ARVSFONDEN NYA PROJEKT JUNI 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARVSFONDEN NYA PROJEKT JUNI 2015"

Transkript

1 ARVSFONDEN NYA PROJEKT JUNI 2015 I juni fördelade Arvsfonden 87,8 miljoner kronor till 69 stycken projekt. Av dessa var 21 stycken projekt nya och de fick dela på 27,5 miljoner kronor. Stiftelsen Hörjelgården, HÖÖR Kulturmöten i naturlandskap: Ensamkommande barn får kunskaper på Hörjelgården har beviljats stöd med kr för år 1 av 3 Projektet kommer att låta ensamkommande ungdomar komma till Hörjelgården för att få möta det skånska landskapet, knyta an till den svenska naturen och få ökad hemhörighet i regionen. Projektet kommer att samarbeta med Naturskyddsföreningen i Skåne. Aktiviteterna kommer att variera under de olika årstiderna och bestäms i samråd ungdomar och lärare/gruppledare. Ungdomarna kommer att träna sitt skrivande och berättande i svenska med utgångspunkt från aktiviteterna på Hörjelgården. Föreningen Enastående Föräldrar, GÖTEBORG Från Ensamstående till Enastående har beviljats stöd med kronor år 1 av 2 Projektet består av tre delprojekt som berör utanförskapet som ensamstående föräldrar och deras barn befinner sig i. Delprojekten är lots- och föräldrastöd, kreativ fritid för barns rättigheter och utveckling och Berättelser från periferin. Grunden för projektet är ett arbetssätt som innebär att föräldrar och barn deltar aktivt för att formulera problem och tillsammans utveckla handlingsplaner för förändring. Målgruppen är ensamstående föräldrar och deras barn i hela Göteborg med ambition att nå barn i områden som präglas av ekonomiskt och socialt utanförskap. Syftet är att målgruppen stärks i att utveckla ökad självkänsla och minskat utanförskap. Lokalt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken vid Akademiska sjukhuset, UPPSALA Samverkan mellan skolan, landsting och socialtjänsten kring barns psykiska hälsa för tidigare insatser och föräldrastöd har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet vill med praktiska exempel visa hur initiativ och synpunkter från elever kan leda till förbättring av skolans hantering av elevernas psykiska hälsa. Ett 1 (8)

2 förbättringsarbete ska genomföras tillsammans med elever i 20 skolor i Enköpings och Älvkarleby kommuner. Erfarenheterna ska spridas i länet och nationellt. Målgrupp är elever och elevhälsoteam, professionella inom landsting och kommun som bistår elevhälsan kring elevers psykiska hälsa samt brukarföreningar. En modell ska utvecklas av eleverna som ska kunna användas till att förbättra elevhälsan. Regionalt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa Attention, JOHANNESHOV Adhd på jobbet strategier och kunskap som stärker möjligheten att få och behålla ett arbete har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet syftar till att stötta personer med adhd på arbetsmarknaden. Projektet vill ta fram olika typer av informationsmaterial som de vill samla på en webbsida med arbetsnamnet Adhd på jobbet. Den vänder sig i första hand till personer med adhd som riskerar att stöta på problem på jobbet till följd av sin funktionsnedsättning eller omgivningens okunskap om densamma. Det ska också finnas information som är anpassad till arbetsgivare/chefer/kollegor, samt till personer som arbetar med att stötta målgruppen ut i arbete. Innehållet och lärdomarna som samlas in ska spridas genom konferenser och Attentions lokalföreningar. Sajten ska drivas vidare inom ramen för föreningens ordinarie arbete i framtiden. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Arboga Golfklubb, ARBOGA Nybyggnation av golfstudio på fastigheten Haketorp 1:4 i Arboga kommun har beviljats stöd med kronor för år 1 av 1 Arboga golfklubb vill bygga en träningsstudio för att kunna bedriva golfverksamhet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning året om. I dagsläget pågår säsongen från april till september. Ny verksamhet som ska startas upp efter byggnationen är handigolf, där klubben via Arboga handikappades samarbetskommitté, kommunens handikappråd och lokala funktionshinderorganisationer ska nå ut till den nya målgruppen. Prova-på-dagar, organiserad träning, tävlingar och lovaktiviteter kommer att arrangeras. Dessutom ska ett nytt samarbete kring träning och kurser i bland annat kost och hälsa utvecklas tillsammans med brottarklubben Arboga Atletklubb. Lokalt projekt. Prioriterat område: Psykisk och fysisk hälsa. Slöinge tennisklubb, SLÖINGE Anläggande av padelbana/allaktivitetsyta på fastigheten Falkenberg Slöinge 1:120 i Falkenbergs kommun har beviljats stöd med kr för år 1 av 1 Slöinge tennisklubb planerar att bygga en padelbana utomhus som även kan användas för exempelvis minitennis, volleyboll, innebandy och basket. Syftet med projektet är att starta upp padelverksamhet för barn och ungdomar och möjliggöra spontanidrott. Prova-på-tillfällen och regelbundna kurser i padel för olika nivåer 2 (8)

3 kommer att arrangeras för målgrupperna. Banan kommer att kunna användas spontant och kostnadsfritt av barn och ungdomar på vardagar och helger. Utrustning som racket, bollar och innebandyklubbor kommer att finnas att låna för dem som inte har. Genom egen informationsspridning och samarbete med distriktsidrottsförbundet och kommunen ska klubben nå ut till barn och unga med och utan funktionsnedsättning. Emmaboda golfklubb, VISSEFJÄRDA Byggnation av golfstudio och tillgänglighetsanpassning av klubbområde, vägar och drivingrange på fastigheten Vissefjärda har beviljats stöd med kr för år 1 av 1 Emmaboda golfklubb vill starta upp verksamhet för personer med funktionsnedsättning. För att undanröja fysiska hinder i miljön behöver klubben tillgänglighetsanpassa anslutningsvägar, klubb- och övningsområden och anlägga parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning. Dessutom ska golfklubben bygga om ett rangehus till en golfstudio för att kunna förlänga säsongen för målgruppen. Planerade aktiviteter är en prova-på-dag varje termin, organiserade träningsgrupper en gång i veckan och golfträning i studion 20 h/veckan. Klubben vill även arrangera en handigolftävling varje år. Handigolfverksamheten ska skrivas in i klubbens mål och handlingsplan som en prioriterad verksamhet. Stöd, råd och hjälp med informationsspridning om den nya verksamheten får klubben via handikappförbund, lokala funktionshinderorganisationer och landstinget. Lokalt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Löderups idrottsförening, LÖDERUP Anläggande av näridrottsplats på fastigheten Löderup 16:6 i Ystads kommun har beviljats stöd med kronor för år 1 av 1 Löderups Idrottsförening vill anlägga en näridrottsplats som syftar till att skapa en mötesplats för spontanidrott och lek, med bredd och mångfald i fokus. I dagsläget finns ingen näridrottsplats på orten och idrotter utövas till största del utanför Löderup. Den planerade näridrottsplatsen består av två anläggningsytor där flera olika sporter ska kunna utövas. Löderups IF kommer att ansvara för skötsel och drift av anläggningen. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Umeå Tennisklubb, UMEÅ Nybyggnation av padeltennisbanor på fastigheten Sömmen 1 i Umeå kommun har beviljats stöd med kronor för år 1 av 1 Umeå Tennisklubb vill bygga två padelbanor i anslutning till sin befintliga tennisanläggning. Padel är en relativt ny idrott i Sverige (blandning av tennis och squash). Sporten passar bra för alla fondens målgrupper då det krävs mindre spelyta och är enklare att spela samt har plexiglas runt banan. En stor målgrupp för initiativet är rullstolsspelare, som också är med i planeringen, och verksamheten ska marknadsföras genom Västerbottens Handikappidrottsförbund. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. 3 (8)

