PRESSMATERIAL PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER VÄRLDENS STÖRSTA musikalsuccé i originalversion på svenska.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRESSMATERIAL 14.3.2014 PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER 2014. VÄRLDENS STÖRSTA musikalsuccé i originalversion på svenska. www.mamma-mia."

Transkript

1 PRESSMATERIAL VÄRLDENS STÖRSTA musikalsuccé i originalversion på svenska LITTLESTAR PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER 2014

2 1.000 ansökningar kom till MAMMA MIA! audition För första gången får alla i Finland möjlighet att njuta av och uppleva en finländsk teaterproduktion av världens största musikalsuccé med de kända sångerna på svenska. 450 musikalartister kallades till audition Det var inget lätt arbete för London-teamet som var här. Konkurrensen var stenhård. Standarden på de kallade musikalartisterna höll skyhög nivå. Vi presenterar namnen på samtliga 31 medverkande På plats idag på denna presskonferens får vi möta 13 musikalstjärnor i de bärande rollerna MAMMA MIA! får premiär på Svenska Teaterns Stora scen den 27 september 2014 Fram till idag har vi redan sålt biljetter!

3 MAMMA MIA! En solklar del av vår fantastiska musikalhistoria Hösten 2005 togs det första intiativet som ledde till att vi idag står här och kan presentera MAMMA MIA! på Svenska Teatern i Helsingfors den första uppsättningen av succémusikalen i Finland. Svenska Teatern utnämndes av den legendariske teaterkritikern Jukka Kajava redan på 90-talet till landets främsta musikalteaterproducent. Med fog kunde Kajava påstå detta. I färskt minne har vi succén med Kristina från Duvemåla som i vår intima salong fick en varm och hyllad inramning. Andra framstående musikaler där Svenska Teatern varit först i Finland är My Fair Lady (-59), Sound of Music (-64) och Hair samt våra egenproducerade banbrytande musikaler som HYPE (-94) och Spin the Musical (-05) samt PlayMe (-09) som även exporterats globalt. Svenska Teatern har enda sedan teaterhuset invigdes 1866 varit den första hemvisten i landet för stora internationella musikaler. Då jag kom till Svenska Teatern 2002 som ny teaterchef fick jag genast frågan från flera personer i huset om inte MAMMA MIA! kunde vara passande just för vår teater med sin gedigna erfarenhet och historia av högklassig musikteater. Jag svarade redan då att det kommer att kräva en hel del krafttag att få rättigheterna till ett så stort och eftertraktat verk. Men jag tänkte att med lång framförhållning och en stor portion envishet kunde detta en dag bli verklighet. Jag är både stolt och glad att vi står här idag. Det bör dock nämnas att utmaningarna varit många. Att ta sig an en världsframgång av denna kaliber innebär alltid en våg av åsikter i alla riktningar. Enligt min mening är MAMMA MIA! ett alldeles självklart repertoarval. Musikalen är unik på två punkter och därför värd sin plats bland de största. Det är väldigt få stora musikaler globalt som både är initierade och skapade av kvinnor (läs Judy Craymers berättelse om hur musikalen kom till i detta pressmaterial). Dessutom uppbärs de centrala huvudrollerna av kvinnor. För det andra baserar sig musikalen på fantastisk musik som vi alla vuxit upp med. Benny Andersson och Björn Ulvaeus odödliga pärlor har enda sedan början av 70-talet betytt oerhört mycket för människor över hela världen. Dessa centrala ingredienser, som smälter samman i solskenet på den grekiska ön, utmynnar i en tillgänglig, rolig och sympatisk historia om möten mellan två generationer, deras förhoppningar och drömmar. Arbetet har börjat med att förverkliga MAMMA MIA! i Helsingfors med premiär den 27 september Hjärtligt välkomna till Svenska Teatern!

4 Lay All Your Love on Helsinki! En mamma, en dotter, tre möjliga pappor och ett bröllop du aldrig glömmer! Musikalen MAMMA MIA! bygger på ABBAs musik. Det är inte en musikal om ABBA men väl en musikal med 22 av ABBAs klassiska hitlåtar. Över 54 miljoner människor världen över har blivit förälskade i karaktärerna, berättelsen och musiken. Manusförfattare Catherine Johnsons glada, roliga historia utspelar sig på en grekisk ö. Donna, en fyrtioårig ensamstående mamma skall snart gifta bort sin dotter Sofie. Sofie, som inte vet vem som är hennes pappa, läser sin mammas dagbok och förstår att det finns tre möjliga pappor. I hemlighet bjuder hon in dem till sitt bröllop. En av dem är hennes pappa, men vem? De magiska berättelserna som återfinns i ABBAs tidlösa sånger driver denna förtjusande historia om kärlek, glädje och vänskap framåt, och varje kväll i salongen får publiken sitt livs upplevelse. Med fler spelade produktioner internationellt än någon annan musikal så är MAMMA MIA! en fantastisk succé! Nu har turen kommit till Svenska Teatern för den första finländska produktionen av MAMMA MIA!

5 I Finland PER-C och ACE-Production i samarbete med Svenska Teatern enligt avtal med Judy Craymer, Richard East och Björn Ulvaeus för Littlestar i samarbete med Universal presenterar SUPER TROUPER! Mia Hafrén spelar DONNA Anna Hultin spelar RITA (Rosie)* Maria Sid delar rollen som RITA med Anna Hultin Veera Railio spelar TANJA Vallu Lukka spelar SAM Kristofer Möller spelar BILL Riko Eklundh spelar HARRY Lineah Svärd spelar SOFIE (Sophie)* Katariina Lantto spelar ALI Tara Toya spelar LISA Anton Häggblom spelar TIM (Sky)* Markku Haussila spelar CHILI (Pepper)* Johnny Johansson spelar EDDIE *(parenteserna ovan anger rollnamnen i den engelska originalversionen)

6 ENSEMBLE Andrea Geurtsen (även cover till Donna och Tanja) May Schjörlien (även cover till Donna och Rita) Jenni Kitti (även cover till Rita och Tanja) Petter Andersson (även cover till Sam och Bill) Carl-Johan de Neergaard (även cover till Sam och Harry) Joseph Vila Garcia (även cover till Harry och Bill) Ilona Chevakova (även cover till Lisa) Nicole Fors Lovisa Forsell (även cover till Sofie) Reetta Korhonen (även cover till Ali) Johan Lundberg (även cover till Tim) Carl-Johan Svensson (även cover till Tim) Christian Hasselström Oskar Sternulf (även cover till Chili) Steffen Hulehøj Frederiksen (swing, även cover till Chili och danskapten) Urban Haglund (swing, även cover till Eddie) Nadin Reiness (swing, även cover till Lisa) Jonna Sandén (Swing)

7 Mia Hafrén DONNA Mia Hafrén (född 1974) är skådespelare, sångerska, regissör och pjäsförfattare. Hon utexaminerades som magister i scenkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors Efter examen blev hon engagerad vid Åbo Svenska Teater, men forsatte som frilansare efter ett år. Många minns Mia Hafrén från TV1- serien Tahdon asia där hon hade rollen som Susanna Rouhiala. En annan minnesvärd roll var i TV2: s historiska dramaserie Hovimäki, där hon gjorde Vava Lindhof. Mia Hafrén medverkar för närvarande i MTV3:s serie Klikkaa mua. Som skådespelare har Mia jobbat för Åbo Svenska Teater, Viirus, Klockriketeatern, Q-teatteri, Lilla Teatern och Helsingin Kaupunginteatteri. Mia Hafrén är känd sångerska i a cappellagruppen FORK. Gruppen har uppträtt över hela världen. Under de tre senaste åren har de uppträtt i bl.a. Edinburgh, USA, Kuala Lumpur, Wien, Hamburg och Berlin. Mia Hafrén är också aktiv pjäsförfattare och regissör. På Svenska Teatern satte hon bl.a. upp sin egen pjäs Violagatan. Nu skall Mia spela huvudrollen Donna i MAMMA MIA! Anna Hultin RITA (Rosie i den engelska originalversionen) Anna Hultin är fast anställd skådespelare vid Svenska Teatern sedan Hon är utexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Helsingfors och i början av 90-talet studerade hon Suzukimetoden för skådepelare i Japan, där hon även blev kvalificerad lärare i metoden. Anna Hultin är en erkänd karaktärsskådespelare, komedienne och musikalartist. Anna har deltagit i ett otal tv-serier, som Kotikatu, Falkenswärds möbler och Kissa vieköön. Hon har spelat huvudrollen i över tjugo pjäser på Svenska Teatern. Anna gjorde Ronja i uruppförandet av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter, Ranevskaja i Körsbärsträdgården, Hedda i Hedda Gabler. Senast såg vi Anna spela Martha i Vem är rädd för Virginia Woolf? Innan MAMMA MIA! har Anna spelat huvudrollen i tre musikaler och ledande roller i tre övriga. Maria Sid RITA Delar rollen med Anna Hultin fr.o.m. vintern Skådespelare och regissör. Känd som teater-, tv- och filmskådespelerska inom flere genrer. Marias hjärta klappar extra varmt för musikteatern. Redan från början av sin teaterbana har hon burit fram centrala roller i musikaler såsom Eliza i My Fair Lady, Pistasche i Can Can, Julie i Showboat mm. Som regissör har Maria under de senaste åren iscensatt ett antal musikteaterföreställningar, bl.a My Fair Lady, PlayMe, Strauss Läderlappen och Fighting Star. I Kristina från Duvemåla har Maria arbetat i regin med Lars Rudolfsson, likaså i Göteborgsoperans kommande iscensättning. I Sverige är Maria bioaktuell med huvudrollen som Disa i filmen Hallå Hallå. Nu filmar hon för Kay Pollacks uppföljare till Så som i himmelen. Maria ser fram emot att rocka loss i MAMMA MIA!.

8 Veera Railio TANJA Mezzosopranen Veera Railio (född 1976) är en mångsidig sångerska och musiker och hon har en bred skala av uttryck i hennes röst och tolkning. Hon är utbildad vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Sång utan gränser. är mottot. Hennes själfulla energi och sensualitet är att höras oavsett om hon sjunger musikaliskt belt, jazz, blues, pop, och även om hon använder sin klassiska soundarsenal. Veera har deltagit i ett otal musikaler och operor, allt från Les Miserables på Stadsteatern 2001 till The Full Mounty-musical på Samppalinnan kesäteatteri Veera är medlem i Teatteri Kapsäkkis kooperativ. Vallu Lukka SAM Vallu Lukka (född 1974) är sångare och musikalartist från Heinola. Han har slutfört sina studier i musikvetenskap vid Helsingfors universitet 2002, där han blev magister. Lukka medverkar för tillfället i West Side Story på Lahden Kaupunginteatteri och han gjorde huvudrollen i Turun Kaupunginteatteris uppsättning av Thorin Vasara. Han är också aktiv i ett coverband som heter Groove President. Kristofer Möller BILL Kristofer Möller (född 1968) utexaminerades från Teaterhögskolan i Helsingfors 1991, där han studerat vid den svenska institutionen för skådespelarkonst. Han har arbetat vid de flesta svenskspråkiga teatrarna i Finland, bl.a Viirus, Lilla Teatern, Klockriketeatern, Wasa Teater, Sirius Teatern. På Svenska Teatern i Helsingfors har han varit anställd sedan Kristofer har varit medlem i improvisationsteatern Stjärnfall sedan Han har medverkat även musikaliskt i många uppsättningar, men rollen som Bill i MAMMA MIA! är hans första musikalroll. Riko Eklundh HARRY Riko Eklundh (född 1965) blev färdig från Teaterhögskolan i Helsingfors 1989 och firar därmed detta år sitt 25 årsjubileum som artist. Han har jobbat framförallt på Svenska Teatern men även på Teater Viirus, Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater. Viktigare musikalroller: Seymour i Lilla Skräckaffären, Motel i Spelman på taket, Kamsa i Pojken Blå, Albin/Zaza i La cage aux Folles, Konferncieren/MC i Cabaret. Viktigare talroller: Huvudrollerna i Amadeus, Topelius, Peer Gynt, Violagatan, Den dansande prästen, Kontrakt med Gud. Dessutom har han medverkat i ett tiotal TV-serier och filmer, (bl.a 16, Hovimäki, Framom främsta linjen) jobbat med radio, dokumentärer, som konferencier och sångsolist framförallt i samarbete med olika körer och orkestrar.

9 Lineah Svärd SOFIE Lineah Svärd (född 1987) är utexaminerad från Balettakademien i Göteborg (musikallinjen), Performing Arts School, Complete Vocal Technique, Studio Meisner. Hon har trots sina unga år redan hunnit medverka i flera större uppsättningar: Huvudrollen i Värmlänningarna på Värmlandsteatern, Hair på Ballettakedemien som sångerska och i Göteborgsoperans Jultradition. Hon har även varit med och skapat, samt medverkat i It s beginning to look a lot like Christmas på Wermland Opera. För närvarande arbetar Lineah som teamleader och sångerska för produktionsbolaget Trond & Trond. Rollen som Sofie blir Lineahs första riktigt stora roll i en musikal på en nationalscen. Katariina Lantto ALI Katariina Lantto (född 1984) är utbildad magister i pedagogik. Hon har arbetat som klasskärare sedan Senare har hon åter tagit upp studier inom musik och teater. Sedan 2012 studerar Katariina vid musikteaterlinjen i Lahtis Yrkeshögskola. Hon har jobbat mångsidigt inom teater och dans. Bland annat improvisationsteater, stand-up, körsång och som professionell dansare i bland annat Peter Pan-musikalen på Salon Teatteri och i Prinsessa på Työväen Teatteri (Tampereen Työväen Teatteri). Som skådespelare har Katariina medverkat i ett tjugotal roller i mindre teatergrupper och för YLE radioteater. Rollen som Ali blir Katariinas debut på en stor teaterscen i Finland. Tara Toya LISA Tara Toya (född 1992) är utexaminerad från Performing Arts School i Göteborg Hon debuterade på musikalscenen 2001 i Musikalen HONK på Nørrebros Teater i Köpenhamn och har sedan dess hunnit medverka i ytterligare fem musikaler i Danmark. Tara har femton års erfarenhet av dubbning. Hon har dubbat för biofilmer, TV och PC-spel. Tara har även gjort reklamfilmer, musikvideor och medverkat i TV-serier som Hotellet och julkalendern Pyrus. Rollen som Lisa blir hennes första stora roll i en musikal på en nationalscen.

10 Anton Häggblom TIM (Sky i den engelska originalversionen) Anton Häggblom (född 1984) är utexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Helsingfors och musikalartist från Musikalakademien i Umeå. Senast vi såg Anton Häggblom i Finland var i Åbo Svenska Teaters uppsättning av Les Misérables och i monologen Inte mer än fullt, tack! om alkoholism som han senare turnerade runt med på gymnasieskolor i Finland. Anton är numera bosatt i Sverige där han i höstas medverkade i och regisserade den just nu i Sverige turnerande musikalen Grease. Anton är en mångsidig artist och anlitas också som sångare av bl.a. Marinens musikkår, med vilken han turnerade med Frank Sinatra Show. Den hade han premiär med pjäsen Allt för många stjärnor på Play House Teater i Stockholm. Markku Haussila CHILI (Pepper i den engelska originalversionen) Markku Haussila (född 1986) är en finsk dansare, sångare, skådespelare och koreograf. Haussila utexaminerades som dansare vid Nationaloperans balettskola i Helsingfors. Under tog han guldmedalj i jazzdans-vm i Boston och New York och guld i modern dans i New York World Cup. Haussila har medverkat i ett otal musikaler, bl.a. Saturday Night Fever på UIT och SPIN på Svenska Teatern. På Helsingfors stadsteater medverkade Markku i Lainahöyhenissä (La Cage aux Folles), Cats, High School Musical och Wicked. Han har även varit bakgrundssångare till många kända artister. Sedan 2012 är han anställd vid Lahtis stadsteater där han gjort Hair och för tillfället West Side Story. Markku har även varit koreograf åt artister som Anna Abreu och Laura Voutilainen samt konståkaren Kiira Korpi. Johnny Johansson EDDIE Johnny Johansson (född 1982) är utbildad musikalartist från Performing Arts School i Göteborg och dansare från Broadway Dance Center i New York. Han har medverkat i åtskilliga musikaler genom åren. Johnny deltog även i uppsättningen av MAMMA MIA! i Århus. Han medverkade som dansare i Melodifestivalen Han har även spelat teater, bl.a. som polisen Kling och tjuven Blom i Pippi Långstrump, Kapten Krok i Peter Pan, Jonatan i Bröderna Lejonhjärta. Johnny Johansson är även bekant ur tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar. I höstas medverkade han i West Side Story på Nöjesteatern i Malmö och för tillfället skriver Johnny manus och gör koreografi för en ny säsong av barnprogrammet Fixa showen för Sveriges Television.

11 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Benny Andersson Musik och sångtexter Göran Bror Benny Andersson. Född 16 december 1946 i Stockholm tog han dragspelslektioner av sin far och farfar Medlem i Hep Stars, Sveriges mest populära rockband på 1960-talet. Under denna tid började han komponera musik. Sunny Girl och Wedding var två stora hits med Hep Stars ABBA komponerade han musiken (tillsammans med Björn Ulvaeus och textförfattaren Tim Rice) för musikalen Chess inledde Benny sitt samarbete med Orsa Spelmän. Hittills har bandet spelat in tre album som är djupt rotade i den svenska folkmusiksjälen: Klinga mina klockor, November 1989 och Fiolen Min. Detta samarbete ledde år 2001 till bildandet av Benny Anderssons Orkester, ett sextonmannaband med vokalisterna Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Hittills har BAO givit ut tre cd-album och turerat under flera somrar komponerade Benny musiken till Kristina från Duvemåla, som fick premiär i oktober 1995 i Malmö. Den 28 februari 2012 hade musikalen framgångsrikt premiär på Svenska Teatern i Helsingfors i en ny omarbetad form utmärktes Benny med professorstitel från den svenska regeringen. År 2007 blev Benny invald i den Kungliga Musikaliska Akademien. Han utsågs i april 2008 till hedersdoktor vid Stockholms universitets humanistiska fakultet och i augusti 2012 utnämndes han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Benny Andersson är gift med den före detta tv-producenten Mona Nörklit. De har ett barn, Ludvig Andersson. Benny Andersson har också två barn från ett tidigare äktenskap, Peter Grönvall och Helene Odedal. Han har fem barnbarn: Charlie, Felix, Fabian, Malin och Viola.

12 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Björn Ulvaeus Musik och sångtexter Björn Kristian Ulvaeus föddes i Göteborg den 25 april När han var sex år gammal flyttade familjen till den lilla staden Västervik, där han sedan växte upp. I mitten av femtiotalet blev Björn förtjust i rock n roll och skiffle. I början av sextiotalet var han en av medlemmarna i en folkgrupp som kallades West Bay Singers. År 1963 deltog de i en talangjakt arrangerad av Sveriges Radio. Detta ledde till att låtskrivaren och förläggaren Stig Stickan Anderson och hans kollega Bengt Bernhag upptäckte Ulvaeus. De hade nyligen startat ett skivbolag som hette Polar Music. Bandet fick det nya namnet Hootenanny Singers och de blev snabbt en av Sveriges mest populära grupper på sextiotalet. År 1966 träffade Björn en medlem av Sveriges främsta popgrupp, The Hep Stars. Det var Benny Andersson. Det skulle inte dröja länge innan de skrev sin första låt tillsammans, Isn t It Easy To Say. Björn spelade in ett par solosinglar i slutet av sextiotalet, men började samtidigt koncentrera sig mer på sitt samarbete med Benny Andersson. År 1970 började de två att ge ut skivor som en duo och iscensatte även en cabaret show tillsammans med sina fästmör Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Den 6 juli 1971 gifte sig Björn och Agnetha. Från 1972 och ett decennium framåt upptog arbetet med ABBA all tid började Björn och Benny skriva på musikalen Chess tillsammans med textförfattaren Tim Rice. Ett album med musiken släpptes hösten 1984 och i maj 1986 hade musikalen premiär i Londons West End. År 1988 fick Chess premiär på Broadway. En omarbetad version av musikalen såg dagens ljus på Cirkus i Stockholm beslöt Björn och Benny att skriva en ny musikal. Den här gången ville de skriva enbart på svenska och de valde författaren Vilhelm Mobergs utvandrarepos som utgångspunkt för sitt arbete. Musikalen Kristina från Duvemåla hade urpremiär i oktober Den gick under tre och ett halvt år på teatrar i Malmö, Göteborg och Stockholm hade musikalen premiär på Svenska Teatern i Helsingfors. Björn har engagerat sig starkt i iscensättningen av MAMMA MIA!. Musikalen hade urpremiär i London i april 1999 och har sedan dess satts upp över hela världen. Filmen MAMMA MIA! fick premiär Nyligen har Björn engagerat sig i ABBA The Muceum som öppnade sina portar i maj 2013 i Stockholm. SUOMEKSI mamma-mia.fi

13 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Judy Craymer Producent Judy Craymer tog examen från Guildhall School of Music 1977 och har sedan dess arbetat mycket inom teater-, film-, tv- och musikindustrin. Judy fick idén till MAMMA MIA! och 1996 bildade hon Littlestar Services Limited med Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Richard East för att producera musikalen i London. Sedan dess har hon producerat 39 produktioner av MAMMA MIA! på 14 språk världen över. År 2002 utmärktes Judy med en Woman of the Year Award som ett erkännande för hennes internationella framgångar med MAMMA MIA!. I Drottningens utmärkelselista Queen s birthday honors list för 2007 tilldelades hon en MBE för hennes bidrag till musikindustrin. Under 2008 producerade Judy MAMMA MIA! THE MOVIE, med bland annat Meryl Streep och Pierce Brosnan. Filmen blev den mest framgångsrika musikalfilmen någonsin över hela världen. Samma år tilldelades hon Women in Film ITV Achievement of the Year Award. MAMMA MIA! THE MOVIE var även nominerad till en Golden Globe för bästa film musikal eller komedi, en BAFTA för Outstanding Brittish film, och Judy var personligen nominerad av BAFTA för Carl Foreman Award för Special Achievement. Under 2010 erhöll Judy ett pris för sin humanitära insats i Breast Cancer Research Foundation. Hon fick priset för sitt engagemang för att öka medvetenheten om bröstcancer och forskningsfinansiering runt om i världen. Detta gjorde hon genom MAMMA MIA! och genom försäljning av en speciellt designad Rock Chick Supremo T-shirt. Tack vare sin passion för hästar och hästhoppning, blev Judy ombedd att vara en ambassadör för British Showjumping. Hon är stolt över att stödja det brittiska laget. Judy är också producent för VIVA FOREVER! som är en musikal baserad på låtar av The Spice Girls. Catherine Johnson Manus TEATER: Rag Doll, Renegades, Suspension (Bristol Old Vic), Too Much Too Young (Bristol Old Vic and London Bubble), Boys Mean Business, Dead Sheep, Little Baby Nothing (Bush Theatre, London), Shang-a-Lang (Bush Theatre and national tour) och MAMMA MIA! (worldwide). Through the Wire och Letter To Lacey för NT/Shell Connections. KREATIV KONSULT för ABBA The Museum, Stockholm. TV: Casualty, Byker Grove, Love Hurts, Gold, Linda Green. ORIGINAL SCREENPLAYS: Rag Doll och Where s Willy? (HTV) och Sin Bin (BBC), serien Love in the 21st Century (Channel 4), Dappers (BBC3). UTMÄRKELSER: Catherine vann The Bristol Old Vic/HTV Playwrighting Award, Thames Television s Writer-in-Residence Award och Thames Television s Best Play Award och hon nominerades 2002 till en Tony Award för Best Musical Book för manuset till MAMMA MIA! FILM: Catherine har skrivit manuset till MAMMA MIA! THE MOVIE som hade premiär i juli 2008.

14 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Phyllida Lloyd Regissör FILM: MAMMA MIA! THE MOVIE (Universal Pictures / Playtone / Littlestars Productions), The Iron Lady (Pathé Films), Gloriana: A Film (TV) (Illuminations Films). TEATRARNA I LONDON: Six Degrees of Separation, Hysteria, Wild East (Royal Court), The Threepenny Opera, Boston Marriage (Donmar Warehouse), Mary Stuart (Donmar Warehouse, Apollo och Broadway år 2009), The Way of the World, Perikles, What The Butler Saw, The Prime of Miss Jean Brodie, The Duchess of Malfi (Royal National Theatre), Artists and Admirers, The Virtuoso (Royal Shakespeare Company), MAMMA MIA! (London, Broadway och worldwide). OPERA I EUROPA: La Bohème, Medea, Carmen, L Etoile, Gloriana, Albert Herring, Peter Grimes (Opera North), Macbeth (Paris och Royal Opera House, London), The Handmaid s Tale (Köpenhamn, English National Opera och Toronto), The Carmelites, Verdi Requiem, Rhinegold, Valkyrie, Siegfried och Twilight of the Gods (English National Opera). UTMÄRKELSER: Phyllida fick en Emmy för filmen Gloriana och en internationell Emmy, en FIPA d Or och The Royal Philharmonic Society Award. Hon vann South Bank Show Award för både Mary Stuart (2005) och Peter Grimes (2006). Phyllida var 2006 Cameron Mackintosh gästprofessor i drama vid universitetet i Oxford. År 2009 var hon nominerad till en Tony Award för Mary Stuart och hedrades av Drottningen med en CBE (Brittisk imperieorder) för hennes arbete med drama. Anthony Van Laast Koreograf Anthony Van Laast är utbildad vid London School of Contemporary Dance, senare anställdes han där som både artist och koreograf. TEATER: Sister Act, Bombay Dreams (London och Broadway - Tony Award nominering), Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (worldwide Laurence Olivier award nomination, Dramalogue award); Jesus Christ Superstar (UK och Broadway); Song & Dance (worldwide Green Room award, Australia); Hair (Old Vic. Olivier Nomination). Han har gjort shower för flera artister bl.a. Mika, Kate Bush, Sarah Brightman och Barry Humphries (Dame Edna) och i Las Vegas, Michael Crawford och Siegfried and Roy. REGI: Creative Director för Batman Live World Arena Tour FILMER: Never Say Never Again, Excalibur, Hope and Glory, MAMMA MIA! THE MOVIE och The Half-Blood Prince. Under 1999 tilldelades Anthony Van Laast MBE (Brittisk imperieorder) för tjänster för dans och koreografi.

15 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Mark Thompson Produktionsdesigner (visuell design) NATIONAL THEATRE: London Assurance, England People Very Nice, Rose Tattoo, The Alchemist, Once in a Lifetime, Henry IV Parts 1 & 2, The Duchess of Malfi, Life x 3, The Wind in the Willows, The Madness of George III, Arcadia, Pericles, What the Butler Saw och The Day I Stood Still. ARBETEN PÅ ANDRA TEATRAR: The Children s Hour (Comedy), La Bete (Comedy och Broadway), God Of Carnage (Gielgud och Broadway), Female Of The Species (Vaudeville), And Then There Were None (Gielgud), Bombay Dreams (London och Broadway), The Lady in the Van (Queen s), Follies (New York, set only), Doctor Dolittle and Blast! (Apollo, Hammersmith). FÖR RSC: Hamlet, Measure for Measure, The Wizard of Oz, Much Ado About Nothing, The Comedy of Errors och The Unexpected Man. FÖR ROYAL COURT: Tribes, Piano/Forte, The Woman Before, Wild East, Mouth to Mouth, Six Degrees of Separation, Hysteria, The Kitchen och Never Land. FÖR DONMAR: Twelfth Night, Uncle Vanya (endast dräkter), The Blue Room, Insignificance, Company (also Albery) och The Front Page. FÖR ALMEIDA: Rope, Volpone, Betrayal, Party Time och Butterfly Kiss. ANDRA TEATRAR: Art, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat och Shadowlands. OPERA: The Mikado (Lyric Chicago), Carmen (Paris), Macbeth (Met NYC), Peter Grimes (Opera North), Ariadne auf Naxos (Salzburg), Il Viaggio a Reims (ROH), Hansel and Gretel (Sydney), Queen of Spades (Met NYC) och Montag aus licht (dräkter, Milano). BALETT: Don Quixote (Royal Ballet). FILM: Kostymdesign för The Madness of King George

16 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Howard Harrison Ljusdesigner AKTUELLA OCH TIDIGARE ARBETEN: Mary Poppins (Broadway/Australien/Holland); MAMMA MIA! (London/Broadway och Worldwide); Abigail s Party (Menier Chocolate Factory och West End); The Way of the World (Chichester Festival Theatre); Lady Windermere s Fan (Royal Exchange); The Bomb (Tricycle); Anna Christie (Donmar); Playboy of the Western World (Old Vic); Die Fledermaus (Welsh National Opera); Romeo and Juliet (Royal Shakespeare Company); Strictly Gershwin och Swan Lake (English National Ballet at the Royal Albert Hall); Earthquakes in London (National Theatre); Me and My Girl (Crucible Sheffield); Macbeth (West End/Broadway); Tom Stoppard s Rock N Roll (Royal Court/West End/Broadway); Creditors (Donmar och New York); King Lear (Liverpool och Young Vic); Inherit the Wind, Complicit (Old Vic); Butley, Backbeat, Love Story, Glengarry Glenn Ross, Love Song, Guys & Dolls, Ragtime, Donkey s Years och Heroes (All West End); Love Story, The Music Man, Hay Fever och The Circle (Chichester Festival Theatre); In A Dark Dark House, The Last Days Of Judas Iscariot (Almeida) och Matthew Bourne s Nutcracker! och Edward Scissorhands för Sadler s Wells och på turné i Storbrittanien och USA. Nominerad för Olivier Awards 2012 för sitt arbete med Anna Christie på Donmar. Howard mottog priset The Laurence Olivier Award för Best Lighting Designer Han har två gånger nominerats till Broadway s Tony Awards för Mary Poppins och Macbeth. Andrew Bruce Ljuddesigner Andrew började sin teaterkarriär vid Glyndebourne Festival Opera 1968 och utsågs till chef för ljud på Royal Opera House Ett år senare var han med och grundade Autograph Sound Recording, ett ledande brittiskt företag inom ljuddesign och utrustningsuthyrning, nu ansvarig för ett flertal produktioner världen över. Han var associate designer på flera betydande brittiska musikteatrar som Evita, Cats och Starlight Express. ORIGINAL LJUDDESIGN: Song and Dance, Abbacadabra, Little Me, Les Misèrables, Chess, Follies, Into the Woods, The Card, Miss Saigon, Children of Eden, City of Angels, Martin Guerre, The Fix, The Witches of Eastwick, The Secret Garden, Alice in Wonderland, MAMMA MIA!, Sweeney Todd, Chitty Chitty Bang Bang, Mary Poppins. Bland hans senaste arbeten märks Seven Deadly Sins, Isadora och Alice s Adventures in Wonderland för The Royal Ballet och Mother Courage and her Children för the National Theatre.

17 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Bobby Aitken Ljuddesigner Bobby har jobbat med ljuddesign för teater i över tjugo år i hela Storbrittanien och i resten av världen. Han stod för ljuddesignen i öppningsseremonin och avslutningsseremonin av Olympiaden i London TEATER: Ghost (London/Broadway), MAMMA MIA! (worldwide), Grease (London/UK tour), Dirty Dancing (worldwide), Lennon (Broadway), We Will Rock You (Worldwide), Blast! (London, U.S.), Return To The Forbidden Planet (worldwide), Five Guys Named Moe, Which Witch?, Metropolis, Pete Townshend s The Iron Man, In The Midnight Hour, High Society, Time, A Saint She Ain t, The Best Of Times, Soul Train, The Fix, The Beggar s Opera och Bartholomew Fair (RSC). Utöver detta har han jobbat i ett otal föreställningar runt om i Storbrittanien. OPERA: Carmen, Madame Butterfly, Aïda, Cavalleria Rustican and I Pagliacci, Tosca och La Bohème. UTMÄRKELSER: Vann Helpmann Award for Best Sound Design år 2005 för den australiensiska produktionen av We Will Rock You.

18 Konstnärligt team Vi gjorde originalversionen av MAMMA MIA! Martin Koch Musikalisk ledning, med tillägg och arrangemang Martin är utbildad vid Royal College of Music och nu driver han ett framgångsrikt musikproduktionsföretag och inspelningsstudio med Nick Gilpin, som har gjort ett otal TV-, album- och DVD-projekt. Han vann en Tony Award och Drama Desk Award för Billy Elliot och var Grammynominerad för MAMMA MIA! I över fjorton år var han musikalisk ledare för Cameron Mackintosh där han jobbade med bland annat Les Misérables, Miss Saigon, Cats och Oliver!. Det senaste han gjort för Cameron Mackintosh är MAMMA MIA! och Billy Elliot. Martins orkestreringar inkluderar Just So, Moby Dick, MAMMA MIA! (Tony Award nominering), Jerry Springer The Opera, Billy Elliot (Tony Award & Drama Desk Awards), Bad Girls, Desperately Seeking Susan, Kombat Opera och många operor för BBC TV, Paparazzi och Cattle Call, två baletter av Richard Thomas och Shoes på Sadler s Wells. Han har spelat in över trettio album inklusive Les Misérables (original cast album och symfonisk inspelning), Miss Saigon, Oliver!, Hey! Mr Producent, MAMMA MIA! (Grammy nominering), Jerry Springer The Opera, Billy Elliot, Bad Girls, John Barrowman The Album och Shoes. Han har varit musikalisk ledare för BBC for the Royal Variety Performances och Sports Personality of the Year i över tio år och komponerat, orkestrerat och lett musiken för Commonwealth Games Glasgow 2010 handover Delhi. Martin var Music Supervisor för fyra ceremonier i Olympiaden i London Samt Music Director och Composer för Paralympic Opening Ceremony i London Richard East Producent Richard är producent för MAMMA MIA! och han har varit med sedan starten. En Tonynominering. Han har arbetat i underhållningsbranschen i 35 år i Australien, London och USA.

19 Konstnärligt team Vi gör MAMMA MIA! i Helsingfors Paul Garrington International Associate Director Paul har iscensatt produktionerna av MAMMA MIA! i Tyskland, Ryssland, Holland, Sverige, Spanien, Korea och Japan, alla på de lokala språken samt English International Tour. Nyligen regisserade han Joseph i Holland och Dirty Dancing, som för tillfället spelas i Tyskland, Storbritannien, Holland och USA. Andra produktioner Paul regisserat är Dancing Shadows i Korea och ett åtskilligt antal pjäser i London; Picasso s Women, Take the Fire, Broken Journey, Anyroad, The Lifeblood och A Midsummer Night s Dream. Han har haft en långt samarbete med Royal Shakespeare Company. För dem regisserade han La Nuit de Valognes i Stratford och han arbetar även som associate director för Peter Hall och Adrian Noble. På West End har han arbetat med Andrew Lloyd Webber i Whistle Down the Wind och för The Pet Shop Boys med föreställningen Closer to Heaven. Bland utnämningarna kan nämnas Guldmasken för MAMMA MIA! i Sverige och en Tony-award för Dancing Shadows i Korea. Nichola Treherne Associate Choreographer KOREOGRAFI/MUSIKALISK ISCENSÄTTNING: Associate Creative Director (assisterande regissör) och iscensättning av Batman Live (World Arena Tour), koreograf för La Cage Aux Folles (Holland), Company (Jerwood Vanbrugh Theatre, RADA) High School Musical (Holland) vinnare av Stichling Award för bästa koreografi, iscensättning av Dirty Dancing (Hamburg), Associate Choreographer för MAMMA MIA! (i hela världen och film), Burn the Floor (världsturné), Sarah Brightmans världsturné, Bombay Dreams (Apollo Victoria, London), Whistle Down the Wind (Aldwych Theatre i London), Grease (Skandinavien), Jesus Christ Superstar (UK tour), Shall We Dance (Oslo), Carmen Jones (Tyskland), Hair (Old Vic, London), koreograf till Model Girl (Greenwich Theatre, London), Romeo och Julia (Chichester), The Music of Andrew Lloyd Webber (Sudeley slott Gloucestershire, Kiev, Ukraina), Yusopov (Sydmonton Festival). REGI: Regissör/koreograf Moonshadow (Yusufs I ll Take My Time turné i Storbritannien), Associate director/choreographer Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (London Palladium och Adelphi Theatre, London), regissör/koreograf Chess (Oslo), regissör/ iscensättning Fame (Oslo), assisterande regissör By Jeeves (London), artistic supervisor Starlight Express (London/Japan).

20 Konstnärligt team Vi gör MAMMA MIA! i Helsingfors Seann Alderking Associate Musical Supervisor Seann Alderking studerade piano och cembalo vid Yehudi Menuhin School och Juilliard School i New York. Han arbetar för närvarande som Musical supervisor, orchestrator and editor och han upprätthåller fortfarande sin solopianokarriär. MUSIKTEATER: Candide (Menier Chocolate Factory), Follies (Opéra de Toulon), Silent Night (Cincinnati Opera), Into the Woods (Théâtre du Châtelet), Finding Neverland (Leicester Curve), Porgy & Bess (Cincinnati Opera), Sondheim at 80 (BBC Proms/ TV), Love Never Dies (Adelphi Theatre), The Wizard of Oz (London Workshops), Les Misérables (Paris, Montréal, São Paulo, Mexico City, Antwerp, US National Tour, 10th Anniversary Concert), MAMMA MIA! (Shanghai, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Essen, Oslo, Köpenhamn, Madrid, Utrecht, Antwerpen, NL National Tour), Marguerite (Theatre Royal Haymarket, Tokyo), Rebecca (Vienna, London Workshops), Miss Saigon (Toronto), Show Boat (Prince Edward Theatre, Royal Albert Hall), Napoleon (Shaftesbury Theatre), Oliver! (Amsterdam, NL National Tour), Martin Guerre (Prince Edward Theatre, West Yorkshire Playhouse), Hey! Mr. Producer (Lyceum Theatre/DVD), An Enchanted Evening (Drury Lane/BBC/DVD), Carousel (Royal Festival Hall/BBC), Oklahoma! (BBC Proms/TV), CYMRU for the World (Wales Millennium Centre/BBC TV) ORKESTRERING: Marguerite (Theatre Royal Haymarket, Japan National Tours), orkestrering för turnéversionen av Les Misérables (US och UK National Tours) och Miss Saigon (USA:s och Storbritanniens nationella turnéversioner, Köpenhamn, Oslo), transkription av Stravinsky s Rites of Spring för fyra pianon och percussion (Fear No Music), Assistent till Jonathan Tunick (Martin Guerre), kollaboration med Claude-Michel Schönberg till Miss Saigon Rhapsody for Piano and Orchestra (framförd av Bournemouth Symphony, BBC Concert Orchestra, Singapore Symphony and Seattle Symphony, CD), Showtime at the Stadium (Cardiff Millennium Stadium/BBC TV), CYMRU for the World (Wales Millennium Centre/BBC TV), Sondheim at 80 (BBC Proms/TV) FILM/TV: Sweeney Todd (Tim Burton, regi), The Little Prince (BBC TV) INSPELNINGAR: Forever (Diana Damrau), Vivid (music by Bruce Stark), Man of La Mancha (Covent Garden Festival/Jay Records), BBC, First Night, Vereinigte Buehnen Wien, Tréma, Tring, XLNT Records EDITERING: Kiss Me, Kate (critical edition), West Side Story (full score and piano reduction), Showtime at the Stadium (Cardiff Millennium Stadium/BBC TV), CYMRU for the World (Wales Millennium Centre/BBC TV), Richard Rodgers Centenary Gala (Theatre Royal, Drury Lane)

Bryggeriteatern i Visby 1980-82, Atelierteatern i Göteborg 1982-87, Folkteatern i Gävleborg 1987-88 (Den stora vreden), Ståuppkomik 1988-1998,

Bryggeriteatern i Visby 1980-82, Atelierteatern i Göteborg 1982-87, Folkteatern i Gävleborg 1987-88 (Den stora vreden), Ståuppkomik 1988-1998, Babben Larsson Teaterhögskolan i Stockholm 1977-80 Bryggeriteatern i Visby 1980-82, Atelierteatern i Göteborg 1982-87, Folkteatern i Gävleborg 1987-88 (Den stora vreden), Ståuppkomik 1988-1998, "Rektor"

Läs mer

Visas bandad lördag 16/10 kl 18.30 på Roy (p.g.a. uthyrning 14/10) A DISAPPEARING NUMBER

Visas bandad lördag 16/10 kl 18.30 på Roy (p.g.a. uthyrning 14/10) A DISAPPEARING NUMBER National Theatre, 2010-2011 Visas bandad lördag 16/10 kl 18.30 på Roy (p.g.a. uthyrning 14/10) A DISAPPEARING NUMBER Kritikerhyllad pjäs, som vunnit Laurence Olivier Award för bästa pjäs, Evening Standards

Läs mer

Välkommen till höstens kulturaktiviteter!

Välkommen till höstens kulturaktiviteter! älkommen till höstens kulturaktiviteter! Nu äntligen är hösten snart här med nya och gamla aktiviteter! Medan Klostergårdens träd klär sig i gult och rött drar Malmö Operas artister på sig paljetterna

Läs mer

PRESSMATERIAL LEHDISTÖTIEDOTE

PRESSMATERIAL LEHDISTÖTIEDOTE PRESSMATERIAL LEHDISTÖTIEDOTE 18.9.2014 LITTLESTAR PREMIÄR DEN 27 SEPTEMBER 2014 www.mamma-mia.fi PER-C OCH ACE-PRODUCTION TILLSAMMANS MED SVENSKA TEATERN ENLIGT AVTAL MED JUDY CRAYMER, RICHARD EAST OCH

Läs mer

Den 9:e upplagan av Clandestino Festivalen äger rum gången mellan 10 12 juni. Den här gången intar festivalen som ligger i hjärtat av Göteborg. Festivalen har bytt plats mellan olika ställarna i Göteborg.

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur.

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Johan Wennerstrand Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Har lång erfarenhet av de flesta musikaliska stilar. I sju år sågs han i kören bakom Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Visor, schlager,

Läs mer

Med balett från Björkö till Tallinn

Med balett från Björkö till Tallinn Med balett från Björkö till Tallinn Samspel. Bröderna Davidsson från en orgel- och danskonsert i Örgryte nya kyrka. Musik och dans har varit självklara ingredienser i livet för Jonathan och Gabriel Davidsson

Läs mer

Sibylle Glosted, sopran

Sibylle Glosted, sopran Sibylle Glosted, sopran Född 1988 i Århus, Danmark. Hon är utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och studerar sedan 2013 på Operahögskolan i Stockholm. Under åren 2003 2008 var hon medlem

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Musiken är komponerad av Martin Land som skrev musiken till Sune-musikalen 2011 på Göta Lejon.

Musiken är komponerad av Martin Land som skrev musiken till Sune-musikalen 2011 på Göta Lejon. Äntligen, Markoolio och Tobbe Trollkarl gör musikal! Vi har tidigare kunnat se Markoolio och Tobbe Trollkarl som programledare för b.la Tv4 s succéprogram Talang där de blev programledarparet med hela

Läs mer

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag vid flygeln på Grand Hotel och i Las Vegas Margareta Svensson Hon arbetar lika gärna vid pianot på de exklusivaste hotellen som med att sätta upp scenshower Läs om livet som artist och om skillnaderna

Läs mer

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013.

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West Resa till USA, Los Angeles Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Dagarna innan festivalen startade

Läs mer

Fråga. Hur många slussar innehåller Göta Kanal? 1. 22 st. X. 39 st. 2. 58 st

Fråga. Hur många slussar innehåller Göta Kanal? 1. 22 st. X. 39 st. 2. 58 st Fråga Geografi Sverige Göta kanal är en kanal som löper genom Götaland. Kanalen är 90,5 km lång, därav är 87,3 km grävd och sprängd kanal. Nivåskillnaden är 9,8 m. Hur många slussar innehåller Göta Kanal?.

Läs mer

Based on a True Story 1

Based on a True Story 1 Based on a True Story 1 8 - Trip, säger jag till min före detta pojkvän. Vi måste prata. Vi befinner oss på inspelningen av hans nya film. Du vet, den där med hans filmstjärnefru, som handlar om en tjej

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

En Midsommarnattsdröm spelas på Fjäderholmsteatern i sommar!

En Midsommarnattsdröm spelas på Fjäderholmsteatern i sommar! PRESSMEDDELANDE 2012-05-24 En Midsommarnattsdröm spelas på Fjäderholmsteatern i sommar! På självaste midsommarafton är det premiär för Shakespeares En Midsommarnattsdröm på Fjäderholmsteatern. I rollerna

Läs mer

8 Januari Så börjar Tv4 att sända serien Rock skolan med Gene Simmons i huvudrollen. skiva Live to Win ut på nätet.

8 Januari Så börjar Tv4 att sända serien Rock skolan med Gene Simmons i huvudrollen. skiva Live to Win ut på nätet. 8 Januari Så börjar Tv4 att sända serien Rock skolan med Gene Simmons i huvudrollen. 19 Januari så går årliga musik mässan NAMM av stapeln i Los Angeles. Kiss relaterade gäster detta år är bröderna Kulick,

Läs mer

Fråga. Vad heter konstverket? 1. Assembly. X. Nimis. 2. Vist

Fråga. Vad heter konstverket? 1. Assembly. X. Nimis. 2. Vist Fråga Konst Ett konstverk finns på Kullaberg i Skåne, det är uppfört sedan 980 av Lars Vilks av drivved och fallvirke. Verket är beläget i ett naturreservat och har blivit föremål för legala ingripanden

Läs mer

KONSTNÄRSKROCKEN program

KONSTNÄRSKROCKEN program KONSTNÄRSKROCKEN program Förra säsongen blev en succé! Ateljén fylldes med människor nyfikna på våra gästande artister. Det pratades och skrattades. Det lyssnades och funderades. Kort sagt blev kvällarna

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

Skola+Kultur = Framgång

Skola+Kultur = Framgång Skola+Kultur = Framgång PROGRAM 09.00 Registrering och kaffe 09.30 Moderator Pernilla Glaser Invigningstal av Kommunalråd Magnus Sjödin Kulturhappening med Thomas Jerbo 10.20 Skola & Kultur - ökad måluppfyllelse

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

Stjärnskotten. nu bli den nya generationens storstjärnor inom bluegrass och americana. Lira mötte dem i Nashville för ett

Stjärnskotten. nu bli den nya generationens storstjärnor inom bluegrass och americana. Lira mötte dem i Nashville för ett Stjärnskotten Vägen från ung supertalang till vuxen stjärna är inte alltid rak. De i dag 23-åriga Sarah Jarosz, Sierra Hull och Rebecca Lovell alla med mandolinen som huvudinstrument slog igenom redan

Läs mer

Med kvadraten på rätt ställe

Med kvadraten på rätt ställe Högst upp i en ljus, modern tvårummare med balkong och utsikt mot Bällstaån i Sundbybergs Strand bor paret Ida Högberg och Michael Strix. Med kvadraten på rätt ställe 4 BOK_ModernaHem_2_2012-1.indb 4 vå

Läs mer

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning - 11-07 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning RUS och RUD

Läs mer

På spaning efter jämställdhet del 2

På spaning efter jämställdhet del 2 På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 SVENSK TEATERUNION SVENSKA ITI På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 Innehåll 6 Inledning 9 Innehåll

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

BJÖRN SKIFS KUNSKAPSSÖKT AV: HELENA CARLSSON I KLASS 84 HÖSTEN-98 DAGFOLKHÖGSKOLAN

BJÖRN SKIFS KUNSKAPSSÖKT AV: HELENA CARLSSON I KLASS 84 HÖSTEN-98 DAGFOLKHÖGSKOLAN BJÖRN SKIFS KUNSKAPSSÖKT AV: HELENA CARLSSON I KLASS 84 HÖSTEN-98 DAGFOLKHÖGSKOLAN 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning. sid. 1 Familj och ursprung. sid. 2 Igenkänd och förföljd sid. 2 Artisteri sid. 3 Skådespeleri

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

Teaterförbundets tidning NR: 6-2013. Maskdesign: från hantverk till konst 70-talsteatern är tillbaka Så vann dubbarna striden

Teaterförbundets tidning NR: 6-2013. Maskdesign: från hantverk till konst 70-talsteatern är tillbaka Så vann dubbarna striden Teaterförbundets tidning NR: 6-2013 Maskdesign: från hantverk till konst 70-talsteatern är tillbaka Så vann dubbarna striden YRKESREPORTAGE Succé för 70-talsteater Parkteaterns Kåldolmar och kalsipper

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Stockholm 2011 01 07 VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Loco Motion har arbetat och utvecklat Mässprojektet sedan 2008. Under två omgångar, 2009 och 2010, har projektet genomförts, utvärderats och utvecklats.

Läs mer

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

Milla Löjdström 073 512 50 86

Milla Löjdström 073 512 50 86 Milla Löjdström 073 512 50 86 Milla Löjdström skådespelare tel: 073-5125086 milla.lojdstrom@hotmail.com showreel: www.milla-lojdstrom.com/ showreel Född: 1986/10/22 Stockholm Hår: Ljusbrun Ögon: Gröna

Läs mer

Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun.

Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun. FÖRETAGSJUNTAN ULFSBY GÅRD 28.2.2009 Hej! Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun. Kyrkogårdsö är en liten ö med tre gårdar, nu finns det två bosatta familjer

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

P R O F I L E N PÄR JOHANSSON

P R O F I L E N PÄR JOHANSSON Pär Johansson Född: 1970 Bor: Hudiksvall, uppvuxen i Delsbo. Familj: Sambo, en son och en dotter Drömyrke som barn: Fotbollsproffs Utmärkelser, ett utval: Guldmasken, Årets unga chef, Astrid Lindgrens

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

"Fucking Åmål" fyller 15 år!

Fucking Åmål fyller 15 år! "Fucking Åmål" fyller 15 år! Av Alexander Dunerfors Lukas Moodysson delar med sig av 15 saker du kanske inte visste om Sveriges bästa ungdomsfilm. Den 23 oktober 1998 hölls premiär för tonårsdramat som

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

INFO. HEMSIDA: www.vapenochdramatik.com

INFO. HEMSIDA: www.vapenochdramatik.com curriculum vitae CLARA MARIA BODÉN INFO Född 1983.06.07 i Umeå, uppvuxen i Östersund, boende i Oslo. Filmare (klipp,foto, producent) grundare av och ägare i filmbolaget Vapen och Dramatik AS (org nr 996713202

Läs mer

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr« 98 jämställdhet »På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«de flesta associerar ordet skivbolag till fräscha kontor, guldskivor och stora studios genom vilka namnkunniga artister gör entré och

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

w. ilkkahaikio.com e. haikio@me.com t. +46 70 4758578 a. osbygatan 8 214 43 Malmö ILKKA HÄIKIÖ LJUSDESIGN FOTO LAYOUT

w. ilkkahaikio.com e. haikio@me.com t. +46 70 4758578 a. osbygatan 8 214 43 Malmö ILKKA HÄIKIÖ LJUSDESIGN FOTO LAYOUT w. ilkkahaikio.com e. haikio@me.com t. +46 70 4758578 a. osbygatan 8 214 43 Malmö ILKKA HÄIKIÖ LJUSDESIGN FOTO LAYOUT foto: Jens Lennartson 2013 Referenser: Pelle Öhlund, Ragna Weisteen, Stalle Ahrreman,

Läs mer

Frihetsgudinnan Frihetsgudinnan i New York invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA s folk från ett annat land. 1: Kanada.

Frihetsgudinnan Frihetsgudinnan i New York invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA s folk från ett annat land. 1: Kanada. Fråga Frihetsgudinnan Frihetsgudinnan i New York invigdes den 8 oktober 886 och var en gåva till USA s folk från ett annat land. Vilket land? : Kanada : Japan : Frankrike Fråga EU Schengensamarbetet är

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Background: Films we have done

Background: Films we have done I See Background: Films we have done Theme of the I SEE project Seeing the big picture We are inspired by A mirror of the essential unity of man worldwide. Our initial idea: Take a camera with 5-8

Läs mer

Uråldriga riter möter ny teknik!

Uråldriga riter möter ny teknik! Man must dance urfolk dansar tillsammans på nätet i realtid Ola Stinnerbom i mask 2011 Foto: Birgitta Stålnert 1 Uråldriga riter möter ny teknik! Vårt projekt MAN MUST DANCE bygger på samtida samisk dans

Läs mer

Långfilm Kärlek Deluxe Passare Fladen Film/Eyeworks 2012. TV Serie Coacherna Passare BOB Film 2011. Långfilm Shoo Bre Passare Acne 2011

Långfilm Kärlek Deluxe Passare Fladen Film/Eyeworks 2012. TV Serie Coacherna Passare BOB Film 2011. Långfilm Shoo Bre Passare Acne 2011 CV Adrian Wigerdal Filmfamiljen info@filmfamiljen.com 010 10 10 447 BRANSCHERFARENHET -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2014 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

Hennes kärlek till ABBA startade en världskarriär

Hennes kärlek till ABBA startade en världskarriär Gylleneskor intervjuar: Arrival Hennes kärlek till ABBA startade en världskarriär Gruppen ARRIVAL är ett väldigt speciellt fenomen i musikvärlden. Kanske inte så kända i Sverige, i alla fall inte ännu.

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser Vad får barn och ungdomar att gå till skolan igen när de redan tillbringat halva dagen där? Dagens barn och ungdomar kommer att leva ett liv som ställer stora krav på kreativitet,

Läs mer

Äntligen, Markoolio och Tobbe Trollkarl gör musikal!

Äntligen, Markoolio och Tobbe Trollkarl gör musikal! Äntligen, Markoolio och Tobbe Trollkarl gör musikal! Vi har tidigare kunnat se Markoolio och Tobbe Trollkarl som programledare för b.la Tv4 s succéprogram Talang där de blev programledarparet med hela

Läs mer

Mats-Arne Larsson. Mats-Arne Larsson

Mats-Arne Larsson. Mats-Arne Larsson CV Profil Lång och skiftande erfarenhet av teater, musik och kultur med både konstnärlig och administrativ inriktning. Mångsidig kommunikatör med en bakgrund av inspirerande arbetsledning. Arbetserfarenhet

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2013 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC.

FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC. 4 DRÖMMEN OM Thomas och Helen har byggt tre hus i New England-stil FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC. 5 NEW ENGLAND l med Willa

Läs mer

program Sollefteå Näsåker Junsele Ramsele

program Sollefteå Näsåker Junsele Ramsele program Sollefteå Näsåker Junsele Ramsele 2014 i Sollefteå kommun sollefteartf.se hullsta.com ramsele.com junsele.nu Bäste läsare, producent eller arrangör. Efter många år av saknad har ni nu i er hand

Läs mer

Stage4you & Stylingutbildningen. V ä l k o m m e n t i l l v e r k l i g h e t e n

Stage4you & Stylingutbildningen. V ä l k o m m e n t i l l v e r k l i g h e t e n Stage4you & Stylingutbildningen V ä l k o m m e n t i l l v e r k l i g h e t e n rehearsal catwalk success T ä n k o m d e t f a n n s e n p l a t s d ä r m a n s a m m a n f ö r t a r t i s t e r i,

Läs mer

Hårkullestatyn, Ada Ryttar t.h, Joanna Svensson t.v.

Hårkullestatyn, Ada Ryttar t.h, Joanna Svensson t.v. Hårkullorna Hårkullestatyn, Ada Ryttar t.h, Joanna Svensson t.v. Denna staty av Arvid Backlund, vänd mot söder ut mot världen, representerar alla de företagsamma kvinnor vars arbete gjorde att de kallades

Läs mer

Medverkande Räls. Sara Wikström - Alice

Medverkande Räls. Sara Wikström - Alice Sara Wikström - Alice Sara tillhör Folkteaterns ensemble och har spelat en mängd roller på teaterns olika scener, bland annat i KRAKEL SPEKTAKEL KUSIN VITAMIN, KÄR LEK, JULORATORIET, DEN OFFENTLIGA SEKTORN,

Läs mer

BAROCKEN ca 1600-1750

BAROCKEN ca 1600-1750 BAROCKEN ca 1600-1750 Ordet barock betyder ungefär befängt eller konstigt. Namnet började användas när barocken var slut som en reaktion på epokens prålighet. * Musiken under barocken hade en tydlig puls

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk AV-nr 100009tv1-4 sas Om serien Ramp svenska som andraspråk Porträtt Handledning av Pia Minati Ramp svenska som andraspråk Porträtt är fyra program som kommer från tv-serien Sve-à-long och som har bearbetats

Läs mer

1 av 2 2009-08-04 12:27

1 av 2 2009-08-04 12:27 Musikern som harpan valde - Kultur - www.st.nu http://st.nu/kultur/1.1229012?m=print 1 av 2 2009-08-04 12:27 Publicerad 29 juli 2009 Textstorlek Park Stickney är turnerande världsartist på harpa, främst

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Musikalen FETT. en projektredovisning från

Musikalen FETT. en projektredovisning från Musikalen FETT en projektredovisning från 2 VAD GJORDE VI? Under ca två års tid har vi, tillsammans med kompositören och författaren Bertil Goldberg, arbetat på att skapa en musikal med målsättningen att

Läs mer

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM Åk 1-2 1) Läs Astrid Lindgrens bok Lillebror och Karlsson på taket, kapitel 1 och 2, ett kapitel i taget. Rita en bild av Karlsson på taket och skriv ner ord som beskriver hurdan Karlsson är. 2) Gå tillsammans

Läs mer

Alice i Underlandet Skolmaterial

Alice i Underlandet Skolmaterial Alice i Underlandet Skolmaterial Skolmaterialet till denna föreställning är ämnat för att ge lärare tips och tankar för hur de kan arbeta vidare kring föreställningen Alice i underlandet på Helsingborgs

Läs mer

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM Jaume Plensa, Barcelona (f. 1955) Jaume Plensa tillhör de mest uppmärksammade skulptörerna internationellt efter sin Crown Fountain i Millenium Park i Chicago,

Läs mer

Cæsarion. Firandet börjar den 29 april med kavalkadföreställningen

Cæsarion. Firandet börjar den 29 april med kavalkadföreställningen LMERSSPEXET 60 ÅR CHALMERSSPEXET 60 ÅR CHALMERSSP Firar med nyuppsättning av Cæsarion TEXT MICHAEL NYSTÅS Erfaren spexare. Åsa Jansson, chalmerist och spexdirecteur, samordnar 60-årsfirandets festligheter

Läs mer

Ordförandes rader. SWEA-kalendern TORONTO MAJ 2014

Ordförandes rader. SWEA-kalendern TORONTO MAJ 2014 Ordförandes rader Kära Sweor, Förra gången skrev jag väldigt mycket, denna gång ska det bli mindre, jag lovar! Jag tänkte börja med att påminna de som inte har gjort det att förnya sitt medlemskap. Gör

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Culturia. Undervisning och underhållning. PM - Basinfo SWEDEN WELCOMES JUST YOU

Culturia. Undervisning och underhållning. PM - Basinfo SWEDEN WELCOMES JUST YOU Culturia Undervisning och underhållning PM - Basinfo SWEDEN WELCOMES JUST YOU Kulturföreningen CULTURIA undersöker för närvarande möjligheterna att realisera kulturprojektet SWEDEN WELCOMES JUST YOU, vars

Läs mer

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Kärleksboktips Kärleksboktips för både stora och små! För vuxna Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Astrid Lindgren berättar den sanna historien om sina föräldrars livslånga

Läs mer

En lärarhandledning Av Maria Bolmehag, Lena Nilsson Berg, Jens Mattsson och Christina Strömwall

En lärarhandledning Av Maria Bolmehag, Lena Nilsson Berg, Jens Mattsson och Christina Strömwall En lärarhandledning Av Maria Bolmehag, Lena Nilsson Berg, Jens Mattsson och Christina Strömwall Om boken Såhär presenterar förlaget boken: Edward Tulane är en mycket vacker porslinskanin med handsydda

Läs mer

geppetto in spring Högskolan för scen och musik av conor mitchell

geppetto in spring Högskolan för scen och musik av conor mitchell geppetto in spring av conor mitchell Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten i centrala Göteborg och ingår i den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Högskolan bildades 1 juli

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Projektbeskrivning Teater Tofta Herrgård Sommarteater på Tofta Herrgård, Kungälv

Projektbeskrivning Teater Tofta Herrgård Sommarteater på Tofta Herrgård, Kungälv Projektbeskrivning Teater Tofta Herrgård Sommarteater på Tofta Herrgård, Kungälv Teater Tofta Herrgård sommaren 2012 Sommaren 2012 planerar vi en Strindbergsfinal, med Ett drömspel. Det är den sista Strindbergspjäsen

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Halva nöjet är resan.

Halva nöjet är resan. Halva nöjet är resan. TÅGRESA fr 195 KR * Foto: Michael Ochs Archives / Getty Images Det finns så mycket kul att resa till! enkelt ordnat! + + TÅGRESA NÖJE BOENDE Hos SJ kan du inte bara köpa resor runt

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

165 hässelby. Regissören Mia Engberg växte själv upp intill Hässelby Gård och det här är hennes skildring av den nya generationens förortsbarn.

165 hässelby. Regissören Mia Engberg växte själv upp intill Hässelby Gård och det här är hennes skildring av den nya generationens förortsbarn. 165 hässelby De heter Ayesha, Julio och Frazze. De har sina rötter i olika länder och de bor i höghusen kring Hässelby Gård, långt från de larmförsedda villorna och drömmen om ett integrerat samhälle.

Läs mer

POWER GOALSET. Att skapa magnetiska mål som funkar! Eller; en timme om allt och inget; högt & lågt, som ger eftertanke och riktning.

POWER GOALSET. Att skapa magnetiska mål som funkar! Eller; en timme om allt och inget; högt & lågt, som ger eftertanke och riktning. POWER GOALSET Att skapa magnetiska mål som funkar! Eller; en timme om allt och inget; högt & lågt, som ger eftertanke och riktning. OM MÅL Forskning visar att framgångsrika personer är mer framtidsorienterade

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

Contractor, inventor, producer within music & event business

Contractor, inventor, producer within music & event business Entreprenör, uppfinnare och producent inom Musik & Event branschen Contractor, inventor, producer within music & event business -87-95 Seminarier och musikutveckling inom TBV Sverige. Series of seminars

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015

I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015 I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015 Om jag så bara har en enda dag kvar att leva ska jag resa tillbaka Kan en människa bli kvitt sitt förflutna och radera sin historia? Salim har allt

Läs mer

Gulliga bladet. Peace and Love har har varit en mycket populär sedan festivalen startade 2007. Men i år har pengarna inte räckt till.

Gulliga bladet. Peace and Love har har varit en mycket populär sedan festivalen startade 2007. Men i år har pengarna inte räckt till. Gulliga bladet Källebergsskolan, v. 22, 201 3 Peace and Love inställt KÄL KÄR LEB LEK! ERG Peace and Love har har varit en mycket populär sedan festivalen startade 2007. Men i år har pengarna inte räckt

Läs mer