Vad är klimatanpassning?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är klimatanpassning?"

Transkript

1

2 Vad är klimatanpassning? Klimatanpassning är att anpassa samhället och kulturarvet både till dagens och till framtidens klimat. Hur sårbara våra kulturarv är beror på hur snabbt klimatet förändras och på hur väl förberedda vi är. Att arbeta förebyggande är oftast mycket billigare än att arbeta reaktivt.

3 Skadeförlopp på kulturarvsobjekt Snabba: t.ex. översvämningar, brand, jordskred m.m. Långsamma: t.ex. mögel, saltvandring, insekter m.m. Kumulativa: Små men många förändringar, som inte är synliga först. Ofta orsakade av människor. Felaktig förvaltning. Brist på samråd åtgärder som krockar!

4 Hämtat från vård- och underhållsplanering av H. Larsson och C. Althar-Cederberg 2016.

5 Vad är en skada? = förändring som minskar det kulturhistoriska värdet eller objektets stabilitet. Det spelar ingen roll om den var avsiktlig eller ej.

6 Vad är på gång?gång? 1) Dagligt förändrat väder. 2) Fler extrema vädertillfällen. 3) Väder som fastnar över ett område över lång tid. extremväder

7 Allt är så osäkert! vad ska vi göra? Riskhantering är inte nytt. Vi har hjälmar, bilbälten, flytvästar och försäkringar ifall att olyckan skulle vara framme. Vi vet inte när eller vem som drabbas men vi vet att olyckor sker och planerar utifrån riskbedömningar.

8 Vårt mål Varsamhet. Se till att objekten överlever till våra barnbarn! att bevara runinskrifterna till FRAMTIDA Inga material eller behandlingar generationer. varar för evigt. Objekt kommer att behöva återbehandlas. Därför ska de behandlingar/åtgärder man gör vara kompatibla med andra material/behandlingar/åtgärder eller så ska de vara reversibla. Undvik kumulativa effekter - Minsta möjliga åtgärd ska eftersträvas för att inte förändra ett kulturarvsobjekt över tid. Fotografiet visar rengöringskanten på Sigurdristningen. Rengöring är ett exempel på en behandling som inte är reversibel.

9 Vad vet vi? Vatten och fukt är grunden till de flesta typer av skador. Skadorna har vi sett förr. Det som är nytt är att de kan dyka upp oftare. De kan dyka upp i andra geografiska områden än vad vi är vana vid. De kan bli värre än vad vi är vana, vid om väder fastnar över ett område under lång tid.

10 Vad vet vi? När ett material åldras finns det inget som kan återställa den till ursprungligt kvalitet inte ens rengöring. Är något åldrat är det åldrat, även om det är rent. Däremot kan vi göra att åldrandet går långsammare, t.ex. genom god förvaltning och förebyggande arbete. Förebyggande arbete innebär att man förbättrar miljön/ omgivningen för objektet.

11 Alla material suger vatten, t.o.m. sten. Porernas storlek och fördelning avgör hur känsligt materialet är.

12 Vad är det för skador vi kan komma att se mer av?

13

14 Droppen urholkar stenen

15 Vatten är den stora skadegöraren. Med mer fukt och skyfall vintertid och längre växtsäsonger, måste vi

16 underhålla våra byggnader mer regelbundet än idag Fotografiet visar ett otätt tak. Se över läckande tak, underdimensionerade eller trasiga hängrännor och stuprör och dränering. Har du ett hus med ett ovanligt takmaterial, se till att ha lite extra hemma ifall skador uppstår. Uppstår kraftiga skyfall kan vägar bli avstängda och då kan du inte åka och handla det du behöver.

17 besiktiga och vårda våra kulturmiljöer oftare Längre växtsäsong gör att landskap kommer växa igen fortare och mer påväxt kommer att komma på byggnader, kyrkor och fornlämningar. Vi kommer få större kostnader för underhåll och besiktning. Men förebyggande arbete är billigare än att vänta tills en stor skada har uppstått. Vid förebyggande arbete går det oftast att fördela kostnader över flera år. Vid en katastrof behöver man ofta punga ut med mycket pengar på ett och samma budgetår.

18 Vi kan få skador på kulturarvet till följd av andras klimatanpassningsåtgärder

19 Exempelvis genom: Ett förändrat bruk av landskap och odlingsarealer, vilket kan påverka kulturlandskap och kulturmiljöer. Körskador i skogen (där finns mycket fornlämningar), ifall vi inte får tjäle i marken. Klimatanpassningsåtgärder på byggnader som förstör eller sänker de kulturhistoriska värdena, t.ex. genom byte till fel sorts fönster, överdimensionerade takavvattningssystem, användande av fel sorts färg osv.

20 eller på grund av att någon väljer fel åtgärder:? Ett objekt får aldrig lagas eller målas i med något som är starkare än ursprungsmaterialet. Man får inte heller lägga på en behandling eller ett ytmaterial som gör att vatten blir kvar inne i objektet. Fotografiet visar ett parti av Visby ringmur som rasade i februari 2014 efter en period med regn och plötsliga minusgrader. Fogarna innehöll mycket cement från äldre lagningar. Det gjorde att de höll inne vatten som frostsprängde muren när det frös till.

21 Var beredd på skador du inte haft tidigare i regionen! Mildare vintrar med mer regn och fler tillfällen där temperaturen växlar snabbt mellan plus och minusgrader, kan orsaka frostsprängningar på nya platser i Sverige. Platser som tidigare inte haft problem med detta.

22 Kompatibelt eller reversibelt? Fler företag rekommenderar nya produkter, kemikalier, färger eller behandlingar som ska skydda mot fukt, brand, mögel och insekter. Dessa nya produkter är nästan aldrig utprovade på vittrade kulturarvsobjekt. Och vi vet inte hur de interagerar med andra material eller med varandra. Vi vet inte om det går att göra nya eller andra behandlingar ovanpå dem. De är inte avsedda för objekt som vi vill ska överleva i hundratals år!

23 Vad är smuts? Nedsmutsning är en process som innebär att luftburna partiklar fastnar på ytan tex. på en fornlämning eller byggnad. Det kan även vara alger, bakterier, svampar och lavar. Typen av nedsmutsning och föroreningar har förändrats över tid, till exempel så var sot vanligare förr.

24 Vad betyder ordet rengöring? Rengöring = borttagandet av oönskat material. Vad som är oönskat måste definieras vid en upphandling, när du skriver avtal eller när du gör en rapport! Även ytor som man vill skall vara, kvar nöts bort när man rengör. Rengöring är inte reversibelt, dvs man kan inte ångra sig.

25 Fuktigare, mildare vinter kan ge längre växtsäsong och mer påväxt. Vatten + näring = påväxt!

26 Organiskt material, löv, klippt gräs, fågelbajs håller fukt och ger näring till lav och mossa. Ta därför bort det medan det är färskt och lätt att ta bort. Vänta inte tills du har fått påväxt!

27 Viktigt med samråd mellan yrkesgrupper så att inte den enes insatser omedvetet förstör för en annan.

28 Lav får lättare fäste på grövre ytor jämfört med släta. Ytor som rengöres ofta eller för hårt, blir grövre. Man hamnar lätt i en negativ spiral med allt tätare rengöring. Den lav som skadar sten mest är pionjärlaven, dvs den sort som etablerar sig först på en rengjord sten.

29 Skadeinsekter förebyggande arbete bäst! Gör regelbunden besiktning så att du upptäcker angrepp i tid. Med ett förändrat klimat kan insekter dyka upp på andra ställen än tidigare. Ta inte till gifter! Förstör insekternas levnadsbetingelser genom att: Städa Ändra temperatur eller fuktighet Insektsnät för fönster Måla om trädetaljer om du märker att insekter kan etablera sig i dem.

30 Fukt Arbeta inte + näring ad hoc. = påväxt Att arbeta med en plan ger mer arbete i början, men sparar tid och pengar i längden. Gör risk och sårbarhetsanalys och vårdoch underhållsplanering. Bilden visar en runhäll med tre runristningar. Det är ingen idé att rengöra stenen genom att bara ta bort mossan precis där ristningarna är. Lämnar man kvar mossa eller lav på en sten återkoloniserar det snabbt hela ytan. Står det buskar och träd runt blir stenen skuggad, fuktigt och snabbt täckt av organiskt material igen. Ingenting är sterilt utomhus. Betrakta sten, tegel eller puts på samma sätt som en jordhög i trädgården den blir snabbt övervuxen. Påväxt är ett naturligt tillståndet i naturen. Vill man att runristningarna ska synas i en sån här miljö måste man börja med en plan för regelbunden markvård. Annars är rengöring av stenen bortkastat. återväxten på ristningen sker snabbare.

31 Åtgärda orsakerna, inte symptomen. Har du alger eller mossa så har du ett fuktproblem! Börja med att åtgärda fuktproblemet sen kan du ta itu med algerna eller mossan. Ta bort träd eller buskar som skuggar, som kan välta eller som har rötter som kan skada byggnaden eller fornlämningen. Ha inga blomsterrabatter invid ett känsligt objekt. Vattna inte en sten, byggnad eller fornlämning. Låt inte nedfallna löv, klippt gräs och fågelbajs ligga kvar. Åtgärda dränering så att regnvatten rinner bort. Laga tak. Rensa hängrännor. Bilden visar hur sten suger kapillärt från marken. Det gröna är alger som visar att denna byggnad har problem med skugga och fukt.

32 Vi kan vi göra? Öka medvetenheten om att det finns flera sorters hot, inte bara snabba förlopp och naturkatastrofer. De långsamma och kumulativa är ofta osynliga till en början. Samla ihop, digitalisera, tillgängliggör relevanta data/information. Kartöverlägg. Identifiera vad som kan komma att ske i vilka områden. Identifiera känsliga objekt, material eller miljöer i dessa områden. Ha regelbundna och tätare besiktningar och underhåll. Arbeta preventivt istället för reaktivt. Synliggör kulturarvet för alla samhällssektorer. Samråd med varandra!

33 Samråd med flera yrkesgrupper och med varandra!

34 Tack så mycket!

Klimatförändringar och kulturhistoriska träbyggnader

Klimatförändringar och kulturhistoriska träbyggnader Klimatförändringar och kulturhistoriska träbyggnader - anpassning genom förebyggande underhåll Utgiven av: Länsstyrelserna Utgivningsår: 2015 Copyright: Länsstyrelserna Diarienummer: 5591-2015 ISBN/ISSN-nr:

Läs mer

Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader i Värmland

Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader i Värmland Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader i Värmland - anpassning genom förebyggande underhåll Klimatet i Värmland förändras De senaste århundradenas ökade koldioxidutsläpp har gett upphov till

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland. Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader - anpassning genom förebyggande underhåll

Länsstyrelsen Västernorrland. Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader - anpassning genom förebyggande underhåll Länsstyrelsen Västernorrland Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader - anpassning genom förebyggande underhåll Omslagsbild: Nordinggrå kyrkostallar, Sara Zandler Foto: Länsstyrelserna, MYCOTEAM,

Läs mer

Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på kulturmiljö i Blekinge, 29/ Innehåll

Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på kulturmiljö i Blekinge, 29/ Innehåll Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på kulturmiljö i Blekinge, 29/1-2104 Innehåll Vilka är de största utmaningarna för kulturmiljön i Blekinge med anledning av ett

Läs mer

GRON-FRI ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GARANTERAD EFFEKT

GRON-FRI ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GARANTERAD EFFEKT ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GRON-FRI Effektivt mot alger och lav. För alla ytor utomhus. Fasader, tak, staket, marksten, trätrall, murar, markiser m.m. GARANTERAD EFFEKT Upptäck fördelarna med Grön-Fri.

Läs mer

GUIDE RENGÖRING. Effektiva produkter för hela huset. Markis Tält Båtkapell. Trädgårdsmöbler. Trallgolv. Tak. Släta ytor ute/inne

GUIDE RENGÖRING. Effektiva produkter för hela huset. Markis Tält Båtkapell. Trädgårdsmöbler. Trallgolv. Tak. Släta ytor ute/inne GUIDE RENGÖRING Effektiva produkter för hela huset Tak Trallgolv Markis Tält Båtkapell Trädgårdsmöbler Fasad Vind Källare Krypgrund Staket Mur Marksten Släta ytor ute/inne Övrigt TAK SANERING OCH RENGÖRING

Läs mer

MÄNNISKAN OCH VATTNET - om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige

MÄNNISKAN OCH VATTNET - om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige MÄNNISKAN OCH VATTNET - om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kulturarv för framtida MÄNNISKAN OCH VATTNET Sommarställe Hamburgö Slutpris: 35 Mkr Kulturarv för framtida generationer

Läs mer

GÖRA RENT HUS ARBETSRÅD UTOMHUS

GÖRA RENT HUS ARBETSRÅD UTOMHUS GÖRA RENT HUS ARBETSRÅD UTOMHUS PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT GÖRA RENT HUS: Beckers Fasadtvätt Ett effektivt men milt rengöringsmedel för alla ytor utomhus. Avlägsnar sot, fett och smuts samt lättare angrepp

Läs mer

GUIDE RENGÖRING. Effektiva produkter för hela huset. Tak Vind, källare, krypgrund Trallgolv Fasad

GUIDE RENGÖRING. Effektiva produkter för hela huset. Tak Vind, källare, krypgrund Trallgolv Fasad GUIDE RENGÖRING Effektiva produkter för hela huset Tak Vind, källare, krypgrund Trallgolv Fasad Markis, tält, båtkapell Staket, mur, marksten Trädgårdsmöbler Släta ytor ute/inne TAK SANERING OCH RENGÖRING

Läs mer

GUIDE RENGÖRING. Proffsprodukter som verkligen klarar jobbet!

GUIDE RENGÖRING. Proffsprodukter som verkligen klarar jobbet! GUIDE RENGÖRING Proffsprodukter som verkligen klarar jobbet! Tak Vind, källare, krypgrund Trallgolv Fasad Markis, tält, båtkapell Staket, mur, marksten Trädgårdsmöbler Släta ytor ute/inne TAK SANERING

Läs mer

Vårda väl Riksantikvarieämbetet februari 2015

Vårda väl Riksantikvarieämbetet februari 2015 Vårda väl Riksantikvarieämbetet februari 2015 Rengöring av sten (fasader och monument) Detta Vårda väl-blad avser att förklara en del av de frågor kring sten, historiska murverk och patina som ofta uppstår

Läs mer

Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1. 2 Grundläggning Bjälkar och blindbotten. 3 Exteriör 3.1 Murverk och fasader. En del små och ytliga or-angrepp

Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1. 2 Grundläggning Bjälkar och blindbotten. 3 Exteriör 3.1 Murverk och fasader. En del små och ytliga or-angrepp Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1 Prioritering 1: akut åtgärdsbehov. : bör göras snarast och bör hållas under uppsikt. Åtgärd inom 3 år. 3: icke akut åtgärdsbehov. Bör åtgärdas i samband med nästa renoveringstillfälle.

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning Vad är klimatanpassning? Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till nutidens och framtidens klimat.

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret anser att frågan därmed är besvarad.

Kultur- och fritidskontoret anser att frågan därmed är besvarad. 1 (2) 2010-10-13 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Stefan Sundblad 08-523 021 18 stefan.sundblad@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Vård av Runstenar Dnr 10/71 Sammanfattning

Läs mer

MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson

MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson A n na Joha nsson M A SK I N HY V L A D E S TICK SPÅ N MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson INNEHÅLL 3.6 Förord 7.6 Inledning FÖRSTA KAPITLET - HANTVERKET 13.6 13. 18. 19. Virke till stickspån Val av

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) till högteknologisk, tillämpad forskning SMHI en myndighet under

Läs mer

Vad är kulturarv och var finns informationen?

Vad är kulturarv och var finns informationen? Vad är kulturarv och var finns informationen? Om Riksantikvarieämbetet En av Sveriges äldsta myndigheter, grundades 1630 Vi finns i Stockholm, Visby, Glimmingehus och Gamla Uppsala Omkring 220 anställda

Läs mer

KEIM Silikatfärg till villor

KEIM Silikatfärg till villor KEIM Silikatfärg till villor Se om ditt hus Rätt rådgivning med Rätt produkter KEIM ger lång hållbarhet! KEIM silikatfärg är en investering i lång hållbarhet. De första KEIM behandlade fasaderna i Skandinavien

Läs mer

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie.

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Håll ditt hus rent och fräscht med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Hur ofta tvättar du huset? Ditt hus kostar säkert många gånger mer än din bil. Men hur ofta tvättar du det? Och hur ofta tvättar

Läs mer

Klimatanpassning av fastighetssektorn vad innebär det?

Klimatanpassning av fastighetssektorn vad innebär det? Klimatanpassning av fastighetssektorn vad innebär det? Klimatanpassningsdag 2015 på temat Varför kommunala klimatanpassningsplaner? Länsstyrelsen i Västra Götaland den 3 september 2015 Cecilia Wyser, Pussel

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

Effektiv mot ALGER PÅVÄXT LAV TAK & STENVÅRD. För alla ytor utomhus

Effektiv mot ALGER PÅVÄXT LAV TAK & STENVÅRD. För alla ytor utomhus Effektiv mot ALGER PÅVÄXT LAV TAK & STENVÅRD För alla ytor utomhus Upptäck fördelarna med Tak & Stenvård Effektivt för alla ytor utomhus Alger, påväxt och lav dör omgående Neutraliserar näringsämnen vilket

Läs mer

BEHANDLINGSSYSTEM FÖR BYGGKERAMIK

BEHANDLINGSSYSTEM FÖR BYGGKERAMIK BEHANDLINGSSYSTEM FÖR BYGGKERAMIK Guiden nedan är endast förslag på användningsområden för respektive material. Valet av filaprodukt kan av vika beroende på önskat resultat. EFTER PLATTSÄTTNING Byggkeramik

Läs mer

BoaVista - Prebona Eternitrenovering

BoaVista - Prebona Eternitrenovering BoaVista Prebona Metod för renovering av tak och fasader av eternit. : Ekonomiskt och miljömässigt överlägsen metod för att återställa tak och fasad av eternit. Återställer mekaniska egenskaper av eternit

Läs mer

Kulturarv för framtida generationer. Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige

Kulturarv för framtida generationer. Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kulturarv för framtida generationer Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kallbadhuset i Varberg är ett exempel på en byggnad som kan komma att påverkas av både höjda havsnivåer och ökad nederbörd.

Läs mer

Ett förändrat klimat hot eller möjligheter?

Ett förändrat klimat hot eller möjligheter? Ett förändrat klimat hot eller möjligheter? Plan för klimatanpassning Växjö kommun 2013 Klimatet förändras Människor över hela världen arbetar med att minska skadliga utsläpp i miljön för att hindra katastrofala

Läs mer

Spara och bevara. Disposition. Utmaningar Energioptimering av gamla kyrkor kultur kontra miljö

Spara och bevara. Disposition. Utmaningar Energioptimering av gamla kyrkor kultur kontra miljö Energioptimering av gamla kyrkor kultur kontra miljö Tor Broström Professor i kulturvård vid Uppsala Universitet Campus Gotland Centrum för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Läs mer

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga.

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Tips Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Vad är det för typ av färg på ytan? Alkyd(Latex-gummi, PVC-bas) Tvätta rent med en

Läs mer

50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem X 2

50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem X 2 7985 Isolertak 50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem Willab Garden 2017-05 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske

Läs mer

Riksantikvarieämbetets arbete med risker och katastrofberedskap. Erika Hedhammar Riksantikvarieämbetet. Umeå 17 april 2018

Riksantikvarieämbetets arbete med risker och katastrofberedskap. Erika Hedhammar Riksantikvarieämbetet. Umeå 17 april 2018 Riksantikvarieämbetets arbete med risker och katastrofberedskap Erika Hedhammar Riksantikvarieämbetet Umeå 17 april 2018 Vad är bra brandskydd? - för ett museum, arkiv, biliotek? Översvämning Köpenhamn

Läs mer

Klimatarbetet i praktiken

Klimatarbetet i praktiken Klimatarbetet i praktiken Samverkan mellan centrala och regionala myndigheter Seminarium i Norrköping den 14-15 maj 2009 leif.gren@raa.se 08-5191 8010 Klimatarbetet behöver olika perspektiv, blanda teori

Läs mer

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder?

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder? Fukt kontrollmetoder Hur och när ska man göra fuktronder? Vad beror fuktfläcken på? Det har uppstått en missfärgning i taket i en lokal, vi vet inte varför. Hade vi kunnat förebygga den och hur skulle

Läs mer

BRAVISSIMO.SE NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m.

BRAVISSIMO.SE NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m. 10007-17 BRAVISSIMO.SE RÄ T T S I TR OM S R I L B NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m. Med REDO Trä-Rent blir dina träytor som nya igen. Snabbt och

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN. Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker

MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN. Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN Riskhantering Systematiskt arbete med miljörisker Varför? Minska risker för negativ påverkan Minska risker för dyra åtgärder efter en olycka Minska

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken/Kommun Sorunda/Nynäshamn ÅTGÄRDSPROGRAM

Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken/Kommun Sorunda/Nynäshamn ÅTGÄRDSPROGRAM OBJEKT Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken/Kommun Sorunda/Nynäshamn ÅTGÄRDSPROGRAM OBJEKT Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken / Kommun Sorunda/ Nynäshamn Kort historik Norr Enby gård

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

PRICK-FRI NÄR DET BÖRJAR SE MÖRKT UT GARANTERAD EFFEKT

PRICK-FRI NÄR DET BÖRJAR SE MÖRKT UT GARANTERAD EFFEKT NÄR DET BÖRJAR SE MÖRKT UT PRICK-FRI Effektivt mot ytlig påväxt av mögel och alger. För målade, lackade, oljade och obehandlade träytor utomhus. GARANTERAD EFFEKT Upptäck fördelarna med Prick-Fri Effektivt

Läs mer

Prebona DuraClean. självrengörande ytor.

Prebona DuraClean. självrengörande ytor. självrengörande ytor Prebona DuraClean Användningsområden - utomhus Behovet att hålla ytor rena och fräscha ökar hela tiden. Samtidigt skall kostnaden för underhåll minskas. Lösningen heter Prebona DuraClean

Läs mer

Klimatanpassning och Nationellt kunskapscentrum

Klimatanpassning och Nationellt kunskapscentrum Klimatanpassning och Nationellt kunskapscentrum I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) SMHI en myndighet under Miljö- och energidepartementet Förvaltningsmyndighet för meteorologiska,

Läs mer

Information och bokningsbekräftelse när du beställt fasadtvätt eller takbehandling av oss.

Information och bokningsbekräftelse när du beställt fasadtvätt eller takbehandling av oss. Information och bokningsbekräftelse när du beställt fasadtvätt eller takbehandling av oss. Tack för din beställning av fasadtvätt eller takbehandling. Här nedan följer lite information inför tvätten av

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Klimatanpassning i Örebro län

Klimatanpassning i Örebro län Klimatanpassning i Örebro län Karin Aune karin.aune@lansstyrelsen.se Länsstyrelsens uppdrag inom Klimatanpassning Länsstyrelserna har uppdraget att samordna det regionala klimatanpassningsarbetet Samhället

Läs mer

- för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk

- för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk - för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk Innehåll Inomhus sida Förarbete trä 3 Lut 3 Grundoljor 4 Slutbehandling 4 Oljelasyr 5 Oljefärg 5 Vård 5 Förarbete

Läs mer

Lindgården Lasarettet Medevi brunn

Lindgården Lasarettet Medevi brunn Rapport 2012:208 Antikvarisk medverkan Lindgården Lasarettet Medevi brunn Medevi brunn 2:1 Västra Ny socken Motala kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Rapport från granskning och uppmålning av runstenar i Jämtland och Medelpad 2010. Jämtland. Medelpad

Rapport från granskning och uppmålning av runstenar i Jämtland och Medelpad 2010. Jämtland. Medelpad Datum 2010-12-10 Dnr 322-906-2011 Avdelning Förvaltningsavdelningen Enhet Kulturvårdsstöd Författare Thorgunn Snædal Rapport från granskning och uppmålning av runstenar i Jämtland och Medelpad 2010. Den

Läs mer

Klimatförändring och försäkring

Klimatförändring och försäkring Klimatförändring och försäkring Länsstyrelsen i Västmanlands seminarium 10 februari Torbjörn Olsson, Länsförsäkringar AB Staffan Moberg, Svensk Försäkring En del av svensk Försäkring i samverkan Klimatanpassning

Läs mer

Plan för klimatanpassning. förskola och skola

Plan för klimatanpassning. förskola och skola Plan för klimat förskola och skola 1 Innehåll Inledning... 3 Klimatsåtgärder Gemensamt... 4 Klimatsåtgärder förskolan... 6 Klimatsåtgärder grundskola, fritids och förskoleklass... 9 Klimatsåtgärder gymnasieskolan...

Läs mer

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus Flügger Skötselråd För dina behandlade ytor Användningsområde / Inomhus och utomhus Innehåll Flügger Skötselråd - För dina behandlade ytor Målade våtrum Sidan 3 Tapetserade ytor Sidan 3 Övriga ytor inomhus

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE

STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE nordens venedig VARMARE OCH BLÖTARE DET FRAMTIDA STOCKHOLMSKLIMATET kommer att utsätta vårt samhälle och vår natur för allt större påfrestningar. Här får du se vad

Läs mer

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland.

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Mattsgården Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Andreas Lindblad Rapport 2007:27 2 Mattsgården Genomgång och identifikation

Läs mer

Försäkring i förändrat klimat

Försäkring i förändrat klimat Försäkring i förändrat klimat Klimatanpassning i samarbete Klimatkonferens i Örebro27 november2012 Torbjörn Olsson, Länsförsäkringar 1 Varför har Länsförsäkringar engagerat sig? en spegel och viktig del

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla puts och betong

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla puts och betong Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla puts och betong Så målar du puts och betong 1. 5. 2. 3. 6. 7. 4. 8. Puts- och stenfasader är mycket tåliga mot väder och vind. Men även den tåligaste yta

Läs mer

Klossköping. Handledning med idéer och lektionsupplägg

Klossköping. Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD

MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD Glasfasad Skjutdörr S70 Santex System AB, Montörgatan 9, 301 80 Halmstad, Sverige Tel. +46 35 17 23 00 Fax +46 35 12 50 23 e-mail: info@santex.se - 1 - INNEHÅLL Avsnitt

Läs mer

Klimatanpassning Måns Enander, Klimatanpassningssamordnare. Bakgrund och definitioner Klimatanpassning Översvämning

Klimatanpassning Måns Enander, Klimatanpassningssamordnare. Bakgrund och definitioner Klimatanpassning Översvämning Klimatanpassning 121001 Måns Enander, Klimatanpassningssamordnare Bakgrund och definitioner Klimatanpassning Översvämning Bakgrund Länsstyrelsen har två klimatuppdrag Klimatanpassning Energieffektivisering

Läs mer

Dags att dränera? ~ Vi i Villa

Dags att dränera? ~ Vi i Villa Page 1 of 6 Måndag 26 april 2010 Betyg:4,0 Dags att dränera? Flagnade färg och fuktfläckar på källarväggen - hur allvarligt är det? Hur vet jag att dräneringen fungerar? Och när är det läge att byta? Träsk

Läs mer

BPS - Building Protection System. BPS Lathund

BPS - Building Protection System. BPS Lathund BPS - Building Protection System BPS Lathund November 2017 BPS - Building Protection System Produkter för fasadrengöring & -skydd samt färgborttagning LATHUND UTIFRÅN YTA & PRODUKT YTOR Yta Förorening

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla träfasad Så målar du träfasad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Att måla om en träfasad är ett projekt som består av flera delmoment. Tvätten är kanske det allra viktigaste,

Läs mer

Tak Ventilerat, dvs med vind

Tak Ventilerat, dvs med vind Ventilerat, dvs med vind Missfärgning, mögel, på yttertakspanelen 1 (av 2!) Igensatt vindsventilation, ofta i kombination med otillräcklig bostadsventilation Skadan syns relativt jämnt spridd över utrymmet.

Läs mer

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen RepoRtage VåRda inredningen det är insidan som räknas Med några få, enkla tips kan du själv sköta om din läderklädsel och kanske till och med färga om skinnet. Steg för steg visar vi hur du får tillbaka

Läs mer

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Anuschka Heeb Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Glaserade klinker - golv Installationsstädning och daglig rengöring

Glaserade klinker - golv Installationsstädning och daglig rengöring Skötselanvisning Nr S 003a Okt 12 Glaserade klinker - golv Installationsstädning och daglig rengöring Installationsstädning Höganäs Kalkbort Tag bort all lös smuts. Blanda en brukslösning av Kalkbort.

Läs mer

Varifrån kommer fukten?

Varifrån kommer fukten? Fukt Fukt är det naturligaste vi har runt omkring oss och en grundförutsättning för vår existens och vårt välbefinnande. Fukt finns i luften, på marken, i material och ledningar. Fukt förekommer i 3 olika

Läs mer

Använd din kreativitet med ArtStone

Använd din kreativitet med ArtStone 2 Använd din kreativitet med ArtStone Hundratals naturliga stenar med de mest utpräglade strukturerna och formerna väljs ut och gjuts av med en unik teknik som återger dess utseende. Artstones stenar tillverkas

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker. Tillsyn Riskhantering

Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker. Tillsyn Riskhantering Riskhantering Systematiskt arbete med miljörisker Varför? Minska risker för negativ påverkan Minska risker för dyra åtgärder efter en olycka Minska risker för negativa effekter på affärsverksamheten Lagkrav

Läs mer

Vattenbaserade färgers utveckling. Vattenbaserade färgers utveckling. Problem

Vattenbaserade färgers utveckling. Vattenbaserade färgers utveckling. Problem Vad är Sveriges Färgfabrikanters Förening? Produktval och produktutveckling för minskade utsläpp av VOC VOC-direktivet 2004/42/EG Henrik Jansson - SVEFF Sveff är branschorganisationen för företag som importerar,

Läs mer

Underhåll och skötsel av putsade fasader

Underhåll och skötsel av putsade fasader Omsorgsfullt byggande. Underhåll och skötsel av putsade fasader Fasad Fasadsystem från Sto behöver generellt inte något speciellt driftunderhåll. Väderförhållanden och avgaser kan dock påverka fasaden

Läs mer

Försäkring i förändrat klimat

Försäkring i förändrat klimat Försäkring i förändrat klimat Klimatanpassning i samarbete Klimatkonferens i Jönköping 17 april 2012 Torbjörn Olsson, Länsförsäkringar 1 Varför har Länsförsäkringar engagerat sig? en spegel och viktig

Läs mer

Brf Kapten Simon Urväder, Urvädesgränd 6 B 8. Utlåtande av syn/underhåll fasad, tak och gård.

Brf Kapten Simon Urväder, Urvädesgränd 6 B 8. Utlåtande av syn/underhåll fasad, tak och gård. 2011 08 08 Brf Kapten Simon Urväder, Urvädesgränd 6 B 8. Utlåtande av syn/underhåll fasad, tak och gård. Underhållssyn och kostnadsuppskattning Brf Kapten Simon Urväder. Fasad, tak och gård. Status fasad

Läs mer

Teknisk Fastighetsförvaltning VT15 Pass 2: Kommentarer till bild 36-51

Teknisk Fastighetsförvaltning VT15 Pass 2: Kommentarer till bild 36-51 BILD 36 Sättningsspricka i en grundplatta/grundmur. Sättningssprickor kan bero på ex: - felaktigt utförande vid upprättandet, till exempel att materialet i undergrunden är för dåligt packat, eller att

Läs mer

Sårbara platser. Sårbara platser

Sårbara platser. Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser är platser som är känsliga och utsatta för risker. Det kan vara till exempel: torka översvämningar jordbävningar vulkaner stormar Rika länder har mer resurser

Läs mer

Vägledning till checklista

Vägledning till checklista Vägledning till checklista Kontrollprojekt av dricksvattenreservoarer och ledningsnät 2016-02-19 Fråga Att tänka på vid kontroll Lagstiftning 1 Kontrollområde lås och bom 1.1 Är säkerheten kring reservoaren

Läs mer

KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta

KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta Problemet Det finns en synlig skada på ytan, t ex mörkare fläck, rinnmärken, saltutfällningar mm. Alternativt att ytskiktet

Läs mer

Rapport om granskning och uppmålning av runinskrifter i Stockholms län 2010

Rapport om granskning och uppmålning av runinskrifter i Stockholms län 2010 Datum 2010-12-28 Dnr 322-907-2011 Avdelning Förvaltningsavdelningen Enhet Kulturvårdsstöd Författare Thorgunn Snædal Rapport om granskning och uppmålning av runinskrifter i Stockholms län 2010 Under fältsäsongen

Läs mer

Övergripande planer, strategier etc

Övergripande planer, strategier etc Agenda Kommentarer på enkätsammanställning fyll på ofullständiga frågor? SWOT genomgång, vad kan vi få ut av den? Fyll på SWOT ensam eller i bikupor Struktur handlingsplan Arbetet till 2 december Övergripande

Läs mer

Beslut om åtgärdsföreläggande för ovårdade byggnader

Beslut om åtgärdsföreläggande för ovårdade byggnader 27(38) Mob 56 2010/1390 Beslut om åtgärdsföreläggande för ovårdade byggnader Fastighet: Ryssby 11:1 Fastighetsägare: XXX Beslut förelägger XXX personnummer XXX vid vite på 20 000 kronor samt XXX, personnummer

Läs mer

Arbetsmetoder Klottersanering

Arbetsmetoder Klottersanering Arbetsmetoder Klottersanering 8 HIAB H-100 Klotterskydd Art.nr: 700505 3 5 liter Art.nr: 700509 25 liter Rengör först ytan grundligt. H-100 Klotterskydd ska omskakas före användning. Påför därefter H-100

Läs mer

RIBE SFF besiktning krypgrunder ADRESS: RIBEGATAN 6-8 DATUM: 2013-05-22

RIBE SFF besiktning krypgrunder ADRESS: RIBEGATAN 6-8 DATUM: 2013-05-22 ADRESS: RIBEGATAN 6-8 DATUM: 2013-05-22 GENOMFÖRINGAR HÅLIGHETER Hål inunder grunden vid stuprör 1+2 Trasigt hus 8 FUKT & MÖGEL Blöt sand då stupröret inte sitter rätt SPÅR AV RÅTTA/MUS Spillning samt

Läs mer

VÄGGAR OCH TAK. Skötselråd för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank

VÄGGAR OCH TAK. Skötselråd för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank VÄGGAR OCH TAK för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank Vattenburna färgers goda egenskaper uppnås först efter ett par

Läs mer

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Uppdraget MSB har haft i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma konsekvenserna av en översvämning

Läs mer

Klimatanpassning Energiomställning. Klimatanpassning. Vårt klimat. -det gäller oss i Västmanland

Klimatanpassning Energiomställning. Klimatanpassning. Vårt klimat. -det gäller oss i Västmanland Klimatanpassning Klimatanpassning Energiomställning Vårt klimat -det gäller oss i Västmanland FAKTA Cannabis (marijuana och hasch) är den överlägset vanligaste illegala drogen bland ungdomar. Vanligvis

Läs mer

Handgjorda cementplattor. Plattor med klassiska mönster som passar i både historisk och modern inredning.

Handgjorda cementplattor. Plattor med klassiska mönster som passar i både historisk och modern inredning. 2 Handgjorda cementplattor. Plattor med klassiska mönster som passar i både historisk och modern inredning. 867511 NF CEMENT BLÅ-GUL 2968 867507 NF CEMENT GRÅ-VIT 2405 867505 NF CEMENT SVART-GRÅ 2416 867505

Läs mer

Skötsel och rengöringsanvisning

Skötsel och rengöringsanvisning Skötsel och rengöringsanvisning Innehållsförteckning Allmänt om skötsel av textila golv i offentlig miljö... 2 Förebyggande åtgärder... 2 Rekommenderade rengöringsmetoder... 3 Rengöringsmetoder... 3 Daglig

Läs mer

Cembrit Plank & Cembrit Panel 15ÅR CEMBRIT GARANTI

Cembrit Plank & Cembrit Panel 15ÅR CEMBRIT GARANTI Cembrit Plank & Cembrit Panel 15ÅR CEMBRIT GARANTI CEMBRIT PLANK OCH CEMBRIT PANEL Fibercement Vad är fibercement? Fiberförstärkt cement är ett attraktivt och tåligt byggmaterial som fungerar på alla villatyper,

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

version januari 2019 Manual SMHI klimatdata

version januari 2019 Manual SMHI klimatdata version januari 2019 Manual SMHI klimatdata Ägare Sametinget Ansvariga personer Anne Walkeapää Bengt Näsholm Leif Jougda Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Sametinget Anne Walkeapää anne.walkeapaa@sametinget.se

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Synpunkter kring djurperspektivet från KSLA: s kommitté för jordbrukets klimatanpassning Ann Albihn SVA/SLU

Synpunkter kring djurperspektivet från KSLA: s kommitté för jordbrukets klimatanpassning Ann Albihn SVA/SLU Synpunkter kring djurperspektivet från KSLA: s kommitté för jordbrukets klimatanpassning Ann Albihn SVA/SLU Kortsiktiga OCH långsiktiga satsningar och strategier för jordbruket som livsmedelsproducent

Läs mer

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Sioo impregnering Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Detta är Sioo impregnering Sioo impregnering är ett miljövänligt, vatten baserat system

Läs mer

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus.

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. BESKRIVNING Sid 1 av 5 Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. Ytan på Marmorino Fine (Classic) är högblank och

Läs mer

yttervägg 0190/05 Anvisningar Drift & Underhåll Knauf fasadsystem Aquapanel ventilerat med puts Ver 1.3 Rev 2012-02-17

yttervägg 0190/05 Anvisningar Drift & Underhåll Knauf fasadsystem Aquapanel ventilerat med puts Ver 1.3 Rev 2012-02-17 0190/05 Anvisningar Drift & Underhåll Knauf fasadsystem Aquapanel ventilerat med puts Innehållsförteckning Reparation av mindre skador... 3 Reparation av större skador... 3 Rengöring av fasad... 3 Påväxt

Läs mer

Småhus - ventilation och funktionskontroll

Småhus - ventilation och funktionskontroll Småhus ventilation och Funktionskontroll Denna information finns endast som nätversion och ersätter broschyren Småhus - ventilation och funktionskontroll från 1995. Det är viktigt för vår hälsa att inomhusluften

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer