Nyheter i Norstedts Revision

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyheter i Norstedts Revision"

Transkript

1 Nyheter i Norstedts Revision Eivor Bonder Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Revision. Nedan kan du läsa om vad som är nytt i version De största nyheterna i denna version är i korthet: utökat ISA-stöd genom bl.a. hantering av begreppet Betydande risk ny väsentlighetstalsberäkning inklusive begreppet Arbetsväsentlighet åtgärdsbanken har uppdaterats med de nya räkenskapspåståendena enligt ISA, relevanta åtgärder och hänvisningar checklistorna i programmet har uppdaterats utökat hänsynstagande av risk för Oegentligheter uppdaterad revisionsberättelse för AB enligt ISA uppdragsbreven har uppdaterats med aktuell lydelse Läs mer nedan samt i dokumentet Handledning Norstedts Revision, version som du hittar på Startsidan i programmet samt i Hjälpen (F1) under fliken Innehåll. ISA ISA gäller för räkenskapsår som påbörjas 1/ eller senare. Programmet har till stora delar varit ISA-anpassat sedan version Ytterligare anpassningar har gjorts i denna version. Vissa av förändringarna finns med direkt när du öppnar en revisionsfil i versionen medan andra saker måste du själv välja om du vill uppdatera eller inte - beroende på vilket räkenskapsår du arbetar med och hur långt du har kommit i en redan påbörjad revision. ISA Förändringar direkt i programmet Nya eller ändrade texter/rubriker/fält på sidorna i programmet ser du oavsett om du öppnar en ny eller befintlig revisionsfil. Detsamma gäller texterna i Hjälpen (F1-knappen). Hantering av betydande risker Betydande risker är risker där både effekten av risken och sannolikhet för inträffande är höga. I korthet noteras risken på en sida under Företagsbeskrivning på samma sätt som du noterar inneboende risker, via den blå länken. Skillnaden är att man genom en markering i kolumnen B. risk anger att det är en betydande risk. Därefter väljer du i åtgärdsbanken ut en eller flera åtgärder för att ta ner revisionsrisken till en tillfredsställande låg nivå. På sidan Sammanfattning av utförd revision dokumenterar du din slutsats beträffande de betydande risker du identifierat och granskat. 1 (10)

2 ISA Förändringar du själv väljer när du vill göra i påbörjade revisionsfiler Om du inte gör förändringarna nedan i dina redan påbörjade revisionsfiler för räkenskapsåret 2011 så får du dem automatiskt när du skapar Nytt räkenskapsår till år (Undantag: Byte av ordbehandlingsmall - Uppdragsbreven och revisionsberättelse för AB enligt ISA - och byte till åtgärdsbank med de nya räkenskapspåståendena, som du alltid själv bestämmer när du vill byta, se nedan.) Uppdaterade Hjälptexter överst på programsidorna och RS-hänvisningarna utbytta till ISAhänvisningar För att byta ut de gamla Hjälptexterna överst på programsidorna till de nya går du till menyvalet Verktyg och väljer Uppdatera alla hjälptexter. Valet Begränsad dokumentation på sidan Dokumentationsguide Oegentligheter och Närstående parter är viktiga områden att bedöma och dokumentera enl. ISA. Sidorna Bedömning av risk för oegentligheter (under rubriken Företagsbeskrivning ) och Närstående parter (under rubriken Allmänna revisionshandlingar ) har lagts till som obligatoriska sidor i valet Begränsad dokumentation på sidan Dokumentationsguide. Sidorna är dock bara ibockade när du väljer Ny kund eller skapar Nytt räkenskapsår. På redan påbörjade uppdrag måste du själv välja till de sidorna. Enligt ISA skall riskerna bedömas ner på påståendenivå, i st.f. på postnivå. Detta uppfyller du enkelt genom att bocka i rutan Ange risk på nivån räkenskapspåstående. Om du inte väljer att göra detta i din redan påbörjade revisionsfil, så blir valet automatiskt ibockat när du skapar Nytt räkenskapsår. 2 (10)

3 På sidan Bedömning av väsentlighet och fel får du sedan även hjälp via knappen Guide för väsentlighet och risk att sätta riskerna ner på påståendenivå. Har du, efter att ha gått igenom Guiden, ändrat någon post från Låg till Hög väsentlighet, så högerklickar du nere i påståendefältet för den posten och kan därmed enkelt ange inneboende risk och kontrollrisk för alla påståenden samtidigt. Uppdaterade Checklistor Följande checklistor har uppdaterats i programmet: - Påståendelistan på sidan Dokumentationsguide - Bedömning av oegentligheter och fel - Användning av andras arbeten - Årsredovisning/Sammanfattning - Resultat- och balansräkning - Tilläggsupplysningar - Ställda panter och ansvarsförbindelser 3 (10)

4 På sidan Dokumentationsguide trycker du på knappen till vänster om påståendelistan för att byta. På övriga checklistesidor trycker du på knappen Uppdatera/nollställ checklistan under respektive checklista om du vill byta. I annat fall får du de nya checklistorna när du gör Nytt räkenskapsår. Ny beräkningsdialog på sidan Väsentlighetstal När du har ett räkenskapsår med startdatum 1/ eller senare, i en påbörjad revisionsfil, och klickar på fördjupningsspaden på sidan Väsentlighetstal, så får du välja om du vill byta till den nya beräkningsmodellen för väsentlighetstal enl ISA. I den nya beräkningsmodellen ingår även det nya begreppet Arbetsväsentlighet. Arbetsväsentlighet Detta är en lägre beloppsgräns avsedd att ge en säkerhetsmarginal gentemot Övergripande väsentlighet och ger samtidigt en signal om när granskningens omfattning kan behöva utökas. Används även vid bestämmande av beloppsmässig gräns för vilka poster som ska granskas. 4 (10)

5 Uppdaterade uppdragsbrev revisionsuppdrag och rådgivningstjänster Mallarna för uppdragsbrev har uppdaterats med aktuella textlydelser som finns på Fars hemsida (version ). Revisionsberättelse för AB enligt ISA Revisionsberättelse för AB enligt ISA har lagts in i mallen. Första gången som den nya revisionsberättelsen skall användas är för bokslutsdatum Undantaget om bolaget har förkortat räkenskapsår, och startdatum är eller senare, då den också skall användas. Revisionsberättelser för övriga företagsformer har ännu inte publicerats. OBS 1: För att få tillgång till de nya texterna i ovanstående två punkter i redan påbörjade revisionsfiler, måste du byta ordbehandlingsmall i dessa filer. Detta görs under Mallar Guide för val av mallar, tredje dialogen med ordbehandlingsmallar. Bocka ur rutan Behåll nuvarande ordbehandlingsmallar. Välj Mall Norstedts Revision ISA och tryck på Slutför. Har du skapat egen ordbehandlingsmall, behöver du justera den. OBS 2: Om du vill använda de nya uppdragsbreven i en revisionsfil men har ett räkenskapsår som slutar före , dvs. du skall avge den gamla revisionsberättelsen enl. RS, får du byta mallarna i 2 steg. Först byter du till Mall Norstedts Revision ISA, enl. instruktionen ovan. Sen skapar du Uppdragsbrevet. Därefter går du igenom Guide för val av mallar igen och byter tillbaka till Mall Norstedts Revision RS.2. Nya räkenskapspåståenden enligt ISA i åtgärdsbanken I åtgärdsbanken har räkenskapspåståendena konverterats till de nya enligt ISA. Du skall dock inte byta åtgärdsbanksmall i en pågående revisionsfil, då du i så fall tappar dina redan gjorda noteringar mm på Resultat- och Balansräkningssidorna. Vill du byta till den nya ågärdsbanksmallen så gör du det nästa gång du skapar Nytt räkenskapsår i filen. (Föregående års noteringar försvinner inte utan du hämtar dem, som vanligt, via fliken Föregående år.) Du byter åtgärdsbanksmall genom att i Guide för val av mallar, i andra dialogen Åtgärdsbanken, markera Mall Norstedts Revision, i st.f. Behåll befintliga åtgärder, noteringar, status. 5 (10)

6 Har du skapat egen åtgärdsbanksmall med de gamla räkenskapspåståendena, behöver du justera den. Versionsuppdateringar inifrån programmet Tidigare har man bara kunnat hämta uppdateringar till en version inifrån programmet. Numera kan även nya versioner hämtas via menyn Hjälp Uppdatera Norstedts Revision. Naturligtvis kan både versioner och uppdateringar hämtas som tidigare från vår hemsida, Övrigt Klientmall Klientmallen kan användas när du påbörjar ett nytt uppdrag. I Norstedts Klientmall har rutorna Överför till PM bockats i vid fälten Sammanfattning respektive Slutsats på alla arbetssidor under Balans- och Resultaträkning. Likaså på alla sidor under rubrikerna Inledande handlingar, Revisionsstrategi, Genomgång av ingående balanser, Allmänna revisionshandlingar, Årsredovisning och Slutkontroll. Under rubrikerna Företagsbeskrivning och Rutinbeskrivningar är det bara Sammanfattningssidan som har markerats. Gjorda noteringar i dessa fält förs därmed över till Egen rapport (t.ex. PM). På sidan Dokumentationsguide är rutorna Ange risk på nivån räkenskapspåstående och Använd Diagram, Test och Urvalsfrågor (dvs det utökade datorstödet i APTA-metodiken) ibockade. Om du 1) inte har Norstedts Transaktionsanalys, 2) inte har tillgång till s.k. SIE 4-fil med hela huvudboken från kunden, eller 3) inte vill använda dig av datorstödet i APTA-metodiken för aktuell kund, kan du bocka ur den rutan i din revisionsfil. Tips! Tänk på att du kan skapa en egen klientmall om du vill ha andra inställningar än Norstedts klientmall. När du har gjort i ordning en egen klientmall sparar du den under menyn Mallar Spara som ny klientmall. 6 (10)

7 BAS 2011 som bakgrundskontoplan Aktuell bakgrundskontoplan i programmet är BAS 2011 med 4-ställiga SRU-koder för AB/Ek. för. Startsidan i programmet - nere till höger Under rubriken Programnytt hittar du: dokumentet Handledning Norstedts Revision, version Det är ett sammanfattande dokument med nyheterna, APTA-metodikens datorstöd, arbetsgången och revisionsprocessen i Norstedts Revision. För er som använder Norstedts Klient finns dokumentet också i Hjälpen (F1) på fliken Innehåll. dokumentet Konverteringshjälp från version , som är till hjälp om du har revisionsfiler från version 2006 som du konverterar till denna version. Det innehåller en beskrivning av var du hittar vissa noteringar från version 2006 i denna version som annars kanske kan vara lite svåra att hitta. Dokumentet finns också i Hjälpen (F1) på fliken Innehåll. OBS! Viss konverterad text från version 2006 måste hämtas via blåa länken Hämta föregående års noteringar. Under rubriken Tips hittar du: länkar till aktuella utbildningar mm. länk till BAS-kontoplan 2011 App för iphone/ipad. BAS-kontoplan 2011 är den första mobilappen från Affärsområde Skatt & Ekonomi. Den lanseras nu som gratisversion för iphone/ipad. Appen ingår i serien Svensk Redovisning. Bakom Svensk Redovisning och BAS-kontoplanen står BAS-intressenternas Förening vars medlemmar är flera branschorganisationer, intresseföreningar och statliga myndigheter. Publikationerna i Svensk Redovisning är det ledande stödmaterialet för bokföring och bokslutsarbete i Sverige. länk till Zeteo för dig som jobbar med redovisning och revision. Nu finns möjlighet att skräddarsy din egen informationstjänst på internet. Zeteo - Redovisning består av ett antal innehållsmoduler som du själv kombinerar ihop till en tjänst som passar just dig. IFRS, ISA, Bokslut och Deklaration A-Ö, Svensk redovisning (fd BAS-publikationer), dvs Redovisningshandboken, BAS nyckeltal, Förenklat årsbokslut och BAS- Bulletinen, är bara några av de moduler du kan välja mellan. Givetvis kan du även få tillgång till vårt mycket omfattande juridiska material. För visst kan den djupa kommentaren till Aktiebolagslagen eller Inkomstskattelagen vara bra att ha ibland? Och visst vore det bra att kunna söka igenom samtliga Skatteverkets handledningar på sekunden? Med Zeteo - Redovisning är allt möjligt, du bestämmer! länk till Skattehandboken. Skattehandboken från Norstedts Juridik ger dig total överblick över hela det svenska skattelandskapet. I sin helhet och ner i minsta detalj. En komplett och sökbar digital handbok över all svensk företagsbeskattning, personbeskattning och moms. Oumbärlig praktisk trygghet för dig som arbetar med skatt, oavsett om det är på ett företag eller som konsult. Du hittar den i Skatteportalen där även Norstedts Skatteinformation finns. Handboken tillsammans med nyhetstjänsten ger dig full koll på både basinformation och de senaste nyheterna. länk till IT-stöd för programvarukunder - Norstedts IT-drift. Norstedts IT-drift är en onlinetjänst för IT-stöd som är speciellt framtaget för dig som är, eller vill bli programvarukund hos Norstedts Juridik. Tjänsten ger dig frihet, då du kan lita på att ITfunktionen alltid finns tillgänglig när du behöver den. Och du kan vara trygg i vissheten om att 7 (10)

8 informationen är lagrad med högsta möjliga säkerhet. Du behöver dessutom inte längre tänka på programvaruuppdateringar då de sköts av oss. länk till senaste numret av Kundvärdet. Tips och tricks Bifoga externa filer Du kan bifoga externa filer till din revisionsfil, t ex kundens inventarieförteckning i Excel eller kundreskontran i Word. Läs mer i Hjälpen (F1) hur du gör eller i dokumentet Handledning Norstedts Revision, som ligger på Startsidan under rubriken Programnytt. För er som använder Norstedts Klient finns dokumentet också under menyvalet Hjälp. Anpassade textlydelser/högerklickstexter Det är möjligt att skapa, redigera och spara anpassade textlydelser av skilda slag. Genom att högerklicka i ett textfält var som helst i programmet visas en undermeny som innehåller alternativ för att både skapa och använda anpassade texter. Genom att logga in i programmet med användarnamn MASTER utan lösenord ges tillgång till att definiera egna textlydelser. Läs mer i Hjälpen (F1) hur du gör eller i dokumentet Handledning Norstedts Revision, som ligger på Startsidan under rubriken Programnytt. För er som använder Norstedts Klient finns dokumentet också under menyvalet Hjälp. Egen logotyp i t ex revisionsberättelsen Ni kan lägga in er byrås logotyp i ordbehandlingsdokumenten. Instruktion för att skapa en egen ordbehandlingsmall som innehåller er logotyp finns i Hjälpen (F1) under sökordet logotyp eller mallar - ordbehandlingsmall. Observera att de filformat som stöds avseende bilder är *.bmp och *.jpg. Bilden måste också vara i rätt storlek när den klistras in i mallen. Snabbsignering och avsignering vid nytt år Det finns en funktion för att snabbsignera flera sidor samtidigt. Denna signeringsdialog når du via Verktygsmenyn, Ctrl+U eller ikonen. Vid årskonvertering ligger signeringen kvar på flera sidor under Planering. Om du hellre vill ta bort en del/alla signaturer efter att du har gjort Nytt räkenskapsår, kan du numera göra även det i signeringsdialogen med Ta bort signatur -knapparna. Stora ikoner Om du vill ha större ikoner i verktygsraden så går detta att ställa in under Verktyg Inställningar genom att bocka i rutan Visa stora knappar i verktygsraden. Inställningen gäller per användarnamn, dvs. den signatur man loggar in med. Expandera och minimera hela trädvyn med högerklick Du kan fälla ut eller ihop hela trädvyn i ett steg i st.f. flera. Högerklicka i trädvyn och välj Expandera/minimera träd. 8 (10)

9 Fleranvändarstöd (tilläggsmodul) Fleranvändarstöd är en tilläggsmodul som ni kan köpa till programmet och innebär att ni kan arbeta flera personer samtidigt med samma revisionsfil. Mer information finns i Hjälpen (F1) och på programmets Startsida under rubriken Programnytt. Kontakta en säljare för ytterligare information och för att beställa modulen Fleranvändarstöd, tel (10)

10 Kontaktinformation Webbsupport och FAQ-listor Programsupport E-post Telefon BAS Analys BAS Kontera Rätt Norstedts Anläggningsregister Norstedts Bokslut Norstedts Boutredning Norstedts Dokument (samt frågor om Fastighet Avtal) Norstedts Ekonomianalys Norstedts Klient (i samband med Skatt) Norstedts Klient (i samband med Bokslut & Revision) Norstedts Koncern Norstedts Lön Norstedts Revision Norstedts Skatt Norstedts Tidbok Norstedts Transaktionsanalys Gemensamt faxnummer till all programvarusupport är Tekniksupport Gemensam support för alla våra program och digitala produkter. Har du frågor av teknisk karaktär, som installation och nätverk, besvaras detta av våra datatekniker. Tel Fax Kundservice Till Kundservice kan du ställa frågor angående ditt abonnemang, priser, licenser, nybeställningar, ändring av abonnemang, adressändring med mera. Tel Fax Säljare Kontakta vår säljavdelning om du vill veta mer om våra programvaror inom skatt och ekonomi, diskutera förmånspaket, användarutbildningar, e-kurser och annan utbildning etc. Tel Fax (10)

Nyheter i Norstedts Revision 2012.1

Nyheter i Norstedts Revision 2012.1 Nyheter i Norstedts Revision 2012.1 Eivor Bonder Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Revision. Nedan kan du läsa om vad som är nytt och ändrat i version 2012.1. De största nyheterna i

Läs mer

Nyheter i Norstedts Revision 2013.1.1 & 2013.1

Nyheter i Norstedts Revision 2013.1.1 & 2013.1 Nyheter i Norstedts Revision 2013.1.1 & 2013.1 Eivor Bonder Produktchef Version 2013.1.1: Version 2013.1.1 är en uppdatering av version 2013.1 av Norstedts Revision. Följande är nytt/ändrat: Uppdaterade

Läs mer

Nyheter i Norstedts Revision 2010.1

Nyheter i Norstedts Revision 2010.1 Nyheter i Norstedts Revision 2010.1 Eivor Bonder Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Revision. Nedan kan du läsa om vad som är nytt eller rättat i version 2010.1. Den största nyheten

Läs mer

Uppdragsbreven uppdaterade till FAR:s senaste mallar / Revisionsberättelserna uppdaterade för Registrerat trossamfund

Uppdragsbreven uppdaterade till FAR:s senaste mallar / Revisionsberättelserna uppdaterade för Registrerat trossamfund Revision 2018.2 Eivor Bonder - Produktchef Revision Välkommen till en ny version av Revision, 2018.2. Nytt i denna version är främst: Uppdaterade Uppdragsbrev enligt FAR:s senaste mallar samt 3 uppdaterade

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.1

Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.1 Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.1 Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Denna version består framför allt av uppdateringar inför 2010 års bokslut. Norstedts

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2011.A

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2011.A Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2011.A Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut Företag. Denna version består framför allt av uppdateringar inför 2010 års bokslut.

Läs mer

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas.

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas. Nyheter i Norstedts Tidbok 2010.1 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. I denna version har väldigt mycket hänt. Vi har lyssnat på er kunder och åtgärdat det som

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2010.3

Nyheter i Norstedts Bokslut 2010.3 Nyheter i Norstedts Bokslut 2010.3 Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Förutom en mängd nyheter och förbättringar lanserar vi även två nya tilläggsmoduler till

Läs mer

Nyheter i Norstedts Tidbok 2011.1

Nyheter i Norstedts Tidbok 2011.1 Nyheter i Norstedts Tidbok 2011.1 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. I denna version har vi fokuserat på att få in punkter från den önskelista som finns från

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut

Nyheter i Norstedts Bokslut Nyheter i Norstedts Bokslut 2010.4 Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Förutom en mängd nyheter och förbättringar lanserar vi nu Norstedts Processtöd. Ett hjälpmedel

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.3

Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.3 Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.3 Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Denna version består framför allt av förbättringar för att enklare kunna justera för

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2011.D/2011.D.1

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2011.D/2011.D.1 Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2011.D/2011.D.1 Kristina Dahlberg Produktchef Version 2011.D.1 är en uppdatering av version 2011.D och innehåller följande rättningar; Notnumret skrivs nu återigen ut

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.2

Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.2 Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.2 Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Läs om vad som är nytt i version 2012.2 och bli ännu mer effektiv. Bland annat har vi

Läs mer

Premier och avgifter till FORA i Norstedts Bokslut

Premier och avgifter till FORA i Norstedts Bokslut Premier och avgifter till FORA i Norstedts Bokslut Anette Lindahl Produktspecialist Vi har fått många frågor kring premier och avgifter till FORA. Och vill därför reda ut begreppen premier och avgifter

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2010.D

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2010.D Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2010.D Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut Företag. Förutom en mängd nyheter och förbättringar lanserar vi även två nya tilläggsmoduler

Läs mer

Capego Bokslut 1.8. Periodbokslut. Välkommen till en ny version av Capego Bokslut 1.8

Capego Bokslut 1.8. Periodbokslut. Välkommen till en ny version av Capego Bokslut 1.8 Capego Bokslut 1.8 Välkommen till en ny version av Capego Bokslut 1.8 De viktigaste nyheterna i denna version är: Förbättrad hantering av anteckningar och kommentarer vid periodbokslut Nya K2-mallar för

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2012.A

Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2012.A Nyheter i Norstedts Bokslut Företag 2012.A Kristina Dahlberg Produktchef Nyheter Norstedts Bokslut Företag 2012.A Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut Företag. Nedan kan du läsa om vad som

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.3.1

Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.3.1 Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.3.1 Kristina Dahlberg Produktchef Uppdatering 2012.3.1 Version 2012.3.1 är en uppdatering av version 2012.3. Licenshanteraren är uppdaterad plus en bilaga i programmet.

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.2

Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.2 Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.2 Kristina Dahlberg Produktchef Nyheter i version 2013.2 Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Den stora nyheten i denna version är anpassningar till K3-regelverket.

Läs mer

Demohandledning från Scandinavian PC Systems

Demohandledning från Scandinavian PC Systems från Scandinavian PC Systems ingår i den produktserie för professionella användare, där även SPCS Administration, SPCS Anläggningsregister, SPCS Bokslut, SPCS Lön, SPCS Koncern, SPCS Skatt Proffs, SPCS

Läs mer

Handledning - Norstedts Revision

Handledning - Norstedts Revision Handledning - Norstedts Revision INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 Fars APTA-metodik med kommande ISA-anpassning 3 Revisionsprocessen med Norstedts Revision 4 Klientansvarigs signering av arbetsmoment/dokument

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.1

Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.1 Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.1 Kristina Dahlberg Produktchef Nyheter Norstedts Bokslut 2012.1 Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Nedan kan du läsa om vad som är nytt i version 2012.1.

Läs mer

Dataskyddsförordningen (GDPR) Byrå & Byrå Tid

Dataskyddsförordningen (GDPR) Byrå & Byrå Tid Dataskyddsförordningen () Innehåll Dataskyddsförordningen ()...2 Egendefinierade fält...2 Ta bort klient...2 Ta bort tillvägagångssätt...3 Ta bort handläggare...4 Flytta ansvar till annan handläggare...4

Läs mer

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering i Byra Innehåll Inställningar... 2 Klarmarkera SRU... 4 Meddelanden i SRU-status... 6 Filen är utcheckad... 6 Ingen deklarationsfil funnen... 6 För många filer... 7 Filen är inte lagrad i en deklarationsversion...

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut

Nyheter i Norstedts Bokslut Nyheter i Norstedts Bokslut 2012.2.1 Kristina Dahlberg Produktchef Version 2012.2.1 är en uppdatering av version 2012.2 och innehåller följande förbättringar; Import från Edison Bilagor Importen avbryts

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.1

Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.1 Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.1 Kristina Dahlberg Produktchef Nyheter i version 2013.1 Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Versionen är årsuppdaterad med procentsatser och övriga uppgifter

Läs mer

Handledning - Norstedts Revision

Handledning - Norstedts Revision Handledning - Norstedts Revision Handledning...3 Förberedelse... 3 Inloggning och lösenord... 3 Ny kund - Val av klientmall...4 Guide för val av mallar...4 Grunduppgifter... 5 Dokumentationsguide...5 Bolagsuppgifter...

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.1.1

Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.1.1 Nyheter i Norstedts Bokslut 2013.1.1 Kristina Dahlberg Produktchef Nyheter i version 2013.1.1 Analys Analysmodulen har kompletterats med en Kassaflödesanalys enligt BAS nyckeltal. Kassaflödesanalys Som

Läs mer

Kom igång med Digilärserien

Kom igång med Digilärserien Kom igång med Digilärserien Administrera dina digitala läromedel Kom igång med Mina sidor 1 Välkommen till Digilär! Här går vi igenom alla administrativa steg för att komma igång med dina läromedel från

Läs mer

Anståndsguide Norstedts Klient

Anståndsguide Norstedts Klient Anståndsguide Norstedts Klient Finns i Norstedts Klient under menyn Åtgärder Anståndsguide eller klicka på ikonen i verktygsraden Du måste börja med att markera för vilka klienter du vill göra anstånd.

Läs mer

Hjälpdokument för övergång till K3 i Hogia Audit/Bokslut

Hjälpdokument för övergång till K3 i Hogia Audit/Bokslut Hjälpdokument för övergång till K3 i Hogia Audit/Bokslut I samband med övergången till K3 ska du, i stort sett, redovisa hela årsredovisningen som om du alltid hade tillämpat K3. Det finns många olika

Läs mer

Inloggning och hitta till dina sidor

Inloggning och hitta till dina sidor Lathund ibfborlange.se Detta är en enklare lathund framtagen för redaktörer på ibfborlange.se som har behov av att kunna redigera enklare information på sitt lags sida samt andra funktioner runt Idrottonline.

Läs mer

En guide till Sign On Blankettarkiv

En guide till Sign On Blankettarkiv En guide till Sign On Blankettarkiv www.signon.se/blankettarkiv Sign On Blankettarkiv Sign On Blankettarkiv förser dig med elektroniska blanketter via Internet. En tjänst som gör hela din administration

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Filöverföring, enstaka deklaration

Filöverföring, enstaka deklaration Filöverföring, enstaka deklaration Öppna den deklaration du vill skicka. Gå till Verktyg Skapa SRU-filer för inlämning. Du kommer nu till en guide i tre steg. Steg 1, Information om uppgiftslämnaren Första

Läs mer

Hogia Koncern. Kom igång snabbt med. Uppdateringar av programmet. Support. Starta programmet. Välkommen till Hogia Koncern en modul till Hogia Bokslut

Hogia Koncern. Kom igång snabbt med. Uppdateringar av programmet. Support. Starta programmet. Välkommen till Hogia Koncern en modul till Hogia Bokslut Kom igång snabbt med Hogia Koncern Välkommen till Hogia Koncern en modul till Hogia Bokslut I denna introduktion beskrivs Hogia Koncern och dess grunder översiktligt. En fullständig beskrivning av programmet

Läs mer

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit För att hämta den senaste versionen av Programmet kan du antingen

Läs mer

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit För att hämta den senaste versionen av Programmet kan du antingen

Läs mer

Byråanstånd i HKU. Förbered byråanstånd

Byråanstånd i HKU. Förbered byråanstånd Byråanstånd i HKU Tanken är att de handläggare som ska upprätta en deklaration eller annan ansvarig också lägger upp ett deklarationsuppdrag för aktuellt år och markerar om byrån ska söka anstånd för kunden

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Visma Analys. Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt. analysera, presentera och följ upp. Huvudboksanalys. Unik SIE-analys förenklar

Visma Analys. Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt. analysera, presentera och följ upp. Huvudboksanalys. Unik SIE-analys förenklar Visma Analys. Pris från 4.400:- (frakt och moms tillkommer). Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt Visma Analys analysera, presentera och följ upp Visma Analys är ett modernt och användarvänligt

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

HANDBOK PROCAPITA UTFÖRARE

HANDBOK PROCAPITA UTFÖRARE HANDBOK PROCAPITA UTFÖRARE Vellinge juni-10 Gunilla Andersson INLOGGNING Dubbelklicka på ikonen Logga in med användarnamn och lösenord, för att komma in i Centralen. Till vänster i fönstret finns Navigeringslistorna.

Läs mer

Guide fö r SRU-inlä mning

Guide fö r SRU-inlä mning Guide fö r SRU-inlä mning I Norstedts Byrå lämnar du enkelt in dina deklarationsuppgifter via SRU till Skatteverket. Du når funktionen under meny och inlämning av SRU-uppgifter. Den information som visas

Läs mer

Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015

Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015 Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015 Använder du HKU (Hogia Kund- och Uppdragshanterare) ska SRU-genereringen göras från HKU. Ett separat instruktionsdokument finns på Kundtorget.

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen Arbetsplatsansvarig Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Startsidan... 3 Behörighet... 4 Granska en arbetsplats placeringar... 5 Lägg till arbetsplatsansvarig/handledare...

Läs mer

Installationsanvisningar Mamut Skatt Norstedts

Installationsanvisningar Mamut Skatt Norstedts Installationsanvisningar Mamut Skatt Norstedts Observera att du vid nyinstallation först måste installera Norstedts Systemkomponenter, som finns för nedladdning på denna Supportsida. Följ instruktionerna

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Kom igång med Smart Bokföring

Kom igång med Smart Bokföring Innehåll Hogia-ID... 3 Guide - Smart - Registrera dina uppgifter... 4 Startsidan... 7 Guide 2 Bokföring... 8 Inställningar... 10 Organisation... 10 Kontoinställningar... 11 Bokföring... 12 Ingående balans...

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Vi rekommenderar också att du börjar med funktionen Förbered byråanstånd innan du skapar byråanståndsansökan.

Vi rekommenderar också att du börjar med funktionen Förbered byråanstånd innan du skapar byråanståndsansökan. Byråanstånd i HKU Tanken är att de handläggare som ska upprätta en deklaration också lägger upp ett deklarationsuppdrag och markerar om byrån ska söka anstånd för kunden eller inte. När den anståndsansvarige

Läs mer

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page:

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page: COFI/SASLS Lars Andersson 2010-10-13 Andersson Lars V 2011-12-07 sv A 1 (15) Godkänd ABBs Leverantörsfakturaportal - Handledning Användare Giltighetsområde Denna instruktion gäller för samtliga leverantörer

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Visma Klient. Kopplar samman alla dina Visma Spcs-program. - verktyg för bättre kundvård. Visma Infoline. Ordning och reda. Arbeta med Klienter

Visma Klient. Kopplar samman alla dina Visma Spcs-program. - verktyg för bättre kundvård. Visma Infoline. Ordning och reda. Arbeta med Klienter Visma Klient. Pris 1.990:- (frakt och moms tillkommer). Kopplar samman alla dina Visma Spcs-program Visma Klient - verktyg för bättre kundvård Visma Klient är i första hand avsett för revisorer och redovisningskonsulter

Läs mer

- Steg för steg i Nitha: från uppdrag till kunskapsbanken

- Steg för steg i Nitha: från uppdrag till kunskapsbanken Bildspelet syftar till att ge dig en snabb genomgång av de olika delarna i Nitha IT-stöd för händelseanalys. - Steg för steg i Nitha: från uppdrag till kunskapsbanken Om du vill träna i Nitha rekommenderas

Läs mer

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA För coacher, lagföräldrar och informationsansvariga Denna manual är väldigt kortfattad och går bara igenom det mest elementära. För mer information hänvisar vi

Läs mer

Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef

Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. Till denna version har vi gjort en del större ändringar samt en rad mindre justeringar,

Läs mer

Kom igång med Mina sidor

Kom igång med Mina sidor Kom igång med Mina sidor Administrera dina digitala läromedel 1 Välkommen till Mina sidor! Här hittar du dina digitala läromedel och kan enkelt administrera dem. Har du redan ett konto kan du hoppa direkt

Läs mer

ABBs leverantörsfakturaportal. Handledning - Användare. Version: 1.0 Datum:

ABBs leverantörsfakturaportal. Handledning - Användare. Version: 1.0 Datum: ABBs leverantörsfakturaportal Handledning - Användare Version: 1.0 Datum: 2005-10-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Att komma igång... 3 3. Inloggning och huvudfunktioner... 4 4. Företagsinställningar...

Läs mer

Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600

Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600 Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600 Detta dokument beskriver hur du skapar ett nytt företag från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600. Obs! För att kunna

Läs mer

Guide till Min ansökan

Guide till Min ansökan Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR På startsidan kan du välja språk (svenska eller finska). För att kunna fylla i ansökan behöver du skapa ett användarkonto (se instruktion på bild 3). Ska du som skapar

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Dashboard - en översikt i ekonomisystemet

Dashboard - en översikt i ekonomisystemet Dashboard - en översikt i ekonomisystemet I version 2017.3 möts du av en dashboard, en översikt som ger dig viktig information om vad som är aktuellt i ditt ekonomisystem. Du kan själv välja om du vill

Läs mer

Innehåll Lex Meeting version 1.4.0

Innehåll Lex Meeting version 1.4.0 1 Innehåll Lex Meeting version 1.4.0 Ladda ner LexMeeting... 3 Ställ in LexMeeting... 5 Använda LexMeeting... 6 Anteckna i LexMeeting... 11 Söka i LexMeeting... 14 Tvinga hämtning av handlingar... 15 Skicka

Läs mer

Versionsnyheter. Visma Bokslut. Bokslut. Inläsning av verifikationer

Versionsnyheter. Visma Bokslut. Bokslut. Inläsning av verifikationer Visma Bokslut Versionsnyheter I denna text får du förklaringar och tips till programmet. För mer utförlig hjälp om programmet i övrigt hänvisar vi till hjälpen i Visma Bokslut, som du når via F1. Dessutom

Läs mer

Visma Bokslut. Anpassat för mindre bolag enkelt och överskådligt. med årsredovisning. Lättarbetat och överskådligt. Boksluts- och beräkningsbilagor

Visma Bokslut. Anpassat för mindre bolag enkelt och överskådligt. med årsredovisning. Lättarbetat och överskådligt. Boksluts- och beräkningsbilagor Visma Bokslut. Pris från 4.400:- (frakt och moms tillkommer). Anpassat för mindre bolag enkelt och överskådligt Visma Bokslut med årsredovisning Visma Bokslut är det självklara valet för dig som på professionell

Läs mer

Byrå och Byrå Tid

Byrå och Byrå Tid Byrå och Byrå Tid 2018.2 Daniel Wertsén Produktchef Byrå Byrå Välkommen till en ny version av Byrå De viktigaste nyheterna i denna version är: Ta bort klient (GDPR) Det är nu möjligt att ta bort en kund

Läs mer

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning, Ansökan på webben... 3 Logga in... 4 Felmeddelanden... 7 Godkänn

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Filöverföring, enstaka deklaration

Filöverföring, enstaka deklaration Filöverföring, enstaka deklaration Bra att veta vid generering av SRU-filer Enstaka deklaration Du kan generera SRU-filer för en deklaration i taget. Detta för att du t ex i samband med färdigställandet

Läs mer

Handbok Hogia PBM - Personal Business Manager

Handbok Hogia PBM - Personal Business Manager Handbok - Personal Business Manager Innehållsförteckning Vad är?... 2 Portalens uppbyggnad... 3 Övre meny... 3 pråk (Tilläggsmodul )... 3 Visningsläge... 6 Vänster meny... 6 PBM Portalyta... 6 Nyheter

Läs mer

Rapporter på Valvets hemsida

Rapporter på Valvets hemsida Logga in på Internet och gå till www.valvetab.se. Klicka på Logga in. Här kan du välja både att logga in för att hantera föreningens fakturor och att komma åt föreningens rapporter. 1 Du kommer då till

Läs mer

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad 2012 Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad Adra Match 2012-03-30 CONTENTS Om detta dokumen... 4 Förberedelser... 5 Skapa kontoutdrag från ERP... 5 Exportera / Hämta kontoutdrag från din bank....

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn. installationsanvisning Hogia Bokslut Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ]

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ] Logga in på backend www.othello.nu/admin Välj Site för att få upp trädvyn över alla sidor Uppdatera Nyheter Klicka på sidan nyheter i trädvyn och tryck Edit Väl inne på kan du Skapa, Uppdatera och Radera

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Kom igång med CodeMonkey

Kom igång med CodeMonkey Kom igång med CodeMonkey 1 Vad roligt att du valt att arbeta med CodeMonkey! I denna Kom igång-guide får du steg-för-steg-instruktioner för hur du kommer igång med att skapa konton, aktivera koder, tilldela

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN REGISTRERING AV KOMPETENS. Version Sida 1 av 5

LATHUND PA-WEBBEN REGISTRERING AV KOMPETENS. Version Sida 1 av 5 LATHUND PA-WEBBEN REGISTRERING AV KOMPETENS Version 3. 2011-04-29 Sida 1 av 5 INTRODUKTION... 3 REGISTRERA DIN KOMPETENS/UTBILDNING... 3 Sida 2 av 5 Introduktion Denna del av PA-webben använder du dig

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

1 Introduktion 3. 2 Behörighet 3. 2.1 Base 3. 2.2 Receptionist 3. 2.3 Site admin 3. 3 Startsida 4. 3.1 Positionskarta 4. 3.

1 Introduktion 3. 2 Behörighet 3. 2.1 Base 3. 2.2 Receptionist 3. 2.3 Site admin 3. 3 Startsida 4. 3.1 Positionskarta 4. 3. Molntjänsten som hjälper er administrera era frekvenser FrequencyCloud - Molntjänsten som hjälper er administrera era frekvenser 950130-001 SV -A0 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Behörighet 3 2.1

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

ArcGIS Maps for Office

ArcGIS Maps for Office ArcGIS Maps for Office Kartvisning i Office Samhällsbyggnadsförvaltningen Bygg, Mät & Karta 2018 Version 2-2018-04-27 Innehållsförteckning 1. Installera ArcGIS Maps for Office... 3 2. ArcGIS Maps for Office...

Läs mer

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva ÄLDREFÖRVALTNINGEN INS 3.2A 1 (37) Instruktion till Genomförandewebben Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Östra Madenvägen 4 TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0. ver

Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0. ver Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0 1 Guide till ELIN 2.0 Elektroniska fakturaunderlag är till för dig som skickar in- och utrikes brev och Posttidningar och betalar via faktura på ditt kundnummer

Läs mer

MAXIMAL 4 en sammanställning av nyheter MAXIMAL 4.0. - en sammanställning av nyheter. november 2006. Maximal programvara från Flexicon

MAXIMAL 4 en sammanställning av nyheter MAXIMAL 4.0. - en sammanställning av nyheter. november 2006. Maximal programvara från Flexicon MAXIMAL 4.0 - en sammanställning av nyheter november 2006 I Maximal 4 har vi gjort en genomgång av hela programvaran, och gjort uppdateringar av både utseende och funktion. Vissa saker kommer att märkas

Läs mer

Genomgång av förändringar i Unikum

Genomgång av förändringar i Unikum Genomgång av förändringar i Unikum Nya Unikum På rektorsgruppens uppdrag har det nu genomförts stora förändringar av hur Unikum skall användas. Krav på Yubikey för elever försvinner Vårdnadshavare loggar

Läs mer

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual 2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn...

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Avveckling steg för steg

Avveckling steg för steg Avveckling steg för steg Nu börjar det bli dags att avveckla UF-företaget. Använd checklistan nedan till er hjälp. 1. Sälj slut på varor Bestäm när sista säljtillfället för vara/tjänst ska genomföras.

Läs mer

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Inledning Från och med version 2010.1 finns möjlighet att installera Tidbok på en server och sedan låta alla användare jobba mot denna installation I detta dokument finns

Läs mer

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem Utskick till kunder Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Urval... 2 3. Skapa etiketter med adresser... 4 4. Utskick med e-post... 5 5. Utskick med e-post och bifogade filer... 6

Läs mer