Programverksamheten var aktiv, med bokcirklar, skrivarcirklar och högläsning. Boktips apropå högläsning: A little aloud/angela Macmillan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Programverksamheten var aktiv, med bokcirklar, skrivarcirklar och högläsning. Boktips apropå högläsning: A little aloud/angela Macmillan."

Transkript

1 Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 4 november 2015 Närvarande: Lisa Lundqvist, Regionbiblioteket Kalmar; Helena Agnemar, Regionbibliotek Östergötland; Ulla Nyberg, Kulturutveckling Regional biblioteksverksamhet Gävleborg; Johanna Berglind, Länsbibliotek Sörmland; Stefan Eurenius, Länsbibliotek Uppsala (sekr.); Birgitta Winlöf, Länsbibliotek Dalarna; Camilla Källgren, Kulturcentrum, Region Värmland. Adjungerade: Marie-Louise Riton, konsult Länsbibliotek Uppsala; Peter Almerud, konsult Länsbibliotek Sörmland Rapport från studiebesök i Oldham och Manchester Ulla Nyberg och Birgitta Winlöf berättade om studieresan till Oldham och Manchester, som de fått resestipendium för från Svensk Biblioteksförening. Ulla och Birgitta hade varit där tidigare, och konstaterade att det var nyttigt att komma tillbaka, då det såg biblioteken med andra ögon denna gång. Det första vi fick veta handlade om personal, och att det är vanligt med volontärer. Man gör också en uppdelning mellan bibliotekarier och utvecklingsledare på biblioteken. Utvecklingsarbetet starkare än på svenska bibliotek, utvärderingar är ständigt närvarande och på många ställen ber de om feedback. I Oldham har man använt sig mycket av Rachel van Riels idéer, koncept, utbildningar och inredning. (Rachel van Riel har också uppdrag i Sverige, samarbetar med tre svenska kommuner.) På entrén har de en välkomnande slogan: A place for people and ideas. All are welcome. Programverksamheten var aktiv, med bokcirklar, skrivarcirklar och högläsning. Boktips apropå högläsning: A little aloud/angela Macmillan. I Manchester syns arkivuppdraget tydligt. Där är det arkivet som är i gatuplan och har kafé, medan biblioteket ligger en trappa ner. Författarutredningen i Uppsala län Marie-Louise Riton & Stefan Eurenius Utredningen har sin bakgrund i kulturplanen för Uppsala län. Målet är ett diskussionsunderlag kring vad som kan göras för att stärka stödstrukturer för

2 författare, se hur villkor för författare kan förbättras och se vilka samverkansmöjligheter som finns med och mellan författare, landsting och länets kulturinstitutioner. Utredningen är helt inriktad mot författarna. Tidigare var tanken att även t.ex. bokhandlare, förläggare och biblioteksföreträdare skulle inkluderas, men valet föll på att renodla utredningen för att hålla fokus på författarna. Utredningen är organiserad på följande sätt: Utredare är konsulten Marie-Louise Riton. En referensgrupp är knuten till utredningen, med representanter från Uppsala Författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Kultur och bildning Landstinget i Uppsala län, Länsbibliotek Uppsala, Södertörns högskola (följeforskare). Inkl. utredaren 8 personer. Utredningen görs i dialog med författarna, i fyra moment. Första momentet är en webbenkät, som skickas till Författarförbundets medlemmar i Uppsala län, medlemmar i Uppsala författarsällskap. (Krav för medlemskap 2 resp. 1 utgiven bok) samt några icke-anslutna författare som vi tipsats om. 183 personer mottog enkäten. 80 svar inkom; en svarsfrekvens på cirka 44 %. Efter analys av enkätsvaren hålls 3 st gruppsamtal med max 8 författare i varje, som andra moment. Där ges några preliminära resultat och vi följer upp sådant som kommit upp i enkätsvaren, och får på så vis en fördjupning. Tredje momentet är två st workshops, där resultat hittills ska presenteras och mer input tas in. Efter workshoparna följer fjärde momentet utredarens analys och sammanställning, som ska vara klar 31 januari Resultaten jämförs med Författarförbundets inkomstundersökning 2014 (som speglar förhållandena 2012). Referensgruppen bidrar med synpunkter inför och mellan de olika momenten. Litteraturens aktörer i Sörmlands län Johanna Berglind & Peter Almerud Sörmland ska under 2015 göra klart en kartläggning av litterära aktörer i länet. Johanna har påbörjat denna kartläggning och Peter kommer att slutföra uppdraget som ska vara klart sista januari En visstidsanställning på 8 månader för fortsatt arbete med litteraturen efter kartläggningen är nu ute:

3 Hela kedjan gås igenom, från skrivande till produktion till distribution, konsumtion och den feedback som går tillbaks genom alla led. Marknadsvillkoren gås igenom, liksom vilka som är direkt och indirekt inblandade i det som pågår. Vilka kontaktytor finns, vilka är styrkeförhållandena, varför saknas vissa kontakter. Såväl sörmländsk litteratur som litteratur skriven i Sörmland omfattas, och alla författare och bokhandlare ska förtecknas. Sörmland skiljer litteratur- och läsfrämjande från varandra i kulturplanen, och använder också begreppet ordkonst för att visa på att litteraturen är bredare än det skrivna ordet. Det finns en referensgrupp för litteratur- och läsfrämjande och där finns representanter från Länsbibliotek Sörmland, folkbiblioteken, civilsamhället och kulturskaparna. Referensgruppen är ett bra forum för exempelvis litteraturkartläggningen och gruppen har bjudits med vid studiebesök och konferenser. Länsbiblioteket har under 2015 stöttat litteraturfestivalerna i Mariefred och Nyköping. Frågan väcktes här om det finns något gemensamt för alla län och regioner att jobba med. Mötet var överens om att det är svårt, då alla jobbar med olika saker och har kommit olika långt, men att det som kan vara aktuellt är det statliga uppdraget, genom bibliotekslagen och kultursamverkansmodellen. Litteraturens villkor i Östergötland Helena Agnemar Litteraturens villkor i Östergötland skrevs av Annika Ekström Stockman för Regionbibliotek Östergötland och blev klar i början av Den togs fram som ett kunskapsunderlag inför kommande kulturplan och är en litterär karta infrastrukturer, med alla nu aktiva aktörer. Bibliotek och litteratur är varsina områden i kulturplanen. Den går igenom nuläget, stödstrukturer, och vad som kan göras på området, t.ex. i form av vilka samarbeten som kan uppmuntras. Länk till utredningen:

4 götland.pdf 65 personer intervjuades enskilt, plus att enkäter gick ut. En reflektion från resultatet är att rätt traditionella svar inkom, och man har frågat sig om det var för att frågorna var formulerade för konventionellt, eller om de intervjuade kom från för homogena grupper. Det blev en bred utredning, som tar ett stort grepp. Något som saknas är det digitala perspektivet på litteraturen, nya utgivningsformer, nya kanaler, fler unga människors syn på saken samt litteratur på andra språk. Forskarkontakter tas just nu för områdena som saknas i rapporten, bland annat med Julia Pennlert, litteraturvetare i Umeå. Boken Handbok i kvalitativ analys av Thornborg & Fejes användes och skickas vidare om ett tips. Östergötland ser detta som en start för att förstå och definiera området litteratur i det egna uppdraget de andra konstformerna har funnit med mycket längre tid och har kunnat etablera sig. RELÄ Kalmar Lisa Lundkvist RELÄ Regionen Läser, ett projekt som inkluderar bibliotek, fritidsgårdar, studieförbund och länskulturen i Kalmar län. Projektägaren är Region Kalmar län. Start 15 mars i år. Kulturrådet bidrar med 500 tkr, Regionbiblioteket med 200 tkr och Regionförbundet med 700 tkr. Startat för att möta det behov av förbättrad läsförmåga och läsförståelse som flera nationella och internationella rapporter pekat på. Projektet ska bidra till lust att läsa, genom att koppla ihop läsning med idrott, musik, teater och andra skapande processer.

5 RELÄ utvärderas löpande, bland annat av Christer Bergqvist, som intervjuar och mäter effekter. Att det görs löpande beror på att saker annars glöms bort, är erfarenheten. I projektet finns 17 delprojekt ute i länet, med lokala arbetsgrupper, mål och syften. Samordning via Regionbiblioteket. Det finns också enprojektledare, regional arbetsgrupp samt dito styrgrupp. Längs vägen har det noterats att det är svårt för biblioteken att leverera utvärderingar och beskrivningar av den egna verksamheten något andra vid mötet känner igen. Vad beror detta på? Hela länskulturen har utbildats och inkluderats i läsprojekt och i temat läsning. RELÄ bygger på samverkan, på det sättet att om inte biblioteken samverkar med andra får de inga pengar ut till projekten. Här diskuterade mötet projektpengar är det hållbart i längden att dela ut? Nja, blev väl svaret, men att det fungerar bra som en impuls för att nå utveckling genom att tänka vidare och komma igång med något som kan bli en löpande verksamhet finansierad på egen hand. Att göra tydligt skillnaden mellan de ordinarie medel läns-/regionbiblioteket har, och de pengar som finns i ett tillfälligare projekt.

