september 2016 KÄRNHEM Karlskrona bygger! Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. Här presenteras några av dem.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "september 2016 KÄRNHEM Karlskrona bygger! Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. Här presenteras några av dem."

Transkript

1 september 2016 KÄRNHEM Karlskrona bygger! Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. Här presenteras några av dem.

2 POTTHOLMEN KÄRNHEM WHITE Utmed Borgmästarekajen föreslås en bred och attraktiv gång- och cykelväg, med trädplanteringar, sittmöjligheter och bryggor. En inbjudande plats att vistas på. KARLSKRONAS NYA STADSDEL Så nära vattnet som det bara går. Ett stenkast till centrum. Ett par tramp med cykeln till kommunikationer till resten av världen. Några strosande steg till allt du behöver. Tack vare utvecklingen av Pottholmen kan Karlskrona växa. Här blir det plats för cirka nya bostäder, arbetsplatser och service. Under 2016 påbörjades markarbeten och byggnation inom Pottholmen etapp 1. I etapp 1 planeras cirka 450 bostäder, både bostadsrätter, hyreslägenheter och stadsradhus. Våningshöjden är i huvudsak fyra till sju våningar med ett högre hus på 14 våningar som tillåts sticka ut och bli ett nytt landmärke. Inom Pottholmen etapp 1 tillkommer även en park och ett brett rekreationsstråk för gående och cyklister utmed Borgmästarefjärden, en större park, platsbildningar och torg. Under 2016 påbörjades även planarbetet för Pottholmen etapp 2. Även denna del av Pottholmen föreslås innehålla bostäder, handel, kontor och service. läs mer på NU BYGGS DET FÖRSTA KVARTERET I Pottholmens första kvarter, längs med Borgmästerfjärden, planeras 95 lägenheter. Kvarteret byggs med 5-6 våningar med olika fasadmaterial. I bottenplan kommer det fi nnas lokaler för restaurang/caféverksamhet samt andra verksamheter. Byggstart sker vid årsskiftet 2016/2017 med infl yttning under KÄRNHEM

3 STADENS NYA ENTRÈ Pottholmen, etapp 1 Pottholmen, etapp 2 Hattholmen Karlskrona stadsmarina Pottholmen utgör en del i utvecklingen av Karlskronas entré. I samband med Pottholmen etapp 2, på den östra sidan, föreslås att Infartsleden omgestaltas till en stadsgata som på ett bättre sätt knyter ihop Pottholmen, Karlskrona stadsmarina och det nya stora utvecklingsområdet Hattholmen. Kartan är ett utdrag från planprogrammet och utformningen av Pottholmen etapp 2 kan komma att ändras. KARLSKRONA STADSMARINA Utvecklingen av Karlskrona stadsmarina fortsätter. Under 2016 planeras ytterligare byggnation i området tillkom en torgbildning, kajpromenad och en byggnad som innehåller gästhamnsservice och kontor i Karlskrona stadsmarina. HATTHOLMEN Hattholmen föreslås tillsammans med kvarteret Muddret omvandlas med en tydligare stadsmässighet. Området föreslås utvecklas till en funktionsblandad havsnära stadsdel. Infartsleden omgestaltas till en stadsgata och trafi kplatsen Blå port ersätts med en cirkulationsplats i östvästlig riktning.

4 PLANPROGRAM LYCKEBY CENTRUM Illustration över föreslagen utveckling av Lyckeby centrum med ny bebyggelse i gult. PLANPROGRAM LYCKEBY CENTRUM Ett förslag till utveckling av centrala Lyckeby har arbetats fram efter en bred medborgardialog hösten Planprogrammet föreslår kompletterande bebyggelse i Lyckeby centrum vilket ger cirka 400 nya bostäder, lokaler samt ny förskola. Ett nytt allaktivitetshus i före detta ÖB:s lokaler planeras för bibliotek, fritidsgård, lokaler för pingis samt dans och teater. Medborgarhuset förtärks som signaturbyggnad för Lyckeby med en ny byggnad och ett omgestaltat torg. Lyckeby föreslås få en tydligare entré genom en ny cirkulationsplats vid Gjuterivägen och två nya kvarter för bostäder och parkering som ramar in Stationsvägen. Genom en omgestalning av trafi kmiljön och mötesplatserna tillsammans med den nya bebyggelsen är målet att Lyckeby ska få ett attraktivare och tydligare centrum och en säkrare trafi kmiljö. Förbättrande kopplingar för gående och cyklister som bland annat en ny gång- och cykelbro över Lyckebyån föreslås. Detta för att stärka närheten mellan åmiljön, Lyckåvallen och Lyckåleden till Lyckeby centrum och Ekebacken samtidigt som nya promenadsslingor skapas. Samråd kring planprogrammet sker under september och oktober Läs mer på En ny utformning av korsningen Stationsvägen/Augerumsvägen/Riksvägen ger mer plats för gående, cyklister och folkliv. NYRÉNS ARKITEKTKONTOR NYRÉNS ARKITEKTKONTOR

