SOPHIE ZETTERMARK SAMMAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOPHIE ZETTERMARK SAMMAN"

Transkript

1 SOPHIE ZETTERMARK SAMMAN

2 I

3 Här har jag tagit boktitlar av författare jag tycker om och utgått från dem när jag har skrivit en ny text.

4 MÖRKER OCH ÖMHET Det är ur detta mörker som en röst talar, det är ur detta mörker som ord långsamt formas, det är ur detta mörker och denna tystnad som rösten spräcker skalet för att nå in i någonting närmare, någonting ömmare, någonting sårbarare, det är ur detta mörker som ömheten långsamt växer fram, tar form, blir verklig, det är ur detta mörker som en kraft formuleras, som ett möte sker, som en vilja bryter sig fram, det är ur detta mörker som sorg inte längre existerar, som smärta inte längre finns, som saknad inte längre behövs, det är ur detta mörker som en annan typ av kärlek tar form, en ren kärlek, en smärtfri kärlek, en våldsfri kärlek, det är ur detta mörker, detta mörker som jag gång på gång återkommer till, det är ur detta mörker som det börjar, som det växer, som det tar form.

5 SAMMANHANG: MATERIAL Det är detta att vi hör samman med de som finns runt omkring oss, även efter att de har lämnat oss, även efter att vi har lämnat dem, så hör vi fortfarande samman, allt det vi har delat bär vi med oss, all kärlek vi har känt finns fortfarande kvar inom oss, och kan när som helst väckas upp igen, ingenting går någonsin förlorat, det går alltid att återkomma, det är materialen vi består av, det är allt det vi har varit med om och som har format oss, som har förändrat oss, som har påverkat oss, det är alla dessa material som är vi, som är du, som är jag, det är materialen vi önskar inte fanns, all denna sorg och smärta och saknad som vi känner och som vi önskar inte skulle göra så ont, det är materialen som vi önskar att det fanns mer av, all denna styrka och glädje och kärlek som gör oss till dem vi är.

6 DRÖMFAKULTETEN Min drömfakultet lär ut hur det är att könas som kvinna i det här samhället, som feminismen men bredare: främlingskapet, sårbarheten, galenskapen. Min drömfakultet lär ut hur det är att växa upp som vit: vad som tas för givet, vad som inte talas om, vad som lämnas åt glömskan. Min drömfakultet lär ut att det inte alls är så att alla har samma förutsättningar för att lyckas: att det handlar om resurser, kapital, möjligheter. Min drömfakultet är en studie i smärtans geografi: hur dess landskap ser ut, hur det tar sig uttryck, vilka blinda fläckar som finns. Min drömfakultet är en studie i olika galenskaper: hur de känns, hur de uttrycks, hur de uppfattas. Min drömfakultet bär alltid blodrött läppstift, har handväskan full med utkast och huvudet fullt av idéer, min drömfakultet är en dröm, en vision, en realitet.

7 SPEGELNS VÄGAR Våra speglar har gått i skärvor: det är därför vi är här. På denna gudsförgätna plats möts vi och speglar oss i varandra: våra olika tillstånd, vad vi drömmer om, vad vi vill. Vi plockar långsamt upp skärvorna och pusslar ihop dem, ser vad som kan komma att bli av detta, vart vi nu ska gå, vad vi nu ska göra. Kanske är detta den punkt från vilken någonting nytt kan komma, kanske är det härifrån som vi börjar, kanske är det härifrån som någonting kan växa och gro. Vi speglar oss i varandra och ser någonting oväntat, någonting som alltid har funnits där men som vi sett förbi, som funnits i ögonvrån, som flimrat förbi: styrka. Vi kommer ta oss igenom också detta, vi kommer bära oss själva genom de hårdaste av tider, genom de svåraste av stunder, vi och våra speglar.

8 MIGRATIONER Det är dessa migrationer som otaliga mänskor tvingas genomleva, allt de lämnar bakom sig, allt nytt de kommer till. Det är dessa migrationer som sker inuti en mänska, hur vi förändras, vad som händer med oss när vi inte längre kan hålla oss själva samman. Migrationer som en studie i smärta: hur mycket smärta kan en mänska gå igenom innan den fullständigt går itu? Hur många gånger kan en mänska lämna utan att lämna sig själv kvar? Hur mycket sorg kan en mänska känna innan den brister? Och varför tycks vi alltid leva på bristningsgränsen och inte där det faktiskt går att leva, där det faktiskt går att hålla ihop, där det faktiskt går att förstå? Alla dessa migrationer som en mänska genomlever genom hela sitt liv, vad de gör med en, vad de förändrar, vad de orsakar.

9 BLODBOK Det är allt blod som har flutit för att vi ska komma till den punkt där vi är idag: det är all smärta, alla lobotomeringar, alla steriliseringar, som har lett fram till hur det ser ut idag, hur behandlingarna ser ut idag, hur medicinerna ser ut idag, det är det antika blodet som ligger på varje läkares händer, det är en historia täckt av blod som vi inte bara kan tvätta av oss som om det vore ingenting, det är skallmätningarna, det är experimenten, det är allt lidande som vetenskapen säger sig ha åsamkat för forskningens skull, för framtidens skull, det är alla de vars blod har fått flyta för att de inte har passat in i vetenskapens mallar, i de som har en röst och som har möjlighet att använda sig av den rösten, det är de som har makt och som har makten att låta blodet flyta, det är allt blod som har flutit och som fortsätter att flyta.

10 MONOLOG FÖR EN ENSAM KVINNA Ensamheten är någonting som har följt mig hela mitt liv: hur jag än gör blir jag aldrig kvitt den, den har bitit sig fast i mitt kött och vägrar släppa taget, det spelar ingen roll vad jag matar den med, konversationer, möten, sammanhang, den förblir lika stark och lika ofrånkomlig, lika obarmhärtig mot allt det som är jag, och med åren har jag vant mig vid den, jag har vant mig vid att ha den som en följeslagare vid min sida, och i och med att jag har vant mig vid den ter den sig inte längre lika skrämmande. Jag har börjat tänka på den som ett sätt att få vila, att få andas ut, att få vara. Men att jag har vant mig vid den innebär inte att dess smärta har blivit mindre, det innebär inte att den inte längre gör lika ont, det innebär inte att sorgen över den inte är lika stor, det innebär bara att den finns där, att den fortsätter att finnas där.

11 DE DÖDAS BOK Det fanns så mycket ni hade kunnat lära mig: så mycket som vi hade kunnat prata om när ni fortfarande var i livet, jag hade kunnat få känna rötterna tillbaka i släkten, att jag hade ett fotfäste någonstans som inte var enbart mina föräldrar, ni hade kunnat få glädjas över att släkten lever vidare och att de tendenser ni hade till kreativitet har levt vidare i mig, jag hade kunnat få fråga er om era liv, vad ni önskade, vad ni ångrade, vilka ni hade blivit och vilka ni skulle vilja att ni hade blivit, era största sorger och era glädjeämnen, ni hade kunnat lära mig allt det som era liv hade lärt er, vad en ska undvika, vad en ska försöka närma sig, vad kärlek egentligen betyder, vad det betyder att ta sitt ansvar, hur en vågar gå in i en farlig situation och har modet att stanna kvar, om ni bara hade haft möjlighet att stanna kvar.

12 MÖRK VÅR En mörk vår sänker sig över oss där vi går bredvid varandra: vi kan inte hjälpa varandra. Vi har försökt, och vi har försökt vårt bästa: nu är det dags att säga adjö. Jag önskar så att det inte vore så, jag önskar så att det gick att finna ett annat sätt, en annan lösning, en annan vad som helst. Men relationer kommer till en kritisk punkt, och när en har gått förbi den kritiska punkten och fortfarande inte kan mötas så återstår ingenting, så har relationen dött. Nu är det dags att säga adjö, och vi gör det med tårar: det fanns så mycket mer vi ville säga varandra, så mycket mer som vi hade kunnat göra tillsammans, så mycket mer som vi hade kunnat dela. Nu är det över, och vi gråter: men tårarna kommer gå över, vi kommer gå vidare, vi kommer minnas och vi kommer glädjas över det vi faktiskt delade. Nu är det dags att säga adjö.

13 DET ÄR ALLT Låt aldrig min kärlek till dig dö: låt aldrig allt annat få komma i vägen för vår kärlek, låt vår kärlek få växa sig stor och stark som en växt som vattnas i precis rätt tid, låt inte våra respektive psykiska måenden komma i vägen för vad vi vill hjälpa varandra med, låt oss dela allt det som gör ont och allt det som glädjer oss, låt oss aldrig förbli ovänner och avsluta vår relation i att vara ovänner, låt aldrig konflikterna ta upp större delen av vår relation så att den krymper och blir destruktiv, låt mig aldrig lämna dig när du är ledsen eller behöver mig, låt oss hjälpa varandra ömsesidigt och utan maktobalans, låt oss alltid minnas anledningen till att vi är tillsammans och vad det är vi har.

14 NÅGONTING SVART Det är någonting svart som skymmer min sikt: som gör mig självisk och självupptagen, det är någonting svart som får mig att kräva saker som jag inte har rätt att kräva, det är någonting svart som får mig att bli bitter när jag inte får precis det jag vill ha ut av den andre, det är någonting svart som känns i bröstet och som gör ont, det är någonting svart som förstör relation på relation, det är någonting svart som äter sig in i kroppen och vägrar lämna den, det är någonting svart som jag inte vill ha och som jag inte vet hur jag ska bli av med, det är någonting svart som när det en gång har kommit stannar kvar och infekterar, det är någonting svart som är jag och på samma gång inte jag: det är någonting svart som vägrar lämna mig.

15 ETT LANDSKAP Jag gör mitt bästa för att navigera mig i det landskap som är jag, jag försöker hitta min karta och min kompass men jag hittar de aldrig, jag går alltid vilse, hamnar på fel väg, vänder när jag borde ha gått vidare, försöker kontrollera allt det som jag inte kan kontrollera, blir rädd när jag ser sådant som jag inte varit medveten om fanns i det landskap som är jag, förstår plötsligt att det finns så mycket som jag inte är medveten om finns, och så går jag vilse igen, och inga kartor, inga kompasser, inga riktlinjer hjälper, jag förlorar mig ändå ständigt i detta som är jag och på samma gång inte jag eftersom det ter sig så främmande, och jag letar hela tiden efter vägen ut, men finner den aldrig, finner den aldrig.

16 SJUKDOMEN Det är sjukdomen: allt detta som jag inte kan kontrollera och som jag ändå förtvivlat försöker kontrollera, som jag redan som barn kände av, att det var något som inte stämde, och det är sjukdomen som är fullständigt gränslös och gör det nästintill omöjligt att sätta upp gränser och följa dem, det är sjukdomen som gör att jag går sönder gång på gång och inte tycks kunna ta mig upp i ett någorlunda stabilt läge, det är sjukdomen som ger mig denna känsla av ständigt främlingskap och rädsla att möta världen som jag inte förstår, det är sjukdomen som jag kämpar för att förstå och det är sjukdomen som jag inte förstår, det är sjukdomen som förstör, gång på gång förstör den, och jag försöker laga, jag försöker läka, men den förstör, förstör.

17 ÖPPNA DIG NATT Det är om nätterna som jag vakar: det är om nätterna som jag känner mig hemma, som att allt har fallit på sin rätta plats, äntligen, efter att ha gått igenom dagarna och känt mig främmande, känt mig underlig, känt mig som att jag inte hör till, det är om nätterna som öppnar upp sig framför mig som ett okänt landskap som jag kan landa i min kropp och älska livet så som jag önskar att jag kunde älska det på dagarna, det är om nätterna jag skriver de bästa texterna och de mest filosofiska funderingarna, det är om nätterna som jag känner mig levande och fri, det är om nätterna som trycket i mitt bröst släpper och jag känner mig lugn, som att jag äntligen kan slappna av, som att jag äntligen kan känna mig som mig.

18 GLASKUPAN Det är denna glaskupa som jag inte kommer ut ur: jag har försökt så många gånger. Jag försöker närma mig världen, och mänskorna i den: jag försöker förstå, ställer frågor, försöker undersöka dessa okända landskap som är mänskorna. Men hur jag än försöker så är det något som skiljer mig från omvärlden, någonting som jag inte kan komma åt, någonting som jag inte kan komma ut ur hur mycket jag än försöker. Glaskupan finns där, stängandes mig inne, lämnandes mig med mig själv och ingenting annat: och det är så obarmhärtigt, det är så våldsamt att gång på gång behöva konfronteras med sig själv och inte ha någon tillflykt, inte ha några medel för att fly ifrån det, för att på något sätt komma bort, för att på något sätt bli fri.

19 ANSIKTEN I VATTNET Det är dessa ansikten i vattnet som stirrar uppfordrande på mig: vad har du gjort med ditt liv? Vad har du åstadkommit, vad har du misslyckats med, vad har du försökt göra men inte orkat? Vad tror du kommer finnas kvar när du inte längre är här, vad blir det slutliga minnet av dig, vad lämnar du efter dig? Det är dessa ansikten som stirrar uppfordrande på mig och vill få mig att konfronteras med mig själv, och det finns inget sätt att fly från dem på, gång på gång dyker de upp i mitt omedvetna och ligger där och skvalpar, som en ständig påminnelse om mina misslyckanden, om alla kraschade relationer, alla möten som aldrig blev till, alla texter som aldrig blev skrivna, allt det jag ville göra och det jag faktiskt gjorde.

20 TILL LANDET ÄR Hur kommer jag dit? Hur når jag ända fram? Hur kan jag äntligen få komma hem? När jag tycks fast i detta icke-varande, detta ingenting, som jag inte kan komma ut ur. Detta som ständigt skaver, som ständigt gör ont, där ingen vila finns. Hur kan jag komma till landet är, till landet där jag äntligen kan få försonas med mig själv, där jag äntligen kan få slappna av, där jag äntligen kan få vila? Och vad tar jag med mig på resan, vad lämnar jag kvar, vad lämnar jag längs vägen? Vad kommer jag komma fram med, vilka minnen kommer jag bära med mig, vad kommer jag att glömma? Och vad kommer ske med mig om jag faktiskt kommer fram till det landet, hur kommer jag förändras, vem kommer jag att bli?

21 SINNESVÅLD Det är ett våld som ligger och lurar i kroppen, och som då och då bryter ut: det är det våldsamma i att med sin kropp konfronteras med världen, konfronteras med allt vad den innebär, konfronteras med allt det en ville undvika eller inte se. Det är ett våld som inte går att komma bort från, där ingen vila finns, där allt är våldsamt och gör ont: hur leva med denna smärta? Hur göra för att undvika detta våld, hur parera det när det väl kommer, hur göra för att fortsätta överleva? När våldet tycks så stort, tycks så ofrånkomligt, tycks så svårt att försöka förstå och begripliggöra. När våldet är allt en har kvar och utan det vore en ingenting: när våldets kärna ligger i att konfronteras med världen utan hud, utan skydd.

22 DARLING RIVER Käraste, det finns så mycket jag vill säga dig, darling, river, att jag inte vet vart jag ska börja: det är så mycket som hänt sedan vi sist sågs. Tanken på att vi kanske inte kommer ses igen plågar mig: jag vet inte vem jag är utan dig vid min sida, så nära inpå är du, så mycket är du en del av vem jag är. Jag önskar så att det inte fanns allt detta andra, darling, detta som förstör för oss och gör det omöjligt för oss att mötas. Jag önskar oss allt: jag önskar oss en framtid tillsammans, istället för ett abrupt slut. Men jag kan inte göra någonting annat än att önska, och önskningar räcker inte långt, de räcker inte till någonting i slutändan. Om jag kunde skulle jag ge oss ett annat slut, ett slut täckt i glitter, ett slut som inte är ett slut, om jag kunde skulle jag ge oss en ny början.

23 DET HÄR ÄR HJÄRTAT Det är detta som är hjärtat av problemet: detta att jag inte vet något fungerande sätt att finnas till på i den här världen. Jag försöker gång på gång, jag misslyckas gång på gång, ändå försöker jag igen. Det går inte att nå fram till, det är någonting som stoppar innan jag når fram, det är någonting som är omöjligt hur mycket jag än vill att det ska vara möjligt. Och om jag skulle hitta det fungerande sättet att vara på, skulle jag då vara nöjd med det, skulle det räcka? Jag har blivit så van vid att inte fungera i den här världen att jag inte vet om jag skulle klara av att vara på ett fungerande sätt, det är fullt möjligt att det skulle bli för mycket för mig att ta in. Jag är så van vid att skava, att vara fel, att bryta mot normer att jag inte vet om jag skulle kunna inordna mig och vara nöjd, vara lycklig.

24 II

25 Här har jag klippt och klistrat i mina egna texter och gjort ett kollage med början från mina ungdomsår till de texter jag skriver idag.

26 hål efter hål som gräver sig ner i vinylhandskar och plastförkläden under dagarna drömmar om ett annat liv som samlar sig i hörnen, viskar gator att minnas från en annan tid jag har ännu inte kommit fram till något svar ögonblick att fånga släppa loss en känsla av att flyta sönder, iväg gränser som löses upp sökandet efter ett samband en tillhörighet drömmar som väver in i jag skriver ord som utplånas efter varje bokstav, ett letande vilket aldrig upphör någonstans bryts kontakten, bryts alla kontakter trådar som spänns, dras åt

27 att fylla munnen med ord att känna sina gränser, hålla dem kvar tills dess att dem löses upp händerna griper om kanterna, smular dem sönder Rötter som spräcker huden långsamt, ömsint i jorden hjärtana, väntande låta köttet fyllas, låta blombladen slå ut under huden och få den att rodna det tysta spräckandet av jordens innanmäte allt som finns kvar är detta raserade damm, dessa spillror av kött att ta upp och bära i handflatorna som ägg det är i det långsamma avskalandet av kroppens hinnor det sker hur spräcka dessa skal, dessa hinnor hur nå in till ett annat sätt att vara

28 omöjligheten i att förlika sig som ett annat sätt att säga: kom närmre, töm mig på innehåll, vänd mig ut och in sjukdomstillståndet går aldrig ur köttet att krossa ryggraden till fragment det blir natt, det är egentligen det jag kan inte vakna mänskospillror utspridda överallt små ögonblicksbilder, fragment sprickor som världen utanför använder sig av för att tränga in vi möttes vilsna på den mest stumma, den allra mest döda av platser och våra hjärtan som slår så hårt, så snabbt och så intensivt att de blir sjuka skymning i sjukhusrummet

29 drömmarna om ett varande utan smärta endast detta, att vara i jag kommer gå sönder igen allt känns så omöjligt Och om jag skulle finna mig själv utan framtid? Ur mina material gräver jag fram dokumenten som bevisar hur länge hur länge jag har varit fast i mig själv utan något sätt att hitta ut Jag är så vilsen Ge mig kärlek, någon att hålla ens hand Om jag bara kunde skulle jag säga till dig att jag älskar dig och det skulle räcka för att du skulle stanna Smärtans geografi Smärtans kroppslighet Smärtans minne

30 III

31 Detta är ett kollage av texter. Citaten är framför allt hämtade ur följande böcker: Christine Falkenland Blodbok, Marie Lundquist Monolog för en ensam kvinna, Karin Johannisson Den sårade divan, Marguerite Duras Det är allt, Hanna Hallgren Prolog till den litterära vetenskapsteorin

32 Som innan allt började Ni kan inte fortsätta att göra ingenting Sanna mina händer, och sanna mitt hår Du är det enda som är jag Då kommer sköterskorna farande i sina små eldrivna fordon De säger vi är lika ont

33 Jag drunknar i min egen fascination Hon dirigerade tystnaden Kan jag ikläda mig dig Stygn av mening Du kan öppna ditt hjärta nu

34 Delvis vistas också i detta Att ha ett öppet sinne hela livet också i sorgen Håll fast min hand Hur ska jag veta att de tål att bli stungna? Kom in i det vita papperet

35 Bortom oordning ligger sammanbrott och utbrytning Byt ut min kropp Planlös plockighet Låt ord, begrepp falla Jag råkar vara genial Till slut kan jag inte motstå frestelsen

36 Jag kan inte göra slut på detta Det är inte längre jag nu Skärvor, ja Jag tror inte att någon egentligen känner dig En alternativ kroppslig uttrycksform Skrattar tillflyktsort

37 Återstår att plocka skärvorna ur mitt öga Jag drömmer att jag sitter vid skrivbordet som vanligt Tiden inuti tiden Jag är inte förlorad för dig Känslorna av existensiell svindel

38 Detta ensamhetens mönster Jag ska ge mig av till ett annat stadium Genom kropparna Mer behövs inte för att jag ska känna mig som hemma Samtiden visar stor kluvenhet till det kvinnligt galna

39 Jag måste undvika en skimrande försoning Jag älskar er Tjocka, droppande ord som blandar sig med sanden Hon hade inget språk för gråt Scenen är påfallande utdragen

40 Alternativa sätt att vara kvinna har alltid inneburit risk Det är en omöjlig begäran Jag har varit så ensam För att göra livet uthärdligare? Jag har ingenstans att gå

41 Ni börjar bli vacker Klipp sönder mig Ett språk som inte täcker tid, som öppnar alla sår Först då ger jag mig iväg Draget utanför läppkonturerna representerar det falhet, utsmetat kvinnlig kollaps

42 Till natten luminal och brom När jag kände de varma ångorna lägga sig som en mjuk och osynlig halsring såg jag hur hennes ögonlock darrade Här lirkar jag upp en ros Jag är den som stannar klockan Jag vet inget om dig längre

43 Det är slut Jag ville inte lämna dig ensam Att sammanfoga det som slås i stycken Skammen som växer på papperet Och så själva insugningen i det galna

44 Också vaga avvikelser noteras Det är underligt hur fort man vänjer sig Det går att missta sig på tiden Jag värjer mig med allt jag har Att inte kunna vara som du är nåt jag beklagar

45 Jag uthärdar inte längre Jag måste minnas, jag får inte glömma Blodspår, skär att följa Det är något hon vill visa mig Hela hösten går

46 När sker övergången från icke-sjuk till sjuk? Ljudet vaggar mig tillbaka in i sömnen Att lämna, att räcka sin krona, att täcka Vad skall krypa ut ur detta skal Jag står inte ut med din framtid

47 Det jag vet är att jag inte har något längre Hårt grusas jag sönder I denna natt skakar vitt mörker stjärnbilderna på plats Den här gången är det för sent Det är hennes sårmärke

48 Hur djuransiktet visar sig Att skriva om henne blir med nödvändighet ett självporträtt Ditt ansikte dröjer Du band mig så hårt intill dig Jag är trött på att vara ensam

49 Jag ger dig min hud Jag ville vara ditt blomsterbarn Smälter stenarna Vem som helst kunde gå fram och kika rakt in i mig Det är denna hunger

50 Barnslig njutning och död tätt intill varandra Kanske har det varit ett sätt att slippa sörja Material Jag låter mig urholkas Jag ger mig av med algerna

51 Jag vet inte längre var jag är Du är långt borta, onåbar I glömskan Avsaknaden av mening Glidande tillstånd

52 Hon är där, och ändå inte Sedan kommer det tillbaka som ett eko över kullarna Det är inte tillräcklig glöd Sprid ut den aska som är jag Jag vet att ni kan vara mycket stark

53 I ännu några dagar av väntan Sökte efter dig i mörkret hos andra Hjärtats tröghet När hon höll min hand i sin Utskriven i relativ balans

54 Hon är alltmer instängd i sig själv Jag kommer tillbaka En telefonisk tystnad inuti handen Jag är uppbrunnen och utströdd Kom och älska mig

55 Den alltför stora kärleken mellan oss Den avgrund som du erbjuder Det mesta flimrar bara förbi Om jag låst in hennes död i mig Hennes ansikte blev egendomligt förgrovat

56 Det är en taggig dans I början skrämde hon mig Minnet inuti saknaden Jag är klamrande Jag är van vid det nu

57 Säg adjö till mig Håll fast min hand Allt nedräknat till minne Tecknet för tystnad På jakt efter sjukdomens kärna

58 Utan skrik Hon förstod vilket mitt uppdrag var Dess skugga Att hålla mig är så tungt Vi måste tala om vår kärlek

59 Jag kommer att älska er så mycket att jag inte kan lämna er Språk ska lämnas Långsamt insåg jag att det fanns andra sätt att räkna Hur skapas en identitet?

60 Och jag ser det klart Vem är jag? Om du kom gående nu Din famn är stängd Det är slut

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU?

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? GULLFLICKAN POPPY HEARTLIFE TOMBOY SILVERTJEJEN G, P, H, T och S sitter på varsin stol i en halvcirkel. En strålkastare upplyser

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD SOPHIE ZETTERMARK INLAGD INLAGD AKT ETT: RÖSTERNA Patienten Doktorn Sjukdomen Platsen Heartlife Patienten: Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd.

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE

SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE Till Birgitta Trotzig Modet. Modet att vara så allvarlig, att ta allt på största allvar, att inte skratta bort det, att inte försöka

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hur mycket har du besvärats av:

Hur mycket har du besvärats av: SCL 90 Namn: Ålder: Datum: INSTRUKTIONER Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK

SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK Torsdag 30 juni 2016 Jag mår äntligen bra: jag känner mig stabil och full av ett underbart lugn, jag har inga destruktiva mönster och ingen önskan att ha det

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke 1 SLUKA SVENSKA! Arbetshäfte till ljudboken Fröken Spöke av författaren Kerstin Lundberg Hahn Förutom svenska finns boken också på språken

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. När kommer Simons mamma hem

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

Lådan - fundera, diskutera och skriv

Lådan - fundera, diskutera och skriv Lådan - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort av Emma Frey-Skött.

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Dagarna efter tystnaden. Av: Emmelie B

Dagarna efter tystnaden. Av: Emmelie B Dagarna efter tystnaden Av: Emmelie B Jag stirrar ut genom fönster svarta av mörker, ser bara min spegelbild, lite skev, lite förskjuten och suddig i kanterna. Ögonen ser tillbaka på mig, virvlande som

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK ELLIOTS HJÄRTSKUGGOR

SOPHIE ZETTERMARK ELLIOTS HJÄRTSKUGGOR SOPHIE ZETTERMARK ELLIOTS HJÄRTSKUGGOR Eller: Jag är intresserad av svar, inte kommentar Svartnatten: nattupplösningar Under de tomma, som upplösta nätterna. Som om det inte längre finns någon ordning,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll?

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Avhandling Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Programmet har gett mig en stabil grund att stå på för att kunna fortsätta att transformeras och stå stadigt i min sanning,

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid!

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! Månadens inspirationsprofil heter Rebecka och är en stark och livsglad ung mamma som i många år kämpat med en svårhanterlig

Läs mer

badr almubarak Sena nätter ljusa dagar

badr almubarak Sena nätter ljusa dagar badr almubarak Sena nätter ljusa dagar Förord Ljuset i mitt mörker. Bokstäver mot ett blankt papper. Definitionen av att vara. Samma känsla som en söndag med ett par mjukisbyxor med tre streck på sin sida.

Läs mer

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss.

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss. FredsProjektet är en ideell organisation vars mål är att belysa den kunskap som både göms och glömts av konventionella medier samt att inspirera varje unik människa att se till sitt eget unika vetande

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Om texterna ska användas på något sätt, måste det hänvisas till att det är jag (Olivia Bergdahl) som har skrivit dem!

Om texterna ska användas på något sätt, måste det hänvisas till att det är jag (Olivia Bergdahl) som har skrivit dem! Om texterna ska användas på något sätt, måste det hänvisas till att det är jag (Olivia Bergdahl) som har skrivit dem! Ska bara överleva Först var jag rädd, som förstenad ett rådjur i strålkastarsken För

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

tacksamma för att det finns någon som bryr sig om dem för att deras liv är lika mycket värda som andras. Hjälp

tacksamma för att det finns någon som bryr sig om dem för att deras liv är lika mycket värda som andras. Hjälp När sommaren var slut, lämnades min mamma av sin familj. Hon har berättat att hon sprang flera kilometer efter bilen, men ingen hörde hennes rop på hjälp. Till slut gav hon upp och kröp in i en håla under

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Inte längre. Den kärlek jag har för dig slutar

Läs mer

By: Alyssa Srkalovic

By: Alyssa Srkalovic By: Alyssa Srkalovic Ön Kapitel 1 Jag befinner mig på Tokyos flygplats och ska snart kliva på planet till en jobbkonferens i Mexiko. Det är den tredje flighten inom loppet av två veckor. Kön går långsamt

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

ZOMBIE WORLD. Du är smittad

ZOMBIE WORLD. Du är smittad ZOMBIE WORLD Du är smittad 1. Kannibaler? Bollen träffar mig med en smäll. Skarp smärta i bröstet. Men det hinner jag inte tänka på. Tar bara bollen. Kramar den. Springer. Genom sprickorna i mitt visir

Läs mer

Prismaskolans. Luciahäfte

Prismaskolans. Luciahäfte Prismaskolans Luciahäfte 2018 1. Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol n förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia,

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Peter och draken Elliot

Peter och draken Elliot Filmhandledning Peter och draken Elliot Filmen börjar med en bil som kör fram längs vägen. En familj med mamma, pappa och barn sitter i bilen. Den lilla pojken, Peter, sitter i baksätet och läser en bilderbok:

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Ön Merjem Kurtanovic

Ön Merjem Kurtanovic Ön Merjem Kurtanovic Kap 1 Jag är i ett flygplan ovanför stilla havet. Det börjar regna och åska. Jag börjar bli väldigt rädd för vad som ska hända och trött för att jag har sovit dåligt. Nu så börjar

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så Ön av Gabbe KAPITEL 1 Jag sitter på ett plan och lyssnar på Arne alligator så hör jag en smäll. Alla skriker: AAAAAAAAA` Jag förstår att något hemskt håller på att hända. Plötsligt ser jag brandrök och

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden Hälsoångestmodellen Oavsett vad din hälsoångest beror på så har vi idag goda kunskaper om vad som långsiktigt minskar oro för hälsan. Första steget i att börja minska din hälsoångest är att förstå vad

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SPRÅK

SOPHIE ZETTERMARK SPRÅK SOPHIE ZETTERMARK SPRÅK I SPRÅK SPRÅK är ett sår och samtidigt detsamma som läker detta sår, ständigt öppnas det, ständigt läks det. SPRÅK är ett medel och på samma gång ett mål, SPRÅK är fullt av liv

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD

SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD Måndag 20 juni 2016 Jag har så mycket i mig att jag inte vet vart jag ska börja, det kommer bara ut i tårar. Jag är trött, så in i barmen trött, jag är utmattad

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

T I LL D I G S O M KÄN N E R

T I LL D I G S O M KÄN N E R TILL DIG SOM KÄNNER Förord Den här boken är vad du vill att den ska vara. Något att hålla hårt i handen. Eller våga släppa taget om. Att läsa tyst för dig själv. Eller högt så att alla hör. Den här boken

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok Åldrandets glädje om äldres åldrande ur ett positivt betraktande tillägnad alla jag möter med denna bok Sophia Ivarsson Åldrandets glädje Bild, text och layout: Sophia Ivarsson Utgivare: Gloria Förlag

Läs mer

Leif Linder. Vardagsmagi. Dikter. LLBok

Leif Linder. Vardagsmagi. Dikter. LLBok Leif Linder Vardagsmagi Dikter LLBok Nubesökare Vilsna nubesökare tvätta dina ögon med sommarens glada färghav Du äger solen, havet och blommorna, träden och gräset Det är dig sångerna handlar om men det

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

ZOMBIE WORLD. Du är jagad

ZOMBIE WORLD. Du är jagad ZOMBIE WORLD Du är jagad Benni Bødker ZOMBIE WORLD Du är jagad Bok 2 Illustrerad av Simon Bukhave Översatt av Marie Helleday Ekwurtzel 1. En rutten stank Det är barnen jag är mest rädd för. De vuxna har

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Innehll. 1. Ett missförstånd Moa En arg tjej Har du något emot mig? En hemlighet är som ditt blod...

Innehll. 1. Ett missförstånd Moa En arg tjej Har du något emot mig? En hemlighet är som ditt blod... av Pär Sahlin Innehll 1. Ett missförstånd... 11 2. Moa... 16 3. En arg tjej... 21 4. Har du något emot mig?... 25 5. En hemlighet är som ditt blod... 32 6. Bra simmat, Nadir!... 37 7. Vad gör han här?...

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris:

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris: Första pris: Det jag vill ha Jag är rik och från djurs. PAPPA betalar! Pappas bil, HAN betalar Pappas kort, pappa löser Jag vill ha en häst, pappa löser Jag får det jag vill ha. Mikael Lind s18ae Andra

Läs mer

Träd. Livsfrågor i bild och ord från Lillholmsskolans nior

Träd. Livsfrågor i bild och ord från Lillholmsskolans nior Träd Livsfrågor i bild och ord från Lillholmsskolans nior Världen är en grym värld som kommer trampa dig på knäna vare sig hur stark du är. Men så länge vi är där vid trädet kommer våra onda demoner flyga

Läs mer

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest Gå emot dina rädslor Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mina rädslor stoppa mig. Eftersom det är så mycket jag är rädd och orolig för så är jag medveten om att rädslorna kan växa om jag inte utsätter

Läs mer

Ur norske kronprins Haakons tal till sin blivande fru Mette Marit.

Ur norske kronprins Haakons tal till sin blivande fru Mette Marit. "Jag tror inte jag har varit så svag och aldrig så stark som när jag varit tillsammans med dig. Jag tror inte jag har varit så uppfylld av kärlek som tillsammans med dig. Ur norske kronprins Haakons tal

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer