VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (3 7 FEBRUARI 2014)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (3 7 FEBRUARI 2014)"

Transkript

1 VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (3 7 FEBRUARI 2014) Sista dag/tid för inlämnande av manus: Torsdagar klockan till Denna veckas innehåll: Matsedel Skolsköterskan informerar SYV informerar Biblioteket informerar om talböcker Norrbottensmusiken presenterar Zacke Lärarutbildningar på distans MATSEDEL Måndag Husmansjärpe, sås, potatis, lingonsylt Vegekorvspytt rödbetor Tisdag Viltskav, potatismos Falafel med ostsås Onsdag Kycklingspett, kall sås, ris Teriyakiwok Torsdag Pytt i panna, rödbetor Matvete med curry Fredag Stekt lax, kall sås, potatis Raggmunkar med grönsaksfräs

2 SKOLSKÖTERSKAN INFORMERAR Jag har semester från 31/1, åter 10/2. Birgit Kalander SYV INFORMERAR Pröva på universitetsstudier Se slutet av Veckonytt. BIBLIOTEKET INFORMERAR OM TALBÖCKER Nytt för dig som läser talböcker Den 27 januari kommer den nya versionen av appen Legimus. Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker från MTM (f.d TPB). Appen är gratis och finns för Android och Iphone. Du måste ha ett konto för nedladdning för att kunna logga in. Det får du, som har en läsnedsättning, på ditt bibliotek. Läs mer på:

3 NORRBOTTENSMUSIKEN PRESENTERAR ZACKE Onsdag 12 februari 2014 OBS: Ny lokal Nordan Malmberget biosalongen kl & kl Målgrupp: högstadiet åk 8 och åk 9 Speltid: cirka 40 min Det finns platser kvar för gymnasiet. Denna föreställning kommer jag att erbjuda med intresse anmälan: Via mejl eller tel: Anneli Nilsson kulturskolan Gve När Lulerapparen Zacke gav sitt namn till känna på den svenska hiphop-scenen slogs gemene man av hans välvässade penna, akrobatiska tunga och personliga uttryck. Sedan dess har han finslipat sitt uttryck och sakta men säkert etablerat sig som en av landets allra främsta rappare och textförfattare. Debutalbumet Visst är det Vackert från 2010 hyllades av kritikerkåren och tog hem priset som årets hiphop på Manifestgalan I februari 2013 släpptes dess efterlängtade uppföljare Renhjärtat, som ytterligare understryker Zackes sällsynta förmåga att kombinera stenhårt sväng med nyskapande och välskrivna texter. Än en gång står världsproducenten och Norrbottningen Mördar-Anders Rensfeldt (Movits!) för de knivskarpa produktionerna. Ännu en gång har Zacke låtit sitt kärva Norrbottnisk-Marockanska lynne reflektera sin omvärld, och inte minst sig själv. Tillsammans med en stjärnspäckad skara gästrappare och musikanter har de åter igen höjt ribban för hur mycket man kan förvänta sig av svensk hip-hop. Resultatet blev en LP full av singlar och ett pärlband av personliga betraktelser förankrade i blytunga beats. Recensenterna gav fyror, P3 satte singlarna i rotation och albumet klättrade upp bland Spotifys (topp 100) mest spelade album. På turnén i Norrbotten kommer Zacke tillsammans med den för musikstilen lite udda och sköna sättningen: DJ, dragspel och akustisk gitarr. Dessutom så är han förstärkt med den up and coming Piteå-rapparen Kalle Gracias! Kl Sjöparken åk 8-9 ( 85 st) Myranskolan ( 30 st) S:a 115 st Kl Hedskolan åk 8-9 ( 93 st)), Malmens Friskola åk 8-9 ( 40 st) Tallbacka åk st ( 40st) S:a

4 LÄRARUTBILNINGAR PÅ DISTANS Här kommer en uppdaterad folder över lärarutbildningar på distans. Är liksom förra upplagan ett urval över distansutbildningarna utifrån lämpligt upplägg för boende i vår region, och den information jag har kunnat få fram. (Antal träffar, nätbaserat, APL mm.) Kan ev bli någon uppdatering framöver. Informera era medarbetare om möjligheten till distansstudier. Intresserade hänvisas att ta kontakt med Britt Karlsson, se nedan, som sammanställt foldern och har mer information om utbildningarna. Hälsningar PO Lindroth Britt Karlsson Utbildningsledare/SYV Lapplands Lärcentra, Kunskapens Hus , Kyrkogatan 8 A, Jokkmokk Se slutet av Veckonytt

5 PRÖVA PÅ UNIVERSITETSSTUDIER 1-2 april 2014 Nu är utbudet för Minikurserna vid LTU i Luleå klart. Du som är intresserad och vill prova på universitetsstudier har nu möjlighet att senast den 20 februari anmäla ditt intresse för att delta. Både lärare och elever är välkomna att delta. Anmälningsformulär och mer information finns också på LTU:s hemsida. Minikurs 2014 Ta chansen att besöka universitetet den 1-2 april. Under två dagar får du pröva att vara student tillsammans med ungdomar från hela Sverige. Du deltar i två olika pröva-på-kurser, får träffa lärare och studenter från olika utbildningar, får information om hur det att vara student samt delta i en riktig studentsittning. Allt är kostnadsfritt och vi erbjuder också viss reseersättning. Under den första veckan i februari kommer en länk till anmälan att finnas här. Där ska du också ange vilka pröva-på-kurser du väljer. Kurserna presenteras nedan och fler kommer. 1. Arkitektur Minikursen ges av studenter från civilingenjör arkitekturprogrammet. Kursen avslutas med en redovisning av det ni byggt. Ett pris delas ut till bästa skapelsen. 2. App and Go Vi människor använder idag våra mobiltelefoner till allt möjligt, vi SMSar, surfar, spelar, lyssnar på musik, letar information. Ja, möjligheterna är nästan oändliga, men för att vi ska kunna göra allt detta så krävs det att någon utvecklar olika appar som vi kan använda oss av. I den här minikursen får du en introduktion till hur det går till, hur man ska tänka och vad som är viktigt att tänka på. Vi kommer att varva teori och praktik och du får designa en egen mobil app på en plattform som inte kräver några förkunskaper i programmering. (endast 1 april)

6 3. Branding You In this minikurs, student become the brand (varumärke) and learn how to develop their CV and prepare for interviews in any job opportunity. Students will learn about branding, marketing, and most of all about themselves and develop their communication skills (written, verbal and non-verbal). This is based on a course actually offered at LTU for all program students. Please note this minikurs is given in English but students can speak and write in Swedish. (endast 1 april) 4. Bygg en bro I denna minikurs pratar vi om hur broar fungerar och beskriver vilka olika brotyper som används och varför byggs så många broar i betong? Ser broar likadana ut i alla länder? 5. Dataspel i undervisningen I den här kursen lär du dig att arbeta med programmeringsverktyget Scratch för att på egen hand utveckla enklare matematikspel. Istället för att skriva programmen pusslar man ihop bitar i Scratch med mer eller mindre färdig kod. Det du lär dig genom att leka med Scratch är sådant du har nytta av även när du övergår till ett vanligt programmeringsspråk. Som lärare använder du programmering för att ge dina elever en djupare förståelse av de matematiska begreppen.

7 6. Chokladfabriken Ni börjar med att skissa på en chokladbit och går via CAD-modell i 3D vidare till tillverkning av formverktyget innan ni slutligen får gjuta och njuta av godbitarna. Medan chokladen stelnar får ni lära er mer om chokladens egenskaper. 7. Dans som yrke! Välkomna till Sveriges första Danslärarutbildning som finns i Piteå. På denna minikurs får du dansa, träffa danslärarstudenter och mycket meriterade lärare. Det blir också en presentation och diskussion om dansläraryrket, didaktik, dansträningen och vilka förväntningar arbetsmarknaden har på danslärare. (endast 1 april på campus i Piteå) 8. Fatta eld Tillsammans med personal från Räddningstjänsten och studenter på Brandingenjörsutbildningen får du se många glödande, brinnande och rykande exempel på denna kurs. Kursen innehåller dels teoretisk information från studenter som läser till brandingenjör och en praktisk övning.

8 9. Framtidens energi För ett hållbart samhälle krävs en väsentligt förändrad energianvändning. Du får en inblick i avancerade datorsimuleringar för att förstå och förbättra eller skapa nya apparater för energianvändning. 10. Från gråsten till glänsande metall I den här kursen lär ni er identifiera några olika malmmineral som t.ex koppar, zink, järn, och guld. 11. Hållbar utveckling, varför då? Hållbar utveckling handlar om livskvalitet - för alla - nu och i framtiden. Hållbar utveckling innehåller många dimensioner såsom ekologiska, miljömässiga, sociala, ekonomiska och politiska. Vid detta seminarium kommer vi att fokusera på de ekologiska, miljömässiga och sociala dimensionerna. Vi kommer att titta närmare på de förutsättningar som krävs för ett fungerande life support system, de miljöproblem vi har skapat och vilken effekt de har på människa och miljö samt hur företag och andra organisationer kan ta sitt sociala ansvar för en hållbar utveckling. (endast 2 april)

9 12. Komfort och prestanda i bilen I vår utbildning Bilsystemteknik jobbar våra studenter bland annat med hjulupphängningar och dämpningssystem för fordon. I den här kursen får du inblick i deras arbete och samtidigt vara med och testa en hel del själv. 13. Låt det bli kackel i klassen Läraryrket är ett jobb för framtiden! Gedigna ämneskunskaper och pedagogisk skicklighet utmärker duktiga lärare. I denna minikurs ger vi olika exempel på hur grundskollärare kan arbeta med naturvetenskap på ett inspirerande och lutfyllt sätt. Bland annat tittar vi på hur ett ägg blir befruktat och hur en kyckling blir till. 14. Morotsfibrer som flygplansmaterial? Kanske inte? Men i våra workshops får du själv testa, känna och lära dig mer om biomaterial, kompositer och metaller för ett hållbart samhälle. Du kommer att få jobba en hel del praktiskt med några spännande saker, känna, se och testa gränserna på det som omger oss idag och i framtiden. 15. Människan i fokus I denna kurs kommer du att få inblick i en del av arbetet som utförs av sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och hälsovägledare på ett sjukhus. Du kommer själv att få prova på spännande arbetsuppgifter som kan vara en del av dessa yrkens vardag men också få information om de olika yrkena och utbildningen.

10 16. Radioproduktion I denna minikurs jobbar vi med radioproduktion. Vi diskuterar mediet i sig och sedan jobbar vi med att göra en radioteater som vi sänder ut via internet och via FM-bandet. 17. Rymdteknik 18. Trafikteknik Vill du utveckla en stad, planera gator och cykelvägar, hur ser en bra parkering ut? Hur fungerar en trafikräknare? Vad gör en person som arbetar med trafikfrågor eller trafiksäkerhet? 19. Öka din kreativitet! Logik och analysförmåga i all ära, men i många yrkesroller behöver man även utmana och utnyttja sin kreativitet, exempelvis för processförbättring eller produktutveckling. Under kursen får du testa din kreativa förmåga och får tips om metoder för ökad kreativitet och utanför-boxen-tänkande. (endast 2 april)

11 20. Så är det att plugga vid LTU i Skellefteå Upplev studiemiljön, träffa studenter, se studentbostäder och få mer information om LTU:s utbildningar i Skellefteå. (endast 1 april på LTU i Piteå) 21. Bygg en elektronisk insekt Här får du bygga din egen "elektroniska insekt", som rör sig mot en ljuskälla t.ex. en ficklampa. Du får själv bygga och löda ihop och vi går igenom hur den fungerar. Efter kursen får du behålla din egenhändigt byggda "insekt". Kursen ger grundläggande kunskap i elektronik och lödning, så att du sedan har möjlighet att på egen hand gå vidare med egna projekt. 22. Bygg robotar med LEGO Mindstorms I kursen får du bygga och programmera självgående LEGO robotar. Kursen börjar med en kort introduktion av olika byggelement och programmeringsspråket Robolab. Efter det får du själv bygga och programmera robotar som skall lösa en viss uppgift. De olika robotbyggena kommer tävla mot varandra i slutet av kursen. Bästa bygget vinner! Förkunskaper: Du behöver inte kunna programmera, det lär du dig i kursen

12 Distansutbildning Förskollärare Lärarutbildningar Kompletterande pedagogisk utbildning Studie och yrkesvägledare

13 Utbildning Längd Studietakt Start Utbildningsanordnare Förskollärare: Förskollärare 3,5 år 100 % Vt Luleå tekniska universitet Förskollärare 3,5 år 100 % Ht/Vt Mittuniversitetet Grundlärare: Förskoleklass/åk år 100 % Ht Mittuniversitetet Grundskola åk år 100 % Ht Mittuniversitetet Inriktning fritidshem 3 år 100 % Ht Mittuniversitetet Ämneslärare: Grundskola åk 7 9 4,5 år 100 % Ht/Vt Högskolan Dalarna Grundskola åk 7 9 4,5 år 100 % Ht Karlstad universitet Gymnasium 5 år 100 % Ht/Vt Högskolan Dalarna Gymnasium 5 5,5 år 100 % Ht Karlstad universitet Yrkeslärare: Yrkeslärare 3 år 50 % Ht Umeå universitet Yrkeslärare 3 år 50 % Vt Högskolan Dalarna Yrkeslärare 1,5 3 år 50/100 % Vt Stockholms universitet

14 Utbildning Längd Studietakt Start Utbildningsanordnare Speciallärare: Speciallärare 1,5 år 100 % Ht Umeå universitet Speciallärare 3 år 50 % Ht Karlstad universitet Speciallärare 3 år 50 % Ht Stockholms universitet Specialpedagog: Specialpedagog 1,5 år 100 % Ht Umeå universitet Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU): Grundskola åk 7 9 1,5 år 100 % Ht Luleå tekniska universitet Gymnasium 1,5 år 100 % Ht Luleå tekniska universitet Grundskola åk år 50 % Ht Umeå universitet Gymnasium 3 år 50 % Ht Umeå universitet Grundskola åk 7 9 1,5 år 100 % Ht Mittuniversitetet Gymnasium 1,5 år 100 % Ht Mittuniversitetet Studie och yrkesvägledare: Studie /yrkesvägl. 3 år 100 % Ht Umeå universitet Studie /yrkesvägl. 3 år 100 % Ht Stockholms universitet

15 För mer information: Se eller utbildningsanordnarens webbsida. Luleå tekniska universitet: Umeå universitet: Mittuniversitetet: Högskolan Dalarna: Karlstad universitet: Stockholms universitet: Ansökan görs via där du också hittar mer information om utbildningarna. Du kan också kontakta studie och yrkesvägledaren på ditt lokala lärcentrum: Gällivare: , Jokkmokk: , Kiruna: , Pajala: , Uppdaterad:

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (4 FEBRUARI - 8 FEBRUARI 2013)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (4 FEBRUARI - 8 FEBRUARI 2013) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (4 FEBRUARI - 8 FEBRUARI 2013) Sista dag/tid för inlämnande av manus: Torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Kalendarium Information från

Läs mer

LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA!

LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! FÖRSKOLLÄRARE GRUNDLÄRARE förskoleklass och årskurs 1-3 årskurs 4-6 ÄMNESLÄRARE årskurs 7-9 gymnasieskola MUSIKLÄRARE KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING YRKESLÄRARE

Läs mer

FÖRSKOLLÄRARE GRUNDLÄRARE

FÖRSKOLLÄRARE GRUNDLÄRARE LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! FÖRSKOLLÄRARE GRUNDLÄRARE förskoleklass och årskurs 1-3 årskurs 4-6 ÄMNESLÄRARE gymnasieskola Med behörighet även för grundskolan årskurs 7-9 SPECIALLÄRARE MUSIKLÄRARE

Läs mer

LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA!

LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! FÖRSKOL GRUND förskoleklass och årskurs 1-3 årskurs 4-6 ÄMNES årskurs 7-9 gymnasieskola MUSIK KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING YRKES UTBILDNINGSPROGRAM CAMPUS OCH

Läs mer

Lund, 2015. Små skolor, STOR gemenskap EN MODERN. gymnasieskola. med gamla anor. Teknikprogrammet. El- och energiprogrammet

Lund, 2015. Små skolor, STOR gemenskap EN MODERN. gymnasieskola. med gamla anor. Teknikprogrammet. El- och energiprogrammet , 2015 Små skolor, STOR gemenskap EN MODERN gymnasieskola med gamla anor TE Teknikprogrammet EE El- och energiprogrammet Vår historia En modern gymnasieskola med gamla anor är Mikael Elias startade NTI-skolan

Läs mer

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete?

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete? 1 Mars 2013 Erik Dahlbergsgymnasiet Studiebesök på LIU Följ med oss till Linköpings Universitet sida 21-23 Tipsen för den bästa studentendagen Högskoleprovet Hur fungerar det? sida 5-6 Svårt att komma

Läs mer

LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA!

LÄRARE GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! GÖR DIG REDO FÖR FRAMTIDENS SKOLA! FÖRSKOL GRUND förskoleklass och årskurs 1-3 årskurs 4-6 ÄMNES årskurs 7-9 gymnasieskola MUSIK YRKES UTBILDNINGSPROGRAM CAMPUS OCH DISTANS 2011-2012 lärarutbildningen

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som tar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som tar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som tar emot praktikanter eller praoelever Innehållsförteckning, ipraktiken - företag Innehållsförteckning 3 Introduktion av Carola Lemne, VD Svenskt Näringsliv.

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Min studie- och karriärhandbok LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET

Min studie- och karriärhandbok LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET Min studie- och karriärhandbok LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET Layout: Robin Poulsen, Media-Tryck 2014 Text: Studie- och karriärvägledningen vid LTH Tryck: Media-Tryck, 1500 ex Innehåll Välkommen!...

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Jönköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Stockholm Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

Personligt utformad utbildning

Personligt utformad utbildning 9 skolor 3 program NV Naturvetenskapsprogrammet SP Samhällsvetenskapsprogrammet MP Medieprogrammet 2010 2011 Personligt utformad utbildning Uppsala/ Västerås Kunskapsgymnasiet 17 Innehåll 4 6 8 10 12 13

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Här börjar det. roliga! 13/14. Nyhet! Eventteknik för TV, musik och evenemang. Se sidan 11. TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se

Här börjar det. roliga! 13/14. Nyhet! Eventteknik för TV, musik och evenemang. Se sidan 11. TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se Här börjar det roliga! 13/14 TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se Nyhet! för TV, musik och evenemang. Se sidan 11 Östra gymnasiet en skola med plats för personlighet! Östra karaktäriseras av en familjär

Läs mer

Nyhetsbrev från. Nyhetsbrev Vecka 3 Januari 2010

Nyhetsbrev från. Nyhetsbrev Vecka 3 Januari 2010 Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 3 Januari 2010 Kostnadsfria seminarier Kurser HumaNova Företagsutveckling: Kostnadsfritt mentorprogram med Kick-off i mars! ALMI Företagspartner

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

Grundskoleavdelningen Medioteket Skolstöd. Hösten 2015. Kompetensutveckling. pedagogiskt stöd. för Stockholms kommunala grundskolor

Grundskoleavdelningen Medioteket Skolstöd. Hösten 2015. Kompetensutveckling. pedagogiskt stöd. för Stockholms kommunala grundskolor Grundskoleavdelningen Medioteket Skolstöd Hösten 2015 Kompetensutveckling & pedagogiskt stöd för Stockholms kommunala grundskolor Produktion: Utbildningsförvaltningen Redaktion, formgivning och originalproduktion:

Läs mer

Barn ser på framtiden

Barn ser på framtiden Barn ser på framtiden En utvärdering hur projektet Barn ser på framtiden införlivas i NTA Anders Jakobsson Lund, januari 2007 Copyright Anders Jakobsson, Lund Assessment & Reaserch och IVA Tryck: tryckeriet

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Plugga som vuxen. SFI. Sid 5. Grundläggande vuxenutbildning. Sid 5. Gymnasial vuxenutbildning. Sid 6-7. Omvårdnadsutbildning. Sid 9.

Plugga som vuxen. SFI. Sid 5. Grundläggande vuxenutbildning. Sid 5. Gymnasial vuxenutbildning. Sid 6-7. Omvårdnadsutbildning. Sid 9. Plugga som vuxen Kvinnor i min ålder måste ibland ta tag i sin situation Eva Stenkvist Det är aldrig försent att studera. Komvux är en andra chans Håkan Thorstensson Det är förstås tusen gånger bättre

Läs mer

Add your personality 2015/16 TRÅNGSUND SKOGÅS. www.ostragymnasiet.se

Add your personality 2015/16 TRÅNGSUND SKOGÅS. www.ostragymnasiet.se Add your personality 2015/16 TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se Prova på Östra! Du har möjlighet att komma som elev för en dag och testa på det program du är intresserad av! Bokning gör du genom att

Läs mer

Kostnadsfria seminarier

Kostnadsfria seminarier Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 12 Mars 2009 Kostnadsfria seminarier Starter Diplom, stänger den 24 april Minikurser Tullverket: TullNytt nr 4 SEB: Det går visst att låna

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

LiU EXPANDING REALITY. Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

LiU EXPANDING REALITY. Tekniska högskolan vid Linköpings universitet GRAFISK design & KommunIKAtIon LiU EXPANDING REALITY Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Välkommen till universitetet En spännande och kreativ studiemiljö Kandidatprogrammet i Grafisk Design

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 18 (28 april 2 maj 2014)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 18 (28 april 2 maj 2014) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 18 (28 april 2 maj 2014) Sista dag/tid för inlämnande av manus: Torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Nationellt prov engelska steg 5 Datorköp/återlämning

Läs mer

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld 1 Inledning Lärcentrum i Trollhättan står för de samlade kommunala vuxenutbildningarna i Trollhättan. Här finns SFI (Svenska

Läs mer