5 CYKEL- OCH KOLLEKTIVTRAFIK CYKLA I KARLSKRONA I Karlskrona kommun är målet att öka antalet cykelresor och att minska risken att cyklister skadas i trafi ken. Karlskrona har en god potential att få fl er att cykla. Infrastrukturen är väl utbyggd och med kompletteringar ökar förutsättningarna ytterligare. Dessutom är Karlskrona en av Sveriges soligaste städer, tätorterna är koncentrerade, naturen är vacker och en stor andel av bilisterna är intresserade av att prova andra färdsätt. Under 2016 har en ny gång- och cykelväg färdigställts utmed Gullbernavägen. Året innan byggdes en gångoch cykelväg längs Oskarsvärnsvägen. Ny cykelväg byggdes även längs Landbrogatan och i anslutning till Karlskrona stadsmarina har gång- och cykelvägarna vidareutvecklats. Vid infartsleden, i entrén till Karlskrona stadsmarina, står även Karlskronas första cykelräknare. Att föra statistik är ett viktigt medel för att följa utvecklingen och fl er räknare planeras under följande år. I Karlskrona fi nns nu även ett antal cykelpumpar utplacerade. FÖRBÄTTRAD KOLLEKTIVTRAFIK läs mer på I augusti 2016 genomfördes en stor förändring av stadsbussarna i Karlskrona. Busstrafi ken blev snabbare och tätare med fl er snabbussar, tätare avgångar och förändringar på en del linjesträckningar. Hösten 2015 började en skärgårdspendel med båt att gå året om mellan Trossö och Sturkö. Detta var ett första steg att utveckla en mer attraktiv kollektivtrafi k på vatten för snabb arbetspendling. I framtiden önskas även en utökad tur mellan Trossö-Verkö-Tjurkö-Sturkö i enlighet med fördjupning av översiktsplan för skärgården. Med båtförbindelse mellan Trossö och Tjurkö minskas restiden från ca 60 min med buss till ca 15 min med båt. ANDREAS BLOMLÖF Båten Flaggskär som trafi kerar straäckan mellan Trossö och Sturkö.

6 OFFENTLIGA BYGGNADER OCH MILJÖER NYA HANDELSSTRÅK - TROSSÖ MARINMUSEUM I samverkan mellan Karlskrona kommun, fastighetsägare och näringsidkare pågår en omvandling av stadsmiljön för ökad attraktivitet och skapande av nya kommersiella stråk. Utbyggnaden sker i etapper och sommaren 2016 färdigställdes etappen Ronnebygatan, från Norra Smedjegatan till Drottninggatan. RISTORGSTRAPPAN Låt människorna få mer plats det är tanken i den pågående omvandlingen av Stortorget. En trappa med vattenspegel vid Ristorgsbacken färdigställdes 2011 för att framhäva det storslagna torget och ge mer utrymme för möten och stadsliv. Utveckling av Stortorget fortsätter. HOGLANDS PARK En tillbyggnad av Marinmuseum på Stumholmen, öster om befi ntlig museibyggnad, invigdes i juni Den nya delen av museet innehåller en ubåtshall som inrymmer ubåtarna Neptun och Hajen. STORTORGET Nästa etapp i utvecklingen av Stortorget är att omvandla platsen runt kung Karl XI. Prydnadsplantering som statyn står i idag ersätts med ett fundament av granit med trappor. Den erbjuder fi na sociala möjligheter och kan utvecklas till en träffpunkt. Man kommer också närmare statyn och fundamenetet ger överblick över torget. BREDGATAN SWECO HMXW ARKITEKTER Hoglands park genomgår en föryngring och uppfräschning, där parkens unika historia lyfts fram. Sommaren 2015 invigdes en ny lekplats i parken i anslutning till den nya paviljongen. Lekplatsen Eklövet har formen som ett veckat eklöv. Omkring parken planeras även för en mer aktiv centrummiljö med mer handel. På Bredgatan har den offentliga miljön utvecklats under Ett 30-tal nya träd har planterats i mitten av gatan vilket tillsammans med perennplanteringar och nya belysningsstolpar bidrar till gatans nya utseende.

7 Karlskrona kommun arbetar för att skapa nya attraktiva lägen för att möta företagens efterfrågan på mark för utbyggnad och nyetablering. Kommunen arbetar också på att utveckla möjligheterna till effektiva och miljövänliga NÄRINGSLIV KARLSKRONA STADSMARINA NEPTUNI TORG Utvecklingen av Skeppsbrokajen som Karlskrona stadsmarina fortsätter. Under 2015 tillkom torgbildning, kajpromenad och en byggnad som innehåller gästhamnsservice och kontor färdigställdes. Under 2016 planeras ytterligare en kontorsbyggnad i höjd med gamla fängelset att uppföras. Under 2015 har en ny byggnad med handel och restaurang byggts i kvarteret Holmdahl i anslutning till Neptuni torg. Det nya Neptuni torg knyter ihop stråket mellan stationen och Hoglands park. Platsen har vidareutvecklats med ny markbeläggning, belysning och sittplatser. SALTÖ TORG NÄTTRABY En fortsatt utveckling med bostäder på södra Saltö skapar underlag för ett stadsdelscentrum vid Saltö torg. Gällande detaljplan tillåter byggnation i fyra till fem våningar med handel och kontor i bottenplan. VERKÖ I Nättraby har verksamhetsområdet mellan E22 och Idrottsvägen utökats med ett 20-tal tomter för kontor, småindustri, handel och hantverk. Området har ett eftertraktat läge med bland annat närhet till kommunikationer. I samband med utökningen av verksamhetsområdet har även en ny genomfartsgata byggts som avlastning till Idrottsvägen. ABB TENGBOM ALOCO Verkö industri- och hamnområde fortsätter att utvecklas för att skapa förutsättningar för befi ntliga och nya verksamheter. I utvecklingsarbetet är väg- och järnvägsfrågor viktiga för att klara en utökad trafi k med färjan mellan Karlskrona - Gdynia. ABB AB High Voltage Cables (ABB HVC) bidrar till stor del i utvecklingen av Verkö industri- och hamnområde. Företagets utökade produktion medför att nya byggnader behöver uppföras, bland annat ytterligare ett kabeltorn. Detta kommer att bli ett nytt landmärke för Karlskrona.

8 BOSTADSPROJEKT KILSTRÖMSKAJ NORDSTJÄRNAN För Kilströmskaj, området söder om Saltöbron på Björkholmen, pågår detaljplaneläggning. Inom området planeras ny bebyggelse i form av bostadshus i tre till sju våningar som erbjuder ett havs- och centrumnära läge med närhet till Trossö. I kvarteret Nordstjärnan, Möllebacksgränd på Trossö, pågår byggnation av centrumnära bebyggelse i åtta våningar för bostäder och kontor med garage i bottenplan. Planerad infl yttning är våren GARVAREN KRUTVIKEN För kvarteret Garvaren på Pantarholmen planeras för byggnation av tre bostadshus med cirka 100 lägenheter. Bebyggelsen föreslås vara både hyresrätter och bostadsrätter i tre till sex våningar. Planerad infl yttning är BLÅ PORT Vid Krutviken, området söder om Wämöparken, pågår detaljplaneläggning. Inom området planeras ny bebyggelse i tre till fyra våningar för ca 50 smålägenheter/ studentlägenheter samt en förskola i bottenplan. Området ligger i ett havs- och centrumnära läge med närhet till Blekinge Tekniska Högskola, Bergåsa och Wämöparken. HÄSTKVARNEN ALOCO ALOCO MÖLLER ARKITEKTER WINGÅRDHS WINGÅRDHS TENGBOM I Blåportsområdet planeras en attraktiv och varierande stads- och boendemiljö. Här planeras att byggas cirka 200 lägenheter. Inom området planeras även kontor, förskola och skola. Den första etappen utgörs av 55 lägenheter (Bo Klok) där planerade infl yttning är första kvartalet Bilden är ett exempel från ett annat Bo Klok projekt. I kvarteret Hästkvarnen 7 vid Kungsbron planeras byggnation av ett bostadshus med 14 lägenheter. Fastigheten ligger i en attraktiv miljö, nära havet i Karlskronas centrum i direkt anslutning till Stumholmskanalen. Planerad infl yttning är våren 2018.

9 VILLA FEHR HEJANS LYCKA I anslutning till villa Fehr i Nättraby pågar detaljplaneläggning av bostäder för seniorer. Området ligger centralt i Nättraby med god tillgång till service och kommunikationer. Syftet med detaljplanen är även att bevara och utveckla kulturmiljön kring villa Fehr. Hejans lycka ligger i västra Nättraby, området norr om Parkvägen och väster om Folkets hus. För området pågar detaljplaneläggning av cirka 20 villatomter och eller parhus/ kedjehus. Tomterna omges av naturmark med vacker lövskog. VÄSTRA GÄRDE TRUMMENÄS UDDE SMÅLANDSVILLAN I området mellan södra Hässlegården och Palettvägen pågår försäljning av tomter för grupphus. Här planeras enplanshus, 1,5 plan samt 2 planshus med en samordnad utformning och placering. På Trummenäs udde pågår utbyggnad av 85 villatomter i en attraktiv miljö nära natur, bad och golfbana. Området är beläget mellan Kronobryggan och Trummenäs udde. Flera av tomterna har stora möjligheter till havsutsikt och försäljning av tomterna pågår. TRUMMENÄS ENTRÉ TORSNÄS UDDE Vi Trummenäs entré pågår arbete med att ta fram en detaljplan för bostäder. Här planeras för villor, radhus och mindre fl erbostadshus samt förskola och centrumenhet. På Torsnäs udde pågår detaljplaneläggning av bostadsbebyggelse med cirka 20 villatomter i en attraktiv miljö nära hav och natur. Flera av tomterna har stora möjligheter till havsutsikt.

10 ÖVERSIKTSPLAN ÖVERSIKTSPLAN 2030 Karlskrona växer, fl er vill fl ytta hit, starta företag eller studera i Karlskrona vilket är positivt. Översiktsplan 2030 är Karlskrona kommuns vision för den framtida utvecklingen och redovisar nya bostäder, stadsutveckling, näringsliv med mera. Den fungerar som en vägledning för kommunen och andra myndigheter vid beslut i frågor om Karlskrona kommuns mark- och vattenanvändning. Den visar var och hur ny bebyggelse, verksamheter med mera kan placeras samt hur Karlskrona kommun vill utveckla och bevara befi ntliga miljöer. Kommunfullmäktige antog i augusti 2010 Översiktsplan 2030 Karlskrona kommun. Strategin för Karlskrona kommuns fortsatta utveckling är att hushålla med mark och vatten genom förtätning och komplettering i befi ntliga miljöer. Korta avstånd mellan skola, arbetsplatser, handel och bostäder ger många vinster och bättre förutsättningar för gående och cyklister. Funktionsblandning där många viktiga funktioner som bostäder, arbetsplatser och service blandas ger intressanta miljöer. Det skapar gaturum som är befolkade under större delen av dygnet och bidrar till att skapa trygghet och ett rikt socialt liv. läs mer på FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR SKÄRGÅRDEN Karlskronas skärgård är Sveriges sydligaste skärgård där öarna med sina örlogshistoriska befästningar ligger som ett pärlband utanför världsarvsstaden. Skärgården består av 1650 öar, kobbar och skär - från Hasslö i väster till Utlängan i öster. Fördjupning av översiktsplan för skärgården antogs av kommunfullmäktige i juni Planen ligger till grund för Karlskrona skärgårds utveckling. Strategin för utvecklingen av Karlskrona skärgård är attraktiva livsmiljöer, ett rikt näringsliv och bra kollektivtrafi k. Detta för att få en levande skärgård. Utvecklingen ska ske långsiktigt och hållbart i samklang med naturen och med en bevarad kulturell identitet. läs mer på

11 FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR BASTASJÖ FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR BASTASJÖ Under 2015 växte Karlskrona kommun med drygt invånare vilket betydde en befolkningstillväxt på 1,6 procent. Det betyder att kommunen måste hitta platser för nya bostäder. Bastasjö har länge setts som ett utvecklingsområde för Karlskrona stad där målet är att knyta ihop stadsbygden med Rödeby. Karlskrona kommun har därför tagit fram ett program för området Bastasjö. Programmet beskriver kommunens vision för området och hur det ska utvecklas i framtiden. Området kring Bastasjön är idag ett av Karlskronas mest välbesökta rekreationsområde. Friluftsområdet består av motionsspår och föreningsverksamheter som orientering, löpning, hundsport, scouting och ridsport. I sydvästra delen av området fi nns också industrier och verksamheter. Programmet visar hur Karlskrona på sikt kan växa ihop med Rödeby och hur en helt ny stadsdel växer fram. De gröna och blå miljöerna är centrala värden i den nya stadsdelen och viktiga att behålla och utveckla. Den nya stadsdelen ska erbjuda bostäder och verksamheter i samklang med natur och friluftsliv. Bastasjö föreslås utvecklas till en modern och hållbar stadsdel där livkvaliteten och platsens förutsättningar styr utformningen av området. Boendemiljön ska kännetecknas av ett naturnära boende med en tillräcklig täthet för att ge korta avstånd till olika målpunkter och det ska fi nnas bostäder med olika storlekar och upplåtelseformer. Programmet var på programsamråd under våren 2016 och nu pågår ett mer omfattande och fördjupat arbete i en så kallad samrådsversion som beräknas presenteras under vintern 2016/2017. läs mer på

12 VILL DU VETA MER? På Karlskrona kommuns hemsida karlskrona.se under bostad & miljö kan du bland annat: söka efter lediga lägenheter och tomter läsa mer om pågående detaljplaner och stadsbyggnadsprojekt hitta information om hur du söker bygglov, marklov, rivningslov, och strandskydd få rådgivning kring energifrågor och hitta information om sopsortering läsa om hur kommunen arbetar med hållbar utveckling. Utdrag från Karlskrona kommuns hemsida För frågor kring stadsplanering, bygglov, mark- och exploatering samt näringsliv, vänligen kontakta: Hans Juhlin, stadsarkitekt, Ola Swärdh, planchef, Kristina Stark, bygglovschef, Ola Robertsson, mark- & exploateringschef, Pia Holgersson, näringslivschef På Karskrona kommuns hemsida hittar du alla gällande detaljplaner. Detaljplanen ligger till grund för beslut om bygglov. Servicetelefon, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, KARLSKRONA Besök: Östra Hamngatan 7B Telefon: vxl

augusti 2017 WINGÅRDHS Karlskrona bygger Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. Här presenteras några av dem.

augusti 2017 WINGÅRDHS Karlskrona bygger Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. Här presenteras några av dem. augusti 2017 WINGÅRDHS Karlskrona bygger Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. Här presenteras några av dem. POTTHOLMEN KÄRNHEM Utmed Borgmästarekajen föreslås en bred gång-

Läs mer

Karlskrona bygger Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. WINGÅRDHS

Karlskrona bygger Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. WINGÅRDHS Karlskrona bygger Karlskrona är en expansiv kommun med många spännande projekt på gång. WINGÅRDHS Vision Karlskrona kommun ska utvecklas samtidigt som vår miljöpåverkan ska minska. Kommunen ska vara attraktiv

Läs mer

oktober 2014 Karlskrona bygger! Karlskrona är en kommun i utveckling med många spännande projekt på gång. Här presenteras ett axplock.

oktober 2014 Karlskrona bygger! Karlskrona är en kommun i utveckling med många spännande projekt på gång. Här presenteras ett axplock. oktober 2014 Karlskrona bygger! Karlskrona är en kommun i utveckling med många spännande projekt på gång. Här presenteras ett axplock. ÖVERSIKTSPLAN Översiktplan 2030 antogs av kommunfullmäktige i augusti

Läs mer

Karlskrona bygger vidare!

Karlskrona bygger vidare! oktober 2013 Karlskrona bygger vidare! Karlskrona är en kommun i utveckling med många spännande projekt på gång. Här presenteras ett axplock av de största och mest aktuella planerna. ÖVERSIKTSPLAN Översiktplan

Läs mer

LYCKEBY CENTRUM. antaget. Förslag till utveckling av. SAMMANFATTNING av planprogram för Lyckeby centrum. sep

LYCKEBY CENTRUM. antaget. Förslag till utveckling av. SAMMANFATTNING av planprogram för Lyckeby centrum. sep Datum Samhällsbyggnadsförvaltningen antaget sep 2017 Förslag till utveckling av LYCKEBY CENTRUM SAMMANFATTNING av planprogram för Lyckeby centrum www.karlskrona.se/lyckebycentrum Bakgrund och syfte Planprogrammets

Läs mer

POTTHOLMEN En ny stadsdel i Karlskrona. SAMMANFATTNING av detaljplan för etapp 1.

POTTHOLMEN En ny stadsdel i Karlskrona. SAMMANFATTNING av detaljplan för etapp 1. POTTHOLMEN En ny stadsdel i Karlskrona SAMMANFATTNING av detaljplan för etapp 1 www.karlskrona.se/pottholmen POTTHOLMEN Så nära vattnet som det bara går. Ett stenkast till centrum. Ett par tramp med cykeln

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

LYCKEBY CENTRUM. Samråd. Förslag till utveckling av. SAMMANFATTNING av planprogram för Lyckeby centrum. aug

LYCKEBY CENTRUM. Samråd. Förslag till utveckling av. SAMMANFATTNING av planprogram för Lyckeby centrum. aug Samhälls byggna d Datum Samråd sförvalt n ingen aug 2016 Förslag till utveckling av LYCKEBY CENTRUM SAMMANFATTNING av planprogram för Lyckeby centrum www.karlskrona.se/lyckebycentrum Gamla Brov. Bakgrund

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande 2017-11-22 REV 2018-01-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/294-214 Projekt 9219 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet.

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.214.4992 217-1-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gulin 1 m.fl. Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå.

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå. BAKGRUND VISION 2050 Luleå kommun befinner sig i en expansionsfas. Vision 2050 definierar ett mål om 10 000 nya Luleåbor fram tills 2050, varav hälften av dessa beräknas bo i Kronandalen. Vision 2050 blir

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.2808 2016-08-22 Social konsekvensanalys Planprogram Lyckeby centrum Lyckeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och

Läs mer

Program till Vision Luleå 2050

Program till Vision Luleå 2050 Program till Vision Luleå 2050 Alla ungas medskapande Start och uppväxt för alla Allas röst Entreprenörskap Smarta resor och transporter Vilja uppleva infrastruktur Bredd och spets God livsmiljö Klara

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Programsamrådsmöte 5 oktober 2016

Programsamrådsmöte 5 oktober 2016 STADSDELEN PEDAGOGEN PARK Fastigheterna Växthuset 1 och 2 m.fl. Programsamrådsmöte 5 oktober 2016 Introduktion Bakgrund Kommunikation Dagordning Tidigare arbete och ställningstagande Planprocessen Programförslag

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.72 216-1-3 Social konsekvensanalys för Riksbanken 12 m m på Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2017.217 2018-02-19 Social konsekvensanalys Detaljplan Skolan 2 m.fl. Lyckeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

STRATEGI ÖVERSIKTSPLAN 2030

STRATEGI ÖVERSIKTSPLAN 2030 april 2009 STRATEGI ÖVERSIKTSPLAN 2030 Vad är en översiktsplan? En översiktsplan är kommunens vision för den framtida utvecklingen. Planen ska fungera som en vägledning för kommunen och andra myndigheter

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN NY ÖVERSIKTSPLAN FÖR TANUMS KOMMUN IDENTITET OCH FRAMTID Tanums kommun Grebbestad Fjällbacka Rabbalshede Lur Resö Hamburgsund Bullaren Östad Tanumshede Gerlesborg Sannäs Havstenssund

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. del 2 av 2. Datum. mars 2018 BOSTADSFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. del 2 av 2. Datum. mars 2018 BOSTADSFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM Datum del 2 av 2 mars 2018 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen BOSTADSFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM Handlingsprogram 2018 1 2 Detta dokument är ett komplement till Riktlinjer för bostadsförsörjningen 2016-2019

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

Planbesked för fastigheten Tranan 4

Planbesked för fastigheten Tranan 4 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare 2017-09-04 KS 2017/0704 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Tranan 4 Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete ska

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden?

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? 2019-06-24 Dnr: 2017/00683 DETALJPLAN 1879 Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? Så här skulle mellersta Kopparlunden kunna se ut. Östra Ringvägen syns i förgrunden. Illustration: Archus Nya

Läs mer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Bygg i Norrköping. Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015

Bygg i Norrköping. Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015 Bygg i Norrköping Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015 Var med och skapa Norrköping! Byggkranarna syns över stadens hustak. När den här broschyren går i tryck pågår byggnation av drygt

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Framtidens Österåker Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Österåker 2040 Österåkers kommun tar fram en ny översiktsplan som är en långsiktig plan för mark- och vattenanvändning

Läs mer

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona.

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona. Välkomna till årets näringslivsdag och extra varmt välkommen till vår ryska delegation från Kaliningrad, Mr Genady Cherbakov med vänner och vår nytillträdda landshövding Berit Andnor Bylund. Karlskrona

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

UPPLÄGG. Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden. Frågor. Lars Böhme, landskapsarkitekt

UPPLÄGG. Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden. Frågor. Lars Böhme, landskapsarkitekt UPPLÄGG Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden Frågor Lars Böhme, landskapsarkitekt Stadsbyggnadsprocessen Uppdrag från Fastighetsägare/Byggherre VAD

Läs mer

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Stöd till de kommunala planerarna med fokus på förebyggande klimatarbete Ta fram verktyg som kan användas i planeringen

Läs mer

STRUKTURPLANER VISION FRAMTIDA ÄLMHULT 2015-09-18

STRUKTURPLANER VISION FRAMTIDA ÄLMHULT 2015-09-18 STRUKTURPLAER VISIO FRAMTIDA ÄLMHULT 2015-09-18 UTBYGGAD I ÄLMHULT Kartan visar Älmhults tätort där en ny höghastighetsstation föreslås centralt i orten i samma läge som den befintliga tågstationen längs

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Designdialog Lyckeby Workshop 2. Grupparbete. BILDPROTOKOLL Designdialog Lyckeby Workshop 2 2015-11-24

Designdialog Lyckeby Workshop 2. Grupparbete. BILDPROTOKOLL Designdialog Lyckeby Workshop 2 2015-11-24 Designdialog Lyckeby Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på prioritera och vidareutveckla visionen för framtida Lyckeby. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden bearbetats till två framtidsbilder

Läs mer

De nya kvarteren i Råsunda

De nya kvarteren i Råsunda De nya kvarteren i Råsunda Här är Råsundasom allra mest Råsunda Mitt i hjärtat av Solna Historia Tidigare fotbollsstadion invigd 1937. I oktober 2012 flyttade Svenska Fotbollsförbundet och AIK till en

Läs mer

Östra Sala backe. sammanfattning av planprogram. White

Östra Sala backe. sammanfattning av planprogram. White Östra Sala backe sammanfattning av planprogram 1 White Planprogram Östra Sala backe Östra Sala backe ligger knappt två kilometer från Uppsalas stadskärna i en av de mest expansiva delarna av Uppsala stad.

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Västerhaninges utvecklingsprogram rapport av pågående utvecklingsarbete

Västerhaninges utvecklingsprogram rapport av pågående utvecklingsarbete 6 november 2013 Dnr KS 190/2013 Strategisk planering Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Västerhaninges utvecklingsprogram rapport av pågående utvecklingsarbete Det reviderade utvecklingsprogrammet för Västerhaninge

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

Skånes Plan- och byggdag Knislinge. Den lilla ortens attraktivitet för fastighetsutveckling Magnus Norén, Affärschef Markutveckling

Skånes Plan- och byggdag Knislinge. Den lilla ortens attraktivitet för fastighetsutveckling Magnus Norén, Affärschef Markutveckling Skånes Plan- och byggdag 2018 - Knislinge Den lilla ortens attraktivitet för fastighetsutveckling Magnus Norén, Affärschef Markutveckling 1 Midroc Europe 2017 3 600 medarbetare Tjänster inom industri,

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

1. Gatu- och fastighetsnämnde godkänner programskissen för Kista gård Etapp1.

1. Gatu- och fastighetsnämnde godkänner programskissen för Kista gård Etapp1. 1(7) s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Lars Svensson Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 287 36 lars.svensson@gfk.stockholm.se 2003-12-09 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-01-27 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Kabelverket 17, Älvsjö

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Kabelverket 17, Älvsjö Utlåtande Rotel I, Rotel III (Dnr KS 2019/571) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Kabelverket 17, Älvsjö Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11 HÅLLBART? Frågan om stationsområdet i Höör handlar Frågan om tillgänglighet till platsen rör sig på flera nivåer. Det handlar både om hur man kommer till och från, men också om hur man kan röra sig på

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.166.214 218-4-16 Social konsekvensanalys Detaljplan för Rügen 53 m.fl. Trossö, Karlskrona kommun, Blekinge län Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR LINDHOLMEN CENTRUM DISPOSITIONSPLAN

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR LINDHOLMEN CENTRUM DISPOSITIONSPLAN PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR DISPOSITIONSPLAN INNEHÅLL: BAKGRUND, SYFTE ÖVERGRIPANDE UTFORMNING OCH INNEHÅLL DELOMRÅDEN: Byggnad på Lindholmsplatsen Fondbyggnad mot Lindholmsallén Byggnad vid Lärdomsgatan

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande Planprogram för Stationsområdet Yttrande Inledning Stationsområdet är ett av Ängelholms kommuns viktigaste utvecklingsprojekt. I centrala Ängelholm med närhet till såväl stadens utbud och service som stationen

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

Kristianstad bygger för framtiden

Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad behöver bygga och växa Kristianstad växer. Nu är vi nära 80 000 invånare i kommunen. Men de äldre ökar snabbare än de yngre. I praktiken innebär en ökad andel

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

PLANERA FÖR BOSTÄDER PLANERING AV STAD & LAND. Kontraproduktiva utredningsförslag. Bostadsbehov. Socialt blandat boende Service i samverkan

PLANERA FÖR BOSTÄDER PLANERING AV STAD & LAND. Kontraproduktiva utredningsförslag. Bostadsbehov. Socialt blandat boende Service i samverkan Nr. 1 2013 PLANERING AV STAD & LAND Finansiell omtanke PLANERA FÖR BOSTÄDER Bostadsbehov Kontraproduktiva utredningsförslag Socialt blandat boende Service i samverkan Linking social capital, Praktisera

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

SLOTTSMÖLLAN - IDÉFÖRSLAG TILL GESTALTNINGSPROGRAM

SLOTTSMÖLLAN - IDÉFÖRSLAG TILL GESTALTNINGSPROGRAM SLOTTSMÖLLAN - IDÉFÖRSLAG TILL GESTALTNINGSPROGRAM 2012-12-11 INLEDNING Detta gestaltningsprogram har tagits fram i samband med detaljplanearbetet för Slottsmöllan. Beskrivningen förtydligar detaljplanens

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Fastighetsförteckning

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan.

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan. Stadsbyggnadskontoret Luft-PM för Backaplan en bilaga till program för Backaplan www.goteborg.se Innehållsförteckning 3 Bakgrund 5 Beskrivning av området 5 Programmets syfte 5 Trafik biltrafik Kollektivtrafik

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

Nockebyhov. Nockebyhov - Landskaps-PM. Landskaps-PM FÖRHANDSKOPIA Sofia Sandqvist I Therese Sundqvist I tengbom.se

Nockebyhov. Nockebyhov - Landskaps-PM. Landskaps-PM FÖRHANDSKOPIA Sofia Sandqvist I Therese Sundqvist I tengbom.se Nockebyhov Landskaps-PM 1 Sofia Sandqvist I Therese Sundqvist I Entré Judarskogen Innehåll C.4 Ny parkväg förbi Nockebyhovsskolan...3 B.3 E.1. Ny parkväg från Nockebyhovsskolan mot Gubbkärrsskogen...4 A.4

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. del 2 av 2. Datum. februari 2016 BOSTADSFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. del 2 av 2. Datum. februari 2016 BOSTADSFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM Datum del 2 av 2 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen februari 2016 BOSTADSFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM Områdesindelat inriktningsdokument 2016 1 2 Detta dokument är ett komplement till Riktlinjer för bostadsförsörjningen

Läs mer

M o l k o m F o r s h a g a K r i s t i n e h a m n G r u m s S k o g h a l l

M o l k o m F o r s h a g a K r i s t i n e h a m n G r u m s S k o g h a l l M o l k o m F o r s h a g a K r i s t i n e h a m n G r u m s S k o g h a l l CENTRUMANALYS AV 5 ORTER I KARLSTADREGIONEN JANUARI 2007 Karlstadregionen FAKTORER MED STOR BETYDELSE FÖR REGIONENS UTVECKLING

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande ÅRSRAPPORT 2018 1 Beviljade bygglov Omfattning av byggloven Tertial 1 Tertial 2 Tertial 3 2018 11 bygglov varav 20 bygglov varav 36 bygglov

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Tillägg till plankarta

Läs mer

Projektbeskrivning Program Björnkulla

Projektbeskrivning Program Björnkulla Projektbeskrivning Program Björnkulla Syfte med planläggning är att utreda möjligheterna till utveckling och förtätning inom Björnkulla. Tidiga volymstudier indikera att området skulle kunna rymma ca 2

Läs mer

Detaljplan för del av Torsken 3

Detaljplan för del av Torsken 3 SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-11-22 SBN/2011:220 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Torsken 3 inom stadsdelen Bergshamra, upprättad i november 2012 Handlingar Utöver

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR SKÄRGÅRDEN SAMMANFATTNING KARLSKRONA KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE JUNI 2014

FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR SKÄRGÅRDEN SAMMANFATTNING KARLSKRONA KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE JUNI 2014 FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR SKÄRGÅRDEN SAMMANFATTNING KARLSKRONA KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE JUNI 2014 FÖR MER INFORMATION OM FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN FÖR SKÄRGÅRDEN: www.karlskrona.se/skargardsplan

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer