Välkommen till Masesgården! Program med 36 olika vistelser och kurser. November 2011 april 2012.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Masesgården! Program med 36 olika vistelser och kurser. November 2011 april 2012."

Transkript

1 Välkommen till Masesgården! Program med 36 olika vistelser och kurser. November 2011 april 2012.

2 VAD KAN MASESGÅRDEN GÖRA FÖR DIG? Att komma till Masesgården är inte som att åka iväg på 2 SPA eller hotellweekend. När du kommer till oss är det för att du vill något mer med dig själv, än att bara få en trevlig helg. Det kan vara för att komma igång med nya bättre vanor när det gäller mat och motion. Eller för att komma ner i varv och hämta nya krafter. Eller helt enkelt för att du vet hur bra du mår när du tar hand om dig själv.

3 Vegetarisk mat som får dig att må bra. Härliga bufféer med varma och kalla grönsaksrätter, frukter och bär. Du kan också lyssna på föredrag om viktminskning och matens betydelse för hälsan. Flera motionspass om dagen, anpassade för alla åldrar och nivåer. Var med på så många du vill, t ex yoga, vattengympa eller stavgång med pulsträning. Egen tid. Vi kan erbjuda det du saknar i vardagen. Lugn och ro. Tid att tänka och bara vara. Välkommen till vår vackra dalagård som har varit hälsohem i 35 år. Innehåll: 3 Vår filosofi som hälsohem 4 5 Kom i form 6 7 Veckans aktiviteter 8 9 Ät och må bra Vikt & Motionsguide Gården och rummen Behandlingar Masesgårdens kursprogram Skrivar- och fotokurser Utbildning Kost & Näringsrådgivare 36 Våra samarbetspartners Fakta och vägbeskrivning Hela kursprogrammet 46 Tider och priser 47

4 VÅR FILOSOFI SOM HÄLSOHEM.

5 Som hälsohem har vi en helhetssyn på hälsa. Det handlar om kropp och själ i balans. Om att äta rätt, röra på sig och leva sitt liv så att inte stress och oro tar överhand. Enkla, naturliga levnadsregler, men ack så svåra att följa. Masesgården är inriktad på att du ska må bra när du är här och få med dig nya goda vanor hem. Hos oss får du prova på att äta vegetariskt. Fördelen med enbart grön mat, är att du bryter dina invanda matvanor och blir inspirerad till att äta mera frukt och grönsaker i fortsättningen (om du inte redan gör det). För många betyder en hälsovecka på Masesgården ett steg i rätt riktning mot nyttigare mat och viktminskning. I föredrag och kurser som vi har, kan du lära dig mer om mat och matvanor. 5 Vår filosofi bygger på Are Waerlands idéer. Are Waerlands idéer håller än idag. Are Waerland var den svenska vegetariska hälsorörelsens förgrundsgestalt. Det mesta som han talade om var ännu outforskat vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer liksom om motionens och ljusets betydelse. Han förordade enkel, giftfri laktovegetarisk kost kombinerat med motion och nära naturkontakt. Vidare att minska på socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt att ta hänsyn till kostens syra-basförhållande. Dessutom att utesluta giftiga stimulansmedel såsom kaffe, tobak och alkohol. "Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel sade Are Waerland. Det han sade då gäller än idag och är den filosofi som vi lever efter på Masesgården.

6 Kom i form! Vad du vill uppnå när du kommer till Masesgården, vet bara du själv. Stillasittande arbete, brist på motion, övervikt och stress är vanliga problem. På Masesgården får du en kick att komma igång med motionen och att äta mat som får dig att må bra. Du kan också hämta nya krafter rent mentalt. 6 KICKSTART för kroppen! På Masesgården ingår flera motionspass om dagen. Var med på så många du vill! Här har du chansen att prova på olika typer av motion, t ex vattengympa, stavgång med pulsträning, spinning eller yoga. Träningen är upplagd så att alla kan vara med. Den som är vältränad kör lite hårdare och den som är stel i kroppen och otränad tar det lugnare. Vi har många duktiga ledare, som ser till att du kommer igång och tycker att det är roligt att träna. Mjukstart för själen! Ta dagen som den kommer. Ingen väckarklocka som ringer. Ingen tv på rummet. Var med på morgonpasset om du vill eller sov ut tills frukosten serveras. Att vara på Masesgården har en läkande kraft, främst därför att du då kan släppa alla krav och bara vara. När hjärnan inte längre behöver gå på högvarv, öppnar den upp för nya tankar och lösningar på problem. Många av de kurser och föredrag som vi har på Masesgården handlar just om vad man kan göra för att må bra, rent mentalt.

7 Motion påverkar hela dig! Motion påverkar hjärtat, blodvolymen och hjärnan, andningen, musklerna, mage, tarm, bentäthet och vikten. Med motion får du bättre kondition. Cellernas förmåga att omsätta syre och näring till energi ökar och hjärtat behöver inte jobba lika hårt (ett tränat hjärta har färre slag per minut i vilopuls). Motion sänker blodfetterna, vilket i sin tur minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar, åderförkalkning, högt blodtryck och diabetes. Likaså förbättrar motion tarmrörelserna och motverkar olika mag- och tarmsjukdomar. Motion stärker skelettet, ökar rörligheten i armar och ben, reducerar fetman och dess följdsjukdomar som åldersdiabetes och ledbesvär. Dessutom hjälper motion till att agera ut stressen. 7 Välkommen på nästa motionspass! Det spelar ingen roll om du är stel i kroppen och otränad, det viktiga är att komma igång. Ge dig själv 30 minuter om dagen, så kan vi lova att du kommer att märka skillnaden!

8 8 Bada i poolen när du vill. Poolen är öppen dygnet runt och många stunder kan du ha den helt för dig själv. Vattnet har en behaglig temperatur kring 30 grader. På kvällen dämpar vi belysningen, tänder ljusen i kandelabern och sätter på musik. I simhallen finns bubbelpool och bastu och nere vid sjön finns en vedeldad bastu. Kom igång med motionen! Under din vistelse kommer du att träffa på flera ledare, som håller i de olika motionspassen och får dig att tycka att det är roligt att träna. På bilderna ser du några av dem. Christina Schultz Jan Adde Vibeke Saxe Jim Sandlund

9 VECKANS AKTIVITETER. Totalt ingår 30 aktivitetstimmar i veckan med motionspass och föredrag. Vi kör flera motionspass om dagen, anpassade för alla åldrar och nivåer. Alla kan vara med, du tränar utifrån din egen förmåga. Exempel på veckans program. När du kommer till Masesgården får du ett program där du exakt kan se vad som finns att välja på. Det här är bara ett exempel på hur ett veckoprogram kan vara upplagt. 9 LÖRDAG Middag Välkomstträff och information om veckans kurs SÖNDAG Vattenträning Kom igång! Kom i form! Träna kroppen Maten på Masesgården KURS Ett gott skratt förlänger livet MÅNDAG Sköna morgonövningar Helhet och hälsa Rygg gympa Om fria radikaler och antioxidanter KURS Lär dig dansa Linedance TISDAG Vattengympa Stavgång med pulsträning Styrkepass Meditation KURS Strategier för ett lyckligare liv ONSDAG Meditativ Hatha-yoga Kroppen ditt ansvarsområde Chiball och totalrörelse Utflykt till Leksand KURS Rygghälsa TORSDAG Yoga Lär dig massera Spinning och step up Meditation/avslappning KURS Latin och afrorytmer FREDAG Medicinsk Qigong Kryddor - för smaken och hälsans skull Pilates Vikt & motionsguiden Meditation Samling SISTA KVÄLLEN

10 Ätoch måbra! Vi serverar laktovegetarisk mat. Hälsogröt, fil, yoghurt och massor av goda frukter och bär till frukost. Vegetarisk buffé till lunch och middag, med varma och kalla rätter, spännande kryddningar, hembakat bröd och mustiga soppor. Däremellan färskpressad juice, frukt och té. De frukter, bär och grönsaker som serveras kommer i möjligaste mån från närliggande odlingar och är ekologiskt odlade. För att kunna odla ekologiskt, måste man välja härdigare plantor som klarar sig utan konstgödning och bekämpningsmedel och som får mogna på växtplatsen. Det är i slutmognaden som frukt och grönt utvecklar den mesta näringen. Ekologiskt odlat innehåller därför mer näring än vanligt grönt, som ofta skördas för tidigt och får mogna under transport och lagring. Ekologisk är också bra för miljön på flera sätt. Jordbruket blir renare och släpper ut mindre miljögifter. Transporterna blir kortare när det är närodlat.

11 Det är inte lätt att välja rätt. Trots att det aldrig har funnits så många olika sorters mat att välja på som nu, äter vi sämre idag än förr. Av de ca 5000 olika livsmedel som finns i en butik är mer än hälften processade, med en kvalitet som är underlägsen dess naturliga motsvarighet. Samtidigt har matvanorna förändrats radikalt de senaste 50 åren. Från husmanskost till snabbmat, kombinerat med en kraftig ökning av godis och läsk. På Masesgården kan du lära dig mer om näringsriktig mat och viktminskning. Både i korta föreläsningar och i veckokurser, som hålls av specialister inom området. Fasta och Detoxkur. Vi erbjuder både traditionell fasta och Masesgårdens Detoxkur, för den som vill. Vad du ska välja beror på vad du vill uppnå och vilka problem du vill komma tillrätta med. Den klassiska fastan består av fräscha fastedrycker gjorda på frukt och grönsaker. Detoxkuren är en mjukfasta som är en kombination av fastedrycker och råkost. Om du planerar att fasta eller göra en utrensningskur, bör du gradvis trappa ner mängden mat veckan före och helst bara äta frukt dagen innan. När du kommer hit, hjälper vi dig att komma igång på bästa sätt och ger förslag på vilka behandlingar som kan bidra till en effektiv utrensning.

12 ProvaVikt&Motionsguiden! Vill du gå ner i vikt utan att behöva ändra dina matvanor helt och hållet? Med vårt program behöver du inte hålla en viss diet, utan du kan äta sådant som du tycker om. Men minska portionerna. Ta bort de värsta onyttigheterna och motionera mera. Ät mindre fett och socker och mer av grönsaker, frukt och bär. Masesgårdens Vikt & Motionsguide finns på webben och är ett bra hjälpmedel för dig som vill gå ner i vikt en gång för alla. Programmet är utarbetat av Katarina Holm- 12 Johansson, kostexpert som också ger svar på dina frågor. Upptäck kalorifällorna! Guiden hjälper dig att upptäcka orsaken till att du har gått upp i vikt och vad du kan göra för att komma ner till din önskevikt igen. Genom att skriva in exakt vad du äter i din matdagbok på webben, kan du direkt se resultatet. Var det för stora portioner, för mycket fett eller socker i maten eller ovanor som bulle till kaffet och kvällsmacka? Matdagbok. Guiden fungerar lite som en väckarklocka. Varje dag när du antecknar vad du har ätit och druckit, kommer du att lära dig nya saker om mat och näringsinnehåll, som gör att du steg för steg kan ändra dina vanor, gå ner i vikt och må bättre. Skriv in allt du har ätit under dagen, även småplock. För att gå ner i vikt, på ett sunt och varaktigt sätt, bör du i genomsnitt äta kalorier mindre än du förbrukar.

13 En 100-grams chokladkaka innehåller lika många kalorier som 11 normalstora äpplen! Recept och balansmåltider Alla livsmedel, drycker och recept i guiden är kalori- och näringsberäknade, så att du kan se och jämföra allt från hela måltider till enstaka livsmedel. Balansmåltiderna är genvägen till lätta rätter, med färdiga måltidsförslag på frukost, mellanmål, lunch och middag. 13 För att förbränna en korv med bröd (225 Kcal) behöver du gå 4,5 km. Motionsdagbok Detta är också en motionsguide, som gör dig uppmärksam på hur viktigt det är att röra på sig. Precis på samma sätt som du fyller i vad du äter och dricker under en dag, fyller du i hur mycket du har rört på dig. Både stillasittande arbete, promenader och motionspass registreras och gör att du kan se hur många kalorier du har förbrukat under dagen. Anmäl dig på vår hemsida. 3 månader 285:- = 95:-/månad 6 månader 495:- 12 månader 990:- Väljer du 12 månader, får du boken Viktcoachens bästa tips och råd på köpet. Värde 189:-

14 Välkommen till vår vackra dalagård! 14 Masesgården är en riktig dalagård med många rödmålade byggnader. Stora och små. Här finns inga standardiserade hotellrum, utan alla gästrum har olika inredning. Du kan välja mellan enkel- och dubbelrum, i tre olika prisklasser. Pensionatsrummen har dusch och toalett i korridoren. Gästrummen har egen dusch och toalett och de finaste rummen har egen altan eller balkong och lite extra som morgonrock på rummet. På gården har vi bara plats för 50 gäster, så det blir väldigt personligt. HÄLSOVECKA 7 dygn, lördag lördag. KORTVECKA 6 dygn, söndag lördag. KORTVECKA 5 dygn, lördag torsdag. MAXIWEEKEND 3 dygn, torsdag söndag. Datum för de olika alternativen framgår av kursprogrammet och sammanställningen på sidan 46.

15 Välj mellan hälsovecka, kortvecka och maxiweekend. Masesgården fungerar inte som ett hotell, där du kan boka enstaka nätter, utan hos oss väljer du en given vistelse. Den kan vara allt från 3 till 7 dygn. Det är inte för vår egen skull som vi har det så här, utan för våra gästers. Det blir mera lugn och ro när alla gäster kommer och åker samtidigt. Friskvård istället för sjukskrivning. För dig som har eget företag eller en arbetsgivare som betalar vistelsen, kan vi berätta att friskvård som regel är en avdragsgill kostnad. Men hör för säkerhets skull efter med skattemyndigheten eller revisorn om hur reglerna är. FRISKVÅRDSCHECKEN GÄLLER PÅ MASESGÅRDEN. Vill du stanna flera veckor? Det är inte ovanligt att gäster är både två och tre veckor på Masesgården. Hör efter med vår reception, så får du ett pris på vad det kostar. 15 Vårt miljötänkande återfinns på många håll i gården. Vi har exempelvis valt att anlita ett svanenmärkt tvätteri.

16 16 Boka tid för behandling! Välkommen på behandling! På Masesgården har vi många skickliga terapeuter och ett stort utbud av behandlingar. Efterfrågan är stor, så för att vara säker på att få den behandling du vill ha, föreslår vi att du förbokar, gärna samtidigt som du bokar in din vistelse hos oss. KOMPLEMENTÄRA BEHANDLINGAR Vi har utbildad kiropraktor, akupunktör, heilpraktiker och homeopat. Alla finns dock inte här varje vecka, så hör efter när du bokar. Vi kan erbjuda olika komplementära behandlingar, allt från behandling av olika krämpor till kartläggning av hur kroppen mår. Hälsokontroll med EIS Elektro Interstitium Scanning (EIS) är ett system som scannar av kroppen och levererar data till en dator. EIS är medicinskt godkänt i EU. Scanningen tar bara 3 minuter och ger en bra översikt över kroppens alla funktioner ämnesomsättning, oxidativ stress, ph-värde, blodfetter, kroppssammansättning, inflammationer, kroppens mineraloch hormonstatus etc. Vi går tillsammans igenom resultatet och du får ett individuellt anpassat behandlingsprogram med rekommendationer om kost och kosttillskott. Tid 90 min 1.200:- Kiropraktik Behandlingarna är till för läkning och smärtlindring. Kiropraktorn försöker återskapa balans i kroppen med hjälp av massage, stretching, manipulation och reflexbehandling. Tid 30 min 580:- Näringsrådgivning Vill du gå ner i vikt, bli av med din uppsvällda mage eller få bättre matsmältning? Kostrådgivaren går igenom vilka problem du har, vad du vill uppnå med förändrade kostvanor och ger förslag till en individuellt anpassad kost som är både god och omväxlande. Tid 90 min 890:- Regndroppsterapi Behandlingen består av att rena eteriska oljor arbetas in på ett speciellt sätt efter ryggen och på fötterna. Oljorna fortsätter att arbeta på djupet i kroppen. Regndroppsterapi reducerar inflammationer, virus och andra bakterieangrepp som alstras utefter nervbanorna. Den är också bra vid stress, utbrändhet och värk. Tid 55 min 795:- Öronljusbehandling Otosanmetoden är en urgammal tradition som kommer från Hopiindianerna. Det är en smärtfri, ofarlig behandlingsmetod som används mot mellanöreinflammation, bihåleinflammation, öronsus, yrsel, vaxproppar och liknande. Cirkulationen i örat blir bättre och din hörsel förbättras. Behandlingstid 30 min 395:-

17 MASSAGE Tillhör du dem som älskar massage? Hos oss kan du välja mellan nio olika sorters massage, som alla har det gemensamt att cirkulationen förbättras, kroppens vävnader normaliseras, blodtryck och stresshormoner sjunker. Aromamassage En mycket avslappnande helkroppsmassage med aromaoljor. Behandlingen avslutas med en värmeinpackning för att oljorna ska verka på bästa sätt. Tid 55 min 695:- Fibro massage Nyhet! Speciellt anpassad för dig med fibromyalgi, kronisk värk i muskler och leder och stressyndrom. Massagen frisätter Oxytocin, ett lugn och ro hormon, som påverkar välbefinnandet. Tid 55 min 695:- Hot stone massage Djupgående muskulär massage med varma lavastenar. En holistisk behandling där alla sinnen stimuleras. Tid 55 min 695:- Klassisk massage En djupgående muskelmassage som mjukar upp och ger din kropp total avslappning. Helkropp 55 min 695:- Rygg, axlar, nacke 30 min 395:- Koppningsmassage Avslappnande bindvävsmassage. Genom mjuka sugkoppar bildas vakum, som påverkar bindväven i muskler och underhud. Är även bra vid celluliter. Ger huden extra liv och lyster. Tid 30 min 395:- Lymfdränage massage Nyhet! Stimulerar genomströmningen av lymfvätska och hjälper till att minska vätska och slaggprodukter i vävnaderna. Lindrar muskelspänning, har bra effekt på svullnader, blodcirkulationsstörningar och obalans av ämnesomsättningen. Tid 55 min 695:- Taktil massage En mjuk och lugn massage som stimulerar kroppens lugnhormon (oxytocin) som hjälper kroppen till självläkning. Helkropp 55 min 695:- Tuina kinesisk massage Kraftfull och läkande behandling som balanserar kroppens energier genom yin och yang. Spänningar och blockeringar löses upp med olika massagetekniker och akupressur. Helkropp 55 min 695:- Tunga trötta ben En akupressurbehandling för ben och fötter med vätskedrivande eteriska oljor. Verkar cirkulationsfrämjande och muskelavslappnande. Dämpar svullnad med hjälp av olika massagetekniker längs meridianerna på ben och fötter. Avslutas med en värmeinpackning. Tid 55 min 695:- 17

18 18 ANSIKTE & KROPP Masesgårdens gröna linje går igen även när det gäller hudvård. Vi har valt att arbeta med skönhetsmärket ANNEMARIE BÖRLIND, naturkosmetik, baserad på ekologiska råvaror av mycket hög kvalitet, med vetenskapligt underlag som bevisar att de stöder och förbättrar hudens naturliga funktion. Inga syntetiska råvaror som paraffin eller silikon. Ansiktbehandling Optimal En djup- och långtidsverkande ansiktsbehandling med cellstimulerande LL Biokomplex ampull som ger fukt och stimulerar cellförnyelsen. Tillsammans med marin algextraktmask reduceras nedbrytningen av hudens elastin. Ger en ny fräsch lyster och känns lite lätt uppstramad genom all fukt som tillförts. Tid 55 min. 830:- Ansiktsbehandling för män Uppbyggande och avslappnande ansiktsbehandling, speciellt utformad för att passa mannens hud. Grundlig rengöring, peeling, skön ansiktsmassage, återfuktande mask och avslutande behandling anpassad efter din hudtyp. Tid 55 min 695:- Klassisk ansiktsbehandling Djuprengörande ansiktsbehandling med rengöring, peeling, portömning vid behov, skön ansiktsmassage, mask och avslutande behandling anpassad efter din hudtyp. Tid 55 min 695:- Färgning av fransar och bryn Tid 30 min 295:- Manikyr I närmare en timme tar vi hand om dina händer med allt från handmassage till perfekt filade och lackade naglar. Behandlingstid 50 min 495:- Power & Energy En lyxig anti-aging behandling för mogen hud som inleds med en härlig ryggbehandling bestående av oljepensling, örtscrub och ryggmassage. Därefter, en klassisk ansiktsbehandling med enzympeeling och avslutande dubbelmask. Tid 90 min 1.195:- Masesgårdens algkur En utrensande, balanserande och energigivande inpackning med spirulina och blåstångsalg. Kroppen peelas och packas sedan in i en mineral- och vitaminrik alginpackning som får verka i värme. En mycket bra kur för dig som behöver rensa ut slagg ur kroppen, känner dig trött och behöver ny energi eller är stel och behöver få igång cirkulationen. Tid 55 min 695:-

19 Masesgårdens energikur En peelande, avstressande och mineralrik kroppsinpackning med grön naturlera. Medan du ligger insvept i värme får ditt ansikte skön massage och ansiktsmask. Mycket bra för dig med stela muskler, fibromyalgi, reumatisk värk eller när du bara vill njuta och tillföra huden extra fukt och näring. Tid 55 min 695:- Masesgårdens lyx Två timmars välgörande behandling som börjar med bodyscrub, fortsätter med aromamassage och avslutas med en stimulerande ansiktsbehandling. Behandlingstid 120 min 1.500:- Medicinsk fotvård Ha inte ont i fötterna i onödan, utan beställ tid för en behandling! Förutom fotvård och fotmassage, behandlar vi olika typer av problem som liktornar, nageltrång, hälsprickor och vårtor. Du kan också få hjälp med skoval och inlägg som avlastar foten. Tid 50 min 495:- TRÄNING Power Plate Ger högeffektiv träning på mycket kort tid, endast 20 min för att träna hela kroppen. När du tränar står du på en platta som vibrerar och använder sig av kroppens egna muskelsammandragningar. Power Plate förbättrar bl a muskelstyrka, ämnesomsättning och blodcirkulation. Används även vid rehabilitering, skonsam mot leder och ligament. Instruktion och individuellt träningsprogram. Tid 30 min 395:-

20 Vårt kursprogram. Vi har kurser för både kropp och själ. Några av kurserna är klassiker, andra är nya. Det de har gemensamt är att kursledarna är mycket professionella. De är specialister inom sitt område och har mycket att ge. Här kan du se vad som finns, men du behöver inte bestämma dig nu, utan först när du kommer hit. Kursen är två timmar om dagen, kl I maxiweekend ingår kursen i priset. Övriga veckor kostar kurserna kr och är 8 10 timmar. Ett mycket bra pris! Minst fem deltagare krävs för att kursen ska genomföras. MAXIWEEKEND 44 (3 dygn) 3-6 november Kursen ingår i priset 20 Vibeke Saxe/ Jim Sandlund Allhelgonahelg i stillhetens tecken. Runt om i världen växer Slow-rörelser fram, som kontrast till vårt stressade sätt att leva. Vi har tagit fasta på det och erbjuder en slowhelg. En helg då du får dra dig undan den snurrande vardagen och finna ro i ditt eget inre. Upplev tystnaden, stillheten och meditationens väsen. Känn en inre stilla glädja, lär dig äta långsamt, var med på meditativ Hathayoga, SLOW-HELG sköna Chi-Ball-övningar, mjuk vattengymnastik och meditativ gång med vackra naturupplevelser. Var med och lyssna till skön musik eller på samtal i grupp om att finna mindfulness mening och närvaro i vardagen. Jim Sandlund och Vibeke Saxe är hälsopedagoger med över 25 års erfarenhet av självkännedom och personlig utveckling. Kiyoko Löfvander KORTVECKA 45 (6 dygn) 6-12 november Kurspris 600:- KIONETICS - kroppsrörelsekonst för livet Kionetics är en kombination av bl a Oki-yoga och qigong. Med din kropp som ett levande redskap guidas du individuellt med denna rörelsekonst. Det handlar om små, men exakta övningar, som utgår från kroppens naturliga rörelsemönster, i kombination med effektiv andningsteknik. Med hjälp av Kionetics blir du medskapare till hälsa och kan bygga upp din fysik. De smidiga, stärkande rörelserna ger god hållning och med detta nya tankesätt får du en grundläggande känsla för hela kroppen. Kiyoko Löfvander har samlat på sig en gedigen kunskap från både öst och väst. Hon har praktiserat yoga i hela sitt vuxna liv och i över 40 år lett kurser för kvinnor och män i alla åldrar.

21 HÄLSOVECKA 46 (7 dygn) november Kurspris 600:- Carolina Welin Hur ser vägen till hälsa ut? En vanlig förkylning brukar gå över av sig själv, men handlar det om mer diffusa symptom behöver vi hitta nya vägar till läkning och livslust. Kursen hjälper till att se sambandet mellan hur vi känner oss, vad vi orkar och de val vi gör. Vad tänder livsgnistan och får hjärtat att sjunga? Utveckla din intuition, återfå balans och hitta tid för det som är roligt. Vi stannar upp och lyssnar inåt, inspireras, lär av ENERGI I KROPP OCH SJÄL varandra, delar insikter och erfarenheter. Carolina Welin är psykosyntesterapeut, kommunikatör och författare. Kommunikation och kreativitet ligger henne varmt om hjärtat och hon har lång erfarenhet av arbete med grupper. Carolina är initiativtagare till nytänkande rehabiliteringsprogram med fokus på energi och balans. KORTVECKA 47 (5 dygn) november Kurspris 500:- Magnus Lindroth Yoga är lustfylld träning som ger styrka, smidighet och mental avslappning. Vi gör mest klassisk Hatha Yoga, men här får du även bygga upp den mentala muskulaturen genom att stretcha och töja dina tankar, bli medveten om vilka beslut du fattar i ditt dagliga liv och vilka konsekvenser det får. De flesta av våra beslut tas nämligen på det undermedvetna planet och målet är att vi ska lära oss YOGA OCH MENTAL TRÄNING agera mer medvetet. Då blir vi mer kraftfulla, fokuserade och närvarande i våra uppgifter. Magnus Lindroth är utbildad coach och yogainstruktör med ett starkt personligt engagemang för sina elever. Hans uppgift är att hjälpa dig förverkliga dina personliga mål och utvecklas. 21 MAXIWEEKEND 47 (3 dygn) november Kursen ingår i priset Zara Öberg Här får du förklaring till hur immunförsvaret fungerar och vad du kan göra för att stärka det. Vad som retar nervsystemet (vete, socker) och hur du kan äta och leva för att bli så frisk som möjligt. Likaså matens påverkan i kroppen. Parasit- och svampsjukdomar som candida, kroppens PH-värde, sockerberoende, "läckande tarm" och kopplingen till autoimmuna sjukdomar. Föreläsningen tar också upp ekologisk mat och miljögifternas påverkan på hälsan. Du får också enkla, konkreta tips på näringsrik kost LÄKANDE KOST OCH HÄLSA och vad du själv kan göra för att må bra. Zarah Öberg är en av Sveriges mest anlitade hälsoprofiler, utbildare och föreläsare. Hon driver ett stort antal hemsidor inom medicin, kost, motion, hälsa och personlig utveckling. De mest kända sajterna är och

22 KORTVECKA 48 (6 dygn) 27 november - 3 december Kurspris 600:- Cathrine Schück Maria Helander GÅ NER I VIKT MED KBT - För dig som aldrig mer vill banta! Att gå ned i vikt handlar inte om att bestämma sig, ha karaktär, kunskap, disciplin eller en vilja av stål. Det handlar om beteende och beroende. Det handlar om att du har lärt dig att använda maten för att hantera dina känslor och detta påverkar i sin tur din hjärnas belöningssystem. Du förtjänar att trivas med dig själv. Vi vill att du ska tycka om det som finns i din spegel och känna att kroppen, maten och du är goda vänner nu och resten av livet. Det går på ett enkelt sätt att samarbeta med hjärnan för att hitta nya vägar. Med hjälp av moderna metoder från KBT och med den senaste kunskapen kring hur hjärnans belöningssystem fungerar, lär du dig att överlista ditt sug. Tillsammans hittar vi ett nytt förhållningssätt till mat - där du når din hälsovikt, utan att banta. Cathrine Schück är kock, licensierad kostrådgivare, psykoterapeut, matskribent och författare till 16 kokböcker. Maria Helander är högskoleutbildad pedagog, informatör, författare och psykoterapeut. 22 Qigong har använts inom den kinesiska medicinen i över 2000 år i hälsobevarande och läkande syfte. Qi betyder energi och gong arbete. När du praktiserar Qigong arbetar man med din egen Qi kopplat till naturens Qi Yin och Yang. Dessa båda energier finns i våra kroppar och behöver ständigt Ari Lindberg fyllas på och renas. Ibland kallar man Qigong för motionens akupunktur för att den har liknande effekter. Under veckans kurs kommer vi att jobba med Lilla cirkeln, där vi kopplar ihop andningen med rörelserna. Ari Lindberg är utbildad både i Kina och i Sverige. Han tränar själv varje dag och inspirerar genom sina kurser andra till att börja. KORTVECKA 49 (5 dygn) 3-8 december Kurspris 500:- QIGONG

23 MAXIWEEKEND 49 (3 dygn) 8-11 december Kursen ingår i priset Katarina Ossman Mindfulness betyder medveten närvaro - att leva i nuet, uppnå sinnesro och insikter som leder till ökad självkännedom. Genom att rikta uppmärksamheten mot andning, tankar och kroppsrörelser når vi en effektiv avspänning. Positiva hälsoeffekter av mindfulness har påvisats i flera vetenskapliga studier. Genom övningar lär du dig att minska stressen i din vardag, får lättare att fatta bra beslut, MINDFULNESS blir mer effektiv och förbättrar dina relationer sammanfattningsvis ökar din livskvalitet. Katarina Ossman - certifierad instruktör i mindfulness är specialistläkare. Disputerad vid Karolinska institutet. Examen i folkhälsovetenskap. Utifrån en läkar- och forskarsyn på helhetshälsa introducerar hon sina patienter i mindfulness. Ma Oftedal KORTVECKA 50 (6 dygn) december Kurspris 600:- En annorlunda och intressant kurs om människors tro och andliga sökande. Ma Oftedal har som präst sett många människor finna tröst, hopp, trygghet och glädje genom att kommunicera med sina skyddsänglar och andliga vägledare. Ma säger att; inte minst jag själv har under alla år ständigt fått hjälp och skydd när jag bett om det. Jag vill bara understryka, att den andliga världen är tillgänglig för alla, men det är ingen vetenskap, ÄNGLAR OCH IKONER det handlar om tro, känslor och upplevelser. Det finns skriftliga källor om änglar i de flesta andliga och religiösa traditioner, bl a i bibeln. Ytterligare en källa är personliga berättelser om upplevelser av änglar. Ma Oftedal har arbetat som präst och själasörjare i trettio år och vet att tron på änglar finns hos människor från alla religioner och kulturer. 23 Malin Berghagen KORTVECKA 51 (5 dygn) december Kurspris 500:- Malin leder dig genom yogans magiska värld, långt bort från stress och oro. Genom guidade meditationer och avslappningsövningar färdas du till platser och sinnesstämningar som hjälper dig att upptäcka din kropp på nytt. Övningar från Hathayoga, som alla kan vara med på, stressar av och stärker bl a rygg och buk. MJUKYOGA Pilatesövningar ingår och du provar även på Ashtangayoga. Malin Berghagen har genom yogan funnit vägen till hälsa och balans i livet. I de uppskattade kurser som Malin regelbundet håller här på Masesgården delar hon med sig av sin kunskap.

24 JULVECKA 51/52 (7 dygn) december Ingår i priset JUL PÅ MASESGÅRDEN Välkommen att fira en riktig dalajul, långt bort från jäkt och stress. Gården med alla sina röda byggnader påminner om jular förr i tiden och över alltsammans vilar en lugn, harmonisk stämning. Vi tror inte att du kommer att sakna julskinka när du smakar på alla goda vegetariska rätter som står framdukade på julbordet. Masesgårdens program utformas för att skapa den julkänsla vi alla drömmer om. I år är julafton på lördagen och vår julvecka här på gården är från torsdag till torsdag. Julvärdar är Jim Sandlund, Vibeke Saxe och Staffan Malmqvist. Utöver vårt vanliga aktivitetsprogram kommer Jim och Vibeke att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Du kan delta i midnattsmässa, julotta och utflykter. Komplett program för julveckan publicerar vi på i början av november. Eller ring så skickar vi programmet. 24 NYÅRSVECKA 52/01 (7 dygn) 29 december - 5 januari Kurspris 600:- Margot à Deild KOM I FORM PROGRAM Börja det nya året med en hälsovecka på Masesgården och en kurs som har mycket att ge. Du får lära dig hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen lever, njure, tarmar, galla etc och vad du kan göra för att stärka och föryngra kroppen inifrån. Du får också individuella svar på dina frågor. Förslag till träning som passar din kroppstyp och till hur du bäst går ner i vikt. Förutom nycklar till bättre hälsa, kommer du igång med träningen. En timmes rolig träning varje dag, som snabbt ger resultat, gör att du blir starkare och får igång kroppen. Margot à Deild har arbetat med träning och hälsa i över tjugofem år och driver Studio Fitness i Linköping. Hon är en mycket uppskattad kursledare här hos oss på Masesgården.

25 MAXIWEEKEND 1 (3 dygn) 5-8 januari Kursen ingår i priset Annika Dopping Marianne Wilöf Många av oss börjar, någon gång mitt i livet, att längta efter ett ökat djup. Något som det materiella inte kan tillfredsställa. Det finns ingen handbok till livet. Men det finns eviga frågor som är gemensamma. Och i mänskliga möten finns det magisk kraft. När vi ges utrymme att lyfta fram våra erfarenheter, dela med oss och lyssna till andra kan vi få en efterlängtad nystart. Tillvaron får nya perspektiv och vi får möjlighet till ett rikare liv och en ljusare framtid. En helg fylld av samtal, föredrag, tips för bättre hälsa. EN HELG MED MENING Annika Dopping tv-journalist och kommunikatör är en av helgens guider som leder meningsfulla samtal tillsammans med Marianne Wilöf, hälsojournalist och livsstilscoach. Torbjörn Blomhage KORTVECKA 2 (6 dygn) 8-14 januari Kurspris 600:- Motivationen styr ditt handlande och dina val i livet. Var kommer den ifrån och vad styr dina val? Tanken med kursen är att ge dig intressanta frågeställningar och idéer om hur du kan utveckla din egen motivation och självkänsla. Att känna sig motiverad är något vi alla vill, såväl i arbetet som privat. Motivationen sätter nämligen igång hjärnans belöningssystem och får oss att blomma ut MOTIVATION OCH SJÄLVKÄNSLA till den person vi var ämnade att vara. För att utveckla din motivation coachas du med frågor om vad som är viktigt för dig i livet, hur du kan påverka din motivation och hitta energin. Torbjörn Blomhage är personlig utvecklare, som föreläser och utbildar inom stress-, krishantering och personlig utveckling. Han arbetar som coach och mentor i många olika sammanhang. 25 Sanne Bivered KORTVECKA 3 (5 dygn) januari Kurspris 500:- MENTAL TRÄNING som idrottsvärldens framgångsmodell Mental träning är en teknik som tagits fram av idrottspsykolog Lars-Eric Uneståhl i början av 70- talet. Den har främst använts inom idrotten för att förbättra självbild, motivation, prestation, koncentration och mål. Idag används tekniken på alla områden i livet. Nu har du chansen att själv prova på! Du kan lära dig att slappna av och minska stressen i ditt liv. Bli mer fokuserad och målmedveten. Förbättra din självbild. Och förverkliga dina drömmar. Kursen ger dig kunskap och verktyg som är enkla att använda i vardagen. Teori varvas med praktiska övningar. Sanne Bivered och är utbildad mental tränare på Skandinaviska Ledarhögskolan och friskvårdskonsult. Sanne håller föredrag och kurser i mental träning.

26 MAXIWEEKEND 3 (3 dygn) januari Kursen ingår i priset Malin Berghagen Malin leder dig genom yogans magiska värld, långt bort från stress och oro. Genom guidade meditationer och avslappningsövningar färdas du till platser och sinnesstämningar som hjälper dig att upptäcka din kropp på nytt. Övningar från Hathayoga, som alla kan vara med på, stressar av och stärker bl a rygg och buk. MJUKYOGA Pilatesövningar ingår och du provar även på Ashtangayoga. Malin Berghagen har genom yogan funnit vägen till hälsa och balans i livet. I de uppskattade kurser som Malin regelbundet håller här på Masesgården delar hon med sig av sin kunskap. 26 Ulrika Eiworth KORTVECKA 4 (6 dygn) januari Kurspris 600:- Den här veckan bjuder på tre olika träningsformer, som alla är lika roliga och där alla kan vara med. Var och en efter egen förmåga. Pilates är en mjuk träningsmetod med inspiration från yoga och gymnastik. Du tränar mage, rygg och styrka i kombination med andning och gör övningarna i ditt eget tempo och på din egen nivå. Zumba är latinamerikanska rytmer, dans, fitness, PILATES MED ZUMBA OCH NIA svettigt och så roligt att man glömmer bort att det är träning. Nia slutligen förbättrar kraft, rörlighet, balans, styrka, stretch, koordination och uthållighet. Ulrika Eiworth är utbildad i Pilates och NIA blackbelt-instruktör. Ulrika har även utbildning inom friskvård, äldremotion, ryggskola, aerobic och kostrådgivning. Kerstin Thuresson KORTVECKA 5 (5 dygn) 28 januari - 2 februari Kurspris 500:- Vem vill inte vara en god berättare! Den här veckan har du chansen att lära dig hur du kan trollbinda dina lyssnare. Kursen erbjuder grundläggande kunskaper i berättandets hantverk. Tillsammans utforskar vi våra inneboende talanger för berättarkonsten. I roliga och lekfulla övningar, individuellt och i grupp, tränar vi på hur man går från text BERÄTTARKURS till muntlig berättelse, hur man levererar tydliga bilder, använder sin röst och sina gester. Och sist men inte minst, hur man kommer ihåg en berättelse och framför den utan prestationskrav. Alla kan vara med inga förkunskaper behövs. Kerstin Thuresson är storyteller och legitimerad logoped.

27 MAXIWEEKEND 5 (3 dygn) 2-5 februari Kursen ingår i priset Magnus Lindroth Yoga är lustfylld träning som ger styrka, smidighet och mental avslappning. Vi gör mest klassisk Hatha Yoga, men här får du även bygga upp den mentala muskulaturen genom att stretcha och töja dina tankar, bli medveten om vilka beslut du fattar i ditt dagliga liv och vilka konsekvenser det får. De flesta av våra beslut tas nämligen på det undermedvetna planet och målet är att vi ska lära oss YOGA OCH MENTAL TRÄNING agera mer medvetet. Då blir vi mer kraftfulla, fokuserade och närvarande i våra uppgifter. Magnus Lindroth är utbildad coach och yogainstruktör med ett starkt personligt engagemang för sina elever. Hans uppgift är att hjälpa dig för verkliga dina personliga mål och utvecklas. Cathrine Schück Maria Helander KORTVECKA 6 (6 dygn) 5-11 februari Kurspris 600:- GÅ NER I VIKT MED KBT - För dig som aldrig mer vill banta! Att gå ned i vikt handlar inte om att bestämma sig, ha karaktär, kunskap, disciplin eller en vilja av stål. Det handlar om beteende och beroende. Det handlar om att du har lärt dig att använda maten för att hantera dina känslor och detta påverkar i sin tur din hjärnas belöningssystem. Du förtjänar att trivas med dig själv. Vi vill att du ska tycka om det som finns i din spegel och känna att kroppen, maten och du är goda vänner nu och resten av livet. Det går på ett enkelt sätt att samarbeta med hjärnan för att hitta nya vägar. Med hjälp av moderna metoder från KBT och med den senaste kunskapen kring hur hjärnans belöningssystem fungerar, lär du dig att överlista ditt sug. Tillsammans hittar vi ett nytt förhållningssätt till mat - där du når din hälsovikt, utan att banta. Cathrine Schück är kock, licensierad kostrådgivare, psykoterapeut, matskribent och författare till 16 kokböcker. Maria Helander är högskoleutbildad pedagog, informatör, författare och psykoterapeut. 27 Eva Forsberg Schinkler HÄLSOVECKA 7 (7 dygn) februari Kurspris 600:- Du får glänta på dörren till den stora visdom som finns inom den ayurvediska filosofin och vad som ger balans i ditt liv. I ayurvedans grunder ingår tre energier som skapar våra olika personlighetstyper. När du vet vilken eller vilka av dessa energier du domineras av, får du hjälp att skapa din egen unika handlingsplan för att leva med optimal kraft. Sattva, Rajas och Tamas styr vårt sinne. AYURVEDA Livskraft i vardagen Du får prova tekniker för hur du kan leva i mer Sattva (ljus och helande). Eva Forsberg Schinkler är leg sjuksköterska, fil kand i beteendemedicin och hälsopsykologi. Utbildad i Ayurveda i Sverige, USA och Indien. Hon arbetar med ledarskaps- och personlig utveckling och har skrivit boken Livskraft i vardagen med inspiration av Ayurveda.

