Yttrande över ansökan från Änglagårdens behandlingshem i Valla om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över ansökan från Änglagårdens behandlingshem i Valla om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL"

Transkript

1 YTTRANDE 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen VON/2008: Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto/LSS-handläggare Ulf Ivarsson/LSS-handläggare Vård- och omsorgsnämnden Yttrande över ansökan från Änglagårdens behandlingshem i Valla om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL Länsstyrelsen i Södermanland har i remiss den 7 april 2008 begärt in yttrande från Katrineholms kommun, vård- och omsorgsförvaltningen, över ansökan om att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 Socialtjänstlagen från Änglagårdens behandlingshem, i Valla. Den aktuella ansökan avser HVB verksamhet vid Änglagårdens behandlingshem i Valla. Målgruppen för verksamheten är vuxna personer med psykiatriska-, socialaoch missbruksproblem. I ansökan framgår att Änglagårdens behandlingshem föreslagit Matti Virkkunen som föreståndare för verksamheten och Maria Elbander som biträdande föreståndare. Ansökan översändes för yttrande till Länsstyrelsen senast den 19 maj. Vård- och omsorgsförvaltningen har begärt anstånd och ska inkomma med yttrande senast den 18 juni Aktuellt Änglagårdens behandlingshem i Valla ansöker om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen 7 kapitlet 1 hem för vård eller boende (HVB-hem) för 22 personer. Ansökan avser ny verksamhet då Änglagården i Valla för närvarande har godkännande från Socialstyrelsen att bedriva vård enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Landstinget kan placera vårdtagare enligt lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Vidare gäller socialstyrelsen och länsstyrelsens föreskrifter för HVB hem. Tillsynsbesöket avser att granska enskild verksamhet avseende boendet enligt SoL på Änglagårdens behandlingshem AB. Vård- och omsorgsförvaltningens rapport från besök i verksamheten Vård- och omsorgsförvaltningen har besökt verksamheten den 24 april Vid besöket deltog LSS-handläggare Ulf Ivarsson och Pia Aalto. Från verksamheten deltog ägare Mikael Randevåg och tilltänkt föreståndare Matti Virkkunen. Änglagården.doc VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Besöksadress: Upplandsgatan 2 Postgiro Handikappomsorgen Telefon: vx Bankgiro KATRINEHOLM Telefax: Org.nummer vard.omsorg@katrineholm.se

2 YTTRANDE 2 (8) Ägandeförhållande Verksamheten på Änglagårdens behandlingshem i Valla, ägs av Mikael Randevåg och Kent Olsson. Ägarna av Änglagårdens behandlingshem i Valla äger även Änglahusets behandlingshem i Björkvik. Målgrupp och verksamhetsinriktning Verksamheten är inriktad på att ta emot personer, vuxna kvinnor och män, med psykiatriska-, sociala- och missbruksproblem. Åldrarna är 18 år och uppåt. Änglagårdens behandlingshem AB använder behandlingsmetod med värdegrund utifrån Katie Eriksson vårdteori. Hur man ser på människan Att aldrig ta beslut utifrån sig själv utan utifrån den det berör. Denna värdegrund bygger på fem stöttepelare. Förhållningssättet för personalens arbete är den omvårdnadsteori/värdegrund som utvecklats av Katie Eriksson Människan, hälsan, vårdandet, lidandet och miljön, sammantaget konsensusbegrepp. Arbetssätt utifrån miljöterapeutisk anda, med syfte att sysselsätta, främja trivsel, god omvårdnad och farmakologisk behandling. Öka ansvaret för sig själv, andra och samhället. Verksamheten på Änglagården följer en röd tråd, då vistelsen på Änglagården planeras avslutas genom träning i eget boende i en av träningslägenheterna. Föreståndare/biträdande föreståndare Som föreståndare på Änglagårdens behandlingshem föreslås Matti Virkkunen. Matti har till ansökan inkommit med intyg på såväl kursintyg, bevis för sjuksköterskeexamen och tidigare anställningar. Matti tog sin examen och har sedan juni 2000 sjuksköterskelegitimation (120 p.). Han har specialsjuksköterskeexamen inom psykiatrisk vård (2003). Efter sjuksköterskeexamen han även genomgått två kurser med inriktning mot rättspsykiatrisk vård på Ersta och Sköndal högskola 2004 (sammanlagt 10 p). Underlag finns även över flertalet kurser inom psykiatri, har även genomgått kurser genom vårdförbundet inom arbetsrättsliga frågor. Innan utbildning och under utbildningstid har Matti som skötare på Karsuddens sjukhus. Som biträdande föreståndare föreslås Maria Elbander. Maria har sjuksköterskeexamen sedan Efter utbildning har hon haft anställning som sjuksköterska. Senaste anställning som redovisas är på Karolinska universitetssjukhuset. Hon har arbetat som sjuksköterska, biträdande chefssköterska, vikarierande chefssjuksköterska, forskningssköterska samt varit avdelningens miljösamordnare. Maria arbetar för närvarande på Karolinska universitetssjukhuset samt två dagar i veckan på Änglagården. Personalens dimensionering och kompetens För närvarande bedrivs verksamhet i ett hus. De som arbetar i verksamheten för närvarande är tre sjuksköterskor, tre skötare, undersköterskor och fem behandlingsassistenter. Vid ett eventuellt tillstånd att bedriva HVB-hem samt utökning av boende (till sammanlagt 22) kommer verksamheten personalmässigt att utökas till det dubbla.

3 YTTRANDE 3 (8) Bemanning Änglagården är bemannat dygnet runt med vaken natt. Just nu arbetar 5-6 i tjänst dagtid. Kväll är det 2 personal tjänst och natten är en personal vaken. Sjuksköterska finns alltid i jour/beredskap. Kringresurser Verksamheten har kontinuerlig kontakt med läkare Lennart Edström och psykolog Gunnar Viklund. Fortbildning HLR-utbildning sker för all ny personal samt vidareutbildning en gång per år sker genom föreståndare eller dennes företrädare. Personalen har för närvarande arbetsplatsträffar en gång per månad där verksamhetens planering, utförande, resultat och utveckling tillvaratas. Personalen har temadagar 4 gånger per år där verksamhetens planering, utförande, resultat och utveckling tillvaratas. Vårdtagare Änglagårdens behandlingshem driver i dag verksamhet enligt HSL, LRV och LPT. För närvarande vistas nio personer i verksamheten. Målgruppen för verksamheten är tänkt personer med psykiatriska diagnoser som behöver hjälp och/eller stöd för att klara ett självständigt liv. Daglig verksamhet Varje boende har ett individuellt aktivitetsschema efter den boendes förutsättningar. I schemat ingår aktiviteter som motion, utbildning, behandling och sysselsättning i huset och utomhussysslor. Det kommer att finnas en snickarverkstad när ombyggnad är klar. Fritidsaktiviteter De fritidsaktiviteter som erbjuds bestäms efter diskussion med vårdtagare, enskilt och i boendegrupp. De boende har flera möten där aktiviteter och resor planeras. På Änglagårdens behandlingshem finns tillgång till träningslokal. Änglagården ligger enskilt i Valla och omgivningen erbjuder tillgång till natur och därmed promenader och motion. Lokaler/boendet Verksamheten i Valla består av flera byggnader. I rapporten beskrivs de som hus 1-4. Hus 1 är färdig renoverat och har åtta boenderum, matsal med eget kök. Det finns två badrum med dusch och fyra toaletter för de boende, låst rum med medicinskåp, personalrum/kontor. I hus 2 pågår för närvarande ombyggnation. Det kommer att bli totalt åtta boenderum, eget kök och matsal, personalrum. I hus 2 kommer det att finnas två handikappanpassade rum. Källaren kommer att inrymma gym.

4 YTTRANDE 4 (8) Hus 3 kommer att renoveras så det kommer att rymma totalt sex träningslägenheter. Meningen är att de boende ska få träning inför eget boende efter placering i verksamheten. Varje lägenhet är fullt utrustat med kök och badrum. I hus 3 finns även kontor för sjuksköterskor och medicinförvaring, undersökningsrum. Källaren har bastu, förråd samt en större tvättstuga. Hus 4 inrymmer möjlighet till fritidsaktiviteter, samlingsplats med ett mindre café som drivs av de boende. Det kommer att finnas biljardbord. Man kommer även kunna få terapibehandling i lokaler i hus 4. Brukarinflytande Vårdtagarna har möjlighet att påverka verksamheten genom flera möten. Vårdtagaren har alltid möjlighet att vända sig till personal för att lämna sin åsikt i verksamheten. I byggnaden finns telefon och på anslagstavla, synlig för samtliga, finns telefonnummer till olika myndigheter dit vårdtagaren kan vända sig med åsikter och klagomål. HSAN (hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd), Länsstyrelsen, patientnämnden och Socialstyrelsen. Individuell planering All planering rörande vårdtagare erbjuds gemensamt med den boende och placeringsansvarig. Inom 30 dagar görs en individuell plan/behandlingsplan. Planen beskriver, problem, resurser, behov, mål och åtgärder. Planen ska utvärderas och eventuellt revideras var tredje månad. Uppföljning och utvärdering Vid placering upprättar Änglagården behandlingshem ett uppdrag med placeringsansvarig. Uppdragen kan se olika ut, på så sätt att några är med utförliga än andra. Uppdragen följs upp av placeringsansvarig genom att de besöker Änglagården samt får dokumentation skickat till sig. Verksamheten ska kunna följas upp genom de planer, med mål för att kunna utvärderas om målen är uppfyllda. Planerade förändringar Finns i dagsläget inga planer på förändring. Dokumentation Verksamheten har separat dokumentation för SoL- och HSL-dokumentation. Man för tre journaler, SoL HSL omvårdnad (social dokumentation enligt SoL). Sjuksköterska dokumenterar i HSL-journal, allt som rör vård och behandling. Vårdoch behandlingsplan upprättas inom 30 dagar efter att en vårdtagare placerats vid Änglagårdens behandlingshem. Vård- och behandlingsplan utvärderas och revideras var 3:e månad. Sjuksköterska för även i SoL journal rörande bostad, ekonomi, sysselsättning och nätverk. Separat läkarjournal finns och förs av sjuksköterska. Allt som rör omvårdnad dokumenteras i omvårdnadsjournal av behandlingsassistenter.

5 YTTRANDE 5 (8) Daganteckningar förs i pärm av personal. Sedan överförs anteckningarna till journal. Kontaktpersonen håller sig ajour med sin vårdtagares HSL och SoL journal. Personal för även dygnsrapport i en gemensam bok, om exempelvis vad som gjorts under en helg, kväll. Denna dokumentation signeras. Upprättade dokument finns i form av omvårdnadspolicy, personalpolicy, arbetsmiljöpolicy, jämställdspolicy, drog- och missbrukspolicy, krisberedningsplan, lokal instruktion för läkemedelshantering, föreståndarens ansvar i läkemedelshantering, instruktion för narkotikarapportering. Upprättade skriftliga rutiner finns kring resor med läkemedel avvikning missbruk hot och våld brand klienter tox prov besök dödsfall flytt till träningslägenhet brandskyddsbeskrivning. Alla utbildningar, övningar, arbetsplatsträffar, vård och behandlingskonferenser och temadagar protokoll föres och dokumenteras för att kunna spåra planering, utförande, resultat och utveckling. Rutiner för trygghet och säkerhet Verksamheten har dokumentation avseende hot om våld, Lex Sarah, Lex Maria och avvikelserapportering. Finns upprättade riktlinjer och handlingsplaner. Den enskilde anställda ska anmäla incidenter och händelser enligt Lex Sarah till föreståndare, länsstyrelse eller Katrineholms kommun (vård- och omsorgsförvaltningen). Föreståndare eller dennes företrädare anmäler enligt Lex Maria till Socialstyrelsen. Alla avvikelser om, tillbud samt hot om våld/samt våld dokumenteras/rapporteras i pärmen avvikelser/tillbud för att kunna analysera incidenter och åtgärda de fel och eventuella misstag som begåtts, detta sker omgående Synpunkter och klagomål från enskilda och eller/dennes närstående, föreståndare eller personal intern och extern är viktiga informationskällor för att åtgärda eventuella brister i verksamheten. Den enskilde kan anmäla incidenter till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, patientnämnden och domstolsverk (adress och telefonnummer finns uppsatt på anslagstavla i entrén). Anmälan om arbetsskada och tillbud genomgås vid arbetsplatsträffar. Brandutbildning/övning sker en gång/halvår och utförs av föreståndare. Brandkontroll sker en gång i månaden av diverse brandutrustning.

6 YTTRANDE 6 (8) Vårdavgift Vårdavgiften är individuellt satt och ligger för närvarande mellan kr och kronor per dygn Kvalitetssystem Verksamheten har dokument för kvalitetssystem. Dokumentet är till för att se individens samlade behov av service, vård och omsorg och tillgodose den enskilde social, fysiska, medicinska, psykiska och existentiella behov utifrån en gemensam syn på kvalitetssäkring och kvalitetsutvecklingsarbete. Allt taget med hänsyn av SOSFS 1996:24. Enligt verksamhetens kvalitetssystem sker en regelbunden uppföljning av verksamhetens planering, utförande, resultat och utveckling, så att de följer verksamhetens fastställda mål och mått. Regelbundet redovisas verksamhetens resultat och kvalitetssystemets effekter, relaterade till kvalitetsplanen Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning För närvarande bedrivs verksamhet på Änglagårdens behandlingshem enligt hälsooch sjukvårdslagen (HSL), lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Av ansökan framgår att ansökan avser ny verksamhet då ansökan avser att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen kapitel 7 1, hem för vård och boende (HVB-hem). Verksamheten har en tydlig och avgränsad målgrupp. Varje boende kommer att ha en vård- och behandlingsplan utefter personens egen förmåga och behov. Verksamheten har rutiner för hur den enskildes vistelse i verksamheten ska följas upp för att säkra den enskildes rättssäkerhet. Ansökan avser 22 personer i åldrarna 18 år och uppåt. Vård- och omsorgsförvaltningen noterar att antalet personer i en verksamhet inte är begränsad varför det kan finnas risk för att verksamheten blir institutionslik. Av länsstyrelsens riktlinjer (mars 2007) framgår att det inte finns någon generell gräns för antal personer som samtidigt får vårdas i eller omfattas av verksamhet. Målgruppens förutsättningar och behov samt verksamhetens utformning och innehåll med beaktande av kvalitets- och säkerhetskriterier ska vara vägledande vid bedömning av högst antal personer. Av det som beskrivits vid besöket på Änglagården samt genom handlingar som medsänts i ansökan, har verksamheten planerat för hur verksamheten ska bedrivas. Verksamheten utgår från de individuella behoven och lokalerna i verksamheten är förlagd i tre olika byggnader där olika behov tillgodoses på olika sätt. Två av byggnaderna kommer att ha egna kök och matsalar för att en institutionslik miljö ska begränsas. Trots detta är det ett observandum att samla så många personer med psykiska funktionshinder i en verksamhet i stället för dela verksamheten mer geografiskt, i flera enheter.

7 YTTRANDE 7 (8) Det finns rutiner för hur journalanteckningarna ska föras. Det finns skriftliga rutiner för hot och våldssituationer, klagomålshantering samt riktlinjer för handhavande av avvikelserapportering och kvalitetssystem (3 kap. 3 SoL, 7 kap. 2 SoL, SOSFS 2003:20, SOSFS 2006:11, SOSFS 2005:8, SOSFS 2006:5). System för att fortlöpande säkra och utveckla kvaliteten på Änglagården behandlingshem AB redovisas (enligt SOSFS 1996:24, 1998:8, 2000:15). Individuella planer och social dokumentation samt övrig dokumentation är upprättade. Änglagårdens behandlingshem har en väl upprättad och samlad kvalitetsplan för verksamheten i syfte att säkra en god kvalitet och säkerhet. Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning är att Änglagårdens behandlingshem AB, erbjuder ett väl fungerande hem för vård eller boende (HVB hem) med strukturerat stöd och behandling. Personalgruppen är välutbildad och har erfarenhet av målgruppen. Föreståndarens kompetens Tilltänkt föreståndare Matti Virkkunen är utbildad sjuksköterska och har även specialsjuksköterskeexamen inom psykiatrisk vård. Han har yrkeserfarenhet från att under flera år arbetat på Karsuddens sjukhus. Hans tidigare yrkeserfarenhet tillsammans med utbildningar medför att han har stor kunskap om den målgrupp som verksamhet på Änglagården avser. Som biträdande föreståndare föreslås Maria Elbander. Maria har sjuksköterskeexamen sedan Efter utbildning har hon haft anställning som sjuksköterska. Hon har arbetat som sjuksköterska, biträdande chefssköterska, vikarierande chefssjuksköterska, forskningssköterska. Enligt socialstyrelsens författningssamling 5 ska den person som av huvudmannen är utsedd att ha denna ledarskapsfunktion ha tillräcklig kunskap och kompetens för att bl.a. kunna ansvara för ett antal punkter. Vård- och omsorgsförvaltningen har efter genomgång av Matti Virkkunen bifogade handlingar kommit fram till att Matti genom sin utbildning och yrkeserfarenhet ha tillräcklig kunskap för att kunna leda verksamheten utifrån de boendes och personalens behov samt att kunna se verksamhetens behov så att den utvecklas åt rätt håll och kunna säkerställa målen. Avseende Maria Elbander har hon utbildning och flera års erfarenhet som sjuksköterska. Maria har under kortare tid arbetat i verksamheten under två dagar i veckan. Vård- och omsorgsförvaltningen vill dock uppmärksamma på att hon inte har någon längre erfarenhet av att arbeta med målgruppen som verksamheten riktar sig till och Maria sakna formell kunskap om målgruppen. Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning är att Änglagårdens behandlingshem erbjuder ett väl fungerande hem för vård eller boende (HVB-hem) med individuellt stöd och behandling. Den personal som arbetar i verksamheten har utbildning och kunskap om målgruppen.

8 YTTRANDE 8 (8) Vård- och omsorgsförvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker tillstånd för att bedriva enskild verksamhet i form av hem för vård och boende enligt 7 kap 1 punkt 1 socialtjänstlagen. Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till beslut Vård och omsorgsnämndens beslutar a t t tillstyrka Änglagårdens behandlingshem att bedriva hem för vård eller boende (HVB-hem) enligt socialtjänstlagen (SoL) 7 kapitlet 1 med 22 platser under förutsättning att Änglagården kan redovisa på vilket sätt de kommer att arbeta för/motverka en institutionsliknande verksamhet, a t t tillstyrka Matti Virkkunen som föreståndare för Änglagårdens behandlingshem, a t t tillstyrka Maria Elbander som biträdande föreståndare för Änglagårdens behandlingshem under förutsättning att hon till länsstyrelsen inkommer med en skrivning om på vilket sätt hon avser att införskaffa önskvärd kompetens avseende målgruppen, samt a t t godkänna vård- och omsorgsförvaltningens förslag till yttrande ovan och översända det till länsstyrelsen. Lena Andreasson Per Enarsson Pia Aalto Vård- och omsorgschef Handikappomsorgschef LSS handläggare

Rapport från tillsynsbesök vid Änglahusets behandlingshem AB i Björkvik

Rapport från tillsynsbesök vid Änglahusets behandlingshem AB i Björkvik TILLSYNSRAPPORT 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ulf Ivarsson och Pia Aalto, LSS-handläggare Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsynsbesök

Läs mer

Yttrande över ansökan från Änglagårdens behandlingshem i Valla om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL

Yttrande över ansökan från Änglagårdens behandlingshem i Valla om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL YTTRANDE 1 (10) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto, LSS-handläggare 2009-03-11 702-2739-2009 0150-568 65 Länsstyrelsen i Södermanlands län

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök vid Kopparbols Behandlingshem AB, Björkvik, den 11 mars 2008

Rapport från tillsynsbesök vid Kopparbols Behandlingshem AB, Björkvik, den 11 mars 2008 TILLSYNSRAPPORT 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ulf Ivarsson/Pia Aalto, LSS-handläggare Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsynsbesök

Läs mer

Yttrande över ansökan från Sälltäppans behandlingshem AB om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL

Yttrande över ansökan från Sälltäppans behandlingshem AB om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 SoL YTTRANDE 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto/LSS-handläggare 2008-03-20 02-7247-2007 Ulf Ivarsson/LSS-handläggare Länsstyrelsen i Södermanlands

Läs mer

Yttrande över ansökan från Linden HVB AB (Vändzonen HVB AB) över ansökan att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap. 1 socialtjänstlagen

Yttrande över ansökan från Linden HVB AB (Vändzonen HVB AB) över ansökan att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap. 1 socialtjänstlagen YTTRANDE 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Per Enarsson, handikappomsorgschef 2007-07-18 702-9670-2007 Ulf Ivarsson, LSS-handläggare Länsstyrelsen

Läs mer

Rapport över tillsynsbesök vid Vallmotorp Omsorg AB om fortsatt tillstånd att bedriva verksamhet i form av bostad med särskild service enligt LSS

Rapport över tillsynsbesök vid Vallmotorp Omsorg AB om fortsatt tillstånd att bedriva verksamhet i form av bostad med särskild service enligt LSS TILLSYNSRAPPORT 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Per Enarsson, handikappomsorgschef Ulf Ivarsson, LSS-handläggare Länsstyrelsen i Södermanlands

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 22/2008 YTTRANDE 1 (9) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 22/2008 YTTRANDE 1 (9) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN YTTRANDE 1 (9) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto, Ulf Ivarsson, LSS-handläggare 2008-04-15 702-257-2008 Vård- och omsorgsnämnden Yttrande

Läs mer

Förslag till yttrande över ansökan från Sjöboda Gård AB om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 23 LSS samt rapport från tillsynsbesök

Förslag till yttrande över ansökan från Sjöboda Gård AB om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 23 LSS samt rapport från tillsynsbesök TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen -727 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto/LSS-handläggare 2008-12-18 702-16301-2008 Länsstyrelsen i Södermanlands län

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 41/2009 YTTRANDE 1 (13) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 41/2009 YTTRANDE 1 (13) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN YTTRANDE 1 (13) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto/LSS-handläggare 2009-06-11 702-5121-2008 Ulf Ivarsson /LSS-handläggare Länsstyrelsen i

Läs mer

Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ulf Ivarsson, LSS handläggare

Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ulf Ivarsson, LSS handläggare TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ulf Ivarsson, LSS handläggare 2009-01-20 702-15597-2008 Länsstyrelsen i Södermanlands län

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2016-10-03 Dnr 6.3.1-22330/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Tingsryd Räddningstjänsten i Östra Kronoberg Plusfamiljen Sjöviksgården AB Torsgatan

Läs mer

Tillsyn AB Dungens boende enligt LSS 9:8 samt tillsyn AB Dungens korttidshem enligt LSS 9:6

Tillsyn AB Dungens boende enligt LSS 9:8 samt tillsyn AB Dungens korttidshem enligt LSS 9:6 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.3.-028/2010 SID 1 (5) 2010-01-19 Handläggare: Annalena Hellmin

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Yttrande över ansökan från Stiftelsen Barnens Dag om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 23 LSS samt rapport från tillsynsbesök

Yttrande över ansökan från Stiftelsen Barnens Dag om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 23 LSS samt rapport från tillsynsbesök YTTRANDE/RAPPORT 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Handikappomsorgschef Per Enarsson 2007-12-03 702-17831-2007 LSS-handläggare Pia Aalto Länsstyrelsen

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 1 Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Riktlinjer för länsstyrelsens handläggning

Läs mer

Yttrande över ansökan från Sjöboda Gård AB om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 socialtjänstlagen (SoL)

Yttrande över ansökan från Sjöboda Gård AB om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) YTTRANDE 1 (9) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen -727 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Pia Aalto/LSS-handläggare 2009-07-27 702-9707-2009 Lena Pettersson /LSS-handläggare Länsstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Alla dessa planerbegreppsförklaring SIKTA- Skånes missbruks- och Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Vård och omsorgsplaner Vård och omsorgsplanering Kan resultera i Vård och omsorgsplan Dokumenteras

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information På länsstyrelsens webbplats finns Riktlinjer för länsstyrelsens

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT BESLUT 2017-03-03 Dnr 6.3.1-41915/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Russinbacken AB Holmgatan 8 770 70 Långshyttan

Läs mer

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Äldreboende Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Äldreboende När man inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att söka till ett äldreboende. Boendet är till för Dig som

Läs mer

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämnden Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin I slutrapporten Den framtida socialpsykiatrin 1

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Välkommen till Återföringsdialog!

Välkommen till Återföringsdialog! Välkommen till Återföringsdialog! Vilka faktorer kan stärka kvaliteten i HVB för vuxna? På vilket sätt kan tillsyn och granskning påverka kvaliteten? Agneta Krantz, Ulf Modin, Magdalena Helgesson och Lena

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-10776/2014 1(5) 2014-05-16 Kopia för kännedom Brandmyndigheten i Söderköping Socialnämnden i Söderköping Jordnära Omsorg Alvvillan HB Smedjan 1 Gårdeby 614 95 Söderköping Ärendet Ansökan

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer

Riktlinje för bedömning av egenvård

Riktlinje för bedömning av egenvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-10-23 Riktlinje för bedömning av egenvård BAKGRUND Enligt SOSFS 2009:6 är det den behandlande yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Uppföljning av enheten för personligt stöd

Uppföljning av enheten för personligt stöd Älvsjö stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1-4 2015-10-13 Uppföljning av enheten för personligt stöd Enhetens namn: Enheten för personligt stöd Enhetschef: Veronica Dahllöf Svensson Veronica.dahllöf@stockholm.se

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-23520/2015 1(9) 2015-08-27 Sköndals HVB och Familjehem AB Turingegatan 22 151 36 Södertälje Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka TgK1 2016 v 1.1 BESLUT Avdelning sydväst Annalena Berndtsson Annalena.berndtsson@ivo.se 2017-02-09 Dnr 8.4.2-43330/2016-5 1(6) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller

Läs mer

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan,

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan, BESLUT Dnr 6.3.1-26158/2015 1(5) 2016-03-30 Kopia för kännedom Socialnämnden i Sotenäs kommun Räddningstjänst i Sotenäs kommun Kubbonge AB Rörvik Östergård Toreborg 1 456 91 Kungshamn Ärendet Kubbonge

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Albert Engströmsgatan 33 Kontaktuppgifter Besöksadress: Albert Engströmsgatan 33 754 30 Uppsala Telefon: 018 727 56 70 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter.

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter. Bilaga 1 Svar lämnat av Stockholms stad Döp det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes och Tillstyrkes

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa Korttidsboende Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa 1 Korttidsboende Syftet med korttidsboende är att ge Dig en ökad trygghet vid oförutsedda händelser. Målet är att Du ska kunna återgå till

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9, 3 kap. 1 Övergripande mål på Korsaröd: Alla kunder och deras närstående ska känna sig säkra

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2009 REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2009 REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist, utvecklingsledare, socialförvaltningen 2009-02-25 701-126227-2008 Johanna Wennerth,

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Projektdirektiv för införandet av ICF i äldreomsorgen

Projektdirektiv för införandet av ICF i äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2012 PROJEKTDIREKTIV 1 (8) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Matilda Nilhage Godkända av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Gruppbostad i Håbo kommun

Gruppbostad i Håbo kommun Gruppbostad i Håbo kommun Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Gruppbostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en gruppbostad? En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet

Läs mer

SOSFS 2003:20 (S) Hem för vård eller boende. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2003:20 (S) Hem för vård eller boende. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (S) frfattningssam och ling allmänna råd Hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Mall för patientsäkerhetsberättelse i Sollentuna kommun All text som är inom rutorna är hjälptext och rutor med innehåll ska tas bort när ni skrivit

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Datum

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patrik Mill Verksamhetschef Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2017 Verksamheten hade under 2017 uppsatta mål gällande riskbedömningar i Senior-Alert,

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Eksätra HVB Kontaktuppgifter Besöksadress Vårdsätravägen 74 756 55 Uppsala Telefon 018-727 23 25 vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se www.sober.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Tillsynsbesök hos Locus den 19 mars 2009

Tillsynsbesök hos Locus den 19 mars 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN DNR 2008-1077-502 SID 1 (5) 2009-03-25 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Tillsynsbesök hos Locus den 19 mars 2009

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah September 2009 INSTRUKTION för anmälan enligt Lex Sarah - 14 kap 2 socialtjänstlagen, SoL - 24 a lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Instruktionen är fastställd av vård- och omsorgschefen

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-18674/2015 1(5) 2015-09-14 Stiftelsen Stora Sköndal Stora Sköndal 12864 Sköndal Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2017-10-18 Dnr 6.3.1-33032/2017 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Salems kommun Södertörns brandförsvarsförbund Menige Omsorg AB Flygfältsgatan 5 128

Läs mer

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Skrivelse 2013-09-04 Dnr VON 2013/104 Reviderad 2014-10-16/GE Vård- och omsorgsnämnden Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Allmänt Lex Sarah är bestämmelser i socialtjänstlagen, (SoL)

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida. sida 1 (7) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Läs mer

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista.

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Område Krav Krav Uppföljning Kvalitet/planering och Entreprenören skall ha en årlig uppföljning verksamhetsplan där det beskrivs hur arbetet skall uppfylla

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Sjötången i Oxelösunds kommun den 13 och 14 september 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Sjötången i Oxelösunds kommun den 13 och 14 september 2007 1(6) Birgitta Lundström 0155-26 41 46 Oxelösunds kommun Vård- och omsorgsnämnden 613 81 OXELÖSUND Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Sjötången i Oxelösunds kommun den 13 och 14 september 2007

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Direktiv för tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Direktiv för tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva Regionstyrelsen 2016-05-25, 132 3(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...4 2 BERÖRDA ENHETER...4

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-06-11

Läs mer

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Servicebostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en servicebostad? Du som bor i servicebostad har en egen lägenhet, oftast i ett vanligt hyreshus. Personalen finns nära dig, i samma hus eller

Läs mer

Ansökan Allomsorg S&R AB, org.nr , har den 26 juni 2015 ansökt om tillstånd att bedriva HVB enligt 7 kap. 1 första stycket 1 SoL.

Ansökan Allomsorg S&R AB, org.nr , har den 26 juni 2015 ansökt om tillstånd att bedriva HVB enligt 7 kap. 1 första stycket 1 SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-22242/2015 1(5) 2015-09-24 Kopia till: Socialnämnden i Munkedals kommun Räddningstjänst i Munkedals kommun Allomsorg S&R AB Junogatan 7 451 42 Uddevalla Ärendet Ansökan om tillstånd att

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2003:20. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende

Senaste version av SOSFS 2003:20. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

1. Allmän orientering

1. Allmän orientering Förfrågningsunderlag 2013-05-15 Upphandlande organisation Växjö kommun Christer Öhlin Upphandling Särskilt boende Källreda U-13-53 Sista anbudsdag: 2013-06-24 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet. Socialförvaltningen, Motala kommun

Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet. Socialförvaltningen, Motala kommun Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet Socialförvaltningen, Motala kommun Beslutsinstans: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Diarienummer: Datum: 2011-03-09 Paragraf:

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning 2016-07-06 Verksamhetsbeskrivning Leopoldsgatan 7A Kontaktuppgifter Besöksadress Leopoldsgatan 7A Telefon 018-727 76 76 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk

Läs mer