Höstmöte den 19 oktober / ca 50 talet besökare inklusive styrelsemedlemmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Höstmöte den 19 oktober / ca 50 talet besökare inklusive styrelsemedlemmar"

Transkript

1 Noteringar gjorda vid Höstmöte den 19 oktober / ca 50 talet besökare inklusive styrelsemedlemmar Under tiden besökarna bjöds på kaffe och kaka kunde man titta på en film av Lennart Welander, Bjursvägen 22, som visar arborister i arbete på Lilla Bjursvägen. Maria Lindeberg inledde mötet med att hälsa alla välkomna. Närvarande styrelsemedlemmar och föreningens fastighetsskötare, Harri Alanen presenterade sig innan ordet lämnades över till föreningens ordförande Ebbe Olsen som informerade om: Fuktskadade badrum Det har utförts fuktmätningar i föreningen under våren bl.a. för att man vid besiktningar i samband med försäljningar av lägenheter upptäckt att klämringar i dusch och badrum börjat lossna. Förhöjda värden upptäcktes vid 108 golvbrunnar fördelade i 98 lägenheter. 56 av lägenheterna har valt att välja föreningens erbjudande om byte av golvmatta, övriga har renoverat i egen regi. Av de drygt 300 lägenheter föreningen består av har de senaste åren nu ca hälften bytt ut golvbrunnarna. Ett erbjudande gick ut till medlemmarna som innebar en renovering i föreningens regi med byte av golvbrunn och matta. Åtgärderna har startat på lilla Bjursvägen och går till på det viset att Ekenhuset aviserar den boende med vattenskada samtidigt som också SF-rör och Humidus aviseras. Man börjar med att riva matta och brunn sedan startas torkningen som tar ca 3 veckor. 10-talet matt-prover att välja på finns till påseende i Gläntan. El kostnaden för att torka upp fukten får man ersatt av föreningen. I en del lägenheter har man stött på problem vid rivning av matta vilket medfört extra ordinära insatser för rivningen, detta debiteras den boende. Arbetet med alla vattenskador beräknas vara klart i slutet av januari. Vattenskador. Vattenskador i samband med renoveringar har blivit allt vanligare, föreningen står för friläggning, upptorkning och den boende står för återställandet. Det är många som renoverar sina lägenheter och man är inte riktigt insatt i hur våra lägenheter ser ut med bl.a. ytliga kopparrör för vattenburen värme. En spik i rören är ofta orsak till större vattenskador idag. Styrelsen ska ta fram en liten skrift med tips till den boende som ska renovera. Byte av värmeväxlare Vi får värmen levererad från Fortum via tre undercentraler med värmeväxlare för värme och varmvatten. Dessa har nu ersatts med nya värmeväxlare. Systemets styr och reglerutrustning kommer att kopplas via internet och i och med det även kunna kontrolleras externt. Förfrågningsunderlag har tagits fram för offertförfrågan och sammanlagt kommer kostnaden att ligga runt ca 1.2 miljoner vilket är betydligt billigare än vad sagts från början. Har sannolikt berott på upphandling i konkurrens.

2 Hemförsäkring Trygg Hansa Bostadsrättstillägget var uppe på stämman och en stor majoritet ville att styrelsen skulle gå vidare med en gemensam försäkring för föreningen och den boende. Från januari så kommer bostadsrättstillägget i försäkringen att ingå i hyresavgiften. Brf vill ha en garanti att alla lägenheter har tillägget för att undvika framtida problem med kostnadsfördelning mellan boende och föreningen samt ha ett och samma försäkringsbolag och skadereglerare som hanterar föreningens skador. Kostnaden kommer att vara ca hälften av vad man får betala som enskild person I försäkringen ingår det som står i bostadsrättslagen Föreningen kommer också att byta försäkringsbolag till Trygg Hansa från årsskiftet. Självrisken för den boende är förmodligen densamma som tidigare (ca 1500kr) styrelsen kontrollerar vad som gäller. Viktigt att medlemmarna vid omförhandling av sin egen hemförsäkring fr.o.m. 2012, tänker på att avsäga sig bostadsrättstillägget. Anders Bergström informerade om: Röjning och upprensning av träd och buskar Rensning av träd och buskar har utförts i hela området, framför allt de som växt nära husgrunder och områden utanför gårdarna där också både riskträd och sly röjts bort. Upphandling av trädgårdstjänst Skötselråd till de olika gårdarna har tagits fram och upphandling med det företag som utfört röjning/rensningsarbeten pågår för att hålla gårdarna välskötta. Renovering av gårdslokaler Alla gårdshus behöver nya lister, byte av mattor och målningsarbeten på väggar och tak. Offertförfrågan är på väg ut. Grillar på gårdarna Finns nu på alla gårdar Utbytta gatuskyltar Vi har bytt ut alla skyltar samt nya reflexer uppsatt på alla bommar. Ny parkeringsplats Torpvägen Styrelsen ser över möjligheten att komplettera med kanske upp till 10-talet platser då främst på Torpvägen 6 timmars skylt borta på Slånbärsvägen En undran kom upp om det är så att kommunens regler gäller vilket det borde vara men Anders undersöker närmare.

3 Maria Lindeberg informerade om: Besiktning av brandkontrollant lokaler och garage Brandkontrollant har beställts för att bl. a se över hur många som får vistas i våra lokaler samtidigt och titta på de tomma ytor i garagen som kanske kan användas till parkering för t.ex. motorcykel, moped. Undersöker möjligheten med källsortering av matavfall Styrelsen utreder möjligheter/fördelar med källsortering av matavfall. Redovisning av inkomna förslag angående Gläntan Bokdeposition: Ställa upp bokhyllor där man kan lämna in sina böcker som man inte längre vill ha som andra då får tillgång att läsa. Bytardagar med böcker kläder, skivor Festlokal till kl. 01:00 Vernissage Tavlor och övrigt hantverk Studiecirklar och kurser Lokalt café med spel ex biljard Gym med enkel utrustning: Vad är anledningen till att denna förfrågan kommit upp: Lokalen används väldigt lite och även den behöver renoveras. Vore dumt att åtgärda innan det bestämts hur den ska användas. Vi kan däremot inte ha någon extern entreprenör som nyttjar lokalen utan det måste ske inom föreningen annars blir vi momsredovisningsskyldiga. Övriga förslag som kom fram på mötet. Miniröris Starta bil pool visserligen inte i Gläntan men något i tiden. Spela Bridge Schack med anmälning via hemsidan Filmvisning. Styrelsen undersöker möjligheterna med de olika förslagen vad gäller regler och intresse. Andreas Oehler informerade om:

4 Ny belysning Föreningen har bytt ut belysningsarmaturer i entréer, gårdshus, garageinfarter m.fl. I höghusen har tidigare 2 armaturer ersatts med 1, men med starkare ljuskälla. Bytet av lampor innebär en energibesparing med ca KW timmar per år. Snöras räcke På lägenheter med taklösa terrasser har snön rasat ner på terrassen så att man inte kunnat öppna dörren, här har nu satts upp snöräcken på samtliga 24 taklösa terrasser. Nya hemsidan Vi har en ny layout på hemsidan. Den tidigare var 10 år gammal och det fanns inte längre möjlighet att expandera eftersom programvaran var begränsad. En nyhet är att det finns en sökfunktion på innehållet i hemsidan. Felanmälan går direkt till HSB. Nu kan vi i uppdatera och komplettera hemsidan med aktuell information. Foto/film galleri med möjlighet för den enskilde medlemmen att lägga upp egna alster kom upp som önskemål men för tillfället finns inte den möjligheten på hemsidan. Alla är istället välkomna att komma med bilder etc. via kontaktformuläret. Anmälda fel, statistik Högst på listan av felanmälningar hamnar dörrar, (inte portar), belysning inne och ute, hissar, tvätt utrustning, radiatorer och längst ner hamnar klotter. Kortläsare finns inte ens med på listan. Det förvånar många och man tycker att korten slits!! Anskaffande av ett nytt inpasseringssystem är skjutet på framtiden, kostnaden för att investera i ett nytt inpasseringssystem ligger upp mot 1,5 miljoner. Plåtinklädda gavlar Samtliga husgavlar intill terrasserna har försetts med plåtinklädnad för att få till en bra avrinning av regnvatten och skydda betongändstyckena. Information om ökade vattentaxor/värmekostnad Kommunen har utan förvarning höjt taxan: En avgift tas ut per lägenhet och betalas för upp till 5 lägenheter per gatuadress, kostnad är 567,50 kr/lägenhet. Lägenheter på samma adress utöver 5 är kostnadsfri. Har vi hus med 4 lägenheter betalar vi för 4 men har vi t.ex. 10 st. så betalar vi för 5st. Detta är en fast kostnad och har inget med förbrukning att göra. Höjningen medför en extra kostnad för föreningen med kr per år. Vi har fått tillbaka kr på värmeförbrukningen avseende Torpvägens värmecentral pga. felaktiga mätvärden. Ebbe undersöker om det kan vara så att vi kan ha råkat ut för samma sak på de andra två värmecentralerna.

5 2012 planeras följande förbättringar Trädgård Renovering av gårdshus samt Gläntan Utredning pågår beträffande sortering av matavfall Föreningen byter fastighetsförsäkringen till Trygg Hansa där också den boendes försäkringsdel för bostadsrättstillägget ingår. Övrigt: Föreningen har påbörjat översyn av fläktar i höghusen med bättre filtrering utan kilremmar som med förslitningar orsakat damm. Åtgärderna innebär mindre ljud och bättre ekonomi. Budgetarbete inför 2012 pågår. Det finns 12 st. däckställ kvar om någon är intresserad. Ställen är var och ens egendom och man kan göra vad man vill med dem när man flyttar. Maria Lindeberg avslutade mötet och tackade å styrelsens vägnar för visat intresse. Noteringar Yvonne Swahn

Ordförande har ordet. Valberedningen efterlyser förslag på nya kandidater till brf Segelflygarens styrelse. Hör gärna av er till

Ordförande har ordet. Valberedningen efterlyser förslag på nya kandidater till brf Segelflygarens styrelse. Hör gärna av er till www.segelflygaren.org Mars - 2006 Nummer 1 Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Enhetsmätning el.... 2 Ekonomi... 5 Statistik och avtal... 7 Teknik... 9 Trädgård... 11 Övrigt... 11 Vill du vara med och

Läs mer

Frågor och svar med anledning av informationsmötet den 12 december 2014, angående renovering av badrum och byte av rörstammar.

Frågor och svar med anledning av informationsmötet den 12 december 2014, angående renovering av badrum och byte av rörstammar. BRF Fjällnäset Frågor och svar med anledning av informationsmötet den 12 december 2014, angående renovering av badrum och byte av rörstammar. Öppet hus kommer hållas i lokalen på Högklintavägen 20 onsdag

Läs mer

Ordförande har ordet. Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Teknik... 2 Ekonomi... 4 Avtal och strategi... 5 Trädgård... 6 Övrigt...

Ordförande har ordet. Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Teknik... 2 Ekonomi... 4 Avtal och strategi... 5 Trädgård... 6 Övrigt... www.segelflygaren.org Juni - 2007 Nummer 2 Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Teknik... 2 Ekonomi... 4 Avtal och strategi... 5 Trädgård... 6 Övrigt... 7 Ordförande har ordet Elen är en källa till många

Läs mer

Ordförande har ordet. Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Ekonomi... 2 Finans... 3 Statistik och avtal... 5 Teknik... 7 Trädgård... 12 Övrigt...

Ordförande har ordet. Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Ekonomi... 2 Finans... 3 Statistik och avtal... 5 Teknik... 7 Trädgård... 12 Övrigt... www.segelflygaren.org December - 2004 Nummer 3 Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Ekonomi... 2 Finans... 3 Statistik och avtal... 5 Teknik... 7 Trädgård... 12 Övrigt... 12 Ordförande har ordet Ordförandeordet

Läs mer

F e n i x N y t t. Nr 16 2007-12-18

F e n i x N y t t. Nr 16 2007-12-18 F e n i x N y t t Nr 16 2007-12-18 Det sextonde numret av FenixNytt ägnas åt information om vad som är på gång just nu och Fenixforum som ägde rum den 6 november 2007. Först följer några notiser om aktuella

Läs mer

Segelflygaren nr 2 Juni -2005 sidan 1

Segelflygaren nr 2 Juni -2005 sidan 1 www.segelflygaren. org Juni 2005 Nummer 2 Innehåll: Ordförande har ordet... 1 Ekonomi... 2 Statistik och avtal... 3 Teknik... 8 Trädgård... 11 Övrigt... 11 Ordförande har ordet Ordförandeordet av den nytillträdde

Läs mer

Öppet hus-special! Nr 17, december 2012 Väduren-info MEDLEMSINFO FÖR DE BOENDE I BRF VÄDUREN Ansvarig utgivare: Robert Berglund

Öppet hus-special! Nr 17, december 2012 Väduren-info MEDLEMSINFO FÖR DE BOENDE I BRF VÄDUREN Ansvarig utgivare: Robert Berglund Nr 17, december 2012 Väduren-info MEDLEMSINFO FÖR DE BOENDE I BRF VÄDUREN Ansvarig utgivare: Robert Berglund Öppet hus-special! Så har vintern träffat Brandbergen med besked. 5 december är en dag som kommer

Läs mer

Akallahöjden. Fasadrenovering. Måndagsjouren är stängd under sommaren GARAGET. Garagerenoveringen är i skrivande stund mer eller

Akallahöjden. Fasadrenovering. Måndagsjouren är stängd under sommaren GARAGET. Garagerenoveringen är i skrivande stund mer eller Vi vi vi på på Akallahöjden Nr 1 Nr 2 2014 2013 GARAGET Garagerenoveringen är i skrivande stund mer eller mindre avklarad vad gäller de stora konstruktionsförbättrande arbetena. Vid besiktningen upptäcktes

Läs mer

INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN

INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN VIKTIGT! INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN INFORMATIONEN KOMPLETTERAS PÅ FÖLJANDE MÖTEN. VÄLJ SJÄLV VILKET MÖTE DU VILL GÅ PÅ: Tillfälle 1: Informationsmöte Söndag 4:e maj kl. 17.00-19.00. Plats:

Läs mer

bostadsrätt Samma jobb olika betalt TEMA stor undersökning om arvoden: 256 798 kr/år ANNONS

bostadsrätt Samma jobb olika betalt TEMA stor undersökning om arvoden: 256 798 kr/år ANNONS TEMA bostadsrätt TEMA: 11 extra sidor med nyttig läsning för bostadsrättsföreningar INNEHÅLL: Undersökning Arvoden i 12798 föreningar 48 Rätt vid vattenskada Juristen reder ut 52 Förening med IT-koll Vi

Läs mer

Årsmötet. Frivilliga inför föreningens 30-årsjubileum. Soporna - igen. Parkeringsbokning på webben. Vatten tillbaka i portarna

Årsmötet. Frivilliga inför föreningens 30-årsjubileum. Soporna - igen. Parkeringsbokning på webben. Vatten tillbaka i portarna JUNI 2009 Årsmötet Årsmötet som ägde rum den 14 maj var ovanligt välbesökt: 66 röstberättigade och 10 fullmakter. Därtill ytterligare ett stort antal boende på Akallahöjden. Punkterna på dagordningen klarades

Läs mer

Bävernytt. Ordförande h a r o r d e t Så har snart år 2009 nått sitt slut och i och med det kan föreningen lägga ännu ett verksamhetsår bakom sig.

Bävernytt. Ordförande h a r o r d e t Så har snart år 2009 nått sitt slut och i och med det kan föreningen lägga ännu ett verksamhetsår bakom sig. Bävernytt Din lokala nyhetskälla Nr 3 - December 2009 Ordförande h a r o r d e t Så har snart år 2009 nått sitt slut och i och med det kan föreningen lägga ännu ett verksamhetsår bakom sig. Det här året

Läs mer

Riksbyggens Bostadsrättsförening Malmöhus nr 24

Riksbyggens Bostadsrättsförening Malmöhus nr 24 FosiedalsNytt Nr 1 -- - -- MED INFORMATION FRÅN STYRELSEN April 2009 FosiedalsNytt Nr 1 MED INFORMATION FRÅN STYRELSEN mars 2014 Riksbyggens Bostadsrättsförening Malmöhus nr 24 Innehåll Ordföranden har

Läs mer

ÖSTERTULLSNYTT. Höjning av årsavgifter. Motioner till årsstämma 2012. Underhållsplan. Byte av jour. Februari 2012

ÖSTERTULLSNYTT. Höjning av årsavgifter. Motioner till årsstämma 2012. Underhållsplan. Byte av jour. Februari 2012 ÖSTERTULLSNYTT Höjning av årsavgifter Årsavgifterna för medlemmars bostadsrätter har för år 2012 höjts med fyra procent. Styrelsen jobbar aktivt med att hålla driftskostnader i schack. Bland annat har

Läs mer

HSB BRF Vilunda i Upplands Väsby Information till boende i föreningen

HSB BRF Vilunda i Upplands Väsby Information till boende i föreningen HSB BRF Vilunda i Upplands Väsby Information till boende i föreningen Observera att informationen i denna folder kan komma att ändras. För att hålla dig uppdaterad hänvisar vi till BRF Vilundas hemsida:

Läs mer

PUKANBLADET. Sommaren är här. Den nya styrelsen. HSB Brf Pukan i Malmö. Notera särskilt: I det här numret: Fontänfest

PUKANBLADET. Sommaren är här. Den nya styrelsen. HSB Brf Pukan i Malmö. Notera särskilt: I det här numret: Fontänfest Nummer 2 2011 Vecka 23 HSB Brf Pukan i Malmö PUKANBLADET Notera särskilt: Sommaren är här Fontänfest Ny svarsapparat Trädgårdsgrupp Kollektiv brfförsäkring I det här numret: Pukan renoverar 2 Porttelefon

Läs mer

Bävernytt. Ordförande. Höståterställning. Din lokala nyhetskälla. Nr 2 - September 2014

Bävernytt. Ordförande. Höståterställning. Din lokala nyhetskälla. Nr 2 - September 2014 Bävernytt Din lokala nyhetskälla Nr 2 - September 2014 Ordförande h a r o r d e t Hoppas att Du haft en skön sommar med mycket vila och andra typiska sommaraktiviteter. Själv hann jag med både Visingsö,

Läs mer

Om att underhålla bostadsrätten

Om att underhålla bostadsrätten Om att underhålla bostadsrätten Vems är underhållsansvaret? Brf Jakob i Järfälla Viktig information om underhållsansvaret i samband med införandet av HSB:s Normalstadgar 2003 inom föreningen som träder

Läs mer

sätt unikt för bostadsrättsföreningar, utan är något som många känner igen från andra sammanhang.

sätt unikt för bostadsrättsföreningar, utan är något som många känner igen från andra sammanhang. INNEHÅLL Planera rätt för stämman Vikten av ett bra motionsförfarande Öppna styrelseprotokoll orsakar problem Vem tar kostnaden för stambytet? Frågor och svar Nyheter för dig i bostadsrättsföreningens

Läs mer

December 2010. Bybladet innehåller denna gång: många kom!

December 2010. Bybladet innehåller denna gång: många kom! December 2010 Bybladet innehåller denna gång: Några tankar i juletid Att bo i bostadsrätt: Vem bestämmer vad och vad gör egentligen styrelsen Valberedningen till 2011 års föreningsstämma Vem gör vad i

Läs mer

Brf Understenshöjden. - en informationsskrift

Brf Understenshöjden. - en informationsskrift Brf Understenshöjden - en informationsskrift Fastställd vid styrelsemötet den 17 september 2014 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING RUBRIK Sidan 1. INLEDNING 3 1.1 Hur tillkom projektet Understenshöjden? 3 2. VISIONEN

Läs mer

BERGSHAMRA Oktober 2014

BERGSHAMRA Oktober 2014 Information Informationr HSB:s HSB:s BOSTADSRÄTTSFÖRENINGr BERGSHAMRA BERGSHAMRA Oktober 2014 Förslag om stambyte och badrumsrenovering Den 20 november kommer en extra föreningsstämma att hållas för att

Läs mer

Frågor och svar kring stambyte

Frågor och svar kring stambyte Brf Hanveden 1 2013-05-27 Frågor och svar kring stambyte VARFÖR STAMBYTE? Varför måste föreningen göra stambyte? Föreningen har haft många vattenskador som förorsakat höga kostnader. Detta har föranlett

Läs mer

ABC för boende. Ordningsregler & information för boende i bostadsrättsföreningen Tattby 4:1

ABC för boende. Ordningsregler & information för boende i bostadsrättsföreningen Tattby 4:1 ABC för boende Ordningsregler & information för boende i bostadsrättsföreningen Tattby 4:1 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Vi i 38:an. Vad är på gång? Högtryckstvättar. Parkering i våra vändplatser och på våra gårdar

Vi i 38:an. Vad är på gång? Högtryckstvättar. Parkering i våra vändplatser och på våra gårdar Medlemsblad för Riksbyggen brf, Göteborgshus 38 juni 2013 Vi i 38:an Högtryckstvättar Föreningen kommer att köpa in 1 stycken högtryckstvätt som kommer att finnas för utlåning hos fastighetsskötaren. En

Läs mer

Information om att bo i bostadsrättsföreningen. Entitan

Information om att bo i bostadsrättsföreningen. Entitan Information om att bo i bostadsrättsföreningen Entitan Innehåll Kort information om Brf Entitan sidan 3 Karta över fastigheterna och lokalerna sidan 4-5 Om att äga en bostadsrätt sidan 6 Tv-kanaler, Renovering,

Läs mer

TURMALINENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROTOKOLL FRÅN ORDINARIE STÄMMA

TURMALINENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROTOKOLL FRÅN ORDINARIE STÄMMA TURMALINENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROTOKOLL FRÅN ORDINARIE STÄMMA Tid: 25 Mars 2013 Plats: Konferensrummet, Xenter, Tumba 1 Stämmans öppnande Styrelsens ordförande, Erik Persson, öppnade 2013 års stämma

Läs mer

Boendeinformation. Välkommen till HSB:s Bostadsrättsförening Venus i Täby!

Boendeinformation. Välkommen till HSB:s Bostadsrättsförening Venus i Täby! Boendeinformation Välkommen till HSB:s Bostadsrättsförening Venus i Täby! I denna Boendeinformation finns Allmän information om Brf Venus Ordningsregler I Boendepärmen, som utdelas till alla bostadsrättshavare,

Läs mer

Almviksbulletinen. Sept 2007. Vår nya utemiljö växer fram:

Almviksbulletinen. Sept 2007. Vår nya utemiljö växer fram: Almviksbulletinen Vår nya utemiljö växer fram: Sept 2007 I detta nummer bl.a.: Förvaltningskontoret sid 2 Projekt sid 3 Familjedagen sid 5 Riksbyggen sid 5 Teknisk status sid 7 Fixar-Per sid 7 Tysklandsresa

Läs mer

INFORMATIONSBREV TILL MEDLEMMARNA

INFORMATIONSBREV TILL MEDLEMMARNA INFORMATIONSBREV TILL MEDLEMMARNA 2015-1 2015-02-22 Sida 1 Styrelsen Informerar Informationsbrev till medlemmarna 2015-1 Hej alla medlemmar! Nu är det dags för ett nyhetsbrev igen. Observera speciellt

Läs mer