Minnesanteckningar Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk torsdagen den 26 november 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk torsdagen den 26 november 2015"

Transkript

1 1 (5) Marie Gustafsson ordförande, Välfärd och Folkhälsa Johanna Karlsson, Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga och Degerfors Hanna Hansson, Sydnärkes folkhälsoteam Barbro Karlsson, ÖLIF Majlill Persson, Laxå Erik Sjöberg, Område Psykiatri Åsa Magnusson Beroendecentrum Susanne Rydén processledare, Välfärd och Folkhälsa Tarja Nordling gäst, Välfärd och Folkhälsa Ej närvarande; Sofia Persson, Örebro Madde Gustafsson, Lindesberg Agneta Westman, Område Psykiatri Minnesanteckningar Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk torsdagen den 26 november Presentation av gruppens deltagare Deltagarna presenterar sig och i vilka verksamhetsområden man arbetar. 2. Gruppens syfte, uppdrag och arbetssätt - bakgrund och nulägesbeskrivning. Marie och Erik Presentationen bifogas Bakgrund; den regionala politiska nivån förändrades den 1 jan 2015 då Region Örebro Län bildades och som är en sammanslagning av Regionförbundet (RF) och Landstinget i Örebro (LT). Tre politiska styrdokument styr samverkansfrågorna, Program för social välfärd, Folkhälsoplan och verksamhetsplan för Region Örebro län. Historik 1999 upprättades ett samverkansavtal om hur man ska jobba med olika gränssnittsfrågor och denna samverkan kom att benämnas Marit/Vilgot strukturen. Inom strukturen fanns tre gränssnittsgrupper, Barn- och unga Vilmer och Gränssnittsgruppen. Folkhälsa hade avtal med Ölif, Örebro läns idrottsförbund och dialogforum med politiker och tjänstemän. En genomlysning har gjorts av Marit/Vilgot stukturen och där framkom vissa utvecklingsområden se bilder. Utvärdering har även gjorts av Dialogforumen och även där har det framkommit olika utvecklingsområden se bilder. I Region Örebro län hamnade Välfärd och Folkhälsa under förvaltningen för regional tillväxt och den politiska organisationen benämns Nämnden för regional tillväxt. En fråga som diskuterats var hur man ska organisera samverkan med kommunerna. Beslut fattades 2014 av kommunfullmäktige i alla länets kommu-

2 2 (5) ner och regionfullmäktige att skapa ett regionalt samverkansråd där kommunerna ingår. se bilder. Under det regionala samverkansrådet bildades tre specifika samverkansråd varav ett blev det specifika rådet för folkhälsa, social välfärd och vård. För varje specifikt råd beslutade kommunchefer och regiondirektör att en chefsgrupp inrättas. Chefsgrupperna fick i uppdrag att organisera de undergrupper som behövs och för vår del beslutades att tre utvecklingsgrupper skulle bildas. Utvecklingsgrupperna benämns psykisk hälsa o missbruk, barn och unga, äldre och somatik se bild. Grupperna bygger på ett förtroende mellan parterna, de har inga mandat och chefsgruppen utser representanter till utvecklingsgrupperna. Chefsgruppen och dess representation för specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård -se bild. Ett uppdrag till utvecklingsgrupperna har påbörjat att formuleras. se bif. material. Frågor som uppkommer: A. Erik funderar över avgränsning till länsdelsgrupperna? Idag ligger tyngdpunkten på länsdelsgrupperna och hur ska vi avgränsa för att inte dubbelarbeta? Hur ska kommunikation ske mellan utvecklingsgrupp och länsdelsgrupper? Viktigt att gemensamma avtal mm. lyfts till utvecklingsgrupperna, men det som kan lösas och det operativa utvecklingsarbetet ska ske i länsdelarna. Vore bra att formulera dessa avgränsningar i dokumenten, så det blir tydligt. Tydliggöra även sambanden mellan utvecklingsgrupp och länsdelsgrupp. B. Hur kommunisera mellan olika grupperingar, uppåt, nedåt, åt sidan. Och hur ska den interna kommunikationen ske. Hur undvika stuprör? Nu har vi fått till en informell struktur att vidareutveckla och fortsätta processa. Då nya frågor uppstår, analysera frågan och se var den hör hemma. Till nästa gång bör vi diskutera till vem/vilka man ska kommunicera. C. Grupperna är nu mindre, alla har ett personligt ansvar för att hålla i och driva frågorna. Utvecklingsgrupperna kan även tillsätta arbetsgrupper till specifika uppdrag. D. Hemsidan behöver utvecklas.

3 3 (5) 3. Rapport från chefsgruppen för samverkan folkhälsa, social välfärd och vård. 12 november träffades chefsgruppen och då fastställdes bemanningen av utvecklingsgrupperna. Se länk till chefsgruppens minnesanteckningar Chefer från regionens hälso- och sjukvård adjungerades till detta möte och de kommer troligtvis från 2016 att ingå som medlemmar i gruppen. 4. Brukarmedverkan i gruppen Historiskt så har NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) deltagit en gång per termin i Vilmergruppen under ca. 4-5 år. Utvecklingsgruppens före slår nu att de bjuds in till varje möte framöver. Viktigt att klargöra deras roller och mandat i gruppen och att det blir kontinuitet bland representanterna. Hur nå ut bredare för att få med t.ex missbruksorganisationer? Ersättning till brukarrepresentanter diskuteras och den frågan får lyftas till chefsgruppen. Erik och Marie för en diskussion med samordnaren för NSPH. Viktigt att ge brukarrepresentanterna en god introduktion innan de deltar i det första mötet. Susanne undersöker vilka missbruksföreningar som ingår i NSPH. 5. Pågående utvecklingsprocesser från gamla Vilmer- kort information Överenskommelse om samarbete inom psykiatri, socialtjänsten, NSPH. I år har en utvärdering gjorts av Överenskommelsen (ÖK). Revideringen av ÖK ska ha sin utgångspunkt i den utvärderingen. Nästa gång har vi en dragning kring detta. ÖK bifogas. Hemsjukvård i ordinärt boende för personer med psykisk störning Avtal mellan socialtjänsten och psykiatrin är nu klart och en rutin finns upprättad. Ev. revidering mm. görs inom utvecklingsgruppen men det praktiska arbetet sker ute i länsdelarna. Handlingsplan för ökad patient/brukarmedverkan Susanne informerar om handlingsplanen som antogs 2014 och utgår från individ-, verksamhets- och organisationsnivåerna. Handlingsplanen bifogas. En arbetsgrupp är tillsatt som ska arbeta fram aktiviteter för att implementera handlingsplanen. En inspirationsdag planeras till våren, den 20 april. Överenskommelse kommunerna och regionen kring missbruks- och beroendevården Det pågår ett arbete med överenskommelsen om missbruks- och beroendevården. Uppdraget kommer från Vilmer att ta fram en överenskommelse och en arbetsgrupp arbetar med frågan. Arbetsgruppen består av

4 4 (5) Tarja Nordling från Välfärd o Folkhälsa (VoF), representant från f.d primärvården, Beroendecentrum och Per Sanden från VoF. I augusti 2015 startade arbetet och i veckan kommer ett förslag som ett underlag för lokala överenskommelser. En diskussion uppstår om överenskommelsen även utgått från spelberoende och det gör den. (H)järnkoll (H)järnkoll är ett projekt som upphör som projekt från årsskiftet. En förening, (H)järnkoll/NSPH har bildats som kan ansöka pengar för fortsatt drift och verksamheten bygger på de ambassadörer som finns. Nu väntar alla på att få klarhet i ett ansökningsförfarande från nationellt håll för att söka medel för fortsatt drift. Nationella pengar är avsatta men ansökningsförfarandet är försenat troligtvis till mars-april. Risken är att man tappar fart och engagemang då processen drar ut i tid. Prio-satsningen information om 2016 Den nationella satsningen inom psykisk ohälsa, där har SKL och regeringen gjort en ÖK om PRIO satsningen varje år och prestationsmedel har utgått till kommuner och landsting. Nu pågår förhandlingar om vad som ska gälla för Det kan påverka vårt arbete i denna grupp, men vi får återkomma när vi vet innehållet i ÖK. 6. Rapport från utbildningsgrupp Se skriftlig rapport som skickats ut till mötet. Tidigare skulle uppföljningsrapport ges vid första möte på våren föreslås och beslutas att det blir vid det sista mötet under året. 7. Mötestider 2016 Tre möten under våren bestäms, mellan kl Marie skickar ut en Doodle länk med förslag på datum. 8. Övriga frågor Projekt BUSA, Johanna Projektet riktar sig till barn till anhöriga med missbruk och psykisk ohälsa. Det handlar om att uppmärksamma och ge stöd till barnen utifrån deras problematik. Projektet bedrivs i samarbete mellan Länsstyrelsen, Karlskoga och Degerfors kommuner, Region Örebro län och Örebro universitet och de har an sökt om medel och nu pågår en kartläggning av behovet av kompetenshöjning inom psykiatri och socialtjänsten. NKA (Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga) bjuder in till utbildningar och Lena Adolfsson har ansvaret inom hälso-och sjukvården och ska jobba med utvecklingsarbetet Barn och unga som anhöriga.

5 5 (5) Södra länsdelen arbetar med ett projekt om Äldre och psykisk hälsa Tankar om tillvaron. Man har intervjuat 13 personer om upplevelse av psykisk ohälsa och ensamhet bl.a. Påbörjat arbete med SKL, Susanne Rolfner Suvanto. En utbildningsdag ska genomföras, sen genomförs en processdag i februari. Marie framför att denna fråga håller man på med i olika processer, det är viktigt att försöka samordna dessa. Även missbruk ökar mest i gruppen äldre och hur ska vi knyta an den frågan. Suicidprevention utbildningsdag 2016 och inriktning äldre. Inspel om barn o unga med funktionsnedsättning in i föreningslivet. Stor efterfrågan från just gruppen unga med psykiska funktionsnedsättningar. 9. Kommande aktiviteter Samverkansdagen 29 januari inbjudan bifogas. Basutbildning missbruk datum januari. Bifogas Inspirationsdag för ökad patient-/brukarmedverkan 20 april 10 Utvärdering av mötet Driv Hinder Positivt att folkhälsa ingår Otydligt uppdrag o organisatoriskt Alla delaktiga För kort tid Intresse få till det bra Omfattande område Olika professioner Ojämn könsfördelning Omfattande område Bra mix i gruppen med profession och erfarenheter Marie avslutar med att tacka alla för ett givande möte och på återseende i nästa år.

Möte med Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk Onsdag den 20 september 2017.

Möte med Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk Onsdag den 20 september 2017. 1 (5) Marie Gustafsson ordförande, Välfärd och Folkhälsa Johanna Karlsson, Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga och Degerfors Sandra Lundqvist, Sydnärkes folkhälsoteam Maria Ståhl, ÖLIF Sofia Persson, Örebro

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Möte med Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk Fredagen den 7 april 2017.

Möte med Utvecklingsgrupp psykisk hälsa och missbruk Fredagen den 7 april 2017. 1 (5) Marie Gustafsson ordförande, Välfärd och Folkhälsa Johanna Karlsson, Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga och Degerfors Sandra Larsson, Sydnärkes folkhälsoteam Maria Ståhl, ÖLIF Sofia Persson, Örebro

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2014-03-04 PROTOKOLL Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Uppdrag via den första överenskommelsen om samverkan mellan psykiatrin, socialtjänsten och NSPH Handlingsplan för ökad patient-/ brukarmedverkan inom vård

Läs mer

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Närvarande: Eva Slätmo Ewa-Lena Sjöberg Lena Adolfsson Per Olof Larsson Erik Sjöberg Mats

Läs mer

Minnesanteckningar från socialchefsmöte den 15 februari 2013

Minnesanteckningar från socialchefsmöte den 15 februari 2013 Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Marie G 2013-02-18 Minnesanteckningar Sida 1 (4) Minnesanteckningar från socialchefsmöte den 15 februari 2013 Närvarande: Inger Adolfsson Askersund Ingmar Ångman

Läs mer

Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård

Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård 1 (5) Chefsgrupp för samverkan folkhälsa, social välfärd och vård Tjänsteställe Förvaltningen regional utveckling Sekreterare Gunnel Arvidsson Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Minnesanteckningar

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30 TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2012-06-03 VILMERGRUPPEN 1 ( Minnesanteckningar Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-12-20 Jihad Menhem Ordförande Henrik Hult Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand Anita Bohlin

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD)

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 181004 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet för folkhälsa. Bakgrund Ett väl fungerande

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Närvarande:

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-06-03 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Kommunal utveckling lokal Höglandet Närvarande: Miriam Carlsson, primärvården Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson,

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 2 mars 2018 kl Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 2 mars 2018 kl Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (7) Protokoll Tid: 2 mars 2018 kl 13-16 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Närvarande: Eva Slätmo Ewa-Lena Sjöberg Lena Adolfsson Per Olof Larsson Karin Haster Erik Sjöberg Mats Eriksson Eva Frantz

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola 1 (1) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Regionkansliet, Inger Nicolas 2015-02-26 PROTOKOLL Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg,

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan mellan kommunerna i norra Örebro län och Region Örebro län

Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan mellan kommunerna i norra Örebro län och Region Örebro län ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS OCH SOCIALA UTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 20171114 8 (20) Bos 119 Dnr KS 0038/2017 Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 5 februari 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 5 februari 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (6) Protokoll Tid: 5 februari 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 11 februari 2016 Jihad Menhem Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län

PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2014-08-25 (Slutgiltig) Handlingsplan 2014-2015 för utveckling av samverkan mellan kommunerna och Landstinget i Kalmar län kring personer med

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2014-10-07 PROTOKOLL Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 Tid: 2015-09-08, kl 13:00-16:15 Plats: 80 RJL 2015/ 1135 Sal A, Regionens hus Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län om samarbete kring

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsgrupp barn och unga

Minnesanteckningar Utvecklingsgrupp barn och unga 1 (5) Marie Gustafsson ordf Ewa Lindberg Peter Björklund Kenneth Karlsson Unni Johansson Margaretha Zetterlund Johan Prabin Ingrid Gustafsson Anita Thorsberg Ladinek Ida Varg Susanne Bergström Leif Ekholm

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Åbytorp 4 februari 2016 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2014-2015 Framtagen av kommunerna

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2012-11-26 Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Karl Gudmundsson Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson Berg Nina Martinsson Elisabet

Läs mer

Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län. Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017

Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län. Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017 Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017 Innehåll Bakgrund Processen och tillvägagångssätt Prioriterade delområden

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Parlamentarisk grupp - länssamordning/uppdrag - rekommendationer/beslut MARIT Förtroendevalda 5 + 5 Tjänstemannagrupp - uppdrag - beredning/beslut

Läs mer

TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING. Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg Vilmergruppen

TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING. Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg Vilmergruppen TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2012-06-03 Vilmergruppen Minnesanteckningar Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 12 mars 2010

Läs mer

Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga

Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga sida 1 2014-09-19 Dnr: KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga På uppdrag av det Politiska Samrådet för Vårdsamverkan Fyrbodal har Mathias Lind

Läs mer

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Genomförandeplan för Borlänge 2011 Berörda verksamheter- Kommun och Landsting åtar sig att genomföra följande under 2011. Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Styrgrupp

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-02-28 Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014.

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-17 Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. Närvarande: Lotta

Läs mer

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad praktik 2016 04 23 Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad medicin EBM David Sackett läkare vid McMaster University

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 13 maj 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 13 maj 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (6) Protokoll Tid: 13 maj 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-05-23 Jihad Menhem Ordförande Ingemar Javinder Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand Anita Bohlin

Läs mer

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange 6 oktober 2016 i Wilandersalen Moderator Elisabet Norlinder Välkomsttal av Marie-Louise Forsberg

Läs mer

Introduktion till Politiska samrådsgruppen

Introduktion till Politiska samrådsgruppen Introduktion till Politiska samrådsgruppen Protokoll från mötet 2019-03-01 Monika Beiring, ordförande Politiska samrådet Cathrine Thanner, ordförande Samordningsgruppen Lena Arvidsson, processledare SAMLA

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2013-05-29 Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna?

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Sara Esbjörnson, Högskolan i Borås Borås Stad, Stadsdelsförvaltning Väster Anders Hagqvist Vårdsamverkan Fyrbodal, Vänersborg Vad är en individuell

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola 1 (1) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Regionkansliet, Inger Nicolas 2015-05-11 PROTOKOLL Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg,

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (20) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT

~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (20) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (20) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT 2017-11-14 Bos 120 Dnr KS 0038/2017 Överenskommelse mellan, kommunerna i Örebro län

Läs mer

Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen

Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen 2015-09-18 1(5) Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen Datum: Fredag 4 september Tid: kl. 09.00 12.00 Plats: VKL Närvarande: Andreas Trygg ordf Dan Avdic Karlsson Mariette Sjölund Patrik Boström

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-24 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SSÖ 2014-02-04

MINNESANTECKNINGAR SSÖ 2014-02-04 1 MINNESANTECKNINGAR SSÖ 2014-02-04 Plats: Rådhuset i Norrköping Landstinget Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör Lena Törnfeldt, processamordnare NSÖ Carin Tyren, processamordnare NSÖ Ditte Persson Lindell,

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Jesper Ekberg Karl Gudmundsson Carina Helgesson Björk Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverket förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverket förvaltningschefer inom hälsa och välfärd Central förvaltning Datum 2019-02-08 Sida 1 (5) Länsnätverk inom hälsa- och välfärd Dnr Områdessamordnare Minnesanteckningar länsnätverket förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2019-02-08 1. Välkomna

Läs mer

Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning

Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning Kraften av att verka tillsammans Att bilda nätverk är en strategi för utveckling. Genom att samla kompetenser och arbeta tvä Syftet med guiden är

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 19 januari 2018 kl Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 19 januari 2018 kl Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (6) Protokoll Tid: 19 januari 2018 kl 13-16 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Närvarande: Eva Slätmo Ewa-Lena Sjöberg Lena Adolfsson Per Olof Larsson Karin Haster Erik Sjöberg Mats Eriksson Eva Frantz

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 28 maj 2013, klockan 15.00 17.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal F. Närvarande Anders Åberg Ann-Margret Kvarnefors Agneta

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen)

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) 4 april, 2014 Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) Samverkansstruktur mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län Ett väl fungerande samarbete

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 20 oktober 2017 kl Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 20 oktober 2017 kl Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (7) Protokoll Tid: 20 oktober 2017 kl 13-16 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Närvarande: Eva Slätmo Ewa-Lena Sjöberg Lena Adolfsson Per Olof Larsson Karin Haster Erik Sjöberg Mats Eriksson Eva Frantz

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Handlingsplan för ökad patient- /brukarmedverkan i vård och omsorg för personer med psykisk funktionsnedsättning

Handlingsplan för ökad patient- /brukarmedverkan i vård och omsorg för personer med psykisk funktionsnedsättning Rubrik specificerande dokument Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan i vård och omsorg för personer med psykisk funktionsnedsättning Omfattar område/verksamhet/enhet Psykiatri samt socialtjänstens

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/09 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-11 1 (5) HSN 1302-0168 Handläggare: Jocelyne Ängeslevä Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, p 5 Förslag till förlängning av Policy för att

Läs mer

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd Region Gotland Samverkan kring (äldre?) personer i behov av samordnat stöd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) ska

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Storsjön, Köpmangatan 21 kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson (S) Anders Häggkvist (C) (Vice ordförande) Jonas Andersson (S)

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer