Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004"

Transkript

1 1 Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004 Verksamhetsberättelse 2004 har varit ett mycket positiv och växande år på NBV/Mångkulturell Center. Detta har hänt under året: Förberedande arbete inför vårterminen En rutin som vi alltid brukar göra inför varje terminsstart är att höra av oss till våra kontakter - skolorna, bostadsområdena, kommunen, cirkeldeltagarna samt cirkelledarna. Vi arrangerade även en cirkelledarträff. En utvärdering som vi gjorde hösten 2003 visade att 95 % av kvällskursdeltagarna var nöjda och 90 % av dem ville fortsätta under vårterminen Så blev det också människor trivs och kommer tillbaka termin efter termin. Detta leder också till nya kursdeltagare, då de som är nöjda gärna tar med sig vänner och bekanta för att prova på. Nya kontakter skapades med skolor, myndigheten Kulturnämden, kulturförvaltningen, Utvecklingsnämnden, Stadsteatern, med en stor ökning av anmälda kvällskursdeltagare som resultat - mer än 50% fler anmälningar. Hösten 2003 fick MKC/NBV ett EU-bidrag på kr för att undersöka en idé till ett projekt inriktat på arbetslösa invandrare som syftade till att få ut långtidsarbetslösa i arbetslivet. Det var ett EU-projekt från EFS-rådet i Lund, Skåne. Mångkulturellt center tog kontakt med både Arbetsförmedlingen och Utvecklingsnämndens Visions Center (socialen) i Helsingborg för ett samarbete. De var från början intresserade av att satsa på arbetslösa med socialbidrag. MKC skulle stå för utbildning av dessa personer i MKC:s lokaler. Tyvärr kunde inte projektet genomföras p g a bristande intresse hos våra samarbetspartners. Vi försökte upprätthålla en kontakt under en tid, men vi fick inget egentligt gensvar. Därför beslöt vi att tiden inte var mogen för detta projekt. Våren Vårterminen började under vecka 6 och det gick bra. Vi kom till och med igång med Månadens Workshop, en prova på-aktivitet som sker sista helgen i månaden. Det började med Afrikanska trummor och dans. Kommande workshops blev Hip Hop, Street dance och orientalisk dans. Aktiviteterna rapporteras som kulturarrangemang. Marknadsföringen av vårterminen skedde via annonser i tidningen samt information på bibliotek och vissa offentliga platser. 30 planscher med schemat delades ut till alla bibliotek samt affärer inom Helsingborg med omnejd. För första gången var NBV/MKC med i Dansbiennal 2004, som arrangerades av Kultur Skåne på temat Integration Möten i rörelse Gränsöverskridande.

2 2 Ledarna var pigga på detta arrangemang och ställde upp ideellt tillsammans med sina elever. De uppträde på både Väla och Helsingborgs Dunkers Kulturhus. Det ramlade in nya kontakter hela tiden under vårterminen, bland annat folk som var nyfikna på oss, folk som söker en samarbetspartner, skolor som behöver hjälp med sina kulturarbeten m fl. En kontakt var ett företag som skriver böcker om olika länder och dessa kulturkrockar, d v s hur man kommunicerar när man möter människor från en annan kultur. Det ska bli spännande att ha de böckerna hos oss och till och med kunna sälja dem till allmänheten. Under våren 2004 fick MKC ett uppdrag från Kulturförvaltningen i Helsingborgs kommun för att genomföra ett projekt som heter Kultur i Bostadsområdet tillsammans med två grundskolor inom samma område: Raus Planteringsskolan och Högastenskolan i Helsingborg. Detta skedde genom kulturell musik och dans från MKC. Högastensskolan har 90% svenskar elever och Raus Planteringsskolan har 90% invandrarelever. Vi jobbade med fyra klasser, två från varje skola i årskurs 6. Vi hade studiecirklar inom Afrikanska trummor och dans, Street dance och Hip Hopdans. Detta var under skoltid och varade fram till sommaren med en stor avslutningsfestival i bostadsorådet, en festival med olika förvaltningar, studieförbunden och föreningar.. Även de boende i och runt om Raus Plantering var inbjudna. Där uppträde MKC tillsammans grundskoleleverna och hade workshop i Afrikanska trummor och dans. Under FN-dagen var vi med på ytterligare kulturaktiviteter på dessa båda skolor. Mångkulturellt center har även skapat kontakter mellan de båda skolorna i Helsingborg och årskurs 6 från en grundskola i Gambia (Västafrika), Younaskolan genom Modou Joof. Eleverna i Sverige har tillsammans med lärare och föräldrar samlat in och skickat en container med bord och stolar, böcker (på engelska förstås!), skolmaterial, datorer, fotbollar mm till skolan i Gambia. Ca 150 personer deltog i insamlingsarbetet. Modou var med och levererade conainern till skolan i Gambia. Det var väldigt uppskattat. Nu brevväxlar eleverna med varandra. På Kattarpsskolan har vi haft cirklar inom Hip-Hop och Street Dance. Kattapsskolan är en skola med 95 % svenska barn. Även under våren har MKC varit ansvarig för det estetiska programmets musikoch danslinje på Folkuniversitetets gymnasium Johanneshedbergsskolan, ett samarbete som pågått snart 3 år. Skolan består av 80 % svenska elever. Det kostar kr och studieförbundet Folkuniversitetet betalar för det. En redovisning av verksamhetsplaner av NBV/MKC har gjort för Kommunstyrelsen i Helsingborg. Alla studieförbund inom Helsingborgs kommun var med. En full redogörelse av projektet MKC gjordes, bland annat med syfte, arbetssätt, målgrupper och vilka områden samt organisationer som vi samarbetat med. De var imponerade!

3 3 Sommaren: Under juli månad hade Helsingborg sin årliga festival. NBV/MKC var med för första gången och erbjöd workshops, prova på-aktiviteter: Salsa och Orientalisk dans, Afrikanska trummor och dans, Didgeridoo, Hip-Hop och Street dans och konst. Samtidigt spred vi information om NBV/MKC. Vi hade ett eget tält utanför Statsbiblioteket och hade öppet från kl.10:00 kl.20:00 torsdag och fredag. På lördagen arrangerade vi en Multikulturell Show mellan kl.12:00 kl.18:00 mitt i centrala Helsingborg (Kungstorget). Det var ett uppskattat arrangemang och en bra marknadsföring för NBV/MKC! Mångkulturell show var en satsning för kr plus personal för de tre dagarna. Hösten: I september arrangerade NBV/MKC Mångkulturell Show för tredje året i rad på Dunkers Kulturhus sponsrade med lokaler och stöd till kvällsunderhållningen. Showen varade i 9 timmar en fantastisk kulturrikedom av musik och dans från hela världen. Det dök upp cirka 300 personer under dagen och cirka 200 personer under kvällen. Dagens aktiviteter innehöll allt från Flamenco, Salsa, Hip-hop, Orientalisk magdans, Arabisk folkdans, Svensk folkdans samt Afrikanska trummor och dans. Vi avslutade kvällens aktiviteter med ett 12-mannaband från Kuba. Showen blev en publiksuccé då den var mycket omtyckt av Helsingborgarna. Själva tyckte vi att det var både spännande och kul. Den Mångkulturella showen bidrar till att sätta fokus på våra aktiviteter och sprida information om Mångkulturellt center. Därför satsade vi på marknadsföring av höstens Mångkulturella Show och Mångkulturellt Center genom att ha affischer på 60 bussar under Helsingborgsfestivalen (juli). Detta gav ett bra resultat och det blev en rejäl ökning i antalet kursanmälningar (ca 60% nyanmälningar) jämfört med våren. Vecka 39 startade Mångkulturellt Center höstens kurser. Antal anmälningar ökade i alla kurser och vi fick till och med igång kurser som vi inte hade kommit igång med tidigare, bland annat Didgeridoo, Salsa och Gitarr. Ökningar med kontakter, timmar och inkomster. I vecka 43 gjorde vi en studieresa till Gambia i Västafrika. Vi var 12 elever och en lärare plus Modou. Eleverna som var med på resan hade deltagit i studiecirklar i afrikanska trummor och dans i minst 3 månader och max 3 år. Det var en fantastik grupp med en bra spridning i ålder. Den yngsta deltagaren var 17 år gammal och äldsta 78 år gammal. Vi stannade i 8 dagar och under de här 8 dagarna hade vi workshops i Afrikanska trummor och dans, vi åkte på kulturella utflykter och givetvis sol och bad med mycket god mat. Resan var väldigt uppskattad och redan nu planeras flera liknande resor till Gambia under Intresset är stort och vi har redan har 60 elever från på olika kurser på NBV/ MKC anmält sig till att resa.

4 4 Första avresan är i vecka och fortsätter fram till vecka 48, år En vecka per grupp och 15 pers/grupp. Vi välkomnar även NBV Skåne att följa med! Helsingborgs Stadsteater har genomfört ett stort kulturarrangemang tillsammans med olika invandrarföreningar. Vi har varit med och bidragit med underhållning från Kulturföreningen Kachikally med Afrikanska Trummor och Dans. NBV/MKC logga hängdes utanför Stadsteatern i två dagar. Det var en bra marknadsföring. Under höstterminen fick vi bidrag från Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun för att fortsätta med integrationsprojektet vi skapat under vårterminen med Högastenskolan och Raus Planteringsskolan. Detta projekt har vi döpt till Ung kulturellt och Aktiv. Vi sökte :- i projektpengar och fick :-. Projektet riktade sig till skolungdomar från årskurs 5 till 6 och från olika grundskolor inom Helsingborgs kommun nämligen Högastensskolan( en skola med 80 % svenskar), Raus planteringsskolan( en skola med 80% invandrare) och Kattarpskolan (en skola med 95% svenskar). Genom detta projekt ville vi skapa en mötesplats för att underlätta integration och samarbete mellan invandrarbarn och svenska barn. De ska ha roligt tillsammans då de engagerar sig i och delar ett gemensamt intresse för musik och dans. Detta skedde i någon form av studiecirklar under både skoltid och fritid. De hade cirklar i Afrikanska trummor, Breakdans, Hip-hop och Streetdans och Gitarr. Vi hade 3 timanställda som jobbade med de olika skolorna och vi köpte tjänster av Joofen Import som håller i afrikanska trummor. Projektet sträcker sig fram till våren 2005 och kommer att avslutas med ett gemensamt läger på 3 dagar under maj månad. Under detta läger kommer de olika skolorna att ha workshops, show och disco. En dokumentation av projektet kommer att göras genom en skriftlig rapport, filmning och bilder. Dokumentationen kommer att skickas till Utvecklingsnämnden och vi kommer även att ansöka nya pengar för en fortsättning om det skulle visa sig vara positiv. Även under hösten fortsatte vi med cirklar inom Hip-Hop och Street dance på Kattarpsskolan. Vintern: Vid mitten av december hade vi höstens avslutningsfest på NBV/MKC. Det blev en enkel fest på grund av att vi hade ont om pengar, men den förvandlades till en stor och trevlig tillställning. Modous familj ordnade god mat och elever och lärare stod för den trevliga och roliga underhållningen. Verksamhetschefen, Bertil Freed, var på plats och kunde inte låta bli att dansa när de afrikanska trummorna var på gång. Det blev en fantastik julavslutning för oss på NBV/MKC.

5 5 Samarbetspartners Under 2004 har vi fått ett antal nya samarbetspartners. Föreningar Året 2004 skapades nya kontakter med två invandrarföreningar i Helsingborg: Syriska Föreningen och Somaliland Föreningen. Den Syriska föreningen fick vi kontakt med via Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun. Föreningen var med på den Multikulturell Showen i september Den Somaliska föreningen fick vi kontakt med via Carl-Erik Killander på IOGT-NTO. Vi kommer eventuellt att starta ett projekt om drogen KATT tillsammans år Under 2004 rapporterades cirka 2200 studietimmar från de här föreningarna. Vi har även andra föreningar på gång, bland annat den Albanska föreningen och Gambiska föreningen. Bostadsområden Multiteket är ett hus med möjligheter för att lära sig olika kulturella aktiviteter inom musik och dans. Multiteket är en av satsningarna inom Kultur i bostadsområdet. Multiteket finns i två bostadsområden: Dalhem och Drottninghög i Helsingborg. Multiteket är ett projekt som riktar sig till ungdomar, drivs av Multiteket själva och sponsras av fastighetsbolaget Helsingborgshem. MKC har under både vår- och höst terminen 2004 genomfört sammanlagt 10 studiecirklar inom musik och dans i Multiteket. Detta har gett båda timmar och pengar. Vid slutet av varje termin ordnar vi tillsammans en avslutningsfest där både barn och vuxna är med i olika kulturella aktiviteter. I sammanhanget bör tilläggas att Multiteket väljer Mångkulturellt center trots att de erbjuds liknande aktiviteter gratis från annat håll. Vi har även påbörjat ett samarbete mellan några av studieförbunden i Helsingborg och Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun om studiecirklar i olika bostadsområden. Det här samarbetet inriktar sig mot vissa bostadsområden i Helsingborg, där vuxna kommer att starta olika studiecirklar. Representanter från olika studieförbund kommer att få träffa Utvecklingsnämnden och presentera vem vi är och vad vi jobbar med. Detta kommer att bli under våren 2005.

6 6 Kontakter och samarbetspartners 2004 Myndigheter och förvaltningar Under detta år har MKC samarbetet med följande myndigheter och förvaltningar i någon form av projekt eller kulturella arrangemang. Kulturnämnden: Den berömda Multikulturella Showen i Helsingborg fick åter igen stöd av Kulturnämnden i Helsingborgskommun. Kulturförvaltningen: NBV/MKC har tillsammans med Kulturförvaltningen genomförts tre stora projekt två år i rad på olika skolor och bostadsområden. Kultur i Bostadsområdet som det kallas för. Utvecklingsnämnden: Här har vi fått bidrag på kronor för projektet Ung kulturell och Aktiv. Ett projekt som riktat sig mot barn och ungdomar mellan 11 år till 15 år och från tre olika grundskolor. Projektet startades under hösten 2004 och fram till maj Ett gemensamt läger kommer det att bli vid slutet av projektet. Dunkers kulturhus: Ett gott samarbete har NBV/MKC haft med Dunkers kulturhus genom åren. Alla vår berömda Multikulturell Show har skett på Dunkerska. Helsingborgs stad: Under våren 2004 bestämde Helsingborgs kommun att man ska lämna över Midvinterljus till studieförbunden i Helsingborg i framtiden. Studieförbunden har tacka ja till detta. Midvinterljus kommer att genomföras lördag 12 februari 2005 med start kl 12. MKC kommer att bidra med en kulturrikedom av musik och dans, konst, mode, matlagning och föreläsningar. Skolor Följande skolor har MKC jobbat med under 2004: Drottninghögskolan: En skola med 54% invandrarbarn. MKC har haft danskurser i Hip-Hop och Street dance med barn mellan 7 och 11 år gamla. Ett projekt från Kulturförvaltningen. Våren Dalhemskolan: En skola med 35% invandrarbarn och hälften svenska barn. MKC har haft trummkurs i Afrikanska trummor med ungdomar mellan 14 och 15 år. Ett projekt med Kulturförvaltningen. Våren Raus Planteringsskolan: En skola med 80% invandrarbarn. Här har vi haft cirklar i både Afrikanska trummor och dans. Åldersgruppen var mellan 12 år och 14 år. Vi skapade kontakter mellan dem och en

7 7 grundskola i Gambia. Ett projekt av Kulturförvaltningen. Våren + Hösten Högastenskolan: En skola med 80 % svenska elever. Här har MKC haft cirklar i afrikanska trummor och Street dance. Ett projekt av Kulturförvaltningen, Kultur i Bostadsområdet. Kattarpskolan: En skola med 95 % svenska barn. Här har vi haft cirklar inom Hip-Hop och Street dance. Våren och hösten Johanneshedbergsskolan: En skola med 80% svenska elever. NBV/MKC har ansvarat för innehållet i deras estetiska musik- och danslinje under snart 3 år. Föreningar Syriska Föreningen: En mycket aktiv förening som vi fick kontakt med under sommaren 2004 och som har get oss ungefär 1600 timmar. De har cirklar inom musik och dans, hemspråkundervisningar, föreläsningar och data utbildning. Somaliland Föreningen: Också en ny förening som vi fick kontakt med via IOGT-NTO och de har gett oss ungefär 600 timmar. De har cirklar inom Matlagningskurs, Hemspråk undervisningar och om drogen katt. Kachikally Kulturförening: En förening som jobbar ideell med kulturella musik och dans. Kachikally föreningen har vi haft väldig nytta av under alla dessa år bland annat med kultur arrangemang och festivaler. Captain Orange Föreningen: En förening som jobbar med Hip-hop musik och som har börjat samarbeta med oss i höstas Hittills har de rapporterat 100 timmar. Bostadsområde MKC har i tre år samarbetat med Multiteket i två olika bostadsområden, Dalhem respektive Drottninghög. Det är ett projekt av fastighetsbolaget Helsingborgshem. De köper nästan alla sina kurser från NBV/MKC. Vid slutet av varje termin ordnar vi tillsammans en avslutningsfest där både barn och vuxna är med i olika kulturella aktiviteter. Antal Cirklar Under år 2004 har vi haft omkring 30 betalda cirklar på både MKC och i olika bostadsområden. Ungefär 1000 personer har deltagit i olika musik-, dans- och konstcirklar. Kursavgifterna är 995:- för vuxna och 500:- för barn och ungdomar.

8 8 Studiebesök Under år 2004 har vi på MKC haft studiebesök av olika organisationer: Skolor, Föreningar, Myndigheter och Förvaltningar, Privata företag och Organisationer från andra orter som Halmstad (Ungdoms och Kulturförvaltningen, Puls) och NBV Göteborg (Musik i bostadsområde). Filbornaskolans elever har påbörjat studier i internationella frågor och det mångkulturellt. Då var de intresserade av att samarbeta med MKC inom dans, musik och konst. De vill förlägga projektarbeten till att bland annat spela afrikanska trummor, dansa afrikansk dans och färga batik. Vittra, Nicolaiskolan, Olympiaskolan, Ringstorpsskolan kom hit och provade på olika cirklar, bland annat trummor och dans. Företaget NK Datacenter fokuserar på vuxna invandrare som är utbildade och vill komma ut i arbetslivet. Dessa vuxna invandrare som är musiker eller dansare kommer till MKC för att se vad vi gör. Nu har det utvecklats till ett samarbete där de kommer för att praktisera och undervisa en del hos oss. NBV:s verksamhetschef och en konsulent från Göteborg har varit på NBV/MKC för ett studiebesök tillsammans med en grupp ungdomar. Det var en inspirationsdag för dem. Under hösten 2004 hade vi också haft NBV:s konsulenter (integrationsdelegation) från hela Sverige på studiebesök på NBV/MKC i Helsingborg med Ulla Lindsjö. Man fick många goda idéer och inspiration från NBV/MKC. Det var en lyckad dag som pågick från kl.09:00 kl.20:00. Karl Erik och Anders från IOGT-NTO har varit på besök med sina medlemmar från olika invandrarföreningar. De var mycket imponerade av idén kring MKC. Aktiviteter Helsingborgs kommun Aktiviteterna som MKC har varit med under år 2004 i Helsingborg är följande: Dansens dag med Dunkers Kulturhus april 2004 Festival i Bostadsområde, juni 2004 Helsingborgsfestival, juli 2004 Multikulturell Show, september 2004 Halmstad Under våren 2004 har MKC haft workshops (Afrikanska trummor och dans), prova på i Halmstad, Halland som skulle leda till studiecirklar. Man fick många anmälningar. Hösten 2004 började cirklar och intresset var stor. Det kanske kommer att bli en fortsättning under våren 2005.

9 9 Värnamo Under året 2004 har MKC varit i Värnamo och haft workshops, prova på inom Afrikanska trummor och dans, Salsa, Orientalisk och Didgeridoo. Detta skedde under både vår och höst terminen. Intresset finns men det har inte blivit någon studiecirklar där ännu. Kristianstad Hösten 2004 hade NBV Kristianstad ordnat en Multikulturell Show i Kristianstad. MKC och hela paketet var med och hjälpa till. Det var lyckats.

Navbladet. Nr:3 juni 2006. Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen

Navbladet. Nr:3 juni 2006. Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Kontaktperson Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Nätverk för Afrikaner i Vantör Telefon 08 647 99 47 Mobil 070 527 99 47 Epost info@navs.se Hemsida www.navs.se NAV-nätverk för afrikaner

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

Navbladet. Nr:3 juni Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd Bandhagen

Navbladet. Nr:3 juni Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd Bandhagen Kontaktperson Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Nätverk för Afrikaner i Vantör Telefon 08 647 99 47 Mobil 070 527 99 47 Epost info@navs.se Hemsida www.navs.se NAV-nätverk för afrikaner

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Dnr: KN Beslutsunderlag Internkontrollplan 2007, kulturnämnden Kulturnämndens arbetsutskott

Dnr: KN Beslutsunderlag Internkontrollplan 2007, kulturnämnden Kulturnämndens arbetsutskott 2 Kn 70 Internkontroll Dnr: KN.2011.59 Kn 70 har tidigare beslutat se över internkontrollen i nämnden. Det innebär en revidering av nuvarande internkontrollplan ska genomföras. I förvaltningen ska nuvarande

Läs mer

Rapport. Science Center Tänknikhuset. Axplock från verksamheten under våren 2015. Vårterminen 2015.

Rapport. Science Center Tänknikhuset. Axplock från verksamheten under våren 2015. Vårterminen 2015. Rapport Science Center Tänknikhuset Vårterminen 2015. Tänknikhuset har regelbundna tekniklektioner och teknikprojekt för cirka 50 klasser /1000 elever i Vårgårda kommun. Vi arbetar efter en strukturerad

Läs mer

KULTURSKOLAN VT Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

KULTURSKOLAN VT Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande.  BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Glädje & gemenskap Kunskap & kreativitet Upplevelse & livslångt lärande KULTURSKOLAN VT 2017 www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Välkommen till en mötesplats för musik och skapande i gemenskap

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se. Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr

Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se. Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr medborgarskolan Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr Västafrikansk dans Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 800 kr Fredagskväll med dans Fredag 7/

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Ett mångkulturellt samhälle

Ett mångkulturellt samhälle Slutredovisning Ett mångkulturellt samhälle 2013 Slutredovisning Att genom kunskap om sociala medier ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Studiefrämjandet Södra Lappland Projektledare Anne

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 1. Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan 2005.

Läs mer

Information om Litteraturrundan 2016

Information om Litteraturrundan 2016 Information om Litteraturrundan 2016 Vad är Litteraturrundan? Litteraturrundan är ett fantastiskt tillfälle för författare och läsare att mötas. Konceptet är delvis samma som för Konstrundan, men med litteraturen

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

Studieprogram höst & vår 2014/2015

Studieprogram höst & vår 2014/2015 Studieprogram höst & vår 2014/2015 För dig som har en funktionsnedsättning Viktigt att veta för dig som går i en studiecirkel Vill du anmäla dig till en studiecirkel så kan du fylla i och skicka in blanketten

Läs mer

Katedralskolan i Lund. Historieprogrammet. Spetsutbildning i historia. historieprogrammet@me.com www.historieprogrammet.se

Katedralskolan i Lund. Historieprogrammet. Spetsutbildning i historia. historieprogrammet@me.com www.historieprogrammet.se 2011 Katedralskolan i Lund Historieprogrammet Spetsutbildning i historia historieprogrammet@me.com www.historieprogrammet.se HiP Historieprogrammet En fantastisk chans att läsa det jag vill, och i den

Läs mer

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen Frölundaskolan. Foto: Jennifer Hankins Frölunda Future Nyhetsbrev Nr 16 Mars-Maj 2015 VÄLKOMNA TILL FRÖLUNDA FUTURES NYHETSBREV! Frölunda Future (FF)

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Norrköpings Balettförening Org.nr. 802469-5671 Verksamhetsåret 2013-01-01-2013-12-31 Styrelsen har bestått av Ordförande BAIBA PUMPURE STYRELSEN Kassör SOLVITA ISAHANOVA Sekreterare

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

Mangateckning, 9-12 år

Mangateckning, 9-12 år Utbud våren 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i vår. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Skegrie Skolas Föräldraförening

Skegrie Skolas Föräldraförening Skegrie Skolas Föräldraförening Onsdagen den 25 mars 2009 Innehåll 1. Lotta Forslund informerar från Skolan... 2 2. Rutiner... 2 3. Föreläsning... 2 4. Kulturellt evanemang... 3 5. Äskande... 3 6. Informationsspridning...

Läs mer

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för Fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Introduktion Vävaren har funnits som fritidsgård sedan starten 1996. Strömsbro IF driver gården som ligger

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015 Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter VALHALLAVÄGEN 38s 10 SÖRBYVÄGEN ÖPPETTIDER FÖR VÅRA LOKALER VALHALLAVÄGEN

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd

Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd Föreningen Poesi utan gränser Uppsala Språklärarsällskap

Läs mer

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé?

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Idéprogram, Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolan (SV) finns i hela Sverige. År 2017 firar vi 50 år. Då har SV och de

Läs mer

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin!

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin! Utbud hösten 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i höst. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att du ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar.

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR DISTRIKTETS UNGDOMSSEKTION 2010 DUS STYRELSEN 2010 UPPDRAG OCH VERKSAMHET Ordförande Vice ordf. Sekreterare Vice sekr. Kassör Övriga ledamöter Karolina Peterson Louise Bergström

Läs mer

Alvesta Folkfest blev en riktig succé & ca 1500 personer kom till Hagaparken för att kolla in någon av programpunkterna. Det var

Alvesta Folkfest blev en riktig succé & ca 1500 personer kom till Hagaparken för att kolla in någon av programpunkterna. Det var Alvesta Folkfest gick av stapeln för första gången den 12e september 2015 & var en stor succé. Massor av besökare kom till Hagaparken för att lyssna på konserter, kolla på dans, äta mat från olika länder

Läs mer

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO?

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO? Enkätundersökning i Stockholms kommun 2016 Hur är det att vara ny medlem i PRO? Vi frågade de nya medlemmarna Varit med i max 13 månader. PRO förening i Stockholms kommun. Helt nya i PRO och inte dem som

Läs mer

Bergsjö Eko Festival utvärdering maj 08

Bergsjö Eko Festival utvärdering maj 08 Bergsjö Eko Festival utvärdering maj Projektet var ett samarbete mellan, UNF 5, Smart Event och Bergsjögården som pågick mellan januari juni. Själva festivaldagen låg i mitten av april. Under eftermiddagen

Läs mer

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober Program Helsingborgs Mångfaldsvecka 2107 25 september - 1 oktober Måndagen den 25 september den 1 oktober. Datum: Varje dag under Mångfaldsveckan Tid: 11:00-17:00. Tisdagen den 26 september 09:00 11:30

Läs mer

Hej. Känner Du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Kristine

Hej. Känner Du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Kristine Utbud hösten 2014 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i höst. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Ungdomens frågestund i kommunfullmäktige 2009-04-23 Frågor/ synpunkter Nämndens

Läs mer

Projektbeskrivning Folkmusikvecka i Lund 2007

Projektbeskrivning Folkmusikvecka i Lund 2007 Projektbeskrivning Folkmusikvecka i Lund 2007 Bakgrund Skånes Spelmansförbund har tillsammans med Musik i Syd utropat 2007 till Folkmusikår i Skåne. För att manifestera den Skånska folkmusiken och sprida

Läs mer

Slutrapport av projekt Barns väntan

Slutrapport av projekt Barns väntan Slutrapport av projekt Barns väntan Projekt Barns väntan har under 2005 arbetat med barn och ungdomar som ensamma, utan anhöriga, kommer till Sverige för att söka asyl. Västra Götalands kulturnämnd har

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Hej! Din mötesplats är med i KEKS, ett nätverk där vi tillsammans samarbetar för att göra verksamheten bättre, bland annat genom att genomföra denna Mötesplatsenkät.

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa

Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa Välkomna http://plus.rjl.se/barndialogen Dansa utan krav https://www.1177.se/jonkopings-lan/fakta-och-rad/behandlingar/dans-for-unga-tjejer/

Läs mer

TITANIC. Vårterminen 2015. Stenänga Förskola. Krokodilgruppen. Marina Undenius och Carina Nilsson

TITANIC. Vårterminen 2015. Stenänga Förskola. Krokodilgruppen. Marina Undenius och Carina Nilsson TITANIC Vårterminen 2015 Stenänga Förskola Krokodilgruppen Marina Undenius och Carina Nilsson Under hösten 2014 fanns ett intresse för Titanic hos några barn i barngruppen. När vårterminen startade hade

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

Studieprogram 2015/2016. För dig som har en funktionsnedsättning och för dig som arbetar med personer med funktionsnedsättning NYHETER

Studieprogram 2015/2016. För dig som har en funktionsnedsättning och för dig som arbetar med personer med funktionsnedsättning NYHETER NYHETER Enkel matlagning, Rytmik och Så funkar sex NYHETER Hälsokörkort och Träslöjd Studieprogram 2015/2016 För dig som har en funktionsnedsättning och för dig som arbetar med personer med funktionsnedsättning

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Motion om översyn av bidrag till föreningar

Motion om översyn av bidrag till föreningar 2010 05 31 84 206 Kommunstyrelsen 2011 08 15 162 354 Arbets och personalutskottet 2011 06 07 120 238 Dnr 10.356 008 majkf25 Motion om översyn av bidrag till föreningar Bilaga: Bestämmelser om bidrag till

Läs mer

Svar på skrivelse om att möjliggöra så att fler barn och unga kan gå i Kulturskolan, särskilt i stadsdelar där endast 3-5 % går idag.

Svar på skrivelse om att möjliggöra så att fler barn och unga kan gå i Kulturskolan, särskilt i stadsdelar där endast 3-5 % går idag. Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Bengt Staf Telefon: 08-508 318 13 Till Kulturnämnden 2014-10-14 Nr 5 Svar på skrivelse om att möjliggöra så att fler

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 2019-06-26 1. Vilken utställning besöker du nu? Varde ljus 33 30 Mellan Konst & Verklighet 27 24,5 Vårsalongen 26 23,6 Kulturskolans bildelever 8 7,3 Bosse

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

#sumpanlov I Sundbyberg finns det gratis påsklovsaktiviteter för barn och unga!

#sumpanlov I Sundbyberg finns det gratis påsklovsaktiviteter för barn och unga! #sumpanlov I Sundbyberg finns det gratis påsklovsaktiviteter för barn och unga! LÄS MER PÅ SUNDBYBERG.SE/SUMPANLOV Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg på påsklovet. Alla barn och unga är välkomna

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

SMM. SMM inleder samarbete med Kulturens. Sommarmusikskola Hjortsberga. Nyheter och information från konsulent och ordförande

SMM. SMM inleder samarbete med Kulturens. Sommarmusikskola Hjortsberga. Nyheter och information från konsulent och ordförande Dec 2018 Svenska Missionskyrkans Musikkårer SMM Nyheter och information från konsulent och ordförande Sommarmusikskola Hjortsberga 24 juni - 30 juni Brassband ålder 10-16 år. hjortsberga@smm.nu Detta är

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Fråga 1. Hur upplever Du arrangemanget

Fråga 1. Hur upplever Du arrangemanget Utvärderingen för de 1:a nationella dagarna i Stockholm Enkäten besvarades av 7 st Fråga 1: Fråga 1. Hur upplever Du arrangemanget 1 1 3 7 9 Bra arrangerat Borde fått bokningsbekräftelse Vara lite tuffare

Läs mer

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin!

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin! Utbud våren 2016 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i vår. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att du ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad 1(3) Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Tid Måndag den 4 mars 2019 kl. 15:00 Plats Integra, Kaggensgatan 40 A Enligt uppdrag Ann-Mari Nilsson Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 1 VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 2 BAKGRUND Riksteatern verksamhetsplanerar Riktesteatern verksamhetsplanerar är ett projekt som startade hösten 2012. På kongressen 2011 fattades beslut om att hela Riksteaterns

Läs mer

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Gif Nike F-02/03 (Lomma) delad förstaplats Klimatmatchen Sverige 2014 och vinnare Skåne Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Martin Lundgren, Skåneidrotten Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Föreningen Maskroskraft År 2014 1. Fakta om året som gått Medlemmar: Antalet betalande medlemmar 52 Antalet ej betalande (sponsrade) medlemmar, 50 Medlemsavgifter Vuxna: 150 kr

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Utställning - Strömmar av plast. Rapport och uppföljning Maria Eléhn Anette Svahn TorBjörn Nilsson Linda Andersson

Utställning - Strömmar av plast. Rapport och uppföljning Maria Eléhn Anette Svahn TorBjörn Nilsson Linda Andersson WP2 SP Utställning - Strömmar av plast Rapport och uppföljning Maria Eléhn Anette Svahn TorBjörn Nilsson Linda Andersson 1. Deltagande i Västerhavsveckan Utställningen i Marstrand den 11 augusti 2017 Västerhavsveckan

Läs mer

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med.

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. SVENSKA Vi läser svenska grund på måndagar. Vi skriver ord och meningar i olika teman, tex årstider,

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Simon Viva. Kallelse till årsmöte 2012. Dagordning. Föreningen i Vivalla

Simon Viva. Kallelse till årsmöte 2012. Dagordning. Föreningen i Vivalla Föreningen i Vivalla Simon Viva Kallelse till årsmöte 2012 Vi kallar dig till föreningens årsmöte. Årsmöte ska hållas lördagen 24 mars kl. 11.00 på IUC Ideell Utvecklings Centrum på Storgatan 24. Dagordning

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan Spanska för nöjets skull UF Affärsplan 2005-2006 Magdalena Andersson Soltorgsgymnasiet Borlänge Innehållsförteckning 1. Spanska för nöjets skull UF 1.1 Affärsidé 1.2 Bakgrund 1.3 Tjänsten 2. Företaget

Läs mer

Teknikcentrum Stensbergsförskola, Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar

Teknikcentrum Stensbergsförskola, Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Handläggare Anette Johansson Stensbergs förskola 070 5585332 Datum 13 2014-01-15 Teknikcentrum Stensbergsförskola, Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Teknikcentrum, förskolan som inspirerar

Läs mer

10.00 Musik med Erik, Idrott i Tippenhallen. Glöm ej idrottkläder, inneskor och handduk. Lämna in idrottsläxan om mat och rörelse.

10.00 Musik med Erik, Idrott i Tippenhallen. Glöm ej idrottkläder, inneskor och handduk. Lämna in idrottsläxan om mat och rörelse. KLASS vecka DENNA VECKA: Meddelande: Kom ihåg att logga in på schoolsoft och läsa ditt barns IUP!! OBS Alla barn behöver fylla på sina extrakläderslådor. Det är blött nu... Vi arbetar här: Alex Helin Sjukanmälan:

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

Vad vill du göra på din fritid?

Vad vill du göra på din fritid? Vad vill du göra på din fritid? Aktiviteter som kan anpassas efter dina behov hösten 2019 WWW.SUNDBYBERG.SE/FUNK Sidan 2 av 17 Vad vill du göra när du är ledig? Vad är du intresserad av? Vill du träffa

Läs mer

#sumpanlov. I Sundbyberg finns det gratis sportlovsaktiviteter för barn och unga! LÄS MER PÅ SUNDBYBERG.SE/SUMPANLOV

#sumpanlov. I Sundbyberg finns det gratis sportlovsaktiviteter för barn och unga! LÄS MER PÅ SUNDBYBERG.SE/SUMPANLOV #sumpanlov I Sundbyberg finns det gratis sportlovsaktiviteter för barn och unga! LÄS MER PÅ SUNDBYBERG.SE/SUMPANLOV Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg på sportlovet. Alla barn och unga är välkomna

Läs mer

Sommarprogram 2019 AKTIVITETSHUS HISINGEN ngen

Sommarprogram 2019 AKTIVITETSHUS HISINGEN ngen Social resursförvaltning Sommarprogram 2019 AKTIVITETSHUS HISINGEN ngen Vecka 25, tema: Midsommar Måndag 17 juni Workshop för unga vuxna från alla aktivitetshus Tisdag 18 juni Promenadgrupp Förberedelser

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2010

Verksamhetsberättelse för 2010 Verksamhetsberättelse för 2010 Helsingborg Verksamhetsberättelse för 2010 Styrelsen Ordförande Vice ordförande Kassör Ledamöter Dan Karlsson Ann-Christine Malmgren Tomas Nordström Lillebil Pettersson Åke

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 9 Kollektivtrafik April Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1. Svarsfrekvens Det är 85 personer 57 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av dem som

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

UTMANINGEN 2013 Bidrag från Härryda kommun. Teknikmässan med mänskliga möten och vad som hände sedan

UTMANINGEN 2013 Bidrag från Härryda kommun. Teknikmässan med mänskliga möten och vad som hände sedan UTMANINGEN 2013 Bidrag från Härryda kommun Teknikmässan med mänskliga möten och vad som hände sedan Det började med en viktig mässa för en hel kommun Efter en uppstartskonferens angående Digidel i Västra

Läs mer

Bitte Magnusson, lärarrep åk F-2

Bitte Magnusson, lärarrep åk F-2 Protokoll fört vid föräldrarådsmöte 2010-02-17 Plats: Fjälkinge skola, Elevcaféet Närvarande: Roland Persson, 9B Maria Antreski, 8B Petra Kempner 6A Camilla Bengtsson, 6A Mariana Wendel, 5A Jessika Kärrdahl,

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7 RAPPORT Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Pianot i fokus Daniel Larsson Hur fick du idén till att göra pianokonserten och varför ville du göra den? Jag har spelat piano sedan jag var runt

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Träning och studier - en oslagbar kombination Samhällsvetenskap (SA) Träning och hälsa (BF) www.hbgsportgymnasium.com Utmana dig själv! Härlig gemenskap Vill du kombinera dina studier med tuff och rolig

Läs mer