UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE, P2. BRF KANTARELLEN. Projektnummer: 40990

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE, P2. BRF KANTARELLEN. Projektnummer: 40990"

Transkript

1 UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE, P2. BRF KANTARELLEN Projektnummer: 40990

2 UNDERSÖKNING AV PARKERINGSGARAGE BRF STATAREN Projektnummer: Tor Powell HSB Stockholm Konsult Uppdragsgivare: Brf Kantarellen (10)

3 1. BAKGRUND OCH UPPDRAG BESKRIVNING AV OBJEKTET ALLMÄNT OM SKADOR PÅ PARKERINGSGARAGE UNDERSÖKNING OBSERVATIONER PROVNING BEDÖMNING BILAGOR BILAGA A Laboratorierapport med kloridanalys. BILAGA B Översikt och läge för prover BILAGA C Konstruktionsritningar 3 (10)

4 1. BAKGRUND OCH UPPDRAG HSB Konsult har på uppdrag av Brf Kantarellen undersökt parkeringsgaraget P2. Föreningen önskar att veta garagets skick samt få förslag på åtgärder. 2. BESKRIVNING AV OBJEKTET Parkeringsgaraget är byggt i början av 70-talet och utgörs av ett grundplan och två pelarburna bjälklagsplan (grundplan, plan 1 och plan 2). Grundplanet och plan 1 befinner sig inomhus och har separata infarter. Plan 2 ligger utomhus ovanpå plan 1, se figur 1. Pålad platta Figur 1 Översikt Figur 2. Översikt Grundplanet och plan 1 har två rader med pelare. Den yttersta pelarraden, mot garagets utsida, är prefabricerade betongpelare. Den inre pelarraden, mot huskroppen, är platsgjutna pelare med anslutande väggpartier. Garaget är till största del grundlagt på berg och packad fyllning. Resterande del (se figur 2) har en fribärande betongplatta och grundläggning på pålar. Den fribärande betongplattan är enligt ritning 250 mm tjock. Kring pelarraderna finns överkantsarmering (Ø12). Hela grundplanet är asfalterat i golvnivå och ytterväggarna är isolerade med träullsplattor. Plan 1 har ett 280 mm tjockt betongbjälklag. Överkantsarmering finns kring pelarna (Ø16), kring väggpartier (Ø10) och lokalt i fält mellan de två pelarraderna (Ø10). Det finns ingen beläggning på betongen. Tak och ytterväggar är täckta av isolerande träullsplattor. De prefabricerade pelarna är monterade på en stålplatta mot bjälklaget. Plan 2 har ett 360 mm tjockt betongbjälklag som är asfalterat. För detaljerad information om konstruktionens utformning se konstruktionsritningar bifogade i BILAGA C (Ritningar har skickats från Lidingö kommun, fler ritningar finns att tillgå). 4 (10)

5 3. ALLMÄNT OM SKADOR PÅ PARKERINGSGARAGE Skador på betong och betongkonstruktioner kan ha olika orsaker. När det gäller parkeringsgarage är skadorna ofta förknippade med rostangrepp (korrosion) på ingjuten armering. Vanligtvis sker rostangrepp till följd av att betongen antingen kontaminerats med klorider (salt) eller att betongen har karbonatiserat. Kloridinitierade rostangrepp kan uppstå på ingjutet stål/armering om den omgivande betongen är kloridhaltig samt att det finns tillgång till fukt och syre. Halten av klorider i betongen har stor betydelse för hur korrosiv miljön är för armeringen. Ett allmänt vedertaget tröskelvärde då kloridinitierad armeringskorrosion anses vara möjlig är en kloridhalt på 0,4% klorider i förhållande till cementvikten i betongen [Browne]. Dock är tröskelvärdet inte helt bestämt eftersom flera faktorer kan inverka på korrosionsrisken. I parkeringshus och garage kan förekomsten av klorider i betongen oftast härledas till de tösalter som bilarna för med sig in i under vintern. Löst i vatten sugs klorider in i betongen där de anrikas. Klorider kan även förekomma i betong av andra orsaker än tösaltning. Förr i tiden tillsatte man ibland salt i betongen under gjutning för att få ett snabbare härdningsförlopp under vintern. Karbonatisering är en naturlig process som sker i betongen med tiden. Ursprungligen är betong ett basiskt material med ett högt ph-värde (ca ph 13). Förutsatt att det inte finns några klorider kommer denna basiska miljö att skydda den ingjutna armeringen mot rostangrepp även om betongen skulle vara fuktig. Detta naturliga skydd av den ingjutna armeringen upphävs genom karbonatisering som enkelt utryckt orsakas genom att koldioxid från luften tränger in som en front i betongen och där sänker dess ph-värde till <ph 9. När karbonatiseringsfronten nått fram till den ingjutna armeringen kan stålet i kombination med fukt och syre börja rosta. Karbonatiseringen i sig är inte skadlig men den möjliggör rostangrepp. Rostangrepp på ingjuten armering uppstår enklast där armeringen är ytligt placerad i betongen, eller med andra ord där armeringen har ett tunt täckande betongskikt (täckskikt). 4. UNDERSÖKNING Undersökningen utfördes av HSB Konsult v.41, oktober 2012 och utgörs av följande: Okulär undersökning av garaget. Intermittent bomkartering/skadekartering (med bom menas det ihåliga ljud som framträder på en skadad/skiktad betongyta då man knackar på den med exempelvis en stålkäpp) Uttagning av prover för kloridanalys. Mätningar av täckande betongskikt. Mätningar av karbonatiseringsdjup. Se översiktsritning bifogad i BILAGA B. På denna ritning framgår provernas läge och numrering samt skadekartering. 5 (10)

6 4.1 Observationer GRUNDPLAN 27 av 30 pelare har skador i nederkant orsakade av armeringskorrosion (BILD 1). I taket (undersida bjälklag) syns områdesvis tecken på läckage i form av flagnande färg, vita kalkutfällningar och rostfläckar (BILD 2). Fogarna i bjälklaget uppvisar områdesvis läckagetecken. Skador orsakade av armeringskorrosion förekommer längst ned på väggpartier. Den fribärande plattan i grundplanet är dold av asfalt. Inga tecken på skador i form av bompartier påträffades. BILD 1. Sprickor i betongpelare till följd av armeringskorrosion. 6 (10)

7 BILD 2. Läckage genom sprickor tak PLAN 1 10 av ca 22 pelare har skador i nederkant. Ovansida bjälklag (golvet) har bompartier och skador som områdesvis är kraftiga. Dessa skador är i huvudsak koncentrerade runt pelarna (BILD 3, 4, 5 & 6). Enstaka skador har observerats längst ned på väggpartier. 7 (10)

8 BILD 3. Skada i bjälklag. Strecken runt om skadan anger bomytans storlek. BILD 4. Närbild på sönderrostat armeringsjärn i skadat bjälklag. 8 (10)

9 BILD 5. Skador från rostande armering BILD 6. Streckad yta visar bomparti. 9 (10)

10 PLAN 2 Det översta utomhusplanet har en asfalterad yta som inte uppvisar några synliga brister (BILD 7). BILD 7. Asfalterad yta, plan Provning Prover för kloridanalys av betongen togs i pelare, ovansida bjälklag, undersida bjälklag och vägg. Från pelarna togs kloridproverna 50 mm och 300 mm ovanför golv på ett djup som motsvarar armeringens täckande betongskikt. Kloridproverna ut bjälklagets ovansida togs på ett djup som motsvarar armeringens täckande betongskikt. Ett prov togs ur vägg i nivå med det täckande betongskiktet. Ett prov togs i en spricka i tak från grundplanet. Även karbonatiseringens inträngning har kontrollerats i vissa pelare där kloridprover togs. Resultatet från kloridanalyserna samt mätningarna av täckande betongskikt och karbonatiseringsdjup framgår i TABELL 1 & 2 samt i laboratorierapport bifogad som BILAGA A. 10 (10)

11 Observera att de redovisade kloridhalterna kan läsas i relation till ett vedertaget tröskelvärde [Browne] som anger att kloridinitierad armeringskorrosion är möjlig vid 0,4% kloridjoner i förhållande till cementvikten. TABELL 1. Kloridhalter i bjälklag. Kloridhalter som överstiger det antagna tröskelvärdet på 0,4% är markerade i fet stil. BJÄLKLAG Prov Täckskikt (mm) Provdjup (mm) Kloridjoner/cement (vikt %) nr B ,12 B ,13 B ,76 B ,61 B ,87 B ,14 B ,16 B ,93 TABELL 2. Kloridhalt och karbonatiseringsdjup i pelare. Kloridhalter som överstiger det antagna tröskelvärdet på 0,4% är markerade i fet stil. Så gäller även karbonatiseringsdjup som passerar det täckande betongskiktet. PELARE/VÄGG/TAK Prov nr: Höjd (mm) Djup (mm) Kloridjoner/cement (vikt %) Täckskikt (mm) P1: , ,23 P1: , <0,04 P1: , <0,04 P1: , ,05 P2: , ,75 P2: , ,12 P2: , ,00 P2: , ,04 T1 9,56 V Karbdjup (mm) 11 (10)

12 Kloridanalyserna av proverna från bjälklaget visar att armeringen kring pelarna överlag befinner sig i kloridhaltig betong. Detta innebär att risken för ytterligare och mer omfattande rostangrepp på överkantsarmeringen i områden runt pelare är stor. Prov (B7) från parkeringsyta och prov (B1) från oskadat område vid pelare visar försumbara kloridhalter. Detta beror sannolikt på bättre vattenavrinning och därmed en lägre kloridbelastning. Samtliga provade pelare utom pelare P1:1 och P2:4 innehåller betydande kloridhalter i nederkant. P1:1 är också en av två oskadade pelare i grundplanet. Pelare P2:1 och P2:3 har betydande kloridhalter på höjden 300 mm ovan golv. Kloridprovet som togs i läckageområde i tak visade höga kloridhalter. Karbonatiseringens inträngning är större i de platsgjutna pelarna, sannolikt med anledning av en lägre betongkvalité i dessa. Det finns en framtida risk för karbonatiseringsinitierade rostangrepp i platsgjutna pelare. 5. BEDÖMNING HSB Konsult anser att parkeringsgaraget är i dåligt skick med ett stort renoveringsbehov. I första hand måste mellanbjälklaget (plan 1) säkerställas konstruktivt. Detta kan innebära att det måste stämpas (förstärkas) för att trygga dess bärförmåga i väntan på renovering. Anledningen till att en sådan åtgärd kan vara nödvändig är de rostangrepp som finns på bärande armering kring pelare. Rostangreppen/bompartierna innebär att vidhäftningen mellan betong och armering går förlorad. Kloridhalterna i betongen innebär även en utökad skadeomfattning i dessa områden. Att utreda behovet av förstärkningar innebär konstruktiva beräkningar av bjälklaget samt att förstärkningsmetod bestäms. En kommande renovering av garaget omfattar reparationer och beständighetsbevarande åtgärder. Grundplanets pelare måste åtgärdas. Lämpligtvis omfattar åtgärderna samtliga pelare (där pelarna står i fyllning under asfalt måste åtgärderna även inkludera eventuella dolda skador i mark). Den pålade delen av grundplanet har en fribärande betongplatta. Denna är dold av asfalt men inga indikationer på skador påträffades genom bomkarteringen. Inför åtgärder är det ändå lämpligt att kontrollera kloridförekomsten i denna del av betongen. Träullsplattorna kan dölja skador på vägg i golvnivå, vilket måste tas i beräkning vid åtgärder. På plan 1 rekommenderas vattenbilning av bjälklaget kring pelarna i zonen där överkantsarmering förekommer. Lokala områden med skador och sprickor på bjälklaget som indikerar armeringskorrosion ska också inkluderas. Bjälklaget ska efter gjutning av ny betong skyddas med ett tätskikt. Vattenbilning görs i nedre delen av samtliga platsgjutna pelare. Prefabricerade pelare är monterade på en stålplatta på bjälklaget. Stålplattan uppvisar ytliga rostangrepp och åtgärder behövs för att säkerställa skicket på samtliga prefabricerade pelare. 12 (10)

13 Beträffande det översta bjälklagsplanet (plan 2) påträffades inget som tyder på ett större åtgärdsbehov. Asfalten på ovansidan är hel och inga läckagetecken upptäcktes i tak/träullsplattor på bjälklagets undersida. Undantaget är en av fogarna som uppvisar läckagetecken. Om läckaget är aktivt bör fogen tätas om. Tor Powell Tel: Mail: tor.powell@hsb.se Billy Molin Tel: Mail: billy.molin@hsb.se 13 (10)

14

15

16

17

18

19

20

BRF AGATEN UNDERSÖKNING AV BALKONGER. Projektnummer: 41823

BRF AGATEN UNDERSÖKNING AV BALKONGER. Projektnummer: 41823 BRF AGATEN UNDERSÖKNING AV BALKONGER Projektnummer: 41823 Sida 2 av 8 UNDERSÖKNING AV BALKONGER BRF AGATEN Projektnummer: 41823 Billy Molin HSB Stockholm Konsult 010-442 14 22 Billy.molin@hsb.se Oscar

Läs mer

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt FASTIGHETSFÖRVALTNING Många av betongkonstruktionerna från miljonprogrammet som balkonger och garage är i behov av reparation. Fastighetsförvaltare kan minska sina kostnader genom tidigare och bättre tillsyn.

Läs mer

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm CBI UPPDRAGSRAPPORT PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm www.cbi.se CBI Betonginstitutet Konstruktioner Uppdragsrapport PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A,

Läs mer

Undersökning av garage L tillhörande Musserongångens Samfällighetsförening

Undersökning av garage L tillhörande Musserongångens Samfällighetsförening Garage ej undersökt Bjälklag över nedre plan Garage L Rapport 2018-217-01 Undersökning av garage L tillhörande Musserongångens Samfällighetsförening Undersökning av garage L tillhörande Musserongångens

Läs mer

RAPPORT. Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 NACKA KOMMUN 2013-10-18 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH

RAPPORT. Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 NACKA KOMMUN 2013-10-18 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH NACKA KOMMUN Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH repo001.docx 2012-03-2914 Sammanfattning Swecos uppdrag är att utvärdera

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

Inspektionsrapport. Objekt: Renlavsgången, Garage A. Vybild 1 fr. SO. Vybild 2 fr. SO

Inspektionsrapport. Objekt: Renlavsgången, Garage A. Vybild 1 fr. SO. Vybild 2 fr. SO Inspektionsrapport Objekt: Insp. Datum: Renlavsgången, Garage A v. 42 år 2007 Inspektör: Arne Bolkert och Gunnar Nilsson Vybild 1 fr. SO Vybild 2 fr. SO Inspektionsrapport Objekt: Renlavsgången, Garage

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

Undersökning av garage N tillhörande Musserongångens Samfällighet, Tyresö

Undersökning av garage N tillhörande Musserongångens Samfällighet, Tyresö Rapport 2018-217-02 Undersökning av garage N tillhörande Musserongångens Samfällighet, Tyresö Undersökning av garage N tillhörande Musserongångens Samfällighet Fredrik Öhlund 2019-02-06 Uppdragsgivare:

Läs mer

PARKERINGSHUS OCH GARAGE MED TUNNSKIKT AV HÅRDBETONG. Populärvetenskaplig sammanfattning

PARKERINGSHUS OCH GARAGE MED TUNNSKIKT AV HÅRDBETONG. Populärvetenskaplig sammanfattning ID: 13256 REPARATION AV GOLV I PARKERINGSHUS OCH GARAGE MED TUNNSKIKT AV HÅRDBETONG Populärvetenskaplig sammanfattning Christer Molin, BMG Christer Molin AB Tommy Ahlström, Tecab Ytskyddskyddsprodukter

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING. E&D Thermogrund. System för platta på mark: Kantelement. Isolering. Golvvärme. Armering. Konstruktionsritningar

TEKNISK BESKRIVNING. E&D Thermogrund. System för platta på mark: Kantelement. Isolering. Golvvärme. Armering. Konstruktionsritningar TEKNISK BESKRIVNING E&D Thermogrund EnergiJägarna & Dorocell AB System för platta på mark: Kantelement Isolering Golvvärme Armering Konstruktionsritningar Tekniska beräkningar Innehållsförteckning 1. Produktbeskrivning

Läs mer

Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset

Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset Memo Till: Johan Helin, NCC Boende Delges: - - Datum: 2015-02-09 Från: Pär Andréasson, NCC Construction Sverige AB Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset Detta utlåtande är ett

Läs mer

Bedömning av kvarvarande bärförmåga hos åldrande betongkonstruktioner

Bedömning av kvarvarande bärförmåga hos åldrande betongkonstruktioner Bedömning av kvarvarande bärförmåga hos åldrande betongkonstruktioner Johan Silfwerbrand Kr Tammo, G Johansson & A Herlin CBI Betonginstitutet Kraftindustrins betongdag, Älvkarleby, 29/3 2012 Innehåll

Läs mer

Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong

Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong Bror Sederholm Swerea KIMAB bror.sederholm@swerea.se Detta är Swerea KIMAB Korrosions- och metallforskningsinstitut 239 medlemsföretag 600 kunder per år 172

Läs mer

Varför rostar armering i betong?

Varför rostar armering i betong? Licavhandling Johan Ahlström, populärvetenskaplig sammanfattning (JT 2014-08-28), sida 1 av 6. Varför rostar armering i betong? Armering ingjuten i betong har normalt sett en mycket låg korrosionshastighet.

Läs mer

Inverkan av balkonginglasning

Inverkan av balkonginglasning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Inverkan av balkonginglasning på armeringskorrosion Ali Farhang Bro & Tunnel Ramböll Sverige AB Agenda Balkonginglasning Bakgrund om karbonatisering och armeringskorrosion

Läs mer

byggnadsvård KN-SLM15-0119 Samhällsbyggnadsförvaltningen Flens kommun 642 81 Flen Sörmlands museum, David Hansson 2015-09-11

byggnadsvård KN-SLM15-0119 Samhällsbyggnadsförvaltningen Flens kommun 642 81 Flen Sörmlands museum, David Hansson 2015-09-11 KN-SLM15-0119 byggnadsvård En del av Landstinget Sörmland till. Samhällsbyggnadsförvaltningen Flens kommun 642 81 Flen från. Sörmlands museum, David Hansson datum. 2015-09-11 ang. Yttrande rörande Flens

Läs mer

HSBs Brf. Vikingen nr 5 i Kista. Tillståndsbedömning garage HSBs Brf. Vikingen nr 5, Kista. Kista

HSBs Brf. Vikingen nr 5 i Kista. Tillståndsbedömning garage HSBs Brf. Vikingen nr 5, Kista. Kista HSBs Brf. Vikingen nr 5 i Kista Tillståndsbedömning garage HSBs Brf. Vikingen nr 5, Kista Kista Tillståndsbedömning garage HSBs Brf. Vikingen 5, Kista Datum: 2016-03-30 Uppdragsnummer: 1320019474 Utgåva/Status:

Läs mer

Gasverksområdet. Rivning av hus 15/16.

Gasverksområdet. Rivning av hus 15/16. 1 Uppdrag Er referens Vår referens Datum Hus 15-16 Bengt Lundblad 190523 Gasverksområdet. Rivning av hus 15/16. Genomförda inventeringar Under sommaren och hösten 2014 genomfördes ett antal olika undersökningar

Läs mer

RAPPORT. Toftenäs 1:15, 1:17 och 1:31 i Skärhamn Byggnation på befintlig kaj K PM Underlag för detaljplan

RAPPORT. Toftenäs 1:15, 1:17 och 1:31 i Skärhamn Byggnation på befintlig kaj K PM Underlag för detaljplan RAPPORT Toftenäs 1:15, 1:17 och 1:31 i Skärhamn Byggnation på befintlig kaj K PM Underlag för detaljplan 2009-11-12 Upprättad av: Thomas Mattsson Granskad av: Björn Petersson Uppdragsnr: 1012 9614 RAPPORT

Läs mer

Offertförfrågan. Hej!

Offertförfrågan. Hej! Offertförfrågan Hej! Vi önskar genomföra en om och tillbyggnad av vår fastighet (Boda 3) på adressen Bodavägen 19, 144 62 Rönninge. Projektet är i slutfasen av arkitektarbetet och vi har för avsikt att

Läs mer

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid:

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid: Det här är det tredje informationsbrevet från - Projekt Multihuset. Här berättar vi mer om projektet och ger dig information om de aktiviteter som pågår under de närmsta månaderna. Multihuset Det nya Multihuset

Läs mer

Stomutredning för påbyggnad

Stomutredning för påbyggnad Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 Danska vägen/ingeborgsgatan, Göteborg 2017-03-22 Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 2017-03-22 Beställare: Jan Håkansson Byggplanering

Läs mer

Ombesiktning / Komplettering

Ombesiktning / Komplettering SE-QE-SD-720 728 Besiktningsprotokoll VD Ombes/ Kompl B12 Utg.4 2013-03-11 2010 Anticimex Ombesiktning / Komplettering Varudeklarerat är ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex Försäkringar

Läs mer

BRF KANTARELLEN 11 KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR I FASAD / ÅTGÄRDSFÖRSLAG

BRF KANTARELLEN 11 KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR I FASAD / ÅTGÄRDSFÖRSLAG BRF KANTARELLEN 11 Uppföljning av värmefotografering Projekt nr: 41--- KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR I FASAD / ÅTGÄRDSFÖRSLAG Stockholm 2016-03-22 HSB Stockholm Anders Köhler HSB Konsult KALLRAS VID ELEMENTSKARVAR

Läs mer

BETONGKONSTRUKTIONER I VATTENVERK SKADOR, MATERIAL OCH UNDERHÅLL

BETONGKONSTRUKTIONER I VATTENVERK SKADOR, MATERIAL OCH UNDERHÅLL BETONGKONSTRUKTIONER I VATTENVERK SKADOR, MATERIAL OCH UNDERHÅLL Mikael Jacobsson fil.dr Utredningsledare/forskare 21 november 2017 Svenskt vatten: Material i kontakt med dricksvatten Research Institutes

Läs mer

Komplett reparationssortiment

Komplett reparationssortiment Betongreparation Finja Bemix Komplett reparationssortiment Specialister på specialbetong Finja Bemix utvecklar, producerar och levererar specialbetong till byggindustrin i hela Sverige och har ett stort

Läs mer

Montage av Färdigkapad Halle Stomme.

Montage av Färdigkapad Halle Stomme. Montage av Färdigkapad Halle Stomme. Lite kompletterande bildinfo utöver monteringsanvisningen På följande sidor ges kompletterande förklaringar till hur Färdigkapade limträstommar från Halle är utförda

Läs mer

Finnboda Spantverkstaden, Nacka kommun. Rapport angående skada vid rivning

Finnboda Spantverkstaden, Nacka kommun. Rapport angående skada vid rivning Bakgrund Denna rapport avser att klargöra orsaken till dom skador som uppkommit i samband med rivningsarbeten för rubricerat objekt. Skadorna har uppstått vid rivning av diagonalt löpande betongvägg i

Läs mer

Bilaga 3. Information inför balkongrenovering och förnyelse - Brf Ferlinsgatan

Bilaga 3. Information inför balkongrenovering och förnyelse - Brf Ferlinsgatan Bilaga 3 Information inför balkongrenovering och förnyelse - Brf Ferlinsgatan KONTAKTPERSON: Anna Österman 018-18 97 17 anna.osterman@riksbyggen.se www.riksbyggen.se Balkonginventering Styrelsen fick under

Läs mer

Undersökning av parkeringsgarage, Kv Kantarellen 2

Undersökning av parkeringsgarage, Kv Kantarellen 2 CBI UPPDRAGSRAPPORT PX10680 Undersökning av parkeringsgarage, Kv Kantarellen 2 www.cbi.se CBI Betonginstitutet Konstruktioner Uppdragsrapport PX10680 Undersökning av parkeringsgarage, Kv Kantarellen 2

Läs mer

refurbishment Lösningar för balkonger, terrasser och loftgångar

refurbishment Lösningar för balkonger, terrasser och loftgångar Lösningar för balkonger, terrasser och loftgångar betongkemi på 2 minuter Det är viktigt att ta hand om sin betong. Betongen är ett mycket beständigt material över tid, men till slut behöver man renovera.

Läs mer

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se 1 Innehåll Kort teori Potentialkartering Linjär polarisationsresistansteknik 2 Teori Jonledare:

Läs mer

B.06.300 U-värde (putsad vägg): 1,049 Vikt per block: 3,6 kg. B.10.300 U-värde (putsad vägg): 0,649 Vikt per block: 3 kg

B.06.300 U-värde (putsad vägg): 1,049 Vikt per block: 3,6 kg. B.10.300 U-värde (putsad vägg): 0,649 Vikt per block: 3 kg B.06.300 U-värde (putsad vägg): 1,049 Vikt per block: 3,6 kg B.10.300 U-värde (putsad vägg): 0,649 Vikt per block: 3 kg B.15.300 - kommer under 2015 U-värde (putsad vägg): 0,462 Vikt per block: 4,5 kg

Läs mer

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING 60-2-2 KONSTRUKTIONSBESKRIVNING Projekt, nr och namn 3146-1, Fastigheten Trollhättan 30, Upprättad av Upprättad 2015-02-24 Reviderad Björn Fredriksson 2016-01-22 Sida 1(5) PM angående tänkt konstruktion

Läs mer

Kvalitetssäkring Reparation av betongbalkonger och loftgångar

Kvalitetssäkring Reparation av betongbalkonger och loftgångar Kvalitetssäkring Reparation av betongbalkonger och loftgångar Dokumentet kan i flera avsnitt även användas till andra betongreparationer INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Objektsinformation 2 Kontrollschema 3

Läs mer

THERMOGRUND. Allmän beskrivning Projekteringsanvisning Arbetsanvisning Typritningar

THERMOGRUND. Allmän beskrivning Projekteringsanvisning Arbetsanvisning Typritningar THERMOGRUND Allmän beskrivning Projekteringsanvisning Arbetsanvisning Typritningar Dorocell Byggsystem Telefon : 08-630 76 90 Box 7091 Telefax : 08-544 44 655 187 12 Täby E-mail : byggsystem@dorocell.se

Läs mer

B U-värde (putsad vägg): 1,049 Vikt per block: 3,6 kg. B U-värde (putsad vägg): 0,649 Vikt per block: 3 kg

B U-värde (putsad vägg): 1,049 Vikt per block: 3,6 kg. B U-värde (putsad vägg): 0,649 Vikt per block: 3 kg B.06.300 U-värde (putsad vägg): 1,049 Vikt per block: 3,6 kg B.10.300 U-värde (putsad vägg): 0,649 Vikt per block: 3 kg B.15.300 - kommer under 2015 U-värde (putsad vägg): 0,462 Vikt per block: 4,5 kg

Läs mer

Drift- och underhållsplan 2008-2017 för broar inom Nacka Kommun

Drift- och underhållsplan 2008-2017 för broar inom Nacka Kommun Datum 2008-05-16 Rapportnummer: 596002 Drift- och underhållsplan 2008-2017 för broar inom Nacka Kommun PROJEKTENGAGEMANG ANLÄGGNINGSUNDERHÅLL I STOCKHOLM AB Fredrik Hansson Tom Ekman, granskare Projektengagemang

Läs mer

Allmänna föreskrifter gällande betongval och gjutteknik

Allmänna föreskrifter gällande betongval och gjutteknik 1(5) Allmänna föreskrifter gällande betongval och gjutteknik Betonggolv dimensioneras efter allmänna krav beroende på verksamhet och belastning. Konstruktören har alltid ansvaret för att beräkningen av

Läs mer

Underhåll av tegelfasader från 1960-1975

Underhåll av tegelfasader från 1960-1975 Underhåll av tegelfasader från 1960-1975 Tomas Gustavsson, byggkonstruktör, aktiv i SPEF: s kursverksamhet, e-post: tomas@konstruktioner.se Helt dominerande underhållsfråga under perioden: Skador p.g.a.

Läs mer

LK Våtrumskassett, förberedd för kakel

LK Våtrumskassett, förberedd för kakel LK Våtrumskassett, förberedd för kakel Användningsområde LK Våtrumskassett är en prefabricerad enhet framtagen för snabba och säkra stambyten i badrum. Enheten innehåller vattenstammar, avloppsstam, spolcistern

Läs mer

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING 1 DISBOCRET RENOVERINGSSYSTEM FÖR BETONG Modern betongrenovering har behov av enkla, effektiva renoveringssystem utan långa ställtider. I

Läs mer

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt KÄLLARE: Inifrån Isolera källare Det bästa sättet att tilläggisolera källaren är utvändigt. Genom att placera värmeisoleringen på utsidan blir källarväggen varm och torr, vilket är bra ur fuktsynpunkt.

Läs mer

BRF KANTARELLEN 11 INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG

BRF KANTARELLEN 11 INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG BRF KANTARELLEN 11 Besiktning av fönster Projekt nr: 41--- Okulär besiktning INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG Stockholm 2016-02-05 HSB Stockholm Anders Köhler HSB Konsult INVENTERINGSPROTOKOLL/ Datum:

Läs mer

Principförslag för möjlig konstruktion vid olyckslast intill tunnelbana, Sirapsvägen.

Principförslag för möjlig konstruktion vid olyckslast intill tunnelbana, Sirapsvägen. Principförslag för möjlig konstruktion vid olyckslast intill tunnelbana, Sirapsvägen. Uppdrag: Sirapsvägen, Hökarängen den 29 januari 2016 Rev: 2016-04-15 Datum: 2016-01-29 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 Uppdragets

Läs mer

BRF Grankotten Toppsegelsgatan 1-9, Göteborg Majorna 349:1. Förstudie. Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan Laos Projektnummer: 12069 1(9)

BRF Grankotten Toppsegelsgatan 1-9, Göteborg Majorna 349:1. Förstudie. Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan Laos Projektnummer: 12069 1(9) Majorna 349:1 Förstudie Version 110820 (JB) - r:\01_brf\brf grankotten nr 1\12069 - fönster, fasad, balkong\dokument\förstudie\forstudie_brf_grankotten_121205.doc Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan

Läs mer

LK Våtrumskassett, plåt

LK Våtrumskassett, plåt LK Våtrumskassett, plåt Användningsområde LK Våtrumskassett är en prefabricerad enhet framtagen för snabba och säkra stambyten i badrum. Enheten innehåller vattenstammar, avloppsstam, spolcistern och vägghängd

Läs mer

Parkeringshus och garage Renovering och underhåll. Golv Parkeringshus

Parkeringshus och garage Renovering och underhåll. Golv Parkeringshus Parkeringshus och garage Renovering och underhåll Golv Parkeringshus Lösningar för parkeringshus och garage Knappast någon annan typ av byggnad visar så stora variationer i storlek, form och belastning

Läs mer

SYSTEMLÖSNINGAR FÖR GRÖNA ANLÄGGNINGAR/TAK

SYSTEMLÖSNINGAR FÖR GRÖNA ANLÄGGNINGAR/TAK SYSTEMLÖSNINGAR FÖR GRÖNA ANLÄGGNINGAR/TAK Exempel från verkligheten på vad som kan gå fel med gröna tak Vinnova Utmaningsdriven Innovation Hållbara attraktiva städer CBI Betonginstitutet SYSTEMLÖSNINGAR

Läs mer

Swedavia upphandling. Att lämna anbud. 1.0 Skador plan 0. Introduktion. Prisfråga 1.1. Prisfråga 1.2. Prisfråga 1.3. Prisfråga 1.4

Swedavia upphandling. Att lämna anbud. 1.0 Skador plan 0. Introduktion. Prisfråga 1.1. Prisfråga 1.2. Prisfråga 1.3. Prisfråga 1.4 Swedavia upphandling Utvärdering Lägsta pris Helt anbud Diarie SDA 2014-005217 Namn Konstruktionsåtgärder P-Hus P3 Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska utvärderingsformulär. Utvärderingsformuläret

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

Förstärkning av betongplattor, med och utan öppningar

Förstärkning av betongplattor, med och utan öppningar Förstärkning av betongplattor, med och utan öppningar Ola Enochsson 1, Björn Täljsten 1, 2, Thomas Olofsson 1 och Ove Lagerqvist 3 Bakgrund Utvecklingen av kolfiberbaserade produkter för reparation och

Läs mer

LK Våtrumskassett, hörn

LK Våtrumskassett, hörn LK Våtrumskassett, hörn Användningsområde LK Våtrumskassett är en prefabricerad enhet framtagen för snabba och säkra stambyten i badrum. Enheten innehåller vattenstammar, avloppsstam, spolcistern och vägghängd

Läs mer

Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin - Pilotstudie ELFORSK - 2015:161

Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin - Pilotstudie ELFORSK - 2015:161 Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin - Pilotstudie ELFORSK - 2015:161 2015-10-06 Kartläggning av reparationsmetoder för Kärnkraftsindustrin 1 Syfte och mål Kartlägga påbörjade och

Läs mer

Inledning. Tel: Mail:

Inledning.   Tel: Mail: Inledning Denna bildserie är framtagen för att underlätta vid montering av SubFloor golvventilation. Mer information och montageanvisningar finns på vår hemsida. www.subfloor.se Tel: 0500-469876 Mail:

Läs mer

Sika FerroGard En ny typ av ytapplicerade korrosionsinhibitorer för armerade betongkonstruktioner

Sika FerroGard En ny typ av ytapplicerade korrosionsinhibitorer för armerade betongkonstruktioner Systemlösningar från Sika Sika FerroGard -903 En ny typ av ytapplicerade korrosionsinhibitorer för armerade betongkonstruktioner Förlänger initieringstiden samt reducerar korrosionshastigheten Förlänger

Läs mer

NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december

NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december God Jul från projektledningen! Fasaden börjar ta form På bilden syns formen för sista våningens väggar och dörröppningar till framtida fastigheter. Tätning

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Thermogrund. Grundsystem. EnergiJägarna & Dorocell AB

MONTERINGSANVISNING. Thermogrund. Grundsystem. EnergiJägarna & Dorocell AB MONTERINGSANVISNING Thermogrund EnergiJägarna & Dorocell AB Grundsystem Produktbeskrivning Mineritskiva 100 mm cellplastrygg Thermogrund är ett grundläggningssystem för villor, industrihallar och andra

Läs mer

UTLÅTANDE INVENTERING. Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg. Kvadrantgatan 86, Göteborg

UTLÅTANDE INVENTERING. Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg. Kvadrantgatan 86, Göteborg 1(4) UTLÅTANDE INVENTERING Fastighet: Adress: Fastighetsägare: Uppdragsgivare: Besiktningens ändamål: Sandeklevsskolan, Bergsjön 19:1, Göteborg Kvadrantgatan 86, 415 16 Göteborg Lokalförvaltningen, Göteborgs

Läs mer

3. Installation av WehoFloor-systemet

3. Installation av WehoFloor-systemet 3. Installation av WehoFloor-systemet Installationen av golvvärmesystemet förutsätter godkännande av dem som planerat objektet. Läs noga igenom installationsanvisningarna inklusive bilagor innan installationsarbetena

Läs mer

Betongrenovering. Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter.

Betongrenovering. Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter. Betongrenovering Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter. Betongrenovering Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkade produkter Innehållsförteckning sid Åtgärdsförslag

Läs mer

Dream 15m2. Halle Isolux 16mm c/c 1070mm regel. Halle Isolux 32mm c/c 1270mm regel

Dream 15m2. Halle Isolux 16mm c/c 1070mm regel. Halle Isolux 32mm c/c 1270mm regel Dream 15m2 Dream 15m2 Halle Isolux 1mm c/c 70mm regel Halle Isolux 32mm c/c 1270mm regel Förberedelser 1. Skissa och mät ut en Grundplan Grundplan Upprätta alltid en grundplan där alla pelare och partier

Läs mer

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD016 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD016 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning 1(5) 2012-05-16 Geoteknisk deklaration Fastighet GD016 Uppdragsnummer: 232457 Uppdragsansvarig: Maja Örberg Handläggare Kvalitetsgranskning Maja Örberg 010-452 31 13 Eric Carlsson 010-452 21 55 2(5) Innehållsförteckning

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Lärkan 9, Fenixvägen 13, Enebyberg, Danderyds kommun. Sven-Uno Blomberg. Per Lundman, kort del av tiden

BESIKTNINGSOBJEKTET. Lärkan 9, Fenixvägen 13, Enebyberg, Danderyds kommun. Sven-Uno Blomberg. Per Lundman, kort del av tiden 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Lärkan 9, Fenixvägen 13, Enebyberg, Danderyds kommun Lagfaren ägare Sven-Uno Blomberg Uppdragsgivare Sven-Uno Blomberg Närvarande vid besiktningen Sven-Uno Blomberg Per

Läs mer

Rapport avseende: Skadenr/försnr: Ocab Arbetsorder: Utförd av: Björnstjernegatan 14 B, Ystad 50-16270-15 SEG 20104521 Rickard Larsson.

Rapport avseende: Skadenr/försnr: Ocab Arbetsorder: Utförd av: Björnstjernegatan 14 B, Ystad 50-16270-15 SEG 20104521 Rickard Larsson. Malmö 015-06-08 Avfuktning AB Rapport avseende: Skadenr/försnr: Ocab Arbetsorder: Utförd av: Björnstjernegatan 14 B, Ystad 50-1670-15 SEG 010451 Rickard Larsson Vattenskada Hustyp: Berörda vån/lgh: Uppvärmingssystem:

Läs mer

CombiForm. - Tips, råd & anvisningar

CombiForm. - Tips, råd & anvisningar CombiForm - Tips, råd & anvisningar www.prastangen.se CombiForm Innehåll Teknisk beskrivning...3 Teknisk data...4 Tillbehör...6 Låsbleck...7 Förhöjningslist...8 Läggningsanvisningar...10 Punktavstånd...12

Läs mer

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga UTREDNINGSUPPDRAG Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga På uppdrag av Humidus AB Utförd av Håkan Nygård Mobil tfn E-post CondoConsult

Läs mer

Stegljudsdämpning betongbjälklag

Stegljudsdämpning betongbjälklag Stegljudsdämpning betongbjälklag EN ISO 10140-1:2010 Januari 2015 Stegljudsdämpning av betongbjälklag ger bättre inomhusklimat CC Höganäs erbjuder metod för dämpning av stegljud. Konstruktionsprincipen

Läs mer

Brf Kjellstorp Information ang balkongprojekt, maj/juni 2016

Brf Kjellstorp Information ang balkongprojekt, maj/juni 2016 Brf Kjellstorp Information ang balkongprojekt, maj/juni 2016 BALKONGPROJEKT 2016 FAKTA KJELLSTORP Adress: Dalhemsv 17 61 338 bostadsrättslägenheter 10 888 m 2 lägenhetsyta Första inflyttning 1971 www.hsbkjellstorp.se

Läs mer

Golvplattor KMAB 200803-03

Golvplattor KMAB 200803-03 Golvplattor KMAB 200803-03 Iron black Tack vare en ny tillverkningsmetod så kan golvplattor tillverkas till hållbara och slitstarka mosaikplattor i magnetit. Pressningen bygger på en teknik med endast

Läs mer

ALBA KANTELEMENT ARMERAT LÄTTKLINKERELEMENT SOM FÖRENKLAR GRUNDLÄGGNINGEN

ALBA KANTELEMENT ARMERAT LÄTTKLINKERELEMENT SOM FÖRENKLAR GRUNDLÄGGNINGEN ALBA KANTELEMENT ARMERAT LÄTTKLINKERELEMENT SOM FÖRENKLAR GRUNDLÄGGNINGEN Snabbt och enkelt Från bädd till platta med lät ALBA Kantelement är ett armerat lättklinkerelement som förenklat grundläggningen

Läs mer

Ombesiktning / Komplettering

Ombesiktning / Komplettering SE-QE-SD-720 728 Besiktningsprotokoll VD Ombes/ Kompl B12 Utg.4 2013-03-11 2010 Anticimex Ombesiktning / Komplettering Varudeklarerat är ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex Försäkringar

Läs mer

Rapport Utredning befintliga bärande konstruktioner Påbyggnad av centrumfastighet

Rapport Utredning befintliga bärande konstruktioner Påbyggnad av centrumfastighet Rapport Utredning befintliga bärande konstruktioner Påbyggnad av centrumfastighet Beställare (kund): Fittja Centrumfastigheter AB Uppdragsnamn: Utredning Fittja centrum, etapp 1 Uppdragsnummer: 5356-001

Läs mer

Väderskydd GODA EXEMPEL

Väderskydd GODA EXEMPEL GODA EXEMPEL Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Vi lever i en ny värld.

Vi lever i en ny värld. Vi lever i en ny värld. Spelreglerna är nya i byggbranschen. Under de senaste decennierna har branschen genomgått en revolutionerande förändring. Förr byggde man hela huset på plats. Nu tillverkar man

Läs mer

Anvisning för inglasning av balkong, altan, takterrass, uppförande av staket/plank, samt montage av markiser.

Anvisning för inglasning av balkong, altan, takterrass, uppförande av staket/plank, samt montage av markiser. Anvisning för inglasning av balkong, altan, takterrass, uppförande av staket/plank, samt montage av markiser. 1. Inledning Har bostadsrättsinnehavare i föreningen planer på att göra någon form av förändring

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Christian och Pia Baumann. Christian Baumann. Christian Baumann. Onsdag 2015-09-09 / 2015-0188. Ca 16 18 º C, solsken

BESIKTNINGSOBJEKTET. Christian och Pia Baumann. Christian Baumann. Christian Baumann. Onsdag 2015-09-09 / 2015-0188. Ca 16 18 º C, solsken 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Gulmåran 1, Danarövägen 23, Nora, Danderyds Kommun Lagfaren ägare Christian och Pia Baumann Uppdragsgivare Christian Baumann Närvarande vid besiktningen Christian Baumann

Läs mer

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD044 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD044 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning 01 1(5) 2012-05-16 Geoteknisk deklaration Fastighet GD044 Uppdragsnummer: 232457 Uppdragsansvarig: Maja Örberg Handläggare Kvalitetsgranskning Katarina Sandahl 010-452 32 23 Eric Carlsson 010-452 21 55

Läs mer

Lättbetong [mm] Om det används taklister mot takutrymme. Både väggar och isolering förs tätt till tak.

Lättbetong [mm] Om det används taklister mot takutrymme. Både väggar och isolering förs tätt till tak. Sida 1 Lägenhetsavskiljare med Multiplattan 535 och Väggelementet 575 När det gäller reduktionstal för en dubbelvägg så är det viktigt att de två väggdelarna är fullständigt avskilda med avskiljande fundament,

Läs mer

Kommer du ihåg förra vintern?

Kommer du ihåg förra vintern? Kommer du ihåg förra vintern? Då rasade taken på drygt 170 stora byggnader som idrottshallar, varuhus, lantbruksbyggnader, lager och industrier runt om i landet. Det var framför allt byggnader med stora

Läs mer

FRW Direct flödesreglerbrunn

FRW Direct flödesreglerbrunn www.wavin.se AB Svenska Wavin Kjulamon 6 SE-635 06 Eskilstuna Tel: +46 (0)16-541 00 00 Fax: +46 (0)16-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 06/09 42AI03_e flödesreglerbrunn Installation, drift och underhållsinstruktioner

Läs mer

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Byggnad 13 Lackeringsbyggnad

Byggnad 13 Lackeringsbyggnad 1 (5) Byggnad 13 1. Översiktlig byggnadsbeskrivning Byggnaden som ingår i rivningen har varit lackeringsbyggnad. Den nyare delen av byggnaden med byggår 1970 har betongstomme med lättbetongtak och ytterväggar

Läs mer

JACKON KONSTRUKTIONSLÖSNINGAR

JACKON KONSTRUKTIONSLÖSNINGAR JACKON KONSTRUKTIONSLÖSNINGAR ALLMÄNNA KONSTRUKTIONSLÖSNINGAR FÖR JACKON THERMOMURSYSTEM. 10-2015 www.jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! FÖRESKRIFTER / FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRESKRIFTER EUROPASTANDARDER

Läs mer

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan Väggen är klädd med tegel på utsidan Det luktar från väggen. Dålig luftspalt bakom teglet och undermålig dränering av vatten som trängt in. Öppna tegelfogar saknas i första skiftet över sockeln. Eller

Läs mer

Installation av Uponor Golvvärmesystem i enstaka rum

Installation av Uponor Golvvärmesystem i enstaka rum Installation av Uponor Golvvärmesystem i enstaka rum UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12 Golvvärmeinstallation i enstaka rum med shuntgrupp. är speciellt utvecklad för att ansluta ett golvvärmesystem i

Läs mer

PRODUKTBLAD IGLO. S:t Eriks AB. Normalblock Dimension mm Färg kg/st st/m 2 st/pall Produktnummer. fortsättning nästa sida. Naturgrå.

PRODUKTBLAD IGLO. S:t Eriks AB. Normalblock Dimension mm Färg kg/st st/m 2 st/pall Produktnummer. fortsättning nästa sida. Naturgrå. IGLO IGLO är ett mursystem med ihåliga block och pelarstenar för vertikala, dubbelsidiga murar. Blocken har en stark låsning med not och fjäder i kortsidorna. Tillsammans med armering och ifyllning är

Läs mer

Ombesiktning / Komplettering

Ombesiktning / Komplettering SE-QE-SD-720 728 Besiktningsprotokoll VD Ombes/ Kompl B12 Utg.4 2013-03-11 2010 Anticimex Ombesiktning / Komplettering Varudeklarerat är ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex Försäkringar

Läs mer

Danderyd, Tranholmssundet, angöringsplats för färja

Danderyd, Tranholmssundet, angöringsplats för färja Danderyd, Tranholmssundet, angöringsplats för färja Beställare: Danderyds kommun Mörby centrum Plan 78 182 11 Danderyd Beställarens representant: Hans Rodin Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

BYGGBESKRIVNING JABO ROSENLUND 15 Svenska - 2013-04-25

BYGGBESKRIVNING JABO ROSENLUND 15 Svenska - 2013-04-25 BYGGBESKRIVNING JABO ROSENLUND 15 Svenska - 2013-04-25 Innehållsförteckning: Byggbeskrivning Materialbeskrivning Underhåll / Målning / Ventilation Ritningar 1102 A 01 - A 06 Monteringsanvisning för skjutparti

Läs mer

PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE

PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE Datum Sida 2013-03-11 1(5) GALOPPFÄLTET TÄBY PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE PM angående mark- och grundläggningsförhållanden underlag för detaljplan Uppdrag 1788 ULF JOHNSON GEO AB Karlbergsvägen 33, 113

Läs mer

Nallebjörnens förskola Lidingö

Nallebjörnens förskola Lidingö Nallebjörnens förskola Lidingö Förenklad rapportering 2010-02-08 Ordernr: 18495 AK-konsult Indoor Air AB Vi löser fukt- och miljöproblem i byggnader Postadress 163 29 Spånga Besöksadress Stormbyvägen 2-4

Läs mer

)"-'&/ 4,+67"/,"3& )%# HDB 08 BETON G

)-'&/ 4,+67/,3& )%# HDB 08 BETON G HDB 08 BETONG Skjuvankare HDB är en produkt som används som skjuv- och genomstansningsarmering. Systemet består av skenor med 2 eller 3 dubbelhuvade ankare. Dessa moduler kan kombineras för att få önskat

Läs mer

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Dränering och bärighet I våra exempel har förutsatts att återfyllningen kring muren är väl dränerad, samt att jordarten är tillräckligt bärig

Läs mer

Fuktupptagning och frostbeständighet

Fuktupptagning och frostbeständighet Fuktupptagning och Frostbeständighet hos byggnadsbetong Förekommande skador på betongkonstruktioner som står i ständig kontakt med sötvatten har i en del fall misstänkts bero på frostnedbrytning. Inom

Läs mer

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21.

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21. Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG Uppdragsnummer: 40144 PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer Stockholm ELU Konsult AB Geoteknik, Stockholm Jimmie Andersson Handläggare Johan Olovsson Uppdragsledare

Läs mer