GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 2013/15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 2013/15"

Transkript

1 Detaljplan för Verkmästaren 18 m.fl. inom stadsdelen Surbrunnen i Ystad tätort Ystads kommun, Skåne län Antagen av: Kf , 73 Laga Kraft: Genomförandetiden slutar: SAMBN arkiv nr: GRANSKNINGEN Detaljplan för Verkmästaren 18 m.fl., upprättad , har varit utställd för granskning under tiden 28 november januari 2016 (enligt Samhällsbyggnadsnämndens beslut , 247). Myndigheter, sakägare och övriga berörda har beretts tillfälle att yttra sig genom kungörelse. Kungörelsen har även varit uppsatt på kommunens anslagstavla och införd i Ystads Allehanda. Handlingarna har funnits tillgängliga på stadsbyggnadsavdelningens expedition, Ystads stadsbibliotek samt på Ystads kommuns hemsida. YTTRANDEN Inkomna yttranden Under utställningstiden har yttranden inkommit från: - Länsstyrelsen - Lantmäteriet - Region Skåne - Kommunstyrelsens arbetsutskott - Kultur o Utbildning - Ledning o Utveckling, avdelningen för strategiskt miljöarbete - Social Omsorg - Friskis o Svettis - EMV Invest Följande har inte haft något att erinra mot planförslaget: - Länsstyrelsen - Kommunstyrelsens arbetsutskott - Social Omsorg Inkomna synpunkter sammanfattas nedan. Länsstyrelsens yttrande återges i sin helhet. 1(9)

2 Myndigheter, statliga verk m.fl. Länsstyrelsen Redogörelse för ärendet Ystad kommun vill förändra användningen av Verkmästaren 18 från industri till skola. Del av Surbrunnen 2:3 föreslås behållas som vägområde. Verksamheten inom planområdet föreslås vara låg- och mellanstadieskola, föreningslokaler, skolgård och parkering. Planområdet är beläget i den östra delen av Ystads tätort. Länsstyrelsens synpunkter Länsstyrelsen har inga synpunkter på detaljplan för Verkmästaren 18 m.fl. inom Surbrunnen i Ystads kommun, i granskningsskedet. Lantmäteriet Detaljplan för Verkmästaren 18 m.fl. inom stadsdelen Surbrunnen i Ystad, Ystads kommun. Lantmäteriet har tagit del av förslaget till detaljplan. Någon fullständig genomgång av planförslaget har inte skett. Genomgången har främst varit inriktad på genomförandefrågor. Lantmäteriet väljer att särskilt belysa följande frågeställningar. Det bör av planbeskrivningen framgå att kommunen har möjlighet att lösa in mark som enligt en detaljplan ska användas för allmän plats utan att avtal föreligger med fastighetsägaren, samt att kommunen är skyldig att förvärva den allmänna platsmarken om fastighetsägaren begär det. Även de ekonomiska konsekvenserna av detta bör belysas i planbeskrivningen. Ersättningen för marken bestäms enligt reglerna i expropriationslagen (1972:719) om ingen annan överenskommelse träffas. Det ska tydligt framgå för ägare till fastigheterna Verkmästaren 18, 20 och 21. kommentar Planbeskrivningen har uppdaterats med text som förtydligar kommunens rätt att lösa in mark för allmän plats. Region Skåne Region Skåne har mottagit rubricerad granskningshandling för synpunkter. Detaljplanens syfte är att ändra användning av området från industri till skola. Den planerade skolan är en förskola samt låg- och mellanstadieskola. Byggnaden kommer till viss del även kunna användas till förenings- och fritidsverksamhet. Området omfattas idag av detaljplan som reglerar småindustri och byggnaderna har senast inhyst ett förpackningsföretag. Region Skånes synpunkter. Region Skåne ser positivt på att Ystads kommun omvandlar Surbrunnsområdet med blandade funktioner. Att planera för en skola med parkmiljöer och idrottsanläggningar i närheten ger goda förutsättningar för att utveckla en stimulerande skolmiljö. Region Skåne ser detta som ett viktigt steg för att säkerställa att alla barn har tillgång till 2(9)

3 en bra skolgång och erbjuda framtidstro och livskvalitet; faktorer som är viktiga för att nå den skånegemensamma målbilden Det öppna Skåne Nämnder och styrelser Kultur o Utbildning Kultur o Utbildning har beretts möjlighet att lämna synpunkter på detaljplan för Verkmästaren 18 m.fl. inom stadsdelen Surbrunnen i Ystad, Ystads kommun. Syftet med planändringen är att ändra användning av området från industri till skola. Området omfattas idag av detaljplan som reglerar småindustri och byggnaderna har senast inhyst ett förpackningsföretag. Den planerade skolan är en förskola samt låg- och mellanstadieskola. Byggnaden kommer till viss del även kunna användas vid förenings- och fritidsverksamhet. Området har plats att inrymma såväl förskola och skola som skolgård och parkering. Synpunkter Förskolegårdar och skolgårdar är en viktig plats för barn. På gårdarna tillbringar de en väsentlig del av sin uppväxt. Gårdarnas betydelse har ökat under de senaste decennierna och för många barn är förskole- och skolgården den enda platsen där de kan leka och vistas ute på egen hand. De riktvärden för friyta för barn i förskola och elever i grundskola, 40 kvm respektive 30 kvm som Boverket rekommenderar kommer inte att kunna uppfyllas. Antalet barn i förskola beräknas till cirka 120 och elever i grundskolan till cirka 350. Antalet personal är alltför högt beräknat till 125. Ystads kommun har ingen aktuell parkeringsnorm och beräkningarna är gjorda utifrån Malmö stads parkeringsnorm. Parkeringsytorna är väl tilltagna vilket gör att barnens utemiljö krymper. Enligt 8 kap. 9 PBL ska man ordna lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för både parkering och friyta, ska man prioritera friytan. Friyta ska anordnas, medan parkering m.m. ska ordnas i skälig utsträckning. Friytan är viktigast för barnen och verksamhetens ändamål så andra funktioner får anpassas till den. kommentar Det finns inget krav på att uppfylla en viss p-norm i plankartan till detaljplanen. Rekommendationer görs i planbeskrivningen utifrån den trafikutredning som tagits 3(9)

4 fram och parkeringsbehovet kommer följas upp i bygglovet. I utredningen har man räknat med att cirka 31 % av personalen kommer ta bilen, utifrån Malmö stads p- norm. Genom att sänka exploateringsgraden kan man få ner byggnadens storlek samt personal- och elevantalet och båda dessa aspekter skulle var för sig kunna bidra till en större friyta. Däremot stämmer det att friyta ska prioriteras före parkering i de tillfällen då dessa kommer i konflikt med varandra. Planbeskrivningen har uppdaterats med text om parkering kontra friyta. Ledning o Utveckling, avdelningen för strategiskt miljöarbete Avdelningen för strategiskt miljöarbete har beretts möjlighet att lämna synpunkter på granskningshandling för detaljplan för Verkmästaren 18 m.fl. inom stadsdelen Surbrunnen, Ystads kommun. Syftet med planen är att ändra användingen av området från industri till skola. Området omfattas idag av en detaljplan som reglerar småindustri. Den planerade skolan är en förskola samt låg- och mellanstadieskola. Området ska innehålla såväl förskola och skola som skolgård och parkering. Planområdet ligger centralt i Ystad tätort. I omgivningarna finns bland annat gymnasieskola, parkområde och Ystads nya idrottsområde med badhus och idrottshallar är under uppbyggnad söder om planområdet. Synpunkter Det är positivt att staden förtätas på icke jungfrulig mark och att inga naturytor tas i anspråk. Det är också positivt att ett nytt gång- och cykelstråk anläggs för att binda ihop staden söder och norr om planområdet och koppla den nya skolan till arenaområdet på ett säkert sätt. Under rubriken Parkering och angöring (sidan 23) anges att kompletterande angöringsmöjligheter föreslås på Disponentgatan och Industrigatan i anslutning till föreslagen gc-koppling. Avdelningen för strategiskt miljöarbete är tveksam till att lägga angöringsmöjligheter för biltrafik i anslutning till gång- och cykelvägar till en skola då troligen många barn kommer att cykla eller gå själva till skolan. Av planhandlingen framgår att man avser att skapa en grön skolgård. Detta bör även framgå under beskrivning av syftet. Lämpligen kan där även förklaras att kommunen genom skapandet av en grön skolgård även tillgodoser ett antal ekosystemtjänster som t ex vattenfördröjning, luftrening, skugga och välbefinnande. I det svenska miljömålssystemet finns tio av regeringen beslutade etappmål om ekosystemtjänster, bland annat etappmålet Den biologiska mångfaldens och ekosystemtjänsternas värden. Detta innebär att senast 2018 ska betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster vara allmänt kända och integreras i ekonomiska ställningstaganden, politiska avväganden och andra beslut i samhället där så är relevant och skäligt. Planeringsbeslut är sådana beslut där det är skäligt att ekosystem- 4(9)

5 tjänster integreras och att ekosystemtjänster ska skapas inom planområdet bör framgå av syftesbeskrivningen. Planbestämmelsen f 2 anger att komplementbyggnader ska utföras med vegetationsklädda tak. Det är lämpligt att denna bestämmelse även omfattar huvudbyggnaden. Eftersom en ny byggnad ska uppföras är det ett ypperligt tillfälle att utföra konstruktionen så att man kan anlägga ett vegetationsklätt tak. Det borde även vara möjligt att anlägga gröna väggar, något som har visat sig ge svalare klimat inomhus under sommartid och varmare inomhusklimat under vintertid, vilket i sin tur leder till energibesparingar. Dessutom levererar även vegetationsklädda tak och väggar ekosystemtjänster. Under rubriken Miljökvalitetsnormer (sidan 10) anges att alla vattenförekomster ska uppnå minst god yt- och grundvattenstatus eller god ekologisk potential senast den 22 december Att god status ska uppnås senast 2015 är normen, men för ytvattnen i Ystads kommun har tidsfristen förlängts till år 2027 eftersom utgångsläget är så dåligt. kommentar Text om miljökvalitetsnormer har uppdaterats. Det är positivt att kunna jobba med ekosystemtjänster, vegetation och grönska i stadsplaneringen. I detta fall har planenheten ansett att utformningen av byggnad och utemiljöer för barnen får styra hur grönskan införlivas i området. Organisationer och föreningar Friskis och Svettis, Ystad Styrelsen för Friskis & Svettis i Ystad har följande synpunkter som vi vill att Ystad kommun beaktar inför vidare detaljplanering av Verkmästaren Byggnaderna på Verkmästaren 18 skall inte till någon del överstiga totalhöjden fjorton (14) meter, vilket är densamma som för Ystad Arena. 2. Byggnaderna skall till sin absoluta merpart vara placerade på den norra halvdelen av Verkmästaren För den händelse någon/några byggnader uppförs på den södra halvdelen av Verkmästaren 18 skall inte denna byggnad/någon av dessa byggnader överstiga totalhöjden sju (7) meter. 4. Inga byggnader på Verkmästaren 18 skall till någon del byggas närmare tomtgränsen till Verkmästaren 21 än fem (5) meter. 5. I Planbeskrivningen, punkten Parkering och angöring, sid 23, framgår att parkeringsyta kommer att färdigställas för cirka 56 bilar på sydöstra delen av Verkmästaren 18. Så långt är allt väl men sist i stycket skriver ni I trafikutredningen föreslås även ett samutnyttjande av parkeringar inom Friskis och Svettis, Verkmästaren 21, om så är möjligt. Vår utgångspunkt är att vi har behov av samtliga våra P-platser inom Verkmästare 21. Vi emotser kommunens förtydligande kring vad som avses med formuleringen. 5(9)

6 6. På ritningen, se nedan, som varit utställd i stadsbiblioteket är gränsen mot Verkmästaren 21 ritad på ett svårtolkat sätt. Läsandes om beteckningar på samma ritning, se bild 2 nedan, känns förvirringen än större (planområdesgräns, ritad 3 m utanför planområdets gräns). Hur ska markeringarna inkluderandes vårt staket samt in på Verkmästaren 21 förstås? kommentar 1. I detaljplanen för Ystad arena (Vallgraven 24) är byggnadshöjden reglerad till 14 meter, vilket är en meter högre än byggnadshöjden inom Verkmästaren 18. Skillna- 6(9)

7 den är att detaljplanen för Verkmästaren 18 utöver byggnadshöjden även reglerar totalhöjden någon sådan reglering finns inte i detaljplanen för Vallgraven och 4. Planbestämmelse p placering har uppdaterats till: Byggnader skall placeras minst 30 meter från fastighetsgränsen i söder och 4 meter från fastighetsgränsen i väster. 5. Ett förtydligande har gjorts i planbeskrivningen om vad som avses med ett eventuellt samutnyttjande om parkeringsplatser. 6. Planområdesgränsen i kartan innebär att den är ritad 3 meter utanför sin verkliga position. Detta då man annars inte ser underliggande linjer i kartan. Planområdesgränsen för Verkmästaren 18 går alltså i fastighetsgräns till Friskis och Svettis och det är härifrån den gäller för läsbarheten av kartan har den dock ritats 3 meter utifrån sin verkliga position. Utöver diskussioner om gc-väg i väster föreslås inga andra delar av fastigheten Verkmästaren 21 ingå i planområdet. EMV Invest Undertecknad firmatecknare för EMV Invest AB som äger fastigheten Svarvaren 9, Ystad kommun, får härmed göra kommunen uppmärksam på att intilliggande fastighet är en industrifastighet med därtill hörande transporter med tunga fordon samt annan miljöpåverkande verksamhet. Svarvaren 9 ligger på industrimark och omklassificering av närliggande fastigheter till Svarvaren 9 är och kommer att bli en inskränkning i den verksamhet som bedrivs på fastigheten Svarvaren 9. Speciellt olämpligt är skolverksamhet för minderåriga barn. Vi motsätter oss samtliga beslut som inskränker vår rätt att bedriva industriell verksamhet på fastigheten Svarvaren 9. Kommentar Ystads kommun hänvisar till det svar som gavs utifrån yttrande i samrådet, då detta yttrande är av samma art; Inför granskningen har en risk-, trafik- och bullerutredning gjorts. Resultatet har infogats i planbeskrivningen till granskningsskedet. Utredningen visar att svetsgaser inom Svarvaren 9 identifierats som det moment som kan innebära störst risker för skolan. Vid rätt hantering av svetsgaserna menar utredningen dock att verksamheten på Svarvaren 9 inte har den omfattningen att det utgör hinder för en ny skola på Verkmästaren 18, även om industrin skulle expandera. Planbestämmelser har infogats i plankartan som sätter krav på skolan att anordna säker utformning av sina lokaler vad gäller brandskydd och friskluftsintag. Bullermätningar har gjorts som visar att det är trafikbuller, och inte industribuller, som behöver tas hänsyn till i planen. 7(9)

8 SAMMANFATTNING Kvarstående erinringar Erinringar kvarstår från: Friskis och Svettis (i granskningen) EMV Invest (i samråd och granskning) Sakägare m.fl., med besvärsrätt, som ej blivit tillgodosedda Friskis och Svettis EMV Invest Revidering Detaljplanen har efter granskningen ändrats och kompletterats enligt följande: Plankarta - Användningsområde S 1 har förtydligats till att även gälla förskola. - Planbestämmelse p placering har uppdaterats till: Huvudbyggnad skall placeras minst 30 meter från fastighetsgränsen i söder och 4 meter från fastighetsgränsen i väster, utifrån Friskis o Svettis yttrande. - Planbestämmelse f 1 om fasadmaterial har omformulerats till Minst 50 % av ny huvudbyggnad ska uppföras i puts eller tegel. Tidigare formulering om att 50 % gällde varje fasadsida har släppts inför antagande. - Sträckning för gc-väg har korrigerats utifrån nya beräkningar om bredd och svängradie - I övrigt har mindre korrigeringar gjorts, som inte innebär några förändringar i bestämmelserna. Planbeskrivning Utöver uppdateringar från plankartan har planbeskrivningen uppdaterats med följande text: - Planbeskrivningen har uppdaterats med text om parkering kontra friyta, utifrån yttrande från Kultur o Utbildning. - Text om fastighetsreglering och kommunens rätt till inlösen har infogats i planbeskrivningen utifrån Lantmäteriets yttrande. - Ett förtydligande har gjorts i planbeskrivningen om vad som avses med ett eventuellt samutnyttjande om parkeringsplatser, utifrån Friskis o Svettis yttrande. - En cykelkarta som redovisar kopplingar i närområdet har infogats. - Kapitel Genomförandefrågor har uppdaterats med aktuellt text för bl.a. tidplan, ägoförhållanden, avtal och ekonomi. - Text och bilder har i övrigt uppdaterats med mindre ändringar och förtydliganden. Behovsbedömning av miljöbedömning Inga av de synpunkter som kommit in bedöms beröra behovsbedömning av miljöbedömning. Ändringarna av detaljplanen efter granskning bedöms inte vara av väsentlig karaktär. Ny utställning enligt 5 kap 25 PBL erfordras därför inte. 8(9)

9 Samlad bedömning Stadsbyggnadsavdelningen menar att detaljplan och behovsbedömning av miljöbedömning för Verkmästaren 18 m.fl. bör föras till antagande. Antagande föreslås ske i Kommunfullmäktige då detaljplanen anses vara av stor betydelse då den har ekonomiska konsekvenser på flera nämnder. Stadsbyggnadsavdelningen Carina Tenngart Ivarsson planchef Sofie Wedin planarkitekt 9(9)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 2013/35

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 2013/35 Detaljplan för Löderup 4:98 m.fl. i Löderup tätort Ystads kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplan för Löderup 4:98 m.fl., har varit utställd för granskning under tiden 25 mars - 24 april 2017 (enligt Samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

UTLÅTANDE 2013-02-11 Dnr: 2010.0584-214

UTLÅTANDE 2013-02-11 Dnr: 2010.0584-214 Detaljplan för Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola) I Köpingebro Ystads kommun, Skåne län GRANSKNINGEN (UTSTÄLLNINGEN) Detaljplan för Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola), upprättad 2012-12-07,

Läs mer

Samråd och granskning

Samråd och granskning Detaljplan för Kvarteret Kokillen 1 och 2 inom stadsdelen Edvinshem Ystads kommun, Skåne län, inklusive ändring av detaljplan. Antagen av: SAMBN 2017-10-18, 184 Laga Kraft: Genomförandetiden slutar: SAMBN

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1, inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1, inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1, inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Upphävande av tomtindelning av kvarteret Neutronen i Ystad 1(10) INNEHÅLL Planhandlingar

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1 inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1 inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1 inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Upphävande av tomtindelning av kvarteret Neutronen i Ystad 1(9) INNEHÅLL Planhandlingar

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Frösåkersskolan, del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson 2019-05-08 DNR: MSN/2019:77 Planarkitekt Rev Datum Samrådsredogörelse Tillhörande ändring av detaljplan för: Bresshammar 1:1, del av, Stavlund,

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: SAM 2013/193 Områdesbestämmelser för område söder om Österlenvägen samt byarna Hammar, Ingelstorp och Peppinge Ystads kommun, Skåne län GRANSKNINGEN Områdesbestämmelser för område söder om Österlenvägen

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-05-11 P 2016 10 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Urd 1 Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag har enligt 5 kap 18 Plan- och bygglagen

Läs mer

UTLÅTANDE Dnr:

UTLÅTANDE Dnr: Detaljplan för del av Grundström 1 m.fl. i Ystad Ystads kommun, Skåne län UTSTÄLLNING 2 Detaljplan för del av Grundström, upprättad 2012-10-08, har varit utställd på en ny utställning under tiden 27 oktober

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Fastighetsförteckning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende, Skåne län DNR SBN 2018/567 Upprättad 2018-10-26 Hur granskning 2 har bedrivits Förslag till Ändring av Stadsplan för

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården Laxå kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Global Care i Laxå AB äger fastigheten Laxåskogen 18:1. Företaget önskar möjlighet för fler typer av användningar

Läs mer

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Granskningshandling April 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

UTLÅTANDE Dnr:

UTLÅTANDE Dnr: Detaljplan för Grundström 1 m.fl. inom stadsdelen Bellevue i Ystad Ystads kommun, Skåne län UTSTÄLLNINGEN Detaljplan för Grundström 1 m.fl., upprättad 2012-02-02, har varit utställd för granskning under

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: 2013/82 Tillhör revidering

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: 2013/82 Tillhör revidering Detaljplan för Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län SAMRÅDET Förslag till detaljplan för Göinge 1, upprättat 2013-12-09, har varit föremål för samråd under tiden 11 januari 10 februari

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande Granskningshandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-05-05 till 2015-05-27.

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY

DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY FÖP HOGDALSNÄSET 1(1) Ändring av DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY fastigheterna Torreby 3:161 3:162 m fl MUNKEDALS KOMMUN Tillägg till PLANBESKRIVNING, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING och PLANBESTÄMMELSER Antagen

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Fastighetsförteckning

Läs mer

Ändring av detaljplan (ÄDP)

Ändring av detaljplan (ÄDP) Dnr 2014/107 Tillägg till detaljplan för Viks fiskeläge 4:1 m.fl., i Vik, laga kraft vunnen 2005 12 27 Ändring av detaljplan (ÄDP) för Viks fiskeläge 4:7 och 4:39 i Vik, Simrishamns kommun, Skåne län UPPRÄTTAD

Läs mer

Tillägg till PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Tillägg till PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Tillägg till PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till detaljplan för del av Sicklaön 369:32 m fl (del av Dp 4 samt del av dp 75), Nacka kommun Enkelt planförfarande Upprättad på i oktober

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2006/468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR UTKIKEN 12 OCH 13 I VIKEN HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2016-08-12 BAKGRUND OCH SYFTE BAKGRUND Fastighetsägaren inkom 2014-06-17 med en ansökan om detaljplaneändring

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

Tillägg till PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Tillägg till PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Tillägg till PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till detaljplan för del av Sicklaön 369:34 m fl (del av Dp 4 samt del av dp 75), Nacka kommun Enkelt planförfarande Upprättad på i oktober

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för Bålsta 50:2, i Bålsta tätort, Håbo kommun - upprättat i augusti 2015, reviderad i oktober 2015.

Förslag till ändring av detaljplan för Bålsta 50:2, i Bålsta tätort, Håbo kommun - upprättat i augusti 2015, reviderad i oktober 2015. SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(3) Datum Vår beteckning 2015-11-05 KS 2013/34 nr. 48 Kommunstyrelsens förvaltning Plan- och utvecklingsavdelning Domagoj Lovas, Planarkitekt 0171-525 90 domagoj.lovas@habo.se Förslag

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Bullerutredning Upprättad: 2017-12-12

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat GRANSKNINGSUTLÅTANDE STANDARDFÖRFARANDE Planförslag upprättat/påbörjat 2016-03-11 SBN 2016.0044 Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat 2016-10-03 BAKGRUND OCH SYFTE

Läs mer

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1648/2017 Dnr ByggR: P 2017-43 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning i Rådhuset

Läs mer

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Dnr: POM 2011-383 DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande. Förslag till detaljplan

Läs mer

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet Detaljplan för Nolgård 1:334, 1:335, 1:336 Hammarö kommun Värmlands län UTLÅTANDE Efter granskningsskedet PLANENS SYFTE Syftet av planändringen är att fastigheten Nolgård 1:334 blir mark för handel, småindustri

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Plankarta Planbestämmelse om huvudmannaskap tas bort.

Plankarta Planbestämmelse om huvudmannaskap tas bort. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer: KS:2018:530 UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KVARTERET HACKSPETTEN Del av Malmberget 8:17, Robsam 1:1 m.fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Läs mer

GRANSNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av fastigheten Edfastmark 7:34 mfl. Robertsfors kommun Västerbottens län

GRANSNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av fastigheten Edfastmark 7:34 mfl. Robertsfors kommun Västerbottens län GRANSNINGSHANDLING 2016-10-10 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av fastigheten Edfastmark 7:34 mfl Robertsfors kommun Västerbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Rubricerad detaljplan med tillhörande

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

Planområdet omfattar det sedan tidigare detaljplanelagda bostadsområdet i Starbo, söder om Stenhagen och väg 55, i västra delen av Uppsala.

Planområdet omfattar det sedan tidigare detaljplanelagda bostadsområdet i Starbo, söder om Stenhagen och väg 55, i västra delen av Uppsala. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2018-11-06 PBN 2016 002967 Utlåtande Standardförfarande Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra sammanbyggande

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

tillhörande detaljplan för fastigheten Stensjön 8 i Hyllie i Malmö

tillhörande detaljplan för fastigheten Stensjön 8 i Hyllie i Malmö 2010 06 07 Dp 5124 BESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Stensjön 8 i Hyllie i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra nybyggnation av bostäder i form av villor i anslutning till

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Miljö- och stadsarkitektkontoret November 2018 Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (7) DP 545 MSN 2010/40-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av detaljplan 391 för Grävlingsberg och Söder Grävlingsberg (DP 391)

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Dnr MBN17-243 214 Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan för kvarteren SMEDEN och SVARVAREN m.m. inom Österbackaområdet Bjurholms kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-06-14

Läs mer

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom utpekat område för tilläggsplanen. Endast angiven utnyttjandegrad och placering är tillåten. Tilläggsplanen ska alltid läsas tillsammans med Detaljplan för del av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Inkomna yttranden Under samrådet inkom tre skriftliga yttranden. Yttranden redovisas sammanfattade eller i sin helhet och kommenteras.

Inkomna yttranden Under samrådet inkom tre skriftliga yttranden. Yttranden redovisas sammanfattade eller i sin helhet och kommenteras. 2013-10-03 DETALJPLAN FÖR KORPILOMBOLO 8:22, Samrådsredogörelse Hur samrådet har bedrivits Förslag till detaljplan har varit på samråd 2013-09-11 t.o.m. 2013-10-03. Detaljplaneförslaget handläggs med normalt

Läs mer

Dnr: PLAN Antagandehandling Granskningsutlåtande. Ändring av detaljplan för Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun

Dnr: PLAN Antagandehandling Granskningsutlåtande. Ändring av detaljplan för Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Dnr: PLAN.2017.1866 Antagandehandling 2018-10-22 Granskningsutlåtande Ändring av detaljplan för Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är ett granskningsutlåtande? Granskningsskedet Granskningsskedet

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Remissinstanser och föreningar. G 1. Länsstyrelsen i Stockholms län Se yttrande. G 2. Trafikförvaltningen SLL Ingen erinran

Remissinstanser och föreningar. G 1. Länsstyrelsen i Stockholms län Se yttrande. G 2. Trafikförvaltningen SLL Ingen erinran 1 av 5 Detaljplan för Söderfjärdsskolan Dp 406 Vaxholms stad, Stockholms län Samråd Kommunstyrelsen beslöt den 30 augusti 2012 att uppdra åt stadsbyggnadsförvaltningen att utarbeta förslag till detaljplan.

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Sida 3 av 17 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-03-23 Dnr: KS 2017/115 Kommunstyrelsen Ändring av detaljplan för Löddeköpinge

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: SBN-2015-02847 Detaljplan för Hyvlaren 14 inom Östertälje i Södertälje Upprättad 2016-11-21 Tidigare Beslut i ärendet Nämnd Beslut Beslutsdatum Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2017 A5014 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Detaljplan för del av Döderhult 1:1 och Oskarshamn 3:2, Kvastmossen Centralorten, Oskarshamns kommun Dnr SBN 2015/41 Uppdragsbeslut

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 4:61 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 4:61 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 4:61 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att säkerställa befintliga användningsområden och möjliggöra ett samlat industri/verksamhetsområde

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan Broängens handelsområde

Samrådsredogörelse Detaljplan Broängens handelsområde Samrådsredogörelse Detaljplan Broängens handelsområde Hur processen har bedrivits: Detaljplanen har varit tillgänglig för samråd under tiden datum till datum. Samrådet har anslagits på kommunens anslagstavla

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken)

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Granskningsutlåtande Upprättad Dnr PLAN.2018.14 Sektor samhällsbyggnad FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås med stöd av detta granskningsutlåtande anta detaljplaneförslaget

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser.

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser. SAMRÅDSYTTRANDE 1 (5) Samhällsbyggnadskontoret Kungsbacka kommun samhallsbyggnadskontoret@kungsbacka.se Samrådsyttrande över förslag till detaljplan för Lannekulla 20:5 m.fl. i Landa, Kungsbacka kommun

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län.

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. 1. Förfarande - granskning Miljö- och byggnadsnämnden fick i uppdrag

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

LAGA KRAFT

LAGA KRAFT ÄNDRING AV DETALJPLAN FURUBY 2:49 mfl Furuby, Växjö kommun 2017-08-24 Dnr: 2016BN0342 Stadsbyggnadskontoret LAGA KRAFT 2018-01-09 Handläggare Patrik Karlsson Planarkitekt 0470-436 21 Laga kraftbevis Datum

Läs mer

Järnvägen 9. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2016:1216. Ändring av detaljplan

Järnvägen 9. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2016:1216. Ändring av detaljplan 2017-09-05 Dnr MSN/2016:1216 Ändring av detaljplan Järnvägen 9 stadsdelen Brevik Samrådsredogörelse Innehåll 1. Bakgrund s. 1 2. Hur samrådet har gått till s. 1 3. Sammanfattning av inkomna synpunkter

Läs mer

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Kommunstyrelsens förvaltning Enheten för samhällsbyggnad 2018-07-03 Antagandehandling Detaljplan för Geten 14 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer