Päivi Keskinen I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Päivi Keskinen I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER"

Transkript

1 Päivi Keskinen I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER

2 Här är jag Den här boken tillhör INNEHÅLL INNEHÅLL Ab Bukspottkörteln... 1 När Ab insulinnyckelproduktionen Bukspottkörteln...1 upphör..2 Vad När behövs insulinnyckelproduktionen insulinnycklarna till?. 3 upphör...2 Vad Vad händer behövs om brist insulinnycklarna på insulinnycklar till? kvarstår...3 länge?..4 Insulin Vad kommer händer och om hjälper..6 brist på insulinnycklar kvarstår länge?...4 Hur Insulin påverkar kommer insulin blodsockret? och hjälper Vad...6 gör kolhydraterna?..7 Att Hur sticka påverkar insulin.. 8 blodsockret? Vad gör kolhydraterna?...7 Gissa Olika vad som typer händer av insulin med blodsockret...8 när du motionerar?. 9 Att Att räkna sticka kolhydrater..10 insulin...9 Beredd Gissa för vad motion, som att händer mäta med blodsockret, blodsockret mål för när blodsockret. 11 du motionerar? Ibland Att faller räkna blodsockret kolhydrater för...11 lågt..12 Att Beredd rätta till för för motion, lågt blodsocker. 13 att mäta blodsockret, mål för blodsockret Hjälp Ibland Pelle!.14 faller blodsockret för lågt När man är sjuk..15 Att rätta till för lågt blodsocker Ibland vill man äta mycket gott 16 Hjälp Pelle! GHbA 1C = sockerhemoglobin.17 När man är sjuk Välkommen till diabetesmottagningen 18 Ibland vill man äta mycket gott Anteckningar.19 HbA Rita själv!..20 1C = sockerhemoglobin Välkommen till diabetesmottagningen Anteckningar Rita själv! Text och bild: Päivi Keskinen Finsk originaltitel: Oy Haima Ab Förläggare: Text Diabetesförbundet och bild: Päivi Keskinen i Finland r.f. Finsk Layout: originaltitel: Susanna Vähämäki Oy Haima Ab Utgivare: Diabetesförbundet i Finland rf Svensk översättning: Layout: Susanna Varpu Vähämäki Löyttyniemi och Aino och Myllyluoma Pernilla Drugge Svensk översättning: Varpu Löyttyniemi, Pernilla Drugge och Margareta Gustafsson Andra reviderade upplagan 2011

3 I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER Ab BUKSPOTTKÖRTELN EN AV FABRIKENS AVDELNINGAR TILLVERKAR INSULINNYCKLAR. DET SUSAR OCH FLÅSAR I FABRIKEN. TILLVERKNINGEN AV NYCKLAR SKA SKE BÅDE NOGGRANT OCH FORT! ARBETSLEDAREN GER ORDER: SÄTT IGÅNG MASKINERNA, DET BEHÖVS FLERA NYCKLAR!! IBLAND HÄNDER DET ATT MASKINERNA I INSULINFABRIKEN SLUTAR FUNGERA. INGEN VET RIKTIGT EXAKT VARFÖR DET HÄNDER.

4 OM Ab BUKSPOTTKÖRTELNS INSULINNYCKELPRODUKTION INTE FUNGERAR HAR MAN DIABETES. SOM TUR ÄR SÅ FUNGERAR ALLA ANDRA AVDELNINGAR I FABRIKEN. DET ÄR INGEN FARA ÄVEN OM Ab BUKSPOTTKÖRTELNS INSULINMASKINER HAR STANNAT. PÅ APOTEKET KAN MAN NÄMLIGEN KÖPA INSULINNYCKLAR PÅ FLASKA. HJÄLP ÄR PÅ VÄG! DET GÅR INTE ATT ÄTA INSULINNYCKLAR PÅ SAMMA SÄTT SOM MAN ÄTER MÅNGA ANDRA MEDICINER. I MAGEN LÖSER SIG NYCKLARNA TILL NYCKELDY OCH DÄRFÖR STICKER MAN IN INSULINET UNDER HUDEN MED EN PYTTELITEN NÅL.

5 VAD BEHÖVS INSULINNYCKLARNA TILL? VAD ÖPPNAR DE FÖR DÖRRAR? VARJE MÄNNISKA ÄR BYGGD AV SMÅ SMÅ DELAR, CELLER. I VARJE CELL FINNS ETT LITET KRAFTVERK SOM ANVÄNDER SOCKER SOM BRÄNSLE. CELL- HUS MED INSULINNYCKELN ÖPPNAS DÖRREN TILL CELLHUSET SÅ ATT SOCKERBRÄNSLET KAN TA SIG IN. HUNGERS- NÖD! FINNS DET INGA NYCKLAR FÖRBLIR DÖRREN LÅST. MAN SVÄLTER I CELLHUSET FÖR DET SAKNAS BRÄNSLE SOM ÄR NÖDVÄNDIGT FÖR MATLAGNINGEN! SOCKREN STRÖVAR OMKRING PÅ GATAN, DVS I BLODBANAN INGEN MERA HUNGERS- NÖD! INSULINNYCKELN ÖPPNAR DÖRREN SOCKREN KOMMER IN I CELLHUSET. MAN SVÄLTER INTE LÄNGRE I HUSET! OCH PÅ GATAN TRÄNGS INTE HELLER FÖR MYCKET SOCKER

6 VAD HÄNDER DÅ OM BRIST PÅ INSULINNYCKLAR KVARSTÅR LÄNGE? ALLA SOCKER SOM TRÄNGS I BLODBANORNA VILL GÅ ÖVER BRON SAMTIDIGT HJÄLP, FÖR MYCKET FOLK!!! OCH DE SOM FALLIT NER I ÅN HAMNAR I KISSPOTTAN, OJOJOJ! EN DEL FALLER NER I VATTNET SOCKER DRAR MED SIG HINKVIS MED VATTEN NÅJA, I ALLA FALL POTTVIS. ÅNEJ, INTE NU IGEN?! DÄRFÖR BLIR MAN KISSNÖDIG JÄTTEOFTA OM MAN HAR DIABETES SOM INTE HAR UPPTÄCKTS ÄN.

7 OCH MAN MÅSTE JU ERSÄTTA ALLT VATTEN SOM MAN FÖRLORAT. DÅ BLIR MAN TÖRSTIG OCKSÅ SOCKER KOMMER INTE IN I CELLHUSEN DÄR DET BEHÖVS SOM BRÄNSLE. HELA KROPPEN BLIR URTRÖTT OCH MAGRAR PÅ GRUND AV ATT MAN SVÄLTER I CELLHUSEN.

8 SOM TUR ÄR SÅ FÖRSVINNER ALLA BESVÄR MED HJÄLP AV INSULIN! JAG KOMMER! SOCKREN KAN TA SIG IN I CELLHUSEN, TRÄNGSELN PÅ BROARNA LÄTTAR OCH MAN ÄR INTE TÖRSTIG, KISSNÖDIG ELLER TRÖTT LÄNGRE, INTE MER ÄN FÖRR, INNAN MAN HADE DIABETES.

9 INSULIN ÄR DET VIKTIGASTE I DIABETESBEHANDLINGEN. DET ÄR JAG! BLODSOCKRET S J U N K E R AV INSULIN. MAT MED KOLHYDRAT OMVANDLAS TILL SOCKER OCH FÅR BLODSOCKRET A. G I ATT S T KOLHYDRATER FINNS TILL EXEMPEL I BRÖD, BULLAR, POTATIS, RIS, MAKARONER, MJÖLK, YOGHURT, GLASS OCH GODIS.

10 DET FINNS OLIKA TYPER AV INSULIN. EN DEL VERKAR SNABBARE, ANDRA LÅNGSAMMARE. RIKTIGT LÅÅÅÅÅNGVERKANDE INSULIN Ingen brådska OCH GANSKA LÅÅÅNGVERKANDE. Vackert väder idag! DET FINNS OCKSÅ SNABBVERKANDE INSULIN SOM VERKAR GANSKA SNABBT Lite brådis!! OCH DIREKTVERKANDE INSULIN SOM ÄR ALLRA SNABBAST. RASKA PÅ, RASKA PÅ!! VAD ANVÄNDER DU FÖR INSULIN?

11 HUR STICKER MAN INSULIN? DET ÄR VIKTIGT ATT VARIERA STÄLLENA DÄR MAN STICKER. MAN KAN STICKA INSULIN PÅ FLERA STÄLLEN: MAN KAN OCKSÅ TA INSULIN MED EN PYTTELITEN PUMP UTAN MED EN SOM ÄR LITEN SOM EN MUS UNGEFÄR. UFF, INTE MED EN SÅN

12 BLODSOCKRET S J U 10 GISSA VAD SOM HÄNDER MED BLODSOCKRET NÄR MAN MOTIONERAR? N K E R. BLODSOCKRET HÅLLER SIG LAGOM HÖGT OCH DIABETESEN ÄR I BALANS NÄR MAN FÅR INSULIN, MAT OCH MOTION I LAGOM STORA MÄNGDER. IBLAND KÄNNS DET NOG SOM OM MAN DANSAR PÅ LINA NÄR MAN FÖRSÖKER HÅLLA BLODSOCKRET JÄMNT!

13 11 FÖR ATT VETA HUR MYCKET BLODSOCKRET HÖJS AV DET MAN ÄTER ÄR DET VIKTIGT ATT MAN LÄR SIG RÄKNA KOLHYDRATERNA I KOSTEN. MAN LÄGGER UPP MÅLTIDERNA UNGEFÄR PÅ SAMMA SÄTT SOM MAN LÄGGER PUSSEL: DET KAN VARA OLIKA BILDER PÅ PUSSELBITARNA, MEN PUSSLEN BLIR LIKA STORA TILL SLUT. LIKA STORA MÄNGDER KOLHYDRATER KAN OCKSÅ LÄGGAS IHOP AV OLIKA MATPUSSELBITAR.

14 12 KROPPEN BRÄNNER SOCKER NÄR DU MOTIONERAR OCH DET KAN VARA BRA ATT ÄTA EN EXTRA PORTION KOLHYDRATER FÖRE MOTIONSPASSET, SKIDTUREN ELLER FOTBOLLSMATCHEN. RÅDGÖR MED DINA FÖRÄLDRAR OM HUR MYCKET EXTRA KOLHYDRATER DU BEHÖVER! DET ÄR VIKTIGT ATT ÄTA LITE EXTRA VARJE TIMME OM DU HÅLLER PÅ LÄNGE! DU KAN MÄTA BLODSOCKRET FÖR ATT FÅ INFORMATION OM HUR DU LYCKATS ATT ANPASSA INSULIN, MAT OCH MOTION TILL VARANDRA. VILKA FINGRAR MÄTER DU FRÅN? DET GÖR MINST ONT OM DU STICKER I FINGERTOPPENS KANTER. HÄR KAN DU RITA DITT MÅL FÖR BLODSOCKRET FÖRE EN MÅLTID EFTER EN MÅLTID VID SÄNGDAGS

15 13 IBLAND FALLER BLODSOCKRET FÖR LÅGT. DÅ KÄNNS DET SÅ HÄR: MAN DARRAR OCH SKAKAR MAN BLIR ILSKEN MAN SVETTAS MAN BLIR JÄTTEHUNGRIG MAN FÅR HJÄRTKLAPPNING DET SVARTNAR FÖR ÖGONEN OCH MAN KÄNNER SIG SVAG

16 14 OM BLODSOCKRET FALLER FÖR MYCKET MÅSTE MAN PÅ EN GÅNG ÄTA SÅDANA KOLHYDRATER SOM ÖKAR BLODSOCKRET SNABBT, SÅSOM GLUKOSTABLETTER GODIS JUICE RUSSIN GLASS SOCKERBITAR. KOM IHÅG ATT ALLTID HA NÅGOT NÖDGODIS ELLER NÖDSOCKER I FICKAN!

17 15 OCH KOM IHÅG ATT ÄTA MELLANMÅL EFTER ATT HA SNABBRÄTTAT TILL FÖR LÅGT BLODSOCKER. ANNARS KAN BLODSOCKRET SNART SJUNKA IGEN. HJÄLP PELLE! PELLES BLODSOCKER HAR FALLIT LÅGT. KAN DU HJÄLPA HONOM HITTA NÅGONTING ATT ÄTA ELLER DRICKA, NÅGOT SOM FÅR BLODSOCKRET ATT STIGA SNABBT? DET HJÄLPER INTE! JA, DET HJÄLPER! DET HJÄLPER INTE! DET HJÄLPER INTE! ETT GLAS LIGHTLÄSK EN MOROT ETT GLAS JUICE EN BIFF DET HJÄLPER INTE HELLER! EN KOPP KAFFE (utan socker) VAD FINNS DET FÖR ANNAT SOM KAN ÖKA PELLES BLODSOCKER? ETT ÄPPLE? EN TOMAT? EN CHOKLADKAKA? EN GLASSPINNE? RÄTT SVAR: ETT GLAS JUICE, ETT ÄPPLE, EN CHOKLADKAKA OCH EN GLASSPINNE.

18 16 NÄR MAN HAR FEBER BRUKAR BLODSOCKRET STIGA. DÅ ÄR DET VIKTIGT ATT MÄTA BLODSOCKRET OFTARE ÄN ANNARS. MAN SKA OCKSÅ KONTROLLERA SYROR I URINEN ELLER I BLODET OM BLODSOCKRET LIGGER HÖGT. MAN SKA TA MERA INSULIN OM DET BEHÖVS. IBLAND HAR MAN INGEN MATLUST ALLS NÄR MAN ÄR SJUK. ELLER SÅ MÅR MAN ILLA OCH KRÄKS OCH HAR SVÅRT ATT BEHÅLLA MATEN KROPPEN MÅSTE FÅ INSULIN ÄNDÅ. OCH KOLHYDRATER. NU FÅR MAN ÄTA VILKA GODBITAR OCH SÖTSAKER SOM HELST, BARA MAN FÅR NER OCH KAN BEHÅLLA TILLRÄCKLIGT MED KOLHYDRATER. IBLAND FÅR MAN INTE HELLER NER GODSAKER OCH BLODSOCKRET SJUNKER FÖR MYCKET. DÅ ÄR DET BÄST ATT FARA TILL SJUKHUSET ETT TAG OCH FÅ SOCKERDROPP.

19 17 VID VISSA TILLFÄLLEN VILL MAN ÄTA MYCKET GOTT 10 GRAM GODISKOLHYDRATER KRÄVER ENLIGT TUMREGELN UNGEFÄR EN ENHET SNABBVERKANDE ELLER DIREKTVERKANDE INSULIN.

20 18 NÄR MAN HAR GOD BALANS PÅ BLODSOCKRET LIGGER HbA 1c UNDER 60 mmol/mol.

21 19 VÄLKOMMEN TILL DIABETESMOTTAGNINGEN! VID BESÖK PÅ MOTTAGNINGEN KONTROLLERAS TILL EXEMPEL: DINA BLODSOCKERVÄRDEN SOM DU SKRIVIT UPP I DAGBOKEN FÖR SJÄLVKONTROLLER TESTET FÖR SOCKERHEMOGLOBIN SOM ANTINGEN TAS I ARMEN PÅ FÖRHAND ELLER I FINGERTOPPEN VID BESÖKET PÅ MOTTAGNINGEN HUR MYCKET DU VÄXT PÅ LÄNGDEN OCH HUR MYCKET DU VÄGER OM HUDEN VID INJEKTIONSSTÄLLENA ÄR SLÄT OCH MJUK OM DU ÄR NÖJD MED BEHANDLINGEN..OCH MED LIVET ÖVERHUVUDTAGET ELLER HAR DU NÅGOT PÅ HJÄRTAT? DÅ OCH DÅ UNDERSÖKER LÄKAREN ÄVEN ETT ÖGA OM DINA ÖGON ÄR OKEJ ögonläkare OM DINA NJURAR FUNGERAR BRA OM DINA FÖTTER MÅR BRA.

22 20 ANTECKNINGAR

23 Här kan du rita vad du vill! 21 Konstnärens namn, det vill säga ditt eget namn:

24 I andra upplagan från 2011 är den nya enheten för sockerhemoglobin införd.

Diabetes hos skolbarn RÅD FÖR SKOLAN

Diabetes hos skolbarn RÅD FÖR SKOLAN Diabetes hos skolbarn RÅD FÖR SKOLAN 1 Ett stort tack till alla lärare, familjer och diabetesexperter som har kommenterat manuskriptet. Diabetes hos skolbarn råd för skolan Utgivare: Diabetesförbundet

Läs mer

Kolhydrater om man har Diabetes

Kolhydrater om man har Diabetes Kolhydrater om man har Diabetes Jag brukar köra med powerbar gel och sportdryck när jag kör långloppen. På ett långlopp så brukar jag ta 3-5 gel (ca 1 gel var 35-50min ingen första timmen) och sen 2-4

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen (Förtexter:) Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen Svensk översättning och bearbetning ROGER PERSSON Berättare ROGER PERSSON Klippning TIMO TROLIN BLAESILD Det här programmet handlar om dig och din

Läs mer

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln.

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln. Hej! Jag heter Linda och är 35 år gammal. Jag har ganska stor övervikt efter att ha fött tre barn. Jag har kommit bort från att motionera. Jag har helt enkelt inte haft tid med tre små barn. Dessutom är

Läs mer

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker.

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. Bra att veta om diabetes För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. 1 Innehåll Inledning... 3 Vad är diabetes?... 4 Olika typer av diabetes... 5 Midjemåttet och typ 2-diabetes... 8 Högt blodtryck,

Läs mer

Utbildningsmaterial inför Insulindelegering

Utbildningsmaterial inför Insulindelegering Utbildningsmaterial inför Insulindelegering Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Bankgiro: 221-4286 Org nr: 212000-1660 Sida 2 (23) Inledning Detta utbildningsmaterial

Läs mer

Graviditet och diabetes

Graviditet och diabetes Graviditet och diabetes Denna skrift vänder sig till Dig som har diabetes före graviditeten eller har fått graviditetsdiabetes Vårt mål är att Du skall må bra under graviditeten, få en positiv upplevelse

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Utbildningsmaterial diabetes

Utbildningsmaterial diabetes Utbildningsmaterial diabetes Diabetes kallas en grupp ämnesomsättningssjukdomar som gör att blodet innehåller för mycket socker, glukos. Insulin bildas i bukspottkörteln För att kroppen ska fungera behövs

Läs mer

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING?

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING? MAT&TRÄNING Ju mer du tränar, ju mer mat behöver du. När du tränar gör du dig av med energi. Äter du bra mat får du tillbaka den energin och bygger dessutom upp din kropp så att den blir starkare och tåligare

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Hantera vardagen med typ 2-diabetes. Egenvård och praktiska tips

Hantera vardagen med typ 2-diabetes. Egenvård och praktiska tips Hantera vardagen med typ 2-diabetes Egenvård och praktiska tips Utges av: Diabetesförbundet Box 1107, 172 22 Sundbyberg, Telefon: 08 564 82 1 00, Fax: 08 564 821 39 Pg: 481 31 35 3, Bg: 332 4373 info@diabetes.se,

Läs mer

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Nationella programrådet Diabetes Utbildningsverktyg Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Upplysningar om innehållet: Sophia Björk, sophia.bjork@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

Här är några rutiner och behandlingsrekommendationer som är bra att känna till för dig som har diabetes eller när ditt barn har det

Här är några rutiner och behandlingsrekommendationer som är bra att känna till för dig som har diabetes eller när ditt barn har det Här är några rutiner och behandlingsrekommendationer som är bra att känna till för dig som har diabetes eller när ditt barn har det Blodsockerkontroll Insulin Hypoglykemi lågt blodsocker Behandling av

Läs mer

Insulinbehandling. Tillverkning av humaninsulin. Hur gör man insulinet långverkande?

Insulinbehandling. Tillverkning av humaninsulin. Hur gör man insulinet långverkande? Insulinbehandling Målet med all insulinbehandling är att efterlikna den friska bukspottkörtelns sätt att insöndra insulin till blodet. Normalt insöndras en liten konstant mängd insulin under dygnets alla

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Insulinpump. Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna R Hanås 2012 161

Insulinpump. Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna R Hanås 2012 161 Insulinpump Vår målsättning är att kunna erbjuda alla personer med diabetes den insulinbehandling som fungerar bäst för dem. Ibland fungerar det av olika skäl inte tillfredsställande med insulinpenna och

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se

SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-04-01 DIABETES Diabetes (Diabetes Mellitus där Mellitus betyder sockersöt/honungssöt ) är inte en utan flera olika sjukdomar med

Läs mer

Insulinbehandling vid typ 1-diabetes Grundkurs

Insulinbehandling vid typ 1-diabetes Grundkurs Insulinbehandling vid typ 1-diabetes Grundkurs Innehållsförteckning: 1. Vad är typ 1 diabetes? Kan man ha ett normalt blodsocker vid diabetes? 2. Varför har vi socker/glukos i blodet? 3. Vad är socker?

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA TEORI. Om hälsa, allemansrätten, bad- och isvett, idrottskador.

IDROTT OCH HÄLSA TEORI. Om hälsa, allemansrätten, bad- och isvett, idrottskador. IDROTT OCH HÄLSA TEORI Om hälsa, allemansrätten, bad- och isvett, idrottskador. ALLEMANSRÄTTEN om allt vad du FÅR göra och att inte störa och inte förstöra i naturen! Allemansrätten är en rätt för alla

Läs mer

Kan man bli symtomfri? Typ 1

Kan man bli symtomfri? Typ 1 Kan man bli symtomfri? Typ 1 Jag kom i kontakt med en kille som haft typ 1-diabetes i ungefär 15 år. Han har laborerat med att äta kolhydratsnålt och har därigenom klarat en del dagar utan att behöva ta

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Mamma äter inget vitt ********** En bok om lågkolhydratkost

Mamma äter inget vitt ********** En bok om lågkolhydratkost Mamma äter inget vitt ********** En bok om lågkolhydratkost Umeå 06-09-22 Maria Tauson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förord... 4 Inledning... 5 Teorin bakom lågkolhydratkost... 7 Ketosis...

Läs mer

Vi hoppas att du och diabetespatienterna på din mottagning ska få nytta av materialet och vi önskar dig lycka till när du startar din första grupp.

Vi hoppas att du och diabetespatienterna på din mottagning ska få nytta av materialet och vi önskar dig lycka till när du startar din första grupp. Författare: Lillemor Fernström, Åsa Jönsson, Gillian Johansson och Ann Lindström, LUC-D, Centrum för allmänmedicin, Stockholms läns landsting. Första upplagan utgavs 2003, uppdaterad 2006, 2008, 2010 och

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer