Förebyggande Hembesök I Lunds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förebyggande Hembesök I Lunds kommun"

Transkript

1 Förebyggande Hembesök I Lunds kommun Årsrapport 2014 Personer födda 1934 Elisabeth Bennet

2 Bakgrund Det förebyggande hembesöket har varit en permanent verksamhet i Lunds kommun sedan Syftet med hembesöken är Att öka individens trygghet genom information om samhällets tjänster och övriga kontakter eller tips som kan ha betydelse för den enskilde Vid eventuellt behov av hjälp och stöd eller ytterligare information hänvisa vidare/förmedla kontakt med rätt person. Att försöka motivera individen till en bättre säkerhet i vardagen för att förebygga olycksfall. För den som vill görs en mindre översyn av bostaden, i syfte att upptäcka fallrisker och förebygga fallolyckor Att öka kunskapen om målgruppens levnadsförhållanden, synpunkter och framtida behov. Metod Förebyggande hembesök alternativt informationsmöte erbjöds personer som under 2014 blev 80 år, födda 1934, och inte hade pågående hemtjänst eller hemsjukvårdsinsatser. De som enbart hade trygghetslarm eller haft tillfälliga Hsl-insatser har också erbjudits ovanstående. Erbjudande om förebyggande hembesök skickades ut områdesvis tillsammans med informationsbroschyren "Senior i Lunds Kommun", och svarsbrev med förfrankerat kuvert. De som tackar ja till hembesök blir uppringa för tidsbokning. Hembesöket tar ca 1-1½ timme. De som inte skickade in något svar på erbjudandet fick efter några veckor en påminnelse Hembesöken har genomförts av en person, arbetsterapeut. Samtalet bygger på ca 45 frågor och kretsar kring ADL, fysisk aktivitet, hälsa, boende, sociala aktiviteter och trygghet. En del av samtalet handlar om fallprevention och i de fall man önskat en genomgång av bostaden avseende fallrisker har detta gjorts. Broschyrer och relevant information lämnas, beroende på personens behov och önskemål. Vid behov hänvisas vidare, alt. förmedlas kontakter med med olika yrkesgrupper, oftast till arbetsterapeut och/eller biståndshandläggare men också sjukgymnast i kommunens hemsjukvård samt demenssjuksköterska. Nytt för året har varit att svar på frågor som ställs och annan information som framkommit under hembesöken, har registrerats och sammanställts med hjälp av ett statistikprogram. Programmet har också underlättat möjligheten att göra korsjämförelser t.ex man/kvinna. Utskick och hembesök I januari 2014 fanns 479 personer i Lunds kommun som var födda Totalt 369 tillhörde målgruppen och erbjöds ett förebyggande hembesök/informationsmöte, 106 tackade ja till hembesök, efter påminnelse, och 100 hembesök genomfördes. 81 personer tackade ja till att komma till informationsmöte. Tre informationsmöten hölls vid olika tidpunkter och ca 95 personer deltog i dessa.

3 47 % har tackat ja till antingen hembesök eller informationsmöte, några personer var intresserade av både hembesök och att komma till informationsmöte. En liten minskning av antalet ja-svar har skett sedan föregående år. Andelen personer som inte svarat trots påminnelse har också ökat något sedan föregående år. Fördelning av genomförda hembesök kvinnor män totalt antal ensamstående gift/sambo övrigt Av de som besöktes var, liksom tidigare år, en stor andel kvinnor. 65 kvinnor och 35 män. Boende Nästan alla svarar att den nuvarande bostaden fungerar bra i nuläget och knappt 20 % har funderingar på att flytta. Över hälften, 56 %, uppger att de har flyttat till en mer funktionell bostad under de senaste 20 åren. Andelen villaboende i byarna är hög och inne i Lund dominerar bostadsrätterna. Flera av de som bor i bostadsrätter inne i staden har flyttat från villaboende i Lund, byarna eller kranskommunerna. Fördelningen hyresrätt/bostadsrätt/småhus har genom åren varit relativt konstant inne i staden medan det i byarna varierat kraftigt, troligtvis beroende på ett för litet statistiskt underlag.

4 Av de som besöktes hade 29 % enbart tillgång till badkar och måste stå eller stå på knä i detta för att duscha. Många hade inte gjort någon åtgärd för att öka säkerheten i samband med dusch i badkar. Trösklar och trappor, i någon form, i bostaden är också faktorer som kan komma att orsaka problem. De som har några få trappsteg till ytterdörren upplever inte detta som ett större problem i nuläget medan i stort sett alla som bor på tredje eller fjärde våningen utan hiss upplever detta om ett stort problem. Brandvarnare i bostaden hade de allra flesta, 4 % uppgav att de antingen saknade brandvarnare helt, hade en icke fungerande eller förvarade brandvarnaren på hatthylla, hallbord eller dyl. Vardagsaktiviteter Två procent av de tillfrågade bedömde att de var i behov av hjälp med sin personliga ADL. 29 % var i behov av hjälp med någon eller några vardagsaktiviteter typ städning, fönsterputs, inköp eller trädgårdsarbete. Av dessa utnyttjade ca 60 % hushållsnära tjänster (rut-avdrag) till en eller flera aktiviteter, eller som komplement till eget arbete. Några ansåg att de egentligen behövde hjälp men utförde trots detta sysslorna själva. Övriga hade hjälp av make/maka, barn eller barn-barn. Andelen personer i hela gruppen som utnyttjar Rut-avdrag var 33 %. Hälsa o livsstil Nästan 60 % uppger att de har en god eller mycket god hälsa. Detta är i stort sett samma resultat som tidigare år, dock har något fler än tidigare uppgett att de har dålig hälsa. Om man till dessa lägger alla som tackat nej med motivering att man är pigg, frisk och aktiv så blir det ganska många 80-åringar i Lunds kommun som upplever att de har en god hälsa.

5 87 % av de tillfrågade tar receptbelagda läkemedel regelbundet. Det allra flesta har också primärvårdskontakt minst en gång om året. 14 % vårdar eller hjälper någon annan, oftast make eller maka men det kan också vara barn, en bekant eller granne. Nästan två tredjedelar vistas ute dagligen, bortsett från perioder med snö o halka. De flesta uppger att de är medvetna om vikten av att vistas utomhus. Motion kan se väldigt olika ut, trädgårdsarbete, promenader och stavgång är de vanligaste motionsformerna. Styrketräning, gruppgymnastik, golf och tennis är också relativt vanligt förekommande, ca 60 % uppger att de motionerar minst en gång i veckan. En del motionsformer har också ett stort värde som social aktivitet, några har varit aktiva i sin tennis eller gymnastikgrupp under många år. Lund har ett stort utbud av Sociala aktiviteter för äldre och de flesta besökta deltar i varierande grad. Drygt en tredjedel deltar sällan eller aldrig i sociala aktiviteter utanför hemmet/familjen. De flesta som uppger att de inte deltar i sociala aktiviteter är gifta/sambo och en något större andel män, 46 % män och 31 % kvinnor. Kommunikation Man har tidigare sett en snabb förändring vad gäller tillgången till datorer och användande av mail och internet. Jämfört med projektet (f.1929) har antalet personer som har tillgång till dator mer än fördubblats. Flera använder också surfplattor och smartphones. Jämfört med föregående år (f.1933) har dock något färre svarat att de har tillgång till eller använder dator/internet. Många av de som är 80 år idag har använt datorer i arbetslivet och känner sig inte främmande för detta. Datorsupporten kan liksom tidigare vara ett problem, särskilt för de som inte har barn och barnbarn eller har dessa på långt avstånd.

6 Runt en tredjedel av de besökta cyklar, något fler män än kvinnor, många uppger dock att man slutat att cykla på grund av den anarki som råder bland cyklister i Lund. Andelen män som kör bil har minskat jämfört med tidigare år, 88 % f.1929, samtidigt har andelen kvinnor som kör bil har ökat från 35 % (f.1929), och ligger nu på runt 50 %. Gratis bussresor för personer över 75 år är mycket uppskattat och används av många. Fall och fallrisker Mer än två tredjedelar av de tillfrågade upplevde att balansen hade försämrats, och cirka hälften var rädda för att falla. 25 % av de som besöktes hade fallit någon gång under det senaste året. De flesta hade fallit utomhus på grund av halka, ojämna stenar på gator och

7 trottoarer eller i samband med trädgårdsarbete. Någon enstaka hade fallit upprepade gånger inomhus. Många känner till Fixar-Malte och 8 % har använt sig av tjänsten. De allra flesta önskade en översyn av bostaden avseende fallrisker. Fallrisker i någon form noterades hos ca 80 % av dessa. Den absolut vanligaste noterade fallrisken var mattor av olika slag. Småmattor i badrum och innanför balkong/terassdörr är en fallrisk om de saknar halkskydd liksom trasmattor i kök och hall. Halkrisker i samband med dusch/bad i badkar är liksom tidigare år ett stort problem. Som tidigare nämnts har ca 30 % av de besökta endast möjlighet att duscha/bada i ett badkar, många av dessa saknar halkmatta eller något stabilt att hålla i. Även duschplatser kan innebära fallrisker med hala golv och höga insteg eller trösklar. Höga trösklar till badrum är vanligt i lite äldre lägenheter, branta och hala trappor kan vara ett problem i äldre villor. Information och förmedlade kontakter Vid hembesöken lämnas allmän information om äldreomsorg i Lunds kommun, men mycket information är också riktad utifrån den enskildes behov och funderingar.. Information om Fixar-Malte, träffpunkter och volontärförmedling lämnas ofta. Många vill ha information om enklare hjälpmedel att köpa själv, enkla tips i vardagen, eller anhörigstöd, några är intresserade av avgifter inom äldreomsorgen. Säkerhet i vardagen, en broschyr utarbetad av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, lämnas ut till alla i övrigt lämnas broschyrer efter behov och intresse Flera personer hänvisades till andra yrkeskategorier för mer information eller bedömning. Någon gång förmedlades kontakten direkt när personen så önskade. De flesta hänvisningarna görs till arbetsterapeuter i Lunds kommuns Rehabenhet, oftast kopplat till behov av översyn av boendemiljön med tanke på fallrisker framför allt i badrum. Personer med gångsvårigheter och funderingar på gånghjälpmedel har hänvisats till Rehabenhetens fysioterapeuter/sjukgymnaster för bedömning. De som har önskemål om trygghetslarm, hemtjänstinsatser eller behöver hjälp då man vårdar en anhörig, har hänvisats vidare till biståndshandläggare och ibland demenssjuksköterska.

8 Informationsträffar Från och med 2013 erbjuds möjligheten att komma till en informationsträff, som ett alternativ till hembesök, för de som vill ha mer information men av olika anledningar inte vill ha något hembesök. Tre informationsmöten har anordnats, i maj, september och november, två har varit förlagda i Lund och en i Dalby. Vid dessa möten var det förutom arbetsterapeut även biståndshandläggare och avgiftshandläggare som informerade. Boendesamordnare fanns också på plats för att svara på eventuella frågor rörande särskilt boende.träffarna har varit välbesökta då de inbjudna har haft möjlighet att ta med sig ytterligare en eller flera personer. Sammanlagt ca 95 personer besökte dessa informationsträffar, en ökning sedan Hemsidan Information om Förebyggande hembesök finns på Lunds kommuns hemsida under rubriken äldreomsorg, seniorer. Seniorer som inte tillhör målgruppen, 80 år, har nu också möjlighet att själva ta kontakt för ett förebyggande hembesök. Ett tjugotal hembesök/telefonkontakter har genomförts efter att anhöriga eller senioren själv hittat information på Kommunens hemsida. En del av dessa hänvisas direkt vidare till framförallt biståndshandläggare.

9 Synpunkter från Seniorer I samband med hembesöket ges möjlighet att tycka till om olika saker i kommunen nedan följer en sammanställning av de vanligaste synpunkterna. Fallrisker i Lunds centrum, det finns många ojämna stenläggningar på gator och trottoarer. Svårt både för de som går och de som cyklar och särskilt svårt om man har en funktionsnedsättning. Bra äldreomsorg i Sverige. Positivt att bli erbjuden ett förebyggande hembesök. Dålig kollektivförbindelse till Vallkärra. Dåliga bussförbindelser till och från Genarp. Försämrade bussförbindelser i vissa delar av Lund sedan servicebussarna drogs in. Svårt att byta boende, höga priser på bostadsrätter. Svårt att få lägenhet via LKF om man har kort kötid, svårt att bevaka lägenhetsutbud på LKF om man inte har tillgång till egen dator. Svårt att åka buss med rollator om man har balanssvårigheter. Alla chaufförer väntar inte tills man satt sig. Reflektioner Förebyggande hembesök ger möjligheter att i ett tidigt skede uppmärksamma risker för fall, behov av larm, hemtjänst, hjälpmedel, bostadsanpassning samt anhörigstöd mm. Hembesöken upplevs också som ett bra sätt för kommunen att ge riktad information om sin verksamhet. Att ha kunskap om den hjälp och de insatser som finns att få ger trygghet även om man inte är i behov av det just för stunden. För många känns det tryggt att ha träffat någon från kommunens Vård o Omsorg, det gör det lättare att ta kontakt när man undrar över något. Flera personer som haft förebyggande hembesök tidigare har hört av sig när frågor eller behov av hjälp har uppstått. Informationsguiden Senior i Lund 2014, som skickas ut med erbjudandet om förebyggande hembesök, uppskattas även av de som tackade nej till hembesök. Guiden trycks också upp och finns tillgänglig på kommunens träffpunkter den kommer framöver även att finnas på en del de vårdcentraler som startat äldrevårdsmottagningar. Broschyren uppdateras kontinuerligt och förses med årtal. De informationsträffar som anordnats under året har varit välbesökta. Antalet träffar kommer därför att utökas till fyra under Tre kommer att vara förlagda inne i Lund och en, liksom tidigare, i Dalby.

10 Övrigt En nationell nätverksträff brukar anordnas årligen under hösten, 2014 blev det tyvärr inte så. En nationell nätverksträff är en stor sammankomst och kräver samarbete mellan flera kommuner och/eller kommun o Landsting/Region. Det lokala nätverk för sydvästra Skåne som startades under 2012 har under 2014 haft två sammankomster i Trelleborg resp Burlöv.

Förebyggande Hembesök I Lunds kommun

Förebyggande Hembesök I Lunds kommun Förebyggande Hembesök I Lunds kommun Årsrapport 2015 Personer födda 1935 Elisabeth Bennet Bakgrund Det förebyggande hembesöket har varit en permanent verksamhet i Lunds kommun sedan 2011. Syftet med hembesöken

Läs mer

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016.

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016. Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016. Lena Svensson, stöd och omsorg, 2017-02-15 Innehållsförteckning Förebyggande hembesök 1 Hembesök hos 80-åringar 2016 3

Läs mer

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar 1 (7) Datum 2016-12-05 Diarienummer SN 2016-129 Handläggare Christina Nilsson Direkttelefon 0380-51 85 07 E-postadress Christina.nilsson@nassjo.se Socialnämnden Information om uppsökande verksamhet för

Läs mer

Förebyggande Hembesök i Lunds Kommun 2009-2010 Genomförande av hälsosamtal hos 80-åringar inom ramen för stimulansbidrag

Förebyggande Hembesök i Lunds Kommun 2009-2010 Genomförande av hälsosamtal hos 80-åringar inom ramen för stimulansbidrag Förebyggande Hembesök i Lunds Kommun 2009-2010 Genomförande av hälsosamtal hos 80-åringar inom ramen för stimulansbidrag Slutrapport Elisabeth Bennet, Arbetsterapeut Cecilia Larsson Glowacki, Biståndshandläggare

Läs mer

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 77- och 80-åringar år 2018.

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 77- och 80-åringar år 2018. Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 77- och 80-åringar år 2018. Lena Svensson, hälsa och omsorg, 2019-02-25 Innehållsförteckning Förebyggande hembesök 1 Hembesök hos 80-åringar

Läs mer

Underlag till uppsökande verksamhet med hälsofrämjande samtal (hembesök)

Underlag till uppsökande verksamhet med hälsofrämjande samtal (hembesök) 2019 - Underlag till uppsökande verksamhet med hälsofrämjande samtal (hembesök) * 1. Uppsökande verksamhet: Åse Carina Henrik Adriana * 2. Ange månad för hembesöket: nuari Februari Mars April Maj Juni

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE Social verksamhet SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE SEPTEMBER DECEMBER 2014 Maria Toll Samordnare anhörigstöd/volontärarbete/förebygga Postadress: Besöksadress: socialverksamhet@grastorp.se

Läs mer

ANNAS OCH LARS HÄLSA

ANNAS OCH LARS HÄLSA ANNAS OCH LARS HÄLSA FÖR EN GOD FÖREBYGGANDE VÅRD I HALLAND Modell för hälsofrämjande och förebyggande hembesök Fastställd av Strategisk grupp 2012-11-30 HÄLSOFRÄMJANDE OCH FÖREBYGGANDE ARBETE Hembesök

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

40,4 31,9 25,5 2,1 5,7 60,0-34,4 76,6 23,4 2,1 68,1 6,4 23,4 54,3 13,0 10,9 8,7 4,3 4,3 4,3

40,4 31,9 25,5 2,1 5,7 60,0-34,4 76,6 23,4 2,1 68,1 6,4 23,4 54,3 13,0 10,9 8,7 4,3 4,3 4,3 Boendesituation (N=82) Tabell 1 Alla Kvinna Man Eslöv Utanför Eslöv Sammanboende, ja (%) 63,4 55,3 74,3+2,9 61,1 70,8+4,2 Trappor i bostaden, ja (%) 64,6 61,7 68,6 55,4 84,6 Boendesituation (%) Lägenhet

Läs mer

Förebyggande hembesök i Simrishamns kommun 2009

Förebyggande hembesök i Simrishamns kommun 2009 Förebyggande hembesök i Simrishamns kommun 2009 februari 2010 Birgitta Halses Christina L Olsson Registrering av hembesök 1.Tackat Ja till hembesök 107 3.Vill endast ha skriftlig information 2 4.Uppföljning

Läs mer

Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster

Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster Frågeguide vid förebyggande verksamhet 2008 Tomelilla kommun Sidan 1 av 7 Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster 1.2. Kön

Läs mer

Projektrapport UPPSÖKANDE VERKSAMHET FÖREBYGGANDE HEMBESÖK SKURUP 2008-2010. Boel Granat Projektledare

Projektrapport UPPSÖKANDE VERKSAMHET FÖREBYGGANDE HEMBESÖK SKURUP 2008-2010. Boel Granat Projektledare Projektrapport UPPSÖKANDE VERKSAMHET FÖREBYGGANDE HEMBESÖK SKURUP 8-1 Boel Granat Projektledare 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 4 Syfte och mål 5 Metod 5 Resultat 7 Boende 7 Rörelsefunktion 8 Fallprevention

Läs mer

Sammanställning av förebyggande hembesök, personer födda 1935

Sammanställning av förebyggande hembesök, personer födda 1935 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (14) Dnr: ON 16/172 ÄO Omsorgsnämnden Sammanställning av förebyggande hembesök, personer födda 1935 Enkätundersökningen Inför de förebyggande hembesöken till de personer som är födda

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Håll dig på benen. En föreläsning om fallprevention. Karin Green Leg Sjukgymnast

Håll dig på benen. En föreläsning om fallprevention. Karin Green Leg Sjukgymnast Håll dig på benen En föreläsning om fallprevention Karin Green Leg Sjukgymnast Vad är balans? Förmågan att kontrollera kroppen i upprest ställning så att den befinner sig i jämvikt Sammansatt funktion

Läs mer

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

Grästorps kommun Socialförvaltningen

Grästorps kommun Socialförvaltningen SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGEFORMULÄRET I PROJEKTET FALLFÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER 75-80 år MARS SEPTEMBER 2011 Marianne Henström Maria Toll Resursenheten. Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning..4 Syfte.

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Uppsökande verksamhet 2011, enkät riktad till dig som är född 1931 och inte sedan tidigare har insatser från Vård och äldreomsorgen

Uppsökande verksamhet 2011, enkät riktad till dig som är född 1931 och inte sedan tidigare har insatser från Vård och äldreomsorgen Uppsökande verksamhet 2011, enkät riktad till dig som är född 1931 och inte sedan tidigare har insatser från Vård och äldreomsorgen 28 1. Kön: Kvinna Man 2. Område: Område Norr Område Söder BOENDE 3. Bor

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

Delrapport 2009 Förebyggande hembesök. Bakgrund. Förebyggande hembesök i Halmstad Kommun 2009

Delrapport 2009 Förebyggande hembesök. Bakgrund. Förebyggande hembesök i Halmstad Kommun 2009 Delrapport 29 Förebyggande hembesök HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Bakgrund Förebyggande hembesök i Halmstad Kommun 29 Arbetet med de förebyggande hembesöken har fortlöpt under 29 och erbjudandet om besöken har

Läs mer

Brev sammanställning från Förebyggande hembesök 2017

Brev sammanställning från Förebyggande hembesök 2017 2018-01-29 Brev sammanställning från Förebyggande hembesök 2017 Birgitta Halses Samordnare Förebyggande hembesök Till Socialnämnden Simrishamns kommun Dnr Under 2017 har 179 personer erbjudits hembesök

Läs mer

Resultat. Uppsökande verksamhet bland äldre 2007 2008

Resultat. Uppsökande verksamhet bland äldre 2007 2008 Resultat Uppsökande verksamhet bland äldre 2007 2008 Uppsökande verksamhet bland äldre 2007 2008 Projektrapport/resultat Uppsökande verksamhet bland äldre Uppsökande verksamhet i form av förebyggande hembesök

Läs mer

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Örebro: Har försökt fått information om pågående projekt!! Det jag har fått reda på är att det kommer

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Fallprevention. Mötet i hemmet Örebro 5 februari 2009. Forskningsassistent, Sektionen för Arbetsterapi KI / FPU-ledare CeFAM

Fallprevention. Mötet i hemmet Örebro 5 februari 2009. Forskningsassistent, Sektionen för Arbetsterapi KI / FPU-ledare CeFAM Fallprevention Mötet i hemmet Örebro 5 februari 2009 Mona-Lisa Hägvide, Leg Arbetsterapeut, Forskningsassistent, Sektionen för Arbetsterapi KI / FPU-ledare CeFAM Lena Borell, Leg Arbetsterapeut, Professor

Läs mer

Hälsosamtal 75 år frågeformulär

Hälsosamtal 75 år frågeformulär Uppdaterad 2014 01 16 Hälsosamtal 75 år frågeformulär Kommun: Besökarens namn: Besöksdatum: 1. Kön 1 Man 2 Kvinna 2. Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? 1 Mycket bra 2 Bra 3 Någorlunda 4 Dåligt

Läs mer

Ursprunglig ansökan Uppföljning av tillfällig utökning av hemtjänstinsatser.

Ursprunglig ansökan Uppföljning av tillfällig utökning av hemtjänstinsatser. EXEMPELUTREDNING HEMTJÄNST Läs hela utredningen men det som ligger till grund för genomförandeplanen börjar efter rubriken behov i den dagliga livsföringen. De livsområden som brukaren berörs av är de

Läs mer

Välkommen till. vår hemtjänst

Välkommen till. vår hemtjänst Välkommen till vår hemtjänst Vi har alltid nära hem till dig Vi har alltid nära hem till dig Hemtjänsten i Kungsbacka kommun är namnet på den kommunala hemtjänsten. Vi som arbetar här är anställda av kommunen.

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Verksamheten för funktionshinder Antagen i socialnämnd 2013-08-21 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga

Läs mer

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun Trygghet och glädje hela livet Äldreomsorg i Karlskrona kommun Hej senior! I den här broschyren berättar vi om de olika insatser som Karlskrona kommun erbjuder dig som fyllt 65 år. Sveriges pensionärer

Läs mer

Hjälp och stöd till äldre i Västerås

Hjälp och stöd till äldre i Västerås Hjälp och stöd till äldre i Västerås Hjälp och stöd till äldre i Västerås Du som är äldre och bor i Västerås kan få hjälp och stöd. I den här broschyren kan du läsa om olika former av stöd och insatser

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast och fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast och fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast och fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går så fäll upp

Läs mer

Säkrare vardag Råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön.

Säkrare vardag Råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön. Säkrare vardag Råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön. 1 2 Produktion: Affärsområde information, Nacka Partner, Nacka kommun. Foto omslag: Jens Olof Lasthein. Tryckt hos:

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Kompetenscenter för hälsa. "Dä bar å åk!" Så undviker Du att falla och skadas. - Olycksfallsprevention bland äldre -

Kompetenscenter för hälsa. Dä bar å åk! Så undviker Du att falla och skadas. - Olycksfallsprevention bland äldre - Kompetenscenter för hälsa "Dä bar å åk!" Så undviker Du att falla och skadas - Olycksfallsprevention bland äldre - V i har under de senaste decennierna blivit både friskare och äldre. Det är väl härligt

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

GÅ BRA. Om du vill veta mer kontakta din vårdcentral, hemsjukvården eller ring 1177 om:

GÅ BRA. Om du vill veta mer kontakta din vårdcentral, hemsjukvården eller ring 1177 om: Om du vill veta mer kontakta din vårdcentral, hemsjukvården eller ring 1177 om: promenad- och gymnastikgrupper inom området balans- och styrketräning med sjukgymnast halkskydd eller höftskydd hur du mer

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Sammanställning av förebyggande hembesök, personer födda 1936

Sammanställning av förebyggande hembesök, personer födda 1936 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr 1 (14) Omsorgsnämnden Sammanställning av förebyggande hembesök, personer födda 1936 Enkätundersökningen Inför de förebyggande hembesöken till de personer som är födda 1936 togs åldersstatistik

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

Guiden för vård och omsorg

Guiden för vård och omsorg Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Guiden för vård och omsorg i Timrå kommun 2017 En informationsbroschyr från Socialtjänsten i Timrå Kommun till dig som är äldre och/eller

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning, utredning och utveckling i frågor som rör äldre och åldrande inom: geriatrisk medicin, folkhälsa psykologi, socialgerontologi,

Läs mer

Hela ben hela livet. om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet. om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Beskrivning av mobilt trygghetslarm med GPS-funktion

Beskrivning av mobilt trygghetslarm med GPS-funktion Beskrivning av mobilt trygghetslarm med GPS-funktion Tjänsten mobilt trygghetslarm med GPS-funktion riktar sig till målgruppen personer med minnesproblematik i ordinärt boende, servicelägenhet och särskilt

Läs mer

Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006

Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006 Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006 Bakgrund I ett av de mål som formulerades i Socialplanen framhölls vikten av att undersöka vad äldreomsorgens brukare tycker om de insatser som ges.

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

LOV. >> Gör dina egna val. - frihet att bestämma. Vingåker inför Lagen om valfrihet i hemtjänsten

LOV. >> Gör dina egna val. - frihet att bestämma. Vingåker inför Lagen om valfrihet i hemtjänsten LOV - frihet att bestämma >> Gör dina egna val Vingåker inför Lagen om valfrihet i hemtjänsten >> Nu införs Lagen om Valfrihetssystem (LOV) i hemtjänsten Det innebär att du själv väljer vem som ska utföra

Läs mer

Planera för ditt boende som senior redan nu

Planera för ditt boende som senior redan nu Planera för ditt boende som senior redan nu 1 Hur vill du bo i framtiden? Har du tänkt på att du kan behöva byta bostad när du blir äldre? Det kan ta emot att flytta från ett hem där du kanske bott under

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

28 Medborgarförslag om erbjudande om informationsservice för äldre (KS/2018:280)

28 Medborgarförslag om erbjudande om informationsservice för äldre (KS/2018:280) Gagnefs kommun Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2019-04-09 1 (2) 28 Medborgarförslag om erbjudande om informationsservice för äldre (KS/2018:280) Kommunstyrelsens beslut 1. Anslå 150 000 kronor från

Läs mer

Kan undersköterskor förebygga att hemmaboende äldre med fallrisk faller?

Kan undersköterskor förebygga att hemmaboende äldre med fallrisk faller? FALLFÖREBYGGANDE STUDIE I ÖREBRO LÄN, SVERIGE - en randomiserad kontrollerad studie Kan undersköterskor förebygga att hemmaboende äldre med fallrisk faller? Jenny Forsberg, sjukgymnast Örebro läns landsting

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 1 demens (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 1 demens (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017 Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 1 demens (minst 7 svarande) Särskilt boende Om undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2017 Syftet med

Läs mer

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG En informationsbroschyr från socialtjänsten i Timrå kommun till dig som är äldre och/ eller har en funktionsnedsättning som medför ett behov av hjälp

Läs mer

Flödesschema från ansökan till flytt till VÅBO 2012-01-23, reviderad 2013-08-29 GN/PH

Flödesschema från ansökan till flytt till VÅBO 2012-01-23, reviderad 2013-08-29 GN/PH Flödesschema från ansökan till flytt till 2012-01-23, reviderad 2013-08-29 GN/PH Vem: Bistånds -handläggare : Ta emot ansökan Skicka broschyr till VT med info om Boka tid för hembesök Inleda ärende i Utreda

Läs mer

Intervjuer med personal till brukare med personligt stöd enligt LSS, före installation av digitalt stöd i hemmet

Intervjuer med personal till brukare med personligt stöd enligt LSS, före installation av digitalt stöd i hemmet Intervjuer med personal till brukare med personligt stöd enligt LSS, före installation av digitalt stöd i hemmet Projektmedverkande från OF (omsorg om personer med funktionsnedsättning) i Hultsfreds kommun

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Bakgrund: Mål: Syfte: Mätning: Linnéa 5, Ljungby 2. Inga-Lill Palm Noomi Lundgren Evelina Hédin Josefin Olausson

Bakgrund: Mål: Syfte: Mätning: Linnéa 5, Ljungby 2. Inga-Lill Palm Noomi Lundgren Evelina Hédin Josefin Olausson Linnéa 5, Ljungby 2. Inga-Lill alm Noomi Lundgren Evelina Hédin Josefin Olausson Bakgrund: En efterfrågan fanns om hur Linnéor i Ljungby Kommun kan fortsätta bo hemma med fullgod livskvalitet utan insats

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 2 somatik (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 2 somatik (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017 Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 2 somatik (minst 7 svarande) Särskilt boende Om undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2017 Syftet med

Läs mer

Fjärdhundra hemtjänst

Fjärdhundra hemtjänst Fjärdhundra hemtjänst Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun 2019 Tack för att du valt att få din hemtjänst utförd av oss! Inom kommunen har vi lång erfarenhet av hemtjänst och vi har utbildade

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Omvårdnads- och serviceinsatser inom äldreomsorgen Antaget av Omsorgsnämnden 090526 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Lomma Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Lomma Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017 Resultat för Lomma Särskilt boende Om undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2017 Syftet med undersökningen är att kartlägga de äldres uppfattning

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 1 Demens (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 1 Demens (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 1 Demens (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Lund Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Lund Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016 Resultat för Lund Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Förebyggande hembesök. Vad är förebyggande? Vad är hembesök?

Förebyggande hembesök. Vad är förebyggande? Vad är hembesök? Förebyggande hembesök Vad är förebyggande? Vad är hembesök? Några överväganden Hemmet, vårdcentralen, kommunkontoret? Rikta sig till alla äldre? Viss ålder? Vissa målgrupper? Professionell eller volontär?

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 3 Somatisk (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 3 Somatisk (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Mölndal_Eklanda äldreboende_lund 3 Somatisk (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Storören, korttidsplats och rehabilitering Uppdaterad 2011-04-08 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna

Läs mer

Vård och omsorg. i Svalövs kommun

Vård och omsorg. i Svalövs kommun Vård och omsorg i Svalövs kommun Stöd och hjälp i hemmet Innehåll Stöd och hjälp i hemmet 3 Hemtjänst 4 Särskilt boende 5 Korttidsplats 5 Hur du ansöker 6 Valfrihet 7 Andra viktiga fakta 8 Avgifter 10

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Kristianstad_Allögården_demens inriktning (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Kristianstad_Allögården_demens inriktning (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016 Resultat för Kristianstad_Allögården_demens inriktning (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 14/SN 0184 Datum: 2015-02-11 Paragraf: SN 29

Läs mer

INFORMATION OM. Hemtjänst. Hemsjukvård. Särskilda boendeformer. Rehabilitering. Tandvård. September 2012

INFORMATION OM. Hemtjänst. Hemsjukvård. Särskilda boendeformer. Rehabilitering. Tandvård. September 2012 1 INFORMATION OM Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård September 2012 2 HEMTJÄNST Den som av någon anledning har svårt att klara sig själv hemma kan ansöka om hemtjänst.

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Kristianstad_Skogåsa_allmän inriktning (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Kristianstad_Skogåsa_allmän inriktning (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016 Resultat för Kristianstad_Skogåsa_allmän inriktning (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Kvalitetsundersökning inom Rågsveds Äldrecentrum 2005

Kvalitetsundersökning inom Rågsveds Äldrecentrum 2005 Äldre- och handikappomsorgen V A N T Ö R S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G Sid 1 Kvalitetsundersökning inom Rågsveds Äldrecentrum 2005 Enkätundersökning till boende inom Rågsveds Äldrecentrum,

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Akutmottagning. Frågetext. Välj kommun där personen är skriven:

Akutmottagning. Frågetext. Välj kommun där personen är skriven: Akutmottagning Frågetext VÄLJ LÄN: Välj kommun där personen är skriven: Intervjun genomförs av person vid: Vårdavdelningen Öppenvårdsmottagning på sjukhuset Akutmottagning Ålder Kön Man Kvinna Hur bor

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Resultat för Tomelilla_Valkyrian_Lägenhet 1-20 (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Resultat för Tomelilla_Valkyrian_Lägenhet 1-20 (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Tomelilla_Valkyrian_Lägenhet 1-20 (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll?

Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll? www.med.lu.se/case Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll? Marianne Granbom leg. arbetsterapeut och doktorand Centre of Ageing and Supportive Environments Forskargruppen Aktivt och hälsosamt

Läs mer

Tel:

Tel: Skedvigården Fågelsången Enbackagården www.sater.se Tel: 0225-55 000 12 1 Bostadstillägg (BTP) Bostadstillägg för pensionärer, BTP, är ett ekonomiskt stöd till bostadskostnader för pensionärer. BTP kan

Läs mer

Vård och omsorg. Välkommen till HEMTJÄNSTEN

Vård och omsorg. Välkommen till HEMTJÄNSTEN Vård och omsorg Välkommen till HEMTJÄNSTEN Hemtjänst Hemtjänsten i Vansbro kommun omfattar hjälp i hemmet med de insatser i ditt dagliga liv som Du behöver stöd eller hjälp med, på grund av sjukdom eller

Läs mer