KVINNOKRAFT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVINNOKRAFT 16.4-6.11 2011"

Transkript

1 KVINNOKRAFT

2 Kvinnokraft Behövs en utställning om kvinnokraft? Det tyckte vi. Vår historia skrivs tyvärr fortfarande mest ur männens synvinkel. Oftast var mannen familjeförsörjaren men utan mor, hustru eller hushållerska eller kanske en ogift syster blev livet svårt att leva. Det patriarkaliska systemet som fanns i byarna för inte så länge sedan vilade mycket på att allt skulle fungera i hushållet och jordbruket; den sociala samvaron, ett trivsamt hem, sociala markörer i heminredning, hyfsade gångkläder, ordning på tjänstefolket, barnuppfostran, och mat på bordet hela året. Alltså kvinnokraft! Utställningen Kvinnokraft fokuserar på kvinnor som gjort avtryck i vårt lokala kulturarv. Vem bryggde det godaste kaffet, tryckte den finaste osten, startade de livaktigaste affärsrörelserna eller kanske satte de fina herrarna på plats! Vi berättar om kvinnor under olika tider som imponerat på sin omgivning genom sin rådighet, självständighet och mod. Vi vill därigenom peka på kvinnans starka men osynliga roll i samhället förr. Genom utställningen belyser vi viktiga existentiella frågor ur ett kulturarvsperspektiv. De som hjälpt oss med urvalet är hembygdsrörelsen i Tomelilla kommun som verkligen kan sin egen historia och gör en lysande insats för kulturarvets bevarande. Väldigt många av dem är kvinnor. De för sina tidigare medsystrars kunskaper vidare om hur man tryckte ost, bakade bröd, bykte tvätt, odlade lin, spann, kardade, broderade, vävde och mycket, mycket mera

3 Varje institution och förening har bidragit med föremål och berättelser om hur det var att vara kvinna på landsbygden från 1700-talet till 1960-talet. Tillsammans har vi skapat en tillbakablickande utställning och den gemensamma utställningssatsningen är en del av projektet kulturhistorien.se - Fyra utställningar knyts ihop till en och leder ut till de olika institutionerna Tomelilla Konsthall, Klostret i Ystad, Österlens museum, Glimmingehus och framförallt till hembygdsgårdarna i Tomelilla kommun. Välkomna! Utställningarnas öppettider: Kvinnokraft 16/4-6/11 Tomelilla konsthall Tis-fre 10-17, lör-sön Juni-augusti lör-sön Så skall du leva 19/6-31/12 Klostret i Ystad Tis-fre 12-17, lör-sön /6-14/8 mån-fre 10-17, lör-sön PERSONLIGT år av Österlens historia 2/6 Österlens museum Tis-fre 12-16, lör-sön tom 6 juni Mån-fre 11-17, lör-sön Medeltidssommar Glimmingehus Dagligen t o m 31/5 Dagligen t o m 7/8 Dagligen t o m 30/9 Helger t o m 30/10 För mer exakt information om öppettider och program se eller respektive arrangörs hemsida.

4 Agusastugan Agusastugan är ett ganska typiskt österlenskt småbrukarställe, vilket stått orört sedan sista ägaren avled I norra delen av Agusa by, på vägen mellan Hörröd och Andrarum, finner du den Agusastugan. En vinkelbyggd korsvirkesgård från mitten av 1800-talet. Den sista personen som bodde på gården var Anna Mårtensson och hon lämnade den i samma skick som då hon föddes här 1873 med möbler, kläder, verktyg, husgeråd med mera i orört skick. Den 6 februari 1946 köpte Albo Härads Hembygdsförening Agusastugan på auktion och idag vårdas den av dem tillsammans med Agusa byalag och fungerar som hembygdsmuseum. Agusa byalag bildades den 1 maj 1980 med både sommarboende och bofasta medlemmar. En av de stora uppgifterna var att vårda Agusastugan.

5 Bondrumsgården Den vackra Bondrumsgården är en av de bäst bevarade hembygdsgårdarna i Skåne. De äldsta delarna är från År 1972 brann den så kallade Ravlundagården ner på Skansen och de letade efter en bra ersättare. Valet hamnade på Bondrumsgården. Detta väckte tursamt nog ett ramaskri hos ortsbefolkningen, som protesterade kraftigt. Motståndet gav resultat och än idag hittar du Bondrumsgården strax norr om Fågeltofta, mellan S:t Olof och Andrarum. Kostallet eller manesed, som man säger på skånska, byggdes 1767 och har i stort sätt bevarats i ursprungligt skick ända fram till idag. Mycket på Bondrumsgården är orört från tidigt 1800-tal.

6 Christinehofs slott År 1737 fick Georg Mockelten i uppdrag av Christina Piper att uppföra ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar. Slottet fick på Christinas begäran karolinska drag med brutet sadeltak, eller mansardtak, för att hedra hennes bortgångne make, Kungliga rådet och Fältmarskalken Carl Piper ( ). Runt slottet anlades vackra barockträdgårdar som ramades in av dubbla alléer längs sidorna. Idag är Christinehofs Slott en del av Christinehofs Ekopark som visar, värnar och vårdar natur- och kulturvärdena som omger Christinehofs slott. Under säsong arrangeras guidade turer och aktiviteter för både vuxna och barn på slottet och i dess omgivningar. Slottsäventyret, Nyfiken på 1700-talet och fladdermussafari är några exempel. Grupper kan boka möten, konferenser och aktiviteter året runt. Slottsarkivet på Christinehofs slott är en unik samling dokument från 1600-talet och framåt. I slottets bottenvåning ligger slottscaféet, slottsbutiken och en mindre utställning om Christinehofs Ekopark. På slottets andra plan finns Grevinnans våning som är öppen för visning med guide eller att upptäcka på egen hand. Christinehofs slott var ett av de första i landet att öppna för allmänheten. Idag har Ekoparken cirka hundratusen besökare varje år.

7 Folklivsgruppen Ramslif Ramslif är en ideell förening med sin hemvist i Ramsåsa, strax utanför Tomelilla i sydöstra Skåne. Föreningens syfte är bland annat att i tal, skrift och audiovisuellt producera och framföra folklivsskildringar i form av folklustspel. På så sätt kan de visa hur våra förfäders liv gestaltade sej på 1800-talet och tidigt 1900-tal. Men främst är deras föreställningar till för att underhålla och roa publiken, föreställningarna är en blandning av folklustspel och med en historisk anknytning började föreningen med att framföra ett kyrkospel i Ramsåsa kyrka, som visade på hur en vanlig söndag med gudstjänst kunde gestalta sig i en vanlig landsortskyrka på 1850-talet. Efter uppstarten i slutet på 1980-talet har det blivit ett 30-tal uppsättningar med folklustspel om livet på landet. Deras devis och tolkning av folklustspel är att man skall skratta av hjärtats lust och ha ett oförglömligt minne av föreställningen med sig. Deras stil bygger på en kombination av skämt och allvar, inte så att man sätter skrattet i halsen, utan mer att man efteråt funderar lite grann på vad man har sett och upplevt.

8 Glimmebodagården I de natursköna norra Brösarps backar hittar du Glimmebodagården. Gården har anor tillbaka till 1700-talet och byggnadsättet är typiskt för de sätt som utvecklades i Norra Albo härad under den här tiden. Loglängornas väggar in mot gården är av furukorsvirke och ytterväggarna mot backarna är av gråsten. De övriga delarna av gården är byggda i korsvirke av ek. Taket är av halm och vass. I början av 1960-talet genomgick gården en yttre restaurering, men i övrigt har gården kvar det skick som den lämnades i när den slutade brukas. Troligtvis är boningslängan den äldsta delen av gården och byggdes förmodligen någon gång på 1700-talet. Bostadslängan har även en tidstrogen möblering och inredning. Tidsepoken som skildras är mitten av 1800-talet. Det ursprungliga huset som byggdes på platsen var ett skogvaktartorp. Detta uppfördes 1624 och ägdes av Glimmingehus. Det som skulle vaktas var Glimmingeskogen. Gården förvaltas idag av Albo Härads Hembygdsförening och ägs av Assi Domän.

9 Hans Nilsgården Kverrestad Vackra Hans Nilsgården med anor från 1700-talet är alltid värt ett besök. Oavsett årstid. Gården härstammar från början av 1700-talet. Hans Nilssläkten ägde gården tills den 1949 förvärvades av Kverrestads Hembygdskrets. Gården är tidstroget inredd och möblerad. Taket är av vass och väggarna består av lera (sk. klineväggar). Trädgården är bevarad i ursprungligt skick. Belägen cirka 200 meter väster om Kverrestads kyrka.

10 Othinslunda hembygds- och borstmuseum I Onslunda ligger Sveriges enda och unika borstmuseum inrymt i hembygdsmuseet. Den mest kända delen av museet är borstbinderiet. Här får man en inblick i hur man förr tillverkade borstar för hand och senare med maskin. Onslunda är sedan gammalt ett borstbindarsamhälle och har tidigare haft två större fabriker. Idag finns endast en liten maskintillverkad produktion kvar i huset bredvid museet. På borstmuseet kan du mot en kostnad prova på att göra din egen borste. I hembygdsmuseet finner man en del av museets samlingar i form av bohag och husgeråd. Tidstypiskt inrett. Alma Trapps affär har en gång funnits i Onslunda och nu finns den autentiskt uppbyggd och inredd på museet. Här finns också viss försäljning av borstar och godis. I museet finns också en liten skolsal med bänkar, kateder och underbara undervisningsplanscher upphängda på väggarna. I anslutning till museet finns också en vagnhall. Där hittas bland annat en likvagn som varit i bruk i Onslunda till tidigt 1940-tal. De flesta vagnarna i hallen drogs av hästar.

11 Tomelilla Byagård Följ med bakåt i historien, till den tid då Tomelilla bara bestod av sju gårdar och några gathus. Byagården från 1850-talet är den enda återstående byggnaden av Tomelilla bys ursprungliga sju gårdar och några gatuhus, som dessutom ligger på samma plats sedan enskiftets införande i början på 1800-talet. Per Jönsson hette den sista enskilda ägaren och år 1926 köptes gården av Föreningen Tomelilla Byagård. Den mycket vackra gården består av fyra längor med en stomme av korsvirke och halmtäckta tak. Det finns även en tillhörande samling av redskap och husgeråd.

12 Tomelilla Hembygdskrets Tomelilla hembygdskrets grundades 1966, på kyrkoherde Curt Wallins initiativ. Föreningen Tomelilla hembygdskrets har till ändamål att medverka till att Tomelillabygdens kulturtraditioner bärs vidare till kommande generationer. Att låta nedteckna muntliga traditioner rörande folktro och folkliv samt minnen och hågkomster från gången tid är en av uppgifterna likaså att förteckna, kopiera och arkivera äldre handlingar och kartmaterial samt att insamla fotografier över personer, fornminnen och bebyggelse. Genom föreläsningar, studiecirklar och hembygdsaftnar vill man stimulera till fördjupad kunskap om bygden likaså genom att bearbeta och i tryck utge källmaterial samt årsbok.

13 Agusastugan 6 5 Glimmebodagården 7 Christinehofs slott 3 Bondrumsgården Othinslunda hembygds- och borstmuseum 4 8 Ramslif 1 2 Hans Nilsgården Tomelilla Byagård 1. Tomelilla Byagård, centrala Tomelilla 2. Hans Nilsgården, Kverrestad 3. Bondrumsgården, Bondrum 4. Othinslunda hembygds- och borstmuseum, Onslunda 5. Glimmebodagården, Norra Brösarp 6. Agusastugan, Agusa 7. Christinehofs slott, Andrarum 8. Ramslif, Ramsåsa

14 Programv April 19 april kl Katarina - kejsarinna av Ryssland Curth Sjöholm, skribent och kulturgeograf Plats: Tomelilla konsthall 26 april kl Folkliga strumpor - symbolik & historik Barbro Lindholm, fil. kand etnologi, Färs härads hembygdsförening Plats: Tomelilla konsthall Maj 21 maj kl Gör din egen borste - prova på borstbindning Inger Ohlsson, kursledare vid Othinslunda borstmuseum Plats: Tomelilla konsthall 40 kr/person, materialkostnad/borsten får man ta med sig hem 29 maj kl Osttillverkning Plats: Glimmebodagården Juni 4-19 juni Ti Kloga Thilda kan man ju ente gå Plats: Folkslivsgruppen Ramslif i Ramsåsa För mer information om tider och biljetter se 11 juni kl.14 Christina Piper - makt, gods och kultur Svante Norrhem, professor i historia, Umeå. Plats: Christinehofs slott Inträde: 120 kr inkl. fika Bokning måste ske för pedagogiska visningar för skolklasser eller konsthallen@tomelilla.se För mer exakt information om programmet och hembygdsföreningarnas verksamhet se eller respektive arrangörs hemsida.

15 erksamhet Juli 5 juli kl Slöjdträff Singlade bollar Material till boll kan köpas på plats Plats: Augusastugan 24 juli kl Linberedning Plats: Glimmebodagården Augusti 7 augusti kl Slöjdträff Tvistsöm/yllebroderi Medtag eget arbete Plats: Bondrumsgården 14 augusti kl Byagårdens dag med hantverk- vävning, knyppling, frivoliteter m.m. Plats: Tomelilla byagård 21 augusti kl Brödbak och Öppet hus Plats: Hans Nilsgården Kverrestad September 20 september kl Allt skulle tas tillvara-lantbrukarfruarnas arbete under mitten av talet Barbro Henriksson, kulturhistoriskt intresserad av agrarhistoria med tonvikt på lanthushållsarbete. Skånska lantbruksmuseet i Alnarp Plats: Tomelilla konsthall Oktober 20 oktober kl Kvinnliga öden och förebilder- Kåseri om österlenska kvinnor Lena Alebo, Österlens museum Plats: Tomelilla konsthall

16 Ett stort tack till alla de ideella krafter som medverkat och gjort utställningen möjlig Medverkande institutioner och hembygdsgårdar Tomelilla Byagård, Hans Nilsgården Kverrestad, Othinslunda hembygdsoch borstmuseum, Bondrumsgården, Glimmebodagården, Agusastugan, Christinehofs slott, Folkslivsgruppen Ramslif, Tomelilla hembygdskrets, Tomelilla konsthall, Klostret i Ystad, Skånes hembygdsförbund I samverkan har vi tagit fram källmaterial och producerat utställningen Kvinnokraft. KULTURHISTORIEN.SE YSTAD & ÖSTERLEN Crafoordska stiftelsen Utställningsidé: Håkan Nilsson, Klostret i Ystad Redigering av texter: Håkan Nilsson, Maria Casagrande och Ingela Bergils Utställningsbygge: Tomelilla Konsthall och Klostret i Ystad Inlånade föremål: Hembygdsföreningarna i Tomelilla kommun, Christinehofs slott, Klostret i Ystad samt privatpersoner Bilder: Lucas Gölén, Annika Mattsson, Petter Gustafsson, Kenneth Olsson, Jan-Leo Grabbellus, Christer Rasmusson, Tomelilla Hembygdskrets, Ljunits och Herrestads hembygdsförening Filmredigering: Peggy Eklöf Textinläsning: Ann-Christine Göransson Kataloglayout: Kristin Svensson, Tomelilla konsthall Utställningen producerad 2011

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Hembygdsföreningarnas. Temaresor 2015

Hembygdsföreningarnas. Temaresor 2015 Hembygdsföreningarnas Temaresor 2015 Foto, nerifrån: Kenneth Olsson, Sara Lind, Helene Stalin Åkesson, Kullens hembygdsförening, Sara Lind, Färs härads hembygdsförening, Kulturen i Lund, Helene Stalin

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Policy för Algutsboda Hembygdsförening

Policy för Algutsboda Hembygdsförening Policy för Algutsboda Hembygdsförening Inledning Algutsboda hembygdsförening har ca 550 medlemmar. Föreningen startade 1926 i Överäng i närheten av Bodaskog. År 1930 flyttade föreningen in i Persmo gamla

Läs mer

Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. skansen.se Skansenbutiken Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Måndag 13 augusti Vi erbjuder pedagogisk verksamhet

Läs mer

OTHINSLUNDA HEMBYGDSFÖRENING

OTHINSLUNDA HEMBYGDSFÖRENING OTHINSLUNDA HEMBYGDSFÖRENING HEMBYGDS OCH BORSTMUSEUM Trots att snön ännu ligger kvar och våren väntar, så var det åter dags med en liten information om vad som hänt och ska hända inom Hembygdsföreningen.

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2013 är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40-tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre

Läs mer

J A Lundins morfars släkt

J A Lundins morfars släkt 84 RALLATORP J A Lundins morfars släkt Skylten utanför Rallatorps gård i Forshem 84 RALLATORP... 1 Anor till Stina Johansdotter... 2 Olof Göransson... 3 Johannes Olofsson... 3 Lars Olofsson... 4 Rallatorp

Läs mer

Mindre museer. Grimeton. Gödestad. Hunnestad. Kungsäter. Lindberga

Mindre museer. Grimeton. Gödestad. Hunnestad. Kungsäter. Lindberga Mindre museer Grimeton Bäckaslätt skola Ligger vid Grimetons kyrka längs vägen mot Mjöavad. Är en gammal skola från 1870-talet med äldre skolinventarier samt diverse samlingar från bygden. För visning

Läs mer

Program. januari juni 2018

Program. januari juni 2018 Program januari juni 2018 Torsdag 25 januari kl. 14.30 Visning av utställningen Klostret 750 år en historisk tidsresa. Ingen föranmälan. Onsdag 14 februari kl. 19.00 Filmvisning på Klostret Vi visar tre

Läs mer

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B2 Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Målning av omlagt plåttak Antikvarisk medverkan Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västmanlands län Fredrik Ehlton

Läs mer

Välkommen till Julita gård!

Välkommen till Julita gård! Julita gård 2014 23 Grind till lantbruksområdet M WC 22 21 20 26 Buss 27 WC P 24 Buss Lantbruksområdet Välkommen till Julita gård! 25 1. Entré & utgång Museibutik 2. Wärdshus 3. Bäckstugan 4. Pettsongården

Läs mer

HUR DET KOM TILL. Vid Byalagets styrelsemöte 3 december 2001 diskuterades frågan om ett

HUR DET KOM TILL. Vid Byalagets styrelsemöte 3 december 2001 diskuterades frågan om ett HUR DET KOM TILL Vid Byalagets styrelsemöte 3 december 2001 diskuterades frågan om ett då en grupp personer sedan en tid arbetade med uppslaget om ett sådant för att kunna visa industriernas framväxt.

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Öppettider och priser: 15 juni 25 aug, kl 11.00 17.00, alla dagar Hela Gammplatsen inklusive Skogsmuseet, Textilmuseet, Jaktmuseet,

Läs mer

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott.

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Om det berodde på byte av ordförande eller nyfikenhet på TV-kändisen Peder Lamm att i runda svängar tvåhundrafemtio hade bänkat sig i den numera omstridda

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

I Varberg. Grimeton. Gödestad. Hunnestad. Kungsäter. Lindberga

I Varberg. Grimeton. Gödestad. Hunnestad. Kungsäter. Lindberga I Varberg Grimeton Bäckaslätt skola Ligger vid Grimetons kyrka längs vägen mot Mjöavad. Är en gammal skola från 1870-talet med äldre skolinventarier samt diverse samlingar från bygden. För visning kontakta

Läs mer

En presentation av Kulturrådet i Vaxholms stad. i Vaxholm

En presentation av Kulturrådet i Vaxholms stad. i Vaxholm En presentation av Kulturrådet i Vaxholms stad Kultur i Vaxholm Vaxholms stads kulturråd finns till för att främja kulturen i kommunen. Vi är engagerade i allt som har med kultur att göra: film, teater,

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM KOM! Omslag: Skulptur av Gert Germeraad Nyfikenhet, lust och kreativitet Öga mot öga så heter den senaste basutställningen på Trelleborgs Museum. Den handlar om de

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Kalender för juni 2009 Arrangemang av och med skånska hembygdsföreningar Välkommen!

Kalender för juni 2009 Arrangemang av och med skånska hembygdsföreningar Välkommen! Kalender för juni 2009 Arrangemang av och med skånska hembygdsföreningar Välkommen! Spirande äppelblom. Ballingstorpsgården i nordöstra Skåne. Foto: Ingela Frid 2 juni kl. 13-16 Brösarp. Kyrkogårdsvandring.

Läs mer

Program. juli december 2014. Ystads Fornminnesförening. Klostret i Ystad. och. med trädgårdsgruppen Sub Rosa

Program. juli december 2014. Ystads Fornminnesförening. Klostret i Ystad. och. med trädgårdsgruppen Sub Rosa Program juli december 2014 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad Programverksamhet på Klostret juli december 2014 Lördagen den 16 augusti kl. 10.30 samåker vi i egna

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

En levande hembygd öppen för alla

En levande hembygd öppen för alla En levande hembygd öppen för alla Kulturarvsrörelsen vill fortsätta vara stark och utvecklas. Nu är det tid att se över vad vi kan göra bättre och tydligare. På så sätt hoppas vi få gehör för föreningens

Läs mer

Norr Hårsbäcks missionshus

Norr Hårsbäcks missionshus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:57 Norr Hårsbäcks missionshus Renovering av murstock och kakelugn Antikvarisk kontroll Norr Hårsbäck 1:10 Västerlövsta socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Äppellunden Brantevik

Äppellunden Brantevik Äppellunden Brantevik Nära havet. I ett fiskeläge strax söder om Simrishamn. Mitt i en äppelodling. Där har arkitekten Lillemor Husberg ritat och byggt ett hus. Ett ovanligt hus. Stramt och resligt. Ett

Läs mer

Medlemsblad. Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar

Medlemsblad. Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar Medlemsblad Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar När vintermörker och höstrusk nu lägrar sig över vår vackra bygd kan vi tänka tillbaka på de vackra dagarna under sensommaren och förhösten. Det trägna gäng

Läs mer

INTRESSEFÖRKLARINGAR

INTRESSEFÖRKLARINGAR AB www.wesee.eu www.tjust.com www.tjust.eu Lars Cornell lars@wesee.eu 2009-06-06 INTRESSEFÖRKLARINGAR DELIGHTED Västerviks Museum www.vasterviksmuseum.se Museiechef Pierre Gustafsson En av museets viktigaste

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Hembygdsföreningarnas. Temaresor 2016

Hembygdsföreningarnas. Temaresor 2016 Hembygdsföreningarnas Temaresor 2016 1) Kulturresa i fager Kullabygd Hustoftagården Här har samma släkt bott sedan 1717 och fram tills dess att gården skänktes till Kullens hembygdsförening 1978. Delar

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

Kultur i Hörby Maj 2016

Kultur i Hörby Maj 2016 Kultur i Hörby Maj 2016 Teater Litteratur Utställning Förtäring Musik Dans Föreläsning Barn Samling vid Östra Sallerups Kulturhus. Hur kom Jöns Henriksson, som växte upp vid den danske kungens slott, att

Läs mer

Projektspecifikation Bagarstuga till Tomtarna i Skatan

Projektspecifikation Bagarstuga till Tomtarna i Skatan Projektspecifikation Bagarstuga till Tomtarna i Skatan Kulturarvsbärare i bagarstugan i Galtström. Ingeli Gagner och Barbro Åsander, för föreningen Tomtarna 2014-04-28 Innehåll Bakgrund 2 Projekt Bagarstugan

Läs mer

1. Vårens kurser från Skånes hembygdsförbund För mer information och anmälan: http://www.skaneshembygdsforbund.se, klicka på Kalendarium och kurser

1. Vårens kurser från Skånes hembygdsförbund För mer information och anmälan: http://www.skaneshembygdsforbund.se, klicka på Kalendarium och kurser Visa nyhetsbrevet i webbläsaren Nyhetsbrev nr. 9, december 2010 För optimal distribution av julklappar bör tomten bo på ett berg i Kirgizistan enligt uträkning av teknikkonsultföretag. Men han måste ändå

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2018 Beslutad av styrelsen 2017-12-07 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015

LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015 LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015 En resumé från utflykten till Vadstena den 12 september med Logen Bråviken Med en lite tveksam sol samlades 17 vasamedlemmar vid Svartåns rastplats strax norr om Mjölby där vi

Läs mer

Så byggde man förr. Mårten Sjöbeck vid ängsladan som numera finns på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Så byggde man förr. Mårten Sjöbeck vid ängsladan som numera finns på Fredriksdal museer och trädgårdar. Så byggde man förr Mårten Sjöbeck vid ängsladan som numera finns på Fredriksdal museer och trädgårdar. Att söka i landskapet I denna handledning möter du Mårten Sjöbeck och tre av de byggnader han inventerade,

Läs mer

Projektrapport Kompetensväxling 2016

Projektrapport Kompetensväxling 2016 Projektrapport Kompetensväxling 2016 Sammanfattning Denna uppföljning av Kompetensväxlingsprojektet är kortfattad och fokuserar på resultat, genomförda aktiviteter och effekter av det arbete Innovatum

Läs mer

M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D

M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D Månslunda 2:7 ligger på Österlen ca 5 km NO om Lövestad och 6 km väster om Fågeltofta. Gården har egen infartsväg och lugnt läge i ett fint omgivande landskap. Total areal

Läs mer

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Fyrdagen Dagen arrangerades av Vänermuseet i Lidköping, med stöd av Vänersamarbetet (Västra Götalands-Regionen).

Läs mer

Othinslunda hembygdsförening

Othinslunda hembygdsförening Othinslunda hembygdsförening Verksamhetsberättelse för 2016 Styrelsen Har sedan 2016-03-30 bestått av: Pernilla Lindahl Arne Sahlin Barbro Nilsson Maria Skarped Karin Blomqvist Catarina Kristell Oscar

Läs mer

Gudrun Henrikssons släktbok 81 82 BRÄNNEBRONA. J A Lundins farfars släkt i Holmestad. Brännebrona motell vid E20 har en extremt modern exteriör.

Gudrun Henrikssons släktbok 81 82 BRÄNNEBRONA. J A Lundins farfars släkt i Holmestad. Brännebrona motell vid E20 har en extremt modern exteriör. Gudrun Henrikssons släktbok 81 82 BRÄNNEBRONA J A Lundins farfars släkt i Holmestad Brännebrona motell vid E20 har en extremt modern exteriör. 82 Brännebrona... 1 Anor till Nils* Magnusson Lundin... 2

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Ju förr desto bättre. Kulturarvet som resurs för en hållbar framtid

Ju förr desto bättre. Kulturarvet som resurs för en hållbar framtid Ju förr desto bättre Kulturarvet som resurs för en hållbar framtid En inspirationsskrift från Centrum för biologisk mångfald och Sveriges Hembygdsförbund Anna Westman & Håkan Tunón red. CBM:s skriftserie

Läs mer

Skabersjöskolan. Antikvarisk rapport. Restaurering av staket. Fastigheten Skabersjö 25:2 i Svedala kommun Skåne län

Skabersjöskolan. Antikvarisk rapport. Restaurering av staket. Fastigheten Skabersjö 25:2 i Svedala kommun Skåne län Antikvarisk rapport Skabersjöskolan Restaurering av staket Fastigheten Skabersjö 25:2 i Svedala kommun Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2007:006 Pia Gunnarsson Wallin och

Läs mer

Egnahemsområdet Negerbyn

Egnahemsområdet Negerbyn BOENDETS MILJÖER Egnahemsområdet Negerbyn En dokumentation inom projektet Retro Nossebro 2010-2012 Projektet finaniseras av NEGERBYN Bostadsbebyggelsen öster om Necks mekaniska verkstäder i Nossebro kallas

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Titta själv och tyck till! Ewa

Titta själv och tyck till! Ewa För jämförelsens skull har jag gjort två olika layoutförslag. Här kommer det andra. Det är en bok i liggande A4. (Det andra förslaget, som du kanske redan har sett, är i stående A5). Den här layouten gör

Läs mer

KULTUR. 124 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling

KULTUR. 124 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling ULTUR 124 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling ULTUR Tomelilla kommun erbjuder sina medborgare och besökare möjligheten till ett rikt kulturliv. xempelvis erbjuds en mängd kulturupplevelser

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Bruket, pedagogisk omsorg, erbjuder barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Brukets hemvist är en lokal i området Tumba

Läs mer

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss.

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss. KUNG FÖR EN DAG! Att få åka till Stockholm genom att kliva på bussen vid gamla järnvägsstationen, träffa massor av glada och trevliga pensionärer och ägna dagen åt att vandra genom vårt Kungliga slott

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009!

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! 14, 15, 16 maj 2009 Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! Företagare i branschen har försäljning av garn, vävstolar, vävredskap m m i Holma-Helsinglands fabrikslokaler i Sörforsa. Textila utställningar,

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 --------------------------------------------------------------------------------Föreningen Ja Järna-------- UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 HISTORIK Myrbacka eller Dala-Järna, är numera centralort i Järnabygden.

Läs mer

Färdplan Gräfsnäs slottsruin & park

Färdplan Gräfsnäs slottsruin & park Färdplan Gräfsnäs slottsruin & park 2009-2011 Bakgrund I Gräfsnäsparken finns ett pågående arbete att utveckla parkens attraktionskraft. Det organiseras i den så kallade Gräfsnäsgruppen som består av representanter

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Lars Gahrn Herrevadsbro 1251 Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Maktens vägar Hon är så trött av att alltid oroa sig. Oroa sig över att rövare ska plundra matförråden. Att hungriga

Läs mer

Kurt Larsson VÅR HEMBYGD

Kurt Larsson VÅR HEMBYGD Kurt Larsson VÅR HEMBYGD Kolbäcksberättelse del 20. Fotograf Gustaf Åhman sidan 2 Gustaf Åhman, kort historik Gustaf Åhman föddes den 24 maj 1885 i Kolbäck. Hans far var folkskollärare och kantor. Familjen

Läs mer

Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015

Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015 Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015 Varmt välkommen att besöka oss i sommar. De gamla husen och 1900-talsmuseet är öppna när vi har program och servering i Hembygdsgården. Vandring till kvarnstensbrottet

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2017 Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Fellingsbro hembygdsoch fornminnesförening. Program för 2016. Utsikt från Kastalen vid Fellingsbro kyrka

Fellingsbro hembygdsoch fornminnesförening. Program för 2016. Utsikt från Kastalen vid Fellingsbro kyrka Fellingsbro hembygdsoch fornminnesförening Program för 2016 Utsikt från Kastalen vid Fellingsbro kyrka Vinterspår lördagen den 6 februari. Musik, sång och soppa på Olofsborg. Kl 11.00 och 14.00 bjuder

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg.

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken ligger på ett naturligt näs. Befolkningen i Viken levde av jordbruk, boskapsskötsel och fiske. Gatunät

Läs mer

Varumärkesundersökning

Varumärkesundersökning Varumärkesundersökning Vem är våra gäster och vad tycker dom och andra om oss? Brand Audit Ystad & Österlen Juni 2010 Urvalen Sverige: 1000 IP, 18 74 år Stockholm/Mälardalen 250 IP Göteborgsregionen 250

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny

Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny Skåne, Sveriges allra sydligaste landskap, är berömt för sina slott, borgar och herrgårdar. Här finns minst 250 byggnader av det slaget. När vi reser genom Skåne

Läs mer

Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal.

Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal. Vy över Mollösund från Mollön. Mollösund ett gammalt fiskeläge En orientering om Mollösund, utgiven av Hembygdsmuseet Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till

Läs mer

Skolprogram på hembygdsmuseum

Skolprogram på hembygdsmuseum Skolprogram på hembygdsmuseum Maria Ekqvist Efter att ha jobbat två säsonger som sommarguide vid Pargas Hembygdsmuseum blev jag erbjuden att jobba kvar några timmar per vecka under hösten och hålla skolprogram

Läs mer

Ljustorps Hembygdsförening Tisdag 07 februari 2017 Tema 2017: Hur var livet på 50&60-talet i Ljustorp. Staffan Eriksson och Rosetta Doré

Ljustorps Hembygdsförening Tisdag 07 februari 2017 Tema 2017: Hur var livet på 50&60-talet i Ljustorp. Staffan Eriksson och Rosetta Doré Ljustorps Hembygdsförening Tisdag 07 februari 2017 Tema 2017: Hur var livet på 50&60-talet i Ljustorp Staffan Eriksson och Rosetta Doré Dans på Björkängen, Centerrörelsens festplats 2017 tema 50&60-tal

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Kollektiv kamp väckte Tyrolen

Kollektiv kamp väckte Tyrolen Sverige. VARFÖR SKA ALLA HA VARSIN SÅG? Kollektiv kamp väckte Tyrolen TEXT&FOTO maria lindberg The Hector spelar på dansbanans scen med det psykedeliskt målade taket. fib 24 > fib 25 SVERIGE Den kollektiva

Läs mer

Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala

Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala NILS SUNDQUIST Forskningen kring dem som innehaft ämbetet som "Konungens befallningshavande" i Uppsala län har varit förenad med svårigheter. "Ståthållare",

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var Resa till Skåne med SPF den 13-16 maj 2019. Vi startade från Vimmerby kl. 7.30 reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var vi snart i Skåne. Det Skånska landskapet som är betydligt

Läs mer

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla Ordförande har ordet Först vill jag tacka er för förtroendet att få fortsätta vara ordförande för detta trevliga byalag ett år till. Jag vill också tacka Ingvar Bagare Andersson för de trevliga byavandringar

Läs mer

Statarlängan på Överjärva gård. Överjärva gård

Statarlängan på Överjärva gård. Överjärva gård STATARMUSEET Statarlängan på Överjärva gård. Överjärva gård Intill E4:an strax norr om Järva krog ligger Överjärva gård. Gården är en fin kulturmiljö och ett omtyckt utflyktsmål. Här finns gårdskafé, gårdsbutiker,

Läs mer

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Foto: Maria Råberg Nilsson Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Ystad & Österlen väntar på dig! Kom och upptäck destinationen i din egen takt med upplevelser för alla dina sinnen! Unik och

Läs mer

Föreningar kommunvis. För mer information om vardera förening gå in på sidomenyn Föreningar & museum.

Föreningar kommunvis. För mer information om vardera förening gå in på sidomenyn Föreningar & museum. Föreningar kommunvis För mer information om vardera förening gå in på sidomenyn Föreningar & museum. Bjuv Billesholmstraktens hembygdsförening Skromberga Akademi Södra Luggude härads hembygdsförening Bromölla

Läs mer

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Evenemangslista Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Folkrörelsernas arkiv för Värmland firar 60-årsjubileum fredagen den 8 maj 2009 kl 14.00 i Arkivcentrum Värmland,

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Vi som driver Stitch är Stina Dahlin och Mia Berg och vi träffades läsåret 09/10 då vi bägge undervisade på Malmö folkhögskolas Modefabriken.

Vi som driver Stitch är Stina Dahlin och Mia Berg och vi träffades läsåret 09/10 då vi bägge undervisade på Malmö folkhögskolas Modefabriken. Mer om oss Stitch är i grunden en syfabrik. Vi producerar kollektioner från svenska designers som vill producera lokalt med allt vad det innebär av positiva effekter miljöhänsyn, förenklad kommunikation,

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD

LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD En industrihistorisk vandring utefter Klockarhytteleden. Vi besöker de historiska platserna: Åsbrohammars bruk, Sågartorpet, Estabo masugn, Wissboda såg och kvarn, Silvergruvan. Lerbäcks

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1 www.matterodsbyalag.se Byabladet Aktiviteter : 4 maj kl 18,00. Trivselkväll vid Agdas stuga Tillsammans hjälps vi åt att städa i och runt stugan. Medtag städmaterial, trädgårdsredskap och gärna något att

Läs mer

Vikar Bladet Vinter & vår mars april/maj

Vikar Bladet Vinter & vår mars april/maj Vikar Bladet Vinter & vår 2018 2018 mars april/maj Trosavik Slöjd& Café Öppettider öppet alla dagar 10-16 tom 8 april, därefter stängt måndag och tisdagar. Öppet onsdagar tom söndag. Vi har öppet för möten,

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Tomelilla genom konstnärens öga 1865-1965. med verk ur Tomelilla Konstsamling

Tomelilla genom konstnärens öga 1865-1965. med verk ur Tomelilla Konstsamling Tomelilla genom konstnärens öga 1865-1965 med verk ur Tomelilla Konstsamling Tomelilla genom konstnärens öga 1865 1965 Tomelilla konsthall har tillsammans med Tomelilla Konstsamling skapat en tillbakablickande

Läs mer