Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 108 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 109 Godkännande av dagordning. Yrkanden Per Lublin (ÖP) yrkar att dagordningen ska ändras genom att ärende 7 utgår, och att efter ärende 4 fortsätter vi med de eftersläpande ärendena och först därefter ärende 5 och framåt. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige vill följa ärendelistan. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som vill följa ärendelistan röstar ja. Den som vill följa Lublins förslag röstar nej. Vid omröstningen avges 35 ja-röster och 1 nej-röst (BILAGA 2) Därmed ska utsänd ärendelista följas. Ordföranden konstaterar därefter att utöver ärendelistan har tre motioner och en interpellation inkommit som ska anmälas vid sammanträdet. Ordföranden frågar om kommunfullmäktige kan godkänna ärendelistan med tillkommande anmälningsärenden. Beslut Kommunfullmäktige godkänner ärendelistan med tillkommande anmälningsärenden. Reservation Per Lublin (ÖP) (BILAGA 3)

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (19) 110 Dnr 2010/ KS Politiska uppdrag, ny S-ledamot och ersättare i kommunfullmäktige. Länsstyrelsen i Kalmar län meddelar följande nya ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige för tiden : Ny ledamot Gunilla Johansson (S) Ny ersättare Willy Kuppe (S) Beslut Kommunfullmäktige lägger meddelandet till handlingarna. 111 Dnr 2010/ KS Politiskt uppdrag - ny S-ersättare i Ölands Kommunalförbund Kommunfullmäktige godkände Bengt Jonssons avsägelse som ersättare i Ölands Kommunalförbund. Vid dagens sammanträde föreslår Socialdemokraterna Sune Axelsson som ny ersättare. Beslut Kommunfullmäktige beslutar utse Sune Axelsson, Ramsättravägen 11, Köpingsvik, till ny S-ersättare i Ölands Kommunalförbund Dnr 2014/ KS ANMÄLAN; Medborgarförslag (Fabian Lindfors) - skatepark i Borgholm. Fabian Lindfors, Karl Olofsgatan 17, Borgholm, föreslår i medborgarförslag att Borgholms kommun agerar för att det byggs en skatepark i Borgholm. Vid sammanträdet redogör Fabian Lindfors för medborgarförslaget och presenterar tillsammans med Noel Nicklasson, Ludvig Qvarnström Nilsson, Andreas Qvarnström Nilsson och Wille Ekman sin hobby och behovet av en skatepark i Borgholm.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (19) Beslut Kommunfullmäktige tar emot medborgarförslaget och lämnar det till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. Förslagsställaren ska bjudas in till det sammanträde där kommunstyrelsen slutligt behandlar medborgarförslaget. Kommunstyrelsens beslut ska redovisas till kommunfullmäktige i samband med redovisning av motioners och medborgarförslags beredning. 113 Dnr 2014/ KS ANMÄLAN; Motion (Ilko Corkovic S) Inrättande av en social investeringsfond i Borgholms kommun. Ilko Corkovic (S) föreslår i motion att kommunfullmäktige ger i uppdrag till kommunstyrelsen att återkomma med ett förslag till inrättande av en social investeringsfond med ett regelverk för hur fonden ska skötas och investeringarna följas upp. Beslut Kommunfullmäktige tar emot motionen och lämnar den till kommunstyrelsen för beredning. 114 Dnr 2014/ KS ANMÄLAN; Motion (Per Lublin ÖP) återinförande av pedagogiska måltider. Per Lublin (ÖP) föreslår i motion att kommunfullmäktige beslutar återföra pedagogiska måltider vid samtliga skolor i kommunen, innebärande att lärare som äter skolmåltid tillsammans med barnen ej behöver betala för sin måltid. Beslut Kommunfullmäktige tar emot motionen och lämnar den till utbildningsnämnden för beredning.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (19) 115 Dnr 2014/ KS ANMÄLAN; Motion (Per Lublin ÖP) utreda möjligheten att i kommunens egen regi använda Södvikskolan för kommunala behov. Per Lublin (ÖP) föreslår i motion att kommunfullmäktige beslutar uppdra till kommunstyrelsen - att förutsättningslöst och omgående utreda möjligheten att i kommunens egen regi använda Södviksskolan för kommunala behov, t ex förskola och förvaltningslokaler för utbildningsnämnden eller annan förvaltning som inte nödvändigtvis behöver ligga centralt i Borgholm. - samt utreder möjligheten att använda en del av markarealen som kommunal tomtmark. Beslut Kommunfullmäktige tar emot motionen och lämnar den till kommunstyrelsen för beredning. 116 Dnr 2014/ KS ANMÄLAN; Motion (Per Lublin ÖP) närpolis i Löttorp. Per Lublin (ÖP) föreslår i motion att kommunfullmäktige beslutar uppdra till kommunstyrelsen att närpolis etableras i Löttorp på norra Öland som komplement till polisstationen i Borgholm. Beslut Kommunfullmäktige tar emot motionen och lämnar den till kommunstyrelsen för beredning. 117 Dnr 2014/ KS ANMÄLAN; Interpellation (Per Lublin ÖP) till kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande i Ölands Kommunalförbund Kommunfullmäktige ger Per Lublin (ÖP) rätt att ställa följande interpellation till kommunstyrelsens ordförande tillika vice ordförande i Ölands Kommunalförbund Lisbeth Lennartsson (C):

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (19) Vi som hade trott och hoppas att dom frikostiga fallskärmsavtalen för länge sedan var ett avslutat kapitel i Borgholms kommuns historia undrar hur du ställer dig till kommunalförbundets hantering av sådana frågor som nu har avslöjats av Ölandsbladet. Kan du förklara detta närmare? Interpellationen besvaras vid nästkommande sammanträde. 118 Dnr 2013/ KS Ny sammanträdesdag Kommunfullmäktige beslutar sammanträde ska hållas med anledning av att nuvarande mandatperiod enligt lagändring slutar Information; utbildningsnämndens verksamhetsområde. Utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva (C) och utbildningschef Lars Bylund redogör, i enlighet med Kommunallagen 3 kap 15 för utbildningsnämndens verksamhet utifrån de övergripande verksamhetsmål som kommunfullmäktige antog Ledamöterna får tillfälle att ställa frågor som besvaras av de närvarande. 120 Dnr 2013/ KS Införandet av valfrihetssystemet (LOV) inom hemtjänsten Kommunfullmäktige återremitterade ärendet till socialnämnden för redovisning av kostnaden. Till dagens sammanträde finns socialnämndens beslut 70/14 varav framgår förslag till beslut och komplettering av underlaget vad gäller beräknade kostnader. Av paragrafen påpekas att ett av kommunfullmäktiges strategiska mål är att År 2013 ska mer av den kommunala verksamheten vara möjlig att driva som företag i personalkooperativ eller andra företagsformer. Det innebär att kommunens verksamheter ska vara öppna för privata aktörer. LOV ligger därmed i linje med redan fattade beslut i Borgholms kommun.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (19) Den 1 januari 2009 trädde en ny lag i kraft, Lag om valfrihetssystem (LOV). LOV är en frivillig lag och de kommuner som inför lagen kan besluta inom vilka områden och i vilken omfattning lagen ska gälla. Om kommunen beslutar att införa LOV innebär det t ex att den som beviljas hemtjänst har rätt att välja mellan samtliga godkända utförare. Avgiften är densamma oavsett om man väljer kommunen eller ett privat företag. Kommunen behåller ansvar för kvalitetssäkring vilket innebär att kommunen garanterar att de privata utförarnas insatser bedrivs enligt kommunens riktlinjer och att de håller god kvalitet. Bedömning Lagen om valfrihetssystem ska vara ett alternativ till lagen om offentlig upphandling, LOU. LOV har syftet att underlätta för kommuner och landsting att ge den enskilde möjligheten att välja utförare inom omsorgen för äldre och funktionsnedsatta personer, stödverksamhet samt hälso- och sjukvården. Det är frivilligt för kommunerna att införa valfrihetssystem eller inte, enligt lagen. Det politiska syftet med lagen är dock att: - sätta den enskilde i fokus - förskjuta makten från politikerna och tjänstemännen till den enskilde - öka valfriheten och inflytandet för den enskilde även inom hemtjänstområdet - öka antalet utförare och att få större mångfald dem emellan LOV är en ny form av upphandling där den upphandlande myndigheten ingår avtal med flera olika utförare av både offentlig och privat karaktär. Tanken med LOV är att skapa möjligheter för den enskilde att välja utförare som de själva bedömer passa deras behov och önskemål. Inom valfrihetssystemet, enligt LOV, har kommunen två olika roller att fylla och ta hänsyn till: 1. Kommunen är fortfarande huvudman och har det yttersta ansvaret, enligt SoL. Kommunen är den part som bestämmer värdet på tjänsten, godkänner utförarna som lägger anbud och sluter avtal med de som uppfyller kraven, samt ansvarar för att utvärdering och uppföljning genomförs kontinuerligt. Denna roll kombineras med att kommunen som myndighet prövar den enskildes rätt till insatsen som ska upphandlas. 2. Kommunen är en bland flera utförare och förväntas uppfylla samma krav som de externa utförarna. Detta innebär att den kommunala egenregin också konkurrerar om kvalitet. Beslutsläget gällande LOV i Sveriges kommuner vid sju mätpunkter: Beslutsläget apr10 apr 11 sept11 apr12 sept12 apr13 apr14 Har infört Ska införas Inte fattat beslut Inte införa LOV Ej ansökt bidrag

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (19) Intresse och förutsättningar för LOV i Borgholms kommun har kartlagts på socialnämndens uppdrag. En undersökning genomfördes 2013 med utskick av enkäter till samtliga invånare över 65 år enkäter skickades ut och enkätsvar returnerades (svarsfrekvens 46,4 %). Resultat och analys har sammanställts och rapporten har använts vid socialnämndens diskussioner inför beslut gällande LOV i Borgholms kommun. Några huvuddrag ur resultatsammanställningen redovisas nedan: Majoriteten av respondenterna är positiva till att det finns flera olika utförare - Flest av de positivt inställda skulle välja insatsen städ (93 procent) - Majoriteten av svar har inkommit från yngre respondenter utan hemtjänst dvs framtida eventuella hemtjänsttagare (93 procent) - Kundnöjdheten var hög bland de 94 respondenter som idag har hemtjänst i kommunal regi Regeringen gav i maj 2011 Statskontoret i uppdrag att undersöka vilken betydelse införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV) har för utvecklingen av kostnader och effektivitet i kommunernas verksamheter. Den 15 september 2011 lämnade Statskontoret en delredovisning i form av en promemoria. I promemorian inventerade Statskontoret underlag och prövade metodupplägg för att undersöka betydelsen av att tillämpa LOV. Promemorian belyser bland annat de delar som kommunfullmäktige önskar få ytterligare beskrivna inför beslut. Promemorian beskriver: Beslutsprocessen kring LOV, syftet och de ideologiska ställningstaganden som handlar om den äldres rätt att kunna välja utförare. Verksamhetens omställning, vad LOV innebär för de verksamhetsansvariga och vilka arbetsuppgifter som tillkommer. Kvalitetsperspektiv, bland annat brukarnöjdhet som var högre i LOVkommunerna. Produktivitet och kostnadskontroll Kostnadsperspektiv både före och efter LOV-införande LOV skapar, till skillnad från LOU, inte någon priskonkurrens mellan utförarna, vilket skulle kunna pressa priserna. Statskontorets kvantitativa analyser ger inte några belägg för att kostnaderna skulle dämpas av LOV. Snarare finns det tecken på att kostnaderna ökar något mer i kommuner som infört valfrihetssystem enligt LOV. Samtidigt är kostnadsnivån lägre i LOV-kommuner än i icke LOV-kommuner både år 2006 och Många faktorer påverkar enligt rapporten utvecklingen i de verksamheter som kommunerna valt att låta omfattas av LOV. Det gäller inte minst när antalet och andelen äldre ökar. Den demografiska utvecklingen påverkar kostnadsutvecklingen och kommunens behov av att effektivisera verksamheten inom äldre- och handikappområdet. Det gör det problematiskt att knyta de förändringar som kan avläsas till just tillämpningen av LOV.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (19) Resultaten från Statskontorets undersökning pekar emellertid ut några områden där det finns skäl att tro att LOV påverkat utvecklingen positivt i kommunerna, såväl på kort som på lång sikt. Det är ökad kunskap om verksamhetens kostnader, kostnadskontroll och ökad brukarnöjdhet. Sammanfattning Ett beslut om att införa LOV i Borgholms kommun innebär en viss omställning både för verksamhetsansvariga och medarbetare. Det innebär sannolikt en liten kostnadsökning för att säkra den resurs och kompetens som behövs för att klara arbetsuppgifter som att ta fram beräkningsunderlag, kravspecifikationer, göra upphandlingar, kvalitetsgranska verksamheter mm. Den resursen kan finansieras med stimulansmedel och innebär ingen extra kostnad för kommunen Därefter sker upphandling enligt LOV och avtalsskrivning med privata aktörer. Här kan eventuellt kommunens befintliga upphandlingsresurs behöva förstärkning och kompetensutveckling. Kommunen är liten och sannolikt är det ett par privata aktörer som initialt blir aktuella som leverantörer av servicetjänster. Vid ett framtida scenario med en eller flera privata aktörer på hemtjänstområdet beräknas det behövas en administrativ extra resurs till ca kr. Socialnämnden föreslog med rösterna 5-5 och med ordförandens röst som utslagsröst kommunfullmäktige besluta att Borgholms kommun från och med 2015 tillämpar LOV, lagen om val frihetssystem (2008:962) inom Hemtjänst, omfattande serviceinsatser omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan även utföra endast serviceinsatser. att socialnämnden ges i uppdrag att verkställa beslutet och upprätta kriterier för godkännande av externa leverantörer samt att fastställa er sättningsformer för berörda tjänster. (Arne Tärnblom (V), Eva-Lena Israelsson (S), Linnea Jonzon (S), Mikael Palmqvist (S) och Bodil Rosengren (-) reserverar sig mot beslutet) Kommunstyrelsen föreslog kommunfullmäktige besluta att Borgholms kommun från och med 2015 tillämpar LOV, lagen om val frihetssystem (2008:962) inom Hemtjänst, omfattande serviceinsatser omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan även utföra endast serviceinsatser. att socialnämnden ges i uppdrag att verkställa beslutet och upprätta kriterier för godkännande av externa leverantörer samt att fastställa er sättningsformer för berörda tjänster. (Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Siv Axelsson(S) reserverade sig mot beslutet) Yrkanden Eva Wahlgren (C), Marcel van Luijn (M), Eddie Forsman (M) och Lisbeth Lennartsson (C) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (19) Arne Tärnblom (V) och Ilko Corkovic (S) yrkar avslag på förslaget. Per Lublin (ÖP) yrkar att kommunfullmäktige bifaller att Borgholms kommun fr o m 1/ tillämpar lagen om valfrihetssystem (LOV) inom renodlade serviceinsatser (som t ex städning, inköp, promenadhjälp etc) men däremot inte fysisk omvårdnadsverksamhet, daglig mat och medicinering eller hemsjukvård. Ordföranden konstaterar att det finns yrkanden om bifall och avslag samt Lublins tilläggsyrkande. Yrkanden kommer att ställas under proposition i denna ordning. Proposition bifall/avslag Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som röstar enligt kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som röstar enligt Tärnbloms m fl förslag röstar nej. Vid omröstningen avges 22 ja-röster och 14 nej-röster (BILAGA 4) Därmed bifalls kommunstyrelsens förslag. Proposition tilläggsyrkande Lublin Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige avslår detsamma. Beslut Kommunfullmäktige beslutar med 22 ja mot 14 nej Borgholms kommun från och med 2015 tillämpar LOV, lagen om valfrihetssystem (2008:962) inom Hemtjänst, omfattande serviceinsatser omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan även utföra endast serviceinsatser. ge socialnämnden i uppdrag att verkställa beslutet och upprätta kriterier för godkännande av externa leverantörer samt att fastställa ersättningsformer för berörda tjänster. Reservation mot beslutet Ilko Corkovic (S), Anders Johnsson (S), Gunilla Johansson (S), Herman Halvarsson (S), Sune Axelsson (S), Willy Kuppe (S), Mikael Palmqvist (S), Bo Svantesson (S), Lennart Andersson (S) (BILAGA 5) Bertil Lundgren (MP), Malin Lindmark-Vrijman (MP) Arne Tärnblom (V)

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (19) Per Lublin (ÖP) (BILAGA 6) Protokollsanteckning Som förslaget ligger röstar jag nej till tillämpning av LOV i Borgholms kommun. Per Lublin (ÖP) 121 Dnr 2014/ KS Antagande av ny politisk organisation. Kommunfullmäktige uppdrog till beredningsgrupp för översyn av nämndorganisation (Demokratiberedningen) bland annat att - se över nämndorganisation - se över arvodesfrågorna - utreda inrättande av oppositionsråd, medborgarutskott m m utifrån bifallna motioner. Demokratiberedningen överlämnar framtaget förslag till kommunfullmäktige för beslut. Kommunstyrelsen överlämnade ärendet, med tillhörande överlämnade uppdrag, till kommunfullmäktige för beslut. I behandlingen av ärendet Ny politisk organisation ingår även förslag gällande överförmyndaren och övriga demokratiska hjälpmedel. I förslaget föreslår Demokratiberedningen kommunfullmäktige besluta gällande politiska organisationen att anta följande åtgärder och förändringar i den politiska organisationen med start i början av mandatperioden : 1. det ska inrättas en fast fullmäktigeberedning Demokratiberedning med 4 ordinarie ledamöter och 4 ersättare från den styrande majoriteten, samt 3 ordinarie ledamöter och 3 ersättare från oppositionen. 2. fasta beredningar ska utforma en arbetsordning som sedan ska godkännas av fullmäktige. 3. fasta beredningar ska förses med en egen budget, och med tillgång till utredningsresurser. 4. tillfälliga fullmäktigeberedningar ska möjliggöras genom öronmärkta pengar i kommunfullmäktiges budget. 5. antalet ordinarie ledamöter i Socialnämnden, Utbildningsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden ska vara 9 med 9 ersättare. 6. icke-representerade partier i nämnder samt allmänheten ska ges tillgång till information genom att ha öppna nämndsmöten, där sekretess inte gäller.

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (19) 7. kommunstyrelsens sammanträden ska som regel och där sekretess inte gäller vara öppna. 8. nämnderna ska se över antalet politiska ärenden och därefter eventuellt minska antalet sammanträden. 9. Socialnämndens arbetsutskott ska ha samma sammansättning som individutskottet. 10. relevant utbildning ska ges till alla politiker under varje ny mandatperiod. 11. samtliga nämndsreglementen ska ses över under första kvartalet av varje ny mandatperiod, i enlighet med SKL:s rekommendationer. 12. fullmäktiges arbetsordning ska revideras och presidiets arbetsuppgifter ska preciseras under första kvartalet av varje mandatperiod. 13. fullmäktiges presidium ska planera, uppdatera och kommunicera ett ärendekalendarium. gällande överförmyndaren att ge kommunchefen i uppdrag att undersöka möjligheterna att inrätta en överförmyndarförvaltning med ansvariga tjänstemän, eventuellt i samarbete med Mörbylånga kommun och/eller andra närliggande kommuner. gällande demokratiska hjälpmedel att fullmäktigesammanträdena sänds via internet, i kommunens regi. att uppdra till budgetberedningen att ta med kostnaderna för införskaffandet av ett digitalt voteringssystem, med automatiserat upprop, talarlista, replikbegäran, talartider osv. att se över hanteringen av medborgarförslag och liknande ärenden, med fokus på att förbättra servicen och delaktigheten. att ge kommunchefen i uppdrag att undersöka hur kommunen kan öka medborgarnas inflytande och delaktighet genom att ställa frågor direkt till politiker online, via en medborgarpanel på kommunens hemsida och/eller genom användning av sociala media Ordföranden konstaterar att delen gällande ny politisk organisation behandlas först, för att därefter följas av behandling av delen överförmyndaren och delen demokratiska hjälpmedel. Politiska organisationen Yrkanden Marcel van Luijn (M), Arne Tärnblom (V) och Eddie Forsman (M) yrkar bifall till Demokratiberedningens förlag. Bertil Lundgren (MP) yrkar bifall till Demokratiberedningens förslag med följande tre tillägg avseende punkt 1: att KF:s beredningar tillsätts efter samma principer som nämnderna med representanter för majoritet respektive opposition. punkt 1: att antalet ledamöter maximeras till 7. Det skapar också utrymme för adjungering av ledamöter med särskild kompetens i en fråga.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (19) Nytt: att rörande brukarinflytande inom skolan och omsorgen ska brukarråd eller brukarstyrelser tillsättas där intresse finns. Per Lublin (ÖP) yrkar avseende punkt 1: att fullmäktigeberedningarna ska bestå av en ledamot och en ersättare från vardera parti som är representerat i kommunfullmäktige. punkt 5: att socialnämnden, utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden ska ha 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare. punkt 13:att kommunfullmäktige ska planera uppdatera, kommunicera och underställa kommunfullmäktige ett ärendekalendarium för ställningstagande. Lisbeth Lennartsson (C) och Sune Axelsson (S) yrkar avseende punkt 1: att punkten utgår. Ilko Corkovic (S) och Per Lublin (ÖP) yrkar avseende punkt 7: att orden som regel tas bort. Per Lublin (ÖP) yrkar avseende punkt 6: att punkten ska följande lydelse: att allmänheten ska ges tillgång till information genom att ha öppna nämndsmöten, där sekretess inte gäller. Per Lublin (ÖP) yrkar att ett extra sammanträde ska hållas innan valet Ordföranden ajournerar sammanträdet för sammanställning av inkomna yrkanden Ordföranden konstaterar att det utöver bifallsyrkanden har inkommit yrkanden avseende punkt 1, punkt 5, punkt 6, punkt 7 och punkt 13 i Demokratiberedningens förslag. Vidare har tilläggsyrkanden lämnats under punkt 1 och ett yrkande gällande brukarinflytande inom skola och omsorg. Yrkanden kommer att ställas under proposition punkt för punkt och avslutas med frågan om brukarråd. Vad gäller Lublins yrkande om extra sammanträde, informerar ordföranden att den frågan redan är diskuterad i presidiet och kommer att behandlas sist vid dagens sammanträde. Yrkandet ställs därför inte under proposition. Kommunfullmäktige godkänner propositionsordningen. Proposition punkt 1 Lennartssons/Axelssons yrkande gällande fast Demokratiberedning Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller förslaget att punkten ska utgå.

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (19) Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som vill att punkten gällande fast Demokratiberedning ska utgå röstar ja. Den som vill att punkten ska vara kvar röstar nej. Vid omröstningen avges 21 ja-röster, 14 nej-röster och 1 ledamot avstår från att rösta (BILAGA 7) Därmed ska punkt 1 gällande fast Demokratiberedning utgå. I och med beslutet ställs inte tilläggsyrkandena från Lundgren och Lublin avseende punkt 1 under proposition. Proposition punkt 5 Lublins yrkande gällande antal ledamöter Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige avslår yrkandet. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som avslår yrkandet röstar ja. Den som bifaller yrkandet röstar nej. Vid omröstningen avges 34 ja-röster och 2 nej-röster (BILAGA 8) Därmed avslås yrkandet. Proposition punkt 6 Lublins yrkande gällande ordalydelse Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige avslår yrkandet. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som avslår yrkandet röstar ja. Den som bifaller yrkandet röstar nej. Vid omröstningen avges 35 ja-röster och 1 nej-röster (BILAGA 9) Därmed avslås yrkandet Proposition punkt 7 Corkovics och Lublins yrkande gällande ordalydelsen Vid propositionsställandet finner ordföranden att fullmäktige bifaller yrkandet. Därmed ändras punkten till följande lydelse kommunstyrelsens sammanträden ska, där sekretess inte gäller, vara öppna.

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 15 (19) Proposition punkt 13 Lublins yrkande Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige avslår yrkandet. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som avslår yrkandet röstar ja. Den som bifaller yrkandet röstar nej. Vid omröstningen avges 35 ja-röster och 1 nej-röster (BILAGA 10) Därmed avslås yrkandet Proposition politiska organisationen Vid propositionsställandet finner ordföranden att fullmäktige därmed antar Demokratiberedningens förslag avseende politiska organisationen med de ändringar som gjorts enligt ovan genomförda propositioner och omröstningar. Därmed antas förslaget med de ändringar som gjorts. Proposition Lundmarks yrkande gällande brukarinflytande/brukarråd Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige avslår yrkandet. Därmed avslås yrkandet. Överförmyndaren Yrkanden Lisbeth Lennartsson (C) yrkar om en redaktionell ändring avseende att uppdraget ska ges till kommunstyrelsen och inte till tjänsteman. Per Lublin (ÖP) yrkar avslag på Demokratiberedningens förslag. Ordföranden konstaterar att det finns yrkanden dels om redaktionell ändring samt dels avslagsyrkande på Demokratiberedningens förslag. Yrkandet gällande den redaktionella ändringen ställs under proposition först. Kommunfullmäktige godkänner propositionsordningen.

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 16 (19) Proposition redaktionell ändring. Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller yrkandet. Därmed ska uppdraget vid ett bifall ges till kommunstyrelsen. Proposition avslag Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige avslår yrkandet. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som röstar enligt Demokratiberedningens förslag röstar ja. Den som röstar enligt Lublins förslag röstar nej. Vid omröstningen avges 34 ja-röster, 1 nej-röst och 1 ledamot avstår från att rösta (BILAGA 11) Därmed avslås yrkandet. Proposition överförmyndaren Vid propositionsställandet finner ordföranden att fullmäktige därmed antar Demokratiberedningens förslag avseende överförmyndaren med de ändringar som gjorts enligt ovan genomförda propositioner och omröstningar. Därmed antas förslaget med de ändringar som gjorts. Övriga demokratiska hjälpmedel Yrkanden Per Lublin (ÖP) yrkar att första att-satsen utgår. Sune Axelsson (S) yrkar att i andra att-satsen bör det framgå att uppdraget ges till budgetberedningen Under mötet konstateras att uppdraget enligt fjärde att-satsen ska ges till kommunstyrelsen. Proposition första att-satsen Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller yrkandet. Därmed ska första att-satsen utgå.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 17 (19) Proposition Axelssons yrkande Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller yrkandet. Därmed ska uppdraget ges till budgetberedningen Proposition övriga demokratiska hjälpmedel Vid propositionsställandet finner ordföranden att fullmäktige därmed antar Demokratiberedningens förslag avseende övriga demokratiska hjälpmedel med de ändringar som gjorts enligt ovan genomförda propositioner och omröstningar. Därmed antas förslaget med de ändringar som gjorts. Beslut Kommunfullmäktige beslutar därmed anta följande åtgärder och förändringar i den politiska organisationen med start i början av mandatperioden : gällande politisk organisation beslutar kommunfullmäktige fasta beredningar ska utforma en arbetsordning som sedan ska godkännas av fullmäktige. fasta beredningar ska förses med en egen budget och med tillgång till utredningsresurser. tillfälliga fullmäktigeberedningar ska möjliggöras genom öronmärkta pengar i kommunfullmäktiges budget. antalet ordinarie ledamöter i socialnämnden, utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden ska vara nio (9) med nio (9) ersättare. icke-representerade partier i nämnder samt allmänheten ska ges tillgång till information genom att ha öppna nämndsmöten, där sekretess inte gäller. kommunstyrelsens sammanträden ska, där sekretess inte gäller, vara öppna. nämnderna ska se över antalet politiska ärenden och därefter eventuellt minska antalet sammanträden. socialnämndens arbetsutskott ska ha samma sammansättning som individutskottet. relevant utbildning ska ges till alla politiker under varje ny mandatperiod.

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 18 (19) samtliga nämndreglementen ska ses över under första kvartalet av varje ny mandatperiod, i enlighet med SKL:s rekommendationer. fullmäktiges arbetsordning ska revideras och presidiets arbetsuppgifter ska preciseras under första kvartalet av varje mandatperiod. fullmäktiges presidium ska planera, uppdatera och kommunicera ett ärendekalendarium. gällande överförmyndaren beslutar kommunfullmäktige uppdra till kommunstyrelsen att undersöka möjligheterna att inrätta en överförmyndarförvaltning med ansvariga tjänstemän, eventuellt i samarbete med Mörbylånga kommun och/eller andra närliggande kommuner. gällande demokratiska hjälpmedel beslutar kommunfullmäktige uppdra till budgetberedningen 2015 att ta med kostnaderna för införskaffandet av ett digitalt voteringssystem, med automatiserat upprop, talarlista, replikbegäran, talartider osv. se över hanteringen av medborgarförslag och liknande ärenden, med fokus på att förbättra servicen och delaktigheten. uppdra till kommunstyrelsen att undersöka hur kommunen kan öka medborgarnas inflytande och delaktighet genom att ställa frågor direkt till politiker online, via en medborgarpanel på kommunens hemsida och/eller genom användning av sociala media. Reservation - avseende beslut antal ledamöter Arne Tärnblom (V) (BILAGA 12) Per Lublin (ÖP) (BILAGA 13) - avseende beslut ordalydelse tillgång till information Per Lublin (ÖP) (BILAGA 14) - avseende beslut ärendekalendarium Per Lublin (ÖP) (BILAGA 15) - avseende beslut överförmyndaren Per Lublin (ÖP) (BILAGA 16) Protokollsanteckning avseende beslut fast Demokratiberedning En fast kommunfullmäktigeberedning med bara 7 ledamöter är inte bifogad, därför röstade jag inte för den beredningen. Per Lublin (ÖP)

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 19 (19) 122 Dnr 2013/ KS Extra sammanträde. Vid fråga till kommunfullmäktige om sammanträdet ska fortsätta, anser fullmäktige att detsamma ska avslutas. Presidiet föreslår att kommunfullmäktige sammanträder för att behandla resterande ärenden nr på ärendelistan. Beslut Kommunfullmäktige beslutar hålla ett extra sammanträde , samma tid och samma plats, för att behandla resterande ärenden nr på dagens ärendelista.

20 BILAGA 1 N Ä R V A R O L I S T A KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM Resa km LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE Närvarande medresenär 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 28 9 Mikael Larsson C X Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X Elisabeth Svensson C X Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X Sofie Jakobsson KD X Mikael Almqvist KD X Mats Axelsson FP X 20 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X Senad Mujcin S Sune Axelsson S X Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X Jan Erici M X 40 ANTAL NÄRVARANDE 36

21 BILAGA 2 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT 35 1

22 BILAGA 3 KF

23 BILAGA 4 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT 22 14

24 BILAGA 5 KF

25 BILAGA 6 KF

26 BILAGA 7 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT

27 BILAGA 8 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT 34 2

28 BILAGA 9 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT 35 1

29 BILAGA 10 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C X 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT 35 1

30 BILAGA 11 KF OMRÖSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE BORGHOLMS KOMMUN MANDATPERIODEN DATUM OMRÖSTNING LEDAMÖTER PARTI ERSÄTTARE JA NEJ AVSTÅR 2 Lisbeth Lennartsson C X 5 Stig Bertilsson C 1 9 Mikael Larsson C X 14 Sven-Ingvar Nilsson C X 17 Christina Ateva C X 22 Lillebill Grähs C Lennart Olsson X 26 Peder Svensson C X 30 Tore Johnsson C X 34 Daniel Nilsson C Eva Wahlgren X 38 Elisabeth Svensson C X 41 Mats Karlsson C X 3 Eddie Forsman M X 6 Marcel van Luijn M X 15 Eva Karlström M Lars-Martin Johansson Peter Bengtsson M X 25 Annette Andreen M X 31 Björn Engström M Thomas Johnsson X 35 Ann-Kristin Forsman M X 39 Siw Nilsson M Björn Andreen X 11 Sofie Jakobsson KD X 27 Mikael Almqvist KD X 21 Mats Axelsson FP X 1 Ilko Corkovic S X 4 Pia Holgersson S Anders Johnsson X 8 Gunilla Johansson S X 12 Eva-Lena Israelsson S Herman Halvarsson X 20 Senad Mujcin S Sune Axelsson S X 28 Inger Sundbom S Willy Kuppe X 32 Mikael Palmqvist S X 37 Monica Enberg S Bo Svantesson X 40 Gunnar Aldestam S Lennart Andersson X 13 Maria Lindmark MP Malin Lindmark-Vrijman X 29 Bertil Lundgren MP X 7 Per Lublin ÖP X 36 Erik Arvidsson - Ingen ersättare Ulf Lafveskans V Arne Tärnblom X 33 Thomas Wahlqvist Bodil Rosengren Birger Palm S X 10 Jan Erici M X RESULTAT

31 BILAGA 12 KF

32 BILAGA 13 KF

33 BILAGA 14 KF

34 BILAGA 15 KF

35 BILAGA 16 KF

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 36 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 37 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici meddelar att dagordningen kompletteras

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-04-23 58-79 Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris GULDKRYCKAN. Funktionshinderrådets ordförande Pia

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden:

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (14) 140 Godkännande av kungörelse Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 141 Godkännande av dagordning Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) 143 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 144 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar:

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 49 Dnr 2010/ KS

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 49 Dnr 2010/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 47 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 48 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) Innan sammanträdets början, framför ordförande Jan Erici (M) kommunfullmäktiges tack till Rolf Nilsson för den positiva nyhetsbevakning som han förmedlat under sina 41

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar av dagordningen:

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar av dagordningen: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 42 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) 121 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 122 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 177 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 178 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) Innehållsförteckning: 42 Godkännande av kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. 44 Politiska uppdrag; ny M-ersättare och V-ersättare, kommunfullmäktige 2014-2018. 45

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013.

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (18) Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013. Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskotts ordförande Daniel Nilsson (C) och vice ordförande Marcel

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-11-26 187-195 187 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 188 Godkännande av

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen.

Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (20) Sammanträdesdatum Paragrafer 2011-12-19 158-165 158 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. 159 Godkännande av dagordning.

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 198 Dnr 2012/175-008 KS

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 198 Dnr 2012/175-008 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (18) 196 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 197 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (20) 123 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 124 Godkännande av dagordningen. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande förändringar

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (14) I samband med sammanträdet informeras ledamöterna om att Bodil Rosengren, Thomas Wahlqvist och Jan Erik Svantesson kommer att fortsätta sina politiska uppdrag utan partipolitisk

Läs mer

KALLELSE. Anmäl förhinder till tel

KALLELSE. Anmäl förhinder till tel Kommunfullmäktige KALLELSE Plats och tid för Tingssalen i Stadshuset, Borgholm, 2014-06-23, klockan 18:30 sammanträdet Jan Erici / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare 880 18 Utses att justera:.

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2011.

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2011. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (23) Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2011. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Nilsson (C) och 1:e vice ordförande Marcel van Luijn

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (24) 61 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 62 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici meddelar följande tillkommande ärenden:

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (15) 103 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 104 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillägg till

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (23) 36 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 37 Godkännande av dagordning. Ilko Corkovic (S) framför synpunkter på dagordningens

Läs mer

Ordföranden ger då Lublin en tillsägelse att avsluta inspelningen och montera ned utrustingen om inte kommer han att visas ut från sammanträdet.

Ordföranden ger då Lublin en tillsägelse att avsluta inspelningen och montera ned utrustingen om inte kommer han att visas ut från sammanträdet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) Efter att sammanträdet öppnats konstaterar ordföranden att ledamoten Per Lublin (ÖP) har för avsikt att filma och spela in sammanträdet och enligt Lublins egen utsago lägga

Läs mer

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-18 72 Paragrafer 72 Dnr 2016/66-059 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2012.

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2012. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2012. Johanna Nilsson och Marcel van Luijn, tidigare kultur- och fritidsnämndens ordförande och 1:e vice

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 87 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 88 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

2011-09-12 118-133. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen.

2011-09-12 118-133. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) 118 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. 119 Godkännande av dagordning. Ordföranden meddelar att ärende 11: Tre enkla frågor från Inger

Läs mer

Borghotm, klockan 19'00-.22'25 : Enligt bilagd närvarolista (B: ILAGA } ]ohansson, sekreterare. Plarie- Louise. Frick, kommunchef

Borghotm, klockan 19'00-.22'25 : Enligt bilagd närvarolista (B: ILAGA } ]ohansson, sekreterare. Plarie- Louise. Frick, kommunchef KOMMUN M U NFU LLMAKTIGE KOM Övriga närvarande ]ohansson, sekreterare Plarie- Louise Frick, kommunchef Lars sid 1 (28) SANNANTRADESPROTOKOLL Sam anträd esdatum P ar a.g rafe.r m att: justera Maria Lindmark.och

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 3 Dnr 2010/ KS

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 3 Dnr 2010/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (23) 1 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 2 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 3

Läs mer

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera:

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera: Kommunfullmäktige KALLELSE Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30 Jan Erici / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare Utses att justera:. Plats

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Sid 1 (19) 2018-10-15 er 193-205 Plats och tid Tingssalen i Stadshuset, Borgholm, klockan 18:30-21:05 Beslutande ledamöter Enligt bilagd närvarolista (BILAGA 1) Övriga närvarande Marie-Louise Johansson,

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (23) 14 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 15 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan-Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (24) 157 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 158 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2010-09-20 09-27 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2010-09-19 Kommun: BORGHOLM Plats: Länsstyrelsens utbildningslokal Dnr: 201-4379-2010 Rösträkningen och

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Sammanträdesprotokoll sid 2 (18) KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Paragrafer 2016-11-21 178-188 Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 178 Godkännande av kungörelse.

Läs mer

Sammanträdet börjar med en tyst minut till minne av Ann Nilsson (C) Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Sammanträdet börjar med en tyst minut till minne av Ann Nilsson (C) Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (16) Sammanträdet börjar med en tyst minut till minne av Ann Nilsson (C) 1 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 2 Godkännande av

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) 188 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 189 Godkännande av dagordning. Ordförande Eva-Lena Israelsson (S) meddelar följande

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 18 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 19 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande förändringar

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) Sammanträdesdatum Paragrafer 2014-11-24 212-230 212 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 213 Godkännande

Läs mer

2011-05-16 55-67. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

2011-05-16 55-67. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 55 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 56 Godkännande av dagordning. Ordföranden informerar om följande ändringar i dagordningen.

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (23) 161 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 162 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande förändringar

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 48 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 49 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (C) meddelar följande tillkommande

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner dagordningen. 143 Dnr 2011/ KS

Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner dagordningen. 143 Dnr 2011/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (17) 141 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. 142 Godkännande av dagordningen. Kommunfullmäktige godkänner dagordningen. 143 Dnr 2011/224-008

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (24) 123 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 124 Godkännande av dagordningen. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar

Läs mer

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring.

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. Nämnden godkänner ordförandens förslag att ta upp arbetsutskottets diskussion

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Kommunledningskontoret klockan 15:00. Marie-Louise Johansson. Eva-Lena Israelsson

Kommunledningskontoret klockan 15:00. Marie-Louise Johansson. Eva-Lena Israelsson Sammanträdesprotokoll sid 1 (20) Plats och tid Tingssalen i Stadshuset, Borgholm, klockan 18:00-21:05. ande Enligt bilagd närvarolista (BILAGA 1) Övriga närvarande Marie-Louise Johansson, sekreterare Jens

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen.

Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (16) 134 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. 135 Godkännande av dagordning. Ordföranden informerar om två inkomna extraärenden; Delårsrapport

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Sammanträdesprotokoll sid 2 (22) Innehållsförteckning:

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Sammanträdesprotokoll sid 2 (22) Innehållsförteckning: Sammanträdesprotokoll sid 2 (22) KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Paragrafer 2015-11-16 169-182 Innehållsförteckning: 169 Godkännande av kungörelse. 170 Godkännande av dagordning. 171 ANMÄLAN; Medborgarförslag

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Sammanträdesprotokoll sid 2 (13) Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 162 Godkännande av kungörelsen 163 Godkännande av dagordning 164 ANMÄLAN; Interpellation (Hans

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Sammanträdesprotokoll sid 2 (13) Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 154 Godkännande av kungörelse 155 Godkännande av dagordning 156 Allmänhetens frågestund 157 Information

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-01-27 1-9

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-01-27 1-9 2010-01-27 1-9 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunchef Svante Melander Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Sammanträdesprotokoll sid 2 (19)

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Sammanträdesprotokoll sid 2 (19) Sammanträdesprotokoll sid 2 (19) Innehållsförteckning 120 Godkännande av kungörelse. 121 Godkännande av dagordning. 122 Allmänhetens frågestund. 123 Information kommunstyrelsens verksamhet. 124 Information

Läs mer

Beslut om upphandling av del i uppdrag inom Sport och friluftsverksamheten

Beslut om upphandling av del i uppdrag inom Sport och friluftsverksamheten Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-08-26 Dnr 2013/0402 Till Kommunstyrelsen Beslut om upphandling av del i uppdrag inom Sport och friluftsverksamheten Sammanfattning Kommunstyrelsen

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ks 2010:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet.

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 137 Dnr 2011/70-023 KS Anställning av ny kommunchef. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. Eftersom kommunchef Lars Frick kommer att gå i pension vid årsskiftet

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordföranden meddelar att delårsrapporten avser perioden januari-augusti.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordföranden meddelar att delårsrapporten avser perioden januari-augusti. Sammanträdesprotokoll sid 2 (21) KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Paragrafer 2017-11-20 172-184 Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 172 Godkännande av kungörelse

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) 80 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 81 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande förändring

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår 1995-03-20 1 Kf 27 Meddelanden 1.Redovisning av anslagen för oförutsedda utgifter mm år 1995. Till Kf:s förfogande Anslag från Anslaget 1995 Återstår årets början 1 000 000 264 918 735 082 Till KF:s förfogande

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Marie Mill (SRD) Markus Evensson (S) Yvonne Oscarsson (V) Annelie Wallberg (S) Kenneth Forssell (V)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Marie Mill (SRD) Markus Evensson (S) Yvonne Oscarsson (V) Annelie Wallberg (S) Kenneth Forssell (V) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-19:20 Beslutande: Marit Holmstrand (S) Olle Fack (C) Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Jenny Breslin (S) Ingrid Olsson (C) Per-Gunnar

Läs mer

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (28) 2015-09-28 Kf Ks 263 Budget 2016 och ekonomisk planering 2017-2018 för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna förändrade arvoden politiker

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 27 november 2006 kl. 19:00. 1. Upprop, val av justerare jämte

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (29) 231 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 232 Godkännande av dagordning. Ordförande Eva-Lena Israelsson informerar om följande

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018-

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018- 1 1 Plats och tid Rådhuset, Stora salen, kl 13.3014.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Till kommunstyrelsen. Återrapportering och förslag till kommunfullmäktige; Öland en kommun

TJÄNSTESKRIVELSE. Till kommunstyrelsen. Återrapportering och förslag till kommunfullmäktige; Öland en kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum Beteckning 1 (2) 2018-11-21 2016/191 106 Handläggare Jens Odevall Kommunchef Ert datum Er beteckning Till kommunstyrelsen Återrapportering och förslag till kommunfullmäktige; Öland

Läs mer

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsen Tid Plats Närvarande Måndagen den 4 mars 2019, kl. I 6.00-16.13 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad närvarolista Utses att justera, 3:2 Ai

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046. Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum

AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046. Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 2?. AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046 Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum Arbetsutskottets

Läs mer

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 50 Inledning Kommunfullmäktige firade 70-års jubileum. Sammanträdet inleddes med tal av ordföranden Hans Lindberg. Därefter uppträdde en stråkkvartett och en

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) Innehållsförteckning 18 Godkännande av kungörelse. 19 Godkännande av dagordning. 20 Politiska uppdrag 2014-2018 ny SD-ledamot och ersättare. 21 Avsägelse politiskt uppdrag;

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1.

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 108 Dnr 2012/110-261 och 2012/121-261 KS Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. Till dagens sammanträde finns avsiktsförklaring

Läs mer

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (19) Plats och tid Politikerrummet, 2018-01-18, kl. 13.00 16.10 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Annika Jansson, Kommunsekreterare, del av 4, 6 Gun Andersson, Administratör, del

Läs mer

PROTOKOLL. Datum Utbildningsnämnden Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30

PROTOKOLL. Datum Utbildningsnämnden Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30 Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30 Beslutande: Malin Ängerå (S), ordförande Anne Hamrén (S) Örjan Fridner (S) Stina Michelsson (S) Marie Mill (SRD) Conny Englund (V)

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 27 november 2006 kl. 19:00-20:25. Eva Engström Sekreterare. Ove Wallberg (m) Monica Olsson (s)

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 27 november 2006 kl. 19:00-20:25. Eva Engström Sekreterare. Ove Wallberg (m) Monica Olsson (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 27 november 2006 kl. 19:00-20:25. Se närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 44 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar om de interna avtalen mellan Borgholms kommun och Borgholm Energi AB, BEAB. Bolagets presidium bjuds in till ett

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Sammanträdesprotokoll sid 1 (21) KOMMUNFULLMÄKTIGE

Sammanträdesprotokoll sid 1 (21) KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesprotokoll sid 1 (21) Plats och tid Tingssalen i Stadshuset, Borgholm, klockan 18:00-21:55. ande Enligt bilagd närvarolista (BILAGA 1) Övriga närvarande Marie-Louise Johansson, sekreterare Jens

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 20.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M) ordf Gunnar Bengtsson (S) 1:e v ordf Fredrik Jönsson (C) 2:e vice ordf Bedrija

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer