Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004"

Transkript

1 1 Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004 Verksamhetsberättelse 2004 har varit ett mycket positiv och växande år på NBV/Mångkulturell Center. Detta har hänt under året: Förberedande arbete inför vårterminen En rutin som vi alltid brukar göra inför varje terminsstart är att höra av oss till våra kontakter - skolorna, bostadsområdena, kommunen, cirkeldeltagarna samt cirkelledarna. Vi arrangerade även en cirkelledarträff. En utvärdering som vi gjorde hösten 2003 visade att 95 % av kvällskursdeltagarna var nöjda och 90 % av dem ville fortsätta under vårterminen Så blev det också människor trivs och kommer tillbaka termin efter termin. Detta leder också till nya kursdeltagare, då de som är nöjda gärna tar med sig vänner och bekanta för att prova på. Nya kontakter skapades med skolor, myndigheten Kulturnämden, kulturförvaltningen, Utvecklingsnämnden, Stadsteatern, med en stor ökning av anmälda kvällskursdeltagare som resultat - mer än 50% fler anmälningar. Hösten 2003 fick MKC/NBV ett EU-bidrag på kr för att undersöka en idé till ett projekt inriktat på arbetslösa invandrare som syftade till att få ut långtidsarbetslösa i arbetslivet. Det var ett EU-projekt från EFS-rådet i Lund, Skåne. Mångkulturellt center tog kontakt med både Arbetsförmedlingen och Utvecklingsnämndens Visions Center (socialen) i Helsingborg för ett samarbete. De var från början intresserade av att satsa på arbetslösa med socialbidrag. MKC skulle stå för utbildning av dessa personer i MKC:s lokaler. Tyvärr kunde inte projektet genomföras p g a bristande intresse hos våra samarbetspartners. Vi försökte upprätthålla en kontakt under en tid, men vi fick inget egentligt gensvar. Därför beslöt vi att tiden inte var mogen för detta projekt. Våren Vårterminen började under vecka 6 och det gick bra. Vi kom till och med igång med Månadens Workshop, en prova på-aktivitet som sker sista helgen i månaden. Det började med Afrikanska trummor och dans. Kommande workshops blev Hip Hop, Street dance och orientalisk dans. Aktiviteterna rapporteras som kulturarrangemang. Marknadsföringen av vårterminen skedde via annonser i tidningen samt information på bibliotek och vissa offentliga platser. 30 planscher med schemat delades ut till alla bibliotek samt affärer inom Helsingborg med omnejd. För första gången var NBV/MKC med i Dansbiennal 2004, som arrangerades av Kultur Skåne på temat Integration Möten i rörelse Gränsöverskridande.

2 2 Ledarna var pigga på detta arrangemang och ställde upp ideellt tillsammans med sina elever. De uppträde på både Väla och Helsingborgs Dunkers Kulturhus. Det ramlade in nya kontakter hela tiden under vårterminen, bland annat folk som var nyfikna på oss, folk som söker en samarbetspartner, skolor som behöver hjälp med sina kulturarbeten m fl. En kontakt var ett företag som skriver böcker om olika länder och dessa kulturkrockar, d v s hur man kommunicerar när man möter människor från en annan kultur. Det ska bli spännande att ha de böckerna hos oss och till och med kunna sälja dem till allmänheten. Under våren 2004 fick MKC ett uppdrag från Kulturförvaltningen i Helsingborgs kommun för att genomföra ett projekt som heter Kultur i Bostadsområdet tillsammans med två grundskolor inom samma område: Raus Planteringsskolan och Högastenskolan i Helsingborg. Detta skedde genom kulturell musik och dans från MKC. Högastensskolan har 90% svenskar elever och Raus Planteringsskolan har 90% invandrarelever. Vi jobbade med fyra klasser, två från varje skola i årskurs 6. Vi hade studiecirklar inom Afrikanska trummor och dans, Street dance och Hip Hopdans. Detta var under skoltid och varade fram till sommaren med en stor avslutningsfestival i bostadsorådet, en festival med olika förvaltningar, studieförbunden och föreningar.. Även de boende i och runt om Raus Plantering var inbjudna. Där uppträde MKC tillsammans grundskoleleverna och hade workshop i Afrikanska trummor och dans. Under FN-dagen var vi med på ytterligare kulturaktiviteter på dessa båda skolor. Mångkulturellt center har även skapat kontakter mellan de båda skolorna i Helsingborg och årskurs 6 från en grundskola i Gambia (Västafrika), Younaskolan genom Modou Joof. Eleverna i Sverige har tillsammans med lärare och föräldrar samlat in och skickat en container med bord och stolar, böcker (på engelska förstås!), skolmaterial, datorer, fotbollar mm till skolan i Gambia. Ca 150 personer deltog i insamlingsarbetet. Modou var med och levererade conainern till skolan i Gambia. Det var väldigt uppskattat. Nu brevväxlar eleverna med varandra. På Kattarpsskolan har vi haft cirklar inom Hip-Hop och Street Dance. Kattapsskolan är en skola med 95 % svenska barn. Även under våren har MKC varit ansvarig för det estetiska programmets musikoch danslinje på Folkuniversitetets gymnasium Johanneshedbergsskolan, ett samarbete som pågått snart 3 år. Skolan består av 80 % svenska elever. Det kostar kr och studieförbundet Folkuniversitetet betalar för det. En redovisning av verksamhetsplaner av NBV/MKC har gjort för Kommunstyrelsen i Helsingborg. Alla studieförbund inom Helsingborgs kommun var med. En full redogörelse av projektet MKC gjordes, bland annat med syfte, arbetssätt, målgrupper och vilka områden samt organisationer som vi samarbetat med. De var imponerade!

3 3 Sommaren: Under juli månad hade Helsingborg sin årliga festival. NBV/MKC var med för första gången och erbjöd workshops, prova på-aktiviteter: Salsa och Orientalisk dans, Afrikanska trummor och dans, Didgeridoo, Hip-Hop och Street dans och konst. Samtidigt spred vi information om NBV/MKC. Vi hade ett eget tält utanför Statsbiblioteket och hade öppet från kl.10:00 kl.20:00 torsdag och fredag. På lördagen arrangerade vi en Multikulturell Show mellan kl.12:00 kl.18:00 mitt i centrala Helsingborg (Kungstorget). Det var ett uppskattat arrangemang och en bra marknadsföring för NBV/MKC! Mångkulturell show var en satsning för kr plus personal för de tre dagarna. Hösten: I september arrangerade NBV/MKC Mångkulturell Show för tredje året i rad på Dunkers Kulturhus sponsrade med lokaler och stöd till kvällsunderhållningen. Showen varade i 9 timmar en fantastisk kulturrikedom av musik och dans från hela världen. Det dök upp cirka 300 personer under dagen och cirka 200 personer under kvällen. Dagens aktiviteter innehöll allt från Flamenco, Salsa, Hip-hop, Orientalisk magdans, Arabisk folkdans, Svensk folkdans samt Afrikanska trummor och dans. Vi avslutade kvällens aktiviteter med ett 12-mannaband från Kuba. Showen blev en publiksuccé då den var mycket omtyckt av Helsingborgarna. Själva tyckte vi att det var både spännande och kul. Den Mångkulturella showen bidrar till att sätta fokus på våra aktiviteter och sprida information om Mångkulturellt center. Därför satsade vi på marknadsföring av höstens Mångkulturella Show och Mångkulturellt Center genom att ha affischer på 60 bussar under Helsingborgsfestivalen (juli). Detta gav ett bra resultat och det blev en rejäl ökning i antalet kursanmälningar (ca 60% nyanmälningar) jämfört med våren. Vecka 39 startade Mångkulturellt Center höstens kurser. Antal anmälningar ökade i alla kurser och vi fick till och med igång kurser som vi inte hade kommit igång med tidigare, bland annat Didgeridoo, Salsa och Gitarr. Ökningar med kontakter, timmar och inkomster. I vecka 43 gjorde vi en studieresa till Gambia i Västafrika. Vi var 12 elever och en lärare plus Modou. Eleverna som var med på resan hade deltagit i studiecirklar i afrikanska trummor och dans i minst 3 månader och max 3 år. Det var en fantastik grupp med en bra spridning i ålder. Den yngsta deltagaren var 17 år gammal och äldsta 78 år gammal. Vi stannade i 8 dagar och under de här 8 dagarna hade vi workshops i Afrikanska trummor och dans, vi åkte på kulturella utflykter och givetvis sol och bad med mycket god mat. Resan var väldigt uppskattad och redan nu planeras flera liknande resor till Gambia under Intresset är stort och vi har redan har 60 elever från på olika kurser på NBV/ MKC anmält sig till att resa.

4 4 Första avresan är i vecka och fortsätter fram till vecka 48, år En vecka per grupp och 15 pers/grupp. Vi välkomnar även NBV Skåne att följa med! Helsingborgs Stadsteater har genomfört ett stort kulturarrangemang tillsammans med olika invandrarföreningar. Vi har varit med och bidragit med underhållning från Kulturföreningen Kachikally med Afrikanska Trummor och Dans. NBV/MKC logga hängdes utanför Stadsteatern i två dagar. Det var en bra marknadsföring. Under höstterminen fick vi bidrag från Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun för att fortsätta med integrationsprojektet vi skapat under vårterminen med Högastenskolan och Raus Planteringsskolan. Detta projekt har vi döpt till Ung kulturellt och Aktiv. Vi sökte :- i projektpengar och fick :-. Projektet riktade sig till skolungdomar från årskurs 5 till 6 och från olika grundskolor inom Helsingborgs kommun nämligen Högastensskolan( en skola med 80 % svenskar), Raus planteringsskolan( en skola med 80% invandrare) och Kattarpskolan (en skola med 95% svenskar). Genom detta projekt ville vi skapa en mötesplats för att underlätta integration och samarbete mellan invandrarbarn och svenska barn. De ska ha roligt tillsammans då de engagerar sig i och delar ett gemensamt intresse för musik och dans. Detta skedde i någon form av studiecirklar under både skoltid och fritid. De hade cirklar i Afrikanska trummor, Breakdans, Hip-hop och Streetdans och Gitarr. Vi hade 3 timanställda som jobbade med de olika skolorna och vi köpte tjänster av Joofen Import som håller i afrikanska trummor. Projektet sträcker sig fram till våren 2005 och kommer att avslutas med ett gemensamt läger på 3 dagar under maj månad. Under detta läger kommer de olika skolorna att ha workshops, show och disco. En dokumentation av projektet kommer att göras genom en skriftlig rapport, filmning och bilder. Dokumentationen kommer att skickas till Utvecklingsnämnden och vi kommer även att ansöka nya pengar för en fortsättning om det skulle visa sig vara positiv. Även under hösten fortsatte vi med cirklar inom Hip-Hop och Street dance på Kattarpsskolan. Vintern: Vid mitten av december hade vi höstens avslutningsfest på NBV/MKC. Det blev en enkel fest på grund av att vi hade ont om pengar, men den förvandlades till en stor och trevlig tillställning. Modous familj ordnade god mat och elever och lärare stod för den trevliga och roliga underhållningen. Verksamhetschefen, Bertil Freed, var på plats och kunde inte låta bli att dansa när de afrikanska trummorna var på gång. Det blev en fantastik julavslutning för oss på NBV/MKC.

5 5 Samarbetspartners Under 2004 har vi fått ett antal nya samarbetspartners. Föreningar Året 2004 skapades nya kontakter med två invandrarföreningar i Helsingborg: Syriska Föreningen och Somaliland Föreningen. Den Syriska föreningen fick vi kontakt med via Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun. Föreningen var med på den Multikulturell Showen i september Den Somaliska föreningen fick vi kontakt med via Carl-Erik Killander på IOGT-NTO. Vi kommer eventuellt att starta ett projekt om drogen KATT tillsammans år Under 2004 rapporterades cirka 2200 studietimmar från de här föreningarna. Vi har även andra föreningar på gång, bland annat den Albanska föreningen och Gambiska föreningen. Bostadsområden Multiteket är ett hus med möjligheter för att lära sig olika kulturella aktiviteter inom musik och dans. Multiteket är en av satsningarna inom Kultur i bostadsområdet. Multiteket finns i två bostadsområden: Dalhem och Drottninghög i Helsingborg. Multiteket är ett projekt som riktar sig till ungdomar, drivs av Multiteket själva och sponsras av fastighetsbolaget Helsingborgshem. MKC har under både vår- och höst terminen 2004 genomfört sammanlagt 10 studiecirklar inom musik och dans i Multiteket. Detta har gett båda timmar och pengar. Vid slutet av varje termin ordnar vi tillsammans en avslutningsfest där både barn och vuxna är med i olika kulturella aktiviteter. I sammanhanget bör tilläggas att Multiteket väljer Mångkulturellt center trots att de erbjuds liknande aktiviteter gratis från annat håll. Vi har även påbörjat ett samarbete mellan några av studieförbunden i Helsingborg och Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun om studiecirklar i olika bostadsområden. Det här samarbetet inriktar sig mot vissa bostadsområden i Helsingborg, där vuxna kommer att starta olika studiecirklar. Representanter från olika studieförbund kommer att få träffa Utvecklingsnämnden och presentera vem vi är och vad vi jobbar med. Detta kommer att bli under våren 2005.

6 6 Kontakter och samarbetspartners 2004 Myndigheter och förvaltningar Under detta år har MKC samarbetet med följande myndigheter och förvaltningar i någon form av projekt eller kulturella arrangemang. Kulturnämnden: Den berömda Multikulturella Showen i Helsingborg fick åter igen stöd av Kulturnämnden i Helsingborgskommun. Kulturförvaltningen: NBV/MKC har tillsammans med Kulturförvaltningen genomförts tre stora projekt två år i rad på olika skolor och bostadsområden. Kultur i Bostadsområdet som det kallas för. Utvecklingsnämnden: Här har vi fått bidrag på kronor för projektet Ung kulturell och Aktiv. Ett projekt som riktat sig mot barn och ungdomar mellan 11 år till 15 år och från tre olika grundskolor. Projektet startades under hösten 2004 och fram till maj Ett gemensamt läger kommer det att bli vid slutet av projektet. Dunkers kulturhus: Ett gott samarbete har NBV/MKC haft med Dunkers kulturhus genom åren. Alla vår berömda Multikulturell Show har skett på Dunkerska. Helsingborgs stad: Under våren 2004 bestämde Helsingborgs kommun att man ska lämna över Midvinterljus till studieförbunden i Helsingborg i framtiden. Studieförbunden har tacka ja till detta. Midvinterljus kommer att genomföras lördag 12 februari 2005 med start kl 12. MKC kommer att bidra med en kulturrikedom av musik och dans, konst, mode, matlagning och föreläsningar. Skolor Följande skolor har MKC jobbat med under 2004: Drottninghögskolan: En skola med 54% invandrarbarn. MKC har haft danskurser i Hip-Hop och Street dance med barn mellan 7 och 11 år gamla. Ett projekt från Kulturförvaltningen. Våren Dalhemskolan: En skola med 35% invandrarbarn och hälften svenska barn. MKC har haft trummkurs i Afrikanska trummor med ungdomar mellan 14 och 15 år. Ett projekt med Kulturförvaltningen. Våren Raus Planteringsskolan: En skola med 80% invandrarbarn. Här har vi haft cirklar i både Afrikanska trummor och dans. Åldersgruppen var mellan 12 år och 14 år. Vi skapade kontakter mellan dem och en

7 7 grundskola i Gambia. Ett projekt av Kulturförvaltningen. Våren + Hösten Högastenskolan: En skola med 80 % svenska elever. Här har MKC haft cirklar i afrikanska trummor och Street dance. Ett projekt av Kulturförvaltningen, Kultur i Bostadsområdet. Kattarpskolan: En skola med 95 % svenska barn. Här har vi haft cirklar inom Hip-Hop och Street dance. Våren och hösten Johanneshedbergsskolan: En skola med 80% svenska elever. NBV/MKC har ansvarat för innehållet i deras estetiska musik- och danslinje under snart 3 år. Föreningar Syriska Föreningen: En mycket aktiv förening som vi fick kontakt med under sommaren 2004 och som har get oss ungefär 1600 timmar. De har cirklar inom musik och dans, hemspråkundervisningar, föreläsningar och data utbildning. Somaliland Föreningen: Också en ny förening som vi fick kontakt med via IOGT-NTO och de har gett oss ungefär 600 timmar. De har cirklar inom Matlagningskurs, Hemspråk undervisningar och om drogen katt. Kachikally Kulturförening: En förening som jobbar ideell med kulturella musik och dans. Kachikally föreningen har vi haft väldig nytta av under alla dessa år bland annat med kultur arrangemang och festivaler. Captain Orange Föreningen: En förening som jobbar med Hip-hop musik och som har börjat samarbeta med oss i höstas Hittills har de rapporterat 100 timmar. Bostadsområde MKC har i tre år samarbetat med Multiteket i två olika bostadsområden, Dalhem respektive Drottninghög. Det är ett projekt av fastighetsbolaget Helsingborgshem. De köper nästan alla sina kurser från NBV/MKC. Vid slutet av varje termin ordnar vi tillsammans en avslutningsfest där både barn och vuxna är med i olika kulturella aktiviteter. Antal Cirklar Under år 2004 har vi haft omkring 30 betalda cirklar på både MKC och i olika bostadsområden. Ungefär 1000 personer har deltagit i olika musik-, dans- och konstcirklar. Kursavgifterna är 995:- för vuxna och 500:- för barn och ungdomar.

8 8 Studiebesök Under år 2004 har vi på MKC haft studiebesök av olika organisationer: Skolor, Föreningar, Myndigheter och Förvaltningar, Privata företag och Organisationer från andra orter som Halmstad (Ungdoms och Kulturförvaltningen, Puls) och NBV Göteborg (Musik i bostadsområde). Filbornaskolans elever har påbörjat studier i internationella frågor och det mångkulturellt. Då var de intresserade av att samarbeta med MKC inom dans, musik och konst. De vill förlägga projektarbeten till att bland annat spela afrikanska trummor, dansa afrikansk dans och färga batik. Vittra, Nicolaiskolan, Olympiaskolan, Ringstorpsskolan kom hit och provade på olika cirklar, bland annat trummor och dans. Företaget NK Datacenter fokuserar på vuxna invandrare som är utbildade och vill komma ut i arbetslivet. Dessa vuxna invandrare som är musiker eller dansare kommer till MKC för att se vad vi gör. Nu har det utvecklats till ett samarbete där de kommer för att praktisera och undervisa en del hos oss. NBV:s verksamhetschef och en konsulent från Göteborg har varit på NBV/MKC för ett studiebesök tillsammans med en grupp ungdomar. Det var en inspirationsdag för dem. Under hösten 2004 hade vi också haft NBV:s konsulenter (integrationsdelegation) från hela Sverige på studiebesök på NBV/MKC i Helsingborg med Ulla Lindsjö. Man fick många goda idéer och inspiration från NBV/MKC. Det var en lyckad dag som pågick från kl.09:00 kl.20:00. Karl Erik och Anders från IOGT-NTO har varit på besök med sina medlemmar från olika invandrarföreningar. De var mycket imponerade av idén kring MKC. Aktiviteter Helsingborgs kommun Aktiviteterna som MKC har varit med under år 2004 i Helsingborg är följande: Dansens dag med Dunkers Kulturhus april 2004 Festival i Bostadsområde, juni 2004 Helsingborgsfestival, juli 2004 Multikulturell Show, september 2004 Halmstad Under våren 2004 har MKC haft workshops (Afrikanska trummor och dans), prova på i Halmstad, Halland som skulle leda till studiecirklar. Man fick många anmälningar. Hösten 2004 började cirklar och intresset var stor. Det kanske kommer att bli en fortsättning under våren 2005.

9 9 Värnamo Under året 2004 har MKC varit i Värnamo och haft workshops, prova på inom Afrikanska trummor och dans, Salsa, Orientalisk och Didgeridoo. Detta skedde under både vår och höst terminen. Intresset finns men det har inte blivit någon studiecirklar där ännu. Kristianstad Hösten 2004 hade NBV Kristianstad ordnat en Multikulturell Show i Kristianstad. MKC och hela paketet var med och hjälpa till. Det var lyckats.

Verksamhetsberättelse 2014. Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd

Verksamhetsberättelse 2014. Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd Verksamhetsberättelse 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd Följande verksamhetsberättelse från föreningens olika verksamheter är sammanställda från verksamheternas insända svar till personalens

Läs mer

Vidgade vyer & starkare självkänsla. Tre år med EU-programmet Ungdom

Vidgade vyer & starkare självkänsla. Tre år med EU-programmet Ungdom Vidgade vyer & starkare självkänsla Tre år med EU-programmet Ungdom 1 Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar inom fyra verksamhetsområden: Vi fördelar bidrag och arbetar med metodutveckling

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan från Rörelsen Gatans Röst & Ansikte. 2014-01-23 Vår referens. Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef. Per-Erik.Ebbestahl@malmo.

Tjänsteskrivelse. Ansökan från Rörelsen Gatans Röst & Ansikte. 2014-01-23 Vår referens. Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef. Per-Erik.Ebbestahl@malmo. SIGNERAD 2014-01-23 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-01-23 Vår referens Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef Tjänsteskrivelse Per-Erik.Ebbestahl@malmo.se Ansökan från STK-2013-1156 Sammanfattning

Läs mer

FOLKDANS I DALARNA. Nutid och behov, möjligheter och visioner.

FOLKDANS I DALARNA. Nutid och behov, möjligheter och visioner. FOLKDANS I DALARNA Nutid och behov, möjligheter och visioner. Innehållsförteckning Inledning 4 Kartläggning av folkdansverksamheter i Dalarna 6 Visioner, önskemål och behov 16 Idéer på verksamhet 20 Aktörer

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

RAPPORT SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010

RAPPORT SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA RAPPORT UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010 SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 UPPDRAG FÖR.SE:S INTERNET FÖR ALLA 2010 1. Bakgrund.. 3 Leverantören 3.SE

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Verksamhetsberättelse år 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Verksamhetsberättelse år 2014 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping (2) Norrköping den 18 januari 2015 Inledning 2014 har varit ett år med både med och motgångar. I början av året kunde vi med hjälp av

Läs mer

Ögonblicksbild i språnget. NBVs årsskrift 2012

Ögonblicksbild i språnget. NBVs årsskrift 2012 Ögonblicksbild i språnget NBVs årsskrift 2012 NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet. Årsskriftens intervjuer: Eva Åhlström. Övriga skribenter: Åke Marcusson, Ulla Lingesjö, Fadila Jasarevic och

Läs mer

Internet för alla. Erfarenheter av utbildning i Internetkunskap från pilotprojekt som.se (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har bedrivit.

Internet för alla. Erfarenheter av utbildning i Internetkunskap från pilotprojekt som.se (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har bedrivit. Internet för alla Erfarenheter av utbildning i Internetkunskap från pilotprojekt som.se (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har bedrivit. Förord Idag står 1,7 miljoner svenskar helt utanför Nätet, oftast

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Metoder & ideér som fungerar. i projekt för unga om jämställdhet

Metoder & ideér som fungerar. i projekt för unga om jämställdhet Metoder & ideér som fungerar i projekt för unga om jämställdhet Skriften kan rekvireras kostnadsfritt från fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun, telefon 036-10 69 00. Kontaktperson: Liz Modin. Texter

Läs mer

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DOKUMENTATION GÖTEBORG DE UNGAS SOMMARAKADEMI 2010 GULLSPÅNG PICCOLOKULTURUTVECKLARE 2010 MARIESTAD GRAFFITI MARIESTAD SKÖVDE KULTURLABB PÅ HJUL 2010 2 INTRO Detta är

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg

CISV-nytt Helsingborg CISV-nytt Helsingborg Nr 3 2011 Ordförande har ordet! Så var det dan före dopparedan och dags att summera ännu ett år. Tiden går fort! Men vilket år vi har haft. Vi har skickat iväg 20 barn och ungdomar

Läs mer

Årsberättelse Göteborg 2014-2015 Innehållsförteckning

Årsberättelse Göteborg 2014-2015 Innehållsförteckning Årsberättelse Göteborg 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2 2. Medlemmar 2 3. Styrelsen 2 3.1 Förtroendevalda 3 3.2 Styrelsens arbete 2-5 4 Verksamheter 5 4.1 Läxhjälp 5 4.2 Frukostklubben

Läs mer

Finsam, Växjö kommun. Tjejrutan. Slutrapport. Projektledare Åsa Edlund

Finsam, Växjö kommun. Tjejrutan. Slutrapport. Projektledare Åsa Edlund Finsam, Växjö kommun Tjejrutan Slutrapport ProjektledareÅsaEdlund Innehåll Finsam...3 Uppdraget...3 Målgrupp...5 Syfte...5 Mål...5 Arbetssätt...6 Förbyggandeochuppsökandeverksamhet...6 Aktiviteter...6

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren Årsredovisning Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF Räkenskapsår 2012-09-01 2013-05-15 Registreringsnummer: W016508 Kommun: Borlänge/Falun UF-region: Dalarna Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011

Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011 Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011 Anna-Lena Pogulis Frida Lindahl-Åkerström Anett Karlström Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område; Barn och unga vår framtid. Utifrån

Läs mer

Olikheter berikar. Maicen Ekman generalsekreterare FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET - STUDIEFÖRBUNDENS INTRESSEORGANISATION

Olikheter berikar. Maicen Ekman generalsekreterare FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET - STUDIEFÖRBUNDENS INTRESSEORGANISATION Olikheter berikar Innehåll: Förord Studiefrämjandet - Folkbildningen måste kunna vara uppkäftig Folkuniversitetet - Vi älskar alla våra barn Studieförbundet Vuxenskolan - För en aktiv vardag Medborgarskolan

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Slutrapport för projektet. Fler ger mer 2009-2011

Slutrapport för projektet. Fler ger mer 2009-2011 Slutrapport för projektet Fler ger mer 2009-2011 Maud Willardsson Engström Projektledare Februari 2011 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Rekommendationer... 3 Vad är Fler ger mer?... 4 Hur

Läs mer

Halvtidsrapport. Juli 2014-December 2014

Halvtidsrapport. Juli 2014-December 2014 Halvtidsrapport Juli 2014-December 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Introduktion...3 Övergångsperiod och organisationsförändring...3 Projektets syfte och mål...4 Uppfyllelse av projektmålen...5

Läs mer

Handbok. Schysst sommar

Handbok. Schysst sommar Handbok Schysst sommar 1 Varmt tack till Lars Vaste Andersson, Naturskyddsföreningen, vars engagemang och förtroende gjorde detta projekt möjligt, och särskilt tack till Linnéa Falk som skapade och idéutvecklade

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Hur arbetar vi vidare?

Hur arbetar vi vidare? Hur arbetar vi vidare? En uppföljning av avslutade förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld En socionomkandidatsuppsats med handledning av Länsstyrelsen i Skåne län. Sociala frågor Titel: Utgiven

Läs mer

Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag

Hur ni samlar in pengar till kassan. - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag Hur ni samlar in pengar till kassan - Tips och idéer för klasser, föreningar och lag Anordna "tivolipromenader" En rolig underhållning en söndag kan vara att anordna "tivolipromenad". En tivolipromenad

Läs mer

Rapport. Projekt KomTek Laholm. Projektledare: Jeanette Wallin

Rapport. Projekt KomTek Laholm. Projektledare: Jeanette Wallin Rapport Projekt KomTek Laholm Projektledare: Jeanette Wallin Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Syfte 3 Genomförande 4 Aktiviteter 5 Kursstart 5 Regionträff KomTek syd 6 Osbecksgymnasiets öppet hus 6

Läs mer

Folkuniversitetet. Stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds universitet. Årsberättelse 2011

Folkuniversitetet. Stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds universitet. Årsberättelse 2011 Folkuniversitetet Stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds universitet Årsberättelse 2011 1 FOLKUNIVERSITETETS MÅL Folkuniversitet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning. Vår verksamhetsidé

Läs mer