28 HÄLSOVECKA 8 (7 dygn) februari Kurspris 600:- Vibeke Saxe/ Jim Sandlund Yoga bygger på jämvikt, skapar energi, harmoni och andrum i vår vardag när vi övar regelbundet. Enligt Yogans grundtanke måste man först behärska sin kropp för att kunna utveckla sin själ och lära sig total koncentration och tålamod. Här arbetar vi med Hathayoga. Vi utövar en mycket lugn yoga, där vi lär ut uppvärmning, de bästa ryggövningarna, den rätta andningen, styrke - och YOGA Ger plats för själen balansövningar, effektiva sträckövningar, avslappning som ger energi och korta meditationer. Yogan kompletteras med Chi-ball, som är ett bra massageredskap för ryggen. Jim Sandlund & Vibeke Saxe har båda en bred erfarenhet och utbildning. Bl a som utbildad rörelsepedagog, familjeterapeut, aerobicinstruktör, yogaoch meditationslärare. 28 Margot á Deild KORTVECKA 9 (5 dygn) 25 februari - 1 mars Kurspris 500:- En kurs som ger nycklar till bättre hälsa och gör att du kommer igång med träningen. Du får lära dig hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen och vad du kan göra för att stärka och föryngra kroppen inifrån. Du får individuella svar på dina frågor. Förslag till träning som passar din kroppstyp och hur du bäst KOM I FORM PROGRAM går ner i vikt. En timmes rolig träning varje dag, som snabbt ger resultat, gör att du blir starkare och får igång kroppen. Margot à Deild har arbetat med träning och hälsa i över tjugofem år och driver Studio Fitness i Linköping. MAXIWEEKEND 9 (3 dygn) 1-4 mars Kursen ingår i priset Malin Berghagen Malin leder dig genom yogans magiska värld, långt bort från stress och oro. Genom guidade meditationer och avslappningsövningar färdas du till platser och sinnesstämningar som hjälper dig att upptäcka din kropp på nytt. Övningar från Hathayoga, som alla kan vara med på, stressar av och stärker bl a rygg och buk. Pilatesövningar ingår och du provar även på Ashtangayoga. Malin Berghagen har genom yogan funnit vägen till hälsa och balans i livet. I de uppskattade kurser som Malin regelbundet håller här på Masesgården delar hon med sig av sin kunskap. MJUKYOGA Fortsätt yogaövningarna hemma till Malins cd, finns att köpa i receptionen.

29 KORTVECKA 10 (6 dygn) 4-10 mars Kurspris 600:- Louise Hammarberg MAT OCH VIKT I BALANS Det finns inga genvägar till att gå ner i vikt och här får du lära dig vägen till en hälsosam viktminskning. Du får kunskap om vilken mat som har högt näringsvärde med lång mättnadstid. Genom att välja rätt typ av mat orkar du mer under tiden som du tappar kilon. Du orkar motionera lite extra och musklerna hinner med viktnedgången. På kursen får du lära dig laga den bästa maten för att må bra, orka mera och få en jämnare energi under dagen och du får också nyttiga, sunda recept för fyra veckor. Louise Hammarberg är näringsterapeut, matskribent, föreläsare och utbildare inom näringslära och näringsfysiologi. Åsa Hellström HÄLSOVECKA 11 (7 dygn) mars Kurspris 600:- LIVSSTILSVECKA 50+ Lustfylld träning för att bli smidig, stark och finna balans i kropp och själ. Du har kanske, som så många andra, satt igång med träning men tappat lusten efter ett tag. Eller också har du inte funnit något som passar dig. Den här kursen utgår ifrån var du befinner dig just nu. Tillsammans utövar vi energigivande träning som utvecklar dig och din kropp för en sundare livsstil. Kroppen är gjord för att röra sig men det behöver inte innebära en obehaglig påfrestning i ett forcerat tempo för att ge resultat. Du blir din egen personliga tränare, med rörelse som en självklar del i din nya livsstil. Åsa Hellström har plockat det bästa från olika träningsformer som Nia, yoga, core och zumba. Hon utgår från sin erfarenhet som elitsimmare, simtränare och ytterligare 25 års erfarenhet inom träning och hälsa. Åsa är blackbelt teacher inom livsstilsträningsformen Nia, yogalärare, personlig tränare. SIMUNDERVISNING FÖR VUXNA Förra gången Åsa var på Masesgården blev simträningen en succé bland våra gäster. Välkommen i poolen med Åsa som simtränare, för att träna vattenvana, förbättra din simteknik eller lära dig frisim (crawl). Simträning i grupp fyra gånger 600:-. 29 KORTVECKA 12 (5 dygn) mars Kurspris 500:- Aya Hasegawa Feurst En annorlunda upplevelse med en doft av japansk tradition, mat och meditation. Vi kommer att laga japansk vegetarisk mat tillsammans, smaka, prova, njuta och ha det roligt! Du får lära dig hur man väljer och använder japanska ingredienser och kryddor. Vi lagar japansk gryta, glasnudelsallad, misosoppa, smårätter och rullar futomakis. Du får även vara med om några MEDITATIV JAPANSK MATLAGNING lekfulla exempel på japansk kultur och meditationer. Aya Hasegawa Feurst är från Tokyo, men bosatt i Sverige. Hennes förfäder var buddhistmunkar och har inspirerat Aya till sin egen specialitet - meditation i kombination med japansk vegetarisk matlagning.

30 MAXIWEEKEND 12 (3 dygn) mars Kursen ingår i priset Zara Öberg Här får du förklaring till hur immunförsvaret fungerar och vad du kan göra för att stärka det. Vad som retar nervsystemet (vete, socker) och hur du kan äta och leva för att bli så frisk som möjligt. Likaså matens påverkan i kroppen. Parasit- och svampsjukdomar som candida, kroppens PHvärde, sockerberoende, "läckande tarm" och kopplingen till autoimmuna sjukdomar. Föreläsningen tar också upp ekologisk mat och miljögifternas LÄKANDE KOST OCH HÄLSA påverkan på hälsan. Du får också enkla, konkreta tips på näringsrik kost och vad du själv kan göra för att må bra. Zarah Öberg är en av Sveriges mest anlitade hälsoprofiler, utbildare och föreläsare. Hon driver ett stort antal hemsidor inom medicin, kost, motion, hälsa och personlig utveckling. De mest kända sajterna är och 30 Vibeke Saxe/ Jim Sandlund KORTVECKA 13 (6 dygn) mars Kurspris 600:- Vårt psyke speglar sig i kroppen, där kroppen är kartan över ditt liv. Vi provar olika redskap så att du kan göra din kropp och själ till samarbetsprojekt. Dag 1. Dr. John Olesen s venpumpterapi och avslappning. Dag 2. Meditativ yoga och ditt inre rum. Mindfulness. Chakra-systemet och Chi-kraften. Dag 3. Meridiansystemet. Influensamassage & TFT = Tankefältsterapi. KROPPSMEDVETENHET OCH DITT INRE RUM Dag 4. Stress - och harmonisystemet. 3-stegsandning. Empati = Kroppens motorväg (hjärta, hjärna & kropp). Dag 5. Fokus och meditation. Din livshållning ger din kroppshållning. Totalrörelse/flöde. Jim Sandlund och Vibeke Saxe är terapeuter och rörelsepedagoger med över 30 års erfarenhet av självkännedom och personlig utveckling. Eva Seilitz KORTVECKA 14 (5 dygn) 31 mars - 5 april Kurspris 500:- Yoga handlar om att konsten att leva utifrån en djupare förankring i sig själv - att ha en balans mellan aktivitet och vila, mellan spänning och avspänning, att harmonisera olika krafter i tillvaron för att kunna leva mer fullödigt. Under kursen får du lära dig yogatekniker som är stressreducerande och som samtidigt mjukar upp leder, stärker muskler och koordinerar din andning med dina rörelser för ökad balans i kroppens alla YOGA SOM LIVSVÄG system. Både de som har gjort yoga tidigare och nybörjare är välkomna. Deltagarna utgår från sina egna förutsättningar. Övningarna utförs långsamt med full uppmärksamhet och medvetenhet. Eva Seilitz är diplomerad yogalärare och arbetar som nationell yogasamordnare för Kriminalvården där hon utbildar vårdpersonal att bedriva yoga för intagna över hela landet.

31 PÅSKVECKA 14 (4 dygn) 5-9 april Kursen ingår i priset Margot á Deild Kombinera en skön, avkopplande påskhelg med en kurs som ger nycklar till bättre hälsa och gör att du kommer igång med träningen. Du får lära dig hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen och vad du kan göra för att stärka och föryngra kroppen inifrån. Du får individuella svar på dina frågor. Förslag till träning som passar din kroppstyp och hur du bäst går ner i vikt. En timmes rolig träning varje dag, som snabbt ger resultat, gör att du blir starkare och får igång kroppen. Margot à Deild har arbetat med träning och hälsa i över tjugofem år och driver Studio Fitness i Linköping. KOM I FORM PROGRAM PÅSKPRESTEN! Vi bjuder på ett dygn! Du bor här fyra dagar, men betalar bara för tre. Samma pris som för Maxiweekend. Kåre Engström KORTVECKA 15 (5 dygn) 9-14 april Kurspris 500:- ATT GÅ NER I VIKT - och lyckas hålla den nya vikten Det här är kursen för dig som vill gå ner i vikt utan att gå upp igen. Vi diskuterar aktuella rön om bl a fett, socker och GI. Och du får förslag till hur du kan hitta rätt balans med nya bättre matvanor. Budskapet att äta mer frukt och grönt utgör en av de självklara hörnstenarna. Syftet med kursen är att var och en av deltagarna drar upp riktlinjer för hur det egna kosthållet ska utformas efter avslutad kurs. Kåre Engström är legitimerad dietist och författare till böckerna De gröna alternativen, Mat och livsstil vid diabetes och övervikt samt Ät dig frisk med grön mat. 31 Malin Berghagen KORTVECKA 16 (5 dygn) april Kurspris 500:- Malin leder dig genom yogans magiska värld, långt bort från stress och oro. Genom guidade meditationer och avslappningsövningar färdas du till platser och sinnesstämningar som hjälper dig att upptäcka din kropp på nytt. Övningar från Hathayoga, som alla kan vara med på, stressar av och stärker bl a rygg och buk. MJUKYOGA Pilatesövningar ingår och du provar även på Ashtangayoga. Malin Berghagen har genom yogan funnit vägen till hälsa och balans i livet. I de uppskattade kurser som Malin regelbundet håller här på Masesgården delar hon med sig av sin kunskap.

32 MAXIWEEKEND 16 (3 dygn) april Kursen ingår i priset Ari Lindberg QIGONG Qigong har använts inom den kinesiska medicinen i över 2000 år i hälsobevarande och läkande syfte. Qi betyder energi och gong arbete. När du praktiserar Qigong arbetar man med din egen Qi kopplat till naturens Qi Yin och Yang. Dessa båda energierna finns i våra kroppar och behöver ständigt fyllas på och renas. Ibland kallar man Qigong för motionens akupunktur för att den har liknande effekter. Under helgens kurs kommer vi att jobba med Lilla cirkeln, där vi kopplar ihop andningen med rörelserna. Ari Lindberg är utbildad både i Kina och i Sverige. Han tränar själv varje dag och inspirerar genom sina kurser andra till att börja. 32 Andreas Konvicka KORTVECKA 17 (6 dygn) april Kurspris 600:- Musik och ljud påverkar oss både negativt och positivt. Men hur? Buller och oljud kan t ex orsaka sömnrubbningar och koncentrationssvårigheter. Medan vi genom harmoniska ljud, musik eller tystnad laddar det centrala nervsystemet med en rad positiva effekter som resultat. Musikpsykologen och musikterapeuten Andreas Konvicka berättar hur vi påverkas av vår ljudmiljö, om den senaste forskningen och ger många klingande exempel. Du får också prova på en del tekniker och terapiformer och lära dig hur du med enkla medel kan påverka din vardagsmiljö. Andreas Konvicka är bl a utbildad vid Uppsala MUSIKEN SOM LÄKANDE KRAFT universitet och i USA. Andreas har i 15 års tid forskat och föreläst i musikpsykologi. Han är också verksam som konsert-, operasångare och musikterapeut. Även privata konsultationer erbjuds under veckan. Ulrika Eiworth KORTVECKA 18 (5 dygn) 28 april - 3 maj Kurspris 500:- Den här veckan bjuder på tre olika träningsformer, som alla är lika roliga och där alla kan vara med. Var och en efter egen förmåga. Pilates är en mjuk träningsmetod med inspiration från yoga och gymnastik. Du tränar mage, rygg och styrka i kombination med andning och gör övningarna i ditt eget tempo och på din egen nivå. Zumba är latinamerikanska rytmer, dans, fitness, PILATES MED ZUMBA OCH NIA svettigt och så roligt att man glömmer bort att det är träning. Nia slutligen förbättrar kraft, rörlighet, balans, styrka, stretch, koordination och uthållighet. Ulrika Eiworth är utbildad i Pilates och NIA blackbelt-instruktör. Ulrika har även utbildning inom friskvård, äldremotion, ryggskola, aerobic och kostrådgivning.

Välkommen till Masesgården! Ett riktigt hälsohem vid Siljan.

Välkommen till Masesgården! Ett riktigt hälsohem vid Siljan. Välkommen till Masesgården! Ett riktigt hälsohem vid Siljan. Program med 33 olika vistelser och kurser. Maj oktober 2011 EN HÄLSOVECKA KAN GE NY START I LIVET! Att vara på Masesgården är inte som att åka

Läs mer

Masesgårdens hälsoveckor och helger nov 2014 april 2015

Masesgårdens hälsoveckor och helger nov 2014 april 2015 Masesgårdens hälsoveckor och helger nov 2014 april 2015 2 Gröna linjen! Kom till oss, långt bortom bråttomsamhället. Ta dagen som den kommer. Var med på morgonpasset om du vill eller sov ut tills frukosten

Läs mer

Program. maj oktober 2010. Ett riktigt hälsohem vid Siljan sedan 1976

Program. maj oktober 2010. Ett riktigt hälsohem vid Siljan sedan 1976 Program maj oktober 2010 Ett riktigt hälsohem vid Siljan sedan 1976 GRÖNA 2 SKÖNA DAGAR! Varsågod, här är Masesgårdens nya program som sträcker sig från maj månad när äppleträden står i blom, till klara

Läs mer

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång Ny utbildning: Dansinstruktör Latin Jam! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014 Hej Fötter! Massagestudio med framgång SuJok koreansk handakupunktur Vad krävs av en duktig PT? Känslornas

Läs mer

Varför EKOfrisör? Oxytocin mirakelsubstans utan biverkningar. Massor av MASSAGE. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2014

Varför EKOfrisör? Oxytocin mirakelsubstans utan biverkningar. Massor av MASSAGE. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2014 Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2014 Massor av MASSAGE Varför EKOfrisör? Framtidens medicin är Funktionell Vaken Vila Hej Lungor! Massage för BARN och mycket mer! Oxytocin mirakelsubstans

Läs mer

Kvinnlig hälsa i olika åldrar

Kvinnlig hälsa i olika åldrar www.formochfigur.se Mötesplatsen för kvinnor med intresse av hälsa & livsstil Kvinnlig hälsa i olika åldrar Om att bli medlem Träningen som passar oss kvinnor så bra Detta ingår i ditt medlemskap Kvinnor

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Välkommen till Anna-Lenas Lilla kanaliseringskurs

Välkommen till Anna-Lenas Lilla kanaliseringskurs Välkommen till Anna-Lenas Lilla kanaliseringskurs Välommen till en helt ny värld, där bara din fantasi sätter gränser för vad du kommer att uppleva! Du kan göra övningarna i ordnin eller någon du känner

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

Hotel Tylösand ett himmelrike vid havet. Spa & Nöje. hösten 2006 H H H H

Hotel Tylösand ett himmelrike vid havet. Spa & Nöje. hösten 2006 H H H H Hotel Tylösand ett himmelrike vid havet Spa & Nöje hösten 2006 H H H H Vi har höjt njutningsnivån en hel våning för din skull Visst är det skönt att förnya sig? Jag känner mig som en ny människa, brukar

Läs mer

Kvinnlig visdom. Ät rätt när du börjar träna. Våga sticka ut och njut! RosaMagazinet. Om den bästa träningen för kvinnor

Kvinnlig visdom. Ät rätt när du börjar träna. Våga sticka ut och njut! RosaMagazinet. Om den bästa träningen för kvinnor RosaMagazinet om träning och hälsa endast för kvinnor 28 minuter som gör skillnad Inga män Inga speglar Härlig trygghet Vi hjälper dig att bli 100% motiverad Vi bryr oss om våra medlemmar För dig som känt

Läs mer

Nu öppnar vi i Trelleborg

Nu öppnar vi i Trelleborg Premiär! www.formochfigur.se Qvinnlig mötesplats för kvinnor med intresse av kropp & själ Nu öppnar vi i Trelleborg Låt dig inspireras av andra kvinnor Goda råd inom kvinnlig träning, hälsa & livsstil

Läs mer

YOGA. magazine. My Kickstart. Spring i benen TOUGH VIKING. Fridfull styrka. Kom igång med LÖPNING. Din guide till Gruppträning. Danielas nya liv med

YOGA. magazine. My Kickstart. Spring i benen TOUGH VIKING. Fridfull styrka. Kom igång med LÖPNING. Din guide till Gruppträning. Danielas nya liv med Gruppförsändelse till hushåll magazine SOMMAREN 2015 YOGA Fridfull styrka Kom igång med LÖPNING Danielas nya liv med My Kickstart TOUGH VIKING Spring i benen Din guide till Gruppträning 1 1 TRÄNA MED PT

Läs mer

Sött är surt för kroppen. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Gå djupare som Medicinsk Massageterapeut

Sött är surt för kroppen. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Gå djupare som Medicinsk Massageterapeut 20 % rabatt på de flesta av höstens utbildningar och kurser om du anmäler dig och betalar hela avgiften före den 30 juni 2014 Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014 Gå djupare som Medicinsk

Läs mer

Steg 1 Kurs i laserterapi Steg 1 Kurs i laserterapi Utbildnings Guiden Kvalitet är vårt Steg 2 Kurs i laserterapi Axelsons Tider & Priser

Steg 1 Kurs i laserterapi Steg 1 Kurs i laserterapi Utbildnings Guiden Kvalitet är vårt Steg 2 Kurs i laserterapi Axelsons Tider & Priser Team Axelsons Kvalitet är vårt varumärke! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2015 Dansa dig frisk, glad & smart! 10 % rabatt Hej HJÄRNA! Pillerparadoxen Massage vid Medelhavet Lymfmassagen

Läs mer

Ny Yogalärarutbildning

Ny Yogalärarutbildning Ny Yogalärarutbildning med fokus på Mindfulness och AyurVeda 10 % rabatt på de flesta av vårens utbildningar och kurser om du anmäler dig och betalar hela avgiften före den 27 dec 2013. Balanserad hållning

Läs mer

Långtids. Satsa friskt 10. Massage på jobbet 12. Jag och min terapeut 8

Långtids. Satsa friskt 10. Massage på jobbet 12. Jag och min terapeut 8 Järnmannen. Även den tuffaste kropp kan säga ifrån. Läs om Clas Björlings väg tillbaka med hjälp av massage. sid 4 Kroppsterapiguiden. Det är lätt att hitta en massör. Men betydligt svårare att hitta den

Läs mer

Ny kurs för bättre hälsa

Ny kurs för bättre hälsa NUMMER 2 JUNI 2007 MEDLEMSTIDNING FÖR LOTTORNA ANNA SKIPPER: En drinkdrottning och hälsomissionär ÄLVKARLEÖ - en herrgård att älska UTBILDNING Ny kurs för bättre hälsa LOTTANYTT TIPSAR Roa dig och kom

Läs mer

MÅ BÄTTRE PÅ DINA EGNA VILLKOR TIPS, SJÄLVTEST, CHECKLISTOR OCH VERKTYG FÖR ÖKAD GLÄDJE OCH MER ENERGI. #2 /2014 specialnummer

MÅ BÄTTRE PÅ DINA EGNA VILLKOR TIPS, SJÄLVTEST, CHECKLISTOR OCH VERKTYG FÖR ÖKAD GLÄDJE OCH MER ENERGI. #2 /2014 specialnummer ENKLAREHÄLSA temanummer ur serien enklare vardag #2 /2014 specialnummer MÅ BÄTTRE PÅ DINA EGNA VILLKOR TIPS, SJÄLVTEST, CHECKLISTOR OCH VERKTYG FÖR ÖKAD GLÄDJE OCH MER ENERGI 2014 InsightLab Kungsgatan

Läs mer

Hälsokällan nr5. Spring in våren! Stor. tävling! Camilla Ringström

Hälsokällan nr5. Spring in våren! Stor. tävling! Camilla Ringström DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN Q-PUBLISHING Hälsokällan nr5 2012Hälso Medföljer i Aftonbladet februari LÄS FLER TIDNINGAR PÅ WWW.Q-PUB.SE Camilla Ringström KA K GÅNGSTAVAR! UNIKA VINN AVA AV T GÅNGSTA

Läs mer

Still going strong! Utbildnings Guiden Tider & Priser Hösten 2012. Vinn en yrkesutbildning! Stor Jubileumstävling

Still going strong! Utbildnings Guiden Tider & Priser Hösten 2012. Vinn en yrkesutbildning! Stor Jubileumstävling Still going strong! år av kroppsarbete ingen match för Axelsons! Utbildnings Guiden Tider & Priser Hösten 2012 Framgångsrikt Friskvårdsföretag Yoga med Ulrika Norberg Vinnarna i skrivtävlingen... och mycket

Läs mer

Medicinsk Yoga i projekt med Försäkringskassan Yoga och Religion MIMY skolan Haparanda kommun satsar på MediYoga

Medicinsk Yoga i projekt med Försäkringskassan Yoga och Religion MIMY skolan Haparanda kommun satsar på MediYoga Medicinsk Yoga i projekt med Försäkringskassan Yoga och Religion MIMY skolan Haparanda kommun satsar på MediYoga MediYoga Magazine UR INNEHÅLLET: Ledare Forskning På Temat Kolumnen Från Köket Mötet Yoga

Läs mer

LIVETEn gratis tidning från

LIVETEn gratis tidning från Det goda LIVETEn gratis tidning från DELAS UT I LÄNETS BREVLÅDOR UNDER VECKA 46#2010 Lycka Humor Hälsa...och annat som påverkar vårt välbefinnande Landstinget Kronoberg. Varsågod! Nr 2 2010 magasin Mia

Läs mer

FOLKHÄLSAN 6ANNONS. d KOM IGÅNG! DECEMBER 2006. LÄS MER på sidan 12-13 8. DIABETES En av vår tids största folksjukdomar.

FOLKHÄLSAN 6ANNONS. d KOM IGÅNG! DECEMBER 2006. LÄS MER på sidan 12-13 8. DIABETES En av vår tids största folksjukdomar. HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET FOLKHÄLSAN DECEMBER 2006 MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SVENSKA DAGBLADET DECEMBER 2006 d KOM IGÅNG! Se inte träningen som ett måste utan som något du

Läs mer

Vägen till Mästerskap - Lärlingen

Vägen till Mästerskap - Lärlingen Yogans Tidlösa Mästare under 1900-talet Vägen till Mästerskap - Lärlingen Ett öga mot Universum Om att släppa taget Depression och Yoga Yogakonst Nätmagasinet Medicinsk Yoga INNEHÅLL: Ledare Feedback Frågor

Läs mer

Magasin Yasuragi. Nr 2, 2012 NYA RUM. Yasuragi Kids fyller 10 år. Det finns bara ett Yasuragi

Magasin Yasuragi. Nr 2, 2012 NYA RUM. Yasuragi Kids fyller 10 år. Det finns bara ett Yasuragi Magasin Yasuragi Nr 2, 2012 HoTELLiNfo HiTTar du LÄNgsT BaK! 27 NYA RUM Yasuragi Kids fyller 10 år Det finns bara ett Yasuragi Spice your meeting Spice your meeting Event 600 p Möte 500 p Matlagningsaktivitet

Läs mer

CORE! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2013. Get down to the. Johan Allgulander. Cirkulationsmassage

CORE! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2013. Get down to the. Johan Allgulander. Cirkulationsmassage Johan Allgulander Massör för svenska fotbollslandslaget! Cirkulationsmassage gör kalla fötter varma Golva dina klienter Ät klimatsmart och giftfritt Fixa stukad fot och mycket mer!! Get down to the CORE!

Läs mer

Utbildnings Guiden. Vi har mycket att lära av stenåldersmänniskan. Skrivtävling. Axelsons Tider & Priser Hösten 2012.

Utbildnings Guiden. Vi har mycket att lära av stenåldersmänniskan. Skrivtävling. Axelsons Tider & Priser Hösten 2012. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2012 Jonas Colting: Vi har mycket att lära av stenåldersmänniskan Skrivtävling Vinn en kurs hos Axelsons! MAJ 2012 Förverkliga din dröm hos Axelsons en

Läs mer

Mod, medvetenhet & närvaro grundläggande förutsättningar för utveckling enligt Bengt Renander

Mod, medvetenhet & närvaro grundläggande förutsättningar för utveckling enligt Bengt Renander 20 % rabatt på höstens utbildningar och kurser om du anmäler dig och betalar hela avgiften före den 30 juni 2013. Gäller ej Medicinsk fotvård, Ekofrisör, Turkietresan, Axelsons Animal Massage School, Axelsons

Läs mer

JUBILEUM HÄLSA I GENERATIONER

JUBILEUM HÄLSA I GENERATIONER NORDENS STÖRSTA TIDNING OM NATURLIG HÄLSA Nummer 3 september 2014 39 kr Missa inte värdekupongerna från Life! EMIL & ANNA delar jobb och mål i livet VAD DRIVER DIG? Experterna: så når du dina mål VETENSKAP

Läs mer