Beslut om definitioner och regler för praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid Umeå universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut om definitioner och regler för praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid Umeå universitet"

Transkript

1 Sid 1 (6) Beslut om definitioner och regler för praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid Umeå universitet gav prorektor Åsa Bergenheim en arbetsgrupp i uppdrag att utarbeta förslag till universitetsgemensamma riktlinjer för praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid Umeå universitet. Arbetsgruppen bestod av representanter för samtliga fakulteter och studentkårerna, samt en adjungerad representant för enheten för näringsliv och samhälle (ENS). Utöver dessa representanter har expertsynpunkter inhämtats från bl.a. ekonomiadministrativa enheten (EA) och Studentcentrum. Arbetsgruppen, som leddes av kanslichef Ulla Blomqvist, presenterade sin slutrapport med ett antal konkreta beslutsförslag Förslagen har diskuterats med kanslicheferna En förfrågan har även skickats till arbetsgruppens studentkårsrepresentanter, för eventuella synpunkter eller kompletteringar inför rektorsbeslutet. Utöver detta skickades beslutsförslagen ut på remiss till fakulteter och studentkårer Definitioner Arbetsgruppen förordar följande definitionsmässiga indelning av begreppet praktik: Praktik är ett övergripande samlingsnamn för alla praktikinslag i utbildningar. Praktik kan delas in i Miljöpraktik (auskultation, observation, fältinriktade studier, tematiska fältstudier etc.) Verksamhetsförlagd utbildning (egen insats under handledning av yrkesverksam på fältet). Begreppet verksamhetsförlagd utbildning förordas framför handledd praktik. Praktik kopplad till examensarbete/projektarbete (insamlande av material, utförande och slutförande av examensarbete, projektarbete eller liknande) Föreslagna begrepp ska i normalfallet användas vid Umeå universitet, såvida inte särskilda skäl finns.

2 Sid 2 (6) Kursklassificeringsprinciper Särskilda prislappar bör användas för olika typer av praktikinslag. I dagsläget har kurser med verksamhetsförlagd utbildning högre ersättning, eftersom t.ex. behov av patientnära undervisningsmoment är kostnadskrävande. Kursklassificeringskommittén bör pröva om verksamhetsförlagd utbildning ska ha en högre prislapp innan utbildningsplanen fastställs för nya program. Kurser med miljöpraktik eller praktik kopplad till examensarbete/projektarbete föreslås få en särskild prislapp, lägst Övrig. De kurser som i dagsläget redan har en högre prislapp föreslås få behålla den. Kursernas klassificering bör även fortsättningsvis vara en fråga för kursklassificeringskommittén, eftersom inslaget av praktik/vfu varierar mycket mellan olika kurser och det därför är svårt att fastställa prislappar generellt. Rättssäkerhetsfrågor Samtliga kursplaner för kurser som innehåller praktikmoment ska kompletteras, så att det under Examination framgår tillämpbara mål/kriterier för bedömningar och examination, så att studenterna vet vad som gäller vid avbrytande av praktik i förtid. Följande text föreslås infogas under rubriken Examination i nämnda kursplaner: I de fall där handledare i samråd med examinator bedömer att en student under pågående praktik/vfu uppvisar sådan grov oskicklighet eller sådana samarbetssvårigheter eller andra olämpliga beteenden, vilka medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt, ska examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget Underkänd på kursen. I samband med denna åtgärd ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper och färdigheter som studenten behöver tillgodogöra sig för att få återuppta praktiken, samt en tidpunkt vid vilken kontroll av sådant tillgodogörande ska ske. En student har då praktik avbrutits rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till fler än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

3 Sid 3 (6) Nedanstående lydelse ska ingå i samtliga kursplaner för kurser som innehåller inslag av praktik/vfu, under rubriken Examination. Ändringen ska genomföras vid nästa revidering av de aktuella kursplanerna. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Förtursregler Förtursregler måste finnas i de fall sökande konkurrerar om platser på samma ort. En universitetsgemensam modell förordas när det gäller förtursregler, enligt följande: 1. a) Vårdnadshavare till barn under sju år och barn med särskilda behov eller blivande föräldrar med beräknad nedkomst under eller i nära anslutning till praktiken eller b) vård av sjuk/handikappad nära anhörig c) Vårdnadshavare till barn över sex och under 18 år, med ensamt vårdnadsansvar 2. Angelägen pågående behandling eller funktionsnedsättning som kräver närvaro i Umeå 3. Elitidrottare (enligt Umeå universitets definition) som har avtal med Umeå universitet vid Umeå centrum för idrottsvetenskap 4. Starka personliga skäl. En universitetsgemensam modell för förtursregler beslutas, med tillägget att även studerandefackligt förtroendeuppdrag ska vara förtursgrundande. 1. Medicinska eller sociala skäl som kräver närvaro på viss ort 2. Vårdnadshavare till barn under sju år eller barn med särskilda behov 3. Vård av sjuk eller funktionshindrad nära anhörig 4. Ensam vårdnadshavare till barn mellan sex och 18 år 5. Studerandefackligt arbete eller aktiv forskning 6. Andra tungt vägande personliga skäl

4 Sid 4 (6) Ersättningsfrågor (handledare och avtal) Frågan om en mer enhetlig ersättningsnivå mellan olika verksamhetsområden är komplicerad. En mer djupgående utredning bör tillsättas gällande ersättningar och modeller för utbetalningar. Utbildning av handledare En poängsatt kurs för handledare omfattande 7,5 hp ges minst en gång per termin fr.o.m. ht Den som genomgått kursen blir certifierad handledare. Kursen ska vara på avancerad nivå och erbjudas minst en gång per termin, fr.o.m. hösten Den ska innehålla en allmän universitetsgemensam del och en mindre programspecifik del som handhas av respektive program. En arbetsgrupp tillsätts från och med med syfte att utreda ersättningsnivåer, att skapa en enhetlig regeltillämpning mellan olika verksamhetsområden, samt att utreda hur en universitetsgemensam kurs för handledare skulle kunna utformas. Arbetsgruppen ska ha företrädare för samtliga fakulteter, Umeå School of Education (USE) samt studentkårerna. Arbetsgruppen ska redovisa sitt resultat till rektor senast Bidrag till studerande Förslaget är att nuvarande ersättningsnivå för dubbelt boende höjs, från kr/mån till kr/mån, och framgent indexuppräknas i särskild ordning. Ersättningen bör betalas ut vid minst två tillfällen per månad för att underlätta för studenterna. Institutionerna bör få ökad service från StudentCentrum i frågor som rör bidrag till studenter. Ersättningsnivån för dubbelt boende höjs till kr/mån från och med och ska årligen indexuppräknas från och med Ersättningen ska betalas ut vid minst två tillfällen per månad, såvida inte särskilda skäl föreligger.

5 Sid 5 (6) Internationell praktik Pröva möjligheterna till alternativa förväntade studieresultat för en praktikkurs om den förläggs utomlands. Förslag till alternativa förväntade studieresultat: Studenten ska kunna redovisa och reflektera över kunskap och erfarenheter avseende kultur, levnadsomständigheter samt villkor för det aktuella yrkesområdet i det besökta landet. Studenten ska redogöra för och reflektera över den utbildning och de erfarenheter på det personliga planet som kursen/momentet inneburit. Rektor ser positivt på detta initiativ, men bedömer att det är en fråga för respektive fakultetsnämnd att ta ställning till. Datoriserat system för praktikplatser Sprid information om den lösning som tillämpas inom fakulteten för lärarutbildning och omvårdnadsprogrammet för placering av studenter inom praktik/vfu. Rektor ser positivt på detta initiativ, men bedömer att det är en fråga för respektive fakultetsnämnd att ta ställning till. Handbok om praktik En rekommendation bör göras om att en enkel handbok ska utarbetas för varje program med praktik/vfu, med praktisk information om organisation, handledarens roll och annat av vikt för att kvalitetssäkra den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. Ambitionsnivån för handbokens innehåll får anpassas efter verksamhetens omfattning. Exempel på disposition är Bakgrund Praktik/VFU i yrkesutbildningar vid Umeå universitet Organisation/Organisationsmodell Innehåll och uppläggning Aktörer Praktik/VFU-enhet Principer för placering under praktik/vfu Geografiskt område Praktik/VFU-placering Regler för ersättning vid resor och dubbelt boende Ansökningsblanketter och information om utbetalningsrutiner Avbrytande av praktik

