Verksamhetsplan för folkhälsoarbetet i Tjörns kommun Kommunkansliet Ann Karlsson Tjörn Möjligheternas ö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för folkhälsoarbetet i Tjörns kommun Kommunkansliet Ann Karlsson Tjörn Möjligheternas ö"

Transkript

1 Verksamhetsplan för folkhälsoarbetet i Tjörns kommun 2015 Kommunkansliet Ann Karlsson Tjörn Möjligheternas ö

2 Innehåll 1 Folkhälsoarbete i Tjörns kommun Rådet för hälsa och hållbar utveckling Avtal Folkhälsa Inriktningsdokument Folkhälsoplan Mål och inriktning , Hälso- och sjukvårdsnämnd Folkhälsopolitisk policy Västra Götaland Säker och trygg kommun Tjörns kommuns budget Prioriterade områden Trygga och goda uppväxtvillkor Mentor Skolmatsakademin Kärleken är fri Nätverksarbete Arbetsgrupp familjecentral Strategisk samverkansgrupp Ung i fokus Lupp-grupp Goda levnadsvanor Drogförebyggande arbete Drogpolitiskt handlingsprogram (revidering) Bildande av drogförebyggande arbetsgrupp TU Ren träning och Ren träning ungdom Drogförebyggande plan bland våra äldreskolor Nätverksarbeten Interaktiv aktivitetskalender Åldrande med livskvalité Äldre kan Livslustmässa Seniorsäkerhetsdag Mötesplats Tjörn Jämlika och jämställda livsvillkor Samverkan kring nyanlända i Tjörns kommun Sociala risker Sida 2 (17)

3 8 Budget Intäkter Förslag till fördelning Sida 3 (17)

4

5 Sammanfattning Rådet för folkhälsa och hållbar utveckling initierar, samordnar och utvärderar folkhälsoinsatser utifrån ett befolknings- och ett samhällsinriktat perspektiv. Med utgångspunkt från nationella, regionala och kommunala inriktningsdokument har rådet inför 2015 prioriterade insatser utifrån följande områden: Jämlika och jämställda livsvillkor Trygga och goda uppväxtvillkor Åldrande med livskvalitet Goda levnadsvanor Rådet lägger under 2015 extra fokus på att arbeta för att underlätta flyktingars situation. Då det i framtiden högst sannolikt kommer att fortsätta att komma stora strömmar av asylsökande så måste vi se till hur rådet kan hjälpa till vad gäller dessa frågor. Sida 5 (17)

6 1 Folkhälsoarbete i Tjörns kommun 1.1 Rådet för hälsa och hållbar utveckling Den övergripande uppgiften för Rådet för folkhälsa och hållbar utveckling i Tjörns kommun är att initiera, samordna och utvärdera folkhälsoinsatser utifrån ett befolknings- och ett samhällsinriktat perspektiv. Rådet ska vara en stödjande funktion för ett aktivt hälsofrämjande och förebyggande arbete i Tjörns kommun. Rådet ansvarar för att årligen konkretisera folkhälsoplanen via en verksamhetsplan. Planen gäller för 2015 men vissa av insatserna kommer att sträcka sig under flera års tid. En årsredovisning ska upprättas och lämnas till hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunstyrelsen. Årsredovisningen ska dessutom skickas till alla nämnder för kännedom. 1.2 Avtal Folkhälsa Folkhälsoarbetet i Tjörns kommun samfinansieras mellan kommunen och Västra Götalands läns landsting (Västra Götalandsregionen) genom Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 (HSN4). Samverkan regleras i ett gemensamt avtal Avtal lokalt folkhälsoarbete i Tjörns kommun år Avtalet innefattar överenskommelser kring rådet för hälsa och hållbarhets sammansättning, folkhälsosamordnarens uppdrag, personalansvar och anställningsförhållanden samt uppföljningsansvar. Avtalet är förlängt till att gälla 2015 i syfte att utvärdera hur nästa avtal formas på bästa sätt vilket godkänts i Kommunstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnd 4. Sida 6 (17)

7 2 Inriktningsdokument 2.1 Folkhälsoplan Rådet för hälsa och hållbar utveckling har gemensamt arbetat fram en folkhälsoplan som gäller mellan Planen beskriver Tjörns kommuns folkhälsoutmaningar baserade på folkhälsodata. Utifrån utmaningarna har rådet lyft fram följande prioriterade områden: Trygga och goda uppväxtvillkor Jämlika och jämställda villkor Åldrande med livskvalité Goda levnadsvanor 2.2 Mål och inriktning , Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 I syfte att tillgodose invånarnas vårdbehov ger HSN 4 uppdrag till egen förvaltning i ett inriktningsdokument. Tjörns kommun tillhör HSN 4 tillsammans med Öckerö, Kungälv, Stenungssund och Ale. I dokumentet fastställs Regionfullmäktiges mål vad gäller folkhälsa: Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna ska genom ett aktivt hälsofrämjande och förebyggande arbete skapa förutsättningar för invånarna att leva ett liv i hälsa För att uppnå detta mål ska man stärka samverkan med kommunerna i följande frågor; Fallskador Fetma Undervikt Vaccinationer livmoderhalscancer (HPV) Alkohol/narkotika/droger/tobak HSNK ges vidare i uppdrag att arbeta för: Överskridande samverkan mot övervikt och fetma, inkluderar familjen, MVC, BVC, förskola/grundskola etc. - Arbeta för att hitta mätmetod Motverka fallskador genom preventivt arbete. - Resultat mäts genom skador registrerade i VEGA Sida 7 (17)

8 2.3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götaland Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar utifrån Folkhälsopolitisk policy Västra Götaland vilken är en del av arbetet med att förverkliga Vision Västra Götaland Det goda livet. Policyn anger inriktning, värdegrund och förhållningssätt och ska vara vägledande för det främjande och förebyggande folkhälsoarbetet. Med syfte att säkerställa en jämlik och jämställd hälsa i Västra Götaland listas sex utmaningar: De sex utmaningarna är att skapa förutsättningar för: Jämlika och jämställda livsvillkor Trygga och goda uppväxtvillkor Livslångt lärande Ökat arbetsdeltagande Åldrande med livskvalitet Goda levnadsvanor 2.4 Säker och trygg kommun Folkhälsoarbetet planeras i linje med de prioriterade områden som fastställts i certifieringen av Tjörns kommun som en Säker och Trygg kommun. De prioriterade områdena är: barn och ungdomar drogförebyggande insatser trygghetsinsatser (allmänna och äldre) trafikfrågor insatser för medarbetare i Tjörns kommun 2.5 Tjörns kommuns budget 2015 Tjörns kommuns budget visar inom vilka områden kommunen ska lägga fokus på under de kommande åren. Gemensamt för alla nämnder och styrelser är att verksamheterna ska lösa sina uppgifter på ett kvalitetshöjande och ekonomiskt klokt sätt. Man ska även sträva efter att uppfylla Tjörns kommuns vision: Vår vision är att Tjörn ska vara den bästa platsen att leva och bo på. Vad som är den bästa platsen att leva och bo på betyder olika saker för dig, mig och alla andra människor på Tjörn. Därför krävs det att vi alla ska ha frihet och möjlighet att förverkliga våra drömmar om ett gott liv. Den som vet bäst hur du Sida 8 (17)

9 ska leva ditt liv är du. Målet med vår politik är att riva hinder och skapa förutsättningar inte bestämma hur du ska leva ditt liv. Folkhälsoarbetet ska följa kommunens vision samt arbeta för att lösa sina uppgifter på ett kvalitetshöjande samt ekonomiskt klokt sätt. Sida 9 (17)

10 3 Prioriterade områden 2015 Utifrån våra inriktningsdokument har rådet för hälsa och hållbar utveckling beslutat att prioritera följande områden för 2015 års verksamhet. Trygga och goda uppväxtvillkor Jämlika och jämställda livsvillkor Åldrande med livskvalité Goda levnadsvanor Rådet för hälsa och hållbar utveckling har för 2015 valt att lägga extra fokus på frågan kring nyanlända i Tjörns kommun. En samverkansgrupp skapas för att se till hur man på ett hållbart sätt kan arbeta för att förbättra nyanländas livsvillkor. Sida 10 (17)

11 4 Trygga och goda uppväxtvillkor 4.1 Mentor Mentor.se är ett mentorsprogram som ger ungdomar styrkan att stå emot våld och droger. Programmet riktar sig mot ungdomar i åldrarna år. Ungdomar får frivilligt ansöka om att få en mentor. Mentorn och ungdomen matchas efter gemensamma intressen. Programmet visar på vikten av att ha en vuxen förebild i stora och små vardagliga beslut. Mentorsprogrammet har funnits i Stenungsund sedan Tjörns kommun har nu fått en inbjudan från Stenungsund att ansluta sig till mentor.se genom Stenungsund kommun och rådet för hälsa och hållbar utveckling ställer sig positiva till inbjudan. 4.2 Skolmatsakademin Målet med Skolmatsakademin i Tjörns kommun är att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Här sker ett regelbundet kvalitetshöjande arbete och folkhälsosamordnaren är sammankallande. Under 2015 vill skolmatsakademin arbeta utifrån temat klimatsmart mat. Folkhälsosamordnaren är en del i detta arbete med fokus på kopplingen mellan klimatsmart mat och hälsa. Skolmatsakademin planerar att våren 2015 arrangera föreläsningar för att öka kunskapen kring klimatsmart mat i kommunen. Intressanta målgrupper är bland annat: politiker, skolans personal och föräldrar. 4.3 Kärleken är fri Under 2014 genomfördes projektet kärleken är fri på kommunens högstadieskolor. Projektet syftade till att samtliga elever skulle få en större insikt i vilka rättigheter de har men också vilken hjälp som finns tillgänglig, samt var hjälpen finns, om dessa förbises. Samtliga elever fick lyssna på en föreläsning av Åsa Ekman kring barnkonventionen. Under en dag stod även viktiga representanter från samhället ute på skolorna och var tillgängliga för frågor. Årskurs 8 fick även chansen att fördjupa sig och diskutera kring frågor som påverkar oss i vardagen och hur vi alla har ett ansvar för att värna om varandras rättigheter. Under hösten 2015 planeras ett liknande arrangemang med ett mindre omfattande upplägg. 4.4 Nätverksarbete Arbetsgrupp familjecentral Under ska folkhälsosamordnare ingå i arbetsgrupp kring uppstartande av familjecentral. Sida 11 (17)

12 4.4.2 Strategisk samverkansgrupp Strategisk samverkansgrupp (SOS) är kopplingen mellan politik, beslut och uppdrag samt det arbete som sker för- och tillsammans med barn och unga. Gruppen har mandat att vid extraordinära behov och händelser, och utifrån givna kriterier, ge förslag till omprioriteringar inom det gemensamma anslaget för barn- och ungdomssatsningen. Folkhälsosamordnaren är delaktig i gruppens arbete Ung i fokus Ung i fokus är en operativ grupp som kartlägger, synliggör och initierar konkreta förebyggande och främjande insatser kring barn och unga. Folkhälsosamordnaren är processtöd, sammankallande samt sekreterare i gruppen. Folkhälsosamordnaren rapporterar även information från Ung i fokus till Strategisk samverkansgrupp Lupp-grupp Ungdomsundersökningen Lupp (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) genomfördes 2013 bland årskurs 8, på uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen. I syfte att sprida resultaten från undersökningen till samtliga av kommunens verksamheter skapades en grupp där folkhälsosamordnaren ingår. Under 2015 ska Lupp-gruppen, med gemensamma ansträngningar, förankra resultatet hos politik och tjänstemän samt planera för nytt genomförande I gruppen kommer folkhälsan föra fram förslag på att arbeta för att med ett samlat grepp sammanföra resultaten från de enkäter kommunen riktar till ungdomar. Diskussion kommer även att tas med Utvecklingsavdelningen, ansvar statistik, för att koppla resultaten till kommunens budgetprocess. Sida 12 (17)

13 5 Goda levnadsvanor 5.1 Drogförebyggande arbete Drogpolitiskt handlingsprogram (revidering) Tjörns kommun har under två års tid arbetat utifrån Drogpolitiskt handlingsprogram Nu är det dags för revidering av programmet. Arbetet kommer att samordnas i rådet för hälsa och hållbar utveckling då de har ett samordningsansvar för det drogförebyggande arbetet i kommunen Bildande av drogförebyggande arbetsgrupp TU Rådet för hälsa och hållbar utveckling har efter KS beslut fått möjlighet att organisera/genomföra kommunens drogförebyggande arbete i Tjörns kommuns riskhanteringsgrupp. Gruppen inkluderar representanter från Tjörns kommuns samtliga förvaltningar, kommunkansliet, strategisk samverkansgrupp samt kommunala bolag vilket möjliggör ett bredare angreppssätt i alla åldrar. Gruppen har även fått i uppdrag att delta i revidering av Tjörns kommuns drogpolitiska handlingsprogram. Folkhälsosamordnaren leder arbetet Ren träning och Ren träning ungdom Under strävar flertalet kommuner, som använder sig av konceptet Ren träning, att bilda gemensam styrgrupp. Aktuella kommuner i dagsläget är: Stenungsund, Orust, Tjörn, Kungälv och Uddevalla. Genom att samverka kommer arbetet att bli effektivare och mer organiserat så styrgruppen kan samarbeta kring gemensamma utbildningar, marknadsföring samt inhandling av material. Gruppen ger också möjlighet till erfarenhetsutbyten. I och med samverkan kring Ren Träning så kommer även Tjörns kommun och Stenungsund kommun att samarbeta kring uppstartande av Ren träning ungdom Drogförebyggande plan bland våra äldreskolor Den existerande planen kring drogförebyggande arbete i våra äldreskolor kommer att följas upp så att den matchar de behov som vi ser på Tjörns kommun samt i samhället i stort. Folkhälsosamordnaren kommer även att se till att samordningen fungerar kring de drogförebyggande/förebyggande program som vi erbjuder våra ungdomar: Effekt, Disa och machofabriken. De som genomför utbildningarna har även efterfrågat gemensamma möten för att hålla sig kunskapsmässigt uppdaterade inom ämnena samt få lite inspiration. Folkhälsosamordnaren anordnar önskade möten. Folkhälsosamordnaren kommer även att arbeta för att stärka vuxnas möjlighet att argumentera mot droger genom att införskaffa material samt föreläsningar/utbildningar kring exempelvis Cannabis. Sida 13 (17)

14 5.1.5 Nätverksarbeten Inom det drogförebyggande området förekommer flertalet nätverkssamarbeten. Möten sker inom ramen för SOLTAK, Länsstyrelsens nätverk för brotts- och drogförebyggare samt ett närmare samarbete med drogförebyggaren i Stenungsund. Folkhälsosamordnare fortsätter samt utvecklar samarbetena. 5.2 Interaktiv aktivitetskalender En interaktiv aktivitetskalender är ett sökverktyg där patienter och personal enkelt hittar aktiviteter som lämpar sig för Fysisk aktivitet på recept (FAR). Syftet är att öka antalet utskrivna recept. Projektet genomförs i samarbete med Samordningsförbundet samt Kungälv, Ale och Stenungsund. En projektledare är anställd på 40 %. Folkhälsosamordnaren är behjälplig i planeringsarbete samt förmedlar kontakter med viktiga aktörer i Tjörns kommun. En första version av hemsidan kommer att kunna visas den 1:e mars 2015 och fortsatta samtal kommer att hållas, mellan involverade kommuner, kring förankring och fortlevnad av sidan. Sida 14 (17)

15 6 Åldrande med livskvalité 6.1 Äldre kan Folkhälsosamordnaren är sammankallande i nätverket Äldre Kan. En grupp som inkluderar representanter från kommunen, ideella föreningar och HSN Livslustmässa Under våren 2015 planerar nätverket Äldre kan att arrangera en livslustmässa. Mässan syftar till att lyfta fokus från problem till välbefinnande Seniorsäkerhetsdag Återigen är det dags att planera inför en ny seniorsäkerhetsdag. Dagen planeras i samverkan med kommunens säkerhetssamordnare samt med stöd av nätverksgruppen Äldre kan. I år planeras ett djupare samarbete med Mötesplats Tjörn och Anhörigstöd i syfte att nå en större målgrupp. 6.2 Mötesplats Tjörn Under 2015 sker samtal mellan HSN, socialnämnden samt Folkhälsan kring samfinansiering av Mötesplats Tjörn. Ett förslag är lagt från HSN4 att finansiera Mötesplats Tjörn genom ett tilläggsavtal till folhälsoavtalet. Folkhälsosamordnaren förmedlar kontakt mellan berörda. Sida 15 (17)

16 7 Jämlika och jämställda livsvillkor 7.1 Samverkan kring nyanlända i Tjörns kommun Det bedöms som högst sannolikt att det kommer att finnas ett stadigt flöde av flyktingar som kommer till Tjörns kommun. Uppdrag ges till folkhälsosamordnare att ge förslag till hur rådet, tillsamman med andra viktiga aktörer i kommunen, kan samverka i syfte att främja flyktingarnas livsvillkor. 7.2 Sociala risker Kommunens krisberedskapssamordnare har i sitt uppdrag att samordna kommunens risk- och sårbarhetsanalys. Från Länsstyrelsens håll såg man en vinst i att utöka aktuell plan med perspektivet sociala risker. Man utvecklade även en VG-modell som skulle vara till hjälp i arbetet. Folkhälsosamordnaren är delaktig i arbetet med att integrera social risker i Tjörns kommuns risk- och sårbarhetsanalys. Sida 16 (17)

17 8 Budget 8.1 Intäkter Tjörns kommun kr Västra Götalandsregionens bidrag kr Ordinarie budget: kr 8.2 Förslag till fördelning 2015 PU Förbrukning Telefon och it Annonser Representation Övrigt (oförutsedda utgifter) Trygga och goda uppväxtvillkor Goda levnadsvanor Åldrande med livskvalité Jämlika och jämställda villkor Summa: kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr Sida 17 (17)

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2016-2018 Töreboda kommun 2017-01-12 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Stenungsunds kommuns och Västra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma folkhälsoarbete Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Dnr Plan

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal Gott liv i Mölndal! Mål och inriktning för folkhälsoarbetet Gott liv i Mölndal 1 Innehåll Vår vision 2 Strategiskt arbete för hälsa och social hållbarhet 3 Mål och inriktning 4 Mål i sammanfattning 5 Delaktighet,

Läs mer

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun Föräldrastöd - en investering för framtiden Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun 2011-2014 Inledning Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. Föräldrar har som

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun Folkhälsoplan 2019 Folkhälsorådet Hjo kommun Inledning Folkhälsoarbetet handlar om att med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Ett

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland?

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Varje år dör 1.600 personer i förtid på grund av ojämlikheter i hälsa. Detta medför ett produktionsbortfall motsvarande 2,2 miljarder kronor en förlust

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Saras hus, Henån, kl. 08.30 13.15 Beslutande Övriga deltagande Ledamöter Lars-Åke Gustavsson Inga Göransson Gunilla Josefsson Agneta Gustavsson, Lena

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

PROTOKOLL. Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Plats och tid ande Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra HSN

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2017 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning

Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning Kraften av att verka tillsammans Att bilda nätverk är en strategi för utveckling. Genom att samla kompetenser och arbeta tvä Syftet med guiden är

Läs mer

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare Kristina Holmdahl, föreningen AXEL 79 Mariann Lundin, bitr. omsorgschef 79

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare Kristina Holmdahl, föreningen AXEL 79 Mariann Lundin, bitr. omsorgschef 79 78-90 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl.8.30 12.30 Beslutande Susanne Aronsson (m), UN, ordförande Eva Abrahamsson (m), M&BN Kristina Frigert (m), ON Ragnhild Selstam (m), GN Petra Sundblad

Läs mer

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81 Folkhälsoplan 214 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 213 1-21, 81 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 3 3 Folkhälsomål 214... 4 3.1 Ökad trygghet och inflytande...

Läs mer

JÄMLIKA OCH JÄMSTÄLLDA LIVSVILLKOR

JÄMLIKA OCH JÄMSTÄLLDA LIVSVILLKOR HANDLINGSPLAN FÖR FOLKHÄLSA 2015 1 JÄMLIKA OCH JÄMSTÄLLDA LIVSVILLKOR Inriktningsområden Jämlik hälsa i hela kommunen Delaktighet och Inflytande Datamaterial - statistik Tillgång till sociala nätverk,

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Årsredovisning för Rådet för folkhälsa/hållbar utveckling 2012

Årsredovisning för Rådet för folkhälsa/hållbar utveckling 2012 Årsredovisning för Rådet för folkhälsa/hållbar utveckling 2012 Räddningschef Carl-Ian Bissmark Folkhälsosamordnare Johan Sjöholm Datum: 2013-01-04 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning Folkhälsoplan Sjöbo kommun Inledning Världshälsoorganisationen, WHO definierade 1946 begreppet hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Folkhälsopolicy med riktlinjer för 2015-2019 Dokumenttyp Policy, riktlinjer För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2019 Diarienummer 2014-383-773 Uppföljning och tidplan Kommunchef

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger Avdelningen för folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 Ann-christiine.lundkvist@skane.se ERBJUDANDE OM SAMVERKANSMEDEL Datum 2012-01-20 REGIOIlleh N S KAN E 1 (2) Till

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA Hälsa, en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA. God Folkhälsa, ett mål för samhället

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA Hälsa, en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA. God Folkhälsa, ett mål för samhället VERKSAMHETSLAN 2012 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA Hälsa, en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA God Folkhälsa, ett mål för samhället Nationella folkhälsomålet med de elva målområden Skydd mot smittspridning

Läs mer

Folkhälsoplan. Munkedals kommun

Folkhälsoplan. Munkedals kommun Folkhälsoplan Munkedals kommun 2018-2020 Folkhälsoplan 2018-2020 Dnr: 2017-53 Typ av dokument: Handlingsplan Handläggare: Catharina Sundström, folkhälsostrateg Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik:

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun FÄRGELANDA KOMMUN Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun Dnr: 2017/467 Beslutad i kommunstyrelsen 2017-11-01 248 Den senaste versionen finns tillgänglig på Färgelandas webbplats

Läs mer

Folkhälsoplan 2014 och budget

Folkhälsoplan 2014 och budget Folkhälsoplan 2014 och budget Dokumenttyp Folkhälsoplan och budget 2014 Ämnesområde Folkhälsa Ägare/ansvarig Folkhälsorådet /Susanne Hafstad Antagen av Folkhälsorådet 2013-11-29 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Folkhälsopolitiska rådet

Folkhälsopolitiska rådet 2016-09-07 KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsopolitiska rådet Plats och tid: Koch, Kommunhuset Forum kl. 09.00-12.00 ande: Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsen, ordf. Ulla Gustafsson (M), kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 LYSEKILS KOMMUN Verksamhetsplan 2016 För folkhälsoarbetet i Lysekils kommun Folkhälsopolitiska rådet Verksamhetsplanen utgår från folkhälsoavtal mellan Lysekils kommun och hälso- och sjukvårdsnämnd norra

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Folkhälsa i Bollnäs kommun

Folkhälsa i Bollnäs kommun KOMMUNSTYRELSEKONTORET Handläggare Karin Bjellman 2014-02-24 Dnr 13-0121 Folkhälsa i Bollnäs kommun 2014 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 02 24 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Politiska inriktningsmål för folkhälsa

Politiska inriktningsmål för folkhälsa Dnr 2016KS630 078 Politiska inriktningsmål för folkhälsa Förord Med folkhälsa menas den gemensamma hälsan i en avgränsad grupp till exempel invånare i Härryda kommun. Det talas också om folkhälsan på nationell

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 med tillhörande budget

Verksamhetsplan 2017 med tillhörande budget LYSEKILS KOMMUN Verksamhetsplan 2017 med tillhörande budget För folkhälsoarbetet i Lysekils kommun Folkhälsopolitiska rådet Verksamhetsplanen utgår från folkhälsoavtal mellan Lysekils kommun och hälso-

Läs mer

PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA

PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA När människor mår bra, mår även Västra Götaland bra. JÄMLIK HÄLSA ÄR EN HJÄRTEFRÅGA Det är egentligen rätt enkelt. En region där människor trivs och är friska längre, har bättre

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

PROTOKOLL. Komunledningskontoret Nödinge kommunhus, Kl. 13:00-15:30

PROTOKOLL. Komunledningskontoret Nödinge kommunhus, Kl. 13:00-15:30 1(9) Plats och tid ande Komunledningskontoret Nödinge kommunhus, Kl. 13:00-15:30 Monica Samuelsson (S), ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M),vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun Töreboda kommun Strategiplan för folkhälsoarbete 2011-2014 Töreboda kommun Folkhälsa En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en

Läs mer

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 HSN 1004-0379 HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 2010-10-29 Innehållsförteckning Syfte... 3 Inriktningsmål... 3 Delmål... 3 Hur kan vi som arbetar i HSN-förvaltningen bidra

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 5 oktober kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, 1 v ordförande Merjem Maslo

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

Folkhälsoplan.

Folkhälsoplan. Folkhälsoplan www.monsteras.se Foto: Claus Kempe God hälsa - mer än en livsstil Mönsterås kommuns långsiktiga folkhälsomål ska vara en kompass för hur folkhälsoarbetet ska utvecklas under åren 2016-2018.

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2014 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (L) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (L) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-11 Kommunstyrelsens säker- och tryggutskott Plats och tid Räddningsstationen i Skärhamn kl. 09:00 12.00 Utses att justera Gunilla Nordberg (S) Justeringens plats

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Kommunstyrelsen Socialnämnden Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport 2017-10-04 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat av granskning av drogförebyggande arbetet.

Läs mer

Utvärdering av folkhälsoinsatser i Västra Götaland Tilläggsrapport: Intern samverkan Regionutveckling, kultur och rättigheter

Utvärdering av folkhälsoinsatser i Västra Götaland Tilläggsrapport: Intern samverkan Regionutveckling, kultur och rättigheter Utvärdering av folkhälsoinsatser i Västra Götaland Tilläggsrapport: Intern samverkan Regionutveckling, kultur och rättigheter Inom den egna regionorganisationen är Regionutvecklingsnämnden, Kulturnämnden

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander 24-34 Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn, kl 09:00 11:30 Beslutande Britt Wall (s), KS, ordförande Susanne Aronsson (nsp), UN Eva Abrahamsson (m), M&BN Petra Sundblad (s), HSN Adjungerade Mats

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric Folkhälsostrategi 2016-2019 Foto: Elvira Gligoric Inledning Vad är folkhälsa? Folkhälsa beskriver hur hälsan ser ut i en befolkning. Den visar hur stor del av befolkningen som drabbas av olika sjukdomar

Läs mer

Plan för Social hållbarhet

Plan för Social hållbarhet 2016-02-08 Plan för Social hållbarhet i Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen 1 Sida 2 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte med uppdraget... 3 Vision/Mål... 4 Uppdrag... 4 Tidplan... 4 Organisation...

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program Alkohol- och drogpolitiskt program 2011-2015 1 Inledning Folkhälsorådet har av Kommunstyrelsen fått i uppdrag att revidera det Alkohol- och drogpolitiska programmet som antogs av kommunfullmäktige 16 oktober

Läs mer