highlights Nyheter 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "highlights Nyheter 2014"

Transkript

1 highlights Nyheter 2014

2

3 highlights LITECOM 2 SEQUENCE 3 LIGHT FIELDS evolution TW 4 INTRO 5 TrueGamutRendering fashion (TGRfashion) 6 PANOS Global LED-downlight-serie 7 PANOS evolution 8 SUPERSYSTEM 9 FACTOR 10 PERLUCE LED 11 GRAFT HT 12 CLEAN supreme LED 13 CLEAN advanced LED 14 AXON 15 LINARIA LED 16 SFERA 17 DIAMO 18 ELEVO 19 CAPIX evolution 20 Zumtobel MAINTENANCE SERVICES för ONLITE 21 ONLITE piktogram ISO Efficiency Upgrade

4 2014 highlights 1 LITECOM Belysningsstyrsystem För utvecklingen av LITECOM har Zumtobel samarbetat med sina bästa partners från många olika områden. I samarbete med IBM skapades ett öppet, banbrytande och innovativt styrsystem som långsiktigt kommer att förändra byggnadsstyrningen. Redan från början deltog gränssnittsdesigner och tillämpningsexperter i projektet. Resultatet är en ny form av ljusstyrning som kombinerar intuitivt handhavande via appar med enkel installation och skötsel via en individuell styrning. För användarna innebär LITECOM enkel konfiguration, intuitiv vägledning och maximal flexibilitet. Detta uppnås genom syntesen av kontroller, pekskärm och programvara i ett system. Det gör att det går att skapa, styra och övervaka individuella belysningslösningar som till fullo motsvarar de specifika kraven i ett projekt: Vid behov kan ytterligare funktioner programmeras och integreras. LITECOM förenklar komplexa processer och går enkelt och smidigt att via webbteknik styra med varje PC, smart phone eller platta.

5 highlights 2014

6 2014 highlights LITECOM APPS Apparna med sina olika utformningar sätter praktiskt taget inga gränser för individuella önskemål. Det är användarnas individuella krav som står i centrum för LITECOM, allt från enkla färgändringar av ytan till komplexa nödljusstyrprogram: För varje kund går det att skapa ett individuellt app-paket beroende på lokalernas funktion och användarnas behov. Via de förkonfigurerade grundinställningarna går det att styra och anpassa alla funktioner. Dessutom är det möjligt att ha separata appar som är exakt anpassade till en viss armaturs funktioner. Till exempel går det att använda och ställa in armaturen SEQUENCE med speciellt utvecklade appar för att få en belysningslösning som är optimalt anpassad till användarens behov. Dessutom kan LITECOM användas som central kontrollstation för nödbelysning med separat batteriförsörjning. Denna funktion aktiveras via appen nödbelysningsintegration. Utan extra insatser går det på så sätt att med ett enda system styra och övervaka grundbelysningen men även nödbelysningen. LITECOM är dynamisk och även förberedd för framtida behov. Det går också att komplettera med variabla appar. Det innebär att det inte bara är Zumtobel som kontinuerligt kan utöka antalet funktioner. Tack vare de öppna gränssnitten kan även användarna programmera egna appar och använda dem i systemet. I framtiden kommer det till och med vara möjligt att uppfylla helt kundspecifika önskemål, antingen direkt för användaren själv eller som tjänst för kunden.

7 highlights 2014 Lighting Performance Platform (LPP) Kontrollera och minimera energiförbrukningen i företaget: Med LightingPerformancePlatform har Zumtobel utvecklat en online lösning med vars hjälp Zumtobels kunder snabbt kan jämföra förbrukningsuppgifter från byggnader och lokaler och på så sätt se vilka möjligheter det finns att spara energi. Övervakningsverktyget som är perfekt anpassat till styrsystem kontrollerar förbrukningen i företaget och visar hur det med hjälp av ljusstyrning går att uppnå optimal energieffektivitet. Med hjälp av det överskådliga SunBurst-diagrammet går det att styra byggnader och minimera energiförbrukningen för våningsplan, rum och till och med separata arbetsplatser. Genom att LightingPerformancePlatform är anpassad för olika behov kan Zumtobel via denna plattform erbjuda olika tjänster, allt från genomförande och idrifftagande till serviceavtal på längre sikt för kontinuerlig minimering av energiförbrukningen.

8 2014 highlights 2 SEQUENCE Pendlad och utanpåliggande LED-armatur Nya samarbetsformer, oavsett om det är i projektgrupper, vid den klassiska arbetsplatsen eller i kontorslandskap kräver flexibla belysningslösningar som anpassar sig till människors individuella behov. En studie som Zumtobel gjort i samarbete med Fraunhofer IAO visade att användare föredrar belysningslösningar som går att styra individuellt. Kombinationen av direkt- och indirekt ljus har en påvisbar inverkan på välbefinnandet vid arbetsplatsen. Den pendlade och utanpåliggande LED-armaturen SEQUENCE uppfyller helt dessa krav. Armaturen som är en fullständig nyutveckling utnyttjar för första gången allt från designen, elektroniken till styrningen alla de möjligheter som dagens LED-teknik ger. SEQUENCE består av enhetligt konstruerade, seriekopplade modulenheter som är monterade i en högkvalitativ lågprofil aluminiumstomme. Varje modul består av 6 3 centralt placerade LED-ljuspunkter. De enskilda modulerna som är ordnade i tre logiska grupper går liksom det indirekta ljuset att styra individuellt. Det är detta system som möjliggör anpassningsbart ljus. Steglös reglering, diffust ljus via den opaliserade ramen och omkoppling av separata moduler ger praktiskt taget obegränsade användningsmöjligheter. SEQUENCE kan fås med varmvit (3000 K) och neutralvit (4000 K) färgtemperatur. Dessutom erbjuder Zumtobel armaturen i längderna 1200 mm med 8 eller 2100 mm med 14 LED-moduler. SEQUENCE möjliggör hållbara besparingar i kontor tack vare upp till 100 lm/w med ett armaturljusflöde på upp till 9000 lm.

9 highlights 2014

10 2014 highlights Zumtobel advancedoptics SEQUENCE är en individuell och flexibel belysningslösning för morgondagens kontor som förenar klar design med innovativ linsteknik exakt anpassad till den platta profilen. Var och en av de 18 centralt placerade LED ger med symmetrisk eller asymmetrisk ljusfördelning en optimal styrning av arbetsbelysningen plus en god avbländning. Samtidigt ger de 24 yttre LED med hjälp av en opalfärgad täckram ett diffust omgivningsljus och en mjukare ljusfördelning. Tack vare linserna går det att uppnå såväl stora ljusmängder som exakt ljusfördelning och maximal effektivitet samt perfekt avbländning. Det motverkar störande reflexer på bildskärmar, plattor och smart phones. Allt detta går endast att uppnå med ett optiskt system som är specialanpassat till LED-tekniken. Medan andra typer av belysningsteknik bara kan åstadkomma avbländning av höga ljusflöden via ytan vilket ger stora konstruktioner med diffus ljusbild är SEQUENCE med sin linsteknik och upp till 9000 lm mycket kompakt och ger ändå perfekt avbländning. De transparenta linserna ger genom reflexion av LED-ljuset en hög optisk verkningsgrad och en utomordentlig armatureffektivitet på upp till 100 lm/w.

11 highlights 2014

12 2014 highlights 3 LIGHT FIELDS evolution Tunable White LED-armaturfamilj med Tunable-White-teknik LED-armaturfamiljen LIGHT FIELDS evolution Tunable White följer upp det klara, enhetliga formspråket i den framgångsrika produktgruppen och vidareutvecklar det med Zumtobels applikationskompetens och tekniska innovationer för en användarvänlig framtid. I en aktuell studie från Fraunhofer IAO som omfattar alla åldersgrupper, kön och nationaliteter framkom att användarna föredrar färgtemperaturer som ligger i intervallet mellan 3000 K och 6000 K och att 4000 K och 5000 K visade sig vara de klart dominerande belysningsscenarierna. LIGHT FIELDS evolution med Tunable-Whiteteknik är Zumtobels svar på användarnas behov av adaptivt, personligt ljus. Tunable-White-tekniken möjliggör flexibel anpassning till rumssituationen och möter användarnas individuella behov. Samtidigt innebär Tunable White en adaption till dygnets och årstidernas växlingar och allt efter behov går det att justera armaturen till de aktuella förhållandena. I och med utökningen av armaturfamiljen erbjuder Zumtobel nu en individuell belysningslösning som går att anpassa allt efter personliga önskemål och arbetsuppgifter och på så sätt samtidigt minskar komplexiteten för planerarna. Finns från och med hösten 2014 DESIGN Chris Redfern, SottsassAssociati

13 highlights 2014

14 2014 highlights 4700 K COOL WARM Tunable White Tunable White innebär intelligent anpassning av färgtemperaturen till varierande rumssituationer och användningsområden. Samtidigt reagerar tekniken på användarnas individuella behov och dygnets och årstidernas växlingar. Armaturer med Tunable- White-funktion erbjuder individuella belysningsscenarier som är samstämda med människan. Tunable-White-tekniken gör det möjligt att reglera LIGHT FIELDS evolution Tunable White steglöst mellan 3000 K och 6000 K med en färgåtergivning på Ra 80. Detta uppnås genom integrationen av speciella TridonicTunable-White-LED-moduler med tillhörande driftdon. I kombination med moderna styrelement som CIRCLE- Tune-manöverpanelen eller ett styrsystem som LITECOM möjliggörs adaptiva belysningslösningar som möter användarens behov.

15 highlights 2014 Infällda armaturer med Backlit-belysningsteknik för maximal effektivitet Utanpåliggande och infällda armaturer med Sidelit-belysningsteknik för minimal profilhöjd 3Dprotect-reflektor (infälld modell) Den patentsökta 3Dprotect-tekniken är på samma gång skydd och reflektor. Den tredimensionella strukturen skyddar LEDmodulerna vid infällnad eller underhåll och förhindrar skador av elektrostatisk urladdning. Strukturens höga reflexionsgrad innebär samtidigt en ökning av armaturverkningsgraden. liteprint (utanpåliggande modell) Det exakt beräknade punktrastret för liteprint-ljusledaren ger med sidomontering en homogen belysning av hela armaturens yta. Samtidigt leds inom vissa utvalda områden en exakt definierad andel av ljuset uppåt genom öppningar i armaturstommen. För den indirekta ljusandelen på 5 procent behövs inga ytterligare LED-moduler.

16 2014 highlights 4 INTRO Modulärt LED-belysningssystem För handeln är ljus ett av de viktigaste medlen för att ge varumärken och produkter en effektfull exponering. Förutom varumärkesanpassad och autentisk presentation spelar även energieffektiviteten en central roll för butiker och återförsäljare vid förverkligandet av belysningskoncept. Det modulära belysningssystemet INTRO förenar olika slags armaturtyper på grundval av den senaste LED-tekniken och erbjuder handeln en effektiv och individuell belysningslösning för olika butiksytor: allt från skyltfönster, hyllor och nischer till säljytan INTRO passar inom alla områden. En viktig komponent i systemet är den nya litecarve -reflektortekniken. Denna innovation bygger på en oval friformsreflektor som till skillnad från klassiska wallwashers ger en jämn, rätvinklig ljusfördelning på väggen. Därför utgör systemspotlighten en helt ny produktkategori vertical flood eller vertikal wallwasher. Systemet bygger på mycket flexibelt inställbara spotlightmoduler som allt efter belysningsfunktion till och med kan kombineras i olika ljusfärger eller ljusfördelning. Att belysningsmodulerna och installationsramen är separata ger planerare och arkitekter en stor frihet vid utformningen: Det stora antalet kombinationsmöjligheter i taket bidrar till den stora flexibilitet som är utmärkande för INTRO. Zumtobel erbjuder systemet i 1-moduls, 2-moduls och 3-modulsenheter samt som ljuskanal. Alla spotlightmoduler kan allt efter önskemål bestyckas med olika modeller av frontringar som kan fås i vitt, svart, matt silver samt krom och koppar. Det finns inga gränser för individualiseringen: i specialutförandet är alla RALfärgtoner möjliga. Tack vare den modulära konstruktionen och möjligheten att integrera olika slags spotlights erbjuds här en skräddarsydd belysningslösning som möjliggör långtgående personalisering och specifik varumärkesexponering. Finns från och med hösten 2014 DESIGN Chris Redfern, Sottsass Associati

17 highlights 2014

18 2014 highlights LED Ljusutsläpp Friformsreflektor litecarve Reflektorteknik i INTRO-systemet Den av Zumtobel utvecklade litecarve -reflektortekniken är utformad för högsta precision. Den patentsökta friformsreflektorn ger en mycket exakt och balanserad rätvinklig ljusfördelning, även i mer avlägsna områden. Reflektorn som sitter framför en separat-led-punktljuskälla (CoB) ger en till 100 % indirekt och riktad ljusstyrning som möjliggör "aktivering" av vertikala ytor. På så blir det möjligt att inte bara ge t.ex. skyltningen en jämn och effektiv belysning utan även hyllor, stora affischer, nischer eller särskilda väggpartier.

19 highlights TrueGamutRendering fashion (TGRfashion) LED-teknik för briljanta färger Ljus har en viktig roll för den autentiska presentationen i detaljhandeln eftersom ljuset är den viktigaste komponenten för att upptäcka och bedöma varor. Med TGRfashion-tekniken tar Zumtobel steget mot en ny kvalitet för butiksbelysning med LED. Det innebär att vita, ljusa men även kraftiga färgnyanser framträder i ny kvalitet och briljans för betraktaren. TGRfashion gör det möjligt att uppleva särskilt klara färgnyanser, LED-spotlighten framhäver differentierat olika materials egenskaper och erbjuder hög färgåtergivning. Tekniken har för första gången integrerats i IYON-spotlighten i storlek M med ett armaturljusflöde på över 2000 lm.

20 2014 highlights 6 PANOS Global LED-downlight-serie Utmärkt ljuskvalitet, högkvalitativa material och innovativ teknik gör PANOSfamiljen till en av de mest effektiva och omfattande LED-downlight-serierna på marknaden. Dessa fördelar utökas och presenteras nu för en större marknad. LED-downlight-serierna PANOS infinity och PANOS evolution breddas i ett globalt sortiment och specificeras för olika slags behov på marknader i hela världen. I en första etapp erbjuds såväl runda som kvadratiska modeller av downlighten med en diameter på 68 mm eller 100 mm i färgtemperaturerna 2700 K, 3000 K, 3500 K (i USA) och 4000 K. Den globala portföljen kompletteras kontinuerligt med ytterligare modeller. Finns från och med hösten 2014 DESIGN Chris Redfern, Sottsass Associati

21 highlights PANOS evolution LED-downlight-serie 8 SUPERSYSTEM Modulärt LED-belysningssystem 9 FACTOR LED-spotlight Nya PANOS evolution är en konsekvent uppföljning av PANOS-konceptet. Effektiva och samtidigt kraftfulla LED-moduler med en färgåtergivning på Ra> 80 kombineras med de redan välkända fördelarna i PANOS-familjen. Beprövad PANOS-teknik och effektiv kylning garanterar tillsammans med LED-blandningskammaren och många olika slags reflektorer en utmärkt ljuskvalitet. Den nya serien kan fås i rund (E100/150/200) och kvadratisk (Q140/190) modell. Den finns som tre paket med olika ljusflöden på 1000, 1800 eller 2400 lm, allt efter önskemål i varmvit (3000 K) eller neutralvit (4000 K) färgtemperatur. Dessutom övertygar det klara formspråket liksom de enkla monteringsfunktionerna. DESIGN Chris Redfern, Sottsass Associati Genom sitt diskreta formspråk är SUPERSYSTEM alltid den idealiska lösningen när armaturen inte ska dominera arkitekturen och interiören. Tack vare en rad utökningar och den konsekventa användningen av den senaste LEDtekniken löser SUPERSYSTEM komplexa belysningsuppgifter ännu effektivare. För att skapa behagliga och avkopplande ljusscenarier är varmvita temperaturer idealiska. Detta behov möter Zumtobel nu med färgtemperaturen på 2700 K. Dessutom finns den framgångsrika mini-downlighten nu i en smalare modell: Armaturhuvudet i nivå med takplanet är fixerat och lämpar sig där diskret framtoning efterfrågas. Ännu större kreativ frihet vid planeringen erbjuds genom introduktionen av ytterligare en profiltyp, Hight-Extended-profilen. Jämfört med den existerande H-profilen har den mer plats för ledningar och förenklar på så sätt styrningen av flera olika faser. Även allmänbelysningen kan med det utökade SUPERSYSTEM-produktsortimentet ges en mer mångfacetterad utformning. Tack vare den konsekventa vidareutvecklingen av belysningstekniken går det nu även att få skarvfria LED-ljuslinjer med direkt och indirekt ljusfördelning. Om belysningsuppgiften kräver särskilt hög avbländning finns nu en smal ljusramp med genomtänkt linsteknik för installation i SUPERSYSTEM-profilerna. En nyhet i portföljen för användningsområdet "Museum/konst och kultur" är dessutom en linjär LED-wallwasher som ger en särskilt jämn belysning av vertikala ytor med en unik kombination av reflektor och lins. Den modulära LED-spotlighten FACTOR kompletterar Zumtobels utbud för presentation och försäljning. FACTOR förenar minskad komplexitet med hög ljuskvalitet och finns i två design-varianter: Den koniska eller cylindriska stommen öppnar för stor kreativ frihet vid utformningen av belysningslösningar inom handeln. Installationen sker via en 3-fasskena eller METRUM vilket ger garanterad flexibilitet - om butiken behöver en ny utformning är FACTOR-spotlights enkla att omplacera. För skräddarsydd exponering av varor finns FACTOR allt efter önskemål i varmvit (3000 K) eller neutralvit (4000 K) färgtemperatur och som TGRfood-variant. DESIGN EOOS DESIGN Symetrys

22 2014 highlights 10 PERLUCE LED Linjär armatur med LRO-optik 11 GRAFT high temperature (HT) LED-armatur för höga takhöjder och höga temperaturer 12 CLEAN supreme LED Renrumsarmatur Kombinationen av LED-teknik och en luminansreducerande optik (LRO) är utmärkande för den konsekventa vidareutvecklingen av armaturfamiljen PERLUCE. Som linjär LED-armatur med LRO gör den nu sitt intåg i kontor, institutioner och skolor. Den ger en jämn belysning och bländfritt ljus vid bildskärmsarbete och på så sätt stor individuell frihet vid arbetsplatsernas utformning och bordens placering. Med en armatureffektivitetsfaktor på 90 lm/w möjliggör PERLUCE LED avsevärda kostnads- och CO 2 - besparingar. DESIGN Stefan Ambrozus, Studio Ambrozus LED-armaturen GRAFT HT för stora takhöjder är perfekt rustad för arbetsmiljöer med höga temperaturer på upp till 55 C. Den kompletterar den nuvarande GRAFT-produktfamiljen och är den optimala lösningen för industritillämpningar i höglager eller i produktionshallar där det råder mycket höga temperaturer. Med ett ljusflöde på upp till lm garanterar GRAFT HT tillräckliga ljusmängder även vid mycket höga omgivningstemperaturer. För den goda värmehushållningen svarar den räfflade strukturen på stommen av pressgjutet aluminium. Den luftström som bildas genom stommens skorstenseffekt bidrar också till kylningen vilket avsevärt förlänger livslängden för armaturens LED även vid höga temperaturer. Samtidigt förhindras dammavlagringar vilket är särskilt viktigt i svåråtkomliga områden då det ger långa underhållsintervall. GRAFT HT erbjuder effektiv och exakt belysning för såväl långa och höga hyllager som hallar med stora ytor. För alla utmaningar har GRAFT HT en passande lösning då den kan fås med olika slags linsoptik med smal och bred ljusfördelning. Varje LED hör till en egen lins. På så sätt går det att styra ljuset exakt och uppnå god avbländning. Med en armatureffektivitetsfaktor på upp till 100 lm/w möjliggör GRAFT HT avsevärda energibesparingar. Renrumsarmaturen CLEAN supreme LED utnyttjar nu LED-teknikens hela potential. Förutom den höga färgåtergivningen på upp till Ra 90 övertygar CLEAN supreme LED med små krav på service och låga underhållskostnader. Med två armaturljusflöden att välja på samt varmvit och neutralvit färgtemperatur erbjuds nu en effektiv belysningslösning för rum med höga hygienkrav som laboratorier, livsmedelsproduktion eller operationssalar. Mikropyramidoptiken (MPO) i CLEAN supreme LED garanterar perfekt ljuskvalitet och avbländning. DESIGN Stephen Philips, Arup

23 highlights CLEAN advanced LED Renrumsarmatur 14 AXON Pendlad LED-armatur med direkt-/ indirekt ljusfördelning 15 LINARIA LED Linjär singelarmatur och ljuslinje För användningsområden där det krävs en särskilt hög färgåtergivning erbjuder Zumtobel nu även renrumsarmaturen CLEAN advanced LED med en färgåtergivning på Ra 90. Framförallt i sjukhus, laboratorier och en del känsliga industrisektorer finns förutom de höga hygienkraven särskilda krav på belysningen. Denna utmaning klarar CLEAN advanced LED och övertygar genom utmärkt ljuskvalitet tack vare mikropyramid-optik och den goda färgåtergivningen på Ra 90. Genom användningen av LED-teknik minskar kostnaderna för underhållet avsevärt. Modern arkitektonisk design och hög funktionalitet utmärker den smäckra pendelarmaturen AXON. AXON är utformad för kontor och ger med sin kvadratiska form på 38 mm 38 mm utmärkt ljuskvalitet och god avbländning. Detta möjliggörs genom integrationen av kraftfulla LED i kombination med den senaste generationens LEDlinsteknik. På så sätt ges ljuset såväl optimal styrning som avbländning. Den fina balansen mellan indirekt och direkt ljusfördelning bidrar också till en behaglig atmosfär vid arbetsplatsen. Dessutom kan AXON fås i olika modeller för exklusiva belysningskoncept. Med alternativa färgtemperaturer på 3000 K och 4000 K går det även att ge belysningen en individuell konfiguration alltefter tycke och behov. DESIGN Julian Lonsdale, Zumtobel I LINARIA LED följer Zumtobel upp framgångarna med den smäckra ljuslinjen. Kombinationen av diskret design med kraftfulla LED-moduler övertygar med sitt goda ljus utan kompromisser. En särskild ljusledarprofil placeras ovanför LED-modulerna och ger den erkänt goda ljusfördelningen hos existerande LINARIA med lysrör. LEDpunkterna smälter samman fullständigt och ger en jämn belysning utan skuggor. Trots det integrerade driftdonet behåller LINARIA LED sin välkända smäckra konstruktion och övertygar dessutom med ett förenklat montagekoncept. Den briljanta armaturen i två olika färgtemperaturer (Ra 80 med 3000 K / Ra 80 med 4000 K) och i tre olika längder anpassar sig flexibelt till många olika situationer, sätter distinkta accenter och framhäver arkitekturen.

24 2014 highlights 16 SFERA Fristående LED-armatur med swarmcontrol 17 DIAMO LED-downlight och spotlight 18 ELEVO LED-spotlight En studie av Zumtobel Research visar att mer än 66 procent av användarna arbetar i storrumskontor. I denna arbetsmodell förkommer ofta dubbla arbetsplatser. För att möta dessa behov erbjuder Zumtobel den fristående armaturen SFERA med ett för LEDtekniken ovanligt högt armaturljusflöde på mer än lm. Innovativ teknik stöder användarna i deras uppgifter och ökar välbefinnandet på arbetsplatsen. Den fristående armaturen i kombination med senscontrol är överlägsen när det gäller styrning, flexibilitet och effektivitet. Närvarodetektorn aktiverar armaturen automatiskt och släcker den sedan när arbetsplatsen inte används. Ljusstyrkesensorn mäter belysningsstyrkan på skrivbordet och reglerar armaturen alltefter de allmänna ljusförhållandena - senscontrol garanterar optimalt ljus. När angränsande armaturer dessutom är utrustade med swarmcontrol, kommunicerar de med varandra och följer medarbetarna till deras arbetsplatser. Vid arbetsplatsen bildar swarmcontrol i samspel med flera armaturer ett ljusmoln kring en användare som ger en behaglig atmosfär och bidrar till välbefinnandet. Minimala mått, maximala prestanda: Zumtobel utökar DIAMOproduktfamljen med ytterligare en reflektor: LED-downlighten kan nu fås för jämn belysning av ytor som wallwasher och som 3-fas spotlight. De kraftfulla LED-modulerna och reflektortekniken gör DIAMO till den idealiska partnern för högkvalitativa belysningslösningar i hotell, butiker och kontor. I kombination med reflektorerna flood, wideflood och verywideflood går det nu att skapa heltäckande belysningskoncept med wallwashern och spotlighten. De specialutformade reflektorerna ger en ytterst exakt ljusfördelning utan ströljus och perfekt avbländning. DIAMO kan fås i färgtemperaturer på 2700 K, 3000 K eller 4000 K. Oavsett om det är frågan om behaglig atmosfär på hotellrummet eller riktad belysning i receptionen: DIAMO presenterar sig som en minimalistisk diskret belysningslösning med utmärkt ljuskvalitet. Två nya aktörer gör fasadbelysningen och insceneringen av arkitektur ännu mer mångfacetterad. Som wallwasher med linjär form i längderna 420, 820 och 1220 mm är ELEVO Line idealisk för belysning av stora fasader och ytor. ELEVO L2 är ett litet kraftpaket. Med elliptisk, smal eller bred spridningsvinkel eller som superspot ger armaturen en riktad ljusfördelning och möjliggör alltefter belysningsfunktion precist anpassade effekter. Den platta och kompakta formen gör att LED-spotlighten ELEVO blir en diskret del av fasaden som är praktiskt taget osynlig för förbipasserande. Den nya spotlighten finns i färgtemperaturer på 3200 K och 6000 K eller som RGB-armatur för att få mångfärgade och dynamiska effekter. Lika stor flexibilitet som i användningen kännetecknar också ELEVO i styrningen: den sker via ett DMX-protokoll eller med hjälp av ett USB-serviceverktyg, alternativt kan ELEVO II även regleras via en separat PWM-styrledning. Det integrerade temperaturskyddet garanterar den långa livslängden för armaturerna med IP66-skydd. Finns från och med hösten 2014 DESIGN Julian Lonsdale, Zumtobel

25 highlights CAPIX evolution LED-armatur för mediefasader 20 Zumtobel MAINTENANCE SERVICES för ONLITE Underhåll och inspektion av nödbelysningsanläggningar med separat och central batteriförsörjning 21 ONLITE piktogram Piktogram enligt normen ISO 7010 LED-Matrix CAPIX evolution täcker fasaden som en andra hud. Från och med nu ger mediearmaturen ännu större flexibilitet för belysningen av byggnader och objekt med två olika slags bredstrålande batwing-linser (140 och 155 ). Även installationen är enklare och kan ske nästan överallt eftersom det nu endast behövs en dataoch en elledning. Varje CAPIX-pixel har tre RGB-LED av den senaste generationen och gör därför ett ljust och briljant intryck även på stora avstånd. På förfrågan kan CAPIX evolution även fås i vitt. Den intelligenta styrningen möjliggör förutom gestaltning av färger och effekter även uppspelning av rörliga bilder. Den integrerade kylningen i CAPIX evolution skyddar armaturerna vid höga temperaturer och ger avsevärt längre livslängd. Finns från och med hösten 2014 Den som driver en anläggning måste alltid se till att det finns en nödbelysning som är klar att ta i drift eftersom nödljussystemet och säkerhets- och urymningsarmaturerna måste fungera i en nödsituation och vara i perfekt skick vid en myndighetskontroll. En anläggning som servas kontinuerligt gör inte bara att följdkostnaderna minskar avsevärt utan säkerställer också att lagar och föreskrifter följs. Med Zumtobel MAINTENANCE SERVICES för ONLITE local SB 128 och ONLITE central ebox, CPS och LPS har operatörerna en anläggning som alltid är servad. Det årliga underhållet och den direkta kontakten med experterna från Zumtobel utgör basen i Zumtobel MAINTENANCE SERVICES för ONLITE. Underhållspaketet kompletteras med tillgång till en kunskapsdatabas samt Zumtobels servicemanual och särskilt förmånliga priser på reservdelar och kurser samt den valfria kontrollen av själva nödbelysnings- och utrymningsarmaturerna. Alltefter behov finns det två servicemodeller att välja på. Med Zumtobel MAINTENANCE SERVICES för ONLITE överlåter de som driver en anläggning nödljusfrågorna åt experter från Zumtobel och behöver inte längre oroa sig för dem. Den nya standarden för säkerhetsskyltar ISO 7010 skapar förutsättningar för enhetliga, internationella hänvisningssymboler. Nu erbjuder Zumtobel förutom standardpiktogram även nya piktogram med 45 -pilar och en pil uppåt. ONLITE är först på marknaden med att erbjuda ett komplett produktsortiment med alla nya piktogram.

26 2014 highlights 22 Efficiency Upgrade Luminaire Efficiency Wattage AERO II 101 lm/w +58 % 138 W SLOTLIGHT II LED 87 lm/w +30 % 91 lm/w +40 % 90 lm/w +38 % 72 lm/w +36 % 76 lm/w +42 % 75 lm/w +40 % 10 W 19 W 24 W 10 W 19 W 24 W OPURA 105 lm/w +15 % 100 W CAPA 105 lm/w +15 % 100 W TECTON LED 112 lm/w +12 % 47 W PANOS INFINITY 82 lm/w + 7 % 91 lm/w + 9 % 89 lm/w +10 % 14 W 21 W 29 W VIVO L 70 lm/w +13 % 50 W CARDAN LED 70 lm/w +13 % 50 W

27

28 highlights Sweden Zumtobel Belysning Birger Jarlsgatan Stockholm T zumtobel.se Headquarters Zumtobel Lighting GmbH Schweizer Straße 30 Postfach Dornbirn, AUSTRIA T +43/(0)5572/390-0 F +43/(0)5572/ zumtobel.com Zumtobel Lighting GmbH Technical data was correct at time of going to press. We reserve the right to make technical changes without notice. Please contact your local sales office for further information. For the sake of the environment: Luxo Light is chlorine free sourced from sustainably managed forests and accredited sources.

highlights Produktnyheter och innovationer Hösten 2014

highlights Produktnyheter och innovationer Hösten 2014 highlights Produktnyheter och innovationer Hösten 2014 highlights 2014 1 INTRO 2 LITECOM 3 SEQUENCE 4 Zumtobel tunablewhite-teknik LIGHT FIELDS evolution tunablewhite MELLOW LIGHT V tunablewhite Ondaria

Läs mer

Användningsområden. computer gross, empoli it. Hertz autovermietung, frankfurt de. agentur Boros, Berlin de. symantec, dubai ae

Användningsområden. computer gross, empoli it. Hertz autovermietung, frankfurt de. agentur Boros, Berlin de. symantec, dubai ae LJUS FÖR kontor Ljus för kontor 3 I moderna kontorskoncept är det användarna som står i centrum och därmed också inredningsdesign och kontorsbelysning. En intelligent ljuslösning bidrar till att öka människors

Läs mer

ERCO innovationer 2014

ERCO innovationer 2014 ERCO innovationer 014 100% ERCO har under de senaste åren konsekvent ägnat all produktutveckling åt och kärnkompetensen optoelektronik. Från denna utgångspunkt kommer nästa mål i fokus: att skapa högt

Läs mer

En inspirationsbroschyr från Ljuskultur. LED för belysning inom- och utomhus

En inspirationsbroschyr från Ljuskultur. LED för belysning inom- och utomhus En inspirationsbroschyr från Ljuskultur LED för belysning inom- och utomhus LED är en intressant och relativt ny belysningsteknik, som erbjuder mycket stora möjligheter till helt andra lösningar än vi

Läs mer

LED för en levande stad. Belysning gör staden mer levande

LED för en levande stad. Belysning gör staden mer levande LED för en levande stad Belysning gör staden mer levande Philips LEDbelysning ett samarbete Med hjälp av vitt ljus kan du framhäva arkitekturen i din stad och göra den både trevligare och säkrare nattetid.

Läs mer

Rätt ljus på kontoret

Rätt ljus på kontoret Rätt ljus på kontoret Om betydelsen av korrekta belysninglösningar i kontorsmiljö Inkluderar belysningslösningar! Det är viktigt med bra kontorsbelysning Det finns många sätt att ljussätta en kontorsmiljö.

Läs mer

kontoret i nytt ljus Hållbara LED-lösningar för framtidens arbetsliv

kontoret i nytt ljus Hållbara LED-lösningar för framtidens arbetsliv kontoret i nytt ljus Hållbara LED-lösningar för framtidens arbetsliv Skriva. Pausa. Sälja. Läsa. Skapa. Tänka. Videokonferera. Fika. Välkommen till det flexibla, aktivitetsbaserade kontoret. Här finns

Läs mer

Nya belysningskoncept. Philips Lighting Våren 2010

Nya belysningskoncept. Philips Lighting Våren 2010 Nya belysningskoncept Philips Lighting Våren 2010 För mer information: www.philips.se/lighting Uppgifterna kan komma att ändras. Tryckeri: Print Competence Company 03-2010 Grafisk produktion: Adnovate

Läs mer

U7/R7 Avancerad belysning i unik design

U7/R7 Avancerad belysning i unik design U7/R7 U7/R7 Avancerad belysning i unik design 2 ETAP U7/R7 U7 och R7 tar med sig morgondagens belysning till ditt hem. Båda armaturerna har med hjälp av LED+LENS -tekniken, utvecklats för allmänbelysning

Läs mer

kreativitet på jobbet Vi vet hur du skapar ljus som inspirerar

kreativitet på jobbet Vi vet hur du skapar ljus som inspirerar kreativitet på jobbet Vi vet hur du skapar ljus som inspirerar Välkommen till det kreativa kontoret! Var har du ditt kontor? Ett nytryckt visitkort skvallrar om ett arbetsliv i förändring. Allt färre väljer

Läs mer

Nyheter. Philips Lighting 2013 1

Nyheter. Philips Lighting 2013 1 Nyheter Philips Lighting 2013 1 För mer information: www.philips.se/lighting Informationen kan komma att ändras Tryckt av: Print Competence Company - Februari 2013 Grafisk produktion: Adnovate Se vad ljus

Läs mer

Värt att veta om belysning

Värt att veta om belysning Värt att veta om belysning LED med Innehåll 3 4 5 6 8 9 10 12 13 16 20 21 22 23 Inledning Grunder om LED Egenskaper Hur uppstår LED-ljuset Tekniska fördelar Fördelar för miljön Återvinning LED-moduler

Läs mer

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA Andra utgåvan, december 2011 Inledning Lysdiodernas frammarsch leder till stora förändringar inom belysningsvärlden. Lysdioden har som ny ljuskälla medfört en

Läs mer

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA Fjärde upplagan, oktober 2013 Inledning Samtidigt som LED används alltmer i belysningsinstallationer fortsätter tekniken att gå framåt i rasande fart. Detta dokument

Läs mer

Ljusfabriken 80% 100% LED Genombrottet för LEDtekniken

Ljusfabriken 80% 100% LED Genombrottet för LEDtekniken E Ljusfabriken tune the light : Möjligheterna att gestalta arkitektur med hjälp av ljus är oändliga. ERCO utvecklar metoder och verktyg för att skapa och styra ljus. Så blir ljuset arkitekturens fjärde

Läs mer

Projektnummer: 31756-1 Rapport Utveckling av energisnål och innovativ ljusstyrande LED-optik - En förstudie

Projektnummer: 31756-1 Rapport Utveckling av energisnål och innovativ ljusstyrande LED-optik - En förstudie 1 Projektnummer: 31756-1 Rapport Utveckling av energisnål och innovativ ljusstyrande LED-optik - En förstudie Nils Svendenius Professor School of Engineering, Jönköping Projektet är finansierat av Energimyndigheten

Läs mer

Flare. Effektivitet och komfort med LED

Flare. Effektivitet och komfort med LED Flare Effektivitet och komfort med LED Flare Downlights och spotlights med LED-teknik Flare, ett unikt designkoncept Produktdesign Mun* Flare är en komplett familj runda downlights och spotlights. De ger

Läs mer

EXUBERANCE 2013 WWW.CANDELUX.SE

EXUBERANCE 2013 WWW.CANDELUX.SE EXUBERANCE 2013 WWW.CANDELUX.SE Kontakta oss Försäjlining/Kundsupport Robert Betts, Styrsystem betts@candelux.se Johan Olofsson, Tekniker/Styrsystem johan@candelux.se Daniel Kvist, Säljchef/Säljare region

Läs mer

OÄNDLIGA LJUSKOMBINATIONER

OÄNDLIGA LJUSKOMBINATIONER Kardó OÄNDLIGA LJUSKOMBINATIONER Kardó är ett belysningssystem i moduler där du kan följa och förbättra arkitekturen i en byggnad. Systemet är helt flexibelt: du kan skapa långa eller korta moduler, raka

Läs mer

Nyheter. Philips Lighting 2013 3

Nyheter. Philips Lighting 2013 3 Nyheter Philips Lighting 2013 3 För mer information: www.philips.se/lighting Uppgifterna kan komma att ändras Tryckt av: Print Competence Company - oktober 2013 Grafisk produktion: Adnovate Se vad ljus

Läs mer

årsredovisning 2013 led tekniken som Är här för att stanna sidan 14 nya satsningar inom outdoor under 2014 sidan 39

årsredovisning 2013 led tekniken som Är här för att stanna sidan 14 nya satsningar inom outdoor under 2014 sidan 39 årsredovisning 2013 led tekniken som Är här för att stanna sidan 14 nya satsningar inom outdoor under 2014 sidan 39 fagerhult tar steget in på den turkiska marknaden sidan 2 förbättrade marginaler och

Läs mer

LED. Framtidens ljuskälla. Tio saker du bör veta om LED

LED. Framtidens ljuskälla. Tio saker du bör veta om LED LED Framtidens ljuskälla 10 Tio saker du bör veta om LED LED terminologi LED (Light Emitting Diode): lysdiod LED-modul: En enhet som består av en eller flera lysdioder på ett kretskort. LED-drivare: Styrenheten

Läs mer

När ljusnar det? Belysningsbranschens rapport om offentlig belysning

När ljusnar det? Belysningsbranschens rapport om offentlig belysning När ljusnar det? Belysningsbranschens rapport om offentlig belysning LEDARE Vi har inte råd att vänta! Det räcker med att slå upp tidningen, för att konstatera att framtiden ser ljusare ut än på länge.

Läs mer

Tid och rum 2. Ta del av de moderna och dynamiska lagersystemens framtid redan idag: Lösningar från Kardex Remstar som optimerar din internlogistik

Tid och rum 2. Ta del av de moderna och dynamiska lagersystemens framtid redan idag: Lösningar från Kardex Remstar som optimerar din internlogistik Solutions Material Handling Tid och rum 2 Ta del av de moderna och dynamiska lagersystemens framtid redan idag: Lösningar från Kardex Remstar som optimerar din internlogistik Lösningar från Kardex Remstar:

Läs mer

LEVEL LIGHT SELECTED PRODUCTS

LEVEL LIGHT SELECTED PRODUCTS LEVEL LIGHT SELECTED PRODUCTS UPPSALA KONSERT & KONGRESS UPPSALA 2 LEVEL LIGHT - SELECTED PRODUCTS 1 TAKING LIGHT TO A NEW LEVEL Välkommen till Level Light, ett belysningföretag utöver det vanliga! Vi

Läs mer

RUMMET OCH ARBETSPLATSEN

RUMMET OCH ARBETSPLATSEN RUMMET OCH ARBETSPLATSEN För att skapa en speciell karaktär eller atmosfär i ett rum, räcker det ofta inte att planera för en god ljusmiljö. Genom att låta armaturvalet och belysningen samspela med arkitektur,

Läs mer

Energieffektivt ljus i boendemiljö

Energieffektivt ljus i boendemiljö Energieffektivt ljus i boendemiljö Teknikutveckling och demonstration av nya belysningslösningar Författare: Jan Kristoffersson, Sustainable Innovation Janine af Klintberg, Sustainable Innovation Delvis

Läs mer

Förstoringslampor för personer med synnedsättning

Förstoringslampor för personer med synnedsättning Förstoringslampor för personer med synnedsättning Förstoring är ett självklart val för personer med synnedsättning Low vision är en medicinsk term som definieras som en bestående synnedsättning som inte

Läs mer

Fullt sortiment, enhetlig stil. Öga för detaljer

Fullt sortiment, enhetlig stil. Öga för detaljer Diskret design K9 bevisar att nödbelysning kan vara både snygg och diskret. Minimalistisk design, kompakt utförande och högkvalitativ finish gör att skyltar och armaturer kan integreras i alla miljöer.

Läs mer

E C N A R T N N E A E K A M

E C N A R T N N E A E K A M MAKE AN ENTRANCE Inledning ITAB Shop Products är ett tillverknings- och exportföretag specialiserat på att leverera butiksutrustning som entrésystem och köledarprodukter till detaljhandelskunder och andra

Läs mer