 (6)

20 FHL: Alla forskare lämnar in en redovisning i form av en rapport som har flera syften. Ett är att utgöra underlag vid fördelning av anslagsmedel för forskning. I det CV som uppdateras och lämnas in varje år ska följande specificeras: Uppehåll i forskningen. Ange uppehåll i din aktiva forskningstid som påverkat dina meriteringsmöjligheter, exempelvis med anledning av föräldraledighet, sjukdom, allmän- eller specialisttjänstgöring för kliniskt verksamma yrkeskategorier, förtroendeuppdrag eller andra skäl av motsvarande karaktär. Specificera skälen och ange tid och datum för uppehållet. Fakultetsstyrelsen utser en grupp externa granskare som tar del av allt underlag och bistår i en kvalitativ bedömning av forskaren som sedan blir ett underlag till styrelsens i fördelning av anslag. FEH: Någon sådan blankett har än så länge inte använts, men det ska förändras till kommande år. När fakultetsstyrelsen tagit beslut om fakultetsfinansierad forskningstid har indirekta hänsyn tagits. Fördelningen utgår från den faktiska forskningstid vederbörande har haft. Uppgifter i underlaget utgår ifrån tjänsteavräkningar, Primula m.m. En annan aspekt då är att personer som även haft administrativa uppdrag inte "straffas" på samma sätt om de exempelvis varit borta från forskning och utbildning. Tillägg från en av fakulteterna: Om vi ska arbeta utifrån detta på fakultetsnivå bör detsamma också gälla inför rektorsbeslut om biblometribonusar och bonusar för externa medel, även om det innebär en hel del arbete. Det är en viktig signal. Åtgärd 10 Erbjuda utbildning/kompetensutveckling i normkritisk pedagogik, om härskartekniker/motstrategier/bekräftartekniker, funktionsnedsättning, jämlik kommunikation och klarspråk, rekrytering för jämställdhet och mångfald. Uppföljning Utbildning i normkritisk pedagogik, jämlik rekrytering eller härskartekniker har inte erbjudits under året. Samordnarna för studenter med funktionsnedsättning utbildar och fortbildar kontinuerligt personal på Lnu, genom besök på institutioner men också i ett pass på behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Utredaren för lika villkor har vid besök på institutioner, avdelningar och kanslier pratat om flera av dessa områden inom ramen för lika villkor. Kommunikationsavdelningen har gjort stora utbildnings- och fortbildningsinsatser i jämlik kommunikation och klarspråk. Det har skett bland annat genom besök i olika verksamheter, en chefsdag och i utbildningen för webbredaktörer. 6 (6)

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

Plan för Lika villkor 2014

Plan för Lika villkor 2014 Plan för Lika villkor 2014 Beslutat av Rektor 2014-02-03 Gäller från 2014-02-03 Innehåll Styrande för Lika villkor 3 Utgångspunkter 3 Syftet med Plan för Lika villkor 3 Metoder 4 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2015-11-09 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2015-11-09 Tid: 13.00-15.30 Plats: Växjö, Lammhultsrummet Kalmar, Storken V2103K Närvarande: Lena Fritzén ordförande

Läs mer

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Stockholms universitet ska vara ett jämlikt och jämställt universitet där alla studenter och anställda behandlas likvärdigt och på ett respektfullt sätt. Vårt förhållningssätt

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Samordnare för lika villkor. Kajsa Svaleryd

Samordnare för lika villkor. Kajsa Svaleryd Samordnare för lika villkor Kajsa Svaleryd Samordnare lika villkor Arbetat på HiG sedan aug-18, helt ny funktion; student- och medarbetarperspektiv samt samordning jämställdhetsintegrering Samordning av

Läs mer

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2016 2018 Fastställd av: rektor Datum: 2016-04-26 1 Policy gällande jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Denna handlingsplan

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Typ av dokument Beslutad av Policy och plan Rektor Beslutsdatum 2018-05-31 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig handläggare

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 1 (11) 2016-09-01 Dnr SU FV-2.12.1-1856-16 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 Stockholms universitet

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

jämlikhets- och jämställdhetsplan

jämlikhets- och jämställdhetsplan Beslut 2015-06-18 Dnr SU FV-1.1.2-1967-15 Stockholms universitets jämlikhets- och jämställdhetsplan 2015-2017 Stockholms universitet 2(19) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Policy för lika rättigheter

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019 Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019 Beslutat av Rektor 2018-12-17 Gäller från 2019-01-01 Innehåll Introduktion... 3 Diskrimineringslagen... 3 Diskrimineringsgrunder...

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 1 (10) 2017-03-23 Dnr SU FV-2.12.1-0865-17 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 Stockholms universitet

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016 HANDLINGSPLAN 2016-04-05 Dnr STYR 2016/597 1 Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor 2016

Handlingsplan för lika villkor 2016 Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet Handlingsplan för lika villkor 2016 Antagen i institutionsstyrelsen 2016-11-29 Gruppen för lika villkor: Per-Henning Olsson, ombud för lika villkor,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Dnr: 2016/2294-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2016-05-02 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2016-05-02 Dnr: 2016/2294-1.1

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2018 Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Författare: Lotta Agevall Gross Handläggare: Karin Fingal, Emma Ebintra

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2019

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2019 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2019 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Lathund Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 1 2 Varför? Aktiva åtgärder är ett lagkrav i nya diskrimineringslagen som kräver att högskolor ska arbeta förebyggande för att motverka diskriminering

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet KAROLINSKA INSTITUTET Dnr. 4808/03-200 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005 Beslutad av konsistoriet 2003-02-19 samt 2003-10-07 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 2018-09-28 Inledning Docksta Friskola ska vara en attraktiv arbetsgivare för alla, oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då?

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Ylva Eklind, Utbildningsavdelningen NJ:s lika villkorskommitté, seminarium 2018-06-04 Varför? SLU och övriga lärosäten har ett uppdrag: Att verka

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen 2013-02-19 Lika rättigheter och möjligheter - utgångspunkter Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018 STOCKHOLMS UNIVERSITET 5 (4) Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Läs mer

Olikheter är en styrka

Olikheter är en styrka Guide till Likabehandlingsplanen Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Vägledning och mall avseende lokal handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Vägledning och mall avseende lokal handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sektionen för arbetsmiljö och likabehandling Personalenheten Samuel Heimann Likabehandlingssamordnare Tel: 031-786 6525 E-post: samuel.heimann@gu.se 2013-10-14 dnr V 2013/514 1 / 7 Vägledning och mall

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2015-12-17. Juridiska

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Processtöd jämställdhetsintegrering

Processtöd jämställdhetsintegrering Processtöd jämställdhetsintegrering i nationella och regionala Socialfondsprojekt Anna-Elvira Cederholm Före ansökan (ide -fas) Förberedelser Mobilisering Genomförande o avslutande Efter projektet Tillgängligt

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering

Plan för jämställdhetsintegrering UFV 2016/418 Plan för jämställdhetsintegrering 2017-2019 Fastställd av rektor 2017-05-16 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), i sin verksamhet

Läs mer

guide Guide till Likabehandlingsplan

guide Guide till Likabehandlingsplan guide Guide till Likabehandlingsplan Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING DNR MIUN 2014/2151 Publicerad: 2014-12-09 Beslutsfattare: Handläggare:

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1047 HANDLINGSPLAN 2017-2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad Beslutsfattare Sven Enerbäck, prefekt

Läs mer

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Ledningskontoret 2012-04-10 1(5) PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Fastställd av Kommunstyrelsen den 10 april 2012, 31 BAKGRUND Diskrimineringslagen gäller från den 1 januari

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Göteborgs universitet

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Policy vid Konstvetenskapliga institutionen Institutionen arbetar

Läs mer

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag Seminarium 2017-01-25 Dagens agenda Introduktionsrunda Bakgrund kort beskrivning Hur arbetet är organiserat i staten Vad vet vi om ojämställdhet? ESVs uppdrag

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 2014 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets ansvar

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

Mångfald och likabehandling

Mångfald och likabehandling Mångfald och likabehandling Policy och handlingsplan 2009-2011 Polismyndigheten i Gävleborgs län HR-enheten Wendela Björnell 2009-04-29 POLICY OCH HANDLINGSPLAN 2 (8) Mångfald och likabehandling INNEHÅLL

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet UFV 2010/180 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2010-06-10 (Med kommentarer av Rektor i fotnoter 2014-04-08) 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Utgångspunkter 4

Läs mer

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Foto: Mikael Almén Kön Könsidentitet eller könsuttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionalitet Sexualitet Ålder

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Österåkers Kommun 2015-2017 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personalstatistik... 4 Förvärvsarbete och föräldraskap... 8 Trakasserier... 9 Lediga

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2011 2012 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll LIKABEHANDLING... 2 Ansvar och organisation... 4 Handlingsplan för likabehandling... 4 Handlingsplan 2011... 4 Handlingsplan

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet 2016-12-20 Förvaltningsavdelningen Plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Denna plan... 3 1.2 Inkluderande synsätt... 3 2. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Aktivitetsplan för år 2014

Aktivitetsplan för år 2014 Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2013-2015 Bilaga 1 Dnr ORU 1.2.1-204/2013 Aktivitetsplan för år 2014 Aktivitetsplanen för år 2014 fastställer delmål och aktiviteter

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Dnr: UTBVET 2012/127 Likabehandlingsplan 2012 Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Övergripande mål 3 3. Återkoppling mellan fakulteten

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22.

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014 Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Inledning Vision I den här planen beskrivs de åtgärder som Röda Korsets Högskola planerar

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor

Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor Samordningsgruppen för jämställdhet och lika villkor PM 2019-08-22 SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-2466 Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor I detta dokument beskrivs

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER Arbetsförhållanden Utveckling och lönefrågor Rekrytering Trakasserier 2016-2018 DISKRIMINERINGSLAGEN SFS 2008:567, KAP 3, 13 Inledning Räddningstjänsten SÖRFs

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter

Likabehandlingsplan för studenter TEKNAT 2013/159 Likabehandlingsplan för studenter Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2014-02-11 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte med likabehandlingsplanen

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/122 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.ub.gu.se/info/vision/likabehandling Överbibliotekarie

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2017-09-11 1 (1) ÖFNES/2017:106 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017-2019

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien

Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien 2012-02-28 Innehåll Inledning... 3 Vad är Likabehandling?... 3 Styrdokument och organisation...

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor *] 977* HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor BESLUT 2018-05-07 Dnr HS 2018/194 Handlingsplan för lika villkor 2018-2019 Härmed fastställs Handlingsplan för lika villkor 2018-2019. Handlingsplanen träder i kraft den

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 Hofors kommun fastställd av, KF 61/2013-06-10 Jämställdhetsplanen gäller från och med 2013-08-31 Revideras 2016-08-31 0 Inledning Enligt 13 i diskrimineringslagen

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola

Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola 2019 2021 Dnr: 49/2018 Fastställd av: Rektor 2018-10-23 1 Innehåll Inledning... 3 Vision och värdegrund... 3 Ansvar, organisation

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Inledning Ansvarsfördelning Nationella riktlinjer och lagstiftning...

Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Inledning Ansvarsfördelning Nationella riktlinjer och lagstiftning... Innehållsförteckning Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv 2014-2016... 1 1. Inledning... 1 2. Ansvarsfördelning... 1 3. Nationella riktlinjer och lagstiftning... 2 Diskrimineringslagen... 2 CEMR-deklarationen...

Läs mer

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult 0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson och Ulrika Eklund Jämställdhet / Jämlikhet Prata

Läs mer

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ Agneta Ericsson TF. Likabehandlingsplan vid Komvux Värmdö Verksamheten vid Komvux utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värden där var och en, verksam

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Dnr: L2015/77 2015-06-03 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2015-06-03 Handlingsplanen för lika villkor revideras varje år och utgår från Diskrimineringslagen

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer