Såphala greener En förvecklingskomedi i golfmiljö När verkligheten överträffar dikten.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Såphala greener En förvecklingskomedi i golfmiljö När verkligheten överträffar dikten."

Transkript

1 Såphala greener När verkligheten överträffar dikten. 1(70)

2 Såphala greener personbeskrivning och förutsättningar En dokumentär i 48 halvtimmesavsnitt som sänds i kommersiell TV. Den bakomliggande tanken är att finna möjligheten att rycka av upmarket annonsörer mer pengar och golfpryleannonsörer deg även under perioden måndag till onsdag. Konceptet har en väl besökt hemsida med omröstningar och andra finesser samt koppling till kvällsmedia genom upprörda idrottskärringar av båda könen. Det är en förvecklingskomedi. Som framgår av webbreferensen så krävs väldigt lite för att förvecklingar skall uppstå. Ett trettiotal golfdårar på en golfklubb. Vi följer dem i baren, på golfbanan och i diverse sovrum. Som koppling till verklighet i korta sekvenser arbetande, skötande barn och annat för att påvisa att de fungerar i samhället. Dock är dessa sekvenser väldigt korta. Den breda TV-publikens upplevelse att golfare i princip bara missköter jobb och familj för att spela golf och kröka kommer självfallet att förstärkas. Berättaren har viss retorisk förmåga och berättandet bygger på ironi och understatements som genomgående grundstenar. Lead actors Blondie Den vackra emotionella som i varje avsnitt lyckas trassla till det med någon av de manliga deltagarna (problemet med 48 avsnitt och färre än 30 manliga roller löser vi). Ett yttre såväl som en utstrålning som får henne att bli den manliga TV publikens våta dröm och får samtliga Robinsonbrudar att bli gröna av avund. Spelar omväxlande glimrande golf med golf på sådan nivå att tröst av manlig deltagare direkt är på plats. Bäst kommersiell effekt får vi om Marlene Hedblom kan ta denna roll. Tee Cynikern, umgås bara med de män som har lågt hcp, BMW och en obelånad femrummare på Östermalm. Är därför ett av få skäl till att männen i gruppen går till jobbet för att försöka tjäna pengar. Ica-handlarn ligger skrynkligt till ur ett förmögenhetsperspektiv men hans lokalisering till bondvischan är ett handicap. 2(70)

3 Tina Morsan i gänget, massor med sunt förnuft när hon reder ut alla känslomässiga förvecklingar medan hon själv drömmer om en alternativ livsföring som inte innehåller jobb och dessa galningar. Avsnitt 17 hamnar stora spoten på henne då hon inleder en mer än het historia med lämplig gift medaktör samtidigt som hon gör seriens enda hole in one under en runda som ger henne 48 poäng. Tina skrivs ut ur manuset runt avsnitt 28 då hon avflyttar till Achill Island på Irland för att medelst bondgård, ny man och två islandshästar byta livsföring, avslutsbilder från linksbanan på achill i motljus med atlanten i fokus. Snurre Rödhårig, mycket rödhårig utan att vara ens nära det klimakterieröda, 40 åring med en kropp som en vältränad 27 åring, tre i hcp, spöar skiten ur gubbarna varje gång samtidigt som hon drar fräckisar som får gubbsen att rodna. Har Helen Alfredsson som förebild. Trots det grova språket åker hon snällt hem till gubben utan att vänstra i nästan alla avsnitt, spänningen när och med vem byggs upp under serien då det är en stilla flirt i varje avsnitt. Dricker bara Pastis i ölglas, använder portionssnus men är i övrigt trendigt klädd och vacker. Silverkoppen En grånad åldrad äldre gentleman av den gamla stammen, är han inte på banan så sitter han i samma läderfåtölj i klubbhuset med en 21 årig single malt och strör sarkastiska kommentarer omkring sig typ kvinnor får gärna vara jämställda bara de är urringade och liknade. Här är det Oneliners som aldrig får vara politiskt korrekta som gäller. Handlarn En halvtokig Ica handlare i randiga brallor, han tänker ganska fort men pratar fortare. Ju mer tid han är borta från affären desto högre blir vinsten. Kan inte stava till jämlikhet och det framgår av hans kommentarer, är trots detta vansinnigt intresserad av deltagare av det täcka könet. Han betalar allt med Ica kortet varför vi kan få deg av Ica för product placement. Bob Han var ordningsman redan i skolan. Förvecklingarnas häxmästare genom att dels vara bäst på att föra information vidare och samtidigt vara sämst på att inse att allt inte behöver vara svart och vitt utan det finns en gråskala. Har en feminin framtoning då han inte dricker öl eller whisky utan fånar sig fram med vitt vin och fruktsoda. Seriens regeltaliban. 3(70)

4 Juristen Här är Henning role model. Världsvant glider han omkring med avmätta kommentarer, det låter som han sitter till häst när han pratar. En naturlig ledartyp som inte heller han vet vart man skall varför ledandet får ses som apostrofering till Cicero. Tillbaka till framtiden är hans valspråk. Palle Trendnissen med rutor på magen, singel, färgat hår och de senaste modekläderna, är mer än förälskad dock i sig själv men har ett omfattande intresse för fysiska aktiviteter på tu man hand med dam, dock helst utan känslor då badrumsskåpet inte skulle rymma mer burkar. Palle ligger skrynkligt till för att bli mördad om tittarsiffrorna går ner en bit in i serien. Många blir då misstänkta, är det äkta man, kvinna med olycklig kärlek och fatal attraction varning eller rent av någon av seriens töntar som inte klarar Palles framgångar med det täcka könet. Messerschmitt Han är tönten och nörden i sällskapet. Har en svenska som besannar alla fördomar om den svenska skolans förflackning och tror att öööh är ett flerstavigt ord. Schmitten har rejäl Don Quijote varning och slåss med alla väderkvarnar samtidigt. Han känner sig alltid angripen och får samtliga landets rättshaverister att framstå som medlemmar av högsta domstolen. Schmitten har begränsad, för att uttrycka sig försiktigt, framgång hos det täcka könet. Han är klädd i typ banlonpolo och gabardinbyxor och innehavare av gigantiskt mammakomplex. Har 36 i hcp och lyckas aldrig komma lägre. Schmitten får också vara seriens helnykterist detta då det knappast är kommersiellt gångbart med två råtöntar. Soloquist Är ett unikum i detta sammanhang ty han kan spela golf. Tror han - och de andra då han har ett hcp nära noll. Han får dock spela en mindre roll då den stora TV publiken förväntas tröttna på något så trist som golfslag som går rakt. Trots den stora bristen på män får han bara ett avsnitt med Blondie, för hur mycket spänning är det om hon får ihop det med män som inte är gifta? Doktorn kan komma Nej detta är inte någon ny modell av skärgårdsdoktorn eller en påminnelse om folkpartiets husläkarreform. Det är helt enkelt så att doktorn är sponsrad av Pfizer och gör reklam för Viagra, det blir den tuffaste produktplaceringen i svensk films historia. Vi kan även sno Tomas Ledin låt av Pripps. Den gode doktorn får trots idogt fraterniserade med tjejerna som skulle få socialstyrelsen att leta bland de gula och röda korten också vara 4(70)

5 tjänstgörande bög, då varje modern politiskt korrekt såpa numera måste ha en sådan. Den egentliga betydelsen uppstår varje gång det finns en outpinne i närheten, nåja inom synhåll. Forskarn Seriens napoleonkomplex, kort och smal och ettrig, Anser sig förstå samhället bäst då han sett arbetare på bild. Ultraliberal elitist. Har trots (eller på grund av) sin tro på det privata näringslivets darwinistiska principer valt ett arbete där prestation inte är relaterat till lön. Kan lösa alla samhällsproblem med en oneliner som alltid av en slump är riktat mot det socialdemokratiska partikomplexet. PMS Svingfanatikern. Finns med för att ge närvarande vårdare/pro möjligheten att inviga pöbeln i golfsvingens grunder allt medan PMS som trots sitt namn är av manligt kön ställer frågor om kroppsrörelser som i sin obegriplighet blir vansinnigt roliga. Role model är de gamla sexupplysarna Inge & Sten som satt i Expressen på 60 talet och skickade brev till sig själva med titlar som "Skall pungen också föras in" svar "Om plats finnes" Vi behöver en gummimänniska modell Robert Gustavsson till denna roll då visandet av för svingen fundamentala kroppsrörelser kräver sin man. Målarn Han är motståndsrörelsen förkroppsligad. Dvs. han är emot allt, från EMU och EU till direktörer, skattefusk, fastighetsskatt och regeringen. Gråsossevarning på målarn som också är lite tvär. Målar trots detta gärna svart även om kunden får bestämma kulör. Korta kommentarer med negation. typisk bogeygolfare som har klarat sig från malarian genom en GT per dag. Debiterar till klockan fem men går i regel ut vid fyra. Ingen tillstymmelse till bjäfs här inte. Inga märkeskläder men ingen klädsel som går att anmärka på. Funderar lika bra på golfbanan som på ett förstamajtåg i Nyköping. Därutöver har vi bifigurer i mängd som kan skapa fler romanser, mer förvecklingar och ett par ordentliga konflikter. Det absurda i en dispyt över golfregler kommer att få svenska folket att se EUs jordbrukssystem som enkelt och rättvist. Det går att göra en grej av att kopiera berömda inslag från andra filmer och serier typ när Bobby står i duschen i Dallas, kokta kaniner i Fatal attraction, golfarna som ramlar i dammen i sällskapsresan, Hästhuvudet i Gudfadern och liknande. Detta är ett koncept med inkomster från product placement, live uppträdanden mot pengar på golfevent, annonsintäkter från hemsidan och tävlingar med sms och betalnummer intäkter. 5(70)

6 Vi får minst en kärring (oavsett kön) från förbundet att vara upprörd i kvällspress. Kan vi sedan få Januscka att kommentera sex i spännande miljöer (golfgreener) och någon tönt från IOGT att vredas över alkoholkonsumtionen kommer svenska folket att sitta som klistrade och Leif GW Jan Gs rekord i anmälning till radionämnden kommer snabbt att knäckas. 6(70)

7 Avsnitt ett. Allmänt: Aktörerna använder genomgående utryck ur ordlistan och dessa läggs in som bildtexter med förklaring. Manus bygger i stor utsträckning på slap sticks. Miljön har genomgående mycket alkohol såväl som icke politiskt korrekta kommentarer att förfasas över. Detta för att säkerställa kvällspress där förhoppningen är att samtliga s.k. sportjournalister, dvs de som verkligen kan kröka på banan, får utgjuta sin förfasning över att idrotten beskrivs på ett så hemskt sätt och därigenom höja tittarsiffrorna åt oss. Under ett bildspel av golfbilder med allt från Tiger och Annika till Lasse Åberg zoomas klubbhuset på Kungsängen Golf &Country club sakta in. I första avsnittet händer i stort sett ingenting, de olika aktörerna presenteras och ges personlighet samtidigt som det byggs förväntningar för en fortsättning. Berättartexten till bildspelet går som följer: Golf har kallats en primitiv form av jordbruk och var ett rent överklassnöje tidigare. Nu när nästan alla ni som tittar känner åtminstone en golfare är det dags att ge svar på frågan varför golf gör människor så fanatiska. Svaret visade sig vara chockerande. Golfen är det bästa sättet att utan omgivningens fördömande kunna missköta jobb och familj, dricka sprit på vardagarna och finna nya utomäktenskapliga affärer. Tror fan att det blivit populärt. Själva golfen är dessutom kul. Ni möter snart ett stort antal golfare. Deras verkliga förebilder har en enda sak gemensamt. De har i brist på fungerande socialt liv valt att knyta bekantskap med likasinnade på internetsiten golf.se där forumet Speakers corner (klicka på Speakers Corner i vänsterkanten) blivit ett ställföreträdande samhälle där man dessutom uppträder under pseudonym. Detta är inte en dokumentär men allt som sägs och allt som händer har sagts eller hänt i en golfmiljö dock inte samtidigt. Det enda som inte hänt i en golfmiljö är det som Riksidrottsförbundets mytomaner anser händer inom idrotten dvs nykter förbrödning i samhällets tjänst med sunda kroppar och sunda själar, dvs de trettiotalsideal som idag har en lite unken stank. 7(70)

8 Scen ett. Silverkoppen sitter i en av skinnfåtöljerna i founder lounge och håller en helt ointressant föreläsning mest för sig själv om skillnaden mellan highland och lowland whisky med ett selterglas i handen. Doktorn i fåtöljen bredvid skriver ut viagra recept åt klubbdirektören. Juristen läser Golf Digest och berättar högt om något vansinnigt SGF projekt som det refereras till samtidigt som han beklagar sig över mängden störande vanliga människor på klubbarna då han sett en dam i långbyxor. Konversationen är lågmäld och högtravande samtidigt. Scen två. Tee ligger i ett skumbad och läser taxeringskalendern samtidigt som hon tålmodigt förklarar för väninna i telefon varför golfen utgör den bästa jaktmarken gud givit en kvinna med ambitioner. Skumbadet stimulerar fantasin men visar inte för mycket. Samtalet med väninnan ger en helt annan bild av kvinnliga planer än vad feministerna på aftonbladet eftersträvar. Scen tre. Snurre på 18:e tillsammans med Handlarn och Tina. Snurre drar fräckisar av modellen tittarstorm dock med golfanknytning. Elaka kommentarer om andra golfare i storyn däremellan. Handlarn duffar medan Snurre slår lång och rakt. Tina försöker tålmodigt förklara för Handlarn varför en Ica-butik med mångmiljonomsättning inte imponerar på Tee. Scen fyra, Bob kommer gående från parkeringen och får syn på Blondie. Ropar på henne. Blondies kroppsspråk reagerar negativt medan hon vänder sig om och ler. Bob lyckas i första meningen berätta att han sett forskarn och Tee på tet a tet på italiensk restaurang inne i stan kvällen innan. Blondie blir förkrossad. Bob noterar i vanlig inte att han återigen stoppat foten i munnen. Scen fem. Blondie i sitt esse. Hon står på första tee tillsammans med Silverkoppen, Juristen och doktorn. Kort kjol, rosa spetstrosor och matchande handske, urringad blus, det blonda håret utsläppt och ett par råtrendiga solbrillor från den tillverkare som pyntade mest. Doktorn står högst för dagen i Blondies känsloliv, hon behöver något tröstande när forskarn uppenbarligen har fastnat i den där golddiggerns fala armar. Något förstående med god potens. Scen sex PMS på rangen tillsammans med pro (riktig pro som spelar sig själv) PMS försöker förklara och visa en rörelse som syftar till att nå den perfekta svingen. Pron går tålmodigt igenom grunderna utan att lyssna för en sekund på PMS bravader. PMS scenerna är till för att ge en bättre förståelse för golfsekvenser såväl som att ha något att peka på i upprörda debatter i kvällsmedia med förbundskärringar. 8(70)

9 Scen sju Bob och Schmitten i baren, båda har fortfarande keps på sig, verkar inte ha noterat att det är inomhus. Bob beställer en dagens medan schmitten beställer lingondricka och tonic water med is och sugrör. Deras samtal är helt obegripligt med samtliga IT-världens trebokstavskombinationer då det inte handlar om att samtala i deras fall utan visa vem som kan mest förkortningar. Schmitten är upprörd över han inte kunde vara med på gubbgolfen då det återigen visade sig att han anmält sig sist och att det var fulla fyrbollar i övrigt. Scen åtta Forskarn parkerar BMWn på p-platsen märkt President och rättar till solbrillorna. Tee parkerar den söta franska lilla caben på pöbelparkeringen och rättar till solbrillorna. De kommer in i klubbhuset genom huvudentrén samtidigt som Tina, Snurre och Icahandlarn kommer in från terassen. Sedvanligt kindkyssande och konstaterande att Tee och forskarn skall ut på Queens som sen kvällsboll. Forskarn får reda på att Blondie borde vara på trean på Kings. Hof beställes och drickes av alla etiketterna väl synliga. Gruppen har satt sig vid ett runt bord där det inte ryms fler. I bakgrunden ser man Bob och Schmitten kasta lystna blickar samtidigt som bokstavskombinationerna haglar. Nu borde det ha gått de 25 minuter som ett halvtimmesprogram i den kommersiella världen består av. 9(70)

10 Avsnitt två Vinjetten med berättarens prat. Berättaren; Golfen organiseras sedan urminnes tider i s.k. golfklubbar. Dessa skiljer sig väsentligt från de s.k. golfklubborna då de senare har en direkt nytta för alla golfare. I Sverige där två svenskar normalt inte kan träffas utan att bilda en förening har golfklubbarna utvecklats ungefär lika tragiskt som partier, fackföreningar och andra folkrörelser. Den sedvanliga bilden av den goda direkta demokratin är självfallet en myt som löpande förstärks av de förtroendevalda på nationell nivå, då de annars skulle vara tvingade erkänna att det knappt är några medlemmar som röstat fram dem. Idag får ni den unika möjligheten att följa ett typiskt årsmöte i en typisk svensk golfklubb, samtidigt som vi självfallet följer de mer intressanta förvecklingarna hos våra kära vänner. Scen ett. En lägenhet. Forskarn står framför en spegel i hallen och tar på sig en slips. Kameravinkeln visar Tee liggande i skrynklig säng, dock med täcket sedesamt draperat. Forskarn gör klart slipsknuten och kommer in i sovrummet ger Tee en lång kyss och säger Nej, nu måste jag dra. Tee tittar kelet på honom och muttrar, dessa förbannade fruar. Vore det inte roligare att börja om. Ny kyss och Forskarn lämnar lägenheten, går ner i BMWn kör iväg och kommer sekunden senare (BMW är en snabb bil) till fina villan där han går in och möts av glad hund samt sovande fru och barn. Klipp. Ny lägenhet. Blondie står framför spegeln och tar på sig kavaj samt ger läpparna lite färg. Sovrum i spegeln med manliga fötter som sticker fram och en doktor i skrynklig säng. Blondie ger doktorn en ordentlig kyss och doktorn muttrar Förbannade äkta män. Blondie ger honom ett ögonkast och går ut till den lilla Z3an (snabb hemfärd) och villa med glad vovve sovande man och sovande barn. Scen två Skola av den tristare modellen. Några pensionärer på väg mot en dörr. Inzomning. På dörren sitter ett handskrivet A4 med texten Årsmöte golfklubben. Kameran glider genom dörren och in i ett klassrum, uppenbarligen för låg eller mellanstadium. Vid katedern sitter Silverkoppen med Juristen vid hans sida. Till vänster står en dam i kycklinggul kjol och blus med grön kavaj med guldblaffa på och ser fånig ut. Kameran panorerar över en församling bestående av 12 personer. 10 pensionärer samt Bob och Schmitten. 10(70)

11 Schmitten nyper lite försiktigt i de sydda pressvecken på gabardinbyxorna och försöker se skärpt ut. Silverkoppen reser sig upp och säger. -Välkomna mina damer och herrar. Speciellt välkommen vill jag hälsa Ylva Strutz från förbundet som skall berätta om den nya satsningen på juniorer. Jag är väldigt glad att det är så många som kunde komma idag då vi onekligen har ett framgångsrikt år bakom oss. Vi är nu 1235 medlemmar och förutom den ökningen så har vi ökat antalet juniorer med 4 stycken till 26. Vårt H35 lag har klarat sig kvar i division två detta år så även på idrottssidan har vi haft framgångar. Scen tre. Mingel i baren på klubben. Blondie, doktorn, forskarn, Tee, Snurre, Tina samt de två nya medlemmarna, som röner stor uppskattning från de kvinnliga, Palle och Soloqvist förutom en massa statister. Vårt gäng samlas vid ett bord med lämpliga drycker typ Hof för herrarna och dagens för damerna med undantag av Snurre som också dricker öl. En fjant i ljus lammullströja som ser ut som om han var reseledare när han var dryga 20 kommer in och berättar om eftermiddagens partävling med påföljande middag. Artiga applåder. Doktorn till Forskarn. -Var är silverkopp och juristen? De är nog på antikrundan, dvs årsmötet svarar Forskarn. -Åfan var det idag, finns det folk som går på sånt fortfarande, vi har ju pyntat årsavgiften för att få lira, skall man tvinga folk att vara engagerade också, vart är golfen på väg undrar Doktorn. Scen fyra. Årsmötet. Bob och Schmitten väljs till justeringsmän. Hantering av förslag från styrelsen och motioner. Förslag om höjd medlemsavgift för att ha råd med en banarbetare till. En av pensionärerna förordar avslag och oförändrad avgift med motiveringen att pensionerna inte gått upp. Förslag om tidbokning via internet. Avslås med motiveringen från nästa pensionär att internet nog är en fluga. Förslag om juniorträning där klubben betalar pron. Avslås med argument från nästa pensionär att det inte finns pengar med den bibehållna medlemsavgiften. Förslag om gratis vagnar för de som fyllt 65. Bifalles. Styrelsen och kommitteer omväljs i snabb följd. Alla pensionärer blir valda 11(70)

12 till något. Bob och Schmitten till inget. Scen fem Första tee. Folk samlade en fyrboll på väg från första tee. Snurre, Palle, Doktorn och Tee gör sig beredda. Blondie, Tina, Handlarn och Soloqvist väntar. Snurre slår på en kanondrive med kommentaren Så ska en skata knullas. Tina frågar handlarn -Bob sa att han hoppades bli invald i styrelsen, blir det så. -Jo svarar handlarn så blir det säkert. Om max 20 år så är nog Bob invald i styrelsen. Hur fan någon nu kan vara så dum att han tror att det är en befordran att bli invald i styrelsen. Handlarn på Tee. Toppad boll som följs av kameran nästan hela vägen fram till damtee innan den stannar bakom ena teekulan. Förtjusta utrop från de samlade. Handlarn vänder sig om. -Djävla skitslag, det blir mig ett nöje att se mina kamrater i bollen på en kall hof. Vi kan vara glada att det är jag och inte någon av de fåntrattar som får ångest av att bjuda andra eller inte anser att damteeöl är en oskriven lag! Scen 6. Årsmötet. Orförande avslutar mötet och ger ordet till strutsen från förbundet. Vi följer hennes anförande en stund innan det zomas bort med ett ljud som avtar. Hon låter som ett entonigt mellanting mellan Maud Olofsson och Margareta Winberg. Kära golfkamrater För oss i förbundsstyrelsen har det varit ett tufft år med många tunga beslut för hur golfen skall utvecklas i framtiden. Jag får först säga att jag är glad av att få vara här, Mötet med gräsrötterna bland våra medlemmar är det viktigaste som finns för oss i förbundsstyrelsen. Det är bara synd att jag inte har möjlighet att stanna till kaffet. För idrotten golf så är den fortsatta satsningen på både elit och bredd det viktiga. Som medlemmar i RF sedan det startades 1904 är de idrottsliga värdena grunden i vår verksamhet. För nästa år kommer vi att tillsammans med RF driva en del kampanjer där förnyad satsning på juniorer i idrotten och en antialkoholkampanj är de två tongivande områdena. Det viktigaste vi har framför oss i folkrörelsen GolfSverige är utvecklingen av golf till en respekterad idrott. Vi måste bli av med den orättvisa mediabilden av golf som en social verksamhet där halva tiden tillbringas i barer drickande whisky. Vi måste visa golfen sådan den är, hårt tränande ungdomar som noga följer diet och lever ett sunt liv för att kunna nå den 12(70)

13 absoluta toppen blandad med en bredd där ett sunt leverna med fokus på hälsan är det primära tillsammans med arbetet i den ideella föreningen. Jag kan vidare meddela att bidraget till förbundet från RF ökas till 4 miljoner kronor och att alla dessa pengar satsas på ungdomen. Vi har anställd fyra ungdomskonsulenter och tillsatt en utredning för att ta fram enhandlingsplan för en ungdomssatsning. Utzomning och nedtoning av röst. (För att undvika hot om stämning så låter vi allt som förbundskärringar av båda könen säger i serien vara citat från förbundets utredningar eller från förbundsmöten, det gör det faktiskt bara ännu vansinnigare, demokratin har sina ljusa sidor) Scen 7. Ute på banan. Par tre hål (typ 11an på Qeens) Blondie slår upp den till en meter ifrån. Den ljusblå handsken matchar ånyo trosor som skymtar under den vita korta kjolen när hon tog sin stans. Soloqvist och doktorn utbyter grabbiga blickar. Det ligger nu fyra bollar på green. Blondie sätter sin birdie och doktorn halar snabbt fram plunta och tennkoppar för sedvanlig birdiewhisky. Par fem hål (13). Palle slår iväg en kanondrive. Snurre och Tee står och tittar beundrande på den smärta kroppen. Tee viskar till Snurre Han har garanterat rutor på magen. Vilken dessert. Såg du vilken bil han hade? Nej viskar snurre tillbaka men kolla in klockan och kläderna det finns ingen arbetarvarning där inte. Ger mig fan på att han är singel svarar Tee, det blir så struligt då med känslor och elände. Du kan nog vara lugn viskar snurre tillbaka, med färgat hår och den klädseln så älskar han bara sig själv. Scen 8. Årsmötet. Schmitten sitter med kaffe och kaka och försöker förklara fördelen med Internet för en av tanterna. Absurd situation liknande när Colin Powell skall förklara för Bush vad Europa är. Bob förklarar det nya hcp systemet för nybörjare för annan tant. Silverkoppen och juristen försöker finna en anledning att smita då kaffe inte helt är i linje med deras behov av vätska. Scen 9 Middag på klubben. Silverkoppen och juristen har anslutit och fått i sig var sin whisky. De sitter i de sedvanliga fåtöljerna. Snabbt klipp till damernas omklädningsrum där byst och ändor anas men inte ses medan damerna diskuterar företräden hos de manliga 13(70)

14 medlemmarna med betoning på medlemmar. Konversation modell 1A på tjejmiddag meed andra ord. Herrarnas omklädningsrum där Bosse Ringholm, börsen, BMW jeepen och fastighetsskatten diskuteras över hof i bastun. Inte ett ord om kvinnor. Samling inför middagen med ombytta människor som samtliga är en smula overdressed. Korta kommentarer och töntig prisutdelning förrättad av reseledartypen där Snurre vann och Handlarn får jumbopriset. Snurre drar fräckis som tacktal. Tee och Palle på altanen med var sitt vinglas i händerna diskuterar livet i allmänhet med ögonkast som lovar. Blondie har droppat doktorn nu när forskarn uppenbarligen är ledig och står och ler fånigt alt kvinnligt om det nu är någon skillnad. Handlarn försöker förtvivlat få silverkoppen att förstå att spelrätter är bättre än de där dumma medlemslånen. Juristen sitter tyst och säger sedan vänd till Silverkoppen Är du medveten om risken att fem stycken dör under året och att vi bara har Bob och Schmitten att välja in i styrelsen på nästa årsmöte? Det är lugnt säger Koppen. Blir det så tar vi nästa årsmöte här i baren utan förbundskärring och så väljer vi in Blondie, Snurre, Tee och Tina med motiveringen att vi vill vara föredömen i jämställdhetsdebatten. Om vi mutar överlevande pensionärer med fri sprit kan vi nog få igenom spelrätter också. Palle och Tee försvinner promenerande i skymning bort mot 18:e tee. Blondie och Forskarn kliver in i en taxi minglet har dött ut och det är snart bara koppen, juristen och krögarn kvar. Utzomning av klubbhus med mysljus i alla fönster. 14(70)

15 Avsnitt tre Vinjetten med berättarens röst: Fusk är ett mycket starkt ord i golf. Att fuska i fotboll med filmning eller "guds händer" är en del av spelet. I golf där domare inte förekommer annat än på professionella nivåer så är det den gentlemannastil som de tidigare golfare av god familj av outgrundlig anledning anses stå som fäder till som är den givna modellen. Att det förmodligen är samma människor som spelade bort hela brittiska imperiet genom rasism och inkompetens som förstärktes genom bedrägeri för egen vinning hör inte hit. I golf är man alltså sin egen domare och spelet förutsätter att man är ärlig. Reglerna var enkla en gång i tiden. Det gäller att ha så få slag som möjligt och man skall spela bollen som den ligger. Sedan har det enkla faktum att det funnits anställda inom golfens organisationer självfallet lett till att det idag finns tjocka regelböcker och ännu tjockare böcker där de tjocka regelböckerna tolkas. Vad värre är så finns det golfare som tycker att detta är helt okey. Det är ofta samma golfare som genom att studera dessa regelbiblar, på samma sätt som medlemmar av Jehovas vittnen läser gamla testamentet, finner tolkningar som gör att de slipper straff som i golfen döms ut i form av pliktslag när de utifrån ett moral och idrottspespektiv borde ha straff. Att de därigenom egentligen beter sig som de gentlemän som spelade bort det brittiska imperiet är inget försvar utan enbart tragikomiskt. De riktiga golfarna som inte skaffar sig otillbörliga fördelar genom det fusk som kallas regeltolkning vinner trots detta tillräckligt ofta och i längden. Vi ber om ursäkt att dagens avsnitt kommer att innehålla en hel del golf men vi har i gengäld fått vår klädsponsor att ge brudarna nya grejer för att åtminstone skapa en trevlig miljö. Scen ett, hemma hos Blondie. Trött Blondie vid frukostbordet med äkta man av det mer timida slaget och två väluppfostrade barn. Äkta mannen av modell som följde socialstyrelsens råd om 6-8 brödskivor. ÄM -Älskling, du borde inte engagera dig så mycket i klubben, du jobbar ju till långt in på nätterna. B -Det är införandet av det nya hcp-systemet som strular till det så mycket, det blir bättre sen. ÄM -Men du hinner knappt träffa barnen från maj till september, ja du vet hur mycket jag tycker om att du är engagerad och ser allvarligt på 15(70)

16 friskvården men det vore trevligt om du var hemma en kväll i veckan. B -Men älskling, barnen är ditt huvudansvar då du inte behöver engagera dig så mycket i jobbet på konsumentverket. Jag har karriären där golfen är en viktig förutsättning. Vi är överens om detta eller hur? Idag är det dessutom en viktig klubbtävling så jag åker om en kvart. Klipp. Frukost hemma hos Schmitten. Liten lägenhet typ etta i vasastan. Inte ostädat men rörigt. Mängder med tjocka böcker som handlar om databaser, C++, Asp, SQL samt golfböcker och några tillkommande nördfaktorer typ IOGTs årsbok, receptsamling för veganer, Centerns bok om EMU och Egalias döttrar. Datorer i mängd med synliga ormbon av sladdar. Schmitten iklädd yfrontkallingar och vit brynja med HM logga vid köksbord med kruskakli och lättfil samt örtte läsande Descicionsamling. Telefonen ringer. Star wars som ringsignal. Schmitten svarar Klubbmästarns kontor det är Klubbmästaren. Konversation. Tjena Bob, det är okey, jag skall bara äta frukost, är du här om en halvtimme? Jag kör hem, det är lugnt. Scen två. Bob och Schmitten stiger ur bilen på klubbens parkering iklädda rutiga byxor respektive plusfours där strumporna är tartanmönstrade. Bob har en Toyota Corolla av äldre modell. Båda har keps av den engelska typen. Målarn parkerar sin pick up med firmanamnet på bredvid. Han är golfklädd, morsar, byter skor och ger sig iväg mot klubbhuset med klubborna i bärbag. Silverkoppen och juristen anländer i mercedes inte helt purung. Båda i slips och kavaj. De plockar fram var sin Footjoy väska med ombyte och beger sig till omklädningsrummet. Tina i Volvo V40 kommer tillsammans med Snurre, båda normalt golfklädda utan över eller underdrifter. Framstår som normala dvs avvikande personer. Blondie anländer i vågad kreation, ser ut som om hon är på sin egen studentfest och gett sig fan på att bli av med oskulden. Tee och Palle kommer inglidande på parkeringen. Bilar med statister förstärker bilden av att något kommer att hända. Doktorn kommer med Forskarn där BMW parkeras på presidentplatsen och de beger sig till omklädningsrummet. 16(70)

17 Klipp till herrarnas omklädningsrum Koppen tar av sig slipsen och muttrar över samhällsupplösningen som blir följden av att folk byter om på parkeringen eller kommer färdigklädda till klubben. Herregud hur skall de kunna deltaga i middag utan ombyte med sig. Doktorn fördelar ut varuprover med Viagra till de övriga herrarna. Forskarn beklagar sig över tingens ordning och säger sig allvarligt fundera på att sova, vara nykter och sköta jobbet i några dagar så han återhämtar sig. Miljöbilder med greenkeeper som klipper green och sätter ut flaggplaceringar. Receptionen där lottning och startlista printas ut. Bord med startkit. Under tiden kommer berättarens röst in igen. Berättaren En golftävling är inte jämförbar med en tävling i höjdhopp eller löpning där den som hoppar högst eller springer fortast är vinnaren. Golfen har ett handicapsystem som gör att alla har samma chans att vinna ungefär som lotteriet på kyrkkaffet. Det som skiljer är enbart den sociala miljön. Den som vinner anses ofta tillhöra gruppen handicapfuskare, ett brott inom golfen som får jämställas med när Gudrun är kreativ med deklarationer i det civila samhället. Hur som helst så innebär en golftävling att alla försöker spela så bra som möjligt vilket då innebär att det måste finnas tillfällen när man inte försöker göra detta, oklart hur och varför. I Sverige spelar man en modell som kallas poängbogey. Det går i princip ut på att de allra sämsta inte skall behöva räkna alla slag utan skall kunna vara med ändå. Påminner faktiskt lite om regionalpolitik. Här är 36 jättebra, +40 fantastiskt eller fusk och 25 är skamgränsen. Med dessa förklarande ord kan vi titta närmare på förberedelserna. Scen tre Förberedelserna Snurre, Blondie, Tee och Tina framför diverse speglar samt fullt upptagna med att stoppa oändliga mängder saker i sina bagar. Palle framför spegel, Forskarn får massage i herrarnas omklädningsrum. Bob, PMS, Schmitten och Soloqvist på driving range, PMS med pron som ger råd modell titta inte upp, du måste se tre knogar, svinga lugnt medan PMS försöker påvisa en ny teori som går ut på att naveln och snoppen skall vara i linje hela tiden. Huruvida det är horisontell eller vertikal linje 17(70)

18 är oklart. Målarn på puttinggreen, enhandsfattning och en GT i den andra. Keps med reklam för Becker på huvudet. Koppen, juristen, handlarn och doktorn i baren med hof och jäger. Antiintellektuella kommentarer från samtliga för att skapa trovärdighet. Samling i baren, reseledartönten drar reglerna för denna företagssponsrade tävling med enormt prisbord med magnumchampagne, viner, whisky på framträdande platser. Tävlingen är till för att dra in pengar till förbundets nya kampanj för drogfri idrott. Scen fyra. Första tee. Blondie med knallröd handske, knallröda skor, i övrigt i vitt. Snurre i idrottsriktiga kläder av god kvalitet och grymt vacker sving. Korta "one liners" gärna obegripliga för icke golfare, scorekortsbyten, övningssvingar och annat. Lite vacker golf med långa bra utslag. Sol och vackert väder. Schmitten har Kinbag modell Ä med glisslande hjul, bollhåv och fåtölj. Bob står och läser i regelboken. Kopp och Juristen har gubbsving men landar knappa 200 meter på fairway. -Egentligen är det synd att vi skall använda en massa engelska uttryck inom golfen säger Målarn som är role model för begreppet Hederlig Svensk. -Vad tycker du vi skall kalla det i stället för golf svarar Koppen avmätt. Palle på tee i vita golfskor. Idiot muttrar Koppen, vi kommer inte in före sex och då måste han byta dojor innan han får i sig första whiskyn, förstår han inte att alkoholfall är allvarliga saker. Scen fem. Kiosken vid nian. Situationskomedi. Med bilder av det lämmeltåg som rör sig över banan med både bra och mindre bra slag så blir korta sekvenser med respektive boll vid kiosken efter 9:an nästa scen. Snurre, Juristen, Målarn och PMS anländer. Snurre springer mot bajamajan, Juristen och Målarn beställer kaffe som spetsas från juristens plunta. PMS beställer festis, klagar på hur dyrt det är och står mest för sig själv och övningssvingar. Nästa gäng anländer. Blondie springer mot bajamajan. Palle och Doktorn 18(70)

19 tar kaffe och korv, kaffet spetsas från doktorns plunta. Bob beställer godis och festis, klagar på hur dyrt det är och står bredvid och läser regelsamling. Tina, Schmitten, Handlarn och Soloqvist kommer upp till kiosken. Tina springer mot bajamajan, Handlarn och Solokvist tar korv och kaffe, spetsas från handlarns silverplunta. Schmitten beställer vatten, klagar över hur dyrt det är och tar fram två morötter ur bagen. Tee, Koppen, forskarn och en statist som ser ut som en adjunkt anländer. Tee springer mot bajamajan, Koppen och forskarn får spetsat kaffe från Koppens silverplunta till korven. Statisten fyller på vatten från kran och klagar över hur dyrt det är i kiosken. Tee och Forskarn kommer glatt fram till att de skall vara på var sin konferens på samma slott med tillhörande golfbana nästa vecka. Då behöver man inte kliva upp och gå hem säger forskarn nöjt. Scen fem 18:e Green (Queens) och terassen. Filmad från terassen där fler och fler samlas. Scorekortsinlämning. Byte till 18:e tee Bob och Doktorn står och räknar poäng båda har 37 poäng efter 17:e. De slår ut, båda på green men Doktorn långt ifrån pinn som står höger bak uppe på platån medan doktorns boll ligger kort vänster på nedre platån. Bildbyte till green. Bob håller i flaggan men har ej lyft när doktorn puttar. Perfekt slagen putt rullar med god fart upp på nästa platå med riktning vänster om hål för att börja vika höger. Blir uppenbart att den är på väg i kopp. Bob fumlar med flaggan, fumlar än mer med flaggan och doktorns boll träffar flagg och går i kopp. Kalabalik. Doktorn är minst sagt upprörd. Bob kommer med lama ursäkter om att pinnen fastnat i hålet. Blondie chippar till decimeter ifrån och städar undan med par. Palle bränner birdie från dryga metern och knackar i för par. Bob missar sin birdie men sätter paret för två poäng och 39 totalt medan doktorn stannar på 38 med sina fyra i med plikten. Upprörd diskussion på väg upp mot terrassen där även tävlingsledningen står. TL skakar på huvudet gentemot doktorn och säger, -Det finns inget alternativ till två plikt för att du träffade pinnen från green. Men för helvete, bryter doktorn ut, vi låg lika på 37 efter 17 och han måste ha gjort det medvetet. Jag kontrollyfte flaggan och den sitter inte fast i nåt. Han måste straffas på något sätt. Tja det är möjligt du har rätt säger TL men det går knappast att bevisa och något straff för fumlig 19(70)

20 flagglyftning finns inte i regelboken. Såphala greener Tina gör hio, stort jubel. Hon går så småningom lugnt fram till baren lägger upp golfkortet med Mastercard och Föreningsbankslogga på och säger 5 flaskor dompan med samma röst som om hon skulle ha beställt en momsregistreringsblankett. Mer terrassbilder och kommentarer där Bobs beteende är dagens stora samtalsämne. Champagne drickes. Bob har försvunnit från samlingen. Scen sex. Herrarnas omklädningsrum. Förbannad doktor, Koppen, Handlarn, Palle, juristen i bastu. Doktorn sväljer betablockare för att lugna sig, sköljer ner med hof som det anstår en ansvarsfull och vidareutbildad läkare. Den där djävla halvfjanten borde omskolas till Boulespelare säger juristen. -Jag får säga till klubbdirektörn så att jag aldrig hamnar i samma boll igen säger Doktorn, då riskerar jag fängelse. -Han är skicklig, säger juristen, han kan golfreglerna bättre än någon annan och utnyttjar dom på ett sätt som får Lagerlövs skattejurister att framstå som söndagsskolemedlemmar. Det finns inte en teoretisk att påvisa att det var medvetet och han kommer stolt att gå fram och ta första pris. Bildbyte till hörna i restaurangen. Schmitten, Bob och PMS vi ett bord. PMS med hof, Bob med dagens och Schmitten med sin vanliga lingon och tonic water med is och citron, en helt fantastisk upplevelse om man häller lite vodka i den men nu lika meningslöst som en riksdagsdebatt. -Var det där så klokt egentligen, undrar Schmitten, även om jag håller på dig i övrigt. -Du måste låta knäna driva rörelsen när du skall lyfta flagg säger PMS. -Det var inget brott mot reglerna säger Bob, det står ingenstans att man får plikta om man inte lyfter flagg, det är bara han som skall plikta. Han hade full rätt att be mig ta ur flaggen. Jag följer reglerna. Damernas omklädningsrum Dags för lite softade bilder där man skymtar byst och ända. -Hopp säger Tee till Blondie, vem blir det ikväll. -Vet inte, funderar faktiskt på att åka hem och överraska min man med lite oralsex så han håller sig lugn ett kvartal till. Du har det bra du som slipper äktenskap även om barnen är en höjdare. Själv då? -Tja, Palle är en lean mean sexmachine men han är så egocentrerad att man blir lite matt. Jag är inte van med pojkar som har med sig sprayburkar och egen hårtork direkt. Doktorn har tidig starttid imorgon och vill knappast förstöra sömnen. Jag tror det blir stureplan och ett rutmönstrat O.N.S runt 25 om man hittar någon som är nykter nog. Problemet är att sedan Viagra kom så är de äldre herrarna med kontakter i läkarkåren mer uthålliga än juniorerna vars självbild inte innehåller 20(70)

21 doping. Vi får se. Scen sju: Prisutdelning. Massor med folk med tomma tallrikar och halvfulla glas. Sorl. Bob, Schmitten och PMS sitter vid samma bord. Doktorn, Koppen, Juristen, Palle, Forskarn, handlarn och tjejerna sitter alla vid det centrala stambordet i mitten. Målarn har hamnat vid bordet bredvid med en GT i handen och Solokvist bredvid sig. Lite statister ropas fram för de lägre priserna. Sedan Tina som får Spanienresa för sin HIO och en femteplats med 34 poäng. Snurre fyra på 35, Palle trea på 36, De väljer priser och håller korta töntiga tack med undantag av Tina som är lyckligast och spirituell. Doktorn ropas fram som andrapristagare, nu till stormande applåder. Håller kort tacktal -Tack mina vänner, applåden kändes nästan som om jag gjort birdie på sista och vunnit på 41 poäng efter en fantastisk runda där jag vill tacka mina kamrater i bollen, särskilt Blondie och Palle för en trevlig runda med mycket bra golf. Golf var en gång en sport där etik och moral var inte helt oviktiga ingredienser. Så är det kanske inte alltid nu för tiden och jag hoppas vi kan fortsätta ha lika trevliga tävlingar här på klubben så inte regeltalibaners agerande gör att golfen blir lika givande som diskussioner med socialstyrelsen. Än en gång tack. Doktorn går och sätter sig till förnyade applåder nu av orkanstyrka. Slutligen ropas förstapristagaren Bob fram. Han går stolt fram men störs av den mycket matta artiga korta applåden. Han väljer pris och skakar hand med TL Utzomning och avsnitt tre är till ända. 21(70)

22 Avsnitt fyra Vinjetten, Berättaren. Golfresor är en storindustri och det finns goda skäl till att mängden golfresor ökar snabbt. En golfresa består i princip av att en till många golfare som åker iväg med det primära officiella syftet att spela golf. Ofta där det är bättre väder än där de bor. Det finns två modeller av golfresor. 1. När två till fem par där alla spelar golf åker iväg en långweekend för att spela golf äta gott och må bra. En legitim, trevlig och fullt moralisk sysselsättning som på intet sätt går att använda i en såpa. 2. När ett gäng grabbar/tjejer lämnar sina respektive hemma för att ge sig iväg på en golfresa. Golfen är här viktigt, mycket viktigt men den är också en grund för att resan skall blir av. Ingen av dem som ger sig iväg skulle få okey på hemmaplan om de kom hem och sa; Jag och grabbarna/tjejerna skall till Malaga och kröka och jaga damer/herrar i fem dagar. Bränner nog en 20 papp av vår gemensamma semesterkassa och går det tänkte jag vara lite otrogen också. Då är golfen den perfekta förklaringen som är helt moraliskt okey ungefär som skillnaden mellan reklam och verklighet för bankernas fonder. Att det primära skälet för att skriva in en golfresa i manus är att alla vi som arbetar med produktionen skall få en semester med lön och alla kostnader täckta har ni säkert listat ut redan när ni tittat på Robinsson. Det var också ett krav från vår solglasögonsponsor. Om nu vän av ordning, dessa kameralt lagda individer tycker se sig likheter med Lasse Åbergs gamla klassiker Sällskapsresan så är det inte så konstigt. Det skiljer för lite i rollbesättningen, dock är kvaliteten ofta bättre på golfresor då golfare har lite bättre ekonomi än lapplisorna. Scen ett. Samling på Arlanda. Klubbdirektören som mycket riktigt har ett förflutet som reseledare är i sitt esse. Gruppen växer snabbt när de olika deltagarna ansluter sig i avgångshallen. Bagaget är en del av upplevelsen. Blondie och Tee kommer med golfbag i resefodral, två resväskor och en hård beutybox. Schmitten har en kinbag utan resefodral och en mycket liten väska med kläder. Bob har förutom resväska och golfbag en portfölj och tar utan uppmaning direkt fram och visar utprintade restaurangguider och banguider från 22(70)

23 nätet, golfregelböcker, GPS navigator, laptop en samling laddare, turistbroschyrer över hela Spanien och en bunt av rabattkuponger för området. Forskarn har golffodral i hårdplast, värstingresväska och handbagage. Doktorn har av erfarenhet med sig läkarväska som innehåller standardupplägget för solskador, mage, viagra och medel mot de små elaka grässpindlarna som kan driva känsliga personer från vettet. När alla 16 är samlade och incheckade bär det av till SAS lounchen för morgondrinkar eller frukost. Så småningom kommer en flygvärdinna fram och berättar att det är okey att gå ombord. Scen två I business Class delen i en 767 där sällskapet ser ut att trivas förträffligt. Forskarn vänder sig om till Tee och säger; -Det finns visst något som heter charter där man för en liten penning blir behandlad som en bunt får som bryter mot EU reglerna om djurtransporter. Djävla tur man inte föddes i Bagarmossen. Juristen och Kopp diskuterar ett nytt förslag från förbundet som vill satsa 64 miljoner inom biokemin på att ta fram nya speciellt svenska grässorter anpassade för svenskt klimat (som förutsätts vara samma från Ystad till Björkliden) så att alla klubbar får samma kvalitet på banorna. Juristen är upprörd. Dessa förbannade förbundstöntar se här som de presenterar projektet Bara en golfboll per år och medlem, det får Nordeas reklam att framstå som konservativ. -Ja säger Koppen, Det är samma som alltid, Degen skall brännas på utvecklingen men det finns inga pengar till drift, kompetensutveckling av banarbetare och greenkeepers så när allt är klart så kommer det en ny fet räkning och då måste vi avsätta styrelsen en gång till. Kan dom inte läsa in sig på Bothniabanan och se likheterna och vansinnet. -Det är värre än så säger Juristen. Det finns inte en spänn i budget till den lilla åtgärden att byta ut allt gräs på Green och fairways på klubbarna. För oss skulle det kosta miljoner. Kopp lyfter sitt selterglas mot Juristen och markerar en skål och säger En sak kan vi vara alldeles säkra på. Det finns inget ombud på nästa förbundsmöte som vill visa sig okunnig så ingen kommer att ifrågasätta det här förslaget och det går igenom utan omröstning. Handlarn och Doktorn sitter med var sin GT. -Varför är inte Målarn med undrar Doktorn. -En av hans lekkramrater från förra resan och då pratar jag inte golf, ringde hem till frun. Årets resebudget har gått åt till diamanter men Målarn hävdar fortfarande att det är billigare än skiljsmässa. 23(70)

24 Landning med spridda applåder bakifrån i planet där apklassens biologiska element huserar. Scen tre,incheckning på hotell. Vi ser Tee och Forskarn i hotellkorridor där de låser upp och går in i rummen bredvid varandra de förvinner in i sina rum. Klipp till en mastodontisk hotellsvit där Forskarn och Tee kommer in i var sin del från var sin hall. Soffbord med champagne i kylare, färsk frukt och snittblommor. De går ut på balkongen med var sitt champagneglas sedan forskarn misslyckats med att beställa upp en sabel från roomservice. Glatt leende från Tee, det här har du planerat länge eller hur. Gratis var det inte heller. Nej säger Forskarn men vad gör man inte för att få lite kvalitet under semestern. Klipp och vi ser Tee och Forskarn i en gigantisk jacuzzi fortfarande med champagneglas i ena handen och här lämnar vi dem för en fortsättning som är helt uppenbar. Vi följer Juristen och Koppen som får sin nyckel, viftar till sig en bärare var och ger dessa nycklarna och bagaget tillsammans med en tia för att sedan bege sig till baren, medan bärarna släpar upp bagaget. I baren börjar en lång palaver om val av whisky som slutar med en Ardbeg cask strenght från tiden före 1977, dvs då MacDougall family fortfarande var ägare. Kopp är motståndare till utvecklingen där stora koncerner ägda de berömda whiskyhusen trots att det negativt påverkar hans liv som pensionär. Med var sin vattenkaraff ger de sig ut på terassen för att se ut över medelhavet. Blondie kommer inglidande på terassen med pastellfärgad drink med fånigt pappersparasoll. Herrarna låter blicken glida uppskattande uppifrån och ned medan Blondie kommer fram och sätter sig. -Gör aldrig affärer med herrar som dricker pastellfärgade drinkar med pappersparasoll säger Juristen till Koppen. Det går inte att lita på sådana. Blajsnack medan resten av sällskapet sakta ansluter med undantag av Tee, Forskarn, PMS och Schmitten. Scen fyra Klubbdirektören kommer ner förser sig med en GT och ställer sig mitt i sällskapet och äskar tystnad. Så, att vi skulle vara alla här kunde man bara drömma om. (tittar sig runt omkring) 12 av 16 det är nog rekord för den här resan. Var är Tee och Forskarn?, Aha. Kan Blondie informera dem? Var är PMS? Hos pron på klubben för lektion svarar Bob. -varför blir jag inte förvånad, säger klubbdirektören. -Schmitten då fortsätter han, är han allergisk mot barer utan biodynamiska morötter? 24(70)

25 -Han har gått till Internetkaféet i centrum säger Bob. Nu är det så här börjar Klubbdirektören. I morgon går vi ut 08.00, 08.15, 30 och 45. Det finns bilar beställda till de tre första bollarna. PMS, Schmitten, Bob och Tina har valt den nyttiga modellen och går i sista boll. Då jag känner er förmåga att undvika arbete har jag ordnat så att de som vill för 100 Euro kan få bagarna hanterade och transporterade varje dag, då ingår tvätt av klubbor också. Skriv upp er på lista i repan och lämna ner bagen med namntag på. Det kommer taxi för transport till klubben. Den är betald så det är bara dricks som skall lämnas. Mitt förslag är att vi kör en bästboll med 50 Euro per skalle där 50% går till vinnarna, 30% till tvåorna och 20% till treorna imorgon. Nettoslag. Jag tycker också att vi lägger en 50 Euro på totalvinnare nettoslag under resan med samma fördelning. Fria bett i övrigt självfallet. Vi käkar lunch på klubben och det är bokat ny runda med starttider till Vi träffas vid 8 ikväll för gemensam drink för att sedan i fria grupper välja krogar. Det finns allt från en tvåstjärnig till McDonalds att välja på. Scen fem Middagstid dvs vid på kvällen. Linnedukar, tjänare i livré, levande ljus, violinkvartett i en underbar miljö. Vid ett stort bord med utsikt över lyxbåtarna i hamnen sitter Forskarn, Koppen, Tee, Blondie, Palle, Doktorn och Juristen. Hätsk diskussion över Bordeaux, Chateau Figeac eller Bourgogne, Romané Conti till varmrätten, båda 82;or. En sublim stämning, i övrigt stilla diskussioner om livskvalitet, Operans höstprogram och den moriska arkitekturen där Doktorn något förvånande visar sig vara expert. Klipp. En traditionell lokal krog med trevlig inredning såväl som trevlig stämning. Snurre, Tina, Soloqvist, klubbdirren och handlarn sitter vid ett bord med rutig duk och stearinljus i vinflaska. Köttbitar på tallrikarna, fisk för Tina som tror att fisk är en mindre industrialiserad produkt än kött och att fiskar inte upplever det som smärta när nån dödar dom. Röd och vitvins karaffer av husets vin står på de rutiga dukarna. Fastighetstaxering, 25(70)

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Efter första bollträffen är du såld på golfen

Efter första bollträffen är du såld på golfen Efter första bollträffen är du såld på golfen Den dag du står på övningsbanan och träffar bollen helt rent, ser den lyfta mot skyn i en hög båge det är då du förstår. Förstår tjusningen med golfen. Förstår

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Vindpust (working title) David Carlsson. filmgruppen teaterhuset film i huset

Vindpust (working title) David Carlsson. filmgruppen teaterhuset film i huset Vindpust (working title) Av David Carlsson filmgruppen teaterhuset film i huset contact@tophatpanda.com EXT. STIG VID GAMMALT HUS - KVÄLL Ett gammalt övergivet hus står stillsamt bredvid den lilla vandringsstigen.

Läs mer

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål.

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Ingen tävling bara kompisspel. Start från respektive tee. Gulsvart/Grönvit/Röd/Blå/Gul/Vit Max 10 slag per

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Många av de 45 glada deltagarna startade med lunch på Lundsbrunns GK på lördagen den 12 april. Roger vår chaufför packade bussen och visade upp stor skicklighet

Läs mer

E-postbilagor / infogade i vanlig e-post

E-postbilagor / infogade i vanlig e-post E-postbilagor / infogade i vanlig e-post Av Asta Burvall Med e-postbilagor menar jag allt icke arbetsrelaterat eller på andra sätt nödvändigt material som vi skickar i e-post till varandra. Många gånger

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 4: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA I AFRIKA

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Allmän information Gripsholms Golfklubb

Allmän information Gripsholms Golfklubb 2006-01-24 Allmän information Gripsholms Golfklubb Medlemskap i Golfklubben Medlemskap i Gripsholms Golfklubb erhålls genom ansökan ställd till och efter godkännande av Golfklubbens styrelse. Spelrätt

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Prov 3 Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är påföljden

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor.

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. GOLFVETT Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. Golfvett handlar om: Säkerhet Hänsyn Banvård Speltempo Golfens 200-åriga

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Hej Vänner, Säsongen rullar på och vi närmar oss golfveckan. På banan är det lugnare än på länge och vi har gott om starttider.

Hej Vänner, Säsongen rullar på och vi närmar oss golfveckan. På banan är det lugnare än på länge och vi har gott om starttider. Nyhetsbrev #6 2014 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen rullar på och vi närmar oss golfveckan. På banan är det lugnare än på länge och vi har gott om starttider. Att vår bana är uppskattad märks klart från

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer