Mitt emellan Europaval och svenskt val

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mitt emellan Europaval och svenskt val"

Transkript

1 1 av :16 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev om Västra Götalandsregionens europeiska och internationella arbete - Externa relationer, juli 2014 Mitt emellan Europaval och svenskt val Årets första nummer av nyhetsbrevet har dröjt, men här kommer en statusrapport för Västra Götalandsregionens externa arbete fram till halvårsskiftet, mitt emellan Europaval och svenskt val. Det är många processer som pågår vi är mitt uppe i att utveckla samverkan med kommunerna, att stärka vårt Brysselkontor och att etablera närvaro i Stockholm. Mer om det nedan, processerna fortsätter under hösten. Nu önskar vi alla läsare en trevlig sommar! Magnus Engelbrektsson, chef externa relationer VGR i presidiet för tunga regionorganisationer Vid Nordsjökommissionens generalförsamling i slutet av juni valdes Kerstin Brunnström, ersättare (S) i VGR:s regionstyrelse, till vice ordförande, samtidigt som Tom-Christer Nilsen från Hordaland i Norge utsågs till ordförande. Nordsjökommissionen är ett politiskt forum för regioner i Sverige, Norge, Danmark, Skottland, England, Tyskland, Nederländerna och Frankrike som bidrar till utvecklingen i och kring Nordsjön inom transporter, kultur, turism, ekonomisk samverkan, miljö och marina resurser. Svenska medlemmar är Västra Götalandsregionen, Region Halland och Regionförbundet Örebro. Hemsida: I den största europeiska regionorganisationen, Assembly of European Regions (AER) fortsätter Magnus Berntsson, ledamot (KD) av regionfullmäktige i VGR, som vice ordförande och kassör i ytterligare ett år. AER verkar inom ett brett spektrum av frågor och har medlemsregioner från hela Europa. Hemsida:

2 2 av :16 Nationell påverkansagenda och Stockholmskontor Regionstyrelsen har i vår antagit huvuddragen i en nationell påverkansagenda. De frågor som Västra Götalandsregionen särskilt kommer att driva nationellt under den kommande tiden är utbyggnaden av järnväg till Oslo, ökat nationellt stöd för biogas som drivmedel, Västra Götalands intressen i den nya maritima strategin, att sätta regionfrågan på dagordningen, samt vissa samordningsfrågor inom hälso- och sjukvård. VGR har hyrt kontorsplats i Stockholm och har ambitionen att öka närvaron, bredda kontaktytorna, ordna och medverka i fler arrangemang och följa det nationella beslutsfattandet närmare. Regionen ordnade i januari ett seminarium i riksdagen om havsbaserad vindkraft och medverkade i april i slutkonferensen för projektet 8 million city som också hölls i Stockholm. I höst är VGR bland annat med som partner i Nobel Week Dialogue i Stockholm den 9 december, där nobelpristagare och andra diskuterar de demografiska utmaningar som världen står inför. Foto: Riksdagshuset. Fotograf: Melker Dahlstrand. Aktiviteter i Almedalen I skrivande stund pågår politikerveckan i Almedalen. Västra Götalandsregionen medverkar i ett antal seminarier både på och utanför den Västsvenska arenan om fossilfri fordonstrafik, ojämlik hälsa, testarenor, högskolesamarbete, m-hälsa och en hel del annat. Mer information på

3 3 av :16 Starkare Brysselkontor i nya lokaler I april flyttade Västra Götalandsregionens Brysselkontor ihop med Göteborgs stad på åttonde våningen i Nordic House. Därmed samlas de offentliga aktörerna från Västra Götaland på ett våningsplan och förutsättningarna ökar för en ännu närmare samverkan och arbetsfördelning. Från i höst kommer Västra Götalandsregionen att ha tre medarbetare och en praktikant i Bryssel för att kunna ge bättre service till såväl VGR:s egna förtroendevalda och tjänstemän som till kommuner och andra samarbetspartners i Västra Götaland. Kontoret har under våren tagit emot ett stort antal besökare från Västra Götaland, arrangerat möten och seminarier, bevakat och rapporterat hem om olika frågor och medverkat till samrådssvar. Flera av de samarbetsorganisationer som VGR är med i förlägger också mer av sina möten till Bryssel. Bland aktiviteter som kontoret har arrangerat eller medarrangerat kan nämnas ett seminarium om science parks, ett om hur vi arbetar med gränsstatistik och ett om kulturella och kreativa näringar. På höstens digra lista står bland annat medverkan i Open Days, den årliga veckan för Europas regioner och städer i början av oktober, då VGR arrangerar seminarier om såväl HBTQ-frågor som hållbara transporter. VGR:s kontor hyser också sekretariatet för den europeiska samarbetsorganisationen på hälsoområdet EUREGHA. Foto: Europaparlamentet Västsvensk EU-konferens i Morokulien Kom till Eda kommun i Värmland och uppdatera dig om EU-utvecklingen detta spännande år med nytt Europaparlament och ny EU-kommission. Den augusti är Eda kommun värd för den årliga västsvenska EU-konferensen. Mångårige Europa-korrespondenten Rolf Gustafsson hör till talarna. Konferensen hålls på svensk-norska gränsen och första dagen ägnas åt svensk-norskt samarbete. Program och anmälan finns här >>

4 4 av :16 Martin Andréasson rapportör om mhälsa Regionrådet Martin Andréasson (M) är just nu Regionkommitténs rapportör om mhälsa, det vill säga mobila tjänster inom hälsoområdet, en underavdelning till det vidare begreppet ehälsa. Att vara rapportör innebär att förbereda Regionkommitténs yttrande över EU-kommissionens grönbok i frågan. Martin och Västra Götalandsregionens Brysselkontor har tillsammans med EUREGHA ordnat ett rundabordsmöte i Bryssel och medverkat i konferenser i frågan. Martin Andréasson och regionfullmäktigeledamoten Tore Hult (S) är för närvarande de enda företrädarna från Västra Götaland i Regionkommittén, det EU-organ där förtroendevalda på regional och lokal nivå kan yttra sig över EU-kommissionens förslag. VGR aktivt på EHMA:s årskonferens När European Health Management Association hade sitt årsmöte i Birmingham i juni ledde Västra Götalandsregionen genom Robert Sinclair, hälso- och sjukvårdsavdelningen, tre sessioner VGR föregångsregion för bioekonomi EU-kommissionens institut JRC har valt ut Västra Götalandsregionen som en av åtta europeiska föregångsregioner inom bioekonomi som man särskilt vill studera. Bioekonomi är ett brett begrepp för hur förnybara råvaror från land och vatten på ett hållbart sätt omsätts till mat, energi och produkter av olika slag. Läs mer på Europeiska kommissionens hemsida Norge i fokus Under våren har ett antal projekt med VGR-inblandning som berör svensk-norska förhållanden haft sina slutkonferenser. Till dessa hör KUSK, ett projekt mellan VGR och Östfolds fylkeskommune som har bidragit till att öka kunskapen och det statistiska underlaget om omfattningen på gränspendling, flyttning över gränsen, handel och annat svensk-norskt utbyte. Över svenskar pendlar för att arbeta hel- eller deltid i Norge och tjänar sammanlagt 12 miljarder svenska kronor per år. Ungefär lika mycket handlar norrmännen varor för i Sverige. I Västra Götaland står norrmän för 75 procent av de utländska gästnätterna på campingplatser och för hälften av de utlandsägda fritidshusen. Läs mer: Scandinavian 8 million city The Scandinavian 8 million city är ett annat projekt som avslutas under året. I den gedigna slutrapporten argumenteras såväl för utbyggnad av den befintliga järnvägen mellan Oslo, Västra Götaland, Halland och Skåne/Själland till god intercitystandard, som för framtida höghastighetståg för att knyta samman dessa storstadsområden till en åttamiljonersstad.

5 5 av :16 Läs mer: Slutkonferens för projektet Gränshinder för näringslivet Även projektet Gränshinder för näringslivet har haft slutkonferens. Projektet har identifierat och påpekat diverse regler som behöver ändras för ett smidigare utbyte över gränsen, allt från taxibåtars rätt att lägga till på andra sidan gränsen till höga depositioner när företag tar arbetsmaskiner till grannlandet. Läs mer: år av nordisk fred firades i Kungälv Riksdagens talman, nordiska rådets presidium och de nordiska ländernas Sverigeambassadörer var några av dem som deltog i firandet av 200 år av nordisk fred i Kungälv i juni. Kungälvs kommun ordnade, med stöd av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen en mötesplats på olika teman kring det nordiska samarbetet. Det finns tankar om att arrangemanget ska återkomma inom några år för att göra Kungälv till en nordisk mötesplats. Läs mer: GO-ting i Göteborg 14 oktober Den 14 oktober kommer Göteborg-Oslo-samarbetet att anordna ett GO-ting i Göteborg, en konferens för att belysa samverkan över gränsen. Svinesundskommittén för samarbete mellan kommunerna kring gränsen Svinesundskommittén är det nya namnet på det som tidigare har hetat Gränskommittén Bohuslän/Dalsland-Östfold, en organisation för samarbete mellan kommunerna kring gränsen, VGR och Östfolds fylkeskommune. Sekretariatet för kommittén har flyttat till Strömstad. Läs mer: Ökad samverkan mellan region och kommuner Beredningen för hållbar utveckling (BHU) har tagit initiativ till ett ökat samarbete i EU-frågor mellan Västra Götalandsregionen och kommunalförbunden i Västra Götaland. Bland annat avser BHU själv öka bevakningen av EU-aspekter på utvecklingsfrågorna i Västra Götaland och förlägga ett av sina möten 2015 till Bryssel. Det kommer också att skapas ett nytt tjänstemannanätverk för att få bättre samverkan mellan regionens och kommunernas resurser och kunskaper i EU-arbetet, både i policy- och program/projekt-frågor. Uppdrag Ungdomarnas Europa En klass från Vadsbogymnasiet i Mariestad vann tävlingen Uppdrag Ungdomarnas Europa som Västra Götalandsregionen arrangerar varje år tillsammans med Europaparlamentet för elever i första årskursen på gymnasiet. Den vinnande klassen får i september sitt pris, en resa till Bryssel för hela klassen med besök på EU-institutionerna. Facebook Twitter LinkedIn Pusha Hemsidor Följ oss Detta mail skickades Avanmäl dig från nyhetsbrevet Externa relationer Tipsa en vän!

6 6 av :16

Ja, vi elsker dette landet...

Ja, vi elsker dette landet... 1 av 7 2013-10-11 10:48 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev om Västra Götalandsregionens europeiska och internationella arbete - Externa relationer nr 4, oktober 2013

Läs mer

Välkommen till "Externa relationer"

Välkommen till Externa relationer 1 av 5 2013-02-12 16:25 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Februari 2013 Välkommen till "Externa relationer" Medan EU-ländernas ledare går en ny holmgång om budgeten för nästa

Läs mer

Nyhetsbrev från sammanträdet 27 maj 2014

Nyhetsbrev från sammanträdet 27 maj 2014 1 of 5 2014-07-10 09:52 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 27 maj 2014 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan

Läs mer

Externa relationer. Koncernstab Kommunikation och Externa relationer. Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne

Externa relationer. Koncernstab Kommunikation och Externa relationer. Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne Externa relationer Koncernstab Kommunikation och Externa relationer Presentation vid kommunledningskonferens i Skåne 20150522 Varför arbetar vi med externt påverkansarbete? Över 50% av alla beslut som

Läs mer

Västsvensk EU-konferens Social inkludering i Västsverige och EU

Västsvensk EU-konferens Social inkludering i Västsverige och EU Social inkludering i Västsverige och EU Hur arbetar EU och medlemsstaterna med social inkludering? Vad kan vi lära av varandra? Vilka finansieringsmöjligheter finns? Och hur ska vi i Region Halland, Region

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 2 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Mötesanteckningar Samrådet för Externa relationer

Mötesanteckningar Samrådet för Externa relationer 1 (6) Mötesanteckningar Samrådet för Externa relationer Plats: Videomöte mellan Residenset (lokal Dalsland),, Norra Hamngatan 14 (lokal Vättern), Göteborg, Regionens hus (lokal La Scala), Borås och Regionens

Läs mer

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Föredrag Norrstyrelsens visionsseminarium 2009-10-22 Fil. dr. Linda Berg Centrum för Europaforskning (CERGU) / Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen Praktikrapport Praktikplats: Central Sweden, Belgien Praktikperiod: 16 augusti - 16 januari, heltid Handledare: Maria Lunander, Director, Central Sweden Rue du Luxembourg 3, BE-1000 Bruxelles, Belgique,

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Protokoll från samrådet för externa relationer den 30 maj 2017

Protokoll från samrådet för externa relationer den 30 maj 2017 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från samrådet för externa relationer den 30 maj 2017 Tid: 15:00 15:45 Plats: Videomöte mellan Residenset (lokal Dalsland), Vänersborg, Södra Hamngatan

Läs mer

Nyhetsbrev från sammanträdet 1 december 2015

Nyhetsbrev från sammanträdet 1 december 2015 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 1 december 2015 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan du här snabbt följa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Plats och tid Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla 18 april, 2008 10.00 13.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads

Läs mer

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10) 1 (6) Remissyttrande Datum 2016-06-07 Diarienummer RS 1181-2016 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Detta är Svinesundskommittén

Detta är Svinesundskommittén Detta är Svinesundskommittén Ett politiskt samarbete mellan Østfold fylkeskommune och Västra Götalands regionen samt ett antal kommuner. Vi skapar möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna.

Läs mer

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 7 december

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 7 december Aktuell rapport från miljöchefen Miljönämnden 7 december EU kommissionens vision för Klimatneutral ekonomi 2050 Släpptes förra veckan och kommer närmast ligga till grund för EU:s förhandlingsposition under

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikrapport Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikperiodens längd och omfång: 1 september 2010 21 december 2010, heltid Handledare: Madelen Charysczak, Avenue Marnix

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy Beslutad av: Regionfullmäktige, 2019-01-29 Diarienummer: RS 2017 04450 Giltighet: från 2019-03-01 till 2023-12-31 K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy 2 01 9 2 02 3 Policyn gäller för:

Läs mer

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg Välkomna till Gränsregionalt planforum Elsie Hellström och Julia Sandberg Syfte och mål Projektet - Friskt och produktivt Skagerrak - Dialog och samverkan över gränsen - Gemensam kunskapsbas Dagen - Gemensamt

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2017 Vetenskap & Allmänhet VAD GÖR VA? Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening vars ändamål är att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället. Dialog och öppenhet

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2018 Vetenskap & Allmänhet VAD GÖR VA? Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening som främjar dialog, samverkan och öppenhet mellan allmänhet och forskare. Mer dialog mellan forskare och andra

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:115 Diarienr: 1994:1552. Lotta Snickare. Datum: Personalfrågor. Bilagor: Anmälningsblankett 1 och 2

Cirkulärnr: 1994:115 Diarienr: 1994:1552. Lotta Snickare. Datum: Personalfrågor. Bilagor: Anmälningsblankett 1 och 2 Cirkulärnr: 1994:115 Diarienr: 1994:1552 Handläggare: Avdsek: Kristina Ossmer KEP Förh Datum: 1994-06-21 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Nordiskt Forum Bilagor: Anmälningsblankett 1 och

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

2% fler besökare + 20-30 miljoner per år

2% fler besökare + 20-30 miljoner per år 2% fler besökare + 20-30 miljoner per år Sparar 200 miljoner Kronor per år! Interreg 28-29 okt Sysselsetting og mobilitet i arbeidsmarkedet Annika Daisley Gränsakademin 220 miljarder SEK i affärer mellan

Läs mer

Från landstingspolitiker till regionpolitiker

Från landstingspolitiker till regionpolitiker Från landstingspolitiker till regionpolitiker Magnus Persson Senior rådgivare regional utveckling Region Örebro län f d regiondirektör Regionförbundet Örebro län Magnus Persson Posten Fackföreningsrörelsen

Läs mer

Gränsregionens arbetsmarknad

Gränsregionens arbetsmarknad Gränsregionens arbetsmarknad Fyrbodal Östfold 2017-11-24 Intensivkurs i förutsättningarna för gränsregionen Fyrbodal-Östfold En särprägel för Fyrbodals arbetsmarknad i Västra Götaland är närheten till

Läs mer

Riktlinjer för förbundets internationella arbete

Riktlinjer för förbundets internationella arbete Riktlinjer för förbundets internationella arbete Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm, Besök Hornsgatan 20 Tfn 08-452 70 00, Fax 08-452 70 50 info@skl.se, www.skl.se Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Svinesundskommittén. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AU Datum: 27 augusti 2018

Svinesundskommittén. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AU Datum: 27 augusti 2018 Sida 1 av Plats och tid: Fylkeshuset Östfolds Fylkeskommune Sarpsborg Måndagen den 27 augusti 2018 kl.09.30-13.30 ande: Linda M Engsmyr Sarpsborgs kommune Peter Birgersson Dafteryd Strömstad kommun Per

Läs mer

Minnesanteckningar styrgruppsmöte Gränshinder för näringslivet

Minnesanteckningar styrgruppsmöte Gränshinder för näringslivet Minnesanteckningar styrgruppsmöte Gränshinder för näringslivet Datum: 27 augusti 2013 Tid: 09.30 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14 Göteborg Deltagare: Agneta Mårdsjö, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Resultatsammanfattning

Resultatsammanfattning Resultatsammanfattning Healthy Regions When Well being Creates Economic Growth 2007 2010 Östergötland Örebro, Sverige November 2010 Birgitta Larsson Forsknings och utvecklingsenheten för Närsjukvården

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND. Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011

HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND. Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011 HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND 2012 2014 Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011 1 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Vision.. 3 3. Detta vill vi Övergripande mål.... 3 4. Roll/uppgift..

Läs mer

Aktivitetsplan AB Gothenburg European Office Utkast för beslut på styrelsemötet 5 februari 2016 Uppdaterad inför styrelsemöte 3 juni

Aktivitetsplan AB Gothenburg European Office Utkast för beslut på styrelsemötet 5 februari 2016 Uppdaterad inför styrelsemöte 3 juni Aktivitetsplan AB Gothenburg European Office Utkast för beslut på styrelsemötet 5 februari Uppdaterad inför styrelsemöte 3 juni AB Gothenburg European Office, Aktivitetsplan 2(11) Inledning Utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag

Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag 2017-10-16 Till Kajsa Edholm EU-kansliet Statsrådsberedningen Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag Linköpings kommun ingick tillsammans med Region Östergötland, Motala och Norrköpings kommuner

Läs mer

Erfarenheter från Västra Götalandsregionen

Erfarenheter från Västra Götalandsregionen Erfarenheter från Västra Götalandsregionen Huvudskäl En mindre rörig svensk samhällsapparat och ett mer effektivt beslutsfattande och genomförande av reformer. Uppnå en jämlik och högkvalitativ hälso-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008 Plats och tid Strömstads kommun, Stadshuset, Strömstad 30 Maj, 2008 09.00 12.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Policy för Region Skånes internationella arbete

Policy för Region Skånes internationella arbete 2015-01-19 FÖRSLAG Per-Olof Persson Strateg internationella relationer Koncernstab kansli, Möten & Internationella relationer Tel: 040 675 32 26 / 0768 87 07 43 E-post: per-olof.persson@skane.se Policy

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet.

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet. 1. Revidering av detaljbudget 2. Budget strategiområden 2015 Kulturnämnden beslutar: 1. Kulturnämnden reviderar detaljbudgeten för 2015 enligt bifogade förslag Budgetförändringar avseende statliga medel

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Smart specialisering. Cecilia Johansson

Smart specialisering. Cecilia Johansson Smart specialisering Cecilia Johansson 2019-02-13 Smart specialisering Introducerades 2014 kopplat till användande av ERUF till forskning och innovation S3 syftar till att stärka regioners konkurrenskraft

Läs mer

- Strategiska satsningar för innovationskraft

- Strategiska satsningar för innovationskraft - Strategiska satsningar för innovationskraft Innovationskraftsseminarium Göteborg 26 oktober 2010 1 Helena L Nilsson Enhetschef Forskning och utveckling Regional utveckling, Västra Götalandsregionen 2

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen VästKom Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Nääs slott, Lerum. Kl. 09.00 14.00 Beslutande Ej närvarande Göran Johansson, ordf Lena Facht Peter Hemlin Ulf Sjösten Rune Forsdahl Christer Aronsson Thomas

Läs mer

Den Skandinaviska Arenan, www.denskandinaviskaarenan.com

Den Skandinaviska Arenan, www.denskandinaviskaarenan.com BAKGRUND Beslut 18 november att ta fram ett «dokument/positionspapper/propagandamaterial» som översiktligt beskriver DSA:s viktigaste frågor att bevaka och påverka och som kan användas i den utåtriktade

Läs mer

Ser mailet konstigt ut?klicka här för att öppna i webbläsare.

Ser mailet konstigt ut?klicka här för att öppna i webbläsare. Ser mailet konstigt ut?klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev om Västra Götalandsregionens europeiska och internationella arbete - Externa relationer nr 3, Maj 2013 Regionen syns i Europa Mycket

Läs mer

Bryssel: Varken slump eller slentrian. Region Skånes arbete i Bryssel de senaste tre åren

Bryssel: Varken slump eller slentrian. Region Skånes arbete i Bryssel de senaste tre åren Bryssel: Varken slump eller slentrian Region Skånes arbete i Bryssel de senaste tre åren Ingen slump Nya politiker nya ambitioner: Region Skåne drog sig ur det gemensamma Sydsam-kontoret Konsultstudie

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum KOMMUNIKATIONSPLAN HELENA GRANATH Innovatum SYFTET MED KOMMUNIKATION- OCH INFORMATIONSINSATSER Det övergripande syftet med kommunikationen är att bidra till att projektet når uppsatta mål. STRATEGI För

Läs mer

Konferens den 1 december - inför internationella funktionsrättsdagen

Konferens den 1 december - inför internationella funktionsrättsdagen HSO Göteborgs nyhetsbrev, nr 6 2017. Läs nyhetsbrevet i din webbläsare. Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade Konferens den 1 december - inför internationella funktionsrättsdagen För att uppmärksamma

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Plats och tid Rådhuset, Rygge kommune, 17 april, 2009 kl. 09.00 11.15 ande tum Arbetsutskottet 1(5 Datum 17 april, 2009 Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise Skartlien, Rygge kommune Martin Carling,

Läs mer

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 18 april

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 18 april Aktuell rapport från miljöchefen Miljönämnden 18 april Internationellt 7-9 maj Jakob Dalunde EUparlamentariker med särskilt fokus på energi, gröna innovationer och transporter. 7-8 juni Besök från Nederländska

Läs mer

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå 2018-01-31 Smart specialisering i Sveriges regioner uppdateras löpande Norrbotten Teknik- och tjänsteutveckling inom industrin Test- och övningsverksamhet

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012 VETA MER OM EU Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europeiska kommissionen drar igång en ny strategi för att främja tillväxten och öka sysselsättningen i de kulturella och kreativa sektorerna. Strategin

Läs mer

sektorprogram Social- och hälsopolitik Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 sektorprogram: social- och hälsopolitik

sektorprogram Social- och hälsopolitik Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 sektorprogram: social- och hälsopolitik sektorprogram Social- och hälsopolitik Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 sektorprogram: social- och hälsopolitik 2013 1 Social- och hälsopolitik Program för Sveriges ordförandeskap

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Årsredovisning Miljönämnden

Årsredovisning Miljönämnden Årsredovisning 2017 Miljönämnden 2018-02-01 Ekonomisk resultat VGR-medel (tkr) för projekt och verksamhetsbidrag 11 st; 28 613 22 st; 30 885 17 st; 18 351 13 st; 18 017 11 st; 22 699 2 st; 15 500 1 st;

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 3 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev från sammanträdet 13 oktober 2015

Nyhetsbrev från sammanträdet 13 oktober 2015 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 13 oktober 2015 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan du här snabbt följa

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Handelns bidrag Procent Detaljhandelsutveckling 1991 2015 Detaljhandelns utveckling, mätt i löpande priser 1991 2015. (SCB, HUI Research) 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 5,5% 2,5%

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

nationell mötesplats för regionfrågan

nationell mötesplats för regionfrågan PÅ VÄG MOT Regioner 2015 nationell mötesplats för regionfrågan Regionfrågan lever. Från årsskiftet finns fyra folkvalda regioner med ansvar för hälso- och sjukvård samt regional utveckling. I slutet av

Läs mer

Revisorerna 527 552 2005-06-03. Tid: 2005-06-03 Plats: Lasarettet Trelleborg

Revisorerna 527 552 2005-06-03. Tid: 2005-06-03 Plats: Lasarettet Trelleborg REGION SKÅNE PROTOKOLL Revisorerna 527 552 2005-06-03 Tid: 2005-06-03 Plats: Lasarettet Trelleborg Beslutande: Kent Ericson, ordförande Cay Kallin, vice ordförande Donald Almlöf, ers. för Hans Östergren

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

Rapport från AER Kommitté 2 - Plenarmöte. Timisoara, Timis, Rumänien Lennart Moberg

Rapport från AER Kommitté 2 - Plenarmöte. Timisoara, Timis, Rumänien Lennart Moberg Rapport från AER Kommitté 2 - Plenarmöte Timisoara, Timis, Rumänien 2016-04-11 14 Lennart Moberg Innehåll Vad är AER?... 3 AER:s arbetsutskott kommittéer.... 3 AER Kommitté 2:s plenarmöte i Timisoara,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Att välja framtid. Familjecentralen som unik arena för jämlik hälsa och social hållbarhet

Att välja framtid. Familjecentralen som unik arena för jämlik hälsa och social hållbarhet Inbjudan 19-20 maj 2015 Svenska Mässan i Göteborg Nationell familjecentralskonferens Att välja framtid 15 år med Föreningen För Familjecentralers Främjande Årets konferens uppmärksammar familjecentralens

Läs mer

Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001

Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001 Fokus på arbetsmarknad och utbildning Arbetskraftsrörelser Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001 Gunnar Hedin 6 Bakgrund Sedan mer än femtio år har det funnits ambitioner inom det nordiska

Läs mer

Årsredovisning allmänpolitiska utskottet 2013

Årsredovisning allmänpolitiska utskottet 2013 1(4) Landstingsfullmäktige Årsredovisning allmänpolitiska utskottet 2013 Organisation och uppgifter Allmänpolitiska utskottet är organiserat och arbetar enligt Arbetsordning för landstingsfullmäktige,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2008-11-20 Georgia Larsson Tid: 13-16 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande ledamöter Hans Bergfelt (m), Mölndal, vice ordförande

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

EU-projekt COINCO North II

EU-projekt COINCO North II 01054 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE Josefin Selander, utvecklingsledare infrastruktur 035-179825 Datum Diarienummer 2011-08-31 RS110354 Regionstyrelsen EU-projekt COINCO North II Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

DE NORDISKE HOSPITALS LEGE

DE NORDISKE HOSPITALS LEGE - 1 - (3) DNHL-Nytt ÅRGÅNG 22 NR 2/2014 DNHL-Nytt ges ut av DNHL:s AU vid ca tre/fyra tillfällen under året och syftet är att vara ett språkrör mellan presidiet för Samarbetsorganisationen DE NORDISKE

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Plats och tid Copenhagen Admiral Hotel, Köpenhamn 21 augusti, 2008 16.30 18.30 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015 REGLAB en mötesplats för regional utveckling Medlemsgrupp 12 feb 2015 Reglabs styrelse Magnus Persson, Regionförbundet Örebro (ordf) Lars Christensen, Region Värmland Carin Daal, Region Skåne Anna Bünger,

Läs mer

VGR och omvärlden Regionstyrelsen 30/5 2017

VGR och omvärlden Regionstyrelsen 30/5 2017 VGR och omvärlden Regionstyrelsen 30/5 2017 Agenda VGR i media/sociala media Bryssel/Stockholm/Samarbeten Varumärket VGR/Analyser Bilden av VGR/Eventuell bedömning Journalistik nyhetsvärdering Närhet Oväntat

Läs mer

Wilhelm Ast på Skåne European Office

Wilhelm Ast på Skåne European Office Wilhelm Ast på Skåne European Office Praktikrapport 1. Om mig Politices kandidatexamen med inriktning statsvetenskap från Lunds universitet (2012). Läser just MSc. in Welfare Politicies and Management

Läs mer

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET 4.8.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 229/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN EUROPAPARLAMENTET Arbetsordning för Konferensen mellan de parlamentariska

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

MODERNT TRÄHUSBYGGANDE. 7 november i Trollhättan

MODERNT TRÄHUSBYGGANDE. 7 november i Trollhättan MODERNT TRÄHUSBYGGANDE 7 november i Trollhättan Projekt Grön tillväxt trä Irene Malmberg, svensk prosjektleder, Svinesundskommittén Bjørn Horten, norsk prosjektleder, Østfold fylkeskommune Karin Stenlund,

Läs mer