Så spar du energi INDUSTRILOKALER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så spar du energi INDUSTRILOKALER"

Transkript

1 Så spar du energi INDUSTRILOKALER

2 Om energianvändning i industrilokaler Inom industriföretag finns det ofta stor potential att energieffektivisera verksamheten, minska sin elförbrukning och spara pengar. Speciellt inom stödprocesser som belysning, tryckluft, uppvärmning, ventilation, kyla osv., kan man spara upp till 50 % av elförbrukningen. En kartläggning av verksamheten är nödvändig för att identifiera vad energin används till. Dagtid för att identifiera rutiner och processer som kan förbättras och spara energi. På kvällstid kan man nattvandra för att upptäcka utrustning som är på i onödan, t.ex. ventilation, kompressorer, belysning och fläktar. Även kontoret och dess apparater drar mer el än man kanske tror. Utrustningen genererar också mycket tillskottsvärme, vilket i sin tur måste kylas bort sommartid. Det finns mycket att tjäna på en energieffektiv anläggning och man bör därför alltid räkna med livscykelkostnader (LCC) vid nyinvesteringar. Om man ser till anläggningens hela livstid gör den låga driftkostnaden för energisnåla alternativ att en högre investeringskostnad alltid lönar sig Tryck: Edita Västra Aros AB, 3000 ex Författare: Mari Rydqvist Textbearbetning, Jan Eckhéll, Camilla Andersson Layout: Ylva Englund Foton: Camilla Andersson, Ylva Englund

3 Så här börjar du För att få en översikt över sin energianvändning kan det ofta räcka med att studera sina räkningar för köpta energislag. Hämta statistik för din elförbrukning hos din elleverantör, helst per timme över året. Kartlägg också energianvändningen för uppvärmning, t.ex. månadsvis. På så sätt kan man se hur energin används över tid. Har det tidigare gjorts en kartläggning av processer och utrustning kan man använda det som jämförelse. Dessa kan ofta ge en god inblick i drifttider och toppar i energianvändningen. En god idé är att mäta de större energislukarna enskilt, som kompressorer och motorer. Man kan även läsa av effekten på olika utrustningar och uppskatta drifttiden. På så sätt får man en överblick hur mycket el en specifik maskin förbrukar. Har byggnaden energideklarerats finns det ofta kostnadseffektiva åtgärdsförslag att arbeta vidare med. Kontroll över energianvändningen görs lämpligast genom att ta fram nyckeltal. Exempel på det kan vara årlig energianvändning (kwh) per lokalyta, per anställd, per antal producerade varor eller relaterad till omsättningen. Både energi och pengar kan initialt sparas genom att bara förändra vanor, införa nya driftsrutiner och utbilda personal. Att komma längre i energieffektiviseringen kan vara mer omfattande. Saknas kompetens inom organisationen finns det professionella företag som utför både fördjupade energikartläggningar och åtgärder. Nu har du tagit kontroll över er energianvändning och är redo att börja med de åtgärder du får tips om i följande kapitel.

4 Tryckluft Täta läckor Det allra flesta tryckluftssystem läcker. Även ett litet läckage kan generera stora energiförluster. Utred detta genom att notera hur ofta kompressorn går då det inte är någon verksamhet. Täta läckorna i systemet! Elverktyg? Det kan vara en god idé att byta ut de tryckluftsdrivna handverktygen till eldrivna, eftersom verkningsgraden med tryckluft oftast är låg, ca % jämfört med ett elverktyg på närmare 50 %. Återvinning av spillvärme? Tänk på att kompressorer avger värme och därför inte ska ställas i kylda lokaler. Det skulle innebära att kylbehovet ökar och ett onödigt energislöseri. Undersök också möjlighet till värmeåtervinning av spillvärmen i systemet. Sänk trycket Sänk om möjligt det avgivna trycket från kompressorn. Det medför både minskad elförbrukning och minskat luftläckage. Stäng naturligtvis av kompressorn under nätter, helger och övrig tid då den inte används.

5 Kyla Det kostar 3 gånger så mycket el att kyla en grad mot att värma en grad. Minska värmen först En av de första sakerna att tänka på är om det förekommer samtidig uppvärmning och kylning av lokalerna. Detta är inte ovanligt och oerhört lönsamt att åtgärda. Se över vilket kylbehov lokalen egentligen har och dimensionera systemet efter det. Beakta också möjligheten att ta tillvara på den värme som produceras vid framställningen av kylan och återanvänd den till värmesystemet. Leta tjuvarna Leta efter energitjuvar såsom läckage av kyla eller värmetillskott genom belysning, oisolerade rör och maskiner alstrar värme. Solavskärma I vissa lokaler kan solinstrålningen öka kylbehovet. Genom solavskärmning i söder, väster och öster kan man minska kylbehovet med upp till 90 %. Tänk på att fälla ner solskydden så tidigt på morgonen som möjligt, eller kvällen innan. Alternativet är naturligtvis ett tidsstyrt system eller solskyddsglas. Utnyttja nattkylan sommartid Sommartid kan det vara en god idé att låta den ordinarie ventilationen vara i drift nattetid. På så sätt ackumuleras kylan i väggar och utrustning - och behovet av den dyra klimatkylan minskar.

6 Laststyrning Laststyrning innebär att man startar och driver olika utrustningar vid olika tillfällen och på så vis har möjlighet till att kapa effekttoppar och minska effektbehovet. Genom laststyrning kan huvudsäkringen minskas och kostnaden sänkas. En minskning av ett genomsnittligt effektuttag på 30kW ger minskade elkostnader på ca kr/år. Kontrollera effektuttaget För att laststyrning ska vara genomförbart måste man ha tillgång till data och diagram som visar på effektuttagets variation över timme, dygn, vecka eller år. Ofta har nätleverantören kundsidor där man kan studera den här typen av data. Minska huvudsäkringen Varje gång man startar en maskin eller motor drar den mer el. Ju mer utrustning som startas samtidigt, eller är på samtidigt, ju högre blir det totala effektuttaget. För att undvika att huvudsäkringen går har många företag en huvudsäkring som tillåter ett högt effektuttag. Detta kan kosta mycket pengar i onödan. Effektvakt För att undvika att huvudsäkringen går kan man installera så kallade effektvakter. Dessa kopplar tillfälligt bort delar av belastningen, framförallt elvärme, vid belastningstoppar. Effektvakten möjliggör att man klarar sig med mindre huvudsäkringar och billigare abonnemang.

7 Uppvärmning Saker i rätt ordning Det gäller att göra förändringar i rätt ordning och att t.ex. förbättra byggnaden först innan man injusterar eller byter värmesystem. Börja med att minska värmeförlusterna genom att t.ex. täta portar och tilläggsisolera vinden. Tvåglasfönster är också en stor energibov, men är sällan lönsamma att byta ut ekonomiskt om det inte krävs av åldersskäl*. Detsamma gäller för fasadisolering, om inte en fasadrenovering ändå måste göras. *Det finns idag lönsamma alternativ till att byta ut hela fönster med båge och allt. Ett extra fönster kan läggas till de befintliga och på så sätt minska uppvärmningsbehovet med 20 %. Sänk temperaturen Onödiga energiförluster är ofta ett resultat av för hög inomhustemperatur och dåligt injusterat värmesystem. Dimensioneras värmesystemet rätt, medför det både en jämnare inomhustemperatur och ett behagligare klimat - utöver energibesparingen. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad minskar man värmekostnaderna med ca 5 %. Ett reglersystem som sänker temperaturen nattetid minskar värmekostnaderna ännu mer. Styr- och reglersystem Termostatventiler monterade på radiatorerna känner av andra värmekällor och stryper värmetillförseln när temperaturen ökar genom till exempel solinstrålning, värme från maskiner/utrustning och tillskottsvärme från människor. En väl fungerade styr- och reglerutrustning kan spara ca % av uppvärmningskostnaden. Det är inte ovanligt att inomhus-/utomhusgivaren sitter felplacerad eller att man har samma driftstrategi oavsett årstid. Byte av värmesystem El, olja eller fjärrvärme har länge varit de traditionella uppvärmningsslagen för fastigheter. Idag finns många alternativ som både kan ge lägre kostnader och som är bättre ur miljösynpunkt. Vid byte av värmesystem, börja med att undersöka om det finns eller planeras fjärrvärme i området, vilket både är driftsäkert, miljövänligt och lättskött. Andra alternativ kan vara berg/sjö/markvärmepump, flis/pelletspanna, i kombination med solpaneler. Berg/sjö/markvärmepump kan även ge kyla sommartid. Olja är det alternativ som är sämst ur miljösynpunkt. Eluppvärmning är i likhet med olja ett av de dyraste uppvärmningsalternativen.

8 Ventilation Rengör ventilationskanalerna Att ha en fungerande ventilation i lokalerna är viktigt både för personalens hälsa och för byggnadens välmående. Obalans i ventilationen kan resultera i fuktproblem. Ett första steg är att rengöra alla ventilationskanaler och filter. Ju tätare och smutsigare ett filter är desto större blir elbehovet. Är ventilationskanalen 100 mm innebär en 5 mm beläggning en minskning av ventilationsflödet med hela 20 %. Tidsstyrning Genom att behovsanpassa drifttiderna och stänga av systemet när ingen vistas i lokalerna kan man spara energi. Inte sällan går fläktsystemet dygnet runt, året om. Genom att anpassa drifttiderna efter produktionstiden, skapar man stort utrymme för energieffektivisering. En normal drifttid är att starta ventilationen en timme innan verksamheten börjar och stänga av den en halvtimme efter dess slut. Punktutsug vid maskiner såsom svetsar och svarvar bör endast vara påslagna när maskinen är i bruk. Sänk luftflödet Elbehovet till fläkten beror mycket på storleken på ventilationsflödet. Ofta körs fläkten med ett omotiverat stort luftflöde. Kan man minska luftflödet med 20 % halverar man eleffekten till fläkten. Dessutom är det inte ovanligt att ventilationskanalerna läcker omkring 5 % av luftflödet, vilket innebär att fläkteffekten bli 15 % högre än nödvändigt. Återvinn värmen Istället för att låta den förbrukade ventilationsluften försvinna ut kan man ta tillvara på spillvärmen i ett värmeåtervinningssystem, så kallat FTX-system. Systemet höjer temperaturen på tilluften med värme från frånluften. Energibesparingen kan bli runt % jämfört med att ha ett vanligt ventilationssystem.

9 Belysning Belysningen kan ofta utgöra % av den totala elanvändningen i en industriell verksamhet. Studier har visat att energianvändningen för belysning i små- och medelstora industrier i många fall kan halveras. Kartlägg och nattvandra Det är klokt att kartlägga antalet ljuskällor, effekten och drifttiden. Ett exempel: summera ljuseffekten i ett rum (läs av på lysrören) och dividera med rumsytan. Jämför detta med att en normal effektiv belysning är mindre än 12W/m 2 i ett normalstort rum och 6W/m 2 i korridorer. Nattvandra i lokalerna och upptäck all belysning som står på i onödan när ingen vistas där. Släck där du inte är Den första och enklaste sparåtgärden är att undersöka om belysningen måste vara tänd. Dagsljuset är kanske tillräckligt under vissa timmar? I lagerlokaler, personalmatsalar och toaletter är det ofta upplyst trots att ingen befinner sig där. På många ställen i lagerutrymmen kanske till och med stora lastpallar skymmer belysningen helt. Sedan gäller det naturligtvis att släcka efter sig när man lämnar ett rum. Tumregeln är att glödlampor och halogenlampor alltid ska släckas när de inte används. Lysrör och lågenergilampor ska släckas om man blir borta mer än 10 minuter. Förenkla Att installera rörelsesensorer kan vara en smidig lösning, speciellt i utrymmen där det är svårt att släcka manuellt, som till exempel i förrådshallar där truckar passerar ut och in. Rörelsesensorer i kombination med dagsljusstyrning (där ljuset dämpas ju mer dagsljus som kommer in) kan minska elförbrukningen med 70 %. För att uppnå bästa resultat, gör rent fönster och måla lokalerna i ljusa färger. Ersätt gammal belysning När det är dags att ersätta gammal belysning kan energieffektiva alternativ initialt ge en högre investeringskostnad, men på sikt minskar dessa energikostnaden avsevärt. Lågenergilampor och LED-lampor är de som spar mest el och ekonomi och håller mycket längre än en vanlig glödlampa. Dessutom avger en traditionell lampa endast 20 % ljus, resten är värme. Vid byte av lysrör ska man byta från T8 till T5-armatur. Det ger ca 20 % elbesparing och avsevärt längre hållbarhet. Glöm inte att en effektivare belysning har en längre livstid och behöver mindre underhåll. 2 rör räcker Vill man inte kosta på nya lysrörsarmaturer kan man spara energi genom att helt enkelt koppla ur det mittersta lysröret i armaturer med tre lysrör. Det mittersta röret bidrar bara till 20 % av ljuset men använder lika mycket energi som de andra två. Vid ställen där det inte finns behov av så stark belysning kanman koppla ur ett rör i armaturer med 2-4 lysrör.

10 Transporter Transporterna inom både näringsliv och privatresor har aldrig varit så omfattande som idag. Dessutom är de korta, 50 % av dagens vägresor under 5 kilometer och 25 % är under 2 kilometer. Flyg och bil är de resesätt som förbrukar mest energi. De har också de största klimatpåverkande utsläppen. Åker du från Stockholm till Skåne med bil går det åt ca 500 kwh. Väljer du tåget är energianvändningen något över 100 kwh. Utbildning Sparsam körning (eco-driving) minskar bränsleförbrukningen med 5-20 % och koldioxidutsläppen med lika mycket. Dessutom minskar kostnaderna för service och underhåll. Tekniken med sparsam körning kan läras både genom nätbaserade utbildningar och genom körskolor och tar endast några få timmar. Sänk farten Vid en hastighet om 100 km/h förbrukas cirka 1 dl mer bränsle per mil än vid 90 km/h. Koldioxidutsläppen som bidrar till växthuseffekten, ökar lika mycket. Ruttplanera Genom ruttplaneringar och samarbete med andra företag kan man fylla lastbilarna bättre och undvika transporter där fordonen går helt tomma, vilket ofta sker på hemvändande turer. Kanske det till och med blir billigare att anlita utomstående transportörer än att hålla egna fordon? Investera energisnålt Vid inköp av nya fordon ska naturligtvis ett miljövänligare alternativ väljas med lägre förbrukning och helst med förnybara drivmedel. Elbilar och plug-in hybrider är också bra alternativ. Elmotorn är effektivare än bensinmotorn, vilket gör att energianvändningen blir mindre. Att köra på el kostar ca 2-3 kronor per mil och är helt avgasfritt och klimatneutralt, förutsatt att miljövänlig el används. Köp inte större bil än verksamheten behöver. Tjänstecyklar kan vara ett bra alternativ vid kortare sträckor. Slit inte ut däcken Genom att kontrollera lufttrycket en gång i månaden undviker man att köra med för lågt lufttryck, vilket skapar både onödig bränsleförbrukning, däckslitage och motorslitage. I genomsnitt kör alla bilar med 10 % för lågt lufttryck, vilket innebär en ökning av bränsleförbrukningen med 2 %. Använd timern rätt Motorvärmare minskar bränsleförbrukningen och utsläppen av skadliga avgaser. Dessutom minskar motorslitaget eftersom det bildas mindre sot, och därmed mindre slam och bensin i oljan. Motorvärmare kan minska bränsleförbrukningen med 0,1-0,5 liter/kallstart. Beroende på antal kallstarter kan avgasutsläppen minska med % de första 4 kilometrarna. Men används motorvärmaren fel kan den ge högre energiförbrukning än vad en kallstart gör. Rekommenderade inkopplingstider är 1,5h vid -15 C, max 1h vid 0 C och ingen motorvärme vid +10 C.

Så spar du energi HANDELSLOKALER

Så spar du energi HANDELSLOKALER Så spar du energi HANDELSLOKALER Om energianvändning i handelslokaler Handels- och butikslokaler kan omfatta allt från stora varuhus till livsmedelshallar eller små detaljhandlare. Dessa lokaler har ofta

Läs mer

Så spar du energi KONTORSLOKALER

Så spar du energi KONTORSLOKALER Så spar du energi KONTORSLOKALER Om energianvändning i kontorslokaler I kontorslokaler finns det stora potentialer att spara in på elkostnaderna. Belysning och datautrustning är stora områden för energibesparing

Läs mer

Så spar du energi RESTAURANGLOKALER

Så spar du energi RESTAURANGLOKALER Så spar du energi RESTAURANGLOKALER Om energianvändning i restauranglokaler Genom att energieffektivisera sitt restaurangkök och sin verksamhet har man möjlighet att spara mycket pengar och energi. Tittar

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

Energieffektivisera föreningslokalen

Energieffektivisera föreningslokalen Energieffektivisera föreningslokalen Sol, vind och vatten Ett samarbete mellan Idrott & förening, Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg. Värme och el Börja med att se över avtal gällande el och värme

Läs mer

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Lönsamma åtgärder i företag Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Små och medelstora företag kan med relativt enkla medel effektivisera sin energianvändning med 15 30 procent. För många

Läs mer

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken Martina Berg martina.berg@energimyndigheten.se 016-544 23 10 Energimyndighetens tillsynsvägledning enligt miljöbalken Vägledning kring hushållning av energi

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson Energismarta affärer 7 november 2013 Karlskrona Peter Karlsson Hinder för energieffektivisering Ogynnsamma avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst Ventilation belysning m.m. ingår i hyran Samfällighet

Läs mer

Bostadsrättsföreningens energianvändning

Bostadsrättsföreningens energianvändning Bostadsrättsföreningens energianvändning Din förening kan troligen spara både pengar och miljö genom att effektivisera energianvändningen. Här är några råd och tips: 1. Kartlägg energianvändningen och

Läs mer

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden?

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden? Enkel Energikartläggning Start av inventeringen Inled processen med att lista vilka byggnader som anläggningen innefattar. Gå sedan igenom varje byggnad med ett eget inventeringsprotokoll. Anläggningens

Läs mer

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen Energiprojekt med statligt stöd på 30 procent genomförda under perioden 1maj 2005 till 31 december 2008 Olika typer

Läs mer

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Energieffektivisering i BRF Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Dagens presentation Är det intressant att spara energi? Ett exempel Tre steg mot effektivare energianvändning Energideklarationen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar

Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar För en förening som äger en egen anläggning, arrenderar eller driver anläggning med driftansvar så kan driftskostnaderna vara höga och en stor

Läs mer

Så här hushållar du med den gemensamma energin i bostadsrättsföreningen

Så här hushållar du med den gemensamma energin i bostadsrättsföreningen Checklista: Hushålla med energin i Brf. sid 1 (1) Så här hushållar du med den gemensamma energin i bostadsrättsföreningen Tänk på att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Man bör passa på att göra flera åtgärder

Läs mer

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris)

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Priset räknas inte längre i ören De låga svenska energipriserna är ett minne blott. På en allt mer integrerad nordisk och

Läs mer

Energieffektivisering i livsmedelsbutiker på landsbygden. Marit Ragnarsson 30 januari 2014

Energieffektivisering i livsmedelsbutiker på landsbygden. Marit Ragnarsson 30 januari 2014 Energieffektivisering i livsmedelsbutiker på landsbygden Marit Ragnarsson 30 januari 2014 Agenda 10.35-11.15 Presentation av Dalarnas arbete 11.15-11.30 Frågor 11.30-12.00 Andra läns energiarbete med livsmedelsbutiker

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Uppvärmning av flerbostadshus

Uppvärmning av flerbostadshus Uppvärmning av flerbostadshus Karin Lindström 2014-06-11 2014-06-11 Utbildningens upplägg Fördelningen av energi i ett flerbostadshus Uppvärmning Tappvarmvatten Val av värmesystem Samverkan med boende

Läs mer

Energieffektiva företag

Energieffektiva företag Energieffektiva företag Miljösamverkan Energi 4-5 maj 2010 Energi- och klimatrådgivare Ragnar Uppström Verkliga exempel på bristande koll på läget Elvärmeslinga i garagenedfart till en stor nybyggd kontorsfastighet

Läs mer

Energispartips. Tips och information från Norrenergi

Energispartips. Tips och information från Norrenergi Energispartips Tips och information från Norrenergi Energispartips för våra kunder Här presenterar vi några tips för dig som vill få ner din energianvändning. Kanske känner du igen vissa och andra är helt

Läs mer

Energi Miljöombudsutbildning 24 mars 2011. Ylva Anger, Energiingenjör TF/Fastighet ylva.anger@ostersund.se Tel. 144675

Energi Miljöombudsutbildning 24 mars 2011. Ylva Anger, Energiingenjör TF/Fastighet ylva.anger@ostersund.se Tel. 144675 Energi Miljöombudsutbildning 24 mars 2011 Ylva Anger, Energiingenjör TF/Fastighet ylva.anger@ostersund.se Tel. 144675 Hämtad från www.jamtkraft.se Summa Fastbränsle El till annat än värme Olika energislag

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 27/02-15 Fastighetsbeteckning: Saturnus 5 Adress/ort: Meteorv 5, Hässleholm Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-06-12 Fastighetsbeteckning: Moränen 2 Adress/ort: Saltsjövägen 4 / Lidingö Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - -

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - - ENERGI DEKLARATION Skanör 40:11 2013-juli Mellangatan 38B Utfört av ENERGIDIREKT 23930 Skanör RCC Consulting AB Dekl.id:553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt och beställning Dekl id: 553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-03 Fastighetsbeteckning: Fäladen 14 Adress/ort: Vinkelvägen 46, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Energianalys. Lokstallet Vansbro

Energianalys. Lokstallet Vansbro Energianalys Lokstallet Vansbro Energikartläggningen är utförd av Peter Karlsson och Eva Karlsson, Industriell Laststyrning. Syfte är att utvärdera samt finna åtgärder att effektivisera och minska nuvarande

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-27 Fastighetsbeteckning: Surahammar 10:119 Adress/ort: Harmonivägen 9, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-27 Fastighetsbeteckning: Tofta 1:11 Adress/ort: Österfäladsvägen 154, Asmundtorp Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444)

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-27 Fastighetsbeteckning: Åkersberg 1:143 Adress/ort: Dammg 15, Höör Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-08 Fastighetsbeteckning: Symaskinen 23 Adress/ort: Håkantorpsgatan 110, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Energi i idrottsanläggningar

Energi i idrottsanläggningar Energi i idrottsanläggningar Förord Energimyndighetens projekt Statistik i lokaler, STIL2, undersöker energianvändningen i olika typer av lokaler med fokus på elanvändningen. Projektet ingår i det större

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset Övik Kund Landstinget Västernorrland

Läs mer

Många bäckar små. En informationsskrift från Teknisk förvaltning/fastighet om energi

Många bäckar små. En informationsskrift från Teknisk förvaltning/fastighet om energi Många bäckar små En informationsskrift från Teknisk förvaltning/fastighet om energi 1 2 från er sida är att tala om för oss när verksamheten är stängd, eftersom vi då kan spara stora mängder energi genom

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264 Adress/ort: Sjöbovägen 1 / Ingared Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energi. Ylva Anger, energiingenjör TF Fastighet, Östersunds kommun

Energi. Ylva Anger, energiingenjör TF Fastighet, Östersunds kommun Energi Ylva Anger, energiingenjör TF Fastighet, Östersunds kommun Hämtad från www.jamtkraft.se Summa Fastbränsle El till annat än värme Olika energislag 80 000 70 000 60 000 50 000 40 000 Fjv MWh 30 000

Läs mer

Belysning idag, problematik och lösningar l. Bengt Drakenberg Energikontoret Skåne

Belysning idag, problematik och lösningar l. Bengt Drakenberg Energikontoret Skåne Belysning idag, problematik och lösningar l Bengt Drakenberg Energikontoret Skåne Belysning ofta största delen av verksamhetens elanvändning ndning stor sparpotential goda möjligheter m att förbf rbättra

Läs mer

i samband med Tertial 1

i samband med Tertial 1 Ansökan om investeringsmedel för klimatåtgärder 2017 i samband med Tertial 1 Bilaga 3 Ansökan om investeringsmedel för klimatåtgärder Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Ansökan. Bilaga 1 Sida 1 (6) 2017-05-02

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-21 Fastighetsbeteckning: Pjäxan 1 Adress/ort: Pjäxgr 1, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Så här kan du hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats och bidra till att rädda vårt klimat. 1 Förord Bli klimatmedveten - Stoppa onödan är en

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Skellefteå 2012-05-28 Energieffektivisering Erfarenheter Vad händer i övriga landet? Framgångsfaktorer KanEnergi Sweden AB KanEnergi är ett konsultföretag med fokus på områdena energi, miljö och klimat.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-17 Fastighetsbeteckning: Vanneberga 34:49 Adress/ort: Landöv 351, Fjälkinge Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag:

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Grundläggande energi- och teknikkunskap Kristina Landfors Innehåll Vilka är utmaningarna med energieffektivisering? Energianvändning i industrin Energi och

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 22/5-2015 Fastighetsbeteckning: Brännö 1:12 Adress/ort: Björkåsvägen 18, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Energihushållning J Ä R FÄ L L A KO M M U N S M I L J Ö D I P L O M

Energihushållning J Ä R FÄ L L A KO M M U N S M I L J Ö D I P L O M Energihushållning J Ä R FÄ L L A KO M M U N S M I L J Ö D I P L O M Energikostnaden är ofta mycket större än inköpspriset om man ser till hela livslängden. Därför finns det mycket pengar att spara genom

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-11 Fastighetsbeteckning: Killeröd 1:22 Adress/ort: Killeröds Byaväg 143, Båstad Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Energismarta företag

Energismarta företag Energismarta företag Miljöansvar Vi har bara en planet och det gäller att vara rädd om den Minskade energikostnader Vi måste klara energiförsörjningen till en rimlig kostnad Mål Besöka 300 företag i Dalarna

Läs mer

Fokus på värme och ventilation. Vilka är vi? Planering för kvällen

Fokus på värme och ventilation. Vilka är vi? Planering för kvällen Fokus på värme och ventilation Vilka är vi? Anders Österlund David Sjöqvist Planering för kvällen 1. Inledning 2. Värmesystem Paus ca kl. 19.00-19.20 3. Ventilationssystem 4. Sammanfattning, vi avslutar

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-11-23 Fastighetsbeteckning: Östra Grevie 8:23 Adress/ort: Murstensvägen 3, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28. Byvädersgatan 30 / Göteborg. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28. Byvädersgatan 30 / Göteborg. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2016-10-04 Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28 Adress/ort: Byvädersgatan 30 / Göteborg Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-14 Fastighetsbeteckning: Åhus 30:11 Adress/ort: Sankt Jörgensv 6, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag:

Läs mer

Använd energi mer effektivt i ditt företag. Tips på åtgärder för: Ventilation Belysning Lokalvärme Lokalkyla Tryckluft

Använd energi mer effektivt i ditt företag. Tips på åtgärder för: Ventilation Belysning Lokalvärme Lokalkyla Tryckluft Använd energi mer effektivt i ditt företag Tips på åtgärder för: Ventilation Belysning Lokalvärme Lokalkyla Tryckluft Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se,

Läs mer

Bli klimatsmart. ett projekt

Bli klimatsmart. ett projekt Bli klimatsmart ett projekt Bakgrund Program för hållbar utveckling miljö Ålborg-åtaganden Borgmästaravtal Nationella och regionala miljömål Organisation Energieffektivisering Teknik Beteende Bli klimatsmart

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Tre dimensioner av hållbarhet Ekonomisk hållbarhet/lönsamhet/ekonomisk tillväxt BRF har inga vinstkrav Bästa investeringen för

Läs mer

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor.

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor. Energirondering Före ronderingen: Tag fram energistatistik värme, vatten och el månadsvis för de senaste 24 månaderna Tag fram timvärden för elanvändning under en representativ månad Kolla upp drifttider

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 4/3-2015 Fastighetsbeteckning: Havsfrun 7 Adress/ort: Svängen 14, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 7/10-15 Fastighetsbeteckning: Skrållan 13 Adress/ort: Bullerbygatan 32, Malmö Besiktigad av (certnr): Jamii Olsson (5441) Företag: Eklund

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

Att beställa och genomföra energikartläggningar

Att beställa och genomföra energikartläggningar Datum 1 (10) Att beställa och genomföra energikartläggningar Lantbruk EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Datum 2 (10) Att beställa och genomföra energikartläggning lantbruk Här presenteras information om vad som

Läs mer

Lönsamma energieffektiviseringar i industri och fastigheter

Lönsamma energieffektiviseringar i industri och fastigheter Lönsamma energieffektiviseringar i industri och fastigheter Mats Johansson KanEnergi Sweden AB The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not represent the

Läs mer

Energioptimering av kommersiell byggnad

Energioptimering av kommersiell byggnad Tillhör examensarbete TVIT-5057 Ida Åkesson Installationsteknik Energioptimering av kommersiell byggnad Genom lagstiftning blir kraven på byggnaders energiprestanda allt hårdare och intresset för passivhus

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 13/7-2016 Fastighetsbeteckning: Ry 1:21 Adress/ort: Karlsfältsvägen 76-16, Viken Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Nu sänker vi. temperaturen. i göteborg. Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart.

Nu sänker vi. temperaturen. i göteborg. Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart. Nu sänker vi temperaturen i göteborg Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart. 1 Allt för Göteborg Vi på Göteborg Energi har bara en uppgift och det är att ge kraft åt Göteborg. För att uttrycka det lite

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Instruktion till Enkel Energikartläggning. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: Fråga När uppfördes byggnaden?

Instruktion till Enkel Energikartläggning. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: Fråga När uppfördes byggnaden? Instruktion till Enkel Energikartläggning Detta dokument försöker förklara begrepp i den Energikartläggning enkel. Anläggningens namn: Allmänt/Energiledning Har energikartläggning genomförts? JA NEJ Är

Läs mer

Stödmaterial till regel 1.3 Bas (Ny regel 2011) En energikartläggning ska göras

Stödmaterial till regel 1.3 Bas (Ny regel 2011) En energikartläggning ska göras Stödmaterial till regel 1.3 Bas (Ny regel 2011) En energikartläggning ska göras Energibesparingar är bra både för miljön och plånboken. Genom att göra en energikartläggning är det lättare att identifiera

Läs mer

VI HAR EN LYSANDE IDÉ. Som halverar din elkostnad. Och förändrar världen.

VI HAR EN LYSANDE IDÉ. Som halverar din elkostnad. Och förändrar världen. VI HAR EN LYSANDE IDÉ. Som halverar din elkostnad. Och förändrar världen. DAGS ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN! Det som alla drömde om för några år sedan, har nu blivit verklighet. En smart, effektiv belysning som

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: xxx

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: xxx BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: xxx REMISSUTGÅVA 2006-06-29 Kompletterande föreskrifter gällande byggnader som använder el för uppvärmnings- och kyländamål. Föreslagna ändringar är markerade med

Läs mer

Så här energieffektiviserar vi, metod och goda exempel. Maria Rydholm Hållbarhetskoordinator IKEA Jönköping

Så här energieffektiviserar vi, metod och goda exempel. Maria Rydholm Hållbarhetskoordinator IKEA Jönköping Så här energieffektiviserar vi, metod och goda exempel Maria Rydholm Hållbarhetskoordinator IKEA Jönköping Vi vill vara People & Planet Positive 2020! Ny hållbarhetsstrategi med mål och tydlig tidsplan

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Rödingvägen 6 / Kvicksund. Datum för besiktning: Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (5228)

Energirapport. med smarta tips. Rödingvägen 6 / Kvicksund. Datum för besiktning: Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (5228) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2015-11-18 Adress/ort: Rödingvägen 6 / Kvicksund Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (5228) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-21 Fastighetsbeteckning: Forshälla-Berg 2:22 Adress/ort: Skutebergsvägen 17, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Solinstrålning Värmeeffekt, W Solenergin lagras Solvärme genom fönster Motsvarande solvärme till rummet Klockslag Fortfarande

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 10/6-2015 Fastighetsbeteckning: Öppinge 2:17 Adress/ort: Öppinge Ängamossen 719, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447)

Läs mer

Energitillsyn. Tillsynsprojekt 2012-2013 Extern delrapport 2013-04-02

Energitillsyn. Tillsynsprojekt 2012-2013 Extern delrapport 2013-04-02 Energitillsyn Tillsynsprojekt 2012-2013 Extern delrapport 2013-04-02 Sammanfattning Miljöinspektörer och klimat- och energirådgivare från bygg- och miljökontoret i Skellefteå kommun har under 2012 och

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-10-17 Fastighetsbeteckning: Glimten 17 Adress/ort: Älvkvarnsgatan 3, Helsingborg Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer