Processbeskrivning - Incident Management

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Processbeskrivning - Incident Management"

Transkript

1 ProcIT-P-009 Processbeskrivning - Incident Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Incident Management-processen Aktiviteter i Incident Management-processen Beskrivning av den funktionella eskaleringen av ärenden Hierarkisk eskalering av incidenter Mätning av Incident Management-processen 12 3 Intressenter 13 4 Roller 13 5 Mallar/Checklistor/Verktyg 13 6 Ordlistor och definitioner Ordlista för processbegrepp Ordlista för Incident Management-processen 15 7 Förvaltning av processen 15 8 Referenser 15 Incident_management_processen.doc 2(15)

3 1 Inledning Detta dokument beskriver en generell incidenthanteringsprocess som stödjer alla som arbetar med incidenter. Mer specifika rutiner för olika grupper av sådana handläggare dokumenteras separat. För ordlistor och definitioner, se avsnitt 6. Syfte med processdokumentet Dokumentets syfte är att beskriva Incident Management-processen (incidenthanteringsprocessen). Målgrupper för processdokumentet Dokumentets målgrupper är alla som arbetar med incidenter. Omfattning för processdokumentet Processdokumentet gäller för avdelningen IT och inköp. 1.1 Symboler i processbeskrivningarna Nedanstående symboler används i processbeskrivningarna. Incident_management_processen.doc 3(15)

4 2 Incident Management-processen En incident är en händelse som gör att en tjänst är helt eller delvis otillgänglig. Incident Management-processen (incidenthanteringsprocessen) ansvarar för att så snabbt som möjligt hitta en åtgärd som återställer tjänstens tillgänglighet. Syfte Syftet med processen är att hantera incidenterna så att verksamheten påverkas så lite som möjligt av incidenten. Mål Målet med processen är att återställa tjänsten till normalt läge så fort som möjligt. Omfattning Incident Management-processen (incidenthanteringsprocessen) omfattar alla händelser som stör eller kan störa en tjänst oavsett om det är användaren som rapporterar incidenten eller om incidenten upptäcks av en tekniker inom driften. Starthändelser De starthändelser som sätter igång processen är: Mail Telefonsamtal Personliga besök Anmälningar via webb Signaler från övervakning Resultat Processen resulterar i att incidenten har hanterats och normalläget är återställt och att användaren/kunden är informerad. Inflöden Ärenden Dokument Checklistor Beställning t.ex. ansökan om konton Utflöden Löst dokumenterad incident Färdigbehandlad incident Återkoppling till kund Incident_management_processen.doc 4(15)

5 2.1 Aktiviteter i Incident Management-processen Incident Management-processen (incidenthanteringsprocessen) består av följande aktiviteter: Incident_management_processen.doc 5(15)

6 Förtydligande av aktiviteter i Incident Management-processen Tar emot, identifierar incident Ärendet tas emot och identifieras. Ansvarig. Loggar ärendet Alla incidenter loggas. I loggningen ingår vem som är användare/kund, beskrivning av ärendet och tidpunkt för mottagningen av incidenten. Detta gäller oavsett om incidenten kommer in via helpdesk eller upptäcks inom driften. Information som ska finnas med i ett ärende: Ärendenummer Kontaktperson och kontaktuppgifter Kategori av ärende Prioritering Datum och tid Ärendebeskrivning Status för ärendet Ansvarig. Kategoriserar ärendet En del i loggningen är att kategorisera ärendet. Kategoriindelningen är en fast lista på de tjänster som huvudsakligen berörs. Kategoriindelningen är viktig för att kunna generera olika typer av statistik. Om ärendet avser små beställningar med låg risk, exempelvis byte av lösenord, installation av ny programvara och frågor tydliggörs detta i delprocessen beställningar. Ärenden kategoriserade som beställningar ska inte komma med i statistik över incidenter. Arbetsgången för att hantera beställningen kommer att se lite olika ut beroende på vad beställningen avser. Den stora skillnaden mellan beställningsärenden och incidenter är att beställningar är något som kan och ska planeras medan incidenter är oplanerade händelser. Ansvarig. Incident_management_processen.doc 6(15)

7 Prioriterar Prioritering av varje ärende görs efter vilken påverkan incidenten har på tjänsten och hur brådskande det är att lösa incidenten. Prioritering görs i 4 nivåer, nivå 1 är den mest kritiska. 1. Kritisk 2. Hög 3. Medel 4. Låg Prioriteringen styrs utifrån tjänstenivåavtalen (SLA) som finns med kunden. Är det fråga om en kritisk incident ska incidenten hanteras enligt avsnitt 2.3 Hierarkisk eskalering av incidenter. Nedanstående schema illustrerar de 4 prioriteringsnivåerna. Ansvarig. Funktionell eskalering och Hantera den kritiska incidenten Se avsnitt 2.2 med förtydligande av aktiviteterna. Tilldelar Antingen tilldelar mottagaren ärendet till sig själv, om denne inte klarar att lösa incidenten så tilldelas ärendet till någon annan (funktionell eskalering) inom gruppen eller andra grupper. Ansvarig. Första och andra linjens support Analyserar tidigare incidenter och kända fel Om incidenten har kommit in via helpdesk måste en initial analys göras där för att få en så klar bild av incidenten som möjligt. Det är i detta läge den lagrade informationen används på tidigare beskrivna incidenter och deras lösning, information om kända fel samt information om workaround. Ansvarig. Andra och tredje linjens support Incident_management_processen.doc 7(15)

8 Utarbetar lösning, implementerar och dokumenterar lösning När en lösning har utarbetats ska den implementeras. Att dokumentera incidenten och åtgärden som genomförts för att lösa incidenten ger viktig information när nya incidenter kommer in och bidrar till att man då snabbt kan lösa dem. Det är också ett viktigt inflöde till Problem Management-processen (Problemhanteringsprocessen). Dokumentationen ska vara utformad på ett sådant sätt att den kan återrapporteras till kund och lätt återsökas. Ansvarig. Andra och tredje linjens support Verifierar lösningen Det ska göras en verifiering att ärendet är löst. För användarinitierade incidenter kan det ibland vara svårt att praktiskt göra denna verifiering, då görs det genom att ett automatmail skickas till användaren där man informerar om att ärendet kommer att avslutas inom t.ex. 48 timmar om inte användaren återkommer i ärendet. Övriga incidenter verifieras av den som äger ärendet. Ansvarig. Första och andra linjens support Stänger ärende Användarinitierade ärenden stängs av helpdesk när en avstämning har gjort med användaren att det är ok att stänga ärende. Ansvarig. Incident_management_processen.doc 8(15)

9 2.2 Beskrivning av den funktionella eskaleringen av ärenden Nedan beskrivs hur den funktionella eskaleringen av ärenden görs mellan första, andra och tredje linjens support. Incident_management_processen.doc 9(15)

10 Förtydligande av aktiviteter i Beskrivning av den funktionella eskaleringen av ärendet Tar emot och registrerar ärendet Besvarar inkommande telefonsamtal och registrerar nytt ärende i helpdesksystemet eller öppnar ärende som skapats av inkommande e-post eller registrering i webbformulär. Identifierar person, söker i behörighetssystemet Kontrollerar i behörighetssystemet vem som anmält ärendet. Kategoriserar, statussätter, prioriterar, tilldelar ärende Klassificera ärendet utifrån vilken tjänst det gäller, sätter aktuell status, avgör ärendets prioritet och skickar det till lämplig grupp av handläggare. Enkla ärenden Frågor svar Avgöra om ärendet är en enkel fråga som kan besvaras direkt, samt besvara den. Hantera den kritiska incidenten Vidtar åtgärd som åter gör tjänsten tillgänglig. Informerar enligt rutin. Andra och tredje linjens support, incidentansvarig Felsöker Försöker hitta en åtgärd som kan avhjälpa incidenten. Andra linjens support Tar ställning till vem ska hantera frågan Avgör vem i tredje linjen som skall felsöka vidare. Andra linjens support Eskalerar ärendet Skickar ärendet vidare till en grupp handläggare i tredje linjen. Andra linjens support Tar emot, felsöker Öppnar ärendet i helpdesk systemet och försöker hitta en åtgärd som kan avhjälpa incidenten. Tredje linjens support Incident_management_processen.doc 10(15)

11 Åtgärdar felet Vidtar åtgärd som åter gör tjänsten tillgänglig. Andra och tredje linjens support Registrerar åtgärden Skriver ned åtgärden i helpdesksystemet. Andra och tredje linjens support Återrapporterar ärendet Kontaktar den som anmält incidenten och meddelar att den nu är åtgärdad. Stänger ärendet Verifierar med anmälaren att tjänsten fungerar och markerar ärendet som avslutat. Incident_management_processen.doc 11(15)

12 2.3 Hierarkisk eskalering av incidenter När det är fråga om en kritisk incident, måste incidentansvarig vara väl informerad. Här är det mycket viktigt att rätt information snabbt når ut till rätt grupper. Den hierarkiska eskaleringen av incidenter kan också komma ifråga om det tar allt för lång tid att lösa ärendena och det kan behöva fattas beslut om att fler resurser ska sättas in för att lösa uppgiften. Vid kritiska incidenter (prioritet 1 incidenter) är det extra viktigt att kommunikationsprocessen fungerar effektivt, dels inom avdelningen men också kommunikationen med kunder och användare av tjänsten som drabbats. Vid kritiska incidenter ansvarar incidentansvarig för att koordinera samtliga incidentaktiviteter. Incidentansvarig ska se till att de tekniker som ska åtgärda incidenten får arbeta i lugn och ro. All kommunikation och information ska gå via incidentansvarig och denne ska säkerställa att alla parter fått relevant information. Informationen till användarna prioriteras för att minska belastningen på användarsupport. Informationsflöde vid en kritisk incident 2.4 Mätning av Incident Management-processen Det görs en uppföljning av antal ärenden av olika kategorier över tiden. Mätningen av processen ska ske på: Genomloppstiden - tiden från ärendet inkommer till det är löst och avslutat Svarstider hur lång tid det tar att få svar via telefon och mail Väntetiden tiden mellan att ärendet inkommit och man börjat arbeta med ärendet Kundnöjdhet Mätningen ger ett underlag för att förbättra processen. Incident_management_processen.doc 12(15)

13 3 Intressenter För definition av intressent, se ordlista för processbegrepp under avsnitt 6, Ordlistor och definitioner. Studenterna Anställda på universitetet Möjliga studenter Övriga användare av våra system 4 Roller För definition av roll, se ordlista för processbegrepp under avsnitt 6, Ordlistor och definitioner. För rollbeskrivningar, se 1 I dag är 1:a och 2:a linjens support ofta samma person och den som har kontakt med användarna. Incidentansvarig Arbetsledning Andra linjens support Tredje linjens support 5 Mallar/Checklistor/Verktyg Mallar och övrigt stödmaterial finns i ärendehanteringssystemet Easit Manager Suite. Övrig externinformation kring incidenthantering kommer att finnas på webben. Befintligt stöd Wiki FAQ i helpdesksystemet Sharepoint 1 Rollbeskrivningar inom IT och inköp Incident_management_processen.doc 13(15)

14 6 Ordlistor och definitioner 6.1 Ordlista för processbegrepp Begrepp Aktivitet Delprocess Huvudprocess Intressent Kärnprocess Process Processparameter Processansvarig Roll Rollbeskrivning Starthändelse Styr- och stödprocess Definition Lägsta nivån i processhierarkin. En serie logiskt sammanhängande handlingar som en person eller roll utför, utförs på ett sätt. 2 En delprocess är en logiskt avgränsad del av en huvudprocess, kan finnas på flera nivåer. 2 Huvudprocesser är den högsta nivån av processer i en verksamhet. Kan vara både internt och externt värdeskapande. 2 Någon som tar emot något från processen eller levererar något till processen. 2 Externt värdeskapande process. Kärnprocesser uppfyller verksamhetens övergripande syfte att tillfredsställa kundernas verkliga behov - varför verksamheten existerar. 2 En process är ett flöde av sammanhängande aktiviteter som skapar ett förutbestämt resultat. Processen har alltid kunder - interna eller externa. 2 Processparameter är det mått som används för att mäta och styra processen. 2 En person utsedd av ledningen för att ansvara för att processen som helhet både är effektiv och ändamålsenlig. 2 En roll är knuten till en process. Varje roll har ansvar att leverera ett resultat i processen. En person kan inneha flera roller och samma roll kan innehas av flera personer. 2 En beskrivning av de roller som är knutna till processen. I rollbeskrivningen ingår att beskriva rollens ansvar och befogenhet. 2 Med starthändelser avses händelser som får processen att reagera på ett förutbestämt sätt. Det finns tre typer av starthändelser: tidsstyrd starthändelse, händelsestyrd starthändelse och värdestyrd starthändelse. Internt värdeskapande processer. Har till syfte att styra och stödja kärnprocesserna 2. Värdeskapande, värdeadderande Aktiviteten tillför värde till slutkunden 2. 2 PVU (processorienterad verksamhetsutveckling) Incident_management_processen.doc 14(15)

15 6.2 Ordlista för Incident Management-processen Begrepp Incident ITIL Känt fel Workaround Hierarkisk eskalering Funktionell eskalering (tilldelning) Tjänstenivåavtal (SLA) Ärende Definition En oplanerad händelse som leder till avbrott eller störning i en tjänst eller en reduktion av kvalitén av tjänsten eller en uppenbar risk att det blir en störning. IT Infrastructure Library (ITIL) är ett ramverk bestående av best practice som beskriver olika IT- processer som kan realiseras inom en organisation för att få en hög kvalitet på IT-tjänsterna och för att effektivisera leveransen och supporten av tjänsterna. ITIL utgår från ett tjänste- och kundperspektiv. Ramverket togs fram av den brittiska myndigheten Central Computer and Telecommunications Agency (CCTA) i syfte att skapa gemensamt arbetsätt inom IT för de för olika myndigheterna. Ett problem som har en känd grundorsak och en workaround En åtgärd som har till syfte att minimera konsekvenserna av en incident eller ett problem där det ännu inte finns någon fullständig lösning. När det är fråga om en allvarlig incident eller där ärenden tar för lång tid, eskaleras ärenden till ansvarig roll som vidtar åtgärder. När incidenten inkommit måste den tilldelas antingen till personer inom helpdesk eller till personer i andra och tredje linjens support. Service Level Agreement. En överenskommelse mellan en IT-tjänsteleverantör och en kund. En överenskommelse om tjänstenivå beskriver ITtjänst, dokument och riktmärke för tjänstenivån samt specificerar IT-tjänsteleverantörens och kundens respektive ansvar. Ett avtal kan täcka flera ITtjänster eller flera kunder. Ett ärende kan vara en incident men det kan också vara en beställning eller en förfrågan. 7 Förvaltning av processen För förvaltning och förbättring av processen och dess dokument se vidare 3. 8 Referenser IT och inköps lednings- och kvalitetssystem, Rollbeskrivningar inom IT och inköp PVU (processorienterad verksamhetsutveckling) IT och inköps lednings- och kvalitetssystem, Processbeskrivning - Kvalitetsstyrning 3 Processbeskrivning - Kvalitetsstyrning Incident_management_processen.doc 15(15)

Processbeskrivning - Incident Management

Processbeskrivning - Incident Management ProcIT-P-009 Processbeskrivning - Incident Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Incident Management-processen

Läs mer

Processbeskrivning Problem Management

Processbeskrivning Problem Management ProcIT-P-012 Processbeskrivning Problem Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Koppling mellan problem

Läs mer

Processbeskrivning Telefoni

Processbeskrivning Telefoni ProcIT-P-007 Processbeskrivning Telefoni Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2011-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Telefoniprocessen

Läs mer

Processbeskrivning Avveckling

Processbeskrivning Avveckling ProcIT-P-021 Processbeskrivning Avveckling Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Avvecklingsprocessen

Läs mer

Processbeskrivning Avrop

Processbeskrivning Avrop ProcIT-P-008 Processbeskrivning Avrop Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 4 2 Avropsprocessen 5 2.1 Ge råd/informera

Läs mer

Processbeskrivning Systemutveckling

Processbeskrivning Systemutveckling ProcIT-P-015 Processbeskrivning Systemutveckling Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av Sven Arvidson 2011-09-12 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Systemutvecklingsprocessen

Läs mer

Processbeskrivning Configuration Management

Processbeskrivning Configuration Management ProcIT-P-011 Processbeskrivning Configuration Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av 2012-06-20 Innehållsförteckning Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Configuration

Läs mer

Processbeskrivning Systemutveckling

Processbeskrivning Systemutveckling ProcIT-P-013 Processbeskrivning Systemutveckling Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Systemutvecklingsprocessen

Läs mer

Processbeskrivning Test

Processbeskrivning Test ProcIT-P-017 Processbeskrivning Test Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Testprocessen 4 2.1

Läs mer

Processbeskrivning Projektstyrning

Processbeskrivning Projektstyrning ProcIT-P-004 Processbeskrivning Projektstyrning Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Projektstyrningsprocessen

Läs mer

Processbeskrivning Uppdragshantering

Processbeskrivning Uppdragshantering ProcIT-P-005 Processbeskrivning Uppdragshantering Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Uppdragshantering

Läs mer

Beskrivning IT- avdelningens processkarta

Beskrivning IT- avdelningens processkarta ProcIT-P-022 Beskrivning s processkarta Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av Sven Arvidson 2013-07-03 Innehållsförteckning Versionshistorik 4 Inledning 5 Symboler i processbeskrivningarna 5 Processkartan

Läs mer

Allmänna villkor. för Mina meddelanden. Bilaga 4 Servicenivåer (SLA) version 1.0 (Gäller fr.o.m. 2015-11-11)

Allmänna villkor. för Mina meddelanden. Bilaga 4 Servicenivåer (SLA) version 1.0 (Gäller fr.o.m. 2015-11-11) Allmänna villkor för Mina meddelanden Bilaga 4 Servicenivåer (SLA) version 1.0 (Gäller fr.o.m. 2015-11-11) 2 1. Bakgrund och syfte Skatteverket tillhandahåller en myndighetsgemensam infrastruktur för säkra

Läs mer

Processbeskrivning ITIL Change Management

Processbeskrivning ITIL Change Management PrcIT-P-012 Prcessbeskrivning ITIL Change Management Lednings- ch kvalitetssystem Fastställt av IT-chef/biträdande IT-chef 2014-02-06 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symbler i prcessbeskrivningarna

Läs mer

Processbeskrivning Rekrytering

Processbeskrivning Rekrytering ProcIT-P-005 Processbeskrivning Rekrytering Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidsson 2012-06-20 Dokumentnamn Dokumenttyp Dokument-id Versionsnummer Innehållsförteckning 1 Inledning 3

Läs mer

Processbeskrivning Systemförvaltning baserad på pm 3

Processbeskrivning Systemförvaltning baserad på pm 3 ProcIT-P-010 Processbeskrivning Systemförvaltning baserad på pm 3 Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av Sven Arvidson 2012-07-04 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna

Läs mer

Arbetsplatstjänsten / SUA

Arbetsplatstjänsten / SUA 1 (9) SLA 2018-03-01 Service Level Agreement Stockholms universitet Arbetsplatstjänsten / SUA 2018-03-01 Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Telefax: E-post: 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

GRUND - SLA. Beslutsdatum Detta dokument syftar till att beskriva grund SLA vid Göteborgs universitet STYRDOKUMENT

GRUND - SLA. Beslutsdatum Detta dokument syftar till att beskriva grund SLA vid Göteborgs universitet STYRDOKUMENT STYRDOKUMENT GRUND - SLA Publicerad / version Beslutsfattare Handläggare 2016-04-20 / version B Magnus Nordell Magnus Nordell Beslutsdatum 2016-04-20 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Detta dokument

Läs mer

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen ProcIT-P-023 Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen Lednings- och kvalitetssystem IT-avdelningen Fastställd av Sven Arvidson 2013-07-03 Innehållsförteckning Versionshistorik 3 Inledning

Läs mer

Bilaga 4f Gemensamma processer Dnr: /

Bilaga 4f Gemensamma processer Dnr: / Bilaga 4f Gemensamma processer stockholm.se Stadsledningskontoret vdelningen för digital utveckling Hantverkargatan 3D 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Incidenthantering

Läs mer

Bilaga 1. Definitioner

Bilaga 1. Definitioner 1 (6) Bilaga 1 Definitioner 2 (6) Definitioner inom Ramavtal e-förvaltningsstödjande tjänster Definitionerna gäller även för Leveransavtal under detta Ramavtal. Anbudsgivare Användare Användbarhet Applikation

Läs mer

ÄNDRINGSPROCESS LÄNSTEKNIK

ÄNDRINGSPROCESS LÄNSTEKNIK 2015-03-13 1(10) ÄNDRINGSPROCESS LÄNSTEKNIK 2015-03-13 2(10) Innehållsförteckning 1. Ändringsprocessen inom Länsteknik... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Trigger... 3 1.3. Resultat... 3 1.4. Inflöde till ändringsprocessen...

Läs mer

Processbeskrivning - Informationssäkerhet

Processbeskrivning - Informationssäkerhet ProcIT-P-019 Processbeskrivning - Informationssäkerhet Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Informationssäkerhetsprocessen 5 3 Omvärldsbevakning

Läs mer

Bilaga 4f. Gemensamma processer. Upphandling av IT-stöd för hantering av elevdokumentation inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Bilaga 4f. Gemensamma processer. Upphandling av IT-stöd för hantering av elevdokumentation inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINSFÖRVLTNINEN FÖRFRÅNINSUNDERL SID 1 (13) Bilaga 4f emensamma processer Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för hantering av elevdokumentation inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

BILAGA 3 TJÄNSTENIVÅ SLA ÖVERENSKOMMELSE OM TJÄNSTENIVÅ

BILAGA 3 TJÄNSTENIVÅ SLA ÖVERENSKOMMELSE OM TJÄNSTENIVÅ BILAGA 3 TJÄNSTENIVÅ SLA ÖVERENSKOMMELSE OM TJÄNSTENIVÅ Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Tillämpning...3 1.2 Anvarsfrihet...3 1.3 Ändring av tjänstenivå...3 1.4 Rapportering...3 2 Servicenivå...4 2.1 Drifttid

Läs mer

ServIT ärendehantering och CRM

ServIT ärendehantering och CRM ServIT ärendehantering och CRM Översikt Detta dokument beskriver ServIT:s ärendehanteringssytem. Detta är centralt i utbudet av kontaktvägar och tjänster i ServIT ehelpdesk plattformen. Här exempel på

Läs mer

TJÄNSTEBESKRIVNING SERVICEDESK

TJÄNSTEBESKRIVNING SERVICEDESK TJÄNSTEBESKRIVNING SERVICEDESK INNEHÅLL Servicedesk... 2 Ärendehantering... 2 Användarsupport... 3 Användar & Behörighetsadministration... 4 På platsen support... 4 Servicedesk - Tilläggstjänster... 5

Läs mer

Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd

Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd v1.0-2010-11-02 Kim Weyns & Martin Höst Institutionen för Datavetenskap, Lunds Universitet Box 118, S-221 00 Lund kim.weyns@cs.lth.se Inledning Ett Service

Läs mer

Upphandling 1-1 Datorer. Bilaga 4: Service Level Agreement (SLA)

Upphandling 1-1 Datorer. Bilaga 4: Service Level Agreement (SLA) Upphandling 1-1 Datorer Bilaga 4: (SLA) Upphandling 1-1 Datorer 2 (9) Innehåll 1 SERVICE LEVEL AGREEMENT... 3 2 IT-ARBETSPLATS... 4 3 WEBBASERAD BASFUNKTIONALITET (MOLNTJÄNST)... 5 4 ÄNDRINGSHANTERING

Läs mer

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

PIMM PROFECTO INFRASTRUCTURE MANAGEMENT MODEL ETT WHITEPAPER OM PIMM

PIMM PROFECTO INFRASTRUCTURE MANAGEMENT MODEL ETT WHITEPAPER OM PIMM PIMM PROFECTO INFRASTRUCTURE MANAGEMENT MODEL ETT WHITEPAPER OM PIMM PROFECTO SERVICE MANAGEMENT AB 2014 Inledning... 3 Grundstenarna i IT Service Management... 3 Samverkan och styrning... 4 Modellens

Läs mer

Ändringsprocess för driftsättning Länsteknik

Ändringsprocess för driftsättning Länsteknik Styrande rutindokument Sida 1 (8) Ändringsprocess för driftsättning Länsteknik Ändringsprocessen ska hantera förändringsbegäran (RFC) som kommer från Förvaltningsstyrning Länsteknik i syfte att minimera

Läs mer

TJÄNSTEBESKRIVNING APPLIKATIONSDRIFT

TJÄNSTEBESKRIVNING APPLIKATIONSDRIFT TJÄNSTEBESKRIVNING APPLIKATIONSDRIFT 1 Innehåll 2 Termer och förkortningar... 2 3 Drift av Kundunika Verksamhetsapplikationer... 3 3.1 Tjänstens innehåll och funktionalitet... 3 3.2 Leveransansvar... 4

Läs mer

Bilaga 9. Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA)

Bilaga 9. Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA) 1 (7) Bilaga 9 Överenskommelse om tjänstenivåer (SLA) Innehåll 2 (7) Överenskommelse om tjänstenivå 3 1 Inledning 3 1.1 Tillämpning 3 1.2 Ansvarsfrihet 3 1.3 Ändring av tjänstenivåer 2 Servicenivåer 2.1

Läs mer

BILAGA 6 DEFINITIONER. Dokument och Ärendehanteringssystem Dnr: SUN 59/2013 Bilaga 6 Definitioner

BILAGA 6 DEFINITIONER. Dokument och Ärendehanteringssystem Dnr: SUN 59/2013 Bilaga 6 Definitioner BILAGA 6 DEFINITIONER Dokument och Ärendehanteringssystem Innehåll 1 Definitioner... 3 2 Definitioner av kompetensnivåer... 7 2.1 Nivå 1... 7 2.2 Nivå 2... 8 2.3 Nivå 3... 8 2.4 Nivå 4... 8 2.5 Nivå 5...

Läs mer

Mobilt arbetssätt inom vård och omsorg Linköping UH

Mobilt arbetssätt inom vård och omsorg Linköping UH ÖVERENSKOMMELSE OM TJÄNSTENIVÅER, SLA-BILAGA Denna överenskommelse om servicenivåer, SLA gäller för leverans av upphandlade funktioner till Linköpings kommun. 1. DEFINITIONER Avtalad servicetid Den tid

Läs mer

RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING

RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (10) RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING Sida 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutin driftsättning... 3 Syfte... 3 Planera driftsättning... 3 Installera och testa... 5 Överföra

Läs mer

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center ProcIT-P-016 Procebekrivning Övervakning inom Operation Center Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-09-10 Innehållförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i procebekrivningarna 3 2 Övervakning

Läs mer

Examinering i ITIL Foundation

Examinering i ITIL Foundation Examinering i ITIL Foundation Exempelhäfte A, version 5.1 Flervalsfrågor Instruktioner 1. Alla 40 frågorna ska besvaras. 2. Alla svar ska markeras i svarstabellen som följer med. 3. Du har 60 minuter på

Läs mer

PROCESSUTVECKLING IT ITIL FÖRBÄTTRAT ÄRENDEHANTERINGSSYTEM ANVÄNDARANVISNING

PROCESSUTVECKLING IT ITIL FÖRBÄTTRAT ÄRENDEHANTERINGSSYTEM ANVÄNDARANVISNING 03 16 15:05 PROCESSUTVECKLING IT ITIL FÖRBÄTTRAT ÄRENDEHANTERINGSSYTEM ANVÄNDARANVISNING Revision: 16 Sidan: 1/14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund.....3 1.1 Förbättringar......3 1.2 Information......3 2

Läs mer

The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT

The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT ITIL is a registered trade mark of AXELOS Limited. Bakgrund till modellen... 3 Beskrivning av modellen... 4 Modellens uppbyggnad... 5 Faser...

Läs mer

Avtal Standard dator arbetsplats (SLA)

Avtal Standard dator arbetsplats (SLA) Kund Avtalsnummer Diarienummer Giltighetstid Sidan 1 av 8 Innehållsförteckning Avtal Standard dator arbetsplats (SLA) 1. Avtalsparter... 2 2. Kontaktpersoner för avtalet... 2 3. Beskrivning... 2 4. Avtalsform...

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för Digitalisering och IT

Koncernkontoret Avdelningen för Digitalisering och IT Definitioner SLA nivåer Incident Alla händelser som avviker från normal funktion av en tjänst och som orsakar eller kan orsaka ett avbrott eller störning på tjänsten. Prioritetsklassificering av incidenter

Läs mer

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden.

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden. INLEDNING Cygate erbjuder ett brett utbud av Bastjänster. Dessa tjänster är indelade i Applikationslager och i Infrastrukturlager. De Bastjänster som finns är Applikationsdrift, Applikation som tjänst,

Läs mer

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk SID 1 (10) Bilaga 3B SLA för Förfrågningsunderlag Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem 105 35 STOCKHOLM. Telefon 08-508 29 000. Fax 08-508 29 036. Org. nr 212000-0142 Besöksadress:

Läs mer

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden Frukostseminarium 2009-10-05 Anita Myrberg BiTA Service Management anita.myrberg@bita.eu Agenda ISO/IEC 20000 Vad, varför, hur börja? Relation till andra standarder

Läs mer

Tjänsteavtal för ehälsotjänst

Tjänsteavtal för ehälsotjänst Tjänsteavtal för ehälsotjänst INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Samverkansformer... 3 2.1. Strategisk nivå... 3 2.2. Operativ nivå... 3 3. Samverkansprocesser... 3 3.1. Incidenthantering... 3 3.1.1.

Läs mer

ITIL Service Management

ITIL Service Management ITIL Service Management Välkomna till en introduktion Christer Åberg christer.aberg@kerfi.com 073-660 37 87 Situationen enligt Gartner - 80% av IT-kostnaderna är relaterade till den operativa nivån - 50%

Läs mer

Avvikelsehantering statistikproduktion

Avvikelsehantering statistikproduktion Avvikelsehantering statistikproduktion Denna processbeskrivning behandlar rutiner för hantering av avvikelser i verksamheten, som medfört eller skulle kunna ha medfört, fel eller förseningar i Trafikanalys

Läs mer

SLA-användning i kommunerna

SLA-användning i kommunerna SLA-användning i kommunerna Claes Ekman Nils Knutsson 2007-05-09 Innehåll Vad är SLA, OLA och UC? Innehåll i ett SLA-avtal Områden där SLA kan tillämpas Några exempel på SLA Viten, bonus, incitament Hur

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Beslutsdatum 2007-06-11 (rev. 2014-11- 24 )

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Beslutsdatum 2007-06-11 (rev. 2014-11- 24 ) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 14-11-24 dnr V 2014/853 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum November 2014 Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning Läsanvisning och begreppsdefinition Förstå - Ansvarsområden

Läs mer

Användarhandledning Standardfaktura SEB imail 1.1 Standardfaktura

Användarhandledning Standardfaktura SEB imail 1.1 Standardfaktura imail 1.1 Standardfaktura INNEHÅLL 1 INTRODUKTION... 3 2 ANSLUTNING... 3 2.1 Certifiering... 3 2.2 Test... 3 2.3 Produktionssättning... 4 3 PRODUKTION... 4 4 ARKIV OCH VIEWING... 5 5 FORMATBESKRIVNINGAR...

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

Bilaga 11. Mall för leveransavtal

Bilaga 11. Mall för leveransavtal 1 (9) Bilaga 11 Mall för leveransavtal Innehåll 2 (9) 1 Mall leveransavtal... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Leveransavtalets handlingar... 4 4 Kontaktpersoner... 5 5 Avtalsperiod... 5 6 Omfattning... 5

Läs mer

Service management Samverkan och rapportering

Service management Samverkan och rapportering Service management Samverkan och rapportering Innehåll Inledning 3 4 4 Operativa möten 5 Taktiska möten 7 Strategiska möten 8 Statistik och rapporter 8 Bemanning och kompetenser 9 Inledning En av de viktigare

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 FDT Kundportal Copyright 2012 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual

Läs mer

Checklista för Driftsättning - Länsteknik

Checklista för Driftsättning - Länsteknik Styrande dokument Rutindokument Checklista Sida 1 (9) Checklista för Driftsättning - Länsteknik Sida 2 (9) Innehåll Checklista för Driftsättning - Länsteknik... 1 Syfte... 3 Omfattning... 3 Aktiviteter...

Läs mer

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav

Läs mer

REFERENSMODELL FÖR IT SERVICE MANAGEMENT

REFERENSMODELL FÖR IT SERVICE MANAGEMENT REFERENSMODELL FÖR IT SERVICE MANAGEMENT Bakgrund till modellen... 3 Beskrivning av modellen... 4 Modellens uppbyggnad... 5 Faser... 5 Funktioner... 6 Roller och ansvar... 7 Styrmodell i TRIM... 9 Strategisk

Läs mer

Avtal om transmissionsprodukter Bilaga 6 Fel i Transmissionsprodukter

Avtal om transmissionsprodukter Bilaga 6 Fel i Transmissionsprodukter Avtal om Transmissionsprodukter. Bilaga 6, Fel i Transmissionsprodukter Sida 1 av 6 Avtal om transmissionsprodukter Bilaga 6 Fel i Transmissionsprodukter Avtal om Transmissionsprodukter. Bilaga 6, Fel

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Serviceavtal, SLA och vad som är avtalat för PCarbetsplats. Kort om serviceavtal för arbetsplatstjänsten PC-arbetsplats

Serviceavtal, SLA och vad som är avtalat för PCarbetsplats. Kort om serviceavtal för arbetsplatstjänsten PC-arbetsplats Serviceavtal, SLA och vad som är avtalat för PCarbetsplats Kort om serviceavtal för arbetsplatstjänsten PC-arbetsplats Vad är ett serviceavtal, SLA? Ett SLA, eller serviceavtal, är ett avtal som uppförs

Läs mer

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Övergripande om kundtjänst Solna Stads kundtjänst ska från 15 januari 2015 vara den huvudsakliga kontaktvägen in till Solna Stad. Kontakt ska kunna tas

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

effekt nu Kunskapsinitiativet

effekt nu Kunskapsinitiativet ITIL v3 och pm 3 i teori och praktik Klas Johansson, effekt nu Kunskapsinitiativet 5 december 2008 Kvalitet Kvalitet Göra rätt saker Göra På rätt rätt saker sätt På Från rätt början sätt Från Förbättra!

Läs mer

Rammeverk: Rutin för intern uppföljning av korrigeringar i levererad statistik felrapportering

Rammeverk: Rutin för intern uppföljning av korrigeringar i levererad statistik felrapportering STATISTISKA CENTRALBYRÅN RAPPORT 1(5) Rammeverk: Rutin för intern uppföljning av korrigeringar i levererad statistik felrapportering E-post: mats.bergdahl@scb.se Statistiska centralbyrån, Processavdelningen

Läs mer

Modulen Anmälaren i BoWebb

Modulen Anmälaren i BoWebb 2016 Modulen Anmälaren i BoWebb BackOffice Webbtjänster Sweden AB 2016-04-27 Introduktion Anmälaren är en av modulerna i Backoffice webbtjänster och är ett verktyg att anmäla in olika händelser som sker

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Revisionsrapport Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Jönköpings Landsting Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag och revisionsfrågor...

Läs mer

RUTIN FÖR. Synpunktshantering. Ciceron. Kansli- och kvalitetschef. Antaget

RUTIN FÖR. Synpunktshantering. Ciceron. Kansli- och kvalitetschef. Antaget RUTIN FÖR Synpunktshantering i Ciceron Antaget av Kansli- och kvalitetschef Antaget 2018-06-11 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Service Desk Enkät Årliga kvalitetsundersökning HT07, HT08, HT09, HT10, HT11

Service Desk Enkät Årliga kvalitetsundersökning HT07, HT08, HT09, HT10, HT11 Service Desk Malmö högskola 212-1-31 Service Desk Enkät Årliga kvalitetsundersökning HT7, HT8, HT9, HT1, HT11 Beskrivning: Mål: Frekvens: Enkätundersökning med avsikt att mäta hur kunden upplever Service

Läs mer

Bilaga 5 Administration och kontroll

Bilaga 5 Administration och kontroll Administration och kontroll Administration och kontroll 2 (7) Innehållsförteckning 1 Allmänt 3 2 Administration och kontroll 4 2.1 Medverkan 4 2.2 Kvalitetsansvarig 4 2.3 Meddelande vid planerade arbeten

Läs mer

IT-tjänst Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

IT-tjänst Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1 IT-tjänst Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Underpinning Contract (UC) MALL (mätetalen för uppgiftslämnarens specifika mål ej ifyllda) Driftleverantör Uppgiftslämnare IT 2 Innehåll 1 OMFATTNING...

Läs mer

Bilaga 2 Drift och Underhåll

Bilaga 2 Drift och Underhåll Bilaga 2 Drift och Underhåll 1. Servicenivå... 2 1.1 KLASSIFICERING AV FEL... 2 1.2 SERVICETID... 2 1.3 ÅTGÄRDSTID / HINDERTID... 2 1.3.1 ALLMÄNT... 2 1.3.2 ERSÄTTNING VID BRISTANDE FELAVHJÄLPNING KLASS

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: /

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: / stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav på säkerhetsarbete

Läs mer

Bilaga Från standard till komponent

Bilaga Från standard till komponent Bilaga Från standard till komponent TYP REFERENS ÅR Riskhantering ISO 31000 Riskhantering Principer och riktlinjer innehåller principer och generella riktlinjer för riskhantering och kan användas av offentliga,

Läs mer

TJÄNSTEBESKRIVNING SERVICE MANAGEMENT

TJÄNSTEBESKRIVNING SERVICE MANAGEMENT TJÄNSTEBESKRIVNING SERVICE MANAGEMENT INNEHÅLL Service Management... 3 Roller och befogenheter... 5 Forum... Error! Bookmark not defined. Service Management - Tilläggstjänster... 7 Proact MCS AB TJÄNSTEBESKRIVNING

Läs mer

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information Moment 3: Att kartlägga och klassificera information För att kunna kartlägga och klassificera.. behöver vi veta: Vad vi gör Hur vi gör Vem som är ansvarig Om det finns någon styrande lagstiftning Vilken

Läs mer

Om ITSM-barometern. Vi hoppas att även du tycker att rapporten är intressant och att du vill delta även nästa år. Tack än en gång för ditt deltagande!

Om ITSM-barometern. Vi hoppas att även du tycker att rapporten är intressant och att du vill delta även nästa år. Tack än en gång för ditt deltagande! Om ITSMbarometern Vi på Olingo Consulting får ofta frågan Hur långt har andra kommit med ITIL och IT Service Management?. För att kunna ge ett rättvisande svar på den frågan initierade vi ITSMbarometern.

Läs mer

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM Innehållsförteckning: sidan Syfte och omfattning... 3 Kort om Advania... 3 Affärsidé... 3 Kvalitetspolicy... 4 Miljöpolicy... 4 Arbetsmiljöpolicy... 5 Jämställdhetspolicy...

Läs mer

Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande flyktingbarn (10/2013)

Yttrande över stadsrevisionens rapport Ensamkommande flyktingbarn (10/2013) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande

Läs mer

Sweden ICT Week. Avtala IT och möjliggör en god relation mellan verksamheten och IT. Anita Myrberg BiTA Service Management. www.bita.

Sweden ICT Week. Avtala IT och möjliggör en god relation mellan verksamheten och IT. Anita Myrberg BiTA Service Management. www.bita. Sweden ICT Week Avtala IT och möjliggör en god relation mellan verksamheten och IT Anita Myrberg BiTA Service Management Agenda Service Management och ITIL Varför avtala IT-tjänster Relationen verksamhet

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Infrastrukturen för Svensk e-legitimation. Bilaga 4 Rapporteringsrutiner. för Utfärdare av Svensk e-legitimation

Anslutningsavtal. inom Infrastrukturen för Svensk e-legitimation. Bilaga 4 Rapporteringsrutiner. för Utfärdare av Svensk e-legitimation 1 (5) Anslutningsavtal för Utfärdare av Svensk e-legitimation inom Infrastrukturen för Svensk e-legitimation Bilaga 4 Rapporteringsrutiner 2 (5) 1. Bakgrund och syfte 1.1 Detta dokument är en bilaga till

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Utkom från trycket den 8 januari 2019 Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

RUTIN FÖR PROCESSKARTLÄGGNING

RUTIN FÖR PROCESSKARTLÄGGNING 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 25 AUGUSTI 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 7 JUNI 2016 RUTIN FÖR PROCESSKARTLÄGGNING Det här är en

Läs mer

Compliance och Internrevision kan lära av varandra. Louise Hedqvist, FCG Desirée Nordqvist, Länsförsäkringar AB

Compliance och Internrevision kan lära av varandra. Louise Hedqvist, FCG Desirée Nordqvist, Länsförsäkringar AB Compliance och Internrevision kan lära av varandra Louise Hedqvist, FCG Desirée Nordqvist, Länsförsäkringar AB Compliance och Internrevision kan lära av varandra 1 Sammarbete 2 Ramverk 3 Planering 4 Granskning

Läs mer

Leverera Förmånsinformation, LEFI Online. Service Level Agreement

Leverera Förmånsinformation, LEFI Online. Service Level Agreement Leverera Förmånsinformation, LEFI Online VO T, -tjänster Innehåll 1. DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 BESKRIVNING AV -TJÄNSTEN... 3 1.3 OMFATTNING... 3 1.4 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.5 BEROENDEN...

Läs mer

Landskrona stad. Granskning av IT - organisationen och dess leverans modell för IT - service till verksamheten.

Landskrona stad. Granskning av IT - organisationen och dess leverans modell för IT - service till verksamheten. www.pwc.se Granskning av IT - organisationen och dess leverans modell för IT - service till verksamheten Magnus Karmborg Viktor Bergvall Victor Svensson Lena Salomon December 2016 Granskning av IT-organisationen

Läs mer

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering MMK Intelligent ärende- och inventariehantering MMK utvecklades av Vendel Data första gången 1997 som ett verktyg för den egna organisationen. Målsättningen var att ge stöd till en arbetsmetodik baserad

Läs mer

Ramverk för Skellefteå kommuns arbete med processer

Ramverk för Skellefteå kommuns arbete med processer SKELLEFTEÅ KOMMUN Ramverk för Skellefteå kommuns arbete med processer Detta dokument är ett ramverk för hur Skellefteå kommun arbetar med och beskriver sina processer. Innehållsförteckning 1 Detta dokument...

Läs mer

SIS HB 333 Processer

SIS HB 333 Processer SIS HB 333 Processer effektivisera och förbättra din verksamhet 1 2010 SIS Förlag AB SIS HB 333, Processer effektivisera och förbättra din verksamhet Författare Gerhard Persson Redaktör Joachim Bowin ISBN

Läs mer

Bilaga 2 Drift och Underhåll

Bilaga 2 Drift och Underhåll Bilaga 2 Drift och Underhåll 1. Servicenivå... 2 1.1 KLASSIFICERING AV FEL...2 1.2 SERVICETID...2 1.3 ÅTGÄRDSTID...2 1.3.1 ALLMÄNT...2 1.3.2 ERSÄTTNING VID BRISTANDE FELAVHJÄLPNING KLASS A...2 1.4 TILLGÄNGLIGHET...3

Läs mer

Service Level Agreement Gemensamma bastjänster

Service Level Agreement Gemensamma bastjänster Bilaga 1 b till överenskommelse om leverans av tjänster 10047-2015/3111: Version 1.0 enligt beslut 2014-11-17 Dnr: 10097-2014/1231 2015-07-03 Service Level Agreement Gemensamma bastjänster Statens servicecenter

Läs mer

Processorienterad arkivredovisning enligt RA-FS 2008:4

Processorienterad arkivredovisning enligt RA-FS 2008:4 Processorienterad arkivredovisning enligt RA-FS 2008:4 Karolina Adell, Arkivarie Tieto, Public 360 Karolina.adell@tieto.com Agenda Vad innebär det att redovisa information enligt RA-FS 2008:4? Tips på

Läs mer

Handläggarmanual. Första sidan som öppnas då du öppnar ditt ärendehanteringssystem.

Handläggarmanual. Första sidan som öppnas då du öppnar ditt ärendehanteringssystem. Handläggarmanual Första sidan som öppnas då du öppnar ditt ärendehanteringssystem. De tre rutorna är genvägar till vilken slags ärendelista som du vill öppna. 1. Försenade ärenden: De ärenden som har ett

Läs mer