Såphala greener En förvecklingskomedi i golfmiljö När verkligheten överträffar dikten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Såphala greener En förvecklingskomedi i golfmiljö När verkligheten överträffar dikten."

Transkript

1 Såphala greener När verkligheten överträffar dikten. 1(70)

2 Såphala greener personbeskrivning och förutsättningar En dokumentär i 48 halvtimmesavsnitt som sänds i kommersiell TV. Den bakomliggande tanken är att finna möjligheten att rycka av upmarket annonsörer mer pengar och golfpryleannonsörer deg även under perioden måndag till onsdag. Konceptet har en väl besökt hemsida med omröstningar och andra finesser samt koppling till kvällsmedia genom upprörda idrottskärringar av båda könen. Det är en förvecklingskomedi. Som framgår av webbreferensen så krävs väldigt lite för att förvecklingar skall uppstå. Ett trettiotal golfdårar på en golfklubb. Vi följer dem i baren, på golfbanan och i diverse sovrum. Som koppling till verklighet i korta sekvenser arbetande, skötande barn och annat för att påvisa att de fungerar i samhället. Dock är dessa sekvenser väldigt korta. Den breda TV-publikens upplevelse att golfare i princip bara missköter jobb och familj för att spela golf och kröka kommer självfallet att förstärkas. Berättaren har viss retorisk förmåga och berättandet bygger på ironi och understatements som genomgående grundstenar. Lead actors Blondie Den vackra emotionella som i varje avsnitt lyckas trassla till det med någon av de manliga deltagarna (problemet med 48 avsnitt och färre än 30 manliga roller löser vi). Ett yttre såväl som en utstrålning som får henne att bli den manliga TV publikens våta dröm och får samtliga Robinsonbrudar att bli gröna av avund. Spelar omväxlande glimrande golf med golf på sådan nivå att tröst av manlig deltagare direkt är på plats. Bäst kommersiell effekt får vi om Marlene Hedblom kan ta denna roll. Tee Cynikern, umgås bara med de män som har lågt hcp, BMW och en obelånad femrummare på Östermalm. Är därför ett av få skäl till att männen i gruppen går till jobbet för att försöka tjäna pengar. Ica-handlarn ligger skrynkligt till ur ett förmögenhetsperspektiv men hans lokalisering till bondvischan är ett handicap. 2(70)

3 Tina Morsan i gänget, massor med sunt förnuft när hon reder ut alla känslomässiga förvecklingar medan hon själv drömmer om en alternativ livsföring som inte innehåller jobb och dessa galningar. Avsnitt 17 hamnar stora spoten på henne då hon inleder en mer än het historia med lämplig gift medaktör samtidigt som hon gör seriens enda hole in one under en runda som ger henne 48 poäng. Tina skrivs ut ur manuset runt avsnitt 28 då hon avflyttar till Achill Island på Irland för att medelst bondgård, ny man och två islandshästar byta livsföring, avslutsbilder från linksbanan på achill i motljus med atlanten i fokus. Snurre Rödhårig, mycket rödhårig utan att vara ens nära det klimakterieröda, 40 åring med en kropp som en vältränad 27 åring, tre i hcp, spöar skiten ur gubbarna varje gång samtidigt som hon drar fräckisar som får gubbsen att rodna. Har Helen Alfredsson som förebild. Trots det grova språket åker hon snällt hem till gubben utan att vänstra i nästan alla avsnitt, spänningen när och med vem byggs upp under serien då det är en stilla flirt i varje avsnitt. Dricker bara Pastis i ölglas, använder portionssnus men är i övrigt trendigt klädd och vacker. Silverkoppen En grånad åldrad äldre gentleman av den gamla stammen, är han inte på banan så sitter han i samma läderfåtölj i klubbhuset med en 21 årig single malt och strör sarkastiska kommentarer omkring sig typ kvinnor får gärna vara jämställda bara de är urringade och liknade. Här är det Oneliners som aldrig får vara politiskt korrekta som gäller. Handlarn En halvtokig Ica handlare i randiga brallor, han tänker ganska fort men pratar fortare. Ju mer tid han är borta från affären desto högre blir vinsten. Kan inte stava till jämlikhet och det framgår av hans kommentarer, är trots detta vansinnigt intresserad av deltagare av det täcka könet. Han betalar allt med Ica kortet varför vi kan få deg av Ica för product placement. Bob Han var ordningsman redan i skolan. Förvecklingarnas häxmästare genom att dels vara bäst på att föra information vidare och samtidigt vara sämst på att inse att allt inte behöver vara svart och vitt utan det finns en gråskala. Har en feminin framtoning då han inte dricker öl eller whisky utan fånar sig fram med vitt vin och fruktsoda. Seriens regeltaliban. 3(70)

4 Juristen Här är Henning role model. Världsvant glider han omkring med avmätta kommentarer, det låter som han sitter till häst när han pratar. En naturlig ledartyp som inte heller han vet vart man skall varför ledandet får ses som apostrofering till Cicero. Tillbaka till framtiden är hans valspråk. Palle Trendnissen med rutor på magen, singel, färgat hår och de senaste modekläderna, är mer än förälskad dock i sig själv men har ett omfattande intresse för fysiska aktiviteter på tu man hand med dam, dock helst utan känslor då badrumsskåpet inte skulle rymma mer burkar. Palle ligger skrynkligt till för att bli mördad om tittarsiffrorna går ner en bit in i serien. Många blir då misstänkta, är det äkta man, kvinna med olycklig kärlek och fatal attraction varning eller rent av någon av seriens töntar som inte klarar Palles framgångar med det täcka könet. Messerschmitt Han är tönten och nörden i sällskapet. Har en svenska som besannar alla fördomar om den svenska skolans förflackning och tror att öööh är ett flerstavigt ord. Schmitten har rejäl Don Quijote varning och slåss med alla väderkvarnar samtidigt. Han känner sig alltid angripen och får samtliga landets rättshaverister att framstå som medlemmar av högsta domstolen. Schmitten har begränsad, för att uttrycka sig försiktigt, framgång hos det täcka könet. Han är klädd i typ banlonpolo och gabardinbyxor och innehavare av gigantiskt mammakomplex. Har 36 i hcp och lyckas aldrig komma lägre. Schmitten får också vara seriens helnykterist detta då det knappast är kommersiellt gångbart med två råtöntar. Soloquist Är ett unikum i detta sammanhang ty han kan spela golf. Tror han - och de andra då han har ett hcp nära noll. Han får dock spela en mindre roll då den stora TV publiken förväntas tröttna på något så trist som golfslag som går rakt. Trots den stora bristen på män får han bara ett avsnitt med Blondie, för hur mycket spänning är det om hon får ihop det med män som inte är gifta? Doktorn kan komma Nej detta är inte någon ny modell av skärgårdsdoktorn eller en påminnelse om folkpartiets husläkarreform. Det är helt enkelt så att doktorn är sponsrad av Pfizer och gör reklam för Viagra, det blir den tuffaste produktplaceringen i svensk films historia. Vi kan även sno Tomas Ledin låt av Pripps. Den gode doktorn får trots idogt fraterniserade med tjejerna som skulle få socialstyrelsen att leta bland de gula och röda korten också vara 4(70)

5 tjänstgörande bög, då varje modern politiskt korrekt såpa numera måste ha en sådan. Den egentliga betydelsen uppstår varje gång det finns en outpinne i närheten, nåja inom synhåll. Forskarn Seriens napoleonkomplex, kort och smal och ettrig, Anser sig förstå samhället bäst då han sett arbetare på bild. Ultraliberal elitist. Har trots (eller på grund av) sin tro på det privata näringslivets darwinistiska principer valt ett arbete där prestation inte är relaterat till lön. Kan lösa alla samhällsproblem med en oneliner som alltid av en slump är riktat mot det socialdemokratiska partikomplexet. PMS Svingfanatikern. Finns med för att ge närvarande vårdare/pro möjligheten att inviga pöbeln i golfsvingens grunder allt medan PMS som trots sitt namn är av manligt kön ställer frågor om kroppsrörelser som i sin obegriplighet blir vansinnigt roliga. Role model är de gamla sexupplysarna Inge & Sten som satt i Expressen på 60 talet och skickade brev till sig själva med titlar som "Skall pungen också föras in" svar "Om plats finnes" Vi behöver en gummimänniska modell Robert Gustavsson till denna roll då visandet av för svingen fundamentala kroppsrörelser kräver sin man. Målarn Han är motståndsrörelsen förkroppsligad. Dvs. han är emot allt, från EMU och EU till direktörer, skattefusk, fastighetsskatt och regeringen. Gråsossevarning på målarn som också är lite tvär. Målar trots detta gärna svart även om kunden får bestämma kulör. Korta kommentarer med negation. typisk bogeygolfare som har klarat sig från malarian genom en GT per dag. Debiterar till klockan fem men går i regel ut vid fyra. Ingen tillstymmelse till bjäfs här inte. Inga märkeskläder men ingen klädsel som går att anmärka på. Funderar lika bra på golfbanan som på ett förstamajtåg i Nyköping. Därutöver har vi bifigurer i mängd som kan skapa fler romanser, mer förvecklingar och ett par ordentliga konflikter. Det absurda i en dispyt över golfregler kommer att få svenska folket att se EUs jordbrukssystem som enkelt och rättvist. Det går att göra en grej av att kopiera berömda inslag från andra filmer och serier typ när Bobby står i duschen i Dallas, kokta kaniner i Fatal attraction, golfarna som ramlar i dammen i sällskapsresan, Hästhuvudet i Gudfadern och liknande. Detta är ett koncept med inkomster från product placement, live uppträdanden mot pengar på golfevent, annonsintäkter från hemsidan och tävlingar med sms och betalnummer intäkter. 5(70)

6 Vi får minst en kärring (oavsett kön) från förbundet att vara upprörd i kvällspress. Kan vi sedan få Januscka att kommentera sex i spännande miljöer (golfgreener) och någon tönt från IOGT att vredas över alkoholkonsumtionen kommer svenska folket att sitta som klistrade och Leif GW Jan Gs rekord i anmälning till radionämnden kommer snabbt att knäckas. 6(70)

7 Avsnitt ett. Allmänt: Aktörerna använder genomgående utryck ur ordlistan och dessa läggs in som bildtexter med förklaring. Manus bygger i stor utsträckning på slap sticks. Miljön har genomgående mycket alkohol såväl som icke politiskt korrekta kommentarer att förfasas över. Detta för att säkerställa kvällspress där förhoppningen är att samtliga s.k. sportjournalister, dvs de som verkligen kan kröka på banan, får utgjuta sin förfasning över att idrotten beskrivs på ett så hemskt sätt och därigenom höja tittarsiffrorna åt oss. Under ett bildspel av golfbilder med allt från Tiger och Annika till Lasse Åberg zoomas klubbhuset på Kungsängen Golf &Country club sakta in. I första avsnittet händer i stort sett ingenting, de olika aktörerna presenteras och ges personlighet samtidigt som det byggs förväntningar för en fortsättning. Berättartexten till bildspelet går som följer: Golf har kallats en primitiv form av jordbruk och var ett rent överklassnöje tidigare. Nu när nästan alla ni som tittar känner åtminstone en golfare är det dags att ge svar på frågan varför golf gör människor så fanatiska. Svaret visade sig vara chockerande. Golfen är det bästa sättet att utan omgivningens fördömande kunna missköta jobb och familj, dricka sprit på vardagarna och finna nya utomäktenskapliga affärer. Tror fan att det blivit populärt. Själva golfen är dessutom kul. Ni möter snart ett stort antal golfare. Deras verkliga förebilder har en enda sak gemensamt. De har i brist på fungerande socialt liv valt att knyta bekantskap med likasinnade på internetsiten golf.se där forumet Speakers corner (klicka på Speakers Corner i vänsterkanten) blivit ett ställföreträdande samhälle där man dessutom uppträder under pseudonym. Detta är inte en dokumentär men allt som sägs och allt som händer har sagts eller hänt i en golfmiljö dock inte samtidigt. Det enda som inte hänt i en golfmiljö är det som Riksidrottsförbundets mytomaner anser händer inom idrotten dvs nykter förbrödning i samhällets tjänst med sunda kroppar och sunda själar, dvs de trettiotalsideal som idag har en lite unken stank. 7(70)

8 Scen ett. Silverkoppen sitter i en av skinnfåtöljerna i founder lounge och håller en helt ointressant föreläsning mest för sig själv om skillnaden mellan highland och lowland whisky med ett selterglas i handen. Doktorn i fåtöljen bredvid skriver ut viagra recept åt klubbdirektören. Juristen läser Golf Digest och berättar högt om något vansinnigt SGF projekt som det refereras till samtidigt som han beklagar sig över mängden störande vanliga människor på klubbarna då han sett en dam i långbyxor. Konversationen är lågmäld och högtravande samtidigt. Scen två. Tee ligger i ett skumbad och läser taxeringskalendern samtidigt som hon tålmodigt förklarar för väninna i telefon varför golfen utgör den bästa jaktmarken gud givit en kvinna med ambitioner. Skumbadet stimulerar fantasin men visar inte för mycket. Samtalet med väninnan ger en helt annan bild av kvinnliga planer än vad feministerna på aftonbladet eftersträvar. Scen tre. Snurre på 18:e tillsammans med Handlarn och Tina. Snurre drar fräckisar av modellen tittarstorm dock med golfanknytning. Elaka kommentarer om andra golfare i storyn däremellan. Handlarn duffar medan Snurre slår lång och rakt. Tina försöker tålmodigt förklara för Handlarn varför en Ica-butik med mångmiljonomsättning inte imponerar på Tee. Scen fyra, Bob kommer gående från parkeringen och får syn på Blondie. Ropar på henne. Blondies kroppsspråk reagerar negativt medan hon vänder sig om och ler. Bob lyckas i första meningen berätta att han sett forskarn och Tee på tet a tet på italiensk restaurang inne i stan kvällen innan. Blondie blir förkrossad. Bob noterar i vanlig inte att han återigen stoppat foten i munnen. Scen fem. Blondie i sitt esse. Hon står på första tee tillsammans med Silverkoppen, Juristen och doktorn. Kort kjol, rosa spetstrosor och matchande handske, urringad blus, det blonda håret utsläppt och ett par råtrendiga solbrillor från den tillverkare som pyntade mest. Doktorn står högst för dagen i Blondies känsloliv, hon behöver något tröstande när forskarn uppenbarligen har fastnat i den där golddiggerns fala armar. Något förstående med god potens. Scen sex PMS på rangen tillsammans med pro (riktig pro som spelar sig själv) PMS försöker förklara och visa en rörelse som syftar till att nå den perfekta svingen. Pron går tålmodigt igenom grunderna utan att lyssna för en sekund på PMS bravader. PMS scenerna är till för att ge en bättre förståelse för golfsekvenser såväl som att ha något att peka på i upprörda debatter i kvällsmedia med förbundskärringar. 8(70)

9 Scen sju Bob och Schmitten i baren, båda har fortfarande keps på sig, verkar inte ha noterat att det är inomhus. Bob beställer en dagens medan schmitten beställer lingondricka och tonic water med is och sugrör. Deras samtal är helt obegripligt med samtliga IT-världens trebokstavskombinationer då det inte handlar om att samtala i deras fall utan visa vem som kan mest förkortningar. Schmitten är upprörd över han inte kunde vara med på gubbgolfen då det återigen visade sig att han anmält sig sist och att det var fulla fyrbollar i övrigt. Scen åtta Forskarn parkerar BMWn på p-platsen märkt President och rättar till solbrillorna. Tee parkerar den söta franska lilla caben på pöbelparkeringen och rättar till solbrillorna. De kommer in i klubbhuset genom huvudentrén samtidigt som Tina, Snurre och Icahandlarn kommer in från terassen. Sedvanligt kindkyssande och konstaterande att Tee och forskarn skall ut på Queens som sen kvällsboll. Forskarn får reda på att Blondie borde vara på trean på Kings. Hof beställes och drickes av alla etiketterna väl synliga. Gruppen har satt sig vid ett runt bord där det inte ryms fler. I bakgrunden ser man Bob och Schmitten kasta lystna blickar samtidigt som bokstavskombinationerna haglar. Nu borde det ha gått de 25 minuter som ett halvtimmesprogram i den kommersiella världen består av. 9(70)

10 Avsnitt två Vinjetten med berättarens prat. Berättaren; Golfen organiseras sedan urminnes tider i s.k. golfklubbar. Dessa skiljer sig väsentligt från de s.k. golfklubborna då de senare har en direkt nytta för alla golfare. I Sverige där två svenskar normalt inte kan träffas utan att bilda en förening har golfklubbarna utvecklats ungefär lika tragiskt som partier, fackföreningar och andra folkrörelser. Den sedvanliga bilden av den goda direkta demokratin är självfallet en myt som löpande förstärks av de förtroendevalda på nationell nivå, då de annars skulle vara tvingade erkänna att det knappt är några medlemmar som röstat fram dem. Idag får ni den unika möjligheten att följa ett typiskt årsmöte i en typisk svensk golfklubb, samtidigt som vi självfallet följer de mer intressanta förvecklingarna hos våra kära vänner. Scen ett. En lägenhet. Forskarn står framför en spegel i hallen och tar på sig en slips. Kameravinkeln visar Tee liggande i skrynklig säng, dock med täcket sedesamt draperat. Forskarn gör klart slipsknuten och kommer in i sovrummet ger Tee en lång kyss och säger Nej, nu måste jag dra. Tee tittar kelet på honom och muttrar, dessa förbannade fruar. Vore det inte roligare att börja om. Ny kyss och Forskarn lämnar lägenheten, går ner i BMWn kör iväg och kommer sekunden senare (BMW är en snabb bil) till fina villan där han går in och möts av glad hund samt sovande fru och barn. Klipp. Ny lägenhet. Blondie står framför spegeln och tar på sig kavaj samt ger läpparna lite färg. Sovrum i spegeln med manliga fötter som sticker fram och en doktor i skrynklig säng. Blondie ger doktorn en ordentlig kyss och doktorn muttrar Förbannade äkta män. Blondie ger honom ett ögonkast och går ut till den lilla Z3an (snabb hemfärd) och villa med glad vovve sovande man och sovande barn. Scen två Skola av den tristare modellen. Några pensionärer på väg mot en dörr. Inzomning. På dörren sitter ett handskrivet A4 med texten Årsmöte golfklubben. Kameran glider genom dörren och in i ett klassrum, uppenbarligen för låg eller mellanstadium. Vid katedern sitter Silverkoppen med Juristen vid hans sida. Till vänster står en dam i kycklinggul kjol och blus med grön kavaj med guldblaffa på och ser fånig ut. Kameran panorerar över en församling bestående av 12 personer. 10 pensionärer samt Bob och Schmitten. 10(70)

11 Schmitten nyper lite försiktigt i de sydda pressvecken på gabardinbyxorna och försöker se skärpt ut. Silverkoppen reser sig upp och säger. -Välkomna mina damer och herrar. Speciellt välkommen vill jag hälsa Ylva Strutz från förbundet som skall berätta om den nya satsningen på juniorer. Jag är väldigt glad att det är så många som kunde komma idag då vi onekligen har ett framgångsrikt år bakom oss. Vi är nu 1235 medlemmar och förutom den ökningen så har vi ökat antalet juniorer med 4 stycken till 26. Vårt H35 lag har klarat sig kvar i division två detta år så även på idrottssidan har vi haft framgångar. Scen tre. Mingel i baren på klubben. Blondie, doktorn, forskarn, Tee, Snurre, Tina samt de två nya medlemmarna, som röner stor uppskattning från de kvinnliga, Palle och Soloqvist förutom en massa statister. Vårt gäng samlas vid ett bord med lämpliga drycker typ Hof för herrarna och dagens för damerna med undantag av Snurre som också dricker öl. En fjant i ljus lammullströja som ser ut som om han var reseledare när han var dryga 20 kommer in och berättar om eftermiddagens partävling med påföljande middag. Artiga applåder. Doktorn till Forskarn. -Var är silverkopp och juristen? De är nog på antikrundan, dvs årsmötet svarar Forskarn. -Åfan var det idag, finns det folk som går på sånt fortfarande, vi har ju pyntat årsavgiften för att få lira, skall man tvinga folk att vara engagerade också, vart är golfen på väg undrar Doktorn. Scen fyra. Årsmötet. Bob och Schmitten väljs till justeringsmän. Hantering av förslag från styrelsen och motioner. Förslag om höjd medlemsavgift för att ha råd med en banarbetare till. En av pensionärerna förordar avslag och oförändrad avgift med motiveringen att pensionerna inte gått upp. Förslag om tidbokning via internet. Avslås med motiveringen från nästa pensionär att internet nog är en fluga. Förslag om juniorträning där klubben betalar pron. Avslås med argument från nästa pensionär att det inte finns pengar med den bibehållna medlemsavgiften. Förslag om gratis vagnar för de som fyllt 65. Bifalles. Styrelsen och kommitteer omväljs i snabb följd. Alla pensionärer blir valda 11(70)

12 till något. Bob och Schmitten till inget. Scen fem Första tee. Folk samlade en fyrboll på väg från första tee. Snurre, Palle, Doktorn och Tee gör sig beredda. Blondie, Tina, Handlarn och Soloqvist väntar. Snurre slår på en kanondrive med kommentaren Så ska en skata knullas. Tina frågar handlarn -Bob sa att han hoppades bli invald i styrelsen, blir det så. -Jo svarar handlarn så blir det säkert. Om max 20 år så är nog Bob invald i styrelsen. Hur fan någon nu kan vara så dum att han tror att det är en befordran att bli invald i styrelsen. Handlarn på Tee. Toppad boll som följs av kameran nästan hela vägen fram till damtee innan den stannar bakom ena teekulan. Förtjusta utrop från de samlade. Handlarn vänder sig om. -Djävla skitslag, det blir mig ett nöje att se mina kamrater i bollen på en kall hof. Vi kan vara glada att det är jag och inte någon av de fåntrattar som får ångest av att bjuda andra eller inte anser att damteeöl är en oskriven lag! Scen 6. Årsmötet. Orförande avslutar mötet och ger ordet till strutsen från förbundet. Vi följer hennes anförande en stund innan det zomas bort med ett ljud som avtar. Hon låter som ett entonigt mellanting mellan Maud Olofsson och Margareta Winberg. Kära golfkamrater För oss i förbundsstyrelsen har det varit ett tufft år med många tunga beslut för hur golfen skall utvecklas i framtiden. Jag får först säga att jag är glad av att få vara här, Mötet med gräsrötterna bland våra medlemmar är det viktigaste som finns för oss i förbundsstyrelsen. Det är bara synd att jag inte har möjlighet att stanna till kaffet. För idrotten golf så är den fortsatta satsningen på både elit och bredd det viktiga. Som medlemmar i RF sedan det startades 1904 är de idrottsliga värdena grunden i vår verksamhet. För nästa år kommer vi att tillsammans med RF driva en del kampanjer där förnyad satsning på juniorer i idrotten och en antialkoholkampanj är de två tongivande områdena. Det viktigaste vi har framför oss i folkrörelsen GolfSverige är utvecklingen av golf till en respekterad idrott. Vi måste bli av med den orättvisa mediabilden av golf som en social verksamhet där halva tiden tillbringas i barer drickande whisky. Vi måste visa golfen sådan den är, hårt tränande ungdomar som noga följer diet och lever ett sunt liv för att kunna nå den 12(70)

13 absoluta toppen blandad med en bredd där ett sunt leverna med fokus på hälsan är det primära tillsammans med arbetet i den ideella föreningen. Jag kan vidare meddela att bidraget till förbundet från RF ökas till 4 miljoner kronor och att alla dessa pengar satsas på ungdomen. Vi har anställd fyra ungdomskonsulenter och tillsatt en utredning för att ta fram enhandlingsplan för en ungdomssatsning. Utzomning och nedtoning av röst. (För att undvika hot om stämning så låter vi allt som förbundskärringar av båda könen säger i serien vara citat från förbundets utredningar eller från förbundsmöten, det gör det faktiskt bara ännu vansinnigare, demokratin har sina ljusa sidor) Scen 7. Ute på banan. Par tre hål (typ 11an på Qeens) Blondie slår upp den till en meter ifrån. Den ljusblå handsken matchar ånyo trosor som skymtar under den vita korta kjolen när hon tog sin stans. Soloqvist och doktorn utbyter grabbiga blickar. Det ligger nu fyra bollar på green. Blondie sätter sin birdie och doktorn halar snabbt fram plunta och tennkoppar för sedvanlig birdiewhisky. Par fem hål (13). Palle slår iväg en kanondrive. Snurre och Tee står och tittar beundrande på den smärta kroppen. Tee viskar till Snurre Han har garanterat rutor på magen. Vilken dessert. Såg du vilken bil han hade? Nej viskar snurre tillbaka men kolla in klockan och kläderna det finns ingen arbetarvarning där inte. Ger mig fan på att han är singel svarar Tee, det blir så struligt då med känslor och elände. Du kan nog vara lugn viskar snurre tillbaka, med färgat hår och den klädseln så älskar han bara sig själv. Scen 8. Årsmötet. Schmitten sitter med kaffe och kaka och försöker förklara fördelen med Internet för en av tanterna. Absurd situation liknande när Colin Powell skall förklara för Bush vad Europa är. Bob förklarar det nya hcp systemet för nybörjare för annan tant. Silverkoppen och juristen försöker finna en anledning att smita då kaffe inte helt är i linje med deras behov av vätska. Scen 9 Middag på klubben. Silverkoppen och juristen har anslutit och fått i sig var sin whisky. De sitter i de sedvanliga fåtöljerna. Snabbt klipp till damernas omklädningsrum där byst och ändor anas men inte ses medan damerna diskuterar företräden hos de manliga 13(70)

14 medlemmarna med betoning på medlemmar. Konversation modell 1A på tjejmiddag meed andra ord. Herrarnas omklädningsrum där Bosse Ringholm, börsen, BMW jeepen och fastighetsskatten diskuteras över hof i bastun. Inte ett ord om kvinnor. Samling inför middagen med ombytta människor som samtliga är en smula overdressed. Korta kommentarer och töntig prisutdelning förrättad av reseledartypen där Snurre vann och Handlarn får jumbopriset. Snurre drar fräckis som tacktal. Tee och Palle på altanen med var sitt vinglas i händerna diskuterar livet i allmänhet med ögonkast som lovar. Blondie har droppat doktorn nu när forskarn uppenbarligen är ledig och står och ler fånigt alt kvinnligt om det nu är någon skillnad. Handlarn försöker förtvivlat få silverkoppen att förstå att spelrätter är bättre än de där dumma medlemslånen. Juristen sitter tyst och säger sedan vänd till Silverkoppen Är du medveten om risken att fem stycken dör under året och att vi bara har Bob och Schmitten att välja in i styrelsen på nästa årsmöte? Det är lugnt säger Koppen. Blir det så tar vi nästa årsmöte här i baren utan förbundskärring och så väljer vi in Blondie, Snurre, Tee och Tina med motiveringen att vi vill vara föredömen i jämställdhetsdebatten. Om vi mutar överlevande pensionärer med fri sprit kan vi nog få igenom spelrätter också. Palle och Tee försvinner promenerande i skymning bort mot 18:e tee. Blondie och Forskarn kliver in i en taxi minglet har dött ut och det är snart bara koppen, juristen och krögarn kvar. Utzomning av klubbhus med mysljus i alla fönster. 14(70)

15 Avsnitt tre Vinjetten med berättarens röst: Fusk är ett mycket starkt ord i golf. Att fuska i fotboll med filmning eller "guds händer" är en del av spelet. I golf där domare inte förekommer annat än på professionella nivåer så är det den gentlemannastil som de tidigare golfare av god familj av outgrundlig anledning anses stå som fäder till som är den givna modellen. Att det förmodligen är samma människor som spelade bort hela brittiska imperiet genom rasism och inkompetens som förstärktes genom bedrägeri för egen vinning hör inte hit. I golf är man alltså sin egen domare och spelet förutsätter att man är ärlig. Reglerna var enkla en gång i tiden. Det gäller att ha så få slag som möjligt och man skall spela bollen som den ligger. Sedan har det enkla faktum att det funnits anställda inom golfens organisationer självfallet lett till att det idag finns tjocka regelböcker och ännu tjockare böcker där de tjocka regelböckerna tolkas. Vad värre är så finns det golfare som tycker att detta är helt okey. Det är ofta samma golfare som genom att studera dessa regelbiblar, på samma sätt som medlemmar av Jehovas vittnen läser gamla testamentet, finner tolkningar som gör att de slipper straff som i golfen döms ut i form av pliktslag när de utifrån ett moral och idrottspespektiv borde ha straff. Att de därigenom egentligen beter sig som de gentlemän som spelade bort det brittiska imperiet är inget försvar utan enbart tragikomiskt. De riktiga golfarna som inte skaffar sig otillbörliga fördelar genom det fusk som kallas regeltolkning vinner trots detta tillräckligt ofta och i längden. Vi ber om ursäkt att dagens avsnitt kommer att innehålla en hel del golf men vi har i gengäld fått vår klädsponsor att ge brudarna nya grejer för att åtminstone skapa en trevlig miljö. Scen ett, hemma hos Blondie. Trött Blondie vid frukostbordet med äkta man av det mer timida slaget och två väluppfostrade barn. Äkta mannen av modell som följde socialstyrelsens råd om 6-8 brödskivor. ÄM -Älskling, du borde inte engagera dig så mycket i klubben, du jobbar ju till långt in på nätterna. B -Det är införandet av det nya hcp-systemet som strular till det så mycket, det blir bättre sen. ÄM -Men du hinner knappt träffa barnen från maj till september, ja du vet hur mycket jag tycker om att du är engagerad och ser allvarligt på 15(70)

16 friskvården men det vore trevligt om du var hemma en kväll i veckan. B -Men älskling, barnen är ditt huvudansvar då du inte behöver engagera dig så mycket i jobbet på konsumentverket. Jag har karriären där golfen är en viktig förutsättning. Vi är överens om detta eller hur? Idag är det dessutom en viktig klubbtävling så jag åker om en kvart. Klipp. Frukost hemma hos Schmitten. Liten lägenhet typ etta i vasastan. Inte ostädat men rörigt. Mängder med tjocka böcker som handlar om databaser, C++, Asp, SQL samt golfböcker och några tillkommande nördfaktorer typ IOGTs årsbok, receptsamling för veganer, Centerns bok om EMU och Egalias döttrar. Datorer i mängd med synliga ormbon av sladdar. Schmitten iklädd yfrontkallingar och vit brynja med HM logga vid köksbord med kruskakli och lättfil samt örtte läsande Descicionsamling. Telefonen ringer. Star wars som ringsignal. Schmitten svarar Klubbmästarns kontor det är Klubbmästaren. Konversation. Tjena Bob, det är okey, jag skall bara äta frukost, är du här om en halvtimme? Jag kör hem, det är lugnt. Scen två. Bob och Schmitten stiger ur bilen på klubbens parkering iklädda rutiga byxor respektive plusfours där strumporna är tartanmönstrade. Bob har en Toyota Corolla av äldre modell. Båda har keps av den engelska typen. Målarn parkerar sin pick up med firmanamnet på bredvid. Han är golfklädd, morsar, byter skor och ger sig iväg mot klubbhuset med klubborna i bärbag. Silverkoppen och juristen anländer i mercedes inte helt purung. Båda i slips och kavaj. De plockar fram var sin Footjoy väska med ombyte och beger sig till omklädningsrummet. Tina i Volvo V40 kommer tillsammans med Snurre, båda normalt golfklädda utan över eller underdrifter. Framstår som normala dvs avvikande personer. Blondie anländer i vågad kreation, ser ut som om hon är på sin egen studentfest och gett sig fan på att bli av med oskulden. Tee och Palle kommer inglidande på parkeringen. Bilar med statister förstärker bilden av att något kommer att hända. Doktorn kommer med Forskarn där BMW parkeras på presidentplatsen och de beger sig till omklädningsrummet. 16(70)

17 Klipp till herrarnas omklädningsrum Koppen tar av sig slipsen och muttrar över samhällsupplösningen som blir följden av att folk byter om på parkeringen eller kommer färdigklädda till klubben. Herregud hur skall de kunna deltaga i middag utan ombyte med sig. Doktorn fördelar ut varuprover med Viagra till de övriga herrarna. Forskarn beklagar sig över tingens ordning och säger sig allvarligt fundera på att sova, vara nykter och sköta jobbet i några dagar så han återhämtar sig. Miljöbilder med greenkeeper som klipper green och sätter ut flaggplaceringar. Receptionen där lottning och startlista printas ut. Bord med startkit. Under tiden kommer berättarens röst in igen. Berättaren En golftävling är inte jämförbar med en tävling i höjdhopp eller löpning där den som hoppar högst eller springer fortast är vinnaren. Golfen har ett handicapsystem som gör att alla har samma chans att vinna ungefär som lotteriet på kyrkkaffet. Det som skiljer är enbart den sociala miljön. Den som vinner anses ofta tillhöra gruppen handicapfuskare, ett brott inom golfen som får jämställas med när Gudrun är kreativ med deklarationer i det civila samhället. Hur som helst så innebär en golftävling att alla försöker spela så bra som möjligt vilket då innebär att det måste finnas tillfällen när man inte försöker göra detta, oklart hur och varför. I Sverige spelar man en modell som kallas poängbogey. Det går i princip ut på att de allra sämsta inte skall behöva räkna alla slag utan skall kunna vara med ändå. Påminner faktiskt lite om regionalpolitik. Här är 36 jättebra, +40 fantastiskt eller fusk och 25 är skamgränsen. Med dessa förklarande ord kan vi titta närmare på förberedelserna. Scen tre Förberedelserna Snurre, Blondie, Tee och Tina framför diverse speglar samt fullt upptagna med att stoppa oändliga mängder saker i sina bagar. Palle framför spegel, Forskarn får massage i herrarnas omklädningsrum. Bob, PMS, Schmitten och Soloqvist på driving range, PMS med pron som ger råd modell titta inte upp, du måste se tre knogar, svinga lugnt medan PMS försöker påvisa en ny teori som går ut på att naveln och snoppen skall vara i linje hela tiden. Huruvida det är horisontell eller vertikal linje 17(70)

18 är oklart. Målarn på puttinggreen, enhandsfattning och en GT i den andra. Keps med reklam för Becker på huvudet. Koppen, juristen, handlarn och doktorn i baren med hof och jäger. Antiintellektuella kommentarer från samtliga för att skapa trovärdighet. Samling i baren, reseledartönten drar reglerna för denna företagssponsrade tävling med enormt prisbord med magnumchampagne, viner, whisky på framträdande platser. Tävlingen är till för att dra in pengar till förbundets nya kampanj för drogfri idrott. Scen fyra. Första tee. Blondie med knallröd handske, knallröda skor, i övrigt i vitt. Snurre i idrottsriktiga kläder av god kvalitet och grymt vacker sving. Korta "one liners" gärna obegripliga för icke golfare, scorekortsbyten, övningssvingar och annat. Lite vacker golf med långa bra utslag. Sol och vackert väder. Schmitten har Kinbag modell Ä med glisslande hjul, bollhåv och fåtölj. Bob står och läser i regelboken. Kopp och Juristen har gubbsving men landar knappa 200 meter på fairway. -Egentligen är det synd att vi skall använda en massa engelska uttryck inom golfen säger Målarn som är role model för begreppet Hederlig Svensk. -Vad tycker du vi skall kalla det i stället för golf svarar Koppen avmätt. Palle på tee i vita golfskor. Idiot muttrar Koppen, vi kommer inte in före sex och då måste han byta dojor innan han får i sig första whiskyn, förstår han inte att alkoholfall är allvarliga saker. Scen fem. Kiosken vid nian. Situationskomedi. Med bilder av det lämmeltåg som rör sig över banan med både bra och mindre bra slag så blir korta sekvenser med respektive boll vid kiosken efter 9:an nästa scen. Snurre, Juristen, Målarn och PMS anländer. Snurre springer mot bajamajan, Juristen och Målarn beställer kaffe som spetsas från juristens plunta. PMS beställer festis, klagar på hur dyrt det är och står mest för sig själv och övningssvingar. Nästa gäng anländer. Blondie springer mot bajamajan. Palle och Doktorn 18(70)

19 tar kaffe och korv, kaffet spetsas från doktorns plunta. Bob beställer godis och festis, klagar på hur dyrt det är och står bredvid och läser regelsamling. Tina, Schmitten, Handlarn och Soloqvist kommer upp till kiosken. Tina springer mot bajamajan, Handlarn och Solokvist tar korv och kaffe, spetsas från handlarns silverplunta. Schmitten beställer vatten, klagar över hur dyrt det är och tar fram två morötter ur bagen. Tee, Koppen, forskarn och en statist som ser ut som en adjunkt anländer. Tee springer mot bajamajan, Koppen och forskarn får spetsat kaffe från Koppens silverplunta till korven. Statisten fyller på vatten från kran och klagar över hur dyrt det är i kiosken. Tee och Forskarn kommer glatt fram till att de skall vara på var sin konferens på samma slott med tillhörande golfbana nästa vecka. Då behöver man inte kliva upp och gå hem säger forskarn nöjt. Scen fem 18:e Green (Queens) och terassen. Filmad från terassen där fler och fler samlas. Scorekortsinlämning. Byte till 18:e tee Bob och Doktorn står och räknar poäng båda har 37 poäng efter 17:e. De slår ut, båda på green men Doktorn långt ifrån pinn som står höger bak uppe på platån medan doktorns boll ligger kort vänster på nedre platån. Bildbyte till green. Bob håller i flaggan men har ej lyft när doktorn puttar. Perfekt slagen putt rullar med god fart upp på nästa platå med riktning vänster om hål för att börja vika höger. Blir uppenbart att den är på väg i kopp. Bob fumlar med flaggan, fumlar än mer med flaggan och doktorns boll träffar flagg och går i kopp. Kalabalik. Doktorn är minst sagt upprörd. Bob kommer med lama ursäkter om att pinnen fastnat i hålet. Blondie chippar till decimeter ifrån och städar undan med par. Palle bränner birdie från dryga metern och knackar i för par. Bob missar sin birdie men sätter paret för två poäng och 39 totalt medan doktorn stannar på 38 med sina fyra i med plikten. Upprörd diskussion på väg upp mot terrassen där även tävlingsledningen står. TL skakar på huvudet gentemot doktorn och säger, -Det finns inget alternativ till två plikt för att du träffade pinnen från green. Men för helvete, bryter doktorn ut, vi låg lika på 37 efter 17 och han måste ha gjort det medvetet. Jag kontrollyfte flaggan och den sitter inte fast i nåt. Han måste straffas på något sätt. Tja det är möjligt du har rätt säger TL men det går knappast att bevisa och något straff för fumlig 19(70)

20 flagglyftning finns inte i regelboken. Såphala greener Tina gör hio, stort jubel. Hon går så småningom lugnt fram till baren lägger upp golfkortet med Mastercard och Föreningsbankslogga på och säger 5 flaskor dompan med samma röst som om hon skulle ha beställt en momsregistreringsblankett. Mer terrassbilder och kommentarer där Bobs beteende är dagens stora samtalsämne. Champagne drickes. Bob har försvunnit från samlingen. Scen sex. Herrarnas omklädningsrum. Förbannad doktor, Koppen, Handlarn, Palle, juristen i bastu. Doktorn sväljer betablockare för att lugna sig, sköljer ner med hof som det anstår en ansvarsfull och vidareutbildad läkare. Den där djävla halvfjanten borde omskolas till Boulespelare säger juristen. -Jag får säga till klubbdirektörn så att jag aldrig hamnar i samma boll igen säger Doktorn, då riskerar jag fängelse. -Han är skicklig, säger juristen, han kan golfreglerna bättre än någon annan och utnyttjar dom på ett sätt som får Lagerlövs skattejurister att framstå som söndagsskolemedlemmar. Det finns inte en teoretisk att påvisa att det var medvetet och han kommer stolt att gå fram och ta första pris. Bildbyte till hörna i restaurangen. Schmitten, Bob och PMS vi ett bord. PMS med hof, Bob med dagens och Schmitten med sin vanliga lingon och tonic water med is och citron, en helt fantastisk upplevelse om man häller lite vodka i den men nu lika meningslöst som en riksdagsdebatt. -Var det där så klokt egentligen, undrar Schmitten, även om jag håller på dig i övrigt. -Du måste låta knäna driva rörelsen när du skall lyfta flagg säger PMS. -Det var inget brott mot reglerna säger Bob, det står ingenstans att man får plikta om man inte lyfter flagg, det är bara han som skall plikta. Han hade full rätt att be mig ta ur flaggen. Jag följer reglerna. Damernas omklädningsrum Dags för lite softade bilder där man skymtar byst och ända. -Hopp säger Tee till Blondie, vem blir det ikväll. -Vet inte, funderar faktiskt på att åka hem och överraska min man med lite oralsex så han håller sig lugn ett kvartal till. Du har det bra du som slipper äktenskap även om barnen är en höjdare. Själv då? -Tja, Palle är en lean mean sexmachine men han är så egocentrerad att man blir lite matt. Jag är inte van med pojkar som har med sig sprayburkar och egen hårtork direkt. Doktorn har tidig starttid imorgon och vill knappast förstöra sömnen. Jag tror det blir stureplan och ett rutmönstrat O.N.S runt 25 om man hittar någon som är nykter nog. Problemet är att sedan Viagra kom så är de äldre herrarna med kontakter i läkarkåren mer uthålliga än juniorerna vars självbild inte innehåller 20(70)

21 doping. Vi får se. Scen sju: Prisutdelning. Massor med folk med tomma tallrikar och halvfulla glas. Sorl. Bob, Schmitten och PMS sitter vid samma bord. Doktorn, Koppen, Juristen, Palle, Forskarn, handlarn och tjejerna sitter alla vid det centrala stambordet i mitten. Målarn har hamnat vid bordet bredvid med en GT i handen och Solokvist bredvid sig. Lite statister ropas fram för de lägre priserna. Sedan Tina som får Spanienresa för sin HIO och en femteplats med 34 poäng. Snurre fyra på 35, Palle trea på 36, De väljer priser och håller korta töntiga tack med undantag av Tina som är lyckligast och spirituell. Doktorn ropas fram som andrapristagare, nu till stormande applåder. Håller kort tacktal -Tack mina vänner, applåden kändes nästan som om jag gjort birdie på sista och vunnit på 41 poäng efter en fantastisk runda där jag vill tacka mina kamrater i bollen, särskilt Blondie och Palle för en trevlig runda med mycket bra golf. Golf var en gång en sport där etik och moral var inte helt oviktiga ingredienser. Så är det kanske inte alltid nu för tiden och jag hoppas vi kan fortsätta ha lika trevliga tävlingar här på klubben så inte regeltalibaners agerande gör att golfen blir lika givande som diskussioner med socialstyrelsen. Än en gång tack. Doktorn går och sätter sig till förnyade applåder nu av orkanstyrka. Slutligen ropas förstapristagaren Bob fram. Han går stolt fram men störs av den mycket matta artiga korta applåden. Han väljer pris och skakar hand med TL Utzomning och avsnitt tre är till ända. 21(70)

22 Avsnitt fyra Vinjetten, Berättaren. Golfresor är en storindustri och det finns goda skäl till att mängden golfresor ökar snabbt. En golfresa består i princip av att en till många golfare som åker iväg med det primära officiella syftet att spela golf. Ofta där det är bättre väder än där de bor. Det finns två modeller av golfresor. 1. När två till fem par där alla spelar golf åker iväg en långweekend för att spela golf äta gott och må bra. En legitim, trevlig och fullt moralisk sysselsättning som på intet sätt går att använda i en såpa. 2. När ett gäng grabbar/tjejer lämnar sina respektive hemma för att ge sig iväg på en golfresa. Golfen är här viktigt, mycket viktigt men den är också en grund för att resan skall blir av. Ingen av dem som ger sig iväg skulle få okey på hemmaplan om de kom hem och sa; Jag och grabbarna/tjejerna skall till Malaga och kröka och jaga damer/herrar i fem dagar. Bränner nog en 20 papp av vår gemensamma semesterkassa och går det tänkte jag vara lite otrogen också. Då är golfen den perfekta förklaringen som är helt moraliskt okey ungefär som skillnaden mellan reklam och verklighet för bankernas fonder. Att det primära skälet för att skriva in en golfresa i manus är att alla vi som arbetar med produktionen skall få en semester med lön och alla kostnader täckta har ni säkert listat ut redan när ni tittat på Robinsson. Det var också ett krav från vår solglasögonsponsor. Om nu vän av ordning, dessa kameralt lagda individer tycker se sig likheter med Lasse Åbergs gamla klassiker Sällskapsresan så är det inte så konstigt. Det skiljer för lite i rollbesättningen, dock är kvaliteten ofta bättre på golfresor då golfare har lite bättre ekonomi än lapplisorna. Scen ett. Samling på Arlanda. Klubbdirektören som mycket riktigt har ett förflutet som reseledare är i sitt esse. Gruppen växer snabbt när de olika deltagarna ansluter sig i avgångshallen. Bagaget är en del av upplevelsen. Blondie och Tee kommer med golfbag i resefodral, två resväskor och en hård beutybox. Schmitten har en kinbag utan resefodral och en mycket liten väska med kläder. Bob har förutom resväska och golfbag en portfölj och tar utan uppmaning direkt fram och visar utprintade restaurangguider och banguider från 22(70)

23 nätet, golfregelböcker, GPS navigator, laptop en samling laddare, turistbroschyrer över hela Spanien och en bunt av rabattkuponger för området. Forskarn har golffodral i hårdplast, värstingresväska och handbagage. Doktorn har av erfarenhet med sig läkarväska som innehåller standardupplägget för solskador, mage, viagra och medel mot de små elaka grässpindlarna som kan driva känsliga personer från vettet. När alla 16 är samlade och incheckade bär det av till SAS lounchen för morgondrinkar eller frukost. Så småningom kommer en flygvärdinna fram och berättar att det är okey att gå ombord. Scen två I business Class delen i en 767 där sällskapet ser ut att trivas förträffligt. Forskarn vänder sig om till Tee och säger; -Det finns visst något som heter charter där man för en liten penning blir behandlad som en bunt får som bryter mot EU reglerna om djurtransporter. Djävla tur man inte föddes i Bagarmossen. Juristen och Kopp diskuterar ett nytt förslag från förbundet som vill satsa 64 miljoner inom biokemin på att ta fram nya speciellt svenska grässorter anpassade för svenskt klimat (som förutsätts vara samma från Ystad till Björkliden) så att alla klubbar får samma kvalitet på banorna. Juristen är upprörd. Dessa förbannade förbundstöntar se här som de presenterar projektet Bara en golfboll per år och medlem, det får Nordeas reklam att framstå som konservativ. -Ja säger Koppen, Det är samma som alltid, Degen skall brännas på utvecklingen men det finns inga pengar till drift, kompetensutveckling av banarbetare och greenkeepers så när allt är klart så kommer det en ny fet räkning och då måste vi avsätta styrelsen en gång till. Kan dom inte läsa in sig på Bothniabanan och se likheterna och vansinnet. -Det är värre än så säger Juristen. Det finns inte en spänn i budget till den lilla åtgärden att byta ut allt gräs på Green och fairways på klubbarna. För oss skulle det kosta miljoner. Kopp lyfter sitt selterglas mot Juristen och markerar en skål och säger En sak kan vi vara alldeles säkra på. Det finns inget ombud på nästa förbundsmöte som vill visa sig okunnig så ingen kommer att ifrågasätta det här förslaget och det går igenom utan omröstning. Handlarn och Doktorn sitter med var sin GT. -Varför är inte Målarn med undrar Doktorn. -En av hans lekkramrater från förra resan och då pratar jag inte golf, ringde hem till frun. Årets resebudget har gått åt till diamanter men Målarn hävdar fortfarande att det är billigare än skiljsmässa. 23(70)

24 Landning med spridda applåder bakifrån i planet där apklassens biologiska element huserar. Scen tre,incheckning på hotell. Vi ser Tee och Forskarn i hotellkorridor där de låser upp och går in i rummen bredvid varandra de förvinner in i sina rum. Klipp till en mastodontisk hotellsvit där Forskarn och Tee kommer in i var sin del från var sin hall. Soffbord med champagne i kylare, färsk frukt och snittblommor. De går ut på balkongen med var sitt champagneglas sedan forskarn misslyckats med att beställa upp en sabel från roomservice. Glatt leende från Tee, det här har du planerat länge eller hur. Gratis var det inte heller. Nej säger Forskarn men vad gör man inte för att få lite kvalitet under semestern. Klipp och vi ser Tee och Forskarn i en gigantisk jacuzzi fortfarande med champagneglas i ena handen och här lämnar vi dem för en fortsättning som är helt uppenbar. Vi följer Juristen och Koppen som får sin nyckel, viftar till sig en bärare var och ger dessa nycklarna och bagaget tillsammans med en tia för att sedan bege sig till baren, medan bärarna släpar upp bagaget. I baren börjar en lång palaver om val av whisky som slutar med en Ardbeg cask strenght från tiden före 1977, dvs då MacDougall family fortfarande var ägare. Kopp är motståndare till utvecklingen där stora koncerner ägda de berömda whiskyhusen trots att det negativt påverkar hans liv som pensionär. Med var sin vattenkaraff ger de sig ut på terassen för att se ut över medelhavet. Blondie kommer inglidande på terassen med pastellfärgad drink med fånigt pappersparasoll. Herrarna låter blicken glida uppskattande uppifrån och ned medan Blondie kommer fram och sätter sig. -Gör aldrig affärer med herrar som dricker pastellfärgade drinkar med pappersparasoll säger Juristen till Koppen. Det går inte att lita på sådana. Blajsnack medan resten av sällskapet sakta ansluter med undantag av Tee, Forskarn, PMS och Schmitten. Scen fyra Klubbdirektören kommer ner förser sig med en GT och ställer sig mitt i sällskapet och äskar tystnad. Så, att vi skulle vara alla här kunde man bara drömma om. (tittar sig runt omkring) 12 av 16 det är nog rekord för den här resan. Var är Tee och Forskarn?, Aha. Kan Blondie informera dem? Var är PMS? Hos pron på klubben för lektion svarar Bob. -varför blir jag inte förvånad, säger klubbdirektören. -Schmitten då fortsätter han, är han allergisk mot barer utan biodynamiska morötter? 24(70)

25 -Han har gått till Internetkaféet i centrum säger Bob. Nu är det så här börjar Klubbdirektören. I morgon går vi ut 08.00, 08.15, 30 och 45. Det finns bilar beställda till de tre första bollarna. PMS, Schmitten, Bob och Tina har valt den nyttiga modellen och går i sista boll. Då jag känner er förmåga att undvika arbete har jag ordnat så att de som vill för 100 Euro kan få bagarna hanterade och transporterade varje dag, då ingår tvätt av klubbor också. Skriv upp er på lista i repan och lämna ner bagen med namntag på. Det kommer taxi för transport till klubben. Den är betald så det är bara dricks som skall lämnas. Mitt förslag är att vi kör en bästboll med 50 Euro per skalle där 50% går till vinnarna, 30% till tvåorna och 20% till treorna imorgon. Nettoslag. Jag tycker också att vi lägger en 50 Euro på totalvinnare nettoslag under resan med samma fördelning. Fria bett i övrigt självfallet. Vi käkar lunch på klubben och det är bokat ny runda med starttider till Vi träffas vid 8 ikväll för gemensam drink för att sedan i fria grupper välja krogar. Det finns allt från en tvåstjärnig till McDonalds att välja på. Scen fem Middagstid dvs vid på kvällen. Linnedukar, tjänare i livré, levande ljus, violinkvartett i en underbar miljö. Vid ett stort bord med utsikt över lyxbåtarna i hamnen sitter Forskarn, Koppen, Tee, Blondie, Palle, Doktorn och Juristen. Hätsk diskussion över Bordeaux, Chateau Figeac eller Bourgogne, Romané Conti till varmrätten, båda 82;or. En sublim stämning, i övrigt stilla diskussioner om livskvalitet, Operans höstprogram och den moriska arkitekturen där Doktorn något förvånande visar sig vara expert. Klipp. En traditionell lokal krog med trevlig inredning såväl som trevlig stämning. Snurre, Tina, Soloqvist, klubbdirren och handlarn sitter vid ett bord med rutig duk och stearinljus i vinflaska. Köttbitar på tallrikarna, fisk för Tina som tror att fisk är en mindre industrialiserad produkt än kött och att fiskar inte upplever det som smärta när nån dödar dom. Röd och vitvins karaffer av husets vin står på de rutiga dukarna. Fastighetstaxering, 25(70)

Medlemsenkät 2014. Medlemsenkät 2014

Medlemsenkät 2014. Medlemsenkät 2014 Medlemsenkät 2014 Medlemsenkät 2014 1 Medlemmarna trivs! Sammanfattning medlemsenkät 2014 Årets resultat visar medlemmarnas omdömen är mycket stabila Fortsatt hög trivsel Tillgänglighet uppfattas vara

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan.

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. 2014 IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. Tolfte upplagan ISBN 978-91-980946-2-6 (print) ISBN 978-01-980946-3-3 (pdf) 2014

Läs mer

FRÅN UR FORM TILL I TRIM

FRÅN UR FORM TILL I TRIM FRÅN UR FORM TILL I TRIM EN RESA PÅ 365 DAGAR Johan Nordström Från ur form till i trim 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITELL SIDA INLEDNING 3 RESULTAT 8 HÖGT OCH LÅGT 9 KRÖNIKOR 18 UTVALDA BLOGGINLÄGG 34 RECEPT

Läs mer

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man?

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? 6. Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? Första tiden: Gaby säger saker till mej, hon säger viktiga saker. Hon har kolsvart hår, hon

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ åssit MAJ 2015 STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD innehåll 4 Konkurrerar nätshoppingen ut Piteås butiker? 14 Hockeyklubben

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet.

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Möten med INTERNET-GENERATIONEN av Håkan Anderberg Copyright Håkan Anderberg, Juli 2014. Published at Smashwords All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Tidigare

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Från Jante till Hjälte

Från Jante till Hjälte Från Jante till Hjälte Bert Karlsson Peter Wahlbeck Johan Stael von Holstein Annie Wegelius Bonnie Roupé Carina Stjernström Christian von Koenigsegg Dan Tervaniemi jocke haeggman Putte Svensson Mika Kjellberg

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

En Julsaga. Charles Dickens. Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu

En Julsaga. Charles Dickens. Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu En Julsaga av Charles Dickens Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu Kontakt: 070-2489697 master@caminarycoma.se UPPHOVSRÄTT Upphovsrätten för denna text tillhör Torbjörn Perttu. Med texten menas

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

O.P. Cóndor FÖRORD. Ricardo Canto Leyton. Paula, Pamela, mina älskade systrar, utan er hade det här aldrig ens påbörjats.

O.P. Cóndor FÖRORD. Ricardo Canto Leyton. Paula, Pamela, mina älskade systrar, utan er hade det här aldrig ens påbörjats. Sidan 1 av 201 FÖRORD O.P. Cóndor Ricardo Canto Leyton Denna bok är baserad på verkliga händelser under diktaturen i Chile. Den tillägnas alla chilenare som föll offer för dess brutalitet, deras ättlingar

Läs mer

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 1 APRIL 2013

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 1 APRIL 2013 MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 1 APRIL 2013 Öppnade rangen till påsk i år? SoGK är med i Golfstore Caroline Back in the game! Utökade bokningsbara tider Regler Spelarens ansvar Golf på heltid Kan

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 G Ä L L I V A R E - M A G A S I N INNEHÅLL Kort om 13 66 60-62 Face of Gällivare startade hösten 2013 utifrån lokala, offentliga och privata önskemål. Arbetet

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt. -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 3 Regnmakarna Den här boken är den tredje av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail.

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail. sid. 1 Gatan är en plats som ger möjlighet för många perspektiv och infallsvinklar. Där gränser mellan fin- och fulkultur bryts ner och där olika människoöden samspelar. Gata Magazine vill skrapa bort

Läs mer

10 20% Pedofil drev pojkhemmet. De låses in för framtida brott. av äldre som akutvårdas blev sjuka av sin medicin. n Vård av friska: n Eolshäll:

10 20% Pedofil drev pojkhemmet. De låses in för framtida brott. av äldre som akutvårdas blev sjuka av sin medicin. n Vård av friska: n Eolshäll: n Vård av friska: De låses in för framtida brott n Eolshäll: Pedofil drev pojkhemmet 2/2013 Pris: 20 kr Ges ut av Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling, RFHL. 10 20% av äldre

Läs mer