Miljörapportsammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljörapportsammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt"

Transkript

1 PM 1(12) Miljöenheten Åsa Mårdberg Direktnr Faxnr Miljörapportsammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt Bakgrund Vattenmyndigheterna har enligt 5 kap. 5 i miljöbalken och 6 kap. 1 i förordningen 2004:660 om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön beslutat om ett åtgärdsprogram för att miljökvalitetsnormera ska uppnås. Enligt åtgärdspunkt 28 i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram ska länsstyrelserna göra en översyn och vid behov verka för en omprövning av befintliga verksamheter enligt 9 och 11 kap. miljöbalken, vilka kan ha en inverkan på vattenmiljön, särskilt i områden med vattenförekomster som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå god ekologisk eller god kemisk status. Vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikt (NÖVD) har med anledning av åtgärdspunkt 28 beviljat bidrag för detta projekt som redovisas i detta PM. Projektet ska höja kunskapen om tillståndspliktiga verksamheters påverkan på vattenmiljön inom distriktet. Syfte Syftet med projektet är att samordna översynen av befintliga tillståndspliktiga verksamheter inom NÖVD, och att med samma resursmöjligheter utföra denna åtgärd för alla län inom distriktet. I projektet kommer en sammanställning att ske i ett distriktgemensamt dokument med relevanta uppgifter om pågående miljöfarliga verksamheter inom respektive län. Resultatet kommer tillsammans med distriktgemensamma kriterier att ligga till grund för en bedömning av behovet för omprövning enligt miljöbalken av A- och B-verksamheter som kan ha en påverkan på vattenmiljön. Upplägg och resultat blir lika i distriktet och kan diskuteras tillsammans i distriktet. Detta förväntas höja kvaliteten på resultatet. Begränsning Verksamheter enligt 11 kap. miljöbalken ingår inte i denna analys, då miljögifter har varit i fokus för detta projekt. Av verksamheter enligt 9 kap. miljöbalken har täktverksamheter inte tagits med i sammanställningen. Med täkter menas bransch med huvudkod dvs. utvinning mm. av berg, naturgrus, torv mm. Länsstyrelsen Dalarna Telefon Webb Plusgiro Postadress FALUN Fax E-post dalarna@lansstyrelsen.se Bankgiro Besöksadress Åsgatan 38 Orgnr

2 PM 2(12) I miljörapporten redovisar verksamheter utsläpp till ytvatten. Detta projekt har därför begränsats genom att enbart ta med ytvattenförekomster. Endast verksamheter inom NÖVD har tagits med i projektet. Östergötlands län ingår i NÖVD men endast ett fåtal verksamheter skulle ha ingått i projektet och Länsstyrelsen i Östergötland har därför inte deltagit. Projektorganisation/ansvarsfördelning Beställare: Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt (NÖVD), kontakt Helena Segervall. Projektledare: Anna Wemming (W län). Ansvarar för medelsansökan, samt återrapportering till VM. Projektgrupp: Håkan Johansson (AB län), Linnéa Vemhäll (C län), Sofi Nordfeldt (D län), Karin Runnels (T län), Magnus Svensson (U län), och Anna Wemming (W län). Respektive länsrepresentant ansvarar för att ange vilka tillståndspliktiga verksamheter som ska ingå i datainsamlingen, samt framtagande av en gemensam mall för datainsamlingen. Resurs: Rasha Ishaq (W län). Utförare: Åsa Mårdberg (W län). Ansvarar för arbetets genomförande. Ekonomiska ramar Vattenmyndigheten för NÖVD har beslutat om att ersätta Länsstyrelsen i Dalarnas län med kr för första delprojektet och kr för andra delprojektet. Budgeten ska räcka till en heltidsanställd under perioden 6 januari 31 maj. Arbetsmoment Arbetet har utförts i två delprojekt. Inför varje delprojekt uppfördes en projektplan som beskriver tidsåtgång och omfattning av projektet. All data och övrig information har hämtats från de miljörapporter och emissionsdeklarationer som finns på Svenska Miljörapporteringsportalen (SMP). Information om recipienten har hämtats från Vatteninformationssystem Sverige (VISS). Delprojekt 1 1. I samråd med projektgruppen togs en mall fram för hur sammanställningen skulle se ut. Följande parametrar beslutades att sammanställningen skulle innehålla. Grundinformation om verksamheten (namn, anläggningsnr, län, kommun, koordinater för anläggningen osv.). Typ av vattenutsläpp. Information om recipienten (vattenförekomstnamn, HARO, EU-id, kemisk och ekologisk status, ekologisk potential, samt risken för att statusen inte uppnås 2015).

3 PM 3(12) Datum för grundtillstånd och beslutsdatum för villkor för utsläpp till vatten. Villkor för utsläpp till vatten. Uppmätta halter/mängder som släppts ut till vatten år Därefter sammanställdes data för alla A-verksamheter inom NÖVD samt B- verksamheter inom NÖVD som redovisar utsläpp till mottagaren Vatten i emissionsdeklarationen (Tabell 1). Tabell 1. Fördelningen av antalet sammanställda verksamheter mellan länen. Län Antal A- verksamheter Antal B-verksamheter med utsläpp till mottagaren Vatten Totalt Dalarna Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Stockholm Totalt i 6 län Sammanställningar av emirdata (heter idag för anläggningsinfo) exporterades från SMP för att få fram en lista på antalet av dessa verksamheter. Då det i SMP angivna vattendistriktet ofta är fel har de exporterade sammanställningarna matchats med vattendistrikt i GIS (select by location) för att få fram de verksamheter som ligger inom NÖVD. Naturvårdsverket har blivit informerat om att det finns felaktiga vattendistriktskoder i SMP och ska åtgärda dessa. Se projektplanen för delprojekt 1 (bilaga 1) för att få mer information om arbetsmomenten.

4 PM 4(12) Delprojekt 2 Data från miljörapporter för fler B-verksamheter inom NÖVD har sammanställts under delprojekt 2. I detta delprojekt har data sammanställts för B-verksamheter som redovisar utsläpp till kommunalt avloppsreningsverk i emissionsdeklarationen samt för ett antal prioriterade branscher (Tabell 2). Prioriteringen gjordes av projektgruppen i samråd med tillsynsgruppen på respektive länsstyrelse. Branscherna har valts utifrån de huvudbranschkoder som finns i bilaga i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Verksamheter som redovisar utsläpp till mottagaren Vatten-halt ingår även i sammanställningen. Utsläppet redovisas i dessa fall i form av en halt. Tabell 2. Antal B-verksamheter inom NÖVD som redovisar utsläpp till mottagaren Beh.arv (kommunalt reningsverk) och Vatten-halt i emissionsdeklarationen samt antal B-verksamheter inom NÖVD för prioriterade branscher. Antalet är exklusive de verksamheter som sammanställdes i delprojekt 1. Län Utsläpp till mottagaren Beh.Arv Utsläpp till mottagaren Vatten-halt Branschen Ytbehandling Branschen Deponering Totalt Branschkod 28.10, 28,20, 28.30, 28.50, , , , Dalarna Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Stockholm Totalt i 6 län Enligt projektplanen för delprojekt 2 skulle verksamheter inom branscherna Ståloch metallindustri och Sågverk även ingå i sammanställningen, men p.g.a. tidsbrist ingår dessa inte i sammanställningen. Se projektplanen för delprojekt 2 (bilaga 2) för att få mer information om arbetsmomenten.

5 PM 5(12) Resultat Information för 311 st verksamheter inom NÖVD sammanställdes, varav 72 st är A-verksamheter och 239 st är B-verksamheter (Figur 1). Kvarvarande B- verksamheter inom NÖVD som inte ingår i sammanställningen är 449 st. För 19 st anläggningar har det inte funnits någon miljörapport inlagd på SMP för år 2010 och för några anläggningar har miljörapporten inte hunnits få ut bland annat p.g.a. sekretessmarkeringar i SMP. Figur 1. A-verksamheter (röda fyrkanter) och B-verksamheter (mörkgröna ringar) inom NÖVD som ingår i sammanställningen. Ljusgröna ringar är B-verksamheter (exklusive täkter) som inte ingår i sammanställningen. Projektet har resulterat i: en sammanställning av information om utsläpp till vatten för ca 311 st tillståndspliktiga verksamheter inom NÖVD. Ena excel-filen innehåller villkor för utsläpp till vatten och den andra excel-filen innehåller utsläppsdata för uppmätta halter/mängder som släpps ut till recipient eller till kommunalt avloppsreningsverk under verksamhetsåret en lathund som beskriver hur sammanställningen är uppbyggd och vilka frågeställningar och problem projektet har stött på.

6 PM 6(12) Sammanställningarna finns på Vattenmyndigheternas gemensamma arbetsplats (Sharepoint) under arbetsgruppen Miljögifter. Mappen för projektet heter Miljörapportsammanställning och ligger under Miljögiftsgrupp Norra Östersjön och Miljögiftsprojekt NÖVD på följande länk: older=%2fgemensamt%2farbetsgrupper%2fmiljogifter%2fdelade%20dokument %2fMilj%c3%b6giftsgrupp%20Norra%20%c3%96stersj%c3%b6n%2fMilj%c3% b6giftsprojekt%20n%c3%96vd%2fmilj%c3%b6rapportsammanst%c3%a4llning &FolderCTID=&View=%7bC585B39F%2dF49D%2d4613%2dBFCB%2d12D6 EB0B5083%7d Diskussion Sammanställningen visar att en stor andel data om verksamheternas utsläpp till vatten redovisas i miljörapportens textdel i förhållande till den data som redovisas i emissionsdeklarationen. Detta är ett resultat av att verksamheterna inte är skyldiga att redovisa uppmätta halter och mängder i emissionsdeklarationen om de inte överstiger bestämda tröskelvärden enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport (NFS 2006:9). Föreskriften reglerar även vilka ämnen som ska redovisas i emissionsdeklarationen. Formatet på data i miljörapportens textdel möjliggör inte en överblick över de utsläpp som sker inom ett avgränsat vattenavrinningsområde. Tidsåtgången för att sammanställa varje verksamhet har varit stor i detta projekt och det finns troligen inte resurser till att sammanställa alla B-verksamheter. En prioritering av branscher eller av den information som ska sammanställas är nödvändig för ett eventuellt fortsatta arbete. Majoriteten av de ämnen som ingår i sammanställningen är metaller och näringsämnen. Av organiska föroreningar är det främst olja i form av oljeindex som redovisas. Detta kan troligen bero på att villkoren för utsläpp till vatten främst reglerar utsläpp av metaller och näringsämnen. De ämnen som ingår i kontrollprogrammen eller egenkontrollprogrammen är också avgörande för vilka ämnen som redovisas och här finns en möjlighet att i framtiden få in utsläppsdata på organiska miljögifter, t.ex. de organiska prioriterade ämnena. Det är viktigt att få in prioriterade ämnen och eventuellt särskilt förorenande ämnen i kontrollprogramen för arbetet med miljökvalitetsnormer för vattenförekomster. Under delprojekt 2 utfördes sammanställningen branschvis, vilket upplevdes som en framgångsfaktor. Upptäckta hinder för projektet har dels varit felaktigheter i SMP, exempelvis den felaktiga vattendistriktskoden eller att vissa verksamhetsutövare ibland har angett fel mottagare och fel enhet i emissionsdeklarationen. Andra hinder har varit att den information som finns i miljörapportens textdel i vissa fall har varit för bristfällig för att kunna göra sammanställningen. Exempelvis borde det framgå vilken vattenförekomst som är recipienten, eller att man tydligt anger vilket beslut som villkoren är fastställda i.

7 PM 7(12) Bilaga 1 - PROJEKTPLAN för delprojekt 1 Miljörapportsammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt Arbetsmoment Projektet omfattar i första hand A- och B-verksamheter (täkter är exkluderande) inom NÖVD. Som en första omgång föreslås att alla A-verksamheter sammanställs, och därefter utökar med B-verksamheter. Eventuellt behöver man prioritera vilka B-verksamheterna som i en första omgång ska sammanställas. 1. Lista upp pågående A- och B-verksamheter inom Stockholms-, Örebro-, Dalarnas-, Uppsala-, Västmanlands-, Södermanlands- och Östergötlands län. Ladda ner sammanställning av grunddata, emirdata och emissionsdeklarationen för A- och B-verksamheter i varje län från Svenska Miljörapporteringsportalen (SMP). 2. Ta fram en mall med distriktsgemensamma kriterier. Jämföra mallarna framtagna av Dalarnas- och Örebro län. Förslagsvis utgår mallen från den sammanställning av emirdata som går att laddas ner från SMP. I emirdata finns alla verksamheter som finns inlagda i SMP. Sammanställningen av grunddelen som går att laddas ner från SMP innehåller färre antal verksamheter. Detta på grund av att det inte är alla som har laddat upp grunddelen för 2010 i SMP. Mallen ska innehålla: Alla A- och B-verksamheter inom NÖVD. Grundinformation om verksamheten (namn, län, kommun osv.) Information om recipienten (vattenförekomstnamn, HARO, id, kemisk och ekologisk status, ekologisk potential, samt risken för att statusen inte uppnås 2015). Informationen hämtas från Vatteninformationssystem Sverige (VISS). Typ av vattenutsläpp (dagvatten, renat processvatten, kylvatten ody.). Vattenutsläppet beskrivs så långt som möjligt för att kunna dra slutsatser om vilka föroreningar som kan tänkas vara aktuellt. Datum för grundtillstånd och datum för beslut för villkor för utsläpp till vatten. Villkor för utsläpp till vatten (halter, mängder). Kolumn som anger om villkoren är gränsvärden eller riktvärden. Markering om textvillkor för ett vattenutsläpp finns. Om det är möjligt att kopiera text från miljörapporten så finns textvillkor i enskilt blad i samma fil som sammanställningen.

8 PM 8(12) Information om utsläpp till vatten år All information som finns i emissionsdeklarationen och information som finns i miljörapportens textdel. Både mängder och halt tas med även om villkoret endast gäller för halt. Mätningar på ytvatten från förorenade områden ingår även om detta redovisas. Mätningar som är omfattande, t.ex. screeningar, länkas i sammanställningen i en kolumn. Provtagningar i recipient t.ex. i samband med kontrollprogram noteras i ett blad i samma fil. För B-verksamheterna prioriteras till en början verksamheter som redovisar utsläpp till vatten i emissionsdeklarationen. Därefter kan prioritering av branscher göras i samråd med tillsynsgruppen. Ett blad med information om villkor. En rad för varje mottagare, dvs. om anläggningen har utsläpp till två mottagare så finns anläggningen på två rader. Detta möjliggör att sortera på mottagare. Ett blad med information om redovisade utsläpp. En rad för varje anläggning/mottagare/datum. Detta ger möjlighet att lägga till information om flera mättillfällen. Sammanställning av A-verksamheter 3. Sammanställa emirdata för alla A-verksamheter. Sortera ut alla A-verksamheter inom NÖVD. I emirdatan redovisas i vilket vattendistrikt verksamheten ligger. Information om vattendistrikt behöver kompletteras och korrigeras något. 4. Insamling av data. Informationen inhämtas från miljörapporter och dess bilagor, VISS och från handledare för projektet. Tabell 1. Sammanställning av antal A-verksamheter. Uppgifterna är tagna ur emirdata från SMP. Emirdata har lagts in i GIS för att få ut antal verksamheter inom NÖVD. Län Antal A-verksamheter totalt Antal A-verksamheter inom NÖVD Dalarna 14 3 Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Östergötland 20 0 Stockholm Totalt

9 PM 9(12) Sammanställning av B-verksamheter 5. Ladda ner sammanställningar av B-verksamheter som redovisar utsläpp till vatten i emissionsdeklarationen (mottagare Vatten ). 6. Utifrån skapad sammanställning ta ut B-verksamheter inom NÖVD. Detta genomförs med hjälp av GIS (select by location). Tabell 2. Sammanställning av antal B-verksamheter. Uppgifterna är tagna ur emirdata från SMP och med hjälp av GIS. Län Antal B- verksamheter Antal B-verksamheter inom NÖVD (exkl. täkter 1 ) Antal B-verksamheter inom NÖVD med mottagare vatten (exkl. täkter 1 ) Dalarna Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Östergötland Stockholm Totalt Med täkter menas med bransch 10 dvs. utvinning mm. av berg, naturgrus, torv mm. Tidsplan Tidsåtgången för att sammanställa information för fyra verksamheter beräknas ta en arbetsdag i genomsnitt. För A anläggningar inom NÖVD beräknas tidsåtgången till 72/4= ca 19 arbetsdagar eller ca 4 veckor. För B anläggningar inom NÖVD och som redovisar utsläpp till vatten (ej till kommunalt avloppsreningsverk) beräknas tidsåtgången till 117/4= ca 30 arbetsdagar eller ca 6 veckor. Information för dessa anläggningar beräknas vara sammanställda slutet av v.13. Möjligtvis kan B-anläggningarna ta mindre tid i anspråk än förväntat på grund av deras mindre omfattning jämfört med A anläggningar. Semesterdagar är inte inräknade så väl som möten. Vecka 14 är en något förkortad arbetsvecka på grund av röd dag på Långfredagen. Aktivitet/Vecka Planering, framtagning av mall A-anläggningar (73 st) B-anläggningar med mottagare vatten (117 st)

10 PM 10(12) Bilaga 2 Projektplan för delprojekt 2 Miljörapportsammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt Arbetsmoment Att sammanställa data från miljörapporter för fler B-verksamheter inom NÖVD. De verksamheter som kommer att tas med är först och främst B-verksamheter som redovisar utsläpp till kommunalt avloppsreningsverk (mottagare Beh.arv ) i emissionsdeklarationen (Tabell 1). Tabell 1. Antal B-anläggningar som redovisar utsläpp till kommunalt reningsverk i emissionsdeklarationen och vars miljörapporter inte har sammanställts. B-anläggningar med mottagare Beh.Arv Av dessa redan gjorda Totalt i 6 län 73 st 19 st 37 st B-anläggningar kvar inom NÖVD Därefter har projektgruppen kommit överrens om att prioritera vissa branscher. Branscherna väljs utifrån de huvudbranschkoder som finns i bilaga i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd som finns bilagd i slutet av detta dokument. Prioriteringen har satts utifrån den prioritering som Rasha (Wlän) kommer att ha i sitt fortsatta arbete med åtgärd 28, och är följande: 1. Ytbehandling 2. Deponering 3. Stål- och metallindustri 4. Sågverk Ytbehandlare B-verksamheter inom branschen ytbehandlare dvs. med huvudbranschkoden är 28.10, 28,20, 28.30, 28.50, och Tabell 2. Antal B-anläggningar inom NÖVD inom branschen ytbehandlare. B-anläggningar inom branschen ytbehandlare Av dessa redan gjorda Antal med mottagare Beh.Arv Totalt i 6 län inom 61 st 11 st 6 st 44 st NÖVD B-anläggningar kvar inom NÖVD

11 PM 11(12) Deponering B-verksamheter inom branschen deponier dvs. med huvudbranschkoderna , , och Tabell 3. Antal B-anläggningar inom NÖVD inom branschen deponier. B-anläggningar inom branschen deponering Av dessa redan gjorda Antal med mottagare Beh.Arv Totalt i 6 län inom 50 st 7 st 3 st 40 st NÖVD B-anläggningar kvar inom NÖVD Stål- och metallindustri B-verksamheter inom branschen stål- och metallindustri dvs. med huvudbranschkoderna Tabell 4. Antal B-anläggningar inom NÖVD inom branschen stål- och metallindustri. Totalt i 6 län inom NÖVD B-anläggningar inom branschen stål- och metallindustri Av dessa redan gjorda Antal med mottagare Beh.Arv 22 st 3 st 1 st 18 st B-anläggningar kvar inom NÖVD Sågverk B-verksamheter inom branschen sågverk dvs. med huvudbranschkoderna och Tabell 4. Antal B-anläggningar inom NÖVD inom branschen sågverk. B-anläggningar Av dessa redan inom branschen gjorda sågverk Antal med mottagare Beh.Arv Totalt i 6 län inom 11 st 0 st 0 st 11 st NÖVD B-anläggningar kvar inom NÖVD Verksamheter som redovisar utsläpp till mottagaren Vattenhalt togs även med i detta delprojekt. Till mottagaren Vattenhalt redovisar verksamheter sitt utsläpp till vatten i form av en halt.

12 PM 12(12) Tidsplan Mottagare Beh.arv: 37/4= ca 10 dagar Ytbehandlare: 44/4= 11 dagar Deponering: 40/4= 10 dagar Stål- och metallindustri: 18/4= ca 5 dagar Sågverk: 11/4= ca 3 dagar Tidsåtgången beräknas bli totalt ca 39 dagar eller 7,8 veckor. Tidsplan Vecka Aktivitet B-anläggningar inom NÖVD med mottagare Beh.Arv (37 st) B-anläggningar inom branschen ytbehandlare (44 st) B-anläggningar inom branschen deponering (40 st) B-anläggningar inom branschen stål- och metallindustri (18 st) Sågverk kommer inte att kunna omfattas i detta projekt. Tidsplanen är något optimistisk då drygt en vecka faller bort på grund av röda dagar, klämdagar och förkortad arbetstid. Vecka 15 avsattes till semester.

Miljörapportssammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt. Gulmarkerade fält innehåller information som behöver ses över.

Miljörapportssammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt. Gulmarkerade fält innehåller information som behöver ses över. 1(10) LATHUND Miljörapportssammanställning för verksamheter inom Norra Östersjöns vattendistrikt Introduktion Detta dokument beskriver den sammanställning som har skapats genom projektet Miljörapportssammanställning

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för vatten i prövning och tillsyn. Thomas Rydström Miljöenheten

Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för vatten i prövning och tillsyn. Thomas Rydström Miljöenheten Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för vatten i prövning och tillsyn Thomas Rydström Miljöenheten Miljöbalkens mål är Hållbar Utveckling 1 kap. Miljöbalkens mål 1 är att främja en hållbar utveckling

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Bättre vattenkvalitet med hjälp av geografiskt avgränsad tillsyn Sofie Palmquist Länsstyrelsen Östergötland

Bättre vattenkvalitet med hjälp av geografiskt avgränsad tillsyn Sofie Palmquist Länsstyrelsen Östergötland Bättre vattenkvalitet med hjälp av geografiskt avgränsad tillsyn Sofie Palmquist Länsstyrelsen Östergötland Tillsyn som åtgärd 29. Länsstyrelserna behöver säkerställa att verksamhetsutövare genomför nödvändig

Läs mer

Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet

Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet 2017-11-28 Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Miljökvalitetsnormer i prövning och tillsyn. Mikael Jonsson

Miljökvalitetsnormer i prövning och tillsyn. Mikael Jonsson Miljökvalitetsnormer i prövning och tillsyn Mikael Jonsson Miljöbalkens mål är hållbar utveckling Miljöbalkens mål är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Instruktion för användning av emissionsdeklaration

Instruktion för användning av emissionsdeklaration SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2001-10-18 Gunnar Sedvallson Tillsynsenheten Tel 08-698 1203 Fax 08-698 1222 Gunnar.Sedvallson@environ.se Instruktion för användning av emissionsdeklaration Allmänt

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljöövervakningen. Håkan Johansson, Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för miljöanalys

Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljöövervakningen. Håkan Johansson, Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för miljöanalys Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljöövervakningen Håkan Johansson, Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för miljöanalys Miljögifter inom vattenförvaltningen Särskilt förorenande ämnen (SFÄ)

Läs mer

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

PROJEKT. Granskning av miljörapporter för verksamhetsåret Projekt

PROJEKT. Granskning av miljörapporter för verksamhetsåret Projekt PROJEKT Granskning av miljörapporter för verksamhetsåret 2010 Projekt 1 2011-06-15 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Kronobergs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Kronobergs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen i Kronobergs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov verka

Läs mer

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Gävleborgs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Gävleborgs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Gävleborgs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Gotlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Gotlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen Gotlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Perspektiv på nytta och möjligheter med insamlade data. Ragnar Lagergren, Vattenavdelningen

Perspektiv på nytta och möjligheter med insamlade data. Ragnar Lagergren, Vattenavdelningen Perspektiv på nytta och möjligheter med insamlade data Ragnar Lagergren, Vattenavdelningen Bakgrund - Varför bedriver vi SRK-program? Enligt miljöbalken är den som utövar miljöfarlig verksamhet skyldig

Läs mer

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Sammanställd av projektledare Lasse Lind i samråd med projektgruppen och fastställd 12 augusti 2015 efter granskning av projektets faddrar 1.

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

2013:28. Återrapportering av åtgärdsprogrammets. Sammanställning av arbetet i kommuner och länsstyrelser i Norra Östersjöns vattendistrikt

2013:28. Återrapportering av åtgärdsprogrammets. Sammanställning av arbetet i kommuner och länsstyrelser i Norra Östersjöns vattendistrikt VATTENMYNDIGHETENS KANSLI Återrapportering av åtgärdsprogrammets genomförande 2012 Sammanställning av arbetet i kommuner och länsstyrelser i Norra Östersjöns vattendistrikt 2013:28 Titel: Återrapportering

Läs mer

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse

VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse Syfte och målbild VÅG Syftet med vattendirektivet är att alla ytvattenförekomster ska bibehålla eller uppnå god kemisk och ekologisk status samt

Läs mer

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (8) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov verka

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Västerbottens län av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Västerbottens län av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen i Västerbottens län av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Återrapportering från Alingsås kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Alingsås kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Alingsås kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (6) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Örebro län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Örebro län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Örebro län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samrådsmöte 24 januari 2018, Alvesta Martin Rappe George, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Två separata delar inom vattenförvaltningen

Läs mer

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Återrapportering från Enköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Enköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Enköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid Vattenförvaltningen 2015-2021 Samråd 1 november 2014 30

Läs mer

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Ekologisk status i kilaåns avrinningsområde Remissvar samråd 2009 Antal remissinstanser via brev, e-post och webbenkäter Bottenviken Bottenhavet Norra Östersjön

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten för Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING Miljökvalitetsnormer och Vattenmyndighetens åtgärdsprogram Karin de Beer Vattenmiljö, Länsstyrelsen Värmland, karin.de.beer@lansstyrelsen.se, 054-19 70 82 Miljökvalitetsnormer

Läs mer

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-10-21\dagordning\tjänsteutlåtande\8.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-09-16 MHN 2008-10-21 p 8 Stina Thörnelöf

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Få stöd på SMP-hjälp Även om det inte är en nyhet börjar vi med en upplysning om webbplatsen

Få stöd på SMP-hjälp Även om det inte är en nyhet börjar vi med en upplysning om webbplatsen 1 Nyheter i SMP 2018 Under hösten 2017 har det gjorts uppdateringar, rättning av buggar samt nyutveckling för att förbättra SMP. Här kommer en kortfattad information om de ändringar som skett. Innehåll

Läs mer

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lund kommun / lunds.kommun@lund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 15:27:08

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Enköpings kommun /

Enköpings kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Enköpings kommun / kommunstyrelsekontor@enkoping.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Sammanfattning av frågor

Sammanfattning av frågor webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram webbenkäten Ystad Österlens MF Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för kommunerna

Åtgärdsprogrammet för kommunerna Åtgärdsprogrammet för kommunerna K1 Kommunerna ska bedriva tillsyn enligt miljöbalken inom sina verksamhetsområden, avseende verksamheter som påverkar vattenförekomster i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll TVL-info 2015:8 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll Myndigheter och kommuner har en skyldighet att söka

Läs mer

Riktlinjer/policy likheter & olikheter i dokumenten

Riktlinjer/policy likheter & olikheter i dokumenten 2009-04-03 Tillsynssamverkan i Halland MILJÖ Riktlinjer/policy likheter & olikheter i dokumenten Bilaga 3 Kommun Laholm Halmstad Hylte Falkenberg Varberg Kungsbacka Riktlinjer/policy Nej - på grund av

Läs mer

GIS-stöd för prövning av små avlopp. Jane Hjelmqvist Emma Sjögren

GIS-stöd för prövning av små avlopp. Jane Hjelmqvist Emma Sjögren GIS-stöd för prövning av små avlopp Jane Hjelmqvist Emma Sjögren 2017-11-24 Vad är GIS-stödet? GIS-stödet utgörs av kartor som visar risk för påverkan på recipient till följd av belastning från ett tillkommande

Läs mer

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Undersökning av föroreningar via dagvatten till Östergötlands kustvatten. Igor Keljalic och Helene Ek Henning Miljöskyddsenheten

Undersökning av föroreningar via dagvatten till Östergötlands kustvatten. Igor Keljalic och Helene Ek Henning Miljöskyddsenheten Undersökning av föroreningar via dagvatten till Östergötlands kustvatten Igor Keljalic och Helene Ek Henning Miljöskyddsenheten Alla vatten ska uppnå god status Vattendirektivets mål - god ekologisk och

Läs mer

Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017

Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017 Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017 Instruktion Vattenmyndigheterna önskar ett samlat svar från kommunen via kommunstyrelsen. Rapporteringen

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 7 Utsläpp av vatten TMALL 0141 Presentation v 1.0 Avledning av vatten, disposition

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västernorrland av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västernorrland av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen Västernorrland av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 8 februari 2018, Uddevalla Delilah Lithner, Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Två separata

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet.

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet. YTTRANDE 1 (6) Miljöenheten Ann-Louise Haglund Direktnr. 023-812 24 Fax nr. 023-813 86 ann-louise.haglund@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen Västernorrland, Vattenmyndigheten i Bottenhavets distrikt Yttrande

Läs mer

Örnsköldsviks kommun /

Örnsköldsviks kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Örnsköldsviks kommun / kommunen@ornskoldsvik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-07

Läs mer