Mitt emellan Europaval och svenskt val

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mitt emellan Europaval och svenskt val"

Transkript

1 1 av :16 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev om Västra Götalandsregionens europeiska och internationella arbete - Externa relationer, juli 2014 Mitt emellan Europaval och svenskt val Årets första nummer av nyhetsbrevet har dröjt, men här kommer en statusrapport för Västra Götalandsregionens externa arbete fram till halvårsskiftet, mitt emellan Europaval och svenskt val. Det är många processer som pågår vi är mitt uppe i att utveckla samverkan med kommunerna, att stärka vårt Brysselkontor och att etablera närvaro i Stockholm. Mer om det nedan, processerna fortsätter under hösten. Nu önskar vi alla läsare en trevlig sommar! Magnus Engelbrektsson, chef externa relationer VGR i presidiet för tunga regionorganisationer Vid Nordsjökommissionens generalförsamling i slutet av juni valdes Kerstin Brunnström, ersättare (S) i VGR:s regionstyrelse, till vice ordförande, samtidigt som Tom-Christer Nilsen från Hordaland i Norge utsågs till ordförande. Nordsjökommissionen är ett politiskt forum för regioner i Sverige, Norge, Danmark, Skottland, England, Tyskland, Nederländerna och Frankrike som bidrar till utvecklingen i och kring Nordsjön inom transporter, kultur, turism, ekonomisk samverkan, miljö och marina resurser. Svenska medlemmar är Västra Götalandsregionen, Region Halland och Regionförbundet Örebro. Hemsida: I den största europeiska regionorganisationen, Assembly of European Regions (AER) fortsätter Magnus Berntsson, ledamot (KD) av regionfullmäktige i VGR, som vice ordförande och kassör i ytterligare ett år. AER verkar inom ett brett spektrum av frågor och har medlemsregioner från hela Europa. Hemsida:

2 2 av :16 Nationell påverkansagenda och Stockholmskontor Regionstyrelsen har i vår antagit huvuddragen i en nationell påverkansagenda. De frågor som Västra Götalandsregionen särskilt kommer att driva nationellt under den kommande tiden är utbyggnaden av järnväg till Oslo, ökat nationellt stöd för biogas som drivmedel, Västra Götalands intressen i den nya maritima strategin, att sätta regionfrågan på dagordningen, samt vissa samordningsfrågor inom hälso- och sjukvård. VGR har hyrt kontorsplats i Stockholm och har ambitionen att öka närvaron, bredda kontaktytorna, ordna och medverka i fler arrangemang och följa det nationella beslutsfattandet närmare. Regionen ordnade i januari ett seminarium i riksdagen om havsbaserad vindkraft och medverkade i april i slutkonferensen för projektet 8 million city som också hölls i Stockholm. I höst är VGR bland annat med som partner i Nobel Week Dialogue i Stockholm den 9 december, där nobelpristagare och andra diskuterar de demografiska utmaningar som världen står inför. Foto: Riksdagshuset. Fotograf: Melker Dahlstrand. Aktiviteter i Almedalen I skrivande stund pågår politikerveckan i Almedalen. Västra Götalandsregionen medverkar i ett antal seminarier både på och utanför den Västsvenska arenan om fossilfri fordonstrafik, ojämlik hälsa, testarenor, högskolesamarbete, m-hälsa och en hel del annat. Mer information på

3 3 av :16 Starkare Brysselkontor i nya lokaler I april flyttade Västra Götalandsregionens Brysselkontor ihop med Göteborgs stad på åttonde våningen i Nordic House. Därmed samlas de offentliga aktörerna från Västra Götaland på ett våningsplan och förutsättningarna ökar för en ännu närmare samverkan och arbetsfördelning. Från i höst kommer Västra Götalandsregionen att ha tre medarbetare och en praktikant i Bryssel för att kunna ge bättre service till såväl VGR:s egna förtroendevalda och tjänstemän som till kommuner och andra samarbetspartners i Västra Götaland. Kontoret har under våren tagit emot ett stort antal besökare från Västra Götaland, arrangerat möten och seminarier, bevakat och rapporterat hem om olika frågor och medverkat till samrådssvar. Flera av de samarbetsorganisationer som VGR är med i förlägger också mer av sina möten till Bryssel. Bland aktiviteter som kontoret har arrangerat eller medarrangerat kan nämnas ett seminarium om science parks, ett om hur vi arbetar med gränsstatistik och ett om kulturella och kreativa näringar. På höstens digra lista står bland annat medverkan i Open Days, den årliga veckan för Europas regioner och städer i början av oktober, då VGR arrangerar seminarier om såväl HBTQ-frågor som hållbara transporter. VGR:s kontor hyser också sekretariatet för den europeiska samarbetsorganisationen på hälsoområdet EUREGHA. Foto: Europaparlamentet Västsvensk EU-konferens i Morokulien Kom till Eda kommun i Värmland och uppdatera dig om EU-utvecklingen detta spännande år med nytt Europaparlament och ny EU-kommission. Den augusti är Eda kommun värd för den årliga västsvenska EU-konferensen. Mångårige Europa-korrespondenten Rolf Gustafsson hör till talarna. Konferensen hålls på svensk-norska gränsen och första dagen ägnas åt svensk-norskt samarbete. Program och anmälan finns här >>

4 4 av :16 Martin Andréasson rapportör om mhälsa Regionrådet Martin Andréasson (M) är just nu Regionkommitténs rapportör om mhälsa, det vill säga mobila tjänster inom hälsoområdet, en underavdelning till det vidare begreppet ehälsa. Att vara rapportör innebär att förbereda Regionkommitténs yttrande över EU-kommissionens grönbok i frågan. Martin och Västra Götalandsregionens Brysselkontor har tillsammans med EUREGHA ordnat ett rundabordsmöte i Bryssel och medverkat i konferenser i frågan. Martin Andréasson och regionfullmäktigeledamoten Tore Hult (S) är för närvarande de enda företrädarna från Västra Götaland i Regionkommittén, det EU-organ där förtroendevalda på regional och lokal nivå kan yttra sig över EU-kommissionens förslag. VGR aktivt på EHMA:s årskonferens När European Health Management Association hade sitt årsmöte i Birmingham i juni ledde Västra Götalandsregionen genom Robert Sinclair, hälso- och sjukvårdsavdelningen, tre sessioner VGR föregångsregion för bioekonomi EU-kommissionens institut JRC har valt ut Västra Götalandsregionen som en av åtta europeiska föregångsregioner inom bioekonomi som man särskilt vill studera. Bioekonomi är ett brett begrepp för hur förnybara råvaror från land och vatten på ett hållbart sätt omsätts till mat, energi och produkter av olika slag. Läs mer på Europeiska kommissionens hemsida Norge i fokus Under våren har ett antal projekt med VGR-inblandning som berör svensk-norska förhållanden haft sina slutkonferenser. Till dessa hör KUSK, ett projekt mellan VGR och Östfolds fylkeskommune som har bidragit till att öka kunskapen och det statistiska underlaget om omfattningen på gränspendling, flyttning över gränsen, handel och annat svensk-norskt utbyte. Över svenskar pendlar för att arbeta hel- eller deltid i Norge och tjänar sammanlagt 12 miljarder svenska kronor per år. Ungefär lika mycket handlar norrmännen varor för i Sverige. I Västra Götaland står norrmän för 75 procent av de utländska gästnätterna på campingplatser och för hälften av de utlandsägda fritidshusen. Läs mer: Scandinavian 8 million city The Scandinavian 8 million city är ett annat projekt som avslutas under året. I den gedigna slutrapporten argumenteras såväl för utbyggnad av den befintliga järnvägen mellan Oslo, Västra Götaland, Halland och Skåne/Själland till god intercitystandard, som för framtida höghastighetståg för att knyta samman dessa storstadsområden till en åttamiljonersstad.

5 5 av :16 Läs mer: Slutkonferens för projektet Gränshinder för näringslivet Även projektet Gränshinder för näringslivet har haft slutkonferens. Projektet har identifierat och påpekat diverse regler som behöver ändras för ett smidigare utbyte över gränsen, allt från taxibåtars rätt att lägga till på andra sidan gränsen till höga depositioner när företag tar arbetsmaskiner till grannlandet. Läs mer: 200 år av nordisk fred firades i Kungälv Riksdagens talman, nordiska rådets presidium och de nordiska ländernas Sverigeambassadörer var några av dem som deltog i firandet av 200 år av nordisk fred i Kungälv i juni. Kungälvs kommun ordnade, med stöd av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen en mötesplats på olika teman kring det nordiska samarbetet. Det finns tankar om att arrangemanget ska återkomma inom några år för att göra Kungälv till en nordisk mötesplats. Läs mer: GO-ting i Göteborg 14 oktober Den 14 oktober kommer Göteborg-Oslo-samarbetet att anordna ett GO-ting i Göteborg, en konferens för att belysa samverkan över gränsen. Svinesundskommittén för samarbete mellan kommunerna kring gränsen Svinesundskommittén är det nya namnet på det som tidigare har hetat Gränskommittén Bohuslän/Dalsland-Östfold, en organisation för samarbete mellan kommunerna kring gränsen, VGR och Östfolds fylkeskommune. Sekretariatet för kommittén har flyttat till Strömstad. Läs mer: Ökad samverkan mellan region och kommuner Beredningen för hållbar utveckling (BHU) har tagit initiativ till ett ökat samarbete i EU-frågor mellan Västra Götalandsregionen och kommunalförbunden i Västra Götaland. Bland annat avser BHU själv öka bevakningen av EU-aspekter på utvecklingsfrågorna i Västra Götaland och förlägga ett av sina möten 2015 till Bryssel. Det kommer också att skapas ett nytt tjänstemannanätverk för att få bättre samverkan mellan regionens och kommunernas resurser och kunskaper i EU-arbetet, både i policy- och program/projekt-frågor. Uppdrag Ungdomarnas Europa En klass från Vadsbogymnasiet i Mariestad vann tävlingen Uppdrag Ungdomarnas Europa som Västra Götalandsregionen arrangerar varje år tillsammans med Europaparlamentet för elever i första årskursen på gymnasiet. Den vinnande klassen får i september sitt pris, en resa till Bryssel för hela klassen med besök på EU-institutionerna. Facebook Twitter LinkedIn Pusha Hemsidor Följ oss Detta mail skickades till Avanmäl dig från nyhetsbrevet Externa relationer Tipsa en vän!

6 6 av :16

Ja, vi elsker dette landet...

Ja, vi elsker dette landet... 1 av 7 2013-10-11 10:48 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev om Västra Götalandsregionens europeiska och internationella arbete - Externa relationer nr 4, oktober 2013

Läs mer

Rapport från konferens i Svinesundskommittén

Rapport från konferens i Svinesundskommittén Rapport från konferens i Svinesundskommittén 16 17 april 2015, Halden Torsdag 16 april Thor Edquist, ordfører i Halden kommune Thor Edquist, ordfører i Halden kommune Thor Edquist, Svinesundskommitténs

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén

EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén Regionkommittén och det svenska EU-ordförandeskapet Uttalande av Regionkommitténs ordförande Luc Van den Brande Regionkommitténs ordförande Genom att samarbeta med regioner

Läs mer

Nyhetsbrev från sammanträdet 28 oktober 2014

Nyhetsbrev från sammanträdet 28 oktober 2014 Sida 1 av 6 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 28 oktober 2014 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan du här

Läs mer

Handlingar till sammanträde med regionutvecklingsnämnden. 29 januari 2015

Handlingar till sammanträde med regionutvecklingsnämnden. 29 januari 2015 Handlingar till sammanträde med regionutvecklingsnämnden 29 januari 2015 1 (4) Föredragningslista Sammanträde med regionutvecklingsnämnden den 29 januari 2015 (föregås av utbildningsdag 28 januari) Plats:

Läs mer

Internationell handlingsplan 2015. Beslutad av Landstingsstyrelsen 2015-06-09, 155

Internationell handlingsplan 2015. Beslutad av Landstingsstyrelsen 2015-06-09, 155 Internationell handlingsplan 2015 Beslutad av Landstingsstyrelsen 2015-06-09, 155 1 Innehåll Förord... 3 Inledning... 4 Samverkan med andra aktörer... 5 Syfte... 5 Styrande dokument... 6 Prioriterade områden...

Läs mer

Detaljbudget för regionutvecklingsnämnden 2014

Detaljbudget för regionutvecklingsnämnden 2014 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2013-10-15 Förvaltning/enhet Handläggare: Karin Stadig Roswall Telefon: 010-44 11 623 E-post: karin.stadig-roswall@vgregion.se Till regionutvecklingsnämnden Detaljbudget för

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE BUSINESS REGION GÖTEBORG

ÅRSBERÄTTELSE BUSINESS REGION GÖTEBORG www.businessregion.se www.facebook.com/businessregiongoteborg Box 111 19, 404 23 Göteborg Telefon: 031-61 24 02 Fax: 031-61 24 01 Besöksadress: Norra Hamngatan 14, Göteborg PRODUKTION: RUBRIK FOTO: MIKAEL

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Karin Swensson Strateg 044-309 32 09 Karin.Swensson@skane.se Beslutsförslag Datum 2012-10-11 Dnr 1102578 1 (13 ) Regionala tillväxtnämnden Verksamhetsinformation Regionala tillväxtnämnden

Läs mer

Madeleine Nazak Haghighat. Sverige-Norge-samarbetet; en samverkan på frammarsch

Madeleine Nazak Haghighat. Sverige-Norge-samarbetet; en samverkan på frammarsch Madeleine Nazak Haghighat Sverige-Norge-samarbetet; en samverkan på frammarsch Bo Hamrå (Sekretariat, VGR/Interreg Sverige-Norge): På gamla Svinesundsbron finns en röd och en grön lampa för att ange styrbord

Läs mer

2009 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE

2009 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE 2009 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE [VERKSAMHETS- BERÄTTELSE ÅR 2008] I FÖRHÅLLANDE TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR 2008 INNEHÅLL Introduktion... 3 1. Bakgrund... 3 1.1 Historik... 3 1.2 Uppdraget... 3 1.3 Organisation...

Läs mer

Mid Sweden Office - MSO. Prioriteter i Verksamhetsplan 2006. Förslag till Verksamhetsplan 2006. Aktivitetsplan. Budget.

Mid Sweden Office - MSO. Prioriteter i Verksamhetsplan 2006. Förslag till Verksamhetsplan 2006. Aktivitetsplan. Budget. Mid Sweden Office - Prioriteter i Verksamhetsplan 2006 Förslag till Verksamhetsplan 2006 Aktivitetsplan Budget 10-års vision Verksamheten 1(43) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION... 3 PRIORITETER I VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

Satsningar mot utanförskap fortsätter 2014

Satsningar mot utanförskap fortsätter 2014 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare Tipsa en vän! M aj 2014 Förbundsdirektören har ordet Satsningar mot utanförskap fortsätter 2014 Jag vill i maj månads krönika lyfta fram ett av de arbeten

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

GRs årsredovisning 2014 2015-05-18. Göteborgsregionens kommunalförbund

GRs årsredovisning 2014 2015-05-18. Göteborgsregionens kommunalförbund 2015-05-18 Göteborgsregionens kommunalförbund Årsredovisning 2014 1 2 Göteborgsregionens kommunalförbund Årsredovisning 2014 3 Index Arbetsformer...16, 20 Avslutade projekt 2014...11 Barn- och jämställdhetsperspektivet...10

Läs mer

VÄSTRA GÖTALAND 2020 VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 (RUP)

VÄSTRA GÖTALAND 2020 VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 (RUP) VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 (RUP) 1 VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 INNEHÅLL FÖRORD 3 UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

FOTOGRAF: CARINA WILHELMSSON. Destination Sörmland allt närmare FOTOGRAF: MONICA SWÄRD LÄS MER PÅ SIDAN 4

FOTOGRAF: CARINA WILHELMSSON. Destination Sörmland allt närmare FOTOGRAF: MONICA SWÄRD LÄS MER PÅ SIDAN 4 FOTOGRAF: ANNELIE LJUNGWALD Glad Påsk ETT NYHETSBREV FRÅN REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Sörmland helt enkelt NUMMER MARS 201 INLEDAREN Infrastrukturen i fokus under året Unga vågar vara egna Omkring 700 sörmländska

Läs mer

Årsredovisning 2013. Årsredovisning 2013. Fyrbodals kommunalförbund

Årsredovisning 2013. Årsredovisning 2013. Fyrbodals kommunalförbund Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Fyrbodals kommunalförbund 2 Innehållsförteckning Förbundsdirektören har ordet 4 Organisationsschema, ekonomi, personal, 5 lokalisering, kansli, administration, den

Läs mer

Minnesanteckningar styrgruppsmöte Gränshinder för näringslivet

Minnesanteckningar styrgruppsmöte Gränshinder för näringslivet Minnesanteckningar styrgruppsmöte Gränshinder för näringslivet Datum: 27 augusti 2013 Tid: 09.30 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14 Göteborg Deltagare: Agneta Mårdsjö, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Sörmland helt enkelt. Bra möte med infrastrukturministern. Förberedelser för att använda EU-fonderna. Fler vet mer om innovationer

Sörmland helt enkelt. Bra möte med infrastrukturministern. Förberedelser för att använda EU-fonderna. Fler vet mer om innovationer ETT NYHETSBREV FRÅN REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Sörmland helt enkelt FOTOGRAF: LASSE SKOG NUMMER 10 DECEMBER 2013 Bra möte med infrastrukturministern Elisabeth är årets EU-inspiratör Från Sörmland deltog

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005

Verksamhetsberättelse 2005 Verksamhetsberättelse 2005 Västerbotten - Västernorrland - Dalarna - Gävleborg - Uppsala - Västmanland. Värmland - Stockholm - Örebro - Västra Götaland - Östergötland - Halland - Kronoberg - Skåne - Blekinge

Läs mer

Verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport 2012

Verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport 2012 Verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport 2012 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 2012 1. Inledning 4 2. Arbete med EU:s och Sveriges utvecklingspolitik 4 2.1 Samstämmighet 4 2.2 EU:s och Sveriges

Läs mer

Det här gjorde vi 2011

Det här gjorde vi 2011 Verksamhetsberättelse Det här gjorde vi 2011 Uppföljning av regionala enhetens uppdrag enligt verksamhetsplanen 2011 LANDSTINGSDIREKTÖRENS STAB Regionala enheten För mer information Norrbottens läns landsting

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-

Kommunstyrelsen 1999- Datum 25 maj 2012 1(14) Plats och tid Bohusgården Hotell & konferens, Uddevalla, Sverige kl. 09.30-14.00 ande Se deltagarförteckning s. 14 Övriga deltagande Hans-Inge Sältenberg Västra Götalandsregionen

Läs mer

4 Ta hjälp av Byanätsforum

4 Ta hjälp av Byanätsforum 2/2015 4 vi lanserar #jämställtmöte 4 Ta hjälp av Byanätsforum Hela Sverige ska leva! 1 4 TRE utredningar FÖR BYARÖRELSEN Innehåll Ledaren 2. Ledaren 3. NYHETER VI LANSERAR #JÄMSTÄLLTMÖTE 4. NYHETER TRE

Läs mer

Årsredovisning 2012 Västsvenska Turistrådet AB

Årsredovisning 2012 Västsvenska Turistrådet AB Årsredovisning 2012 Västsvenska Turistrådet AB Västsvenska Turistrådet AB - en del av Årsredovisning 2012 för Västsvenska Turistrådet AB Medborgarperspektivet Kommentar: Ur medborgarperspektiv för boende

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Regional utveckling på distans

Regional utveckling på distans Regional utveckling på distans Så stärker landstingets internationella arbete regionens konkurrenskraft LANDSTINGSDIREKTÖRENS STAB Regionala enheten Landstinget verkar internationellt för att stärka regionen

Läs mer