6 På gång runt om landet (från mötet och per mejl i efterhand) Camilla Källgren, Kulturcentrum, Region Värmland Kulturplan revideras just nu, och parallellt med det jobbas det med den regionala biblioteksplanen. Värmland läser pågår under november 2015, dit man försökt få med så många aktörer som det bara går. Avslutas med en stor bokmässa och en ännu större bokcirkel. Jobbar med Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län med utvecklingsprojektet Dela Läslust Där har en extraresurs kommit till regionbiblioteket. Arbete med att få igång processer på biblioteken i länet. Samarbeten på gång med SISU, bvc. Birgitta Winlöf, Länsbibliotek Dalarna Deltagandet i Bok & bibliotek 2016 är just nu ett frågetecken. Ett litteraturens hus kan komma att etableras i Ludvika, i gamla Brunnsviks folkhögskola, som nu står tom. Dalalitteraturen omarbetas just nu och får ny kostym och nytt innehåll. Ny regional kulturplan under arbete. Jobbar med Uppsala, Gävleborgs och Värmlands län med utvecklingsprojektet Dela Läslust Stefan Eurenius, Länsbibliotek Uppsala Jobbar med Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län med utvecklingsprojektet Dela Läslust Samarbete i länet med kommunerna kring Litteraturkarusellen. Författarbesök med kringaktiviteter (skrivarverkstäder, konstutställningar, filmvisningar t.ex.). Författare våren 2016 blir Carola Hansson och Stig Björkman. Imorgon 5 november mötesdag mellan folkbibliotek och folkbildning i länet, för att skapa en grund för samarbete. (Första träffen hölls i mars 2014, detta blir andra tillfället.)

7 Länsbibliotek Uppsala stöttar fortsatt Litteraturcentrum i Uppsala stad och län. Mötesplats Litteratur, frukostmöten för bokbranschen i länet, hålls två gånger per termin. 3 december blir temat Litteraturhus. Författarutredningen (se ovan) pågår oktober 2015 januari Theres K Agdler, Länskulturen Region Jämtland Härjedalen Arbetar för fullt med kartläggningen av litteraturens och författarnas villkor i regionen. Vi planerar också att ge ut en broschyr med författarpresentationer samt göra en antologi. Fortsätter arbetet med att bygga upp ett författarnätverk, nästa träff blir den 2/12 i Östersund. Helena Agnemar, Regionbibliotek Östergötland Läsluststrategi för Götabiblioteken antogs i januari En medvetenhet finns om att alla bibliotek har kommit olika långt, men riktningen är densamma bara farten skiljer. Jobbar med unga berättare, och litteraturfrukostar. Skrivningar görs i kulturplanen som ska lyfta litteraturen. Lisa Lundqvist, Regionbiblioteket Kalmar Jobbar med läsfrämjande, särskilt digitalt. Relä, som nämns ovan. Tillgänglighetsarbete, i samarbete med Blekinge Kronoberg. Get online week, dyslexiveckan, e-medborgarveckan. Johanna Berglind, Länsbibliotek Sörmland Litteraturkartläggningen (enligt ovan) Victoria Lagerkvist jobbar med projekt kring mångfalds och tillgänglighet. Regional biblioteksplan under arbete inväntar resultatet av litteraturkartläggningen. Litterära kaféer i länet under utveckling.

8 Tjänster ute: Konsulenter inom Läs- och litteraturfrämjande resp. mångfald och mångspråk. Fristadsförfattare på ingång till Eskilstuna, som ska knytas till stadsbiblioteket, på olika sätt. Ulla Nyberg, Kulturutveckling Regional biblioteksverksamhet Gävleborg Kulturplan ute på remiss, inget läs- och litteraturfrämjande uppdrag där. Jobbar med Dalarnas, Uppsala och Värmlands län med utvecklingsprojektet Dela Läslust Övrigt Facebookgruppen Nationell biblioteksstrategi nämns som ett tips för alla att gå med i.

Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 1 juni 2015, kl. 9 12

Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 1 juni 2015, kl. 9 12 Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 1 juni 2015, kl. 9 12 Närvarande: Gunnar Südow, Kultur i Väst (ordf.); Therese Emilsson, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg; Lisa Lundqvist, Regionbiblioteket Kalmar;

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

Arbetar du för kommunen?

Arbetar du för kommunen? Datum/Date Dnr/Ref.no. 2014-12-1 161-KB 979-2014 Minnesanteckningar Kvalitetsdialog 21 november 2014 1. Dagen inleddes av Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg, som hälsade välkommen och uttryckte sin glädje

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 1 KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 22 nov 2013 Plats: Klemmingrummet, KB Deltagare: Elisabet Ahlqvist, Kungl. Biblioteket Cecilia Ranemo, Kungl. Biblioteket Ulf Hölke, Länsbibliotek

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga PROJEKTPLAN Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga Vision Visionen är att skapa centra för nya kreativa former av lässtimulans.

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

SLB medlemsmöte 14 februari 2013

SLB medlemsmöte 14 februari 2013 SLB medlemsmöte 14 februari 2013 Plats: Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Deltagare Maria Jacobsson, Bibliotek, bildning och media, Region Skåne Elisabeth Stenberg-Lundin, Gotlands Länsbibliotek Anna

Läs mer

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län genom Europeiska Socialfonden Jag som pratar: Catharina Aineström, projektledare, Skolbibliotekarielyftet Föredraget

Läs mer

Kulturnämnden. Yttrande: Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Kulturnämnden. Yttrande: Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Kulturnämnden Anna Åkerberg Utvecklare bibliotek 040-675 37 39 anna.u.akerberg@skane.se Yttrande Datum 2019-08-20 Dnr 2019-O001695 1 (5) Yttrande: Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Läs mer

Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län

Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2016-04-25 Referens KN 160098 Kulturnämnden Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län 2017-2021 Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala Medlemsmöte och extra årsmöte 18 19 oktober 2012 Plats Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Närvarande: Peter Alsbjer Regionbibliotek Örebro Västmanland Christer Bergqvist Regionbiblioteket Kalmar Län

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Minnesanteckningar Dela & Lär Rådet

Minnesanteckningar Dela & Lär Rådet 1 (5) Minnesanteckningar Dela & Lär Rådet 2016-01-28 Plats: Region Örebro län Eklundavägen 1, lokal Sälgen Deltagare: Christina Hellström Elisabet Brynge Peter Alsbjer Susanna Frisk Maria Gustafsson Ulf

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Kulturenheten 2019 KN

Kulturenheten 2019 KN Kulturenheten 2019 KN 2019-02-27 Konsulent-/främjandeverksamheter Medarbetare: 7 st (5,9 årsarb) Konstarter: Film, dans, teater och bildkonst Finansiering: Regional och statlig Ingår i samverkansmodellen

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Uppdragsdirektiv för Läs-kickar

Uppdragsdirektiv för Läs-kickar Uppdragsdirektiv 1(9) Uppdragsdirektiv för Läs-kickar Uppdragsägare är Länsbiblioteket i Örebro län Uppdragsledare är Peter Alsbjer Versionshistorik Version 1 Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter 1 (5) Upprättare 2017-11-27 Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Specialitetsråd Funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande 2017 2 (5) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte...

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket

Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Suzanne Hammargren 2016-09-14 KFN 2016/0136 50635 Kultur- och fritidsnämnden Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län 2017-2021

Läs mer

Uppdraget om planerna

Uppdraget om planerna Uppdraget om planerna Cecilia Ranemo blogg http://biblioteksstatistik.kb.se e-post biblioteksstatistik@kb.se Sidnummer 1 Nytt uppdrag i KBs instruktion 1 augusti 2011 A. Tillsammans med länsbiblioteken

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-07 Dnr 6.7-2017-11 Protokoll Årsmöte Datum: 15 november 2017 Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Presidium Kommunal:

Läs mer

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP) Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 17.15 18.05 Plats Hotell Aveny, Umeå Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Annika Huber (S) Ers. f Åke Bertils

Läs mer

Litteraturen som konstform i Dalarna - En kartläggning av nuläget

Litteraturen som konstform i Dalarna - En kartläggning av nuläget Litteraturen som konstform i Dalarna - En kartläggning av nuläget Utredning av Ylva Sellin Isaksson, på uppdrag av Kultur- och bildningsförvaltningen, Landstinget Dalarna 2017 LD17/00392 Litteraturen som

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Biblioteksplan Antagen i Kultur- och fritidsnämnden

Biblioteksplan Antagen i Kultur- och fritidsnämnden Biblioteksplan 2016-2018 Antagen i Kultur- och fritidsnämnden 2015-12-02 Innehåll Bakgrund 3 Biblioteken i Östersunds kommun 4 Det tillgängliga biblioteket 5 Samverkan 6 Fokusområden 7 Litteratur och läsning

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

Kulturutveckling. 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent. regiongavleborg.se

Kulturutveckling. 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent. regiongavleborg.se Kulturutveckling 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent Kulturutveckling uppdrag i Kulturplan 2016-2018 Stärka och utveckla kulturlivet i Gävleborg Stärka och

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan

Projektplan med kommunikationsplan Projektplan med kommunikationsplan Projekt E-serviceverkstad 2013-09-01 2014-08-31 Projektägare Regional samarbetspartner Genomförs i Projektbidrag Projektets syfte Regionförbundet i Kalmar län, Christer

Läs mer

Folkdansringen saknar den sociala dansen i planen och den musik som hör till.

Folkdansringen saknar den sociala dansen i planen och den musik som hör till. Sammanställning av synpunkter från remisskonferenser på Fornby folkhögskola 21 maj och Mora folkhögskola 22 maj inför framtagandet av ny kultur- och bildningsplan 2019-2022 hade bjudit in intresserade

Läs mer

Om digital delaktighet och läsfrämjande en dag för samarbete och samverkan mellan folkbibliotek och folkbildning

Om digital delaktighet och läsfrämjande en dag för samarbete och samverkan mellan folkbibliotek och folkbildning Om digital delaktighet och läsfrämjande en dag för samarbete och samverkan mellan folkbibliotek och folkbildning Tisdagen den 4 mars samlades företrädare för bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Från Kompobib2020 till Komposten Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Biblioteken som lärande organisationer 2014-02-07 1 Kompobib2020

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

27 mars 2015. Projektplan Läsvågen - läslust på Götabiblioteken

27 mars 2015. Projektplan Läsvågen - läslust på Götabiblioteken 27 mars 2015 Projektplan Läsvågen - läslust på Götabiblioteken 2 Bakgrund och syfte Götabiblioteken består av 15 bibliotek som genom samarbete kring system, katalog och webb byggt grunden för en biblioteksinfrastruktur,

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

Storprojektet för mindre Barn och unga - Futurum.kom

Storprojektet för mindre Barn och unga - Futurum.kom Storprojektet för mindre Barn och unga - Futurum.kom Fas 1 3 2011-2014 Bak-grund Biblioteksutveckling genom barnets delaktighet och rättigheter barns skapande fokus barn och unga som fritidsbesökare biblioteksmiljön

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom.

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom. Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Ulrika Stuart Hamilton Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Anmälan av styrelseprotokoll

Läs mer

Uppdrag planer Sidnummer 1

Uppdrag planer Sidnummer 1 Uppdrag planer Sidnummer 1 Instruktionen som kom 1 augusti 2011 5 /Träder i kraft I:2011-08-01/ Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling inom

Läs mer

Nedan följer en sammanfattning av alla de idéer och synpunkter som presenterades.

Nedan följer en sammanfattning av alla de idéer och synpunkter som presenterades. Nätverksträff 2012-09-07 Äntligen! Sådan var känslan när ett 30-tal bibliotekarier möttes i Kultur i Västs lokaler i Göteborg. Litteraturkonsulent Gunnar Südow hade kallat till nätverksträff och tanken

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Remissammanställning avseende de avsnitt som berör KB:s utvidgade uppdrag Inledning Avsikten med remissammanställningen

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll

1 Fastställande av föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens

Läs mer

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Hej! Vi på biblioteket vill visa vad vi kan göra för lärare och elever på skolan. Vårt uppdrag är pedagogiskt och vi är gärna med på lektionerna.

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Kvalitetsdialog, strategigruppen

Kvalitetsdialog, strategigruppen Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-28 Dnr Dnr 6.7-2018-116 Kvalitetsdialog, strategigruppen Datum: 27 februari 2018 Ordförande: Charlotte Åstrand, Länsbibliotek Sörmland Sekreterare: Elisabet

Läs mer

Torsten Bengtsson Läsambassadör i Jönköpings län

Torsten Bengtsson Läsambassadör i Jönköpings län Torsten Bengtsson Läsambassadör i Jönköpings län En rapport om projektet Läsambassadör i Jönköpings län 2013-2016. 0 1 Bakgrund Idén om en regional läsambassadör kom upp under ett Dialogsamtal om den regionala

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Välkommen till Sandvikens Folkbibliotek Vi gör det möjligt för alla i Sandvikens kommun att växa och utvecklas. Som människor och samhällsmedborgare. VISION

Läs mer

Litteraturen som konstform i Dalarna - En kartläggning av nuläget

Litteraturen som konstform i Dalarna - En kartläggning av nuläget Litteraturen som konstform i Dalarna - En kartläggning av nuläget ARBETSMATERIAL Utredning av Ylva Sellin Isaksson, på uppdrag av Kultur- och bildningsförvaltningen, Landstinget Dalarna 2017 LD17/00392

Läs mer

Ett samverkansprojekt för att väcka lusten att läsa genom idrott, musik, teater och andra skapande processer

Ett samverkansprojekt för att väcka lusten att läsa genom idrott, musik, teater och andra skapande processer Ett samverkansprojekt för att väcka lusten att läsa genom idrott, musik, teater och andra skapande processer Vad är RELÄ? RELÄ Regionen läser är ett regionalt initiativ för att möta det behov av förbättrad

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 för kulturnämnden

Verksamhetsberättelse 2018 för kulturnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2018-12-10 KN 2018/95 Kulturnämnden Verksamhetsberättelse 2018 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden fastställer verksamhetsberättelse

Läs mer

Policy för biblioteksverksamheten

Policy för biblioteksverksamheten Datum Policy för biblioteksverksamheten Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2016-02-29, 14 Dokumentägare: Ersätter dokument: Biblioteksplan 2009-2012, förlängd t o m 2015-12-31,

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-11 Dnr Dnr 6.7 2016-48 Hur Kvalitetsdialog är organiserat? Detta dokument sammanfattar de olika beslut som har tagits i gruppen Kvalitetsdialog som reglerar

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

RELÄ Regionen Läser

RELÄ Regionen Läser RELÄ Regionen Läser Ett samverkansprojekt mellan bibliotek, fritidsgårdar, studieförbund, SISU - idrottsutbildarna och Länskulturen med läsfrämjande insatser under 3 år. Tillbakablick år 1 Regionen läser

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för Länsbibliotek Dalarna

Verksamhetsplan 2011 för Länsbibliotek Dalarna Verksamhetsplan 2011 för Länsbibliotek Dalarna Länsbibliotek Dalarna är en kunskapsinstitution, en resurs för biblioteksutveckling i Dalarna. Uppdraget är att vara stöd och samarbetspartner för folkbiblioteken,

Läs mer

Utredning av läsfrämjande insatser i Upplands Väsby

Utredning av läsfrämjande insatser i Upplands Väsby Tjänsteutlåtande Utredare 2015-10-27 Hanna Björklund 08-590 970 77 Dnr: hanna.bjorklund@upplandsvasby.se KFN/2015:50 31442 Kultur- och fritidsnämnden Utredning av läsfrämjande insatser i Upplands Väsby

Läs mer

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor! 2014 folkbildningsradet.se Folkbildningsrådet 2016 Författare: Elvir Gigovic Stockholm, januari 2016 INNEHÅLL Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor...

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE Statens kulturråd 2014 Kulturrådet, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 E-post: kulturradet@kulturradet.se Webbplats:

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

INLEDNING Bakgrund och nuläge

INLEDNING Bakgrund och nuläge INLEDNING Vår verksamhet ska kännetecknas av en kvalitativ och bred verksamhet, väl spridd över hela länet. Landstingets stöd till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor främjar ett aktivt medborgarskap

Läs mer

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolan och de regionala kulturplanerna En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Reserapport från biblioteken i Oldham, oktober 2015

Reserapport från biblioteken i Oldham, oktober 2015 Reserapport från biblioteken i Oldham, 12-14 oktober 2015 Hösten 2015 åkte vi, Birgitta Winlöf, Länsbibliotek Dalarna och Ulla Nyberg på Region Gävleborg på en studieresa till Oldham Libraries i Storbritannien.

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer