PRESSMATERIAL PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER VÄRLDENS STÖRSTA musikalsuccé i originalversion på svenska.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRESSMATERIAL 14.3.2014 PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER 2014. VÄRLDENS STÖRSTA musikalsuccé i originalversion på svenska. www.mamma-mia."

Transkript

1 PRESSMATERIAL VÄRLDENS STÖRSTA musikalsuccé i originalversion på svenska LITTLESTAR PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER 2014

2 1.000 ansökningar kom till MAMMA MIA! audition För första gången får alla i Finland möjlighet att njuta av och uppleva en finländsk teaterproduktion av världens största musikalsuccé med de kända sångerna på svenska. 450 musikalartister kallades till audition Det var inget lätt arbete för London-teamet som var här. Konkurrensen var stenhård. Standarden på de kallade musikalartisterna höll skyhög nivå. Vi presenterar namnen på samtliga 31 medverkande På plats idag på denna presskonferens får vi möta 13 musikalstjärnor i de bärande rollerna MAMMA MIA! får premiär på Svenska Teaterns Stora scen den 27 september 2014 Fram till idag har vi redan sålt biljetter!

3 MAMMA MIA! En solklar del av vår fantastiska musikalhistoria Hösten 2005 togs det första intiativet som ledde till att vi idag står här och kan presentera MAMMA MIA! på Svenska Teatern i Helsingfors den första uppsättningen av succémusikalen i Finland. Svenska Teatern utnämndes av den legendariske teaterkritikern Jukka Kajava redan på 90-talet till landets främsta musikalteaterproducent. Med fog kunde Kajava påstå detta. I färskt minne har vi succén med Kristina från Duvemåla som i vår intima salong fick en varm och hyllad inramning. Andra framstående musikaler där Svenska Teatern varit först i Finland är My Fair Lady (-59), Sound of Music (-64) och Hair samt våra egenproducerade banbrytande musikaler som HYPE (-94) och Spin the Musical (-05) samt PlayMe (-09) som även exporterats globalt. Svenska Teatern har enda sedan teaterhuset invigdes 1866 varit den första hemvisten i landet för stora internationella musikaler. Då jag kom till Svenska Teatern 2002 som ny teaterchef fick jag genast frågan från flera personer i huset om inte MAMMA MIA! kunde vara passande just för vår teater med sin gedigna erfarenhet och historia av högklassig musikteater. Jag svarade redan då att det kommer att kräva en hel del krafttag att få rättigheterna till ett så stort och eftertraktat verk. Men jag tänkte att med lång framförhållning och en stor portion envishet kunde detta en dag bli verklighet. Jag är både stolt och glad att vi står här idag. Det bör dock nämnas att utmaningarna varit många. Att ta sig an en världsframgång av denna kaliber innebär alltid en våg av åsikter i alla riktningar. Enligt min mening är MAMMA MIA! ett alldeles självklart repertoarval. Musikalen är unik på två punkter och därför värd sin plats bland de största. Det är väldigt få stora musikaler globalt som både är initierade och skapade av kvinnor (läs Judy Craymers berättelse om hur musikalen kom till i detta pressmaterial). Dessutom uppbärs de centrala huvudrollerna av kvinnor. För det andra baserar sig musikalen på fantastisk musik som vi alla vuxit upp med. Benny Andersson och Björn Ulvaeus odödliga pärlor har enda sedan början av 70-talet betytt oerhört mycket för människor över hela världen. Dessa centrala ingredienser, som smälter samman i solskenet på den grekiska ön, utmynnar i en tillgänglig, rolig och sympatisk historia om möten mellan två generationer, deras förhoppningar och drömmar. Arbetet har börjat med att förverkliga MAMMA MIA! i Helsingfors med premiär den 27 september Hjärtligt välkomna till Svenska Teatern!

4 Lay All Your Love on Helsinki! En mamma, en dotter, tre möjliga pappor och ett bröllop du aldrig glömmer! Musikalen MAMMA MIA! bygger på ABBAs musik. Det är inte en musikal om ABBA men väl en musikal med 22 av ABBAs klassiska hitlåtar. Över 54 miljoner människor världen över har blivit förälskade i karaktärerna, berättelsen och musiken. Manusförfattare Catherine Johnsons glada, roliga historia utspelar sig på en grekisk ö. Donna, en fyrtioårig ensamstående mamma skall snart gifta bort sin dotter Sofie. Sofie, som inte vet vem som är hennes pappa, läser sin mammas dagbok och förstår att det finns tre möjliga pappor. I hemlighet bjuder hon in dem till sitt bröllop. En av dem är hennes pappa, men vem? De magiska berättelserna som återfinns i ABBAs tidlösa sånger driver denna förtjusande historia om kärlek, glädje och vänskap framåt, och varje kväll i salongen får publiken sitt livs upplevelse. Med fler spelade produktioner internationellt än någon annan musikal så är MAMMA MIA! en fantastisk succé! Nu har turen kommit till Svenska Teatern för den första finländska produktionen av MAMMA MIA!

5 I Finland PER-C och ACE-Production i samarbete med Svenska Teatern enligt avtal med Judy Craymer, Richard East och Björn Ulvaeus för Littlestar i samarbete med Universal presenterar SUPER TROUPER! Mia Hafrén spelar DONNA Anna Hultin spelar RITA (Rosie)* Maria Sid delar rollen som RITA med Anna Hultin Veera Railio spelar TANJA Vallu Lukka spelar SAM Kristofer Möller spelar BILL Riko Eklundh spelar HARRY Lineah Svärd spelar SOFIE (Sophie)* Katariina Lantto spelar ALI Tara Toya spelar LISA Anton Häggblom spelar TIM (Sky)* Markku Haussila spelar CHILI (Pepper)* Johnny Johansson spelar EDDIE *(parenteserna ovan anger rollnamnen i den engelska originalversionen)

6 ENSEMBLE Andrea Geurtsen (även cover till Donna och Tanja) May Schjörlien (även cover till Donna och Rita) Jenni Kitti (även cover till Rita och Tanja) Petter Andersson (även cover till Sam och Bill) Carl-Johan de Neergaard (även cover till Sam och Harry) Joseph Vila Garcia (även cover till Harry och Bill) Ilona Chevakova (även cover till Lisa) Nicole Fors Lovisa Forsell (även cover till Sofie) Reetta Korhonen (även cover till Ali) Johan Lundberg (även cover till Tim) Carl-Johan Svensson (även cover till Tim) Christian Hasselström Oskar Sternulf (även cover till Chili) Steffen Hulehøj Frederiksen (swing, även cover till Chili och danskapten) Urban Haglund (swing, även cover till Eddie) Nadin Reiness (swing, även cover till Lisa) Jonna Sandén (Swing)

7 Mia Hafrén DONNA Mia Hafrén (född 1974) är skådespelare, sångerska, regissör och pjäsförfattare. Hon utexaminerades som magister i scenkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors Efter examen blev hon engagerad vid Åbo Svenska Teater, men forsatte som frilansare efter ett år. Många minns Mia Hafrén från TV1- serien Tahdon asia där hon hade rollen som Susanna Rouhiala. En annan minnesvärd roll var i TV2: s historiska dramaserie Hovimäki, där hon gjorde Vava Lindhof. Mia Hafrén medverkar för närvarande i MTV3:s serie Klikkaa mua. Som skådespelare har Mia jobbat för Åbo Svenska Teater, Viirus, Klockriketeatern, Q-teatteri, Lilla Teatern och Helsingin Kaupunginteatteri. Mia Hafrén är känd sångerska i a cappellagruppen FORK. Gruppen har uppträtt över hela världen. Under de tre senaste åren har de uppträtt i bl.a. Edinburgh, USA, Kuala Lumpur, Wien, Hamburg och Berlin. Mia Hafrén är också aktiv pjäsförfattare och regissör. På Svenska Teatern satte hon bl.a. upp sin egen pjäs Violagatan. Nu skall Mia spela huvudrollen Donna i MAMMA MIA! Anna Hultin RITA (Rosie i den engelska originalversionen) Anna Hultin är fast anställd skådespelare vid Svenska Teatern sedan Hon är utexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Helsingfors och i början av 90-talet studerade hon Suzukimetoden för skådepelare i Japan, där hon även blev kvalificerad lärare i metoden. Anna Hultin är en erkänd karaktärsskådespelare, komedienne och musikalartist. Anna har deltagit i ett otal tv-serier, som Kotikatu, Falkenswärds möbler och Kissa vieköön. Hon har spelat huvudrollen i över tjugo pjäser på Svenska Teatern. Anna gjorde Ronja i uruppförandet av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter, Ranevskaja i Körsbärsträdgården, Hedda i Hedda Gabler. Senast såg vi Anna spela Martha i Vem är rädd för Virginia Woolf? Innan MAMMA MIA! har Anna spelat huvudrollen i tre musikaler och ledande roller i tre övriga. Maria Sid RITA Delar rollen med Anna Hultin fr.o.m. vintern Skådespelare och regissör. Känd som teater-, tv- och filmskådespelerska inom flere genrer. Marias hjärta klappar extra varmt för musikteatern. Redan från början av sin teaterbana har hon burit fram centrala roller i musikaler såsom Eliza i My Fair Lady, Pistasche i Can Can, Julie i Showboat mm. Som regissör har Maria under de senaste åren iscensatt ett antal musikteaterföreställningar, bl.a My Fair Lady, PlayMe, Strauss Läderlappen och Fighting Star. I Kristina från Duvemåla har Maria arbetat i regin med Lars Rudolfsson, likaså i Göteborgsoperans kommande iscensättning. I Sverige är Maria bioaktuell med huvudrollen som Disa i filmen Hallå Hallå. Nu filmar hon för Kay Pollacks uppföljare till Så som i himmelen. Maria ser fram emot att rocka loss i MAMMA MIA!.

8 Veera Railio TANJA Mezzosopranen Veera Railio (född 1976) är en mångsidig sångerska och musiker och hon har en bred skala av uttryck i hennes röst och tolkning. Hon är utbildad vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Sång utan gränser. är mottot. Hennes själfulla energi och sensualitet är att höras oavsett om hon sjunger musikaliskt belt, jazz, blues, pop, och även om hon använder sin klassiska soundarsenal. Veera har deltagit i ett otal musikaler och operor, allt från Les Miserables på Stadsteatern 2001 till The Full Mounty-musical på Samppalinnan kesäteatteri Veera är medlem i Teatteri Kapsäkkis kooperativ. Vallu Lukka SAM Vallu Lukka (född 1974) är sångare och musikalartist från Heinola. Han har slutfört sina studier i musikvetenskap vid Helsingfors universitet 2002, där han blev magister. Lukka medverkar för tillfället i West Side Story på Lahden Kaupunginteatteri och han gjorde huvudrollen i Turun Kaupunginteatteris uppsättning av Thorin Vasara. Han är också aktiv i ett coverband som heter Groove President. Kristofer Möller BILL Kristofer Möller (född 1968) utexaminerades från Teaterhögskolan i Helsingfors 1991, där han studerat vid den svenska institutionen för skådespelarkonst. Han har arbetat vid de flesta svenskspråkiga teatrarna i Finland, bl.a Viirus, Lilla Teatern, Klockriketeatern, Wasa Teater, Sirius Teatern. På Svenska Teatern i Helsingfors har han varit anställd sedan Kristofer har varit medlem i improvisationsteatern Stjärnfall sedan Han har medverkat även musikaliskt i många uppsättningar, men rollen som Bill i MAMMA MIA! är hans första musikalroll. Riko Eklundh HARRY Riko Eklundh (född 1965) blev färdig från Teaterhögskolan i Helsingfors 1989 och firar därmed detta år sitt 25 årsjubileum som artist. Han har jobbat framförallt på Svenska Teatern men även på Teater Viirus, Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater. Viktigare musikalroller: Seymour i Lilla Skräckaffären, Motel i Spelman på taket, Kamsa i Pojken Blå, Albin/Zaza i La cage aux Folles, Konferncieren/MC i Cabaret. Viktigare talroller: Huvudrollerna i Amadeus, Topelius, Peer Gynt, Violagatan, Den dansande prästen, Kontrakt med Gud. Dessutom har han medverkat i ett tiotal TV-serier och filmer, (bl.a 16, Hovimäki, Framom främsta linjen) jobbat med radio, dokumentärer, som konferencier och sångsolist framförallt i samarbete med olika körer och orkestrar.

9 Lineah Svärd SOFIE Lineah Svärd (född 1987) är utexaminerad från Balettakademien i Göteborg (musikallinjen), Performing Arts School, Complete Vocal Technique, Studio Meisner. Hon har trots sina unga år redan hunnit medverka i flera större uppsättningar: Huvudrollen i Värmlänningarna på Värmlandsteatern, Hair på Ballettakedemien som sångerska och i Göteborgsoperans Jultradition. Hon har även varit med och skapat, samt medverkat i It s beginning to look a lot like Christmas på Wermland Opera. För närvarande arbetar Lineah som teamleader och sångerska för produktionsbolaget Trond & Trond. Rollen som Sofie blir Lineahs första riktigt stora roll i en musikal på en nationalscen. Katariina Lantto ALI Katariina Lantto (född 1984) är utbildad magister i pedagogik. Hon har arbetat som klasskärare sedan Senare har hon åter tagit upp studier inom musik och teater. Sedan 2012 studerar Katariina vid musikteaterlinjen i Lahtis Yrkeshögskola. Hon har jobbat mångsidigt inom teater och dans. Bland annat improvisationsteater, stand-up, körsång och som professionell dansare i bland annat Peter Pan-musikalen på Salon Teatteri och i Prinsessa på Työväen Teatteri (Tampereen Työväen Teatteri). Som skådespelare har Katariina medverkat i ett tjugotal roller i mindre teatergrupper och för YLE radioteater. Rollen som Ali blir Katariinas debut på en stor teaterscen i Finland. Tara Toya LISA Tara Toya (född 1992) är utexaminerad från Performing Arts School i Göteborg Hon debuterade på musikalscenen 2001 i Musikalen HONK på Nørrebros Teater i Köpenhamn och har sedan dess hunnit medverka i ytterligare fem musikaler i Danmark. Tara har femton års erfarenhet av dubbning. Hon har dubbat för biofilmer, TV och PC-spel. Tara har även gjort reklamfilmer, musikvideor och medverkat i TV-serier som Hotellet och julkalendern Pyrus. Rollen som Lisa blir hennes första stora roll i en musikal på en nationalscen.

10 Anton Häggblom TIM (Sky i den engelska originalversionen) Anton Häggblom (född 1984) är utexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Helsingfors och musikalartist från Musikalakademien i Umeå. Senast vi såg Anton Häggblom i Finland var i Åbo Svenska Teaters uppsättning av Les Misérables och i monologen Inte mer än fullt, tack! om alkoholism som han senare turnerade runt med på gymnasieskolor i Finland. Anton är numera bosatt i Sverige där han i höstas medverkade i och regisserade den just nu i Sverige turnerande musikalen Grease. Anton är en mångsidig artist och anlitas också som sångare av bl.a. Marinens musikkår, med vilken han turnerade med Frank Sinatra Show. Den hade han premiär med pjäsen Allt för många stjärnor på Play House Teater i Stockholm. Markku Haussila CHILI (Pepper i den engelska originalversionen) Markku Haussila (född 1986) är en finsk dansare, sångare, skådespelare och koreograf. Haussila utexaminerades som dansare vid Nationaloperans balettskola i Helsingfors. Under tog han guldmedalj i jazzdans-vm i Boston och New York och guld i modern dans i New York World Cup. Haussila har medverkat i ett otal musikaler, bl.a. Saturday Night Fever på UIT och SPIN på Svenska Teatern. På Helsingfors stadsteater medverkade Markku i Lainahöyhenissä (La Cage aux Folles), Cats, High School Musical och Wicked. Han har även varit bakgrundssångare till många kända artister. Sedan 2012 är han anställd vid Lahtis stadsteater där han gjort Hair och för tillfället West Side Story. Markku har även varit koreograf åt artister som Anna Abreu och Laura Voutilainen samt konståkaren Kiira Korpi. Johnny Johansson EDDIE Johnny Johansson (född 1982) är utbildad musikalartist från Performing Arts School i Göteborg och dansare från Broadway Dance Center i New York. Han har medverkat i åtskilliga musikaler genom åren. Johnny deltog även i uppsättningen av MAMMA MIA! i Århus. Han medverkade som dansare i Melodifestivalen Han har även spelat teater, bl.a. som polisen Kling och tjuven Blom i Pippi Långstrump, Kapten Krok i Peter Pan, Jonatan i Bröderna Lejonhjärta. Johnny Johansson är även bekant ur tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar. I höstas medverkade han i West Side Story på Nöjesteatern i Malmö och för tillfället skriver Johnny manus och gör koreografi för en ny säsong av barnprogrammet Fixa showen för Sveriges Television.

11 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Benny Andersson Musik och sångtexter Göran Bror Benny Andersson. Född 16 december 1946 i Stockholm tog han dragspelslektioner av sin far och farfar Medlem i Hep Stars, Sveriges mest populära rockband på 1960-talet. Under denna tid började han komponera musik. Sunny Girl och Wedding var två stora hits med Hep Stars ABBA komponerade han musiken (tillsammans med Björn Ulvaeus och textförfattaren Tim Rice) för musikalen Chess inledde Benny sitt samarbete med Orsa Spelmän. Hittills har bandet spelat in tre album som är djupt rotade i den svenska folkmusiksjälen: Klinga mina klockor, November 1989 och Fiolen Min. Detta samarbete ledde år 2001 till bildandet av Benny Anderssons Orkester, ett sextonmannaband med vokalisterna Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Hittills har BAO givit ut tre cd-album och turerat under flera somrar komponerade Benny musiken till Kristina från Duvemåla, som fick premiär i oktober 1995 i Malmö. Den 28 februari 2012 hade musikalen framgångsrikt premiär på Svenska Teatern i Helsingfors i en ny omarbetad form utmärktes Benny med professorstitel från den svenska regeringen. År 2007 blev Benny invald i den Kungliga Musikaliska Akademien. Han utsågs i april 2008 till hedersdoktor vid Stockholms universitets humanistiska fakultet och i augusti 2012 utnämndes han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Benny Andersson är gift med den före detta tv-producenten Mona Nörklit. De har ett barn, Ludvig Andersson. Benny Andersson har också två barn från ett tidigare äktenskap, Peter Grönvall och Helene Odedal. Han har fem barnbarn: Charlie, Felix, Fabian, Malin och Viola.

12 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Björn Ulvaeus Musik och sångtexter Björn Kristian Ulvaeus föddes i Göteborg den 25 april När han var sex år gammal flyttade familjen till den lilla staden Västervik, där han sedan växte upp. I mitten av femtiotalet blev Björn förtjust i rock n roll och skiffle. I början av sextiotalet var han en av medlemmarna i en folkgrupp som kallades West Bay Singers. År 1963 deltog de i en talangjakt arrangerad av Sveriges Radio. Detta ledde till att låtskrivaren och förläggaren Stig Stickan Anderson och hans kollega Bengt Bernhag upptäckte Ulvaeus. De hade nyligen startat ett skivbolag som hette Polar Music. Bandet fick det nya namnet Hootenanny Singers och de blev snabbt en av Sveriges mest populära grupper på sextiotalet. År 1966 träffade Björn en medlem av Sveriges främsta popgrupp, The Hep Stars. Det var Benny Andersson. Det skulle inte dröja länge innan de skrev sin första låt tillsammans, Isn t It Easy To Say. Björn spelade in ett par solosinglar i slutet av sextiotalet, men började samtidigt koncentrera sig mer på sitt samarbete med Benny Andersson. År 1970 började de två att ge ut skivor som en duo och iscensatte även en cabaret show tillsammans med sina fästmör Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Den 6 juli 1971 gifte sig Björn och Agnetha. Från 1972 och ett decennium framåt upptog arbetet med ABBA all tid började Björn och Benny skriva på musikalen Chess tillsammans med textförfattaren Tim Rice. Ett album med musiken släpptes hösten 1984 och i maj 1986 hade musikalen premiär i Londons West End. År 1988 fick Chess premiär på Broadway. En omarbetad version av musikalen såg dagens ljus på Cirkus i Stockholm beslöt Björn och Benny att skriva en ny musikal. Den här gången ville de skriva enbart på svenska och de valde författaren Vilhelm Mobergs utvandrarepos som utgångspunkt för sitt arbete. Musikalen Kristina från Duvemåla hade urpremiär i oktober Den gick under tre och ett halvt år på teatrar i Malmö, Göteborg och Stockholm hade musikalen premiär på Svenska Teatern i Helsingfors. Björn har engagerat sig starkt i iscensättningen av MAMMA MIA!. Musikalen hade urpremiär i London i april 1999 och har sedan dess satts upp över hela världen. Filmen MAMMA MIA! fick premiär Nyligen har Björn engagerat sig i ABBA The Muceum som öppnade sina portar i maj 2013 i Stockholm. SUOMEKSI mamma-mia.fi

13 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Judy Craymer Producent Judy Craymer tog examen från Guildhall School of Music 1977 och har sedan dess arbetat mycket inom teater-, film-, tv- och musikindustrin. Judy fick idén till MAMMA MIA! och 1996 bildade hon Littlestar Services Limited med Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Richard East för att producera musikalen i London. Sedan dess har hon producerat 39 produktioner av MAMMA MIA! på 14 språk världen över. År 2002 utmärktes Judy med en Woman of the Year Award som ett erkännande för hennes internationella framgångar med MAMMA MIA!. I Drottningens utmärkelselista Queen s birthday honors list för 2007 tilldelades hon en MBE för hennes bidrag till musikindustrin. Under 2008 producerade Judy MAMMA MIA! THE MOVIE, med bland annat Meryl Streep och Pierce Brosnan. Filmen blev den mest framgångsrika musikalfilmen någonsin över hela världen. Samma år tilldelades hon Women in Film ITV Achievement of the Year Award. MAMMA MIA! THE MOVIE var även nominerad till en Golden Globe för bästa film musikal eller komedi, en BAFTA för Outstanding Brittish film, och Judy var personligen nominerad av BAFTA för Carl Foreman Award för Special Achievement. Under 2010 erhöll Judy ett pris för sin humanitära insats i Breast Cancer Research Foundation. Hon fick priset för sitt engagemang för att öka medvetenheten om bröstcancer och forskningsfinansiering runt om i världen. Detta gjorde hon genom MAMMA MIA! och genom försäljning av en speciellt designad Rock Chick Supremo T-shirt. Tack vare sin passion för hästar och hästhoppning, blev Judy ombedd att vara en ambassadör för British Showjumping. Hon är stolt över att stödja det brittiska laget. Judy är också producent för VIVA FOREVER! som är en musikal baserad på låtar av The Spice Girls. Catherine Johnson Manus TEATER: Rag Doll, Renegades, Suspension (Bristol Old Vic), Too Much Too Young (Bristol Old Vic and London Bubble), Boys Mean Business, Dead Sheep, Little Baby Nothing (Bush Theatre, London), Shang-a-Lang (Bush Theatre and national tour) och MAMMA MIA! (worldwide). Through the Wire och Letter To Lacey för NT/Shell Connections. KREATIV KONSULT för ABBA The Museum, Stockholm. TV: Casualty, Byker Grove, Love Hurts, Gold, Linda Green. ORIGINAL SCREENPLAYS: Rag Doll och Where s Willy? (HTV) och Sin Bin (BBC), serien Love in the 21st Century (Channel 4), Dappers (BBC3). UTMÄRKELSER: Catherine vann The Bristol Old Vic/HTV Playwrighting Award, Thames Television s Writer-in-Residence Award och Thames Television s Best Play Award och hon nominerades 2002 till en Tony Award för Best Musical Book för manuset till MAMMA MIA! FILM: Catherine har skrivit manuset till MAMMA MIA! THE MOVIE som hade premiär i juli 2008.

14 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Phyllida Lloyd Regissör FILM: MAMMA MIA! THE MOVIE (Universal Pictures / Playtone / Littlestars Productions), The Iron Lady (Pathé Films), Gloriana: A Film (TV) (Illuminations Films). TEATRARNA I LONDON: Six Degrees of Separation, Hysteria, Wild East (Royal Court), The Threepenny Opera, Boston Marriage (Donmar Warehouse), Mary Stuart (Donmar Warehouse, Apollo och Broadway år 2009), The Way of the World, Perikles, What The Butler Saw, The Prime of Miss Jean Brodie, The Duchess of Malfi (Royal National Theatre), Artists and Admirers, The Virtuoso (Royal Shakespeare Company), MAMMA MIA! (London, Broadway och worldwide). OPERA I EUROPA: La Bohème, Medea, Carmen, L Etoile, Gloriana, Albert Herring, Peter Grimes (Opera North), Macbeth (Paris och Royal Opera House, London), The Handmaid s Tale (Köpenhamn, English National Opera och Toronto), The Carmelites, Verdi Requiem, Rhinegold, Valkyrie, Siegfried och Twilight of the Gods (English National Opera). UTMÄRKELSER: Phyllida fick en Emmy för filmen Gloriana och en internationell Emmy, en FIPA d Or och The Royal Philharmonic Society Award. Hon vann South Bank Show Award för både Mary Stuart (2005) och Peter Grimes (2006). Phyllida var 2006 Cameron Mackintosh gästprofessor i drama vid universitetet i Oxford. År 2009 var hon nominerad till en Tony Award för Mary Stuart och hedrades av Drottningen med en CBE (Brittisk imperieorder) för hennes arbete med drama. Anthony Van Laast Koreograf Anthony Van Laast är utbildad vid London School of Contemporary Dance, senare anställdes han där som både artist och koreograf. TEATER: Sister Act, Bombay Dreams (London och Broadway - Tony Award nominering), Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (worldwide Laurence Olivier award nomination, Dramalogue award); Jesus Christ Superstar (UK och Broadway); Song & Dance (worldwide Green Room award, Australia); Hair (Old Vic. Olivier Nomination). Han har gjort shower för flera artister bl.a. Mika, Kate Bush, Sarah Brightman och Barry Humphries (Dame Edna) och i Las Vegas, Michael Crawford och Siegfried and Roy. REGI: Creative Director för Batman Live World Arena Tour FILMER: Never Say Never Again, Excalibur, Hope and Glory, MAMMA MIA! THE MOVIE och The Half-Blood Prince. Under 1999 tilldelades Anthony Van Laast MBE (Brittisk imperieorder) för tjänster för dans och koreografi.

15 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Mark Thompson Produktionsdesigner (visuell design) NATIONAL THEATRE: London Assurance, England People Very Nice, Rose Tattoo, The Alchemist, Once in a Lifetime, Henry IV Parts 1 & 2, The Duchess of Malfi, Life x 3, The Wind in the Willows, The Madness of George III, Arcadia, Pericles, What the Butler Saw och The Day I Stood Still. ARBETEN PÅ ANDRA TEATRAR: The Children s Hour (Comedy), La Bete (Comedy och Broadway), God Of Carnage (Gielgud och Broadway), Female Of The Species (Vaudeville), And Then There Were None (Gielgud), Bombay Dreams (London och Broadway), The Lady in the Van (Queen s), Follies (New York, set only), Doctor Dolittle and Blast! (Apollo, Hammersmith). FÖR RSC: Hamlet, Measure for Measure, The Wizard of Oz, Much Ado About Nothing, The Comedy of Errors och The Unexpected Man. FÖR ROYAL COURT: Tribes, Piano/Forte, The Woman Before, Wild East, Mouth to Mouth, Six Degrees of Separation, Hysteria, The Kitchen och Never Land. FÖR DONMAR: Twelfth Night, Uncle Vanya (endast dräkter), The Blue Room, Insignificance, Company (also Albery) och The Front Page. FÖR ALMEIDA: Rope, Volpone, Betrayal, Party Time och Butterfly Kiss. ANDRA TEATRAR: Art, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat och Shadowlands. OPERA: The Mikado (Lyric Chicago), Carmen (Paris), Macbeth (Met NYC), Peter Grimes (Opera North), Ariadne auf Naxos (Salzburg), Il Viaggio a Reims (ROH), Hansel and Gretel (Sydney), Queen of Spades (Met NYC) och Montag aus licht (dräkter, Milano). BALETT: Don Quixote (Royal Ballet). FILM: Kostymdesign för The Madness of King George

16 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Howard Harrison Ljusdesigner AKTUELLA OCH TIDIGARE ARBETEN: Mary Poppins (Broadway/Australien/Holland); MAMMA MIA! (London/Broadway och Worldwide); Abigail s Party (Menier Chocolate Factory och West End); The Way of the World (Chichester Festival Theatre); Lady Windermere s Fan (Royal Exchange); The Bomb (Tricycle); Anna Christie (Donmar); Playboy of the Western World (Old Vic); Die Fledermaus (Welsh National Opera); Romeo and Juliet (Royal Shakespeare Company); Strictly Gershwin och Swan Lake (English National Ballet at the Royal Albert Hall); Earthquakes in London (National Theatre); Me and My Girl (Crucible Sheffield); Macbeth (West End/Broadway); Tom Stoppard s Rock N Roll (Royal Court/West End/Broadway); Creditors (Donmar och New York); King Lear (Liverpool och Young Vic); Inherit the Wind, Complicit (Old Vic); Butley, Backbeat, Love Story, Glengarry Glenn Ross, Love Song, Guys & Dolls, Ragtime, Donkey s Years och Heroes (All West End); Love Story, The Music Man, Hay Fever och The Circle (Chichester Festival Theatre); In A Dark Dark House, The Last Days Of Judas Iscariot (Almeida) och Matthew Bourne s Nutcracker! och Edward Scissorhands för Sadler s Wells och på turné i Storbrittanien och USA. Nominerad för Olivier Awards 2012 för sitt arbete med Anna Christie på Donmar. Howard mottog priset The Laurence Olivier Award för Best Lighting Designer Han har två gånger nominerats till Broadway s Tony Awards för Mary Poppins och Macbeth. Andrew Bruce Ljuddesigner Andrew började sin teaterkarriär vid Glyndebourne Festival Opera 1968 och utsågs till chef för ljud på Royal Opera House Ett år senare var han med och grundade Autograph Sound Recording, ett ledande brittiskt företag inom ljuddesign och utrustningsuthyrning, nu ansvarig för ett flertal produktioner världen över. Han var associate designer på flera betydande brittiska musikteatrar som Evita, Cats och Starlight Express. ORIGINAL LJUDDESIGN: Song and Dance, Abbacadabra, Little Me, Les Misèrables, Chess, Follies, Into the Woods, The Card, Miss Saigon, Children of Eden, City of Angels, Martin Guerre, The Fix, The Witches of Eastwick, The Secret Garden, Alice in Wonderland, MAMMA MIA!, Sweeney Todd, Chitty Chitty Bang Bang, Mary Poppins. Bland hans senaste arbeten märks Seven Deadly Sins, Isadora och Alice s Adventures in Wonderland för The Royal Ballet och Mother Courage and her Children för the National Theatre.

17 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Bobby Aitken Ljuddesigner Bobby har jobbat med ljuddesign för teater i över tjugo år i hela Storbrittanien och i resten av världen. Han stod för ljuddesignen i öppningsseremonin och avslutningsseremonin av Olympiaden i London TEATER: Ghost (London/Broadway), MAMMA MIA! (worldwide), Grease (London/UK tour), Dirty Dancing (worldwide), Lennon (Broadway), We Will Rock You (Worldwide), Blast! (London, U.S.), Return To The Forbidden Planet (worldwide), Five Guys Named Moe, Which Witch?, Metropolis, Pete Townshend s The Iron Man, In The Midnight Hour, High Society, Time, A Saint She Ain t, The Best Of Times, Soul Train, The Fix, The Beggar s Opera och Bartholomew Fair (RSC). Utöver detta har han jobbat i ett otal föreställningar runt om i Storbrittanien. OPERA: Carmen, Madame Butterfly, Aïda, Cavalleria Rustican and I Pagliacci, Tosca och La Bohème. UTMÄRKELSER: Vann Helpmann Award for Best Sound Design år 2005 för den australiensiska produktionen av We Will Rock You.

18 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Martin Koch Musikalisk ledning, med tillägg och arrangemang Martin är utbildad vid Royal College of Music och nu driver han ett framgångsrikt musikproduktionsföretag och inspelningsstudio med Nick Gilpin, som har gjort ett otal TV-, album- och DVD-projekt. Han vann en Tony Award och Drama Desk Award för Billy Elliot och var Grammynominerad för MAMMA MIA! I över fjorton år var han musikalisk ledare för Cameron Mackintosh där han jobbade med bland annat Les Misérables, Miss Saigon, Cats och Oliver!. Det senaste han gjort för Cameron Mackintosh är MAMMA MIA! och Billy Elliot. Martins orkestreringar inkluderar Just So, Moby Dick, MAMMA MIA! (Tony Award nominering), Jerry Springer The Opera, Billy Elliot (Tony Award & Drama Desk Awards), Bad Girls, Desperately Seeking Susan, Kombat Opera och många operor för BBC TV, Paparazzi och Cattle Call, två baletter av Richard Thomas och Shoes på Sadler s Wells. Han har spelat in över trettio album inklusive Les Misérables (original cast album och symfonisk inspelning), Miss Saigon, Oliver!, Hey! Mr Producent, MAMMA MIA! (Grammy nominering), Jerry Springer The Opera, Billy Elliot, Bad Girls, John Barrowman The Album och Shoes. Han har varit musikalisk ledare för BBC for the Royal Variety Performances och Sports Personality of the Year i över tio år och komponerat, orkestrerat och lett musiken för Commonwealth Games Glasgow 2010 handover Delhi. Martin var Music Supervisor för fyra ceremonier i Olympiaden i London Samt Music Director och Composer för Paralympic Opening Ceremony i London Richard East Producent Richard är producent för MAMMA MIA! och han har varit med sedan starten. En Tonynominering. Han har arbetat i underhållningsbranschen i 35 år i Australien, London och USA.

19 Konstnärligt team Vi gör MAMMA MIA! i Helsingfors Paul Garrington International Associate Director Paul har iscensatt produktionerna av MAMMA MIA! i Tyskland, Ryssland, Holland, Sverige, Spanien, Korea och Japan, alla på de lokala språken samt English International Tour. Nyligen regisserade han Joseph i Holland och Dirty Dancing, som för tillfället spelas i Tyskland, Storbritannien, Holland och USA. Andra produktioner Paul regisserat är Dancing Shadows i Korea och ett åtskilligt antal pjäser i London; Picasso s Women, Take the Fire, Broken Journey, Anyroad, The Lifeblood och A Midsummer Night s Dream. Han har haft en långt samarbete med Royal Shakespeare Company. För dem regisserade han La Nuit de Valognes i Stratford och han arbetar även som associate director för Peter Hall och Adrian Noble. På West End har han arbetat med Andrew Lloyd Webber i Whistle Down the Wind och för The Pet Shop Boys med föreställningen Closer to Heaven. Bland utnämningarna kan nämnas Guldmasken för MAMMA MIA! i Sverige och en Tony-award för Dancing Shadows i Korea. Nichola Treherne Associate Choreographer KOREOGRAFI/MUSIKALISK ISCENSÄTTNING: Associate Creative Director (assisterande regissör) och iscensättning av Batman Live (World Arena Tour), koreograf för La Cage Aux Folles (Holland), Company (Jerwood Vanbrugh Theatre, RADA) High School Musical (Holland) vinnare av Stichling Award för bästa koreografi, iscensättning av Dirty Dancing (Hamburg), Associate Choreographer för MAMMA MIA! (i hela världen och film), Burn the Floor (världsturné), Sarah Brightmans världsturné, Bombay Dreams (Apollo Victoria, London), Whistle Down the Wind (Aldwych Theatre i London), Grease (Skandinavien), Jesus Christ Superstar (UK tour), Shall We Dance (Oslo), Carmen Jones (Tyskland), Hair (Old Vic, London), koreograf till Model Girl (Greenwich Theatre, London), Romeo och Julia (Chichester), The Music of Andrew Lloyd Webber (Sudeley slott Gloucestershire, Kiev, Ukraina), Yusopov (Sydmonton Festival). REGI: Regissör/koreograf Moonshadow (Yusufs I ll Take My Time turné i Storbritannien), Associate director/choreographer Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (London Palladium och Adelphi Theatre, London), regissör/koreograf Chess (Oslo), regissör/ iscensättning Fame (Oslo), assisterande regissör By Jeeves (London), artistic supervisor Starlight Express (London/Japan).

20 Konstnärligt team Vi gör MAMMA MIA! i Helsingfors Seann Alderking Associate Musical Supervisor Seann Alderking studerade piano och cembalo vid Yehudi Menuhin School och Juilliard School i New York. Han arbetar för närvarande som Musical supervisor, orchestrator and editor och han upprätthåller fortfarande sin solopianokarriär. MUSIKTEATER: Candide (Menier Chocolate Factory), Follies (Opéra de Toulon), Silent Night (Cincinnati Opera), Into the Woods (Théâtre du Châtelet), Finding Neverland (Leicester Curve), Porgy & Bess (Cincinnati Opera), Sondheim at 80 (BBC Proms/ TV), Love Never Dies (Adelphi Theatre), The Wizard of Oz (London Workshops), Les Misérables (Paris, Montréal, São Paulo, Mexico City, Antwerp, US National Tour, 10th Anniversary Concert), MAMMA MIA! (Shanghai, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Essen, Oslo, Köpenhamn, Madrid, Utrecht, Antwerpen, NL National Tour), Marguerite (Theatre Royal Haymarket, Tokyo), Rebecca (Vienna, London Workshops), Miss Saigon (Toronto), Show Boat (Prince Edward Theatre, Royal Albert Hall), Napoleon (Shaftesbury Theatre), Oliver! (Amsterdam, NL National Tour), Martin Guerre (Prince Edward Theatre, West Yorkshire Playhouse), Hey! Mr. Producer (Lyceum Theatre/DVD), An Enchanted Evening (Drury Lane/BBC/DVD), Carousel (Royal Festival Hall/BBC), Oklahoma! (BBC Proms/TV), CYMRU for the World (Wales Millennium Centre/BBC TV) ORKESTRERING: Marguerite (Theatre Royal Haymarket, Japan National Tours), orkestrering för turnéversionen av Les Misérables (US och UK National Tours) och Miss Saigon (USA:s och Storbritanniens nationella turnéversioner, Köpenhamn, Oslo), transkription av Stravinsky s Rites of Spring för fyra pianon och percussion (Fear No Music), Assistent till Jonathan Tunick (Martin Guerre), kollaboration med Claude-Michel Schönberg till Miss Saigon Rhapsody for Piano and Orchestra (framförd av Bournemouth Symphony, BBC Concert Orchestra, Singapore Symphony and Seattle Symphony, CD), Showtime at the Stadium (Cardiff Millennium Stadium/BBC TV), CYMRU for the World (Wales Millennium Centre/BBC TV), Sondheim at 80 (BBC Proms/TV) FILM/TV: Sweeney Todd (Tim Burton, regi), The Little Prince (BBC TV) INSPELNINGAR: Forever (Diana Damrau), Vivid (music by Bruce Stark), Man of La Mancha (Covent Garden Festival/Jay Records), BBC, First Night, Vereinigte Buehnen Wien, Tréma, Tring, XLNT Records EDITERING: Kiss Me, Kate (critical edition), West Side Story (full score and piano reduction), Showtime at the Stadium (Cardiff Millennium Stadium/BBC TV), CYMRU for the World (Wales Millennium Centre/BBC TV), Richard Rodgers Centenary Gala (Theatre Royal, Drury Lane)

Bryggeriteatern i Visby 1980-82, Atelierteatern i Göteborg 1982-87, Folkteatern i Gävleborg 1987-88 (Den stora vreden), Ståuppkomik 1988-1998,

Bryggeriteatern i Visby 1980-82, Atelierteatern i Göteborg 1982-87, Folkteatern i Gävleborg 1987-88 (Den stora vreden), Ståuppkomik 1988-1998, Babben Larsson Teaterhögskolan i Stockholm 1977-80 Bryggeriteatern i Visby 1980-82, Atelierteatern i Göteborg 1982-87, Folkteatern i Gävleborg 1987-88 (Den stora vreden), Ståuppkomik 1988-1998, "Rektor"

Läs mer

Välkommen till höstens kulturaktiviteter!

Välkommen till höstens kulturaktiviteter! älkommen till höstens kulturaktiviteter! Nu äntligen är hösten snart här med nya och gamla aktiviteter! Medan Klostergårdens träd klär sig i gult och rött drar Malmö Operas artister på sig paljetterna

Läs mer

Visas bandad lördag 16/10 kl 18.30 på Roy (p.g.a. uthyrning 14/10) A DISAPPEARING NUMBER

Visas bandad lördag 16/10 kl 18.30 på Roy (p.g.a. uthyrning 14/10) A DISAPPEARING NUMBER National Theatre, 2010-2011 Visas bandad lördag 16/10 kl 18.30 på Roy (p.g.a. uthyrning 14/10) A DISAPPEARING NUMBER Kritikerhyllad pjäs, som vunnit Laurence Olivier Award för bästa pjäs, Evening Standards

Läs mer

tema: mod Den första tiden i England var tuff. Hemlängtan var stark, och Tommy minns hur han packade

tema: mod Den första tiden i England var tuff. Hemlängtan var stark, och Tommy minns hur han packade tema: mod När det var som mörkast vågade Tommy Franzén öppna ögonen mot det gömda ljuset. Det visade sig finnas i dansens värld. Tommy har en sällsynt livskraft och är idag en etablerad dansare och koreograf

Läs mer

WEDANCE SUMMERCAMP. Örnsköldsvik 2013 www.wedance.se

WEDANCE SUMMERCAMP. Örnsköldsvik 2013 www.wedance.se WEDANCE SUMMERCAMP Örnsköldsvik 2013 www.wedance.se Mellan den 24 juni och 1 juli upprepar dansföreningen We Dance fjolårets succé med ett summercamp i dans för invånarna i och utanför Örnsköldsviks kommun.

Läs mer

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014.

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Hanna Maria Heidrich Palladium Film Den flerfaldigt prisbelönta regissören Hanna Maria Heidrich leker gärna med okonventionella bildspråk.

Läs mer

Varmt välkommen till Dans i Nords sommarkurs

Varmt välkommen till Dans i Nords sommarkurs Varmt välkommen till Dans i Nords sommarkurs 11 15 augusti, Piteå Dans i Nord arrangerar för andra året i rad en sommarkurs för yrkesverksamma dansare, danslärare, dansstudenter och danspedagoger. Dansklasser

Läs mer

PRESSMATERIAL LEHDISTÖTIEDOTE

PRESSMATERIAL LEHDISTÖTIEDOTE PRESSMATERIAL LEHDISTÖTIEDOTE 18.9.2014 LITTLESTAR PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER 2014 www.mamma-mia.fi PER-C OCH ACE-PRODUCTION TILLSAMMANS MED SVENSKA TEATERN ENLIGT AVTAL MED JUDY CRAYMER, RICHARD EAST OCH

Läs mer

INES serien våren 2013

INES serien våren 2013 INES serien våren 2013 Ons 27 febr kl 19.00 Nissanscenen, Tonsättarmöte Tommie Haglund tonsättare tommiehaglund.com Birgitta Tollan kulturjournalist http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=4846629

Läs mer

Med balett från Björkö till Tallinn

Med balett från Björkö till Tallinn Med balett från Björkö till Tallinn Samspel. Bröderna Davidsson från en orgel- och danskonsert i Örgryte nya kyrka. Musik och dans har varit självklara ingredienser i livet för Jonathan och Gabriel Davidsson

Läs mer

Den 9:e upplagan av Clandestino Festivalen äger rum gången mellan 10 12 juni. Den här gången intar festivalen som ligger i hjärtat av Göteborg. Festivalen har bytt plats mellan olika ställarna i Göteborg.

Läs mer

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur.

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Johan Wennerstrand Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Har lång erfarenhet av de flesta musikaliska stilar. I sju år sågs han i kören bakom Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Visor, schlager,

Läs mer

Produktion. Suzanne Carling. Text & Musik till Här vill jag bo Alexandra Larson. Bepa Hedåsen. Andreas Ekbåge

Produktion. Suzanne Carling. Text & Musik till Här vill jag bo Alexandra Larson. Bepa Hedåsen. Andreas Ekbåge Pettson & Findus 2013 Produktion Författare Sven Nordqvist Manus Suzanne Carling Regi Suzanne Carling Koreograf Cecilia Tomasdotter Scenografi Erik Bohlin Text & Musik till Här vill jag bo Alexandra Larson

Läs mer

"Jag borde - är inget bra motiv för att sätta igång något. Många går runt med en ryggsäck som andra hängt på dem - kräng av den"

Jag borde - är inget bra motiv för att sätta igång något. Många går runt med en ryggsäck som andra hängt på dem - kräng av den Sir Winston Churchill Drivkraft "Våga Vilja Våga" Chris Hansson, 1958-, créateur des entrepreneurs "Jag borde - är inget bra motiv för att sätta igång något. Många går runt med en ryggsäck som andra hängt

Läs mer

Medverkande Pingviner kan inte baka ostkaka

Medverkande Pingviner kan inte baka ostkaka Johan Friberg - Den andra pingvinen Johan är utbildad vid bl a Teaterhögskolan i Göteborg och Dramatiska Institutet, och har arbetat som skådespelare på Malmö Dramatiska Teater, Teater Galeasen, Angereds

Läs mer

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Solna stads kulturstipendium Som ett led i stadens vilja att stödja kulturarbetare utlyser Solna stad vartannat år ett kulturstipendium, som kan sökas av den

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Fakta om Melodifestivalen

Fakta om Melodifestivalen SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Vi får veta mer om vad Melodifestivalen och ESC är för något. Boken ger fakta om vilka länder som har vunnit och

Läs mer

Fråga. Hur många slussar innehåller Göta Kanal? 1. 22 st. X. 39 st. 2. 58 st

Fråga. Hur många slussar innehåller Göta Kanal? 1. 22 st. X. 39 st. 2. 58 st Fråga Geografi Sverige Göta kanal är en kanal som löper genom Götaland. Kanalen är 90,5 km lång, därav är 87,3 km grävd och sprängd kanal. Nivåskillnaden är 9,8 m. Hur många slussar innehåller Göta Kanal?.

Läs mer

MIN VÄN JOHAN HATAR KULTUR. En föreläsning av Robert Lillhonga

MIN VÄN JOHAN HATAR KULTUR. En föreläsning av Robert Lillhonga MIN VÄN JOHAN HATAR KULTUR En föreläsning av Robert Lillhonga 1 BAKGRUND Johan är en av mina bästa vänner. Hans två största intressen i livet är fotbollsklubben Arsenal och Formel 1. Johan gillar inte

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Du sköna vanliga värld

Du sköna vanliga värld Du sköna vanliga värld - Morgan Larsson ser storheten i den lilla berättelsen Han är idag en välkänd programledarröst i P3 men började sin radiokarriär med att somna i direktsändning. Han debuterade som

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag vid flygeln på Grand Hotel och i Las Vegas Margareta Svensson Hon arbetar lika gärna vid pianot på de exklusivaste hotellen som med att sätta upp scenshower Läs om livet som artist och om skillnaderna

Läs mer

Arrangemang Titel Storband Synf ork Vocal Sättning Instr Kör

Arrangemang Titel Storband Synf ork Vocal Sättning Instr Kör Arrangemang 1 Titel Storband Synf ork Vocal Sättning Instr Kör 1 30-40 Tals potpuri( Benny Anderssons ork.) X X 2 Behovets barn X Stråk/trp/tbn/trä/komp (Möt 13) 3 Blott en dag X X 4 Candy man X X Storband/Stråk

Läs mer

Emelie Hebbes CV. Konserter och framträdaden:

Emelie Hebbes CV. Konserter och framträdaden: Emelie Hebbes CV Konserter och framträdaden: Mina skolår hittills: Förskolan - Jag har ett hav inom mig. En musikteaterföreställning på Säffle Operan regisserad och skriven av Malin Axelsson. Jag sjöng

Läs mer

Vårens programtips följer här under

Vårens programtips följer här under Hej! Hoppas det finns möjlighet att sprida info kring dessa många spännande, roliga och intressanta programtips för våren 2014 med bland annat Skådespelarna Albin Flinkas och Fredrik Meyer från Soppteatern

Läs mer

ROCK N ROLL VAR TÄNKT FÖR VITA ARTISTER OCH SKAPADES AV SKIVBOLAGEN I ETT FÖRSÖK ATT KONKURRERA MED DEN SVARTA RHYTM N BLUESEN.

ROCK N ROLL VAR TÄNKT FÖR VITA ARTISTER OCH SKAPADES AV SKIVBOLAGEN I ETT FÖRSÖK ATT KONKURRERA MED DEN SVARTA RHYTM N BLUESEN. Lektion 1 50-TALS ROCK (ROCK N ROLL) Ungdomskultur: - Livsstil (livet ska vara roligt, party) - Kläder/Frisyr (gymnastikskor, jeans, brylcrème) - Bilar (cabriolet, raggarbilar) - Mat/Dryck (hamburgare,

Läs mer

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013.

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West Resa till USA, Los Angeles Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Dagarna innan festivalen startade

Läs mer

KULTURCENTRUMS ANSÖKAN TILL VÄSTRA GÖTALANDS KULTURNÄMND 2012-03-15

KULTURCENTRUMS ANSÖKAN TILL VÄSTRA GÖTALANDS KULTURNÄMND 2012-03-15 KULTURCENTRUMS ANSÖKAN TILL VÄSTRA GÖTALANDS KULTURNÄMND 2012-03-15 OM BEHOVET AV KULTURCENTRUMS PROJEKT I SKARABORG Föreningen Kulturcentrum bildades 2008 i Skaraborg av en grupp unga kulturarbetare med

Läs mer

THE CADILLAC BAND: PÅ VÄG MED ELVIS OCH ROCK N ROLL. Göran Holmquist

THE CADILLAC BAND: PÅ VÄG MED ELVIS OCH ROCK N ROLL. Göran Holmquist THE CADILLAC BAND: PÅ VÄG MED ELVIS OCH ROCK N ROLL - turnéerna, konserterna, musikerna Göran Holmquist 1 THE CADILLAC BAND: PÅ VÄG MED ELVIS OCH ROCK N ROLL Copyright 2012, Ulf Nilsson Ansvarig utgivare:

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Sibylle Glosted, sopran

Sibylle Glosted, sopran Sibylle Glosted, sopran Född 1988 i Århus, Danmark. Hon är utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och studerar sedan 2013 på Operahögskolan i Stockholm. Under åren 2003 2008 var hon medlem

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

Side notes :D. Min och Lauras Team ledare hette Sue Colgrave och var en underbart trävlig kvinna och Tobias och Anninas ledare hette Aoife smyth.

Side notes :D. Min och Lauras Team ledare hette Sue Colgrave och var en underbart trävlig kvinna och Tobias och Anninas ledare hette Aoife smyth. London resa -På fredagen den 17.9 började våran resa till London. -Vi gav oss iväg ungefär kl.10.00 från Pargas. -Vi träffade flickorna Laura Tuomela och annina Rosenqvist och vår ledare Mikko väänänen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-02-13 DNR KN 2013.004 ANDERS DAHLGREN SID 1/2 ENHETSCHEF KULTUR 08-587 853 65 ANDERS.DAHLGREN@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal

Läs mer

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Produktioner uppdelade i genrer samt barn/ungdom och vuxenproduktioner av urpremiärer, premiärer och nypremiärer 1 Totalt antal produktioner

Läs mer

Med kvadraten på rätt ställe

Med kvadraten på rätt ställe Högst upp i en ljus, modern tvårummare med balkong och utsikt mot Bällstaån i Sundbybergs Strand bor paret Ida Högberg och Michael Strix. Med kvadraten på rätt ställe 4 BOK_ModernaHem_2_2012-1.indb 4 vå

Läs mer

Based on a True Story 1

Based on a True Story 1 Based on a True Story 1 8 - Trip, säger jag till min före detta pojkvän. Vi måste prata. Vi befinner oss på inspelningen av hans nya film. Du vet, den där med hans filmstjärnefru, som handlar om en tjej

Läs mer

Musiken är komponerad av Martin Land som skrev musiken till Sune-musikalen 2011 på Göta Lejon.

Musiken är komponerad av Martin Land som skrev musiken till Sune-musikalen 2011 på Göta Lejon. Äntligen, Markoolio och Tobbe Trollkarl gör musikal! Vi har tidigare kunnat se Markoolio och Tobbe Trollkarl som programledare för b.la Tv4 s succéprogram Talang där de blev programledarparet med hela

Läs mer

Man börjar från noll,

Man börjar från noll, Man börjar från noll, & själva skapandet blir centrum Borta är alla invanda professionella mönster & förväntade arbetssätt - vägen, inte målet, blir det som bär den djupaste meningen Sedan är jag övertygad

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Produktion. Författare Manus Regi Koreograf Scenografi Ljuddesign. Ljusdesign Kostymdesign. Mask och hårdesign Grafisk profil Foto

Produktion. Författare Manus Regi Koreograf Scenografi Ljuddesign. Ljusdesign Kostymdesign. Mask och hårdesign Grafisk profil Foto Pettson & Findus Produktion Författare Manus Regi Koreograf Scenografi Ljuddesign Ljusdesign Kostymdesign Mask och hårdesign Grafisk profil Foto Marknadsföring Producent Sven Nordqvist Suzanne Carling

Läs mer

Teaterförbundets tidning NR: 6-2013. Maskdesign: från hantverk till konst 70-talsteatern är tillbaka Så vann dubbarna striden

Teaterförbundets tidning NR: 6-2013. Maskdesign: från hantverk till konst 70-talsteatern är tillbaka Så vann dubbarna striden Teaterförbundets tidning NR: 6-2013 Maskdesign: från hantverk till konst 70-talsteatern är tillbaka Så vann dubbarna striden YRKESREPORTAGE Succé för 70-talsteater Parkteaterns Kåldolmar och kalsipper

Läs mer

EDDIE MARSAN JOANNE FROGGATT STILL LIFE EN FILM AV UBERTO PASOLINI John May är en mycket speciell man VINNARE BÄSTA REGI BETA CINEMA PRESENTERAR EN RED WAVE/EMBARGO FILMS PRODUKTION I SAMARBETE MED CINECITTÀ

Läs mer

En Midsommarnattsdröm spelas på Fjäderholmsteatern i sommar!

En Midsommarnattsdröm spelas på Fjäderholmsteatern i sommar! PRESSMEDDELANDE 2012-05-24 En Midsommarnattsdröm spelas på Fjäderholmsteatern i sommar! På självaste midsommarafton är det premiär för Shakespeares En Midsommarnattsdröm på Fjäderholmsteatern. I rollerna

Läs mer

I en varld befolkad av doda tvingas vi att till slut borja leva.

I en varld befolkad av doda tvingas vi att till slut borja leva. TEASER Pris: 0 kr Får spridas!.... I en varld befolkad av doda tvingas vi att till slut borja leva... Innehållet lånat från: Svensk version Jag gillar filmer som får dig att ifrågasätta allt det som vårt

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

KONSTNÄRSKROCKEN program

KONSTNÄRSKROCKEN program KONSTNÄRSKROCKEN program Förra säsongen blev en succé! Ateljén fylldes med människor nyfikna på våra gästande artister. Det pratades och skrattades. Det lyssnades och funderades. Kort sagt blev kvällarna

Läs mer

L ORFEO. 24 juni 12 juli VIVALDI. 8 juli ÅRSTIDER SCORE. 17 juli

L ORFEO. 24 juni 12 juli VIVALDI. 8 juli ÅRSTIDER SCORE. 17 juli L ORFEO 24 juni 12 juli VIVALDI 8 juli 4 ÅRSTIDER SCORE 17 juli MONTEVERDIS OPERA L ORFEO Monteverdis eleganta, stilfulla och lyxiga operaföreställning L Orfeo kommer tillbaka! Efter förra vårens succé,

Läs mer

Robert Johnson (blues)

Robert Johnson (blues) 1 Robert Johnson (blues) Elvis Prestley (rock) The Beatles (pop) Populärmusikens ursprung All pop, rock, jazz, soul, rap, techno och annan populärmusik kommer ursprungligen från samma källa. Samlingsnamnet

Läs mer

WHAT CHILD IS THIS? (GREENSLEEVES)

WHAT CHILD IS THIS? (GREENSLEEVES) WHAT CHILD IS THIS? (GREENSLEEVES) TEXT: William Chatterton Dix (1837-1898). Engelsk författare och försäkringstjänsteman. William Chatterton Dix skrev bl.a. böckerna Life of Chatterton, The Poet, Pen

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Folkteaterns ensemble hösten 2015

Folkteaterns ensemble hösten 2015 Folkteaterns ensemble hösten 2015 Evin Ahmad Evin avslutade sina skådespelarstudier på Stockholms Dramatiska Högskola våren 2015 med produktionen X (regi: Farnaz Arbabi) på Unga Klara. Evin har gjort ett

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det« >>VERKLIGHETENS FOLK >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«på en teater har man på uppdrag av regeringen dragit igång ett

Läs mer

Libers språklåda i engelska: Spel och lekar (7 9)

Libers språklåda i engelska: Spel och lekar (7 9) Libers språklåda i engelska: Spel och lekar (7 9) Libers språklåda i engelska: Spel och lekar är en gedigen uppsättning övningar som kombinerar träning i muntlig språkproduktion med grammatik- och frasträning.

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

PROGRAM. Salemsdagen 2008. Lördag 30 augusti kl 12-17. Årets familjefest i Skönviksparken Salem/Rönninge

PROGRAM. Salemsdagen 2008. Lördag 30 augusti kl 12-17. Årets familjefest i Skönviksparken Salem/Rönninge PROGRAM Salemsdagen 2008 Lördag 30 augusti kl 12-17 Årets familjefest i Skönviksparken Salem/Rönninge Välkommen till Salemsdagen! Årets traditionella firande av Salemsdagen äger rum lördagen den 30 augusti

Läs mer

Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun.

Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun. FÖRETAGSJUNTAN ULFSBY GÅRD 28.2.2009 Hej! Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun. Kyrkogårdsö är en liten ö med tre gårdar, nu finns det två bosatta familjer

Läs mer

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 1 Jimi Hendrix I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 2 James Marshall Hendrix (född Johnny Allen Hendrix den 27 november 1942i seatle Washington,

Läs mer

Stjärnskotten. nu bli den nya generationens storstjärnor inom bluegrass och americana. Lira mötte dem i Nashville för ett

Stjärnskotten. nu bli den nya generationens storstjärnor inom bluegrass och americana. Lira mötte dem i Nashville för ett Stjärnskotten Vägen från ung supertalang till vuxen stjärna är inte alltid rak. De i dag 23-åriga Sarah Jarosz, Sierra Hull och Rebecca Lovell alla med mandolinen som huvudinstrument slog igenom redan

Läs mer

galaxens bästa Operaverkstad

galaxens bästa Operaverkstad www.malmoopera.seomåhända galaxens bästa Operaverkstad 05 08 19 28 24 03 13 32 O _ n? 23 06 14 30 26 09 o s 02-03: Operaverkstan spelar musikteater för små barn, stora barn och vuxna barn. Vi är Malmö

Läs mer

THE MAD DAY SUMMER OF 68

THE MAD DAY SUMMER OF 68 THE MAD DAY SUMMER OF 68 A Photographic Collection of The Beatles by Tom Murray STOCKHOLM OCTOBER 13, 2005 1 COPYRIGHT WORLD WIDE TOM MURRAY THE MAD DAY SUMMER OF 68 Tom Murray Som 25-åring var Tom Murray

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Redovisning av resebidrag inom Teater Av P. Nalle Laanela

Redovisning av resebidrag inom Teater Av P. Nalle Laanela Redovisning av resebidrag inom Teater Av P. Nalle Laanela Tack Konstnärsnämnden för möjligheten att åka till Nuuk, Grönland och genomföra det episka projektet Toqqortat. Något decenniums turnerande av

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

sångare och entertainer

sångare och entertainer sångare och entertainer OM TOMMY Tenoren Tommy Juth har haft en lång och framgångsrik karriär. Även om hemstaden Malmö oftast har fungerat som bas, har hans yrke också fört honom till scener i stora delar

Läs mer

Fråga. Vad heter konstverket? 1. Assembly. X. Nimis. 2. Vist

Fråga. Vad heter konstverket? 1. Assembly. X. Nimis. 2. Vist Fråga Konst Ett konstverk finns på Kullaberg i Skåne, det är uppfört sedan 980 av Lars Vilks av drivved och fallvirke. Verket är beläget i ett naturreservat och har blivit föremål för legala ingripanden

Läs mer

GOOD STUFF GOLD 2. PROVLEKTION: A pink jellyfish

GOOD STUFF GOLD 2. PROVLEKTION: A pink jellyfish GOOD STUFF GOLD Lek och glädje helt enkelt! Good Stuff GOLD är just guld för dina elever. Med massor av uppmuntrande övningar, glada sånger och ramsor vågar alla testa sina vingar på det nya språket. Den

Läs mer

Sammanfattning av konstsagor

Sammanfattning av konstsagor Sammanfattning av konstsagor H.C Andersen har skrivit t.ex prinsessan på ärten, den fula ankungen, den ståndaktige tennsoldaten, flickan med svavelstickorna och sagan om Tummelisa. Selma Lagerlöf skrev

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

DISNEY CHANNELS NYA REALITYSERIE HANNAH OKE INSPELAD I SVERIGE MED SVENSKA TALANGER

DISNEY CHANNELS NYA REALITYSERIE HANNAH OKE INSPELAD I SVERIGE MED SVENSKA TALANGER 1 Pressmeddelande 9 november 2009 DISNEY CHANNELS NYA REALITYSERIE HANNAH OKE INSPELAD I SVERIGE MED SVENSKA TALANGER Premiär fredag 4 december klockan 18.00 Efter framgångarna med My Camp Rock, som spelades

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

MIN VÄN JOHAN HATAR KULTUR. En föreläsning av Robert Lillhonga

MIN VÄN JOHAN HATAR KULTUR. En föreläsning av Robert Lillhonga MIN VÄN JOHAN HATAR KULTUR En föreläsning av Robert Lillhonga 1 BAKGRUND Johan är en av mina bästa vänner. Hans två största intressen i livet är fotbollsklubben Arsenal och Formel 1. Johan gillar inte

Läs mer

OBS! Fler erbjudande kan finnas på

OBS! Fler erbjudande kan finnas på 1. Månadsdragning i konstföreningen 2. Gympa i flickskolan 3. Varbergs Bois FC, höstmatcher, Ny 4. Helsingör och Louisiana, 13 maj 5. Växthusvandring på Parkavdelningen, 17 maj 6. Resa till Köpenhamn,

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Haparanda ht 2003. Engelska år 1 5. Under åren 1 5 arbetar eleverna med bland annat följande områden:

Haparanda ht 2003. Engelska år 1 5. Under åren 1 5 arbetar eleverna med bland annat följande områden: Haparanda ht 2003 Engelska år 1 5 Under åren 1 5 arbetar eleverna med bland annat följande områden: Hälsningsfraser/ presentationer, personbeskrivningar, klassrumsord, klockan, veckodagar, datum, månader,

Läs mer

SAGA OCH SANNING - ett collage av teater trots på lilla teatern

SAGA OCH SANNING - ett collage av teater trots på lilla teatern SAGA OCH SANNING - ett collage av teater trots på lilla teatern presenterar SAGA OCH SANNING - ett collage PÅ SCENEN: Annmari Asker Ingela Björck Mona Frick Gudrun Grampp Ulla Hallström Margret Ohlsson

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

8 Januari Så börjar Tv4 att sända serien Rock skolan med Gene Simmons i huvudrollen. skiva Live to Win ut på nätet.

8 Januari Så börjar Tv4 att sända serien Rock skolan med Gene Simmons i huvudrollen. skiva Live to Win ut på nätet. 8 Januari Så börjar Tv4 att sända serien Rock skolan med Gene Simmons i huvudrollen. 19 Januari så går årliga musik mässan NAMM av stapeln i Los Angeles. Kiss relaterade gäster detta år är bröderna Kulick,

Läs mer

Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom teater.! SNÖFALL I SAO PAULO - OM ETT SVENSK-BRASILIANSKT TEATERSAMARBETE!

Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom teater.! SNÖFALL I SAO PAULO - OM ETT SVENSK-BRASILIANSKT TEATERSAMARBETE! Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom teater. SNÖFALL I SAO PAULO - OM ETT SVENSK-BRASILIANSKT TEATERSAMARBETE Jag har under trettio års tid arbetat växelvis i Sverige och Brasilien.

Läs mer

7-9 oktober 2017 Amsterdam

7-9 oktober 2017 Amsterdam 7-9 oktober 2017 Amsterdam ANGELO SEMINARA JESUS OLIVER CARLTON HAIR HUUB EYSINK JANI BEEMSTER WSC Hair on Stage är ett unikt tillfälle att möte kreativa frisörer, dela inspiration, idéer och trender i

Läs mer

ALL WE NEED IS LOVE 2016

ALL WE NEED IS LOVE 2016 ALL WE NEED IS LOVE 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING We hate cancer Porslinsfabriken Köksfabriken Trollfabriken 3 4 8 16 HELP US FIGHT IT... Livet far förbi. Vi människor jäktar och stannar sällan upp och utvärderar

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

CURRICULUM VITAE 2013 MIKKI KAJ VALFRID NYLUND NEW YORK, USA

CURRICULUM VITAE 2013 MIKKI KAJ VALFRID NYLUND NEW YORK, USA CURRICULUM VITAE 2013 MIKKI KAJ VALFRID NYLUND NEW YORK, USA Till dem det vederbör, Mitt namn är Mikki Kaj Valfrid Nylund, en aktiv konstnär bosatt i Brooklyn, NY, där jag bland annat driver ett konstgalleri,

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

1. Annika Jankell X. Carolina Norén 2. Janne Önnerud. www.tipspromenadfragor.se

1. Annika Jankell X. Carolina Norén 2. Janne Önnerud. www.tipspromenadfragor.se 1 Vad kan vara mer lämpligt att börja med än populära SVENSKTOPPEN! Den startade redan 1962, och sedan dess givit oss en salig blandning av schlagers, pop, rock, dansmusik och visor. Den första programledaren

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2017

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2017 REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2017 DANS Liv Löthman Ybo Namn: Liv Löthman Ybo, Uppsala Född: 1998 Sedan Liv var fyra år har hon dansat vid Uppsala Dansakademi. Hon har främst ägnat sig åt jazz,

Läs mer

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr« 98 jämställdhet »På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«de flesta associerar ordet skivbolag till fräscha kontor, guldskivor och stora studios genom vilka namnkunniga artister gör entré och

Läs mer