Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004"

Transkript

1 1 Redovisning av NBV/Mångkulturellt Center (MKC) 2004 Verksamhetsberättelse 2004 har varit ett mycket positiv och växande år på NBV/Mångkulturell Center. Detta har hänt under året: Förberedande arbete inför vårterminen En rutin som vi alltid brukar göra inför varje terminsstart är att höra av oss till våra kontakter - skolorna, bostadsområdena, kommunen, cirkeldeltagarna samt cirkelledarna. Vi arrangerade även en cirkelledarträff. En utvärdering som vi gjorde hösten 2003 visade att 95 % av kvällskursdeltagarna var nöjda och 90 % av dem ville fortsätta under vårterminen Så blev det också människor trivs och kommer tillbaka termin efter termin. Detta leder också till nya kursdeltagare, då de som är nöjda gärna tar med sig vänner och bekanta för att prova på. Nya kontakter skapades med skolor, myndigheten Kulturnämden, kulturförvaltningen, Utvecklingsnämnden, Stadsteatern, med en stor ökning av anmälda kvällskursdeltagare som resultat - mer än 50% fler anmälningar. Hösten 2003 fick MKC/NBV ett EU-bidrag på kr för att undersöka en idé till ett projekt inriktat på arbetslösa invandrare som syftade till att få ut långtidsarbetslösa i arbetslivet. Det var ett EU-projekt från EFS-rådet i Lund, Skåne. Mångkulturellt center tog kontakt med både Arbetsförmedlingen och Utvecklingsnämndens Visions Center (socialen) i Helsingborg för ett samarbete. De var från början intresserade av att satsa på arbetslösa med socialbidrag. MKC skulle stå för utbildning av dessa personer i MKC:s lokaler. Tyvärr kunde inte projektet genomföras p g a bristande intresse hos våra samarbetspartners. Vi försökte upprätthålla en kontakt under en tid, men vi fick inget egentligt gensvar. Därför beslöt vi att tiden inte var mogen för detta projekt. Våren Vårterminen började under vecka 6 och det gick bra. Vi kom till och med igång med Månadens Workshop, en prova på-aktivitet som sker sista helgen i månaden. Det började med Afrikanska trummor och dans. Kommande workshops blev Hip Hop, Street dance och orientalisk dans. Aktiviteterna rapporteras som kulturarrangemang. Marknadsföringen av vårterminen skedde via annonser i tidningen samt information på bibliotek och vissa offentliga platser. 30 planscher med schemat delades ut till alla bibliotek samt affärer inom Helsingborg med omnejd. För första gången var NBV/MKC med i Dansbiennal 2004, som arrangerades av Kultur Skåne på temat Integration Möten i rörelse Gränsöverskridande.

2 2 Ledarna var pigga på detta arrangemang och ställde upp ideellt tillsammans med sina elever. De uppträde på både Väla och Helsingborgs Dunkers Kulturhus. Det ramlade in nya kontakter hela tiden under vårterminen, bland annat folk som var nyfikna på oss, folk som söker en samarbetspartner, skolor som behöver hjälp med sina kulturarbeten m fl. En kontakt var ett företag som skriver böcker om olika länder och dessa kulturkrockar, d v s hur man kommunicerar när man möter människor från en annan kultur. Det ska bli spännande att ha de böckerna hos oss och till och med kunna sälja dem till allmänheten. Under våren 2004 fick MKC ett uppdrag från Kulturförvaltningen i Helsingborgs kommun för att genomföra ett projekt som heter Kultur i Bostadsområdet tillsammans med två grundskolor inom samma område: Raus Planteringsskolan och Högastenskolan i Helsingborg. Detta skedde genom kulturell musik och dans från MKC. Högastensskolan har 90% svenskar elever och Raus Planteringsskolan har 90% invandrarelever. Vi jobbade med fyra klasser, två från varje skola i årskurs 6. Vi hade studiecirklar inom Afrikanska trummor och dans, Street dance och Hip Hopdans. Detta var under skoltid och varade fram till sommaren med en stor avslutningsfestival i bostadsorådet, en festival med olika förvaltningar, studieförbunden och föreningar.. Även de boende i och runt om Raus Plantering var inbjudna. Där uppträde MKC tillsammans grundskoleleverna och hade workshop i Afrikanska trummor och dans. Under FN-dagen var vi med på ytterligare kulturaktiviteter på dessa båda skolor. Mångkulturellt center har även skapat kontakter mellan de båda skolorna i Helsingborg och årskurs 6 från en grundskola i Gambia (Västafrika), Younaskolan genom Modou Joof. Eleverna i Sverige har tillsammans med lärare och föräldrar samlat in och skickat en container med bord och stolar, böcker (på engelska förstås!), skolmaterial, datorer, fotbollar mm till skolan i Gambia. Ca 150 personer deltog i insamlingsarbetet. Modou var med och levererade conainern till skolan i Gambia. Det var väldigt uppskattat. Nu brevväxlar eleverna med varandra. På Kattarpsskolan har vi haft cirklar inom Hip-Hop och Street Dance. Kattapsskolan är en skola med 95 % svenska barn. Även under våren har MKC varit ansvarig för det estetiska programmets musikoch danslinje på Folkuniversitetets gymnasium Johanneshedbergsskolan, ett samarbete som pågått snart 3 år. Skolan består av 80 % svenska elever. Det kostar kr och studieförbundet Folkuniversitetet betalar för det. En redovisning av verksamhetsplaner av NBV/MKC har gjort för Kommunstyrelsen i Helsingborg. Alla studieförbund inom Helsingborgs kommun var med. En full redogörelse av projektet MKC gjordes, bland annat med syfte, arbetssätt, målgrupper och vilka områden samt organisationer som vi samarbetat med. De var imponerade!

3 3 Sommaren: Under juli månad hade Helsingborg sin årliga festival. NBV/MKC var med för första gången och erbjöd workshops, prova på-aktiviteter: Salsa och Orientalisk dans, Afrikanska trummor och dans, Didgeridoo, Hip-Hop och Street dans och konst. Samtidigt spred vi information om NBV/MKC. Vi hade ett eget tält utanför Statsbiblioteket och hade öppet från kl.10:00 kl.20:00 torsdag och fredag. På lördagen arrangerade vi en Multikulturell Show mellan kl.12:00 kl.18:00 mitt i centrala Helsingborg (Kungstorget). Det var ett uppskattat arrangemang och en bra marknadsföring för NBV/MKC! Mångkulturell show var en satsning för kr plus personal för de tre dagarna. Hösten: I september arrangerade NBV/MKC Mångkulturell Show för tredje året i rad på Dunkers Kulturhus sponsrade med lokaler och stöd till kvällsunderhållningen. Showen varade i 9 timmar en fantastisk kulturrikedom av musik och dans från hela världen. Det dök upp cirka 300 personer under dagen och cirka 200 personer under kvällen. Dagens aktiviteter innehöll allt från Flamenco, Salsa, Hip-hop, Orientalisk magdans, Arabisk folkdans, Svensk folkdans samt Afrikanska trummor och dans. Vi avslutade kvällens aktiviteter med ett 12-mannaband från Kuba. Showen blev en publiksuccé då den var mycket omtyckt av Helsingborgarna. Själva tyckte vi att det var både spännande och kul. Den Mångkulturella showen bidrar till att sätta fokus på våra aktiviteter och sprida information om Mångkulturellt center. Därför satsade vi på marknadsföring av höstens Mångkulturella Show och Mångkulturellt Center genom att ha affischer på 60 bussar under Helsingborgsfestivalen (juli). Detta gav ett bra resultat och det blev en rejäl ökning i antalet kursanmälningar (ca 60% nyanmälningar) jämfört med våren. Vecka 39 startade Mångkulturellt Center höstens kurser. Antal anmälningar ökade i alla kurser och vi fick till och med igång kurser som vi inte hade kommit igång med tidigare, bland annat Didgeridoo, Salsa och Gitarr. Ökningar med kontakter, timmar och inkomster. I vecka 43 gjorde vi en studieresa till Gambia i Västafrika. Vi var 12 elever och en lärare plus Modou. Eleverna som var med på resan hade deltagit i studiecirklar i afrikanska trummor och dans i minst 3 månader och max 3 år. Det var en fantastik grupp med en bra spridning i ålder. Den yngsta deltagaren var 17 år gammal och äldsta 78 år gammal. Vi stannade i 8 dagar och under de här 8 dagarna hade vi workshops i Afrikanska trummor och dans, vi åkte på kulturella utflykter och givetvis sol och bad med mycket god mat. Resan var väldigt uppskattad och redan nu planeras flera liknande resor till Gambia under Intresset är stort och vi har redan har 60 elever från på olika kurser på NBV/ MKC anmält sig till att resa.

4 4 Första avresan är i vecka och fortsätter fram till vecka 48, år En vecka per grupp och 15 pers/grupp. Vi välkomnar även NBV Skåne att följa med! Helsingborgs Stadsteater har genomfört ett stort kulturarrangemang tillsammans med olika invandrarföreningar. Vi har varit med och bidragit med underhållning från Kulturföreningen Kachikally med Afrikanska Trummor och Dans. NBV/MKC logga hängdes utanför Stadsteatern i två dagar. Det var en bra marknadsföring. Under höstterminen fick vi bidrag från Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun för att fortsätta med integrationsprojektet vi skapat under vårterminen med Högastenskolan och Raus Planteringsskolan. Detta projekt har vi döpt till Ung kulturellt och Aktiv. Vi sökte :- i projektpengar och fick :-. Projektet riktade sig till skolungdomar från årskurs 5 till 6 och från olika grundskolor inom Helsingborgs kommun nämligen Högastensskolan( en skola med 80 % svenskar), Raus planteringsskolan( en skola med 80% invandrare) och Kattarpskolan (en skola med 95% svenskar). Genom detta projekt ville vi skapa en mötesplats för att underlätta integration och samarbete mellan invandrarbarn och svenska barn. De ska ha roligt tillsammans då de engagerar sig i och delar ett gemensamt intresse för musik och dans. Detta skedde i någon form av studiecirklar under både skoltid och fritid. De hade cirklar i Afrikanska trummor, Breakdans, Hip-hop och Streetdans och Gitarr. Vi hade 3 timanställda som jobbade med de olika skolorna och vi köpte tjänster av Joofen Import som håller i afrikanska trummor. Projektet sträcker sig fram till våren 2005 och kommer att avslutas med ett gemensamt läger på 3 dagar under maj månad. Under detta läger kommer de olika skolorna att ha workshops, show och disco. En dokumentation av projektet kommer att göras genom en skriftlig rapport, filmning och bilder. Dokumentationen kommer att skickas till Utvecklingsnämnden och vi kommer även att ansöka nya pengar för en fortsättning om det skulle visa sig vara positiv. Även under hösten fortsatte vi med cirklar inom Hip-Hop och Street dance på Kattarpsskolan. Vintern: Vid mitten av december hade vi höstens avslutningsfest på NBV/MKC. Det blev en enkel fest på grund av att vi hade ont om pengar, men den förvandlades till en stor och trevlig tillställning. Modous familj ordnade god mat och elever och lärare stod för den trevliga och roliga underhållningen. Verksamhetschefen, Bertil Freed, var på plats och kunde inte låta bli att dansa när de afrikanska trummorna var på gång. Det blev en fantastik julavslutning för oss på NBV/MKC.

5 5 Samarbetspartners Under 2004 har vi fått ett antal nya samarbetspartners. Föreningar Året 2004 skapades nya kontakter med två invandrarföreningar i Helsingborg: Syriska Föreningen och Somaliland Föreningen. Den Syriska föreningen fick vi kontakt med via Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun. Föreningen var med på den Multikulturell Showen i september Den Somaliska föreningen fick vi kontakt med via Carl-Erik Killander på IOGT-NTO. Vi kommer eventuellt att starta ett projekt om drogen KATT tillsammans år Under 2004 rapporterades cirka 2200 studietimmar från de här föreningarna. Vi har även andra föreningar på gång, bland annat den Albanska föreningen och Gambiska föreningen. Bostadsområden Multiteket är ett hus med möjligheter för att lära sig olika kulturella aktiviteter inom musik och dans. Multiteket är en av satsningarna inom Kultur i bostadsområdet. Multiteket finns i två bostadsområden: Dalhem och Drottninghög i Helsingborg. Multiteket är ett projekt som riktar sig till ungdomar, drivs av Multiteket själva och sponsras av fastighetsbolaget Helsingborgshem. MKC har under både vår- och höst terminen 2004 genomfört sammanlagt 10 studiecirklar inom musik och dans i Multiteket. Detta har gett båda timmar och pengar. Vid slutet av varje termin ordnar vi tillsammans en avslutningsfest där både barn och vuxna är med i olika kulturella aktiviteter. I sammanhanget bör tilläggas att Multiteket väljer Mångkulturellt center trots att de erbjuds liknande aktiviteter gratis från annat håll. Vi har även påbörjat ett samarbete mellan några av studieförbunden i Helsingborg och Utvecklingsnämnden i Helsingborgs kommun om studiecirklar i olika bostadsområden. Det här samarbetet inriktar sig mot vissa bostadsområden i Helsingborg, där vuxna kommer att starta olika studiecirklar. Representanter från olika studieförbund kommer att få träffa Utvecklingsnämnden och presentera vem vi är och vad vi jobbar med. Detta kommer att bli under våren 2005.

6 6 Kontakter och samarbetspartners 2004 Myndigheter och förvaltningar Under detta år har MKC samarbetet med följande myndigheter och förvaltningar i någon form av projekt eller kulturella arrangemang. Kulturnämnden: Den berömda Multikulturella Showen i Helsingborg fick åter igen stöd av Kulturnämnden i Helsingborgskommun. Kulturförvaltningen: NBV/MKC har tillsammans med Kulturförvaltningen genomförts tre stora projekt två år i rad på olika skolor och bostadsområden. Kultur i Bostadsområdet som det kallas för. Utvecklingsnämnden: Här har vi fått bidrag på kronor för projektet Ung kulturell och Aktiv. Ett projekt som riktat sig mot barn och ungdomar mellan 11 år till 15 år och från tre olika grundskolor. Projektet startades under hösten 2004 och fram till maj Ett gemensamt läger kommer det att bli vid slutet av projektet. Dunkers kulturhus: Ett gott samarbete har NBV/MKC haft med Dunkers kulturhus genom åren. Alla vår berömda Multikulturell Show har skett på Dunkerska. Helsingborgs stad: Under våren 2004 bestämde Helsingborgs kommun att man ska lämna över Midvinterljus till studieförbunden i Helsingborg i framtiden. Studieförbunden har tacka ja till detta. Midvinterljus kommer att genomföras lördag 12 februari 2005 med start kl 12. MKC kommer att bidra med en kulturrikedom av musik och dans, konst, mode, matlagning och föreläsningar. Skolor Följande skolor har MKC jobbat med under 2004: Drottninghögskolan: En skola med 54% invandrarbarn. MKC har haft danskurser i Hip-Hop och Street dance med barn mellan 7 och 11 år gamla. Ett projekt från Kulturförvaltningen. Våren Dalhemskolan: En skola med 35% invandrarbarn och hälften svenska barn. MKC har haft trummkurs i Afrikanska trummor med ungdomar mellan 14 och 15 år. Ett projekt med Kulturförvaltningen. Våren Raus Planteringsskolan: En skola med 80% invandrarbarn. Här har vi haft cirklar i både Afrikanska trummor och dans. Åldersgruppen var mellan 12 år och 14 år. Vi skapade kontakter mellan dem och en

7 7 grundskola i Gambia. Ett projekt av Kulturförvaltningen. Våren + Hösten Högastenskolan: En skola med 80 % svenska elever. Här har MKC haft cirklar i afrikanska trummor och Street dance. Ett projekt av Kulturförvaltningen, Kultur i Bostadsområdet. Kattarpskolan: En skola med 95 % svenska barn. Här har vi haft cirklar inom Hip-Hop och Street dance. Våren och hösten Johanneshedbergsskolan: En skola med 80% svenska elever. NBV/MKC har ansvarat för innehållet i deras estetiska musik- och danslinje under snart 3 år. Föreningar Syriska Föreningen: En mycket aktiv förening som vi fick kontakt med under sommaren 2004 och som har get oss ungefär 1600 timmar. De har cirklar inom musik och dans, hemspråkundervisningar, föreläsningar och data utbildning. Somaliland Föreningen: Också en ny förening som vi fick kontakt med via IOGT-NTO och de har gett oss ungefär 600 timmar. De har cirklar inom Matlagningskurs, Hemspråk undervisningar och om drogen katt. Kachikally Kulturförening: En förening som jobbar ideell med kulturella musik och dans. Kachikally föreningen har vi haft väldig nytta av under alla dessa år bland annat med kultur arrangemang och festivaler. Captain Orange Föreningen: En förening som jobbar med Hip-hop musik och som har börjat samarbeta med oss i höstas Hittills har de rapporterat 100 timmar. Bostadsområde MKC har i tre år samarbetat med Multiteket i två olika bostadsområden, Dalhem respektive Drottninghög. Det är ett projekt av fastighetsbolaget Helsingborgshem. De köper nästan alla sina kurser från NBV/MKC. Vid slutet av varje termin ordnar vi tillsammans en avslutningsfest där både barn och vuxna är med i olika kulturella aktiviteter. Antal Cirklar Under år 2004 har vi haft omkring 30 betalda cirklar på både MKC och i olika bostadsområden. Ungefär 1000 personer har deltagit i olika musik-, dans- och konstcirklar. Kursavgifterna är 995:- för vuxna och 500:- för barn och ungdomar.

8 8 Studiebesök Under år 2004 har vi på MKC haft studiebesök av olika organisationer: Skolor, Föreningar, Myndigheter och Förvaltningar, Privata företag och Organisationer från andra orter som Halmstad (Ungdoms och Kulturförvaltningen, Puls) och NBV Göteborg (Musik i bostadsområde). Filbornaskolans elever har påbörjat studier i internationella frågor och det mångkulturellt. Då var de intresserade av att samarbeta med MKC inom dans, musik och konst. De vill förlägga projektarbeten till att bland annat spela afrikanska trummor, dansa afrikansk dans och färga batik. Vittra, Nicolaiskolan, Olympiaskolan, Ringstorpsskolan kom hit och provade på olika cirklar, bland annat trummor och dans. Företaget NK Datacenter fokuserar på vuxna invandrare som är utbildade och vill komma ut i arbetslivet. Dessa vuxna invandrare som är musiker eller dansare kommer till MKC för att se vad vi gör. Nu har det utvecklats till ett samarbete där de kommer för att praktisera och undervisa en del hos oss. NBV:s verksamhetschef och en konsulent från Göteborg har varit på NBV/MKC för ett studiebesök tillsammans med en grupp ungdomar. Det var en inspirationsdag för dem. Under hösten 2004 hade vi också haft NBV:s konsulenter (integrationsdelegation) från hela Sverige på studiebesök på NBV/MKC i Helsingborg med Ulla Lindsjö. Man fick många goda idéer och inspiration från NBV/MKC. Det var en lyckad dag som pågick från kl.09:00 kl.20:00. Karl Erik och Anders från IOGT-NTO har varit på besök med sina medlemmar från olika invandrarföreningar. De var mycket imponerade av idén kring MKC. Aktiviteter Helsingborgs kommun Aktiviteterna som MKC har varit med under år 2004 i Helsingborg är följande: Dansens dag med Dunkers Kulturhus april 2004 Festival i Bostadsområde, juni 2004 Helsingborgsfestival, juli 2004 Multikulturell Show, september 2004 Halmstad Under våren 2004 har MKC haft workshops (Afrikanska trummor och dans), prova på i Halmstad, Halland som skulle leda till studiecirklar. Man fick många anmälningar. Hösten 2004 började cirklar och intresset var stor. Det kanske kommer att bli en fortsättning under våren 2005.

9 9 Värnamo Under året 2004 har MKC varit i Värnamo och haft workshops, prova på inom Afrikanska trummor och dans, Salsa, Orientalisk och Didgeridoo. Detta skedde under både vår och höst terminen. Intresset finns men det har inte blivit någon studiecirklar där ännu. Kristianstad Hösten 2004 hade NBV Kristianstad ordnat en Multikulturell Show i Kristianstad. MKC och hela paketet var med och hjälpa till. Det var lyckats.

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Navbladet. Nr:3 juni 2006. Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen

Navbladet. Nr:3 juni 2006. Kontaktperson. Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Kontaktperson Maximian Muwuluzi Bäverbäcksgränd 17 124 62 Bandhagen Nätverk för Afrikaner i Vantör Telefon 08 647 99 47 Mobil 070 527 99 47 Epost info@navs.se Hemsida www.navs.se NAV-nätverk för afrikaner

Läs mer

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 1. Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan 2005.

Läs mer

Mangateckning, 9-12 år

Mangateckning, 9-12 år Utbud våren 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i vår. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Sökande: ABF Borlänge Nedansiljan - kommun Rättvik, Studieförbundet Vuxenskolan Rättvik, Kulturenheten Rättviks kommun. Uppdragstagare: ABF Borlänge Nedansiljan,

Läs mer

Hej. Känner Du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Kristine

Hej. Känner Du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Kristine Utbud hösten 2014 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i höst. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Studiecirklar på din fritid våren 2009

Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar och kultur för personer med intellektuell funktionsnedsättning SV Stockholm Sektionen för personer med funktionsnedsättningar SV Stockholm har studiecirklar

Läs mer

TÄNK JAKT 2015. www.studieframjandet.se

TÄNK JAKT 2015. www.studieframjandet.se TÄNK JAKT 2015 www.studieframjandet.se Studiefrämjandet Svenska Jägareförbundets studieförbund! Studiefrämjandet värdesätter samarbetet med våra medlemsorganisationer, där Svenska Jägareförbundet är ett

Läs mer

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin!

Hej. Känner du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Elin! Utbud hösten 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i höst. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att du ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

Vill ni också bli en Utmärkt förening i nacka?

Vill ni också bli en Utmärkt förening i nacka? Vill ni också bli en Utmärkt förening i nacka? Utmärkt förening i Nacka Det är viktigt att alla barn och ungdomar som deltar i olika fritidsaktiviteter upplever att de är välkomna och att de kan känna

Läs mer

Tid och plats Torsdag 16 oktober 2014, Folkuniversitetet, Nygatan 43, Umeå, Västerbottensrummet.

Tid och plats Torsdag 16 oktober 2014, Folkuniversitetet, Nygatan 43, Umeå, Västerbottensrummet. 2014-10-16 1 (8) Minnesanteckningar Ing-Marie Nilsson Tid och plats Torsdag 16 oktober 2014, Folkuniversitetet, Nygatan 43, Umeå, Västerbottensrummet. Program Se bilaga 1. Deltagare Se bilaga 2. Karin

Läs mer

Adolfberg - kvinnor. Folkhälsoenkät Skåne 2008. Dålig självskattad hälsa 300. Läkarbesök på grund av sjukdom. Dålig psykisk hälsa

Adolfberg - kvinnor. Folkhälsoenkät Skåne 2008. Dålig självskattad hälsa 300. Läkarbesök på grund av sjukdom. Dålig psykisk hälsa Adolfberg - kvinnor 3 25 2 15 1 5 Folkhälsoenkät Skåne 28 Adolfsberg - män 3 25 2 15 1 5 Folkhälsoenkät Skåne 28 Dalhem - kvinnor 3 25 2 15 1 5 Folkhälsoenkät Skåne 28 Dalhem - män 3 25 2 15 1 5 Folkhälsoenkät

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 1 VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 2 BAKGRUND Riksteatern verksamhetsplanerar Riktesteatern verksamhetsplanerar är ett projekt som startade hösten 2012. På kongressen 2011 fattades beslut om att hela Riksteaterns

Läs mer

VIF startades den 4 maj 2006.

VIF startades den 4 maj 2006. VIF startades den 4 maj 2006. Tanken med den här föreningen är att förena människor, oavsett ursprung, kultur, religion, kön eller hudfärg. Ett sätt att knyta kontakter och lära sig mer om olika kulturer.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2010

Verksamhetsberättelse för 2010 Verksamhetsberättelse för 2010 Helsingborg Verksamhetsberättelse för 2010 Styrelsen Ordförande Vice ordförande Kassör Ledamöter Dan Karlsson Ann-Christine Malmgren Tomas Nordström Lillebil Pettersson Åke

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? December

Vad händer i Färgelanda? December Vad händer i Färgelanda? December Fr.o.m. 28/11 kommer vad händer i Färgelanda att medfölja Dalslänningens totalutdelningar till ALLA hushåll i Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors kommuner samt Hedekas

Läs mer

Dansstudion. För hela Östergötland! FÖR mer information och anmälan folkuniversitetet.se/motala, linkoping, norrkoping

Dansstudion. För hela Östergötland! FÖR mer information och anmälan folkuniversitetet.se/motala, linkoping, norrkoping 1 Dansstudion För hela Östergötland! GRATIS PROVA-PÅ kurser! 2 Språk Konst Se hela vårt kursutbud i vårens kurskatalog samt på våra hemsidor: folkuniversitetet.se/motala, folkuniversitetet.se/linkoping,

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013 Utbud hösten 2012 Nora vt - 2013 Hej Nytt år, nya möjligheter! Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande och kreativa studiecirklar. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram vårens utbud

Läs mer

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015 Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter VALHALLAVÄGEN 38s 10 SÖRBYVÄGEN ÖPPETTIDER FÖR VÅRA LOKALER VALHALLAVÄGEN

Läs mer

Katedralskolan i Lund. Historieprogrammet. Spetsutbildning i historia. historieprogrammet@me.com www.historieprogrammet.se

Katedralskolan i Lund. Historieprogrammet. Spetsutbildning i historia. historieprogrammet@me.com www.historieprogrammet.se 2011 Katedralskolan i Lund Historieprogrammet Spetsutbildning i historia historieprogrammet@me.com www.historieprogrammet.se HiP Historieprogrammet En fantastisk chans att läsa det jag vill, och i den

Läs mer

Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd

Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd Föreningen Poesi utan gränser Uppsala Språklärarsällskap

Läs mer

Ett mångkulturellt samhälle

Ett mångkulturellt samhälle Slutredovisning Ett mångkulturellt samhälle 2013 Slutredovisning Att genom kunskap om sociala medier ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Studiefrämjandet Södra Lappland Projektledare Anne

Läs mer

ITis arbete. VT 2002. Internationellt tänkande.

ITis arbete. VT 2002. Internationellt tänkande. ITis arbete. VT 2002 Internationellt tänkande. För elever på gymnasiesärskolan. Norretullskolan. Ann Christin Stigsdotter, Rikard Svensson, Kerstin Emilsson, Ingegärd Enroth, Gunnel Berg. Handledare Peter

Läs mer

Studieprogram höst & vår 2014/2015

Studieprogram höst & vår 2014/2015 Studieprogram höst & vår 2014/2015 För dig som har en funktionsnedsättning Viktigt att veta för dig som går i en studiecirkel Vill du anmäla dig till en studiecirkel så kan du fylla i och skicka in blanketten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Norrköpings Balettförening Org.nr. 802469-5671 Verksamhetsåret 2013-01-01-2013-12-31 Styrelsen har bestått av Ordförande BAIBA PUMPURE STYRELSEN Kassör SOLVITA ISAHANOVA Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2006 Ideell förening: Passalen

Verksamhetsberättelse 2006 Ideell förening: Passalen Verksamhetsberättelse 2006 Ideell förening: Passalen Passalen Ideell förening Org. nr: 802431-5312 Registrerad 2006 04 03 c/o Passal AB Vestagatan 2 416 64 Göteborg Tel: 0730-987076 @: ia@passal.se PASSALEN

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för Fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Introduktion Vävaren har funnits som fritidsgård sedan starten 1996. Strömsbro IF driver gården som ligger

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Regelverk gällande stöd till Säffle kommuns kulturföreningar Beslut Kun 35, 2008-08-26

Regelverk gällande stöd till Säffle kommuns kulturföreningar Beslut Kun 35, 2008-08-26 Regelverk gällande stöd till Säffle kommuns kulturföreningar Beslut Kun 35, 2008-08-26 Inledning Kulturen ska vara en utvecklingsmotor för hela Säffle kommun. Kulturen ska stimulera, initiera och stödja.

Läs mer

Rapport. Science Center Tänknikhuset. Axplock från verksamheten under våren 2015. Vårterminen 2015.

Rapport. Science Center Tänknikhuset. Axplock från verksamheten under våren 2015. Vårterminen 2015. Rapport Science Center Tänknikhuset Vårterminen 2015. Tänknikhuset har regelbundna tekniklektioner och teknikprojekt för cirka 50 klasser /1000 elever i Vårgårda kommun. Vi arbetar efter en strukturerad

Läs mer

FRITIDSPROGRAM November

FRITIDSPROGRAM November FRITIDSPROGRAM November 2013 En månad fylld av DANS 1 FRITIDSAKTIVITETER FÖR DIG SOM BOR I KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUN Karlstads Kommuns Fritidsverksamhet (LSS) För personer med funktionsnedsättning i

Läs mer

Skegrie Skolas Föräldraförening

Skegrie Skolas Föräldraförening Skegrie Skolas Föräldraförening Onsdagen den 25 mars 2009 Innehåll 1. Lotta Forslund informerar från Skolan... 2 2. Rutiner... 2 3. Föreläsning... 2 4. Kulturellt evanemang... 3 5. Äskande... 3 6. Informationsspridning...

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

LÅT BARNEN LEKA SIG TILL EN BÄTTRE VÄRLD I ER KOMMUN!

LÅT BARNEN LEKA SIG TILL EN BÄTTRE VÄRLD I ER KOMMUN! LÅT BARNEN LEKA SIG TILL EN BÄTTRE VÄRLD I ER KOMMUN! 1 6 Låt barnen leka sig till en bättre värld i er kommun! I leken är allt möjligt! Lek är något som förenar alla barn, vart vi än befinner oss. Hos

Läs mer

Ansökan om projektbidrag

Ansökan om projektbidrag Ansökan om projektbidrag Hylte Sport & Event Organisationsnummer/personnummer Västra Industrigatan 4 Anna Larsson 31432 Hyltebruk anna@hyltesportevent.se Mobil 0709793018 Ev. webbadress www.hyltesportevent.se

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Uppsala län september 2011-mars 2012 Projektplan - 14 september 2011 som Kultur i länet, Riksteatern Uppsala län och Riksteatern enades kring Det här samarbetet

Läs mer

Film i skolan. förslag till utvecklingsstrategier i Helsingborg

Film i skolan. förslag till utvecklingsstrategier i Helsingborg Film i skolan förslag till utvecklingsstrategier i Helsingborg 1 Inledning 3 Film är en väg till lust och lärande Så här har vi arbetat 5 Styrgrupp Referensgrupp Övergripande mål för projekt Film i skolan

Läs mer

Bergsjö Eko Festival utvärdering maj 08

Bergsjö Eko Festival utvärdering maj 08 Bergsjö Eko Festival utvärdering maj Projektet var ett samarbete mellan, UNF 5, Smart Event och Bergsjögården som pågick mellan januari juni. Själva festivaldagen låg i mitten av april. Under eftermiddagen

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011

Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011 UTVÄRDERING o c h R ed o vi s ning Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011 Drivs av Musik GävleborG i samarbete med Destination Gävle kultur & FritiD Gävle kommun länsmuseet GävleborG idka-kulturkiosken

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

Projektbeskrivning Folkmusikvecka i Lund 2007

Projektbeskrivning Folkmusikvecka i Lund 2007 Projektbeskrivning Folkmusikvecka i Lund 2007 Bakgrund Skånes Spelmansförbund har tillsammans med Musik i Syd utropat 2007 till Folkmusikår i Skåne. För att manifestera den Skånska folkmusiken och sprida

Läs mer

Kramfors Sollefteå bibliotek

Kramfors Sollefteå bibliotek Sommarbokbussen 2007 Kramfors Sollefteå bibliotek 2 Inledning Även sommaren 2007 hade kommuninvånare, sommarboende och turister i Kramfors och Sollefteå kommuner möjlighet att besöka och låna böcker på

Läs mer

RAPPORT SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010

RAPPORT SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA RAPPORT UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010 SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 UPPDRAG FÖR.SE:S INTERNET FÖR ALLA 2010 1. Bakgrund.. 3 Leverantören 3.SE

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

It-guider gör hembesök och Svenska favoriter pilotprojekt

It-guider gör hembesök och Svenska favoriter pilotprojekt Slutrapport för pilotprojektet It-guider gör hembesök och Svenska favoriter pilotprojekt November 2014 av Gunilla Lundberg och Adel Mojtahedi En projektbeskrivning Svenska favoriter är ett projekt som

Läs mer

Bitte Magnusson, lärarrep åk F-2

Bitte Magnusson, lärarrep åk F-2 Protokoll fört vid föräldrarådsmöte 2010-02-17 Plats: Fjälkinge skola, Elevcaféet Närvarande: Roland Persson, 9B Maria Antreski, 8B Petra Kempner 6A Camilla Bengtsson, 6A Mariana Wendel, 5A Jessika Kärrdahl,

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Ungdomens frågestund i kommunfullmäktige 2009-04-23 Frågor/ synpunkter Nämndens

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar.

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR DISTRIKTETS UNGDOMSSEKTION 2010 DUS STYRELSEN 2010 UPPDRAG OCH VERKSAMHET Ordförande Vice ordf. Sekreterare Vice sekr. Kassör Övriga ledamöter Karolina Peterson Louise Bergström

Läs mer

Deltagande i olika former av studier

Deltagande i olika former av studier Deltagande i olika former av studier 9 Vill inte vara med Avsluta intervjun Text i kursiv stil är instruktioner till intervjuarna som skall synas i DATI och behöver bara läsas upp för den intervjuade personen

Läs mer

Slutrapport Promet(H)eo

Slutrapport Promet(H)eo Slutrapport Promet(H)eo PROMET(H)EO (Promote Education and Training in Europe) har varit ett projekt inom Grundtvig partnerskap inom programmet för livslångt lärande. Sju deltagande länder, Spanien, Frankrike,

Läs mer

Affärsplan 2013/2014

Affärsplan 2013/2014 Affärsplan 2013/2014 Företagsmedlemmar Cherie Sjöblom, VD Sanne Zettergren, Ekonomiansvarig Tina Allersjö, Administratör Lisa Magnusson, Marknadsansvarig Handledare Ylva Ekbrand Rådgivare Jonathan Malm

Läs mer

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan Spanska för nöjets skull UF Affärsplan 2005-2006 Magdalena Andersson Soltorgsgymnasiet Borlänge Innehållsförteckning 1. Spanska för nöjets skull UF 1.1 Affärsidé 1.2 Bakgrund 1.3 Tjänsten 2. Företaget

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Elevintervjuer, resultat

Elevintervjuer, resultat Elevintervjuer, resultat Bilaga 1 1. Har du någon kompis som inte går på din skola? Ja Nej Drottninghögsskolan 9 1 Svensgårdsskolan 6 0 2. Var bor din bästa kompis? Nära Långt bort Drottninghögsskolan

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

Ungas internetvanor och intressen 2015

Ungas internetvanor och intressen 2015 Ungas internetvanor och intressen 2015 Rapport av Anna Falkerud Ung i Kungsbacka har gjort en enkätundersökning där 184 ungdomar i åldrarna 13 20 år deltagit. Undersökningen handlade om ungas internetvanor

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Linje 14

Verksamhetsplan 2015. Linje 14 Verksamhetsplan 2015 Linje 14 Om Linje 14 Örebro kommun och Örebro universitet bedriver sedan 2003 verksamheten Linje 14, ett samverkansarbete som går ut på att motivera fler ungdomar att studera vidare

Läs mer

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Vilken rapportering krävs av studieförbund? Vilka handlingar ska skickas när och till vem? Särskilda syften

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Verksamhetsplan 12/13

Verksamhetsplan 12/13 Verksamhetsplan 12/13 Styrelsen Styrelsen bör sträva efter att göra hemsidan mer användarvänlig för engelsktalande personer. Motivering: UF Linköping ska vara en tvåspråkig förening och öppen för personer

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET Om hur IOGT-NTO:s arbete gör skillnad TEXT: LINA STAAV, JOHNNY FOGLANDER TRYCK: FRIDHOLM & PARTNERS, 2013 GRAFISK FORM: PASADENA STUDIO IOGT-NTO:S SOCIALA VERKSAMHET 3 I din

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.30-16:00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Peter Staland Paragrafer 23-27 Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Fråga 1. Hur upplever Du arrangemanget

Fråga 1. Hur upplever Du arrangemanget Utvärderingen för de 1:a nationella dagarna i Stockholm Enkäten besvarades av 7 st Fråga 1: Fråga 1. Hur upplever Du arrangemanget 1 1 3 7 9 Bra arrangerat Borde fått bokningsbekräftelse Vara lite tuffare

Läs mer

Slutrapport Trappan, Folkuniversitetet Varberg

Slutrapport Trappan, Folkuniversitetet Varberg Slutrapport Trappan, Folkuniversitetet Varberg Trappan, datastugor med Ipad. För Nyfikna seniorer i Varbergs kommun. Under juni månad 2012 tillsattes en styrgrupp för projektet som bestod utav. Emma Rosengren,

Läs mer

Välkomna! Ungas psykiska hälsa

Välkomna! Ungas psykiska hälsa Välkomna! Ungas psykiska hälsa Psykisk ohälsa hos unga 1 av 4 drabbas Fysisk ohälsa Psykisk ohälsa 2 av 5 pojkar och 3 av 5 flickor upplever stress Ser ljust på framtiden och trivs med livet Politiskt

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Information från Värnamo Kommun. Vinterlovsprogram 2014. För barn och ungdomar i Värnamo kommun

Information från Värnamo Kommun. Vinterlovsprogram 2014. För barn och ungdomar i Värnamo kommun Information från Värnamo Kommun Vinterlovsprogram 2014 För barn och ungdomar i Värnamo kommun Program Fredag 7/2 Navets Fritidsgård LAN 2014 fredag till lördag. Starttid klockan 18:00 på fredag och slutar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

samhällsinformation öppnar hösten 20

samhällsinformation öppnar hösten 20 samhällsinformation öppnar hösten 20 Kulturen ska vara en drivkraft i samhällsutvecklingen och samverkan med lokala kulturföreningar, bildningsförbund, kulturella nätverk och övriga fria utövare ska utvecklas.

Läs mer

Dansstudion. För hela Östergötland! Gratis. Norrköping 25/8 v. 34 Linköping 31/8 v. 35 Motala 16/9 v. 38

Dansstudion. För hela Östergötland! Gratis. Norrköping 25/8 v. 34 Linköping 31/8 v. 35 Motala 16/9 v. 38 Dansstudion För hela Östergötland! Gratis Prova-på Norrköping 25/8 v. 34 Linköping 31/8 v. 35 Motala 16/9 v. 38 FÖR mer information och anmälan folkuniversitetet.se/motala, linkoping, norrkoping 1 Språk

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

Utvärdering. SFK:s Årskonferens

Utvärdering. SFK:s Årskonferens Utvärdering SFK:s Årskonferens Bra innehåll 5=Instämmer helt 4 41 43 Medelvärde: 4,2 3 12 2 4 1=Instämmer inte alls 0 0 20 40 60 80 100 Procent Hur väl instämmer du i följande påstående? Innehållet i årets

Läs mer

Åk med Helen och Robban på fisketur Måndag 15/6

Åk med Helen och Robban på fisketur Måndag 15/6 Berggrenskagården Torsdag 16/7 Torsdag 23/7 Torsdag 30/7 Torsdag 6/8 artist: Hasse Andersson artist: Thor-Leifs artist: Agatonband artist: Marianne Mörck och Leif Linderoth Samtliga föreställningar börjar

Läs mer

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11.

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11. Lokal studieplan för introduktionsgrupper årskurs 8-9 Centrum för tvåspråkighet Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet;

Läs mer

EFTERMIDDAGSAKTIVITETER 4 april 17 juni 2011 SKANDINAVISKA SKOLAN MADRID

EFTERMIDDAGSAKTIVITETER 4 april 17 juni 2011 SKANDINAVISKA SKOLAN MADRID EFTERMIDDAGSAKTIVITETER 4 april 17 juni 2011 SKANDINAVISKA SKOLAN MADRID Eftermiddagsaktiviteter 4 april 17 juni. Välkomna till eftermiddagsaktiviteternas tredje period som börjar den 4 april och håller

Läs mer

Höstens Fritidsprogram

Höstens Fritidsprogram Höstens Fritidsprogram 2011 Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något kul att göra. Glöm inte att titta in på Fritidens hemsida www.fffvarberg.se

Läs mer

Välkommen till Sverige! Din väg till jobbet

Välkommen till Sverige! Din väg till jobbet Välkommen till Sverige! Din väg till jobbet VI hjälper dig hitta din väg till jobbet Eductus hjälper personer att få jobb och företag att hitta medarbetare. Om du saknar utbildning så hjälper vi dig med

Läs mer

Det civila samhället och dess ansvar för god integration

Det civila samhället och dess ansvar för god integration Det civila samhället och dess ansvar för god integration Slutsatser från ny enkätundersökning i Växjö kommun Växjö 10 december Daniel Folkesson Praktiskt genomförande av Institutet för lokal och regional

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET Örebro län Roy Andersson Köpmangatan 54, 702 23 Örebro, Telefon: 019-140427, Mobil: 070-5332528, E-post: roy@orebrolan.pro.se, Hemsida: www.orebro-lan.pro.se Örebro län Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Läs mer