4 Lindahls IF, KALMAR Fritidskanalen Fritidsglädje för alla har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Syftet med projektet är att erbjuda barn i åldern 7-12 år med funktionsnedsättningar, boende i Kalmar kommun, meningsfulla fritidsaktiviteter. Föreningen ska tillsammans med Smålandsidrotten undersöka vad barn och ungdomar med funktionsnedsättningar i regionen vill göra på sin fritid och öppna upp den ordinarie föreningsverksamheten som finns idag även för den aktuella målgruppen. Via en gemensam hemsida som skapas under projekttiden ska alla fritidsföreningar som erbjuder aktiviteter för målgruppen presenteras. Tränare i de idrottsföreningar som idag inte möter målgruppen kommer att erbjudas kompetensutbildning för att kunna ta emot och möta målgruppen på bästa sätt. I utbildningen kommer även personal från barnhabiliteringen att aktivt medverka. På webbsidan ska familjer kunna gå in och på ett enkelt sätt kunna anmäla sig till någon/flera av aktiviteterna. Vartefter projektet rullar på kommer även ungdomar med funktionsnedsättningar, äldre än 12 år, att bjudas in i aktiviteterna. De ungdomar som vill kommer att erbjudas ledarutbildning för att leda aktiviteter för de lite yngre barnen. Efter projekttidens slut ansvarar Lindahls IF för den gemensamma hemsidans drift, underhåll och uppdateringar. Regionalt projekt. Prioriterat område: FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. HSO Jönköpings län, JÖNKÖPING SiSu Små inkomster, Stora utgifter har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 I projektet vänder man sig till personer som av olika anledningar är resurssvaga för att ge dem redskap att ta vara på sina rättigheter och ge dem kunskaper att agera som en rationell konsument. Människor som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning och som har en ansträngd ekonomi är målgruppen i projektet. Deltagarna ska vara bosatta i Jönköpings län och leva på aktivitets- eller sjukersättning på hel eller deltid. Antalet deltagare uppskattas till ca personer/år. Regionalt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Föreningen Kulturstorm, UMEÅ Med egna ord: självbiografisk skrivande för nyanlända ungdomar har beviljats stöd med kronor år 1 av 2 Med egna ord är ett projekt som syftar till att pröva och utveckla olika metoder för att stimulera läs- och skrivlust hos nyanlända ungdomar genom bland annat självbiografiskt skrivande. Målgruppen är nyanlända ungdomar i åldrarna år, med fokus på unga som kommit ensamma till Sverige. Sekundär målgrupp innefattar personal på boenden, pedagoger i gymnasieskolans introduktionsprogram, bibliotekspersonal samt föreningsliv och organisationer som arbetar med nyanlända. Projektet har som mål att arbeta med nyanlända ungdomar. Efter projekttiden ska verksamheten drivas vidare inom föreningen Kulturstorm, i skolan, boenden och 4 (8)

5 hos andra samarbetspartners. Lokalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Kroatiska Riksförbundet i Sverige, GÖTEBORG Sverige Berättar har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Kroatiska Riksförbundet i Sverige vill tillsammans med Unga Berättar, Kulturskolan i Stockholm, Riksteatern och Studiefrämjandet ta fram en modell för hur barn i första, andra och tredje generationens invandring kan skapa berättelser om hur det var när deras familj kom till Sverige. Man tar avstamp i barnbarnens intervjuer av mor- och farföräldrar. De små berättelserna från livet blir en spegel av den historiskt intressanta epoken av arbetskraftsinvandring under 1960-talet. Berättelserna sammanfattas i ett utbildningsmaterial, en utställning, en dokumentärfilm och en dramatisk text som blir till underlag för en musikteater som kan turnera i hela Sverige, främst på de orter där arbetskraftsinvandringen var som mest intensiv. Modellen tänker man även använda för ensamkommande och flyktingbarn där de får skapa berättelser från deras tidigare liv, deras flykt och deras nya liv i Sverige. Syftet är även att underlätta övergången vid mötet med den egna familjen, vilket många gånger inte är helt oproblematiskt för barnen att sätta ord på enligt BIV/BIS. Nationellt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Sveriges Konsumenter, STOCKHOLM Begåvade konsumenter har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet syftar till att skapa trygghet för konsumenter genom bättre bemötande och tydligare information. Målgruppen är personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Projektet ska belysa svårigheter och stärka rättigheterna ur ett konsumentperspektiv för målgruppen. Detta ska ske genom att ta fram informationsmaterial till målgruppen, skapa samarbeten med olika relevanta aktörer och ta fram rekommendationer. Projektet kommer att skapa olika nätverk för att uppnå förändring och kommer att samarbeta med ett urval butiker, lokal media och andra relevanta aktörer för att skapa långsiktiga förändringar. Efter projektslut kommer material och guider finnas hos föreningen samt hos samarbetsorganisationerna för fortsatt spridning. Nationellt projekt. Prioriterat område: FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Kollaborativet, MALMÖ när vi lyser för varandra har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet syftar till att synliggöra svenskt teckenspråks potential för att i förlängningen stärka det svenska teckenspråket och teckenspråkigas status i samhället och delaktighet i kulturlivet. Med svenskt teckenspråk som utgångspunkt är målsättningen att skapa sceniska upplevelser för och av barn som är teckenspråkiga. Målgruppen 5 (8)

6 är teckenspråkiga barn i förskoleålder samt teckenspråkiga barn och unga i grundskolan, föräldrarna samt pedagogerna. Förutom den teckenspråkiga målgruppen är tanken att också nå ut till hörande barn och deras vuxna för att skapa större kunskap och intresse för språket. Projektet har som mål att sprida resultaten vidare till andra skolor och verksamheter i landet genom samarbetet med kommuner och andra relevanta aktörer. Nationellt projekt. Prioriterat område: delaktighet i kulturlivet. Sveriges Dövas Ungdomsförbund, SUNDBYBERG Vi ska med! har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet syftar till att förbättra förutsättningarna på arbetsmarknaden för unga döva, personer med hörselskada och personer med dövblindhet. Detta ska ske genom att skapa en informationsbank kring rättigheter och hjälpmedel på arbetsplatser för målgrupperna, ta fram ett utbildningspaket som erbjuds digitalt samt genom informationsinsatser till berörda aktörer. Efter projektslut kommer föreningarna att ansvara för att uppdatera materialet samt sprida det vidare till medlemmar och andra relevanta aktörer. Nationellt projekt. Prioriterat område: ökat tillträde till arbetsmarknaden. Ung Företagsamhet Gävleborg, GÄVLE Steget till Eget har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet syftar till att stärka entreprenörskapsarbetet i gymnasiesärskolan. Målsättningen är att anpassa och ta fram nya metoder och modeller för UFföretagande och socialt företagande för målgruppen. Efter projektets slut ska det finnas metoder för hur man arbetar med UF-företagande i gymnasiesärskolor, och för hur man stöttar eleverna att fortsätta driva sina UF-företag som sociala företag efter gymnasiet. Metoderna ska implementeras i organisationernas ordinarie verksamheter och spridas nationellt. Det ska ha startats sociala företag i minst två av kommunerna. Projektet ska genomföras på länets fyra gymnasiesärskolor, målgruppen är elever i årskurs 3 och 4, ca 200 ungdomar per år. Regionalt projekt som ska spridas nationellt. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. Stiftelsen Vårsta Diakonigård, HÄRNÖSAND Vårsta växtkraft har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Syftet med projektet är att utveckla en ny verksamhet för människor med psykiska funktionsnedsättningar och rusta dessa personer till att komma ett steg närmare arbetsmarknaden. Målet är en verksamhet där målgruppen får meningsfull sysselsättning, arbete och en social gemenskap. Man ska ta fram en utbildnings- och arbetsmodell för småskalig livsmedelsproduktion (odling, förädling och försäljning). Projektet ska leva vidare dels som en verksamhet inom Vårsta som säljer platser för rehabilitering, arbetsträning, praktik och utbildning till kommun, AF och psykiatri. Och 6 (8)

7 dels som ett självgående socialt företag som säljer de produkter som de tar fram genom odling och förädling och som drivs av personer ur målgruppen tillsammans med Vårsta. Lokalt projekt. Prioriterat område: FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Föreningen JAG (Jämlikhet, Assistans, Gemenskap), STOCKHOLM Vi vill bidra Vi gör en insats har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Projektet syftar till att ta fram en ny modell för sysselsättning för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Ett nytt arbetssätt där målgruppen kan delta i arbetslivet utifrån sina egna förutsättningar. Det övergripande målet är att det ska finnas möjlighet till arbete, utbildning och personlig karriär utanför daglig verksamhet. Tillsammans med sin handledare formar deltagaren ett individuellt arbetsschema med aktiviteter som utgår från eget intresse och förmåga. Med hjälp av sin personliga assistent ska deltagarna utföra meningsfulla arbetsuppgifter på riktiga arbetsplatser. Det individuella schemat anpassas till personens behov av habilitering och andra insatser, t.ex. sjukgymnastik, ridning och badhus. I projektet ska man bygga upp lokala modeller på fem olika platser i Sverige. På varje ort ska det finnas ett arbetsplatskontor som fungerar som ett nav för deltagarnas aktiviteter. Vissa deltagare kommer till största delen vara på sin praktikplats medan andra har större behov av att landa på arbetsplatskontoret där det ska finnas handledare på plats. Handledarna söker och hittar praktikplatser. Med projektet vill man ta fram ett alternativt sätt att arbeta med sysselsättning för målgruppen. Efter projektet är tanken att det ska finansieras gemensamt av de offentliga aktörer som redan idag ansvarar för insatser till målgruppen, där Finsam kan fungera som samordnare. Nationellt projekt som börjar på flera lokala plan. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. Region Gotland, Fenix ungkulturhus, VISBY Stolta nördar & framtida entreprenörer har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Detta är ett entreprenörs- och arbetsmarknadsprojekt som ska genomföras på Gotland. Målgrupp är ungdomar i åldrarna 13 till 25 med ett smalt intresseområde, såsom rollspel, spelutveckling, fan art, cosplay, teknik mm. Syftet är att ge målgruppen ökad självkänsla och framtidstro samt ett socialt och kreativt sammanhang. På lång sikt är målet att bygga en metod och en verksamhet på ön som uppmuntrar ungt arrangörskap, kreativt skapande, ideellt engagemang och som ger unga verktyg att utifrån sitt intresse hitta sin plats i framtida yrkesliv. Kurser och arbetsuppgifter inom projektet ska ge unga ökad anställningsbarhet och uppmuntra unga att närma sig arbetsmarknaden, projektet ska också knyta till sig aktörer/nätverk/personer som möjliggör detta. Ett inslag är att arbeta med ideell validering. Regionalt projekt. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. 7 (8)

8 Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) Södra Småland, VÄXJÖ We Act! har beviljats stöd med kronor år 1 av 3 Syftet med projektet är att minska nyanlända ungdomars utanförskap genom att utveckla en pedagogisk modell som kombinerar teater och folkbildning. Modellen ska stärka språkinlärningen, öka förståelsen för sociala koder och framförallt vara rolig, prestigelös och skapa skratt och gemenskap. Målgrupp är ungdomar med olika språklig bakgrund i åldrarna år. Projektet ska genomföras i Växjö med omnejd och nå ca 400 unika deltagare under de tre projektåren. Arbetssättet sammanfattas i en studiebok för hur man arbetar med språkinlärning hos nyanlända genom teater och folkbildning, den ska vara enkel att använda för alla som arbetar med integrationsfrågor och kommer att spridas till föreningar, studieförbund, Migrationsverket, Länsstyrelser och SFI-ansvariga i landets kommuner. ABF Södra Småland kommer efter projektets slut att driva We Act! inom ramen för sin ordinarie verksamhet. Regionalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. 8 (8)

HÖÖR. Höörs Idrottssällskap har beviljats stöd med 3 092 000 kr för Nybyggnation av allvädersbanor, omklädningsrum och utegym på Jeppavallen

HÖÖR. Höörs Idrottssällskap har beviljats stöd med 3 092 000 kr för Nybyggnation av allvädersbanor, omklädningsrum och utegym på Jeppavallen ALNÖ. Alnö Skidklubb har beviljats stöd med 3 662 000 kr för Anläggande av tillgänglighetsanpassad motionsslinga och nybyggnation av utbildningslokal i Sundsvalls kommun Alnö skidklubb planerar att bygga

Läs mer

Projekt kring arbete och funktionsnedsättning

Projekt kring arbete och funktionsnedsättning Projekt kring arbete och funktionsnedsättning NR PROJEKT ORGANISATION ORT REDOVISNING 1. Boende sysselsättningsprojekt dör människor med psykiska störningar RSMH 1 år - 1997 2. Projektet Orkidén Kristianstads

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Projekt Autism och autismliknande tillstånd

Projekt Autism och autismliknande tillstånd Projekt Autism och autismliknande tillstånd Projekt Organisation Ort Redovisning 1. Familjers aktiva med- FUB: Stiftelsen ALA Stockholm 3 år - 1998 verkan i habiliteringsprocessen 2. Produktion av RBU

Läs mer

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan Karlstads Tennisklubb Verksamhetsplan 2(8) Innehållsförteckning 1. Föreningen... 3 1.1. Vision... 3 1.2. Verksamhetsidé... 3 1.3. Värdegrund... 3 2. Strategi... 4 2.1. Långsiktiga mål... 4 2.2. Kortsiktiga

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Remiss medborgarförslag Uppförande av specialanpassad idrottshall/styrketräningslokal för personer med funktionshinder HS 2005/0141

Remiss medborgarförslag Uppförande av specialanpassad idrottshall/styrketräningslokal för personer med funktionshinder HS 2005/0141 YTTRANDE 1(1) 21 februari 2006 hs 2005/0141 Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss medborgarförslag Uppförande av specialanpassad idrottshall/styrketräningslokal för personer med funktionshinder HS 2005/0141

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

UPPSTART OCH UTVECKLING AV IDROTTSAKTIVITETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

UPPSTART OCH UTVECKLING AV IDROTTSAKTIVITETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING UPPSTART OCH UTVECKLING AV IDROTTSAKTIVITETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING I idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill slås fast att idrotten ska utformas så att alla som vill, oavsett fysiska

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning Ett samhälle för alla Politiker i Uppsala kommun har bestämt en plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017

Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017 Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017 Inbjudna Folkhögskolor Ljungskile folkhögskola Sundsgårdens folkhögskola Furuboda folkhögskola Vara folkhögskola Katrinebergs Folkhögskola Nordiska folkhögskolan Ädelfors

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Skola till arbete. Pilotstudie. Flera funktionsnedsättningar. Arvsfonden 2 terminer, 2010-2011 Grupp elever i Kungälv, Linköping.

Skola till arbete. Pilotstudie. Flera funktionsnedsättningar. Arvsfonden 2 terminer, 2010-2011 Grupp elever i Kungälv, Linköping. Skola till arbete Pilotstudie Flera funktionsnedsättningar Arvsfonden 2 terminer, 2010-2011 Grupp elever i Kungälv, Linköping Vägar till arbete Flera funktionsnedsättningar Allmänna arvsfonden 6 terminer

Läs mer

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11)

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) 2018-12-07 Dnr 379,2018,07 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) har beretts möjlighet att lämna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden Projekt SIA Stegen in i arbetsmarknaden 1 FöreningenFuruboda HSOSkåne 1Bakgrund Detfinnsidagca22000människormedfunktionsnedsättningsomärunder30årochsom haraktivitetsersättning(detsomtidigarehetteförtidspension)isverige.knappttretusenur

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Halland

Vård- och omsorgscollege i Halland En snabbguide inför uppstarten av Vård- och omsorgscollege i Halland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Baserad på underlag från Vård-och omsorgscollege Västmanland

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III Stegen In i Arbetslivet Steg 1Rapportering projektår 1 och ansökan för projektår 2 Trevlig inledning Stegen...problemen...möjligheterna...visionen Jag har väldigt svårt för grupper Redovisning för projektår

Läs mer

Idrottsskola i Småland

Idrottsskola i Småland Idrottsskola i Småland Allsidig och lekfull idrott för barn och ungdomar Idrottsskola I en Idrottsskola får barn prova på flera olika idrotter under organiserade former. Idrottsskolan: - bygger på lek

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Ensamkommandes Förbund- Malmö

Ensamkommandes Förbund- Malmö Ensamkommandes Förbund- Malmö Ensamkommandes Förbund Malmö Ensamkommandes Förbund är en partipolitiskt och religiöst obunden förening. Bildades 2012 Syfte Göra våra röster hörda vara ett socialt nätverk

Läs mer

Fritids- och friskvårdsverksamheter

Fritids- och friskvårdsverksamheter Fritids- och friskvårdsverksamheter Vad innebär en meningsfull fritid för dig? Många skulle svara att fritiden används till idrottsutövande, att umgås med vänner, läsa en bok, arbeta i trädgården eller

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Den svenska idrottsrörelsen, som är landets största folkrörelse är en unik kraft inte minst genom sitt arbete med verksamhet för barn och ungdomar.

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSÅR 2016 Verksamhetsplan 2016 Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med ideella föreningar verksamma inom spelhobbyn, exempelvis rollspel, levande rollspel, E-sport,/LAN,

Läs mer

CREA. Crea (Coachning-Rehabiitering-Engagemang-Arbete)

CREA. Crea (Coachning-Rehabiitering-Engagemang-Arbete) CREA Crea (Coachning-Rehabiitering-Engagemang-Arbete) Bakgrund/problemformulering Under rådande omständigheter med en krympande arbetsmarknad och ändrade regler inom bl.a. sjukförsäkringen kommer antalet

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Familjär, tillgänglig och utvecklande

VERKSAMHETSPLAN Familjär, tillgänglig och utvecklande VERKSAMHETSPLAN 2017 Familjär, tillgänglig och utvecklande HANDIGOLF- OCH INTEGRATIONSKOMMITTÉ Bakgrund Tjörns GK startade år 1990 och har idag en väl fungerande golfanläggning med bana, drivingrange och

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

FÖRBUNDE N. Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13)

FÖRBUNDE N. Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) HANDIKAP P FÖRBUNDE N Sundbyberg 2016-06-28 Dnr.nr: Ku2016/00504/D Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: ku.remissvar@regeringska nsliet.se Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU

Läs mer

tre år tre projekt för god uppväxt i nynäshamn

tre år tre projekt för god uppväxt i nynäshamn tre år tre projekt för god uppväxt i nynäshamn Foto: Scandinav bildbyrå Alla barn och ungdomar är värda bra uppväxtvillkor. Därför genomförde Nynäshamns kommun tre stora satsningar 2012 2015. Projekten

Läs mer

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen Frölundaskolan. Foto: Jennifer Hankins Frölunda Future Nyhetsbrev Nr 16 Mars-Maj 2015 VÄLKOMNA TILL FRÖLUNDA FUTURES NYHETSBREV! Frölunda Future (FF)

Läs mer

Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola

Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola Verksamhetsplan 2014 ALLMÄNT Under verksamhetsåret 2014 är det också valår i Sverige. Sverige Dövas Ungdomsförbund (SDUF) avser i samarbete med andra intresseorganisationer lägga ett fokus på att döva

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

BKA - Barnkonsekvensanalys

BKA - Barnkonsekvensanalys BKA - Barnkonsekvensanalys Prövning för barnets bästa Kulturpeng och fritidscheck Jenny Johansson Berggren 2019-04-17 2019-04-17 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 2 4. SLUTSATSER

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Intressepolitiskt Program Antaget av ÅSS Förbundstyrelse i februari 2013 Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Inledning Förbundet ÅSS är en rikstäckande organisation. Medlemmar är lokalföreningar

Läs mer

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Fastighetskommittén, ordf. Göran Gustavsson, Boije Karlsson, Peter Karlsson, Gunnar Lindberg + Projektmedarbetare http://www.arvsfondsprojekten.se/

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-17 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN-2012-02628 Sammanfattning KFUM KIOSK har ansökt om verksamhetsbidrag

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Om fritidshemmet Fritidshemmet erbjuder omsorg för elever i förskoleklass till och med årskurs 6, fritidshemmet har också ett särskilt

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Sundbyberg är en stad i förändring och det är viktigt att idrottslivet tillsammans med staden utvecklas i takt med det övriga samhället. Det idrottspolitiska

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Ett Skellefteå för alla Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Inledning Den här broschyren handlar om mänskliga rättigheter. Om rätten att delta i samhällslivet och om rätten att

Läs mer

Mötesplats Stallarholmen Projektplan 2014-2016

Mötesplats Stallarholmen Projektplan 2014-2016 Sida: 1 (6) Mötesplats Stallarholmen Projektplan 2014-2016 2014-04-16 KS/2013:606-001 Sida: 2 (6) 1 Bakgrund och projektbeskrivning har ambitionen att det i varje kommundel ska finnas en samlings- och

Läs mer

KULTURSKOLAN I STORSTAN

KULTURSKOLAN I STORSTAN KULTURSKOLAN I STORSTAN -MINSKAT UTANFÖRSKAP PROJEKTPLAN MALMÖ 2018 2020 2 KULTURSKOLAN I STORSTAN PROJEKTPLAN MALMÖ PROJEKTETS BAKGRUND Kulturskolan i storstan - minskat utanförskap genom samverkan är

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Arbetspass under Välkommen till Västerbotten!

Arbetspass under Välkommen till Västerbotten! Dokumentation från Arbetspass under Välkommen till Västerbotten! Medlefors Folkhögskola 20161022 1. Plats Medlefors Folkhögskola 2. Processledare Ola Svensson Kajsa Östlund 3. Deltagare Se separat lista.

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

JobbMalmö En verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad

JobbMalmö En verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad Juli 2013 JobbMalmö En verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad JobbMalmö JobbMalmö är en verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad. Genom olika arbetsmarknadsinsatser

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Välkommen till Enheten för Arbete och Sysselsättning

Välkommen till Enheten för Arbete och Sysselsättning 22 2013 06 08 Beteckning ENHETEN FÖR ARBETE OCH SYSSELSÄTTNING KENNETH NILSSON ENHETSCHEF Kenneth Nilsson Ert datum Er beteckning Välkommen till Enheten för Arbete och Sysselsättning 2014 I slutet på 1990

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS

UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS FÖR UNGA TJEJER, SPONTAN IDROTT FUNKTIONSHINDRADE BARN OCH UNGDOMAR HUVUD- kunskap HJÄRTA- medkänsla HAND- lära genom att göra HÄLSA- sunt och naturligt S T O C K

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Full delaktighet för alla Kommunfullmäktige har beslutat om Uppsala kommuns program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2014-2015 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation 40 år den 16 oktober 2014 MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

I februari 2012 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 60 projekt. Av dessa var 15 projekt nya och fick dela på 19,9 miljoner kronor

I februari 2012 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 60 projekt. Av dessa var 15 projekt nya och fick dela på 19,9 miljoner kronor ARSVSFONDENS NYA PROJEKT FEBRUARI 2012 I februari 2012 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 60 projekt. Av dessa var 15 projekt nya och fick dela på 19,9 miljoner kronor Arbetarnas Bildningsförbund

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE

FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE FORSKNING I KORTHET #10 INTELLEKTUELL FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE LÄTTLÄST VERSION I den här trycksaken skriver vi om forskning som handlar om arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer

Funkisglädje, svar på motion (KD)

Funkisglädje, svar på motion (KD) Tjänsteskrivelse 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen Anders Petersson 2018-03-08 Dnr ON 2017-549 Dnr KS 2017-500 Omsorgsnämnden Funkisglädje, svar på motion (KD) Förslag till omsorgsnämndens beslut 1.

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2019 1 Inledning Internationella Kvinnoföreningen

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad

Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad Materialet har sammanställts av all fritidshemspersonal som arbetar i Lidingö stad under våren 2009 Syftet är att skapa en gemensam utgångspunkt och ett

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

SYV-nätverket GR

SYV-nätverket GR SYV-nätverket GR 170922 Innehåll. Vad är Plug In 2.0? Kända erfarenheter, lärdomar och resultat Kommande erfarenheter, lärdomar och resultat Kommande spridningsaktiviteter Följdprojekt Studieresultat efter

Läs mer

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever 2016 Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever Louise Helgesson Piteå Kommun 2016-09-08 Inledning att uppmärksamma de särskilt begåvade eleverna I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Livsperspektiv på kommunikation som daglig verksamhet. Kommunikationskarnevalen Göteborg juni 2012 Mats Lundberg, Jana Friberg och Linda Björk

Livsperspektiv på kommunikation som daglig verksamhet. Kommunikationskarnevalen Göteborg juni 2012 Mats Lundberg, Jana Friberg och Linda Björk Livsperspektiv på kommunikation som daglig verksamhet Kommunikationskarnevalen Göteborg juni 2012 Mats Lundberg, Jana Friberg och Linda Björk Målsättning med föreläsningen Beskriva vårt arbete i Växjö

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (5) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer