KURSAVSNITT 1. Golftävling - Allmänt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KURSAVSNITT 1. Golftävling - Allmänt"

Transkript

1 KURSAVSNITT 1 Golftävling - Allmänt Spel- och Tävlingshandboken Denna bok reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF. Tillsammans med de övriga nya regelverken utgör boken en viktig stödfunktion för verksamheterna spel och tävling i Sverige. Huvuddelarna i boken är som följer: SGF:s bestämmelser och policys Tävlingsverksamheten på en klubb Tävlingsorganisation Tävlingsbestämmelser Lokala regler Lottning, särskiljning vid lika resultat Checklistor; före, under och efter tävlingen Spelsätt, speltyper, spelformer Amatörbestämmelser i korthet Disciplinära åtgärder mm Regler för golfspel Regler för Golfspel beslutas av R&A Rules Limited i samråd med det amerikanska golfförbundet (USGA). Dessa två organisationer har ansvaret för golfreglerna i världen. R&A och USGA är väldigt lyhörda och regelansvaret har de egentligen fått på uppdrag av alla golforganisationer i hela världen. Regelverket utvecklas undan för undan genom att det var fjärde år sker en revision, då diverse ändringar och korrigeringar introduceras. Inget ändras över en natt, utan det som ändras är väl genomarbetat och väl underbyggt. Visst ser gärna regelmakarna en utveckling, men samtidigt är man också rädda om spelet GOLF. Reglerna ska vara trogna sitt historiska ursprung och måste de vara tydliga, omfattande och lättförståeliga och anpassade till dagens spel. Plikt som en spelare ådrar sig måste vara lämplig. Spelets anda är en viktig grund för golfreglerna: Golf spelas i de flesta fall utan överinseende av en domare eller motsvarande. Spelet bygger på att spelarens integritet gör att man visar hänsyn mot andra och följer reglerna. Alla spelare bör alltid uppträda på ett bra sätt, och visa artighet och sportsmannaskap, oavsett tävlingssituationen. Det är detta som är golfspelets anda. Regelboken är uppdelad i tre viktiga delar: 1 (27)

2 Etikett. Definitioner Spelets regler (34 st) Detta kompletteras med fyra viktiga bilagor: Lokala regler och tävlingsbestämmelser Utformning av klubbor Bollen Hjälpmedel och annan utrustning Regelboken översätts alltid till svenska. Decisionssamlingen Om Regler för golfspel är lagboken, så har decisionssamlingen alla prejudikat. Upplägget är fråga/svar och frågan är sorterad under aktuell huvudregel, så den som hittar bra i Regelboken hittar också bra i decisionssamlingen. Eftersom vissa svar bygger på flera huvudregler kan det ändå vara svårt att hitta och då är ett mycket välarbetat index till stor hjälp. I decisionssamlingens digitala form finns det dessutom en mycket bra sökmotor. Decisionssamlingen kan läsas från sida till sida med stort nöje, då det är en typ av golfintellektuell problemlösning. Det är dock inte lätt att läsa fort eftersom varje mening måste läsas noga och förstås. Decisionssamlingen översätts inte till svenska. Tävlingsledning The Committee Tävlingsledningen TL) är den eller de personer som utsetts att leda tävlingen i enlighet med Regel 33 och 34. Ansvaret sträcker sig från det administrativa/praktiska till det idrottsliga. Storleken på TL anpassas efter tävlingens behov och omfattning. Finns domare utsedd ingår den i tävlingsledningen. Tävlingsledningen fattar slutgiltiga beslut enligt Regel Tävlingsledaren Tävlingsledaren leder arbetet i tävlingsledningen. Hon/han är intresserad av sin uppgift, lätt att samarbeta med, påläst samt prestigelös och stryktålig. 2 (27)

3 Domare En domare är en person utsedd av tävlingsledningen att avgöra frågor om fakta och tillämpa reglerna. Han måste agera på alla brott mot en regel som han ser eller som rapporteras till honom. De vanligaste spelformerna Matchspel Match är en tävling mellan spelare och motspelare som tävlar om varje enskilt hål, där det gäller att spela hålet på färre antal slag brutto eller netto än motspelaren. Ett hål kan vinnas, delas eller förloras. Match kan spelas med eller utan handicap. I en handicapmatch erhåller spelaren med den högre spelhandicapen hela skillnaden mellan de båda spelarnas spelhandicap. Spelaren med den lägre spelhandicapen spelar därefter med 0 erhållna slag. Skillnaden i spelhandicapen fördelas enligt index på hålen i stigande följd. Vid parspel, där begreppet sida och reducerade spelhandicap förekommer, hänvisas till respektive spelform. Spelarna ska löpande notera ställningen i matchen. När en spelare är lika mycket upp som det är hål kvar att spela, kallas detta dormie. Matchen slutar när återstående hål att spela är färre än antalet hål som endera sidan är upp, till exempel 2 upp och 1 återstående hål, vilket anges 2/1. Vid match över mer än 18 hål eller om avgörande måste ske efter 18 hål, fördelas spelhandicapen på samma sätt som på de första 18 hålen. Den sida som vinner ett hål tar honnören på nästa tee. Om ett hål har delats behåller den sida honnören som hade den på föregående hål. Slagspel Slagspel är en tävling mellan tävlare och medtävlare där det gäller att spela ett fastställt antal hål på bästa totalresultat. Alla spelar samma antal hål. Följande typer av slagspel finns: Slagtävling, poängbogey, bogeytävling och slaggolf. Slagtävling Slagtävling är en speltyp där det gäller att spela det fastställda antalet hål på minst antal slag brutto eller netto, det vill säga efter avdrag av spelhandicap. Vanligtvis spelas en eller flera ronder. Tävlare med lägsta scoren på ett hål har honnören på nästa tee. Poängbogey I poängbogey beräknas poäng efter det uppnådda resultatet på varje hål. Tävlarens resultat i poängbogey är summan av poängen på varje hål. Poängbogey spelas normalt netto, det vill säga tävlarna erhåller spelhandicap motsvarande sin exakta handicap. Spelhandicap fördelas enligt index på hålen i stigande följd. 3 (27)

4 Poängen beräknas på följande sätt: För ett nettoresultat som är lika med hålets par får tävlaren två poäng För varje slag bättre än par får tävlaren ytterligare en poäng För varje slag sämre än par får tävlaren avstå en poäng. Man kan inte få mindre än 0 poäng på ett hål Honnören tas av den som fått högsta poängen på föregående hål. Poängbogey kan också spelas brutto (scratch). Poängen beräknas då på följande sätt: För ett bruttoresultat som är lika med hålets par får tävlaren 2 poäng För varje slag bättre än par får tävlaren ytterligare en poäng För varje slag sämre än par får tävlaren avstå en poäng. Man kan inte få mindre än 0 poäng på ett hål Honnören tas av den som fått högsta poängen på föregående hål. Slaggolf Slaggolftävling är en typ av slagspelstävling. Slaggolf täcks inte av golfreglerna men reglerna för slagspel gäller såvida de inte strider mot nedanstående specialregler. Räkningen i slaggolf sker i antal slag, där antalet slag per hål är maximerat. Alla tävlare får, oberoende av spelhandicap, spela maximalt fem slag över par på varje hål oavsett hålets index. Har tävlaren inte hålat ut efter hålets par + 4 slag bör bollen plockas upp och scoren noteras till par + 5 slag. Markören är endast skyldig att, på scorekortet, ange antalet bruttoslag på de hål där tävlarens score är par + 4 slag eller lägre. Vinnare är tävlare som spelat den fastställda ronden eller ronderna på lägst score (i handicaptävling lägst nettoscore). Om en tävlare på något hål underlåter att håla ut ska tävlarens score vara par + 5 slag på hålet. Eclectic singel Eclectic singel spelas över två på varandra följande ronder och bör inte kombineras med andra tävlingar. Vid slagtävling och slaggolf noteras efter hand varje håls bästa bruttomarkering som tävlaren fått under någon av ronderna och summan av dess 18 hålresultat utgör totalresultatet. Det sammanlagda bruttoresultatet minskas med 90 % av tävlarens spelhandicap. Vid poängbogey noteras efter hand varje håls bästa poäng som tävlaren fått under någon av ronderna och summan av dess 18 hålresultat utgör totalresultatet. I varje rond får tävlaren tillgodoräkna sig 90 % av sin spelhandicap. Avrundning sker till närmaste heltal. Running eclectic singel Running eclectic singel spelas över två eller flera ronder och längre tidsperiod. Spelformen kombineras ofta med annan tävling, till exempel återkommande veckotävling med valfri medtävlare och starttid. Varje annan tävling som ingår i en running eclectic är en avslutad tävling om den uppfyller det som föreskrivs i Regel Poängbogey rekommenderas, eftersom tävlaren får spelhandicap motsvarande aktuell exakt handicap vid varje tävlingstillfälle. 4 (27)

5 Vid slagtävling och slaggolf förs bästa bruttoscore per hål löpande upp under tävlingsperioden. Uppförda resultat ska dateras och kan förbättras under hela tävlingsperioden. Samtliga scorekort bör sparas av tävlingsledningen till dess tävlingen avslutats och resultatlista anslagits. Det sammanlagda bruttoresultatet minskas med 50 % av tävlarens spelhandicap (med en decimal) vid dennes sista tävlingstillfälle. Vid poängbogey förs bästa resultat per hål löpande upp under tävlingsperioden. Uppförda resultat ska dateras och kan förbättras under hela tävlingsperioden. Samtliga scorekort bör sparas av tävlingsledningen till dess tävlingen avslutats och resultatlista anslagits. Vid varje tävlingstillfälle får tävlaren tillgodoräkna sig 50 % av sin spelhandicap för resultatet i running eclectic singel. Avrundning sker till närmaste heltal. Foursome I foursome spelar två spelare på samma boll. Spelarna ska slå ut från varannan tee och ska därefter slå vartannat slag under spelet av varje hål. Pliktslag påverkar inte spelordningen. Provisorisk boll från tee eller ny boll satt i spel från tee ska spelas från den tee varifrån den ursprungliga bollen spelades. I foursome får sidan en reducerad spelhandicap lika med spelarnas genomsnittliga spelhandicap. Avrundning av reducerad spelhandicap i foursome görs enligt följande: Match; Vardera sidans reducerade spelhandicap inklusive decimal utgör jämförelsegrund då antalet slag ska ges eller tas i förhållande till den andra sidan. Efter jämförelsen sker avrundning till närmast högre heltal. Slagtävling; Sidans reducerade spelhandicap räknas med decimal. Poängbogey; Sidans reducerade spelhandicap avrundas till närmaste högre heltal. Slaggolf; Sidans reducerade spelhandicap räknas med decimal OBS: Ovan nämnda reduceringar och avrundningar rimmar med Spel- och Tävlingshandboken och gamla GIT-Tävling. Nya GIT-tävling och Spel- och Tävlingshandboken avrundar alltid decimaler till heltal. Greensome I greensome, som är en modifierad form av foursome, slår båda spelarna ut på varje hål och väljer därefter med vilken av de båda bollarna de vill fortsätta. Den som inte slog ut den valda bollen spelar nästa slag och sedan slår spelarna fortsättningsvis vartannat slag på samma sätt som i foursome. Pliktslag, som spelare ådrar sig, påverkar inte spelordningen i greensome. Om sidan ådrar sig pliktslag på en boll innan man har valt vilken boll man ska fortsätta med, är plikten kopplad endast till den bollen. I greensome kan man, från tee, endast spela provisorisk boll för en av de ursprungliga bollarna. Om en boll eller båda bollarna kan vara förlorad/förlorade utanför ett vattenhinder eller Out of Bounds får sidan välja att spela en provisorisk boll. Partnern spelar då den provisoriska bollen från den tee där den ursprungliga bollen spelades. Den provisoriska bollen blir endast i spel om båda bollarna har gått Out of Bounds eller ingen av dem hittas. Den spelare som inte slog den provisoriska bollen ska nu slå nästa slag. Hittas en av de ursprungliga bollarna blir den parets boll i spel och den provisoriska bollen är ur spel och ska tas upp. Den spelare, vars boll inte hittades, ska nu slå nästa slag på partnerns hittade boll. 5 (27)

6 Sidans reducerade spelhandicap beräknas enligt följande: Reducerat spelhandicap är summan av 60 % av spelhandicapen från spelaren med den lägre spelhandicapen och 40 % av spelhandicapen från spelaren med den högre spelhandicapen. Avrundning av reducerad spelhandicap i greensome görs enligt följande: Match; Vardera sidans reducerade spelhandicap inklusive decimal utgör jämförelse grund då antalet slag ska ges eller tas i förhållande till den andra sidan. Efter jämförelse sker avrundning till närmaste heltal. Slagtävling; Sidans reducerade spelhandicap räknas med decimal. Poängbogey; Avrundning av sidans reducerade spelhandicap sker till närmaste heltal. Slaggolf; Sidans reducerade spelhandicap räknas med decimal. OBS: Ovan nämnda reduceringar och avrundningar rimmar med Spel- och Tävlingshandboken och gamla GIT-Tävling. Nya GIT-tävling och Spel- och Tävlingshandboken avrundar alltid decimaler till heltal. Fyrboll Två spelare bildar sida och spelar varsin boll. I slagspel måste vardera spelarens resultat kunna identifieras på scorekortet. Det bästa resultatet på varje hål räknas som sidans resultat på hålet. Fyrboll räknas inte som handicaprond. Ett mycket bra resultat kan dock ligga till grund för handicapjustering, om handicapkommittén finner detta motiverat. Den reducerade spelhandicapen beräknas enligt följande: vardera spelaren får tillgodoräkna sig 90 % av sin spelhandicap. Därefter sker avrundning till närmaste heltal. Avrundning av reducerad spelhandicap i fyrboll görs enligt följande: Match; De tre spelarna med högst reducerad spelhandicap får slag motsvarande skillnaden till den spelare som har lägst spelhandicap. Spelaren med lägst reducerad spelhandicap spelar med 0 i spelhandicap. Slagtävling; Vardera spelaren får tillgodoräkna sig avrundad reducerad spelhandicap. Poängbogey; Vardera spelaren får tillgodoräkna sig avrundad reducerad spelhandicap. Scramble Varje lag består av två, tre eller fyra tävlare. Samtliga tävlare slår var sin boll från tee. Därefter väljer laget från vilken bolls läge de vill fortsätta spela och markerar denna. Därefter placerar tävlarna i valfri ordning sina bollar inom 15 centimeter från detta läge, dock inte närmare hålet, och spelar sina slag. Spelet fortsätter på samma sätt, dock att man i bunker återskapar läget till exempel genom att kratta. Ett hål är avslutat först när alla spelare i laget haft möjlighet att håla ut och därmed förbättra lagets resultat. Tävlingen bör spelas utan handicap. Detta sker lämpligen genom att tävlarna delas in i grupper efter handicap. Varje lag kombineras så att det består av en tävlare från varje grupp och sammanlagd spelhandicap i bollarna blir så likvärdigt som möjligt. Vid spel med handicap bör lagets spelhandicap vara: 25 % av sammanlagd spelhandicap vid två spelare 15 % vid tre spelare 10 % vid fyra spelare 6 (27)

7 Därefter sker avrundning till en decimal. OBS: Ovan nämnda uträkningar och avrundningar rimmar med Spel- och Tävlingshandboken och gamla GIT-Tävling. Nya GIT-tävling och Spel- och Tävlingshandboken kommer att räkna ut lagets handicap på annat sätt och avrundar alltid decimaler till heltal. ProAm ProAm är ett lagspel där lagen består av fyra tävlare varav en är lagkapten, ofta en professionell spelare. Vanligtvis räknas de två bästa resultaten per hål. En variant är att lagkaptenens resultat alltid räknas plus det bästa av de övriga tre. Ytterligare en variant är att endast räkna det bästa resultatet per hål inom bollen. Varje tävlare spelar med full spelhandicap. ProAm räknas inte som handicaprond, men ett mycket bra resultat kan dock ligga till grund för handicapjustering, om handicapkommittén finner detta motiverat. Närmast hål Vinnare är den som med sin första boll från tee stannat bollen på green och närmast hål. En hålad boll (HIO) är i alla lägen närmast hål. Längsta drive Vinnare är den som med sin första boll från tee stannat bollen allra längst från den utslagsplats som tävlingsledningen fastställt ska gälla för spelare som deltar i längsta drive. Bollen ska, efter det att den stannat, befinna sig på fairway, foregreen eller green på det hål som spelas. Roller under tävlingen Tävlande De spelare som delar i aktuell tävling. Scorekortsutlämnare Scorekortsutlämnaren har ett bredare ansvar och sköter själva incheckningen. Det betyder betalning av startavgift och eventuell tävlingsgreenfee, utlämning av information, lokala regler, hålplaceringar, scorekort mm. Här sker också eventuella ändringar i startlistan, ommöblering i bollar, etc. Scorekortsutlämnaren tar inga domslut om han inte skulle ingå i tävlingsledningen eller vara domare. Starter En starter finns vid första tee och ser till att spelarna startar rätt starttid och i rätt startgrupp. Startern har ofta i uppdrag att dela ut viktigt material till spelarna såsom scorekort, lokala regler, hålplaceringar, etc. Startern tar inga domslut om han inte skulle ingå i tävlingsledningen eller vara domare. 7 (27)

8 Ranger En ranger håller koll på speltempot och försöker snabba på långsamma bollar. Rangern tar inga domslut om han inte skulle ingå i tävlingsledningen eller vara domare. Scorekortsmottagare Scorekortsmottagaren tar emot scorekortet och för in resultatet i nya GIT tävling. Slutligen avslutar han tävlingen och förser prisutdelaren med en korrekt resultatlista. Prisutdelare Prisutdelaren planerar och ansvarar för prisutdelningen. Vi inser att många golftävlingar i Sverige sköts av väldigt få funktionärer. Med bra förberedelser, bland annat i nya GIT tävling kan tävling skötas av bara några få personer. Då är det viktigt att denna tävlingsledning koncentrerar sig på att vara scorekortsutdelare, scorekortsmottagare och prisutdelare. En god nya GIT tävlingsvana är en förutsättning för att lyckas med detta och det är också skälet till att TLR Intro har sådan stor tonvikt på GIT. Viktiga bilagor i Regler för golfspel Bilaga 1 Lokala regler och Tävlingsbestämmelser Vi återkommer till detta i kursavsnitt BIL Bilaga 2 Utformning av klubbor En spelare som är tveksam om en klubba överensstämmer med reglerna, bör rådfråga R&A. En tillverkare som avser att tillverka en klubba bör sända ett provexemplar till R&A för att få ett avgörande huruvida klubban överensstämmer med reglerna eller inte. Det insända provexemplaret blir R&A:s egendom i referenssyfte. Om tillverkaren inte skickar in ett provexemplar, eller om han skickat in ett provexemplar och underlåter att avvakta ett utslag innan han tillverkar och/eller marknadsför klubban, tar han på sig risken för ett utslag som säger att klubban inte överensstämmer med reglerna. *Anmärkning: Provexemplar bör i första hand sändas till Svenska Golfförbundet (SGF) för ett preliminärt utlåtande. Bilaga 3 Bollen Bollen får inte avvika väsentligt från traditionell och vedertagen utformning och tillverkning. Materialet i och konstruktionen av bollen får inte stå i strid med reglernas syfte och avsikt. En bolls vikt får inte överstiga 45,93 gram (1.620 oz). Bollens diameter får inte vara mindre än 42,67 mm (1.68 tum). Bilaga 4 Hjälpmedel och annan utrustning Här behandlas peggar, handskar, skor, kläder, etc 8 (27)

9 Kursavsnitt 2 Nya GIT Tävling Skapa tävlingen Praktisk Övning 1 (GIT) Kursavsnitt 3 Nya GIT Tävling Anmälningar 9 (27)

10 Kursavsnitt 4 Regelpraktiska detaljer Tävlingsbestämmelser Tävlingsbestämmelser delas upp i två delar: 1. Villkor för tävlingen 2. Tävlingsregler Villkor för tävlingen Villkor för tävlingen är grundläggande information som bestäms när tävlingen skapas. 1. När spelas tävlingen 2. Var spelas tävlingen 3. Antal deltagare 4. Anmälningstidens utgång 5. Anmälningsavgiften 6. Handicapgräns 7. Överanmälan 8. Efteranmälan 9. Vilket tee 10. Spelform etc Tävlingsregler Regel 33-1 föreskriver att Tävlingsledningen måste fastställa de bestämmelser som gäller för tävlingen. Det finns ett antal frågor som kan täckas i tävlingsbestämmelserna och vilka tävlingsledningen särskilt bör överväga. Dessa är: 1. Specifikationer för klubbor och bollen a. Förteckning över godkända klubbhuvuden för drivers b. Förteckning över godkända bollar c. En-boll-regeln (One Ball Condition) 2. Caddie 3. Speltempo 4. Avbrott i spelet på grund av fara 10 (27)

11 5. Övning a. Allmänt b. Övning mellan hål 6. Råd i lagtävlingar 7. Nya hål 8. Transportmedel 9. Dopningsbekämpning 10. Avgörande vid lika resultat 11. Lottning för matchspel. Numerisk lottning Lokala regler Tävlingsledningen kan formulera och anslå lokala regler för lokala onormala förhållanden om de överensstämmer med de riktlinjer som fastläggs i denna bilaga. I Sverige rekommenderas att man använder Spel- och Tävlingshandboken som sammanfattar den viktigaste informationen kring spel och tävling. Om lokala onormala förhållanden hindrar spelet från att spelas korrekt och tävlingsledningen anser det nödvändigt att modifiera en regel i Regler för Golfspel, måste detta godkännas av R&A. Det rekommenderas att förfrågningar i första hand ställs direkt till Svenska Golfförbundet (SGF). SGF kommer endast i tveksamma fall att överlämna frågan till R&A. DEL A: 1. Fastställa gränser och markeringar 2. Vattenhinder a. Sidovattenhinder b. Provisorisk boll spelad under Regel Områden på banan som behöver skyddas; Miljökänsliga områden 4. Banförhållanden Lera, extrem väta, dålig kondition och skyddande av banan a. Lyfta pluggad boll, rengöring b. Lägesförbättring och Vinterregler 5. Hindrande föremål a. Allmänt b. Stenar i bunkrar c. Vägar och stigar d. Oflyttbara hindrande föremål nära green e. Skydd av unga träd f. Tillfälliga hindrande föremål 6. Dropprutor (droppzoner) 11 (27)

12 DEL B: Lokala regler att eventuellt överväga är följande: 1. Vattenhinder. Boll spelad provisoriskt under Regel Områden på banan som behöver skyddas; Miljökänsliga områden a. Mark under arbete; Spel förbjudet b. Miljökänsliga områden 3. Skydd av unga träd 4. Banförhållanden Lera, extrem väta, dålig kondition och skyddande av banan I I 131 a. Lättnad för pluggad boll b. Rengöring av bollen c. Lägesförbättring och Vinterregler d. Luftningshål e. Skarvar i nylagd torv 5. Stenar i bunkrar 6. Oflyttbara hindrande föremål nära green 7. Tillfälliga hindrande föremål a. Tillfälliga oflyttbara hindrande föremål b. Tillfälliga el-ledningar och kablar 8. Droppzoner 9. Avståndsmätare Handicap Regel 6-2. Handicap a. Matchspel Före starten av en match i en handicaptävling, bör spelarna fråga varandra om respektive handicap. Om en spelare börjar en match och har uppgivit en handicap som är högre än han har rätt till och detta påverkar det antal slag som ges eller fås, är han diskvalificerad. I annat fall måste spelaren spela med den handicap han uppgivit. b. Slagspel För varje rond i en handicaptävling, måste tävlaren försäkra sig om att hans handicap finns angiven på scorekortet innan det lämnas in till tävlingsledningen. Om ingen handicap är angiven på scorekortet när han lämnar in det till tävlingsledningen (Regel 6-6b), eller om den angivna handicapen är högre än den han är berättigad till och detta påverkar det antal slag han får, är han diskvalificerad i handicaptävlingen. I annat fall gäller scoren. Anmärkning: Det är spelarens ansvar att känna till på vilka hål handicapslag ska ges eller fås. 12 (27)

13 EGA Exakt Handicap (= Exakt Handicap) En EGA Exakt Handicap är en beteckning på en spelares relativa allmänna spelstandard, i heltal med en decimal, på en normalsvår bana (med en Slope Rating på 113). En Exakt Handicap utfärdas av ett nationellt förbund upp till max 36.0 och upprätthålls och justeras i enlighet med bestämmelserna för EGA Handicapregler. En EGA Exakt Handicap som inte är en EGA Exakt Tävlingshandicap har underhållits på basis av tre (3) eller färre handicapgrundande scorer under en tidigare säsong och har varken konfirmerats eller justerats under någon av de följande årliga handicaprevisionerna. Anmärkning 1: En Exakt Handicap används som ett jämförelsetal i slopetabellen för omvandling till en spelhandicap. Anmärkning 2: En EGA Exakt Handicap kan när som helst bli en EGA Exakt Tävlingshandicap genom att lämna in tre handicapgrundande scorer mellan två på varandra följande årliga handicaprevisioner. EGA Exakt Tävlingshandicap EGA Exakt Tävlingshandicap är benämningen på en Exakt Handicap som har underhållits genom att lämna in minst fyra (4) handicapgrundande scorer under den föregående säsongen, och som har godkänts eller justerats under den årliga handicaprevisionen. Slopesystem (slope rating) Slope Rating är USGA:s benämning på vad som anger den relativa spelsvårighetsgraden på en bana för spelare som inte är scratchspelare i relation till banvärdet (det vill säga, jämfört med svårigheten på banan för en scratchspelare). Slope Rating beräknas från skillnaden mellan bogeyvärdet och scratchvärdet. En golfbana med normal relativ spelsvårighet har en Slope Rating på 113. Spelhandicap EGA spelhandicap är detsamma som det antal handicapslag som en spelare får från en viss tee på den bana som spelas. Spelhandicap uttrycks som heltal (0,5 avrundas uppåt, plus 0,5 avrundas uppåt till scratch, och plus 1,5 till plus 1) när formel för EGA spelhandicap används. Anmärkning 1: En spelare med plushandicap ger handicapslag till banan, med början på det hål som har handicapindex 18. Anmärkning 2: Spelhandicapen beräknas från exakt handicap och anges i tabellen för spelhandicap. Anmärkning 3: Spelhandicapen anses vara den handicap som det refereras till i regel 6-2 i Regler för Golfspel. Slopetabell Tabell för EGA spelhandicap används för att omvandla en Exakt Handicap till en spelhandicap baserad på Banvärdet, Slope Rating och par för en viss tee. 13 (27)

14 Plushandicap Vid plushandicap läggs extra slag till bruttoresultatet på de hål som har högst index oavsett par. Vid tävlingar med reducerad handicap, exempelvis fyrboll, reduceras även plushandicap. Skälet härtill är att handicapförhållandet till medtävlarna ska behållas. Tilldelning av reducerad spelhandicap Finns anledning att anse att en spelare, som inte är medlem på en arrangörsklubb, har en spelhandicap som är för hög har handicapkommitté eller tävlingsarrangör på arrangörsklubben rätt, att för tävlingen, reducera spelarens spelhandicap. Tävling över 9 hål Vid 9-håls slagtävling, slaggolftävling eller poängbogey med handicap fördelas spelhandicap över 18 hål. Vid 9-håls matchtävling fördelas hela skillnaden mellan spelarnas spelhandicap över 18 hål. Handicaprond Handicaprond är en rond i en handicaptävling eller en rond som spelas i syfte att lämna in en handicapgrundande sällskapsrond där ronden spelas under handicapgrundande förhållanden. Följande villkor ska vara uppfyllda: ronden spelas på en golfbana som har värderats enligt USGA:s banvärderingssystem och har giltig banvärdering ronden spelas enligt golfreglerna och godkända lokala regler ronden spelas enligt slagspelsregler med full handicap scoren ska ha förts av godkänd markör Anmärkning: För spelare i handicapgrupp 1 krävs att ronden är en tävlingsrond. Rond med lägesförbättring är handicaprond. Handicapronder kan spelas på bana med max en provisorisk green per 9 hål under förutsättning att banan i övrigt har giltig banvärdering. Handicapgrupp Handicapgrupper är indelningar av exakta handicap i enlighet med följande tabell: Handicapgrupp Exakt Handicap 1 plus Handicapindex Ett handicapindex på scorekortet visar i vilken ordning handicapslag ska ges eller fås. Ett handicapindex måste anslås för varje golfbana (se regel 33-4 i Regler för Golfspel). Anmärkning: En spelare med plushandicap ger handicapslag till banan, med början på handicapindex (27)

15 CBA (Computed Buffer Adjustment) CBA justeringen av buffertzonen är en justerande faktor som ska göras av buffertzonen för en spelares handicapgrupp efter varje tävlingsrond. Anmärkning: CBA gäller inte för tävlingar över nio hål eller för handicapgrundande sällskapsronder. Tanken med CBA är främst att vara en utjämnande faktor då exempelvis väderomständigheter gör att banan är ovanligt svårscorad. Regel 6-3. Starttid och grupper ( bollar ) Starttid Spelaren måste starta på den tid som fastställts av tävlingsledningen. Om spelaren anländer till den plats där han ska starta, beredd att spela, inom fem minuter efter utsatt starttid är plikten för att inte starta på utsatt tid förlust av det första hålet i matchspel eller två slags plikt på det första hålet i slagspel. I annat fall är plikten för brott mot denna regel diskvalifikation. Grupper ( bollar ) I slagspel måste tävlaren spela i samma grupp ( boll ) under hela ronden, om inte tävlingsledningen beslutar om eller godkänner en ändring. Regel 6-4. Caddie Spelaren får ha hjälp av en caddie men han får inte ha mer än en caddie åt gången. Anmärkning: Tävlingsledningen får i tävlingsbestämmelserna förbjuda användandet av caddies eller begränsa vem en spelare får använda som caddie. Spelare får ha caddie som själv har eller ska spela samma tävling eller rond. Regel 6-6. Score i slagspel Förande av scorekort Efter varje hål bör markören kontrollera scoren på hålet med tävlaren och notera den. Efter avslutad rond måste markören signera scorekortet och överlämna det till tävlaren. Om mer än en markör har fört kortet, måste var och en signera den del för vilken han är ansvarig. 15 (27)

16 Signering och inlämning av scorekortet Efter avslutad rond bör tävlaren kontrollera scoren på varje hål och reda ut eventuella tveksamheter med tävlingsledningen. Han måste försäkra sig om att markören eller markörerna signerat scorekortet, signera scorekortet själv och lämna in det till tävlingsledningen så snart som möjligt. Ändring på scorekortet Ingen ändring får göras på ett scorekort efter att tävlaren lämnat in det till tävlingsledningen. Fel score på hål Tävlaren är ansvarig för att rätt bruttoscore finns angiven för varje hål på hans scorekort. Om spelaren på något hål har angivit en lägre score än vad han hade är han diskvalificerad. Om spelaren på något hål har angivit en högre score än vad han hade gäller den högre scoren. Anmärkning: Tävlingsledningen är ansvarig för summeringen av scorer och beräkningen av resultat med den handicap som angetts på scorekortet. REGEL 6 Regel 6-7. Otillbörligt dröjsmål. Långsamt spel Spelaren måste spela utan otillbörligt dröjsmål och i enlighet med eventuella riktlinjer för speltempo som fastställts av tävlingsledningen. Mellan avslutandet av ett hål och utslaget från nästa tee får spelaren inte otillbörligt fördröja spelet. Regel 6-8. Avbrott i spelet. Återupptagande av spelet När sådant är tillåtet Spelaren får inte avbryta spelet om inte: (i) tävlingsledningen beordrat avbrott i spelet, (ii) han bedömer att det finns risk för blixtnedslag, (iii) han inväntar beslut från tävlingsledningen i en tveksam eller omtvistad fråga (se Regel 2-5 och 34-3), eller (iv) han har annat godtagbart skäl att avbryta spelet, exempelvis plötslig sjukdom. Dåligt väder är i sig inte godtagbart skäl för att avbryta spelet. Om spelaren avbryter spelet utan direkt tillstånd av tävlingsledningen, måste han så snart som möjligt underrätta denna. Gör han det och tävlingsledningen anser skälet godtagbart, pliktar han inte. I annat fall är han diskvalificerad. Undantag i matchspel: Spelare som i matchspel överenskommer om att avbryta spelet, diskvalificeras inte, om de inte därigenom försenar tävlingen. Anmärkning: Att lämna banan är i sig inte avbrott i spelet. Förfarande när spelet avbryts av tävlingsledningen När spelet avbryts av tävlingsledningen och spelarna i en match eller grupp ( boll ) befinner sig mellan spelet av två hål, får de inte återuppta spelet innan tävlingsledningen beordrat detta. Om de har påbörjat spelet av ett hål får de avbryta spelet omedelbart eller fortsätta spelet av hålet, förutsatt att de gör detta utan dröjsmål. Om spelarna väljer att fortsätta spelet av hålet får de avbryta spelet innan hålet är avslutat. I varje fall måste spelet avbrytas efter att hålet är avslutat. Spelarna måste återuppta spelet när tävlingsledningen har beordrat att spelet ska återupptas. 16 (27)

17 Lyfta bollen när spelet avbrutits När en spelare avbryter spelet av ett hål, får han lyfta sin boll utan plikt endast om tävlingsledningen beordrat avbrott i spelet eller om det finns ett godtagbart skäl att lyfta den. Innan spelaren lyfter sin boll måste dess läge markeras. Om spelaren avbryter spelet och lyfter sin boll utan särskilt tillstånd av tävlingsledningen måste han, när han meddelar detta till tävlingsledningen samtidigt meddela att han lyft sin boll. Om spelaren lyfter bollen utan ett godtagbart skäl, om han underlåter att markera bollens läge innan han lyfter den, eller om han underlåter att meddela att han lyft bollen, får han ett slags plikt. Förfarande när spelet återupptas Spelet måste återupptas från den plats där det avbröts, även om detta sker på en efterföljande dag. Innan eller när spelet återupptas måste spelaren göra på följande sätt: (i) Om spelaren har lyft bollen, måste han, förutsatt att han var berättigad att lyfta den, placera den ursprungliga bollen eller en annan boll som ersätter denna på den punkt varifrån den ursprungliga bollen lyftes. I annat fall måste den ursprungliga bollen återplaceras. (ii) Om spelaren inte har lyft sin boll får han, förutsatt att han var berättigad att lyfta den, lyfta, rengöra och återplacera bollen eller en annan boll som ersätter denna, på den punkt varifrån den ursprungliga bollen lyftes. Innan han lyfter bollen måste dess läge markeras. (iii) Om spelarens boll eller bollmarkering rubbas (även av vind eller vatten) under avbrott i spelet, måste en boll eller bollmarkering placeras på den punkt varifrån den ursprungliga bollen eller bollmarkeringen rubbades. Avbrott i spelet Exempel på skäl Regn Det regnar så mycket att en eller flera och till slut kanske alla greener blir ospelbara. Om det är några få greener som har problemet kan spelet fortsätta med hjälp av funktionärer som kontinuerligt kör regnrullar på greenerna. På så sätt kan man få spelet att löpa en stund till, men till slut blir det ingen återvändo utan spelet måste brytas. Om greenerna är mycket bra dränerade och upphöjda, kan skäl till avbrott också vara att spelfältet är så blött att det är nästan omöjligt att ta lättnad för tillfälligt vatten. Åska och blixt Om det föreligger risk för blixtnedslag ska spelet avbrytas omedelbart. Observera att här kan spelaren själv ta beslut om att avbryta spelet. Var försiktig och bryt spelet när du tycker det föreligger minsta risk. Chansa inte på att det snabbt ska gå över. Vind Det kan blåsa så kraftigt att det inte går att genomföra en golftävling på ett bra sätt. Till exempel kan en boll som stannat på green plötsligt blåsa iväg. Avbrott för vind är klart svårast att bedöma. Minusgrader och frost på greener Kan hända vid tävlingar på hösten. Ytorna på fairway och greener är så hårda att bollen får orimliga studsar. Greenerna kan inte klippas. 17 (27)

18 Dimma Oftast morgondimma. Spelarna kan omöjligt se hela bollbanan. Mörker Om spelet tidigare under dagen avbrutits kanske inte ronden hinner spelas klart. Då blir det aktuellt att bryta för mörker. Incheckning Planera incheckning/scorekortsutlämningen så att det går så smidigt som möjligt. Är det kanonstart kommer många tävlare samtidigt vilket gör att incheckning bör bemannas med fler personer. Är det linjestart kan färre personer sköta incheckningen. Information till tävlingsdeltagare Det är mycket bra att formulera ett informationsblad som delas ut till alla tävlare vid incheckningen. Det ska vara maximalt en A4-sida och innehålla basinformation såsom: Vad är programmet för dagen (-arna)? Vad erhåller spelaren vid incheckning respektive start? Referera till de regler och bestämmelser som gäller! Vilken tävlingsform gäller? Vilket tee spelas det ifrån? Hantering av anmälningsavgifter och tävlingsgreenfee Detta måste synkas med klubbens anställda personal så att allt hanteras och redovisas korrekt. Vissa tävlare kan ha betalat på webben, medan andra vill betala på plats med kort eller kontanter. Det behövs lista på de tävlande som har betalat på webben. Dessutom behövs kortmaskin samt en växelkassa. Se till att kontanter och alla viktiga underlag snabbt kommer in i kassaskåp. Efteranmälan I villkoren för tävlingen ska anges om efteranmälan accepteras eller inte. Finns reservlista sätts efteranmäld spelare sist på aktuell lista. Tävlingsledningen bestämmer när efteranmälan senast kan göras. Överanmälan I scratchtävlingar med maximerat antal startande och med övre handicapgräns ska spelarna med lägsta exakt handicap ges förtur till deltagande. Vid handicaptävlingar rekommenderas följande alternativ, utan rangordning, som urvalsprincip: Lägsta exakt handicap I anmälningsordning Lottning bland samtliga anmälda Urvalsprincipen bör anges i villkoren för tävlingen. 18 (27)

19 I tävlingar med deltagarbegränsning, där maxantalet uppnåtts, ska reservlista upprättas bland de utlottade i ordningsföljd enligt den valda urvalsprincipen. Spelare som anmält sig till tävling, där urval sker enligt lägsta exakt handicap, är skyldig att före anmälningstidens utgång informera tävlingsarrangören om höjning av exakt handicap. Spelare har även rätt att anmäla sänkning av exakt handicap. Insättande av reserv Vid återbud, eller om inlottad spelare uteblir, kallas reserverna i tur och ordning enligt reservlistan. Efter det att startordning i matchtävling offentliggjorts får reserv inte sättas in. I lag- och partävlingar (även matchspel) får reserv ersätta spelare som fått förhinder att delta. Reserv får inte sättas in under pågående rond, eller mellan ronderna i en 36-, 54- och 72- hålstävling. Vid inget tillfälle får hela lag bytas ut. Policy om alkohol, doping och tobak SGF följer RF:s alkoholpolitiska riktlinjer: Idrottsrörelsen ställer sig bakom samhällets mål att minska alkoholkonsumtionen och framför allt att senarelägga ungdomars alkoholdebut. Inom idrottsrörelsen skall vi vara medvetna om att allmänhet och media ställer större krav på oss än på gemene man när det gäller förhållandet till alkohol. Policy om alkohol Från SGF:s sida accepteras inte att en spelare konsumerar alkoholhaltiga drycker under sitt spel eller vid spel på en golfklubbs övningsområden.en spelare får heller inte vara berusad eller på annat sätt påverkad av droger under spel på en golfbana. Här gäller samma krav på spelaren som lagstiftningen ställer på bilförare. Policy om alkoholhaltiga drycker som priser och namn i tävlingar Alkoholhaltiga drycker med styrka högre än 15 volymprocent får inte delas ut som priser i tävlingar och får heller inte ges reklam för i samband med tävling. Undantag för reklam gäller i utrymmen där alkohol, enligt lagstiftning, får säljas och förtäras. Klubben har ansvaret att alkoholhaltiga drycker med styrka lägre än 15 volymprocent inte utgör ett dominerade inslag i tävlingssammanhang exempelvis som reklam för priser eller delas ut som pris till spelare med ålder lägre än vad lagstiftningen för inköp anger. En golftävling där spritprodukters varunamn framgår får inte anordnas. En golftävling får, i sitt namn eller i tävlingsbestämmelserna, inte heller innehålla uppmaningar, kommersiella slogans eller budskap som uppmanar till förtäring av alkoholhaltiga drycker. Tävlingar där varunamn för vin- eller ölprodukter ingår kan få förekomma efter samråd med SGF. Reklam för alkoholhaltiga drycker med styrka lägre än 15 volymprocent får förekomma, men får inte utgöra ett dominerande inslag på banan eller i anslutning till klubbhusområde, parkering, övningsområde eller utrymme där barn och ungdom vistas. 19 (27)

20 Ovanstående restriktioner gäller även för de tillfällen då golfbanan är upplåten för företagsgolf, branschgolf, etcetera. Policy om dopning En spelare får inte inta några dopningsklassade medel. Det är spelarens skyldighet att känna till den av WADA fastställda listan på sådana dopningsklassade medel vilken RF följer. Spelare, som gör sig skyldig till dopning liksom den som hjälper honom, kan bestraffas med avstängning från all idrottslig verksamhet. Spelaren är skyldig att själv ta reda på om ett medel han använder är dopningsklassat. Ingen kan i efterhand säga det visste jag inte om. All information rörande dopningsrelaterade frågor finns på RF:s hemsida Förteckning över läkemedel som faller under dopningsreglerna utges av RF. Aktuell lista publiceras på RF:s hemsida Vid minsta osäkerhet ifråga om bruk av läkemedel i samband med idrott, rådfråga alltid läkare, apotek eller ansvarig idrottsorganisation. Dopningstester kan utföras när som helst och var som helst såväl i Sverige som utomlands. Idrottsutövare kan inte vägra att ställa sig till förfogande om han blir uttagen till test. En vägran bedöms utgöra positivt prov. Nationellt har dispensregler tillkommit för att möjliggöra för idrottsutövare, som under kortare eller längre tid på medicinska grunder måste använda dopningsmedel, att utöva sin idrott. Policy om tobak SGF anser att tobaksbruk inte hör ihop med golfspel. Golfklubb eller annan arrangör av tävling har själv att bestämma vilka regler som ska gälla under tävlingsspelet. SGF anser att användandet av tobaksprodukter i av SGF arrangerade ungdomstävlingar inte bör förekomma. Golfklubb har själv att bestämma vilka regler som i övrigt bör gälla på golfbanan och i klubbhuset. En golftävling där tobaksprodukters varunamn framgår får inte anordnas. En golftävling får, i sitt namn eller i tävlingsbestämmelserna, inte heller innehålla uppmaningar, kommersiella slogans eller budskap som uppmanar till användandet av tobaksprodukter. Policy om hazardspel När hasardspelsmotiv, så kallad auktion-sweepstakes, totalisatorspel etcetera blir en del av golfspelet kan stor skada ske skada som hotar både golfspelets och individuella spelares integritet. Alla kategorier av spelare bör därför undvika att delta i sådant hasardspel. Klubbarna uppmanas därför att ta avstånd från alla former av organiserat hasardspel. Spelare och golfklubb, vars uppförande skadat golfen, kan ådra sig bestraffning och påföljd. En amatörspelare kan dessutom förlora sin amatörstatus genom sitt deltagande. I alla sammanhang är spelaren personligen ansvarig för överträdelser mot amatörreglerna. I de fall en arrangörsklubb brustit i sin kontrollskyldighet ställs även klubben ansvarig. 20 (27)

21 Regel 7. Övning Före eller mellan ronderna På en dag för en matchtävling får en spelare övningsspela på banan före en rond. Före en rond eller ett särspel någon av dagarna för en slagspelstävling får en tävlare inte övningsspela på tävlingsbanan eller pröva ytan på någon av greenerna på banan genom att rulla en boll eller rugga upp eller skrapa greenytan. När två eller flera ronder i en slagspelstävling ska spelas under på varandra följande dagar, får en tävlare inte övningsspela mellan dessa ronder på någon av de tävlingsbanor som återstår att spela eller pröva ytan på någon av greenerna på en sådan bana genom att rulla en boll eller rugga upp eller skrapa greenytan. GEL 6/7 Anmärkning: Tävlingsledningen kan i tävlingsbestämmelserna förbjuda övningsspel på tävlingsbanan på dag för en matchtävling eller tillåta övningsspel på tävlingsbanan, eller del av denna, före eller mellan ronder på dag för en slagspelstävling. Under ronden Spelaren får inte slå något övningsslag under spelet av ett hål. Mellan spelet av två hål får spelaren inte slå något övningsslag med undantag för att han får öva puttning eller chippning på eller nära green på det senast spelade hålet, en övningsgreen eller tee på nästa hål som ska spelas under ronden, förutsatt att inget övningsslag slås från ett hinder eller fördröjer spelet. Slag som görs vid fortsatt spel på ett hål där resultatet redan är fastställt, är inte övningsslag. Anmärkning: En övningssving är inte ett övningsslag och får göras var som helst under förutsättning att spelaren inte bryter mot reglerna. Anmärkning: Tävlingsledningen kan i tävlingsbestämmelserna förbjuda övningsspel på eller nära det senast spelade hålets green och att rulla en boll på det senast spelade hålets green. REGEL (27)

22 Kursavsnitt 5 Nya GIT Tävling Lottning och startlista Praktisk Övning 2 (GIT) 22 (27)

23 Kursavsnitt 6 När regelfrågan kommer Telefon till domare Som tävlingsledare har du telefonnummer till regelkunnig inom klubben eller golfdistriktet. Kolla i regelboken Du kanske kan lösa regelfrågan själv. Kolla i regelboken, här kommer ett exempel: - En spelare meddelar att han rubbat sin boll Du frågar spelare mer exakt vad som hänt Regel 18 Boll i vila rubbad Av spelare, partner, caddie eller utrustning Allmänt Med undantag för när reglerna tillåter det när en spelares boll är i spel, och om: (i) spelaren, hans partner eller någon av deras caddies: lyfter eller rubbar bollen, vidrör den avsiktligt (annat än med klubban vid adressering av bollen), eller orsakar att bollen rör sig, eller (ii) spelarens eller hans partners utrustning orsakar att bollen rör sig, får spelaren ett slags plikt. Om bollen rubbas måste den återplaceras om inte bollens rörelse inträffar efter att spelaren har påbörjat slaget eller baksvingen före slaget och slaget slås. L 18 Enligt reglerna utgår inte någon plikt om en spelare oavsiktligt orsakar att hans boll rör sig vid någon av följande omständigheter: När man letar efter en boll som är täckt av sand, känner efter en boll i vatten i ett vattenhinder, eller letar efter en boll i ett hindrande föremål eller i ett onormalt markförhållande När man lagar en gammal hålplugg eller ett nedslagsmärke När man mäter När man lyfter en boll enligt en regel När man placerar eller återplacerar en boll enligt en regel När man tar bort ett löst naturföremål på green När man tar bort flyttbara hindrande föremål Boll som rör sig efter adressering Om en spelares boll i spel rör sig efter att han har adresserat den (annat än som resultat av ett slag), anses spelaren ha rubbat bollen och han får ett slags plikt. Bollen måste återplaceras om inte bollens rörelse inträffade efter att spelaren har påbörjat slaget eller baksvingen före slaget och slaget slås. 23 (27)

24 Kursavsnitt 7 Nya GIT Tävling Resultat Praktisk Övning 3 (GIT) Kursavsnitt 8 Nya GIT Tävling Order of Merit Praktisk Övning 4 (GIT) 24 (27)

25 Kursavsnitt 9 Under och efter tävlingen Särskiljningsmetoder I villkoren för tävlingen ska anges särskiljningsmetod vid delad match och lika resultat i slagspelstävling. En delad match får inte avgöras med slagspel. En delad placering i en slagspelstävling får inte avgöras genom matchspel. Principen för de olika speltyperna är: Match scratch/med handicap Om en segrare inte behöver koras förklaras matchen delad. Om särskiljning ska tillämpas bör matchen avgöras genom särspel hål för hål tills endera sidan vinner ett hål. Grundprincipen är att särspelet börjar på det hål där matchen började. I en handicapmatch ges slag på samma hål som under den ordinarie ronden. Slagspel scratch Play off hål för hål tillämpas för att kora segraren eller för särskiljning vid exempelvis uppflyttning/nedflyttning, klarad cut etcetera. För övriga placeringar rekommenderas delad placering. Om rangordning av alla pristagare måste ske används den matematiska metoden. Slagspel med handicap För alla placeringar gäller i första hand spelhandicapmetoden, i andra hand den matematiska metoden och i tredje hand lottning. För scratchpris i handicaptävling gäller vid lika resultat i första hand den matematiska metoden. Spelhandicap-metoden Denna metod innebär att den spelare, det par eller lag som vid lika resultat har erhållit minst antal slag mot banan, det vill säga har lägst spelhandicap, rangordnas före. Om spelarna inte behöver rangordnas, till exempel om man delar ut prispoäng i klubbtävlingar, bör placeringen delas. Den matematiska metoden Är spelhandicap-metoden inte särskiljande används den matematiska metoden varvid spelare med ett lägre bruttoresultat placeras före enligt följande: 9-hålstävling; räkna bruttoresultatet för de sista 6, 3, 1 hålen 18-hålstävling; räkna bruttoresultatet för de sista 9, 6, 3, 1 hålen 36-hålstävling; räkna bruttoresultatet för de sista 18, 9, 6, 3, 1 hålen 54-hålstävling; räkna bruttoresultatet för de sista 36, 18, 9, 6, 3, 1 hålen 72-hålstävling; räkna bruttoresultatet för de sista 36, 18, 9, 6, 3, 1 hålen Anmärkning: Vid 18-hålstävling med start från samma tee eller flera tee (så kallad kanonstart) räknas banans sista 9 (hålen 10-18), 6 (hålen 13-18), 3 (hålen 16-18), 1 (hål 18) hål enligt den bansträckning som tävlingsledningen fastställt. Anmärkning: Vid 27-hålstävling uppdelad på två eller tre ronder avgör i första hand sista ronden oavsett om denna är 18 eller 9 hål. Anmärkning: I poängbogey räknas poängen. 25 (27)

26 Amatörbestämmelserna Definitionen av en amatörgolfare är den som spelar golf utan tanke på inkomst eller ekonomisk vinning. Amatörregler Amatörreglerna inom golfen fastställs av R&A, Royal and Ancient Rules Limited och USGA, United States Golf Association. I Sverige är SGF:s Regelkommitté beslutande myndighet. Förlust av Amatörstatus En spelare kan förlora sin amatörstatus bland annat genom: att övergå till professionell status att spela golf mot betalning att ge instruktion i svingteknik mot betalning undantag Instruerande Amatörgolfare att spela om prispengar att motta nyttopriser eller presentkort till ett marknadsvärde överstigande 7000 kronor i en tävling undantag hole-in-one-pris enligt nedan att mot betalning framträda, exempelvis i media, som skicklig eller känd golfspelare. Här inräknas även författarskap till golfartiklar eller golfböcker som är beroende av spelarens framtoning som skicklig eller känd golfspelare för sin marknadsföring att motta stipendier eller fritt medlemskap i en golfklubb beroende på golfskicklighet Hole-in-One En amatör får ta emot ett pris som överskrider 7000 kronor, inklusive ett kontantpris, för ett hole-in-one som gjorts i samband med spelet av en golfrond. Priser och Prisutdelning Priserna bör stå i proportion till tävlingens betydelse. Det rimmar dåligt med idrottens idé om man är frikostig i fråga om priser i en enkel handicaptävling över en rond, jämfört med en långt utdragen tävling eller en tävling med stort deltagande och hård konkurrens, vare sig det gäller en 72-hålstävling för eliten eller en klubbtävling i till exempel matchspel. En tävlingsledning måste även känna till vilken status tävlingsdeltagarna har eftersom en amatör inte får ta emot ett pris som inte är tillåtet enligt amatörreglerna. Vid scratchtävlingar med prispengar måste det därför finnas prisbord även för placerade amatörer. Vid handicaptävlingar får endast priser som är tillåtna enligt amatörreglerna förekomma. 26 (27)

TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN. Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet

TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN. Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet SYFTET MED TLR INTRO En utbildning för tävlingsledaren på golfklubben,

Läs mer

Spelformer. Med spelform menas en kombination av spelsätt och speltyp.

Spelformer. Med spelform menas en kombination av spelsätt och speltyp. 60 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 61 5 Spelformer Med spelform menas en kombination av spelsätt och speltyp. 5.1 SPELSÄTT Spelsätten är singel (matchspel) individuellt (slagspel), par och

Läs mer

SPELSÄTT, SPELTYPER och SPELFORMER

SPELSÄTT, SPELTYPER och SPELFORMER SPELSÄTT, SPELTYPER och SPELFORMER Källa: Svenska Golfförbundets Spel- och Tävlingshandbok DEFINITIONER SPELSÄTT Sätten att spela är singelspel, parspel och lagspel Singel I singelspel bildar en spelare

Läs mer

Tävlingsformer. SPELSÄTT Spelsätten är singelspel, parspel och lagbollsspel. SINGEL I singelspel bildar en spelare sida.

Tävlingsformer. SPELSÄTT Spelsätten är singelspel, parspel och lagbollsspel. SINGEL I singelspel bildar en spelare sida. Tävlingsformer SPELSÄTT Spelsätten är singelspel, parspel och lagbollsspel. SINGEL I singelspel bildar en spelare sida. PARSPEL I parspel bildar två spelare sida och spelar på en gemensam boll eller på

Läs mer

Tävlings- och spelformer 2018 Seniorkommittén Arninge GK

Tävlings- och spelformer 2018 Seniorkommittén Arninge GK Allmänt Vid samtliga seniortävlingar på Arninge GK gäller att ordinarie tee för damer är 47 och för herrar 57. För damer som under 2018 fyller 70 år eller mer kan tee 39 väljas. För män som under 2018

Läs mer

LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB LOKALA REGLER Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1-3 samt följande

Läs mer

spelas i Mellansvenska Veteranserien

spelas i Mellansvenska Veteranserien MATCHSPEL spelas i Mellansvenska Veteranserien I matchspel spelas om varje hål Ett hål vinns av spelaren som har lägst nettoscore på hålet Spelaren som vann föregående hål har honnören, om hålet delades

Läs mer

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016 En snabb vägledning i Regler för golfspel Gäller från januari 2016 2 VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING Denna vägledning ger en enkel förklaring till de vanligaste regelsituationerna. Den utgör

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2018 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2018 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2018 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", "Spel och Tävlingshandboken", Riksidrottsförbundets

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Delprov A Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är

Läs mer

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2015 (reva)

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2015 (reva) Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2015 (reva) Tävlingen spelas i 2-mannalag. Spelformen är bästboll match slagspel med hcp reducerat till 85% per spelare. Laget får bestå av en spelare med högst hcp

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till

Läs mer

Uppstartsinformation. Damserien/D60 Åda Golfklubb 29 april 2017 Malin Karlsson/Christina Pernvi

Uppstartsinformation. Damserien/D60 Åda Golfklubb 29 april 2017 Malin Karlsson/Christina Pernvi Uppstartsinformation Damserien/D60 Åda Golfklubb 29 april 2017 Malin Karlsson/Christina Pernvi Tävlingsbestämmelserna Rekommenderad speldag Damserien söndagar 14.00/ D60 tisdagar 10.00 Om ett av lagen

Läs mer

REGLER MATCHSPEL 2008-2011

REGLER MATCHSPEL 2008-2011 REGLER MATCHSPEL 2008-2011 I häftet REGLER FÖR GOLFSPEL 2008-2011 regleras matchspel i REGEL nr 2. 2-1. Allmänt En match består i att en sida spelar en fastställd rond mot en annan sida, såvida inte tävlingsledningen

Läs mer

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF Boken distribuerades i början av februari Den kan nu beställas på golfbokhandeln kostar 115:- Handicapregler finns inte i denna utgåva av SoT SoT kommer att finnas på nätet: www.golf.se/sot Spel- och Tävlingshandboken

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2013 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2013 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2013 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB Golf spelas enligt Regler för Golfspel och Decisions on the Rules of Golf samt följande regler och föreskrifter. 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF)

Läs mer

LOKALA REGLER och TÄVLINGSVILLKOR 2019

LOKALA REGLER och TÄVLINGSVILLKOR 2019 LOKALA REGLER och TÄVLINGSVILLKOR 2019 Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1 3 samt följande Lokala regler. A Lokala regler och Tillfälliga lokala regler

Läs mer

1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE

1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR SURAHAMMARS GOLFKLUBB 2015 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2018 (reva)

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2018 (reva) Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2018 (reva) Tävlingen spelas i 2-mannalag. Spelformen är bästboll match slagspel med hcp reducerat till 85% per spelare. Laget får bestå av en spelare med högst hcp

Läs mer

Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK

Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK 1 2016 Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK 2 I REGLER FÖR GOLFSPEL 2016 regleras matchspel i Regel 2. 2-1 Allmänt En match består i att en sida spelar en fastställd rond mot en annan sida, om inte tävlingsledningen

Läs mer

Skillnad slagspel - match

Skillnad slagspel - match Skillnad slagspel - match Footer Text 3/24/2015 1 Skillnad match och slagspel Match - spelas man mot man och man spelar om ett hål i taget. Den som vunnit flest hål vinner. Spelare och motspelare Slagspel

Läs mer

Lokala regler på Österlens GK 2019

Lokala regler på Österlens GK 2019 Lokala regler på Österlens GK 2019 LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR ÖSTERLENS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1-3 samt följande

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2013

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2013 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2013 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2016 Frågor & svar Fråga 1 2016-05-02 Bollen kan vara förlorad i ett vattenhinder. Får en provisorisk boll spelas? Nej. En provisorisk boll får spelas när den ursprungliga bollen kan

Läs mer

Golfens regel I-5 samt definitioner

Golfens regel I-5 samt definitioner Golfens regel I-5 samt definitioner Aspero Idrottsgymnasium Kort historia och bakgrund De första golfreglerna skrevs 1744. Då fanns endast 13 regler. I grunden är reglerna desamma idag, men vissa har förändrats

Läs mer

Matchspel Regel 2 i Regler för Golfspel

Matchspel Regel 2 i Regler för Golfspel Matchspel Regel 2 i Regler för Golfspel Matchspel något om grunderna I en match spelar en sida mot en annan sida och man spelar en fastställd rond En sida kan bestå av en spelare och då spelas en singelmatch

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2014 FÖR GUNNARNS GOLFKLUBB Reviderad 2015-06-10

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2014 FÖR GUNNARNS GOLFKLUBB Reviderad 2015-06-10 REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2014 FÖR GUNNARNS GOLFKLUBB Reviderad 2015-06-10 Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR SÖDERSLÄTTS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR SÖDERSLÄTTS GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR SÖDERSLÄTTS GOLFKLUBB Golf på Söderslätts GK spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", Spel & Tävlingshandboken samt enligt följande

Läs mer

1.3 Tobak SGF anser att tobaksbruk inte hör ihop med golfspel.

1.3 Tobak SGF anser att tobaksbruk inte hör ihop med golfspel. LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 SAXNÄS GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till SGF. Utförlig information

Läs mer

3.1 Out of bounds (Regel 27-1)

3.1 Out of bounds (Regel 27-1) LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR TORTUNA GOLFKLUBB Golf spelas enligt Regler för Golfspel och Decisions on the Rules of Golf samt följande regler och föreskrifter. 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF)

Läs mer

Spelaren vidrör i baksvingen bunkerväggen som är en torvad sida i bunkern. Svar: 0. Definition Bunker, Dec.13-4/34

Spelaren vidrör i baksvingen bunkerväggen som är en torvad sida i bunkern. Svar: 0. Definition Bunker, Dec.13-4/34 SGF:s regelfrågebank: Vilken påföljd? (Antal pliktslag, diskvalifikation eller förlorat hål) Nedan följer ett antal frågor och svar om golfregler, skrivna av Svenska Golfförbundets regelkommitté. Golfklubbar,

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

Lokala regler och föreskrifter år 2015 för Trosa Golfklubb

Lokala regler och föreskrifter år 2015 för Trosa Golfklubb Lokala regler och föreskrifter år 2015 för Trosa Golfklubb 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till SGF. Utförlig information

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR MÖLLE GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR MÖLLE GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR MÖLLE GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till SGF. Utförlig information

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2015 Frågor & svar Fråga 1 2015-05-04 En spelares boll i spel är ospelbar bakom ett träd. Spelaren markerar sin boll, lyfter den och droppar med 1 slags plikt bollen inom 2 klubblängder

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf", Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF)

Läs mer

Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012

Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012 Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012 Upplägg Provet är uppdelat i tre delar. Del 1 är en regeldel utan hjälpmedel. Del 2 är en regeldel med hjälpmedel. Del 3 är en tävlingsledardel

Läs mer

Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015

Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015 Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015 Vad kommer Nya handböcker för: Regler för Golfspel Handicapregler Spel- och Tävling Regler för Golfspel Regler för Golfspel kommer inte att varit gratis till

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR TOREKOVS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR TOREKOVS GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR TOREKOVS GOLFKLUBB Golf på Torekovs GK spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", Spel & Tävlingshandboken samt enligt följande regler

Läs mer

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan TÄVLINGSBESTÄMMELSER DETALJERADE PER TÄVLING 2018 2018-04-14 1 www.jarlabankegk.se Vårslaget Första starttid: Anmälningstid: Scramble 18 hål lagtävling (Kombislingan) 2018-05-01 tisdag 09:15, samling 09.00

Läs mer

REGEL 20. Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats

REGEL 20. Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats REGEL 20 Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats REGEL 20-1 Lyfta och markera bollen Beskrivning av regeln Bollens läge måste markeras när den lyfts om den sedan ska återplaceras annars får

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

Lokala regler och föreskrifter

Lokala regler och föreskrifter Lokala regler och föreskrifter 20160525 Följande lokala regler och ordningsföreskrifter gäller. Banmarkering för out of bounds Regel 27 Viltstängsel (el) och vita outpinnar definierar banans gräns. Intern

Läs mer

Tävlingsmanual. Västtouren 2017

Tävlingsmanual. Västtouren 2017 Tävlingsmanual Västtouren 2017 Borås GK - 4 juni Dynekilens GK - 15 juli Gullbringa GCC - 20 augusti Tävlingsmanual Ver 1.2 1 Innehållsförteckning Tävlingsmanual... 1 Västtouren 2017... 1 Borås GK - 4

Läs mer

Tävlingsmanual Västtouren 2019 Gullbringa GCC - 25 maj Kinds GK - 20 juli Tjörns GK- 24 augusti

Tävlingsmanual Västtouren 2019 Gullbringa GCC - 25 maj Kinds GK - 20 juli Tjörns GK- 24 augusti Tävlingsmanual Västtouren 2019 Gullbringa GCC - 25 maj Kinds GK - 20 juli Tjörns GK- 24 augusti Tävlingsmanual Ver 3.0 - Feb 3 2019 1 Innehållsförteckning Tävlingsmanual Västtouren 2019... 1 Gullbringa

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Bosjökloster GK 2016 ( Se även SGFs Spel och Tävlingshandbok )

Tävlingsbestämmelser Bosjökloster GK 2016 ( Se även SGFs Spel och Tävlingshandbok ) Tävlingsbestämmelser Bosjökloster GK 2016 ( Se även SGFs Spel och Tävlingshandbok 2016 -) 1. Lokala regler och bestämmelser: Finns anslagna på anslagstavlan samt på vår hemsida 2. Avståndsmätare Regel

Läs mer

Regel 33. Tävlingsledningen

Regel 33. Tävlingsledningen Regel 33 Tävlingsledningen Tävlingsledningen The Committee En tävlingsledning måste finnas utsedd för en golftävling Den bör anpassas efter tävlingens storlek och omfattning Vilka som ingår i tävlingsledningen

Läs mer

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan TÄVLINGSBESTÄMMELSER DETALJERADE PER TÄVLING 2015 2015-05-08 1 www.jarlabankegk.se Vårslaget Första starttid: Anmälningstid: Scramble 18 hål partävling (Kombislingan) 2015-05-01 torsdag 09:15, samling

Läs mer

LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LULEÅ GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LULEÅ GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LULEÅ GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1 3 samt Lokala regler, Tillfälliga Lokala regler och Lokala

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf", Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR TÄVLING PÅ NYKÖPINGS GOLFKLUBB 2018

REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR TÄVLING PÅ NYKÖPINGS GOLFKLUBB 2018 REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR TÄVLING PÅ NYKÖPINGS GOLFKLUBB 2018 Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

Regler för golfspel En sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna

Regler för golfspel En sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna Regler för golfspel 2019 En sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna Nya reglerna andas speltempo T ex: Leta boll, tidigare 5 min blir 3 min Putta med flaggan i Fler röda pliktområden Caddie

Läs mer

Veterantouren - Tävlingsinformation

Veterantouren - Tävlingsinformation Veterantouren - Tävlingsinformation Veterankommittén ansvarar för Veteranernas Tävlingsprogram och dess genomförande. Tävlingarna är öppna för alla medlemmar i Ågesta GK som fyller 60 år under innevarande

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR MÖLLE GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR MÖLLE GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR MÖLLE GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till SGF. Utförlig information

Läs mer

DD TEST 2016 Multiple choice regler

DD TEST 2016 Multiple choice regler DD Multiple choice regler 2016-03-14 1 (7) DD TEST 2016 Multiple choice regler OM INTE ANNAT FRAMGÅR AV FRÅGAN ELLER SVARSALTERNATIVEN SKA DE TOTALA ANTALEN PLIKTSLAG ANGES FÖR DE BESKRIVNA HÄNDELSERNA.

Läs mer

Regler för golfspel Klubbpresentation

Regler för golfspel Klubbpresentation Regler för golfspel 2019 Klubbpresentation Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för golfspel. Den största moderniseringen sedan 1952. 34 regler blivit 24, som är snällare mot den vanliga golfarens

Läs mer

Ängsö GK:s Lokala regler

Ängsö GK:s Lokala regler Ängsö GK:s Lokala regler 2016-04-04 Golf spelas enligt Regler för Golfspel och Decisions on the Rules of Golf,Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) Policies (Se Spel och tävlingshandboken

Läs mer

Förslag på nya enklare golfregler 2019

Förslag på nya enklare golfregler 2019 Stor modernisering av golfreglerna väntar Förslag på nya enklare golfregler 2019 Förslaget ska göra spelet enklare för alla Sid 1 Mars 2016 Vårmötet 2016 JHGDF Stor modernisering av golfreglerna väntar

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR NYKÖPINGS GOLFKLUBB (vers )

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR NYKÖPINGS GOLFKLUBB (vers ) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR NYKÖPINGS GOLFKLUBB (vers 2016-07-26) Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", "Spel och Tävlingshandboken", Riksidrottsförbundets

Läs mer

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten Regelboken 2008 Viktiga ändringar Ändringar som förbättrar tydligheten Ändringar som minskar plikten i vissa fall för att se till att den står i proportion till förseelsen. Definitioner Råd. Upplysning

Läs mer

Handböcker 2008 2011. Regler för Golfspel. Spel- och Tävlingshandbok. Handicapregler

Handböcker 2008 2011. Regler för Golfspel. Spel- och Tävlingshandbok. Handicapregler Handböcker 2008 2011 Regler för Golfspel Spel- och Tävlingshandbok Handicapregler Handböcker 2008 2011 Utgivning är planerad till början av 2008 Information om de nya handböckerna och utbildning i det

Läs mer

Avbryta spelet; Återuppta spelet Regel 5.7 Se även Spel- och tävlingshandboken kapitel

Avbryta spelet; Återuppta spelet Regel 5.7 Se även Spel- och tävlingshandboken kapitel Avbryta spelet; Återuppta spelet Regel 5.7 Se även Spel- och tävlingshandboken kapitel 11.4.4. I vissa fall kan väder och yttre omständigheter bli så svåra att det finns skäl för tävlingsledningen att

Läs mer

Veterantouren - Tävlingsinformation 2018 v2.0

Veterantouren - Tävlingsinformation 2018 v2.0 Veterantouren - Tävlingsinformation 2018 v2.0 1(5) Veterankommittén ansvarar för Veteranernas Tävlingsprogram och dess genomförande. Tävlingarna är öppna för alla medlemmar i Ågesta GK som fyller 60 år

Läs mer

Svar på regelpromenadens frågor!

Svar på regelpromenadens frågor! Svar på regelpromenadens frågor! 2013-07-10 SVAR HÅL 1 1. Tee, boll faller av peggen Definition på Slag = den framåtriktade rörelsen med klubban som görs i avsikt att slå mot bollen och förflytta den.

Läs mer

Administration Grannsämjan administreras av golfklubbarna i Emmaboda, Nybro, Kalmar, Grönhögen, Oskarshamn, Mönsterås, Möre, och Saxnäs

Administration Grannsämjan administreras av golfklubbarna i Emmaboda, Nybro, Kalmar, Grönhögen, Oskarshamn, Mönsterås, Möre, och Saxnäs Bestämmelser för Grannsämjan 2017 Förbehåll Grannsämjan har rätt att i samråd med berörda GK göra nödvändiga ändringar och tillägg i dessa bestämmelser. Ändringar från 2016 markerade i högermarginalen

Läs mer

Praktiska råd för TD vid avbrott i spel (Regel 6-8) Utforma av Claes Grönberg, Svenska Golftourerna AB

Praktiska råd för TD vid avbrott i spel (Regel 6-8) Utforma av Claes Grönberg, Svenska Golftourerna AB Praktiska råd för TD vid avbrott i spel (Regel 6-8) Utforma av Claes Grönberg, Svenska Golftourerna AB Först skall du observera följande mening under regel 6-8: Dåligt väder är i sig inte godtagbart skäl

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

TLR regelutbildning. TLR Steg 1 Avsnitt 2. Regler för Golfspel. Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna

TLR regelutbildning. TLR Steg 1 Avsnitt 2. Regler för Golfspel. Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna TLR regelutbildning TLR Steg 1 Avsnitt 2 Regler för Golfspel Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna Regelboken hitta i den, hur fungerar index Om du inte vet var du ska hitta regeln så gå alltid

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

2015-02-10 Handigolf Tour 1 (12) ALLMÄN INFORMATION... 2. Övergripande... 2 Protester... 2 Inledning... 2 Kontaktinformation... 2

2015-02-10 Handigolf Tour 1 (12) ALLMÄN INFORMATION... 2. Övergripande... 2 Protester... 2 Inledning... 2 Kontaktinformation... 2 TÄVLINGSMANUAL 2015 2015-02-10 Handigolf Tour 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄN INFORMATION... 2 Övergripande... 2 Protester... 2 Inledning... 2 Kontaktinformation... 2 TÄVLINGSBESTÄMMELSER OCH INFORMATION...

Läs mer

Regler och Föreskrifter 2015 Godkända av klubbens styrelse 20 april 2015. Årsrevision 2015 Tävlingskommittén/ Lena Ihlström Sönnert

Regler och Föreskrifter 2015 Godkända av klubbens styrelse 20 april 2015. Årsrevision 2015 Tävlingskommittén/ Lena Ihlström Sönnert Regler och Föreskrifter 2015 Godkända av klubbens styrelse 20 april 2015 Årsrevision 2015 Tävlingskommittén/ Lena Ihlström Sönnert Innehållsförteckning: 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets

Läs mer

BANAN (vit markering)

BANAN (vit markering) BANAN (vit markering) Banan är hela området där spel är tillåtet. En boll är på banan när någon del av den är innanför banans gräns. Markeringarna i sig, står utanför banan. Boll 1 och 2 är på banan. Boll

Läs mer

Tisdag 2 Irish Rumble i tvåtakt - lagtävling se spelformer Christer

Tisdag 2 Irish Rumble i tvåtakt - lagtävling se spelformer Christer Tävlingsprogram SoGK 2018 för Seniorer 50+ April Spelform (se nästa sida för detaljer) Tävlingsledare Tisdag 3 Seniorernas vårträff kl. 09:00 Bertil Tisdag 10 Ingen Tisdax Tisdag 17 PB - 3 klubbor + putter

Läs mer

ÖLGF Regel- & Handicapsektion presenterar

ÖLGF Regel- & Handicapsektion presenterar ÖLGF Regel- & Handicapsektion presenterar Regler för Golfspel 2019 Thorsten Hellmark Jack Hansson Detta är golf Vi spelar banan som den är och vi spelar bollen som den ligger Vi spelar i enlighet med reglerna

Läs mer

1. GENERELLA LOKALA REGLER

1. GENERELLA LOKALA REGLER GENERELLA LOKALA REGLER, LOKALA REGLER, TILLFÄLLIGA LOKALA REGLER, ORDNINGSFÖRESKRIFTER, TÄVLINGSREGLER OCH VILLKOR FÖR TÄVLING Uppdaterad 2015-07-21 1. GENERELLA LOKALA REGLER 1.1 Stenar i bunkrar Stenar

Läs mer

1) OBS!! det är endast möjligt att deltaga i en av ronderna på Mönsterås GK:s deltävling Sida 1 av 5

1) OBS!! det är endast möjligt att deltaga i en av ronderna på Mönsterås GK:s deltävling Sida 1 av 5 Bestämmelser för Grannsämjan 2016 Förbehåll Grannsämjan har rätt att i samråd med berörda GK göra nödvändiga ändringar och tillägg i dessa bestämmelser. Ändringar från 2015 markerade i högermarginalen

Läs mer

Att arrangera en golftävling 2013

Att arrangera en golftävling 2013 2012-11-30 Att arrangera en golftävling 2013 Alla golftävlingar i Sverige måste ha godkända tävlingsbestämmelser. Är det ett företag eller en organisation utanför golfen, ej ansluten till Svenska Golfförbundet

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner Klubblängd Tidigare vilken klubba som helst. Nu är det den längsta klubban spelaren har i bagen förutom puttern. Pliktområden Tidigare Gult alt Rött Vattenhinder.

Läs mer

Information om regler Dessa bestämmelser finns publicerade under Organisation Tävlingskommittén på smalandsgolf.com

Information om regler Dessa bestämmelser finns publicerade under Organisation Tävlingskommittén på smalandsgolf.com Bestämmelser Distriktsmästerskap 2018 Klass, ålderskategori, spelform, avgift m.m. Klass Ålder Spelform Antal hål Tee Not. Startavgift Äkta makar/sambor Slagtävling scratch foursome 36 hål Röd/gul 3 500

Läs mer

Publicering Dessa bestämmelser finns publicerade under Organisation Tävlingskommittén på smalandsgolf.com

Publicering Dessa bestämmelser finns publicerade under Organisation Tävlingskommittén på smalandsgolf.com Bestämmelser Distriktsmästerskap 2019 Allmänt Klass, ålderskategori, spelform, avgift m.m. Klass Ålder Spelform Ant. hål Tee Not. Startavgift Äkta makar/sambor Slagtävling scratch foursome 36 hål Röd/gul

Läs mer

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre.

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre. Distrikt 2015 SKANDIA TOUR Skandia Tour är ett toursystem där juniorer upp till och med 21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

040-485690 kansli@tegelberga.se www.tegelbergagk.se 2018 VÄLKOMMEN TILL TEGELBERGA GK! Vi hoppas att din golfrunda idag kommer att bli en härlig upplevelse. Banguiden kan hjälpa dig när du bestämmer vilken

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2012 HCP-KLASSEN

Tävlingsbestämmelser 2012 HCP-KLASSEN Tävlingsbestämmelser 2012 Skandia Tour är ett toursystem i vilket alla juniorer 13-21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

Bestämmelser för Skånes Golfförbunds Seriespel för Damer. Skåneserien och Foursome handicap

Bestämmelser för Skånes Golfförbunds Seriespel för Damer. Skåneserien och Foursome handicap Bestämmelser för Skånes Golfförbunds Seriespel för Damer Skåneserien och Foursome handicap INNEHÅLL 1. Generellt 2. Representation 2.1 Kontaktperson 2.2 Ålderskategorier, ålder och handicap 2.3 Lagen 2.4

Läs mer

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1 Frågor och svar 2011-11-01 1 Vad är viktigast att kunna av regelbokens alla regler? Läs Definitionerna och Regel 1 4. De senare beskriver idén med golfspelet. Försök förstå innebörden i Regel 13 och förfaringssättet

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Prov 3 Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är påföljden

Läs mer

4 GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER

4 GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER 1 ÖVERGRIPANDE Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual genomförs tävlingarna enligt: Regler för Golfspel Spel- och Tävlingshandboken SGFs regelkort Kompletterande lokala regler för aktuell tävling

Läs mer

Regler och föreskrifter på Emmaboda GK 2015

Regler och föreskrifter på Emmaboda GK 2015 Regler och föreskrifter på Emmaboda GK 2015 Innehåll Sid 1. RF:s och SGF:s policy 2 2. Generella lokala regler 3 3. Lokala regler och tillf. lokala regler 3-4 4. Generella tävlingsregler 5-6 5. Tävlingsregler

Läs mer

SPEL- OCH TÄVLINGSHANDBOK MED HANDICAPREGLER 2008 2011

SPEL- OCH TÄVLINGSHANDBOK MED HANDICAPREGLER 2008 2011 SPEL- OCH TÄVLINGSHANDBOK MED HANDICAPREGLER 2008 2011 Svenska Golfförbundet, 2008 Idé: Bengt Lorichs Projektledning: Thorsten Hellmark, Göran Hermes Text: Thorsten Hellmark, Göran Hermes Grafisk form:

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2013 HCP-KLASSEN

Tävlingsbestämmelser 2013 HCP-KLASSEN Tävlingsbestämmelser 2013 Skandia Tour är ett toursystem där juniorer kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks, Regional och Distrikt.

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR NYKÖPINGS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR NYKÖPINGS GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR NYKÖPINGS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets

Läs mer

Administration Grannsämjan administreras av golfklubbarna i Emmaboda, Nybro, Kalmar, Oskarshamn, Mönsterås, Möre, och Saxnäs

Administration Grannsämjan administreras av golfklubbarna i Emmaboda, Nybro, Kalmar, Oskarshamn, Mönsterås, Möre, och Saxnäs Bestämmelser för Grannsämjan 2019 Förbehåll Grannsämjan har rätt att i samråd med berörda GK göra nödvändiga ändringar och tillägg i dessa bestämmelser. Ändringar från 2018 markerade i högermarginalen

Läs mer

Regler för Golfspel 2012 2015. Köp boken i Golfbokhandeln.se

Regler för Golfspel 2012 2015. Köp boken i Golfbokhandeln.se Regler för Golfspel 2012 2015 Köp boken i Golfbokhandeln.se Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot do either, do what is fair. But to do what is fair, you need to know

Läs mer

Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019

Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019 Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019 Innehållsförteckning Inledning... 3 Modifierad Regel 1 För spelare som är blinda... 4 Modifierad

Läs mer

TÄVLINGSVILLKOR. Seriespel för klubblag match Gällande för år Tabell HERR H40 H50 H60 H70 DAM D60 Mixed Antal spelare / lag par

TÄVLINGSVILLKOR. Seriespel för klubblag match Gällande för år Tabell HERR H40 H50 H60 H70 DAM D60 Mixed Antal spelare / lag par 1(5) TÄVLINGSVILLKOR Seriespel för klubblag match Gällande för år 2019 Tabell HERR H40 H50 H60 H70 DAM D60 Mixed Antal spelare / lag 4 4 6 6 6 4 4 2 par Födelseår Rek. speldag: Rek. starttid Högsta Tävlingshandicap

Läs mer

Nya golfreglerna spikade

Nya golfreglerna spikade Nya golfreglerna spikade De sista korrigeringarna är gjorda. Här är golfreglerna som gäller från och med 1 januari 2019. USGA och R&A meddelade för ett år sedan att golfreglerna ska ändras 2019. De tog

Läs mer