6 Sid 6 (6) Regelsamlingen bör dessutom kompletteras med en lydelse om hur långt i förväg en praktikplacering ska meddelas studenten. Detta gäller framför allt vid placering på annan ort än studieorten då dubbelt boende kan bli aktuellt. Det bör finnas information om eventuell placering på annan ort än studieorten detta redan i utbildningsplanen, så att en sökande kan förhålla sig till detta redan vid ansökan. En enkel handbok ska utarbetas för varje program med praktik/vfu, med praktisk information om organisation, handledarens roll och annat av vikt för att kvalitetssäkra den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. Ansvarig för framtagandet av denna handbok åligger respektive programråd eller motsvarande. Arbetet ska vara slutfört senast Universitetets regelsamling ska kompletteras med en lydelse om hur långt i förväg en praktikplacering ska meddelas studenten. Ansvarig för denna revidering är StudentCentrum. Arbetet ska vara slutfört senast Samverkan om praktik och VFU Rektorerna för de tre norrlandsuniversiteten bör påbörja en diskussion med näringslivet, olika myndigheter och kommunerna, i syfte att utveckla en ny lösning på praktikfrågorna i norr. Denna fråga är viktig för den långsiktiga rekryteringen av studerande till de norrländska universiteten. Universitetsledningen bör initiera en diskussion med de andra två norrlandsuniversiteten kring praktikfrågan. Målet är att få till stånd en långsiktig lösning på praktikfrågorna i Norrland.

Definitioner och regler för olika typer av praktik vid Umeå universitet

Definitioner och regler för olika typer av praktik vid Umeå universitet Definitioner och regler för olika typer av praktik vid Umeå universitet Fastställda av rektor 2009-02-24 Dnr 102-501-08 2 Dokumenttyp: Regler Dnr: 102-501-08 Område: Utbildning Beslutsfattare: Rektor Ansvarig

Läs mer

Handbok 2013 Tandhygienistprogrammet vid Umeå universitet. Verksamhetsförlagd utbildning - egen insats under handledning av yrkesverksam på fältet -

Handbok 2013 Tandhygienistprogrammet vid Umeå universitet. Verksamhetsförlagd utbildning - egen insats under handledning av yrkesverksam på fältet - Handbok 2013 Tandhygienistprogrammet vid Umeå universitet Verksamhetsförlagd utbildning - egen insats under handledning av yrkesverksam på fältet - Innehåll Bakgrund 3 Innehåll och uppläggning 4 Geografiskt

Läs mer

Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet

Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2014-06-10 Dnr: 500-1021-13 Denna regel ersätter tidigare fastställda beslut av rektor Bidrag till studerande vid praktikoch

Läs mer

Ortodonti. Orthodontics

Ortodonti. Orthodontics Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-404-11 Datum 2012-12-20 Sid 1 (5) Ortodonti Orthodontics Högskolepoäng: 9 Kurskod:

Läs mer

Regler och riktlinjer för betyg och examination

Regler och riktlinjer för betyg och examination UMEÅ UNIVERSITET Rektor Beslut 2005-04-26 Korrigerad 2014-03-17 2014-06-10 Dnr 500-4-05 Regler och riktlinjer för betyg och examination Examinationen är både en form av myndighetsutövning och ett led i

Läs mer

VFU handbok -avancerad nivå

VFU handbok -avancerad nivå VFU handbok -avancerad nivå 2010 Reviderad 2010-10-11, 2012-03-20 samt 2013-01-11 Umeå Universitet Medicinska fakulteten Programrådet för sjuksköterskeprogram avancerad nivå (PRSA) VFU-handbok Datum 2013-01-11

Läs mer

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 16

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 16 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Helena Eckeskog 090-786 6467 helena.eckeskog@sprak.umu.se Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 2014 - Kurskod:6LÄ048 Anmkod:

Läs mer

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 15

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 15 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Helena Eckeskog 090-786 6467 helena.eckeskog@sprak.umu.se Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 2014 - Kurskod:6LÄ048 Anmkod:

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå

Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2014-11-11 Reviderad av rektor 2016-06-07 och gäller från och med 2016-08-15 Dnr: FS 1.1.2-553-14 Denna regel ersätter

Läs mer

Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp

Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp Kursplan Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp Supervised Placement Course III: Dimensions of the Teaching Profession I, 15 ECTS, 15.0 Credits Högskolepoäng: 15.0 hp Kurskod: 6PE116

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

REGLER FÖR BETYG OCH EXAMINATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ

REGLER FÖR BETYG OCH EXAMINATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ REGLER FÖR BETYG OCH EXAMINATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ Typ av dokument: Regel Datum: Dnr: FS 1.1 2368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Från och med 2019-09-01 och tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM1614 Kurs 14: Psykologpraktik, 22,5 högskolepoäng Practical Work/Supervised Field Study Period, 22.5 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Kursplan Uttagen: 2014-09-19 Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Placement with Bachelors Essay in Sport Education 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2IP022 Inrättad: 2009-05-28 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor vid Medicinska fakulteten

Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor vid Medicinska fakulteten Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor vid Medicinska fakulteten Fastställd av Fakultetsnämnden 2015-03-10 Dnr: FS 1.1.2-1761-14 Denna handläggningsordning innehåller både Regler för

Läs mer

Studentfallsskrivelsen 2013-uppföljning för 2015

Studentfallsskrivelsen 2013-uppföljning för 2015 Sid 1 (6) Studentfallsskrivelsen 2013-uppföljning för 2015 Föredragande Prorektor Anders Fällström och utredare Ester Roos-Engstrand Sammanfattning Studentfallskrivelsen syftar till att åskådliggöra återkommande

Läs mer

Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS)

Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Fastställd av Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) 2014-12-12 Dnr: FS 1.1.2-1835-14 Denna

Läs mer

Parodontologi 1 Periodontology 1

Parodontologi 1 Periodontology 1 Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.umu.se Dnr 513-3107-12 Datum 2012-12-20 Sid 1 (5) Parodontologi 1 Periodontology 1 Högskolepoäng:

Läs mer

Psykoterapeutprogrammet, allmän inriktning, Psykoterapeutprogrammet, inriktning specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi

Psykoterapeutprogrammet, allmän inriktning, Psykoterapeutprogrammet, inriktning specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.samfak.umu.se Utbildningsplan FS 3.1.3-589-17 2017-XX-XX Sid 1 (7) Psykoterapeutprogrammet, allmän inriktning, Psykoterapeutprogrammet,

Läs mer

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng.

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA54, Socialt arbete: Verksamhetsförlagd utbildning, praktik och teori, 30 högskolepoäng Social Work: Internship, Practice and Theory, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor vid Medicinska fakulteten

Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor vid Medicinska fakulteten Regler och handläggningsordning för praktik och studieresor vid Medicinska fakulteten är en bilaga till Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet (dnr 500-1021-13) som fastställts av rektor

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA38, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb

Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb Sida 1(8) Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 201XX. Tidigare versioner upphör att gälla. 1. Allmänt

Läs mer

Fastställande Kursplanen är fastställd av programrådet för odontologiska program att gälla från vårterminen 2013.

Fastställande Kursplanen är fastställd av programrådet för odontologiska program att gälla från vårterminen 2013. Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-3040-12 Datum 2012-12-13 Sid 1 (5) Protetik 2 Prosthetic Dentistry 2 Högskolepoäng:

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Namn: (Textat) Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 1 Tillhörande: Studentens namn Personnummer

Läs mer

Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun

Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun Bildningsförvaltningen 2008-06-24 Handlingsplan för: Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun Detta dokument är en handlingsplan för genomförandet

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPV04, Kompletteringskurs: Psykologisk behandling och psykoterapi, 20 högskolepoäng Supplementary Course: Psychological Treatment and Psychotherapy, 20 credits Avancerad

Läs mer

Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8

Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8 Medicinska fakulteten, Fakultetsnmänden Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.medfak.umu.se Dnr 513-963-11 Sid 1 (8) Biomedicinprogrammet Biomedicine Programmet, 180 ECTS Omfattning:

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS18, Förlossningsvård med fokus på komplicerad förlossning, 9 högskolepoäng Care in Labour and Birth with focus on Complicated Delivery, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten DSKN42, Hälsa och ohälsa i ett livscykelperspektiv, 12 högskolepoäng Health and Ill-health in the Perspective of a Life Cycle, 12 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Beslut av Nämnden för lärarutbildning (NLU) 2018-06-11, 67 dnr: 2018/1677-1.1.1 Gäller från 2018-08-01 Inledning Denna processbeskrivning beskriver

Läs mer

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar U-Avtal Sid 1 (5) 1 Parter 1. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå Kontaktperson: Boa Drammeh, kanslichef 2. ZZ kommun YY 999 99 XXXX Kontaktperson: XXXXX 2 Definitioner Med verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Namn: (Textat) Förskollärarprogrammet Grundlärarprogrammet f-3 Grundlärarprogrammet åk 4-6 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från

Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr:513-1594-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 3 Clinical Sciences 3 Högskolepoäng: 30 Kurskod:

Läs mer

Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program:

Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program: Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Praktik inom översättning, 7,5 hp (TTA007) Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program: Översättning III,

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , höstterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten CMEN21, Mellanösternstudier: Miljö och hållbar utveckling i Mellanöstern, 7,5 högskolepoäng Middle Eastern Studies: Environment and Sustainable Development in the Middle

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS17, Kvinno- och mödrahälsovård, familjeplanering samt ungdomsmottagning, 9 högskolepoäng Gynaecological and Antenatal Care, Family Planning and Youth Clinics, 9 credits Avancerad

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMSR12, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs på psykologprogrammet under terminerna 7 till 10.

Kursen ingår som obligatorisk kurs på psykologprogrammet under terminerna 7 till 10. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR09, Kurs 9: Psykoterapi - metoder och tillämpning, 18 högskolepoäng Course 9: Psychotherapy - Methods and Application, 18 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , vårterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten CMEN11, Mellanösternstudier: Miljö och hållbar utveckling i Mellanöstern, 7,5 högskolepoäng Middle Eastern Studies: Environment and Sustainable Development in the Middle

Läs mer

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning Sid 1 (6) Civilekonomprogrammet med internationell inriktning International Business Program Omfattning: 240 högskolepoäng Examen: Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Prefektens beslutsmöte

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Prefektens beslutsmöte Föredragningslista 2016-10-26 Fakulteten för konst och humaniora Prefektens beslutsmöte Tid: 2016-10-26 kl. 09:00 Plats: Malin Lennartssons tjänsterum (H330), Hus F Ärende 22 Ärende 23 Dnr: 2016/5398-3.1.2.2

Läs mer

Socionomprogrammet. Social Work Program. Utbildningens mål

Socionomprogrammet. Social Work Program. Utbildningens mål Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för socialt arbete Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: Lennart.Sauer@socw.umu.se www.umu.se Dnr 512-2995-07 Datum 2012-06-07 Sid

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin /Programrådet för biomedicinprogrammen Dnr 513-964-11 2013-05-31 Sid 1 (7) Masterprogram i biomedicin Master's programme in Biomedicine, 120 ECTS Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Medicine masterexamen

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare. pp , 114, 116

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare. pp , 114, 116 Sid 1 (5) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Anna Arnqvist Anders Berglund Karin Brunnegård Christian Johansson Britt-Marie Lindgren Christina Ljungberg Elin Ljungström Mari Norgren Börje Rehn Ordförande

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin Dnr 513-964-11 Sid 1 (8) Masterprogram i biomedicin Master's programme in Biomedicine, 120 ECTS Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Medicine masterexamen i biomedicin Nivåtillhörighet: Avancerad nivå

Läs mer

Besked om praktikplacering ges vanligtvis senast 14 dagar före praktikplats.

Besked om praktikplacering ges vanligtvis senast 14 dagar före praktikplats. Logopedprogrammet Om klinisk undervisning/praktik Innehåll och upplägg Syftet med den kliniska undervisningen är att studenten ska integrera teoretiska kunskaper och praktiska kunskaper och färdigheter

Läs mer

Stödmaterial för lokala VFU-handledare

Stödmaterial för lokala VFU-handledare Lärarhögskolan Sid 1 (18) Stödmaterial för lokala VFU-handledare Våren 2014 Uppdaterad 131218 Lärarhögskolan Sid 2 (18) Innehåll Inledning... 3 Om VFU... 3 Ditt ansvar som lokal VFU-handledare... 4 Utbildning

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , vårterminen 2019. Medicinska fakulteten AUDB46, Audiologisk diagnostik II - klinisk/praktisk undervisning, 4,5 högskolepoäng Audiological Diagnostic II - Clinical/Practical Teaching, 4.5 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-366-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMST11, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård I, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing I, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: Praktikorganisationen Namn på organisationen: Adress

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: Praktikorganisationen Namn på organisationen: Adress A V T A L F Ö R P R A K T I K för studerande vid Institutionen för moderna språk, Uppsala universitet. Praktiken omfattar 20 veckor vilket motsvarar 30 hp. Praktiken skall genomföras enligt beskrivningen

Läs mer

ARBETSTERAPEUTPROGRAMMET

ARBETSTERAPEUTPROGRAMMET Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering Enheten för arbetsterapi, Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.umu.se/communitymedicine/at Dnr 513-1176-12 Datum 2012-05-10 Sid

Läs mer

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till:

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: A V T A L F Ö R P R A K T I K för studerande på Språkvetarprogrammet vid Institutionen för moderna språk, Uppsala universitet. Praktiken är en poänggivande del inom Språkvetarprogrammets kandidatexamen

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten RSJD22, Radiografi VI: Specifika undersökningar och interventioner, 25 högskolepoäng Radiography VI: Specific Radiographic Examinations and Interventions, 25 credits Grundnivå / First

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Studie- och yrkesvägledarprogrammet Education in Study and Career Guidance Omfattning: 180 högskolepoäng Programkod: LYSYV Nivå: Grund Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-362-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Geriatrisk omvårdnad II - 7,5 hp - Kursplan

Geriatrisk omvårdnad II - 7,5 hp - Kursplan Page 1 of 5 Geriatrisk omvårdnad II - 7,5 hp - Kursplan Kurskod: GE812Ä Nivå: Avancerad nivå Ämnesgrupp: Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap (OM1) Ämne/områdeskod: Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap (OMA) Utbildningsområde:

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten OPSR14, Perioperativ omvårdnad med inriktning operationssjukvård V, 7,5 högskolepoäng Perioperative Room Nursing V, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet Stockholms universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mikael Herjevik 08-5630 87 8727 mikael.herjevik@hsv.se

Läs mer

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Science for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för Bachelor in Development Studies att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för Bachelor in Development Studies att gälla från och med , höstterminen 2017. Samhällsvetenskapliga fakulteten UTVC25, Utvecklingsstudier: Utvecklingssamarbete i praktiken, 15 högskolepoäng Development Studies: Development Cooperation in Practice, 15 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer