Dagordning: Lägesrapport Studiebesök, föreläsningar, medverkan. Fokusgruppsintervjuer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagordning: Lägesrapport Studiebesök, föreläsningar, medverkan. Fokusgruppsintervjuer"

Transkript

1 Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala Närvarande: Christina W, Birgit M, Ingrid O, Anna-Lena P, Sven-Erik P, Ylva-Li L, Lena P S, Förhindrade: Ulrika A, Barbro, Christine M, Eva-Lena, Lydia S, Ann-Cathrine E, Margareta R, Lena B, Dagordning: Lägesrapport Studiebesök, föreläsningar, medverkan Gruppledarutbildning Fokusgruppsintervjuer PYC FBI Konferensen Övrigt 1. Lägesrapporter: Hur är SUF-arbetet i respektive verksamheter? Christine har meddelat mailledes, att den enhet på Habiliteringen som Christine jobbar i är engagerad och för frågorna vidare. Skolan elevhälsofrågor uppstår i samband med nya skollagen. Vilken kompetens har personalen v g frågor runt SUF-familjer? Anna-Lena funderar hur det ska gå till att informera/uppdatera alla. Eventuellt under en rektorskonferens. Hur får vi ut informationen på bästa sätt? Eventuellt skulle centrala skolhälsovården inbjudas till ett informationstillfälle. Anna-Lena återkommer med tid och datum. Förskolepersonal kommer att informeras i mars! Särskolan möter enskilda föräldrar har bjudit in till caféverksamhet. Inbjudningsblanketter delas ut. Frågor som uppkommer i sammanhanget är: Vilka konsekvenser får möjligheten att överklaga och det faktum att man gör alla val på nätet (vem bistår) och att båda föräldrarna ska godkänna de val som görs (även om de bor isär)? Brogården har just nu en familj där föräldrarna skulle behöva utredas v g styrkor och svagheter. Det finns en önskan att kontakten med andra instanser ff a Habiliteringen ska vara smidig och att man kan se till timingen, använda sig av att familjen finns på Brogården och den hjälp det innebär. Familjeenheten, Gamla Uppsala får SUF-familjer då och då. Ingrid har möjlighet till längre kontakter. Mamma-barngrupperna är en insats som är uppskattad och till stor hjälp. Men till familjeenheten söker man själv och SUF-föräldrar kan behöva hjälp med det. Mödra-barnhälsovård på gång är en arbetsgrupp (bl a med Lydia, Lena B, Catharina M) för att uppdatera det PM som funnits en tid. PM:ets syfte är att guida personal vid patienters graviditet och förlossning när det gäller föräldrar med psykisk sjukdom, missbruk och kognitiva svårigheter. Efterfrågat är också psykosocialt stöd under graviditeten. Hur det kan tillgodoses, ses just nu över. Misshandel och våld behöver uppmärksammas. I majoriteten av de familjer som kommer till Brogården har våld förekommit. PIF-projektet är pågående (bl a kommunen och mansjouren samarbetar) för att stödja papporna och involvera dem i utredningen.

2 I sammanhanget tas upp behovet av fortsättning på Föda Barn-broschyren. Ylva-Li kontaktar Berit Höglund och tar kontakt med universitetet för att få till en fortsättning tillsammans med barnmorskestuderanden. Ylva-Li kommer vidare att kontakta sjukhuset för att höra om informationstillfällen för SUF. 2. Från flera håll får SUF-Kunskapscentrum förfrågningar om föreläsning, utbildning, handledning, konsultation runt om i landet. Hur ställer sig gruppmedlemmarna till att medverka? Positivt, ök att KC hör av sig när det blir aktuellt. Redan den 7 april får Brogården en förfrågan om att ta emot studiebesök från socialtjänsten i Uddevalla. 3. Gruppledarutbildningen har resulterat i att alla de kommuner som varit representerade i utbildningen har startat cafékvällar. I Uppsala är träffpunkterna på tisdagar kl vid Familjeenheten Gamla Uppsala. Vi pratar rekrytering och inbjudan delas ut. Ny gruppledarutbildning planeras till i juni september. Knivsta och Östhammar som inte hade möjlighet att delta vid första tillfället har företräde. Vilka övriga kan tänkas vilja och behöva? Gruppverksamheten är ett förebyggande arbete och syftar till att ge barnen till dessa föräldrar, verktyg och strategier att hantera sin vardag. Birgit tar med frågan om deltagande till ledningsgruppen för resurs och kunskap. 4. Fokusgruppsintervjuer kommer att ske med varje SUF-grupp, 1 timme/gång vid två tillfällen i varje grupp. Samtalen och den efterföljande utvärderingen görs av Öje Umb- Carlsson. För Uppsala blir det den 25 mars kl och den 17 juni kl PYC, Parenting Young Children, Brogården har börjat med en familj. Detta första år provas PYC vid Brogården och Nyckelgården. De erfarenheter som hittills framkommit är att PYC är ett ändamålsenligt och användarvänligt material för målgruppen, ett verktyg för yrkesverksamma. De påföljande åren kommer PYC om första året slår väl ut att implementeras och fler yrkesverksamma kommer att utbildas! 6. FBI, FöräldrabedömningsInstrument, checklistan på remiss just nu. Checklistan är till för att hjälpa yrkesverksamma att identifiera svårigheterna hos de föräldrar vilka man misstänker har en kognitiv nedsättning. FBI:s andra del kommer att bestå av ett bildmaterial i syfte att undersöka föräldraförmåga. Till denna föreslås befintliga bildbasprogram som används i skolan, t ex Inprint, wigit, pcsbilder, handisam. Vi behöver också söka kompletterande finansiering t ex SPSM specialpedagogiska skolmyndigheten. SKL, 7. Konferens den 17 maj den tolfte i ordningen kommer att hållas i Konsert o Kongress. Invigningstalare är fortfarande inte klart. Barnombudsmannen är tillfrågad. Föreslås ordförande för Rädda Barnen som ett alternativ. 8. Kurs i att använda reality-dockan den 1 mars med deltagare från hela landet. Ny kurs ordnas vid behov. 9. Kurs runt kognitiva svårigheter den 2 mars och den 16 maj. Sven-Erik skickar ut inbjudan igen till alla suf-grupper för vidare spridning.

3 Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala Närvarande: Christina W, Ingrid O, Anna-Lena P, Sven-Erik P, Britt-Inger P, Ulrika, Lydia, Lena P S, Margareta R, Lena B, Ylva-Li Förhindrade: Barbro, Christine M, Eva-Lena, Ann-Cathrine E, Dagordning: Presentation Diskussion om kunskapscentrums nytta och framtid Konferensen Fokusgruppsintervjuer Övrigt Presentation av medlemmarna. Britt-Inger hälsas särskilt välkommen som representant från Vuxen/Allmänpsykiatrin! 1. Diskussion om kunskapscentrums nytta och framtid Vilken nytta har varje verksamhet av SUF-KC? Utvärdering kommer att göras i fokusgrupper under våren/hösten i varje lokal SUF-grupp i länet. För en permanentning behövs lobbyverksamhet. Politiker behöver informeras och påverkas. Många olika nivåer behöver nås och bearbetas. Vilka idéer har SUF-gruppsmedlemmarna? Vad skulle vara bra utifrån vars och ens synvinkel? Vad är viktigt? Lena B: Vad har vi kommit fram till? Vad har vi att erbjuda? Att förenkla information inom alla verksamheter, BVC, socialtjänst osv. Göra samhällstjänster mer tillgängliga - lättillgängliga. Varför skulle inte information kunna översättas till lättläst likaväl som ett främmande språk. Vissa myndigheter har, t ex Försäkringskassan, men det skulle behöva vara mer utbrett och i alla sammanhang, samhällsinstanser och verksamheter. En enkät kommer att gå ut till de externa suf-grupperna om vilket slags support man eventuellt skulle vilja ha för att existera och utvecklas. Vad behövs utifrån respektive verksamhet för att visa på en grund för permanentning av SUF- Kunskapscentrum? Anna-Lena: Skola och förskola och särskola anser att SUF-Kunskapscentrum behövs men har implementerat denna insikt för dåligt. Kunskapen behöver spridas ner i organisationen. Under kommande år skulle information behöva gå ut till alla enheter Elevhälsoteamen är första steget! Hur får man ut det till där kunskapen hör hemma? Av all den information som finns, vad är viktigast att förmedla? Redskap till lärare och övrig personal att möta föräldrarna/familjerna. Handlingsplan: information vid rektorsmöten, elevhälsovården, Ylva-Li: PM inom BHV, MHV (som gäller föräldrar med missbruk, psykisk sjukdom och kognitiva svårigheter) behöver kompletteras med en vårdplan.

4 Det som görs behöver förankras till funktioner, inte bundet till person. Ingrid: SUF-grupperna men ff a SUF-Kunskapscentrum behöver förstärka den konsultativa rollen/funktionen. Detta behöver föregås av information så att yrkesverksamma kan formulera sin magkänsla till frågeställningar. Att mobilisera gruppen, förstärka gruppen se ansökan Britt-Inger: Barnambassadörerna skulle kanske kunna sprida kunskap? Det ingår i rollen att bevaka barnfrågor och sprida kunskap så det borde vara möjligt. Britt-Inger förankrar uppifrån. Behov av metoder, vilket är pågående PYC, FBI osv Ulrika: ha kunskapen samlad, andra har sökt, den finns en portal. Behov av marknadsföring inom LSS-gruppen om SUF-KC och vad som finns av metoder. Media? Vad kan vi berätta om? Göra Upplandsradion uppmärksam om konferensen. Ett program är Efter 4! Kanske skriva om Pia? Kommunens Råd och Stöd enhet kan erbjuda stöd under graviditeten, med förberedelse inför förlossning och efteråt förstås! Mvc och bvc remitterar direkt till Råd och stöd. 2. Viktigt att suf-gruppsmedlemmen missionerar i sin egen verksamhet. Men inte minst att ta med influenser och önskningar från fältet till suf-gruppen. Kom också ihåg att besöka suf:s hemsida varje dag! 3. Något att sprida i sin egen verksamhet är att det är Konferens den 17 maj den tolfte i ordningen kommer att hållas i Konsert o Kongress. Bra om sufgruppsmedlemmarna finns med som värdar och ser till att deltagarna känner sig välkomna. Utställningsbord om olika verksamheter, vilka även presenteras kort under konferensdagen. Dagen innan, den 16 maj på eftermiddagen, kommer det att vara information om SUF-Kc och målgruppen. Lokal: Lindersalen på Kungsgärdet Center. Praktiker/forskarnätverk onsdagen den 18 maj kl ca, lokal ej fastställd ännu. 4. Gruppledarutbildning: ny omgång startar i juni, 16 platser. Alla kommuner är välkomna att delta, rekrytering kan ske via suf-grupperna, förankring hos chef nödvändig inte bara för utbildningen utan även för att sedan få leda gruppverksamhet. 5. Fokusgruppsintervjuer kommer att ske med varje SUF-grupp, 1 timme/gång vid två tillfällen i varje grupp. Samtalen och den efterföljande utvärderingen görs av Öje Umb- Carlsson. För Uppsala blir det den 15 april kl och den 17 juni kl

5 Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala Närvarande: Gunbritt, Ingrid O, Sven-Erik P, Britt-Inger P, Lena P S, Margareta R, Lena B, Förhindrade: Barbro, Christine M, Eva-Lena, Ann-Cathrine E, Christina W, Anna-Lena P, Ulrika, Ylva-Li, Lydia Dagordning: NPF-portalen Albin o Pia Sommaraktiviteter Konsultationsärende Plain facts Övrigt NPF-portalens projektledare Gunilla Ekholm bjuds in till info till nästa gång, 17 juni. Vid det tillfället fortsätter fokusgruppsintervjun (utvärderingen av SUF-KC). Albin och Pia reality care baby finns att låna då någon som önskar barn vill låna för att känna på hur det är att ha barn. Önskemålet är att dockan ska användas maximalt och kan vara ett stöd i diskussionen runt vilket stöd som ska erbjudas och hur det ska utformas. Tas upp även nästa gång. Sommaraktiviteter Habiliteringen anordnar är förlagda till Järlåsagården den 15 och 16 augusti. Kolla vidare Batbro hör av sig! Stenhagen Samordning nödvändigt så att inte krock sker med aktiviteter Alnäsläger v med plats för 40 platser per vecka. Resursenheter tillsammans med myndighet rekryterar barn till dessa veckor. Plain facts förslag till svensk version delas ut och gruppen ger skriftliga synpunkter som tacksamt tas emot som hjälp vid fortsatt utveckling och revidering. Konsultationsärende Lena B förmedlar.

6 Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala Plats: Nyckelgården Närvarande: Catharina Mohlin, Christina Wågström, Anna-Lena Persbacke, Lydia Springer, Sven-Erik Pistol, Britt-Inger Pettersson, Barbro Moberg Ketema, Margareta Roman Dagordning: Lägesrapport Ny deltagare SUF:s inre arbete/mål/delaktighet Övriga frågor 1. Lägesrapport Vi går en runda och beskriver läget med fokus på målgruppen. Christina berättar att Brogården har haft full beläggning hela sommaren. 3 4 familjer har tillhört målgruppen eller tangerat. Vi diskuterar i sammanhanget utredning i förhållande till behandling kring späda barn. Kanske kan man i en del fall istället sätta igång med behandling omedelbart för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Detta förutsätter givetvis att det inte finnas alltför stora frågetecken kring föräldraförmåga och risker. Brogården firar 10 år i år och det kommer att bli en del festligheter kring detta. Catharina nämner att många föräldrar som är aktuella inom socialtjänsten i Gottsunda har olika former av funktionshinder. Man upplever att det är fler än tidigare med begåvningshandikapp. Vad beror detta på? Är man mer observant? Ett problem är kusingiften bland invandrare, något man märker konsekvenser av hos barnen även i skolan. Vi diskuterar behovet av långtgående öppenvårdsinsatser i familjer som tillhör målgruppen. Ett bekymmer är delegationsordningen som politikerna beslutar om, vilken påverkar styrningen av insatser. Catharina kommer att redogöra för gällande delegationsordning vid nästa möte. Anna-Lena ger en lägesrapport från grundskolan. Det är ganska lugnt. Dock kommer 17 skolor att få olika skolledare och rektorer. Detta kommer naturligtvis att skapa en viss oro. Det finns tre fasta psykologer inom området. Det har också skapats ett nätverk för kuratorer. Britt Inger från Vuxenpsykiatrin är ganska ny i SUF-gruppen. Hon har till dagens möte med sig ett avidentifierat ärende som hon önskar få konsultation på. Barbro berättar från Råd och Stöd att de f n jobbar med familjer. Upplever att det är fler familjer med kognitiva svårigheter jämfört med tidigare. Nämner att det ibland kan vara påfrestande för hemterapeuterna att jobba i familjer där man upplever att behoven är väldigt stora. Margareta informerar att Nyckelgården haft full beläggning hela året. Detta gäller även öppenvården. Ca hälften av de inskrivna familjerna på heldygn och i öppenvård har utvecklingsstörning eller andra kognitiva svårigheter. Ibland är det en förälder i en familj som omfattas av svårigheterna. Ställer speciella krav på behandlingsinsatserna. Tydlighet, uppföljning och praktisk vägledning är extra viktigt bland de familjerna. Nyckelgården använder sig av instrumentet PYC (Parenting Young Children), som är ett praktiskt arbetsverktyg som visat sig vara användbart även bland unga föräldrar som inte ingår i målgruppen. Nyckelgården kan se en ökning av mycket unga föräldrar.

7 2. Ny deltagare Socialsekreterare Carina Kindström, Ungdomsenheten Norr, har anmält sitt intresse att vara med i SUF-gruppen. Margareta skickar ut protokoll och inbjudan till Carina. 3. SUF:s inre arbete/delaktighet/mål Lydia och Sven-Erik berättar att SUF fått en ny medarbetare, Sandra Melander, som arbetar 100 %. Inom SUF pågår f n en utvärdering av PAM; PYC m. SUF jobbar med att skapa ett Nationellt kunskapscenter. Arbetet pågår på flera nivåer, även politiskt. Universitetsledningen är också involverad. Allmänna barnahuset kommer att formulera en skrift om SUF i Uppsala gällande målsättning, målgrupp, kartläggningen etc. Kanske blir det även en antologi. Lydia berättar att de träffar tre SUF-mammor som vill medverka i olika sammanhang, filmning t ex. Nästa års SUF-konferens kommer att äga rum den 3/ på UKK. Per Granquist är bokad som en av föreläsarna. (SUF tar gärna emot flera förslag på tema och föreläsare). Granquist kommer att redogöra för en pågående undersökning om anknytning där 20 FIBmammor med barn 5 7 år, som åtminstone delvis vårdas i hemmet, blir intervjuade. SUF kommer att medverka vid ett möte med MVC och BVC den 20/10. Den 29/11 träffar SUF socialtjänsten/myndighet/försörjningsstöd. Det blir en hel del resande inom SUF bl a reser Lydia till Visby närmaste tiden. Sven-Erik berättar att FIB-verksamheten har blivit uppmärksammat i Guldkorn-nominering. Gruppverksamhet för föräldrar-barn har kommit igång i Älvkarleby, Enköping, Håbo och Heby. Det är svårast att få igång i Uppsala. Vad beror det på? Ny gruppledarutbildning är på gång. Dags att planera en ny studieresa utomlands för SUF? Den senaste resan gick till England för några år sedan. Sven-Erik och Margareta börjar med att söka pengar för ändamålet. Nästa möte blir den 7/10 kl på Fyrisborg med bl a besök från Trappans verksamhet. Anna-Lena Persbacke ordnar lokal på Fyrisborg. Fråga i receptionen efter rumsnr. Vid pennan Margareta Roman

8 Minnesanteckningar för Uppsalas SUF-möte Plats: Uppsala kommun, Fyrisborg Närvarande: Lydia Springer, Sven-Erik Pistol, Catarina Molin, Birgit Mikaelsson, Carina Kindström, Barbro Moberg-Ketema, Christina Wägström, Christine Mattson, Margareta Roman, BrittInger Pettersson, Anna-Lena Persbacke Gäster: Ellinor Rönnkvist, Helene Olsson 1. Gäster: Trappan Ellinor Rönnkvist, Helene Olsson Lillemor Bram slutar. Ny chef Birgitta Wikner. Två nya anställda. Bra personalgrupp nu. Målgruppen för Trappan: Barn till föräldrar med alkoholmissbruk, föräldrar med psykiskt sjuka föräldrar, barn som varit utsatta för våld ( Trappansamtal) barn till föräldrar som skilt sig ( Barn med föräldrar i skilda världar) Trappans verksamhet ca 65 barn/ungdomar / termin. Nu ingen väntetid, informationsspridning pågår. Diskussion om hur vi hittar o hjälper barn till Trappan. Man kan få studiebesök och få vara anonym. Mera info finns på hemsida, samt bilaga. Helen berättade om verksamheten: inspiration från Tierp, få kom till caféverksamheten. Hur ska vi rekrytera? Försöker hitta målgruppen för caféverksamheten. Diskussion om svårigheten att rekrytera. Kanske klokt att gå vidare i ett mindre område. Barbro o Trappan planerar vidare. 2 Lägesrapport kunskapscentrum -Sven-Erik visade nytt mtrl: Ta emot stöd. Finns på hemsida. -Intervjuer från en ma o pa. Intervjuerna spelas in för att visas upp för diskussion. Vi vill gärna se någon gång. -Mycket information i hela landet. Nästa vecka Södersjukhuset. - Informationsbehov kontinuerligt eftersom personal byts ut. - Kunskapscentrum ska flytta, osäkert vart men troligtvis till Habiliteringen. - SUF-grupper i länet. Älvkarleby gott exempet, gruppverksamhet igång. Uppsala stort och svårare att få struktur. 3.Lägesrapport: - Barbro Förslag att Råd o Stöd ska få arbeta med hemterapeuter, ingen upphandling. Nya möjligheter att arbeta med målgruppen. Hemterapeuterna erbjudna PVC ( Parenting Young Children) endast för Uppsala kommun. Sandra Melin ( ny efter Lena), SUF, har bjudit in till 20 oktober till möte för att förbereda PVC II. Lydia arbetar med PVC i familj i Heby och berättade från besök.. Ny grupp i Stenhagen för unga mammor ( Ingalill Ellenius) - Carina Kindström, mycket att göra på myndighetssidan, 1

9 - Birgit Mikaelsson, särskolan har betydligt färre elever, många skrivs ut. Medel att tillsätta psykolog för att granska inskrivna elever. Samarbete med resursteamledare i grundskolan. Diskussion om konsekvenser för elever som skrivs ut och de elever som aldrig blivit utredda. - Catarina Molin, LVU- omhändertagande av nybliven mamma, ny på Brogården, tidigare okänd. - Lena Bergqvist, mödrabarnspsykologerna och ungdomspsykologerna ska ingå i Akademiska. Osäkert om placering. - BrittInger Pettersson, undrar hur man för ut information i organisationen om SUF? Informationsdag i november. Psykiatrin efterfrågar info. - Anna-Lena Persbacke, samarbetar med Sär, behov av info ut till skolorna - Margareta Roman, Nyckelgården informerar om sin verksamhet på olika verksamheter. Önskemål av att få en lägenhet, lättvårdsbehandling. Nytt ärende, ung mamma. - Christine Mattson, förstärkt familjehemsvård. Många familjer känns igen från habiliteringen. - Cristina Wågström, fullt på Brogården, ny familj idag. 18 platser finns. 4. Konsultation Sven-Erik lyfte svårigheten när en famlilj behöver stöd och vem som ska stödja. Rädsla för familjen att ex förlora sitt barn. Svårt att göra avvägningar, förtroende, insatser. Motivationsvägar? Diskussion som förhoppningsvis gav S-E stöd. Kalendarium: 7 dec Albin o Pia -dag ( Särskild inbjudan till Särskolan) Inbjudan på hemsidan. Nästa möte: 18 november, hos Lena Samariterhemmet Vid pennan Anna-Lena Persbacke 2

Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala 2012-01-27 Närvarande Dagordning Workshop 2 maj 1. 2. 3. 4. SUF konferens 3 maj

Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala 2012-01-27 Närvarande Dagordning Workshop 2 maj 1. 2. 3. 4. SUF konferens 3 maj Minnesanteckningar från lokala SUF-gruppen i Uppsala 2012-01-27 Närvarande: Sven-Erik P, Christine M, Christina W, Lydia S, Sandra M, Anna-Lena P, Catharina M, Anna N, Vija B, Lena A. Dagordning: Workshop

Läs mer

Förhindrade: Ulrika Andersson, Margareta Roman, Birgit Mikaelsson, Eva-Lotta Hagström, Ann-Marie Ahl

Förhindrade: Ulrika Andersson, Margareta Roman, Birgit Mikaelsson, Eva-Lotta Hagström, Ann-Marie Ahl Minnesanteckningar från lokal suf-grupp, Uppsala 2010-02-12 Närvarande: Lydia Springer, Catharina Molin, Anna-Lena Planting, Ingrid Ollberg, Ann Nilsson, Christina Wågström, Lena Palm Samuelsdotter Förhindrade:

Läs mer

Anteckningar från SUF-möte i Heby

Anteckningar från SUF-möte i Heby Anteckningar från SUF-möte i Heby 110301 Närvarande: Annika Norling, Sven-Erik Pistol, Margareta Nyman, Kristina Eriksson, Annice Larsson och Mita Ingstedt * Cafekvällar. Den 15 februari hade vi en café

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala SUF-gruppen i Uppsala

Minnesanteckningar från möte i lokala SUF-gruppen i Uppsala 2013-01-18 Minnesanteckningar från möte i lokala SUF-gruppen i Uppsala Närvarande: Lydia Springer, Sandra Melander, Catarina Molin, Maria Målqvist, Anna-Lena Persbacke, Lena Axen, Sara Rydqvist, Maj-Lis

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget, Regionförbundet och FUB IHF Konferens Norrköping 9 september, 2010 Stöd till barn och föräldrar i familjer där

Läs mer

Minnesanteckningar SUF möte på Samariterhemmet den 7.3-14.

Minnesanteckningar SUF möte på Samariterhemmet den 7.3-14. Minnesanteckningar SUF möte på Samariterhemmet den 7.3-14. Närvarande: Chatarina Molin, Margareta Lundqvist, Lena Axén, Lydia Springer, Sandra Melander, Anna Nilsson, Sara Rydqvist, Margita Eskman (Maggi)

Läs mer

Minnesanteckningar från Knivstas lokala suf-grupp

Minnesanteckningar från Knivstas lokala suf-grupp Minnesanteckningar från Knivstas lokala suf-grupp 20013-03-12 Närvarande : Karin Cervenka, Ingrid Claesson, Sandra Jardemalm, Ulrika Hedell, Annika Olofsson, Iwona Grundström, Margareta Selin, Barbro Sandberg/vid

Läs mer

Utbildningspaket 2014

Utbildningspaket 2014 Utbildningspaket 2014 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala SUF-gruppen i Uppsala

Minnesanteckningar från möte i lokala SUF-gruppen i Uppsala 2013-01-18 Minnesanteckningar från möte i lokala SUF-gruppen i Uppsala Närvarande: Lydia Springer, Sandra Melander, Catarina Molin, Maria Målqvist, Anna-Lena Persbacke, Lena Axen, Sara Rydqvist, Maj-Lis

Läs mer

Minnesanteckningar SUF möte på Samariterhemmet den

Minnesanteckningar SUF möte på Samariterhemmet den Minnesanteckningar SUF möte på Samariterhemmet den 7.3-14. Närvarande: Chatarina Molin, Margareta Lundqvist, Lena Axén, Lydia Springer, Sandra Melander, Anna Nilsson, Sara Rydqvist, Margita Eskman (Maggi)

Läs mer

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Tid och plats: 11/2 2011 kl 9.00 11.00 Falu Habilitering, Falun Närvarande: Erica Karlsson, Carina Jarl och Carl

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar 2017-01-26 Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen 2017 01 26 Östhammar Närvarande: Maria Didriksen, Maria Eriksson Petterson, Carola Forsberg Andersson, Maria Gustavsson, Lovisa Eriksson, Lena

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF- mötet 2012 01 31

Minnesanteckningar från SUF- mötet 2012 01 31 Minnesanteckningar från SUF- mötet 2012 01 31 Närvarande: Barbro Sandberg VITS teamet Ulrika Hedell, BVC Sandra Jardeman, Fritidsklubben Annika Olofsson, LSS Sociala enheten Linda Ingman, representant

Läs mer

FKS 2014-03-10 www.lul.se/suf

FKS 2014-03-10 www.lul.se/suf FKS 2014-03-10 www.lul.se/suf Projekt i samverkan mellan Regionförbundet och kommunerna i Uppsala län och FUB Gunnel Janeslätt Med dr. leg arbetsterapeut Forskare på SUF KC, Uppsala Associerad till Institutionen

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora.

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga Lill Lingman BVC, Majlis Ersson Elevhälsoenheten, Lena Karlsson habiliteringen, Maja Franz Socialtjänsten, samt

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun

Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun 110225 Närvarande: Margaretha Ramström Holmström, mvc Ann-Marie Pettersson Berg, särskolan Ylva Renström, soc.tj barn- o familj Frida Pedersson,

Läs mer

Närvarande: Rose Marie Gardström, Ewa Tillman, Mona Svensson, Marina Jonasson, Elisabeth Hedberg, Cecilia Trillon och Anna Lena Löf

Närvarande: Rose Marie Gardström, Ewa Tillman, Mona Svensson, Marina Jonasson, Elisabeth Hedberg, Cecilia Trillon och Anna Lena Löf Mötesanteckningar från den lokala SUF gruppen i Håbo 4/2 2014 Plats Futurum Närvarande: Rose Marie Gardström, Ewa Tillman, Mona Svensson, Marina Jonasson, Elisabeth Hedberg, Cecilia Trillon och Anna Lena

Läs mer

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan.

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan. SUF möte Bålsta 130129 Närvarande: Rosmarie, Lena Sagström (vuxenpsykiatrin)m Marlene (kurator på Kämpe ( dvs särgymnasiet och kämpe bcjf), Marina, Niklas. Frånvarande: Angelica Järvehed, Lennart Eriksson,

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 25 januari 2011.

Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 25 januari 2011. Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 25 januari 2011. Närvarande: Gunilla Agby socialförvaltningen Orsa, Carina Sandgren-Gustafsson och Catarina Nääs från Mora särskola, Ingalill Lingman BVC, Marie Thorildsson

Läs mer

Protokoll från SUF-möte i Tierp den 7 februari 2011.

Protokoll från SUF-möte i Tierp den 7 februari 2011. Protokoll från SUF-möte i Tierp den 7 februari 2011. Närvarande: Ingela Helling, Aino Holmgren, Helena Ljung, Ann Nilsson. Lennart Hillberg samt u.t. Ann berättade om hur hennes arbete i hemmet hos föräldrar

Läs mer

Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet

Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet 2017 02 27 Närvarande: Åsa Karlsson - Barn- och elevhälsoenheten, Annika Strandberg - BEHE, Eva Ekberg - Socpsyk/boendestöd, Charlotta B. Carlsson - Socialtjänsten,

Läs mer

Anteckningar från lokala SUF-gruppen i Enköpings möte 15/2 2011

Anteckningar från lokala SUF-gruppen i Enköpings möte 15/2 2011 Anteckningar från lokala SUF-gruppen i Enköpings möte 15/2 2011 Närvarande: Sven-Erik Pistol, Ia Gårdman, Christer Lund, Lena Silén, Elisabet Lindblom Larsson - Caféverksamheten kommer att starta 17 mars

Läs mer

Minnesanteckning SUF möte

Minnesanteckning SUF möte Minnesanteckning SUF möte 170207 1. Genomgång av förra mötets minnesanteckningar. 2. Genomgång/diskussion med några konsultationsärenden. 3. Information om PYC. Det arbetas i en familj nu i Knivsta. Det

Läs mer

Protokoll möte med Uppsala SUF-grupp

Protokoll möte med Uppsala SUF-grupp Protokoll möte med Uppsala SUF-grupp 170120 Närvarande: Britt-Inger Pettersson kurator Mottagningen för unga vuxna, Sandra Melander och Lydia Springer SUF-KC, Sara Rydqvist kurator Habiliteringen, Catharina

Läs mer

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus?

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus? Minnesanteckningar SUF gruppen 29 jan -16 Helena Bergqvist Projektgrupp Optimusprojektet Barnsjukhuset. Syftet att samordna utredningar omkring utvecklingsneurologisk/neuropsykiatrisk problematik 0-6 år

Läs mer

Minnesanteckningar från SuF möte 20/ på Thunmanskolan i Knivsta

Minnesanteckningar från SuF möte 20/ på Thunmanskolan i Knivsta Minnesanteckningar från SuF möte 20/4-2010 på Thunmanskolan i Knivsta Närvarande: Kajsa Bjerneld SOK, Barbro Sandberg SOK, Sven Erik Pistol, Ewa Jansson Hab, Eva Ax Socialpsykiatrin, Mathiaz Boström Ungdomsverksamheten,

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF-mötet den 2 februari 2012

Minnesanteckningar från SUF-mötet den 2 februari 2012 Minnesanteckningar från SUF-mötet den 2 februari 2012 Frånvarande: Rina och Tarja 1. Kartläggningen av SUF-familjer: Den kommer att sammanställas av Hanne Matscheko. 2. Ingrid informerar om KOMET 3-11

Läs mer

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar.

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar. AGENDA Grupp/mötesforum Verksamhetsområde SUF möte Enhet Lokal Familjecentralen Datum 2014-01-24 Deltagare Lennart H, Ewa G, Ann N, Veronica L, Emma R, Rose-Marie B Mötesordförande Mötessekreterare Frånvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar 2017-01-26 Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen 2017 01 26 Östhammar Närvarande: Maria Didriksen, Maria Eriksson Petterson, Carola Forsberg Andersson, Maria Gustavsson, Lovisa Eriksson, Lena

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokal suf-grupp i Östhammar 20140228

Minnesanteckningar från möte i lokal suf-grupp i Östhammar 20140228 2014-03-05 Minnesanteckningar från möte i lokal suf-grupp i Östhammar 20140228 Närvarande: Cajsa Strand, Anita Eliasson, Lena Palm Samuelsdotter Frånvarande: Anna Blomkvist, Michiel Neuman Detta är första

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF möte i Uppsala fredag 30 januari på SUF- KC, Hälsa och habilitering

Minnesanteckningar från SUF möte i Uppsala fredag 30 januari på SUF- KC, Hälsa och habilitering Minnesanteckningar från SUF möte i Uppsala fredag 30 januari på SUF- KC, Hälsa och habilitering Närvarande: Lydia S, Catharina M, Katja F, Majlis A, Margareta R, Lena B, Britt-Inger P, Lena A, Maria E,

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

Protokoll möte med Uppsala SUF-grupp

Protokoll möte med Uppsala SUF-grupp Protokoll möte med Uppsala SUF-grupp 170120 Närvarande: Britt-Inger Pettersson kurator Mottagningen för unga vuxna, Sandra Melander och Lydia Springer SUF-KC, Sara Rydqvist kurator Habiliteringen, Catharina

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Plats: Kvarnsvedens Vårdcentral Ordförande: Rose-Marie Casselbrant, MVC Sekreterare: Maria Bäck, BVC Jakobsgårdarna Närvarande: Jenny Westergren

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF-mötet den 10 januari 2013

Minnesanteckningar från SUF-mötet den 10 januari 2013 Minnesanteckningar från SUF-mötet den 10 januari 2013 Frånvarande: Anika, Tarja, Marie, Lotta, Ingrid, Adriana och Maria. 1. Nu är nya e-postlistan kompletterad med barnpsykolog Ingela Helling. 2. Laila

Läs mer

Nästa SUF-möte är 9 juni kl på Häradsvägen. Då bestäms tider för hösten.

Nästa SUF-möte är 9 juni kl på Häradsvägen. Då bestäms tider för hösten. Anteckningar från SUF-möte i Knivsta 2011-04-06 Medverkande: Sven-Erik Pistol SUF Kunskapscentrum, Linda Ingman Habiliteringen, Iwona Grundström BVC, Barbro Sandberg SoK och Christel Magnusson Sociala

Läs mer

Minnesanteckningar lokala Suf mötet 120228 hos Familjeteamet

Minnesanteckningar lokala Suf mötet 120228 hos Familjeteamet Minnesanteckningar lokala Suf mötet 120228 hos Familjeteamet Närvarande: Elisabeth Hedberg, Magdalena Ingelgård, Boel Nordström, Niklas Arnö samt praktikant Evelyn, Marlene Bjering kurator Medpro Clinic,

Läs mer

Begäran från Regionförbundet om fortsatt finansiering av SUF kunskapscentrum KS-2015/255

Begäran från Regionförbundet om fortsatt finansiering av SUF kunskapscentrum KS-2015/255 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 81 Begäran från Regionförbundet om fortsatt finansiering av SUF kunskapscentrum KS-2015/255 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF möte i Uppsala fredag 30 januari på SUF- KC, Hälsa och habilitering

Minnesanteckningar från SUF möte i Uppsala fredag 30 januari på SUF- KC, Hälsa och habilitering Minnesanteckningar från SUF möte i Uppsala fredag 30 januari på SUF- KC, Hälsa och habilitering Närvarande: Lydia S, Catharina M, Katja F, Majlis A, Margareta R, Lena B, Britt-Inger P, Lena A, Maria E,

Läs mer

Från caféverksamhet till barngruppsverksamhet erfarenheter från Uppsala län. Ann Nilsson familjecoach, Tierps kommun och SUF kunskapscentrum

Från caféverksamhet till barngruppsverksamhet erfarenheter från Uppsala län. Ann Nilsson familjecoach, Tierps kommun och SUF kunskapscentrum Från caféverksamhet till barngruppsverksamhet erfarenheter från Uppsala län Ann Nilsson familjecoach, Tierps kommun och SUF kunskapscentrum Tidsschema 13.00 Presentation historik Ann Nilsson 13.30 Gruppverksamhet

Läs mer

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus?

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus? Minnesanteckningar SUF gruppen 29 jan -16 Helena Bergqvist Projektgrupp Optimusprojektet Barnsjukhuset. Syftet att samordna utredningar omkring utvecklingsneurologisk/neuropsykiatrisk problematik 0-6 år

Läs mer

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan.

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan. SUF möte Bålsta 130129 Närvarande: Rosmarie, Lena Sagström (vuxenpsykiatrin)m Marlene (kurator på Kämpe ( dvs särgymnasiet och kämpe bcjf), Marina, Niklas. Frånvarande: Angelica Järvehed, Lennart Eriksson,

Läs mer

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus?

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus? Minnesanteckningar SUF gruppen 29 jan -16 Helena Bergqvist Projektgrupp Optimusprojektet Barnsjukhuset. Syftet att samordna utredningar omkring utvecklingsneurologisk/neuropsykiatrisk problematik 0-6 år

Läs mer

Fastställt av: TML HSVO Datum:

Fastställt av: TML HSVO Datum: ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Samtliga i Uppsala län Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: TML HSVO Datum: 2018-11-30 Innehåll...1 Bakgrund SUF-Kunskapscentrum...2

Läs mer

att till Regionförbundet ge bidrag till SUF kunskapscentrum för tiden 1 januari-31 december 2014 med kronor, samt

att till Regionförbundet ge bidrag till SUF kunskapscentrum för tiden 1 januari-31 december 2014 med kronor, samt -BUK ^ÖH-Ö^ Ärende. 3 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer 2014-04-09 BUN-2012-0018.11 SUF kunskapscentrum -finansiering Barn- och ungdomsnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Närvarande:

Läs mer

Det anpassade stödet till barn och föräldrar i familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter

Det anpassade stödet till barn och föräldrar i familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Det anpassade stödet till barn och föräldrar i familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Ann Nilsson, familjecoach, Tierps kommun Presentation Ann Nilsson Familjecoach, IFO, öppna insatser,

Läs mer

SUF utbildning Programpunkter

SUF utbildning Programpunkter Programpunkter Presentation av Lokala SUF-gruppen Samverkansprocessen Presentation av material Fika 14.20 14.40 Socialtjänsten SUF Kunskapscentrum Frågeställningar Sammanfattning Avslutning 16.00 Bakgrund

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10 Plats: Gemensamma krafter Närvarande: Lena Ingels BVC Vårdcentral Kvarnsveden, Catharina Henningsson, Gemensamma krafter, Ros-Mari Casselbrant

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 13-02-28 Plats: Gemensamma krafters lokal Sekreterare: Carina Jarl Närvarande: Annika Karlqvist, Gemensamma krafter, Ros-Marie Casselbrant MVC, Inga-Lill

Läs mer

FIB-PROJEKTET UPPSALA LÄN Föräldrar med intellektuella begränsningar Kartläggning av målgruppen, 2005-2008

FIB-PROJEKTET UPPSALA LÄN Föräldrar med intellektuella begränsningar Kartläggning av målgruppen, 2005-2008 FoU-rapport 2009/5 FIB-PROJEKTET UPPSALA LÄN Föräldrar med intellektuella begränsningar Kartläggning av målgruppen, 2005-2008 - ett metodutvecklingsprojekt Sven-Erik Pistol Regionförbundet Uppsala län

Läs mer

SUF konferens Från praktik till att bygga hållbara strukturer för samverkan

SUF konferens Från praktik till att bygga hållbara strukturer för samverkan Från praktik till att bygga hållbara strukturer för samverkan Programpunkter Presentation av Tierp och Lokala SUF-gruppen Historik Varför lyckas vi? En möjliggörande struktur Effekter av våra samarbeten

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora.

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga Lill Lingman BVC, Majlis Ersson Elevhälsoenheten, Lena Karlsson habiliteringen, Maja Franz Socialtjänsten, samt

Läs mer

Minnesanteckningar från Suf-Tierp Genomgång av föregående minnesanteckningar

Minnesanteckningar från Suf-Tierp Genomgång av föregående minnesanteckningar Dokumentnamn 1(2) Datum 2016-01-26 Diarienummer Adress Minnesanteckningar från Suf-Tierp 2016-01-26 Närvarande: Lennart Hillberg, utvecklingsledare, Ann Nilsson, Familjecentralen, Veronica Larsson, kurator,

Läs mer

Stina Lasu leg psykolog

Stina Lasu leg psykolog Samverkan mödravårdens barnmorskor och mödra- och barnhälsovårdspsykologerna Stina Lasu leg psykolog Studiedagar 13-14 februari 2018 Liljegrensalen Akademiska sjukhuset Samverkan mödravårdens barnmorskor

Läs mer

Universell design för kognitiv tillgänglighet

Universell design för kognitiv tillgänglighet Universell design för kognitiv tillgänglighet Kunskapsdagen 31 oktober 2018 Gunnel Janeslätt, med. dr., leg arbetsterapeut Lydia Springer, leg psykolog, specialist i klinisk psykologi SUF-Kunskapscentrum

Läs mer

Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en

Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en Projektplan 1 (8) -06-22 Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en Bakgrund En kartläggning av befintligt stöd till målgruppen som bor i Hudiksvalls

Läs mer

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala Vård i Samverkan VIS Kommun: Tierps Kommun Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: Chefsgruppen Närvård Tierp Datum: 2018-05-30 Samverkan, utveckling och föräldraskap

Läs mer

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Målgruppen Föräldrar med kognitiva svårigheter som behöver stöd 1. Föräldrar med en utvecklingsstörning/ svagbegåvning 3. Föräldrar med

Läs mer

Mottagningsenheten. Uppsala kommun.

Mottagningsenheten. Uppsala kommun. Mottagningsenheten Uppsala kommun 2019 03 12 Sandra Melander Lydia Springer www.regionuppsala.se/suf SUF-KC Metodutvecklare Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se Forskare och arbetsterapeut

Läs mer

Barnperspektivet inom Beroendevården

Barnperspektivet inom Beroendevården Barnperspektivet inom Beroendevården Sölvie Eriksson & Anna-Carin Hultgren Dagens Agenda Vårt sammanhang och vårt uppdrag Lagar och åtaganden Barnombud och Barnsamordnare Anhöriga barn Utbildningsinsatser

Läs mer

Vi började med en kort presentation och informationsfoldern för SUF gruppen kompletterades.

Vi började med en kort presentation och informationsfoldern för SUF gruppen kompletterades. Minnesanteckningar från SUf-möte - Familjecentralen Tierp. När: 21 februari 2012, Tid: 13.00 15.30 Samordnare: Aino Holmgren. Sekreterare :Ann Nilsson. Närvarande: Ingrid Ziehn, Lss handläggare, Eva Hedlund,

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Torsdagen den 7 mars, 2013 Lydia Springer och Sandra Melander Projektet finansieras av: SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala

Läs mer

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson När barnet är placerat Christine Eriksson Mattsson Upplägg för seminarium Presentation av stödgruppsmodellen Mamma Trots Allt (MTA) och Pappa Trots Allt (PTA) Anpassning av umgänge vid placering när föräldrar

Läs mer

Projekt SUF-Hässleholm

Projekt SUF-Hässleholm Projekt SUF-Hässleholm 2008-2011 Marianne Lundquist Öhrn Rikskongress Ystad 17-18 oktober 2013 Slutsatser Det behövs mer kunskap om föräldrar med utvecklingsstörning och de sammanhang de befinner sig i

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Torsdagen den 24 maj, 2012 Lydia Springer lydia.springer@lul.se Projektet finansieras av: Bergen Uppsala Stockholm Köpenhamn Madrid London Paris Berlin

Läs mer

SUF nätverksträff

SUF nätverksträff SUF nätverksträff 180309 Närvarande: Lena Axén, Rode Nyman, Chatarina Molin, Ankie Almroth, Ewa Ghazi, Annika Åkvist, Britt Inger Pettersson, Sandra Melander, Christine E-Mattsson, Lydia Springer, Christina

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Glömmer, missar tider och kommer med en massa förklaringar

Glömmer, missar tider och kommer med en massa förklaringar Glömmer, missar tider och kommer med en massa förklaringar Vänersborg Torsdag 10 november 2011 Lydia Springer & Sven-Erik Pistol www.lul.se/suf Projektet finansieras av: Projektet finansieras av: Bergen

Läs mer

Universelldesign för kognitiv tillgjengelighet

Universelldesign för kognitiv tillgjengelighet Universelldesign för kognitiv tillgjengelighet Ikkeveiledningsbar? Konferanseom forsknings och utvecklingsarbeidi barnevernethvoren eller beggeforeldrehar kognitive vansker, språkvanser eller generelle

Läs mer

Familjehemsdagen Stockholm 22 maj 2017

Familjehemsdagen Stockholm 22 maj 2017 Familjehemsdagen Stockholm 22 maj 2017 Lydia Springer Leg psykolog, Specialist i klinisk psykologi SUF-Kunskapscentrum, Habiliteringen SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Närvarande:

Läs mer

Utveckla barn - och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården

Utveckla barn - och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården Utveckla barn - och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården Föräldrastöd i Falun 2013 09 17 gunborg.brannstrom@skl.se Kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet V 39 2012

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM Hannele Renberg 2012-10 04 Stockholm Uppstarstkonferens 1 Varför ska vi engagera

Läs mer

Anteckningar från lokalasuf-gruppsm mötet i Håbo i Familjeteametslokaler.

Anteckningar från lokalasuf-gruppsm mötet i Håbo i Familjeteametslokaler. Anteckningar från lokalasuf-gruppsm mötet i Håbo 110120 i Familjeteametslokaler. Närvarande: Mona Svensson, Anne Bäcklund, Marlene Andersson och Marina Jonasson. Alla deltagare i lokala suf gruppen skulle

Läs mer

SUF-gruppen

SUF-gruppen HEBY100 v 1.0 2005-11-28, C:\Users\stl043\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\KDWEW9PG\Minnesanteckningar 20180828.docx 1 (2) MINNESANTECKNINGAR Datum 28 augusti 2018

Läs mer

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter 1 (5) Upprättare 2017-11-27 Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Specialitetsråd Funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande 2017 2 (5) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte...

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

Minnesanteckningar från Suf-Tierp Genomgång av föregående minnesanteckningar

Minnesanteckningar från Suf-Tierp Genomgång av föregående minnesanteckningar Dokumentnamn 1(2) Datum 2016-01-26 Diarienummer Adress Minnesanteckningar från Suf-Tierp 2016-01-26 Närvarande: Lennart Hillberg, utvecklingsledare, Ann Nilsson, Familjecentralen, Veronica Larsson, kurator,

Läs mer

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner & Region Uppsala Stöd till barn och föräldrar i familjer där någon förälder har utvecklingsstörning eller andra kognitiva svårigheter

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Trappan i Uppsala kommun Kontaktuppgifter Besöksadress: Von Bahrs väg 3 A Telefon: 018-727 15 80 Fax: 018-727 17 28 Verksamhetschef, telefon: Birgitta Wikner tel. 018-727 7603 E-post:

Läs mer

Lokal suf grupp

Lokal suf grupp Lokal suf grupp 100408 Närvarande: Rosmarie Gardström, Ann Nilsson, Sven-Erik Pistol, Marina Jonasson, Elisabeth Hedberg, Catrine Josephsson, Återbud: Marie-Louise, Protokoll: Anteckningar från lokala

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus?

Frågor : Hur många har kontakt med föräldrar med kognitiv funktionsnedsättning som har barn med dito? Kontaktytor för Optimus? Minnesanteckningar SUF gruppen 29 jan -16 Helena Bergqvist Projektgrupp Optimusprojektet Barnsjukhuset. Syftet att samordna utredningar omkring utvecklingsneurologisk/neuropsykiatrisk problematik 0-6 år

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 27/1 2016 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-09-17 1 (16) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-09-17, kl. 14.00 16.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande Jenny

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Utbildningsdag Tierp 22 okt 2012 LYDIA SPRINGER SANDRA MELANDER lydia.springer@lul.se sandra.melander@lul.se Projektet finansieras av: SUF-Kunskapscentrum

Läs mer

Utvecklingsgruppen 7-län

Utvecklingsgruppen 7-län 1 (5) Utvecklingsgruppen 7-län : 2016-02-12 Tid: 9.00 till 15.00 Plats: Hotell Central Vasagatan Stockholm. Närvarande: Kay Sponseller Värmland, Åsa Hedeberg Värmland, Marie Matérne Örebro, Ida Pihl Skog

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

VÄXJÖ KOMMUN. -Barn och unga. Växjö kommuns handlingsplan för psykisk hälsa för

VÄXJÖ KOMMUN. -Barn och unga. Växjö kommuns handlingsplan för psykisk hälsa för VÄXJÖ KOMMUN -Barn och unga Fokusområden Långsiktiga och kortsiktiga mål Indikatorer för uppföljning Aktiviteter Ansvarig Möjliggöra att olika fokusområden hålls samman och utvecklas. Hålla samman utvecklingsarbetet

Läs mer

Program. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Östersund. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

Program. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Östersund. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Östersund 2015-11-18 2015-11-19 Lydia Springer, Sandra Melander Pernilla Rydberg Hallén och Anna Thalén Program 8.30-9.00 Fika 9.00-10.15 Identifiering

Läs mer

Barnkonventionen september Det är dags för BK att ta av sig finkostymen, kliva ut från politikens finrum och bli grå genomförandevardag!

Barnkonventionen september Det är dags för BK att ta av sig finkostymen, kliva ut från politikens finrum och bli grå genomförandevardag! Barnkonventionen september 2011 Det är dags för BK att ta av sig finkostymen, kliva ut från politikens finrum och bli grå genomförandevardag! Barnkonventionen 0-18 år Landstingsfullmäktige 2001 Införliva

Läs mer